facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Καμμένος από ΝΑΤΟ: Οι απειλές έχουν κόστος και η Τουρκία θα το πληρώσει

Εξηγήσεις από τον Τούρκο ομόλογό του, ζήτησε στη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ ο Πάνος Καμμένος σχετικά με την απειλή Μποζντάγ για «πακετάρισμα» των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας επιπλέον, ενημέρωσε τους Υπουργούς Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ «για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών για 99η ημέρα».
Οπως δήλωσε αμέσως μετά, στη συνεδρίαση «ζήτησα από τον Τούρκο ομόλογό μου, ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών και του Γενικού Γραμματέα, να δώσει διευκρινίσεις και να εξηγήσει, να δώσει απάντηση, για το τι σήμαινε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα «πακετάρουν» τους 8 αξιωματικούς οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα και το δικαστήριο λόγω της παρέλευσης του 18μήνου τους άφησε ελεύθερους και αν αυτό εννοεί ότι θα είναι πράξη η οποία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας μας, δηλαδή ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Ζήτησα λοιπόν να διευκρινίσει ενώπιον των Υπουργών εάν στηρίζει, εάν επιβεβαιώνει ή όχι τη δήλωση του αναπληρωτή Τούρκου πρωθυπουργού».
Αλλα αντ' άλλων για Μητρετώδη-Κούκλατζη
Οπως είπε ο Πάνος Καμμένος η απάντηση ήταν «άλλα αντ' άλλων». «Όπως συνήθως κάνει η Τουρκία, μίλησε για άλλα αντί άλλων. Η απάντηση που είχε να δώσει ήταν ότι για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και χωρίς δίκη, χωρίς να έχουν καν υπάρξει κατηγορίες, συνεχίζει - λέει - η Τουρκία να εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους».
Καμία απάντηση για τις απειλές
Ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι επανήλθε στο θέμα των απειλών, λέγοντας ότι «η Ελλάδα απαιτεί να έχει μια απάντηση και ενώπιον των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και του Γενικού Γραμματέα, να πει η Τουρκία αν διατίθεται και αν προτίθεται να κάνει μια πράξη σε ξένη αλλά σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ, η οποία ουσιαστικά θα παραβιάζει και τις αρχές της συμφωνίας του ΝΑΤΟ και το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «απάντηση καμία».
Οπως τόνισε ο κ. Καμμένος «είναι ξεκάθαρο, ότι τέτοιου είδους παλληκαρισμοί εν όψει των εκλογών, τέτοιου είδους ανακοινώσεις για το εσωτερικό, θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι δε μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται και όταν έρχεται στις Βρυξέλλες, να κάνει τον καλό σύμμαχο».
Οι απειλές έχουν κόστος και θα το πληρώσει η Τουρκία
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «απειλές για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών έχουν το κόστος τους και το κόστος αυτό η Τουρκία θα το πληρώσει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει καλή γειτονία, επιδιώκει τις καλές σχέσεις, αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τέτοιου είδους προκλήσεις, οι οποίες δεν αποτελούν προκλήσεις απέναντι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις συμμαχικές χώρες».
Πρόκληση η δήλωση Τσαβούσογλου
Τέτοιου είδους πρόκληση χαρακτήρισε και την δήλωση Τσαβούσογλου «σε σχέση με την μονομερή - όπως δήλωσε σήμερα - κατάργηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό».
«Γι’ αυτό το σημείο ενημέρωσα τους Υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος από ΝΑΤΟ: Οι απειλές έχουν κόστος και η Τουρκία θα το πληρώσει "

Μητροπολίτης Βέροιας για Καρανίκα: Είναι ή ανιστόρητος ή επικίνδυνος - Κακώς πληρώνεται από το ελληνικό κράτος

Απάντηση στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα για τα «αμόρφωτα εθνίκια» έδωσε ο Μητροπολίτης Βέροιας Παντελεήμων σε ομιλία που. 
Ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βέροια υποστήριξε πως ο κ. Καρανίκας κακώς πληρώνεται από το ελληνικό κράτος. «Είτε είναι ανιστόρητος ή επικίνδυνος, πρέπει να φύγει», τόνισε
Ο κ. Παντελεήμων είπε:
«Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι γείτονές μας δείχνουν αυτήν την επιμονή και την εμμονή στα ιδεολογήματα πού τεχνηέντως καλλιέργησαν επί δεκαετίες εις βάρος μας, αλλά δυστυχώς βρίσκονται και Έλληνες πού υποστηρίζουν ανάλογες απόψεις και καθυβρίζουν όσους είναι αντίθετοι στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας μας, όπως συνέβη προ ημερών με τον συμπολίτη μας από την Αλεξάνδρεια, πού είναι σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού της χώρας μας. Πώς μπορεί ένας ανιστόρητος να κατηγορεί με τόσο προσβλητικό τρόπο τούς συμπολίτες του, λέγοντας ότι ἡ περιοχή της Αλεξάνδρειας δεν έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και ότι η σχέση της με τον Μακεδόνα στρατηλάτη είναι ένας μύθος.
Ναι, μπορεί να ήταν βάλτος ἡ περιοχή, αλλά σε αυτόν τον βάλτο πολέμησε ο Ελληνισμός, πολέμησαν οι Μακεδόνες, οι Μακεδονομάχοι, όσοι είχαν ελληνική συνείδηση, έστω και αν μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα ή τη βλάχικη, για να ελευθερώσουν τη Μακεδονία και από τους Τούρκους και από τους Βουλγάρους και τούς συνεργάτες τους. Και πολεμούσαν, γιατί είχαν απόλυτη συνείδηση και συναίσθηση της ελληνικότητάς τους. 
Γιατί με αυτή την ιστορία του τόπου τους, που ο κ. Καρανίκας χαρακτηρίζει μύθο, μεγάλωσαν και κρατήθηκαν Έλληνες. Γιατί δεν είναι μύθος η παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων ούτε στην Ημαθία, ούτε στη Βεργίνα, εκεί όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι και τα ανάκτορα των Μακεδόνων, αδιάψευστοι μάρτυρες της ελληνικότητας των Μακεδόνων, ούτε στη Μίεζα, όπου βρίσκεται η σχολή του Αριστοτέλη, όπου μαθήτευσε ο Μέγας Αλέξανδρος, ούτε βεβαίως στην Πέλλα και το Δίον. Και εάν όλα αυτά τα αγνοεί ο κ. Καρανίκας, τότε είναι ανιστόρητος και κακώς πληρώνεται από το ελληνικό κράτος ως σύμβουλος του πρωθυπουργού για να καθυβρίζει και να προσβάλλει τούς συμπολίτες του. Εάν πάλι δεν τα αγνοεί, αλλά σκόπιμα διατυπώνει αυτές τις απόψεις, διαστρεβλώνοντας την ιστορία, τότε είναι κυριολεκτικά επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα και δεν μπορεί  να είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας μας».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Βέροιας για Καρανίκα: Είναι ή ανιστόρητος ή επικίνδυνος - Κακώς πληρώνεται από το ελληνικό κράτος "

Ντιμιτρόφ: Δεν υπάρχει προθεσμία για συμφωνία - Αθήνα: Κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια

Για ποιοτική συμφωνία που προέχει του χρόνου που αυτή θα επιτευχθεί μιλά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό καθώς τα Σκόπια δεν είναι ακόμη έτοιμα να προχωρήσουν σε μια συμφωνία και θέτουν πάνω στο τραπέζι την καλύτερη επεξεργασία του κειμένου για να έχουμε μια βιώσιμη λύση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην ανακοίνωσή του κάνει σαφές ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που αφορά στο ονοματολογικό.

