facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Εργαζόμενοι Δήμου Βύρωνα: Στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος

«Oι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα, απαιτούμε την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος», αναφέρει ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων στον Δήμο, περιγράφοντας τα όσα ειπώθηκαν με τον Δήμαρχο στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά και την πρόθεσή των εργαζομένων να καταγγείλουν το θέμα στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση:

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του Ν. 44483/ 2017 που καθορίζει τους όρους και το αντικείμενο εργασίας για την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Σε εργαζόμενους στο Δήμο Βύρωνα δεν έχει καταβληθεί ακόμη το παραπάνω επίδομα, παρά το γεγονός ότι παρέχουν εργασίες που εμπίπτουν σύμφωνα με το νόμο στην καταβολή του επιδόματος.

Οι εργαζόμενοι την Παρασκευή 13 Ιουλίου και ώρα 8.30 π. μ. πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, απαιτώντας από την δημοτική αρχή, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή του επιδόματος. Ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης προσπάθησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση μεταθέτοντας την ευθύνη στις υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να τους καταβληθεί άμεσα και αναδρομικά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας χωρίς άλλη καθυστέρηση και είναι αποφασισμένοι να το διεκδικήσουν. Την Δευτέρα θα καταγγείλουν το γεγονός στην επιθεώρηση εργασίας και θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία της αγωνιστικής διεκδίκησης του επιδόματος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι Δήμου Βύρωνα: Στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος"

Προκλητική επιστολή Ακιντζί στον ΟΗΕ: Νόμιμη η τουρκική εισβολή

Προκλητική επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί διαβίβασε η τουρκική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιστολή, που ο Ακιντζί υπογράφει ως λεγόμενος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί απάντηση στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στις 25 Ιουνίου, 2018, με αφορμή την επικείμενη ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κατοχικός ηγέτης χαρακτηρίζει νόμιμη την τουρκική εισβολή, προσθέτοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στο νησί δεν πρέπει να θεωρείται ως έκφραση επιθετικότητας, αλλά ως μέσο πρόληψης βίας κατά των Τουρκοκυπρίων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητική επιστολή Ακιντζί στον ΟΗΕ: Νόμιμη η τουρκική εισβολή "

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Κάποιοι βουλευτές του Καμμένου θα ψηφίσουν τη συμφωνία - ΑΝΕΛ: Αδιαπραγμάτευτη η θέση μας

«Στο ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας των Πρεσπών και για τη διαδικασία ψήφισής του, όταν και εάν έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπήρξε σαφής τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεται "στα του οίκου του"».

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην FAZ. Ο κ. Τοσουνίδης επισημαίνει ακόμα ότι «η σημερινή κυβέρνηση, από την αρχή του βίου της (Σεπτέμβριος 2015), είναι κυβέρνηση δύο συνεργαζόμενων κομμάτων, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζεται επισήμως διά μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μεταφέρει την κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα».

Τέλος, τονίζει πως «η θέση των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" και της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας παραμένει αδιαπραγμάτευτη: καμία χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στην ονομασία του γειτονικού κράτους».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στη γερμανική εφημερίδα FAZ, όπου ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή με πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων -με τη συνδρομή κάποιων βουλευτών των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού.

«Στην Αθήνα, δύο πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση της λύσης στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε την πολιτική απόφαση να αγνοήσει τα εθνικιστικά δόγματα και να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, ο πραγματικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς» γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί δικό του δημιούργημα και θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής» αναφέρει και συμπληρώνει: «Ο Νίκος Κοτζιάς, συνομιλώντας με την FAZ-Woche, δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού υπέρ αυτής είναι και τμήματα της αντιπολίτευσης».

Δεν θα πρόκειται μεν τότε για πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, "αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει"».

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο. Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε. Φυσικά δεν είμαι προφήτης - άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν, μπορεί να γίνουν σεισμοί. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσουμε αυτές τις 151 ψήφους. Μέτρησα ακριβώς. Ισχύει ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» δεν θα υπερψηφίσουν ως κόμμα, όμως υπάρχουν βουλευτές αυτού του κόμματος που θεωρούν καλή τη συμφωνία. Επιπλέον υπάρχει το κόμμα «Ποτάμι», στο οποίο δεν βρίσκουν βεβαίως καλή τη συμφωνία όλοι οι βουλευτές του, οπωσδήποτε όμως κάποιοι εξ αυτών» λέει ο Νίκος Κοτζιάς.

Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ:

«Εφόσον οι γείτονες μας θα έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πει "Όχι". Θα μπορέσουν τότε να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς δεν θα μπορούμε πια να το εμποδίσουμε. Κι ούτε και θέλουμε να το εμποδίσουμε».

«Μερικοί χαρακτηρίζουν ειρωνεία της ιστορίας το ότι ειδικά ο Τσίπρας και το κυβερνών κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να δωρίσουν στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο Κοτζιάς δεν θεωρεί χρήσιμες τέτοιες εκφράσεις», προσθέτει η εφημερίδα:

«Δεν δωρίζουμε στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος, αλλά επιλύουμε ένα πρόβλημα, επειδή το θεωρούμε σωστό και καλό – καλό για την Ευρώπη, καλό για τα Βαλκάνια και καλό για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας», τονίζει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σχολιάζοντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που υφίστανται τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς, αρνείται τη σύγκριση με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις κατά την περίοδο πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου. «Εμείς λύσαμε ένα πρόβλημα, δεν δημιουργήσαμε» λέει και προσθέτει πως «τότε δεν υπήρχε τέτοιο μίσος, με τέτοιες απειλές». Ερωτηθείς πάντως αν θα τολμούσε να περπατήσει στον δρόμο στη Θεσσαλονίκη χωρίς σωματοφύλακες, ο Ν. Κοιτζιάς απαντά: «Εγώ ναι, αλλά οι σωματοφύλακές μου δεν θα μου το επέτρεπαν»...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς για Σκοπιανό: Κάποιοι βουλευτές του Καμμένου θα ψηφίσουν τη συμφωνία - ΑΝΕΛ: Αδιαπραγμάτευτη η θέση μας"

Τα δάνεια της οικογένειας Τσίπρα πυροδότησαν νέο καβγά ΝΔ-κυβέρνησης -Πόλεμος ανακοινώσεων

Νέος πόλεμος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε, αυτή τη φορά με αφορμή δημοσίευμα των Παραπολιτικών για τα δάνεια της οικογένειας Τσίπρα. 
Τι γράφουν τα Παραπολιτικά 
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά, η τεχνική εταιρεία Δίοδος, η οποία ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα και Ζανέτ Τσίπρα, «πέτυχε» το 2016 τη ρύθμιση ενός δάνειου της, ύψους 243.544 ευρώ, με μηνιαίες δόσεις μόλις 300 ευρώ. 
Ο πόλεμος ανακοινώσεων 
Πρώτη στο χορό των ανακοινώσεων μπήκε η ΝΔ,  ζητώντας απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα για το όσα αποκαλύπτονται στο ρεπορτάζ των Παραπολιτικών. Ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με προσωπικές βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της οικογένειάς του και εν συνεχεία ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Η ΝΔ επιτέθηκε με νεότερη ανακοίνωσή της στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία ανταπάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού. Ανακοίνωση με αφορμή των ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, εξέδωσε και η Τράπεζα Πειραιώς. 
Η ανακοίνωση της ΝΔ 
«Σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά” η τεχνική εταιρεία Δίοδος η οποία ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα και Ζανέτ Τσίπρα  “πέτυχε” το 2016 τη ρύθμιση ενός δάνειου της, ύψους 243.544 ευρώ, με μηνιαίες δόσεις μόλις 300 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας που παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες, όπως και στις επιχειρήσεις που έχει αφαιμάξει με τους φόρους του, πώς μια εταιρεία που όλως τυχαίως ανήκει στα αδέλφια του, κατόρθωσε να αποπληρώνει ένα δάνειο με μόλις 300 ευρώ το μήνα, όταν μόνον τα μηνιαία τοκοχρεολύσια είναι άνω των 1000 ευρώ.

