facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Άμφισσα: Νεκρή 13χρονη από πυροβολισμό. Επεισόδια στην πόλη

Eπεισόδια έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στην Άμφισσα.

Οι ρομά της περιοχής έχουν εξαγριωθεί και έχουν βγει στους δρόμους, φωνάζοντας και απειλώντας, μετά την δολοφονία 13χρονης ρομα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάτοικος της περιοχής, το σπίτι του οποίου διέρρηξαν, καταδίωξε τους δράστες πυροβολώντας με κυνηγετική καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα το παιδί που βρισκόταν κοντά.

Ο δράστης είναι γνωστός επιχειρηματίας στην πόλη. Ο καταυλισμός των ρομά, στην περιοχή του ΚΤΕΟ θυμίζει καζάνι που βράζει τις τελευταίες ώρες.

Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας, βρίσκεται επί ποδός στο κέντρο της πόλης, στον καταυλισμό αλλά και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε η σορός της 13χρονης.

Οι ρομά ως αντίποινα έσπασαν το κατάστημα του επιχειρηματία ενώ βρήκαν και το αυτοκίνητό του το οποίο έκαψαν.

tvstar
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμφισσα: Νεκρή 13χρονη από πυροβολισμό. Επεισόδια στην πόλη"

Ο Γιάννης Δάρρας αποχωρεί από το δελτίο αλλά μένει στην ΕΡΤ: «Επιλέγω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια»

Με αιχμές σημαδεύτηκε η οικειοθελής αποχώρηση του δημοσιογράφου Γιάννη Δάρρα, που όπως είπε ζήτησε να τον απαλλάξουν από την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ2 για λόγους αξιοπρέπειας.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος ο δημοσιογράφος με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας ότι επιλέγει την «επαγγελματική του αξιοπρέπεια και την άσκηση της δημοσιογραφίας, όπως την έμαθε. Επίσης, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και τους τηλεθεατές που είδαν κάτι ξεχωριστό και φρέσκο στην προσπάθεια.

Ειδικότερα, ο κ. Δάρρας έγραψε: «Από σήμερα δεν θα είμαι πλέον στη παρουσίαση του δελτίου της ΕΡΤ2 στις 23:00. Ζήτησα να με απαλλάξουν. Έχω ενημερώσει, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, για τους λόγους. Επιλέγω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και την άσκηση της δημοσιογραφίας όπως την έμαθα. Ευχαριστώ για τη συνεργασία την μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων και τους φίλους τηλεθεατές που είδαν κάτι ξεχωριστό και φρέσκο σε αυτή την προσπάθεια. Θα συνεχίσω να υπηρετώ τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με πίστη στην αποστολή της για πολυφωνική και έντιμη ενημέρωση».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάννης Δάρρας αποχωρεί από το δελτίο αλλά μένει στην ΕΡΤ: «Επιλέγω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια»"

Ξεκινούν την Τετάρτη οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό – όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκινά την Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους -δικαιούχους και παρόχους- μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 23:59. Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου 2018 έως τις 10 Ιουλίου 2019 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

· από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή

· από μία έως 5 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ στις οποίες ανήκουν, για την έκδοση κωδικών πρόσβασης.

Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες κατά το έτος 2017:

· είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας) ή

· έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

· έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

· συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος είναι 140.000 άτομα, ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ. Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα, όπως αυτά περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, που διαθέτουν σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τα δικαιολογητικά λειτουργίας τους.

Δικαιολογιτικά

Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Συνεπώς, δεν υπάρχει υποχρέωση προσέλευσης στις Υπηρεσίες για την προσκόμιση δικαιολογητικών. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιοι δικαιούχοι αδυνατούν να επισυνάψουν τα δικαιολογητικά στην αίτησή τους, όταν αυτά απαιτούνται, μπορούν να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την προσκόμισή τους μέχρι την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή έως την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, και ώρα 13:00.

Οι πάροχοι αποστέλλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα δικαιολογητικά μέχρι τις 17 Ιουνίου και ώρα 23.59. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από τον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν την Τετάρτη οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό – όσα πρέπει να γνωρίζετε"

Οργή στην Άγκυρα για την απελευθέρωση των αξιωματικών: «Νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του»

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η είδηση της απελευθέρωσης και των τελευταίων Τούρκων αξιωματικών στην Αθήνα, αφού παρήλθε το δεκαοκτάμηνο, ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Με μια οξύτατη ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ ανέφερε πως η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες και πως θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους οκτώ αξιωματικούς στην Τουρκία.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην υπόσχεση που υποστηρίζει ο Ερντογάν πως έλαβε από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την έκδοση των αξιωματικών στην τηλεφωνική τους επικοινωνία τις πρώτες ώρες μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του».

«Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει πολλά πραξικοπήματα και θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους 8 πραξικοπηματίες», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ για να προσθέσει: «Η Ελλάδα προστατεύει και υποστηρίζει πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, γκιουλενιστές. Θεωρήσαμε ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός. Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση στην απόφαση αυτή».

Σημειώνεται ότι και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την εξέλιξη της απελευθέρωσης των υπολοίπων τεσσάρων ως «σκάνδαλο».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή στην Άγκυρα για την απελευθέρωση των αξιωματικών: «Νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του»"

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Άρχισε σήμερα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το αξιολογικό έτος 2017, που για πρώτη φορά διενεργείται ηλεκτρονικά.

Κατά το πρώτο στάδιο, το οποίο ολοκληρώνεται στις 14 Ιουνίου, ο κάθε αξιολογούμενος (υπάλληλος ή προϊστάμενος οργανικής μονάδας) συμπληρώνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την έκθεση αξιολόγησής του (κατά το σκέλος που τον αφορά) και την υποβάλει στον ιεραρχικά προϊστάμενό του, που ορίζεται ως Αξιολογητής Α.

Ακολούθως, από τις 15 έως και τις 29 Ιουνίου, ο Αξιολογητής Α, θα πρέπει να αξιολογήσει τους υφισταμένους του, ως πρώτος ιεραρχικά προϊστάμενος. Προτού προβεί στη βαθμολόγηση, θα πρέπει να διενεργήσει συμβουλευτική συνέντευξη με καθέναν από τους υφισταμένους που υποχρεούται να αξιολογήσει και να συμπληρώσει στην Έκθεση Αξιολόγησης, τα βασικά σημεία της συνέντευξης.

Μετά τη συμπλήρωση των ανωτέρω, ο αξιολογούμενος υπάλληλος έχει δικαίωμα υποβολής απόψεων ή αντιρρήσεων εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Στην επόμενη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης, και συγκεκριμένα από τις 2 έως και τις 13 Ιουλίου, ο λεγόμενος Αξιολογητής Β', θα πρέπει να προβεί στην αξιολόγηση των υφισταμένων του, ως δεύτερος ιεραρχικά προϊστάμενος, συμπληρώνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα πεδία που τον αφορούν και στη συνέχεια να υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης.

Η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τους τίτλους σπουδών του υπαλλήλου, καθώς και τις δραστηριότητες επιμόρφωσης κατά το έτος στο οποίο αναφέρεται η αξιολόγηση, συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέσθηκε από την οργανική μονάδα (Διεύθυνση, Τμήμα) στην οποία ανήκει ο αξιολογούμενος, τα στοιχεία της συμβουλευτικής συνέντευξης και τη βαθμολογία του αξιολογούμενου βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (γνώση του αντικειμένου, ενδιαφέρον και δημιουργικότητα, υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά, καθώς και αποτελεσματικότητα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων"

Ναύπακτος: Πιτ μπουλ δάγκωσε άγρια βρέφος στο πρόσωπο -Κινδυνεύει να χάσει το μάτι του

Σκύλος δάγκωσε βρέφος -ένα κοριτσάκι μόλις 10 μηνών - στο πρόσωπο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι στη Ναύπακτο όταν το πιτ μπουλ, που ανήκει στην οικογένεια του θύματος, δάγκωσε άγρια το παιδί. Το άτυχο βρέφος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr το 10 μηνών κοριτσάκι κινδυνεύει να χάσει το ένα του μάτι, ενώ φέρει σοβαρά τραύματα στη γνάθο. Μετά την επέμβαση στη οποία υπεβλήθη στο νοσοκομείο του Ρίου, το βρέφος μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένο, ενώ αύριο θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύπακτος: Πιτ μπουλ δάγκωσε άγρια βρέφος στο πρόσωπο -Κινδυνεύει να χάσει το μάτι του "

