facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Σφράγισαν το τμήμα Συγκοινωνιών στη Λαμία: Κύκλωμα έδινε διπλώματα-μαϊμού

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη έρευνα, που πραγματοποιούν οι αδιάφθοροι των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στο Τμήμα Συγκοινωνιών της Φθιώτιδας, το οποίο «σφράγισαν» για σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει από καιρό και σήμερα το πρωί έγινε το "ντου" στο κτίριο της οδού Ανθήλης στη Λαμία, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Φθιώτιδας (άλλοτε υπουργείο Συγκοινωνιών).

Οι εξετάσεις που ήταν να γίνουν σήμερα και αύριο φυσικά δεν έγιναν, όπως και άλλες συναλλαγές με το κοινό, αφού ουσιαστικά μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, το κτίριο και οι φάκελοι φυλάσσονται από την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται πέντε άτομα. Οι τρεις είναι υπάλληλοι στο Τμήμα Συγκοινωνιών, ένας ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών και μια υπάλληλός του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κύκλωμα φέρεται να έβγαζε «μαϊμού» διπλώματα, κυρίως σε αλλοδαπούς, με το αζημίωτο φυσικά. Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων μάλιστα, φέρεται να έχουν καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες που «καίνε» τα μέλη της παρέας.

Σε κάποιες από αυτές τα μέλη του κυκλώματος στολίζουν με «γαλλικά» τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο, ο οποίος τους χάλασε τη δουλειά, αφού κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην υπηρεσία και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, που αφορούσαν και στον τρόπο των εξετάσεων για τα διπλώματα, θεωρώντας ότι με το προηγούμενο καθεστώς δεν εξασφαλιζόταν το αδιάβλητο.

Οι πληροφορίες λένε ότι η υπόθεση έχει μεγάλη ουρά και ότι γίνεται σε βάθος χρόνου, αφού το κύκλωμα φέρεται ότι δρούσε πάρα πολύ καιρό.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα προσαχθούν και θα εξετασθούν και άλλα άτομα, ενώ υπάρχει και πολλή δουλειά με τους φακέλους της υπηρεσίας που έχουν κατασχεθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2016 είχαν συλληφθεί και πάλι ένας ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών και ένας υπάλληλός του, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν "μαϊμού" σφραγίδες, για την έκδοση αδειών οδήγησης, αδειών κυκλοφορίας ή άλλων εγγράφων.

Τέλος η δικαιοσύνη ερευνά και άλλες υποθέσεις που έχουν σχέση με το υπουργείο συγκοινωνιών, οι οποίες έχουν να κάνουν με υποκυβισμούς πολυτελών ΙΧ, αλλά και με παράνομες εκδόσεις ΠΕΙ (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας) για "κοινοτικούς κωδικούς 95".

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφράγισαν το τμήμα Συγκοινωνιών στη Λαμία: Κύκλωμα έδινε διπλώματα-μαϊμού "

Ντιμιτρόφ: «Τεστ ωριμότητας και για τις δύο χώρες»

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μίλησε αποκλειστικά στην DW για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, περιέγραψε τα επόμενα βήματα της διαδικασίας και ενθάρρυνε όλους τους εμπλεκόμενους να γράψουν Ιστορία.

DW: Ο πρόεδρος (σ.σ. της ΠΓΔΜ) Ιβανόφ απέρριψε χθες τη συμφωνία. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την όλη διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και πως μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία;
Νίκολα Ντιμιτρόφ: Θεωρώ ότι όντας εδώ στο Βερολίνο είναι ταιριαστό να χρησιμοποιήσω μια φράση του Κόνραντ Αντενάουερ, που είχε πει «όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα». Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (σ.σ. για να επικυρωθεί) και είναι καθήκον μας ως κυβέρνησης να προσφέρουμε μια επιλογή στους πολίτες. Πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους επειδή αφορά αυτούς, αφορά τα παιδιά τους. Και ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε καν ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή. Και νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε τους πάντες γι' αυτό. Δεν επιβάλλουμε μια λύση. Έχουμε καταλήξει σε έναν συμβιβασμό. Νομίζω ότι οι βασικοί προβληματισμοί και των δυο πλευρών έχουν ληφθεί υπόψη. Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι Μακεδόνας στη μία και Μακεδόνας στην άλλη περίπτωση σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τα δύο έθνη, η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας διασφαλίζεται, κάτι πολύ σημαντικό διότι βεβαίως δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ιδιαίτερα για το ζήτημα της ταυτότητας. Και αυτή ήταν μια διαδικασία μέσα από την οποία οι δύο χώρες θα γίνουν φίλες, θα γίνουν σύμμαχοι. Πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα. Από πολλές απόψεις αυτή είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν. Το παρελθόν είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Και νομίζω ότι σε ιστορικές στιγμές φέρουμε όλοι μας ιστορική ευθύνη να μην σκεφθούμε τις πολιτικές μας καριέρες και το πολιτικό μας αύριο, αλλά να σκεφθούμε πού θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα.
DW: Εν συντομία: Έχετε λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, από την κυβέρνηση στην Αθήνα; Επειδή η αντιπολίτευση αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή τη συμφωνία. Πιστεύετε ότι η συμφωνία, τα στάδια της εφαρμογής και όλα τα υπόλοιπα, θα γίνουν πλήρως σεβαστά από την ελληνική πλευρά;
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ (δεξιά) συνάντησε στο Βερολίνο τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ (δεξιά) συνάντησε στο Βερολίνο τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας
Νίκολα Ντιμιτρόφ: Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα με μια σειρά βημάτων. Αρχικά τα βήματα προβλέπεται να γίνουν από τη δική μας πλευρά επειδή έχουμε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι αλλαγές αυτές πρόκειται να γίνουν εντός της Μακεδονίας. Υπάρχει επίσης μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα. Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες. Είναι ένα τεστ και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή καλούνται να διαδραματίσουν έναν ρόλο, και νομίζω ότι εάν όλοι κάνουμε το σωστό και δεν τα παρατήσουμε έχουμε καλές πιθανότητες να γράψουμε θετική Ιστορία.
DW: Είπατε ότι το ΝΑΤΟ και ΕΕ καλούνται να παίξουν έναν ρόλο. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος σε αυτή τη διαδικασία;
Νίκολα Ντιμιτρόφ: Επιπρόσθετα στη φιλία μεταξύ Αθήνα και Σκοπίων, το κίνητρο-κλειδί για τη μακεδονική πλευρά είναι να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης και να ενταχθούμε στη νατοϊκή συμμαχία. Προκειμένου να έχουμε αυτά ως έναν συμβιβασμό win-win, χρειαζόμαστε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα τις επόμενες εβδομάδες: να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να ληφθεί μια πολιτική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου και να αποσταλεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα θέσει σε κίνηση τη νομική διαδικασία ώστε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντιμιτρόφ: «Τεστ ωριμότητας και για τις δύο χώρες»"

Εξαρθρώνεται κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων οδήγησης

Μεγαλο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης αλλά κι εικονικών εξετάσεων σε τουλάχιστον τεσσερις πόλεις της χώρας εξαρθρώνει τις τελευταίες ώρες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ με την αρωγή κι άλλων κρατικών λειτουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» έχουν ήδη συλληφθεί 7-8 άτομα, όμως ο αριθμός των συλληφθέντων αναμένεται να είναι μεγαλύτερος.

Για την δράση του κυκλώματος υπάχει σε εξέλιξη ενδεικτική, αποκαλυπτική έρευνα στα γραφεία του Υπουργείου Μεταφορών στην Κόρινθο με την συμμετοχή κρατικών επιθεωρητών.

