facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Το διάγγελμα του Σώρρα στους υποστηρικτές του στην Ευελπίδων - Δείτε πως είναι σήμερα - ΒΙΝΤΕΟ

"Αδέλφια, Ελλάνια φυλή μου. Συμπολεμιστές μου. Η Ελλάδα στα χέρια των Ελλήνων. Το δίκαιο θα το πάρουμε στα χεριά μας. Θ΄ αντέξω μέχρι το τέλος" ήταν μερικά από τα λόγια του Αρτέμη Σώρρα στους φανατικούς οπαδούς του που τον περίμεναν το πρωί της Κυριακής έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων.

Το όχημα της ασφάλειας που μετέφερε τον επικεφαλής της οργάνωσης "Ελλήνων Συνέλευσις" περικυκλώθηκε από τους εκατοντάδες υποστηρικτές του με εκείνον να βγάζει ένα γρήγορο διάγγελμα.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το διάγγελμα του Σώρρα στους υποστηρικτές του στην Ευελπίδων - Δείτε πως είναι σήμερα - ΒΙΝΤΕΟ"

Τζιτζικώστας: «Η απόρριψη της συμφωνίας με τα Σκόπια θα επικυρωθεί στις εκλογές»

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε και επίσημα τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση των Πρεσπών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη δήλωση του ανέφερε επίσης: «Αποδείχθηκαν εκτός από εμμονικοί και μοιραίοι για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράφοντας μια συμφωνία που ανοίγει νέες πληγές υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας. Η απόρριψη αυτής της "συμφωνίας" θα επικυρωθεί στις εκλογές».

Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας: «Η απόρριψη της συμφωνίας με τα Σκόπια θα επικυρωθεί στις εκλογές»"

Χ. Σπίρτζης: Αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη ο ΒΟΑΚ - Προανήγγειλε διόδια ... για μερικούς!

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου, με αποκλειστικό θέμα τον ΒΟΑΚ.
Ο ίδιος έκανε λόγο για "αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη για την Κρήτη" ενώ επισήμανε ότι ο ΒΟΑΚ θα ειναι αυτοκινητόδρομος, με δυο λωρίδες, διαχωριστική νησίδα, οι Κρητικοί δε θα καταβάλουν διόδια και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να συνδέονται τα τέσσερα κέντρα των νομών, στην πρώτη φάση υλοποίησης του έργου.  
 Δίνοντας λεπτομέρειες για το καυτό θέμα των διοδίων, που εκτενώς έχει συζητηθεί στο παρελθόν, ο κ.Σπίρτζης διευκρίνισε ότι διόδια δε θα πληρώνουν οι ντόπιοι. θα πληρώνουν όμως ηλεκτρονικά διόδια οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες και οι επαγγελματίες που μεταφέρουν επισκέπτες. Το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό και πως θα διαπιστώνεται ο τόπος διαμονής, η καταγωγή και η ιδιότητα κάθε επιβάτη σε όχημα έμεινε αδιευκρίνιστο. 
Ο υπουργός όμως έδωσε ένα παράδειγμα, αναφέροντας το ΚΤΕΛ. Είπε πως οι επιβάτες δε θα πληρώνουν, αν όμως το ΚΤΕΛ κάνει και τουριστικό πακέτο μετακίνησης επιβατών εντός του δρόμου θα πληρώνουν κανονικά διόδια.