Τι συμβαίνει από σήμερα αν αλλάξετε εταιρεία για κινητό ή σταθερό τηλέφωνο

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, οι νέες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ για τη φορητότητα αριθμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Στόχος είναι να επιλυθούν προβλήματα που είχαν εντοπισθεί στην προηγούμενη διαδικασία, όπως η αποστολή προσφορών στον συνδρομητή ακόμη και μετά την υλοποίηση της φορητότητας, με αποτέλεσμα ο συνδρομητής, σε περίπτωση που αποφάσιζε τελικά να παραμείνει στην υφιστάμενη εταιρία, λάμβανε λογαριασμό από δύο εταιρίες και επιβαρυνόταν με τέλη πρόωρης λήξης σύμβασης.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο συνδρομητής σε περίπτωση που έχει συνάψει σύμβαση είτε από απόσταση (τηλεφωνικά, μέσω Διαδικτύου ή fax), είτε εκτός καταστήματος (π.χ. μέσω αντιπροσώπου της εταιρίας στον χώρο του συνδρομητή), έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει αζημίως και χωρίς εξηγήσεις. Συνεπώς, έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την αίτηση φορητότητας αριθμού που έχει υποβάλει. Οι παραπάνω δυνατότητες ισχύουν για διάστημα 14 ημερολογιακών ημερών από τη σύναψη της σύμβασης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ισχύουν τα ακόλουθα:
  • H αίτηση φορητότητας προωθείται στον υφιστάμενο πάροχο μετά την πάροδο των 14 ημερών, οπότε και ξεκινά η διαδικασία υλοποίησής της.
  • Σε περίπτωση που ο συνδρομητής επιθυμεί το αίτημα να υλοποιηθεί νωρίτερα από τις 14 ημέρες, πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στη νέα εταιρία. Σημειώνεται, ότι η εταιρία έχει δικαίωμα είτε να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα, είτε να ζητήσει από τον συνδρομητή γραπτή δήλωση ότι αποδέχεται να απωλέσει το δικαίωμα υπαναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή, ο συνδρομητής έχει τη δυνατότητα, μέχρι την ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε νέα εταιρία και εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία των 14 ημερών, να υποβάλει αίτηση ακύρωσης της φορητότητας.
  • Ο συνδρομητής για να ακυρώσει τη φορητότητα, πρέπει να αποστείλει σχετική αίτηση αποκλειστικά στην εταιρία στην οποία είχε υποβάλει το αίτημα φορητότητας και με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που διαθέτει η εταιρία για τον σκοπό αυτό.
Επισημαίνεται ότι εάν η σύμβαση έχει συναφθεί σε κατάστημα της εταιρίας, ο συνδρομητής δεν έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει και συνεπώς, δεν μπορεί να ακυρώσει αίτηση φορητότητας αριθμού.
Με βάση τις παραπάνω ρυθμίσεις, η ΕΕΤΤ απευθύνει στους συνδρομητές τις ακόλουθες συστάσεις.
Πριν υποβάλετε αίτηση φορητότητας και συνάψετε νέα σύμβαση με εταιρία ηλεκτρονικών επικοινωνιών, έχετε υπόψη τα ακόλουθα:
  • Σε περίπτωση διακοπής σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της, ενδέχεται να επιβαρυνθείτε με τέλος λόγω πρόωρης λήξης. Ανατρέξτε στη σύμβασή σας για τους σχετικούς όρους.
  • Κάντε έρευνα αγοράς για τις υπηρεσίες/προγράμματα που σας ενδιαφέρουν, ζητώντας σχετικές προσφορές από την υφιστάμενη και άλλες εταιρίες.
  • Αξιολογήστε προσεκτικά τις προσφορές με βάση τις ανάγκες σας, πριν επιλέξετε εταιρία και συνάψετε νέα σύμβαση.
  • Υποβάλετε την αίτηση φορητότητας αριθμού, παράλληλα με τη σύναψη σύμβασης, σε περίπτωση που επιλέξετε νέα εταιρία.
Η νέα διαδικασία διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι συμβαίνει από σήμερα αν αλλάξετε εταιρεία για κινητό ή σταθερό τηλέφωνο"

Θεοδωράκης: Υπουργείο προστασίας… κουκουλοφόρων

Με δύο αναρτήσεις στο twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε την απραξία, όπως αναφέρει, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, για την επίθεση με μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη.

«Τα ΜΑΤ στην Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη είναι εκεί για να προστατεύουν το τουρκικό προξενείο από φασίστες και θερμοκέφαλους. Και κάθε τρεις και λίγο δέχονται επιθέσεις από κουκουλοφόρους που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και διεθνιστές! Αυτό σημαίνει ελληνικό μπάχαλο» έγραψε αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.




Λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Και μετά είναι το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπάχαλο. Μια γειτονιά στη Θεσσαλονίκη, και άλλη μια στην Αθήνα, έχουν μετατραπεί σε πεδίο νυχτερινής βολής μολότοφ και ο κ.Τόσκας, αδιαφορεί. Ή μάλλον προστατεύει τους πυρπολητές προσφέροντάς τους ασυλία. Υπουργείο προστασίας... κουκουλοφόρων».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Υπουργείο προστασίας… κουκουλοφόρων"

”Επίθεση” δέχτηκε η βουλευτής Θ.Τζάκρη σε καφενείο στην Κερασιά

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν,ότι η βουλευτής επισκέφθηκε το χωριό για να δει τις ζημιές που έγιναν από την σημερινή χαλαζόπτωση και επίσης να ενημερώσει τους παραγωγούς της περιοχής, ότι αύριο αναμένεται να επισκεφθεί ο ΕΛΓΑ την περιοχή για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής της παραγωγής.

Από ότι φαίνεται η κυρία Τζάκρη, σε ένα καφενείο που επισκέφθηκε, οι θαμώνες της επιτέθηκαν με βρισιές και της φώναζαν να φύγει από το χωριό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας,η βουλευτής τους απαντούσε ότι δεν φεύγει και έτσι τα ”αίματα άναψαν”.

Η κυρία Τζάκρη,είχε επισκεφθεί το χωριό χωρίς την συνοδεία κάποιων αστυνομικών και την ” έσωσαν” από τα χειρότερα οι πιο ψύχραιμοι που βρίσκονταν στο συμβάν.

edessaika
Διαβάστε Περισσότερα » "”Επίθεση” δέχτηκε η βουλευτής Θ.Τζάκρη σε καφενείο στην Κερασιά"

Eλεύθεροι και οι τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί -Πού θα μεταφερθούν

Ελεύθεροι είναι πλέον και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Στα τέλη Μαΐου απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί που κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Και οι 8 αξιωματικοί που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, βρίσκονται σε οίκημα εντός Αττικής κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό τον φόβο απαγωγής τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Η απελευθέρωση των αξιωματικών έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του υπουργείου μεταναστευτικής πολίτικης.

Αυτό που αναμένουν είναι να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφόσον το επιθυμούν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Eλεύθεροι και οι τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί -Πού θα μεταφερθούν "

Οι αναρχικοί τα κάνουν γυαλιά-καρφιά, αλλά σύμφωνα με τον Τόσκα φταίει ο Μητσοτάκης

Ισχυρή πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ ξέσπασε σήμερα, μετά το μπαράζ βίαιων περιστατικών που σημειώθηκαν αυτές τις ημέρες. Τα γεγονότα πυροδότησαν αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, η οποία απάντησε δια στόματος Νίκου Τόσκα.

Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποστήριξε ότι είναι... «αβάσιμες υπόνοιες» τα όσα καταγγέλλονται για άβατο στα Εξάρχεια.

Η επαναφορά της ατζέντας σε θέματα βίας και ανομίας ήταν αναπόφευκτη. Το Σάββατο, διμοιρία των ΜΑΤ δέχθηκε επίθεση με μολότοφ στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα σημειώθηκαν και πάλι τα... καθιερωμένα επεισόδια στα Εξάρχεια, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται ότι σημειώθηκε κάψιμο ελληνικής σημαίας, όπως έδειξε φωτογραφία που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ.