Πολλοί από τους παραλήπτες των διπλωμάτων οδήγησης , φέρονται ότι ήταν ...ανήλικοι Ρομά. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι πιθανόν συνέχεια αντίστοιχης με διπλώματα οδήγησης που είχε πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα ενώ ηγετικά μέλη του κυκλώματος φέρονται ότι είχαν «βάση» πόλεις της κεντρικής Ελλάδος.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώνεται κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων οδήγησης"

Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στο Real.gr για το Severna Makedonja

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης του όρου Severna Makedonja από την Ελλάδα δίνει μιλώντας αποκλειστικά στο real.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Mile Bosnjakovski, στον απόηχο της σύγκρουσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΝΔ σε άτυπη ενημέρωσή της έκανε λόγο για "ψέμα" από την πλευρά της κυβέρνησης σημειώνοντας πως "τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο τον όρο “Severna Makedonija”, όπως ψευδώς υποστήριξε δημοσίως χθες ο κ. Τσίπρας. Ο όρος “Severna Makedonija” δεν απαντάται πουθενά στη συμφωνία. Αντιθέτως το όνομα το οποίο συμφωνήθηκε είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (Republic of North Macedonia) ή στη σύντομη εκδοχή του “Βόρεια Μακεδονία”".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή ισχυρίστηκε πως "διαβάζω από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού πριν από μόλις δύο ημέρες: «Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija. Δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Πού υπάρχει το Severna Makedonija στη συμφωνία που καταθέσατε στη Βουλή; Ψεύδεστε και σήμερα ακόμα".

Τι απάντησε ο Mile Bosnjakovski

Η ερώτηση του real.gr: "Σύμφωνα με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ το όνομα βόρεια Μακεδονία θα χρησιμοποιείται μεταφρασμένο στις διμερείς σας σχέσεις. Είναι αλήθεια ότι έχετε συμφωνήσει με την Ελλάδα ότι μπορεί να διαλέξει αν θα σας ονομάζει Βόρεια Μακεδονία ή Severna Makedonija στις διμερείς σας σχέσεις;"

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου ΠΓΔΜ: Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρχαν πολλές συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, για αυτό το λόγο και η Ελλάδα έχει αυτήν την επιλογή. Στο τελικό κείμενο η συμφωνία λέει ότι το επίσημο νέο όνομα θα είναι δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένο στη γλώσσα της χώρας που το χρησιμοποιεί. Είμαστε πολύ θετικοί σε αυτό, το οποίο είναι η καλύτερη λύση τόσο για τους φίλους μας στην Αθήνα όσο και για εμάς. Σεβόμαστε την επιλογή τους να χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη μετάφραση, δεδομένου ότι αυτό είναι στο πνεύμα υπέρβασης της διένεξης και οικοδόμησης φιλίας μεταξύ των δυο χωρών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στο Real.gr για το Severna Makedonja"

Εγκρίθηκε η εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων

Την έγκριση της εκταμίευσης 1 δισ. προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Πρόκειται για την υποδόση που εκκρεμούσε από την τρίτη αξιολόγηση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου 2018.

Ο ο Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε Αισιόδοξος ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η δ΄ αξιολόγηση και η Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, η αποδέσμευση των εν λόγω κεφαλαίων ήρθε ως αποτέλεσμα της θετικής αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προηγούμενης περιόδου καθώς και της αποτελεσματικότητας του νέου συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το εν λόγω ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την απόφαση του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. «Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Ένα ακόμα ορόσημο που ολοκληρώθηκε με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επέτρεψε στον ESM να εκταμιεύσει το εναπομείναν 1 δισ. Η σημερινή απόφαση του ΔΣ του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις για την έξοδο του προγράμματος, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας», έγραψε ο Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε στο Twitter την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, κάνοντας λόγο για «καλά νέα». «Οι ομάδες μας θα το αξιολογήσουν προσεκτικά (σ.σ. το πολυνομοσχέδιο) και την ολοκλήρωση των υπόλοιπων δεσμεύσεων ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον ESM, μετά και την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η συνολική οικονομική βοήθεια του ESM στο τρέχον πρόγραμμα προς την Ελλάδα θα φθάσει τα 46,9 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα. Συνολικά, ο ESM και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων"

Κλειστός παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής -Νέες ανακοινώσεις για τα σκουπίδια

Κλειστός παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής, μετά το πρόβλημα του ρήγματος που δημιουργήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με τα απορρίμματα να αρχίζουν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη λειτουργία της διεύθυνσης καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, αλλά και για την έως τώρα εικόνα της πόλης, «παρ’ ότι είναι αδύνατον να εκτελεστεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ελπίζουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι ο νέος τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων που έχει εγκαινιάσει ο δήμος Αθηναίων το τελευταίο χρονικό διάστημα, να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.

Ο σύλλογος, τέλος, καλεί τους εμπόρους της Αθήνας «να διαχειριστούν με σύνεση τα απορρίμματα έως τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου, όταν και υπάρχει πιθανότητα να επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής -Νέες ανακοινώσεις για τα σκουπίδια"

Το ΚΚΕ σκέφτεται να αποχωρήσει από την συζήτηση για την πρόταση μομφής

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη διαδικασία της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Τη στάση του κόμματος θα ανακοινώσει στην τοποθέτηση του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΚΚΕ σκέφτεται να αποχωρήσει από την συζήτηση για την πρόταση μομφής "

Συνελήφθη ο Στέφανος Χίος

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος, ο οποίος συνελήφθη απόψε, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Μακελειό», στην Καλλιθέα.

Είχε προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με το Σκοπιανό.

Ο δημοσιογράφος κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας παρουσιάζονταν να εκτελούνται από στρατιωτικό απόσπασμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Το δημοσίευμα τιτλοφορούταν «Στα 8 μέτρα σαν τον Μπελογιάννη», ενώ στον υπέρτιτλο αναγράφονταν τα εξής: «Τα ανδρείκελα του δοσιλογισμού παρέδωσαν την Μακεδονία μας στους αλβανο-σλάβους με την ψευδεπίγραφη ονομασία "Βόρεια Μακεδονία". Παυλόπουλος - Τσίπρας - Κοτζιάς : εκτελεστικό απόσπασμα με μια σφαίρα στο κεφάλι για χαριστική βολή».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο Στέφανος Χίος"

Εγκρίθηκε 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα -Σταματά την απεργία

Την απόφαση να εγκρίνει το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο της Φυλακής.

Όπως έγινε γνωστό, η άδεια είναι 48ωρης διάρκειας και θα ενεργοποιηθεί μόλις το βασικό στέλεχος της 17Ν ανακάμψει από την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποιεί.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναμένεται να διακόψει την απεργία πείνας και μόλις κριθεί έτοιμος από τους γιατρούς, να πάρει εξιτήριο από το Κρατικό της Νίκαιας όπου βρίσκεται.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε ξεκινήσει απεργία πείνας στις 30 Μαΐου και τις τελευταίες δύο ημέρες, οι γιατροί έκριναν ότι είχε περιέλθει σε οριακή κατάσταση.

