facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Μπακογιάννης μετά τη συνάντηση με τον Σκουρλέτη: Αλαζονεία, προκατάληψη, ιδεοληψία και 0% ουσία - Έχασα δυόμιση ώρες

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη εξαπέλυσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ο κ. Μπακογιάννης, με αφορμή τη συνάντηση Περιφερειαρχών στο υπουργείο Εσωτερικών για το νομοσχέδιο "Κλεισθένης Ι" , μέμφθηκε τον υπουργό για " 100% αλαζονεία, προκατάληψη και ιδεοληψία, 0% ουσία". Μίλησε μάλιστα για "2,5 χαμένες ώρες" και "Τζάμπα κόπο. Στου κουφού την πόρτα ...".



Οι τρεις αλλαγές

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα έχει τρεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση:

α) Ο μίνιμουμ αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, ενώ αρχικώς προβλεπόταν να είναι ο αριθμός των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου + 10%, τελικά αναμένεται να αυξηθεί στο 30%.

β) Καταργείται η "ενδοεπικοινωνία" ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της κάθε Περιφέρειας, δηλαδή ο ψηφοφόρος δεν θα έχει τελικά τη δυνατότητα να ψηφίζει υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας από αυτή που υπάγεται.

γ) Σε περίπτωση συνεργασίας δύο παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί σε θέση αντιπεριφερειάρχη σύμβουλος από τη μικρότερη παράταξη, εάν ο τελευταίος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της παράταξής του.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε ανακοινώσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν θα περιληφθεί τελικά η ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Αιτήματα

Κατά τη συνάντηση, ορισμένοι περιφερειάρχες πρότειναν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με όριο ποσοστό από 42% έως 45% και θέσπιση πλαφόν 3% για είσοδο παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο β΄γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, προσθέτοντας ότι "οι δύο γύροι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μία γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερο περιφερειάρχη ή δήμαρχο αντίστοιχα, στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων που θα γίνουν, από τη στιγμή, βέβαια, που δεν κατορθώνει κάποιος να πάρει το 50%+1 στον πρώτο γύρο".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι ενώ η Ένωση προσήλθε με συγκεκριμένες προτάσεις επί του νομοσχεδίου "δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, καμία διαδικασία συνεννόησης, παρά μόνο τοίχος".

capital/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης μετά τη συνάντηση με τον Σκουρλέτη: Αλαζονεία, προκατάληψη, ιδεοληψία και 0% ουσία - Έχασα δυόμιση ώρες"

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και το Μεσοπρόθεσμο

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και τον Μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό για το διάστημα 2019-2022, ενώ περιλαμβάνει και φορολογικές διατάξεις, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον Ν. Κατσέλη, το Υπερταμείο, το εργασιακό και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε εχθές από το EuroWorking Group που συνεδρίασε στο Παρίσι. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την ψήφισή του στις 14 Ιουνίου προκειμένου από την επόμενη ημέρα να αρχίσει η μετάφραση/αποτίμηση από την Κομισιόν και τους υπόλοιπους θεσμούς. Όλα αυτά με στόχο να ολοκληρωθούν πριν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για να υπάρξει η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο έρχεται με τη μορφή του επείγοντος με στόχο να εισαχθεί για συζήτηση σε τέσσερις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. Στην ολομέλεια θα εισαχθεί την Τετάρτη το πρωί και η ψήφισή του από την Ολομέλεια προγραμματίζεται την προσεχή Πέμπτη το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί με ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2019-2022, ο οποίος, βασίζεται σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,16% για την περίοδο 2018-2022. Αναθεωρεί τον στόχο του ΑΕΠ για το 2018 από το 2,3% (εκτίμηση Μαρτίου) στο 2% και προβλέπει επιτάχυνση αρχικά της ανάπτυξης στο 2,4% το 2019, αλλά και σταδιακή επιβράδυνση στη συνέχεια, προς άνοδο μόλις κατά 1,8% το 2022.

Εκτιμά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας έως το 5,19% του ΑΕΠ το 2022. Προβλέπει ότι η ανεργία θα επιβραδυνθεί στο 14,3%, από 19,9% το 2018.

Προβλέπει, επίσης, έσοδα 86,8 δισ. ευρώ φέτος, 86,16 δισ. ευρώ το 2019 και 91,63 δισ. ευρώ το 2022 (δηλαδή θα αυξηθούν κατά 5,5 δισ. ευρώ την 4ετία 2019-2022).

Αναμένεται μέση άνοδος των εισπράξεων άμεσων φόρων της τάξης του 3,9% μεταξύ 2018 και 2022 και μεταβολή των εισπράξεων έμμεσων φόρων με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,3%. Η μεγαλύτερη άνοδος στους άμεσους φόρους συνδέεται με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και το Μεσοπρόθεσμο"

Δεν αποδεχθήκαμε ποτέ τη μακεδονική γλώσσα -Η απάντηση της ΝΔ στον Κοτζιά

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συμφώνησε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι η "Μακεδονική”, παρά τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, δίνει στη δημοσιότητα η Συγγρού.

Η ΝΔ παραθέτει ολα τα στοιχεία που αφορούν τις περιβόητες Διασκέψεις του ΟΗΕ τις οποίες επικαλείται o Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει από το 1977 αναγνωρίσει την "Μακεδονική γλώσσα”.

Στο ενημερωτικό της σημείωμα αναφέρει ότι, "όπως εύκολα θα διαπιστώσει κανείς, η ΝΔ όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα η 'Μακεδονική', αλλά στις εν λόγω διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά.

Αναλυτικά το σημείωμα:

Ο κ. Κοτζιάς επικαλείται την τελική Έκθεση της Τρίτης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977, προκειμένου να προβάλει έναν ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε από τότε την ύπαρξη "Μακεδονικής γλώσσας”.

Αυτό παρά το γεγονός ότι επί δεκαετίες, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Κοτζιάς, οι Έλληνες διπλωμάτες, αλλά και οι Έλληνες αξιωματούχοι άλλων Υπουργείων που συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις, έχουν ρητές οδηγίες να καταγράψουν την άρνησή τους και να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος "Μακεδονία” για την ΠΓΔΜ, αλλά και να μην δεχθούν οποιαδήποτε χρήση του επιθέτου "Μακεδονική/Μακεδονικός” σε σχέση με την εθνότητα, τη γλώσσα, την κυβέρνηση ή άλλους θεσμούς της εν λόγω χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς αγνόησε -προφανώς σκόπιμα- το γεγονός ότι στο κείμενο της επίμαχης προαναφερόμενης έκθεσης υπάρχει ρητή επισήμανση ότι "Οι προσδιορισμοί που χρησιμοποιούνται και η παρουσίαση του υλικού σε αυτήν την έκδοση (δηλαδή και ο τρόπος που αναφέρονται οι γλώσσες) δεν υπονοούν την έκφραση οποιασδήποτε άποψης από πλευράς της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το νομικό καθεστώς οποιασδήποτε χώρας, επικράτειας, πόλης, περιοχής ή των Αρχών του, ή αναφορικά με την οριοθέτηση των συνόρων ή των ορίων του”.

Η επισήμανση αυτή τονίζει και επιβεβαιώνει, όπως ορθά υποστηρίζει ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, τον αμιγώς τεχνικό χαρακτήρα της Διάσκεψης και της τελικής έκθεσης,

η οποία αφορά θέματα τυποποίησης τοπωνυμίων και, στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται και στην τυποποιημένη μεταφορά των γλωσσών της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο. Τονίζει, δηλαδή, ότι δεν είναι στις προθέσεις ούτε των συντακτών της έκθεσης ούτε, πόσο μάλλον, των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη η δημιουργία πολιτικών τετελεσμένων οποιασδήποτε μορφής.

Ακόμη χειρότερα, o κ. Κοτζιάς αγνόησε το γεγονός ότι στην Ενάτη Συνδιάσκεψη για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα το 2007, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, αναφέρεται ρητώς στην τελική έκθεση (παράγραφος 123, σελ. 27) ότι "Αντιρρήσεις εγέρθησαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας αναφορικά με τους κωδικούς της χώρας και της γλώσσας καθώς και της σήμανσης (label) γλώσσας σχετικά με την καταχώρηση της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

Το ίδιο ακριβώς έπραξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ και στη Δέκατη Συνδιάσκεψη για την Τυποποίηση των Γεωργραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2012 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Στην τελική έκθεση καταχωρήθηκε (στην παράγραφο 122 της σελ. 29) ρητή αναφορά ότι "Αντιρρήσεις εγέρθησαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας αναφορικά με τους κωδικούς ISO της χώρας και της γλώσσας καθώς και για την ετικέτα γλώσσας σχετικά με την καταχώρηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη λίστα UNGEGN ονομασιών χωρών”.