Στα περιστατικά βίας και ανομίας ήρθε να προστεθεί η σημερινή εισβολή αναρχικών στο υπουργείο Ανάπτυξης που τα έκαναν γυαλιά-καρφιά, έσπασαν ένα μηχάνημα ΑΤΜ, πέταξαν φυλλάδια και αποχώρησαν, ζητώντας να χορηγηθεί άδεια στον εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τόσκας: Δεν υπάρχει άβατο στα Εξάρχεια

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας πήγε να κάνει το άσπρο μαύρο, λέγοντας ότι οι καταγγελίες περί αβάτου των Εξαρχείων είναι ... «αβάσιμες υπόνοιες». Και μάλιστα, σε μία περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μετά την επιστολή 400 κατοίκων που περιγράφουν την ανομία που επικρατεί έξω αό τα σπίτια τους.

Απαντώντας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Τόσκας παρουσίασε τα Εξάρχεια ως μια μάλλον αστυνομοκρατούμενη περιοχή. Όπως υποστήριξε, «διενεργούνται -σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο-στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι,αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (πεζές-εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων-ομάδων ελέγχου), αφενός μεν για την αποτελεσματική διαχείριση κάθε μορφής παραβατικότητας, στο πλαίσιο αναβάθμισης του επιπέδου της εμφανούς αστυνόμευσης, αφετέρου δε για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες».

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση προκλητικά ανέχεται τη δράση αναρχικών παρακρατικών ομάδων

Έντονη ήταν η κριτική του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, που όπως είπε, «η δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Τσίπρα, που χαρακτήρισε «πρωθυπουργό της βίας και της ανομίας», ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προκλητικά ανέχεται τη δράση αναρχικών παρακρατικών ομάδων.

«Κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός των φόρων και του ψέματος αλλά και ο πρωθυπουργός της βίας και της ανομίας. Η κυβέρνηση προκλητικά ανέχεται τη δράση αναρχικών παρακρατικών ομάδων. Ούτε τις διώκει, ειδικά όταν πρόκειται για τις φιλικές της "συλλογικότητες" και τους κάθε λογής Ρουβίκωνες. Έχει παραδώσει ολόκληρες γειτονιές σε συμμορίες. Έχει αφήσει τα πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε γιάφκες και ορμητήρια παραβατικών ομάδων στο όνομα δήθεν της προστασίας του ασύλου», τόνισε.

Τόσκας: Ο Μητσοτάκης επιλέγει να εμπορεύεται μικροπολιτικά τον τρόμο

Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη απάντησε πριν λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τόσκας κατήγγειλε ότι η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης επιλέγουν να καλλιεργούν και να εμπορεύονται μικροπολιτικά τον τρόμο».

«Οι καθημερινές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στην πάταξη της εγκληματικότητας στερούν από τον κ. Μητσοτάκη κάθε επιχείρημα περί δήθεν μη αντιμετώπισης της ανομίας – κοινωνικό όρο που ο ίδιος επιμένει να επικαλείται.

Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης επιλέγουν να καλλιεργούν και να εμπορεύονται μικροπολιτικά τον τρόμο. Τα ίδια έλεγαν καταστροφολογώντας τρομολαγνικά και για την οικονομία. Και εδώ διαψεύστηκαν οικτρά.

Οι πολίτες γνωρίζουν, θυμούνται και κρίνουν», αναφέρει ο κ. Τόσκας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αναρχικοί τα κάνουν γυαλιά-καρφιά, αλλά σύμφωνα με τον Τόσκα φταίει ο Μητσοτάκης"

ΕΛ.ΑΣ.: Δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάψιμο σημαίας - Διενεργείται προανάκριση

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΓΑΔΑ σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και συγκεκριμένα για τη φωτογραφία που απεικονίζει το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση "για το θέμα αυτό διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής".

"Σχετικά με φωτογραφία που προβάλλεται σε Μ.Μ.Ε. από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 και απεικονίζει καύση σημαίας σε απροσδιόριστο τόπο και χρόνο, ανακοινώνεται ότι για το περιστατικό αυτό καμία ενημέρωση - αναφορά δεν υφίσταται στις αστυνομικές Αρχές από ιδιώτη ή από αστυνομικές δυνάμεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΓΑΔΑ.

"Για το θέμα αυτό διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής", καταλήγει η ανακοίνωση.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: Δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάψιμο σημαίας - Διενεργείται προανάκριση"

Επίδομα παιδιού: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στην πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2018. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).

Μέχρι χθες Κυριακή στις δυο το μεσημέρι, δηλαδή τις πρώτες 40 ώρες της λειτουργίας της, υποβλήθηκαν συνολικά πάνω από 38.000 αιτήσεις στην νέα πλατφόρμα. Μάλιστα, οι 25.000 είχαν ήδη ολοκληρωθεί σε τελικό στάδιο και περισσότερες από 23.000 εξ αυτών, δηλαδή το 94% των ολοκληρωμένων, είχαν ήδη εγκριθεί. Σε εκκρεμότητα παρέμεναν περί τις 13.500 αιτήσεις για διάφορους λόγους, όπως επισύναψη δικαιολογητικών, ζητήματα στη σύνθεση της οικογένειας, στην υποβολή του Ε1, στην συναίνεση έτερου μέλους ή για άλλους λόγους.

Στην πρώτη σελίδα της νέας πλατφόρμας υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τα επτά βήματα συμπλήρωσης και υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης για το Επίδομα Παιδιού. Υπενθυμίζεται πως στις 25-27 Ιουνίου θα πληρωθεί η Β δόση του Επιδόματος Παιδιού 2018 σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση (Ε1) και Α21 μέχρι τις 20 Ιουνίου. Φυσικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του 2018, για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν αργότερα αίτηση για το Επίδομα Παιδιού. Στις 25-27 Ιουλίου θα ακολουθήσει η καταβολή της Γ δόσης 2018, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και αίτηση Α21 έως και την 20η Ιουλίου.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι επόμενες διμηνιαίες δόσεις. Σε κάθε καταβολή επιδόματος παιδιού θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αναδρομικά επιδόματα δικαιούχων που δεν έχουν καταβληθεί καθώς και τυχόν συμψηφισμοί οφειλών προηγούμενων ετών που θα έχουν οριστικοποιηθεί και ελεγχθεί. Προσοχή, προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης Α21 είναι η προηγούμενη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2017.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα παιδιού: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στην πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις"

Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση με μολότοφ κατά κλούβας των ΜΑΤ

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση με μολότοφ εναντίον κλούβας που μετέφερε διμοιρία των ΜΑΤ, κοντά στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της τοπικής Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Λάμπρος Τσόγκας.

Με έγγραφη παραγγελία προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ο κ. Τσόγκας ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, για να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με την παραγγελία, τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της έκρηξης και παραβάσεων σχετικά με εκρηκτικές ύλες, σε βαθμό κακουργήματος.

Προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των δραστών ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά τις 10, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ σε λεωφορείο των ΜΑΤ που μετέφερε αστυνομικούς την ώρα που σχολούσαν από διατεταγμένη υπηρεσία στο Τουρκικό Προξενείο. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί φωτιά στην κλούβα των ΜΑΤ.

«Ήθελαν να κάψουν ζωντανούς τους αστυνομικούς»

«Ήθελαν νεκρούς αστυνομικούς». Αυτό είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τσαϊρίδης, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, όσον αφορά στην επίθεση.

«Ήθελαν να κάψουν ζωντανούς αστυνομικούς», σημείωσε, λέγοντας πως από τις φλόγες το λεωφορείο δεν φαινόταν και πως ευτυχώς που τα παράθυρα της κλούβας των ΜΑΤ ήταν κλειστά και δεν μπήκαν μέσα οι φλόγες, καθώς, όπως τόνισε «δεν ξέρω που θα ήταν σήμερα οι 20 αστυνομικοί που είχαν εγκλωβιστεί μέσα».

Μίλησε επίσης για προμελετημένη επίθεση από τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι γνώριζαν το πρόγραμμα των αστυνομικών καθώς η συγκεκριμένη διμοιρία βρίσκεται στο σημείο τα τελευταία χρόνια για τη φύλαξη του τουρκικού προξενείου, γνωστή και ως φύλαξη σταθερών στόχων.

Ο κ. Τσαϊρίδης κατήγγειλε πλήρη αδιαφορία από την πλευρά της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας. «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους 20 αστυνομικοί και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός», σημείωσε ο κ. Τσαϊρίδης ο ίδιος.