Η άδεια αυτή θα είναι η τρίτη που θα λάβει από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Το απόγευμα της Πέμπτης εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών η 48ωρη άδεια στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια Δημήτρη Κουφοντίνα ως μέλος της 17Ν.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Λουκάς» της τρομοκρατικής οργάνωσης με κείμενό του που είχε αναρτηθεί σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, γνωστοποιούσε ότι προχωρά σε απεργία πείνας, καταγγέλλοντας «εισαγγελικό βέτο» στη χορήγηση και νέας άδειας από το συμβούλιο των φυλακών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα -Σταματά την απεργία"

Οι ΑΝΕΛ τετραγώνισαν τον κύκλο: Καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής -Οχι στη συμφωνία με Σκόπια

Σε μια απόφαση που θυμίζει... τετραγωνισμό του κύκλου – αν και αναμενόμενη – κατέληξαν οι ΑΝΕΛ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αποφάσισε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, και θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα επανέλαβαν ότι διαφωνούν με την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Μακεδονικό, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μομφής της ΝΔ αφορά ακριβώς τη συμφωνία.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την συνεδρίασή της και τώρα που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας εκπέμπει ένα μήνυμα: Καταρχήν ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να τον θέσουμε ενώπιος ενωπίω. Επιτέλους να αποφασίσει ποιά είναι η θέση της ΝΔ. Επιτέλους να αποφασίσει να διαλέξει μεταξύ ποιών θέσεων και γραμμών θα κινηθεί και ο ίδιος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουμε σταθεροί: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο τόνισε «είναι ενιαία και ομόφωνη η απόφαση», ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει βουλευτής που θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, απάντησε «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΑΝΕΛ τετραγώνισαν τον κύκλο: Καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής -Οχι στη συμφωνία με Σκόπια "

ΔΗΜΑΡ: Ναι στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αν ο Τσίπρας δεσμευθεί για εκλογές

Υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων όταν έρθει στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για να γίνουν εκλογές. Σ΄ αυτή την πρόταση κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, και τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει και της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κ.Ε. τη Κυριακή.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που εξάλλου συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με τη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αυτό και θα πράξουμε στην σημερινή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Η πρόσφατη άποψη του πρωθυπουργού, ότι η ψηφοφορία για την συμφωνία όταν αυτή θα έλθει στη Βουλή σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς και η θέση του κυβερνητικού εταίρου στο Μακεδονικό, εγείρουν ακόμη πιο έντονα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής.

Για αυτό οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να κάνει ό,τι και τον Αύγουστο του 2015, να μην αναλάβει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση ενώ δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητικών βουλευτών. Αυτή τη φορά, η οποιαδήποτε υπερψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με τη ρητή εκ των προτέρων δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία».

Στην απόφασή της, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού.

Ταυτόχρονα, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας, αλλά και άλλα θέματα, όπως τα εμπορικά σήματα που παραπέμπονται σε διαδικασίες που είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, ενώ επαφίεται η υλοποίησή της στη Fyrom.

Η ΔΗΜΑΡ ασκεί έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης, και μετά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν βοηθούν, καθώς απαιτείται να παρουσιασθεί η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό και όχι μία επικοινωνιακή προπαγάνδα για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων».

Επίσης επικρίνει τη ΝΔ, που όπως λέει, φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, και δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις, θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία, καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΗΜΑΡ: Ναι στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αν ο Τσίπρας δεσμευθεί για εκλογές"

Το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας είπε «όχι» στην επίσκεψη Καμίνη στα Σκόπια

«Ακυρο» στην επικείμενη επίσκεψη του Γιώργου Καμίνι έδωσε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Στην ψηφοφορία για την έγκριση του σχετικού θέματος δεν εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων ως εκ τούτου, δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η επίσκεψη του Γιώργου Καμίνη στα Σκόπια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε προσκληθεί από τον δήμαρχο Σκοπίων να παραστεί σε εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο Δήμος της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας είπε «όχι» στην επίσκεψη Καμίνη στα Σκόπια "

Δήμαρχος έκλεισε το Δημαρχείο λόγω της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Σε συμβολικό κλείσιμο του δημαρχείου της Έδεσσας προχώρησε ο δήμαρχος, κ. Δημήτρης Γιάννου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ στο Σκοπιανό.

Ο δήμαρχος ανήρτησε πανό έξω από το κτήριο το οποίο αναγράφει «ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ», κίνηση «αλληγορική» όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος και η οποία έχει ένα «βαθύ νόημα για αυτούς που είναι Μακεδόνες. Γιατί αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι Μακεδόνες».

Ο κ. Γιάννου, μιλώντας στη Voria.gr, κάνει λόγο για συμφωνία που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των Βορειοελλαδιτών, ενώ στο προσεχές διάστημα ο ίδιος εκτιμά πως «αρκετές πόλεις θα χρειαστεί να αλλάξουν το όνομά τους».

«Δυστυχώς τα συλλαλητήρια θα μείνουν στην ιστορία ως φολκλορικές εκδηλώσεις και πρέπει να κάνουμε κάτι γι'αυτό» συνέχισε ο δήμαρχος και απηύθυνε έκκληση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρο Κυρίζογλου, να καλέσουν όλους τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους για να παρθεί μία σοβαρή απόφαση.

«Δεν αρκεί κάθε δημοτικό συμβούλιο να εκδίδει ψηφίσματα κατά της συμφωνίας. Πρέπει όλοι μαζί να διαδηλώσουμε σε κοινή πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για κάτι τόσο σημαντικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιάννου επεσήμανε πως το δημαρχείο θα παραμείνει κλειστό συμβολικά, ωστόσο «δεν μπορώ να υποβάλλω στους υπαλλήλους να ακολουθήσουν τη δική μου θέση. Παρόλα αυτά» κατέληξε «νομίζω ότι όλη η πόλη θα μας ακολουθήσει σε αυτό το εγχείρημα».



βίντεο: edessaika

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος έκλεισε το Δημαρχείο λόγω της συμφωνίας για το Σκοπιανό"

Γ. Καμίνης: Καλή η συμφωνία - Διχάζει η κυβέρνηση

Για μια διχαστική και εθνικά επιζήμια στρατηγική της κυβέρνησης, προκειμένου να «καταπιούμε» το Μεσοπρόθεσμο, έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του ΠΣ του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμμίνης, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει μέρος αυτή της στρατηγικής.

«Ούτε όμως και πρέπει να πλειοδοτήσουμε στην εθνικιστική υστερία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεπουλά τις προηγούμενες θέσεις της για τριάκοντα αργύρια εξουσίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «ο πάγιος υποκινητής των "αγανακτισμένων" στη χώρα μας υπήρξε η Δεξιά, ήδη από την εποχή των "ταυτοτήτων" και στη συνέχεια του αντιμνημονιακού πολέμου, τον οποίο η ίδια εκήρυξε το 2010», επισημαίνοντας ότι «η Κεντροαριστερά θα ανασυνταχθεί, όχι όμως όπως σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας. Θα παραμείνει εθνικά υπεύθυνη, θεσμικά προσηλωμένη, με καθαρή σκέψη και προτεραιότητες. Ναι στη συζήτηση, ναι στη βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά.

«Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί», σημείωσε υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν καλείται να αποφασίσει και ότι υπάρχει ο χρόνος για μια συζήτηση ψύχραιμη, καθώς το Μακεδονικό ζήτημα αγγίζει ευαίσθητες πτυχές για πολλούς συμπατριώτες μας.

Ο κ. Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διχάζει, γιατί είναι και η ίδια διχασμένη». «Καταδικάζει τον εθνολαϊκισμό, λησμονώντας ότι ο αρχιερέας του εθνολαϊκισμού εγκαταβιώνει στους κόλπους της. Το δικό της πρόβλημα, θεσμικό και πολιτικό, δεν πρέπει, συνεπώς, να γίνει πρόβλημα των υπολοίπων δυνάμεων, κυρίως όμως να μην υπονομεύσει την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος», τόνισε.

