facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΝΔ: Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μπούκαραν στο ΑΣΕΠ και πήραν παράνομα φακέλους [βίντεο]

Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν και πήραν παρανόμως φακέλους υποψηφίων γραμματέων υπουργείων, κατήγγειλε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.

«Έμελλε να το δούμε και αυτό: οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και μήνες επιδιώκουν με φωτογραφικό τρόπο να διορίσουν τα δικά τους παιδιά ως γραμματείς και της επόμενης κυβέρνησης, ζήτησαν και πήραν παρανόμως από το ΑΣΕΠ τους φακέλους των συνυποψηφίων τους.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει στα χέρια της τις αποδείξεις της παρανομίας. Καλούμε την αρμόδια υπουργό, κυρία Όλγα Γεροβασίλη να πάψει να κρύβεται και να καταργήσει μόνη της αυτήν τη διαδικασία-παρωδία», καταλήγει ο βουλευτής της ΝΔ.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μπούκαραν στο ΑΣΕΠ και πήραν παράνομα φακέλους [βίντεο] "

Λαμία: Ρομά «άνοιξαν» κεφάλια με καδρόνια στην πλατεία Πάρκου

Άλλο ένα περιστατικό βίας διαδραματίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Πάρκου, όταν μια παρέα νεαρών Ρομά διαπληκτίστηκε έντονα με άλλη παρέα «θαμώνων» που βρισκόταν στο σημείο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας Ρομά, έσπασε παγκάκι και οπλίστηκε με φονικό ρόπαλο, καταφέρνοντας να «ανοίξει» το κεφάλι σε έναν από την παρέα που είχαν τις διαφορές.

λαμια43
λαμια_02
λαμι_01


Αποτέλεσμα να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, προχώρησαν σε μία προσαγωγή νεαρού Ρομά που εγκλώβισαν λίγα μέτρα πιο πάνω από την πλατεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την παρεξήγηση προηγήθηκε κλοπή λαπτοπ από κατάστημα στην οδό Βύρωνος, όπου σύμφωνα με τις περιγραφές εμπλέκονται και πάλι οι νεαροί Ρομά.

λαμια54
λαμια87_2
λαμια99_2
lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Ρομά «άνοιξαν» κεφάλια με καδρόνια στην πλατεία Πάρκου"

Διαξιφισμοί Μπαμπινιώτη - Κοτζιά για την αναγνώριση ή μη της «μακεδονικής γλώσσας» 41 χρόνια πριν

Εκ νέου απαντήσεις στο θέμα της «αναγνώρισης της μακεδονικής γλώσσας» δίνει ο γλωσσολόγος, πρώην πρύτανης και πρώην υπουργός, Γιώργος Μπαμπινιώτης με αφορμή σχετικές δηλώσεις που έχουν γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Μπαμπινιώτης, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες επιμένει πως όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» σε συνέδριο το 1977 είναι ανακριβή και σε δήλωσή του στα nea.gr διαψεύδει τον κ.Κοτζιά.

Σημειώνεται πως αυτή η «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ του κ.Κοτζιά και του κ.Μπαμπινιώτη ξεκίνησε με σχετική αναφορά του υπουργού περί αποδοχής της «μακεδονικής γλώσσας» στο πλαίσιο της Τρίτης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα πριν από 41 χρόνια.

Της τοποθέτηση αυτής ακολούθησε άρθρο του κ.Μπαμπινιάτης στο protagon.gr, νέο σχόλιο του υπουργού στην υπουργός Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, σχολιάζοντας πως ο κ. Μπαμπινιώτης αν και «εξαίρετος λεκτικογράφος» δεν γνωρίζει από εξωτερική πολιτική και τον τρόπο που λειτουργεί ο ΟΗΕ και τώρα ένα ακόμη σχόλιο του κ. Μπαμπνιώτη.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η πρόθεσή μου δεν ήταν και δεν είναι να αντιδικήσω σε πολιτικό επίπεδο με τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος χειρίζεται τον τελευταίο καιρό το πολύ δύσκολο και σύνθετο θέμα των Σκοπίων. Με ένα πολύ συνοπτικό άρθρο μου (στο Protagon) θέλησα επιστημονικά να εξηγήσω δημόσια ότι στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που έγινε το 1977 στην Αθήνα το θέμα που συζητήθηκε για όλες τις χώρες που δεν χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο (Κίνα, Αραβικές χώρες, Ισραήλ, Ινδία, Ασιατικές χώρες, Ρωσία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Κύπρο και άλλες) ήταν ένα και μόνο: πώς θα προχωρήσουν οι χώρες αυτές για λόγους τυποποίησης (standardization) των γεωγραφικών ονομάτων τους σε μεταγραμματισμό (transliteration) των γεωγραφικών ονομάτων με λατινικά γράμματα βάσει συστημάτων μεταγραμματισμού που θα πρότειναν οι ίδιες οι χώρες.

Πώς λοιπόν μπορεί να συναγάγει κανείς το συμπέρασμα και να αποδεχθεί ότι στη συνάντηση αυτή αναγνωρίστηκε η γλώσσα των Σκοπίων ως μακεδονική; Επειδή το κυριλλικό αλφάβητο όλων των σλαβικών γλωσσών των χωρών τής Σοβιετικής Ένωσης, των χωρών τής Γιουγκοσλαβίας (τής Σερβίας, τής Κροατίας άρα και τής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας τής Μακεδονίας) και άλλων σλαβικών χωρών συμφωνήθηκε να μεταγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες; Αυτό αποτελεί αποδοχή και αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» το 1977; Αποτελεί απόφαση τού ελληνικού κράτους επί κυβερνήσεως τότε τού Κωνσταντίνου Καραμανλή; Και αυτή η απόφαση θα λαμβανόταν όχι από επίσημη διπλωματική αντιπροσωπία τής ελληνικής κυβέρνησης; Και, τελικά, αν λαμβανόταν ρητά μια τέτοια απόφαση, δεν θα απαιτείτο ειδική συζήτηση και ψηφοφορία και λοιπές ανάλογες διαδικασίες; Και δεν θα χαλούσε ο κόσμος τότε στην Ελλάδα;

