facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Θεσσαλονίκη: Ομάδα νεαρών τραγούδησε το «Μακεδονία ξακουστή» σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ [βίντεο]

Για ακόμη μία φορά το «Μακεδονία ξακουστή» ακούστηκε σε εκδήλωση που συμμετείχαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Δέκα άτομα που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατάφεραν να περάσουν τον αυστηρό έλεγχο των διοργανωτών στη χθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας Εποχή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Πέρασαν στα θεωρεία της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχιακού μεγάρου και παρακολούθησαν από εκεί την εκδήλωση. Μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, οι δέκα νεαροί σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή».

Κάποιοι από το κοινό εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ άλλοι άρχισαν να φωνάζουν «φασίστες, φασίστες».

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε αποχωρήσει, όμως ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μηταφίδης, Κουράκης και Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεαροί που κατάφεραν να μπούν στην εκδήλωση είναι μέλη χριστιανικών σωματείων της Θεσσαλονίκης και δεν έχουν καμία σχέση με ακροδεξιές οργανώσεις.



thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ομάδα νεαρών τραγούδησε το «Μακεδονία ξακουστή» σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ [βίντεο] "

Μέσα σε μια εβδομάδα θα επιστρέφει στην Ελλάδα όσους πρόσφυγες εντοπίζει στο έδαφός της η Γερμανία

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανία σκοπεύει να επιταχύνει τον «επαναπατρισμό» προσφύγων και μεταναστών που θα εντοπίζονται από τούδε και στο εξής στο έδαφος της χώρας σε Ελλάδα και Ισπανία, μετά τη συμφωνία που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής..

Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα EURODAC θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Όπως είναι γνωστό, το πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών (ΕURODAC), δημιουργήθηκε το 2013.

Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες αυτές, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό.

Από την επιτυχία αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί το πολιτικό της μέλλον, καθώς το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών απειλεί ακόμα και με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις στον χώρο Σένγκεν. όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία, η προκήρυξη νέων εκλογών είναι πολύ πιθανό να σημάνει και το πολιτικό τέλος της Καγκελάριου Μέρκελ.

Η ουσία των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής

«Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις. Να ολοκληρώνεται τα ξημερώματα και τα συμπεράσματά της να μην είναι ιδιαίτερα σαφή». Αυτά τα λόγια ενός παλαιού συμβούλου του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ταιριάζουν απόλυτα και στη συμφωνία για το προσφυγικό στην οποία κατέληξαν οι «28» στις Βρυξέλλες, όσο και στις διμερείς και τριμερείς που υπέγραψε η αδιαφιλονίκητη νικήτρια της Συνόδου με την Ελλάδα, την Ισιπανία και άλλες 12 χώρες. Η Καγκελάριος Μέρκελ.

Το πρώτο στοιχείο της επιτυχίας, αυτό της μακράς της διάρκειας, αφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσπαθήσουν να περάσουν στο εθνικό τους ακροατήριο με μεγαλύτερη ευκολία μια επώδυνη για αυτούς συμφωνία. Όπως έπραξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίρπας.

Μετά όμως από κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινάει η πραγματικότητα. Η εφαρμογή δηλαδή της συμφωνίας και ο καθορισμός των λεπτομερειών που αναλαμβάνουν τεχνοκράτες και ειδικοί σύμβουλοι. Και όπως διαφαίνεται, μόλις 48 ώρες μετά την υπογραφή, η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε ότι ακριβώς θέλησε. Τη συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών – μελών της ΕΕ με συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Τα ανταλλάγματα

Η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία άνδρες και γυναίκες της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας που θα συμβάλουν στην προστασία των συνόρων. Η Κροατία και η Σλοβακία έναν συνδυασμό χρηματοδότησης και παροχής ανθρωπίνου δυναμικού. Η Ελλάδα από την άλλη φαίνεται να έλαβε έξι ακόμα μήνες παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Ιταλία αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών και το ίδιο υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα σε μια εβδομάδα θα επιστρέφει στην Ελλάδα όσους πρόσφυγες εντοπίζει στο έδαφός της η Γερμανία"

Αθωώθηκε το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα για τις απειλές στον ΣΚΑΪ

Αθώο κρίθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας με αφορμή ανάρτηση στα social media, με την οποία εξαπολύονταν απειλές σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Ο εισαγγελέας νωρίτερα είχε ζητήσει ενοχή του κατηγορούμενου για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη αδικήματος, με τον κατηγορούμενο να κάνει λόγο στην απολογία του για επιχείριση ιδεολογικής καταστολής.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ωστόσο αθώωσε τον κατηγορούμενο, κρίνοντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της νομοθετικής διάταξης, βάσει της οποίας ασκήθηκε η εναντίον του δίωξη. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στα δικαστήρια ήταν συγκεντρωμένα περίπου εκατό άτομα δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον κατηγορούμενο.

Σημειώνεται ότι το αρχηγικό στέλεχος του Ρουβίκωνα συνελήφθη χθες με αφορμή ανάρτησή του στην οποία εκτόξευε απειλές κατά του σταθμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τον ΣΚΑΙ θα τον κάψουμε. Σήμερα αύριο σε δέκα χρόνια δεν ξέρω… Αλλά θα τον κάψουμε. Και θα χορεύουμε σαν ινδιάνοι γύρω από τα αποκαϊδια του».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών και ο 39χρονος λίγο πριν από τις 14:00 χθες, προσήχθη έξω από το σπίτι του στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας, ύστερα από τη διενέργεια ποινικής έρευνας που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας.

Στη συνέχεια η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη και σήμερα ο 39χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ό οποίος του άσκησε ποινική δίωξη και ακολούθως οδηγήθηκε στο αυτόφωρο όπου δικάστηκε και αθωώθηκε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθωώθηκε το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα για τις απειλές στον ΣΚΑΪ"

DW:«Ούτε για καύσιμα» στην Ιταλία τα πλοία των ΜΚΟ

H Iταλία συνεχίζει να κρατά σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι τα διασωστικά πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων δεν είναι ευπρόσδεκτα στα λιμάνια της χώρας.

