facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ν. Μαυραγάνης για Σκοπιανό: 180 αλλιώς η κυβέρνηση θα πέσει

Την άποψη ότι εάν η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ δεν πάρει 180 ψήφους, η κυβέρνηση θα πέσει, εξέφρασε ο υφυπουργός υποδομών Νίκος Μαυραγάνης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό Στάθμό ΣΚΑΪ ο κ. Μαυραγάνης έκανε λόγο για τη διαφωνία του σχετικά με τη συμφωνία στο Σκοπιανό και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα πέσει «εάν η συμφωνία δεν πάρει 180 ψήφους όταν έρθει στη Βουλή».

Ερωτηθείς για το αν συζητήθηκαν πιθανά «ανταλλάγματα» στη συζήτηση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, ο κ. Μαυραγάνης παραδέχτηκε ότι έγινε η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους, ωστόσο δήλωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση με την συμφωνία».

«Συζήτηση για ανταλλάγματα δεν υπήρξε. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Συζητήσαμε απλά και την πολιτική επικαιρότητα. Έγινε η κουβέντα για φοροελαφρύνσεις, αλλά δεν συνδέεται με τις Πρέσπες», υπογράμμισε.

Τέλος έβαλλε κατά της Ν.Δ. την οποία κατήγγειλε ότι συμπορεύεται με την Χρυσή Αυγή. «Υπάρχει μια συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγη και τη ΝΔ. Υπάρχουν κοινά στοιχεία στο λόγο τους», σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών .

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Μαυραγάνης για Σκοπιανό: 180 αλλιώς η κυβέρνηση θα πέσει"

Eurogroup: Ολονύχτιο «θρίλερ» για το χρέος

Με την στάση της Γερμανίας να παραμένει ιδιαίτερα σκληρή, το Eurogroup, που ξεκίνησε στις 16.30 το απόγευμα, συνεχίζεται και, όπως όλα δείχνουν, θα τραβήξει μέχρι αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

"Το πράγμα κόλλησε το απόγευμα, όταν οι Γερμανοί άρχισαν τα δικά τους" ανέφερε αρμόδια πηγή,

που επικαλείται το newmoney.gr, περιγράφοντας την διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και στο μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 ανέφερε ότι τα δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν από 0 έως 15 έτη. Η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες επέμενε στην πολύ σκληρή γραμμή που έδινε επιμήκυνση 3-5 χρόνια μάξιμουμ. Για μία ακόμη φορά, η Γαλλία προσπαθεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή, με τον Μπρούνο Λεμέρ, τον υπουργό Οικονομικών, να γίνεται ο ενδιάμεσος.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα και ζητούσαν επιμήκυνση για τουλάχιστον δέκα έτη. Στην πλευρά αυτή βρίσκονταν επίσης το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Όλα θα κριθούν αργότερα σήμερα και βέβαια, όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, θα εξαρτηθούν από τη διάθεση του Βερολίνου να κάνει ή όχι μία υποχώρηση της τελευταίας στιγμής, για να κλείσουν όλα τα θέματα και να εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν.

Στη συνέχεια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος είναι πιθανό να συνεχιστούν στο υπόλοιπο της βραδιάς. Η συζήτηση πέρασε στη συνέχεια σε θέματα εμβάθυνσης της ευρωζώνης και ενίσχυση του ρόλου του ΕSM και, για να υπάρξει ξανά κινητικότητα για το θέμα της Ελλάδας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος, που θεωρείται δύσκολος.

Λίγο μετά τις 23:00, αναμενόταν να επαναρχίσει η συζήτηση για την Ελλάδα.

