facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Νύχτα-εφιάλτης για τη Μάνδρα: Πλημμύρισαν οι δρόμοι, ανάστατοι οι κάτοικοι [εικόνες & βίντεο]

Λίγους μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες με 24 νεκρούς στην Μάνδρα Αττικής, η σημερινή βροχόπτωση ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες. Η νύχτα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ήδη η πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις.
Οι δρόμοι πλημμύρισαν ξανά μετά την ισχυρή βροχόπτωση και δημιουργεί προβλήματα στην μετακίνηση, καθώς από τα έργα που δεν έχουν τελειώσει ακόμη, υπάρχει πολύ χώμα και αρκετοί τσιμεντόλιθοι στους δρόμους της Μάνδρας. Η βροχή ήδη έχει παρασύρει κάδους και φερτά υλικά από τους δρόμους και τις σημάνσεις για τα έργα.
Επί ποδός πυροσβεστική και ΕΜΑΚ
Η πυροσβεστική έχει δεχθεί 45 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας σε Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο, ενώ επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Παράλληλα, στη Μάνδρα υπάρχει για προληπτικούς λόγους ένα ερπυστριοφόρο και μια βάρκα με δύτες της 1ης ΕΜΑΚ.
Διακοπή κυκλοφορίας
Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική οδό στον κόμβο της Μάνδρας και στην ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου στο 34ο χιλιόμετρο, καθώς και στις οδούς Κοροπούλη και Ρόκα. Πρόκειται για τους δρόμους που είχαν χάσει τη ζωή τους κάτοικοι της Μάνδρας τον περασμένο Νοέμβριο με τις φονικές πλημμύρες. 
Εγκλωβισμένοι οδηγοί και οχήματα
Στον κόμβο της Μάνδρας υπάρχουν και πολλοί οδηγοί των οποίων τα αυτοκίνητα έχουν παγιδευτεί από τα λιμνάζοντα νερά και έχουν εγκλωβιστεί εκεί.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, δεν έχουν γίνει ούτε τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα και σε κάθε βροχή ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού. Για τις επόμενες ώρες υπάρχει φόβος για επιδείνωση του καιρού που θα προξενήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
ΝΔ: Μια λέξη μόνο για κυβέρνηση-Δούρου: Ντροπή!
«Η Μάνδρα πάλι πλημμύρισε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τον Νοέμβριο. Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν πάλι στη λάσπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Μία λέξη υπάρχει μόνο για αυτήν την κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: Ντροπή».













Σύμφωνα με το meteo και αύριο Τετάρτη 27/06 τις προμεσημβρινές ώρες περιμένουμε ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή.


Πλημμύρες ξανά στη Μάνδρα -Ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό χειμώνα του 2017 -Φωτογραφίες: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSIΠλημμύρες ξανά στη Μάνδρα -Ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό χειμώνα του 2017 -Φωτογραφίες: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Πλημμύρες και προβλήματα στην Χαλκιδική

Επί ποδός είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκιδικής μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται από το μεσημέρι στην περιοχή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, σημειώνονται στη Σιθωνία όπου μεγάλος είναι ο όγκος της βροχής. Όλη η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρεί τις τελευταίες ώρες σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια, υπόγεια και καταστήματα.

Με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νικήτη, όπου οι πλημμυρισμένοι δρόμοι παρέσυραν κάδους απορριμμάτων και φερτά υλικά, καθώς και ένα αυτοκίνητο. Επίσης, υπερχείλισε και το ρέμα του Αγ. Νικόλαου με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διέλευση των οδηγών από το σημείο.

Προβλήματα από τη δυνατή βροχή παρουσιάζονται και στην Κασσάνδρα. Εξάλλου, η ολισθηρότητα των δρόμων στάθηκε για μια ακόμη φορά η σημαντικότερη αιτία για να σημειωθούν μικροτροχαία ατυχήματα.


Λάρισα: Μεγάλη ποσότητα λάσπης απέκλεισε τον δρόμο Αγιοκάμπου – Σκλήθρου

Κλειστός παραμένει ο δρόμος από τον Αγιόκαμπο προς το χωριό Σκλήθρο του δήμου Αγιάς, μετά από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σήμερα λόγω της κακοκαιρίας και των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Λέτσιος, στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου έχει πέσει μεγάλη ποσότητα λάσπης από το βουνό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να είναι αδύνατη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, λόγω της κακοκαιρίας στο σημείο, τα μηχανήματα του δήμου δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν την σημερινή ημέρα ώστε να αποκατασταθεί το οδόστρωμα, οπότε αναμένεται η εκτόνωση του καιρικού φαινομένου για να γίνει η επιχείρηση.

Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι του Σκλήθρου μεταβαίνουν στο χωριό τους μέσω Ελάφου.

Κακοκαιρία στον Βόλο -Πλημμύρισαν σπίτια σε χωριά

Κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Στο Βόλο, η καταιγίδα μετέτρεψε σε ποτάμια τους δρόμους, με αυτοκίνητα να χάνονται μέσα στο νερό.

Οπως αναφέρει το magnesianews, δύο κοπέλες κινδύνεψαν, όταν το αυτοκίνητό τους «χάθηκε» στα νερά και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να βγουν σώες από το όχημα.

Εθελοντής που βρέθηκε στο σημείο είπε χαρακτηριστικά πως «το Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο γυναίκες βρίσκεται όλο κάτω από το νερό και το μόνο που φαίνεται είναι η κεραία του ραδιοφώνου στην οροφή».