«Οι οργανώσεις αυτές χρηματοδοτούνται με σκοτεινό τρόπο από ξένες δυνάμεις», λέει ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι. Αυτό σημαίνει ότι εθελοντές που σώζουν ζωές στην Μεσόγειο δεν θα μπορούν να μπουν σε ιταλικά λιμάνια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες. «Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών δεν θα δημιουργηθούν μόνον στις χώρες πρώτης άφιξης», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Kαι με αυτό τον τρόπο απάντησε, κυρίως, στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία φθάνουν οι μετανάστες και σε εκείνα στα οποία, ενδεχομένως, μεταβαίνουν στη συνέχεια.
Το μεταναστευτικό ανεβάζει τα ποσοστά της Λέγκας
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι φαίνεται να κερδίζει «πόντους» με την αντιμεταναστευτική ρητορική του
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι φαίνεται να κερδίζει «πόντους» με την αντιμεταναστευτική ρητορική του
Είναι σαφές ότι -κυρίως η ακροδεξιά Λέγκα- θα αναφέρεται αδιάκοπα στο μεταναστευτικό καθ' όλες τις επόμενες εβδομάδες, διότι ο Σαλβίνι διαπίστωσε ότι η προσέγγισή του αύξησε τα ποσοστά του κόμματος. Σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, η Λέγκα στην πρόθεση ψήφου αγγίζει τώρα το 31,2%, ενώ τα Πέντε Αστέρια «σταματούν» στο 29,8%.
Στην φάση αυτή παράλληλα η Ιταλία θέλει να ενισχύσει τη σχέση της με τη Λιβύη -περιορίζοντας τις γαλλικές βλέψεις- ενώ στοχεύει και σε κάτι άλλο: θέλει να αυξήσει τη συνολική επιρροή της, χάρη και στο αυστριακό εξάμηνο προεδρίας στην ΕΕ, το οποίο ξεκινά αύριο. Οι θέσεις των δυο χωρών (Αυστρίας και Ιταλίας) σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουν και ο αρχηγός της Λέγκας Ματτέτο Σαλβίνι δεν θα χάσει την ευκαιρία.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:«Ούτε για καύσιμα» στην Ιταλία τα πλοία των ΜΚΟ"

Α. Μιχαηλίδης: Επ' αόριστον η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Ισχύει η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για επ' αόριστον εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου, που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Αυτό επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο της δημοσίευσης του ΦΕΚ, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι η απόφαση ισχύει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και επισημαίνουν ότι οι δεσμεύσεις του να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση ισχύει.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Χίου του κόμματος, Ανδρέα Μιχαηλίδη. Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

Άλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους.

Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ' αόριστον».

Από την πλευρά τους φορείς των νησιών εκφράζουν ικανοποίηση, αλλά και κάποια ερωτηματικά. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσων δε ζητάει να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Α. Μιχαηλίδης: Επ' αόριστον η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά"

Ποινική δίωξη για διέγερση σε διάπραξη αδικήματος κατά ηγετικού μέλους του Ρουβίκωνα

Ποινική δίωξη για διέγερση σε διάπραξη αδικήματος άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος ηγετικού μέλους του Ρουβίκωνα, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής στα Εξάρχεια, μετά από ανάρτηση που έκανε στο Facebook, απειλώντας με εμπρησμό τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε για να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Η ανάρτηση στο Facebook ανέφερε «Τον ΣΚΑΪ θα τον κάψουμε. Σημερα αύριο σε δέκα χρόνια δεν ξέρω.. Αλλά θα τον κάψουμε.Και θα χορεύουμε σαν ινδιάνοι γύρω από τα αποκαιδια του»

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για διέγερση σε διάπραξη αδικήματος κατά ηγετικού μέλους του Ρουβίκωνα"

Όπλα, ναρκωτικά και δεκάδες χιλιάδες ευρώ βρήκαν οι Αρχές κατά την έφοδό τους σε καταυλισμούς Ρομά

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προχώρησε εχθές η Αστυνομία, με επιχείρηση μεγάλης κλίμακας σε καταυλισμούς Ρομά κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά 24 άτομα, από 20 έως 71 ετών.

Η οργάνωση είχε κυρίως έδρα καταυλισμούς στην περιοχή Αγ. Σωτήρας και Αυλίζα Αχαρνών, στη Δυτική Αττική, όπου έγιναν έρευνες, ενώ η επιχείρηση επεκτάθηκε και στη Βούλα, το Μαρούσι, τη Νίκαια, το Κορωπί και την Πάτρα. Σε αυτή συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καθώς και Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις που αφορούν τους νόμους για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα άλλα επτά άτομα, ηλικίας από 19 έως 42 ετών, που κατηγορούνται για διάφορα συναφή αδικήματα.

Στις έρευνες που έγιναν σε σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης, κάνναβης, ναρκωτικών χαπιών, αλλά και όπλα, χειροβομβίδες, σφαίρες και 93.270 ευρώ.

roma-speira-tria
roma-speira-ena
Ο τρόπος δράσης τους

Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με στενή σχέση και κοινά μέλη, όπως προέκυψε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Η πρώτη υποομάδα δραστηριοποιούνταν κυρίως εντός των καταυλισμών της Αυλίζας και της Αγίας Σωτήρας και διέθετε σφιχτή οργάνωση και ιεραρχία, διακριτούς ρόλους και εφάρμοζε σε μέγιστο βαθμό κανόνες επικοινωνίας, με σκοπό να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός και η εξάρθρωση της.

Αυτή η ομάδα είχε σπίτια- «καβάντζες», στα οποία αποθήκευαν ναρκωτικά εκείνοι που είχαν αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο. Οι ίδιοι ήταν υπεύθυνοι για τον τεμαχισμό και το μοίρασμα των ναρκωτικών σε άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία στην συνέχεια αναλάμβαναν την υποχρέωση της μεταφοράς και παράδοσης.

Η διάθεση των ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη, κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη), πραγματοποιούνταν κυρίως από σπίτι, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της οργάνωσης να έχουν τον πλήρη οπτικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, λόγω υψομετρικής διαφοράς, και να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη για τυχόν προσέγγιση του σημείου από αστυνομικές δυνάμεις.

Εκεί μεταφέρονταν οι απαραίτητες ποσότητες ναρκωτικών, πολλές φορές στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ανάλογα με την προσέλευση τοξικοεξαρτημένων ατόμων, ενώ είχε διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος δίπλα, προκειμένου να κάνουν άμεση χρήση των ουσιών.

Η οργάνωση είχε στρατολογήσει εξαρτημένο για τη διάθεση ναρκωτικών χαπιών. Ο συγκεκριμένος τα προμηθεύονταν, έναντι αυξημένου τιμήματος ή μέσω πλαστών συνταγών, και τα παρέδιδε στην εγκληματική οργάνωση παίρνοντας ως αντάλλαγμα ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης.