«Καλή θέληση υπάρχει και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και συνεχίζει: «Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραμμίζουμε ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές δραστηριότητες».

Κλείνοντας, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Ζάεφ: Θα ήθελα να τηλεφωνήσω αύριο στον Τσίπρα, αλλά...

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα πως η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί πολύ γρήγορα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα, ο Ζάεφ τόνισε θα το τηλέφωνο θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο» δήλωσε, αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθηνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και προσέθεσε: «Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος, παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό» σχολίασε ακόμη ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της Ε.Ε. (25-26/6).

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως, εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα, θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε προβληματισμένος, καθώς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση Ντιμιτρόφ, τόνισε: «Εχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο Ζάεφ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντιμιτρόφ: Δεν υπάρχει προθεσμία για συμφωνία - Αθήνα: Κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια"

Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την Άγκυρα για το προσφυγικό

Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαική Ενωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Τσαβούσογλου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την Άγκυρα για το προσφυγικό"

Εγκρίθηκε η άδεια κατεδάφισης για την παράνομη εγκατάσταση με τα σκουπιδιάρικα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας

Και επίσημα εγκρίθηκε η κατεδάφιση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με τα σκουπιδιάρικα, στον χώρο του Άλσους πίσω από το εργοτάξιο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση «ανέβηκε» στην «Διαύγεια».

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, επί της ουσίας εγκρίνεται ακόμα και το αίτημα της ΑΕΚ, να διαθέσει δικά της μηχανήματα, προκειμένου να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα. Κάτι μάλιστα που πλέον θα γίνει άμεσα. Καθώς άμεση είναι και η ανάγκη να μπει τέλος στην αυθαιρεσία του Δήμου και του Δημάρχου Αρη Βασιλόπουλου.

Αναλυτικά η απόφαση της «Διαύγεια»:

«Έγκριση διάθεσης συνεργείου από τρίτους για εκτέλεση κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών, στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, στη δημοτική ενότητα Νέας Φιλαδέλφειας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, όπως αυτές περιγράφονται στην υπ’αριθμ.6395/1415/95 από 20-03-1995 αμετάκλητη έκθεση αυτοψίας της τέως Δ/νσης Πολεοδομίας & Πολεοδομικών Εφαρμογών της Νομαρχίας Αθηνών...

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η άδεια κατεδάφισης για την παράνομη εγκατάσταση με τα σκουπιδιάρικα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας "

Έφοδος κουκουλοφόρων στο γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη

Περίπου 15 άτομα, επιτέθηκαν, λίγο μετά τις 19:15 της Πέμπτης, στο γραφείο του βουλευτή και τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσώτη, που βρίσκεται στην οδό Γενναδίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Έγραψαν συνθήματα με σπρέι στους τοίχους, πέταξαν φέιγ-βολάν και φώναξαν συνθήματα σχετικά με το αίτημα χορήγησης αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αμέσως μετά, τα άτομα αυτά τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικοί.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Βάλανε κουκούλες, μπήκανε οι μισοί μέσα, οι άλλοι μισοί από κάτω. Εντόπισαν τον αστυνομικό μου, αρχίσανε να τον απειλούνε χυδαία και αυτός απάντησε με έναν πυροβολισμό στον αέρα, ο οποίος τους έκανε ουσιαστικά να φύγουν.

Μάλιστα εγκλωβίστηκαν στην έξοδό τους εδώ στην πόρτα γιατί κλείσανε τα ρολά της πόρτας, εγκλωβίστηκαν κάποιοι μέσα, αλλά δεν είχε κλείσει το ρολό ως κάτω και έτσι καταφέρανε να διαφύγουν».

Όπως εξήγησε, είναι η δεύτερη φορά που γίνεται τέτοια επίθεση τα τελευταία χρόνια. «Πριν από μερικά χρόνια, αντίστοιχο περιστατικό, είχε την οδυνηρή κατάληξη να το κάψουν ολοσχερώς το γραφείο».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος κουκουλοφόρων στο γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη"

Φορομπηχτική λογιστική με στοιχεία: 727 εκατ. πληρώσαμε περισσότερους φόρους φέτος

Σε επιπλέον φόρους 727 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι κατά το α΄ετράμηνο του 2018, αποδίδεται το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Επιχειρώντας μια βαθύτερη ανάλυση στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά πως το Πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2018 εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους.

Όπως παρατηρεί όμως, «στην πλευρά των εσόδων εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 727 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 350 εκατ. ευρώ» αλλά «αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων» γιατί πέρυσι το δημόσιο είχε εισπράξει 956 εκατ. ευρώ (λογω της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων) έναντι μόλις 35 εκατ. ευρώ στο α΄τετράμηνο του 2018.

Στην πλευρά των δαπανών παρατηρείται μείωση κατά 1,120 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, εκ των οποίων τα 727 εκατ. ευρώ αφορούν λιγότερες δαπάνες για τόκους, τα 361 εκατ. αφορούν μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και 32 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αλλά και τις δαπάνες που έκοψε το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τις πλήρωσαν και πάλι με επιπλέον εισφορές τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Είναι ενδεικικό ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλαδή ο ΕΦΚΑ) «καταγράφουν μειωμένα έσοδα κατά 115 εκατ. ευρώ» που «οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 457 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017» ενώ όμως «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυξημένες κατά 272 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017».

Επιπλέον, ενώ φέτος η κυβέρνηση «τρέχει» για να προλάβει να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους (αφού είναι προαπαιτούμενο και για την έξοδο από το Μνημόνιο αλλά και για την δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM), το Γραφείο Προϋπολογισμού στην Βουλή διαπιστώνει «αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης», αν και χαμηλότερη από την αντίστοιχη του πρώτου τετραμήνου του 2017 (44 εκατ. έναντι 157 εκατ. ευρώ πέρυσι).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορομπηχτική λογιστική με στοιχεία: 727 εκατ. πληρώσαμε περισσότερους φόρους φέτος"

ΝΔ-Γενικοί Γραμματείς: Το ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για παρανομίες

«Η σημερινή ανακοίνωση της Διοίκησης του ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Και προσθέτει: «Πράγματι εστάλησαν σε τέσσερις (4) Υπουργούς μετά από αιτήματα τους πίνακες με τα στοιχεία και τα προσόντα από τους φακέλους των υποψηφίων Γραμματέων. Στους υπόλοιπους Υπουργούς εστάλησαν τα ονοματεπώνυμα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων.

