facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Νέα ένταση έξω από τη Βουλή: Πληροφορίες για επίθεση με ρόπαλα σε αυτοκίνητα βουλευτών

Νέα ένταση έξω από τη Βουλή, μετά το τέλος της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΑΝΤ1, ομάδα επιτέθηκε με ρόπαλα σε αυτοκίνητα βουλευτών.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες επικρατεί, κατά διαστήματα, ένταση μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έξω από τη Βουλή και των δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίοι προσπάθησαν αρκετές φορές να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ένταση έξω από τη Βουλή: Πληροφορίες για επίθεση με ρόπαλα σε αυτοκίνητα βουλευτών"

Εκτός της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ο Δ. Καμμένος

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ έθεσε τον Δημήτρη Καμμένο, ο πρόεδρος της κόμματος Πάνος Καμμένος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και το «ΝΑΙ» στην πρόταση μομφής από τον βουλευτή ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε την απόφασή του με επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ο Δ. Καμμένος"

Με 153 ψήφους απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της ΝΔ για το Σκοπιανό

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΝΔ απορρίφθηκε με 153 ψήφους, με μία απώλεια για την κυβερνητική πλειοψηφία, τον Δημήτρη Καμμένο, που ψήφισε «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας.

Ψήφισαν συνολικά 280 βουλευτές και υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 127 βουλευτές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Με 153 ψήφους απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της ΝΔ για το Σκοπιανό "

Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης: Αποχωρεί από τους ΑΝΕΛ αν καταψηφίσουν την πρόταση μομφής

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Top Channel και του Kozanimedia, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς προτίθεται να αποχωρήσει από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» αν σήμερα, σε λίγη ώρα, το κόμμα του Πάνου Καμμένου καταψηφίσει την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση!

Μιλώντας σε συνεργάτη του Kozanimedia το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ένα από τα σημαντικότερα εν Ελλάδι στελέχη των ΑΝΕΛ ανέφερε πως σήμερα το μεσημέρι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, ζητώντας την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, προκειμένου να μην υπογραφεί αύριο, στις Πρέσπες,η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων.

Ωστόσο, ο κ. Πλακεντάς διέψευσε φήμες που τον θέλουν να αποχωρεί και από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, τον ίδιο δρόμο με τον Π. Πλακεντά αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ στη Δυτική Μακεδονία

kozanimedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης: Αποχωρεί από τους ΑΝΕΛ αν καταψηφίσουν την πρόταση μομφής "

Ευρωπαίοι δικηγόροι μεταβαίνουν στην Αδριανούπολη για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Την αποστολή Ευρωπαίων δικηγόρων παρατηρητών του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE), με συμμετοχή και της ελληνικής αντιπροσωπείας, προς το σκοπό διασφάλισης της τήρησης των απαιτήσεων του διεθνούς δικαίου για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολης, ανακοίνωσε σήμερα από Ορεστιάδα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.

Ειδικότερα, συνεδρίασε σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Δημήτρης Βερβεσός γνωστοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής - παρέμβασης του προέδρου του CCBE, Antonín Mokrý, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται για διάστημα πλέον των 3 μηνών στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς εξαγγέλλεται άμεσα η αποστολή Ευρωπαίων δικηγόρων παρατηρητών του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, με συμμετοχή και της ελληνικής αντιπροσωπείας, προς το σκοπό διασφάλισης της τήρησης των απαιτήσεων του διεθνούς δικαίου στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, στην πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, που άνοιξε ο οικοδεσπότης Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας δια της προέδρου του Άννας Μεμετζή, παραβρέθηκαν οι γονείς του κρατούμενου Έλληνα αξιωματικού, Δημητρίου Κούκλατζη, που έλαβαν τον λόγο και ευχαρίστησαν την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για την πρωτοβουλία αυτή και για λογαριασμό της οικογένειας του Άγγελου Μητρετώδη.

Ακόμη, την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η ιστορική χορωδία του ΔΣΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου και συναδέλφου Δημητρίου Καρούζου.

Η επιστολή της CCBE

Η επιστολή του Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστούμε για την από 4 Ιουνίου επιστολή σας.
Όπως πολύ σωστά υποθέσατε, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) δεν έχει λάβει απάντηση από τους Τούρκους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Αυτό, ωστόσο, δεν κατευνάζει τις ανησυχίες σχετικά με το σεβασμό της διαφάνειας των διαδικαστικών εγγυήσεων, ο οποίος είναι βασική προϋπόθεση για τις χώρες που συμμορφώνονται με το Κανόνα Δικαίου.
Ένας από τους στόχους του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) είναι «Να παρακολουθεί ενεργά την προάσπιση του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της προστασίας του πελάτη». Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτούς τους στόχους το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) θα αποστείλει υπενθύμιση και στους δύο Τούρκους δικηγόρους, την οποία θα κοινοποιήσει τόσο στον Πρόεδρο του Συλλόγου της Αδριανούπολης όσο και στον Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων.
Εάν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτή την επιστολή πριν το τέλος αυτού του μήνα, θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο το Δικηγορικού Συλλόγου της Αδριανούπολης να πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, την Ελληνική Αντιπροσωπεία και – εφόσον το επιθυμούν- την Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων. Επίσης θα του ζητήσουμε να έρθει σε επαφή με τους Τούρκους Δικηγόρους, οι οποίοι εκπροσωπούν τους Έλληνες στρατιωτικούς. Τέλος, θα επιμείνουμε να δούμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να εκτιμήσουμε εάν η μεταχείρισή τους είναι σύμφωνη με διεθνείς κανόνες όπως:
· Του Χάρτη αρχών για την Προστασία των Προσώπων που τίθενται υπό Κράτηση ή Φυλάκιση οποιασδήποτε μορφής, των Ηνωμένων Εθνών.
· Των Προτύπων Ελάχιστων Κανόνων των Ηνωμένων Εθνών, για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων
· Της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Τρόπων Σκληρής Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας
· Της Διεθνούς Σύμβασης για τη προστασία όλων των Ατόμων από Βίαιες Εξαφανίσεις
Η παρουσία και η υποστήριξη του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων έχει, φυσικά, ως στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων των φυλακισμένων και συγκεκριμένα να εκτιμήσει και εν τέλει να εναντιωθεί στα κάτωθι:
· Στην αυθαίρετη κράτηση- κράτηση χωρίς νόμιμη αιτία και χωρίς νομική διαδικασία
· Κράτηση σε απομόνωση – κράτηση χωρίς πρόσβαση στην οικογένεια, σε δικηγόρους κλπ.
· Μυστική κράτηση- κράτηση σε μυστική τοποθεσία
· Ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης στις φυλακές- όπως συνωστισμός και παρατεταμένη κράτηση σε απομόνωση
· Μεροληπτικές δίκες- Δίκες που διεξάγονται χωρίς να διασφαλίζεται η ελάχιστη νομική διαδικασία
· Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης

Ευχόμαστε αυτή η προσέγγιση να ικανοποιεί το αίτημά σας
Με εκτίμηση,
AntonínMokrý
Πρόεδρος CCBE»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαίοι δικηγόροι μεταβαίνουν στην Αδριανούπολη για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς"

Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στα ΜΑΤ νεαρό με πέτρες στην τσάντα του

Ένα ακόμη περιστατικό έντασης διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το Σκοπιανό στο Σύνταγμα, όταν ένας νεαρός παραδόθηκε από τον κόσμο στα ΜΑΤ, επειδή είχε πέτρες στην τσάντα του.

Όπως είπαν στις αστυνομικές δυνάμεις, οι διαδηλωτές που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά που οδηγεί στο Κοινοβούλιο από τις σκάλες, «δεν ανέχονται άτομα με κουκούλες».

Επίσης, τραυματίστηκε ακόμη ένα άτομο, όταν εκσφενδονίστηκε ένα μπουκάλι από το πλήθος και αυτό βρήκε κατά λάθος το κεφάλι του. Ωστόσο, ο τραυματισμός του δεν ήταν σοβαρός και ο διαδηλωτής παραμένει στο σημείο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στα ΜΑΤ νεαρό με πέτρες στην τσάντα του"

Τσίπρας: Η χώρα συμφώνησε με την πΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες

Αυτες οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή την πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας". Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη "Μακεδόνας", που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις "πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας". Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση - μια για πάντα - της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: "Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν" και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«Έχοντας όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως αρνείται να δεχτεί μίζερη πραγματικότητα για τη χώρα.

«Δεν είναι πατριωτισμός να τρέφεις μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Δεν είναι πατριωτισμός να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων. Δεν είναι πατριωτισμός τα μεγάλα λόγια, οι μεγαλοστομίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ και η κυβέρνηση μου αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και Περιγράφοντας το όραμα για την Ελλάδα του αύριο, κάλεσε τους πάντες να δουλέψουν σε αυτην την κατεύθυνση, καλώντας επίσης σε καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες - για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ. Πινέιρο, Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο τού παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας "απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία", όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα "Νέα Μακεδονία", αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος στο πακέτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας, και ο κ. Σαμαράς δεν το ζήτησε από τον κ. Πινέιρο, όπως και στην ενδιάμεση συμφωνία που δεν υπάρχει ούτε καν της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου "Μακεδόνας" και "μακεδονική γλώσσα" όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αντώνη Σαμάρα, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του». «Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής» συνέχισε την κριτική του ο κ. Τσίπρας προς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας;» είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, Είναι προς το συμφέρον του τόπου να κρατήσουμε με δική μας ευθύνη πια, ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική ;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Η χώρα συμφώνησε με την πΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες"

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σκοπίων: Ιστορική η υπογραφή της συμφωνίας για όλη την Ευρώπη

Η αυριανή ημέρα είναι «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποζνιακόφσκι (Mile Boshnjakovski), σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των προετοιμασιών στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, των Πρεσπών, της τελετής υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση. Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».

ΑΠΕ- ΜΠΕ/enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σκοπίων: Ιστορική η υπογραφή της συμφωνίας για όλη την Ευρώπη"

Στο χωριό Ψαράδες οι υπογραφές για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Στο χωριό Ψαράδες του νομού Φλώρινας, στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας, το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο κ. Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Εάν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν σε διαμορφωμένη εξέδρα. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας.
SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS
Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.
Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, για να καλύψουν την τελετή υπογραφής.
ΑΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο χωριό Ψαράδες οι υπογραφές για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ"

Οι διαδηλωτές ζητούν να μπει ο στρατός στη Βουλή

Εκτός από τα επεισόδια που είχαμε έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη συμφωνία σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, στην οποία τραυματίστηκε ελαφρώς ένας διαδηλωτής, ακούστηκαν και συνθήματα, με τα οποία ζητούταν από τον στρατό να μπει εντός του Κοινοβουλίου.

Για να υποχωρήσει η ένταση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, με την ατμόσφαιρα να γίνεται ιδιαιτέρως βαριά.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι διαδηλωτές ζητούν να μπει ο στρατός στη Βουλή"

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προκρίνει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» -Ήταν η καλύτερη διαπραγματευτική της στιγμή

Κάνοντας χρήση εγγράφων που αποχαρακτηρίστηκαν πλέον, αναφέροντας ότι έχει την άδεια του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ήταν η «καλύτερη στιγμή στην διαπραγμάτευση της ΝΔ», λέγοντας ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και την έγκριση της τότε υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη.

Η εν λόγω ονομασία «ήταν αυτή που ο Κώστας Καραμανλής έλεγε ότι θα μπορούσε να είναι το καλό αποτέλεσμα που αναζητούμε. Ήταν αυτή που προέκρινε και ο Νίμιτς λέγοντας ότι δεν αναπαράγει προηγούμενα ιστορικά γεγονότα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Πολλοί μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Αλλά δεν μας λένε τα τελευταία 70 χρόνια πόσα τετελεσμένα δημιουργήθηκαν. Αλλά δεν μας λένε και εάν τα τετελεσμένα αυτά θα ισχύσουν για τη γειτονική χώρα», ανέφερε ο υπουργός συμπληρώνοντας : «Σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε γλώσσα ή εθνότητα. Ρίξτε μια ματιά στη συμφωνία. Πουθενά δεν λέει για εθνότητα. Μόνο για ιθαγένεια».

