facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

«Κόπηκαν» από την κατάταξη του Ράλι Ακρόπολις οι πρώτοι Έλληνες

Λίγες ώρες μετά τον επίσημο τερματισμό του φετινού ράλι Ακρόπολις, και συγκεκριμένα στις 19:30, οι αγωνοδίκες με απόφασή τους, έθεσαν εκτός αγώνα το Skoda Fabia R5 των Θέμη Χαλκιά – Λεωνίδα Μαχαίρα.
Αιτία αυτής της απόφασης ήταν μια βαλβίδα που έλειπε από το δοχείο καυσίμου, κάτι που θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική έλλειψη ως προς την ασφάλεια.
Το πλήρωμα φυσικά, δεν έφταιγε σε τίποτα καθώς είχε νοικιάσει το συγκεκριμένο αγωνιστικό από γνωστή Ιταλική ομάδα, αλλά αυτό δεν άλλαξε σε τίποτα την απόφαση των αρχόντων του αγώνα.
Έτσι μετά την εξέλιξη αυτή, η κατάταξη για το ελληνικό πρωτάθλημα διαμορφώνεται ως εξής:
1οι οι Γ. Κεχαγιάς – Β. Μπασιούκας Mitsubishi Evo IX
2οι οι Ι. Μπαντούνας – Κ. Σούκουλης Mitsubishi Evo VI
3οι οι Π. Ρουστέμης – Γ. Κάπελλας Mitsubishi Evo X
Επίσης, όσον αφορά την κατάταξη των Ελλήνων στον αγώνα του ERC, πρώτοι είναι (στην 17η θέση της κατάταξης) οι «Ελ Νακ» - Βίγκος Α. με Renault Clio Sport και δεύτεροι οι Ι. Ζούνης – Ν. Ιντζόγλου με Subaru Impreza.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόπηκαν» από την κατάταξη του Ράλι Ακρόπολις οι πρώτοι Έλληνες"

Απαισιοδοξία Μοσκοβισί για άμεσο τερματισμό της διαμάχης με τις ΗΠΑ

Απαισιόδοξος ως προς την πιθανότητα άμεσου τερματισμού του εμπορικού «πολέμου» με τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, παραδέχθηκε πως «δεν είναι αισιόδοξος» σχετικά με το ενδεχόμενο επίλυσης της διαμάχης με την Ουάσιγκτον στην προσεχή συνεδρίαση των G7, στον Καναδά.

«Δεν έχω κανέναν λόγο σε αυτή τη φάση να είναι αισιόδοξος… Θα δούμε αν ξεκινήσει ουσιαστικά ένας εμπορικός πόλεμος. Αυτό υποθέτει ένα πράγμα, την κλιμάκωση», ανέφερε σε συνέντευξή του στο France Inter Radio, όπως μεταδίδει το Reuters. «Και εμείς χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας».

Οι ηγέτες των υπολοίπων χωρών των G7 εξέφρασαν την οργή τους για τους δασμούς, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας στην αποδοκιμασία των δασμών.

«Πηγαίνω σε αυτές τις συνεδριάσεις πολύ καιρό. Όμως αυτή ήταν μια πολύσπάνια περίπτωση όπου η αντίθεση προς τις ΗΠΑ ήταν ομόφωνη», σχολίασε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο.

«Τα ευρωπαϊκά αντίμετρα θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες» σχολίασε, σχετικά, ο Μοσκοβισί, εξηγώντας πως η Ε.Ε. θα αυξήσει τους φόρους σε μία σειρά εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαισιοδοξία Μοσκοβισί για άμεσο τερματισμό της διαμάχης με τις ΗΠΑ "