Αν μπει στον κόπο ο κ. Τσίπρας, ας απαντήσει και σε κάτι ακόμη: Η εταιρεία Δίοδος είναι η ίδια με εκείνη που επιχείρησε το 2012 να λάβει δημόσιο έργο άνω του 1 εκ. ευρώ από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποβάλλοντας πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα;

Θα επανέλθουμε
».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ 
«Πολιορκημένος από τα θαλασσοδάνεια του Κήρυκα των Χανίων, τις οικογενειακές του offshore, τις θολές οικονομικές συναλλαγές, και τα τερατώδη δανεικά και αγύριστα της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε άλλο ένα σκαλοπάτι στη σκάλα του αυτοεξευτελισμού..
Προανήγγειλε πριν λίγες μέρες στη Βουλή τη λάσπη που παρήγγειλε εναντίον της οικογένειας του πρωθυπουργού, στον φίλο και κουμπάρο του, Βαγγέλη Μαρινάκη, τον γνωστό επιχειρηματία και κατηγορούμενο για βαριές κακουργηματικές πράξεις.
Ο στόχος του πανικόβλητου κ. Μητσοτάκη είναι προφανής. Να αποδείξει ότι όλοι είμαστε ίδιοι.
Η «φοβερή», όμως, σημερινή αποκάλυψη που προανήγγειλε στη Βουλή , τελικά, τα κάνει πολύ χειρότερα για τον ίδιο: Γελάνε και οι πέτρες.
Πως να εξισώσεις εκείνον που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με την κρίση, και ρυθμίζει διαφανώς το δάνειό του, με κείνον που χρηματοδοτείται από ύποπτες offshore, δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή για τα δανεικά του, και εξασφαλίζει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις;
Γιατί, αν ήταν έτσι, οι μισοί Έλληνες που ρυθμίζουν τα τραπεζικά τους δάνεια, θα ήταν ομογάλακτοι της offshore ηθικής που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Και θα έπρεπε να κατηγορηθούν ως ομοτράπεζοι εκείνων που δήθεν ρυθμίζουν, για να μην πληρώσουν.
Χειρότερη, όμως, και από αυτό είναι η βάναυση, ποταπή, και χυδαία επίθεση λάσπης, από την ίδια εφημερίδα, εναντίον του, από τις αρχές της δεκαετίας του 90, νεκρού θείου του πρωθυπουργού.
Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κληθεί να κρίνει τη δολοφονία χαρακτήρων, που κατόπιν παραγγελίας του κ. Μητσοτάκη, διαπράττει η συγκεκριμένη εφημερίδα.
Οι ηθικοί αυτουργοί, που κρύβονται πίσω τους, όμως, ας μην έχουν αυταπάτες. Ούτε το θολό πόθεν έσχες τους, ούτε το ναρκόπλοιο Noor1, ούτε τα στημένα, ούτε οι συναλλαγές του σκότους, πρόκειται να ξεχαστούν.
Είναι σε θέση με τις αθλιότητές τους, να προκαλούν στους αθώους, και σε όσους ξέρουν την αλήθεια, και καταλαβαίνουν τα κίνητρά τους, θλίψη και οργή.
Αλλά όχι φόβο.
Οψόμεθα, κύριε Μητσοτάκη».
Η απάντηση του Μαξίμου 
«Ενημερώνουμε τον υπάλληλο του κυρίου Μαρινάκη, που προανήγγειλε στη Βουλή τις «φοβερές» αποκαλύψεις των εφημερίδων του, πως ο Πρωθυπουργός είναι στη διάθεσή του να μιλήσουν, ανά πάσα στιγμή, ανοιχτά για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των συγγενικών του προσώπων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, ζώντων και τεθνεώτων».
Αυτό τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντώντας στη ΝΔ και υπογραμμίζει: «Γιατί σε αντίθεση με αντίστοιχους του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη, ουδέποτε έχουν απασχολήσει τους εισαγγελείς, τα δικαστήρια ή τις ελεγκτικές αρχές, ούτε έχουν εξασφαλίσει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις τύπου ballon payments, όπως αυτή του «Κήρυκα Χανίων»».
«Και σε κάθε περίπτωση», σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «ας πει και σε εμάς, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που πασχίζουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους: Πού μπορούμε να βρούμε κι εμείς τα κορόιδα, offshore «αγνώστων επιχειρηματιών», όπως αυτή που χρηματοδότησε με 800.000 ευρώ τη χρεοκοπημένη εταιρεία της συζύγου του, για να μη μπαίνουμε στο κόπο να ρυθμίζουμε, νομίμως, δάνεια που η κρίση μας δυσκόλεψε να αποπληρώσουμε;».
«Μήπως μπορεί να ζητήσει από τη σύζυγο του να τους γνωρίσει και σε εμάς;», καταλήγει. 
H ανταπάντηση της ΝΔ στο Μαξίμου 
«Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αντί να εκτίθενται συντάσσοντας ανακοινώσεις λάσπης, ας πείσουν τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ο αδελφός του Δημήτρης Τσίπρας δικάστηκε για υποβολή πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας και δεν εξέτισε την ποινή του λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου.
Ας τον ενημερώσουν επίσης πώς σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα είναι αδιανόητο μια ιδιωτική εταιρεία που ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού να συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Πόσο μάλλον να κάνει χρήση πλαστών εγγράφων και να διασφαλίζει προνομιακές ρυθμίσεις για τραπεζικό δάνειο που έχει πάρει.
Θα επανέλθουμε».
Η ανταπάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ 
«Ο πανικός του κυρίου Μητσοτάκη είναι τελικά πολύ κακός σύμβουλος. Επειδή δεν τολμά να φανερώσει ποιος χρηματοδότησε τη σύζυγό του, ούτε απαντά γιατί δεν καταθέτει πόθεν έσχες, επιδίδεται σε έναν φτηνό αντιπερισπασμό με συκοφαντίες και ανακρίβειες για τον αδελφό του Πρωθυπουργού.
Η ΝΔ, όμως, σε αντίθεση με τις εφημερίδες του συνεταίρου του αρχηγού της, είναι αξιωματική αντιπολίτευση και όχι ρυπαρό έντυπο, που το εκδίδουν άνθρωποι του υποκόσμου.
Την καλούμε, λοιπόν, να παρουσιάσει άμεσα τα στοιχεία που αποδεικνύουν καταδίκη και μη έκτιση ποινής του αδερφού του Πρωθυπουργού.
Ειδάλλως, εκτός από κοινοί συκοφάντες, θα είναι και υπόλογοι κατά το νόμο.
ΥΓ. Να επανέλθετε. Όσο επανέρχεστε τόσο εκτίθεστε και άλλο τόσο μεγαλώνει το ποσό της αποζημίωσης που θα επιδικαστεί».
Η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς 
Εντωμεταξύ ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε και η Τράπεζα Πειραιώς
«Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που αφορά ρύθμιση δανεισμού εταιρείας το έτος 2016, η Τράπεζα Πειραιώς υπενθυμίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν της επιτρέπει να σχολιάσει στοιχεία των πιστούχων της.

Η Τράπεζα ρυθμίζει ετησίως πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικές και προσωπικές οφειλές χρησιμοποιώντας μια πλειάδα λύσεων, εγκεκριμένων σύμφωνα με την τυπολογία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με όρους υποστηρίξιμους από τους δανειολήπτες, οι οποίες αποσκοπούν στην προσωρινή ή μακροπρόθεσμη βιώσιμη εξυπηρέτηση της οφειλής και την παράλληλη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα δεν υιοθετεί ούτε εφαρμόζει ρυθμίσεις που είναι ή θα μπορούσαν να θεωρηθούν προνομιακές.
Η Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία εσωτερικής επιθεώρησης προκειμένου να διερευνήσει την πιθανή προέλευση των επικαλούμενων στο δημοσίευμα στοιχείων».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα δάνεια της οικογένειας Τσίπρα πυροδότησαν νέο καβγά ΝΔ-κυβέρνησης -Πόλεμος ανακοινώσεων "

Ευρωδικαστήριο: Απέρριψε αγωγές για κούρεμα καταθέσεων το 2013 στην Κύπρο

Πέντε χρόνια μετά την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε αγωγές για αποζημίωση που είχαν καταχωρήσει ιδιώτες και εταιρείες, που επικαλέστηκαν παράνομες ενέργειες από μέρους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε παράνομη συμπεριφορά από θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό των εναγόντων ότι υπέστησαν δυσμενή διάκριση σε σχέση με τους καταθέτες με ποσά άνω και κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις, μη συγκρίσιμες μεταξύ τους, οπότε δεν μπορεί να διαπιστωθεί οποιαδήποτε αθέμιτη διάκριση.