Παράλληλα, ένα ζευγάρι εγκλωβίστηκε στον χείμαρρο Κερασιώτη που υπερχείλισε και χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση διάσωσης, καθώς το νερό είχε φτάσει ως την πόρτα του αυτοκινήτου. Ευτυχώς, λίγη ώρα αργότερα, το ζευγάρι απεγκλωβίστηκε σώο από το αυτοκίνητο, σύμφωνα με το e-thessalia.

Η έντονη βροχόπτωση στα Κανάλια Μαγνησίας είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν δεκάδες σπίτια. Εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 30 σπίτια του χωριού, ενώ ο δρόμος που συνδέει τα Κανάλια με την Κερασιά έχει κοπεί στα δυο και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Από τον Δήμο Βόλου ανακοινώθηκε ότι, «επειδή οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που από το πρωί σημειώνονταν στην περιοχή μας προβλέπεται να συνεχιστούν καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου, με την εμφάνιση προβλημάτων να είναι πιθανή, ο Δήμος Βόλου που έχει θέσει όλες του τις δυνάμεις σε επιφυλακή, καλεί όσους πολίτες αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά και χρειάζονται βοήθεια να απευθύνονται στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο τηλέφωνο 24210 80959 ή στο γραφείο Δημάρχου 24213 50173-4».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νύχτα-εφιάλτης για τη Μάνδρα: Πλημμύρισαν οι δρόμοι, ανάστατοι οι κάτοικοι [εικόνες & βίντεο] "

Επιστολή Ζάεφ στους 28 ηγέτες της Ε.Ε.

Επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. έστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, καλώντας τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας.

Παρά τα αρνητικά πρώτα μηνύματα, μετά το «μπλόκο» Γαλλίας και Ολλανδίας, ο Ζάεφ κάλεσε τους 28 ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της ΠΓΔΜ, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες επίλυσης της διαμάχης με την Ελλάδα.

«Η συμφωνία των Πρεσπών αντιπροσωπεύει μια ιστορική ευκαιρία για να ξεπεράσουμε τη διαμάχη, η οποία έθετε εμπόδια στις διμερείς σχέσεις των τελευταίων 25 ετών» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ενώ επικαλέστηκε και τη συναίνεση της Ελλάδας στο αίτημα ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Η στήριξη των κρατών – μελών είναι τεράστιας σημασίας για την τελική ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και για τα πιθανά οφέλη τόσο των δύο χωρών όσο και της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης» έσπευσε να προσθέσει.

Και συνέχισε ο Ζάεφ: «Μια τέτοια απόφαση θα αναγνωρίσει τη μεταρρυθμιστική πρόοδο και θα δώσει ώθηση για την υλοποίηση επιπλέον μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, εκτίμησε ότι «θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για την τελική ολοκλήρωση και των εναπομεινάντων βημάτων της συμφωνίας για την ονομασία».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Ζάεφ στους 28 ηγέτες της Ε.Ε."

«Κόλαφος» της ΕΕ για Τουρκία: Παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο -Αναφορά στους 2 στρατιωτικούς

Αν και βρέθηκε ο συμβιβασμός για να μπουν στο μονοπάτι της ένταξης στην ΕΕ η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, η ΕΕ κατακεραύνωσε την Τουρκία για τη στάση της, τονίζοντας ότι η χώρα απομακρύνεται περαιτέρω από την Ενωση.

Το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί, είναι «κόλαφος» για την Τουρκία και σε αυτό γίνεται αναφορά στους 2 Ελληνες στρατιωτικούς αλλά και τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ανοίξουν τον Ιούνιο του 2019, αλλά οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2019, με την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και στους τομείς της Δικαιοσύνης και του Δημοσίου μεταξύ άλλων. Νωρίτερα, υπήρξαν αντιρρήσεις από κάποια μέλη, που ανησυχούσαν για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου στις δύο χώρες.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη δυσανάλογη έκταση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και καλεί την Αγκυρα επειγόντως να ανατρέψει αυτή την αρνητική στάση.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τη συνεχιζόμενη και βαθιά ανησυχητική διολίσθηση του κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η ελευθερία της έκφρασης. Η επιδείνωση την ανεξαρτησίας και λειτουργίας της δικαιοσύνης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, σημειώνεται, όπως και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί, κρατήσεις, φυλακίσεις και άλλα μέτρα με στόχο δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρηστών social media.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τις σοβαρές ανησυχίες για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, όπως και για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών. «Η Τουρκία πρέπει επειγόντως και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει αυτά και πολλά άλλα σοβαρά θέματα που επισημαίνονται στην έκθεση της Κομισιόν», τονίζει το κείμενο των συμπερασμάτων, και τονίζει ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του συντάγματος θέτει σε κίνδυνο τον διαχωρισμό των εξουσιών.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι εξακολουθεί να περιμένει από την Τουρκία να δεσμευθεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και τους ειρηνικούς διακανονισμούς συμφωνιών.