«Δεν γίνεται να είμαστε σε εκείνο το σημείο επί μία οχταετία, να έχουμε δεχθεί δεκάδες επιθέσεις και να μην έχει ταυτοποιηθεί και να μην έχει συλληφθεί κανένας. Δεν είναι λίγο περίεργα όλα αυτά που συμβαίνουν;» διερωτήθηκε ο κ. Τσαϊρίδης στη συνέχεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση με μολότοφ κατά κλούβας των ΜΑΤ "

Σχέδιο προπληρωμής ΕΝΦΙΑ και φόρων 12 φορές τον χρόνο

Συντροφιά με την εφορία 12 φορές τον χρόνο φαίνεται πως θα είναι σύντομα οι φορολογούμενοι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο προπληρωμής φόρων , στη βάση των όσων έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Στο συμπληρωματικό Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εισαγωγή ενός νέου συστήματος μηνιαίας πληρωμής φόρων από τα φυσικά πρόσωπα που θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών θα μοιάζει με το σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εφαρμόζεται σήμερα για τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

Κάθε μήνα η εφορία θα εισπράττει προκαταβολικά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τον φόρο εισοδήματος που έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες).

Ο φόρος που θα προπληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα υπολογίζεται με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και το συνολικό ποσό που θα έχουν καταβάλει.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που διαθέτει ακίνητη περιουσία πληρώνει 500 ευρώ ΕΝΦΙΑ και με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα προέκυψε φόρος εισοδήματος 1.000 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα η πληρωμή των φόρων θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
Για τον φόρο εισοδήματος η εξόφληση γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τα τέλη Ιουλίου έως και τα τέλη Νοεμβρίου.

Με το νέο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ο φορολογούμενος θα ξεκινήσει να πληρώνει από την αρχή της χρονιάς τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος με βάση τα ποσά που είχε καταβάλει το προηγούμενο έτος. Κάθε μήνα δηλαδή θα πληρώνει το ποσό των 41,6 ευρώ για την ακίνητη περιουσία του (500/12) και 83,3 ευρώ για τα εισοδήματά του (1.000/12).

Τον Αύγουστο, θα γίνει η τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος και θα προκύψει ο τελικός λογαριασμός. Εάν με το εκκαθαριστικό, για παράδειγμα, του φόρου εισοδήματος προκύπτει για τον φορολογούμενο ποσό για επιστροφή, η εφορία θα προχωρά στον αυτόματο συμψηφισμό του με μελλοντικές πληρωμές. Στην περίπτωση που προκύπτει πληρωμή έξτρα φόρου, ο φορολογούμενος θα συνεχίζει να πληρώνει κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους τα ποσά του φόρου που του αναλογούν και τα οποία θα είναι φουσκωμένα. Με το σύστημα αυτό, η πληρωμή των φόρων θα γίνεται εντός του έτους και η εφορία θα βάζει στα ταμεία της προκαταβολικά τους φόρους στα εισοδήματα και στην περιουσία των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή του νέου συστήματος θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς εκεί η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς η εικόνα των ακινήτων που έχει κάποιος στην κατοχή του συνήθως δεν μεταβάλλεται αν δεν γίνει κάποια αγοραπωλησία ή μεταβίβαση με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομία. Αρα τα ποσά που πληρώνει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος είναι τα ίδια, εκτός κι αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο προπληρωμής ΕΝΦΙΑ και φόρων 12 φορές τον χρόνο"

Τι απαντούν οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων στον Καρανίκα για τα «εθνίκια»

Απάντηση σε όσα έγραψε στο Facebook για τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας έδωσαν μιλώντας στον ΑΝΤ1 τα μέλη της επιτροπής διοργάνωσης Μαρία Νεγρεπόντη- Δελιβάνη και ο Όθωνας Ιακωβίδης

«Νομίζετε ότι πρέπει να το σχολιάσουμε; Είναι ένα τερατούργημα οπότε δεν ξέρει κανείς πως να το σχολιάσει. Δεν είναι το μόνο. Τα εθνίκια είναι μιά δημιουργία νέας ελληνικής λέξης, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και προηγούμενες δηλώσεις ανάλογες, οι οποίες ωθούν προς έναν διχασμό ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι δεν ανησυχούν για την κατάσταση η οποία επικρατεί σχετικά με τη Μακεδονία και σε αυτούς που ανησυχούν και νομίζω ότι έχουν δίκιο και αν και συνήθως δεν δεν πηγαίνουν ελαφριά την καρδία σε συλλαλητήρια, σε αυτό πιστεύουν ότι πρέπει να πάνε γιατί κινδυνεύει ο τόπος» τόνισε η κ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη σχετικά με την ανάρτηση του κ. Καρανίκα.

«Ας μην πιάσουμε πρωί πρωί τι σχολιάζει ο σφουγγοκωλάριος Καρανίκας, διότι θα ρίξουμε το επίπεδο σε ένα σοβαρότατο θέμα» είπε ο. κ. Ιακωβίδης. «Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά από όλη τη Μακεδονία και την Ελλάδα για τη συμμετοχή για τα συλλαλητήρια σε 13 πόλεις της Μακεδονίας» πρόσθεσε.

«Το 70% και πάνω του ελληνικού λαού δεν θέλει με κανένα τρόπο το όνομα Μακεδονία» πρόσθεσε η κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη,

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντούν οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων στον Καρανίκα για τα «εθνίκια»"

Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ στο ΘΕΜΑ 104,6: Ο νόμος δεν τηρείται σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια για πολιτικές σκοπιμότητες

Για πολιτικές σκοπιμότητες που δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί ο νόμος σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια έκανε λόγο στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος.

«Όταν εδώ και χρόνια είμαστε το μοναδικό κράτος στο οποίο σε ορισμένα σημείε είτε κακοποιοι ίεα καποοι που κάνουν επιθέσεις με το πέπλο του αναρχισμού κρύβονται σε κτήρια που απαγορεύεται να πάει η αστυνομία, καταλαβαίνετε» πρόσθεσε.

«Δεν θέλουν να ταράξουν νερά γιατί δεν θέλουν να ξεβολέψουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων τους προστατεύει αυτούς τους κυρίους» επέμεινε ο κ. Γερακαράκος.

Όπως παρατήρησε «δεν έχω δει καμία κυβέρνηση να παίρνει πρωτοβουλίες και να δείχνει ότι σε περιοχές που είναι καταφύγιο και άλλων κακοποιών υπάρχει το κράτος. Αντίθετα βλεπω ότι η Δημοκρατία και το κράτος συνεχώς υποχωρούν».

Κατά τον ίδιο υπάρχει ένα μείγμα αλλοδαπών εγκληματιών και αναρχικών υπό το πέπλο του αναρχισμού.

«Η αστυνομία θα μπορέσει να δώσει τη λύση όταν μια κυβέρνηση καλέσει τα άλλα κόμματα και χαράξουν μια κοινή πολιτική χωρίς αντιδράσεις» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ στο ΘΕΜΑ 104,6: Ο νόμος δεν τηρείται σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια για πολιτικές σκοπιμότητες"

Οι δύο προτάσεις για το ελληνικό χρέος

Την ώρα που παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πλησιάζει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων, εντείνονται οι διεργασίες στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Μετά τη συνεδρίαση του Washington Group του Καναδά από το οποίο δεν βγήκε λευκός καπνός, ο επόμενος σταθμός είναι το EuroWorkingGroup της Πέμπτης όπου αναμένεται να εξετασθούν δυο προτάσεις των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους. Οι προτάσεις αποσκοπούν στη μείωση των τόκων εξυπηρέτησής του και στο περιορισμό των δανειακών της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που συντάχθηκαν στις Βρυξέλλες έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις αφορούν:
  • Την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ του EFSF που δόθηκαν στην Ελλάδα με το δεύτερο μνημόνιο και πρέπει να αποπληρωθούν την περίοδο 2023 -2054. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής έως 15 χρόνια. Οι Γερμανοί ζητούν τριετή επιμήκυνση αλλά φαίνεται να έχει επέλθει σύγκλιση σε ορίζονται που κινείται γύρω στα 5 με 7 έτη.
  • Την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που δόθηκαν με το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα και έχουν κόστος πάνω από 3,5% με χρήματα του τρέχοντος προγράμματος του ESM που έχει μέσο επιτόκιο 0,8%.
Με αυτές τις δυο προτάσεις, αυτό που επιτυγχάνεται είναι να μειωθούν άμεσα οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και οι δανειακές ανάγκες της Αθήνας.
Σήμερα στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να μάθει από την Ελληνιστική Στατική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Επίσης μέχρι το μεσημέρι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά όργανα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες που εξόφλησε το προηγούμενο διάστημα. Από τα στοιχεία θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Για να μη χάσει η κυβέρνηση την δόση θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές στοιχεία που να αποδεικνύουν πως από το Μάρτιο έως σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει επεκτείνει πανελλαδικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αύριο, Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνει την κοινοβουλευτική ομάδα για το περιεχόμενο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που απορρέουν από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας. Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για μία συνολική συμφωνία, δόση, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα με τα πιο σημαντικά να είναι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναυπολογισμός των συντάξεων με σκοπό την μείωση τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δύο προτάσεις για το ελληνικό χρέος"