Ομολογώ - για να ικανοποιήσω την αυτοπεποίθηση τού κ. Υπουργού - πως δεν γνωρίζω από διπλωματία (ούτε από διπλωματικότητα), αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι η γλωσσική αδυναμία τού κ. Υπουργού να αντιληφθεί ότι άλλο πράγμα είναι η αναγνώριση μιας γλώσσας με ξένο όνομα (τής Βουλγαροσερβικής των Σκοπίων ως «μακεδονικής» !) και άλλο να δεχθείς τη μεταγραφή από ένα αλφάβητο (το σλαβικό κυριλλικό) σε ένα άλλο (το λατινικό), όπερ συνέβη στη Διάσκεψη τού 1977. Και επίσης ότι άλλο πράγμα είναι πώς ονόμαζαν και ονομάζουν από το 1940 οι Σκοπιανοί τη γλώσσα τους (ψευδώνυμα ως «μακεδονική») και άλλο να την αναγνωρίσουμε εμείς επισήμως με αυτό το όνομα, αποδεχόμενοι έτσι την προϋπόθεση μιας ψευδούς ταυτότητας;

Πληροφορήθηκα, τέλος, ότι δια στόματος τού κ. Υπουργού ελέχθη ότι το θέμα τής ψευδώνυμης «μακεδονικής γλώσσας» ετέθη για πρώτη φορά το 2010 από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Τότε δεν περίττευε να τεθεί θέμα το 2010, αν πράγματι είχε αναγνωρισθεί «μακεδονική γλώσσα» ήδη το 1977;
Θα το ξαναπώ. Οι γραμμές αυτές γράφονται από επιστημονική υποχρέωση και μόνο μήπως αξιοποιηθούν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον κ. Υπουργό των Εξωτερικών, αν υποστηριχθεί από την πλευρά των Σκοπίων η δήθεν αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» ήδη από το 1977!

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαξιφισμοί Μπαμπινιώτη - Κοτζιά για την αναγνώριση ή μη της «μακεδονικής γλώσσας» 41 χρόνια πριν"

Απάντηση ΥΠΕΞ στις νέες απειλές της Τουρκίας

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» τονίζει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ως απάντηση στις επικρίσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ πως η Ελλάδα εκμεταλεύεται πολιτικά τα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ε.Ε. όπως το Natura 2000.

Σύμφωνα με τον κ. Γεννηματα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα».

«Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει κατάχρηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το περιβάλλον για πολιτικά ζητήματα, προειδοποιώντας μάλιστα την Ε.Ε. να μην... υποκύψει στην «πολιτική εκμετάλλευση» που επιδιώκει, όπως αναφέρει, η Αθήνα.

Παράλληλα, με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο δίκτυο Natura 2000, ο κ. Ακσόι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις και απείλησε ότι Τουρκία δεν θα ανεχθεί πλέον όσα κάνει η Ελλάδα σε «αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΥΠΕΞ στις νέες απειλές της Τουρκίας"

Επεισόδια και τραυματισμοί στον καταυλισμό της Μόριας

Επεισόδια μεταξύ Αραβόφωνων και Αφρικανών αιτούντων άσυλο, έγιναν σήμερα το απόγευμα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν με αφορμή προσωπικές διαφορές και σύντομα πήραν διαστάσεις οπότε και επενέβη η αστυνομία.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν τέσσερις τραυματίες, ένας με κάταγμα στο πόδι και τρεις που είχαν δεχθεί πέτρες στο κεφάλι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια και τραυματισμοί στον καταυλισμό της Μόριας"

Χιλιάδες Έλληνες στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

Υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας διαδήλωσαν απόψε χιλιάδες πολίτες, σε περισσότερες από 20 πόλεις της χώρας.

Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν από την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με την κεντρική συγκέντρωση να λαμβάνει χώρα στην Πέλλα.



Παράλληλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις -κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας:

Καβάλα
Δράμα
Σέρρες
Κιλκίς
Πολύκαστρο
Λαγκαδά
Νέα Μουδανιά
Έδεσσα
Φλώρινα
Καστοριά
Πτολεμαΐδα
Κατερίνη
Βέροια
Σιάτιστα
Λάρισα
Θήβα
Ιωάννινα
Ρόδο
Χανιά
Κέρκυρα
Χαλκίδα
«Ξημερώνει μια μεγάλη μέρα. Οι πλατείες της Μακεδονίας θα πλημμυρίσουν από την ελληνική ψυχή. Οι Έλληνες θα δώσουν ακόμη μία μάχη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» ανέφερε μεταξύ άλλων, στο προσκλητήριο προς τους πολίτες, η Επιτροπή Αγώνα.

Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ανέφερε ότι «για ακόμη μια φορά οι Έλληνες ασκούμε το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να βροντοφωνάξουμε την αλήθεια για την Μακεδονία μας. Το κάνουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς κανένα φόβο, χωρίς καμία κομματική γραμμή και χωρίς κανένα συμφέρον, πέρα από το εθνικό: Μακεδονία είναι μόνο η Ελλάδα».

Χανιά: Επεισόδια στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων λίγο πριν την έναρξη συγκέντρωσης για τη Μακεδονία.

Ομάδα ατόμων του αντιεξουαστικού χώρου εμφανίστηκε στο σημείο, ενώ ορισμένοι από τους συγκεντρωθέντες κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης.

Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης.

Ακολούθησε συμπλοκή των ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου με αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τρία έως τέσσερα άτομα.

Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες Έλληνες στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία"

Επιθέσεις Ρομά στα Μέγαρα: Καταστροφές σε μαγαζιά

Για ακόμη μία νύχτα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των Μεγάρων η πόλη τους έγινε βορά στις διαθέσεις ομάδων Ρομά οι οποίες τους τελευταίους μήνες καταστρέφουν περιουσίες και ληστεύουν καταστήματα στην περιοχή. 

Όπως σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς πολύ συχνά ομάδες Ρομά επιτίθενται σε καταστήματα και επιχειρήσεις αργά το βράδυ και αφού προκαλούν σημαντικές ζημιές, λεηλατούν τα καταστήματα και παίρνουν τις ταμειακές μηχανές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ χθες το βράδυ από τις 4 μέχρι τις 5 τα ξημερώματα ομάδες Ρομά επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 3 επιχειρήσεις στο κέντρο των Μεγάρων προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. 

megara1
megara2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιθέσεις Ρομά στα Μέγαρα: Καταστροφές σε μαγαζιά"

Κοτζιάς: Αντί να κάνουν αυτοκριτική, βρίζουν

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντά στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με την γλώσσα της ΠΓΔΜ.

«Δεν τους φταίει η "αβλεψία" τους αλλά η αποκάλυψή της» τονίζει και επισημαίνει ότι «αντί να κάνουν αυτοκριτική βρίζουν».

Επίσης επαναλαμβάνει αυτό που εξήγησε στην προχθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ: «Αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως "Μακεδονική". Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Αντί να κάνουν αυτοκριτική, βρίζουν"

ΚΕΔΕ: Δεν λάβαμε καμία απάντηση για τον «Κλεισθένη»

Καμία απάντηση, δηλώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ότι δεν έλαβε από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, επί των ερωτημάτων που έθεσε, στη σημερινή συνάντηση που είχαν για το νομοσχέδιο « Κλεισθένης 1».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ τα ερωτήματα αφορούσαν τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, αλλά και την προώθηση της αποκέντρωσης.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει το υπουργείο ότι αρνείται τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου και ότι ο υπουργός δεν παρουσίασε «τις αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης», στις οποίες προχώρησε μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε».

Υπενθυμίζεται ότι με ψηφίσματά τους 207 από 227 Δημοτικά Συμβούλια που συνεδρίασαν και συζήτησαν το νομοσχέδιο, το 92%, έκρινε ότι είναι ένα «κακό» και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της , Γιώργος Πατούλης ,κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε τονίσει ότι ο «Κλεισθένης 1» τάραξε τα νερά στην Αυτοδιοίκηση και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και χαρακτήρισε τη Ν.Δ. ως δύναμη στασιμότητας και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, όπως είπε οι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ασκούν μια άδικη και ισοπεδωτική κριτική απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Δεν λάβαμε καμία απάντηση για τον «Κλεισθένη»"

Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Παυλόπουλο: Δεν θα ανεχτούμε πλέον όσα κάνει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου

Άκρως προκλητική απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, στον Προκόπη Παυλόπουλο για το "Δίκτυο NATURA 2000".

«Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις», λέει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα όσα είπε ο κ. Παυλόπουλος

Ο Ακσόι κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται τέτοιου είδους προγράμματα για πολιτικά ζητήματα και τονίζει πως χαρακτηριστικά πως «δεν θα ανεχτούμε πλέον όσα κάνει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει καταχραστεί περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, ειδικά στο «Natura 2000», στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από αυτή την άποψη, το Υπουργείο μας έκανε δήλωση στις 31 Μαρτίου 2018. Η στάση μας για το θέμα εξηγήθηκε επίσης στους αντιπροσώπους της αντιπροσωπείας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που περάσαμε.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Παύλοπουλος αναφέρθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στις εξηγήσεις για τις αναγκαστικές σχέσεις μεταξύ συνόρων και εδαφών. Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις. Επιπλέον, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν επίδειξη και παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά, τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ όπως το Natura 2000.

Η χώρα μας δεν θα δεχτεί πλέον ως πραγματικές, τις καταστάσεις που η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει στους αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, όπως συμβαίνει σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να συμβάλει στην πολιτική εκμετάλλευση από την Ελλάδα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου».

Οι δηλώσεις Παυλόπουλου
Σε ομιλία του στις 4 Ιουνίου 2018, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000», ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του, πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν «επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως να αφήνουν ίχνος “γκρίζας ζώνης” ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι’ αυτό και το μόνο «ανοιχτό» ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τα συγκεκριμένα σύνορα και έδαφος συνιστούν σύνορα και έδαφος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι το διεθνές πλαίσιο καθορισμού αυτών των δεδομένων έρχεται να ενισχύσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000», που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Παυλόπουλος ανέλυσε διεξοδικά τις προβλέψεις και τις οδηγίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το «Δίκτυο NATURA 2000», οι οποίες στοχεύουν στην προστασία της βιοποικιλότητας εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε, η δημιουργία του «Δικτύου NATURA 2000» στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1994, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Δίκτυο Natura 2000 και ελληνική ΑΟΖ
Ως προς την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του «Δικτύου NATURA 2000» και στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «το θεσμικό πλαίσιο της προαναφερόμενης Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, ως προς το “Δίκτυο NATURA 2000” και τα αντίστοιχα δικαιώματα για κάθε κράτος-μέλος –συνεπώς και για την Ελλάδα– ιδίως ως προς τους οικοτόπους του βυθού (δηλαδή τους υφάλους) και ως προς τους υποθαλάσσιους σχηματισμούς που δημιουργούνται από εκπομπές αερίων, εφαρμόζονται και ισχύουν και πέραν των χωρικών υδάτων τους, ήτοι τόσο στην υφαλοκρηπίδα τους όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους (ΑΟΖ). A fortiori δε, κάθε κράτος-μέλος, έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση λήψης των προβλεπόμενων από το θεσμικό αυτό πλαίσιο μέτρων προστασίας, κατά την άσκηση των ad hoc κυριαρχικών του δικαιωμάτων».

Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «οι κάθε μορφής “διεκδικήσεις”, που κατά καιρούς και κατά το δοκούν εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες. Συνακόλουθα βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το πόσο δεδομένη είναι η επί των ανωτέρω πραγματικών και θεσμικών δεδομένων στάση των κατά περίπτωση αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών προκύπτει και από το ότι οι θεσμοί αυτοί έχουν αγνοήσει τις, επίσης αβάσιμες και αυθαίρετες, “ενστάσεις”, που η Τουρκία τους έχει απευθύνει, από το 1998 ως σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Δικαίου και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα οποία προστίθενται στο Διεθνές Δίκαιο –κυρίως στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947–, καθιστούν σαφές ότι τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν καθ` οιονδήποτε τρόπο, και ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Παυλόπουλο: Δεν θα ανεχτούμε πλέον όσα κάνει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου"

Κύπρος: Πολύ σημαντικό το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία

Ως «πολύ σημαντικό» εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πρόδρομο Προδρόμου, το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνουν ανεκτές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση του ΡΙΚ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν αποτρεπτικά εμποδίζοντας την Τουρκία, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «στην διπλωματική γλώσσα η δήλωση του κυρίου Μίτσελ είναι σαφής και ενδεικτική των προθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Συγκεκριμένα ο Γουές Μίτσελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως «άγκυρα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή τόσο της ανατολικής Μεσογείου όσο και των δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είμαστε σιωπηλοί», την ώρα που περιορίζονται οι δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στα ελληνοτουρκικά και τις κυπριακές γεωτρήσεις, κατήγγειλε την επεκτατική ρητορική και τις πολιτικές που προκαλούν αναστάτωση στις γειτονικές χώρες και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Εμμένοντας στο ζήτημα της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο», ενώ σχετικά με το Κυπριακό, προέταξε τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Πολύ σημαντικό το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία"

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές για τις νέες αντικειμενικές αξίες Φιλοθέης-Ψυχικού

Για τυπικούς λόγους, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και 41 κατοίκων της περιοχής, που στρέφονταν σε βάρος υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες καθορίζονταν οι νέες αντικειμενικές αξίες (σ.σ του 2017) στην περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους μέσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες, ωστόσο για το θέμα εκκρεμούν και άλλες προσφυγές, οι οποίες έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου.

Οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή αναπροσαρμόστηκαν το 2017, μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ (2334/2016). Με αυτή, ανακαθορίστηκαν εκ νέου οι τιμές ζώνης ανά τμ.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι οι υπουργικές αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, με το Β’ τμήμα να απορρίπτει τις προσφυγές.

Για μεν την προσφυγή του Δήμου έκρινε ότι δεν απέδειξε το έννομο συμφέρον του, ως ιδιοκτήτης ακινήτου, απορρίπτοντας παράλληλα το επιχείρημα ότι ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών είναι τοπική υπόθεση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές για τις νέες αντικειμενικές αξίες Φιλοθέης-Ψυχικού "

ΝΔ προς κυβέρνηση: Λύστε τα χέρια της ΕΛΑΣ

Να λύσει τα χέρια της αστυνομίας ώστε εκείνη τη διαλύσει τους θύλακες ανομίας και εγκληματικότητας καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση εναντίον ανδρών των ΜΑΤ, στη Θεσσαλονίκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για την κατάσταση που διαμορφώνεται και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει ή και να υποθάλπει, ακόμη, τη δράση εγκληματικών ομάδων, «είτε στα πανεπιστήμια, είτε σε κάθε λογής άβατα, πριν να είναι πολύ αργά».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΝΔ ακολουθεί:

«Η θρασύτατη ανακοίνωση των εγκληματιών που επιχείρησαν να κάψουν ζωντανούς τους άνδρες των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όσα η Νέα Δημοκρατία έχει δημοσίως καταγγείλει: ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουν δημιουργηθεί ισχυρές διασυνδέσεις ανάμεσα στον αναρχικό χώρο, το ποινικό έγκλημα και την εγχώρια τρομοκρατία.

Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον ανδρών της αστυνομίας, οι συνεχείς βανδαλισμοί που κάποιοι ονομάζουν “ακτιβισμό”, οι δημόσιες απειλές κατά πολιτειακών παραγόντων και ο προκλητικός εγκωμιασμός στυγερών δολοφόνων, δείχνουν ότι η διαδρομή που χωρίζει τους προπηλακισμούς από τις γροθιές και τις μολότοφ από τα καλάσνικοφ έχει μικρύνει επικίνδυνα.

Απευθύνουμε μια ακόμη έκκληση στην Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους την εξαιρετικά ανησυχητική πραγματικότητα της γενικευμένης ανομίας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και να πράξει το αυτονόητο:

Να λύσει τα χέρια της αστυνομίας ώστε εκείνη να διαλύσει τους γνωστούς θύλακες ανομίας και εγκληματικότητας.

Και να σταματήσει, επιτέλους, να υποβαθμίζει –ή ακόμα χειρότερα να υποθάλπει– τη δράση αυτών των ομάδων είτε στα πανεπιστήμια, είτε σε κάθε λογής άβατα πριν να είναι πολύ αργά.