Αναφορικά με τη γλώσσα, υποστήριξε ότι η «μακεδονική γλώσσα» αναγνωρίστηκε το 1954 και στη συνέχεια το 1977 αναρτήθηκε στον επίσημο πίνακα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει ουδείς άλλος λαός από τον ελληνικό. «Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική», τόνισε για να κατηγορήσει σημερινή αντιπολίτευση και προηγούμενες κυβερνήσεις: «Είστε οπαδοί της αδράνειας».

«Ναι, κάνουμε συμβιβασμό. Ξέρει κανείς διεθνή συμφωνία που να μην καταλήγει σε συμβιβασμό;», συμπλήρωσε.

Η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση είναι αυτή που γίνεται πακέτο, εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς, ώστε να δώσεις αυτό για το οποίο ο άλλος καίγεται περισσότερο και να πάρεις αυτό για το οποίο καίγεσαι εσύ περισσότερο.

Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. ότι υποστηρίζει τον διεθνή αναχωρητισμό, διότι δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο, στο οποίο στηρίζεται η συμφωνία και έτσι θα δώσει και στην Τουρκία το δικαίωμα να ζητά αναθεώρηση της Λωζάννης.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς με νόημα: «Είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που δεν γίνεται με εξωτερικούς συνεργάτες, δεν γίνεται με Γρυλλάκηδες και στελέχη της ΚΥΠ. Εγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προκρίνει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» -Ήταν η καλύτερη διαπραγματευτική της στιγμή"

Μητσοτάκης: Σας αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης - Είναι προσυνεννοημένα όσα κάνετε

«Αυτός ο άνθρωπος που είδατε πριν από λίγο στο βήμα είναι ο υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και μόνο για αυτή τη μνημειώδη ομιλία άξιζε η πρόταση μομφής. Τέτοιο ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και κυνισμού αυτή η αίθουσα δεν έχει ξαναδεί. Αν και δεν είναι εδώ να ακούσει. Έφυγε αμέσως. Αναρωτιέμαι γιατί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Υπάρχουν και ανάγκες παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής...
Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βάλουν οι εκλογές τέλος στην καταστροφική πορεία σας, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οι Έλληνες αξίζουν πολύ καλύτερα από αυτή την ανεύθυνη κυβέρνηση, συνέχισε. Εξήγησε και γιατί κατέθεσε την πρόταση μομφής τώρα: για να θέσουμε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ αύριο. «Ο καθένας ξεχωριστά ψηφίζοντας ναι βγάζει εισιτήριο για τις Πρέσπες. Χωρίς επιστροφή, γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» υπογράμμισε. 

Στο σημείο αυτό εστίασε στους ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Πάνο Καμμένο. Λένε ότι διαφωνούν, αλλά στηρίζουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, ανέφερε. Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης και στους δυο σας, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα, ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής, επέμεινε στην επίθεσή του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Tweet11


Περνώντας στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε για μυστική διπλωματία, περιφρόνηση των πολιτών και εργαλειοποίηση ενός εθνικού θέματος για την επίτευξη κομματικών σκοπών. Ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τους πολίτες που διαμαρτύρονται, αλλά η ΝΔ δεν υποδαυλίζει τα ποτάμια της οργής. «Προσπαθούμε να σας σταματήσουμε με κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ εσείς έχετε το θράσος να μας επιρρίπτεται ευθύνες για τον διχασμό που καλλιεργήσατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά.

«Με τη συμφωνία που έχετε φέρει το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, οι πολίτες και η γλώσσα τους όχι» εξήγησε τη διαφωνία του. 

Στο σημείο αυτό έκανε μία παρένθεση λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι είναι αγενές να κοιτά συνεχώς το κινητό του. Μάλιστα, έκανε λόγο για νέα κοινοβουλευτικά ήθη.
Tweet22
Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της για αυτό είστε όλοι συνυπεύθυνη, επέστρεψε στο θέμα των Σκοπίων ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Αν ισχύει η δέσμευσή πως θα λύσετε και τα προβλήματα με την Αλβανία πριν φύγετε για διακοπές, είπε στον Νίκο Κοτζιά, τότε καλύτερα να φύγετε για διακοπές διαρκείας από τώρα. 

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον κοιτάξει: που είναι το Σεβάρνα Μακεντόνια. Μάλλον δεν ξέρετε που βάζετε την υπογραφή σας, σημείωσε, προφανώς δεν είχατε διαβάσει τη συμφωνία που σας σέρβιρε ο κ. Κοτζιάς.

Επιπλέον ρώτησε τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα και αν θα γράφουν τα σχολικά βιβλία κοινές επιτροπές. 

Κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανού για τα πάντα, επανήλθε στον διμέτωπο κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Δεν ντρέπεστε, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αποχαρακτηρισμού απόρρητων εγγράφων για να προκληθεί αντιπερισπασμός και να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης. Αναμχλεύοντας το παρελθόν δε θα ξεφύγετε από την αλήθεια, προσέθεσε. 

«Είστε έτοιμος να υπογράψετε μία συμφωνία που για εμένα αποτελεί μείζονα εθνική υποχώρηση, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου» τόνισε και επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι θα έπρεπε να τον ανησυχούν τα καλά λόγια από το εξωτερικό. 

«Οι εκλογές είναι θέμα μηνών και θα πάρετε τη θέση που σας αξίζει: του χειρότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της μεταπολίτευσης» κατέληξε και κάλεσε όσους αντιλαμβάνονται το βάρος της ευθύνης να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Σας αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης - Είναι προσυνεννοημένα όσα κάνετε"

Θεοδωράκης: Nαι στη συμφωνία, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ -Σφοδρή επίθεση σε Καμμένο και στρατηγό Φράγκο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής μίλησε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να σταματήσει να σπαταλά εθνικό κεφάλαιο.