Επίσης απέρριψε το επιχείρημα ότι υπήρξε δυσμενής διάκριση σε βάρος των καταθετών των τραπεζών στην Κύπρο σε σύγκριση με τους καταθέτες των τραπεζών στην Ελλάδα αναφέροντας ότι ο σκοπός της μη μεταφοράς των επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δικαιολογούσε τη διαφορετική μεταχείριση.

Εξάλλου, απέρριψε το παράπονο για την πώληση των καταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι αποσκοπούσε στη μη μεταφορά της κρίσης στην Ελλάδα και ότι η διαδικασία πώλησης έγινε με διαφανείς διαδικασίες.

Αποφάσισε επίσης ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως υπέρμετρη και ανεπίτρεπτη επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι τα μέτρα που λήφθηκαν αποσκοπούσαν στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί μέσα σε δύο μήνες.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωδικαστήριο: Απέρριψε αγωγές για κούρεμα καταθέσεων το 2013 στην Κύπρο"

Φίλης: Η χώρα παραμένει αποικία χρέους -Δεν θα είναι εύκολη η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας- Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις

«Πρώτιστο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η επανασυσπείρωση του κόσμου της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών πολιτών» αναφέρει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Νίκος Φίλης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας για μια χώρα που, παρά τα σημαντικά βήματα, παραμένει αποικία χρέους, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση». Ο πρώην υπουργός τονίζει ακόμη πως η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο να μην ισχύσουν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, ενώ για τις επίμαχες τροπολογίες σχετικά με τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές σχολιάζει με νόημα πως «η πιθανή αντισυνταγματικότητα θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί, ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να σηκώσει όλο αυτόν τον θόρυβο».

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την τροπολογία για κοινή διεξαγωγή ευρωεκλογών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών; Βλέπετε και εθνικές εκλογές τον Μάιο;

Την απάντηση στην τελευταία ερώτηση την ξέρετε. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, παρά τις συνεχείς προαναγγελίες τους από την αξιωματική αντιπολίτευση που κούρασε και κουράστηκε να τις επιζητεί επί τρία ολόκληρα χρόνια. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία, προσωπικά δεν είδα κάποιο «άδειασμα», αλλά τον συνυπολογισμό μιας πιθανής νομικής περιπλοκής αν παρατεινόταν η θητεία των σημερινών αυτοδιοικητικών Αρχών, με την ανάγκη να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στον νέο τρόπο εκλογής των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Θα συμφωνήσω ότι ειδικά η πιθανή αντισυνταγματικότητα θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να σηκώσει όλο αυτόν τον θόρυβο και να εξαπολύσει άδικες επιθέσεις εναντίον του υπουργού Εσωτερικών. Με τον νέο νόμο γίνονται σοβαρά βήματα για να έρθει η Αυτοδιοίκηση πιο κοντά στον πολίτη, να λειτουργήσουν οι δήμοι ως κύτταρα δημοκρατίας και αποτελεσματικών πολιτικών, χωρίς τις παθογένειες των κομματικών και οικονομικών εξαρτήσεων. Με τον νόμο γίνονται δεκτά ώριμα αιτήματα του χώρου της Αυτοδιοίκησης, που η παραπέρα εμβάθυνσή τους μπορεί να επιτευχθεί με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως δημοσκόπηση.
Οσο για τα περί αποδοκιμασίας, ας μη βιάζονται κι ας μην επιχαίρουν οι αντίπαλοί μας. Τώρα, που αυτοί έχουν πιάσει τα ανώτατα όρια της εκλογικής τους επιρροής, αρχίζει η ανασύνταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το τοπίο μέχρι τις εκλογές θα αλλάξει. Αλλάζει ήδη, με τη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται μετά το τέλος των δανειακών συμβάσεων τον Αύγουστο, αλλά και τις επιβεβλημένες διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική μας. Αλλωστε, a contrario, τις νέες δυνατότητες αναγνωρίζουν και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Γι' αυτό υπερακοντίζουν, υποκριτικά, να μην ισχύσει μια σειρά δεσμεύσεων έναντι των δανειστών τώρα.

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε σε κατάσταση απομόνωσης μετά τη συμφωνία των Πρεσπών...

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει πρωτίστως η ικανότητά του να εκφράζει και να εκπροσωπεί την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία των «από κάτω» και των μεσοστρωμάτων που η κρίση επιδείνωσε δραματικά τη θέση τους. Είμαι ο τελευταίος που θα υποτιμούσα την ανάγκη πολιτικών συμμαχιών και ανοιγμάτων. Αλλωστε, για το αντίθετο είχα κατηγορηθεί πέρυσι, όταν είχα αναφερθεί στην ανάγκη να αναδιαμορφωθούν οι σχέσεις με εκείνα τα τμήματα της Κεντροαριστεράς που συνειδητοποιούν την ανάγκη να απεμπλακεί αυτός ο χώρος από τη μέγγενη του νεοφιλελευθερισμού και τη σύμπλευση με τη Δεξιά. Φέτος, αυτή η επιδίωξη έχει γίνει κοινός τόπος. Ομως επιμένω ότι κεντρικό καθήκον μας είναι η επανασυσπείρωση του κόσμου της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών πολιτών. Δίπλα και όχι πάνω από αυτόν τον στόχο πρέπει να αρθρώνεται η πολιτική των συμμαχιών μας, σε μια σχέση αλληλεπίδρασης, όχι υποκατάστασης.
Μοιάζει ίσως αιρετικό, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, μια επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία, βοηθάει στη διαμόρφωση συνθηκών ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς στα κρίσιμα πεδία της εθνικής μας αυτογνωσίας, του διεθνούς προσανατολισμού της χώρας και της υπέρβασης των εθνικιστικών ψυχώσεων. Πεδία τα οποία μαζί με εκείνο του Προσφυγικού αποτελούν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη τους χώρους εκείνους όπου συντάσσεται και ενδυναμώνεται το ρεύμα του ακροδεξιού αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Παραδοσιακές φιλελεύθερες κεντροδεξιές ή κεντρώες δυνάμεις τρομάζουν, αναδιπλώνονται ή είναι έτοιμες να υποταχθούν στους διάφορους Ορμπαν, Σαλβίνι και Κουρτς, που υλοποιούν το σχέδιο των ακροδεξιών συμβούλων του κ. Τραμπ περί «συντηρητικής επανάστασης», για την οποία πρώτη είχε κάνει λόγο η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, δεν κρύβεται, δίνει τη μάχη και σε αυτά τα δύσβατα, λόγω της μακρόχρονης εθνικιστικής μονοκαλλιέργειας, εδάφη. Διαμορφώνει συνειδήσεις και κερδίζει ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Γιατί πέρα από τις κραυγές και τα αναθέματα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι αντιλαμβάνονται πού οδηγεί την κοινωνία η συνδυαστική διαβρωτική επίδραση του νεοφιλελευθερισμού στην κοινωνική και οικονομική οργάνωση και του εθνικισμού, του ρατσισμού και του αντιπροσφυγικού μένους στο πεδίο των θεσμών της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων.

Θα ήταν όμως υπερβολικός αν υποστήριζε κανείς ότι η κυβέρνηση στο Μακεδονικό είναι υπό ομηρεία, και μάλιστα ιδιότυπη, του κυβερνητικού της εταίρου;

Προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι ισχύουν περισσότερο όσα έχει επίσης πει ο κ. Καμμένος, ότι δηλαδή δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να διαταράξει την κυβερνητική σταθερότητα και ότι μέχρι τέλους θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Στη νέα περίοδο που μπαίνει η πατρίδα μας, η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας είναι ένα κρίσιμο προαπαιτούμενο, προκειμένου να μπούμε στον δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης.