Επίσης, παραπέμποντας σε παλιότερες αποφάσεις, καταδικάζει απερίφραστα τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των μελών της ΕΕ, σε θάλασσα, αέρα και έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Επιπλέον καλεί την Αγκυρα να συμβάλλει για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ. Για αυτό έχουν ουσιαστικά “παγώσει” οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή κλείσιμο νέων κεφαλαίων, ούτε μπορεί να γίνει περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόλαφος» της ΕΕ για Τουρκία: Παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο -Αναφορά στους 2 στρατιωτικούς "

Μητσοτάκης: Πόσο ακόμη θα πληρώνουμε τους φόρους Τσίπρα - Καμμένου;

Με ένα βίντεο, το οποίο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης τα πορίσματα της έρευνας του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα και αναδεικνύουν την υπερφορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

«Οι Έλληνες θα χρειαστεί το 2018 να δουλέψουν 198 ημέρες μόνο και μόνο για να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές τους. Και αυτό για να παίρνουν ως αντάλλαγμα τις ιατρικές υπηρεσίες του κ. Πολάκη, την ασφάλεια του κ. Τόσκα, και την Παιδεία του κ. Γαβρόγλου, αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης, συνοδεύοντας το βίντεο.




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Πόσο ακόμη θα πληρώνουμε τους φόρους Τσίπρα - Καμμένου;"

Υποχρεωτική αργία και με τη βούλα η 26η Δεκεμβρίου

Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας καθορίζεται η 26η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, με το άρθρο 42 του νομοσχεδίου, στις υποχρεωτικές αργίες του κράτους προστίθεται η 26η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η 26η Δεκεμβρίου 2017 είχε καθοριστεί ως επίσημη αργία με υπουργική απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία με το παρόν νομοσχέδιο καταργείται.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική αργία και με τη βούλα η 26η Δεκεμβρίου"

Ερχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τα παλιά ασανσέρ

Πρόστιμα έρχονται για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές πολυκατοικιών που δεν έχουν φροντίσει να πραγματοποιήσουν αναβαθμίσεις - πιστοποιήσεις και καταχωρήσεις των ανελκυστήρων τους, στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά» καθώς φτάνουν τα 6.000 ευρώ στον συντηρητή και 1.500 ευρώ στον διαχειριστή.
Τα όσα χρειάζεται να γίνουν για την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, προκύπτουν με τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης, των Υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος (ΚΥΑ 2604/2008), με τις διατάξεις της οποίας, θα έπρεπε να είχαν συμμορφωθεί από το 2012.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς τoν Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση: «Όπως είναι γνωστό, η εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, διεπόταν από την ΚΥΑ 28425/2008 του ΥΠΑΝ η οποία μεταξύ άλλων καθόρισε τον αριθμό των ετήσιων συντηρήσεων και τις νέες προθεσμίες διενέργειας αρχικού ελέγχου κατά κατηγορία ανελκυστήρων, με καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2012.
Επίσης η ΚΥΑ αυτή προέβλεπε ποινές και χρηματικά πρόστιμα κατά των διαχειριστών, ιδιοκτητών και των συντηρητών ανελκυστήρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να επιβάλλονται.
Η οικονομική κρίση που άρχισε αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ, ήτοι από το 2009 και μετά, ανέτρεψε όλα τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών, αλλά και των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών. Το συλλογικό αγαθό της κεντρικής θέρμανσης ήδη κατέρρευσε, απειλείται δε άμεσα και η λειτουργία των κοινόχρηστων ανελκυστήρων, ο δε νομοθετικά προβλεπόμενος και αναγκαίος εκσυγχρονισμός τους είναι αδύνατον να υλοποιηθεί λόγω της πλήρους οικονομικής αδυναμίας των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών.
Γι΄αυτό προτείνουμε μια εκ μέρους σας άμεση διπλή παρέμβαση στο όλο θέμα, ως εξής:
Να εκδώσετε νέα ΚΥΑ η οποία θα καθορίσει νέες προθεσμίες αρχικών και τακτικών επιθεωρήσεων και συντηρήσεων, κατά κατηγορία ανελκυστήρων, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των υποχρεώσεων και βαρών των πολιτών / ιδιοκτητών και χρηστών ανελκυστήρων.
Να εντάξετε το έργο του εκσυγχρονισμού των υφισταμένων ανελκυστήρων, με βάση τις υποδείξεις των επιθεωρητών, σε Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να επιδοτηθεί η εκτέλεση των επιθεωρήσεων και εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων όλων των κάθε είδους κτιρίων.
Επειδή είναι προφανέστατη τόσο η άμεση ανάγκη καθορισμού νέων προθεσμιών επιθεώρησης και εκτέλεσης των σχετικών εργασιών εκσυγχρονισμού, όσο και η τεράστια κοινωνική χρησιμότητα της ένταξης σε ΕΣΠΑ του έργου αυτού που θα επηρεάσει άμεσα και ορατά την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, κατόπιν και των ιδιαιτέρως παραγωγικών συζητήσεων επί του θέματος με τον αρμόδιο Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη και τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, σας προτείνουμε να αναλάβετε άμεσα σχετική πρωτοβουλία υλοποίησης της παραπάνω πρότασης».
Σύμφωνα με ότι προέβλεπε η ΚΥΑ τα διαστήματα υποχρεωτικής συντήρησης των ανελκυστήρων έχουν ως εξής:
  • Για μονοκατοικίες, κάθε δύο μήνες: 6 φορές ετησίως
  • Για πολυκατοικίες και ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, κάθε 45 ημέρες: 8 φορές ετησίως
  • Για ανελκυστήρες σε δημόσια κτίρια, για ξενοδοχεία με περισσότερες από 200 κλίνες, για νοσοκομεία και για μεγάλα κτίρια, 2 φορές το μήνα: 24 φορές ετησίως
Τα διαστήματα διενέργειας περιοδικών ελέγχων ανελκυστήρων είναι:
  • Mέχρι 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 6 χρόνια.
  • Mε περισσότερες από 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 5 χρόνια
  • Mέχρι 6 στάσεις σε κτίρια για επαγγελματική χρήση, κάθε 4 χρόνια.
  • Mε περισσότερες στάσεις, σε επαγγ. κτίρια και ξενοδοχεία έως 200 κλινών κάθε 3 χρόνια
  • Δημοσίων χώρων και κτιρίων, ξενοδοχείων με περισσότερες από 200 κλίνες κάθε χρόνο.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τα παλιά ασανσέρ"