Καταγγελία δημοσιογράφου: Έχω φωτογραφία και βίντεο το όχημα των κακοποιών και δεν ασχολείται κανείς

Δημοσιεύουμε την ανάρτηση τού δημοσιογράφου, Δημήτρη Κοτταρίδη, από τον προσωπικό λογριασμό του στο Facebook:

Φτάνεις σπίτι. Βλεπεις όξω από το σπίτι ένα αμάξι ατσαλα παρκαρισμένο με μια κυρία. Η οποία όταν σε βλέπει μιλά στο κινητό και φεύγει. Με το αυτοκίνητο. Μπαίνεις σπίτι. ¨Η μάλλον προσπαθείς να μπεις σπίτι γιατι κάποιος έχει μπει ήδη σπίτι και το έχει κλέψει και έχει βάλει ένα τραπέζι πίσω από την πόρτα ενώ έχει σπασει και τη τζαμαρία του διπλανού διαμερίσματος.

Βγαίνεις στη βεράντα και βλέπεις έναν τύπο να φεύγει τρέχοντας. Ερχεται η αστυνομία "εχουν αποθρασυνθεί κύριε", " άμα βρείτε τιποτα απο καμια κάμερα στη γειτονιά μας λέτε" και " καλό βράδυ"... Λίγες μέρες μετά είσαι σπίτι.

Το ίδιο αυτοκινητο με την ίδια κυρία απ έξω. Τραβάς φωτογραφία διακριτικά όπου έχεις πινακίδα. Βγαινεις έξω. Κυρία φεύγει. Με το αυτοκίνητο. Ενημερώνεις. "Ναι , θα δούμε τον φάκελο", "Αμα ειναι και κάτι άλλο μας λέτε". Περνάνε μερικές μέρες. Οχι πολλές. Χθες χτυπά το απο πάνω κουδούνι. Στις 10 το πρωί. "Παρακαλώ;" " Γειά σας κάνουμε μια δημοσκόπηση για τη λιτότητα".. Μην τα πολυλογώ, δεν ανοίγει και ο κύριος μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο και φευγει. Οπου οδηγεί μια κυρία. Το ίδιο αυτοκίνητο που ήταν έξω από το σπίτι και τις άλλες φορές.

Και το έχεις και φωτογραφία. Και σε βίντεο από τη γειτονιά. Ενημερώνεις. Το αρχικό " και τί να κάνουμε κύριε να σταματούμε τα αυτοκίνητα που κινούνται στην περιοχή σας;" μετατρέπεται μετά την εύλογη παυση σου στο τηλέφωνο σε " θα δούμε τον φάκελό σας και θα το εξετάσουμε.¨Εχουν αποθρασυνθεί όμως". Και κάπου εκεί καταλαβαίνεις πως δεν έχεις καμία ελπίδα. Και πως ελπίζεις αν ξανάρθει να κοιμάσαι κανονικά και να μην τον πάρεις χαμπάρι. Γιατι αν τον πάρεις χαμπάρι και έχεις και το παιδί μαζί μπορεί και να μην κοιμάσαι. Στην καλύτερη πάντως ελπίζεις να πετύχεις το αμάξι στο δρόμο. Γιατί έχεις και μικτή...



Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία δημοσιογράφου: Έχω φωτογραφία και βίντεο το όχημα των κακοποιών και δεν ασχολείται κανείς"

ΙΟΒΕ: Η προοπτική περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο κλονίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη

«Ψαλιδίζονται» οι προσδοκίες των νοικοκυριών τόσο για την οικονομική τους κατάσταση όσο και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα ενώ οι Ελληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, που καταγράφει το ΙΟΒΕ, επιδεινώθηκε μετά από ένα τρίμηνο ανάκαμψης, με το 61% να προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και το 58% να περιμένει επιδείνωση της κατάστασης του νοικοκυριού τους.
Ως προς την πρόθεση αποταμίευσης τα ποσοστά είναι εξαιρετικά απογοητευτικά αφού ο δείκτης υποχωρεί σημαντικά τον Μάιο, με το 89% των νοικοκυριών να μη θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στον επόμενο χρόνο. Μόλις το 9% (από το 11% που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα) θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργεί αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας εξηγεί το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο δελτίο ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Μάιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Μάιο χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, στις -51 (από -48,8) μονάδες, αισθητά υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (-69,7 μονάδες).
Η επιδείνωση των προσδοκιών, προέρχεται κυρίως από τις προβλέψεις για την κατάσταση της χώρας, καθώς στις υπόλοιπες παραμέτρους του δείκτη δε σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές. Καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής η αβεβαιότητα για το μετά-προγραμματικό περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά του παραμένει.
Ο τρόπος και ο βαθμός αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, το εάν θα υπάρχει προαιρετικά η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι θέματα στα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Τις προσδοκίες για την κατάσταση εγχωρίως στον επόμενο χρόνο ίσως επιδεινώνουν και άλλες πολιτικές εξελίξεις, όπως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, π.χ. στις σχέσεις με την Τουρκία.
Οριακή ανάκαμψη στο  οικονομικό κλίμα
Πάντως το οικονομικό κλίμα έχει οριακή ανάκαμψη.  Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει την ήπια ανοδική τάση του και διαμορφώνεται τον Μάιο στις 104,2 μονάδες (από 103,6 τον Απρίλιο), επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί.
Η άνοδος του δείκτη είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφεται συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφείς κλάδους.
Αναλυτικότερα:
  • στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητές
  • στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και εκείνες για την απασχόληση βελτιώνονται
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται, όμως ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερες ρευστοποιήσεις
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώνονται ελαφρά.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΟΒΕ: Η προοπτική περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο κλονίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη "

«Επεσε» η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδόματος παιδιού

Λόγω τεχνικού προβλήματος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2018 είναι προσωρινά μη διαθέσιμη, αναφέρει η ΗΔΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης Επιδόματος Παιδιού (Α21) 2018 είναι η προηγούμενη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για τα εισοδήματα του 2017.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οι τεχνικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας εγγυώνται πως το σύνολο των δικαιούχων που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση Α21 μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλλουν, ώστε να πληρωθούν κανονικά στις 25-27 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία καταβάλλεται η β' δόση του Επιδόματος Παιδιού 2018.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει διαθέσιμη στους δικαιούχους που επιθυμούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή/και αίτηση Α21 μετά την 20ή Ιουνίου και μέχρι το τέλος του 2018. Στις 25-27 Ιουλίου θα ακολουθήσει η καταβολή της Γ' δόσης 2018 σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και αίτηση Α21 έως και την 20ή Ιουλίου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν φυσικά και οι επόμενες προβλεπόμενες διμηνιαίες δόσεις.

Σε κάθε καταβολή επιδόματος παιδιού θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αναδρομικά επιδόματα δικαιούχων που δεν έχουν καταβληθεί καθώς και τυχόν συμψηφισμοί οφειλών προηγούμενων ετών που θα έχουν οριστικοποιηθεί και ελεγχθεί.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Επεσε» η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδόματος παιδιού"

Αναρχικοί εισέβαλαν στο υπ. Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος -Ζητούν να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα

Μια ομάδα 10-15 αναρχικών εισέβαλε στα γραφεία του υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος με αίτημα να δοθεί άδεια από τις φυλακές στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Στο κτίριο στεγάζεται το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αναρχικοί εισέβαλαν στο ισόγειο, έσπασαν ένα μηχάνημα ATM, πέταξαν φυλλάδια, φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν μέσα σε λίγα λεπτά.
Υπενθυμίζεται ότι ο καταδικασμένος για συμμετοχή στις δολοφονίες της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε απεργία πείνας επειδή δεν του δίνουν άδεια από τη φυλακή. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναρχικοί εισέβαλαν στο υπ. Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος -Ζητούν να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα "

ΓΣΕΕ: Εξέταση της προσφυγής της για τα εργασιακά στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας

Σήμερα, 4 Ιουνίου, θα εξετασθεί στη Γενεύη η προσφυγή της ΓΣΕΕ στην τριμερή διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), που αφορά την «αποδόμηση» των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών κεκτημένων, με μέτρα που αποτελούν δεσμευτικούς όρους των «αλλεπάλληλων» μνημονίων.