«Στο Μακεδονικό οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών είναι τεράστιες. 25 χρόνια χάνουμε ευκαιρίες, σπαταλάμε εθνικό κεφάλαιο και χαραμίζουμε τη φωνή της Ελλάδας, δίνουμε τις λάθος μάχες. Αποτέλεσμα μηδέν. Το Ποτάμι δεν πιστεύει στη δευτέρα πολιτική παρουσία, δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν με ενδιαφέρει να κρίνω όλα τα ζητήματα σκεφτόμενος τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Τσίπρα, αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε δυνάμεις στα βόρεια σύνορά μας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε σφοδρή κριτική στις ακραίες φωνές που ακούγονται στα συλλαλητήρια και επιτέθηκε με δριμύτητα στο στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο για τα όσα είπε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

«Οι Ομιλητές στα συλλαλητήρια παρουσιάζουν μία χώρα ηττημένη που κάποια στιγμή θα γίνει μια παγκόσμια συνωμοσία που κάποια στιγμή θα έρθουν οι βάρβαροι και θα μας καταλάβουν. Είναι αστείο να φοβόμαστε ότι θα μας πάρουν τον λευκό Πύργο και την Θεσσαλονίκη. Δεν μας συνδέει και δεν πρέπει να μας συνδέει τίποτε ούτε πολίτικα ούτε αισθητικά με αυτούς που μιλούν για προδότες και κρεμάλες. Τα συλλαλητήρια μπορούν να οδηγήσουν σε τερατογενέσεις (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μετά τους αγανακτισμένους. Τον βούρκο πρέπει να τον αποξηράνουμε και όχι απλά να κυνηγάμε με ψαλιδάκι τα δηλητηριώδη φυτά. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έκλεισε με έναν απόστρατο αξιωματικό (σ.σ.: τον Φρ. Φράγκο) να φωνάζει "ζήτω ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις, θα μας βρουν μπροστά τους οι πολιτικοί", ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Κανεις βουλευτής δεν αντέδρασε δεν έκανε έστω μία δήλωση αντιδρασης σε αυτή την ύβρη», είπε.

Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν ο κ. Θεοδωράκης και για τη στάση που κρατάει η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα των Σκοπίων λέγοντας ότι κοπιάρει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

«Ακούω καρμπόν λόγια και καρμπόν συμπεριφορές μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη. Είμαι σίγουρος ότι αν ο κ. Μητσοτάκης έφερνε τη συγκεκριμένη συμφωνία σήμερα κάποιοι άλλοι θα ήταν στα κάγκελα η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στα κάγκελα. Για πολλούς κεντρώους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία στο θέμα με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχα πιστέψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την οικογενειακή παράδοση για να υπερασπιστεί μία λύση. Για δικαιολογία έχω ακούσει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να θωρακίσει τη Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της και όταν γίνει πρωθυπουργός θα επανέλθουν όλα τα φιλελεύθερα. Όμως η ελληνική και ευρωπαΐκή εμπειρία διαψεύδει αυτή την ελπίδα. Η παραχώρηση στα άκρα δεν ανακόπτει ποτέ την επέλαση των άκρων, την δυναμώνει . Εκτός των άλλων διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα όνειρα των ακραίων που είναι οι δικοι μας εφιάλτες. Εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα».

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Πάνου Καμμένου:

«Η στάση Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη και χρησιμοποιεί το υπουργείο του και τις στολές παραλλαγής για να εφαρμόσει λάθος πρότυπα στις ένοπλες δυνάμεις. Μας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στις αρχές του. Ποιες αρχές; Γελάνε και οι πέτρες και τα έδρανα. Έχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέματα του. Η ευθύνη είναι του κ. Τσίπρα, πιάστηκε σε ένα δόκανο, χρησιμοποίησε τον Καμμένο ως το βαρύ πυροβολικό της ακροδεξιάς και τώρα αυτό το βαρύ πυροβολικό απειλεί να γκρεμίσει τις γέφυρες που χτίζει με την πραγματικότητα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Nαι στη συμφωνία, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ -Σφοδρή επίθεση σε Καμμένο και στρατηγό Φράγκο "

Γεννηματά για Σκοπιανό: Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες

«Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει πριν βρεθεί ενώπιον τετελεσμένων» ξεκίνησε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά και ξεκαθάρισε πως «δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση, πουθενά και για κανένα θέμα, ειδικά στα εθνικά θέματα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για επιπολαιότητα την ώρα που ο ελληνισμός αντιμετωπίζει νέες απειλές από την Τουρκία. «Είστε θλιβερή μειοψηφία, είστε επικίνδυνοι για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή που υποκύπτει στις πιέσεις, συνέχισε και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις, για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσει ο ελληνικός λαός γιατί εμάς αφορά» τόνισε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ.

«Ο κ. Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση, αλλά και για τον διχασμό της κοινωνίας» ανέφερε, εστιάζοντας στις ευθύνες του πρωθυπουργού.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που πρότειναν στο παρελθόν να δώσουμε τα πάντα στη FYROM, ενοχοποιώντας και τις κινητοποιήσεις των πολιτών κατά του αλυτρωτισμού» επισήμανε και ζήτησε σεβασμό στη φωνή του λαού.

Καταδίκασε ως πρόκληση σε βάρος του πολιτεύματος την ομιλία Μπαρμπαρούση και τόνισε: καμία ανοχή στους φαίστες! Κάλεσε και τη δικαιοσύνη «επιτέλους να προχωρήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής». Μάλιστα, μίλησε για πολιτική πρεσβυωπία, αναφερόμενη στη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Στάθηκε και στις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ, όπως είπε, ευθύνες που η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να αναλάβει. Χαρακτήρισε τη ΝΔ... κόμμα μπαμπούσκα.

«Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στη λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση» ξεκαθάρισε. Δέχτηκε ότι η συμφωνία έχει θετικά σημεία, αλλά η υλοποίησή τους δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά από την γειτονική ώρα.

Ενώ οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε είναι άμεσες. Δεν πρέπει να βιαστείτε κ. πρωθυπουργέ να προχωρήσετε στις υπογραφές, είπε απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

Στάθηκε σε δύο σημεία που πρέπει να αλλάξουν: πρώτον, η εθνικότητα και η γλώσσα να είναι σύμφωνα με τη νέα ονομασία και δεύτερον, η επιστολή πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ να σταλεί μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των Σκοπίων.

Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες, κατέληξε, ο κ. Τσίπρας θα κριθεί από την ιστορία αλλά και από τον ελληνικό λαό στις εκλογές, όπου το όχι δε γίνεται ναι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά για Σκοπιανό: Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες"

Tρεις ανήλικοι ανάμεσα στους συλληφθέντες για την επίθεση στα ΜΑΤ στη Χ. Τρικούπη

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες (15-6-2018) στην Πλατεία Εξαρχείων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), ένδεκα (11) άτομα (επτά ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί, εκ των οποίων τρεις ανήλικοι), κατηγορούμενοι για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, εμπρησμό, έκρηξη, εξύβριση, απειλή και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες και του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, τα προαναφερόμενα άτομα νωρίτερα είχαν επιτεθεί στις Αστυνομικές Δυνάμεις που εκτελούσαν υπηρεσία στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, εκτοξεύοντας εναντίον τους πλήθος από μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα.

Κατά τη διαφυγή τους, καταδιώχθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις της Υ.Α.Τ και προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, εισήλθαν σε κατάστημα στην Πλατεία Εξαρχείων, απ' όπου και συνελήφθησαν.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση την 18-6-2018, διατηρώντας την κράτησή τους.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Tρεις ανήλικοι ανάμεσα στους συλληφθέντες για την επίθεση στα ΜΑΤ στη Χ. Τρικούπη"

Βασίλης Λεβέντης: «Πάτε να υπογράψετε βιάζοντας τον λαό, κύριε Κοτζιά»

Έγκλημα χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής την συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην υπογράψει την συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

«Ο κ. Τσίπρας μου είχε πει ότι πρώτα τα τα Σκόπια θα κάνουν την αλλαγή του Συντάγματος και μετά θα πάνε στο ΝΑΤΟ. Όπως καταλαβαίνετε δε θα κάνουν τίποτα και θα πάρουν την πρόσκληση» σημείωσε ο Βασίλης Λεβέντης.

Από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Λεβέντης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσέξτε γιατί αύριο μπορεί να είστε κατηγορούμενος». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει, καθώς δεν έχει προηγηθεί απόφαη του ΚΥΣΕΑ ή του υπουργικού συμβουλίου. Κάθε ένας που βάζει υπογραφή ενάντια στη θέληση του λαού είναι υπόλογος, προσέθεσε. «Τελείωσε η εποχή που ο ένας «καθάριζε» τον άλλο και υπήρχε ατιμωρησία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβένης κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις των εταίρων και των συμμάχων, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, η κυβέρνηση «δεν νομιμοποιείται να εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας». Πρόσθεσε μάλιστα πως η απόπειρα της κυβέρνησης να μην συζητήσει την συμφωνία στη Βουλή πριν την υπογραφή της συνιστά πραξικόπημα.

«Η κυβέρνηση λέει ότι το όνομα το είχε δώσει η ΝΔ, είναι δικαιολογία αυτό για να διαπράξει ο πρωθπουργός τις δικές του αθλιότητες» αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης. Μάλιστα, έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, επισημαίνοντας πως αν δεν υπήρχε η πρόταση μομφής δε θα είχε ενημερωθεί η Βουλή. «Δεν ενημερώθηκε ούτε καν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών», σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στη στάση του διεθνούς παράγοντα. «Τα εύγε Αμερικανών και Γερμανών δεν είναι προς τιμήν και όχι μόνο για την Αριστερά» είπε χαρακτηριστικά. «Πάτε να υπογράψετε βιάζοντας τον λαό και αυτό είναι ανέντιμο κύριε Κοτζιά» ανέφερε κοιτώντας τον υπουργό των Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε ακόμη ότι δεν τιμά την κυβέρνηση να λέει ότι η ΝΔ είναι πίσω από τις υπερβολές της Χρυσής Αυγής.

«Έχετε ψηφίσει πολλά νομοσχέδια με τη ΧΑ» προσέθεσε με νόημα, κοιτώντας προς τα κυβερνητικά έδρανα. Είχε και ένα μήνυμα για τον υπουργό Άμυνας: «Ο κ. Καμμένος να σκεφτεί καλά, δε μπορεί να λέει ότι θα γίνει ψηφοφορία μετά από έναν χρόνο. Ο Τσίπρας το δίνει αύριο».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βασίλης Λεβέντης: «Πάτε να υπογράψετε βιάζοντας τον λαό, κύριε Κοτζιά»"

Ενταση στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα -Προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή, τους απώθησαν τα ΜΑΤ [βίντεο & εικόνες]

Αναψαν τα αίματα έξω από τη Βουλή στο συλλαλητήρια για την Μακεδονία, όταν ομάδα συγκεντρωμένων επιχείρησε να ανέβει από τα σκαλιά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, αλλά απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.
Μάλιστα οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια η κατάσταση ηρέμησε. 
Στις 16:20 η Αστυνομία έδωσε εντολή να κλείσει ο δρόμος έξω από τη Βουλή, αφού ο κόσμος βρίσκεται πλέον στην πλατεία Συντάγματος και μπροστά από το Κοινοβούλιο. Πάντως για την ώρα δεν έχουν συγκεντρωθεί πολλοί πολίτες, ενώ σημειώνεται πως ο βροχερός καιρός δεν ευνοεί τη συγκέντρωση. Αυτή την ώρα είναι κλειστή και η λεωφόρος Αμαλίας.








Διαδηλωτές κρατώντας ελληνικές σημαίες και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συμφωνία.
Με καλέσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Επιτροπή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους πολίτες σε μαζικές συγκεντρώσεις σήμερα στο Σύνταγμα καθώς επίσης και την Κυριακή στο Πισοδέρι στις Πρέσπες.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα -Προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή, τους απώθησαν τα ΜΑΤ [βίντεο & εικόνες] "

Δημοσκόπηση: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις 14,4 μονάδες – 73,2% ΟΧΙ για “Μακεδονία”

Δημοσκόπηση με στοιχεία πραγματικά «κόλαφο» για το κυβερνών κόμμα, την συγκυβέρνηση αλλά και τους ΑΝΕΛ παρουσιάζει η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, σύμφωνα με την οποία το σκοπιανό, η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και το ξεπούλημα του ονόματος «Μακεδονία» δείχνει να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάνει ξανά την αυτοδυναμία με ποσοστό 30,6% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,2%, αυξάνοντας έτσι τη διαφορά τις 14.4 μονάδες.