Απειλή ΗΠΑ σε Τουρκία: Αν αγοράσετε τους S-400 θα σας επιβάλλουμε κυρώσεις

Η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει μονομερείς κυρώσεις στην Άγκυρα σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ποιοτικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις.

«Έχουμε καταστήσει σαφές κατά την διάρκεια των πολυάριθμων επαφών σε ανώτατα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης, ότι θα υπάρξουν συνέπειες- πρωτίστως με βάση το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA-νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων –σ.σ). Θα το εφαρμόσουμε αυτό, και όταν ορίσουμε, ότι η συναλλαγή συνετελέσθη , θα επιβάλλουμε κυρώσεις σύμφωνα με το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA» δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει τα συστήματα S-400.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλή ΗΠΑ σε Τουρκία: Αν αγοράσετε τους S-400 θα σας επιβάλλουμε κυρώσεις"

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα ρυθμίζει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο επίσης περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
  • Αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο ο χρόνος έναρξης και λήξης καταβολής σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, για το σύνολο των ασφαλισμένων των ενταχθέντων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) φορέων (εφεξής από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης αντί για ορισμένες κατηγορίες από την αίτηση ή αποχώρηση από την υπηρεσία και αντίστοιχα στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο επέρχεται ο θάνατος του συνταξιούχου αντί της ημερομηνίας θανάτου του συνταξιούχου).
  • Εισάγεται το δικαίωμα μη διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών ή μη για την έναρξη καταβολής της σύνταξης.
  • Επανακαθορίζεται η διαδικασία και ο χρόνος έναρξης και διακοπής της ασφάλισης στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του τ. ΟΓΑ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής ή απαλλαγής τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, βεβαιωμένων ή μη οφειλών προς πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν, λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Οι εν λόγω ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ασφαλισμένων, των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ακόμη και εάν αυτές έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό.
  • Απαλλάσσονται των επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς ΦΚΑ οι οποίες καταλογίστηκαν σε ΟΤΑ, σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων που έκριναν ότι απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχολικοί φύλακες υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση των φορέων αυτών. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται αναλόγως και για βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς ΦΚΑ, οι οποίες καταλογίστηκαν σε εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ που τελούσαν σε εύλογη αμφιβολία περί την υποχρέωση καταβολής εισφορών, λόγω δυσχερώς ερμηνευόμενων νομικών ζητημάτων.
Επίσης, ρυθμίζονται διάφορα θέματα του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα:
  • Διευρύνεται η έννοια του όρου «αφερέγγυος εργοδότης» για τη χορήγηση του υφιστάμενου επιδόματος αφερεγγυότητας του εργοδότη που χορηγεί ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε εργαζόμενους. Επανακαθορίζονται με ευνοϊκότερους όρους οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο άνεργος διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου, ενώ παρακολουθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης και εισάγονται μεταβατικές διατάξεις για κάποιους διαγραφέντες από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Μεταξύ άλλων, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις μήνες κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, πριν από την έναρξη του προγράμματος, αντί επί τετραμήνου, πριν από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα που ισχύει σήμερα.
Όσοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, διαγράφηκαν από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, επειδή δεν πληρούσαν τις αναφερόμενες προϋποθέσεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ για την αποκατάσταση της συνέχειας της κατάστασης ανεργίας τους από την ανωτέρω διαγραφή και τη συνέχιση της καταβολής του τυχόν δικαιούμενου επιδόματος ανεργίας, αναδρομικά από την ημερομηνία διαγραφής.
  • Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους μέχρι 1.000 ευρώ, που χορηγείται σε επιδοτούμενους ή μη ανέργους που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από οικονομική ή άλλη αιτία, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • Παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης κατά χρήση ακινήτων:
Ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ και σε λοιπά νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα προς χρήση που θα εξυπηρετεί δημόσιο ή κοινωφελή σκοπό, σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς και σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για πολιτιστικές ή αντίστοιχες εκδηλώσεις, δράσεις και ενέργειες συμβατές με το χαρακτήρα των ακινήτων, για βραχυχρόνιο διάστημα.
Οι δαπάνες διαμόρφωσης, συντήρησης, λειτουργίας, έκδοσης πολεοδομικών ή άλλων αδειών, κλπ, για τα ανωτέρω ακίνητα, βαρύνουν το φορέα προς τον οποίο γίνεται η παραχώρηση. Μεταξύ άλλων, με υπουργική απόφαση, καθορίζονται η διάρκεια της παραχώρησης, το τυχόν αντάλλαγμα, κλπ.