Στην προσφυγή της, που έχει κατατεθεί ήδη από το 2010, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι τα μέτρα της περιόδου των μνημονίων, έπληξαν εργασιακά δικαιώματα, το εισόδημα των εργαζομένων και έχουν αποδυναμώσει θεσμικά τους εργαζόμενους αφήνοντάς τους χωρίς πλέγμα κοινωνικής προστασίας και «σε συνθήκες εκφυλισμού του κοινωνικού διαλόγου». Επίσης καταγγέλλει πολλαπλές κρατικές παρεμβάσεις που παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση αρ.98 και άλλες Συμβάσεις επικυρωμένες από την Ελλάδα.

Στη φετινή 107η τριμερή διάσκεψη της ΔΟΕ στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με ειδικό κλιμάκιο, η Συνομοσπονδία θα εκπροσωπήσει τους εργαζόμενους, τους απολυμένους και τους ανέργους της χώρας προβάλλοντας στοιχεία για την ποιοτική και την ποσοτική επιδείνωση της αγοράς εργασίας όλα τα χρόνια των μνημονίων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Εξέταση της προσφυγής της για τα εργασιακά στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας"

Η δημιουργία του κράτους των Σκοπίων (1944)

Σύμφωνα με την απόφαση της 24ης Ιουνίου 1944 του Προεδρείου του "Αντιφασιστικού Συμβουλίου Λαϊκής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας" (AVNOJ) στο νησί Vis (που σήμερα ανήκει στην Κροατία) πραγματοποιήθηκε στο μοναστήρι Prohor Pcinski (κοντά στο Κουμάνοβο), στις 2 Αυγούστου 1944, επέτειο του Ίλιντεν, η πρώτη Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, που διακήρυξε την ίδρυση της "Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" (ASNOM). Οι αποφάσεις της συνέλευσης αποτελούσαν τη βάση για τη θεμελίωση της "Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας". 

Ανάμεσα στις αποφάσεις αυτές ήταν η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του "κράτους" και η καθιέρωση του εορτασμού του Ίλιντεν ως εθνικής εορτής. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Metodija Andonov - Cento, έμπορος από το Prilep, και αντιπρόεδροι οι Panko Brasnarov, δάσκαλος από το Veles, και Emanuil Cuckov, διεθυντής Γυμνασίου στο Stip. Κανείς από τους τρεις δεν ανήκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Η γραμμή που κυριαρχούσε στο ASNOM ήταν η ενοποίηση της Μακεδονίας (ως κύριος στόχος) και μετά η οργανική της ένταξη στη Γιουγκοσλαβία. Αν η ενοποίηση της Μακεδονίας ήταν αδύνατη στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας εξεταζόταν η λύση της Ενιαίας και Ανεξάρτητης Μακεδονίας σε μια Βαλκανική Ομοσπονδία.

metodija-andonov-cento

Metodija Andonov- Cento


Το πρόγραμμα του ASNOM προέβλεπε δημοκρατικό καθεστώς και σεβασμό της ατομικής ιδιοκτησίας. Διακηρυσσόταν επίσης η ισοτιμία και η αδελφοσύνη με τους Αλβανούς, τους Τούρκους και τους Βλάχους της γιουγκοσλαβικής «Μακεδονίας». Τον Σεπτέμβριο του 1944 το ASNOM εγκαταστάθηκε στα Σκόπια. Σταδιακά το προεδρείο του ASNOM άρχισε να δείχνει φυγόκεντρες τάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. Στην τρίτη σύνοδο του ASNOM (14-16 Απριλίου 1945) συγκροτήθηκε η πρώτη κυβέρνηση των Σκοπίων που ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία, ενώ το ASNOM μετατράπηκε σε Κοινοβούλιο.

Πρωθυπουργός ορίστηκε ο Lazar Kolisevski, ο οποίος ακολουθούσε πιστά την πολιτική του Βελιγραδίου. Όσοι θεωρούνταν αντίθετοι στην προσέγγιση αυτή Βελιγραδίου- Σκοπίων περιθωριοποιήθηκαν. Ο (γνωστός μας) Kiro Gligorov, επιτετραμμένος για τα οικονομικά στο ASNOM στάλθηκε στο Βελιγράδι ως γραμματέας στην ομόσπονδη κυβέρνηση. Στο προσκήνιο εμφανίστηκε ξανά μετά από 45 περίπου χρόνια!

Ο Cento συνελήφθη για αποσχιστικές κινήσεις, δικάστηκε και τιμωρήθηκε αυστηρά: 11 χρόνια καταναγκαστικά έργα (23 Νοεμβρίου 1946). Πέθανε από καρκίνο του στομάχου το 1957 σε ηλικία 56 ετών. Η υγεία του είχε κλονιστεί κατά τη διάρκεια της έκτισης της ποινής του. Σταδιακά όλοι όσοι ανήκαν στον εθνικιστικό σλαβομακεδονικό πυρήνα εξουδετερώθηκαν. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε βουλγαρική επιρροή τα σύνορα με τη Βουλγαρία έμειναν κλειστά, ενώ δεν επιτρεπόταν να διακινούνται βουλγαρικές εφημερίδες. Υπήρχαν ωστόσο και αντίθετοι προς το κομμουνιστικό καθεστώς, οι οποίοι πέρασαν σταδιακά, στην αφάνεια. Έτσι ολοκληρώθηκε η ένταξη της νεόκοπης "Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στο κράτος της Γιουγκοσλαβίας.

Brigada_Goce_Delcev__Skopje_1944
Brigada Goce Delčev,  Σκόπια1944

Η "μακεδονική" γλώσσα - Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων

Για την λεγόμενη μακεδονική γλώσσα έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε πρόσφατο άρθρο μας. Θα δούμε τώρα πώς δημιουργήθηκε αυτή η γλώσσα, που φυσικά δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων.

Για τη συγκρότηση του "μακεδονικού" έθνους βασικό συστατικό ήταν η κωδικοποίηση μιας λόγιας σλαβομακεδονικής γλώσσας, η οποία στην επίσημη προπαγάνδα χαρακτηρίστηκε ως "η γλώσσα των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου" και επισημάνθηκε η σημασία της για τον ορθόδοξο σλαβικό κόσμο. Η πρώτη επιτροπή για το γλωσσικό διεξήγαγε τις εργασίες της από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου 1944. Καθώς δεν υπήρχε γραπτή παράδοση (έτσι τα κείμενα των Parlivec, Zinzifov και των αδελφών Miladinovi του 19ου αιώνα βαπτίστηκαν "σλαβομακεδονική λογοτεχνική παραγωγή") κρίθηκε απαραίτητη η άντληση γλωσσικών δανείων από την σερβική και τη βουλγαρική γλώσσα.

Μια πλήρη επιστημονική ανάλυση για την γλώσσα των Σκοπίων κάνει ο αείμνηστος φιλόλογος Νικόλαος Ανδριώτης στο έργο του "Το Ομόσπονδο Κράτος των Σκοπίων" (έκδοση στα ελληνικά, 1960). Γράφει χαρακτηριστικά ότι "το σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα του κράτους των Σκοπίων" δεν ανήκει ούτε στη σερβική ούτε στη βουλγαρική γλώσσα. 