Μα, ο Πάνος Καμμένος κρατά την «πρίζα» που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης και δηλώνει έτοιμος να την τραβήξει, όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή. Αυτό είπε προχθές στις Βρυξέλλες...

Η επιμονή της αντιπολίτευσης για εκλογές εδώ και τώρα με τη συνεπικουρία των φιλικών της ΜΜΕ, αλλά και ισχυρών δυνάμεων της επιχειρηματικής διαπλοκής, είναι ανεύθυνος τυχοδιωκτισμός. Σε ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα συμπράξει ο κ. Καμμένος, χωρίς να αναιρεί το σύνολο της πολιτικής του παρουσίας ως αρχηγού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου.

Η συμφωνία ενδεχομένως να περάσει με την ψήφο ανεξαρτήτων του Ποταμιού, ίσως και άλλων, αλλά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση;

Κατηγορηματικά όχι!

Τελικά, τι γίνεται με τις συντάξεις; Θα φορέσετε εσείς τη δική σας γραβάτα αν καταφέρετε να μην περικοπούν; Είναι θέμα που το έχετε σηκώσει πολύ ψηλά πολιτικά εδώ και μήνες, αν και οι αντίπαλοί σας υπενθυμίζουν ότι κι εσείς έχετε υπερψηφίσει τις μειώσεις.

Θα το σκεφτώ, τώρα που η γραβάτα στη χώρα μας έχει ανυψωθεί σε σύμβολο ελπίδων και προσδοκιών! Για μένα σημασία έχει να γίνει πράξη η δέσμευσή μας ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο να μην ισχύσουν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε το ΔΝΤ πέρυσι. Φέτος όμως έχει βελτιωθεί η ελληνική οικονομία, έχουν διαψευσθεί οι κασσάνδρες, έχουν εκλείψει οι δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί λόγοι που έχει επικαλεσθεί το ΔΝΤ, το οποίο άλλωστε δεν συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα. Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κι εγώ, όχι γιατί είμαστε περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι, αλλά επειδή είχαμε διαβλέψει τις θετικές δυνατότητες, είχαμε θέσει το ζήτημα ήδη από το Πάσχα, όταν η αντιπολίτευση βούλιαζε σε μια αδίστακτη καταστροφολογία. Τώρα ξύπνησαν και καταθέτουν τροπολογίες, ενώ ταυτοχρόνως επιτίθενται εναντίον του Μοσκοβισί! Η κυβέρνηση κάνει μια έντιμη διαπραγμάτευση και μπορεί να κερδίσει. Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση στην εποχή των Μνημονίων που δεν θα πετσοκόψει τις συντάξεις, με δεδομένο ότι ήδη έχουν υπάρξει δώδεκα περικοπές επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και υποστήριξης της εσωτερικής ζήτησης, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αναπτυξιακή μας πορεία.

Η νέα «ψυχρολουσία» στο Eurogroup σάς αιφνιδίασε;

Η προχθεσινή εξέλιξη στο Eurogroup για ένα ασήμαντο θέμα δείχνει πόσο αποφασισμένο είναι το ιερατείο της λιτότητας να επιμείνει σε μια πολιτική που καταστρέφει την Ευρώπη. Πρόκειται για μονομερή κίνηση εναντίον της χώρας μας, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους θεσμούς για την πρόθεσή της να μειώσει τον ΦΠΑ στα νησιά, όπως παραδέχθηκε ο επίτροπος Μοσκοβισί. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πραγματικότητα και τους συσχετισμούς, πρέπει την περίοδο μετά την έξοδο, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να δώσουμε τη μάχη για την υπέρβαση της λιτότητας και για την ακύρωση και την αντιστροφή των πιο επαχθών μνημονιακών καταναγκασμών (εργασιακές σχέσεις - μισθοί - συντάξεις - αφορολόγητο). Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, για μια χώρα, που παρά τα σημαντικά βήματα, παραμένει αποικία χρέους, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα απαιτήσει συγκρούσεις και πρέπει από τώρα να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε με επιτυχία.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Η χώρα παραμένει αποικία χρέους -Δεν θα είναι εύκολη η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας- Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις"

Παραπολιτικά-Δάνεια οικογένειας Τσίπρα -Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

Ανακοίνωση με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Παραπολιτικά» εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, επιτιθέμενο προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά” η τεχνική εταιρεία Δίοδος η οποία ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα και Ζανέτ Τσίπρα “πέτυχε” το 2016 τη ρύθμιση ενός δάνειου της, ύψους 243.544 ευρώ, με μηνιαίες δόσεις μόλις 300 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας που παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες, όπως και στις επιχειρήσεις που έχει αφαιμάξει με τους φόρους του, πώς μια εταιρεία που όλως τυχαίως ανήκει στα αδέλφια του, κατόρθωσε να αποπληρώνει ένα δάνειο με μόλις 300 ευρώ το μήνα, όταν μόνον τα μηνιαία τοκοχρεολύσια είναι άνω των 1000 ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ, που καταλήγει ως εξής:

«Αν μπει στον κόπο ο κ. Τσίπρας, ας απαντήσει και σε κάτι ακόμη: Η εταιρεία Δίοδος είναι η ίδια με εκείνη που επιχείρησε το 2012 να λάβει δημόσιο έργο άνω του 1 εκ. ευρώ από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποβάλλοντας πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα; Θα επανέλθουμε».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπολιτικά-Δάνεια οικογένειας Τσίπρα -Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ"

Σήμερα η φιέστα του Ζάεφ για το ΝΑΤΟ -Γκρίνια για το «πάρτι» στην ΠΓΔΜ

Mε πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την αποψινή φιέστα που οργανώνει ο Ζόραν Ζάεφ σε 15 πόλεις της ΠΓΔΜ για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τις τελευταίες μέρες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός καλλιεργεί συστηματικά πανηγυρικό κλίμα, προσκαλώντας μέσω των social media τους πολίτες της χώρας του να δώσουν το «παρών» στους εορτασμούς.
«Αυτό το Σάββατο, 14 Ιουλίου, θα ενωθούμε και θα γιορτάσουμε μαζί την ιστορική επιτυχία της "Μακεδονίας".  Πάμε μπροστά – Η "Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ!», έγραψε στο Facebook.
Η αντιπολίτευση, από την άλλη βοά, για το κόστος του... πάρτι, κατηγορώντας τον Ζάεφ ότι «ετοιμάζει γιορτή για μια διπλωματική ήττα, και το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ», με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Μίλε Μποσνιακόφσκι, να απαντά ότι θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες αναφορικά με το κόστος και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Θέμα έχει προκύψει και με κάποιους από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι όπως είπαν, νόμιζαν ότι θα μετάσχουν σε πολιτιστικό γεγονός και όχι σε πάρτι της κυβέρνησης. Ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης Ζάεφ, Μάργιαν Ζάμπρτσανετς, απάντησε πάντως, μέσω Facebook, ότι όλοι οι περφόρμερ έχουν υπογράψει συμβόλαιο, που αναφέρει ρητά ότι θα πρόκειται για εκδηλώσεις με αφορμή την πρόσκληση της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Εκτός από την πρωτεύουσα Σκόπια, οι εορταστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή άνω των σαράντα καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθούν και στις πόλεις Αχρίδα, Βέλες, Γευγελή, Τέτοβο, Πρίλεπ, Μπίτολα, Στρούγκα, Κουμάνοβο, Στιπ, Καβάνταρτσι, Στρούμιτσα, Κίσεβο, Γκόστιβαρ και Κοτσάνι.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα η φιέστα του Ζάεφ για το ΝΑΤΟ -Γκρίνια για το «πάρτι» στην ΠΓΔΜ "

Δημοσκόπηση: Με προβάδισμα 8 μονάδων η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα, στην έρευνα «Σφυγμός» της Prorata για την «Εφημερίδα των Συνακτών», η ΝΔ συγκεντρώνει το 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 27%.

Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 14% χωρίς το Ποτάμι- που είναι στο 6%- ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταγράφουν πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων από τον Ιούνιο και είναι στο 2%.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.000 ερωτηματολογίων, την περίοδο 6-10 Ιουλίου 2018.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής (με πιθανότητες πάνω από 50% και πάνω από 80%) έχουν ως εξής:

  • ΝΔ έως 35% (από 34% τον Ιούνιο)
  • ΣΥΡΙΖΑ έως 27% (26% τον Ιούνιο)
  • ΚΙΝ.ΑΛΛ. έως 14% (14% τον Ιούνιο)
  • ΚΚΕ έως 9% (13% τον Ιούνιο )
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έως 8% (9% τον Ιούνιο)
  • ΠΟΤΑΜΙ έως 6% (στην προηγούμενη μέτρηση συμπεριλαμβανόταν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ,)
  • ΑΝ.ΕΛΛ. έως 2% (4% τον Ιούνιο)
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έως 6% (7% τον Ιούνιο)
  • ΛΑ.Ε. έως 4% (5% τον Ιούνιο)
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ έως 3% (5% τον Ιούνιο)
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως 2% (5% τον Ιούνιο)
  • ΜΕΡΑ 25 έως 2% (5% τον Ιούνιο)
  • ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έως 2% (5% τον Ιούνιο)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έως 5% (6% τον Ιούνιο)
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Με προβάδισμα 8 μονάδων η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Ο Μπουτάρης υποψήφιος και για τρίτη θητεία στο δήμο Θεσσαλονίκης -«Θα είμαι δήμαρχος έως 100 χρονών»

Και επίσημα πλέον ο Γιάννης Μπουτάρης θα διεκδικήσει τρίτη δημαρχία στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο, με θέμα "Επίσπευση Εκλογών".

Ο κ. Μπουτάρης, ενημέρωσε τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους Νομικών Προσώπων του δήμου για την πρόθεσή του να κατέβει εκ νέου υποψήφιος, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τη δήλωση πως "θα είμαι δήμαρχος έως 100 χρονών".

Η αλλαγή της ημερομηνίας για τις δημοτικές εκλογές και το γεγονός ότι απομένουν δέκα μήνες μέχρι τις κάλπες, καθώς θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 και όχι τον Οκτώβριο, οδήγησε τον κ. Μπουτάρη στην απόφαση να γνωστοποιήσει επίσημα τις προθέσεις του και να ζητήσει από τα στελέχη της διοίκησης του να εντείνουν το έργο τους και τις προσπάθειες τους για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών προκειμένου να κερδίσουν για τρίτη φορά την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων.

Ο κ. Μπουτάρης, είχε πρόθεση να ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του για τον δήμο Θεσσαλονίκης μετά το καλοκαίρι, ωστόσο, η αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών επέσπευσε τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, πως στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης έχουν ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και το Κίνημα Αλλαγής, μέσω της προέδρου, Φώφης Γεννηματά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπουτάρης υποψήφιος και για τρίτη θητεία στο δήμο Θεσσαλονίκης -«Θα είμαι δήμαρχος έως 100 χρονών»"

Σε απολογία καλούν τον Παπαντωνίου οι ανακριτές Διαφθοράς -Στις 25 Ιουλίου

Το πρώτο τετ α τετ με τις ανακριτικές αρχές θα έχει ο Γιάννος Παπαντωνίου στις 25 Ιουλίου, μετά την κλήση που τού απέστειλε η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, κ. Ζαμανίκα.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, καλείται να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε με αφορμή τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρουν την υπογραφή του, αλλά και τις δικογραφίες που σχετίζονται με τα περιουσιακά του στοιχεία.

Στο επίκεντρό της έρευνας βρίσκεται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες(ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ενώ εδώ και ένα περίπου χρόνο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και για δωροδοκία, μετά από σχετικό αίτημα της ανακρίτριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές έχουν αξιολογήσει ως σημαντικές μαρτυρικές καταθέσεις που έφτασαν στην Ελλάδα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, αλλά και άλλα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο εφόδων σε σπίτια εμπλεκομένων.

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, πάντως, αρνείται την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη ενώ φέρεται να έχει προσκομίσει ο ίδιος στοιχεία όλων των λογαριασμών που έχει στη διάθεση του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απολογία καλούν τον Παπαντωνίου οι ανακριτές Διαφθοράς -Στις 25 Ιουλίου "

Η Ένωση Νοσηλευτών καταγγέλλει τις «τριτοκοσμικές συνθήκες» στο Κέντρο Προσφύγων Σκαραμαγκά

Χωρίς ιατρική παρακολούθηση, φάρμακα, υγειονομικό υλικό έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση οι 2.500 μετανάστες του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Φάρμακα με το σταγονόμετρο, κι αυτά που στέλνονται από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι πολλές φορές ληγμένα.

Τοκετοί και άλλες ιατρικές πράξεις γίνονται από νοσηλευτές, ελλείψει ιατρών αλλά και ελλείψει…τηλεφωνικής σύνδεσης και συνεπώς επικοινωνίας με κάποιο δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να οργανωθεί διακομιδή. Χρόνιοι ασθενείς, ιδίως ψυχιατρικοί, που δεν παρακολουθούνται δεόντως και έχουν αφεθεί σε ανθρώπους με καλή μεν θέληση αλλά χωρίς ιατρικά εφόδια. Σε ό,τι αφορά δε το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό, αυτό παραμένει απλήρωτο, παρότι καλείται να εργαστεί κάτω από συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Αυτές είναι μερικές από τις σοβαρότατες καταγγελίες που έλαβε η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά – κατάσταση την οποία χαρακτηρίζει τριτοκοσμική κι επικίνδυνη, τόσο για τους 2.500 πρόσφυγες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας που (προσπαθούν να) προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους φιλοξενούμενους του κέντρου. Εξίσου επικίνδυνο όμως πιθανόν να είναι το γεγονός ότι «η περιγραφόμενη κατάσταση τελεί σε γνώση της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας» όπως επισημαίνει η ΕΝΕ.

Σύμφωνα με την επίμαχη καταγγελία, από τον Φεβρουάριο του έτους 2018, οπότε και αποχώρησαν από τη συγκεκριμένη Δομή οι υπηρεσίες και το προσωπικό των ΜΚΟ και του Ερυθρού Σταυρού, παρουσιάζονται σημαντικές και συστηματικές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό στερείται βασικών υλικών πόρων και διευκολύνσεων, όπως π.χ. τηλέφωνο και σύνδεση στο διαδίκτυο, που είναι απαραίτητα για παράδειγμα για το κλείσιμο ραντεβού με παρόχους υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συχνά η Δομή παραλαμβάνει φάρμακα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχουν λήξει, όπως αντικαταθλιπτικά και άλλα.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι μεταξύ των 2.500 μεταναστών που διαμένουν στον Σκαραμαγκά, υπάρχουν πολλοί με χρόνια νοσήματα (διαβήτη, ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα κτλ) χωρίς να παρακολουθούνται δεόντως και η πορεία της εξέλιξης της υγείας τους εναποτίθεται στην καλή προαίρεση ατόμων που δεν έχουν τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια για τον σκοπό αυτόν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΕ. Ενδεικτικά, αναφέρεται περιστατικό τοκετού στην εν λόγω Δομή, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από νοσηλευτές!

Ωστόσο, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά στο ΚΦΠ Σκαραμαγκά, υποστηρίζει η ΕΝΕ, με βάση τις καταγγελίες που έχει λάβει, ενώ επικαλείται πληροφορίες «για παρόμοιες συνθήκες που επικρατούν και στις υπόλοιπες δομές της Αττικής που φιλοξενούνται πρόσφυγες».