  • Ανατίθεται στους εκάστοτε οικείους δήμους η αρμοδιότητα λειτουργίας και συντήρησης και των ελεύθερων χώρων οικισμών του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και ήδη του ΟΑΕΔ που είναι σε κοινή χρήση (σήμερα η προαναφερόμενη αρμοδιότητα ισχύει αποκλειστικά για τις παιδικές χαρές).
  • Τίθενται θέματα διευκρινιστικού χαρακτήρα αναφορικά με την ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του κλάδου ανεργίας-στράτευσης.
  • Θεσμοθετείται η ηλεκτρονική κοινοποίηση κάθε είδους διοικητικής πράξης και εγγράφου που εκδίδεται από όλα τα όργανα και τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και ρυθμίζεται η διαδικασία αυτής (σήμερα ισχύει η έγγραφη κοινοποίηση).
  • Προβλέπεται η συμμετοχή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε όλα τα διοικητικά συμβούλια και συλλογικά όργανα και τις εκπροσωπήσεις της χώρας στο εσωτερικό και εξωτερικό, όπου προβλέπεται συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, χωρίς να αυξάνεται η τρέχουσα δαπάνη λειτουργίας των οικείων συλλογικών οργάνων. Καθιερώνεται και με τυπικό νόμο η 26η Δεκεμβρίου ως επίσημη αργία.
  • Τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4430/2016 για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στα εξής κατά βάση σημεία:
Μειώνεται το ελάχιστο ποσό του προστίμου για τους φορείς που παραβαίνουν τις ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου από τα 1.000 ευρώ στα 200 ευρώ.
Επανακαθορίζονται οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μελών των Συνεταιρισμών Εργαζομένων. Ειδικότερα, καταργούνται από τότε που ίσχυσαν οι διατάξεις που απάλλασσαν τα μέλη αυτά από οποιαδήποτε υποχρέωση για παράλληλη ασφάλιση και καθορίζονται οι εφαρμοστέες διατάξεις για την παράλληλη ασφάλισή τους, εφόσον ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Επίσης, προβλέπεται ότι τα μέλη του Συνεταιρισμού που ασκούν για λογαριασμό αυτού τεχνικές ή οικοδομικές εργασίες, για την άσκηση των οποίων υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του ΣΤ' Κεφαλαίου του Κανονισμού Ασφάλισης του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υπάγονται στην ασφάλιση του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη και του τέως ΕΤΕΑΜ για επικουρική ασφάλιση και, από 1.1.2017, στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.
Εάν από την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών υποχρεώσεων προκύψουν οφειλές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, αυτές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και τυχόν πρόστιμα, εφόσον εξοφληθούν εντός εξαμήνου από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου. Εάν δεν εξοφληθούν εντός της εξάμηνης προθεσμίας, επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, μετά τη λήξη αυτής.
  • Επανακαθορίζεται η διαδικασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που περιήλθε, βάσει των διατάξεων του άρθρου 47 του ν. 4386/2016 και του άρθρου 9 του ν. 4052/2012, από το υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παράλληλα, καταργείται το Συμβούλιο Κοινωνικής Κατοικίας και Αξιοποίησης Περιουσίας του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, ορίζεται ότι η ισχύς των συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου, κατ' εφαρμογή των οριζόμενων διατάξεων, για τη δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο μετακίνηση ειδικών κατηγοριών πληθυσμού αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του έτους αναφοράς, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υπογραφής των συμβάσεων και έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων.
  • Εφαρμόζονται και στους πολίτες τρίτων χωρών στους οποίους χορηγείται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρυθμίσεις του ν.δ. 162/1973 περί μέτρων προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων και του άρθρου 22 του ν. 2646/1998 περί προγραμμάτων εισοδηματικών ενισχύσεων που αφορούν την οικογένεια, τη μητρότητα, το παιδί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κλπ.
  • Καθορίζεται με ΚΥΑ η διάθεση, διαχείριση και κατανομή των καθαρών εσόδων του Ειδικού Κρατικού (πρωτοχρονιάτικου) Λαχείου Κοινωνικής Αντίληψης για κοινωνικές πολιτικές σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.
  • Αυξάνονται τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΚΑ από 7 σε 11.
  • Πραγματοποιηθείσες δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή δαπάνες που βαρύνουν τον προϋπολογισμό του εν λόγω υπουργείου, οι οποίες αφορούν τη λειτουργία, συντήρηση και επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ (ΟΠΣ-ΣΕΠΕ), την προμήθεια καυσίμων για τη διενέργεια ελέγχων από το ΣΕΠΕ, δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, ενοικίων, προμηθειών και υπηρεσιών, καθαριότητας και φύλαξης, θεωρούνται σύννομες, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και εφόσον δεν έχουν πληρωθεί, δύνανται να πληρώνονται από τις πιστώσεις του ανωτέρω προϋπολογισμού.
  • Τροποποιούνται διατάξεις του Οργανισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (π.δ. 134/2017) ως προς τις αρμοδιότητες οργανικών μονάδων του εν λόγω υπουργείου.
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας"

Ανατροπή: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανοίγει το δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε ΠΓΔΜ και Αλβανία

Κόντρα στις πληροφορίες ότι Γαλλία και Ολλανδία λένε «όχι» για άμεση ένταξη των δύο χωρών στη ΕΕ, το Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών τον Ιούνιο του 2019, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο Θάνος Αθανασίου για το Real.gr.

Ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή συνοδεύεται με όρους. Συγκεκριμένα ζητείται απο την ΠΓΔΜ και την Αλβανία έως τον Ιούνιο του 2019 να υπάρξει πρόοδος στους τομείς της διαφθοράς της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου.

Ως εκ τούτου δεν πρόκειται για την κλασική έννοια της απόδοσης ημερομηνίας, όπως για παράδειγμα είχε γίνει παλαιότερα με την Τουρκία, αλλά για μια «υπόσχεση» η οποία συνοδεύεται από τους παραπάνω όρους.

Νωρίτερα όλες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το Παρίσι και η Χάγη τάχθηκαν κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την Γαλλία να επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της πριν αποφασίσει να εντάξει νέα μέλη.

Μάλιστα η Γερμανία κάλεσε την Γαλλία και την Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων, αφού Ευρωπαίοι διπλωμάτες απέτυχαν να συμφωνήσουν ως προς τους όρους των συνομιλιών.

Εκκληση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Αλβανία  έως το καλοκαίρι του 2019, έκανε και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το κείμενο της απόφασης

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε να δώσει στην πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, μόνο όμως υπό τον όρο της εκπλήρωσης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και της θετικής αξιολόγησής τους από την Κομισιόν, αναφέρει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων. 

Αναλυτικά: 

"Ενόψει της προαναφερθείσας προόδου, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας Przino, των προτεραιοτήτων επείγουσας μεταρρύθμισης και της θετικής δυναμικής που δημιούργησε η συμφωνία για το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, το Συμβούλιο συμφωνεί να απαντήσει θετικά στην προαναφερθείσα πρόοδο που σημείωσε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και καθορίζει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019", αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

"Κατά συνέπεια, το Συμβούλιο υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να συνεχίσει να σημειώνει συγκεκριμένη πρόοδο όσον αφορά τις προτεραιότητες επείγουσας μεταρρύθμισης και να επιφέρει περαιτέρω απτά αποτελέσματα καταπολέμηση της διαφθοράς, διατήρηση και εμβάθυνση της τρέχουσας δυναμικής μεταρρύθμισης", σημειώνει, ορίζοντας ουσιαστικά μια σειρά από προϋποθέσεις για την έναρξη.

"Για το σκοπό αυτό", συνεχίζει το κείμενο, "το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ανωτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και θα αξιολογήσει την πρόοδο βάσει της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν", διευρκινίζει.

"Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα αποτελέσει αντικείμενο ολοκλήρωσης των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη μέχρι τα τέλη του 2019, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί", διευκρινίζει περαιτέρω.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αυτή η αξιολόγηση της προόδου πρέπει να περιλαμβάνει περαιτέρω απτά και σταθερά αποτελέσματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

- δικαστικές μεταρρυθμίσεις και προληπτικές έρευνες, δίωξη και τελικές καταδίκες σε περιπτώσεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο

- μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας

- μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανοίγει το δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε ΠΓΔΜ και Αλβανία"

Περιφέρεια Αττικής: Αυτοψίες για τη «χωματερή» στο Μαρούσι

Σε δύο νέες αυτοψίες στην έκταση επί της λεωφόρου Μεσογείων 116 στο Μαρούσι όπου την περασμένη Παρασκευή εκδηλώθηκε πυρκαγιά προχώρησε τη Δευτέρα η Περιφέρεια Αττικής, που επιμένει ότι στην περιοχή λειτουργεί εδώ και χρόνια παράνομα χώρος αποθήκευσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων, καθώς και απόσυρσης οχημάτων του τοπικού δήμου.

Στην πρώτη από αυτές, χθες το πρωί, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής διαπίστωσε, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ότι «η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε, συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους». Στην έκθεση που συντάχθηκε σημειώνεται ότι «από την απόθεση βιολογικών αποβλήτων, απορριμμάτων οικιακού τύπου και όλων των αδρανών υλικών, σε συνδυασμό με τη βλάστηση που υπάρχει σε όλη την έκταση, δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δυσμενείς καταστάσεις σε βάρος της υγείας των περιοίκων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα».

Στη δεύτερη αυτοψία, χθες το μεσημέρι, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής διαπίστωσε, πάντα σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, «εκ νέου ανυπαρξία μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, όπως σύστημα διευθέτησης ομβρίων και σύστημα συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων», ενώ «δεν επιδείχθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπως απαιτείται από το θεσμικό πλαίσιο για εγκαταστάσεις όπου εκτελούνται εργασίες μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων».

Τα ευρήματα που καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν μετά την πυρκαγιά και στους δύο ελέγχους, μεταξύ άλλων, είναι:

- Βιολογικά απόβλητα κήπων-πάρκων, μαζί με σακούλες απορριμμάτων οικιακού τύπου.

- Μεγάλες ποσότητες από μπάζα οικοδομών (τούβλα, οικοδομικά στοιχεία κλπ).

- Άδεια βαρέλια-δοχεία από ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνταν για συμπλήρωση λιπαντικών ελαίων στα οχήματα.

- Τρία presscontainer με άγνωστο περιεχόμενο απ' όπου υπήρχε διαρροή υγρών αποβλήτων στο έδαφος με δυσοσμία.

- Συγκεντρωμένα λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικές γλάστρες, βαρέλια, παλιά σίδερα, παλιά αντικείμενα, μοκέτες και μεγάλοι μεταλλικοί κάδοι για μπάζα.

