facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Βουλή-«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»: 161 ψήφοι για απλή αναλογική, 241 για «σπάσιμο» μεγάλων περιφερειών

Με 150 υπερ και 123 κατά υπερψηφίστηκε απόψε από την Βουλή επί της αρχής το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι«. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ κατά οι συνάδελφοί τους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μεγαλύτερη ήταν η πλειοψηφία ( 161 υπέρ, 111 κατα ) για τα άρθρα 28 και 56 του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», που αφορούν την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές. Συγκεκριμένα, υπερ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ πλην του Κ.Κατσίκη που είχε προαναγγείλει την αρνητική ψήφο του με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr , και του ΚΚΕ.

Αντίθετα η τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄Αθηνών και της Περιφερειας Αττικής που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρο 255 υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία 241 βουλευτών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού.

Τέλος με 150 και 149 ψήφους αντίστοιχα υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 6 και 46 που αφορούν την μείωση της δημοτικής και της περιφερειακής περιόδου αντίστοιχα από 5 σε 4 χρόνια. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:

Επί της Αρχής: Υπέρ 150, κατά 123.

Άρθρο 6: Διάρκεια Δημοτικής Περιόδου (Μείωση από 5 σε 4 έτη): Υπέρ 150, 123 κατά

Άρθρο 16: Εκλογές κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων: 150 υπερ κατά 118 παρών 5

Αρθρο 17: 151 υπέρ, 118 κατά, παρών 4

Άρθρο 28: Εκλογικό σύστημα-Κατανομή εδρών δημοτικού συμβουλίου (Καθιέρωση απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές): 161 υπερ, κατά 111.

Άρθρο 45: Υπερ 149 κατά 123

Άρθρο 46: Διάρκεια περιφερειακής περιόδου (Μείωση από 5 σε 4 έτη): 149 υπερ, κατά 123

Άρθρο 56: Εκλογικό σύστημα-Κατανομή εδρών περιφερειακού συμβουλίου (Καθιέρωση απλής αναλογικής στις περιφερειακές εκλογές): 161 υπερ κατά 111

Άρθρο 69: Υπέρ 150 κατά 118 παρλων 4

Άρθρο 73: Δημοτικές παρατάξεις: Υπεέ 149, κατά 123

Άρθρο 76: Συγκρότηση- Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής: Υπέρ 149, κατά 123

Άρθρο 189: Συζήτηση και ψήφιση προϋπολογισμού δήμων: Υπέρ 149, κατά 118 παρών 5

Άρθρο 190: Συζήτηση και ψήφιση προϋπολογισμού περιφερειών: Υπέρ 149, κατά 118, παρών 5.

Άρθρο 255: Κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής: Υπέρ 241, κατά 31.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή-«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»: 161 ψήφοι για απλή αναλογική, 241 για «σπάσιμο» μεγάλων περιφερειών"

Αλ. Τσίπρας: Συμφωνήσαμε με Ερντογάν για μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Για μία δύσκολη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το δίωρο τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάντο σύνολο της διμερούς ατζέντας, ενώ ανέφερε πως έθεσε και κατ' ιδίαν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Αναφερόμενος στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως έγινε αναφορά και για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και όπως είπε ανέφερε στον κ. Ερντογάν το θέμα αφορά την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το θέμα των δύο Ελλήνων με τους «8» και πως «αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».

«Τόνισα στον κ. Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρουσίασε στον κ. Ερντογάν τα στοιχεία της «αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας».

Επιπλέον, τόνισε πως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα του είχε πει πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και «είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίζουν και οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται».

«Συμφωνήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για μείωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τονίστηκε η σημασία συνέχισης των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και όπως ανέφερε συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Kληθείς να σχολιάσει τη διαφορά θέσεων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική».

Παράλληλα πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Συμφωνήσαμε με Ερντογάν για μείωση της έντασης στο Αιγαίο"

Κανονικά από την Παρασκευή τα δρομολόγια τρένων και προαστιακού

Κανονικά διεξάγονται από αύριο όλα τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς, μετά την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου, κρίθηκαν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΣ είχε προκηρύξει στάσεις εργασίας στις 13, 16 και 18 Ιουλίου και 24ωρη απεργία στις 20 Ιουλίου.

Από την πλευρά της, η ΠΟΣ υπογραμμίζει ότι, μετά την δικαστική απόφαση αναστέλλει τις κινητοποιήσεις και τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα συγκληθούν τα όργανα, προκειμένου να ληφθούν νέες αποφάσεις.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά από την Παρασκευή τα δρομολόγια τρένων και προαστιακού"

Για ακόμα ένα χρόνο το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής με έδρα το Μενίδι