Επίσης, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Μακεδονικό για να «περάσει» χωρίς τριγμούς το μεσαιωνικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Δεν είναι μόνο οι μειώσεις σε συντάξεις που επιμελώς αποκρύβονται. Κυρίως είναι η καταδίκη της χώρας σε μια σταθερή υποαναπτυξιακή 10ετή περίοδο, όπου τα θηριώδη πλεονάσματα θα καταδικάζουν σε ανέχεια τα νοικοκυριά και θα εξαθλιώνουν περαιτέρω ολόκληρα στρώματα του ελληνικού λαού. Ο κύριος Τσίπρας θα επιβιώνει πολιτικά, μοιράζοντας επιδόματα στην Ψωροκώσταινα. Αυτή την Ελλάδα δεν την θέλουμε, αυτό το Μεσοπρόθεσμο καταγγέλλουμε και αυτό θα ανατρέψουμε», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Καμίνης: Καλή η συμφωνία - Διχάζει η κυβέρνηση"

Πρόταση μομφής & συλλαλητήριο στο Σύνταγμα-Τι μεθόδευσε η κυβέρνηση

Τελικά οι φόβοι της ΝΔ επιβεβαιώθηκαν καθώς όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που ξεκίνησε πριν λίγο, θα ολοκληρωθεί ως τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Μάλιστα, η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αναφέρει «ως τις 14:00» και όχι «στις 14:00» γεγονός που αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του». Κάτι που σημαίνει ότι όλη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και την Παρασκευή το βράδυ, να διαρκέσει δηλαδή μιάμιση μέρα! 
Η ΝΔ κατήγγειλε μεθόδευση καθώς η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η συζήτηση θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου. Παρότι ήταν πρωτοφανής κοινοβουλευτικά διαδικασία – καθώς ο Κανονισμός της βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση, η ΝΔ συμφώνησε και κατέθεσε την πρόταση μομφής την Πέμπτη, προκειμένου να κρατήσει τουλάχιστον δυόμιση ημέρες.
Ωστόσο, η απόφαση να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία το μεσημέρι του Σαββάτου ή και Παρασκευή βράδυ, όπως εκτιμούν από τη ΝΔ καταδεικνύει πως πρόκειται για μεθόδευση, προκειμένου να προλάβει η κυβέρνηση το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου.
Ενταση με το «καλησπέρα» στη Διάσκεψη των Προέδρων
Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία να ολοκληρωθεί το Σάββατο το μεσημέρι προκάλεσε ένταση με το καλησπέρα στην συνεδρίαση.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε την απόφαση αυτή με τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί έξω από τη Βουλή.
  • Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ): « Εχουμε ένσταση κυρίως σε σχέση με την λήξη της συζήτησης. Ότι θα λήξει οπωσδήποτε στις 2.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση διαρκεί τριήμερο και λήγει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. Τι φοβάται η κυβέρνηση, φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την . Φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων.
Στην ίδια λογική ήταν και η επιχειρηματολογία του Ανδρέα Λοβέρδου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη
  • Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ): «Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Να αλλάξετε την πρότασή σας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Να μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος της συζήτησης. Ο πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι και ανέφερε ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν έχει να κάνει καθόλου με τι όποιες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται έξω από τη Βουλή. Δεν θα οριστούν οι ώρες που συζητάει Βουλή από το πως κάθε κόμμα έχει τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε να πάμε όσο χρειάζεται να εξαντληθούν όλοι οι ομιλητές, σε ωράρια στα οποία η Βουλή δια της πλειοψηφίας θα αποφασίσει. Δεν θα αποκλειστεί κάνεις. Ήσασταν προετοιμασμένοι για να σηκωθεί το θέμα και αφού είναι έτσι θα το σηκώσω και εγώ. Πολλοί συνάδελφοι από όλα τα κόμματα μου ζήτησαν αν γίνεται το Σάββατο απόγευμα να πάνε στις περιφέρειες τους. Το τελευταίο που φοβάται αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απέξω. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με ομιλητή τον κ. Πατούλη δεν μας αφορούν . Δεν γνώριζα καν αν θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι κινητοποιήσεις η πρόταση μου δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις. Κάποιες πλευρές θέλουν να στηθεί μία τέτοια επικοινωνιακή αντιπαράθεση».
Ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι θα πρέπει και για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ισχύει ότι ίσχυε όταν κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση και τη Βουλή οι βουλευτές πρέπει να έχουν όλοι την άνεση χρόνου να τοποθετηθούν. Πάντα μετά την μεταπολίτευση η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κρατούσε τρεις μέρες και ολοκληρωνόταν με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας. Ζητάμε να εφαρμοστεί και για την δική μας πρόταση ακριβώς αυτό που εφαρμόστηκε για την δική σας. Είναι υπερβολικό; Είναι άδικο; Είναι ακραίο; Ελπίζω να τηρηθεί για τη Νέα Δημοκρατία αυτό που τηρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν είχε την πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πειράζει η συζήτηση να τελειώσει το Σάββατο το βράδυ, όπως γινόταν πάντα;» τόνισε.
Βούτσης: Μπορεί να τελειώσουμε και βράδυ Σαββάτου
Αν και ο πρόεδρος της Βουλής επέμενε στην πρόταση του, έσπευσε να διευκρινίσει, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, λίγο πριν ξεκινήσει η σειρά των ομιλητών ότι θα υπάρχει άνεση να μιλήσουν όλοι όσοι γραφτούν κι αν χρειαστεί η συζήτηση θα πάει μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Ωστόσο, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διάλειμμα μέσα σε αυτές τις μέρες της συζήτησης και η συζήτηση θα ξεκινάει από νωρίς το πρωί και θα τελειώνει μέχρι αργά το βράδυ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση μομφής & συλλαλητήριο στο Σύνταγμα-Τι μεθόδευσε η κυβέρνηση "

Υπερψηφίστηκε με 154 ψήφους το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά, ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές ενώ δύο ήταν απόντες, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Nωρίτερα δημιουργήθηκε «μπάχαλο» με την ηλεκτρονική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου. Έτσι, περισσότεροι από 20 βουλευτές δεν ψήφισαν τέσσερα άρθρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να... εγκριθούν.

Οι υπηρεσίες της βουλής αναζητούσαν τους συγκεκριμένους βουλευτές για να επαναληφθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης ενημερώνοντας τους βουλευτές δεν έκανε πάντως λόγο για τεχνικό λάθος, αλλά για "δυσκολία" στο σύστημα".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε με 154 ψήφους το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα"

Θεσσαλονίκη: Ντου αντιεξουσιαστών στο εμπορικό κέντρο όπου βρίσκεται το προξενείο των ΗΠΑ

Εφοδο στο εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε λίγο μετά το μεσημέρι ομάδα αντιεξουσιαστών.

Σύμφωνα με το thestival.gr, περίπου δέκα άτομα ανέβηκαν στο δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου, ανήρτησαν πανό, πέταξαν φέιγ-βολάν και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Η «παρέμβαση» έγινε ως ένδειξη συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή προσαγωγές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ντου αντιεξουσιαστών στο εμπορικό κέντρο όπου βρίσκεται το προξενείο των ΗΠΑ "

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια κατά του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Με την πορεία προς το κοινοβούλιο ολοκληρώθηκαν η διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και σωματεία, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την Δ' αξιολόγηση που ψηφίζεται στη Βουλή.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την Βουλή, ενώ η ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΑΔΕΔΥ ζητεί να «να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της δ΄ αξιολόγησης και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-22» και να καταργηθούν «όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων και ο νόμος – λαιμητόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις», ενώ διεκδικεί «μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας».

Συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση των νέων μέτρων, πραγματοποίησαν και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στην Πλατεία Κολοκοτρώνη.

Έξω από τη Βουλή βρέθηκαν και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια κατά του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα"

Ακούστε τον Ανδρέα Παπανδρέου να προειδοποιεί γιατί τα Σκόπια θέλουν το όνομα της Μακεδονίας

Για τους κινδύνους που κρύβει η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια «εις χρόνον μακρόν» είχε μιλήσει από το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου επιβεβαιώνοντας όσους τον χαρακτήριζαν μεγάλο οραματιστή.

Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 1993 ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ανέλυσε τους λόγους που τα Σκόπια ήθελαν από τότε το όνομα της Μακεδονίας εξηγώντας ότι στόχος τους είναι η δημιουργία ενός "μακεδονικού" κράτους που θα περιλαμβάνει και τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Εδώ το βασικό θέμα, και είναι βασικό θέμα, είναι το θέμα του ονόματος, είναι το θέμα της προπαγάνδας. Γιατί το θέλει το όνομα Μακεδονία; Είναι ένα όπλο για μακροπρόθεσμη δημιουργία κράτους "μακεδονικού" που θα έχει τα Σκοπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα» δήλωνε ο Ανδρέας Παπανδρέου και συμπλήρωνε με νόημα:

«Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν».

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Ανδρέα Παναδρέου στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπουτσάνη:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακούστε τον Ανδρέα Παπανδρέου να προειδοποιεί γιατί τα Σκόπια θέλουν το όνομα της Μακεδονίας"

Τούρκος Υπ. Ενέργειας: Στη Θράκη ο 3ος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

Στην περιοχή της Θράκης θα εγκατασταθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπάϊράκ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως ο λόγος είναι ότι “εκείνη η περιοχή χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας αλλά στην ίδια περιοχή δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή”.

“Πολύ πιθανόν τις λεπτομέρειες να τις ανακοινώσουμε εντός του 2018”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ/cyprustimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος Υπ. Ενέργειας: Στη Θράκη ο 3ος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας"

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Στο Αιγαίο δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδειά μας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Kral Fm δήλωσε πως στο Αιγαίο «ακόμα και σε θέματα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί».

Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για τη θεωρία της παραχώρησης των 18 νησιών στην Ελλάδα, απαντώντας ότι «όχι μόνο στη δική μας περίοδο αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών. Δεν το επιτρέπουμε. Ακόμα και σε θέμα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».

Ο Τούρκος υπουργός αφού τόνισε πως δεν θα γίνει δεκτή καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο ανέφερε πως «ξεκινάμε έρευνες τώρα γύρω από την Κύπρο. Τώρα η Τουρκία έχει δικό της πλοίο γεώτρησης. Η Τουρκία έχει δυνατότητες. Τους περασμένους μήνες ξέρετε πως εμπόδισαν κάποιες γεωτρήσεις όπως αυτή των Ιταλών. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου από την άποψη οικονομικών συμφερόντων όπως φυσικού αερίου, πετρελαίου και φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες έμμεσες απειλές κατά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σημειώνοντας: «γνωρίζουμε πως οι Έλληνες πολιτικοί ήθελαν να τους δώσουν αλλά η Δύση άσκησε πίεση και άλλαξε η κατάσταση. Αν η Ελλάδα δεν μας τους δώσει αύριο και η δική μας στάση σε ίδια θέματα θα είναι διαφορετική».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Στο Αιγαίο δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδειά μας"

Κεραυνοί ESM: Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη -Ολα αναστράφηκαν το 2015, χάθηκαν 3 χρόνια ανάπτυξης

Κεραυνούς εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ESM στο κουαρτέτο, Νικόλα Τζαμαρόλι, όταν δέχθηκε ερώτηση στο συνέδριο του Economist για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης.
«Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη. Είχε ανάκαμψη της οικονομίας, είχε έξοδο στις αγορές. Ολα αναστράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια ανάπτυξης και τον ενάρετο κύκλο στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ό,τι έγινε έγινε και επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στις αγορές.
 
Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Φίλιπ Γκέρσον έδωσε γκρίζες προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας: 
  1. Το χρέος είναι μη βιώσιμο. Παραμένουν σημαντικές διαφορές με τους Ευρωπαίους γι' αυτό το θέμα.
  2. Η Ελλάδα γερνάει πιο γρήγορα και σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα, αυτό οδηγεί σε μη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις.  
  3. Για τις τράπεζες είπε ότι ίσως χρειάζεται σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές να προβλεφθούν ταμειακά μαξιλάρια. 
  4. Το σύστημα πρόνοιας απέχει πολύ από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.
Οσον αφορά δε στη μεταμνημονιακή επιτήρηση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο περιέγραψε ένα πλαίσιο που θα επανεξετάζεται κάθε 6 μήνες αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διατηρηθεί για 2 ή 3 χρόνια.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραυνοί ESM: Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη -Ολα αναστράφηκαν το 2015, χάθηκαν 3 χρόνια ανάπτυξης "

Μητσοτάκης: Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας καταθέτω πρόταση δυσπιστίας για το Σκοπιανό

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας για το Σκοπιανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής. Μάλιστα αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Σας προκαλώ την πρόταση δυσπιστίας να την κάνετε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή σας».

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, στις 18:00 θα ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής Έντονες πραγματοποιούνται διεργασίες και συνεννοήσεις προκειμένου η συζήτηση της πρότασης μομφής για το Σκοπιανό που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία να συζητηθεί με «express» διαδικασία, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί το πρωί της Κυριακής στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό πλάνο ανέφερε ότι η συζήτηση και ψήφιση της προτάσεως μομφής θα ολοκληρωνόταν εως το βράδυ του Σαββάτου. Τις τελευταίες ώρες ωστόσο αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας καθώς από την πλειοψηφία θέλουν να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή.

Από την άλλη πλευρά πηγές της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η συζήτηση προτάσεως μομφής διαρκεί εως και 3 ημέρες και πως είναι πρωτοφανές η Βουλή να βάζει τόσο σύντομη λήξη της διαδικασίας.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι η συμφωνία για το Σκοπιανό

Δριμεία ήταν νωρίτερα η κριτική που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση όσον αφορά τη συμφωνία για το Σκοπιανό λέγοντας ότι «η συμφωνία είναι η σταγονα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

«Είναι χρέος μου να κάνω ότι μπορώ να το αποτρέψω. Η συμφωνία είναι κακή. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για θράσος του Αλέξη Τσίπρα να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή. «Να σας υπενθυμίσω ότι εκεί που είπε ο κ. Καραμανλής Όχι εσείς λέτε το ΝΑΙ. Και τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις. Αλλα σημασία έχει όχι αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους αλλά αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέμετα «και για αυτό το θέμα». «Στο διάγγελμα πρωθυπουργού είπε ότι συμφώνησε στο Severna Makedonjia. Πού υπάρχει αυτό στην συμφωνία που καταθέσατε στην Βουλή. Ψεύδεστε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στοιχείο που αποτελεί αλυτρωτισμό. Από την στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός».

Απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους κάλεσε «να πάτε εσείς της Βορείου Ελλάδας να πείτε ότι αυτοί που ομιλούν Μακεδονικη δεν θα λέγονται Βορειομακεδόνες. Πείτε μου γιατί οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας θα λέγονται απλά Μακεδόνες και θα ομιλούν Μακεδονική;»

«Αδιαφορείτε. Αδιαφορείτε ότι μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε. Δεν χρειάζετε να ανοίξουμε ακόμα μια ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Προτεραιότητά μας να διαφυλάξουμε την ενώτητα του λαού μας. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ επικέντρωσε την κριτική του στη διαφωνία του Πάνου Καμμένου και στο γεγονός ότι «τ Τσίπρας ετοιμάζετε να υπογράψει συμφωνία χωρίς να διαθέτει την ομόθυμη στήριξη υπουργικού του συμβουλίου, και την πλειοψηφία της Βουλής«. «Πού την συζητήσατε την συμφωνία; Στο υπουργικό συμβούλιο ή στην Κουμουνδούρου με τους συντρόφους σας που θέλουν το Μακεδονία σκέτο» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα να αποτρέψω την εξέλιξη. Το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευτεί από μια κακή συμφωνία. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο η κυβέρνηση να παραδίδει την χώρα για να μην παραδώσει την εξουσία. Ο Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει εξουσιοδότηση της ουλής να υπογράψει συμφωνία. Προφανής ο λόγος για να συνεχιστεί το θέταρο με τον Καμμένο να καταγγέλλει την συμφωνία αλλά να ψηφίζει. Υπουργός για τα ταξίδια και τα προνόμια της εξουσίας. Οφείλω να αποτρέψω τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος πατρίδας μας με συμφωνία βλαπτική συμφερόντων. Με τις παρούσες συνθήκες και από την στιγμή που η κυβένρηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία να συνεχίσει η ΝΔ καταθέτει αμέσως μετά την λήξη συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβετε. Το είχαμε προαναγγείλει. Σας προκαλώ αν τολμάτε να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που θα πουν αν είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπερ της συμφωνίας» κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας καταθέτω πρόταση δυσπιστίας για το Σκοπιανό"

Ο Μπαμπινιώτης απαντά για την «Μακεδονική» γλώσσα

Με ένα άρθρο περίπου 700 λέξεων ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης απαντά για την «Μακεδονική» γλώσσα.