Ο στενός... κορσές

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί απόψε ένα σκληρό πλαίσιο εποπτείας έως το 2022, με αντάλλαγμα μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους, που θα έχει ως πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό την επιμήκυνση δανείων του EFSF το πολύ έως 10 έτη, αντί για 15 που είχε ως περιθώριο η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με το απόσπασμα του ενημερωτικού σημειώματος της Επιτροπής, «η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η βάση. Διότι το συγκεκριμένο πλαίσιο που ισχύει για όλες τις χώρες είναι ο καμβάς πάνω στην οποίο θα σχεδιαστεί ένα ειδικό «εργαλείο», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο, το οποίο ενεργοποιείται ειδικά για την Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο ενισχυμένης εποπτείας στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά, τα ισχυρά κράτη-μέλη της ευρωζώνης ανασύρουν απο το «σεντούκι» των μέτρων της κορύφωσης της κρίσης το πιο στενό κορσέ επιτήρησης που έχει σχεδιαστεί για τις χώρες της Ευρωομάδας. Στη περίπτωση της Ελλάδας βέβαια η ολοκλήρωση των 400 προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου έχει ως αποτέλεσμα η αυστηρή αυτή επιτήρηση να συνοδεύεται από πανηγυρικούς τόνους από τη πλευρά των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Βήμα-βήμα η νομική βάση της ενισχυμένης εποπτείας

Η διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, νομικά βασίζεται στη «Δέσμη Δύο Μέτρων», γνωστή και ως «Two-Pack», που θεσμοθετήθηκε το Μάιο του 2013.

Προβλέπει ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και χρονοδιάγραμμα για τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το σκέλος του που αφορά στην επιτήρηση των κρατών μελών θα χρησιμοποιηθεί ως ένας «σκελετός» στον οποίο σχεδιαστεί η μεταπρογραμματική επιτήρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup. Απόψε τη νύχτα θα δούμε τα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα τις πληροφορίες που υπάρχουν ως τώρα, η τρόικα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ θα ελέγχει την τήρηση των δεσμεύσεων ανά τρίμηνο (όπως συμβαίνει και με τα μνημόνια) και θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα αν υπάρχουν αποκλίσεις.

Στα κείμενα που αποτελούν τη βάση του εργαλείου αναφέρεται ότι «με βάση αυτήν την εποπτεία, η Επιτροπή μπορεί να συναγάγει ότι ένα κράτος μέλος πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα διότι η χρηματοπιστωτική κατάστασή του θα μπορούσε να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».

Να σημειωθεί πως η «Δέσμη Δύο Μέτρων» είχε αρχικά σχεδιαστεί για την αυστηρότερη εποπτεία των κρατών που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Το σκέλος ωστόσο που αφορά τους κανόνες για ενισχυμένη εποπτεία σε κράτη-μέλη που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως νομικό πλαίσιο στην περίπτωση της Ελλάδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Ολονύχτιο «θρίλερ» για το χρέος"

Ενταση στο περιφερειακό συμβούλιο -Κάτοικοι από Φυλή και Λιόσια ζήτησαν το κλείσιμο του ΧΥΤΑ [εικόνες]