Τα ερωτήματα που παραμένουν και χρήζουν άμεσης απάντησης είναι τα εξής:

α. Γιατί εστάλησαν στους Υπουργούς τα στοιχεία και τα προσόντα από τους φακέλους των υποψηφίων; Για ποιο λόγο τα ζήτησαν; Παραβιάστηκαν ή όχι οι σχετικές διατάξεις με την αποστολή αυτών των στοιχείων σε πρόσωπα που εκ του νόμου δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων Γραμματέων;

β. Τι ακριβώς ζητούσαν με τα αιτήματα τους Υπουργοί και με ποια νομιμοποιητική βάση;

Είναι αναγκαίο άμεσα είτε οι Υπουργοί είτε η Διοίκηση του ΑΣΕΠ να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα των αιτημάτων και των διαβιβαστικών», καταλήγει ο βουλευτής της ΝΔ.

ανακοίνωση του ΑΣΕΠ

Με αφορμή δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο της 7ης Ιουνίου 2018, επισημαίνονται τα ακόλουθα σχετικά με τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων Υπουργείων, Τομεακών Γραμματέων και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων, κατά το άρθρο 7 του Ν.4369/2016:

Το Α.Σ.Ε.Π., κατά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων εκάστης πρόσκλησης, διαβίβαζε στον Πρόεδρο του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.) πίνακες με τα στοιχεία και τα προσόντα των υποψηφίων που έλαβαν μέρος στη διαδικασία επιλογής βάσει των οικείων προσκλήσεων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην αίτηση συμμετοχής τους, κοινοποιώντας αρχικά τέτοιους πίνακες σε τέσσερεις (4), κατά περίπτωση αρμοδίους, Υπουργούς ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημά τους. Ακολούθως, το Α.Σ.Ε.Π., μετά από επανεκτίμηση του όλου ρυθμιστικού πλαισίου του θέματος, κοινοποίησε στους υπόλοιπους Υπουργούς το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο των συμμετασχόντων στην διαδικασία επιλογής με βάση την οικεία πρόσκληση των κατ’ ιδίαν Υπουργών.

Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία και προσόντα όσων εκ των υποψηφίων στις εν θέματι διαδικασίες προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο τηρείται, ήδη από τον Ιούλιο του έτους 2016, ηλεκτρονικά από το Α.Σ.Ε.Π. και είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του (άρθρο 1 Ν.4369/2016).

Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα προσόντα των υποψηφίων που περιέχονται στους ως άνω πίνακες δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και αξιολόγηση από το Α.Σ.Ε.Π. καθόσον αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ε.Σ.Ε.Δ.

Ενόψει των ανωτέρω, προκύπτει ότι ουδέποτε το Α.Σ.Ε.Π. απέστειλε φακέλους υποψηφίων της εν λόγω διαδικασίας σε οποιονδήποτε τρίτο.

Τα προαναφερόμενα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 8945/2018/1/2018/23-4-2018 έγγραφο του Α.Σ.Ε.Π., στην αρμόδια Υπουργό, στο πλαίσιο της διαδικασίας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ-Γενικοί Γραμματείς: Το ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για παρανομίες"

Χρηστίδης: Χωρίς τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές «καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει...

Χωρίς τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, όπως παραδέχονται τώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης "καθαρή έξοδος" δεν υπάρχει... σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση και για το νέο μεσοπρόθεσμο που θα φέρει νέες μειώσεις και περικοπές σε εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις.

Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Χωρίς τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, όπως παραδέχονται τώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης "καθαρή έξοδος" δεν υπάρχει...

Είναι σα να λέμε σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Η καθαρή έξοδος του κ. Τσίπρα, με το νέο μεσοπρόθεσμο που θα φέρει στη Βουλή και με τις δεσμεύσεις που ήδη έχει αναλάβει, δεν είναι παρά μια νέα σκληρή επίθεση σε εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις!»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηστίδης: Χωρίς τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές «καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει..."

Η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες - Αθήνα: Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.
Η διακοπή της συμφωνίας γίνεται σε αντίποινα για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, όπως αναφέρει η Χουριέτ.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, μετά από ερώτηση για το θέμα των "οκτώ", ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά, την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα». 
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι το πρώτο θέμα στην εφημερίδα Χουριγιέτ, με τον τίτλο: Τελευταία εξέλιξη...Κρίσιμο βήμα απο την Τουρκία. Σταματάμε την συμφωνία με την Ελλάδα.
Την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών με την  Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών, μετέδωσε πρίν απο λίγο και το πρακτορείo Reuters.
Η συμφωνία είχε «παγώσει» από το 2016
Αρμόδιες πηγές, πάντως, έσπευδαν να διευκρινίσουν πως η δήλωση Τσαβούσογλου δεν αφορά στην κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας. Μιά συμφωνία η οποία είχε παγώσει έτσι κι αλλιώς, από τις αρχές του 2017 οπότε η Αθήνα είχε απορρίψει την έκδοση των «8» Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έφθασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, τον Ιούλιο του 2016, λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.
Διπλωματικές πηγές: Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου -Προανήγγειλε κάτι που έχει πράξει από το 2017
Ως "ατυχή" χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.
«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017" επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο".
ΝΔ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται
«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί διακοπής της συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.
«Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται», τονίζει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ
«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας.
Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».
Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός
Την έντονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους "8" Τούρκους αξιωματικούς.
«Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό» σχολιάζουν στο ΚΙΝ.ΑΛ και διευκρινίζουν: «Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται. η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την  Ε.Ε, η οποία  οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες - Αθήνα: Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου "

Στο νοσοκομείο ο Κουφοντίνας μετά την απεργία πείνας

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού το μέλος της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, για λόγους υγείας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί εδώ και μία εβδομάδα απεργία πείνας, με αποτέλεσμα να έχει απώλεια βάρους και προβλήματα αδυναμίας.

Σημειώνεται, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας καθώς έχει καταθέσει τρίτο αίτημα για χορήγηση άδειας από τις φυλακές και δεν έχει γίνει δεκτό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο ο Κουφοντίνας μετά την απεργία πείνας"

«Πάγος» στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας: Άκαρπη η συνάντηση του Washington Group στο Παρίσι

Άκαρπη απέβη, σύμφωνα με πληροφορίες από το διπλωματικές πηγές, και η νέα συνάντηση μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και επιτελών του ΔΝΤ στο Παρίσι –ερήμην της Ελλάδος- για την τύχη του ελληνικού χρέους και την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα πρώτα μηνύματα από διπλωματικούς κύκλους δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια φιλόδοξη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Περισσότερα θα γίνουν γνωστά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση που θα κάνει στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι η στάση της Γερμανίας παραμένει αρκετά αυστηρή και δεν επέτρεψε ως τώρα τη σύγκλιση με το ΔΝΤ καθώς επιμένει στην επιμήκυνση του δανείου των περίπου 130 δισεκατομμυρίων από τον EFSF κατά 5 μόλις έτη ενώ το ΔΝΤ ζητούσε 15 και η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον 10.