«Γράφαμε, εξηγούσαμε, τεκμηριώναμε, επιχειρηματολογούσαμε και νομίζαμε ότι κάποιος από τους ιθύνοντες που διαπραγματεύονται και λαμβάνουν τις αποφάσεις για το σκοπιανό θέμα θα μας ακούσει», γράφει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης στο άρθρο του με τίτλο, «Μακεδονική»! «Μάς είπαν έναν μύθο σαν να είμαστε παιδιά».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Μπαμπινιώτη

«Μακεδονική»! «Μάς είπαν έναν μύθο σαν να είμαστε παιδιά»

Ελαμψε η αιτία επικλήσεως τού 1977 και πολλών άλλων χρονολογιών: αναγνωρίστηκε επισήμως κατά τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια η βουλγαροσερβική σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως «μακεδονική». Δόθηκε επισήμως ένα όνομα με το οποίο η γλώσσα αυτή δεν έχει καμία σχέση. Τόσος μόχθος, τόσες προσδοκίες, γέννησαν τόση πίκρα και τόση αίσθηση ματαίωσης…

Γράφαμε, εξηγούσαμε, τεκμηριώναμε, επιχειρηματολογούσαμε και νομίζαμε ότι κάποιος από τους ιθύνοντες που διαπραγματεύονται και λαμβάνουν τις αποφάσεις για το σκοπιανό θέμα θα μας ακούσει. Τίποτε. Τώρα ο αφελής γράφων τις γραμμές αυτές καταλαβαίνει γιατί ο ευφυής υπουργός παρέπεμπε πεισματικά στο 1977. Γιατί επιζητείτο εκ των υστέρων δικαιολογία για τα αδικαιολόγητα. Είχε αποφασισθεί προφανώς μέσα στο δούναι και λαβείν της διαπραγμάτευσης να αναγνωριστεί και να προσφερθεί χαριστικά η ονομασία της σλαβικής γλώσσας των Σκοπιανών σαν «μακεδονική» και ανεζητείτο δήθεν «προηγούμενο» και δήθεν «ιστορικό έρεισμα». Ετσι το των Σκοπιανών διπλωματικό «επιχείρημα» (ρητά μόλις από το 1991 που αυτονομήθηκε η ΠΓΔΜ) πως τάχα η γλώσσα τους είναι η «μακεδονική», η χρήση δηλ. εκ μέρους των Σκοπιανών μιας ψευδώνυμης ονομασίας για μια γλώσσα η οποία δεν είναι παρά ένα βουλγαροσερβικό ιδίωμα, δηλ. μια σλαβική γλώσσα, που γι’ αυτό άλλωστε γράφεται με το σλαβικό κυριλλικό αλφάβητο όπως όλες οι σλαβικές γλώσσες, αναπαρήχθη κατά κόρον από γνωρίζοντες την αλήθεια και από άλλους μη έχοντες ιδέαν του θέματος ως μη ώφελον.

Εγώ να εξηγώ δημόσια [Protagon, Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, πλήθος ραδιοφωνικών συνεντεύξεων και μια τηλεοπτική] τι συζητήθηκε το 1977, ένα τεχνικό θέμα πώς θα τυποποιηθούν αποκλειστικώς τα γεωγραφικά ονόματα χωρών με λατινικό αλφάβητο (όπως η Γιουγκοσλαβία τότε, αλλά και η Ελλάδα και η Κίνα και οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ και οι χώρες τής Σοβιετικής Ενωσης και πολλές άλλες χώρες), να εξηγώ ως συμμετασχών ότι αυτό ήταν το θέμα της 3ης Διάσκεψης την Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα («the standardization of geographical names») και κάποιοι επίσημοι (υπουργοί και βουλευτές τής κυβέρνησης) να συνεχίζουν να μιλούν αυτοί -όχι οι Σκοπιανοί!- για δήθεν αναγνώριση εκ μέρους μας της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονικής»!… Στην Αθήνα, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με υπουργό τον (επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του) υπουργό του Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τρυπάνη, με εμάς μια ομάδα γλωσσολόγων και γεωγράφων, δηλ. ειδικών για το θέμα επιστημόνων και όχι διπλωματών (όλων μας εκπεφρασμένα αντίθετων με διάφορες ευκαιρίες σε κάθε σκέψη για ψευδώνυμη ονομασία της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονικής») αναγνωρίστηκε -άκουσον άκουσον- το 1977 «μακεδονική» γλώσσα!

Και εγένετο φως. Ελαμψε η αιτία επικλήσεως του 1977 και πολλών άλλων χρονολογιών: αναγνωρίστηκε επισήμως κατά τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια η βουλγαροσερβική σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως «μακεδονική». Δόθηκε επισήμως ένα όνομα με το οποίο η γλώσσα αυτή δεν έχει καμία σχέση. Αντιστάθμισμα: Θα αναφέρεται κάπου στη συμφωνία ότι η επισήμως αναγνωριζομένη από την Ελλάδα γλώσσα των Σκοπίων ως «μακεδονική» δεν είναι μακεδονική αλλά σλαβική!… Τότε, αφού και οι δύο πλευρές συνομολογούν ρητά ότι είναι (όπως πράγματι είναι) σλαβική γλώσσα, γιατί συμφωνούμε να λέγεται «μακεδονική», όνομα που παραπέμπει ρητά στην ελληνική γλώσσα τής Μακεδονίας (αρχαία, νέα και σύγχρονη); Δεν είναι αυτό ιδιοποίηση και σφετερισμός ενός εθνικού ονόματος για μια γλώσσα που σε σχέση με τους ομιλητές της (εννοώ τους Σκοπιανούς) έχει άλλη εθνική προέλευση; Και δεν γίνεται ο σφετερισμός αυτός για τον προφανή λόγο, ότι μια εθνική γλώσσα είναι και καθοριστικό συστατικό εθνικής ταυτότητας, μιας άλλης δηλ. ταυτότητας από την πραγματική ιστορική ταυτότητα που έχουν οι πολίτες των Σκοπίων; Είναι σοβαρό και πειστικό να επιχειρηματολογούμε ότι ο κόσμος που θα λέει τη γλώσσα των Σκοπίων «μακεδονική» θα σπεύδει εν συνεχεία να αναζητεί τη συμφωνία που θα έχει υπογραφεί και στην οποία θα πληροφορείται ποια είναι η καταγωγή και η υπόσταση αυτής της δήθεν «μακεδονικής»;

Ο Πλάτων λέει κάπου στον Σοφιστή «φαίνεται να μας είπαν έναν μύθο ο καθένας σαν να είμαστε παιδιά» (μῦθόν τινα ἕκαστος φαίνεταί μοι διηγεῖσθαι παισίν ὡς οὖσιν ἡμῖν). Αυτό συμβαίνει και στην αντιμετώπιση που έχουμε όσοι πονάμε την Ελληνική της δικής μας, ιστορικά καταξιωμένης, Μακεδονίας που αναγκαζόμαστε -έστω και με καθυστέρηση- να υποστηρίζουμε στην παρούσα συγκυρία. «Μας λένε έναν μύθο σαν να είμαστε παιδιά»…

Τόση διαπραγμάτευση, τόσος μόχθος, τόσες προσδοκίες, γέννησαν τόση πίκρα και τόση αίσθηση ματαίωσης. Τελικά, ως προς τη γλώσσα τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει το ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκε μῦν…

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπαμπινιώτης απαντά για την «Μακεδονική» γλώσσα"

Αμυράς (Ποτάμι) στο ΘΕΜΑ 104,6: Αν μείνει έτσι η συμφωνία για το Σκοπιανό, πρέπει να καταψηφιστεί

Την άποψη ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό «αν μείνει έτσι, εγώ λέω ότι πρέπει να καταψηφιστεί» διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Αμυράς.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού στη συμφωνία υπάρχουν «γκρίζες ζώνες και 2-3 ανησυχητικά σημεία». «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δίνουμε γλώσσα και ταυτότητα» πρόσθεσε ο κ. Αμυράς.