Δε θέλουμε να κάνουμε τους βοσκαρόδρομους και τους κατσικόδρομους που θέλει η ΝΔ

"Είναι το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης στη χώρα", είπε και πρόσθεσε πως θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. "Από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη με σύμπραξη ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων και μέχρι τον Άγιο με δημόσια χρήματα".
"Δε θέλουμε να κάνουμε τους βοσκαρόδρομους και τους κατσικόδρομους που θέλει η ΝΔ. Στόχος να μειωθούν τα ατυχήματα και ο χρόνος του ταξιδιού. Ο νέος ΒΟΑΚ να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Κρήτης, ειδικά στον τουρισμό".
Όπως είπε, στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα γίνει ο διαγωνισμός και ο χρόνος κατασκευής θα φτάσει τα τέσσερα χρόνια.
"Τιμάμε το λόγο και τις δεσμεύσεις μας. Πρώτη φορά έχουμε σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η Κρήτη θα αποκτήσει τις υποδομές που στερήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες" - είπε ο ίδιος.
Αναφορικά με τον κόμβο στην Αγία Πελαγία, ο Υπουργός σημείωσε ότι μεχρι την Πέμπτη θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός.
Για μέρα χαράς για όλη την Ελλάδα έκανε λόγο ο Χρ.Σπίρτζης, προσθέτοντας πως"γυρίζει σελίδα με την υπογραφή στις Πρέσπες κι ευτυχές το ότι συνδυάζεται με τον ΒΟΑΚ".
Ο Υπουργός θα επιθεωρήσει το δρόμο στη Μεσαρά ενώ την ερχόμενη Παρασκευή όπως είπε θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου ΚΤΕΛ.
"Μένουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους δημάρχους για τα υπόλοιπα έργα του νησιού.
Για το πρώτο κομμάτι του έργου,πάντως, ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Στο νέο αυτοκινητόδρομο δε θα υπάρχει η πυκνότητα των εισόδων - εξόδων σε οικισμούς που υπάρχει μέχρι σήμερα, όπως υπογράμμισε.
Προανήγγειλε ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων για τους τουρίστες. Ουσιαστικά, εκεί ποντάρουν για την άντληση εσόδων. 
"Δεν θα πάμε στη λογική... ταξίματος του παλαιοκομματισμού", ανέφερε ο Υπουργός, σε ερώτηση για το δρόμο στο Λασίθι.
"Ο ΒΟΑΚ ξεκινάει από την Κίσσαμο και φθάνει στη Σητεία", επανέλαβε ο Σταυρός Αρναουτάκης, για να ρίξει τους τόνους, προσθέτοντας πως "μας ενδιαφέρει το χρονοδιάγραμμα" του έργου.
"Επικροτώ τη διαδικασία που επελέγη, έχει μια λογική", τόνισε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας κι επισήμανε την ανάγκη "Να στηρίξουμε την προσπάθεια για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες".
"Χαίρομαι που φαίνεται να μπαίνει το νερό στο αυλάκι", είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλακης.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ δύο 24ώρων δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του υπουργείου για τη διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για δύο τμήματα του ΒΟΑΚ και αμέσως μετά έγινε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δύο διαγωνισμών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.
Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο και θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης, ενώ ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στο τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη και θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ. 
Χ. Σπίρτζης: Αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη ο ΒΟΑΚ - Προανήγγειλε διόδια ... για μερικούς!
 Image Services
Αρναουτάκης : Σαφή χρονοδιαγράμματα για τα έργα του ΒΟΑΚ
Nα υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για τα έργα του ΒΟΑΚ που μπαίνουν στη διαγωνιστική διαδικασία από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και για την μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά τα τμήματα Καστέλι Κισσάμου -Χανιά και Άγιος Νικόλαος-Σητεία, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον Γ.Γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε στην παρέμβασή του κατά τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών στο Ηράκλειο με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους, τον ΟΑΚ και φορείς. “Είναι ενταγμένη η μελέτη στο ΕΣΠΑ, έχει χρηματοδότηση και πρέπει να προχωρήσει μέχρι το φθινόπωρο. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέχρι να υλοποιηθούν όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νησί”, τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει “μόλις δημοπρατηθούν τα έργα που ανακοινώθηκαν να προχωρήσουν οι μελέτες για τα τα τμήματα Χανιά - Κίσσαμος και Άγιος Νικόλαος -Σητεία”.
Σχετικά με τη σημασία των εξαγγελιών που έκανε ο Υπουργός Υποδομών για τις προκηρύξεις τριών τμημάτων από τα Χανιά στον Άγιο Νικόλαο, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως “είναι μια θετική εξέλιξη, το γεγονός πως επιτέλους ξεκινά μια διαγωνιστική διαδικασία”, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για τα τμήματα Χανιά - Χερσόνησος, Χερσόνησος - Νεάπολη και Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος.  
Σε ότι αφορά το δεδομένο πως το έργο θα προχωρήσει με τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς για το τμήμα Χανιά - Άγιος Νικόλαος ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως δεν είναι κυρίαρχο θέμα, αφού το ζητούμενο της Περιφέρειας και των πολιτών είναι να υλοποιηθεί το έργο. “Η Περιφέρεια Κρήτης δεν υποδεικνύει τον τρόπο που θα επιλέξει το Υπουργείο Υποδομών για να υλοποιήσει το έργο του ΒΟΑΚ, αλλά ενδιαφέρεται να γίνει ο Βόρειος Οδικός άξονας από τη Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία”, τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως για το λόγο αυτό ζητά να δημοπρατηθεί η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, “να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες που υπάρχουν μέχρι σήμερα και να διατυπωθούν οι προτάσεις για τον τρόπο που θα γίνουν τα έργα από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο κι από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία, ενώ πρέπει να δούμε και τους κάθετους άξονες, πέρα από τα έργα που προκηρύσσονται τώρα και αποτελούν πολύ θετική εξέλιξη”.  
Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει νέα χάραξη σε ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που έχουν ζητήσει από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΟΑΚ, με δεδομένο το χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού και τον κίνδυνο να υπάρξει ένα τεράστιο κόστος που θα είναι απαγορευτικό. “Δεν επιθυμούμε δηλαδή μια νέα χάραξη που θα κάνει το έργο να κοστίζει, για παράδειγμα, 5 δις ευρώ και να είναι μη υλοποιήσιμο”, διευκρίνισε. 
Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης τόσο για την ρήτρα διαθεσιμότητας όσο και για να μην πληρώνουν οι κρητικοί διόδια, όπως είχε ζητήσει τον Ιούνιο του 2016, τονίζοντας πως υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο.
Να σημειωθεί τέλος πως ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Υπουργό να προχωρήσει το σημαντικό έργο της οδικής ασφάλειας του ΒΟΑΚ, ύψους 25 εκ. ευρώ που θα βελτιώσει το δρόμο μέχρι την εξέλιξη των νέων εργολαβιών, υπενθυμίζοντας πως τα χρήματα είναι διαθέσιμα στο ΕΣΠΑ. “Να μην υπάρξει καθυστέρηση και να δημοπρατηθούν τα έργα μέχρι τέλος του έτους, έτσι ώστε από τυχόν εκπτώσεις να γίνουν κι άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ που θα αναβαθμίσουν τον υπάρχοντα δρόμο μέχρι να υλοποιηθεί ο ΒΟΑΚ όπως προγραμματίζεται”, σημείωσε. 
Χ. Σπίρτζης: Αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη ο ΒΟΑΚ - Προανήγγειλε διόδια ... για μερικούς!
Χ. Σπίρτζης: Αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη ο ΒΟΑΚ - Προανήγγειλε διόδια ... για μερικούς!
Χ. Σπίρτζης: Αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη ο ΒΟΑΚ - Προανήγγειλε διόδια ... για μερικούς!
Χ. Σπίρτζης: Αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη ο ΒΟΑΚ - Προανήγγειλε διόδια ... για μερικούς!
Χ. Σπίρτζης: Αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη ο ΒΟΑΚ - Προανήγγειλε διόδια ... για μερικούς!
cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Σπίρτζης: Αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη ο ΒΟΑΚ - Προανήγγειλε διόδια ... για μερικούς!"

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταργεί τα πλαστικά μπουκάλια νερού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό ότι προκειμένου να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το επόμενο έτος δεν θα προμηθεύονται πλαστικά μπουκάλια νερού.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου, Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον πρόεδρο Αντόνιο Τατζάνι και 14 αντιπροέδρους, ενέκρινε στις 12 Ιουνίου τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών φιαλών και την κατασκευή ενός δικτύου με ψύκτες και βρύσες.

«Είμαστε ευτυχείς να ανακοινώσουμε ότι το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να απαλλαγεί από όλα τα πλαστικά μπουκάλια και να ελαχιστοποιήσει τα πλαστικά μιας χρήσεως στο Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2019», δήλωσε η Χάιντι Χάουταλα, αντιπρόεδρος του ΕΚ και μέλος του Φινλανδικού και Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών προσπαθειών για τη μείωση των οκτώ εκατομμύρια τόνων πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στους ωκεανούς του πλανήτη ετησίως.

Ενδεικτικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο μπουκάλια χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και συναντήσεων στο ΕΚ, σε συνεδριάσεις στις δύο έδρες του, το Στρασβούργο της Γαλλίας και τις Βρυξέλλες του Βελγίου.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέβαλε πρόταση τον περασμένο μήνα για την απαγόρευση των πλαστικών μπουκαλιών και των πλαστικών μιας χρήσης όπως τα καλαμάκια, οι μπατονέτες και τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, σε όλα τα μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι το μέτρο θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 28 κράτη μέλη πριν από τη λήξη της θητείας του το 2019, αν και είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2022.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταργεί τα πλαστικά μπουκάλια νερού"

«Κλεισθένης 1»: Χωρίς πλαφόν η απλή αναλογική -Απάντηση Σκουρλέτη σε δημάρχους ΣΥΡΙΖΑ

Απογοητευμένοι έφυγαν στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ από την πολύωρη συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είχαν σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για τον «Κλεισθένη 1», που κατατίθεται στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σκουρλέτης παρά τις επίμονες πιέσεις των αιρετών του κόμματός του τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή αναφορικά με την απλή αναλογική. Δηλαδή, δεν πρόκειται, όπως ζητούν οι περισσότεροι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει πλαφόν 3 ή 5% προκειμένου να ενισχύσει, έστω και στοχειωδώς, την κυβερνησιμότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η απάντηση του υΠΕΣ στο επαναλαμβανόμενο αίτημα των δημάρχων που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο ίδιος δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή, καθώς η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος προκρίνει την απλή και άδολη αναλογική χωρίς πλαφόν.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αλλαγές ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε τα όσα είχε πει σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Δηλαδή:

-Αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από το + 10% του αριθμού των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων που προβλέπει ο «Κλεισθένης 1» στο +30%.

-Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν και την σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν.

-Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία υπάγονται και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλη Περιφερειακής ενότητας.

-Να τεθεί εκτός ανταποδοτικών υπηρεσιών το πράσινο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 182 του «Κλεισθένη 1».Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα υπάρχει και από τους συνδικαλιστές, ενώ είναι κάτι το οποίο είχε θίξει ο υΠΕΣ και στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

-Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους να συμμετέχουν οι ίδιοι και άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που οι ίδιοι θα επιλέξουν σε δύο κρίσιμα όργανα: Την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλεισθένης 1»: Χωρίς πλαφόν η απλή αναλογική -Απάντηση Σκουρλέτη σε δημάρχους ΣΥΡΙΖΑ"

ΝΔ: Η κυβέρνηση που αφήνει ελεύθερους τους Ρουβίκωνες, στέλνει στο νοσοκομείο πολίτες στις Πρέσπες

Επίθεση στους δύο κυβερνητικούς εταίρους εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες, μετά και τη χθεσινή καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε, κατά την οποία ο Πάνος Καμμένος προτίμησε να στηρίξει την κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει σε αυτή.

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «θλιβερή» και «ημέρα ντροπής για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο» τη σημερινή, καθώς με τις αποφάσεις τους «εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση που αφήνει τους Ρουβίκωνες να δρουν ανενόχλητοι, έδειξε σήμερα το αυταρχικό της πρόσωπο. Την ώρα που οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς πανηγύριζαν στις Πρέσπες για μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, δόθηκε εντολή στην αστυνομία να δείξει πρωτοφανή αγριότητα, στέλνοντας ακόμη και στο νοσοκομείο πολίτες που διαδήλωσαν την πατριωτική τους ευαισθησία.

Σήμερα δεν είναι μια μόνο μια θλιβερή μέρα για την Ελλάδα, αλλά και μια μέρα ντροπής για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Διότι μαζί εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες” και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα.

Ο ελληνικός λαός είναι δικαίως οργισμένος. Διότι συνειδητοποίησε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία, δεν υπολογίζουν πια ούτε τα εθνικά συμφέροντα. Μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί. Οι 153 βουλευτές των κ. Τσίπρα και Καμμένου έχουν βαρύτατες ευθύνες. Διότι δεσμεύουν την Ελλάδα με μια συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν.

Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το παν για να μην διχαστούν οι Έλληνες και καλεί τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και καλεί το ίδιο να πράξει και η κυβέρνηση, η οποία μοιάζει να μην συνειδητοποιεί ότι έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η κυβέρνηση που αφήνει ελεύθερους τους Ρουβίκωνες, στέλνει στο νοσοκομείο πολίτες στις Πρέσπες"

Γεννηματά: Ο Ζάεφ μίλησε για «Ελληνες» και «Μακεδόνες» -Ο Τσίπρας τους βάπτισε

Με έντονο τρόπο αντέδρασε στη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, η Φώφη Γεννηματά.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδόνων», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

«Ζάεφ στις Πρέσπες: "Οι Έλληνες, οι Μακεδόνες"... Εδώ δεν υπάρχουν αυταπάτες. Ο κ. Τσίπρας τους βάπτισε».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Ο Ζάεφ μίλησε για «Ελληνες» και «Μακεδόνες» -Ο Τσίπρας τους βάπτισε "

Απαξιωτικός για τους διαδηλωτές στις Πρέσπες ο Κοτζιάς – Πώς δικαιολόγησε την επίθεση των ΜΑΤ (video)

Με απαξιωτικά σχόλια και ειρωνείες αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη μικρή, όπως υποστήριξε, συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση στο Πισοδέρι Φλώρινας, ενώ υπερασπίστηκε την στάση της αστυνομίας, η οποία επιτέθηκε εναντίον τους.

«Από το ένα εκατομμύριο πήγαμε στις 100.000 και τώρα στις 4.000. Αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός σπάει τα στερεότυπα που του έχουν δημιουργήσει» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, με τον οποίο είχε συνομιλία στις Πρέσπες.

Από την πλευρά του ο κ. Καρυπίδης επισήμανε ότι οι πληροφορίες που διακινήθηκαν μέσω social media περί νεκρής γυναίκας στη διαδήλωση στο Πισοδέρι είναι fake news, κατά την ενημέρωση του προς τον υπουργό για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν με την αστυνομία.