Την παράταση λειτουργίας του «Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής» για ένα ακόμα χρόνο αποφάσισε η πολιτική ηγεσία, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στο Μενίδι.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο του 2017 με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (Απόφαση 7001/2/1484-α - ΦΕΚ 2390/Β/14-7-2017) με αφορμή αυξημένα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας, ιδρύθηκε το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής με προσωρινό χαρακτήρα, με σκοπό την αντιμετώπιση προσωρινών αναγκών τάξης και ασφάλειας.
Η λειτουργία της Υπηρεσίας, δεν μπορεί να υπερβεί το ένα (1) έτος από την έναρξή της και θα καταργηθεί όταν εκλείψουν οι λόγοι ίδρυσής της.
Το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής έχει ως αποστολή τα εξής:
α. την εξέταση των αιτιών των εγκλημάτων που διαπράττονται στην περιοχή δικαιοδοσίας του, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης στους τομείς ασφάλειας και τάξης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, καθώς και με άλλες Αρχές, Υπηρεσίες, Φορείς κ.λπ.,
β. την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψη την τοπική και περιφερειακή εγκληματικότητα και τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία (επιχειρησιακά σχέδια) εγκρίνονται από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, για την εκδήλωση των απαραίτητων αστυνομικών ενεργειών με σκοπό την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου και του κοινού εγκλήματος, την αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων αστυνομικής αρμοδιότητας, την εξασφάλιση και διασφάλιση της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης, την ενίσχυση και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την παροχή έννομης προστασίας σε αυτούς,
γ. τον άμεσο συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο του συνόλου των επιχειρησιακών Ομάδων και Μονάδων όπως Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), Ομάδες Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), που διατίθενται και δραστηριοποιούνται στον τομέα της τοπικής του αρμοδιότητας,
δ. τη συνεργασία και τη σύμπραξη με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής καθώς και με άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες για το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων,
ε. την εξασφάλιση της διαρκούς επικοινωνίας με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και την Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων/Α.Ε.Α., για την ενημέρωση σχετικά με συμβάντα και γεγονότα στον τομέα αρμοδιότητάς του,
στ. την έγκαιρη υποβολή προτάσεων και αναφορών προς τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και τη διάθεση επιπλέον δυνάμεων και μέσων για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων του,
ζ. τη συλλογή, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών σε συνεργασία τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών/ΑΕΑ και τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφάλειας της περιοχής αρμοδιότητάς του και
η. την παροχή συνδρομής για την κατάρτιση προγράμματος πρόληψης της εγκληματικότητας από το κατά τόπον αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) του άρθ. 16 του ν. 2713/1999 (Α΄ 89) ή από την οικεία Επιτροπή Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.) του άρθρου 12 του ν. 4249/2014.
Στο Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής λειτουργούν:
α. Γραφείο Επιχειρήσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για την πραγμάτωση της αποστολής της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην προηγούμενη παράγραφο και
β. Γραφείο Γραμματείας το οποίο είναι αρμόδιο για τη διοικητική υποστήριξη της Υπηρεσίας και ιδίως για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας του, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως.

Το προσωπικό που τοποθετείται στο Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής δεν διατίθεται σε άλλα, ξένα προς την αποστολή της Υπηρεσίας του καθήκοντα.

Διαβάστε αναλυτικά την :
Υπουργική Απόφαση 7001/2/1484-ζ - ΦΕΚ 2779/Β/12-7-2018
Ίδρυση Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής.
e-nomothesia
Διαβάστε Περισσότερα » "Για ακόμα ένα χρόνο το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής με έδρα το Μενίδι"

«Μέσα» και το ΔΝΤ στην «αυξημένη εποπτεία» της Ελλάδας

Στο «κόλπο» της αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας μπαίνει τελικά και το ΔΝΤ. Αυτό που δεν έλεγαν ανοικτά εχθές στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, το είπε εμφατικά σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωποςν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κύριος Τζέρυ Ράις, που χρησιμοποίησε επίσης τον όρο «αυξημένη επιτήρηση» για να περιγράψει την δική του διαδικασία παρακολούθησης ("Post Program Monitoring") το οποίο θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την 20η Αυγούστου.

Περιγράφοντας πώς θα είναι η ζωή μετά τα Μνημόνια, ο Τζέρυ Ράις είπε ότι το ΔΝΤ θα εκδίδει δύο Εκθέσεις το χρόνο για την Ελλάδα, ενώ και οι αποστολές του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα συμπίπτουν και θα συντονίζονται με τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων.

Πριν τις 21 Αυγούστου όμως και την ενεργοποίηση της ενισχυμένης επιτήρησης, στις 27 Ιουλίου, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει και την Έκθεση του άρθρου IV του Ταμείου, όπου θα περιλάβει την δική του Ανάλυση για την Συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό Χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του πέραν του 2033, στέλνοντας έτσι και μηνύματα στους ξένους επενδυτές για την στάση που πρέπει να τηρήσουν απέναντι στην Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μέσα» και το ΔΝΤ στην «αυξημένη εποπτεία» της Ελλάδας"

ΝΑΤΟ - ΠΓΔΜ: «Έπεσαν» οι υπογραφές για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών

Την πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ παρέδωσε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες.
Οι κ.κ. Στόλτενμπεργκ και Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, ενώ συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.
Επανέλαβε, δε, πως η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της».
Ευχαρίστησε επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό γεγονός στις 14 Ιουλίου.
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ - ΠΓΔΜ: «Έπεσαν» οι υπογραφές για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών"

DW:Μόνο η Ελλάδα δέχεται επαναπροωθήσεις

Μόνο η Ελλάδα ανταποκρίνεται θετικά στο γερμανικό αίτημα για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Αρνητικές παραμένουν Αυστρία και Ιταλία. Μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ αρνείται μόνιμα κέντρα ασύλου στο έδαφος της.

Σε συνεντεύξεις τους σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Spiegel-Online) και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας (Frankfurter Allgemeine Zeitung) διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. Μάλιστα ο κ. Βίτσας εξέφρασε την άποψη ενδεχόμενος η συμφωνία να κλείσει και πριν τα τέλη Ιουλίου.

Τίποτα απτό
Österreich Innsbruck - EU-Innenminister | Seehofer, Deutschland Kickl, Österreich & Salvini, Italien (DW/B. Riegert)
Ζεεχόφερ-Κικλ-Σαλβίνι: συμφώνησαν να συζητήσουν τις διαφορές τους
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί ο κ. Βίτσας στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας έχει εκφράσει την ελπίδα οι συμφωνίες με την Ελλάδα όπως και με την Αυστρία αλλά και την Ιταλία να υπογραφούν ως τις αρχές Αυγούστου. Γεγονός είναι όμως ότι προς το παρόν μόνο η Αθήνα ανταποκρίνεται θετικά στο γερμανικό αίτημα. Από τη χθεσινοβραδινή  συνάντηση του κ. Ζεεχόφερ με τον Ιταλό ομόλογο Ματέο Σαλβίνι όσο και από τη συνάντηση Ζεεχόφερ, Σαλβίνι και του υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ σήμερα το πρωί πριν την έναρξη της Συνόδου δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό.
Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν μεν σε κοινές συνεδριάσεις τεχνικών κλιμακίων των τριών χωρών, στα επίμαχα όμως θέματα εξακολουθεί να επικρατεί διάσταση απόψεων. Στόχος του Χορστ Ζεεχόφερ είναι να πετύχει την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ιταλία εφόσον έχουν αιτηθεί προηγουμένως άσυλο εκεί ή απευθείας στη χώρα διέλευσης, δηλαδή της Αυστρίας, μέσω της οποίας οι πρόσφυγες έρχονται στη Γερμανία. Τόσο η Ρώμη όσο και η Βιέννη αρνούνται μια τέτοιου είδους διευθέτηση. Ο κ. Ζεεχόφερ αναμένει πάντως δύσκολες συνομιλίες και έκανε λόγο για «ηράκλειο άθλο».
«Όχι» και από τα Σκόπια
Westbalkan Gipfel in London Nikola Dimitrov (Imago/A. Parsons)
Ντιμιτρόφ: Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε κέντρα ασύλου
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στο Ίνσμπρουκ θα συναντηθεί και με τον ευρωπαίο επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο ώστε να ενημερωθεί για την πορεία της εφαρμογής της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ένα από τα μέτρα της απόφασης αφορά τη δημιουργία μονίμων κέντρων ασύλου σε κράτη εκτός ΕΕ. Ο στόχος μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ εκφράζεται αρνητικά. Σε συνέντευξη του στη Welt o υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ δηλώνει ότι για όσο διάστημα η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ δεν πρόκειται να αναλάβει «τέτοιο φορτίο».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Μόνο η Ελλάδα δέχεται επαναπροωθήσεις"