Αντιθέτως στο κείμενο της έκθεσης της Ενδέκατης Συνδιάσκεψης για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα το 2017 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιλαμβάνεται καμία επιφύλαξη της ελληνικής πλευράς, όπως αυτή είχε ρητά διατυπωθεί το 2007 και το 2012. Υπάρχει μια παραπομπή σε μια δήλωση που δεν περιελήφθη καν στην έκθεση. Γεγονός που υποδεικνύει σαφή πρόθεση -ήδη από τότε- της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υποβαθμίσει το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ.

Συνοψίζοντας, έχει απόλυτο δίκιο ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης, ο οποίος όλες τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει με διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η Διάσκεψη του 1977 ήταν αυστηρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν είχε καμία σημασία ως προς την αναγνώριση δήθεν "μακεδονικής γλώσσας”. Το κείμενο του 1977 δεν αφορούσε την αποδοχή ή αναγνώριση μιας γλώσσας υπό συγκεκριμένη ονομασία από την Ελλάδα ή τις άλλες συμμετέχουσες στη συνάντηση χώρες. Αφορά μόνο το πως θα μεταφέρεται μία γλώσσα από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο. Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αποδοχή του όρου "μακεδονική γλώσσα” και αυτό φαίνεται, άλλωστε, από τη μετέπειτα πρακτική και τις ενστάσεις που ήγειρε η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες. Ισχυριζόμενος ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ότι αποδεχθήκαμε τον εν λόγω όρο, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Υπονομεύει έτσι τη θέση της Ελλάδας σε μία μικροπολιτική προσπάθεια να πληγεί η αντιπολίτευση. Αλλά ο αντίπαλος δεν είναι η αντιπολίτευση στη συγκεκριμένη εθνική υπόθεση. Δυστυχώς αυτό δεν το κατάλαβε ποτέ ο κ. Κοτζιάς.

Κατά τα λοιπά, έχει ενδιαφέρον, αλλά είναι και ενδεικτικό της προχειρότητας και της ασυγχώρητης επιπολαιότητας στους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων από τον κ. Κοτζιά ακόμη και ο χειρισμός της... ελληνικής γλώσσας εκ μέρους του.

Υπενθυμίζουμε το σχετικό tweet του κ. Κοτζιά:

Ο κ. Κοτζιάς μιλά για "επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ” προφανέστατα γιατί αγνοεί πλήρως ότι αναγνωρισμένες ως "επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ” είναι μόλις έξι: αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ισπανικά, κινεζικά και ρωσικά. Μπορεί να το διαπιστώσει και σήμερα κάνοντας ένα απλό κλικ στο site του ΟΗΕ:

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν αποδεχθήκαμε ποτέ τη μακεδονική γλώσσα -Η απάντηση της ΝΔ στον Κοτζιά "

20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της εισαγωγής τρανσέξουαλ στην ΕΛΑΣ

Την εισαγωγή τρανσέξουαλ ατόμων στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ζητούν είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατη προκήρυξη για την εισαγωγή στις σχετικές σχολές της αστυνομίας η οποία επισημαίνει ότι οι «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητας φύλου)» αποτελεί αιτία αποκλεισμού των υποψηφίων. 

«Ο αποκλεισμός που προβλέπει η προκήρυξη συμβάλλει σε στιγματισμό των τρανς προσώπων καθώς υιοθετεί την άποψη ότι η τρανς κατάσταση αποτελεί ψυχική διαταραχή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπώσει μια σειρά από διεθνείς και ελληνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση και ο Κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι οποίοι συντάσσονται στην κατεύθυνση της αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης, διαφωνώντας έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της» τονίζουν μεταξύ άλλων οι ερωτώντες βουλευτές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης που πρόσφατα καταψήφισε την διάταξη για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής: 

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών:

Θέμα: Αποκλεισμός πολιτών από την Εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας

Στις 17 Μαΐου αναρτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διαύγεια, η προκήρυξη για την Εισαγωγή Ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το Σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αριθμ. Πρωτ: 6000/2/5950-ο’).

Στο παράρτημα Δ της προκήρυξης, στη σελίδα 32 και υπό τον τίτλο "Ενδεικτικός Πίνακας κυριότερων νοσημάτων και σωματικών ατελειών που αποκλείουν τους/ις υποψήφιους/ες από τις αστυνομικές σχολές", στην παράγραφο «Ψυχικές Παθήσεις», αναφέρονται - μεταξύ άλλων – ως αιτία αποκλεισμού από τις εν λόγω σχολές οι «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητος φύλου)».

Η διατύπωση αυτή της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με το τον Ν. 4443/2016 (Άρθρο 3, Παράγραφος 1β), με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις στον χώρο της εργασίας για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αποκλείονται από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, άρα και από την εργασία στο Αστυνομικό Σώμα, τα τρανς πρόσωπα με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.

Επιπλέον, αυτή η διατύπωση της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με το τον Ν. 4491/2017 (Άρθρο 1, Παράγραφος β) όπου διατυπώνεται ρητώς ότι κάθε «πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του», καθώς ο αποκλεισμός που προβλέπει η προκήρυξη συμβάλλει σε στιγματισμό των τρανς προσώπων καθώς υιοθετεί την άποψη ότι η τρανς κατάσταση αποτελεί ψυχική διαταραχή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπώσει μια σειρά από διεθνείς και ελληνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση και ο Κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι οποίοι συντάσσονται στην κατεύθυνση της αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης, διαφωνώντας έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της.

Με βάση τα προαναφερθέντα,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Προτίθενται να άρουν τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκλεισμό ο οποίος στιγματίζει τους τρανς ανθρώπους και παραβιάζει με σαφή τρόπο τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Αννέτα
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτου Ελένη
Δριτσέλη Παναγιώτα
Θελερίτη Μαρία
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)
Κυρίτσης Γιώργος
Μανιός Νίκος
Μαντάς Χρήστος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Πάλλης Γιώργος
Παρασκευόπουλος Νίκος
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Ψυχογιός Γιώργος


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της εισαγωγής τρανσέξουαλ στην ΕΛΑΣ"

Υπερωρίες: Τι θα ισχύει από 1η Ιουλίου -Πώς θα δηλώνονται

Την ενεργοποίηση των προσφάτως ψηφισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων για την αυστηρή τήρηση των κανόνων για τις υπερωρίες και την υπερεργασία, αποφάσισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν μέρος του ν.4488/17 που περιελάμβανε διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Με την Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχετικού εντύπου και μέσω της αποστολής μηνύματος με την χρήση κινητού τηλεφώνου. Θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο τρόπο. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εργασίας η «υποδηλωμένη εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας και η παρούσα κυβέρνηση νομοθέτησε την υποχρεωτική, εκ των προτέρων, δήλωση των υπερωριών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας εκ μέρους των εργοδοτών και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αξιοποιώντας την εμπειρία από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ».

Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής αποτύπωσης των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην διαδικασία υποβολής εντύπων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, περιγράφεται η διαδικασία εφαρμογής που ορίζεται από το νόμο για την ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο. Η Υπουργική Απόφαση ορίζει τον τρόπο υποβολής του σχετικού εντύπου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι «έτσι συντελείται ένα σημαντικό βήμα στην πληρέστερη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της αγοράς εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και ολοκληρώνεται ένας αποτελεσματικός, αξιόπιστος και σύγχρονος μηχανισμός για την επιτήρηση της αγοράς εργασίας και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παραβατικότητας». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, διασφαλίζεται η φιλικότητα προς τον χρήστη των νέων λειτουργικοτήτων, με την απόδοση διαφορετικών και εύχρηστων δυνατοτήτων υποβολής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερωρίες: Τι θα ισχύει από 1η Ιουλίου -Πώς θα δηλώνονται"

Καμπόσος μετά τη διαγραφή από τη ΝΔ: Δεν διέπραξα έγκλημα για να ντρέπομαι

Αμετανόητος εμφανίζεται ο Δημήτρης Καμπόσος για τα αντισημιτικά σχόλια, που οδήγησαν στη διαγραφή του από τη ΝΔ.