Ο Νίκος Κοτζιάς επέρριψε όλη την ευθύνη στους διαδηλωτές. «Γιατί τραυματίες; Γιατί υπήρξε συμπλοκή; Γιατί επιδιωκόταν συμπλοκή; Οι πολίτες τι επιδίωκαν; Διαμαρτυρία ήταν ή προσπάθεια παρεμπόδισης της συμφωνίας;» αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαξιωτικός για τους διαδηλωτές στις Πρέσπες ο Κοτζιάς – Πώς δικαιολόγησε την επίθεση των ΜΑΤ (video)"

Επεισόδια στις Πρέσπες: Στους 14 οι τραυματίες, οι 7 αστυνομικοί

Αποχώρησαν, μετά την παροχή πρώτων βοηθειών από τα νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας, 14 άτομα, εκ των οποίων 7 αστυνομικοί, με θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα, που προκλήθηκαν μετά τα επεισόδια στο Πισοδέρι Πρεσπών, όπου και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, οι 14 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στις Πρέσπες: Στους 14 οι τραυματίες, οι 7 αστυνομικοί "

Ν. Κοτζιάς: Προτεραιότητες η εφαρμογή της συμφωνίας και οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Η εφαρμογή της συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι οι δύο προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής του γεύματος που ακολούθησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «θετικό το κλίμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες» στην ΠΓΔΜ, ενώ όπως τόνισε αναζητεί ημερομηνία για να επισκεφθεί τα Σκόπια, τη στιγμή που το καλοκαίρι προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός διήμερου σεμιναρίου.

«Τώρα που ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα είναι ίσως οι πιο κοντινές χώρες της περιοχής», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε πως οι γείτονες θέλουν τη συνεργασία με τη χώρα μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη Μεγάλη Πρέσπα, λέγοντας ότι από αυτά θα ωφεληθούν οι κάτοικοι στις όχθες της λίμνης που ανήκει σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Κοτζιάς: Προτεραιότητες η εφαρμογή της συμφωνίας και οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ"

«Στεκόμαστε ανυποχώρητοι δίπλα στον πρόεδρό μας Πάνο Καμμένο» δηλώνουν οι οργανώσεις των ΑΝΕΛ στη Μακεδονία

Δηλώνουμε ότι στεκόμαστε δίπλα στον πρόεδρο του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον Πάνο Καμμένο, ανυποχώρητοι στις τάξεις του Κινήματός μας και στις αρχές που υπηρετεί, για να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, τον αγώνα μας για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και για την καταπολέμηση της διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι η μοναδική πολιτική δύναμη με την εθνική υπευθυνότητα και την καθαρή εθνική θέση. Δεν θα δεχτούμε κάθε συμφωνία με τα Σκόπια που περιέχει το όνομα «Μακεδονία»» αναφέρει ανακοίνωση των οργανώσεων Κ. Μακεδονίας – Αν. Μακεδονίας – Θράκης των ΑΝΕΛ.

«Πολλούς συμπολίτες μας τους παγίδευσαν συσκοτίζοντας την αλήθεια. Την αλήθεια ότι:

1) Η άρνησή μας χθες να ψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης δεν επικύρωσε καμία συμφωνία, αλλά παρουσιάστηκε έτσι ως τέχνασμα της αντιπολίτευσης και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ.

2) Με τη άρνησή μας αποτρέψαμε την αποσταθεροποίηση της χώρας και εγγυηθήκαμε την ομαλότητα.

3) Σκοπός της πρότασης μομφής, ήταν να απομακρυνθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την κυβέρνηση, για να μην μπορούν να αντιδράσουν όταν θα έρθει η ώρα.

4) Αν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποσύραμε χθες την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση, θα τους αντικαθιστούσαν άλλοι, που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να παραχωρήσουν το όνομα Μακεδονία όταν η συμφωνία θα φτάσει στη Βουλή.

5) Η υπογραφή συμφώνου ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, δεν δεσμεύει τη χώρα μας μέχρι να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όταν θα έρθει στη Βουλή, μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν και θα την ακυρώσουν με κάθε τρόπο» σημειώνεται στο κείμενο.

«Τα μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στηρίζουμε την κυβέρνηση που αυτές τις ημέρες βάζει οριστικά τέλος στο θέμα της διαπλοκής και βγάζει τη χώρα οριστικά από τα μνημόνια. Ο πρόεδρός μας ξεκαθάρισε ότι θα αναμετρηθούμε με τον εταίρο μας, που έχει άλλη αντίληψη για τα εθνικά θέματα, όταν και αν έρθει η ώρα. Δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό, ούτε τα τεχνάσματα που θέλουν να μας εμποδίσουν να επιβάλλουμε την εθνική και υπεύθυνη θέση μας στην κυβέρνηση.

Χθες έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες και αποκαλύφθηκαν ποιοι στέκονται πραγματικά δίπλα στον πρόεδρο μας και ποιοι βρέθηκαν δίπλα του ευκαιριακά ή για να τον πλήξουν την κρίσιμη στιγμή.

Πάνο Καμμένε, στεκόμαστε ακλόνητοι δίπλα σου.

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν:

Ο Περιφερειάρχης Οργανωτικού ΑΝ.ΕΛ. Κ. Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Οργανωτικού ΑΝ.ΕΛ. Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Ημαθίας

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Θεσσαλονίκης

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Κιλκίς

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Πέλλας

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Σερρών

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Χαλκιδικής (Προποντίδα)

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Έβρου

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Θάσου

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Καβάλας

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Ξάνθης

Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝ.ΕΛ. Ν. Ροδόπης

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στεκόμαστε ανυποχώρητοι δίπλα στον πρόεδρό μας Πάνο Καμμένο» δηλώνουν οι οργανώσεις των ΑΝΕΛ στη Μακεδονία"

Σε σπίτια, στάνες και δάση αναζητούν τον άφαντο Μπαρμπαρούση

Με τη συμμετοχή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας για τον εντοπισμό του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κ. Μπαρμπαρούση.

Κλιμάκια της αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής χτυπούν κάθε πόρτα στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τον Μπαρμπαρούση που είναι άφαντος από την Παρασκευή, οπότε έκανε τις δηλώσεις για πραξικόπημα, από το βήμα της Βουλής, στη συνέχεια διεγράφη από το Νίκο Μιχαλολιάκο και διέφυγε με μια τρελή κούρσα από τα μπλόκα που του είχαν στήσει οι αστυνομικοί για να τον συλλάβουν.