Με βάση την ίδια έρευνα, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να κρατάει την τρίτη θέση με 7,5%, ενώ οι ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν σίγουρα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε Μακεδονία και Θράκη κυμαίνονται πλέον σε μονοψήφια νούμερα, ενώ βάση της ίδιας δημοσκόπησης το 73,2% λέει «ΟΧΙ» στο να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων και το 68,3% «ΟΧΙ» στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις 14,4 μονάδες – 73,2% ΟΧΙ για “Μακεδονία”"

Στις 16:00 το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος

Με συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και στο Πισοδέρι Φλώρινας, κορυφώνονται -σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή- οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», κατά της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Στις 16:00 σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που μέσα στη βουλή θα διεξάγεται η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, χιλιάδες διαδηλωτών αναμένεται να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην αυριανή υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, στις Πρέσπες και τη εκχώρηση της «Μακεδονίας».

Οι διοργανωτές έκαναν γνωστό πως από το πρωί του Σαββάτου, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του κόσμου μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που θα κορυφωθεί νωρίς το απόγευμα. Κεντρικό moto της διαδήλωσης είναι: «Αν όχι τώρα πότε; Αν όχι εμείς ποιοι;».


Καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση ανακοίνωση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» αναφέρει : «Η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς να έχει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται, ξεπουλάει το όνομα της Μακεδονίας ενώ ταυτόχρονα εξαιρεί από τη σύνθετη ονομασία τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα, παραβιάζοντας κατάφορα την πάγια εθνική θέση».

Όπως έχει γίνει γνωστό, στήριξη στην συγκέντρωση - συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος. Παρέχει και η Ν.Δ. με τις οργανώσεις της σε όλη την Αττική να καλούν «μέλη της παράταξης να εκφράσουν μαζικά την αγωνία τους για ένα ζήτημα μείζονος εθνικού συμφέροντος», σύμφωνα με σχετικές πηγές.

Στο Πισοδέρι την Κυριακή το συλλαλητήριο
Αύριο Κυριακή, ημέρα υπογραφής της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας στο Λαιμό Πρεσπών στο νομό Φλώρινας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται με συγκέντρωση – συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.

Ήδη υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» στην Βόρεια Ελλάδα, ώστε να υπάρξει μαζική παρουσία στις Πρέσπες, την ίδια ώρα που θα υπογράφεται η συμφωνία. «Εμείς θα είμαστε εκεί, στα ποτισμένα από το αίμα των ηρώων χώματα της Μακεδονίκης γης, για να φωνάξουμε πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών.

Λεωφορεία για το Πισοδέρι, ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη (πληροφορίες στο τηλ. 2310244400) και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πληροφορίες για δρομολόγια από Βόρεια Ελλάδα: https://goo.gl/SM3wpe

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 16:00 το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος"

Αιφνιδιαστική αντεπίθεση από την Κίνα στις ΗΠΑ με δασμούς στο πετρέλαιο

Το Πεκίνο κατέλαβε εξαπίνης την Παρασκευή τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, απειλώντας να επιβάλλει δασμούς στο αργό, το φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ , παρότι η Κίνα πλέον κατατάσσεται πλέον πρώτη στον κατάλογο των κρατών που εισάγουν αμερικανικό πετρέλαιο.

Η Κίνα αντέδρασε στους δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήγγειλε ότι θα επιβληθούν ο αμερικανικός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας πως θα επιβάλλει ισόποσους δασμούς σε διάφορα προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα όμως, το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι ετοιμάζεται να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα, κάτι που για τους περισσότερους αναλυτές αποτέλεσε έκπληξη, καθώς μέχρι τώρα τα κινεζικά μέτρα στοχοθετούσαν κυρίως αγροδιατροφικά προϊόντα και αυτοκίνητα.

«Αυτή είναι μεγάλη υπόθεση. Η Κίνα είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού των ΗΠΑ πλέον, κι επομένως αυτό είναι ζήτημα για (την αγορά) αργού», και το πράγμα θα πάρει ακόμα σοβαρότερες διαστάσεις «αν μιλάμε και για διυλισμένα προϊόντα. Αυτή προφανώς είναι πολύ σημαντική εξέλιξη», τόνισε ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών για τις πρώτες ύλες στην εταιρεία ClipperData.

Η Κίνα εισάγει σήμερα περίπου 363.000 βαρέλια αμερικανικού αργού την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως μοιράζεται με τον Καναδά την πρώτη θέση στην κατάταξη των εισαγωγέων, κατά στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Εισάγει επίσης επιπλέον 200.000 βαρέλια την ημέρα άλλων ενεργειακών προϊόντων, όπως το προπάνιο.

Η αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία έχει αυξήσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της χάρη στα σχιστολιθικά κοιτάσματα, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή της στα 10,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, ποσότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Από αυτή την ποσότητα, οι ΗΠΑ εξάγουν σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο πρόεδρος Τραμπ διατυμπανίζει την αμερικανική κυρίαρχη θέση στην παραγωγή πετρελαίου ως ένα από τα κλειδιά της παγκόσμιας επιρροής των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον εξάλλου προτρέπει άλλες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και το Πεκίνο, να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού αργού και να μειώσουν τις προμήθειές τους από το Ιράν, αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου: εισήγαγε 650.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018. Είναι ακόμα ασαφές αν σκοπεύει να μειώσει τις εισαγωγές της από το Ιράν.

Εάν επιβληθούν δασμοί στο αμερικανικό αργό, αυτό θα αποθαρρύνει τα κινεζικά διυλιστήρια να το αγοράζουν. Η απειλή αυτή διατυπώθηκε την ώρα που άλλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ετοιμάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και χώρες-μη μέλη του Οργανισμού.