Η δεύτερη υποομάδα είχε ως αρχηγό αλλοδαπό και η δράση της επεκτεινόταν και εκτός Δυτικής Αττικής, τόσο στην περιοχή της Νίκαιας, όσο και στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Επίσης, διέθετε δύο σπίτια -«καβάντζες», στα οποία έμεναν άτομα που είχαν τον ρόλο του φύλακα αλλά και του μεταφορέα-διακινητή. Αυτά τα σπίτια ήταν σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.

Στις κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

847,2 γραμμάρια ηρωίνης,
486,2 γραμμάρια κοκαΐνης,
10.762 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
1.113 ναρκωτικά δισκία,
τέσσερα πιστολιά και περίστροφο,
δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,
τρεις κυνηγητικές καραμπίνες,
δυο αεροβόλα όπλα,
εκατόν είκοσι τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
το χρηματικό ποσό των 93.270 ευρώ,
επτά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
τέσσερις πλάστες σφραγίδες ιατρών,
δεκαοκτώ ζυγαριές ακρίβειας και
διάφορα κοσμήματα.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

roma-speira-dio
roma-speira-pente
roma-speira-tessera
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Όπλα, ναρκωτικά και δεκάδες χιλιάδες ευρώ βρήκαν οι Αρχές κατά την έφοδό τους σε καταυλισμούς Ρομά"

Θεσσαλονίκη: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του 42χρονου που συμμετείχε σε διαμαρτυρία χθες έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ο οποίος φέρεται να χτύπησε με κοντάρι σημαίας έναν πολίτη που έσπευδε να παρακολουθήσει πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε αίθουσα του δημαρχείου.

Το περιστατικό σημειώθηκε έξω από το δημαρχείο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το ονοματολογικό της FYROM. Σχολιάζοντας το συμβάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αποκρουστικό περιστατικό ακροδεξιάς βίας.

Σε σύλληψη μετατράπηκε και η προσαγωγή ενός 16χρονου Αλγερινού, ο οποίος διασταυρώθηκε τυχαία με την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης, όπου φέρεται να ήρθε στα χέρια με διαδηλωτές και να τραυμάτισε ελαφρά με αιχμηρό αντικείμενο, έναν συμμετέχοντα στην πορεία.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας"

Συλλήψεις σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο για συμμετοχή σε «χρυσοφόρο» κύκλωμα ρευματοκλοπών

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονταν συστηματικά στη διάπραξη κλοπών ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την υπόθεση αυτή, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε χθες (28 Ιουνίου 2018) στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αττική οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Αιτωλίας και του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν χθες στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο και στην Αθήνα, έξι ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 32, 38, 39, 47, 48 και 55 ετών, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας συνέλαβαν ακόμη δώδεκα δράστες, ηλικίας από 31 έως 50 ετών, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας, που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, εξιχνιάστηκαν συνολικά ενενήντα περιπτώσεις κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος, που είχαν διαπράξει οι δράστες, από τον Δεκέμβριο του έτους 2017 έως και χθες, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Άρτα, στην Θεσπρωτία, στα Ιωάννινα, στη Μεσσηνία, στην Κορινθία και στην Αττική.

Επισημαίνεται, ως προς την μεθοδολογία των δραστών, ότι ο 47χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιούσε σε καταστήματα και οικίες, κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος με τις εξής μεθόδους:

• Παραβίαζε τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια ρύθμιζε αυτόν στον επιθυμητό αριθμό κιλοβατόρων, ενώ έπειτα τον επανασφράγιζε με γνήσιες σφραγίδες, τις οποίες προμηθευόταν από τον 48χρονο και τον 32χρονο, συνεργούς του, οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι σε εταιρεία που ήταν εξωτερικός συνεργάτης του ΔΕΔΔΗΕ.

• Παραβίαζε τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στη συνέχεια τοποθετούσε σε αυτόν ειδικό εξάρτημα, ώστε να καταγράφονται πολύ λιγότερες κιλοβατώρες από αυτές που καταναλώνονταν.

• Στις περιπτώσεις που είχε πραγματοποιηθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ, προέβαινε είτε στην παράνομη επανασύνδεση του μετρητή, είτε στην απευθείας σύνδεση της οικίας στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ή ακόμη και σε κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές πολυκατοικίες.

• Σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν είχε την δυνατότητα πληρωμής συσσωρευμένων οφειλών, ο αρχηγός μαζί με τον 39χρονο και τον 55χρονο σχημάτιζαν νέους φακέλους πελάτη, με τους οποίους πραγματοποιούσαν μεταφορά της σύνδεσης σε ιδιωτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο υπέβαλλαν μεταξύ άλλων και ψευδή υπεύθυνη δήλωση για μη οφειλή στον προηγούμενο πάροχο.

Σε ότι αφορά τον 38χρονο, λάμβανε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων την αμοιβή του αρχηγού της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούσε και μεταφορές ηλεκτρολογικών σχεδίων.

Σε έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

• Ένα αυτοκίνητο, ένα επιβατηγό δημοσίας χρήσεως (ταξί) και ένα αγροτικό αυτοκίνητο,
• Πλήθος κινητών τηλεφώνων,
• Πλήθος σφραγίδων του ΔΕΔΔΗΕ από μετρητές,
• Φάκελοι με στοιχεία συνδέσεων ιδιοκτητών ακινήτων και
• Δυο φορητοί υπολογιστές.

Η ζημιά που προκάλεσε η εγκληματική οργάνωση στο ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την δράση τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπακτίας.

agriniopress
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο για συμμετοχή σε «χρυσοφόρο» κύκλωμα ρευματοκλοπών"

Μύκονος: H εφορία σφράγισε το Nammos - Με μήνυση απαντούν οι ιδιοκτήτες

Ένας αδυσώπητος πόλεμος μαίνεται τις τελευταίες ώρες πάνω απο τις καλαίσθητες και ακριβές ξαπλώστρες του δημοφιλούς σε παγκόσμιο επίπεδο, μπιτς μπαρ-εστιατορίου της Μυκόνου, το Νάμμος.

Κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων που πραγματοποίησε έφοδο χθες το απόγευμα στην επιχείρηση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εντόπισε φορολογικές παραβάσεις ύψους 73.000 ευρώ, δίνοντας αμέσως εντολή στις τοπικές αστυνομικές Αρχές να προχωρήσουν στο σφράγισμα του μαγαζιού για τις επόμενες 48 ώρες.