Πορτογάλοι κατακτητές στο Ράλι Ακρόπολις

Εδώ και λίγη ώρα το Ράλι Ακρόπολις 2018, αγώνας που μετρά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είναι πλέον παρελθόν. Νικητές αναδείχθηκαν οι Πορτογάλοι Magalhaes B. - Magalhaes H. με Skoda Fabia R5, οι οποίοι στις 4 ειδικές διαδρομές της τελευταίας ημέρας του αγώνα, κινήθηκαν συντηρητικά προκειμένου να διατηρήσουν χωρίς ρίσκα την πρώτη θέση που κατείχαν από το μέσον της 2ης ημέρας.
Στην 2η θέση τερμάτισαν οι Ούγγροι Herczig N. - Ferencz R., επίσης με Fabia R5, και 3οι οι Πολωνοί Ptaszek H. - Szczepaniak M. (τέως συνοδηγός του Kubica), επίσης με Fabia R5.
Άτυχοι του αγώνα οι Ρώσοι Lukyanuk A. - Arnautov A. που με το Ford Fiesta R5 κέρδισαν τις περισσότερες ειδικές της 3ης ημέρας, αλλά έμειναν πολύ πίσω καθώς είχαν εγκαταλείψει από το Σάββατο και συνέχιζαν με καθεστώς super rally και τις ανάλογες ποινές καθυστέρησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και το επίσημο πλήρωμα της Skoda, οι Φινλανδοί Nordgren J. - Suominen T. με Fabia R5, οι οποίοι τελικά τερμάτισαν 20οί , δυο θέσεις εμπρός από τους Ρώσους και φυσικά δεν πήραν ούτε βαθμό για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Από Ελληνικής πλευράς, πρώτοι στον Ευρωπαϊκό αγώνα, τερμάτισαν οι Θέμης Χαλκιάς – Λεωνίδας Μαχαίρας με το «νοικιάρικο» από Ιταλική ομάδα Fabia R5, μακράν –όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- από τους «Ελ Νακ» - Βίγκο με Renault Clio Sport (18οι γενικής & 1 οι στην κατηγορία R2) και τους Ζούνη – Ιντζόγλου με Subaru Impreza (21οι γενικής κατάταξης από τους 24 που κατετάγησαν).
Συναισθηματική αξία για τους Έλληνες, έχει και ο τερματισμός στην 7η θέση του ομογενή Βέλγου Ζουρντάν Σερδερίδη (συνοδηγός ο Βέλγος F. Miclotte), το Fabia του οποίου είναι «ντυμένο» με την ελληνική σημαία.
Όσον αφορά το Ελληνικό Πρωτάθλημα (τερμάτισαν 28 αυτοκίνητα), τους βαθμούς της νίκης πήραν –όπως είναι φυσικό- οι Χαλκιάς – Μαχαίρας, με 2ους τους Γιώργο Κεχαγιά (η καλύτερή του εμφάνιση σε χωμάτινη επιφάνεια) – Βασίλη Μπασιούκα με Mitsubishi Evo IX.
Τρίτοι Έλληνες κατετάγησαν οι Γιάννης Μπαντούνας – Κώστας Σούκουλης στο τιμόνι του αξιόπιστου Mitsubishi Evo V, πολύ μπροστά από τον 20χρονο Παναγιώτη Ρουστέμη, που αν και άπειρος σε δύσκολους αγώνες οδήγησε με σύνεση και ταχύτητα ένα Mitsubishi Evo X.
Τέλος, για το Πρωτάθλημα των Ιστορικών Αυτοκινήτων οι Ανδρέας και Γιώργος (γιος & πατέρας) Παπαγεωργίου με το 45ετίας Volvo 142, άφησαν σε κανένα από τα άλλα πληρώματα της κατηγορίας να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους. Δεύτεροι εδώ, οι Μιχάλης Νομικός – Γιώργος Κουρής με Toyota Starlet, που ήταν οι μόνοι μαζί με τους νικητές χωρίς την χρήση της δυνατότητας super rally.
Ο αγώνας σε οργανωτικό επίπεδο δεν παρουσίασε ουσιαστικές ελλείψεις παρά το ότι προετοιμάστηκε με μόλις 45 ημέρες. Κάποια λάθη σε κοντρόλ με άπειρους κριτές, και προβλήματα στην αργή (και μερικές φορές μπερδεμένη) έκδοση αποτελεσμάτων (ειδικά σε αυτά που αφορούσαν τα Ελληνικά Πρωταθλήματα), μπορούν να αντιμετωπιστούν στην επόμενη διεξαγωγή, αρκεί να αρχίσει η προετοιμασία από αύριο.
Αυτή άλλωστε είναι και η επιθυμία των ανθρώπων της ΕΚΟ, εταιρίας που την τελευταία στιγμή έδωσε φιλί ζωής στον θνήσκοντα «εθνικό μας» αγώνα. Την συμπαράστασή τους στον αγώνα έδειξαν και οι φίλοι του μηχανοκίνητου, που παρά την οικονομική στενότητα, την απουσία γνωστών οδηγών, την έλλειψη συναγωνισμού και το σχεδόν ανύπαρκτο θέαμα, έδωσαν το παρόν στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, αλλά όχι και στην Υπερειδική του Μαρκόπουλου, που εκτός αυτού καταδικάστηκε από την απευθείας τηλεοπτική της μετάδοση από το εθνικό δίκτυο.
Κλείνουμε, απογοητεύοντας όσους περιμένουν (ή ακούν και πιστεύουν φαφλατάδες) ότι, του χρόνου είναι δυνατόν να επιστρέψει στο καλαντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Αυτό αν συμβεί θα ισοδυναμεί με το 8ο θαύμα και επειδή στην εποχή μας θαύματα δεν γίνονται, αν ποτέ συμβεί θα είναι μετά από κάποια χρόνια συνεπούς και απολύτως άρτιας διοργάνωσης του Ακρόπολις στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορτογάλοι κατακτητές στο Ράλι Ακρόπολις"