"Είναι όπως ορίζει ο A. Vaillant ένα ιδίωμα που γενεαλογικά ανήκει μάλλον σε μια βουλγαρομακεδονική ενότητα, η οποία αντιτίθεται σε μιαν άλλη γλωσσική ενότητα, τη σερβοκροατική. Κατάγεται κατευθείαν από ένα σλαβικό ιδίωμα, που μιλούσαν κατά τον 9ο- 10ο αιώνα μ.Χ. στη Βόρεια Μακεδονία και στο οποίο μετέφρασαν την Αγία Γραφή ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η σερβική γλώσσα μαζί με την ελληνική και την τουρκική ήταν μια από τις τρεις επίσημες γλώσσες της τουρκικής διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας. Αν έλειπε η όψιμη σερβική επίδραση, η ομοιότητα του ιδιώματος του κράτους των Σκοπίων θα ήταν μεγαλύτερη απ' όση είναι σήμερα και οι διαφορές ανάμεσά τους θα ήταν μικρότερες." (Ν. Π. Ανδριώτης "Το Ομόσπονδο Κράτος των Σκοπίων")

Ας έρθουμε όμως και στα πολιτικά γεγονότα που συνόδευσαν τη γέννηση αυτής της γλώσσας, όπως τα καταγράφει ο καθηγητής Σπυρίδων Σφέτας στο βιβλίο του "Η Διαμόρφωση της Σλαβομακεδονικής Ταυτότητας".

Για το αλφάβητο της νέας γλώσσας υπήρξαν διαφωνίες. Ο σερβικής καταγωγής Blaze Koneski τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του σερβικού αλφαβήτου του Vuk Karadzic με την εισαγωγή των σερβικών C και Dj και τον εξοβελισμό του "τυπικού βουλγαρικού φωνήεντος Α (ερ γκολιάμ)". Όσοι προέρχονταν από τη Βουλγαρία, όπως ο ποιητής Venko Markovski δεν συμφώνησαν μ' αυτήν την πρόταση. Τότε το ΚΚ "Μακεδονίας" απευθύνθηκε προς το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας ζητώντας τη συνδρομή Σοβιετικών φιλολόγων. 

pseudo-makedonikh-glwssa


Η επιστολή αυτή ξεκινούσε ως εξής: "Αγαπητοί σύντροφοι έχουμε μεγάλες δυσκολίες στο ζήτημα του μακεδονικού αλφαβήτου και της γλώσσας. Οι δυνάμεις μας δεν είναι σε θέση να λύσουν το ζήτημα αυτό όπως πρέπει. Επιβάλλεται να μας βοηθήσετε να έρθουν οι Σοβιετικοί φιλόλογοι- Derzavik και Bernstein που γνωρίζουν τη μακεδονική μας γλώσσα και εξέφρασαν την επιθυμία να μας βοηθήσουν." (8 Δεκεμβρίου 1944) Την ίδια περίπου εποχή η επίσημη κρατική εφημερίδα "Nova Makedonija" έγραφε μεταξύ άλλων: «Σήμερα έχουμε μακεδονικό κράτος και μακεδονική λόγια γλώσσα. Και μ΄ αυτό ήδη αναπτύσσεται η μακεδονική εθνότητα- το έθνος, το νεότεο από όλα τα άλλα έθνη στα Βαλκάνια. Όμως μ' αυτό δεν ολοκληρώνεται η μακεδονική εθνική εξέλιξη. Ποτέ η εθνική συνείδηση του μακεδονικού λαού δεν ήταν τόσο ψηλά ανεβασμένη. Ποτέ η φιλοπατρία δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο σήμερα...»(17/12/1944)

Ας επανέλθουμε στο ζήτημα της γλώσσας των Σκοπίων. Το ΚΚΓ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για την αποστολή φιλολόγων στέλνοντας όμως όχι Σοβιετικούς αλλά ένα Σέρβο φιλόλογο, τον Vojslav Ilic, ο οποίος έφτασε στα Σκόπια στα Δεκεμβρίου 1944. Μετά από συγκρότηση φιλολογικής επιτροπής και ατέρμονες συζητήσεις, η λύση του (φιλολογικού) προβλήματος έγινε από πολιτικούς στο Βελιγράδι. Το βουλγαρικό γράμμα α (ερ γκολιάμ) εξοβελίστηκε. Τα σερβικά γράμματα lj,nj,j,dz και το παλαιο-εκκλησιαστικό σλαβονικό s (dz) διατηρήθηκαν. Τον Ιανουάριο του 1946 εκδόθηκε η πρώτη συνοπτική γραμματική της γλώσσας σε 16.000 αντίτυπα. Το ίδιο έτος ιδρύθηκε και το Πανεπιστήμιο "Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων".

Η Φιλοσοφική Σχολή είχε από την αρχή '' 'Εδρα των Νοτιοσλαβικών Γλωσσών'' στην οποία ανήκε και το "Σεμινάριο Μακεδονικής Γλώσσας". Στα τέλη του 1946 συγκροτήθηκε και ο "Σύλλογος Λογοτεχνών της Μακεδονίας". Το 1946 θεμελιώθηκαν το Εθνικό Θέατρο, η Όπερα και ο Κινηματογράφος, ενώ άρχισε τη λειτουργία του ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων. Για να διαδοθεί η νέα γλώσσα έπρεπε να ιδρυθούν καινούρια σχολεία και να καταπολεμηθεί ο αναλφαβητισμός. Το 1944 το 64% του πληθυσμού των Σκοπίων ήταν αναλφάβητοι (300.000 άτομα, ηλικίας 10-50 ετών). Το σχολικό έτος 1944-45 υπήρχαν μόνο 11 γυμνάσια με 4.336 μαθητές. Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος ήταν ραγδαία. Το σχολικό έτος 1958-59 υπήρχαν 964 δημοτικά σχολεία με 63.324 μαθητές και 1.600 δασκάλους και 199 γυμνάσια με 107.600 μαθητές και 3.920 καθηγητές. Στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων το 1949-50 φοιτούσαν 1.000 φοιτητές. Το 1996-97 ο αριθμός τους έφτανε τις 22.000. Άλλο ζήτημα που απασχόλησε τις αρχές ήταν η αλλαγή της κατάληξης των επωνύμων από -ev σε -ski. Επρόκειτο για μία εντολή προερχόμενη από το Βελιγράδι, η οποία δυσαρέστησε το Προεδρείο του ASNOM, το οποίο στις 23/01/1945 κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή από -ev σε -ski δεν ήταν υποχρεωτική αλλά προαιρετική και όσοι ήθελαν μπορούσαν να διατηρήσουν την κατάληξη των επιθέτων τους σε -ov, -ev. Ως υποχρεωτική κρίθηκε η διατήρηση της κατάληξης αυτής στα πατρώνυμα. Κάπως έτσι μετά από αρκετές περιπέτειες δημιουργήθηκε η "γλώσσα" των Σκοπίων.

'Αλλος βασικός παράγοντας στη διαδικασία της εθνογένεσης ήταν η ίδρυση μιας ορθόδοξης σλαβομακεδονικής Εκκλησίας.

Στον Μεσοπόλεμο η "Vardarska Banovina" υπαγόταν εκκλησιαστικά στο Σερβικό Πατριαρχείο και οι Επίσκοποι ήταν Σέρβοι.

Μετά την ενσωμάτωση της περιοχής στην Βουλγαρία το 1941 οι Σέρβοι μητροπολίτες Ιωσήφ των Σκοπίων και Βικέντιος της Στρώμνιτσας μαζί με τον σερβικό κλήρο, απελάθηκαν στη Σερβία.

Οι "ζώνες" στις οποίες κυριαρχούσαν οι Βούλγαροι υπήχθησαν στη Βουλγαρική Εξαρχία. Το Προεδρείο του ASNOM επιδίωκε την ίδρυση μιας αυτοκέφαλης σλαβομακεδονικής Εκκλησίας, ανεξάρτητης από το Σερβικό Πατριαρχείο, επικαλούμενο την "Παράδοση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας". Έτσι συγκροτήθηκε μια "Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Οργάνωση Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μακεδονία". Στις 4 Μαρτίου 1945 η Επιτροπή συγκάλεσε μια κληρικολαϊκή συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν 300 άτομα. Μετά από διάφορες εισηγήσεις που έγιναν συγκροτήθηκε μια ομάδα εργασίας, το οποίο υπέβαλε στη Συνέλευση για έγκριση. Το ψήφισμα προέβλεπε γενικά την ίδρυση μιας αυτοκέφαλης Εκκλησίας υπό την επωνυμία "Αρχιεπισκοπή Αχρίδας του Αγίου Κλήμη".

Οι συντάκτες του ψηφίσματος δεν είχαν γνώση των βασικών αρχών του εκκλησιαστικού δικαίου. Το αυτοκέφαλο χορηγείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μετά από υποβολή αίτησης της ενδιαφερόμενης πλευράς και συμφωνίας με το Φανάρι και όχι ως αναγνώριση ενός τετελεσμένου γεγονότος. Αυτοκέφαλη Εκκλησία και ταυτόχρονα ένταξη σε ένα Πατριαρχείο σε ομοσπονδιακή βάση (αυτό είχε να κάνει με την ενδεχόμενη ίδρυση γιουγκοσλαβικού Πατριαρχείου) δεν είχε προηγούμενο στον ορθόδοξο κόσμο.