Μάνη: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για κατασκευή δύο αιολικών πάρκων

Το «πράσινο φως» έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης στη Λακωνία.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό έλεγχο, είχε προσφύγει η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των πέριξ περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και ζητούσαν να ακυρωθούν:

1) Η από 26.3.2012 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 26 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 55,30 MWστη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και
2) Η από 30.3.2012 απόφαση του ίδιου υπουργού με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής 22 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 47,9 MWστη θέση Προφήτης Ηλίας – Μακρυλάκκωμα – Τρυπιτή Σαγγιάς του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς του Σωματείου και των κατοίκων ήταν ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την εκτός σχεδίου και εκτός ορίων περιοχή του Γυθείου και Οιτύλου Λακωνίας, δεν επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με συνέπεια να είναι μη νόμιμη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου) στην υπ΄ αριθμ. 1469/2018 απόφασή του επισημαίνει ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνει μεταξύ των ρητών απαγορεύσεων του την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ενώ αντίθετα επιτρέπει την εγκατάσταση -υπό προϋποθέσεις- βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην απόφαση ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα του 1993, ερμηνευόμενο υπό το φως του ειδικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών γενικά στην επίδικη περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου.

Κατά συνέπεια, κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι ισχυρισμοί της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας και των κατοίκων περί παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 2001/42/ΕΚ) και της Ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 3851/2010) είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, όπως απορριπτέοι είναι και όλοι οι άλλοι ισχυρισμοί που προέβαλαν.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνη: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για κατασκευή δύο αιολικών πάρκων"

Νέες αλλαγές στους δρόμους του Πειραιά από τις 14 Ιουλίου

Με στόχο τη βελτίωση του κυκλοφοριακού στην πόλη του Πειραιά, η Δημοτική Αρχή προχωρά στις αντιδρομήσεις των οδών Φίλωνος, από Βασιλέως Γεωργίου Α΄ έως Ομηρίδου Σκυλίτση, και Νοταρά (από Βασιλέως Γεωργίου Α έως Ευαγγελιστρίας) βάσει του ΦΕΚ Β΄ 2455/2018.

Οι τελικές εργασίες των αντιδρομήσεων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, από τις 5:00 έως τις 9:00 π.μ. Ο Δήμος Πειραιά ζητά την κατανόηση των οδηγών τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου.

Ο αντιδήμαρχος Πειραιά κΑλέξανδρος Αργουδέλης, σε δήλωσή του τόνισε πως η Δημοτική Αρχή, μετά από μια μακροχρόνια διαδικασία εγκρίσεων, πρότεινε στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ την εξέταση των αντιδρομήσεων των οδών Φίλωνος και Νοταρά:

«Πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα αποσυμφορηθεί σε μεγάλο βαθμό η κίνηση στο λιμάνι και ειδικά στον κόμβο του Τινάνειου Κήπου», τόνισε ο αντιδήμαρχος Πειραιά, λέγοντας παράλληλα πως αυτές οι αντιδρομήσεις, θα βοηθήσουν γενικότερα το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης. 

«Θεωρώ ότι ειδικά με την αντιδρόμηση της οδού Φίλωνος, η οποία ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο και θα καταλήγει πλέον στην Ομηρίδου Σκυλίτση, δημιουργείται ένας παράλληλος δρόμος με το λιμάνι, για την έξοδο από την πόλη του Πειραιά» τόνισε ο κ. Αργουδέλης, λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη».

antidromiseis
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αλλαγές στους δρόμους του Πειραιά από τις 14 Ιουλίου"

Δασικοί χάρτες: Ολοκληρώνεται η υποβολή ορίων των ΟΤΑ -Ποιοι καθυστέρησαν

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 ολοκληρώνεται η θεσμοθετημένη διαδικασία κατά την οποία 76 Δήμοι της χώρας έχουν την τελευταία ευκαιρία για να οριοθετήσουν τα περιγράμματα των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στα υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου για τους δασικούς χάρτες.

Το ΥΠΕΝ, μετά την τελευταία παράταση που είχε δώσει με το ν. 4546/2018, παρείχε ουσιαστική βοήθεια στους Δήμους που είχαν την παραπάνω εκκρεμότητα :

· Διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο ΥΠΕΝ, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού, στις 7 Ιουνίου 2018, με προσωπική πρόσκληση προς τους 82 Δημάρχους, για την τεχνική καθοδήγηση των υπηρεσιών των Δήμων στο πώς θα γίνει η οριοθέτηση, όπου και δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των παρευρισκόμενων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

· Έθεσε στη διάθεση των Δήμων το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για βοήθεια και εξυπηρέτηση των υπηρεσιών δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών τους στην εκτέλεση του έργου.

· Απέστειλε υποστηρικτικό υλικό του Ελληνικού Κτηματολογίου στους ενδιαφερόμενους Δήμους για την υποβοήθηση της διαδικασίας.