Ανησυχία προκαλεί επίσης στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας η κινεζική απειλή να επιβληθούν δασμοί στο εισαγόμενο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), ένα από τα προϊόντα των ΗΠΑ οι εξαγωγές του οποίου στην Κίνα έχουν αυξηθεί αισθητά τελευταία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιφνιδιαστική αντεπίθεση από την Κίνα στις ΗΠΑ με δασμούς στο πετρέλαιο"

Τζιτζικώστας: Εκλογές πριν υπογραφεί η συμφωνία με τα Σκόπια

Προσφυγή στις κάλπες πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με τα Σκόπια ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι δεν μπορεί η στάση ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, κι όχι μιας Κυβέρνησης, να δεσμεύσει τη χώρα σε μια απαράδεκτη και επικίνδυνη συμφωνία, ενώ υπογράμμισε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα πρωτοβουλίες θα αναλάβει και η Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι συντριπτικά απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία.
«Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας, που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα σήμερα, αλλά κυρίως στο μέλλον. Πραγματικά απορώ πως είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός της χώρας, χωρίς να έχει τη στήριξη όλης της Κυβέρνησης γι’ αυτή τη συμφωνία, αλλά μόνο του κόμματός του, να μην επιλέγει να προσφύγει στους πολίτες προκειμένου να εγκριθεί αυτή η συμφωνία, είτε με δημοψήφισμα, είτε ακόμη και με εκλογές. Με ξεπερνάει πραγματικά διότι θεωρώ ότιπρόκειται για το πιο σημαντικό εθνικό θέμα που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό. Ένα θέμα για το οποίο όλους αυτούς τους μήνες γίνεται μια κακή διαπραγμάτευση, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση σε κανέναν, ούτε καν στις πολιτικές δυνάμεις. Δεν χαράχτηκε από την αρχή μια ενιαία εθνική στρατηγική, μια εθνική κόκκινη γραμμή που θα βοηθούσε την Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και τελικά φτάνουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα απαράδεκτο και επικίνδυνο, που με ανησυχεί για τη σταθερότητα της περιοχής σήμερα και στο μέλλον», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε την αντίθεση στην προωθούμενη συμφωνία της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όλων των φορέων και σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης.
«Σήμερα μιλάει η Βουλή, αλλά από εβδομάδα η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά. Σε κάθε περίπτωση ας το σκεφτούν δυο και τρεις φορές πριν υπογράψουν το οτιδήποτε. Εάν ο Πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί ρητά εντός της ημέρας ότι δεν θα υπογράψει αύριο αυτή τη συμφωνία, τότε θα πρέπει να ψηφιστεί η πρόταση μομφής και να πάει η χώρα σε εκλογές για να κρίνουν οι πολίτες αν θέλουν μια τέτοια λύση. Μια λύση η οποία το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, να δημιουργεί πρόβλημα και να υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, αναγνωρίζοντας στα Σκόπια μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα και όνομα. Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα, που θα πρέπει σήμερα ο κάθε Βουλευτής μεμονωμένα -κι όχι μόνο τα κόμματα- να αντιληφθεί το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που έχει και πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια του», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Μάλιστα κάλεσε τον Πρωθυπουργό πριν την ψηφοφορία στη Βουλή να πάρει ξεκάθαρη στάση: «Αν πρόκειται να υπογράψει αύριο αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, θα πρέπει αυτή η Κυβέρνηση σήμερα το βράδυ να πέσει, να πάμε σε εκλογές και να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να στηρίξουν ή όχι την πρόταση αυτή».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας: Εκλογές πριν υπογραφεί η συμφωνία με τα Σκόπια"

Επίθεση Σταμάτη στον ΣΥΡΙΖΑ: Κρίμα στις σόλες των παπουτσιών που καταναλώσατε για να κάνετε πορείες στην αμερικανική πρεσβεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, σημειώνοντας: "Ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, που χθες ωρύονταν εναντίον της σύμβασης και έλεγαν πολύ σκληρότερους χαρακτηρισμούς από τα άλλα κόμματα, τι είναι; Σε ποια κατηγορία τους εντάσσετε, στους ακραίους εθνικιστές ή τους γραφικούς; Γιατί κάθονται δίπλα σας. Με αυτούς συγκυβερνάτε. Εκεί δεν λέτε κουβέντα. Δεν ξέρω πώς τους χαρακτηρίζετε. Προφανώς, σε όποιον χαρακτηρισμό κι αν δώσετε μπροστά έχετε τον επιθετικό προσδιορισμό χρήσιμοι, Χρήσιμοι για την παραμονή σας στην κυβέρνηση".

Ο κ.Σταμάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έκανε διαπραγμάτευση αλλά μυστικό αλισβερίσι, ενώ απευθυνόμενος εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Ποιοι διαπραγματεύτηκαν για να υπερασπιστούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι μισοί από εσάς δημόσια έχετε δηλώσει ότι πρέπει να της δώσουμε σκέτο το όνομα Μακεδονία. Είναι σαν να βάζουμε τον προπονητή του Ολυμπιακού να διαιτητεύσει έναν αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα".

"Κρίμα στις σόλες των παπουτσιών που καταναλώσατε για να κάνετε πορείες έξω από την αμερικανική πρεσβεία και να λέτε φονιάδες των λαών. Εμείς δεν χρειαζόμαστε πιστοποιητικά. Εσείς ζητάτε και παίρνετε πιστοποιητικά αλλά πληρώνοντας βαρύ εθνικό τίμημα" συνέχισε ο κ. Σταμάτης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το Σκοπιανό είπε ότι από τις υπογραφές υπάρχουν έννομες συνέπειες και σίγουρα πολιτικές συνέπειες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνησε ότι εξαπατά τους πολίτες.

"Ουσιαστικά αυτή συμφωνία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο φερετζές για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε." κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός.



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Σταμάτη στον ΣΥΡΙΖΑ: Κρίμα στις σόλες των παπουτσιών που καταναλώσατε για να κάνετε πορείες στην αμερικανική πρεσβεία (ΒΙΝΤΕΟ)"

Αχιλλέας Γ. Καραμανλής στην «Κ»: Η χειρότερη δυνατή λύση

Την πλήρη αντίθεσή του προς τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ εκφράζει με δήλωσή του στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και πρώην υπουργός Αχιλλέας Γ. Καραμανλής, που τονίζει ότι «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν».