Ο δήμαρχος Αργους, σε ανάρτησή του στο Facebook, μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «δεν αισθάνομαι ότι έχω διαπράξει κάποιο έγκλημα για να ντρέπομαι»

Η ανάρτησή του:

«Ενημερώθηκα πριν λίγο για την απόφαση του προέδρου της Ν.Δημοκρατίας . Είναι κάτι που με λυπεί βέβαια αλλά δεν αισθάνομαι ότι έχω διαπράξει κάποιο έγκλημα για να ντρέπομαι.

Δεν συμφωνώ με όσα λέει και πράττει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και απαιτώ όλοι να σεβαστούν την πατρίδα μου όπως σεβόμαστε και εμείς τους άλλους.

Παραμένω σταθερός στις ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΟΥ.

Παραμένω πιστός εργάτης της πατρίδας μου και του λαού που με όρισε να τον υπηρετώ».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπόσος μετά τη διαγραφή από τη ΝΔ: Δεν διέπραξα έγκλημα για να ντρέπομαι "

Γέμισε η αγορά με fake 2ευρα από το Μαλάουι! Δείτε πως θα τα Αναγνωρίσετε!



Δείτε προσεκτικά τα ρέστα που σας δίνουν αυτές τις μέρες γιατί γέμισε η αγορά με ψεύτικα νομίσματα.

«Είσαι ο 13ος πελάτης που μας δίνει τέτοιο ψεύτικο νόμισμα σήμερα», ήταν το σχόλιο που έκανε καταστηματάρχης σε αναγνώστρια της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Δώστε, λοιπόν, μεγάλη προσοχή γιατί οι καταγγελίες αυξάνονται επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες για τη νέα απάτη επιτηδείων.

Η αγορά έχει γεμίσει με fake 2ευρα, τα οποία μπορεί να είναι πανομοιότυπα με τα κανονικά, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για νόμιμα από το Μαλάουι με μηδενική αξία. Το νόμισμα από το Μαλάουι λέγεται Kwacha και αξίζει 0.00571265 ευρώ.

Γίνεται κατανοητό πως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ρέστα που σας δίνουν αυτές τις μέρες, καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστεί κάποιος από την ομοιότητα των δύο νομισμάτων.

fanpage
Διαβάστε Περισσότερα » "Γέμισε η αγορά με fake 2ευρα από το Μαλάουι! Δείτε πως θα τα Αναγνωρίσετε!"

Εκτός ΝΔ ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος

Στη διαγραφή του δημάρχου Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου από τη Νέα Δημοκρατία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του κατά του Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Καμπόσος είχε και προ ημερών προκαλέσει την ενόχληση του «γαλάζιου» κόμματος, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε εκείνη την περίπτωση είχε γλιτώσει την τελευταία στιγμή τη διαγραφή του από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε βιντεομήνυμά του την Παρασκευή, ο κ. Καμπόσος αφήνει αντισημιτικά υπονοούμενα, λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει επιλεκτική δημοκρατία».

«Ενοχλήσαμε τον Μπουτάρη που είναι αρεστός των Εβραίων και δεν μπορεί λέει να ταλαιπωρείται ο Μπουτάρης. Ο Μπουτάρης μπορεί να λέει ό,τι θέλει να κάνει εκπομπές μέσα σε πορνεία. Να βρίζει όποιον θέλει, να λέει τον Καμμένο ότι δεν τον γουστάρει και ότι είναι χοντρός. Ότι θέλει ξύλο ο μητροπολίτης Πειραιώς και μύρια χίλια άλλα.Αυτά όλα μπορεί να τα λέει ο Μπουτάρης γιατί φοράει το καπελάκι. Εμείς επειδή δε φοράμε το καπελάκι δεν μπορούμε να τα λέμε και πρέπει να μας επιτίθενται όλοι» λέει ο δήμαρχος Άργους.

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία τονίζει: «Οι σημερινές αναφορές του δημάρχου Άργους Δημήτρη Καμπόσου για τον Γιάννη Μπουτάρη είναι χυδαίες και απολύτως καταδικαστέες.Με εντολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ετέθη ήδη εκτός κόμματος».

Προ ημερών, ο Δημήτρης Καμπόσος είχε δικαιολογήσει μέσω facebook την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι «αυτή είναι η μοίρα των προδοτών».

Μητσοτάκης για δήμαρχο Άργους: Δεν θα ανεχτώ διχαστικό λόγο από στελέχη της ΝΔ

Στη διαγραφή του δημάρχου Άργους-Μυκηνών αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί «μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας».

Ο «γαλάζιος» πρόεδρος τονίζει, επίσης, πως ο κ. Καμπόσος διεγράφη για τα «απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλιά του».


Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του δημάρχου Άργους προκάλεσαν και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 ημέρες μετά την αρχική χυδαία επίθεση του δημάρχου Άργους για να βρει ο «κύριος Μητσοτάκης το θάρρος και να τον διαγράψει από το κόμμα του».

«Χρειάστηκε, μάλιστα, να μεσολαβήσει άλλη μια χυδαία επίθεση -η σημερινή- του Δ. Καμπόσου κατά του Γ. Μπουτάρη μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει ένα στέλεχος του που δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιεί ρατσιστική και αντισημιτική ρητορική. Το δυστύχημα είναι πως όλα αυτά δεν μας ξαφνιάζουν. Εξοργίζουν, όμως, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες» τονίζει επίσης η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ΝΔ ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος"

Στα πρόθυρα σύγκρουσης κυβέρνηση και φαρμακοποιοί για τις νέες ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο

Έτοιμοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση δηλώνουν οι φαρμακοποιοί μετά τις νέες, αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει για τον κλάδο τους το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα.

Η πρώτη ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφορά τη θέσπιση αντικινήτρου χορήγησης πρωτότυπων φαρμάκων. Με στόχο να αυξηθεί η κατανάλωση γενοσήμων, η Αριστοτέλους καθιερώνει rebate, δηλαδή υποχρεωτική έκπτωση στα φάρμακα που πωλούνται προς τους ασθενείς εφόσον αυτά είναι πρωτότυπα.

«Αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο τιμωρεί ταυτόχρονα και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Ο ΠΦΣ καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλλειψη διαλόγου, αφνιδιασμό καθώς και ληστρική, φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς ασθενείς και φαρμακοποιούς.

«Η κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά από 9 χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών επιβαρύνσεων και περικοπών συνεχίζουν να προτείνουν μέτρα που διέπονται από φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί, που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν επιφορτιστεί όλα τα μέτρα για το φάρμακο, να επωμιστούν ακόμα ένα ληστρικό μέτρο» επισημαίνει το προεδρείο του Συλλόγου.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «η Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφαση της να επιβάλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων. Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς».

Η ηγεσία του Συλλόγου, καταλήγοντας, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτών των διατάξεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα πρόθυρα σύγκρουσης κυβέρνηση και φαρμακοποιοί για τις νέες ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο"

Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Αορίστου χρόνου 193 συμβασιούχοι-«παρατασιούχοι»

Την μετατροπή των συμβάσεων 193 συμβασιούχων-«παρατασιούχων» της Διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης σε αορίστου χρόνου αποφάσισε σήμερα το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί τμηματικά άλλοι το 2014 και άλλοι το 2015 και η παραμονή τους στην εργασία είχε παραταθεί έως 31 Μαρτίου 2018, ενώ μέχρι σήμερα εργάζονταν με βάση προσωρινή διαταγή.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, τονίζοντας ότι οι 193 συμβασιούχοι είναι αναγκαίοι στις υπηρεσίες του δήμου καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στις επόμενες 60 ημέρες υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθεί έφεση από τον πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης Αλεξία Μαργαρίτη έκανε λόγο για δικαίωση των συμβασιούχων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Αορίστου χρόνου 193 συμβασιούχοι-«παρατασιούχοι»"

Κραυγή αγωνίας από τους αστυνομικούς Δυτικής Αττικής: Είμαστε χωρίς προσωπικό και περιπολικά!

«Είμαστε χωρίς προσωπικό και περιπολικά!». Οι αστυνομικοί Δυτικής Αττικής διατρανώνουν την αγανάκτησή τους για τη κατάσταση που επικρατεί  στα Τμήματα Ασφαλείας της περιοχής. 