Στην συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει και το EWG για τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης και το μοντέλο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα αποδεχθεί το Βερολίνο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάγος» στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας: Άκαρπη η συνάντηση του Washington Group στο Παρίσι"

Απίστευτος διάλογος: «Τα σκατώσατε με τη μακεδονική γλώσσα» -«Σας επιστρέφω το σκάτωμα, πίσσα και πούπουλα»

Απίστευτος ήταν ο διάλογος που είχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου και ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτη στον Σκάι με αφορμή το σκοπιανό.

Στην ερώτηση του κ. Κατσανιώτη «αν η εθνική γραμμή έχει "μακεδονική" γλώσσα;» η κυρία Αυλωνίτου απάντησε ότι «η "μακεδονική" γλώσσα μπήκε το 1977 από την αβλεψία της κυβέρνησης». Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κατσανιώτη που είπε «ο Κοτζιάς κάνει σκοπιανή προπαγάνδα του αισχίστου είδους».

Τότε ήρθε η μεγάλη στιγμή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ που είπε «επειδή τα σκατώσατε» με τη γλώσσα...

«Σας επιστρέφω το σκάτωμα, πίσσα και πούπουλα θέλετε με αυτό που κάνετε» αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κρατείστε και μικρό καλάθι γιατί μπορεί να υπάρξει ανατροπή» συνέχισε η κυρία Αυλωνίτου.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτος διάλογος: «Τα σκατώσατε με τη μακεδονική γλώσσα» -«Σας επιστρέφω το σκάτωμα, πίσσα και πούπουλα» "

Έβγαλαν στο "σφυρί" το σπίτι τυφλού επειδή είναι εγγυητής σε δάνειο- ΒΙΝΤΕΟ

Σε μια απίστευτη περιπέτεια βρέθηκε ένας άνδρας, ο οποίος προ ετών υπέγραψε ως εγγυητής στο δάνειο ενός φιλικού ζευγαριού.

Ο άνδρας, ο οποίος είναι τυφλός και ζει πλέον με ένα επίδομα 680 ευρώ ανά δίμηνο, κλήθηκε να εξοφλήσει εκείνος το δάνειο του δανειολήπτη, καθώς ο ίδιος αδυνατούσε να πληρώσει.

Από το 2000 έως το 2007, πριν ακόμα προκύψει το θέμα της τύφλωσης του άνδρα, κι ενώ ο ίδιος εργαζόταν, φρόντιζε να πληρώνει κανονικά το δάνειο των φίλων του σαν να ήταν δικό του.

Από τη στιγμή της τύφλωσης όμως ο άνδρας σταμάτησε να εργάζεται και αναγκάστηκε να ζει με τη γυναίκα του λαμβάνοντας μονάχα το επίδομα των 680 ευρώ ανά δύο μήνες, αδυνατώντας να πληρώνει και το ξένο δάνειο.

Έτσι, η εφορία προχώρησε σε κλήτευση για το σπίτι του, το οποίο βγάζουν στο «σφυρί». Όπως τόνισε η σύζυγός του μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα», ο δανειολήπτης φρόντισε να πουλήσει τα υπάρχοντά του για να μην μπορεί κανείς να του κατασχέσει την περιουσία και πλέον αδιαφορεί για το μέλλον του φίλου – εγγυητή.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβγαλαν στο "σφυρί" το σπίτι τυφλού επειδή είναι εγγυητής σε δάνειο- ΒΙΝΤΕΟ"

Χλεύη από τον Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι τελειωμένοι, δείτε τους δρόμους τους

Νέα επίθεση στην Ελλάδα και την οικονομική κατάστασή της εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «χρεοκοπημένη» και «τελειωμένη».

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως επιχείρημα την κατάσταση του οδικού δικτύου στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε εκδήλωση του οικονομικού επιμελητηρίου της Άγκυρας ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:

«Οι γείτονές μας στην Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένοι, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) έχουν βυθιστεί, έχουν καταρρεύσει και τους σώζετε αναβαθμίζοντας τους; Δείτε τους δρόμους και δείτε πώς είναι»

Μιλώντας για την τουρκική οικονομία είπε ότι θα βρεθεί σε νέα και μεγαλύτερη επιτυχία μετά τις 24 Ιουνίου. «Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει μετανιώσει που επένδυσε στην Τουρκία και ούτε θα το μετανιώσει» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χλεύη από τον Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι τελειωμένοι, δείτε τους δρόμους τους"

Η Τουρκία στήνει πολεμικά πλοία στο Αιγαίο με το φόβο προβοκάτσιας

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας στο Αιγαίο από τον φόβο προβοκάτσιας εκ μέρους της Ελλάδας, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Αnadolu. Στο πλαίσιο αυτό μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και οι ομάδες υποβρυχίων καταστροφών (SAT) έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου της Τουρκίας, η Ναυτική Διοίκηση ανέφερε πως η Ελλάδα αύξησε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Παράλληλα ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Νουρεντίν Τσανικλί, επισκέφτηκαν φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και έδωσαν σχετικές οδηγίες.

Πρόσφατα ο Ακάρ είχε επισκεφτεί και πάλι φρεγάτα που συμμετείχε στην άσκηση «Λευκή Καταιγίδα« και είχε δηλώσει πως «Εάν υπάρχει ένα καθήκον στο Αιγαίο θα το εκπληρώσουμε χωρίς δισταγμό για την πατρίδα και το έθνος μας και για αυτό κανένας δεν θα πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς».

Στρατιωτικές πηγές που ερωτήθηκαν από το news.gr αναφέρουν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία με την ελληνική άσκηση «Καταιγίδα» (που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Αιγαίο) για να εμφανίσει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία στήνει πολεμικά πλοία στο Αιγαίο με το φόβο προβοκάτσιας"

Μπόλαρης (ΣΥΡΙΖΑ): Να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για συμφωνία στο Σκοπιανό

Την άποψη ότι ο κόσμος μέσα από τα συλλαλητήρια βοηθάει την κυβέρνηση «γιατί δείχνει ποια είναι η δική του ευαισθηασία και τα όρια που βάζει» εξέφρασε στο ΘΕΜΑ 104,6
 ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης.

«Όταν έχεις μια διεθνή διαπραγμάτευση, την αντίδραση του κόσμου την καταγράφουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έχει σημασία να γνωρίζουν ότι ο λαός έχει αυτή την άποψη γιατί ό,τι αποφασίζεται δεν αφορά μόνο τη σημερινή περίοδο» πρόσθεσε.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. «Είμαι βέβαιος ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για να μπορούμε να έχουμε αυξημένη θέση και παρουσία και στο εσωτερικό και το εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό ο κ. Μπόλαρης είπε «πιστεύω ότι το δημοψήφισμα είναι δημοκρατική κατάκτηση και μια χώρα που τα κάνει για μικρά και μεγαλύτερα θέματα ανεβαίνει στην κλίμακα της δημοκρατίας. Μακάρι στη χώρα να περάσει η άποψη και να κάνουμε δημοψηφίσματα και στους δήμους και τις περιφέρειες και τα κεντρικά. Δεν το θέτω πάντως για σήμερα».

Ερωτηθείς για την αντίθετη θέση του Πάνου Καμμένου και στην ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «στη δημοκρατία και τα σενάρια όλα γίνονται».