Ενταση σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής.
Κάτοικοι από τα Λιόσια και τη Φυλή που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση σηκώνοντας πανό, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ζητώντας το κλείσιμό του και οριστική λύση στη διαχείριση των αποβλήτων.
Υποστήριξαν ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του τελευταίου κυττάρου στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και ζήτησαν να πάψει η δυτική αττική να αποτελεί το μοναδικό χώρο για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ Θοδωρής Σχινάς κατηγόρησε την παράταξη του ΚΚΕ: «Η στάση που τήρησε σήμερα η Λαϊκή Συσπείρωση, με τη στήριξη ενεργειών που στοχεύουν στη δημιουργία μικροκομματικών εντυπώσεων, απάδει, όχι μόνο της ιστορίας του κόμματος αλλά και των στοιχειωδών κανόνων της δημοκρατίας και του διαλόγου. Το προεδρείο του συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας δεν πρόκειται να επιτρέψει την απαξίωση και την υποβάθμισή του μέσα από ολοκληρωτικές λογικές μπάχαλου, που δεν προάγουν καμία λύση και σίγουρα όχι το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε.
Στην ετοιμότητα του ΕΔΣΝΑ να αντιμετωπίσει άμεσα με «ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» το πρόβλημα της ρηγμάτωσης που σημειώθηκε στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και στην αποφασιστικότητα να εφαρμοστεί το συντομότερο το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που εμπεριέχει ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός, αποβλέποντας στην επανάκτηση και μείωση των απορριμμάτων ώστε να πάψει να υφίσταται το «έγκλημα δεκαετιών» που έχει συντελεστεί στη Φυλή, εστίασε η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου σε δήλωσή της αμέσως μετά την έκτακτη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την προσωρινή δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ.
Η περιφερειάρχης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα δραστηριοποίησης των δημάρχων στην κατεύθυνση της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών αποδίδοντας τους τον χαρακτηρισμό «Ευρωπαίοι α λα καρτ» καθώς «θέλουμε επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά χρήματα για την ανακύκλωση ή για τις καμπάνιες ενημέρωσης, χωρίς να τις υλοποιούμε» όπως διαπίστωσε.
Στο σύνολο των 66 λοιπόν δήμων της Περιφέρειας ανέφερε «5 μονάχα έχουν προχωρήσει σε σοβαρή ανακύκλωση προκειμένου να μειώσουμε την ταφή των συμμείκτων».
Υπενθύμισε την αυστηρότητα των Ευρωπαίων και των στόχων που βάζουν για το 2020. Δηλώνοντας ότι «όσον αφορά το πρόσωπό μου θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να πιαστούν αυτοί οι στόχοι».
Αναφορικά με το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ ενημέρωσε ότι προήλθε από μία ρηγμάτωση η οποία επιδεινώθηκε από τη βροχόπτωση. «Πήραμε όλοι οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου την απόφαση να προφυλάξουμε την ασφάλεια των εργαζομένων. Και για αυτό, αντί ελαχίστων ωρών, οδηγηθήκαμε στην ταλαιπωρία των συμπολιτών κάποιων ημερών».
Με αφορμή το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, που έχει ξαναδοκιμάσει τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, το 2003, το 2008, το 2009 και το 2011, «σημειώνω ότι παλαιότερα χρειάστηκαν να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να αποκατασταθεί, και όχι μόνο μια εβδομάδα».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στο περιφερειακό συμβούλιο -Κάτοικοι από Φυλή και Λιόσια ζήτησαν το κλείσιμο του ΧΥΤΑ [εικόνες] "

HΠΑ και Τουρκία γιόρτασαν την παραλαβή των F-35

Τo πρώτο μαχητικό 5ης γενιάς F-35 παρέλαβε σήμερα η Τουρκία σε ειδική τελετή στο Τέξας των ΗΠΑ.

Στην τελετή, συμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, παρευρέθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι από την υποεπιτροπή αμυντικών βιομηχανιών, από τις τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας Lockheed Martin.

Η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα F-35 από τις αρχές του 1999, ενώ η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή των αεροσκαφών.

Το πρώτο μαχητικό F-35 θα μεταφερθεί σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των πιλότων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το δεύτερο αεροσκάφος θα παραδοθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ τα επόμενα δύο τον Μάρτιο του 2019.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "HΠΑ και Τουρκία γιόρτασαν την παραλαβή των F-35"

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη για το Σκοπιανό (video) – Τον… Γεωργιάδη κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Με μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, 68 σύλλογοι της Κατερίνης εξέφρασαν το απόγευμα της Πέμπτης την αγανάκτησή τους για την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.
Οι διαδηλωτές, κρατώντας λάβαρα και ελληνικές σημαίες, προχώρησαν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορούν ότι ξεπουλά το όνομα της Μακεδονίας στους Σλάβους των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τους πολιτιστικούς συλλόγους, αφότου η ειρηνική πορεία καταλήξει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδοθεί ψήφισμα από αντιπροσώπους των συλλόγων, γνωστοποιώντας στους τοπικούς βουλευτές ότι ο αγώνας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας θα είναι συνεχής. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην συγκέντρωση δεν θα υπάρχουν ομιλητές και κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έσπευσε να αποδώσει την διαμαρτυρία στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε αυτή μέσα από τον  λογαριασμό του στο twitter.
Στην Κατερίνη τώρα συγκέντρωση για το Σκοπιανό και πορεία προς τα γραφεία του Σύριζα.
«Στην Κατερίνη τώρα συγκέντρωση για το Σκοπιανό και πορεία προς τα γραφεία του Σύριζα»,ήταν η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη, η οποία όμως σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «κάλεσμα» προς τον κόσμο.
«Μετά την στήριξη της ΝΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στον Χρήστο Πριονίδη για το εμφυλιοπολεμικό, ρατσιστικό και ομοφοβικό παραλήρημά του, μετά τη συμπόρευση στελεχών της ΝΔ με χρυσαυγίτες, τώρα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης, φτάνει στο σημείο να καλεί, μέσω του λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε συγκέντρωση και πορεία προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη. Πλέον, δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε την καυστική απάντηση του Άδ. Γεωργιάδη:
Αν μπορούσα από το τουιτερ μου στην Αττική να μαζέψω τόσο κόσμο σε δευτερόλεπτα στην Κατερίνη θα ήμουν πραγματικά αξιοθαύμαστος! Δυστυχώς δεν έχω τετοιες ικανότητες. Η αλήθεια δεν αλλάζει ο κόσμος βράζει για την επαισχυντη Συμφωνία που υπέγραψαν οι Τσίπρας/Καμμένος