Με αφορμή  τη συμπλήρωση ενός έτους από τον άδικο χαμό του μαθητή Μάριου Δημητρίου Σουλούκου στο προαύλιο χώρο του σχολείου του από «αδέσποτη» σφαίρα που τον τραυμάτισε θανάσιμα οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για μια τραγική επέτειο και καταγράφουν τα άλυτα προβλήματα που «φουντώνουν»  την ανομία και την έξαρση της παραβατικότητας. 

menidi_soukoulos






«Σήμερα λοιπόν εμείς οι αστυνομικοί της Δυτικής Αττικής μη μπορώντας να αντέξουμε άλλο πλέον τον εμπαιγμό, δηλώνουμε ευθέως ότι όλα όσα υπέγραψαν και υποσχέθηκαν είναι λόγια και μόνο λόγια, τίποτε παραπάνω. Γιατί; 

Πρώτον γιατί καθημερινά συνεχίζουν να παίρνουν αστυνομικούς από την Δυτική Αττική για εκτέλεση υπηρεσίας στο κέντρο της Αθήνας, για φύλαξη υψηλών προσώπων και υποτιθέμενων στόχων αφήνοντας έτσι την Δυτική Αττική έρμαιο στους κακοποιούς. 

Δεύτερον γιατί τα τμήματα ασφαλείας κλείνουν μετά τις 10 το βράδυ λόγω έλλειψης προσωπικού (για όποιον δεν κατάλαβε, κατεβάζουν τα ρολά).

Τρίτον γιατί για να επισκευαστούν τα περιπολικά, ικετεύουμε πολίτες και μέχρι κάποιος να βρεθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τα περιπολικά παραμένουν σε πλήρη ακινητοποίηση. 

Τέταρτον γιατί το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών σε σχέση με πέρσι, ένα χρόνο ακριβώς, έχει λιγότερους τέσσερις αστυνομικούς (Προφανώς συνδέεται με το μνημόνιο που υπέγραψε ο Δήμος με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…!!!). 

Αν νομίζουν ορισμένοι ότι μπορούν να αδιαφορούν ή ακόμα χειρότερο να παίζουν με τις ζωές αστυνομικών και πολιτών πλανώνται πλάνην οικτρά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο Παρασκευή 8 Ιούνη από τον άδικο χαμό του μαθητή Μάριου Δημητρίου Σουλούκου στο προαύλιο χώρο του σχολείου του όταν «αδέσποτη» σφαίρα τον τραυμάτισε θανάσιμα και στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση κατοίκων έξω από το γήπεδο του Αχαρναϊκού και θα ακολουθήσει πορεία με τελικό προορισμό το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών. 

Ένας χρόνος πέρασε από όταν με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός ορισμένοι ξύπνησαν από τον λήθαργο και υποσχέθηκαν αληθινή αστυνόμευση και ασφάλεια για τους πολίτες των Αχαρνών αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής. 

Ένας χρόνος περασε από την ευρεία συσκεψη του Δήμου Αχαρνων και του Υπουργείου Προστασιας του Πολιτη για την αντιμετωπιση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια των πολιτων.

Ένας χρόνος από όταν διαβεβαίωναν μέσω βαρύτατων δηλώσεων ότι όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και πως θα το αντιμετωπίσουν και ότι είναι δίπλα στον πολίτη και στον απλό αστυνομικό. 

Σήμερα λοιπόν εμείς οι αστυνομικοί της Δυτικής Αττικής μη μπορώντας να αντέξουμε άλλο πλέον τον εμπαιγμό, δηλώνουμε ευθέως ότι όλα όσα υπέγραψαν και υποσχέθηκαν είναι λόγια και μόνο λόγια τίποτε παραπάνω. Γιατί; 

Πρώτον γιατί καθημερινά συνεχίζουν να παίρνουν αστυνομικούς από την Δυτική Αττική για εκτέλεση υπηρεσίας στο κέντρο της Αθήνας, για φύλαξη υψηλών προσώπων και υποτιθέμενων στόχων αφήνοντας έτσι την Δυτική Αττική έρμαιο στους κακοποιούς. 

Δεύτερον γιατί τα τμήματα ασφαλείας κλείνουν μετά τις 10 το βράδυ λόγω έλλειψης προσωπικού (για όποιον δεν κατάλαβε, κατεβάζουν τα ρολά).

Τρίτον γιατί για να επισκευαστούν τα περιπολικά, ικετεύουμε πολίτες και μέχρι κάποιος να βρεθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τα περιπολικά παραμένουν σε πλήρη ακινητοποίηση. 

Τέταρτον γιατί το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών σε σχέση με πέρσι, ένα χρόνο ακριβώς, έχει λιγότερους τέσσερις αστυνομικούς (Προφανώς συνδέεται με το μνημόνιο που υπέγραψε ο Δήμος με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…!!!). 

Αν νομίζουν ορισμένοι ότι μπορούν να αδιαφορούν ή ακόμα χειρότερο να παίζουν με τις ζωές αστυνομικών και πολιτών πλανώνται πλάνην οικτρά. 

Η Ένωση μας θα αποστείλει όλα τα στοιχεία στον κ. Εισαγγελέα και ας κρίνει αυτός εάν κάποιοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται, διαπράττουν αδικήματα όπως ίσως της παράβασης καθήκοντος, έτσι ώστε να αναλάβουν και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον και αν βρίσκονται.

Αν όχι τώρα ;;; πότε;

protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Κραυγή αγωνίας από τους αστυνομικούς Δυτικής Αττικής: Είμαστε χωρίς προσωπικό και περιπολικά!"

Αναβάλλεται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Πληροφορίες αναφέρουν πως κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αναμένεται να γίνει νέα συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, καθώς το κονδύλι είναι διαθέσιμο μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως έγινε πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόοδος που είναι ικανοποιητική σημειώθηκε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένας από τους δύο όρους για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο χρειάζεται ακόμα επιβεβαίωση από την πλευρά των ελληνικών αρχών ότι κάποιες πληρωμές ληξιπρόθεσμων έχουν εκτελεστεί πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να εκταμιευθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Γι’ αυτό το Συμβούλιο του ESM αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για το θέμα και να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, αμέσως μόλις η επιβεβαίωση είναι διαθέσιμη, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

«Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» τόνισε από την πλευρά του κυβερνητικός αξιωματούχος και παράλληλα επισημαίνει ότι «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Τσακαλώτος: Στις 15 Ιουνίου η υποδόση του ESM
Η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM καθυστέρησε λόγω μιας τυπικής εκκρεμότητας και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη για το πολυνομοσχέδιο, στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ενημέρωσε τους βουλευτές και τους συνεργάτες όσων απουσίαζαν, για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το χαρακτήρισε «εύκολο», εκτιμώντας ότι οι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «όλοι έχουν τον προβληματισμό τους, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες», ενώ πρόσθεσε ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα έλθει νομοτεχνική βελτίωση στις Επιτροπές της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

ΝΔ: Αδιαφορία και ανικανότητα από την κυβέρνηση
Aπό την πλευρά τους, πηγές της ΝΔ τονίζουν πως «η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς. Δυσκολεύεται, όμως, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που παραμένουν υψηλές.

Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλεται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ"

Πετρόπουλος: Το 20% των συντάξεων θα αυξηθεί

Στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων με την προσωπική διαφορά, από την πρώτη ημέρα του 2019, αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «εκείνο που επιδιώκουμε να πετύχουμε είναι να απαλύνουμε διαφορές που μπορεί να προκύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και γι' αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία οριστικοποίηση του επιπέδου των συντάξεων, πλην εκείνων των περιπτώσεων όπου δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση».

Ενώ στη συνέχεια, διευκρίνισε: «Εκείνο που αποδεικνύεται, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος -σχεδόν οι μισές συντάξεις- δεν έχουν καμία μείωση και έχουμε και το 20% αυτών που έχουν αυξήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές σε άλλες μεγάλες, κυρίως οι μικρές συντάξεις έχουν μία ενίσχυση. Στο υπόλοιπο μισό των συντάξεων οι μειώσεις δεν είναι ένα οριζόντιο ποσοστό. Μπορεί να είναι από ελάχιστη και είναι και μειώσεις οι οποίες είναι μεγαλύτερες... Έχουμε απαντήσει ότι ο τρόπος που θα δούμε να προσδιορίζονται αυτές οι συντάξεις θα τεθεί στο επόμενο διάστημα, γιατί δεν είναι κάτι που χρειάζεται να επισπεύσουμε και να πούμε, ότι θα υπάρχει κάποιο ποσοστό, όπως πολλοί λένε».