Μιλώντας, τέλος, για το ζήτημα της ονομασίας τάχθηκε υπέρ του Σλαβομακεδονία λέγοντας «είναι Σλάβοι μένουν σε ένα κομμάτι της Μακεδονίας και θα μπορούσαμε να το πούμε Σλαβομακεδονία» αν και συμπλήρωσε ότι και το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) είναι σλάβικο και αν είναι σύνθετο λύνει τα ζητήματα.




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόλαρης (ΣΥΡΙΖΑ): Να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για συμφωνία στο Σκοπιανό"

Θύελλα διαμαρτυριών για απαγόρευση βαπτίσεων μετά την τέλεση πολιτικού γάμου

Την πόρτα της Εισαγγελίας Βόλου περνούν πλέον απελπισμένοι δεκάδες Βολιώτες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος να τελέσει το ιερό μυστήριο της βάπτισης και τα παιδιά τους να ενσωματωθούν στην Εκκλησία παίρνοντας το όνομα ενός αγίου.

Είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, πιστοί στις αρχές της Ορθοδοξίας και μετέχουν σε όλα τα μυστήρια, όμως οι νονοί που ενδιαφέρονται να γίνουν οι πνευματικοί γονείς των παιδιών τους παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο.

Την πόρτα της Εισαγγελίας περνούν απελπισμένοι και οι παππούδες των παιδιών και οι γιαγιάδες. Ζητούν την άδεια από την Εισαγγελία για τη βάφτιση, θεωρώντας ότι η Εισαγγελία Βόλου μπορεί να παρέμβει, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει καμία αρμοδιότητά να το πράξει.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, εν αντιθέσει με άλλες μητροπόλεις, σύμφωνα με τον taxydromos.gr, αρνείται την τέλεση των μυστηρίων όταν οι νονοί ή οι γονείς είναι παντρεμένοι με πολιτικό γάμο.

Εντούτοις, σε μέρες κρίσης δεν είναι λίγα εκείνα ζευγάρια που προτιμούν να διαβούν το μεγάλο σκαλοπάτι του... δημαρχείου αντί της Εκκλησίας. Τα υπέρογκα έξοδα που συνοδεύουν μία γαμήλια τελετή, σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική ύφεση, έχουν οδηγήσει πολλά ζευγάρια σε πολιτικό γάμο προκειμένου να προχωρήσουν και να ενώσουν την καθημερινότητά τους.

Παράπονα εκφράζονται και από τους συγγενείς των ζευγαριών. Στις μέρες μας, λόγω ακριβώς των οικονομικών προβλημάτων, δεν βρίσκονται εύκολα και φίλοι ή γνωστοί που να δέχονται την τιμητική πρόσκληση να γίνουν πνευματικοί γονείς.

Η Εισαγγελία Βόλου έχει δεχτεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο δεκάδες αναφορές. Οι διαμαρτυρόμενοι διατυπώνουν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μετέχουν σε όλα τα υπόλοιπα μυστήρια, να είναι πιστοί χριστιανοί και να εξαιρούνται από ένα τόσο ιερό μυστήριο, όπως αυτό της βάπτισης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Θύελλα διαμαρτυριών για απαγόρευση βαπτίσεων μετά την τέλεση πολιτικού γάμου"

Βούλτεψη: O Κοτζιάς λέει συνειδητά ψέματα και προπαγανδίζει τα επιχειρήματα των Σκοπιανών

«Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Ο κ. Κοτζιάς είτε έχει παντελή άγνοια οπότε πρέπει να φύγει τώρα , είτε λέει συνειδητά ψέματα οπότε θα τον διώξει και αυτόν και τον προστάτη του τον Τσίπρα ο ελληνικός λαός. Είναι επικίνδυνος και λέει συνειδητά ψέματα, προπαγανδίζοντας τα επιχειρήματα των Σκοπιανών. Δεν υπάρχει διαδικασία αναγνώρισης γλώσσας στον ΟΗΕ. Δεν ήταν διαδικασία αναγνώριση γλώσσας αυτό το 1977. Είναι ντροπή για υπουργό Εξωτερικών να βγάζει χθες tweet -σας το λέω μετά λόγου γνώσεως- που να λέει ότι από το 1977 η Μακεδονική γλώσσα τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ που παραμένει μέχρι σήμερα» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στον RealFm 97,8, στην εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.
Η βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε ότι «ο ΟΗΕ έχει μόνο έξι επίσημες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, κινεζικά, ισπανικά, αραβικά, ρωσικά. Δεν υπάρχει άλλη επίσημη γλώσσα στον ΟΗΕ, είναι υποχρεωμένοι όλοι να χρησιμοποιούν μια από αυτές τις γλώσσες». «Εάν δε κατατεθεί έγγραφο σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, απορρίπτεται. Πώς τολμάει και αναφέρει τη φράση «επίσημες γλώσσες»; διερωτήθηκε. «Οι επίσημες γλώσσες είναι έξι. Ξέρετε σε τι αναφέρονται; Αναφέρονται σε ένα εγχειρίδιο ορολογίας, σε ένα λεξικό που υπόκειται σε αλλαγές τύπου wikipedia και έχουν μπει Έλληνες και έχουν βγάλει το Μακεδονική και έχουν μπει οι Σκοπιανοί και το έχουν βάλει. Ο κ. Κοτζιάς λέει ψέματα» συνέχισε η κ. Βούλτεψη.