Οι προσωπικές ευθύνες του κ. Τσίπρα για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τεράστιες».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ προς κυβέρνηση: Λύστε τα χέρια της ΕΛΑΣ"

Ανακοινώθηκε επίσημα η δράση της Τουρκίας στο Ιράκ: Έξι Κούρδοι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

Έξι Κούρδοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του τουρκικού στρατού στο όρος Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις, όπως δηλώνει σήμερα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ, λέγοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει επιχείρηση στο Καντίλ.
Έχουν γίνει και στο παρελθόν και θα τις κάνουμε από αέρος και ξηράς, εφ όσον είναι απαραίτητες για την ασφάλεια, είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λέγοντας ότι, όταν ανακοινώσαμε την επιχείρηση στο όρος Καντιλ, αντί να αντιδράσει το PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), αντέδρασε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

O τουρκικός στρατός πλέον και επίσημα επιχειρεί μέσα στο βόρειο Ιράκ. Και δια στόματος του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που μίλησε στο πρακτορείο Anadolu, οι ειδικές δυνάμεις επιχειρούν σε βάθος 20 χιλιομέτρων μέσα στο Ιράκ και καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες και οι αεροπορικές επιδρομές σε στόχους που εντοπίζονται και με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, σε προεκλογική του ομιλία, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως το PKK θα χτυπηθεί όπου κι αν βρίσκεται. Θα τους χτυπήσουμε στην φωλιά τους, τόνισε εννοώντας το όρος Καντίλ.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού στρατου στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός του Βορείου Ιρακ έχουν ήδη σκοτωθεί 130 κούρδοι του PKK.

Όπως δείχουν τα πράγματα, μια επιχείρηση προς το όρος Καντιλ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τις εκλογές. Με την προϋπόθεση ότι οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις που χερσαία επεκτεινονται ήδη εως και 25 χιλιόμετρα εντός του ιρακινού εδάφους, μέχρι το Χάκουρκ και το Κάνι Ρας, θα προλειάνουν με τη στήριξη της αεροπορίας το έδαφος για μια επίθεση στο όρος Καντίλ, που απέχει περίπου 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώθηκε επίσημα η δράση της Τουρκίας στο Ιράκ: Έξι Κούρδοι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές"

Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο Γαβρόγλου»

Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει την απόσυρση του «νομοσχεδίου Γαβρόγλου», ενώ σε περίπτωση υπερψήφισής του θα καταργήσει τον σχετικό νόμο, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση σήμερα Τετάρτη με τον πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τόσο τη διαδικασία επείγοντος που αδικαιολόγητα, όπως τόνισε, επέλεξε η κυβέρνηση για τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά και την ουσία του.

Επεσήμανε, δε, ότι «η εκδικητική υποβάθμιση του Σώματος των Σχολικών Συμβούλων και ο αποκλεισμός τους από τις επιλογές στελεχών αποτελούν συνειδητή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ενάντια στην αριστεία και την αξιοκρατία».

«Για την κατάργηση της έννοιας της αξιολόγησης και για τα απίστευτα ψέματα τα οποία είπε χθες ο κ. Γαβρόγλου -τα οποία ανέδειξε η Τομεάρχης μας- συνδέοντας το Προεδρικό Διάταγμα περί αξιολόγησης με δήθεν απολύσεις, όταν ήταν τελείως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση μεταξύ των δύο», σημείωσε επίσης.

«Αλλά είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και για τη δραματική υποβάθμιση του ρόλου των Σχολικών Συμβούλων και για την ξεδιάντροπη προσπάθεια που γίνεται να αλωθεί η διοίκηση της εκπαίδευσης από κομματικά στελέχη με μια διαδικασία επιλογής στελεχών, η οποία μόνο αντικειμενική δεν είναι», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο Γαβρόγλου»"

Καμμένος: Θα ενημερώσω ΝΑΤΟ και ΕΕ για τις απειλές απαγωγής από την Τουρκία

ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα ενημερώσει ο Πάνος Καμμένος για τις απειλές της Τουρκίας περί απαγωγής των «8».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως μετά την τετραμερή άσκηση «Salamis Storm 2018» θα ενημερώσει για τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποζντάγ, για τη διαταγή απαγωγής των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Μάλιστα ο κ. Καμμένος είπε πως η ανακοίνωση από την Αγκυρα είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και προσπαθεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.

Η δήλωση του κ. Καμμένου

«Θα τους ενημερώσω και για τη χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που προανήγγειλε κάθε ηθικής, κανόνα, διεθνούς δικαίου την πολεμική ουσιαστικά επιχείρηση που έχει ήδη διατάξει για την απαγωγή σε ξένη χώρα, σε σύμμαχο χώρα, του ΝΑΤΟ, των Τούρκων στρατιωτικών που η ελληνική δικαιοσύνη λόγω της παρέλευσης του 18μηνου αποφάσισε να απελευθερώσει. Το ίδιο θα κάνω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η ανακοίνωση του Τούρκου αντιπροέδρου ήταν πραγματικά εξαιρετική για να μπορέσουμε να αποδείξουμε με τον πιο απλό τρόπο πως η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και προσπαθεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. Πως δηλαδή μια σύμμαχος προαναγγέλλει εντός μιας άλλης χώρας της συμμαχίας ουσιαστικά παράνομη πολεμική επιχείρηση».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Θα ενημερώσω ΝΑΤΟ και ΕΕ για τις απειλές απαγωγής από την Τουρκία "

Αμανατίδης: Όσοι πάνε συλλαλητήρια να σκεφτούν τις συνέπειες της μη λύσης

Όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν στα 24 σημερινά συλλαλητήρια για το ονοματολογικό της πΓΔΜ θα πρέπει να σκεφτούν πως η μη επίτευξη λύσης δεν είναι στο όφελος της Ελλάδας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Τόνισε πως οι πολέμιοι της συμφωνίας «δεν βλέπουν μακριά» ενώ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία που είναι υπό διαπραγμάτευση θέτει τέλος στο ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακούει τις διαμαρτυρίες και γνωρίζει τις ευαισθησίες, αλλά συνάμα οφείλει να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον.