Συγκεκριμένα, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος που πραγματοποίησε το κλιμάκιο εφοριακών συνέβη στις 5.30 το απόγευμα και ενώ το μαγαζί ήταν γεμάτο από κόσμο.

Μια υπάλληλος της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργειου Οικονομικών εμφανίστηκε στη Ψαρρού με φόρεμα παραλίας, ενώ ακριβώς από πίσω της ακολουθούσαν δυο άνδρες ατημέλητα ντυμένοι, ενώ ακόμη πέντε ελεγκτές φέρονται να είχαν ακροβολιστεί σε κάθε γωνιά της επιχειρησης.

Τα μέλη του κλιμακίου ζήτησαν απο τους υπεύθυνους του Ναμμος να τους οδηγήσει προς τις ταμειακές μηχανές και εκείνοι έδειξαν πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν.

Τα μέλη του κλιμακίου της ΑΑΔΕ ήλεγξαν όλες τις ταμειακές μηχανές και, συμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να διαπίστωσαν πως το μαγαζί δεν είχε κόψει αποδείξεις αξίας 73.000 ευρώ. Ισχυρίστηκαν μάλιστα οτι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης Ναμμος κατά την διάρκεια του ελέγχου πάτησαν το «κουμπί πανικού» που εκδίδει αυτόματα τις «κρυμμένες» αποδείξεις, κάτι που ωστοσο αρνείται κατηγορηματικά η επιχείρηση, η οποία μέσω των νομικών της συμβουλων προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση μηνύοντας τους εφοριακούς για παράβαση καθήκοντος.

Η μήνυση και το «κουμπί πανικού»

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν οι άνθρωποι του Ναμμος εναντίον των μελών του κλιμακίου της Ανεξάρτης Αρχής, «την 29-6-2018 και ώρα 17.29, όπως προκύπτει απο το σημείωμα ελέγχου, ξεκίνησε ο έλεγχος στα τέσσερα ανεξάρτητα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργεί η εταιρία μας.

Και συνεχίζουν: «Κάποια στιγμή και ενώ ο έλεγχος βρισκόταν σε εξέλιξη, απο τον υπεύθυνο του κλιμακίου μας ανακοινώθηκε ότι θα βεβαιωθεί παράβαση για μη έκδοση 251 αποδείξεων λιανικής πώλησης. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι στην επιχείρηση υπάρχει κουμπί πανικού και πως μόλις αντιληφθήκαμε τον έλεγχο τον έλεγχο κατά το δίλεπτο 17.29 και 17.31 εκδόσαμε 251 αποδείξεις, ενώ τούτο είναι απολύτως ψευδές και διαπιστώνεται απο τους φορολογικούς μηχανισμούς ότι μέσα σε μισή και πλέον ώρα, ήτοι απο 17:10:26 μέχρι 17:48:30 εκδόθηκαν μόνο επτά αποδείξεις.

Μάλιστα ζητήσαμε επίμονα να κατασχέσουν άμεσα όλους τους φορολογικους μηχανισμούς, προκειμένου να γίνει πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κουμπί πανικού και ότι όλες οι αποδείξεις είχαν εκδοθεί κανονικά, όμως αυτοί αρνήθηκαν λέγοντας ότι θα βεβαιώσουν κανονικά την παράβαση. Στη συνέχεια εκπρόσωπος της τοπικής ΔΟΥ ενημέρωσε τους ανθρώπους του Νάμμος ότι θα προχωρήσει στο σφράγισμα της επιχείρησης για 48 ωρες.

Οι άνθρωποι του Νάμμος υποστηρίζουν ότι τα μέλη του κλιμακίου προσυπέγραψαν το σημείωμα ελέγχου με ψευδείς διαπιστώσεις και γι αυτό προέβησαν στην κατάθεση μήνυσης εναντίον τους.

Το μεγάλο πάρτι για τα εγκαίνια του Νάμμος village με καλεσμένη την Έμιλι Ρατακόφκσι την Κειτ Μος και αλλα σούπερ μόντελς αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά, σε παραπλήσιο χώρο απο αλλη εταιρία, οπως άλλωστε είχε προγραμματιστεί αρχικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: H εφορία σφράγισε το Nammos - Με μήνυση απαντούν οι ιδιοκτήτες"

Οι Βρετανοί πολιτογραφούνται Ευρωπαίοι λόγω Brexit

Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των Βρετανών που έλαβαν την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Το 2017, συνολικά 12.994 Βρετανοί πολίτες έλαβαν την υπηκοότητα μιας από τις 17 χώρες-μέλη της ΕΕ για τις οποίες το BBC διαθέτει στοιχεία. Το 2016 ο αριθμός αυτός ανέρχετο σε 5.025 και σε μόλις 1.800 το 2015.

Οι περισσότεροι έλαβαν τη γερμανική υπηκοότητα, η οποία σημείωσε μεγάλη αύξηση, από 594 περιπτώσεις το 2015 σε 7.493 το 2017.

Η δραματική αύξηση αυτή παρατηρείται σε πολλές χώρες. Η Γαλλία είναι η χώρα με τη δεύτερη σε μεγαλύτερη ζήτηση και από 320 περιπτώσεις το 2015 έφθασε τις 1.518 τον περασμένο χρόνο. Ακολουθεί το Βέλγιο με αύξηση, κατά την ίδια περίοδο, από 127 σε 1.381. Αναφορικά με την Ελλάδα, 43 Bρετανοί έλαβαν την ελληνική υπηκοότητα το 2014 , το 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 46, το 2016 ήταν 31 και τον περασμένο χρόνο 56.

Η νέα υπηκοότητα εξασφαλίζει σε όσους την παίρνουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν, να κατοικούν και να εργάζονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ μετά το Brexit, ενώ θα μπορούν να κληροδοτούν τα δικαιώματα αυτά και στα παιδιά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι διατήρησαν και τη βρετανική υπηκοότητα και έτσι απέκτησαν διπλή.

Το BBC εξασφάλισε αυτά τα στοιχεία που αφορούν το 2017 από 17 εκ των 27 άλλων χωρών μελών της ΕΕ. Στις υπόλοιπες χώρες τα στοιχεία δεν είναι ακόμη έτοιμα για δημοσιοποίηση. Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός Bρετανών πολιτών πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν υπηκοότητα ενός άλλου κράτους μέλους της ΕΕ. Η γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι συχνά χρονοβόρα και απαιτητική. Τα κριτήρια διαφέρουν από χώρα σε χώρα και πολλές φορές είναι σύνθετα. Στην περίπτωση της Γερμανίας για παράδειγμα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους είχαν Γερμανούς προγόνους που υπήρξαν θύματα των ναζιστικών διωγμών.

ΑΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Βρετανοί πολιτογραφούνται Ευρωπαίοι λόγω Brexit"

Με διαφορά αυτοδυναμίας 14,1% μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Με διαφορά 14,1 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό (παντα στην εκτίμηση ψήφου) 36,7% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,9% αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν με 8% η Χρυσή Αυγή, με 6,8% το ΚΚΕ, ενώ η Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνει 3,2%.
Οι ΑΝΕΛ κινούνται στο 2%, στο 2,8% η Ελληνική Λύση» με τα υπόλοιπα κόμματα να βρίσκονται κάτω από το 2%.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ είναι στο 10,1%, καθώς συγκεντρώνει το 26,3%, έναντι 16,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,1%, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το ΚΚΕ με 4,9%, η Ενωση Κεντρώων με 2,3%, η Ελληνική Λύση με 2% και οι ΑΝΕΛ με 1,5%.


Με βάση τα ποσοστά αυτά η ΝΔ κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας, με την κυβέρνηση να σημειώνει σημαντικές απώλειες λόγω και της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Η φιέστα του Ζαππείου με τη γραβάτα του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να έπεισε τους πολίτες οι οποίοι σε ποσοστό 75% αξιολογούν αρνητικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης και σε ποσοστό 73% αξιολογούν επίσης αρνητικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η εικόνα των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να παραμένει απαισιόδοξη, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για τη χώρα συνολικά.

Σε ό,τι αφορά στην συμφωνία των Πρεσπών το 72% των πολιτών την αξιολογούν αρνητικά, ενώ στη Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 83%.
Αλλά και η συμφωνία στο Eurogroup που «επισφραγίστηκε» με τη φιέστα της γραβάτας, δεν αντιμετωπίζεται θετικά. Το 57% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά όσα συμφωνήθηκαν με το 54% των πολιτών να είναι σίγουροι πως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει στους επόμενους μήνες.
Για πρώτη φορά διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%). Το 31% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού.
Στα σημαντικότερα ποβλήματα της χώρας το οικονομικό έρχεται πρώτο με δεύτερη την ανεργία και τρίτο το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Στα συμπαράσματα της δημοσκόπησης καταγράφεται εμφαντικά ότι η ελληνική κοινωνία θέλει την πολιτική αλλαγή. Ετσι η ΝΔ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά της από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης, με 42% και το 56% εκφράζουν αρνητική άποψη με τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Τσίπρα να είναι 26% και 72%.

Η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει 38% στις θετικές απόψεις (59% αρνητική), ο Βασίλης Λεβέντης το 33% των θετικών απόψεων (63%) αρνητικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ακολουθεί με 32% (65% αρνητική άποψη), ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει 27% θετικών απόψεων (63%).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με διαφορά αυτοδυναμίας 14,1% μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση"

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη Σουηδία στα σύνορα της σε λιμάνια και αεροδρόμια

Οι αρχές της Σουηδίας εντείνουν τους ελέγχους διαβατηρίων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των ανησυχιών για τη μεταβαλλόμενη φύση των απειλών για την δημόσια ασφάλεια, γνωστοποίησε η σουηδική συνοριοφυλακή την Παρασκευή.

Οι έλεγχοι στα σύνορα θα επεκταθούν διότι «η απειλή μοιάζει κατά τι διαφορετική από πριν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική συνοριοφυλακή.

Οι αρχές της Σουηδίας άρχισαν ξανά ελέγχους στα σύνορα το φθινόπωρο του 2015, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ροών προσφύγων και μεταναστών που έφθαναν στη χώρα από τη Δανία, μέσω της γέφυρας Έρεσουντ, καθώς και μέσω λιμανιών όπου καταλήγουν πολλά πορθμεία, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πρόσφατα, η σουηδική κυβέρνηση άλλαξε εντελώς θέση, αντιμετωπίζοντας πλέον τις ροές προσφύγων και μεταναστών ως απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Αποτέλεσμα της νέας πολιτικής της Στοκχόλμης είναι ότι πλέον η Σουηδία υποδέχεται ελάχιστους πρόσφυγες και μετανάστες το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydsvenskan, η συνοριοφυλακή στην περιοχή Σκόνε της νότιας Σουηδίας συλλαμβάνει κάθε εβδομάδα πρόσωπα που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.

Από Δευτέρα και έως την 11η Νοεμβρίου κατ' ελάχιστον, θα γίνονται τυχαίοι έλεγχοι διαβατηρίων στα σημαντικότερα σουηδικά διεθνή αεροδρόμια--στη Στοκχόλμη, στο Μάλμε, στο Γκέτεμποργκ και αλλού. Συχνοί έλεγχοι θα γίνονται επίσης σε λιμάνια σε όλη τη χώρα, στη Στοκχόλμη, στο Ίστα κ.α..

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη Σουηδία στα σύνορα της σε λιμάνια και αεροδρόμια"

Τελικά μόνον για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και όχι «για όσο θα είναι πρωθυπουργός» ο Τσίπρας

Μέχρι το τέλος του έτους, και συγκεκριμένα την 31η Δεκεμβρίου του 2018 πρόκειται να διαρκέσει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο αυτός θα βρίσκεται στο Μαξίμου - και όπως είπε χαρακτηριστικά θα βρίσκεται εκεί για πολύ - στο ΦΕΚ η αναστολή αναφέρεται ότι θα ισχύσει ως το τέλος του χρόνου, ητοι για 6 μόνον μήνες.

Η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ που είχε ανακοινώσει εχθές από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο επισημοποιήθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναρτήθηκε στο ΦΕΚ.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ΠΝΠ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου A' 115/29.06.2018)

ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.».

Άρθρο Δεύτερο

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρωθυπουργός

ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικά μόνον για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και όχι «για όσο θα είναι πρωθυπουργός» ο Τσίπρας"

«Οι συνταξιούχοι να περιμένουν θετικές εξελίξεις»

Τον Αύγουστο θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους από τις παράνομες παρακρατήσεις τον προηγούμενων ετών. Οπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, η σχετική παροχή μετά τις εγκληματικές επιλογές εις βάρος των συνταξιούχων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. αφορά 198.000 ανθρώπους.