- Μεταλλική χοάνη γεμάτη με απορρίμματα οικιακού τύπου, κάτω από την οποία υπήρχε presscontainer, εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για μεταφόρτωση απορριμμάτων.

- Διάσπαρτα σταθμευμένα αυτοκίνητα και εξοπλισμός του δήμου (απορριμματοφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες κλπ).

- Εγκαταλειμμένα δημοτικά λεωφορεία, φορτηγά, επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα μηχανάκια.

Στις εκθέσεις επισημαίνεται, επίσης, ότι «στον χώρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υπήρχε ακόμη έντονη δυσοσμία από την πυρκαγιά της Παρασκευής, η οποία έφτανε έως τη συμβολή των οδών Σωρού και Μεσογείων, όπου λειτουργεί μεγάλη εγκατάσταση ιδιωτικού σχολείου».

Η απάντηση του δήμου Αμαρουσίου

Από την πλευρά του, με σημερινή ανακοίνωσή του, ο δήμος Αμαρουσίου υποστηρίζει ότι «στον δήμο δεν λειτουργεί καμία παράνομη χωματερή» και επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για «όσα συμβαίνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής».

Μάλιστα, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, εγκαλεί την κ. Δούρου, γιατί «εδώ και τέσσερα χρόνια, καθυστερεί να υλοποιήσει ένα νέο, ρεαλιστικό περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, αφού η ίδια ακύρωσε τον σχεδιασμό που ήδη υπήρχε».

Επίσης, κατηγορεί την Περιφέρεια ότι εκδίδει «ψευδείς ανακοινώσεις» σε βάρος του και δηλώνει ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό. Στον συγκεκριμένο χώρο, προσθέτει, «γίνεται προσωρινή εναπόθεση αποκλάδων και ογκωδών αντικειμένων, τα οποία μεταφορτώνονται σε μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα προς μεταφορά στον ΧΥΤΑ ή το ΕΜΑΚ και οπωσδήποτε δεν εναποθέτονται απορρίμματα».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής: Αυτοψίες για τη «χωματερή» στο Μαρούσι"

Πρωτοβουλίες Γιούνκερ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία

Πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία εδώ και 3,5 μήνες χωρίς κατηγορητήριο, έχει αναλάβει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασχολείται σε προσωπικό επίπεδο με το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των Αγγέλου Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζη, ασκώντας πιέσεις στην Άγκυρα για την αποφυλάκιση τους.

Το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών απασχολεί από την πρώτη στιγμή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η οποία μετά και τις εκλογές στην γείτονα θα ενισχύσει τις πιέσεις της προς την Τουρκία εν όψει και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες όπου θα βρεθεί και ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοβουλίες Γιούνκερ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία"

Μεγάλη φωτιά στα Χανιά | Απειλήθηκαν σπίτια | Photos+Video

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης η φωτιά που ξεκίνησε σε καλάμια στην περιοχή Άπτερα, στο “Γερμανικό Πουλί” στα Χανιά.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και τεράστια λόγω του σημείου της πυρκαγιάς, σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από σπίτια και ξενοδοχεία και κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Μιλώντας στο zarpanews.gr οι κάτοικοι κατήγγειλαν για πολλοστή φορά τον ελλιπή καθαρισμό στην περιοχή ενώ μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με δικά τους μέσα κρατούσαν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια τους, ζητώντας έναν κρουνό στην περιοχή. Στο σημείο έφτασε και ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας που εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των κατοίκων για τις συχνές πυρκαγίες, για να απαντήσει πως οι περιουσίες είναι ιδιωτικές και η ευθύνη του καθαρισμού ανήκει στους ιδιοκτήτες.
Το χρονικό
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων λίγα λεπτά πριν τις 6 το απόγευμα, για μεγάλη φωτιά στην περιοχή Γερμανικό Πουλί στα Χανιά.
Στο σημείο επιχειρούν 8 πυροσβεστικά οχήματα με 15 άτομα προσωπικό, ενώ πνέουν θυελλώδεις άνεμοι και οι φλόγες απείλησαν σπίτια.
Οι πυροσβέστες κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες ώστε οι φλόγες να μη φτάσουν στα τριγύρω σπίτια, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των περιοίκων η φωτιά ξεκίνησε από καλάμια και οφείλεται στον ελλιπή καθαρισμό της περιοχής.
Στα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που δημοσιεύει το zarpanews.gr, οι κάτοικοι με τα δικά τους λάστιχα προσπαθούν να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από τις φλόγες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους.Σημειώνεται ότι είναι η 5η φωτιά που σημειώνεται στην περιοχή για φέτος, ενώ σήμερα το πρωί σε κοντινό σημείο από την φωτιά κάηκαν κάδοι απορριμάτων, με τα γεγονότα να μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο την ανησυχία των περίοικων.
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις λίγα μέτρα από τη σημερινή εστία, κάηκε ένα μεγάλο μέρος λιβαδικής έκτασης πριν από λίγες μέρες.
zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στα Χανιά | Απειλήθηκαν σπίτια | Photos+Video"

Κέρκυρα: Νέα συγκέντρωση για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης -Άρνηση δημάρχου ότι έφερε ΜΑΤ

Σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό, ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε πρόσβαση, βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, έπειτα μετά την ένταση που επικράτησε το πρωί ανάμεσα σε διαδηλώτες και τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές.