Η σερβική Εκκλησία, θεωρώντας τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία ως Νότια Σερβία, δεν δέχτηκε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας των Σκοπίων και απέτρεψε αντιπροσωπεία της ρωσικής Εκκλησίας, η οποία τον Απρίλιο του 1945 βρέθηκε στο Βελιγράδι να επισκεφθεί τα Σκόπια, μετά από πρόσκληση του Cuckov.

Μετά την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας, η οποία με απόφαση της 22/12/1945 χαρακτήρισε ως αντικανονική και αυθαίρετη πράξη την ανακήρυξη μιας αυτοκέφαλης "μακεδονικής Εκκλησίας" η λύση αναζητήθηκε στη χορήγηση αυτονομίας από το Σερβικό Πατριαρχείο.

Συνέλευση κληρικών στη Ρέσνα στις 25 Ιανουαρίου 1946 έθεσε το ζήτημα της αυτόνομης Εκκλησίας με την άδεια του Πατριαρχείου Σερβίας. Στις 8 Μαΐου 1946 σε γενική συνέλευση του κλήρου της γιουγκοσλαβικής '' Μακεδονίας'' ζητήθηκε ουσιαστικά η ίδρυση μια αυτόνομης Εκκλησίας στο πλαίσιο μιας υπό σύσταση Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γιουγκοσλαβίας. Η ίδρυση μιας τέτοιας Εκκλησίας θα υπονόμευε τον κυρίαρχο ρόλο του Πατριαρχείου Σερβίας, το οποίο δεν δέχθηκε τα αιτήματα των Σκοπιανών. Υπήρξε παρέμβαση και του ίδιου του Τίτο, που δεν ήθελε να επωφεληθούν οι Βούλγαροι από την εκκλησιαστική εκκρεμότητα. Μια λύση δόθηκε το 1958 όταν ο Σέρβος Πατριάρχης Γερμανός αναγνώρισε τελικά την εσωτερική αυτονομία της "μακεδονικής Εκκλησίας" και την εκλογή ντόπιων (μη Σέρβων) ως επισκόπων, αλλά υπογράμμισε ότι η νεότευκτη Εκκλησία θα παρέμενε στη δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις αρχές Οκτωβρίου 1958 ανακηρύχθηκε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και ιδρύθηκε η "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" με ανώτατη κεφαλή της τον Πατριάρχη Σερβίας. 

Ο πρώτος επίσκοπος της "Μακεδονικής Εκκλησίας" χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως, αυτή ανακήρυξε το αυτοκέφαλό της, με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου να κηρύξει την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική. Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στη FYROM (πηγή: Βικιπαίδεια).

Τα πρόσφατα γεγονότα με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία "επανέρχεται" στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν εγκαταλείπει τον όρο "Μακεδονική" δίνουν σαφώς μια νέα διάσταση στο θέμα. Θα αναμένουμε την "κατάληξη" του ζητήματος αυτού και θα επανέλθουμε.

Ο αλυτρωτισμός στα βιβλία των Σκοπίων

Το φθινόπωρο του 2017, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έκανε μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τα βιβλία των Σκοπίων και τις αλυτρωτικές αναφορές τους. Δημοσιεύονται αναλυτικά στο βιβλίο του Ν. Μέρτζου, "Το Μακεδονικό" (εκδ. 2018).

Σε όλα τα βιβλία των Σκοπίων, ως τις αρχές του 2018, υπάρχουν τα εξής στοιχεία:
i. Οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες.
ii. Τον Μακεδονικό Αγώνα 1903-1908 διεξήγαγαν εναντίον των Ελλήνων οι Μακεδόνες και όχι οι Βούλγαροι κομιτατζήδες.
iii. Στην οθωμανική αυτοκρατορία υπήρξε μία (ανύπαρκτη στα οθωμανικά αρχεία) "Ενιαία Μακεδονία" την οποία στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, κατέκτησαν και διαμέλισαν οι κατακτητές της Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι.
iv. Η "Βαρντάρσκα Μακεντόνια" απελευθερώθηκε από τον ζυγό των Σέρβων χάρη στους αγώνες των Μακεδόνων και το 1991 ανακηρύχθηκε η ανεξάρτητη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" η οποία είναι το μοναδικό ελεύθερο τμήμα της Ενιαίας Μακεδονίας και έχει το καθήκον να μεριμνά για τους υπόδουλους Μακεδόνες των γειτονικών κρατών.
v. Το 52% της Ενιαίας Μακεδονίας είναι η Εγκέιτσκα (Αιγαιατική) Μακεντόνια την οποία το 1923 η Ελλάδα αποίκισε με Έλληνες πρόσφυγες της Ανατολής και νόθευσε την εθνική ομοιογένεια των Μακεδόνων.
vi. Οι Αιγαιάτες Μακεδόνες πολέμησαν για να απελευθερώσουν την Εγκέιτσκα Μακεντόνια το 1941 – 1944 (Κατοχή) και το 1944 – 1949 (ελληνικός εμφύλιος). Όταν ηττήθηκαν, κατέφυγαν στην ελεύθερη «Μητέρα Μακεδονία», που τους χορήγησε πολεμική σύνταξη για τη συμμετοχή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Έλληνες κατακτητές.
vii. Στην Εγκέιτσκα Μακεντόνια ζουν μέχρι σήμερα ακόμη άλλοι 250.000 «Αιγαιάτες Μακεδόνες», τους οποίους η Ελλάδα κακώς δεν αναγνωρίζει ως «μακεδονική μειονότητα» (καθώς υποχρεούνται να τους αναγνωρίσει). Και, 
viii) , συμπληρώνουμε εμείς, οι Σκοπιανοί είναι αδιόρθωτοι, ανιστόρητοι, φαιδροί και επικίνδυνοι!

PartitionedMacedonia
Επίλογος

Όταν η χώρα μας βρισκόταν στη δίνη του εμφυλίου, στα βόρεια σύνορά της κάποιοι μεθοδικά, έφτιαχναν μια άλλη Μακεδονία, πλαστογραφώντας ιστορικά και άλλα στοιχεία.

Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, βαραίνουν ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΛΕΣ τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, της προσδοκίας για τη στήριξη από το Κίνημα των Αδεσμεύτων, του οποίου ο Τίτο ήταν ηγετική μορφή και του γνωστού ελληνικού οχαδερφισμού, άφησαν το θέμα να υπάρχει και να μεγαλώνει. Και κάποια στιγμή, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αμείλικτη πραγματικότητα.

Ήδη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όπως αναφέρει ο Νικόλαος Ανδριώτης:
«Die Volksrepublic Mazedonien (= η Λαϊκή Δημοκρατίας της Μακεδονίας), das Makedonische (= η Μακεδονική γλώσσα), γράφουν οι Γερμανοί. Il Makedonico, γράφουν οι Ιταλοί. The Republic of Macedonia, the Makedonian language, γράφουν οι Αμερικανοί. Le Slave macedonien, γράφει κάπως διακριτικότερα ο Γάλλος A. Vaillant. Το όνομα «Μακεδονία» αγκιστρώθηκε τόσο γερά από τη σλαβική αρπαγή, ώστε ούτε οι Έλληνες, είτε ως άτομα είτε ως αρχές, δεν μπόρεσαν, όταν κάνουν λόγο για το σλαβικό αυτό έθνος και για την γλώσσα του, να αγκιστρωθούν από την ορολογία αυτή και μιλούν και γράφουν για Σλαβομακεδόνες και σλαβομακεδονική γλώσσα».

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη FYROM με όνομα που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Θα πρόκειται για μέγιστο και ασυγχώρητο έγκλημα…

b71051949b9990363eff69fb754fd4c9--freedom-fighters-macedonia


Πηγές: Σπυρίδων Σφέτας: «Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ» ,εκδόσεις ΒΑΝΙΑΣ ,Θεσσαλονίκη 2003
Νικόλαος Ι. Μέρτζος, «ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ», εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ 2018
Νικόλαος Π. Ανδριώτης, «Το ομόσπονδο Κράτος των Σκοπίων».


Διαβάστε Περισσότερα » "Η δημιουργία του κράτους των Σκοπίων (1944)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news