Στη συνέχεια προσέθεσε αιχμηρά ότι ορισμένοι έχουν «χτίσει καριέρες» πάνω στο Σκοπιανό, και ζήτησε από όλους να επιδείξουν υπομονή και ψυχραιμία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμανατίδης: Όσοι πάνε συλλαλητήρια να σκεφτούν τις συνέπειες της μη λύσης"

Νέο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα στις 8 Ιουλίου

Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, διοργανώνει την Κυριακή 8 Ιουλίου, η Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την Προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν προκειμένου να «διατρανώσουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης: η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι της περιφέρειας , το μοναδικό κανάλι που έδειξε σε όλο τον κόσμο τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου διατρανώθηκε η προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων και η μη παραχώρηση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καλεί σε ΣΥΛΛΑΛΗΤΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ .

Τρεις ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες 11 και 12 Ιουλίου με την παρουσία και του Προέδρου των ΗΠΑ), η καρδιά του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ θα χτυπήσει στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ και η Βεργίνα Τηλεόραση θα μεταδώσει τον παλμό της σε κάθε γωνιά της γης.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , δεν θα παραπέμψει ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα στην Ελληνική Βουλή για ψήφιση, για προφανείς λόγους.

Θα προτιμηθεί η προενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας , μέσω πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, κάτι που διαπιστώνουμε ότι ήδη συμβαίνει. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα δεσμεύσει και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων , θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η τοποθέτηση των Ελλήνων και μάλιστα όχι μόνο αυτών που ζουν στην Ελλάδα αλλά και των αποδήμων! Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας που διεξήγαγε δημοψήφισμα (2015) για λιγότερο σημαντικά θέματα και είχε την «άνεση» να ανατρέψει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ικανοποιώντας μικροπολιτικά οφέλη, προτιμά να αποφασίζει για τα εθνικά μας θέματα, ερήμην μας .

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και τα «μπάνια…του λαού», θα διατρανώσουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης:

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Στην περίπτωση που το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων περάσει από την Ελληνική Βουλή, θα βρισκόμαστε απέξω την ημέρα επικύρωσης της πρότασης από την Ελληνική Βουλή να βροντοφωνάξουμε πως το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν παραχωρείται, δεν παραχαράσσεται, δεν μεταβιβάζεται. Το όνομά μας είναι η ιστορία μας!

Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την Προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα στις 8 Ιουλίου "

Ένταση στην Άμφισσα: Οδοφράγματα και επεισόδια μετά την κηδεία της 13χρονης

Ένταση επικράτησε στην Άμφισσα μετά την κηδεία της 13χρονης Ιωάννας, που έπεσε νεκρή μέσα σε καταυλισμό Ρομά, από το όπλο γνωστού επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος εξαφανίστηκε και αναζητείται.

Ομάδα Ρομά, μετά την κηδεία της 13χρονης, έκλεισε τον επαρχιακό δρόμο της Λαμίας - Άμφισσας, έστησε οδοφράγματα και έβαλε φωτιά σε λάστιχα. 


Τα πράγματα αυτή την ώρα έχουν ηρεμήσει, ωστόσο οι Ρομά προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις. Όπως λένε, μέχρι η αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη, δεν θα ανοίξουν τον δρόμο, ενώ προειδοποιούν ότι, αν χρειαστεί θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και θα τον εντοπίσουν οι ίδιοι. 

Το άτυχο κορίτσι χτυπήθηκε στο κεφάλι και τραυματίστηκε θανάσιμα και «έσβησε» μέσα στα χέρια των δικών της ανθρώπων, ενώ ένας ακόμη Ρομά τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, το βράδυ της Δευτέρα, από τα πυρά, 34χρονου κρεοπώλη 




Δεκάδες Ρομά από όλη τη χώρα συρρέουν στην πόλη, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους οικείους της 13χρονης.

Την ίδια ώρα στη σύλληψη ενός 40χρονου Αλβανού, ο οποίος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρέθηκε να οδηγεί το αυτοκίνητο του 34χρονου κρεοπώλη που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα την 13χρονη στην Άμφισσα προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η ΕΛΑΣ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο 40χρονος συνελήφθη στην πόλη της Άμφισσας στις 7:30 το απόγευμα της Τρίτης.



amfissa7
amfissa6
amfissa5
amfissa4
amfissa3
amfissa2
amfissa1
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στην Άμφισσα: Οδοφράγματα και επεισόδια μετά την κηδεία της 13χρονης "

Τρία νέα ονόματα διαρρέουν τα Σκόπια

Νέα ονόματα για τα Σκόπια φαίνεται να ρίχνει στο τραπέζι το αλβανικό κόμμα DUI, κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Ζάεφ, καθώς συνεχίζονται οι έντονες ζυμώσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εσωτερικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο βουλευτής του DUI Αρτάν Γκρούμπι, στενός συνεργάτης του αρχηγού της παράταξης Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι πέραν των προτάσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εξετάζονται και τα ονόματα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρούσεβο», «Δημοκρατία της Μοντέρνας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε τα τρία επιπλέον ονόματα που ανέφερε ο κ. Γκρούμπι, σημειώνοντας όμως ότι μέσα στις επόμενες ημέρες κατά πάσα πιθανότητα θα επικοινωνήσει με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα – μετά από ημέρες καθυστερήσεων και αναβολών.