Η ΕΝΕ λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών τις προώθησε αμέσως στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Υγείας, στον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ζητεί δε την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών από κάθε αρμόδιο φορέα «προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αποκατασταθεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και στον τελευταίο συνάνθρωπό μας, που φιλοξενείται στην εν λόγω Δομή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ένωση Νοσηλευτών καταγγέλλει τις «τριτοκοσμικές συνθήκες» στο Κέντρο Προσφύγων Σκαραμαγκά"

Υπεράριθμοι πρόσφυγες σε δομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα Διαβατά, η Κως, η Λέσβος η Σάμος και η Χίος φιλοξενούν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αυξήθηκαν κατά 261 άτομα, σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη, οι πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στις 31 (αυξημένες κατά μία) δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα χθες καταγράφηκαν 29.279 άτομα έναντι 29.018 ατόμων την περασμένη Πέμπτη.

Η δυνατότητα φιλοξενίας των 31 δομών αυξήθηκε στα 24.495 άτομα. Οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω, και Διαβατών έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς .

Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν 17.285 μερίδες φαγητού από τις οποίες 501 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεράριθμοι πρόσφυγες σε δομές των Ενόπλων Δυνάμεων"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Δευτέρα στο κέντρο για τη συναυλία των Scorpions

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει από το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της συναυλίας των Scorpions στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Ειδικότερα, από τις 6.00μμ έως το πέρας της, θα κλείνουν οι:

Αρδηττού, μεταξύ Λ. Βουλιαγμένης και Λ. Βασ. Όλγας, στο ρεύμα προς Λ. Βασ. Κωνσταντίνου και στις καθέτους της αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, μεταξύ Λ. Βασ. Όλγας και Ερατοσθένους, στο ρεύμα προς Λ. Βασ. Σοφίας και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα προς το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Η Τροχαία ζητεί από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία αυτά και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Δευτέρα στο κέντρο για τη συναυλία των Scorpions"

Επιστολή 11 οργανώσεων στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να μείνει ανοιχτό το ΠΙΚΠΑ Λέσβου

Έκκληση στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, να επανεξετάσει την απόφασή της να διακόψει τη λειτουργία της «Αλληλεγγύης Λέσβου» στην περιοχή «ΠΙΚΠΑ», απευθύνουν 11 ανθρωπιστικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις, «το ΠΙΚΠΑ, ως ένα ανοιχτό, αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο αλληλεγγύης που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, προσφέρει ήδη από το 2012 ουσιαστικές υπηρεσίες και βοήθεια σε πρόσφυγες στη Λέσβο. Το 2016, μέλη της ιδρυτικής ομάδας του βραβεύτηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες με το βραβείο Nansen, σε αναγνώριση της συνεισφοράς τους στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και στην εξασφάλιση ασφαλούς καταφυγίου για τους πλέον ευάλωτους, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης του '15.

Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει το εξαίρετο έργο του ΠΙΚΠΑ και όσων Ελλήνων πολιτών αναλαμβάνουν πράξεις ανθρωπιάς, υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Τέτοιες εθελοντικές πράξεις από απλούς Έλληνες έχουν καταστεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας και έχουν κερδίσει το διεθνή έπαινο».

«Το ΠΙΚΠΑ επέδειξε προθυμία στη συμμόρφωσή του με όλες τις επίσημες υποδείξεις που του υπεβλήθησαν, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τις εξαιρετικές υπηρεσίες που ήδη παρέχει στους ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία συγκεκριμένα ζητήματα ήσσονος σημασίας, προκειμένου να διενεργηθεί η επιστροφή ευάλωτων ανθρώπων στη Μόρια, μία δομή φιλοξενίας υπερσυνωστισμένη, όπου οι συνθήκες ζωής θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όσων διαμένουν εκεί» προσθέτουν οι οργανώσεις.

«Αν κλείσει το ΠΙΚΠΑ, καθίσταται ασαφές πού θα μεταφερθούν όσοι φιλοξενούνται εκεί. Ωστόσο, μία ενδεχόμενη επιστροφή τους στη Μόρια θα θέσει σε κίνδυνο τη φυσική και ψυχική τους υγεία και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Οι αρχές θα πρέπει να διακόψουν τις μεταφορές νεοαφιχθέντων στη Μόρια, ενώ είναι απολύτως επείγον να διενεργηθούν μεταφορές ανθρώπων έξω από τη δομή αυτή προς ασφαλέστερα καταλύματα. Πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ασφαλές κατάλυμα και σε βασικές υπηρεσίες για όσους αναγκάζονται να διαμένουν στην περιοχή» καταλήγουν.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι εξής: Camp Fire Innovation, Caritas Hellas, Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR), Danish Refugee Council (DRC), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, HIAS Ελλάδος, International Rescue Committee (IRC), Jesuit Refugee Services (JRS), Oxfam, SolidarityNow, Terre des hommes Hellas.

ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή 11 οργανώσεων στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να μείνει ανοιχτό το ΠΙΚΠΑ Λέσβου "

ΕΦΚΑ: Στα 1.166 και 378 ευρώ οι μέσοι μισθοί πλήρους και μερικής απασχόλησης, τον Φεβρουάριο του 2018

Στα 50,71 ευρώ ανήλθε το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και ο μέσος μισθός στα 1.166,24 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2018. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση διαμορφώθηκαν στα 23,55 ευρώ και 378,21 ευρώ.

Αυτό προέκυψε από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Φεβρουάριο του 2018 και από τις εγγραφές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά το χρόνο επεξεργασίας, όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Επιχειρήσεις-Ασφαλισμένοι

Υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν ΑΠΔ από 241.802 κοινές επιχειρήσεις και 8.963 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ ανήλθε σε 1.958.122, εκ των οποίων 1.926.172 σε κοινές επιχειρήσεις και 31.950 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Δημογραφικά στατιστικά στοιχεία

Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,80% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 53,05% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 56,99%, ενώ με μερική απασχόληση το 44,84%.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 22,05% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 52,55% έως 39 ετών. Επίσης, 71,49% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 71,59% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 65,24%. Τέλος, στο σύνολο των επιχειρήσεων, 18,50% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 18,28% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 31,61%.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 90,33% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,58% άλλης χώρας Ε.Ε. και 8,09% χώρας εκτός Ε.Ε.. Στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις, 90,96% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,56% άλλης χώρας Ε.Ε. και 7,47% χώρας εκτός Ε.Ε., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 52,04%, 2,78% και 45,18%.

Οι αλλοδαποί άνδρες αντιπροσωπεύουν το 11,65% των ασφαλισμένων ανδρών και οι αλλοδαπές γυναίκες το 7,37% των ασφαλισμένων γυναικών.

Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων, 52,38% έχουν αλβανική υπηκοότητα. Στους αλλοδαπούς άντρες, 53,80% είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν με 10,21%, και του Μπανγκλαντές με 5,04%.

Στις αλλοδαπές γυναίκες, 49,75%, είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι ασφαλισμένες βουλγαρικής υπηκοότητας με 7,95% και ρουμανικής με 7,42%.

Η οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων έχει, ως εξής: Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 22,11% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 13,37% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 13,09% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 22,54% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 12,75% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 12% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 22,63% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 16,26% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 15,55% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

Στους ασφαλισμένους αλβανικής υπηκοότητας, 24,60% εργάζεται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 19,16% στις «Κατασκευές» και 18,03% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, πλην αυτών της Ε.Ε. και των Αλβανών υπηκόων, 22,75% απασχολείται στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», 22,30% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 21,29% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».

Από τους εργαζόμενους στις «Κατασκευές», το 30,05% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,07% των ασφαλισμένων.

Από τους εργαζόμενους σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», το 17,17% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,09% των ασφαλισμένων.

Ακόμη, από τους εργαζόμενους στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», το 13,82% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,37% των ασφαλισμένων.

Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «Υπάλληλοι Γραφείου» με ποσοστό 22,78%. 26,14% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «Υπάλληλοι Γραφείου», 21,40% είναι «Απασχολούμενοι στην Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ 13,02% είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες». 31,05% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 22,41% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 20,08% είναι «Υπάλληλοι Γραφείου».

Οι ασφαλισμένοι αλβανικής υπηκοότητας στη συντριπτική τους πλειονότητα (49,47%) απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 22,38% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 9,93% ως «Ειδικευμένοι Τεχνίτες». Σχετικά με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, πλην αυτών της Ε.Ε και των Αλβανών υπηκόων, 42,26% απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 21,25% στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 11,32% ως «Υπάλληλοι Γραφείου».