«Έχει σημασία να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να καταφέρουμε στο διάστημα που απομένει, διότι τα εκκαθαριστικά των συντάξεων τα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι τον μήνα για τον οποίο λαμβάνουν και τη σύνταξη, επομένως τον Δεκέμβριο θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τα εκκαθαριστικά» και «αν καταλήξουμε νωρίτερα από τον Δεκέμβριο στον τρόπο που θα προσδιορίζουμε για τις συντάξεις αυτές θα το ανακοινώσουμε και νωρίτερα», εξήγησε ο υφυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι «πολύ πιθανό να έχουμε πάνω από ένα δισ. πλεόνασμα μέσα στο 2018», κάτι που όπως πρόσθεσε, ενδεχομένως να επιτρέψει την επανεξέταση των ψηφισμένων μέτρων για τις μειώσεις στις συντάξεις. «Εμείς επιδιώκουμε να μην επέλθει αυτό, διότι τη σχετική διάταξη την ψηφίσαμε με σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις προς τους δανειστές, διότι επεβλήθη με την εσφαλμένη πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι δεν θα έχουμε τα πλεονάσματα, τα οποία εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε», ανέφερε.

Για να συμπληρώσει σχετικά: «Είχαμε πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα εντέλει, έκανε λάθος το ΔΝΤ και οι δανειστές. Έθεσαν μία προϋπόθεση εσφαλμένη, την οποία έλαβαν υπόψη για να απαιτήσουν αυτή την περικοπή. Δεν συνετελέσθη η πρόβλεψή τους, δεν επιβεβαιώθηκε, έχουμε το δικαιώματα να αλλάξουμε αυτού τους είδους τις δεσμεύσεις, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη ότι έχουμε και άλλου είδους ανάγκες ως χώρα, σε σχολεία, στην υγεία, στη μείωση της φορολογίας, στην ανάπτυξη των δημοσίων έργων υποδομών, όλα πρέπει να τα πάρουμε υπόψη, αλλά μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 αρχίζει και η υλοποίηση των αντίμετρων».

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό έκδοσης νέων συντάξεων, σημείωσε: «Οι καθυστερήσεις μειώνονται μέσα στο τρίμηνο το 90% των συντάξεων του 2017 έχει αποδοθεί και αυτή είναι η προθεσμία που έχει οριστεί από τον νόμο, με το νέο σύστημα πάμε σε έναν νέο ταχύτερο τρόπο απονομής των συντάξεων... Έχουμε πετύχει να κατεβάσουμε στις 93.000 όλες μαζί τις συντάξεις που υπολείπονταν από 163.000 που ήταν τον Γενάρη του 2015».

«Ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτονομία του»

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική του ΕΔΟΕΑΠ, απάντησε: «Η διάταξη που έχουμε καταθέσει ήδη προς επεξεργασία και προώθηση για ψήφιση, είναι μία διάταξη η οποία επιβεβαιώνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτονομία του, οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τα ισχύοντα στο ΕΤΕΑΕΠ από 1η Ιουλίου και μετά και γι' αυτό το χρονικό διάστημα -όχι για πριν, επομένως επιβεβαιώνεται με έναν τρόπο πολύ επίσημο και έγκυρο -και από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές- το πλαίσιο λειτουργίας τους ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο εγγυάται ένα καλό επίπεδο συντάξεων και την καλή λειτουργία του».

«Το ζήτημα είναι εκείνοι που διαχειρίζονται τον ΕΔΟΕΑΠ να αντιλαμβάνονται τον σοβαρό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν, διότι μιλάμε για την υγεία πολιτών και την επικουρική ασφάλιση ατόμων που ήταν σε άλλους φορείς και πρέπει να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξασφαλίζονται οι όροι της χορήγησης αυτών των παροχών με τρόπο που επιφέρουν βιωσιμότητα και για το μέλλον και το 2% του τζίρου θα πηγαίνει για την υγεία διότι αυτό το θέμα της υγείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ ήταν και το κυρίαρχο κριτήριο για την ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ», επισήμανε καταληκτικά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Το 20% των συντάξεων θα αυξηθεί"

Ερντογάν για κλείσιμο τζαμιών: Λαϊκιστικό, ισλαμοφοβικό, ρατσιστικό κύμα διακρίσεων στην Αυστρία

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα ως «ισλαμοφοβικό» και «ρατσιστικό» μέτρο την απόφαση της Αυστρίας να ξεκινήσει εκστρατεία για να καταπολεμήσει «το πολιτικό ισλάμ», στο πλαίσιο της οποίας ενδέχεται να απελαθούν έως και 60 ιμάμηδες και πρόκειται να κλείσουν επτά τεμένη που χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.

«Το κλείσιμο από την Αυστρία επτά τεμενών και η απέλαση ιμάμηδων είναι αποτέλεσμα του λαϊκιστικού, ισλαμοφοβικού, ρατσιστικού κύματος διακρίσεων σε αυτή τη χώρα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά μια επιχείρηση κατά του«πολιτικού ισλάμ» στη χώρα.

Τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία εκτός από τον Κουρτς παρόντες ήταν και ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ.

Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία, εξήγησε από την πλευρά του ο Κικλ.

Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία απέλασης ιμάμηδων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει, διευκρίνισε ο ίδιος, που είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος FPO.

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε από την πλευρά του ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».

Η απόφαση, διευκρίνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.

Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

«Αυτό που συνέβη εκεί (…) δεν έχει θέση στην Αυστρία. Η κυβέρνηση θα επιδείξει μηδενική ανοχή», είχε προειδοποιήσει τότε ο Κουρτς, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.

Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).

H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή», ενώ σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι παρενέβη στους υπεύθυνους του τεμένους προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο και ζήτησε την αποπομπή του επικεφαλής του.

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν για κλείσιμο τζαμιών: Λαϊκιστικό, ισλαμοφοβικό, ρατσιστικό κύμα διακρίσεων στην Αυστρία"

Δημήτρης Καμμένος: Προσβολή η φωταγώγηση της Βουλής για το Gay Pride

Ως προσβολή της Βουλής και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη χαρακτηρίζει την παρέλαση του Gay Pride που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Σύνταγμα ο κ Δημήτρης Καμμένος εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση του με την απόφαση του κοινοβουλίου να φωταγωγηθεί το κτίριο με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Να μην προσβάλλουμε τον Ναό της Δημοκρατίας και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Χύθηκε πολύ αίμα για όλους εμάς εδώ σήμερα και για την Δημοκρατία. Την επόμενη θα φωταγωγηθούμε στα χρώματα της κάνναβης;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ και προσθέτει «Να φωταγωγήσουμε την Βουλή των Ελλήνων στις 2 Εθνικές Επετείους στα χρώματα της γαλανόλευκης. Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσει η Διάσκεψη των Προέδρων. Αυτό αποτελεί και επίσημο αίτημα μου το οποίο καταθέτω σήμερα δημόσια».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Καμμένος: Προσβολή η φωταγώγηση της Βουλής για το Gay Pride"

Η γνωμάτευση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Από το γραφείο της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ, προωθήθηκε η ακόλουθη ιατρική γνωμάτευση:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, 6/6/2018

Σήμερα, κατόπιν αιτήματος της οικογενείας του, εξέτασα τον κρατούμενο κ. Κουφοντίνα Δημήτριο, σε δεύτερη επίσκεψη από την έναρξη της απεργίας πείνας, την οποία έχει ξεκινήσει από τις 30/05/2018, παρουσία και του γιατρού του καταστήματος.

Διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους, καθώς από την πρώτη φορά που ζυγίστηκε, την 31/5/2018, μέχρι σήμερα, 6/6/2018, εμφανίζει απώλεια 6,6 kg, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,61 % του βάρους που είχε στις 31/5, απώλεια δυσανάλογη με τη χρονική διάρκεια της απεργίας.

Διαπιστώθηκε μεγάλη μυϊκή αδυναμία, δυσανάλογο με την εξωτερική θερμοκρασία αίσθημα ψύχους, μυαλγίες και ναυτία. Κατά την αντικειμενική εξέταση εμφανίζει ορθοστατική υπόταση και επεισόδια ταχυκαρδίας στην παραμικρή προσπάθεια (π.χ. βάδιση λίγων μέτρων).

Ο απεργός έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν τρεις πολυήμερες απεργίες πείνας, ως εκ των οποίων αντιμετωπίζει συνθήκες αυξημένης ευθραυστότητας της σωματικής του υγείας.

Έχει εγγράφως αρνηθεί προκαταβολικά οποιαδήποτε «ιατρική πράξη επαναφοράς της υγείας του που θα διαταχθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και την Εισαγγελική αρχή της φυλακής». Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάσταση που περιγράφεται δημιουργούν συνθήκες αυξημένης ανησυχίας για την εξέλιξη της κατάστασης του.

Ως εκ των άνω προτείναμε την άμεση μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο, για να εξασφαλισθεί η συνεχής παρακολούθηση για την αποτροπή έκτακτου επεισοδίου.

Ο απεργός επιφυλάχθηκε.