«Η συμφωνία με τα Σκόπια φαλκιδεύει το ελληνικό εθνικό συμφέρον, καθώς, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια, άρα και εθνότητα, εξαρτά τη σύνθετη ονομασία από την αβέβαιη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και θέτει ζήτημα αλυτρωτισμού εις βάρος της Ελλάδος», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρώην βουλευτής Αχιλλέας Γ. Καραμανλής και προσθέτει: «Ο συνδυασμός “Βόρειας Μακεδονίας” και “Μακεδόνων” είναι η χειρότερη δυνατή λύση σε ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο αγωνίστηκαν γενιές Ελλήνων και αναβιώνει τον εφιάλτη του “μακεδονικού” αλυτρωτισμού, από τον οποίο τόσο υπέφερε η πατρίδα μας και, ιδιαίτερα, η Μακεδονία μας στο παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα, για χάρη των διεθνών του δεσμεύσεων και των μικροκομματικών του σχεδιασμών, να διχάζει και να υποθηκεύει το μέλλον του έθνους. Oλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας».

O κ. Αχιλλέας Καραμανλής διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχιλλέας Γ. Καραμανλής στην «Κ»: Η χειρότερη δυνατή λύση"

Ανησυχία για κατάρρευση του ΧΥΤΑ Φυλής λόγω βροχοπτώσεων

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ΧΥΤΑ Φυλής από τις έντονες βροχοπτώσεις που αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου, ανησυχεί τους υπεύθυνους του ΕΔΣΝΑ, τη στιγμή που συνεργεία επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να «ασφαλίσουν» όσο το δυνατό καλύτερα το κομμάτι στο οποίο δημιουργήθηκε το ρήγμα.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr ο ΧΥΤΑ παραμένει κλειστός, μετά το ρήγμα που δημιουργήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με τα απορρίμματα να αρχίζουν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποκομιδή γίνεται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, από τους 5.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά, οι 2.000 τόνοι παραμένουν στους δρόμους των Δήμων της Αττικής.

Αν δεν υπάρξει κάποιοι απρόοπτο, το πιο πιθανό είναι ο ΧΥΤΑ να επαναλειτουργήσει την Δευτέρα 18 Ιουνίου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία για κατάρρευση του ΧΥΤΑ Φυλής λόγω βροχοπτώσεων"

Μανιτάκης: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπλοκάρει τη συμφωνία

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σχετικά με τη μη ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, δεν μπλοκάρει τη συμφωνία ούτε έχει καμία επίπτωση σε αυτή.
Αυτό ξεκαθάρισε ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90,1.
«Δεν συγκρούεται η απόφαση του Αρείου Πάγου με τη συμφωνία είναι μία απόφαση η οποία δημιουργεί δεδικασμένο για το εσωτερικό της χώρας, εμείς όμως υπογράφουμε μία διεθνή συμφωνία, στην διεθνή συμφωνία δεν ξέρω κατά πόσο συγκρούεται κατά γράμμα ή κατά πνεύμα αυτό που είπε ο Άρειος Πάγος με αυτό που υπογράφουμε. Δεν σημαίνει ότι παραβιάζει κάτι η χώρα μας. Η  απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπλοκάρει τη συμφωνία που πάει  να υπογράφει αύριο, δεν έχει καμία επίπτωση ούτε υπάρχει κάποια παραβίαση».
Θετική η συμφωνία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη
Ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι δύο χώρες
Προσθέτοντας όμως ότι θα μπορούσαν τα δύο μέρη να είχαν προετοιμάσει πιο καλά τα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας.
«Λαμβάνοντας υπόψιν τα πριν και τα μετά θα έλεγα ότι είναι θετικότατο ότι υπογράψαμε επιτέλους μια συμφωνία. Αν αφήναμε  κι άλλο αυτή την υπόθεση θα είχαμε κόστος . Ήδη ο όρος  Μακεδονία έχει καθιερωθεί.  Το  ότι επιτέλους έρχεται και δίνεται  ένα τέλος σε αυτή την ιστορία είναι πολύ καλό και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι σημαντικό.
Υπάρχουν στην συμφωνία κάποια σημεία για τη γλώσσα και την Υπηκοότητα  που μπορεί να θίγουν την δική μας εθνική αξιοπρέπεια αλλά μην ξεχνάμε οτι εθνική αξιοπρέπεια έχουν και οι άλλοι».
Στα θέματα γλώσσας και εθνότητας μπορούν να υπάρξουν διορθώσεις εάν συμφωνήσουν και τα δύο μέρη
Ο κ. Μανιτάκης ανέφερε πως σε μια διαπραγμάτευση και τα δύο μέρη κάτι παίρνουν και κάτι δίνουν και  πρόσθεσε πως την πορεία των συζητήσεων μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας μπορεί να υπάρξουν διορθώσεις εφόσον όμως και τα δύο μέρη συμφωνήσουν.
«Σε μία διαπραγμάτευση κάτι δίνεις κάτι παίρνεις. Έχω την αίσθηση ότι αυτά τα δύο αφού δημιουργούν  αντιδράσεις και εδώ και εκεί σημαίνει ότι δεν τα σκέφτηκαν όσο θα έπρεπε για να έχουν την κοινή αποδοχή. Η Υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί τετελεσμένο, θα μπορούσαν όμως να διορθωθούν με  κάποιες πρόσθετες διευκρινίσεις που θα γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.
Νομίζω πως και στις διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαμε με  ένα καλό διπλωματικό χειρισμό να δοθεί μία λύση και να ικανοποιηθούν και τα δύο μέρη. Δεν μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία που να ικανοποιεί μόνο εμάς».
Εάν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα είναι αύριο νομιμοποιημένη να υπογράψει τη συμφωνία
Όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας ο κύριος Μανιτάκης εκτίμησε ότι αυτή τελικά ίσως λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης διότι όπως ανέφερε εάν απόψε η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης θα έχει το τεκμήριο της δημοκρατικής νομιμοποίησης να υπογράψει τη συμφωνία
«Εάν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα  έχει το τεκμήριο της δημοκρατικής νομιμοποίησης να υπογράψει τη συμφωνία. Αύριο η κυβέρνηση θα είναι νομιμοποιημένη και με το ΟΚ της Βουλής. Θα μπορούσε να πει η Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση επειδή ο ένας εταίρος έχει δηλώσει ότι δεν εγκρίνει την συμφωνία εάν δεν υπήρχε η ψηφοφορία.  Αυτό που θα γίνει απόψε ανατρέπει αυτό το επιχείρημα».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιτάκης: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπλοκάρει τη συμφωνία "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news