Ο Τάσος Πετρόπουλος στη συνέντευξή του απαντά στην πολεμική που δέχεται η κυβέρνηση για τις επιλογές της στο ασφαλιστικό σύστημα και καλεί τους συνταξιούχους να περιμένουν θετικές εξελίξεις για τις συντάξεις. Αυτό προκύπτει από τα οικονομικά μεγέθη όχι μόνο του ΕΦΚΑ, αλλά και της αγοράς εργασίας που διαρκώς παράγει νέες θέσεις απασχόλησης.

• Πολύ μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα για το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις από 1η.1.2019! Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η αποτροπή της μείωσης αποτελεί το δώρο των θεσμών στην κυβέρνηση για τη λύση του μακεδονικού ζητήματος. Τελικά η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθεια ώστε να μην ισχύσει η μείωση στις συντάξεις από το επόμενο έτος; Εχει σχέση το Μακεδονικό με το τεχνοκρατικό θέμα των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας;

Η λύση στο Μακεδονικό είναι πράξη ευθύνης και αληθινού πατριωτισμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση απείχε πάντα από την ευθύνη επιλογών που επιλύουν χρονίζοντα εθνικά ζητήματα. Επιπλέον, όσοι επιχειρούν τέτοιους συμψηφισμούς, αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Αδυνατούν να αντιπαρατεθούν με τα πραγματικά προβλήματα και δεν θέλουν να αποδεχτούν τα θετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνει η σημερινή κυβέρνηση. Περιφρονούν τον μόχθο των εργαζομένων. Υποβαθμίζουν τις θυσίες και τα αποτελέσματα των αγώνων και της προσφοράς του λαού μας. Τα συνεχώς βελτιούμενα θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, δημιουργούν τη δυνατότητα να επιδιώκουμε βελτιώσεις πρωτίστως στις κοινωνικές παροχές. Ηδη παρεμβαίνουμε δίνοντας λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονταν στο παρελθόν.

Προχωρήσαμε στην επέκταση της ρύθμισης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για να ξανασταθούν στα πόδια τους οι αυτοαπασχολούμενοι. Ειδικά στους αγρότες δίνουμε την ευκαιρία να ρυθμίσουν οφειλές τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Σχεδόν 340.000 ασφαλισμένοι αγρότες με οφειλές περίπου 1,4 δισ. ευρώ μπορούν να επωφεληθούν με έως και 120 δόσεις. Οι 140.000 από αυτούς έχουν οφειλή έως 4.000 ευρώ και εντασσόμενοι στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού αποκτούν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε έως 36 δόσεις.

Θα νομοθετήσουμε διατάξεις οι οποίες απαλλάσσουν από αρκετές οφειλές, περιπτώσεις ασφαλισμένων που κακώς επιβαρύνονταν, γιατί το σύστημα όπως ήταν δομημένο «παρήγε» οφειλές.

Με το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει στη Βουλή, προβλέπουμε διαδικασία διαγραφής αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν παραχθεί έως 31.12.2016 σε βάρος ασφαλισμένων εξαιτίας της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπαγωγή ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων.

Λόγω της κατάστασης αυτής, έχουν καταλογιστεί αναδρομικά ποσά εισφορών και προσαυξήσεων πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ανοίγουμε τις πόρτες στους εγκλωβισμένους ασφαλισμένους ώστε να μπορούν να πάρουν επιτέλους τη σύνταξή τους. Ασφαλώς αποτελεί για μας βασική μέριμνα η αποτροπή διαρκών μειώσεων των συντάξεων που αποτελούσε καθεστώς στα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

• Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να εμφανίσει, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, τεράστιο πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ. Προφανώς είναι πολυπαραγοντικό αυτό το αποτέλεσμα. Μπορείτε να μας αναφέρετε τους δύο κυρίαρχους παράγοντες που συντελούν σ’ αυτό το πλεόνασμα;

Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη θεαματική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του πλεονάσματος το 2017 είναι η μείωση της ανεργίας, η διεύρυνση της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής, η αυξημένη εισπραξιμότητα των εισφορών των μη μισθωτών και η αυξημένη εισπραξιμότητα των οφειλόμενων εισφορών προηγούμενων ετών, κυρίως από εργοδότες.

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 τα έσοδα από εισφορές μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είναι αυξημένα κατά 195,53 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών είναι αυξημένα κατά 48,49 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 8,02% και κατά 13,84% αντίστοιχα σε σχέση με τα έσοδα το 2017.

Παράλληλα, τα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, στα 595,85 εκατ. ευρώ, με σημαντική αύξηση στην εισπραξιμότητά τους. Συνεπώς θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2018.

• Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για το θέμα του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Ηδη με το θέμα ασχολείται και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ποια είναι η άποψη του υπουργείου;

Ηδη από τις 3 Μαΐου οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται με παρακράτηση της εισφοράς ΑΚΑΓΕ στα καταβαλλόμενα ποσά. Εχει εγκριθεί και η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Στοχεύουμε να δοθούν τον Αύγουστο και θα αφορούν 198.000 δικαιούχους.

Για τις επικουρικές συντάξεις, υπενθυμίζω ότι αν δεν είχαμε παρέμβει, η εφαρμογή του νόμου Βρούτση (Ν. 4051/12) με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχε οδηγήσει σε οριζόντια περικοπή όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές κατά 57% έως σήμερα. Μέχρι τώρα πετύχαμε με τον επανυπολογισμό και την εφαρμογή του πλαφόν των 1.300 ευρώ αθροίσματος εισοδήματος να μην υπάρξει επίδραση στη συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων. Επηρεάστηκε όμως το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών.

Δεν ήταν εφικτή η αποτροπή όλων των αρνητικών περιπτώσεων. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, το ύψος αρκετών νέων επικουρικών είναι μεγαλύτερο, λόγω της πρόβλεψης του Ν. 4387/16 για ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για όλα τα προηγούμενα έτη έως και το 2016 και την προσαύξηση του 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφοράς. Ταυτόχρονα, είναι νομοθετικά συνδεδεμένες με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας.

• Το θέμα της προσωπικής διαφοράς και της γνωστοποίησης του ύψους αυτής στους συνταξιούχους έχει παγώσει. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι έχει επανυπολογιστεί στο σύνολο των συνταξιούχων και είναι γνωστή η προσωπική διαφορά, αλλά για λόγους πολιτικού κόστους αυτή δεν γνωστοποιείται. Τελικά έχει πράγματι επανυπολογιστεί στο σύνολο των συνταξιούχων; Πότε υπολογίζετε ότι θα γνωστοποιηθεί;

Σύμφωνα με τον νόμο, έχουμε υποχρέωση τα στοιχεία του επανυπολογισμού να είναι διαθέσιμα στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ. Δεν προβλέπει ο νόμος, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν ορισμένοι, ότι πρέπει από τον Ιανουάριο του 2018 να αναφέρονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχων.

Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει τη διαδικασία του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων με τον επανυπολογισμό των διεθνών συντάξεων, ελέγχοντας σχολαστικά την ορθότητα των έως τώρα αποτελεσμάτων. Κανείς δεν έχει, λοιπόν, ακόμη, τα οριστικά αποτελέσματα του επανυπολογισμού του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Με τα έως τώρα στοιχεία, ο επανυπολογισμός αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος -σχεδόν οι μισές συντάξεις- δεν έχει καμιά μείωση. Για σχεδόν το 20% των συντάξεων προκύπτουν αυξήσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις μικρές, σε άλλες περιπτώσεις μεγάλες. Κυρίως οι μικρές συντάξεις βελτιώνονται. Οπως και οι συντάξεις όσων κατέβαλαν στο παρελθόν υψηλές εισφορές. Γεγονός που καταρρίπτει όσα υποστηρίζει η Ν.Δ. περί έλλειψης ανταποδοτικότητας εισφορών-παροχών του Ν. 4387/16. Τα παραπάνω δεν αμφισβήτησε ούτε η Ν.Δ. κατά τη διαδικασία έγκρισης στην επιτροπή της Βουλής των νέων διοικητών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.

• Τι θα φέρει στην τσέπη των συνταξιούχων ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων;

Το τι τελικά θα γίνει με την προσωπική διαφορά για τους προ της εφαρμογής του νόμου 4387/16 συνταξιούχους -αν δηλαδή θα υπάρξουν μειώσεις ή όχι από 1η.1.2019- θα αποφασιστεί όταν οριστικοποιηθούν τα δεδομένα. Εξαρτάται από τον συνολικό σχεδιασμό που θα αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019.

Προφανώς θα αξιοποιηθεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, το οποίο θα ανέλθει το 2018 τουλάχιστον στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η κυβέρνηση θα ορίσει τις αναπτυξιακές στοχεύσεις και θα σταθμίσει τις κοινωνικές ανάγκες. Διότι οι ανάγκες, ύστερα από αυτή την πολυετή και βαθιά κρίση, είναι πολλές και στην υγεία και στην παιδεία και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι συνταξιούχοι να περιμένουν θετικές εξελίξεις»"

Διυπουργική σύσκεψη για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική -Τι αποφασίστηκε

Διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, για την καταγραφή και αξιολόγηση της πορείας των αντιπλημμυρικών έργων και των εργασιών αποκατάστασης των καταστροφών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
Εγινε επίσης η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι γγ Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών Γιάνης Καπάκης και Γιώργος Δέδες, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αττικής Γιάννης Δέδες και Α' Πειραιά Ελένη Σταματάκη, υπηρεσιακοί παράγοντας και συνεργάτες οι οποίοι εξέτασαν και αποτύπωσαν με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση της πορείας των έργων που απαιτούνται ή εξελίσσονται ήδη.
Π. Σκουρλέτης: Δεν μιλάμε για έργα «μπαλώματα», αλλά για ολιστική παρέμβαση
Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, διαφάνηκε η συναντίληψη στην αναγκαιότητα του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων, ώστε να επισπευστούν τα αντιπλημμυρικά έργα. «Δεν μιλάμε για έργα "μπαλώματα" σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αλλά για μία ολιστική παρέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα τα οποία όπως είδαμε σημειώθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποφασίσαμε να γίνει η ίδια διαδικασία και στις άλλες Περιφέρειες».
Πάντως κοινή διαπίστωση ήταν η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της πρόσφατης νεροποντής χάρη στην ετοιμότητα που επέδειξαν όλοι «από τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα υπουργεία, την πολιτική προστασία και την Περιφέρεια. «Βρέθηκαν όλοι από την πρώτη στιγμή πάνω στο πρόβλημα και για αυτό ίσως αποφύγαμε τα χειρότερα» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος σε τυχόν νέες ανθρώπινες απώλειες.
Χρ. Σπίρτζης: Αλλαγή προδιαγραφών για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι «έγινε μία λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή κυρίως ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και εντοπίστηκαν οι νέες πληγές που έχουν ανοίξει στα έργα υποδομών, ευθύνης του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως εξήγησε προτάθηκε «μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις και να αναλάβουν τα υπουργεία να εκτελέσουν τα έργα που δε μπορούν να προχωρήσουν», όπου δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν οι ΟΤΑ.
Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις καθυστερήσεις έναρξης των έργων, είτε λόγω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε λόγω των απαλλοτριώσεων, σημείωσε ότι «θα υπάρξει στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης τα απαραίτητα έργα υδρονομίας που αφορούν τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και μία σειρά εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συντομεύσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων που έχουν να κάνουν με πέντε τουλάχιστον υπουργεία. «όχι με τις υπηρεσίες των Υπουργείων, αλλά με τις διάφορες υπηρεσίες, της αποκεντρωμένης διοίκησης ή των διαφόρων φορέων του δικαστικού σώματος» είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης με τους περιφερειάρχες και τους δήμους που έχουν πληγεί, καθώς εκεί «οι καταστροφές, και οι κλήσεις που δέχτηκε η πυροσβεστική, ήταν πολύ περισσότερες από ότι στη Δυτική Αττική».
Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι στρατηγικές μελέτες για τα αποχετευτικά και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας που είναι«πραγματικά αθωράκιστη από αντιπλημμυρικά φαινόμενα». Επισήμανε τη συντελούμενη αλλαγή του κλίματος και τις συνέπειες της τον τελευταίο καιρό στη μισή Ευρώπη, γεγονός το οποίο«θα αντιμετωπιστεί με αλλαγή προδιαγραφών προκειμένου να μπορούμε να καλύψουμε τα νέα καιρικά δεδομένα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παρατήρησε ότι παράλληλα και με τη συνεργασία των 6, 7 συναρμόδιων υπουργείων θα ολοκληρωθούν θεσμικές αλλαγές για να συγκροτηθεί ένα «πιο ευέλικτο σύστημα, τόσο για την ειδοποίηση των πολιτών, τη στήριξή τους, που έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με την πολιτική προστασία, όσο και με άλλες δράσεις καινοτομίας, που εισηγήθηκε και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός των πολιτών, που έχει τρέξει η Περιφέρεια Αττικής για τον στρατηγικό σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας».
Ρ Δούρου: Ευκαιρία να αλλάξει το γραφειοκρατικό φορτίο
Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους υπουργικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες -και βεβαίως εκείνους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής- που όπως τόνισε «αντιλαμβάνονται, ότι το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο δεν μπορεί να επιλυθεί σε επίπεδο εφήμερων εντυπώσεων και στα τηλεπαράθυρα με την απόδοση ευθυνών».
Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα βαρύ φορτίο δεκαετιών, το οποίο οφείλουμε να αλλάξουμε για να μην παίζουμε με την απόδοση ευθυνών και την πολιτική βούληση της εκάστοτε Αρχής και του εκάστοτε δημάρχου. « Και λαμπρή ευκαιρία για αυτήν την αλλαγή αποτελεί η επικείμενη αναμόρφωση του Καλλικρατικού πλαισίου και η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, επισήμανε.
Η περιφερειάρχης αναφερόμενη στις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας εστίασε στην κλιματική αλλαγή που εκδηλώνεται με ακραίες εκφάνσεις σε όλη την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική, η οποία είναι «ανοχύρωτη όπως σωστά χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Δούρου ενημερώνοντας όλους για την αγωνία που αισθάνονται με κάθε κακοκαιρία οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας για περιοχές όπως το Κερατσίνι κ.α. Η Μάνδρα, παρατήρησε, αποτελεί τραγικό παράδειγμα του γεγονότος ότι οι συμπολίτες μας «δίνουν ραντεβού το καλοκαίρι με τις φωτιές και τον χειμώνα με τις πλημμύρες».
Σε ότι αφορά τον αντιπλημμυρικό περιφερειακό σχεδιασμό και την υλοποίηση του, η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι τον Σεπτέμβρη του 2014 αντί να «προχωρήσουμε με έργα μπαλώματα, προκρίναμε ένα πρόγραμμα 160 έργων υποδομής» αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Πρόγραμμα το οποίο «δεν μπορούν να επιδείξουν ούτε οι προκάτοχοι μου αλλά ούτε και οι Αρχές» υπογράμμισε εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της για την έναρξη των εργασιών σε σύντομο διάστημα. «Θα περιμένουμε ένα εύλογο διάστημα» σημείωσε «με σεβασμό στον νόμο και στο Σύνταγμα να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και όλα δείχνουν αυτή τη φορά ότι θα λειτουργήσουν όλα κανονικά» κατέληξε.
ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διυπουργική σύσκεψη για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική -Τι αποφασίστηκε "

ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες του δημοσίου – Οι λίστες με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Τις λίστες με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του δημοσίου, τόσο ως φυσικά όσο και ως νομικά πρόσωπα, έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης.

Πρόκειται για τα ονόματα 9.332 φυσικών προσώπων και 14.581 νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου ή/και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.

Αφορούν οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της A.A.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Τα ονόματα είναι διαθέσιμα στους παρακάτω συνδέσμους:

Η λίστα με τα Φυσικά Πρόσωπα

Η λίστα με τα Νομικά Πρόσωπα

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες του δημοσίου – Οι λίστες με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα"

Θεσσαλονίκη: Την ενοχή Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια πρότεινε ο εισαγγελέας για την υπεξαίρεση «μαμούθ»

Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του επί των ημερών του γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, πράξη η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση "μαμούθ" από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου, ζήτησε από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας της έδρας, Γεώργιος Καντζίδης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) που, επίσης, τους καταλογίζεται, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε ότι αυτή απορροφάται από το αδίκημα της αποδοχής. Κατά την αγόρευσή του, ο ίδιος εισαγγελέας είπε ότι τον δεσμεύει η απόφαση του Αρείου Πάγου που επικύρωσε την καταδίκη τους στο Εφετείο για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, στην απολογία του ο Β. Παπαγεωργόπουλος, χαρακτήρισε άδικες τις εις βάρος του κατηγορίες, τις οποίες και αρνήθηκε. Επισήμανε, ότι δεν απέκτησε κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε πήρε έστω ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, ενώ, ανέφερε, ότι κατέστη κατηγορούμενος από ανυπόστατες καταγγελίες του Παναγιώτη Σαξώνη, δημοτικού υπαλλήλου και φυσικού υπεξαιρέτη, τον οποίο - όπως είπε - δεν γνώριζε καν. Εξάλλου, ανέφερε, ότι είχε μεταβιβάσει όλες τις ευθύνες και αρμοδιότητες στους αντιδημάρχους.

Από την πλευρά του, ο συγκατηγορούμενός του, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, αφού δήλωσε αθώος, στοχοποίησε τον κ. Σαξώνη, λέγοντας ότι εκείνος τα έκανε όλα. "Πώς να καταλάβω εγώ τη δράση του όταν δεν την κατάλαβαν οι υπάλληλοι του Δήμου;", διερωτήθηκε.

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκφωνηθεί στις 9 Ιουλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Την ενοχή Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια πρότεινε ο εισαγγελέας για την υπεξαίρεση «μαμούθ»"

«Πράσινο φως» από την ΕΕΤΤ για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος από τη Vodafone – Στα 118 εκατ. ευρώ το deal

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Cyta Ελλάδος από τη Vodafone. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της χθες, Πέμπτη αποφάσισε να δώσει την έγκρισή της για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από πέντε σε τέσσερις.

Το τίμημα της εξαγοράς είναι 118 εκατ. ευρώ. Έπειτα από την απόφαση της ΕΕΤΤ η συμφωνία μεταξύ της Vodafone και της κυπριακής Cyta για τη θυγατρική της τελευταίας στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί εντός λίγων ημερών.

Με την εξαγορά της Cyta η Vodafone θα αυξήσει την πελατειακή της βάση στη σταθερή τηλεφωνία κατά περίπου 40% και θα φθάσει κοντά στο 1 εκατ. συνδρομητές.

Στο διαγωνισμό που προηγήθηκε συμμετείχε και η Wind.

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται και πάλι στην Forthnet και στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη με διεκδικητές της εισηγμένης τις Vodafone – Wind (από κοινού) και τον όμιλο του Αντέννα. Οι τράπεζες έχουν ως ορίσει ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών το τέλος Ιουλίου ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ζητηθεί παράταση από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να γίνει πληρέστερος έλεγχος των στοιχείων της προς εξαγορά εταιρείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από την ΕΕΤΤ για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος από τη Vodafone – Στα 118 εκατ. ευρώ το deal"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news