«Πρόκειται για αυτό που λέγεται unter multiligual terminology database. Είναι μια βάση δεδομένων που ο ίδιος ο ΟΗΕ ονομάζει linguistic tool - γλωσσικό εργαλείο - με σκοπό να διευκολύνεται το έργο των εργαζομένων του ΟΗΕ. Όταν θα πάνε στον εμφύλιο των Σκοπίων οι κυανόκρανοι δεν θα κάτσουν να λύσουν εάν είναι η γλώσσα και εάν είναι το όνομα. Θέλουν να μπορούν να συνεννοηθούν σε όποια γλώσσα χρησιμοποιείται εκεί. Αυτή είναι η τεχνητή γλώσσα η Σλαβομακεδόνικη.
Το ίδιο εγχειρίδιο ορολογίας που χρησιμοποιείται, σας ξαναλέω ότι είναι ψεύτης ο κ. Κοτζιάς, χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ και γράφει στο λήμμα που το αναφέρει ότι η συμπερίληψη στοιχείων σε αυτή τη βάση δεδομένων δεν πρέπει να θεωρείται ως υιοθέτηση εκ μέρους του ΟΗΕ, οποιασδήποτε θέσης ή προγράμματος. Το λέει ξεκάθαρα, δεν υπάρχει αναγνώριση. Ο Κοτζιάς βγάζει χαρτιά με τις θέσεις των Σκοπιανών, διότι εδώ μιλάμε για ένα είδος Wikipedia που μπαίνεις και διορθώνεις. Πώς το ονομάζει επίσημη γλώσσα αφού αυτές είναι έξι; Δεν βλέπετε από μόνοι σας ότι λέει ψέματα; Σας ξαναλέω ότι αυτό είναι βάση δεδομένων για τους κυανόκρανους. Στον ΟΗΕ είναι 193 χώρες. Έχει μπει ποτέ στη διαδικασία αναγνώρισης γλωσσών; Απλώς δίνει εγχειρίδια για να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους. Η ορολογία δεν έχει να κάνει με αναγνώριση γλώσσας» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.
«Εάν υπήρχε η αναγνώριση που λέει ο κ. Κοτζιάς, τότε γιατί όταν αποκαλύφθηκε έγγραφο του State Department το 2008 σε Κυριακάτικη εφημερίδα, το οποίο προέβλεπε ότι θα κατοχυρωνόταν σιωπηλά μια μακεδονική γλώσσα μέσω παραρτήματος σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που δεν υπόκειται σε θέση της Ελλάδας, διότι η Ελλάδα δεν είναι μέλος του Συμβουλίου. Εάν λοιπόν αυτό είχε λυθεί και είχε αναγνωριστεί γιατί το έγγραφο του State Department έψαχνε τρόπους για να την κατοχυρώσει; Μάλιστα όταν είχε δημιουργηθεί ένα θέμα και είχαν διαμαρτυρηθεί τα Σκόπια στον τότε ΓΓ του ΟΗΕ δεν είχε μιλήσει όταν επρόκειτο για αναγνώριση αλλά για κατονομασμό» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη «η κυβέρνηση έδωσε τη χώρα στο υπερταμείο και τώρα ετοιμάζεται να ξεπουλήσει έδαφος. Η ιστορία πάει με πολύ αργά βήματα. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας για να διαιωνίσει την εξουσία του και να πάρει το χρέος να κάνει αυτά πράγματα. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Αν έχει τα κότσια να ρωτήσει τον ελληνικό λαό και αν ο συνεταίρος του έχει τα άντερα ας τον ρίξει. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει μόνος του με μια συμφωνία. Εάν πέσει ο Ζάεφ τι γίνεται; Θα έχουμε δώσει τα πάντα, θα έρθουν οι επόμενοι και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι».
«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν σταματήσει. Δεν μπορούν να τα απαρνηθούν αυτά τα πράγματα. Στο παρελθόν συζητήσουμε γιατί θέλαμε να βρεθεί λύση. Ωστόσο σας θυμίζω ότι το θέμα των ονομασιών έχει ξαναέρθει. Είχε έρθει το 2004 και το 2005 όταν ο Νίμιτς είχε στείλει επιστολή που έλεγε ότι πρέπει να αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα και έθνος και να απαγορεύεται η χρήση του όρου Μακεδονία και από τις δύο χώρες. Τότε ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε πει την περίφημη φράση "τα έχω πάρει στο κρανίο". Τότε είχαμε επίσημα ότι αυτά δεν ικανοποιούν την Ελλάδα αλλά αποτελούν βάση για διάλογο. Σας θυμίζω ότι η Παμακεδονική Ένωση είχε ζητήσει άμεση απόρριψη και η κυβέρνηση το είχε δεχτεί. Επίσης το 2005 το υπουργείο Εξωτερικών είχε καταγγείλει την πρόταση Νίμιτς. Το 2008 Καραμανλής και Μπακογιάννη βγήκαν και είπαν ότι η πρόταση Νίμιτς απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας. Εμείς ποτέ δεν δεχθήκαμε αυτά που θέλει να δεχθεί τώρα ο Τσίπρας» κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό
enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Βούλτεψη: O Κοτζιάς λέει συνειδητά ψέματα και προπαγανδίζει τα επιχειρήματα των Σκοπιανών"