Όλγα Κοσμοπούλου
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ Μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Η γνωμάτευση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα"

Φίλης για Κουφοντίνα: Κινδυνεύει ένας απεργός πείνας να πεθάνει

«Κινδυνεύει ένας απεργός πείνας να πεθάνει. Διάβασα την έκθεση της αρμοδίου γιατρού». Με αυτόν τον τρόπο τοποθετήθηκε ο Νίκος Φίλης σχετικά με το ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και τη νοσηλεία του εξαιτίας των επιπλοκών που έχει προκαλέσει στην υγεία του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε: «Ο Κουφοντίνας αυτό που ζητεί είναι να μην εξαιρεθεί από τον νόμο».

Όπως στη συνέχεια είπε: «Άλλο τι γινόταν τότε και καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια για τις πράξεις τους και άλλο σήμερα τι δικαιώματα έχουν ως πολίτες φυλακισμένοι . Εγώ είμαι υπέρ του να εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν μπορεί να δίνει η πολιτεία το δικαίωμα για μια εκδικητική τακτική απέναντι στους κρατουμένους» και διερωτήθηκε: «Δεν ξέρω ποιος θα πάρει την ευθύνη αν του συμβεί κάτι κακό».

«Άλλωστε ο ίδιος Κουφοντίνας δεν είναι από τους ανθρώπους που θα υποχωρήσουν εύκολα. Το ξέρουμε, βεβαίως, εκτελεστής ήταν» κατέληξε ο πρώην υπουργός.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης για Κουφοντίνα: Κινδυνεύει ένας απεργός πείνας να πεθάνει"

Η εξέλιξη για όσους πλήρωσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ

Νέες εξελίξεις σημειώθηκαν για τους καταναλωτές που έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους μέσω ΕΛΤΑ.

Όπως ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς στα «χέρια» της ΔΕΗ βρίσκεται πλέον το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταναλωτές που έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους μέσω των ΕΛΤΑ.

Ο κ. Παππάς ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με την καθυστέρηση απόδοσης των χρημάτων από τα ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία και επιβάρυνση που υπέστησαν καταναλωτές οποίοι, αν και είχαν εξοφλήσει λογαριασμούς της ΔΕΗ, μέσω των ΕΛΤΑ, τα ποσά καθυστέρησαν να αποδοθούν.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει επιλυθεί διότι επικοινώνησαν οι δύο εταιρείες και το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους είναι στα χέρια της ΔΕΗ», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν παραλάβει 22,5 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή από την καθολική υπηρεσία, τις επόμενες ημέρες θα παραλάβουν άλλα 22,5 εκατομμύρια, σύνολο 45 εκατομμύρια, τα οποία έχουν νομοθετηθεί ήδη. Επίσης τα ΕΛΤΑ εισέπραξαν 40 εκατομμύρια από οφειλές από άλλους φορείς του Δημοσίου.

«Ήταν οφειλές που είχαν συσσωρευτεί και δεν υπήρχε μέριμνα αυτές οι οφειλές να καλυφθούν και τις επόμενες ημέρες θα εισπράξουν άλλα 20 εκατομμύρια. Μιλάμε για ένα σύνολο 100 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα διευκολύνουν ώστε να μειωθεί το άνοιγμα των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ», είπε ο Νίκος Παππάς που δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι «βεβαίως και θα έπρεπε οι διοικήσεις πάρα πολύ γρήγορα να επιδείξουν αντανακλαστικά ούτως ώστε κανένας πολίτης να μην ταλαιπωρηθεί για καμία απολύτως μέρα».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η εξέλιξη για όσους πλήρωσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ"

Εκνευρισμός στην Τουρκία: Αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω Κύπρου

H αντιπροσωπεία της Τουρκίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διαμαρτυρόμενη για το μη κλείσιμο του φακέλου της Κύπρου για το περιουσιακό εδώ και 20 χρόνια.

Η Τουρκία όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων διαμαρτύρεται επειδή «η Ελλάδα και ο Ελληνοκυπριακός τομέας κάνουν προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν αυτό τον φάκελο για πολιτικούς σκοπούς».

Το τουρκικό κανάλι NTV υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είχε πληρώσει για την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου που κατέληξε το 1998 ένα εκατομμύριο ευρώ, ως αποζημιώσεις για την παράνομη χρήση και τη στέρηση χρήσης της περιουσίας της στη Κερύνεια. Προσθέτει ότι ο φάκελος δεν έκλεισε και πως παρά τα αιτήματα της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρος εμπόδισαν το κλείσιμό του.

Το θέμα επανήλθε ακόμη μια φορά στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο και οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μέχρι να κλείσει αυτός ο φάκελος δεν θα συζητήσουν και δεν θα αναγνωρίσουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την Κύπρο και αποχώρησαν από την αίθουσα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκνευρισμός στην Τουρκία: Αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω Κύπρου"

Η Βουλή θα ντυθεί το Σάββατο στα χρώματα του gay pride- Αντιδράσεις από τους βουλευτές

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Βουλή των Ελλήνων, το Σάββατο 9 Ιουνίου, θα φωτιστεί στα χρώματα του Gay Pride.

Η πρωτοβουλία εντάσεται στα πλαίσια του φετινού Athens Pride, που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, στο Σύνταγμα. Η παρέλαση ξεκινάει στις 7 μ.μ. και το σλόγκαν του Athens Pride 2018 είναι «Παρούσα».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποφάσισε το κοινοβούλιο να φωτιστεί στα χρώματα του Gay Pride, που είναι τα χρώματα του Ουράνιου τόξου, αλλά και με το σήμα του ελληνικού Gay Pride που είναι η Ακρόπολη βαμμένη στα χρώματα του ουρανίου τόξου.

Εκτός από τη Βουλή, χορηγοί στο φετινό gay pride είναι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η Ευρωπαΐκή επιτροπή στην Ελλάδα, η περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων, οι πρεσβείες της Αυστραλίας της Ολλανδίας και του Καναδά, η ΕΡΤ αλλά και το ίδρυμα Ωνάση και το ίδρυμα Μποδοσάκη.

Οι πρώτες πληροφορίες πάντως θέλουν αρκετούς βουλευτές να μην βλέπουν με καλό μάτι αυτήν την πρωτοβουλία και ετοιμάζονται να αντιδράσουν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βουλή θα ντυθεί το Σάββατο στα χρώματα του gay pride- Αντιδράσεις από τους βουλευτές "

ΝΔ: «Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί και το… «kokkino» δεν τον αφήνει!»

Οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με μια ανακοίνωση γεμάτη αιχμές και υπαινιγμούς εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή την επίθεση από κουκουλοφόρους στο γραφείο του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην οδό Γενναδίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει υπαινιγμούς τόσο για πολιτικά κόμματα, όσο και για το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και σημειώνει:

«Μία μέρα μετά την έφοδο κουκουλοφόρων με βαριοπούλες σε γραφείο Έλληνα Βουλευτή ούτε η Κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκδώσει, έστω για τα μάτια του κόσμου, μία καταδικαστική ανακοίνωση. Την ίδια ώρα ούτε ο πρόεδρος της Βουλής, ούτε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχουν επικοινωνήσει με τον Έλληνα Βουλευτή, έστω για να ενημερωθούν για το τι συνέβη.

Αντιθέτως, η ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Στο κόκκινο» μας «ενημέρωσε» ότι ο στόχος των κουκουλοφόρων με τις βαριοπούλες δεν ήταν, λέει, το γραφείο του Βουλευτή, αλλά αυτό του «Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων». Στο οποίο, όπως μας ενημερώνει το καλά πληροφορημένο κυβερνητικό site, σχεδίαζαν -άκουσον άκουσον- μια συμβολική έφοδο που κατά το ρεπορτάζ δεν είναι παράνομη ενέργεια.

Η ίδια ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, μας ενημερώνει επιπλέον ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα θα υποστεί ΕΔΕ, προφανώς γιατί η κυβέρνηση θα ήθελε από εκείνον να ρωτήσει προηγουμένως τους 30 ροπαλοφόρους τραμπούκους για το σκοπό της… επίσκεψής τους.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από το «ρεπορτάζ»; Ότι είναι πρώτη φορά που μια κυβέρνηση καταγγέλλει το θύμα και όχι τους θύτες ή ότι δεν υπάρχει προηγούμενο ένα κυβερνητικό site να επικροτεί δημοσίως τη βία ως συμβολική;

Ότι και να ισχύει, ένα είναι βέβαιο: «Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί και η ιδεοληπτική του παράνοια δεν τον αφήνει».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί και το… «kokkino» δεν τον αφήνει!»"