Πάντως, παρά την προσπάθεια τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ να αποδώσουν σε ακραίους ακροδεξιούς και φασίστες τις αντιδράσεις του κόσμους, με τους οποίους σύμφωνα με την κυβέρνηση συνεργάζεται η Νέα Δημοκρατία, οι διαμαρτυρίες συνεχίζουν χωρίς σταματημό. Η κυβέρνηση επιθυμεί η συζήτηση να περάσει στην οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup, παρά τα προβληματικά στοιχεία που αναμένεται να περιέχει το τελικό κείμενο.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη για το Σκοπιανό (video) – Τον… Γεωργιάδη κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ!"

Πατούλης για συμφωνία των Πρεσπών: Μονόδρομος το δημοψήφισμα

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, με αντικείμενο το Μακεδονικό ζήτημα.

«Σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να αποφασίζει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός πρέπει να πάρει την κυρίαρχη απόφαση. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική διέξοδος» επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε αυτή τη συμφωνία. Εγώ δεν συμμερίζομαι την άποψή του, παρά το σεβασμό που τρέφω στο θεσμό που εκπροσωπεί. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν με βάση τις θεσμικές μας αρμοδιότητες να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να απαιτήσουν αυτές το δημοψήφισμα».

Παρεμβάσεις στη Συνέντευξη Τύπου έκαναν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χ. Μέτιος, η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας Π. Βριζηίδου, εκπροσωπώντας τον κ. Βοσκόπουλο, ο  Πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας Ε. Λαμπάκης, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ι. Λώλος.

«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη «όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν ότι δεν θα επικυρώσουν καμία τέτοια συμφωνία με την ψήφο τους, αν και όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία». 

«Η πλειοψηφία της Αυτοδιοίκησης εξέφρασε πολύ καθαρά τη διαφωνία της με τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού».
Ειδικότερα τόνισε πως η διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς και των εθνικών συμβόλων δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, επικαλούμενος και την οργή των πολιτών με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και «με τις αλυτρωτικές προθέσεις των γειτόνων μας», που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται. 

«Διαπιστώνω από την παρουσία μου στη Μακεδονία τις τελευταίες ημέρες, ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνον της Μακεδονίας, αλλά όλης της Ελλάδος, είναι εξοργισμένοι .Είναι εξοργισμένοι γιατί κάποιοι βάφτισαν ρεαλισμό την υποχωρητικότητα και γιατί βαφτίστηκε το ξεπούλημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, ως αναγκαία υποχώρηση και μέρος της λύσης σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε» τόνισε.

Επιπρόσθετα εστίασε στην «πρωτοφανή αγριότητα» με την οποία η Αστυνομία αντιμετώπισε την προηγούμενη Κυριακή τους πολίτες εκείνους που ήθελαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Πολλή βία, αδικαιολόγητη βία, για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε και την «ειρωνική στάση» του κ. Κοτζιά απέναντι σε όσους διαφωνούν με τον τρόπο που χειρίστηκε το Μακεδονικό ζήτημα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όμως, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου Κλεισθένης του υπ. Εσωτερικών, έθεσε και μία άλλη διάσταση του θέματος. «Αν ψηφίσουν την απλή αναλογική έτσι όπως την παρουσίασαν, θα δημιουργήσουν όχι μόνον ζήτημα κυβερνησιμότητας σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά θα ανοίξουν πληγές σε ευαίσθητα εθνικά περιοχές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παρεμβάσεων από δυνάμεις και πρόσωπα που ελέγχονται από εξωχώρια κέντρα και προωθούν αλλότρια εθνικά συμφέροντα», τόνισε. 

«Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανατροπή της απόφασης»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα κι άλλες πρωτοβουλίες, ώστε το θέμα, όπως ανέφερε, όχι απλά να μείνει ψηλά στην ατζέντα της καθημερινότητας, αλλά να ανατραπεί μια απόφαση «που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη». Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε πως η ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει στη σύγκληση, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, κοινής – διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
«Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός πάνω από κόμματα. Ο δικός μας ο στόχος είναι να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τους Έλληνες. Να συμβάλλουμε θετικά, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα και ως λαός να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Απ. Τζιτζικώστας - Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «κατάπτυστη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμφωνία των Πρεσπών» με τα Σκόπια «και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ».
«Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η  συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: “ Η αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία και σε ολόκληρη την χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε αυτή η συμφωνία να μην επικυρωθεί ποτέ. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση, αλλά εθνική ήττα. Η «συμφωνία των Πρεσπών» το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αναγνωρίζοντας στα Σκόπια ‘μακεδονική’ γλώσσα, ‘μακεδονική’ ταυτότητα και όνομα». 

Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως «Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση θα εκφράσει τον ελληνικό λαό» και κάλεσε την Κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα πολιτικά κόμματα, και κάθε  Βουλευτή του  Ελληνικού Κοινοβουλίου ξεχωριστά,  να ακούσουν την Αυτοδιοίκηση και τον ελληνικό λαό».

Λάζαρος Κυρίζογλου- Πρόεδρος ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας

Στην παρέμβασή του ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έτσι είναι, έτσι γίνεται με τις συμφωνίες κάτι παίρνουν οι άλλοι και κάτι δίνουμε εμείς. Μετά από μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα, χωρίς εκλογές, δηλ. χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Θέλω να καταγγείλω την ακραία στάση της αστυνομίας, αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου  Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει τα κόμματα και τις συμφωνίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι απαράδεκτη».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης για συμφωνία των Πρεσπών: Μονόδρομος το δημοψήφισμα"

Ομολογία Ντιμιτρόφ: Είμαστε Σλάβοι, έχουμε το δικό μας πολιτισμό

«Είμαστε Σλάβοι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στην ενημερωτική εκπομπή «Top Tema» του τηλεοπτικού σταθμού TELMA».

Σε ερώτηση «πότε ξεκινά η «μακεδονική» ιστορία», ο Ντιμιτρόφ είπε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός. «Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιο-σλαβικές γλώσσες, όπως και και ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.

«Θα βγαίνουμε κάθε μέρα για να στηρίξουμε στο δημοψήφισμα την συμφωνία»

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πάρει θέση στο δημοψήφισμα και θα σεβαστεί το αποτέλεσμά του. «Θα βγαίνουμε αν χρειαστεί κάθε μέρα, και δέκα φορές, και εκατό φορές, για να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή και γιατί πρέπει να προχωρήσει. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι απόψεις της αντιπολίτευσης. Όμως αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα σεβαστούν την βούληση του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ότι οι φόβοι θα πέσουν», επισήμανε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.

«Αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στην βούληση των πολιτών. Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: την βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Σε ερώτηση γιατί η πΓΔΜ αποδέχθηκε το νέο όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμφωνία. Αυτή ήταν η θέση της Αθήνας και για το θέμα αυτό δεν έχω αμφιβολίες. Αν επιμέναμε στη διπλή φόρμουλα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει η άποψη ότι η διπλή φόρμουλα θα κρατούσε το θέμα ανοιχτό. Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φτάναμε σε συμφωνία. Επίσης, το εύρος συνδέεται στενά με το όνομα. Θα αποδεχόμασταν, για παράδειγμα, το όνομα Βαλκανική Δημοκρατία για διεθνή χρήση προκειμένου να διατηρήσουμε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό; Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία Ντιμιτρόφ: Είμαστε Σλάβοι, έχουμε το δικό μας πολιτισμό"

Να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με θέμα την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατέθεσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καββαδία.

Οι βουλευτές επικαλούνται τον νόμο 2472/1997 (άρθρο 2), σύμφωνα με τον οποίο οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και ως τέτοια απαγορεύεται να τυγχάνουν καταγραφής και επεξεργασίας, όπως και απόφαση σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία «η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου -αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο (αρχείο τίτλων)- υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη».