Σε βάρος του έχουν σχηματιστεί δυο δικογραφίες με βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, η μια για την έκκλησή του σε πραξικόπημα και η άλλη για την ριψοκίνδυνη οδήγηση που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τόσο των αστυνομικών όσο και των υπόλοιπων οδηγών.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, από όπου κατάγεται ο βουλευτής και αφού το βουλευτικό του αυτοκίνητο, με το οποίο και διέφυγε, εντοπίστηκε στην Ιόνια Οδό, στο ρεύμα προς Αγρίνιο.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι αστυνομικοί αναζητούν το Μπαρμπαρούση σε σπίτια αλλά και στάνες ενώ χτενίζουν και τις δασικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, στα σημεία που είναι δύσβατα, οι αστυνομικοί κατεβαίνουν από τα οχήματά τους και ψάχνουν με τα πόδια το Μπαρμπαρούση.

Ο πρώην βουλευτής της ΧΑ διέφυγε από τουλάχιστον τρία μπλόκα της αστυνομίας, αγνοώντας τα σήματα των αστυνομικών και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς με ταχύτητες 180 χλμ/ώρα. «Δεν μπορείτε να σταματάτε βουλευτικό όχημα» φώναζε στους αστυνομικούς σύμφωνα με όσα οι ίδιοι αποκαλύπτουν.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε σπίτια, στάνες και δάση αναζητούν τον άφαντο Μπαρμπαρούση"

Άννα Κορακάκη: «Σαν Μακεδόνισσα λυπάμαι, μη φωτογραφηθείτε δίπλα μου»

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη, μέσα από τους λογαριασμούς της στα social media, σχολίασε τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Η Ολυμπιονίκης, με σκληρά λόγια τόνισε στο κείμενο της ότι η συμφωνία που υπεγράφη δείχνει ασέβεια στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς του τόπου και είναι ενάντια στη λαϊκή επιθυμία. Η κυριά Κορακάκη κάνει επίσης σαφές πως δεν επιθυμεί   να φωτογραφηθούν δίπλα  της σε ενδεχόμενες μεγάλες αθλητικές επιτυχίες οι υπαίτιοι αυτής της συμφωνίας.  

Μάλιστα, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram συνόδευσε τα λόγια της με το hashtag #betrayal, που σημαίνει προδοσία. 

Διαβάστε παρακάτω όσα έγραψε:

«Τελικά πωλούνται. Ή μάλλον προσφέρονται. Απλόχερα. Εκλεπτυσμένα. Και καθόλου δημοκρατικά. Χωρίς λαϊκή εντολή...Αλλά ακόμη κι αν αυτή δινόταν, θα αγνοούνταν ξανά επιδεικτικά. Αντισυνταγματικά. 

Σαν Ελληνίδα, Μακεδόνισσα από καταγωγή και με ιδιότητα Ολυμπιονίκη, λυπάμαι που ενώ για χρόνια προσπαθούσα με τις οργανωτικές επιτροπές στις διεθνείς διοργανώσεις -με καθαρά προσωπική πρωτοβουλία- να προσδώσω οποιαδήποτε άλλη ονομασία αρμόζει, πέραν όποιας εμπεριείχε τη λέξη Μακεδονία, επίσημα πια, δεν μπορώ να το κάνω. 

Αγωνίζομαι αποκλειστικά και μόνο για τη χώρα μας και όλους τους Έλληνες που τη νοιάζονται και την πονάνε. Όσοι δρουν με ασέβεια στην ιστορία, τους αγώνες, τους νεκρούς του τόπου και ενάντια στη λαϊκή επιθυμία, όπως συνέβη σήμερα, ζητώ ευγενικά να ΜΗ φωτογραφηθούν δίπλα μου σε ενδεχόμενες μεγάλες αθλητικές επιτυχίες στο μέλλον. Εκπροσωπώ τα ελληνικά χρώματα και οι επιτυχίες ανήκουν σε όσους αγαπούν την πατρίδα, έμπρακτα. Ελπίζω η δημοκρατία να μου δώσει τουλάχιστον αυτό το δικαίωμα... #betrayal», έγραψε η χρυσή Ολυμπιονίκης στην σκοποβολή.

Δείτε την ανάρτησή της: 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άννα Κορακάκη: «Σαν Μακεδόνισσα λυπάμαι, μη φωτογραφηθείτε δίπλα μου»"

Πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες την ώρα της υπογραφής της συμφωνίας

Πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες στην εκκλησία στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία για την Μακεδονία.

Την εντολή έδωσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος ο οποίος ζήτησε οι καμπάνες να χτυπήσουν πένθιμα σε ολόκληρο τον νομό Φλωρίνης. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές κατά της συμφωνίας είχαν συγκεντρωθεί όσο πιο κοντά μπορούσαν στο σημείο όπου διεξάγεται η τελετή υπογραφής από τους Τσίπρα-Ζάεφ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες την ώρα της υπογραφής της συμφωνίας "

Εύα Καϊλή: «Ντρέπομαι. Πραγματικά είναι ανεπανόρθωτη ζημιά»

«Ντρέπομαι. Πραγματικά είναι ανεπανόρθωτη ζημιά. Η ιστορία, η Μακεδονία, οι Έλληνες, δεν θα του συγχωρέσουν ποτέ αυτή την αθλιότητα. Ξεπουλάνε και την ψυχή τους οι συμπλεγματικοί, για να γίνουν αποδεκτοί στους έξω. Με ποιό δικαίωμα; Εθνομηδενιστές, εκδικητικοί, μοιραίοι...». 

Όσο περνά η ώρα, μετά τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, οι αντιδράσεις αρχίζουν και πληθαίνουν. Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, με ένα αιχμηρό tweet σχολίασε τη σημερινή ιστορική στιγμή στις Πρέσπες. 

eua_kaili_makedonia
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή: «Ντρέπομαι. Πραγματικά είναι ανεπανόρθωτη ζημιά»"

Ενώπιον του ανακριτή ο Αρτ. Σώρρας

Ενώπιον του ειδικού ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία για τη δράση της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις», οδηγήθηκε ο Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος συνελήφθη χθες στον Άλιμο, ενώ καταζητούταν για περισσότερο από έναν χρόνο.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης οδηγήθηκε αρχικά στον εισαγγελέα, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του, τον Μάρτιο του 2017, για σωρεία κακουργημάτων.

Ακολούθως παραπέμφθηκε στον ανακριτή της υπόθεσης. Ωστόσο σε βάρος του εκκρεμεί και άλλο ένα ένταλμα ως φυγόποινου, καθώς έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών από δικαστήριο της Πάτρας για υπεξαίρεση.

Μαζί με τον κ. Σώρρας, στον εισαγγελέα οδηγήθηκε και ο άντρας που συνελήφθη χθες μαζί του, εις βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία.