Η συμμετοχή των Δήμων στην ενημερωτική ημερίδα ήταν πολύ χαμηλή, κάτι που αντανακλάται και στη χαμηλή αξιοποίηση της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των ορίων. Σήμερα 5 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπάρχουν πολλοί Δήμοι που είτε δεν έχουν οριοθετήσει τα οικιστικά περιγράμματα, είτε συνεχίζουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερες ελλείψεις, όπως αναφέρονται παρακάτω. Κι αυτό παρά το ότι έχει ανακοινωθεί επανειλημμένως ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, αφού ήδη η διαδικασία ήταν ανοιχτή για 2 χρόνια για τις οικιστικές πυκνώσεις και 8 χρόνια για τα όρια οικισμών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση αναφέρθηκε και στα παραπάνω: «Δεν είναι δυνατό να δώσουμε άλλη παράταση στους Δήμους. Θέλουμε να προχωρήσουμε τους δασικούς χάρτες, θέλουμε να ολοκληρώσουμε το νόμο των οικιστικών πυκνώσεων, αλλά η κωλυσιεργία των Δήμων μας καθυστερεί, παρά το ότι υπήρξε συμφωνία με την ΚΕΔΕ για τη συμβολή των Δήμων. Από εδώ και πέρα, υπόλογοι στους πολίτες τους θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι Δήμαρχοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου:

45 δήμοι δεν έχουν κάνει καμία απολύτως κίνηση, δηλαδή δεν έχουν ζητήσει από το Ελληνικό Κτηματολόγιο την εκ νέου ενεργοποίηση των κωδικών τους. Οι Δήμοι αυτοί είναι:

1. ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

2. ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

3. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

4. ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

5. ΑΝΑΦΗΣ

6. ΑΝΔΡΟΥ

7. ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

8. ΑΝΩΓΕΙΩΝ

9. ΑΡΤΑΙΩΝ

10. ΑΧΑΡΝΩΝ

11. ΒΙΑΝΝΟΥ

12. ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

13. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

14. ΓΟΡΤΥΝΑΣ

15. ΔΕΛΦΩΝ

16. ΔΕΣΚΑΤΗΣ

17. ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΟΒΑΣ – ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

18. ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

19. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

20. ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

21. ΙΗΤΩΝ

22. ΚΑΡΠΑΘΟΥ

23. ΚΑΣΟΥ

24. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

25. ΛΗΜΝΟΥ

26. ΜΕΓΙΣΤΗΣ

27. ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

28. ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

29. ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ

30. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

31. ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ

32. ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

33. ΠΑΞΩΝ

34. ΠΑΡΓΑΣ

35. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

36. ΣΕΡΙΦΟΥ

37. ΣΗΤΕΙΑΣ

38. ΣΙΚΙΝΟΥ

39. ΣΚΙΑΘΟΥ

40. ΣΟΥΦΛΙΟΥ

41. ΣΦΑΚΙΩΝ

42. ΤΗΝΟΥ

43. ΤΟΠΕΙΡΟΥ

44. ΦΑΙΣΤΟΥ

45. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

16 Δήμοι έχουν ζητήσει επανέκδοση ή εκ νέου ενεργοποίηση των κωδικών τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καλύψει έστω και μέρος των υποχρεώσεών τους:

1. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

2. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

3. ΑΘΗΝΑΙΩΝ

4. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ – ΕΛΑΤΕΙΑΣ

5. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

6. ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ)

7. ΒΥΡΩΝΟΣ

8. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

9. ΘΗΡΑΣ

10. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

11. ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ

12. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

13. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

14. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ

15. ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

16. ΣΟΥΛΙΟΥ

Τέλος 15 δήμοι έχουν καλύψει μέρος μόνο των υποχρεώσεών τους και το Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους. Οι Δήμοι αυτοί είναι:

1. ΑΡΓΙΘΕΑΣ

2. ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ

3. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

4. ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

5. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

6. ΚΥΘΝΟΥ

7. ΜΥΚΟΝΟΥ

8. ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

9. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

10. ΞΑΝΘΗΣ

11. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

12. ΠΡΕΒΕΖΗΣ

13. ΣΑΜΙΕΩΝ

14. ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

15. ΣΕΡΡΩΝ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δασικοί χάρτες: Ολοκληρώνεται η υποβολή ορίων των ΟΤΑ -Ποιοι καθυστέρησαν "

Αυξήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι υπάλληλοι στη Βουλή

Συνεχίζονται οι προσλήψεις στη Βουλή των Ελλήνων με τον συνολικό αριθμό του προσωπικού της να αυξάνεται σταθερά κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους μετακλητούς υπαλλήλους να διπλασιάζονται μέσα σε 32 μήνες «πρώτης φοράς Αριστερά»! 

Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους πίνακες των υπηρεσιών του κοινοβουλίου της 1ης Ιουλίου 2018, οι υπάλληλοι ανέρχονται σήμερα σε 1.495. Ειδικότερα, οι μόνιμοι υπάλληλοι ανέρχονται σε 571, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε 710, οι ειδικοί φρουροί σε 68, οι μετακλητοί σε 146 και ο αριθμός των επιστημονικών συνεργατών βουλευτών-ευρωβουλευτών σε 597.

Με βάση τα στοιχεία της διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Επιμόρφωσης της Βουλής, ο αντίστοιχος αριθμός του προσωπικού την 1η Απριλίου 2018 ανερχόταν σε 1.483, εκ των οποίων 571 μόνιμοι, 702 ιδιωτικού δικαίου, 68 ειδικοί φρουροί και 142 μετακλητοί. Οσον αφορά στους συνεργάτες βουλευτών-ευρωβουλευτών, ο αριθμός τους ήταν 596. Τον Οκτώβριο του 2017 το προσωπικό της Βουλής αριθμούσε 1.477 άτομα(572 μόνιμοι,697 ιδιωτικού δικαίου, 68 ειδικοί φρουροί, 140 μετακλητοί) ενώ οι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών-ευρωβουλευτών ήταν 586. 

Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, την 1η Ιανουαρίου 2017 ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής ήταν 1.450 και ο αριθμός των επιστημονικών συνεργατών 572. Το προσωπικό τον Οκτώβριο του 2016 ανερχόταν σε 1.431 άτομα ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου ήταν της τάξης των 1.383 με τους επιστημονικούς συνεργάτες να είναι 550, δηλαδή 46 λιγότεροι από σήμερα. 