Όσον αφορά τη θέση του Κινήματος Αλλαγής και αν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε αυτό, ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι «δεν ξέρω αν θα τα βρούμε ή όχι, περιμένω την επίσημη θέση και του Ποταμιού και του Κινήματος Αλλαγής. Καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι».

Μιλώντας, τέλος, για την αποκάλυψη που έκανε σχετικά με τις «χρυσές» αμοιβές των μελών του Υπερταμείου τόνισε ότι «την ίδια ώρα που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία, βλέπουμε αυτούς τους μισθούς. Έκαναν 17 συνεδριάσεις και δεν έχουν κάνει το βασικό τους έργο, τον απολογισμό. Αυτά είναι τα χάλια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ {...} την ώρα που θα μειώσουν συντάξεις και μισθούς με μείωση του αφορολογήτου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμυράς (Ποτάμι) στο ΘΕΜΑ 104,6: Αν μείνει έτσι η συμφωνία για το Σκοπιανό, πρέπει να καταψηφιστεί"

Εγγραφα ΕΕ: Παγίδα στο χρέος στήνει η Γερμανία

Παρά τα όσα ακούγονται δημοσίως από διάφορους αξιωματούχους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το χρέος και ότι βαδίζουμε προς το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας με τη Γερμανία να βάζει φρένο σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οπως αποκαλύπτει εμπιστευτικό υπόμνημα τεσσάρων σελίδων που έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr, το Βερολίνο θέλει να επικρατήσει σε όλες τις αποφάσεις, να μη δώσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, να «δέσει» τη χώρα μας σε σφικτή επιτήρηση και να χρησιμοποιήσει το όνομα του ΔΝΤ μόνο ως... σφραγίδα, ώστε να μην μπορεί να εκδίδει από μόνο του εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το υπόμνημα-φωτιά, Γαλλία, Κομισιόν, Ιταλία, Ισπανία, καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο συμφωνούν για μια σειρά από εμπροσθοβαρή και μεσοπρόθεσμα μέτρα με επιμηκύνσεις που να ξεπερνούν τα 7 έτη για τα δάνεια του EFSF, καθώς και σε κίνητρα ανά έτος, μέσω της αποδέσμευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), για να παραμένει η Αθήνα πιστή στις δεσμεύσεις της.
Ολα τα μπλοκάρει η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να είπε σε κλειστή συνάντηση στον Καναδά, στο περιθώριο των G7, ότι η βάση του κόμματός της δεν δίνει περιθώρια ελιγμών και ελαστικότητας.
Δικαιολογία ή αλήθεια; Κατά τους κ.κ. Μακρόν και Γιούνκερ, η κ. Μέρκελ χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί αυτή τη στρατηγική όχι μόνο για να περάσει τη σκληρή γραμμή στη χώρα μας, αλλά και για να διασφαλίσει τις θέσεις της αναφορικά με την εμβάθυνση της ευρωζώνης και βεβαίως την κάλυψη κρίσιμων κενών θέσεων σε αυτή που θα ανοίξουν μαζικά το 2019.

Τι λένε τα έγγραφα

Οσον αφορά στα μέτρα για το χρέος και στις διαφωνίες, τα έγγραφα αναφέρουν: 
«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος συμπεριλαμβάνουν:
1. Επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ μερικώς ή ολόκληρα με τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων που απέμειναν από το παρόν πρόγραμμα, καθώς η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος είναι λιγότερο «ακριβή» για την Ελλάδα. Αυτός ο παράγοντας θα έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους για κάτι που θα θεωρείται ως διαχειρίσιμο ύψος (χρέους)».
Συνεχίζει το έγγραφο:
«2. Την επανασύσταση της διανομής στην Ελλάδα των κερδών του ευρωσυστήματος από τα προγράμματα ελληνικών ομολόγων SMP/ANFAs. Αυτό το ποσό μπορεί να δοθεί σε δόσεις κατά την περίοδο 2018-2023». Αυτή η ιδέα έχει ομοφωνία.
Eρχόμαστε τώρα στο «παρασύνθημα» και στα δάνεια του EFSF. Τα έγγραφα λένε ότι η πλειονότητα των χωρών μελών της ευρωζώνης υποστηρίζουν τη βελτίωση των όρων της επαναγοράς χρέους από τον EFSF και μάλιστα με «καλές» επιμηκύνσεις, στις οποίες βάζει φρένο το Βερολίνο.
«Η αναδιάταξη (reprofiling) των δανείων του EFSF με την επιμήκυνσή τους μετά το 2023 (beginning of the first repayment obligations). Η συζήτηση (debate) είναι η διάρκεια των ωριμάνσεων (maturities) που πρέπει να υιοθετηθεί. Αυτό που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup είναι από 0 μέχρι 15 χρόνια. Οτιδήποτε κάτω από το μίνιμουμ των επτά ετών δεν θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές κατά την άποψή μας. (Anything inferior to a minimum of seven years would not be credible to the markets from our point of view)».
«H Γερμανία εξακολουθεί να σπρώχνει για περίπου τρία χρόνια, ενώ το ΔΝΤ και άλλες χώρες σπρώχνουν για 15 χρόνια. Αυτό το αγκάθι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο», αναφέρουν τα έγγραφα.
«Τέλος, ο μηχανισμός για τις αποπληρωμές που θα συνδέονται με την ανάπτυξη(mechanism for adjusting growth-related repayments) υποστηρίζεται από τους περισσότερους παίκτες (players), συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. Αυτό χρειάζεται για να διατηρήσει την ελαστικότητα που χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπιστούν νέες μακροοικονομικές αβεβαιότητες στο μέλλον, ενώ δίνει και ένα αξιόπιστο όργανο αποπληρωμής. Αυτό το όργανο υποστηρίζεται σθεναρά από τους Γάλλους και έχει λάβει τη στήριξη όλων εκτός της Γερμανίας».
Συνεχίζει το υπόμνημα:
«Η Γερμανία λέει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα και το δικαιολογεί με την ανάγκη να υπάρχει ετήσια επανέγκριση (ώστε μάλλον τα εθνικά κοινοβούλια να μπορούν να τον ακυρώσουν).
Ομως η έλλειψη αυτοματισμού δημιουργεί αβεβαιότητα: θα υποσκάπτει την αξιοπιστία του ίδιου του μηχανισμού και συνεπώς την αξιοπιστία προς τις αγορές».
«Προβλέπεται συμβιβασμός ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Γερμανίας, όμως δεν είναι σίγουρο ότι ο συμβιβασμός αυτός θα γίνει αποδεκτός», λέει το υπόμνημα. Τα έγγραφα υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος να συνοδεύεται με μια μορφή δεσμεύσεων (conditionality).
«Οι χώρες μέλη έχουν ζητήσει διασφαλίσεις (assurances), για να αποφύγουν το ρίσκο του ηθικού κινδύνου (moral hazard) και να διατηρήσουν τα οικονομικά κίνητρα για την Ελλάδα, ώστε να παραμείνει στους στόχους μετά το πρόγραμμα. Παρ' όλα αυτά, οποιεσδήποτε δεσμεύσεις πρέπει να αποφύγουν τη σύγκριση με ένα "τέταρτο" πρόγραμμα και (οι δεσμεύσεις) πρέπει να είναι περιορισμένες, αντικειμενικές και λεπτομερείς. Για παράδειγμα τα κέρδη από SMP/AΝFA μπορεί να θεωρηθούν ως μία από τις δεσμεύσεις».