Στο δικαστήριο ανέμεναν τον συλληφθέντα αρκετοί υποστηρικτές της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχετική έρευνα, έχει ασκηθεί εις βάρος του κ. Σώρρα και συνεργατών του ποινική δίωξη για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων, όπως τα κακουργήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δίωξη περιλαμβάνει επίσης, και σειρά πλημμελημάτων, όπως αυτά της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της πρόκλησης ή διέγερσης σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση κ.α

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενώπιον του ανακριτή ο Αρτ. Σώρρας"

Τεταμένο το κλίμα στις Πρέσπες με χημικά και αντικείμενα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων υπέγραψαν τη συμφωνία για το ονοματολογικό, αλλά την ίδια στιγμή η ένταση παραμένει, μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα.

Στο σημείο που η Αστυνομία έχει μπλοκάρει το δρόμο, πριν από λίγο έγινε νέα μεγάλη ένταση με αντικείμενα και χημικά.
Πολλοί είναι αυτοί που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ενώ αναφέρθηκαν και λιποθυμίες.
Δείτε εικόνες από το Life-Events.gr
life-events
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεταμένο το κλίμα στις Πρέσπες με χημικά και αντικείμενα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)"

Σκοπιανό, από το 1991 έως το 2018: Οι βασικοί σταθμοί της διαπραγμάτευσης

Περίοδοι έντασης και ύφεσης, νεκρά διαστήματα και πυκνά γεγονότα, ισχυρές παρεμβάσεις τρίτων χωρών και διεθνών οργανισμών, δημόσιες ή παρασκηνιακές κινήσεις... Από το 1991 έως σήμερα, η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού τα είχε όλα.
Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, στις Πρέσπες, το ΑΠΕ παρουσίασε τους βασικούς σταθμούς της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Η επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία άρχισε λίγο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τής μέχρι τότε Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας στις 24 Ιανουαρίου 1991. Οι εξελίξεις τότε ήταν δραματικές καθώς η Γιουγκοσλαβία διαλύονταν και οι χώρες που την συγκροτούσαν, η μία μετά την άλλη γίνονταν ανεξάρτητες Δημοκρατίες. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η Γερμανία η οποία σε μια δραματική συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 16 Δεκεμβρίου 1991, πίεσε και πέτυχε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας μονομερώς σε πρώτη φάση, την Κροατία, τη Σλοβενία και τα Σκόπια προς τα οποία ωστόσο έθεσαν σειρά όρων:
Τα Σκόπια εκλήθησαν να προσφέρουν συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις στους γείτονές τους ότι: α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, β) Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα, γ) Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.
Η Ελλάδα προσπάθησε και μέσω της ΕΕ και μέσω κινήσεων προς την μεγάλες χώρες, να αποτρέψει την αποδοχή της χώρας αυτής ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Διαφαίνονταν ήδη ότι η υπόθεση αυτή εξελίσσονταν σε δύσκολο διπλωματικό κεφάλαιο και για τα Βαλκάνια και για την Ευρώπη γενικότερα. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ άρχισε να παρεμβαίνει.
Το πακέτο Πινέιρο
Στις 15 Ιανουαρίου 1992 και σύμφωνα με τη θέση της επιτροπής Μπαντεντέρ η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της από την ΕΟΚ, αλλά στις 17 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναθέτει στον προεδρεύοντα Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Ζοάο Πινέιρο την «επικίνδυνη αποστολή» να βρει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ταυτόχρονα οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Στα μεν Σκόπια ετοιμάζουν κείμενο και ζητούν από τις Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Την επομένη 18 Φεβρουαρίου, οι πολιτικοί αρχηγοί αποφασίζουν στην Αθήνα ότι δεν γίνεται αποδεκτή η λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.
1 Απριλίου 1992. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, που είχε την προεδρία της ΕΕ, προτείνει συμβιβασμό Αθήνας -Σκοπίων καταθέτοντας ένα πακέτο που περιελάμβανε το όνομα «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία») και προέβλεπε επίσης:
α) Συμφωνία για την επιβεβαίωση των υφιστάμενων συνόρων των δύο χωρών,
β) ρήτρα ότι τα Σκόπια θα αποκηρύξουν επεκτατικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας και θα αποθαρρύνουν κάθε εχθρική δραστηριότητα ή προπαγάνδα, και
γ) το όνομα «Νέα Μακεδονία» ως συμβιβαστική λύση.
Η απόρριψη της πρότασης προκάλεσε ένταση εντός της ελληνικής κυβέρνησης και τελικά οδήγησε αργότερα στην παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Δηλώσεις Πινέιρο
Έχει ιδιαίτερο πολιτικό και ιστορικό ενδιαφέρον πώς αποτίμησε την αποστολή του και την αποτυχία εξεύρεσης λύσης, ο ίδιος ο Πινέιρο χρόνια αργότερα, καθώς η πρότασή του απασχολεί ακόμη και σήμερα διπλωμάτες, πολιτικούς και ιστορικούς.
Σε δήλωσή του, στις 16 Νοεμβρίου 2004 στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Alpha 96.5, ο Πορτογάλος πολιτικός σημείωσε: «Εκείνη την εποχή προσπαθούσαμε να έχουμε ένα πακέτο, στο οποίο το όνομα (Νέα Μακεδονία) θα πήγαινε μαζί με μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων. [...] Ήταν πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις γιατί εκείνη την περίοδο, ειδικά στην Ελλάδα, γινόταν μεγάλη κουβέντα για τη χρήση της λέξης Μακεδονία. Εκείνη την εποχή λοιπόν προτείναμε ότι ο όρος θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί, μαζί όμως με ένα πακέτο, στο οποίο η σύνδεση της χρήσης του ονόματος και των σχέσεων της ΕΕ θα περνούσε μέσα από την Ελλάδα».
Στην ερώτηση για το εάν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχαν διαφορετική αντίληψη για το χειρισμό του ζητήματος σημείωσε ότι αρχικά διατύπωναν διαφορετικές θέσεις, ωστόσο, στο τέλος είχαν και οι δύο την ίδια θέση.
Σε άλλες δηλώσεις του, στην εφημερίδα Καθημερινή στις 23 Δεκεμβρίου 2007, ο Πινέιρο, απαντώντας σε ερώτηση αν κάτι ανάλογο με το "πακέτο Πινέιρο" θα ήταν δυνατόν τώρα, με αρκετή διορατικότητα απάντησε:
«Πιστεύω ότι πρέπει βέβαια να υπάρξουν προσαρμογές, όμως αν η ΠΓΔΜ θέλει να "ενσωματωθεί", εντός εισαγωγικών, στην Ευρώπη τότε θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Αν η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει ρόλο, σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή τότε θα πρέπει και αυτή να κάνει παραχωρήσεις. Έτσι ίσως το "πακέτο" μπορεί να επανέλθει, με τροποποιήσεις».
Η επόμενη φάση
Οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης συνεχίζονται. Τον Ιανουάριο του 1993, τρεις ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία, προτείνουν συμβιβαστική επίλυση του θέματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης πλην ονόματος». Την πρωτοβουλία αυτή απορρίπτει η ΠΓΔΜ, ενώ ο τότε Πρόεδρός της, Κίρο Γκλιγκόροφ, θεωρεί αστεία την πρόταση των τριών ευρωπαϊκών χωρών, για ένταξη της Δημοκρατίας του στον ΟΗΕ με το όνομα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Πάντως στις 25 Μαρτίου 1993 η Αθήνα δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπό τους Όουεν και Βανς (πρώην υπουργοί Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ, αντίστοιχα). Η πρόταση αυτή προέβλεπε την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τη διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη της δημοκρατίας αυτής στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ.
Έτσι, λίγες ημέρες αργότερα στις 7 Απριλίου με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΠΓΔΜ γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ , FYROM στα αγγλικά).
Λίγο αργότερα, στις 14 Μαΐου του ιδίου έτους, οι διαμεσολαβητές Βανς και Όουεν προτείνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία».
Και η πρωτοβουλία αυτή απέτυχε καθώς στις 28 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρέσβη Γιώργου Παπούλια, δημοσιοποιεί την άρνησή της στην πρόταση Βανς- Όουεν για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα της ονομασίας. Δύο ημέρες αργότερα απορρίπτεται και από τα Σκόπια.
Πολλές φορές διακινούνταν πληροφορίες για παρασκηνιακές πρωτοβουλίες της Σερβίας, που επίσημα τουλάχιστον δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά και δεν διαψεύστηκαν. Στις 4 Ιουνίου 1993 γίνεται γνωστό ότι ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, απορρίπτει παρέμβαση ή πρωτοβουλία του τότε Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Σλαβομακεδονία».
Επανέρχεται ο Βανς
Στις 10 Μαρτίου 1994 ο Σάιρους Βανς αναπτύσσει έντονη κινητικότητα στη Γενεύη με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Εκεί, ο Βανς εμφανίζεται με ένα νέο κείμενο συμφωνίας, που όμως περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από το σχέδιο του 1993 που είχε απορριφθεί.
Οι διεργασίες συνεχίζονται, με τον Βανς να μεταφέρει την έδρα των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιούνται συνεχείς επαφές από 11-13 Ιουλίου 1994 με τους υπουργούς Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια και Στέβο Τσερβενκόφσκι, παρουσία και του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου Μάθιου Νίμιτς.
Ταυτόχρονα όμως στην Ευρώπη συνεχίζονται οι επαφές με την εμπλοκή τρίτων χωρών.
Στις 12 Ιουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Κλάους Κίνκελ και Αλέν Ζιπέ, προτείνουν με επιστολή τους προς τον Κάρολο Παπούλια την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ονομασία. Η ελληνική κυβέρνηση διατυπώνει επιφυλάξεις, αλλά τελικά αποδέχεται την πρόταση και σημειώνει ότι ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βανς.
Έρχεται το φθινόπωρο του 1994 και οι διεργασίες εντείνονται σε όλα τα επίπεδα. Πρωτοβουλία έχει αναλάβει και το Βερολίνο μέσω του ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ που προτείνει, στις 3 Οκτωβρίου, γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία (Άνω ή Νέα Μακεδονία), κάτι που ο Γκλιγκόροφ απορρίπτει, αλλά όλα δείχνουν ότι επίκεινται εξελίξεις. Την επομένη ο Γκλιγκόροφ αποδέχεται αλλαγές στο Σύνταγμα και τη σημαία με αντάλλαγμα την άρση του ελληνικού εμπάργκο.
Ωστόσο ένα μήνα αργότερα οι διαπραγματεύσεις ναυαγούν με τα Σκόπια να υπαναχωρούν στα θέματα των συμβόλων και της αλλαγής συντάγματος
Η Ενδιάμεση Συμφωνία
Από τα μέσα του 1995 άρχισε να διαφαίνεται η προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που τελικά, μετά από έντονες διεργασίες και την έντονη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών επιτεύχθηκε.
Λόγω της αδυναμίας να υπάρξει μια οριστική και άμεσα εφαρμόσιμη συμφωνία, επιτεύχθηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία (Interim Accord) που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 από τους υπουργούς Εξωτερικών Παπούλια και Τσερβενκόφσκι.
Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα, είναι η οριστική.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ διατυπώνουν την προσήλωσή τους στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ σχετικά με τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης, του σεβασμού της ισχύουσας μεθοριακής γραμμής, και την αποχή από πράξεις βίας και αμοιβαίων παρεμβάσεων στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
Συμφώνησαν επίσης, να προωθήσουν μια σειρά ζητημάτων, προκειμένου να βελτιώσουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και να βελτιστοποιήσουν τη διμερή συνεργασία.
Στα άρθρα 1-8 γίνονταν μνεία σε σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5, οι δύο χώρες αναλάμβαναν την υποχρέωση να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο επίμαχο ζήτημα του ονόματος.
Μετά από μια περίοδο ύφεσης στις διμερείς σχέσεις, προτάσεις και ιδέες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας επανέρχονταν.
Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, αναπτύχθηκε έντονη κινητικότητα
Η τελευταία πράξη
Στις 19 Φεβρουαρίου 2008 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, καταθέτει συμβιβαστική πρόταση με σύνθετη ονομασία, κατά τις διαπραγματεύσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Την επόμενη ημέρα η Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόταση αυτή δεν έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα αλλά στοιχεία της διέρρευσαν στον Τύπο.
Οι πληροφορίες γύρω από την πρωτοβουλία αυτή και την πολιτική τής τότε κυβέρνησης εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική θέση τροποποιήθηκε σε σχέση με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων κομμάτων και συμπυκνώνεται στην ακόλουθη: σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων και με παράλληλη τροποποίηση του συντάγματος για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού.
Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία. Τα επόμενα χρόνια δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι.
Η εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017 αποτέλεσε την αρχή για αλλαγή της στάσης της ΠΓΔΜ που έθεσε ως στρατηγικό στόχο την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τις αρχές του 2018 άρχισε να αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα με την άμεση εμπλοκή του Μάθιου Νίμιτς, την παρασκηνιακή αλλά και δημόσια στήριξη των προσπαθειών από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και τις ΗΠΑ που οδήγησαν στη σημερινή υπογραφή της οριστικής συμφωνίας Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας.
ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανό, από το 1991 έως το 2018: Οι βασικοί σταθμοί της διαπραγμάτευσης "