Βασικά στοιχεία μηνιαίας απασχόλησης

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 20,80 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 20,92 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 13,35.

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανήλθε στα 50,71 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.166,24 ευρώ. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση ανήλθαν στα 23,55 ευρώ και 378,21 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 40,20 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 536,67 ευρώ.

Στις κοινές επιχειρήσεις, η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 63,05% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 60,41%.

Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 87,11% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 97,12%.

Σύγκριση βασικών μεγεθών Φεβρουαρίου 2018–Ιανουαρίου 2018

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,03%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 5,75% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 0,12%.

Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 1,47%.

Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,83%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 0,07% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,84%.

To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,52% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 0,30%.

Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,34% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 0,22%.

Σύγκριση βασικών μεγεθών Φεβρουαρίου 2018–Φεβρουαρίου 2017

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 11,44%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 1,00% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 11,25%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 13,01%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 10,06%.

Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 6,97%. Το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών επί του συνόλου των ασφαλισμένων αυξήθηκε από 45,50% στο 46,20%.

Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,29% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 0,22%.

Το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,27%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,20% και στο σύνολο κατά 1,27%.

Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 1,56% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,42%.

Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,57%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 2,27%


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Στα 1.166 και 378 ευρώ οι μέσοι μισθοί πλήρους και μερικής απασχόλησης, τον Φεβρουάριο του 2018"

«Όχι» σε τρίτη δίκη για τις «μετοχές-φούσκες» του 1999

Νέα ανατροπή στην υπόθεση με τις «μετοχές φούσκες» του χρηματιστηρίου καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απέρριψε την έφεση που είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα κατά της αθωωτικής απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων το δικαστήριο έριξε αυλαία στην υπόθεση κάνοντας δεκτό το αίτημα των συνηγόρων των 36 κατηγορουμένων, για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, να κριθεί απαράδεκτη η εισαγγελική έφεση, η οποία έγινε δεκτή από τους δικαστές.

Η εισαγγελική λειτουργός η οποία είχε ταχθεί και στην αγόρευσή της υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων, είχε ασκήσει την έφεση προκειμένου η υπόθεση να κριθεί εκ νέου. Είχε προηγηθεί η πρώτη, ομόφωνη αθώωση των κατηγορουμένων, από διαφορετική σύνθεση δικαστών, για την οποία ωστόσο ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο. Έτσι, ακολούθησε και δεύτερη δίκη, η οποία κατέληξε πάλι σε αθωωτική απόφαση των κατηγορουμένων. H δεύτερη απόφαση, ωστόσο, ελήφθη κατά πλειοψηφία (2-1).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» σε τρίτη δίκη για τις «μετοχές-φούσκες» του 1999"

ΓΕΝΟΠ: «Ναι» στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

«Όχι παιχνίδια με τον ΑΔΜΗΕ» λέει η ΓΕΝΟΠ, που τάσσεται υπέρ της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, κάνοντας λόγο για «επιχειρούμενη, από ορισμένους, υπονόμευση του ρόλου και της εμπλοκής του ΑΔΜΗΕ στο έργο, που δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό».

«Ο ΑΔΜΗΕ είχε ήδη εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο δεκαετές 2014-2024 και μάλιστα είχε εγκριθεί από τη ΡΑΕ χωρίς να έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ, σημειώνοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει την τεχνογνωσία, το υψηλής ειδίκευσης προσωπικό, αλλά και την απαιτούμενη εμπειρία να το υλοποιήσει.

Αυτές οι παραδοχές είναι που συνέβαλαν, πέραν των άλλων, στην ένταξη του ίδιου έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

«Αυτό το τελευταίο, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ίσως είναι και η εξήγηση για τη σπουδή που δείχνουν ορισμένοι να θέσουν στο περιθώριο μία αξιόπιστη εταιρεία, ελεγχόμενη από το Δημόσιο, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ, προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτών» καταλήγει η ΓΕΝΟΠ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΝΟΠ: «Ναι» στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης"

Κοτζιάς-Συμφωνία Πρεσπών: Βέβαιος για 151 ψήφους -Περνάει, όμως, & με 130

Βέβαιος πως η συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή με πλειοψηφία άνω των 150 εδρών δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποχές που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κυρώσει την συμφωνία με πλειοψηφία που δεν θα υπερβαίνει τους 130 βουλευτές.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 έδρες κι εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν απώλειες. Οι έξι ψήφοι που υπολείπονται για να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, είπε, θα μπορούσαν να προέλθουν από ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ «που θεωρούν καλή τη συμφωνία» και από τις τάξεις του Ποταμιού.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο. Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε», επισήμανε ο υπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την πάγια θέση του πως ενδέχεται να υπάρξουν αποχές από την ψηφοφορία επί της συμφωνίας, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει πλειοψηφία επί τον ψηφισάντων.

«Είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η [αναγκαία] πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους, είπε.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα περάσει τις συνταγματικές αλλαγές από την τοπική Βουλή έως το τέλος του έτους. Στην συνέχεια, επισήμανε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κυρώσει «άμεσα» την συμφωνία, ώστε να μην δώσει στην αντιπολίτευση να επιδιώξει νέα ψήφο δυσπιστίας καθώς δεν θα έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη.

Ερωτηθείς για το λαϊκό έρεισμα που έχει η κυβέρνηση όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς αμφισβήτησε δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν πως επτά στους δέκα Έλληνες είναι αντίθετοι με την λύση που υπάρχει στο τραπέζι.

Υποστήριξε πως στις μη δημοσιευμένες δημοσκοπήσει που γίνονται για λογαριασμό του ΥΠΕΞ «περίπου το 55%» τάσσεται κατά ενώ το 37% τάσσεται υπέρ, ποσοστό που χαρακτήρισε «καλή αφετηρία».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς-Συμφωνία Πρεσπών: Βέβαιος για 151 ψήφους -Περνάει, όμως, & με 130"

ΤΕΕ: Ξεκινά η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών και διαγραμμάτων

Υποχρεωτική είναι από τις 16 Ιουλίου η ηλεκτρονική υποβολή των διαγραμμάτων (Τοπογραφικών Διαγραμμάτων και των Διαγραμμάτων Γεωμετρικών Μεταβολών) για τις εμπράγματες συναλλαγές στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, σύμφωνα με τον Ν. 4409/16, όπως προβλέπεται από τη σχετική ΥΑ του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2216/B’/14-6-2018).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει τα εξής:

Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων
Αφορά την ηλεκτρονική υποβολή των διαγραμμάτων του ν.4409/16 στον ψηφιακό υποδοχέα του Ελληνικού Κτηματολογίου από το συντάκτη τους.

Οι συντάκτες μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα ακόλουθα διαγράμματα:

α. Τα τοπογραφικά διαγράμματα που κατά την κείμενη νομοθεσία συντάσσονται και προσαρτώνται σε εγγραπτέες πράξεις στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

β. Τα διαγράμματα γεωμετρικών μεταβολών που συνυποβάλλονται με τις αιτήσεις καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και τις αιτήσεις διόρθωσης των γεωμετρικών στοιχείων προς τα Κτηματολογικά Γραφεία στις περιοχές που λειτουργεί Κτηματολόγιο.

Για την εισαγωγή του στην εφαρμογή, ο συντάκτης μηχανικός χρειάζεται να διαθέτει λογαριασμό χρήστη (user name, password) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ). Επιπλέον, απαιτείται η προμήθεια έγκυρου ψηφιακού πιστοποιητικού που θα συνδεθεί με το λογαριασμό του χρήστη για την παραγωγή της ψηφιακής του υπογραφής στα αρχεία των διαγραμμάτων που θα υποβάλλει στον Υποδοχέα. Οδηγίες για την απόκτηση κωδικών δίνονται στην ιστοσελίδα "Απόκτηση κωδικών πρόσβασης ΤΕΕ"

Η σύνταξη των ηλεκτρονικών διαγραμμάτων περιγράφεται στο εγκεκριμένο «Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών για την ηλεκτρονική υποβολή διαγραμμάτων». Τα ψηφιακά αρχεία των διαγραμμάτων που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής, υπογράφονται ψηφιακά από το συντάκτη τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο (πρώην ΕΚΧΑ) «η παραπάνω υποχρέωση ισχύει αφενός για τα τοπογραφικά διαγράμματα που συντάσσονται μετά την ημερομηνία αυτή για να προσαρτηθούν στις εγγραπτέες πράξεις που υποβάλλονται σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποθηκοφυλακεία της χώρας και αφετέρου για τα Διαγράμματα Γεωμετρικών Μεταβολών που συντάσσονται για να υποβληθούν στα Κτηματολογικά Γραφεία.