Ο κ. Ζάεφ απέφυγε πάντως να αναφερθεί εκτενώς και στην χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πλέον τρία ονόματα: «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας, όμως ξεκαθάρισε πως χρειάζεται προσοχή και όχι βιασύνη ώστε να υπάρξουν οι βέλτιστες δυνατές προϋποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ όπως επανέλαβε η εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Υποστηρίζουμε τις εν εξελίξει προσπάθειες οι οποίες χρειάζονται χρόνο και χώρο για προχωρήσουν», σημείωσε, κάνοντας αναφορά και στις πρόσφατες συναντήσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Τα ονόματα που ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς

«Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» είναι οι τρεις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες με την ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, τη βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται τρεις ονομασίες: «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν τα ονόματα Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija ενώ το Vardarska Makedonija το απορρίπτουν εξαρχής τα Σκόπια.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία νέα ονόματα διαρρέουν τα Σκόπια"

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα ΜΑΤ, στη Θεσσαλονίκη: Επιλέξαμε να τους κάψουμε!

Την ευθύνη για την επίθεση κατά των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε η αναρχική ομάδα «Εξεγερμένοι/εξεγερμένες», με ανακοίνωσή τους σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Επιλέγουμε να κοιτάξουμε τον πραγματικό εχθρό κατάματα, να κοιτάξουμε τους ένοπλους φρουρούς του στα μάτια και να τους κάψουμε. Γι αυτό τον λόγο στις 2/6, επιτεθήκαμε σε κλούβα της αστυνομίας που μετέφερε τα σκουπίδια των ΜΑΤ. Επιλέξαμε να περάσουμε στην δράση, να αφήσουμε το δικό μας, έστω και μικρό, στίγμα στην υπόθεση της επιθετικής προοπτικής» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

«Οι μπατσοι δεν ειναι ο "σάκος του μποξ” όπως διατείνονται οι ίδιοι κλαψουρίζοντας· είναι στόχος. Είναι στόχος λόγω του ρόλου που έχουν επιλέξει να αναλάβουν στην κοινωνική ζωή» τονίζουν μεταξύ άλλων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα ΜΑΤ, στη Θεσσαλονίκη: Επιλέξαμε να τους κάψουμε!"

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποκαλύπτει: Θηριώδες πλεόνασμα 5,2% το 2022 [pdf]

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε «μασάζ» στους βουλευτές για τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να υπερψηφίσουν, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο φανέρωνε τις βασικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει θηριώδες πλεόνασμα 5,2% το 2022!
Δημοσιοποιώντας την αξιολόγηση του, το ΕΔΣ έκανε… γκάφα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό. Η ουσία είναι ότι το οικονομικό επιτελείο «πατώντας» στα μέτρα υπερφορολόγησης και στις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης πιο κάτω από τους αρχικούς στόχους αλλά πάνω από 2% ως και το 2021, υπολογίζει σε ένα υπερπλέονασμα σχεδόν 3,6 δις ευρώ, που σίγουρα θα αξιοποιηθεί προεκλογικά- όποτε στηθούν κάλπες- για στηριχθεί το αφήγημα των φοροελαφρύνσεων την επόμενη ημέρα, μετά από τη λήξη του Μνημονίου.
Ειδικά όσον αφορά στην πρόοδο των φορολογικών εσόδων, η επισήμανση του ΕΔΣ σοκάρει: Στις κυριότερες επιμέρους κατηγορίες εσόδων το προτεινόμενο ΜΠΔΣ προβλέπει μέση άνοδο των εισπράξεων άμεσων φόρων της τάξης του 3,9% μεταξύ 2018 και 2022 και μεταβολή των εισπράξεων έμμεσων φόρων με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,3%. Η τελευταία σηματοδοτεί την προβλεπόμενη μείωση του μεριδίου των έμμεσων φόρων στο ΑΕΠ αφού είναι αισθητά χαμηλότερη από το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ενώ αποπληθωριζόμενο το απόλυτο ύψος των έμμεσων φόρων φαίνεται να σταθεροποιείται. Η πρόβλεψη για αύξηση των εισπράξεων άμεσων φόρων εδράζεται κυρίως στην υψηλή εκτιμώμενη απόδοση άμεσων φόρων Φυσικών και Νομικών Προσώπων με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1% και 5,3% αντίστοιχα την πενταετία 2018-2022. Η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα του ΕΔΣ για το επιτεύξιμο των στόχων του Μεσοπρόθεσμου; Πρώτον, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην περίοδο 2018-2022 προϋποθέτουν σταθεροποίηση των προσδοκιών, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος και ευνοϊκή διεθνή συγκυρία. Δεύτερον, πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις παραμένουν σήμερα ως «ζητούμενα» και με αυτήν την έννοια οι εκτιμήσεις για διατηρήσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξης άνω του 2% ετησίως κρίνονται αισιόδοξες.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποκαλύπτει: Θηριώδες πλεόνασμα 5,2% το 2022 [pdf] "

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Δεν υπάρχει «ναυάγιο» - Θέμα ημερών η λύση

Για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως δεν υπάρχει διπλωματικό ναυάγιο και πως είναι θέμα ημερών για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες. "Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, που πιστεύω πως θα είναι μέσα στις επόμενες ημέρες, χρειάζεται υπομονή".

"Για το όνομα δεν θα μιλήσω, είναι στο πακέτο που λύνουμε", σχολίασε σχετικά με τα υποψήφια ονόματα. "Δεν κάνω εγώ δημοσιογραφία", είπε ο Νίκος Κοτζιάς. "Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το "Μακεδονία-Σκόπια" το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το "Μακεδονία-Σκόπια" ως ονομασία για το εξωτερικό και "Μακεδονία" για το εσωτερικό".