Έφθασαν στο λιμάνι της Βαλένθια μερικοί από τους μετανάστες που διασώθηκαν από το Aquarius

Έφθασαν στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία οι πρώτοι από τους 630 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Ακουάριους, μετά από μία εβδομάδα περιπλάνησης στη Μεσόγειο.

Ένα από τα πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, το Ντατίλο που μετέφερε αριθμό μεταναστών μπήκε στο λιμάνι περίπου στις 06.30 τοπική ώρα (07.30 ώρα Ελλάδος). Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρονται με πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το Οριόνε και από το Ακουάριους, γαλλογερμανικής μη κυβερνητικής οργανώσης. Τα δύο πλοία αναμένεται να έχουν φτάσει στην Ισπανία περίπου μέχρι τις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος).

Για αυτούς τους 450 άνδρες, τις 80 γυναίκες εκ των οποίων επτά εγκυμονούσες, τους 89 έφηβους και τα 11 παιδιά κάτω των 13 ετών που διασώθηκαν από το Ακουάριους και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, η άφιξη στη Βαλένθια σηματοδοτεί το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν ο καταλύτης για τη δημιουργία νέων ρηγμάτων στην Ευρώπη σχετικά με το μεταναστευτικό. Η Ιταλία λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης είπε όχι στην είσοδο των μεταναστών, όπως έκανε και η Μάλτα με αποτέλεσμα το Ακουάριους να περιπλανάται στη Μεσόγειο για αρκετές ημέρες.

Αρκετοί ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία, αφού εξεταστεί η κατάστασή τους στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση το Σάββατο το μεσημέρι.

Στο λιμάνι της Βαλένθια βρίσκονται ασθενοφόρα για να υποδεχθούν τους μετανάστες. Σε ένδειξη αλληλεγγύης έχει στηθεί πανό που λέει «Καλωσήρθατε στο σπίτι σας» σε διάφορες γλώσσες. Άλλωστε, η περιπέτεια των μεταναστών αυτών έχει προκαλέσει κινήσεις υποστήριξης από τους πολίτες. «Οι άνθρωποι προσφέρουν τη βοήθειά τους για ό,τι μπορούν: να γίνουν μεταφραστές, να διαθέσουν κατάλυμα», δηλώνει ο Τζόνσον Ταμάγιο, ένας 51χρονος καλλιτέχνης, ένας από τους πολλούς εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Για την υποδοχή των μεταναστών έχουν κινητοποιηθεί 2.320 άτομα εκ τω οποίων 1000 είναι εθελοντές και 470 μεταφραστές. Για την κάλυψη του γεγονότος έχουν διαπιστευθεί περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι.

Τη λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί όταν η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους δεχτούν έδωσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την εξουσία. Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να δεχτεί τους μετανάστες. Πολλοί έκαναν λόγο για μια κίνηση ανθρωπιστική αλλά και πολιτική από την πλευρά της Μαδρίτης, που είχε ως στόχο να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.

Η άρνηση της Ιταλίας και οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι βύθισαν την Ευρώπη σε μια νέα κρίση σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και δημιούργησαν διπλωματική ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «κυνισμό και ανευθυνότητα» από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης. Παρά την αποκλιμάκωση της έντασης με τη συνάντηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, που είναι και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, επέμεινε στη θέση του, υπογράφοντας το Σάββατο απαγόρευση εισόδου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να δεχθεί αριθμό μεταναστών του Ακουάριους χαιρετήθηκε από τον Πέδρο Σάντσεθ γιατί όπως είπε «καταδεικνύει ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας που πρέπει να επιδείξει η Ευρώπη για να δώσει μια απάντηση στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Μόλις φθάσουν στο λιμάνι, οι μετανάστες του Ακουάριους θα αποβιβαστούν κατά ομάδες και μετά από μία ιατρική εξέταση οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν χωριστά. Κάθε μετανάστης θα μάθει «αν έχει πάρει το καθεστώς πρόσφυγα, ή αν θεωρείται οικονομικός μετανάστης» αλλά και αν είναι «ένοχος για συγκεκριμένα αδικήματα που καθιστούν απαραίτητη την απέλασή του», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης, Ιζαμπέλ Θελαά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφθασαν στο λιμάνι της Βαλένθια μερικοί από τους μετανάστες που διασώθηκαν από το Aquarius"

Χημικά και μαύρες σημαίες στις Πρέσπες για τη συμφωνία

Ένταση επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών αφού πολυάριθμοι διαδηλωτές, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων.
Σύμφωνα με το thestival.gr, την ώρα που υπογραφόταν η συμφωνία, μια ομάδα πολιτών, ανάμεσά τους και ακροδεξιοί, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με τις δυνάμεις να αντιδρούν άμεσα. Αντικείμενα και πέτρες εκσφεδονίστηκαν από την πλευρά των πολιτών, με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση χημικών
Στην περιοχή της Βίγλας Πισοδερίου του δήμου Πρεσπών, δεκάδες λεωφορεία έχουν καταφτάσει από τα οποία κατεβαίνουν διαδηλωτές, με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν "ΟΧΙ" στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.
Κάτοικοι του χωριού Λαιμός, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Ψαράδες, τοποθεσία υπογραφής της συμφωνίας έχουν τοποθετήσει στα μπαλκόνια τους μαύρες και ελληνικές σημαίες.
Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι του χωριού θέλουν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για την χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας.
Παράλληλα, κάτοικοι του χωριού Λαιμός έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία κρατώντας ελληνικές και μαύρες σημαίες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση του όρου Μακεδονία.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Χημικά και μαύρες σημαίες στις Πρέσπες για τη συμφωνία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news