Μία σύγκριση με τα επίσημα αντίστοιχα στοιχεία του Οκτωβρίου 2015 δείχνει ότι το προσωπικό της Βουλής την περίοδο εκείνη αριθμούσε 1.287 υπαλλήλους, εκ των οποίων, 581 μόνιμοι, 564 ιδιωτικού δικαίου, 72 ειδικοί φρουροί και 70 μετακλητοί, λιγότεροι δηλαδή από τους μισούς(146) που απασχολούνται σήμερα στις ίδιες θέσεις. 

vouli1
vouli2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι υπάλληλοι στη Βουλή"

Ανδρουλάκης: Η ΕΕ δέχεται ότι χρηματοδότησε την αγορά τεθωρακισμένων από την Τουρκία

Η ΕΕ δέχεται ότι χρηματοδότησε με προενταξιακή βοήθεια την αγορά από την Τουρκία τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά μόνο «για επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης», τα οποία ωστόσο «φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία», δηλώνει o Νίκος Ανδρουλάκης.
Αυτό υποστήριξε ο ο ευρωβουλευτής με την Ελιά μετά την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στην ερώτηση που είχε θέσει ο ευρωβουλευτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο σειράς ενεργειών του για το θέμα.
«Η Επιτροπή προσπαθεί στην απάντησή της να υποβαθμίσει το ζήτημα, καθώς δηλώνει ότι "η θωράκιση ενός οχήματος δεν το καθιστά όχημα στρατιωτικής χρήσης” και δεσμεύεται ότι "τα οχήματα προορίζονται για μη στρατιωτικούς σκοπούς", δηλαδή για περιπολίες στα σύνορα για τον εντοπισμό και την πρόληψη παραβιάσεων» σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως προσθέτει, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί από τουρκικής πλευράς, «δημιουργούνται ερωτήματα, καθώς παρόμοιου τύπου οχήματα φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται, επίσης, στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την οποία «ο επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι αυτά που αγοράστηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια».
Το θέμα είχε αναδείξει ο κ. Ανδρουλάκης τόσο με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2018, όσο και με τη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάιο.
Η ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη:
Αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία με χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον ερευνητικό ιστότοπο TheBlackSea.eu, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί με 83 εκατομμύρια ευρώ την αγορά βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία με στόχο την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας.
Τα επιλεγέντα οχήματα είναι ξεκάθαρα στρατιωτικού τύπου και, κατά το χρόνο της παραγγελίας τους, δεν ήταν ήδη διαθέσιμα στην αγορά, γεγονός που ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των σχετικών ευρωπαϊκών κανόνων για την προμήθειά τους. Πενήντα μάλιστα από τα οχήματα αυτά φέρεται να έχουν τοποθετηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
  • Συνιστά η προμήθεια οχημάτων στρατιωτικού τύπου με χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;
  • Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση αποτελούσε η επιλογή μοντέλου οχήματος το οποίο να κυκλοφορεί στην αγορά για τουλάχιστον έναν χρόνο, απαιτήθηκε δε να διαθέτει ενισχυμένη θωράκιση. Γιατί δεν τηρήθηκε ο συγκεκριμένος αυτός  όρος και ήταν απαραίτητη η ενισχυμένη θωράκιση;
  • Για τη χρήση των οχημάτων αυτών για άλλους σκοπούς απαιτείται γραπτή εξουσιοδότηση από την Επιτροπή προς την Τουρκία. Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να διασφαλίσει την τήρηση του ανωτέρω όρου και ποιες άλλες χρήσεις, και από ποιες τουρκικές υπηρεσίες, θα μπορούσαν να επιτραπούν;
Η απάντηση του Επιτρόπου Χαν
Μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA) χρηματοδοτήθηκαν τεθωρακισμένα αλλά μη οπλισμένα οχήματα αναγνώρισης και επιτήρησης, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την «κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μέσω της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και της αύξησης της δυνατότητας επιτήρησης των συνόρων (IPA 2011-2012) για την αποτροπή της παράνομης διέλευσης των συνόρων και των διασυνοριακών εγκλημάτων και για την παροχή αποτελεσματικών και ανθρωπιστικών εργαλείων επιτήρησης των συνόρων». Η θωράκιση ενός οχήματος δεν το καθιστά όχημα στρατιωτικής χρήσης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τεθωρακισμένων οχημάτων που χρησιμοποιούνται από μη στρατιωτικές αρχές, όπως η αστυνομία.
Επίσης, στην περίπτωση που ανέφερε ο κ. βουλευτής, τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ τεθωρακισμένα οχήματα προορίζονται για μη στρατιωτικούς σκοπούς, δηλαδή για περιπολίες στα σύνορα για τον εντοπισμό και την πρόληψη παραβιάσεων των συνόρων. Τα οχήματα αυτά δεν είναι οπλισμένα. Οι τουρκικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει την ΕΕ ότι τα οχήματα που παρέχονται από την ΕΕ θα χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, και όχι σε επιχειρήσεις εκτός της Τουρκίας. Ορίζεται ως σαφής προϋπόθεση ότι «μετά την παράδοση, ο παρεχόμενος εξοπλισμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την επιτήρηση των συνόρων. Κάθε άλλη χρήση ή τροποποίηση του εξοπλισμού απαιτεί τη γραπτή έγκριση της Επιτροπής.»
Οι επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές πτυχές της συνδρομής της ΕΕ παρακολουθούνται στενά μέσω ενός συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής παρακολούθησης. Η εσωτερική παρακολούθηση γίνεται υπό την καθοδήγηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, σε στενή επαφή με τους εταίρους υλοποίησης.
ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρουλάκης: Η ΕΕ δέχεται ότι χρηματοδότησε την αγορά τεθωρακισμένων από την Τουρκία "

Μήνυμα Σολτς: Ξεχάστε αλλαγές σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος

Κάθετα αντίθετος προς οποιαδήποτε αναστροφή των ψηφισθέντων μέτρων για τη μεταπρογραμματική εποχή ήταν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά συμφωνίες όπως αυτές για τα μέτρα των συντάξεων.

Σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απάντησε αρχικά πως ο στόχος τώρα είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και το συνολικό μεταπρογραμματικό πλαίσιο, μέρος του οποίου είναι και το ΔΝΤ, χτίζει εμπιστοσύνη σε όλους τους οικονομικούς παίκτες.

Είναι σημαντικό όμως για τον Γερμανό Υπουργό να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στις συμφωνίες που υπεγράφησαν και αφορούν τη περίοδο μετά το τέλος του μνημονίου, απο καμία ελληνική κυβέρνηση. Προσέθεσε μάλιστα πως (ως Γερμανία) “έχουμε αρκετή εμπειρία από το παρελθόν και δεν νομίζω να θέλει κανείς να την προκαλέσει εκ νέου”.

“Θέλουμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, όπως και τις βάσεις για μια μακροχρόνια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και τη σταθερότητας”, συμπλήρωσε ο Γερμανός Υπουργός.

“Σαφώς είναι σημαντικό να υπάρχει χώρος για κινητικότητα, όταν βγει η Ελλάδα από τις αγορές, είναι σημαντικό όμως να κρατήσει τον λόγο της”, ολοκλήρωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Σολτς: Ξεχάστε αλλαγές σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος"

Θα πληρώνουν όλοι περισσότερο και… το ΝΑΤΟ θα είναι πλέον πιο δυνατό

Επιμελώς έχουν αποσιωπήσει όλες οι πλευρές το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ να φύγει από το ΝΑΤΟ αν όλες οι χώρες μέλη (όπως και η Ελλάδα βέβαια) δεν αυξήσουν τα όσα πληρώνουν στο ταμείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ σήμερα κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης ότι αν δεν αυξήσουν μέχρι τον Ιανουάριο τις αμυντικές τους δαπάνες, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνες τους.

«Είπε ότι πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ως τον Ιανουάριο του 2019, σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνες τους», εξήγησε η μία. Ωστόσο δεν απείλησε άμεσα να αποσύρει επισήμως τη χώρα από τον ΝΑΤΟ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η ενημέρωση που έρχεται από τις επίσημες – για αυτό ίσως όχι τόσο ουσιαστικές – δηλώσεις είναι ότι υπήρξε συμφωνία και πως ο Τραμπ ουδέποτε έθεσε ασφυκτικό τελεσίγραφο. Μάλιστα, οι επίσημες δηλώσεις αναφέρουν ότι μετά από όλη αυτή τη συζήτηση το ΝΑΤΟ βγαίνει πιο δυνατό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του τόνισε ότι ο Τραμπ δεν απείλησε άμεσα να αποσύρει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Όταν ρωτήθηκε αν κάτι που δήλωσε ο Τραμπ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρακρατήσουν αμυντικές τους ικανότητες από την Ευρώπη, η Γκριμπαουσκάιτε απάντησε: «Δεν θα το ερμήνευα με αυτό τον τρόπο».

Ο Μακρόν δήλωσε πάντως πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητα καλή ιδέα να αυξηθεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% του ΑΕΠ από το 2%, όπως πρότεινε ο Τραμπ.

«Όλοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες ευθυγραμμιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2014», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ εξέρχεται πολύ πιο ισχυρό».

Ερωτηθείς επίσης για τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σε βάρος της Γερμανίας, ο Μακρόν επανέλαβε πως «συνδέονται τα πεπρωμένα» του Παρισιού και του Βερολίνου και πως η Γερμανία είναι «ένας απαραίτητος εταίρος» της Γαλλίας. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Τραμπ επέκρινε τη Γερμανία στο Twitter γι' αυτό που αποκάλεσε εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και στη διάρκεια της συνάντησης επέκρινε μέσω του Twitter τις χαμηλές, όπως υποστηρίζει, οικονομικές συνεισφορές των μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία.

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μακρόν. Δήλωσε ότι οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών. «Μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων και της αναγκαιότητας για αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Τόνισε, πάντως, ότι από τότε που ανέλαβε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 41 δισ. ευρώ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα πληρώνουν όλοι περισσότερο και… το ΝΑΤΟ θα είναι πλέον πιο δυνατό"

«Ναι» από τη ΔΗΣΥ στην τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής

Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να ελέγξει για μικροκομματικό όφελος τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας κατήγγειλε η κυρία Φώφη Γεννηματά σε τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο «Κλεισθένης Ι».

«Εχετε αποφασίσει να υπονομεύσετε ό,τι δεν βρίσκεται στον έλεγχό σας. Η αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και της προστασίας των πολιτών και εσείς την διαλύετε με ένα σχέδιο που ευνοεί την συναλλαγή και τις μειοψηφίες» ειπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κυρία Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε και στην ΝΔ λέγοντας ότι «Για την ΝΔ ο θεσμός της αυτοδιοίκησης ήταν εργαλείο κομματικής επιρροής» και απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε «Είστε άξιοι συνεχιστές της συντηρητικής πολιτικής της δεξιάς. Άξιος – άξιος - άξιος κ. Τσίπρα».

Η ίδια επισήμανε ότι η ΔΗΣΥ καταψηφίζει το σχέδιο της απλής αναλογικής που φέρει η κυβέρνηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες και ζήτησε να υιοθετηθεί άλλο σχέδιο που να εξασφαλίζει την δικαιότερη κατανομή και παράλληλα την κυβερνησιμότητα.

Παράλληλα παρουσίασε το σχέδιο του κόμματος για την περιφερειακή ανάπτυξη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διάθεση περισσότερων ευρωπαϊκών πόρων προς τις περιφέρειες καθώς και την είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Τέλος η κυρία Φώφη Γεννηματά είπε ότι το κόμμα θα στηρίξει την τροπολογία για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας και Αττικής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» από τη ΔΗΣΥ στην τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής"

Έξω από το υπ. Εργασίας μέλη της ΠΟΕΔΗΝ: «Κυρία Φωτίου, τα γεμιστά θέλουν υλικά»

Πανελλαδική στάση εργασίας (11.00 - 15.00) για όλους τους εργαζόμενους της Πρόνοιας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, έχει εξαγγείλει για σημέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Μέλη της ΠΟΕΔΗΝ βρίσκονται αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Εργασίας έχουν υψώσει πανό και έχουν τοποθετήσει στην είσοδο του υπουργείου ένα ταψί με γεμιστά. «Κυρία Φωτίου.Τα γεμιστά θέλουν υλικά να παρασκευαστούν. Οι Προνοιακές Μονάδες για να περιθάλπουν ανήμπορους συμπολίτες μας θέλουν προσωπικό, επαρκή στελέχωση», λένε χαρακτηριστικά.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων πως 150 Επικουρικοί εργαζόμενοι στις Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται στη πόρτα της εξόδου αφού απολύονται παρότι δεν έληξαν ακόμη οι συμβάσεις τους. Παράλληλα κάνει λόγο για τραγική υποστελέχωση στις Μονάδες Πρόνοιας.