Δείτε τη συνέντευξή του Νίκου Κοτζιά:

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς για Σκοπιανό: Δεν υπάρχει «ναυάγιο» - Θέμα ημερών η λύση"

Μειώνονται τα παράβολα για την άδεια παραμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα -Με παρέμβαση Κομισιόν

Τη μείωση των παραβόλων που καταβάλλουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών για να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην τροπολογία που φέρει τον τίτλο «Αναπροσαρμογή και θέσπιση παραβόλων, τελών και προστίμων», στο πρώτο άρθρο προωθούνται οι αναγκαίες προσαρμογές στην ελληνική νομοθεσία, σε συνέχεια της εκκίνησης επίσημης διαδικασίας παράβασης κατά της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο 2017, με την αποστολή σχετικής προειδοποιητικής επιστολής.

Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι το ποσό των 400 ευρώ για την έκδοση άδειας διαμονής για τους επί μακρόν διαμένοντες, καθώς και τα ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 150 ευρώ και 450 ευρώ για την έκδοση ενιαίας άδειας διαμονής, «μπλε κάρτας» και αδειών διαμονής για οικογενειακή επανένωση, σπουδές ή έρευνα, δεν τηρούν την αρχή της αναλογικότητας και αποτελούν εμπόδιο στην άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων των πολιτών τρίτων χωρών, στο πλαίσιο των αντιστοίχων ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Ειδικότερα, μειώνεται το ύψος των παραβόλων σε μια σειρά κατηγοριών αδειών διαμονής, οι οποίες εκδίδονται βάσει Οδηγιών της ΕΕ.

Με την προκριθείσα επιλογή, αποσυνδέεται το ύψος του παραβόλου από τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής και θεσμοθετείται ενιαίο παράβολο, ύψους 150 ευρώ, ανεξαρτήτως της διάρκειας των αδειών διαμονής, που εκδίδονται βάσει των ανωτέρω Οδηγιών της ΕΕ - μια μείωση επιπέδου 50% έως 62,5%, αναλόγως του τύπου της άδειας.

Το νέο παράβολο θα είναι ενιαίο και ανεξάρτητα από την διάρκεια ισχύος της άδειας παραμονής, καθώς καθορίζεται στα 150 ευρώ.

«Το κριτήριο για το ύψος του παράβολου, είναι οι κατώτατες αποδοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου δηλαδή 683 ευρώ, και το ύψος του παράβολου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», εξήγησε ο κ. Μπαλάφας.

Με την ρύθμιση, ανασχεδιάζεται το σύστημα που αφορά στο ύψος των παραβόλων, τα οποία εισπράττονται για την κατάθεση αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών, λαμβανομένων υπόψη, τόσο της ανάγκης προσαρμογής στις επιταγές του δικαίου της ΕΕ, όσο και της ανάγκης διατήρησης της οικονομικής ισορροπίας του συστήματος χορήγησης αδειών διαμονής.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την μείωση αυτή θα προκύψει διαφορά 14 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του Προϋπολογισμού, η οποία θα καλυφθεί από αύξηση παράβολων σε άλλες κατηγορίες.

Στην ίδια τροπολογία η οποία θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει ρύθμιση ώστε να συνεχίζεται η υγειονομική ασφάλιση και περίθαλψη παιδιών και μετά την ενηλικίωσή τους.

Τέλος, με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πολιτών τρίτων χωρών, τα οποία μέχρι σήμερα, ενόσω μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους καλύπτονται ασφαλιστικά από έναν από τους γονείς τους, μετά την ενηλικίωσή τους, όταν ανανεώνουν την άδεια διαμονής τους για σπουδές, για άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς ή για αυτοτελή, διακόπτεται η ασφάλισή τους ακόμα και όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφάλισή τους όμοια με τα ημεδαπά παιδιά.

Εάν ο γονέας έχει καταστεί ανασφάλιστος λόγω της οικονομικής κρίσης, θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.4452/2017. Ι.Κ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνονται τα παράβολα για την άδεια παραμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα -Με παρέμβαση Κομισιόν "

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τις τουρκικές απειλές

Την έντονη αντίδραση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο 2016.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, οι οποίες παραβιάζουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σέβεται λόγω της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ζήτησε την άμεση και αυστηρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα και παράνομα για 97η ημέρα - χωρίς δικαστική κρίση - σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές την 1η Μαρτίου 2018.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σε ένα παραλήρημα απαράδεκτων δηλώσεων, ο Τούρκος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζνταγ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης της 15ης Ιουλίου 2016.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος στρέφεται κατά της απόφασης της Ελληνικής δικαιοσύνης για την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών μετά την παρέλευση του ανώτατου χρόνου κράτησης, αναφέροντας με θρασύτητα ότι η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες, όπως κάποιες άλλες χώρες προστατεύουν τρομοκράτες. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι πρόκειται οι τουρκικές αρχές να απαγάγουν τους πραξικοπηματίες στην ελληνική επικράτεια και να τους επιστρέψουν στην Τουρκία.

Δεδομένου ότι τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις και απειλές από πλευράς της επίσημης τουρκικής ηγεσίας παραβιάζουν κάθε έννοια κράτους δικαίου, αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη στιγμή μάλιστα που οι δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα και παράνομα στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας για 97η ημέρα χωρίς δικαστική κρίση, ερωτάται η Επιτροπή:

- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να εγκαλέσει άμεσα την Τουρκία για τις κλιμακούμενες ανωτέρω προκλήσεις και να την επαναφέρει στην τάξη και στο σεβασμό του κράτους δικαίου, που η Τουρκία παρά την ευρωπαϊκή της προοπτική περιφρονεί εσκεμμένα και συστηματικά;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τις τουρκικές απειλές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news