ΣΥΡΙΖΑ: Η συμμετοχή μας στο Athens Pride είναι, ασφαλώς, δεδομένη

Η συμμετοχή μας στο Athens Pride είναι, ασφαλώς, δεδομένη» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διοργάνωση που θα λάβει χώρα το προσεχές Σάββατο.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το Σάββατο 9 Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος, από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί, για άλλη μια χρονιά, το Athens Pride. Και αυτή τη φορά δηλώνει «παρούσα». Παρούσα στη ζωή, στον δρόμο, στη δουλειά, στη διεκδίκηση. Παρούσα για όσα έχουν γίνει, παρούσα και σε αυτά που έπονται, μέχρι τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία…

Το ίδιο δηλώνει και ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ… «Παρούσα» σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε αγώνα για την οριστική άρση των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η συμμετοχή μας στο Athens Pride είναι, ασφαλώς, δεδομένη».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Η συμμετοχή μας στο Athens Pride είναι, ασφαλώς, δεδομένη"

Στα 105,738 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία

Νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία κατά περίπου 542 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον μήνα Απρίλιο τα οποία αναρτήθηκαν πριν από λίγο.

Το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που είχαν συσσωρευτεί έως το τέλος του 2017 με τα νέα χρέη που έχουν προστεθεί από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Απριλίου, οδηγούν σε ένα ποσό της τάξεως των 105,738 δισ. ευρώ έναντι 105,196 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Έτσι, προκύπτει και η διαφορά των 542 εκατ. ευρώ.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είχαν επιβληθεί στο τέλος Απριλίου σε 1.117.530 οφειλέτες από το σύνολο των 1.717.563 οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ εις βάρος των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα. Οι οφειλέτες στους οποίους εφαρμόστηκαν τα μέτρα για πρώτη φορά μέσα στον Απρίλιο, ανήλθαν σε 7.559 άτομα.

Ο αριθμός των ατόμων με οφειλές έως και 500 ευρώ μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 3.127 άτομα (από τα 1.720.690 άτομα τον Μάρτιο στα 1.717.563 άτομα τον Απρίλιο) ενώ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του δημοσίου μειώθηκε κατά 41.965 άτομα (από τα 3.907.847 άτομα τον Μάρτιο στα 3.865.882 άτομα τον Απρίλιο)

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 105,738 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία"

Πέρασε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να επισημαίνει ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σχολείο που καλλιεργεί τη γνώση και την κοινωνικοποίηση των μαθητών, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. "Παρών" ψήφισε η Ένωση Κεντρώων.

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις αναγκαίες που προωθούν τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την κοινωνική ευαισθησία στο χώρο της εκπαίδευσης και απαντά στην αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης των δομών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά έχει δηλώσει ότι, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει κατά προτεραιότητα το σχέδιο νόμου διότι ξηλώνει χρήσιμες και δοκιμασμένες στον χρόνο δομές και έχει δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα παραμείνουν μέχρι δύο οι θητείες των στελεχών της εκπαίδευσης, αλλά αναστέλλεται το μέτρο κατά πρώτη του εφαρμογή με τρόπο ώστε, όσα στελέχη έχουν μέχρι σήμερα διανύσει πέραν της μίας θητείες, αυτές θα λογίζονται ως μια και συνεπώς θα έχουν δυνατότητα για μια ακόμη θητεία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Μιχελής είπε το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα ζητήματα, οργανώνει και καθοδηγεί ενιαία -παιδαγωγικά και επιστημονικά - τις υπάρχουσες υποστηρικτικές δομές. «Οι σχολικοί σύμβουλοι που είχαν αντικαταστήσει τους αλήστου μνήμης επιθεωρητές, ουδέποτε εξοπλίστηκαν με στοχευμένα καθήκοντα, είχαν αφεθεί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, κατά κανόνα, κατά την κρίση και συνείδησή τους, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε περιορισμένα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι πλέον «τα κριτήρια επιλογής στελεχών είναι ίδια για όλες τις θέσεις και στηρίζονται σε τρεις πυλώνες, τα ακαδημαϊκά προσόντα στη διοικητική και διδακτική εμπειρία και στη συνολική συγκρότηση της προσωπικότητας που τεκμηριώνεται μέσα από συνέντευξη ενώπιον συμβουλίου».

«Προτείνουμε μέτρα και θεσμούς που προάγουν τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την κοινωνική ευαισθησία. Αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσουν με τον εκπαιδευτικό ως υπάλληλο, με τη διοίκηση γραφειοκρατικής ιεραρχίας, και με στελέχη μάνατζερ. Απαιτείται συλλογικός σχεδιασμός, προγραμματισμός, υλοποίηση και αξιολόγηση. Αυτό επιδιώκει το σχέδιο νόμου και καλώ τις πολιτικές δυνάμεις, πέραν της κυβερνητικής παράταξης, που τη δεκαετία του ‘80 υπεραμύνθηκαν, θεσμοθέτησαν με βάση αυτές τις αρχές να το στηρίξουν», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παζλ ιδεοληψίας και εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξηλώσει χρήσιμες και δοκιμασμένες, στο χρόνο, δομές, να βάλει στην άκρη ικανά και έμπειρα στελέχη για να ορίσει κομματικούς θεματοφύλακες», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ. Κατήγγειλε ταυτόχρονα την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση και την κατάργηση του ΠΔ152, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προέβλεπε συγκεκριμένο και δεσμευτικό ποσοστό απολύσεων, μέσα από την αξιολόγηση.

«Πουθενά το ΠΔ 152 δεν μιλά για απολύσεις εκπαιδευτικών ενώ και ο νόμος 4250/2014 αναφέρεται ρητά σε αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, διοικητικών και όχι εκπαιδευτικών. Αλλά και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης έχει ρητά ξεκαθαρίσει ότι η ποσόστωση στην αξιολόγηση, δεν ίσχυε για τους εκπαιδευτικούς», είπε ο Γιάννης Ανδριανός και υπογράμμισε: «Πιστεύουμε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ποιότητας στον χώρο της εκπαίδευσης».

«Εξυπηρετείτε το κομματικό σας ακροατήριο σε βάρος της εκπαίδευσης αλλά εμείς δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε την αξιολόγηση και στους διδάσκοντες επώνυμα και τεκμηριωμένα, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα, με δίκαια και αδιάβλητα κριτήρια ως εργαλεία δουλειάς για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε την παράλογη και ήδη κριθείσα από το ΣτΕ πρόβλεψη για αξιολόγηση των στελεχών της κυβέρνησης από τους υφισταμένους τους, με ανώνυμα ερωτηματολόγια», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο Γαβρόγλου"

Να μην εκδοθεί Τούρκος δημοσιογράφος ζητά ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Να μην ανάψει το «πράσινο φως» στην έκδοση του δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα της Άγκυρας.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενθυμούμενος τις θέσεις που κατά το παρελθόν συστηματικά έχει υποστηρίξει υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως των διωκομένων και φυλακισμένων, δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΣΑ υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η κατάσταση στη γείτονα «ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν εγγυάται ότι ο εκζητούμενος θα απολαύει στην Τουρκία όλων των δικαιωμάτων του ως κρατουμένου, όπως επιβάλλει η διεθνής δικαιοταξία. Επιπροσθέτως, κινδυνεύει να εκτεθεί σε πρόσθετες διώξεις λόγω των πολιτικών του απόψεων, χωρίς την τήρηση των βασικών εγγυήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης του ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά, στην Τουρκία για την έκτιση ποινής που του έχει επιβληθεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 452 παρ. 1 ΚΠΔ, μετά την θετική γνωμοδότηση του δικαστηρίου, η έκδοση καταλείπεται στην διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος αποφαίνεται με βάση κριτήρια σκοπιμότητας.

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία είναι διαχρονικά η πρώτη χώρα σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Ενδεικτικά, είναι η πρώτη σε καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 ΕΣΔΑ, 136 καταδίκες έως το 2017), δεύτερη σε καταδίκες για βασανιστήρια (άρθρο 3 ΕΣΔΑ, 316 έως το 2017) και δεύτερη σε παραβιάσεις του δικαιώματος της προσωπικής ασφάλειας (άρθρο 5 ΕΣΔΑ, 726 καταδίκες ως το 2017), ενώ αποκαλυπτικός είναι ο αριθμός καταδικών της Τουρκίας για παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6§1 ΕΣΔΑ), καθώς η Τουρκία κατέχει και εδώ θλιβερή πρωτιά με 878 καταδίκες έως το 2017, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι καταδίκες για υπέρβαση του εύλογου χρόνου για τη διάρκεια της δίκης.