«Το Επικουρικό Προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων βρίσκεται στον αέρα. Υπερέβησαν το 24μηνο εργασίας στο Δημόσιο με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο όπως και στις Μονάδες Δημόσιας Υγείας θεωρεί άκυρες τις συμβάσεις τους.

Σε πολλές Προνοιακές Μονάδες δεν καταβάλλεται η μισθοδοσία των Επικουρικών και σε άλλες Μονάδες οι Διοικήσεις παίρνουν αποφάσεις και λήγουν αυθαίρετα τις Συμβάσεις τους. ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ!!!».

Τέλος σημειώνει: «Οι Υπουργοί Υγείας προχώρησαν σε νομοθετική ρύθμιση η οποία ούτε μετατρέπει τις Συμβάσεις σε Αορίστου Χρόνου, ούτε προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση (κλειστή προκήρυξη) στον επικείμενο διαγωνισμό. Οδηγεί σχεδόν όλους σε απόλυση γι’ αυτό εκφράσαμε τις έντονες διαφωνίες μας. Η Αν. Υπουργός Εργασίας κα Φωτίου τηρεί σιγή ιχθύος. Δεν την απασχόλησε το ζήτημα.

Η ΟΜΗΡΙΑ είναι επιστήμη για την κυβέρνηση. Πάνω από τους περιθαλπόμενους και την καταστροφή των οικογενειών των Επικουρικών, βάζουν τα ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ.

Οι Προνοιακές Μονάδες στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Υπηρετούν 2.600 Προνοιακοί Υπάλληλοι σε 8.000 οργανικές θέσεις. Σήμερα εμφανίζονται 5.000 οργανικές θέσεις λόγω καταργήσεων, συγχωνεύσεων Μονάδων και μη έκδοσης των οργανισμών τους. Στα 8 χρόνια των Μνημονίων το προσωπικό μειώθηκε κατά 2.600 και την τριετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά 1.500 υπαλλήλους. Οι Προνοιακές Μονάδες εργάζονται με το 45% του αναγκαίου προσωπικού.

Παρότι η ζήτηση για περίθαλψη στις Προνοιακές Μονάδες αυξάνεται η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να καταργεί, να συγχωνεύει Μονάδες. Με μετακινήσεις προσωπικού από Μονάδα σε Μονάδα προσπαθεί να μπαλώσει την τραγική υποστελέχωση.

Αντί να προσλαμβάνουν, απολύουν παρά το χάλι. 150 Επικουρικοί Προνοιακοί Υπάλληλοι είναι απλήρωτοι και στη πόρτα της εξόδου από τις Προνοιακές Μονάδες πριν τη λήξη της Σύμβασης.

Φτάνει η κοροϊδία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξω από το υπ. Εργασίας μέλη της ΠΟΕΔΗΝ: «Κυρία Φωτίου, τα γεμιστά θέλουν υλικά»"

Παυλόπουλος για Σκόπια: Να μην αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν

Μόνο μετά το πέρας της Συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε διευκρίνισε χθες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ευνοούμε την προοπτική της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και προς την ΕΕ. Ωστόσο, σημείωσε, ότι υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: «Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο». Και, όπως πρόσθεσε, για να γίνει αυτό - όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την ΕΕ και επίσης από το ΝΑΤΟ και από τα Ηνωμένα Έθνη - πρέπει η γειτονική μας χώρα να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται - σε καμία περίπτωση - σ' αυτές τις προϋποθέσεις.

«Και πράγματι ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης. Μόνο όταν τελειώσει και τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σ' αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- μόνο μετά το πέρας όλης αυτής της διαδικασίας και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή η αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε διευκρίνισε σαφώς χθες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ» τόνισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τότε μόνο μπορεί να μιλάμε για έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τότε και μόνο τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων. Αναμένουμε λοιπόν. Ευχόμαστε η διαδικασία αυτή να έχει ευνοϊκή κατάληξη, αλλά η ευθύνη - όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι - ανήκει στην γειτονική μας χώρα» σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «από τα όσα ως τώρα έχουν συμβεί και συμφωνηθεί και ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η έκβαση, εμείς οι Έλληνες κρατάμε κάτι σημαντικό: Το ότι μέσα από αυτήν την Συμφωνία προκύπτει - και, το τονίζω, ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η έκβαση στο μέλλον - ότι, όπως η ίδια η ΠΓΔΜ ομολογεί, η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Μακεδονίας μας, της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτής της Μακεδονίας η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της πάνω στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ανθρωπότητας, αυτή η κληρονομιά είναι ελληνική στο ακέραιο».

«Το γειτονικό μας κράτος έχει έναν λαό, ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι. Και νομίζω ότι είναι προς όφελος των ιδίων - και χαίρομαι γιατί υπήρξαν ανάλογες διαπιστώσεις πρόσφατα - ότι πρέπει να αναζητήσουν σ' αυτή τη σλαβική τους καταγωγή, τη σλαβική τους προέλευση, ό,τι θετικό οι Σλάβοι έχουν προσφέρει στην περιοχή. Και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν. Το κρατάμε αυτό εμείς, οι Έλληνες. Γιατί είναι σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που το αποδέχτηκαν ύστερα από την δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ. Αλλά επαναλαμβάνω: Η ευθύνη για την περαιτέρω πορεία τους ανήκει. Εμείς είμαστε εδώ και να διευκολύνουμε τη δική τους πορεία, αλλά - και το τονίζω - να μην παραχωρήσουμε ο,τιδήποτε από εκείνο που μας ανήκει, σύμφωνα με την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σχετικά με το Κυπριακό, διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνον Ελληνοκυπριακό ή πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε, πάντα, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και είμαστε απόλυτα ειλικρινείς.

Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. «Τούτο σημαίνει, με βάση μάλιστα το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι δεν είναι νοητή λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία. Το τονίζω, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε. Επισήμανε, επίσης, ότι, αν αποδεχόμασταν κάτι τέτοιο για την Κύπρο, θα ήταν καταστροφικό προηγούμενο, για την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθύμισε ότι στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την ευκαιρία της επανεκλογής του, σημείωσε, ότι «εμείς, οι Έλληνες, - το έχουμε αποδείξει και στην πράξη - επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Και του ευχήθηκα μιαν επιτυχημένη πορεία του Προεδρίας του για το καλό και του τουρκικού λαού και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς και πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, διευκρίνισα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φιλία μας και η καλή γειτονία, εξαρτώνται από έναν θεμελιώδη παράγοντα: Τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Κυρίως των Συνθηκών οι οποίες καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ. Δηλαδή της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων, του 1947».

Μάλιστα, τόνισε ότι -όπως έχει αποδείξει η πράξη- οι συνθήκες αυτές είναι πλήρεις, δεν αναθεωρούνται, δεν επικαιροποιούνται, καθορίζουν τα σύνορα επακριβώς, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ό,τι είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ τα ελληνικά σύνορα, το λέει, σε πλειάδα διατάξεων, το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επιπλέον, σημείωσε, το ποιο είναι το έδαφος της Ελλάδας και της ΕΕ, προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και από επί μέρους κανόνες του πρωτογενούς και του παραγώγου Ευρωπαϊκού Δικαίου, που αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος, όπως είναι το πρόγραμμα Natura, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, είχα την ευκαιρία να κάνω αναφορά εντελώς πρόσφατα. Η Τουρκία, λοιπόν, οφείλει να σεβασθεί όλα αυτά. Να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, να σεβασθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να σεβασθεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν τα σέβεται αυτά, εδώ είμαστε να υπάρχει φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εμείς πιστεύουμε σε αυτή. Δεν ξέρω πόσο πιστεύει η ίδια η Τουρκία.

«Θέλω να μείνω στην διευκρίνηση του κ.Ερντογάν, ότι πράγματι έχει αυτή τη φιλοδοξία η Τουρκία. Αλλά οι κανόνες που υπενθύμισα είναι κανόνες για όλους τους Ευρωπαίους, και αυτούς που αποτελούν μέλη της ΕΕ και αυτούς που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη. Επομένως, εδώ εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν. «Και να θυμόμαστε, το τονίζω: Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας, είναι αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες» επισήμανε ο Πρόεδρος.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σε αυτά τα θέματα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές, που μπορεί να υπάρχουν και που είναι θεμιτές σε μια πραγματική Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, θα μείνουν ως το τέλος ενωμένες.

«Γιατί εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε πως ό,τι σημαντικό πετύχαμε σ' αυτόν τον κόσμο και σε αυτήν την πορεία μας, το πετύχαμε ενωμένοι. Ξέρουμε το κόστος του διχασμού, ξέρουμε ότι μας στοίχισε ακόμη και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι, σας διαβεβαιώ, να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος» κατέληξε.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος για Σκόπια: Να μην αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν"

Κομισιόν: Διατηρεί στο 1,9% τον πήχη ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και τα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει, για την Ελλάδα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2018-2019, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με τον Μάιο, αναμένοντας ανάπτυξη για την Ελλάδα κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η ελληνική οικονομία έκανε μια δυνατή εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2018 και προσθέτει ότι «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, όσο τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιο δείκτη ανάπτυξης 2,3%. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ήταν προσωρινή και η Ελλάδα πράγματι, ανακάμπτει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη ενισχύθηκε από τις καθαρές εξαγωγές που συνέβαλαν κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, κι έτσι η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (0,1%). Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλη πτώση των επενδύσεων.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και να μεγεθυνθεί περαιτέρω στο 2,3%, το 2019. Βασικός μοχλός της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αύξησης των εξωτερικών άμεσων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, καθώς οι συνεισφορές των καθαρών εξαγωγών θα γίνουν πιο μέτριες το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα παράγει πρόσθετη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται» τονίζει η Επιτροπή. Η ανεργία έπεσε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2017. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σημειώνεται, δε, ότι αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλο το έτος του 2018.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή έφθασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας. Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Διατηρεί στο 1,9% τον πήχη ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν"

«Ναι» της ΝΔ στην τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής

Ψηφίζει η ΝΔ την τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, όπως θα ενημερώσει και την Ολομέλεια στην ομιλία του το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός του να ενημερώσουν το κόμμα σε ποιον τομέα προτιμούν να είναι υποψήφιοι. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ωστόσο σε κεντρικό επίπεδο από το κόμμα.

Μετά τη συναίνεση εκ μέρους της ΝΔ στην κατάτμηση, φαίνεται να εξασφαλίζεται το όριο των 200 ψήφων που απαιτούνται για την ψήφιση της ρύθμισης, οπότε θα ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ επιμένει να καλεί την πλειοψηφία να υπερψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ώστε να ισχύσει το δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» της ΝΔ στην τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής"

Η ΝΔ κατέθεσε ξανά τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Τροπολογία για την δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, κατέθεσε για τρίτη φορά, πριν από λίγο, η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

H Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πριν από λίγο, για τρίτη φορά από το 2016, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, την πάγια πρότασή της προκειμένου να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους.

Η τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η πρότασή μας απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΝΔ κατέθεσε ξανά τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού "

Προκλητικός ο Ζάεφ: «Η Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ»

Δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά του για την επίσημη πρόσκληση του ΝΑΤΟ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ήταν μονίμως χαμογελαστός κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ωστόσο, σε μήνυμά του στο twitter άφησε στην άκρη τα περί συμφωνίας και έκανε λόγο για ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
«Η απόφαση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη χώρα μας σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέρος μιας οικογένειας» έγραψε ο Ζάεφ.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα γίνει όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ο Ζάεφ: «Η Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news