Αυτήν την ώρα στην περιοχή η κατάσταση κρίνεται ήρεμη, ενώ οι κάτοικοι έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ. Ωστόσο η προσέλευση είναι μικρή, καθώς επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.

Στο νησί βρίσκονται από τα ξημερώματα δεκατρείς διμοιρίες των ΜΑΤ και ισχυρή δύναμη από ομάδες ΟΠΚΕ, καθώς και πολυπληθής αστυνομική δύναμη του νησιού, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις, προκειμένου να αποτραπεί νέα ένταση.



Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας διαμαρτύρονται για τη μεταφορά και εναπόθεση των δεματοποιήμενων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης.

Δήμαρχος Κέρκυρας: Δεν ζήτησα εγώ τα ΜΑΤ

Για το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει εξηγήσεις ο Κώστας Νικολούζος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για έγγραφο του Μαΐου που “αφορούσε την υλοποίηση των προαπαιτουμένων προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης”

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσίευμα τηλεοπτικού σταθμού, ότι εκείνος ζήτησε τα ΜΑΤ από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο δήμαρχος Κέρκυρας δήλωσε τα εξής:

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού START, στο οποίο αναφέρεται ότι ζήτησα τη συνδρομή των ΜΑΤ για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να ενημερώσω για τα εξής:
Το επίμαχο έγγραφο, με ημερομηνία 6.5.2018, απεστάλη στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με παράλληλη κοινοποίηση σε συναρμόδια Υπουργεία και αφορούσε την υλοποίηση των προαπαιτουμένων προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης (έργα ηλεκτροδότησης, οδοποιίας και υδροδότησης). Δεδομένου πως είχαν προηγηθεί επεισόδια και εγκληματικές ενέργειες (όπως ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΥ από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες) και προκειμένου να εκτελεστούν τα παραπάνω έργα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των συνεργείων, ζήτησα εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή. Όπως καταλαβαίνει καθένας, το αίτημα αυτό δεν αποτελεί πρόσκληση των δυνάμεων των ΜΑΤ στην περιοχή.

Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, αποτελεί αυτή τη στιγμή μονόδρομο για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση της κατάστασης κινδύνου στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα. Όπως έχουμε, επίσης, επανειλημμένα δηλώσει η λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Λευκίμμη απαιτεί κοινωνική συναίνεση και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες. Η αδιαλλαξία, όμως, ενός μέρους των κατοίκων όπως εκφράζεται από συλλογικότητες της περιοχής έχουν οδηγήσει αυτές τις προσπάθειες σε αδιέξοδο.
Δεν καλέσαμε και δεν επιθυμούμε την παρουσία των ΜΑΤ στην Κέρκυρα. Άλλωστε, η σχετική απόφαση είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.

Τέλος, έστω και τώρα, στην ύστατη στιγμή, καλούμε τους κατοίκους της Λευκίμμης σε διάλογο προκειμένου να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ και να απαλλαγεί η Κέρκυρα από τον εφιάλτη των απορριμμάτων».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Νέα συγκέντρωση για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης -Άρνηση δημάρχου ότι έφερε ΜΑΤ"

Τσίπρας από Λονδίνο: Δεν ανησυχώ καθόλου για την αποχώρηση Λαζαρίδη -Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε [βίντεο]

Θέση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη πήρε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός.
Μετά την συνάντησή του με την Τερέζα Μέι εμφανίστηκε καθησυχαστικός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ: «Δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή, μετά την αποχώρηση Λαζαρίδη» είπε. Εμμέσως επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου αποσταθεροποίησης λέγοντας: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι θα έχει συνέχεια και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας. Πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει από πολύ δύσκολες στιγμές. Και επειδή είμαστε στην Βρετανία, μια εξαιρετική ταινία ήταν το «Too hard to die», έτσι και εμείς είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε»υποστήριξε.
Τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Παράλληλα ζήτησε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, από την Τερέζα Μέι.
Χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός:
«Ηταν πολύ εποικοδομητική η συνάντησή μου με την Τ.Μέι, σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Μετά το Eurogroup αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας όχι μόνο η οικονομική αλλά και η γεωπολιτική. Συζητήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από την Βρετανία, αλλά και για την προσφυγική κρίση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό. Εθεσα στην πρωθυπουργό το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Γνωρίζουμε τις θέσεις της Βρετανικής πλευράς. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να συνχιστεί αυτή η προσπάθεια και πιστεύω ότι θα βρούμε ολοένα και περισσότερους στην εξέλιξη των πραγμάτων, που θα υποστηρίζουν αυτή την δίκαιη ελληνική θέση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά αλλά η θέση τους, η φυσική είναι εκεί που χτίστηκαν.




Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Λονδίνο, ενώ- στον διάλογο που είχαν πριν από τη συνάντηση- αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό ζήτημα και αναγνώρισε την πίεση που έχει δεχτεί η χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την Ελλάδα, λόγω του τέλους του προγράμματος που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Eurogroup. Υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τον ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, και σημείωσε ότι τώρα οι δυο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά την απόφαση του λαού της για Brexit.
Η Τερέζα Μέι υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 -Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΕΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΗ Τερέζα Μέι υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 -Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΕΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΤσίπρας και Μέι στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο -Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΕΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΤσίπρας και Μέι στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο -Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΕΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας από Λονδίνο: Δεν ανησυχώ καθόλου για την αποχώρηση Λαζαρίδη -Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε [βίντεο] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news