Σεντένο: Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εφόσον κριθεί απαραίτητο

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν εφόσον κριθεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, τονίζει ο Μάριο Σεντένο.

Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σχετικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης συνεδρίασής τους.

Σε αυτή, ο Πορτογάλος υπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως το επόμενο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου.

Ο Σεντένο υπενθυμίζει ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιβεβαιώθηκε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM», συνεχίζει και υπενθυμίζει: «Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως ως την επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο. Αυτό θα μας επιτρέψει τον Ιούνιο να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων».

Ακόμη, σημειώνει ότι στο Eurogroup του Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που «θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος». Επίσης, υπενθυμίζει ότι δόθηκε εντολή στους Θεσμούς να προετοιμάσουν την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα πιθανά μέτρα για το χρέος.

Tέλος, ο Σεντένο σημειώνει ότι ζητήθηκε από το Euroworking Group, να εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες πάνω σε όλες τις παραμέτρους, που θα διασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεντένο: Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εφόσον κριθεί απαραίτητο "

NYT: Η Ελλάδα μπορεί να γυρίζει σελίδα, αλλά οι Ελληνες που έφυγαν δεν γυρίζουν πίσω

Επειτα από μία δεκαετία, η Ελλάδα φαίνεται να ξαναβρίσκει τον δρόμο της. Δοκιμάστε να το πείτε όμως αυτό στους Ελληνες που έφυγαν και δεν έχουν σκοπό να γυρίσουν πίσω, γράφουν οι New York Times.
Σε εκτενές δημοσίευμα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στους Ελληνες οι οποίοι μετανάστευσαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στη Γερμανία, και δεν κάνουν σχέδια να επιστρέψουν.
«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Οταν συνειδητοποιείς ότι η χώρα σου έχει γίνει νεκροταφείο ονείρων, προσπαθείς να βρεις όνειρα αλλού», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Κωνσταντίνος Κακογιάννης, ένας από τους πολλούς Ελληνες μηχανικούς που έφυγαν για το Ντίσελντορφ τα τελευταία χρόνια.
«Ενώ η Ευρώπη βγαίνει τελικά από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελληνες έχουν γίνει οικονομικοί μετανάστες από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, μια από τις μεγαλύτερες εξόδους από χώρα της ευρωζώνης. Και ακόμη φεύγουν», γράφουν οι New York Times, σημειώνοντας ότι ανάμεσά τους είναι γιατροί, τεχνικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι ικανοί επαγγελματίες, όπως και άνθρωποι που αποφοίτησαν πρόσφατα και αναζητούν δουλειές στη βόρεια Ευρώπη.
«Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ένα νέο οικονομικό σχέδιο για την Ελλάδα και κάλεσε τους Ελληνες να επιστρέψουν για να βοηθήσουν να ξαναχτιστεί η χώρα», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Παρόλα αυτά, για πολλούς Ελληνες που διέφυγαν, η αισιοδοξία φαίνεται πρόωρη. Το ένα πέμπτο των Ελλήνων παραμένει στην ανεργία και το μέγεθος της οικονομίας είναι ακόμη μικρότερο σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία», αναφέρει ακόμη, σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία που σκιάζει το μέλλον το ευρώ, μπορεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα.
«Το πρόγραμμα τελειώνει, αλλά όχι και τα προβλήματα»
«Οταν μια οικονομία έχει καταστραφεί, χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξαναχτιστεί», δηλώνει ο Βασίλης Καπόγλου, που ίδρυσε την ένωση Ελλήνων μηχανικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αφότου έφυγε από την Ελλάδα το 2013. «Το πρόγραμμα μπορεί να τελειώνει, αλλά δεν τελειώνουν τα προβλήματα που έδιωξαν τους ανθρώπους», συμπληρώνει.
Σήμερα, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εκτιμάται ότι 130.000 Ελληνες καλύπτουν θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες όπως και σε τράπεζες, νοσοκομεία και φαρμακεία. Τόσοι πολλοί Ελληνες έχουν εγκατασταθεί στο Ντίσελντορφ τα τελευταία χρόνια, που ευδοκιμεί μια μικρή Αθήνα εκεί, περιγράφει το δημοσίευμα. «Κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό υπάρχουν ελληνικές ταβέρνες και καφέ, γεμάτα με νέους Ελληνες που πίνουν φραπέ και καπνίζουν στριφτά τσιγάρα, μια σκηνή που θυμίζει οποιαδήποτε αθηναϊκή πλατεία».
Στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης, που συνεχίζεται, είναι μηχανικοί. Αν και οι επενδυτές δείχνουν ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, οι κατασκευές και τα πρότζεκτ που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την τεχνολογία ακόμη πασχίζουν να ανακάμψουν.
«Καμία ανάπτυξη στην Ελλάδα»
«Οι μηχανικοί συνδέονται με την ανάπτυξη μιας χώρας», δηλώνει η Μάρθα Ουζουνίδου, χημικός μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη, που πήγε στο Ντίσελντορφ τον περασμένο Οκτώβριο. «Ομως, δεν συμβαίνει καμία ανάπτυξη στην Ελλάδα», συμπληρώνει.
Οι μηχανικοί που μένουν πίσω συνήθως υποστηρίζονται από τους γονείς τους, ή βρίσκουν δουλειές με λιγότερα χρήματα, αναφέρει ο κ. Καπόγλου. Σε ένα καφέ, το προηγούμενο Σάββατο, καλωσόρισαν πολλούς «νεοφερμένους» Ελληνες στο Ντίσελντορφ. Ανάμεσά τους ήταν τουλάχιστον 5 μηχανικοί που μετακόμισαν εκείνους τους τελευταίους μήνες και γρήγορα βρήκαν δουλειά. Το «κλαμπ» πλέον αριθμεί σχεδόν 900 άτομα. «Οι Γερμανοί μας καλωσόρισαν. Θέλουν ανθρώπους με υψηλή ειδίκευση», αναφέρει ο κ. Καπόγλου.
Αυτό είναι ειρωνικό για τις οικογένειές τους, πίσω στην Ελλάδα. Πολλοί Ελληνες κατηγορούν την Ανγκελα Μέρκελ για τα δεινά τους, παρατηρούν οι New York Times. Ομως, οι Ελληνες που έφυγαν είναι περισσότερο θυμωμένοι με τη δική τους κυβέρνηση, η οποία, λένε, επί χρόνια διαχειρίστηκε λάθος την οικονομία, αποτυγχάνοντας να βάλει τέλος στη διαφθορά, να περιορίσει το Δημόσιο ή να «ζωντανέψει» τις επενδύσεις, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.
Ο κ. Κακογιάννης, μηχανικός που έφυγε μαζί με την σύντροφό του από την Ελλάδα, αντιστάθηκε σε αυτή την απόφαση έως το 2016. Πριν από αυτό, έκανε τρεις ερευνητικές δουλειές με τις οποίες μετά βίας πλήρωνε το νοίκι. Παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του, έστειλε βιογραφικά στο εξωτερικό και σύντομα του πρόσφεραν δύο δουλειές στη Silicon Valley. Προτίμησε μια θέση στο Ντίσελντορφ, για να είναι πιο κοντά στην Ελλάδα.
Η σύντροφός του, Καλλιόπη Ράπτη, είχε εταιρεία διαδικτυακής εκμάθησης γλωσσών στην Ελλάδα. «Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την παροχή βοήθειας σε μικρότερες επιχειρήσεις, περνούσε τον μισό χρόνο της με τη γραφειοκρατία και τους φόρους που άλλαζαν. Για να γίνει η καταχώρηση της εταιρείας της στη Γερμανία, όταν εγκαταστάθηκε εκεί, χρειάστηκε πέντε λεπτά σε μια διαδικασία που έγινε διαδικτυακά», αναφέρει το δημοσίευμα. «Στην Ελλάδα, ήταν ένα χάλι. Στη Γερμανία, η προσέγγισή τους είναι “Αν σε βοηθήσουμε να βγάλεις λεφτά, θα πληρώσεις φόρους”», περιγράφει η ίδια.
Οι δυσκολίες
Βέβαια, παρότι πολλοί Ελληνες σχεδιάζουν να κάνουν καριέρα ή και οικογένεια στη Γερμανία, η μετάβαση δεν είναι πάντα εύκολη. Ο βροχερός καιρός του Ντίσελντορφ, η δυσκολία να κάνουν Γερμανούς φίλους, ή ακόμη και να μάθουν τη γλώσσα, μπορεί να τους «ζορίσουν». Για να μην μιλήσει κανείς για τη νοσταλγία για την πατρίδα, τα διαλυμένα όνειρα αλλά και τη σταδιακή αποδοχή ότι οι ζωές που ήθελαν να φτιάξουν στην Ελλάδα μπορούν να υπάρξουν μόνο σε άλλες χώρες.
«Ο κ. Καπόγλου και η σύζυγός του, Κατερίνα, είναι ανάμεσα στους λίγους που μπορεί να τολμήσουν να επιστρέψουν. Αν και έχουν ελάχιστη πίστη στην ελληνική κυβέρνηση, ποντάρουν στο ότι μπορούν να μετατρέψουν σε μια επικερδή επιχείρηση την πείρα τους και την επαφή με διεθνείς επιχειρήσεις στη Γερμανία. Σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια συμβουλευτική εταιρεία, για να προσελκύσουν Ρώσους και Κινέζους επενδυτές για κατασκευαστικά πρότζεκτ. Ομως, μπορεί να πάρει χρόνια, ή ακόμη και άλλη μια γενιά, προτού τους ακολουθήσει ένα κύμα», σημειώνουν οι New York Times.
Χαρακτηριστικό αυτό που λέει ο κ. Κακογιάννης. Παραδέχεται ότι η μητέρα του τον πιέζει να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Να γυρίσω σε τι; Στο να μην έχω δουλειά και μέλλον;», της απάντησε. Με τη σύντροφό του, κ. Ράπτη, σχεδιάζουν πλέον να αποκτήσουν παιδί, αλλά όχι στην Ελλάδα όπως θα ήθελαν οι γονείς τους. «Στη Γερμανία, έχουμε ελπίδα για το μέλλον, όπως θα έχει και το παιδί μας», εξηγεί η κ. Ράπτη.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "NYT: Η Ελλάδα μπορεί να γυρίζει σελίδα, αλλά οι Ελληνες που έφυγαν δεν γυρίζουν πίσω "

Την Παρασκευή η συνεδρίαση του ESM για τη δόση του 1 δισ.

Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την Παρασκευή, 8 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η θετική κατάληξη της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος βοήθειας, θα προλειάνει το έδαφος για την έγκριση της εκταμίευσης του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό, διευκρινίζει ο ESM, θα διοχετευτεί εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Άλλωστε, η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ -η οποία είχε «παγώσει» στο Eurogroup του Μαΐου- θα εξαρτηθεί πλήρως από τη μέχρι στιγμής πορεία των οφειλών προς τους ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2018, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ αφορούσαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Παρασκευή η συνεδρίαση του ESM για τη δόση του 1 δισ."

Δήμαρχοι νησιών Αιγαίου: Καταγγελία για την κατάργηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή

Καταγγελία προς την επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. για την μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου, σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου απέστειλαν οι δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου.

Η καταγγελία υπογράφεται από το δήμαρχο Λέσβου και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) βορείου Αιγαίου, Σπύρο Γαληνό, το δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, το δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, το δήμαρχο Κω, Γιώργο Κυρίτση, το δήμαρχο Λέρου, Μιχάλη Κόλια και το δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου, Φώτη Χατζηδιάκο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχοι νησιών Αιγαίου: Καταγγελία για την κατάργηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή"

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των έργων επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη (ΔΙΚΑΠ) και 15 κάτοικοι του Πειραιά, με την οποία ζητούν την ακύρωση έξι αποφάσεων του υπουργού Πολιτισμού που αφορούν στα έργα Δυτικής επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά.

Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, το έργο του τραμ, το οποίο θα διέλθει από την πλατεία Ωρολογίου, την Ακτή Ποσειδώνος, την Ακτή Μιαούλη κ.λπ., έχει καθυστερήσει τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να μη γίνουν ολοκληρωμένες ανασκαφές προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο, γεγονός που καταγράφεται και στα πρακτικά του ΚΑΣ τα οποία προσκόμισαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές και αντίκεινται στις ευρωπαϊκές συμβάσεις που αφορούν στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα την άποψη πως έγινε ενσυνείδητα πλήρης καταστροφή σημαντικών ευρημάτων με εσπευσμένες καταχώσεις, όπως είναι αυτές τμήματος του αρχαίου λιμανιού, του αρχαίου μώλου στον Τιτάνειο Κήπο, κ.ά.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως δεν έχει γίνει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου στα αρχαία που υπάρχουν στις περιοχές απ’ όπου πρόκειται να διέλθει το Τραμ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των έργων επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά"

Έλληνας εκπρόσωπος ΔΝΤ: Πιθανώς τον Ιούλιο η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Τον κίνδυνο επανεμφάνισης περιφερειακής ή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ταμείου και ευρωπαϊκών θεσμών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταφέρεται για τον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο παρά τις αρχικές απαιτήσει του ΔΝΤ για συμφωνία εντός Μαΐου – Ιουνίου 2018. «Είναι σαφές από το τρίτο μνημόνιο, ότι τα όποια μέτρα απομείωσης του χρέους θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό που ζητεί το ΔΝΤ είναι να ανακοινωθούν/επισημοποιηθούν αυτά τα μέτρα νωρίτερα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως δεδομένα στα μοντέλα εκτιμήσεων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του προσωπικού του Ταμείου. Αυτό έχει προκαλέσει αντιγνωμίες στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ. Τελικά στην πράξη βαδίζουμε, όπως όλοι διαπιστώνουμε, σιγά – σιγά στην ανακοίνωση των μέτρων λίγο πρίν την λήξη του προγράμματος παρά τις ενστάσεις του Ταμείου. Στο μέτρο που τελικά το χρέος θα κριθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 βιώσιμο, θα είναι και οι επιτοκιακοί κίνδυνοι χαμηλότεροι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ψαλιδόπουλος που αποτελεί εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και όχι υπάλληλο του ταμείου.

Επίσης, ο ίδιος εξηγεί ότι από την ενδεχόμενη συμφωνία θα εξαιρεθούν τα δανειακά κεφάλαια που έχει διαθέσει το ΔΝΤ στην χώρα μας.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνας εκπρόσωπος ΔΝΤ: Πιθανώς τον Ιούλιο η συμφωνία για το ελληνικό χρέος"

Ν.Δ.: Ερώτημα για τη θέση Καμμένου στο Σκοπιανό

Δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, τονίζει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, για το ζήτημα της ονομασίας.

Παράλληλα, η Ν.Δ. θέτει το εξής ερώτημα: «Noμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν.Δ.: Ερώτημα για τη θέση Καμμένου στο Σκοπιανό"

Επιπλέον δασμοί της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε επιλεγμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει τη στήριξή τους στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ορίσει δασμούς σε αμερικανικές εξαγωγές ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ως απάντηση σε αυτό που θεωρεί παράνομη ενέργεια από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη πριν από το τέλος Ιουνίου, ούτως ώστε η εφαρμογή των νέων δασμών να ξεκινήσει τον Ιούλιο», δήλωσε ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον δασμοί της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα τον Ιούλιο"

Μέχρι το 2025 υποχρεωτικά το 15% των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν θα είναι ηλεκτροκίνητα

Έναν περίπου μήνα πριν από τις βασικές ψηφοφορίες που αφορούν την μείωση των ρύπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λίγες εβδομάδες πριν από τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) συμφωνούν με την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα ανησυχούν για τις συνέπειες της κακής διαχείρισης που πιθανόν υπάρξουν από την συγκεκριμένη μετάβαση.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του αυτοκινήτου είναι η περαιτέρω μείωση των ρύπων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PSA, Carlos Tavares.

Οι μελλοντικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μοντέλα αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ίδια στιγμή που ακόμη σε πολλές χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή, αλλά και η αντίστοιχη τεχνογνωσία των αυτοκινητοβιομηχανιών για μεγάλη αυτονομία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 85% όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πωλούνται σε έξι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και είναι αυτές που εμφανίζουν υψηλά ΑΕΠ.

Αντίθετα, σε χώρες με ΑΕΠ μικρότερο των 18.000 ευρώ, όπως οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βάζει κριτήρια τα οποία θέτει υποχρεωτικά το 15% των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2020 να είναι ηλεκτροκίνητα και το 30% μέχρι το 2030.

Όλα αυτά δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια θα πρέπει όλες οι χώρες της ΕΕ να έχουν κάνει ένα τεράστιο άλμα εμπρός, παρουσιάζοντας μεγάλες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες οφείλουν σε πρώτη φάση να δώσουν κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σε δεύτερη φάση να φτιάξουν τις υποδομές για να μπορεί να υποστηριχθεί αυτός ο μεγάλος όγκος των αυτοκινήτων που θα πουληθούν.

Ο κ. Tavares προειδοποίησε επίσης για τις ενδεχόμενες ακούσιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις μιας ταχείας μετάβασης. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πρόθυμες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση για μηδενικές εκπομπές. Όμως τα μέλη της ACEA πρέπει να μεταμορφώσουν τις εταιρείες τους που θα πρέπει να είναι εύχρηστες και να προστατεύουν την βιωσιμότητά τους μέσα σ’ένα έντονο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον», ολοκλήρωσε ο κ. Tavares.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι το 2025 υποχρεωτικά το 15% των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν θα είναι ηλεκτροκίνητα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news