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά...

Τα έγγραφα είναι αποκαλυπτικά ως προς τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με το Βερολίνο.«Ο πρόεδρος του Εurogroup, οι θεσμοί και η πλειονότητα των χωρών μελών (συμπεριλαμβανομένων και της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας) είναι ευθυγραμμισμένοι στα κύρια στοιχεία της τελικής συμφωνίας για το χρέος».
«Οι διαφορές παραμένουν, όμως, ιδιαίτερα για το reprofiling και τον μηχανισμό ανάπτυξης μεταξύ:
1. Της Γερμανίας, από τη μία, που διατηρεί ακραία γραμμή για την ελάφρυνση του χρέους και την ίδια στιγμή, παρά τις διαφορές, επιμένει στην πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ».
2. «Το ΔΝΤ, από την άλλη, επιμένει σε μεγάλης κλίμακας μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει κάνει σημαντικά βήματα συμβιβασμού τις τελευταίες εβδομάδες για να γεφυρώσει τις διαφορές με τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και στο χρέος και στην ανάλυση βιωσιμότητάς του. Αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι επιθυμεί να ανοίξει δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα».
«Από την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων, οι δηλώσεις (declarations) του Eurogroup τον Μάιο 2016 και Ιούνιο 2017 πρέπει να γίνουν πράξη. Σε αυτό το στάδιο, ένα σημαντικό θέμα είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν άνευ όρων και επαρκή εμπροσθοβαρή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που πρέπει να εφαρμοστούν πριν το τέλος του 2018».

Τι λέει αξιωματούχος της ΕΕ

Υπουργός Οικονομικών του Eurogroup επιβεβαιώνει στο Euro2day.gr τα όσα λένε τα εμπιστευτικά έγγραφα και συμπληρώνει ότι «μόνο το Βερολίνο ξέρει πραγματικά τι θα γίνει με τις αποφάσεις αφού η επικράτηση της Γερμανίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής».
«Οι προτάσεις και οι ενστάσεις της Γερμανίας είναι απαράδεκτες και μπορώ να τις δικαιολογήσω στο πλαίσιο του παιχνιδιού της γάτας με το ποντίκι (cat and mouse) με το ΔΝΤ», τονίζει και συμπληρώνει ότι κατά την άποψή του, η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.
«Μπορεί να προετοιμαζόμαστε όλοι για συμμετοχή του ΔΝΤ μόνο ως τεχνικού συμβούλου στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας, όμως την τελική απόφαση θα πάρουν Λαγκάρντ και Μέρκελ. Τα πάντα ανατρέπονται σε λίγες ώρες».
Οσο για τις αυξημένες προσδοκίες που καλλιεργούνται για το Εurogroup της 21ης Ιουνίου, ο αξιωματούχος αναφέρει ότι τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά και ότι κάποιου είδους προσύμφωνο μπορεί να υπάρξει στη χειρότερη των περιπτώσεων, καθώς το Βερολίνο θέλει συμφωνία «για όλα μαζί».
«Το ιδεατό είναι να υπάρχει συμφωνία σε όλα και μια επικύρωση από τους αρχηγούς κρατών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στις 27».

Πού το πάει το Βερολίνο

Διπλωματικές πηγές από τη Γερμανία δήλωσαν στο Euro2day.gr ότι η κομματική μηχανή της κυρίας Μέρκελ δεν θα αφήσει τίποτα που να μην αποσαφηνιστεί. Εάν το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στον αυτόματο μηχανισμό και στις επιμηκύνσεις, τότε η Γερμανία θα δηλώσει πρόθεση να συνεχίσει η Ευρωζώνη μόνη της, με τη συμβολή του Ταμείου στην επιτήρηση, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα να κάνει δικές του εκθέσεις. Θα πρέπει δηλαδή το ΔΝΤ να συμφωνεί με την ευρωζώνη χωρίς το δικαίωμα βέτο.
Με άλλα λόγια, η Γερμανία προωθεί αυξημένη εποπτεία και υπό όρους (conditionality) στην ελάφρυνση του χρέους, συμφωνεί με τα κίνητρα για να παραμείνει η Ελλάδα στους στόχους της ετησίως, θέλει επανέγκριση του μηχανισμού ανάπτυξης και όχι αυτοματισμό, θέλει να δώσει μια υπερδόση στην Ελλάδα για να εξαγοράσει μόνη της μέρος ή ολόκληρα τα δάνεια του ΔΝΤ και αυτό να θεωρηθεί ως ελάφρυνση χρέους, ενώ για τα δάνεια του EFSF προτείνει επιμήκυνση μόνο 3 έτη....
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγγραφα ΕΕ: Παγίδα στο χρέος στήνει η Γερμανία"

Δημήτρης Καμμένος στο protothema.gr: Θα καταψηφίσω την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Με απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, για την ολοκλήρωση της τετάρτης αξιολόγησης. 

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στο «protothema.gr», ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει, την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

«Από την στιγμή, που η ρύθμιση φέρνει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, έστω και κατά 20 ευρώ σε αρκετές λαϊκές περιοχές, όπως είναι η Β' Πειραιά, εγώ θα την καταψηφίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση εναρμονίζει, τους συντελεστές του φόρου, με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό, την επιβάρυνση των φορολογουμένων, που διαθέτουν ακίνητο, σε ζώνες, που αυξάνεται η αντικειμενική τιμή. 

Η τελική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, ξεκινά στις δέκα, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις τρεις το μεσημέρι.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Καμμένος στο protothema.gr: Θα καταψηφίσω την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ"

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παραδώσουν το πρώτο F-35 στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου

Παρά τις αντιδράσεις από το Κογκρέσο η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά κανονικά τα σχέδια παράδοσης στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου του πρώτου από τα F-35 που έχει παραγγείλει η Άγκυρα, όπως μεταδίδει το Defense News.

Εκπρόσωπος της Lockheed Martin επιβεβαίωσε ότι η τελετή παράδοσης θα γίνει στις εγκαταστάσεις της στο Φορτ Γουέρθ την ερχόμενη εβδομάδα. Το αεροσκάφος θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην αεροπορική βάση Luke AFB της Αριζόνα, όπου θα αρχίσει η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα την πράξη εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA), η οποία περιλαμβάνει φρασεολογία, που αποσκοπεί στο να βάλει στον πάγο την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου το Πεντάγωνο παραδώσει στο Κογκρέσο έκθεση με βασικά ζητήματα της τουρκικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά στη συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών S-400 και στη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Αλλά ακόμη κι αν περάσει από τη Γερουσία, στη συνέχεια θα συνεδριάσει επιτροπή της με αντίστοιχη της Βουλής, ώστε να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές ως προς το τελικό κείμενο της NDAA, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει ενδεχομένως και μήνες.

Προς το παρόν, πάντως, όπως αναφέρει το Defense News, το Πεντάγωνο φαίνεται ότι δεν σχεδιάζει να εμποδίσει την Τουρκία να παραλάβει το πρώτο της F-35 ή να βάλει περιορισμούς στη χρήση του στη βάση Luke AFB.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παραδώσουν το πρώτο F-35 στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news