Το ηλεκτρονικό σύστημα του Ελληνικού Κτηματολογίου για την υποβολή των διαγραμμάτων έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία τους τελευταίους έξι μήνες.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr στο portal e–ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. Ειδικότερες οδηγίες και πληροφορίες καθώς και οι Τεχνικές Προδιαγραφές για την υποβολή διατίθενται στην αρχική σελίδα της εφαρμογής. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ 2014-2020» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ – Ε.Ε.).»

Κατά την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της εφαρμογής είχε ανακοινωθεί ότι «με την έναρξη της ηλεκτρονικής αυτής υπηρεσίας, η ΕΚΧΑ ΑΕ και το συμβάλλουν με υπευθυνότητα και συνέπεια στην αναβάθμιση των συναλλαγών με το Κτηματολόγιο μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Κτηματολογίου, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα προωθείται η συνεργασία και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του τεχνικού κόσμου της χώρας και ταυτόχρονα αξιοποιείται η υπηρεσία για τον εντοπισμό των δηλούμενων ακινήτων στη σύνταξη του Κτηματολογίου. Για την εισαγωγή τού συντάκτη μηχανικού στη διαδικτυακή εφαρμογή απαιτείται η χρήση του λογαριασμού του στο ΤΕΕ για την πιστοποίησή του και να διαθέτει ψηφιακό πιστοποιητικό.»

Επιπλέον ενημερωτικό υλικό για την παρουσίαση της εφαρμογής για την Υποβολή των Τοπογραφικών Διαγραμμάτων και των Διαγραμμάτων Γεωμετρικών Μεταβολών στην ψηφιακή βάση της ΕΚΧΑ ΑΕ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ από τη σχετική εκδήλωση:

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΕΕ: Ξεκινά η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών και διαγραμμάτων"

Τι θα ισχύσει για τα εμπορικά σήματα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διευκρινίσεις και απαντήσεις σχετικά με τα σήματα και τις εμπορικές επωνυμίες μετά την Συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ δίνει με έγγραφο που έστειλε στη Βουλή η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται, έως τώρα το σύνολο των οίνων της ΠΓΔΜ φέρει την ένδειξη «Republic of Macedonia» ως προς τον τόπο προέλευσης. Με την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσα προϊόντα φέρουν σήμερα την ένδειξη «Made in/produced in/product of Republic of Macedonia» θα πρέπει βάσει της Συμφωνίας αυτής, να μετατραπούν υποχρεωτικά σε «Made in/produced in/product of Republic of North Macedonia», καθιστώντας έτσι προς όλους απόλυτη την διάκριση του τόπου προέλευσης των προϊόντων αυτής και της Ελληνικής Μακεδονίας. Επισημαίνεται δε, ότι τα οφέλη στο εμπορικό πεδίο καθίστανται συνεπώς προφανή, σε σύγκριση με την σημερινή κατάσταση, ιδιαίτερα στον οινοπαραγωγικό τομέα.

Επιπρόσθετα, στην Συμφωνία υπάρχουν σαφείς διατάξεις περί των ευνοϊκών για την Ελλάδα προβλέψεων της ΕΕ στο θέμα των εμπορικών επωνυμιών και σημάτων και συγκεκριμένα:

- Στο άρθρο 1 παρ. 3 εδάφιο θ΄ ορίζεται μεταξύ άλλων, ότι θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεθνής ομάδα ειδικών για την υλοποίηση των διευθετήσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο χωρών στα συγκεκριμένα θέματα.

- Επίσης, στις τελικές διατάξεις της Συμφωνίας (άρθρο 20 παρ. 8) ορίζεται, ότι η εφαρμογή της από τα δύο μέρη θα γίνεται σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο.

- Βάσει των κανονισμών (ΕΚ) 509/2006 και 510/2006 η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι απόλυτη εντός της ΕΕ. Οποιαδήποτε παραβίαση από κράτος-μέλος νομιμοποιεί, αρχικά, την άσκηση διαμαρτυρίας και συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων Πρεσβειών/Προξενικών Γραφείων της θιγόμενης χώρας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά του προσβάλλοντας κράτους-μέλους (Ευρ. Επιτροπή, Δικαστήριο της ΕΕ).

- Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1234/2007, όπως αντικαταστάθηκε με τον Κανονισμό 1308/2013, η γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία», στο πλαίσιο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων έχει κατοχυρωθεί προς αποκλειστική χρήση από του Έλληνες παραγωγούς οίνου της Μακεδονίας και έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό μητρώο της ΕΕ οίνων «E-Bacchus».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει στην επιστολή, ότι «παρακολουθεί, μέσω των Αρχών Εξωτερικού, τις περιπτώσεις παραβιάσεων των ελληνικών ΠΟΠ /ΠΓΕ και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασίας τους. Υπενθυμίζουμε ότι όταν διαπιστώθηκε το 2011 η κυκλοφορία οίνου προέλευσης ΠΓ ΔΜ με την ονομασία "μακεδονικός" στη γερμανική αγορά, το ΥΠΕΞ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο σε διμερές, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, σε συντονισμό με το ΥΠΑΑΤ και την Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας, ώστε άμεσα ο Γερμανικός Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Οίνου και Οινοπνευματωδών γνωστοποίησε στα μέλη του, ότι η ένδειξη "μακεδονικός οίνος" δεν είναι αποδέκτη για οίνους, που δεν προέρχονται από την Ελλάδα. Παράλληλα, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων που πουλούσε τους οίνους με την επίμαχη ονομασία από την ΠΓΔΜ, αποφάσισε τη διακοπή πώλησής τους».

Ακόμη, επισημαίνει ότι «πρόσφατα (13/6/2018), ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ενημέρωσε τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του ΥΠΑΑΤ, για την παράνομη χρήση των οινικών ΠΓΕ "Μακεδονία", "Θράκη" και "Αιγαίο" επί των ετικετών οίνων που παράγονται ή εμπορεύονται στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική αγορά από επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Πολωνίας. Άμεσα εστάλη εγκύκλιος προς όλες τις Αρχές Εξωτερικού για τη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας της επιτόπιας αγοράς, κυρίως στις χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ελβετίας και της Αυστραλίας για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης κατοχυρωμένων ελληνικών οινικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης. Μετά την καταγραφή των αποτελεσμάτων της έρευνας που θα διεξάγουν οι Αρχές Εξωτερικού, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τους αρμοδίους φορείς για το συντονισμό ενεργειών».

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει, ότι «ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Εξωτερικών προεργασία για τον συντονισμό, σε ανώτατο υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο, όλων των συναρμοδίων Υπουργείων και φορέων, προκειμένου να προετοιμασθεί κατάλληλα, από ελληνικής πλευράς, το έργο όσων θα συμμετάσχουν στις εργασίες της διεθνούς διαπραγματευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενης από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της ΕΕ με την κατάλληλη συνεισφορά του ΟΗΕ και του ΔΟΤ, η οποία θα συσταθεί βάσει του άρθρου 1 παρ. 3 σημ. θ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έργο της ομάδας αυτής, η οποία θα συσταθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών, είναι η υποστήριξη και ενθάρρυνση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο πλευρών, ώστε να θεσμοθετηθεί ένας ειλικρινής, δομημένος και με καλή πίστη διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τα εμπορικά ονόματα, τα εμπορικά σήματα και brand names/εταιρικές ονομασίες».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι θα ισχύσει για τα εμπορικά σήματα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news