Επειδή -όπως επισημαίνουν οι βουλευτές- ο απολυτήριος τίτλος σπουδών χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες χρήσεις (π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, για εξεύρεση εργασίας κ.λπ.), γεγονός που είναι δυνατόν να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 13 του του Συντάγματος, ρωτούν τον υπουργό:

Αν προτίθεται να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ"

Μειώθηκαν οι ποινές στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Είχαν κατηγορηθεί ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο αφήνοντας στο ΙΚΑ όπου εργάζονταν «μαύρη τρύπα» ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Τους αποδόθηκε ότι από το 2003 έως και το 2012, χορήγησαν με το αζημίωτο σε 1300 ασφαλισμένους παροχές που δεν δικαιούνταν, όπως επιδόματα πενταπλών τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά γυναίκες, επιδόματα στο όνομα συγγενών, φίλων, ακόμα και ανυποψίαστων ασφαλισμένων, κ.ά.

Ωστόσο, η πλειονότητα των κατηγορουμένων στην μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης στο ΙΚΑ Καλλιθέας, η οποία είχε αποκαλυφθεί από τις εισαγγελικές αρχές τον Μάρτιο του 2012, κατάφερε στο Πενταμελές Εφετείο να «κατεβάσει» τις ποινές που είχαν επιβληθεί το 2012, σε πρώτο βαθμό.

Με απόφασή του, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, - Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων - μείωσε σημαντικά τις ποινές που είχαν επιβληθεί για την υπόθεση της αποκαλούμενης «θηλυκής συμμορίας» του ΙΚΑ Καλλιθέας, επιβάλλοντας σε πέντε πρώην εργαζόμενες στον ασφαλιστικό οργανισμό και στον σύζυγο μίας εξ αυτών καθείρξεις που ξεκινούν από 27 χρόνια και φτάνουν σε ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη. Αντίθετα, σε πρώτο βαθμό στους κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί καθείρξεις από 38 έως 31 έτη (εκτιτέα τα 25 έτη.

Τέλος, το δικαστήριο με την απόφασή του επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση 2 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, ενώ επίσης αποφάσισε όλα τα δημευθέντα και κατασχεθέντα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων να αποδοθούν στον ασφαλιστικό φορέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώθηκαν οι ποινές στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας"

Προφυλακίστηκε ο Αρτέμης Σώρρας

Στις φυλακές θα οδηγηθεί ο ιδρυτής της «Ελλήνων Συνέλευσις» Αρτέμης Σώρρας, καθώς ανακριτής και εισαγγελέας τον έκριναν προφυλακιστέο για σωρεία κακουργημάτων. Παρουσία εκατοντάδων οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ο Αρτέμης Σώρρας βρέθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών μετά από 16 μήνες φυγοδικίας.

Ο Σώρρας αρνήθηκε όλες τις εις βάρος του κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες έωλες και μετά την προφυλάκισή του επισήμανε ότι θα προσφύγει κατά του μέτρου στο επόμενο πενθήμερο.

Από νωρίς το πρωί περίπου 500 μέλη της «Ελλήνων Συνέλευσις» βρίσκονταν στην είσοδο των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων. Οι οπαδοί του Σώρρα, που έφτασαν από όλη την Ελλάδα με δεκάδες πούλμαν, κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό για τη Μακεδονία ενώ υπήρχαν και άτομα με κίτρινα γιλέκα προκειμένου να ελέγχουν την κίνηση των διαδηλωτών. «Κοίτα Αρτέμη, το καθεστώς σε τρέμει», φώναζαν ρυθμικά ενώ έψαλλαν και τον εθνικό ύμνο.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίστηκε ο Αρτέμης Σώρρας"

Από 1η Ιουλίου η ΓΑΙΑΟΣΕ στο υπερταμείο, τέλη του έτους το ΟΑΚΑ

Περίπου 10.120 ακίνητα κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, που αναφέρονται σε μια πολυσέλιδη λίστα μόνο με κωδικούς, μεταφέρονται στο υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) και συγκεκριμένα στη θυγατρική του ΕΤΑΔ ΑΕ, ενώ με ημερομηνία 1ης Ιουλίου 2018 θα μεταφερθεί στο υπερταμείο και η ΓΑΙΑΟΣΕ που ελέγχει ακίνητα και τροχαίο υλικό του ΟΣΕ. Αντίθετα προς τα τέλη του 2018 εκτιμάται πως θα μεταφερθεί στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) αφού μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και στην παροχή της χρηματοδότησης που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η μεταβίβαση του ΟΑΚΑ στο υπερταμείο, ενώ λειτουργεί και ομάδα εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων του τελευταίου.