Η κατάσταση αυτή, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην γείτονα χώρα, δεν εγγυάται ότι ο εκζητούμενος θα απολαύει στην Τουρκία όλων των δικαιωμάτων του ως κρατουμένου, όπως επιβάλλει η διεθνής δικαιοταξία. Επιπροσθέτως, κινδυνεύει να εκτεθεί σε πρόσθετες διώξεις λόγω των πολιτικών του απόψεων, χωρίς την τήρηση των βασικών εγγυήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενθυμούμενος τις θέσεις που κατά το παρελθόν συστηματικά έχει υποστηρίξει υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως των διωκομένων και φυλακισμένων, δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Να μην εκδοθεί Τούρκος δημοσιογράφος ζητά ο πρόεδρος του ΔΣΑ"

Τι έγραφε ο Αντώνης Σαμαράς το 2008 για το Σκοπιανό

Το 2008, πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρθρογραφήσει για το Σκοπιανό και το όνομα της Μακεδονίας. Δέκα χρόνια μετά, το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού αποκτά ξανά επικαιρότητα λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό και της κυοφορούμενης συμφωνίας με την οποία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσανατολίζεται να αναγνωρίσει τη FYROM με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, ενώ παράλληλα αποδέχεται ότι η γλώσσα των κατοίκων της πΓΔΜ είναι «μακεδονική»...

Διαβάστε το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου του 2008 στην Καθημερινή με τίτλο: «Τότε και έκτοτε…»:

Την εποχή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και ανέκυψε το πρόβλημα των Σκοπίων, το 1991-92, στην Ελλάδα επικράτησε η άποψη ότι δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε κράτος με όνομα «Μακεδονία» δίπλα στα σύνορά μας.

Την άποψη αυτή, ασφαλώς τη στήριζε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αλλά δεν την επέβαλε το «πεζοδρόμιο», ούτε τα συλλαλητήρια, ούτε οι «Μακεδονομάχοι», ούτε, ασφαλώς ο… Αντώνης Σαμαράς!

Τη διαμόρφωσαν οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της εποχής εκείνης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναφέρει ρητά τότε: «Σε ό,τι αφορά την ονομασία… για μένα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να δεχθώ τον όρο «Μακεδονία», υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».

Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσε, το θεωρούσε «όχημα αλυτρωτισμού».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι μόνο συμφωνούσε με αυτή την άποψη, αλλά την πήγαινε κι ένα βήμα παραπέρα: «Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα υπερβάλλει, διότι τα μικρά Σκόπια δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα… είναι αντιφατικό και επικίνδυνο, για να μην πούμε παράλογο… Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί… ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν, στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή… Τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο».

Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση. Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία η τότε Ελληνική Βουλή. Αυτές τις απόψεις είχε υιοθετήσει ομόφωνα το τότε υπουργικό Συμβούλιο. Κι αυτές της απόψεις υπερασπίστηκα εγώ, τότε, ως υπουργός Εξωτερικών. Ασφαλώς συμφωνούσα με τις απόψεις αυτές. Ακόμα συμφωνώ. Αλλά δεν τις «επέβαλα» εγώ. Απλώς εξέφρασα και υλοποίησα την εθνική γραμμή, όπως είχα καθήκον, ως υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό, όπως φαίνεται, κάποιοι δεν μου το «συγχώρεσαν» ποτέ… Τις μείζονες αποφάσεις εκείνης της εποχής τις περιέβαλε με το κύρος του το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Την απόφαση να απορρίψει το λεγόμενο «Πακέτο Πινέϊρο» την έλαβε το δεύτερο Συμβούλιο Αρχηγών, στις 13 Απριλίου του 1992, αφού απομάκρυνε εμένα. Κάποιοι θεωρούν ότι τότε «χάσαμε την ευκαιρία να κλείσουμε το θέμα», ήδη από τότε και να τελειώνουμε - με το όνομα «Νέα Μακεδονία».

Ομως τέτοια «χαμένη ευκαιρία» δεν υπήρξε ποτέ. Αλλωστε, το Πακέτο Πινέϊρο το απέρριψαν τότε και τα Σκόπια. Μάλιστα ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, στο βιβλίο του υποβαθμίζει τελείως τις «ιδέες Πινέϊρο», ενώ ομολογεί ότι η χώρα του δεν μπορούσε να τις δεχθεί διότι προέβλεπαν αλλαγή του Συντάγματός της. Ο Γκλιγκόροφ έχει προ πολλού ομολογήσει ότι το απέρριψε. Κι όμως, πολλοί στην Αθήνα θρηνούν ακόμα για τη «χαμένη ευκαιρία»...

Μιλούν για μια χαμένη ευκαιρία που ποτέ δεν υπήρξε. Και το χειρότερο, θεωρούν εμένα «υπεύθυνο» για μιαν απόφαση που έλαβαν άλλοι αφού με απέπεμψαν!

Θανάσιμο δίλημμα για τα Σκόπια

Εκτοτε τα Σκόπια κερδίζουν τη μάχη της διεθνούς αναγνώρισής τους με το όνομα «Μακεδονία». Αλλά χάνουν, όπως χρόνια επιμένω, την πολύ σημαντικότερη μάχη για την επιβίωσή τους, για τη διατήρηση της ενότητάς τους.

Το πρώτο βήμα έγινε το 2001 όταν οι Αλβανοί της περιοχής του Τετόβου, στην ανατολική FYROM εξεγέρθηκαν. Απειλήθηκε εμφύλιος πόλεμος, που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με ένα επώδυνο για τα Σκόπια συμβιβασμό (συμφωνία της Αχρίδας). Η FYROM έπαψε ουσιαστικά να είναι «εθνική κοιτίδα Μακεδόνων» και μετατράπηκε σε πολυεθνικό κράτος με δύο ξεχωριστές συστατικές εθνότητες. Ο «ψευτο-μακεδονικός» αλυτρωτισμός άρχισε να αμφισβητείται στο εσωτερικό του κράτους.

Αυτό που εμείς αμφισβητούσαμε απ' έξω - την ύπαρξη εθνικού κράτους «Μακεδόνων» - οι Αλβανοί του Τετόβου άρχισαν αποφασιστικά να το αμφισβητούν από μέσα.

Το δεύτερο βήμα γίνεται τώρα με την απόσχιση του γειτονικού Κοσόβου από τη Σερβία. Που καθιστά αναπόφευκτη και νέα κρίση με τους Αλβανούς του Τετόβου από τη FYROM. Η οποία έχει ήδη ξεσπάσει.

Για τα Σκόπια σήμερα το δίλημμα είναι αν θα διαλυθούν ή αν - όπως υποστηρίζουν κάποιοι - θα μετασχηματιστούν σε χαλαρή πολύ-εθνοτική ομοσπονδία (για να αποφύγουν τη διάλυση).

Σε κάθε περίπτωση το «μακεδονικό ιδεολόγημα» θα έχει ηττηθεί οριστικά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, χρόνο. Και προσοχή να μην πληρώσει η Ελλάδα κόστος, για τις κρίσιμες εξελίξεις που έρχονται.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αποκλείει κάθε προοπτική διπλής ονομασίας. Αλλά αποδέχεται να συζητήσει για «σύνθετη». Εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ με τη «σύνθετη ονομασία». Αλλά επικροτώ την αποφυγή διπλής ονομασίας. Θεωρώ απίθανο να έλθουν τα Σκόπια σε συμβιβασμό, αφού το περισσότερο που μπορούν να υποχωρήσουν είναι η διπλή ονομασία. Που εμείς την απορρίπτουμε. Μια τέτοια έκβαση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση Καραμανλή θα αφήσει τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ με δική τους ευθύνη.

Και θα κερδίσουμε χρόνο...

Ενώ το «μακεδονικό ιδεολόγημα» υπονομεύεται και αμφισβητείται πλέον από παντού, μέσα κι έξω… Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισήμαινε το Φλεβάρη του 1992: «τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο».

Αυτό να το θυμούνται όσοι βιάζονται να «κλείσουν» τα μεγάλα εθνικά ζητήματα όπως όπως, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στο μέλλον. Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν να τα λύσουμε, όχι να τα «κλείσουμε».

Εκείνη την άποψη Καραμανλή εγώ την ενστερνίστηκα τότε και έκτοτε. Κάποιοι δεν την πίστεψαν ποτέ….

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι έγραφε ο Αντώνης Σαμαράς το 2008 για το Σκοπιανό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news