Η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν περιέχει και μια είδηση: Στις 15 Ιουνίου η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε σε προέγκριση της συμφωνίας για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οπως είναι γνωστό, η προέγκριση δόθηκε μόνο μετά από γενναία αύξηση του τιμήματος που προσφέρει η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) από τα περίπου 480 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στην έκθεση συμμόρφωσης για τη σύνταξη του Κτηματολογίου στο οποίο επισημαίνεται πως τη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης έχει πλέον μεταφερθεί προς τα μέσα του 2021, αλλά και πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην υποβολή μηνιαίων εκθέσεων προόδου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 1η Ιουλίου η ΓΑΙΑΟΣΕ στο υπερταμείο, τέλη του έτους το ΟΑΚΑ"

Προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ για το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά της υπουργικής απόφασης «που προβλέπει την καθιέρωση του συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας».

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι με την απόφαση «θίγεται το δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας του γιατρού, αλλά και το δικαίωμα του ασθενή για ελεύθερη επιλογή γιατρού. Η ρύθμιση είναι αντίθετη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς περιορίζει σημαντικά τους γιατρούς από το δικαίωμα αποζημίωσής τους για ιατρικές πράξεις, εφόσον δεν υφίσταται προηγούμενη παραπομπή από οικογενειακό γιατρό».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει, μάλιστα, ότι λίγο μετά την έκδοση της απόφασης (13/4/2018) εκδόθηκε, σε διάστημα δύο μηνών, νεότερη τροποποιητική υπουργική απόφαση (18/6/2018), στην οποία ορίζεται ότι «σε περιοχές με πλήρη κάλυψη από οικογενειακούς γιατρούς, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς, εκτός συστήματος παραπομπών, δεν θα αποζημιώνονται». Όπως τονίζει, για την ακύρωση αυτής της απόφασης πρόκειται να κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες, ενώ την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του, παθολόγους, παιδιάτρους και γενικούς ιατρούς, προκειμένου να συζητηθούν οι «δυσμενείς», όπως σημειώνει, εξελίξεις και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ για το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών"

Κλείνει η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ το Σαββατοκύριακο

Με στόχο να τελειώσουν μέσα στο σαββατοκύριακο - και πριν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο της Δευτέρας - συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Το τελευταίο αγκάθι που μένει να λυθεί είναι ο καθορισμός των ΑΟΖ των δύο χωρών, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Βεβαίως, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ έχει συναντήσει τις αντιδράσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών του βορρά και οι συζητήσεις αναμένονται θυελλώδεις, ενώ σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία βλέπει ως πολύ κακό προηγούμενο για τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά μια επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Αν όλα πάνε καλά, εντός των επόμενων τριών βδομάδων αναμένεται να υπάρξει συνάντηση και υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αλβανού ομόλογου του Έντι Ράμα. Σε αυτή θα ρυθμίζονται το θέμα της χάραξης της ΑΟΖ, η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων του 1940, η άρση του εμπόλεμου, η αναγνώριση των διπλωματών οδήγησης, προξενικά ζητήματα και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας καθώς και οι αλλαγές των βιβλίων ιστορίας με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών.

Όπως ξεκαθαρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, το δήθεν θέμα του τσάμικου ουδέποτε συζητήθηκε όπως επανειλημμένα έχει ξεκαθαριστεί και επίσημα από το υπουργείο Εξωτερικών.

Eρώτηση Κουμουτσάκου σε Κοτζιά για τις συνομιλίες Ελλάδας – Αλβανίας

Ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σχετικά με τις συνομιλίες Αθήνας – Τιράνων, αιτείται «την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ το Σαββατοκύριακο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news