Παραλήρημα από Καρανίκα: «Αμόρφωτα εθνίκια» οι συγχωριανοί του που «ουρλιάζουν για τον Μέγα Αλέξανδρο»

Σε μια ακόμα προκλητική ανάρτηση, με χαρακτηρισμούς προχώρησε ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας.
Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο του μπαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος και οι κάτοικοι της Ημαθίας.
Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να σχολιάσει το Σκοπιανό ζήτημα, κατακρίνοντας τις αντιδράσεις των ελλήνων πολιτών κατά του «σύνθετου ονόματος με χρήση του όρου Μακεδονία» για το Σκόπια. Στην ανάρτησή του χαρακτήριζε «εθνικιστικές ανιστόρητες βλακείες» τα όσα αναφέρουν, ενώ υποστήριζε πως «από το πουθενά δεν θα γίνουμε φασίστες ρατσιστές εθνικιστές με την γείτονα χώρα λόγω ονόματος».
Η πρώτη ανάρτηση του την Παρασκευή:
«...και εμείς από την βόρεια Ελλάδα είμαστε, αλλά εθνικιστικές ανιστόρητες βλακείες δεν λέμε (διαβάζω τι γράφουν κάποιοι συγχωριανοί μου και στεναχωριέμαι για την κατάντια τους...)
Από το πουθενά δεν θα γίνουμε φασίστες ρατσιστές εθνικιστές με την γείτονα χώρα λόγω ονόματος.
Επίσης οι φασιστικές κορόνες που μιλάνε για πόλεμο ας κάνουν κράτη γιατί ως φασίστες πούλησαν όλη την χώρα... και ηττήθηκαν το ’40.
Ας μην ξεχνάμε τι ρόλο έπαιξαν οι εθνικιστές και οι φασίστες στον πόλεμο του '40...
Τώρα, η επανεμφάνιση των φασιστών γίνεται στο όνομα της Μακεδονίας, της πατρίδας... για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να τσιμπήσουμε επειδή πατάνε στο συναίσθημα του πατριωτισμού.
Αντιθέτως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι φασίστες και οι εθνικιστές με τους χειρισμούς τους οδηγησαν όλη την Ευρώπη και τον κόσμο να αποκαλούν την γείτονα χώρα σκέτο ‘Μακεδονία’.
Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό με την γείτονα χώρα και το κάνει με διεθνής όρους, με ευρωπαϊκή προοπτική και με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την κοινη ιστορία και τον πολιτισμό της συνεργασιας.
Η σύνθετη ονομασία είναι η Απάντηση και με αυτήν θα προχωρήσουμε, με σκοπό την βιώσιμη πολιτική στην περιοχή και όχι η αστάθεια και το περιθώριο που προτείνει η ΝΔ και όλη δεξιά παρέα με τους φασίστες.
Τα συλλαλητήρια αυτά, τον μόνο σκοπό που έχουν, είναι αυτός της αυτοαναφορικότητας, για την ενίσχυση της φασιστικής νοοτροπίας που θέλει τον εθνικισμό να μολύνει τα μυαλά των ανθρώπων που αγαπούν την χώρα τους.
Αγαπάμε την χώρα μας όχι για να κυριαρχήσουμε στα βαλκάνια με πόλεμο, αλλά για να συνυπάρξουμε οι λαοί, με την δημοκρατία, την συνεργασία, την αγορά και τον πολιτισμό μεταξύ των χωρών αυτών.
Ας μην χαρισουμε την εξωτερικη πολιτική και τα εθνικά ζητήματα στους φασίστες και τους εθνικιστές
».
Την Κυριακή, ο κ. Καρανίκας επανήλθε, προσθέτοντας ένα νέο σχόλιο στη συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος την Παρασκευή. Εκεί χαρακτηρίζει «μύθο» την σχέση του Μέγα Αλέξανδρου με την περιοχή της Ημαθίας στην Μακεδονία, καθώς οι κάτοικοί της, όπως αναφέρει, δεν έχουν καμία σχέση με αυτή. Παράλληλα δεν διστάζει να επιτεθεί σε όσους διαφωνούν με την εκχώρηση του ονόματος στους Σκοπιανούς, κατηγορώντας τους ως “αμόρφωτα εθνίκια”.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μα είναι φοβερό. Έγιναν και οι συγχωριανοί μου εθνικια ενώ είναι όλοι μα ολοι και ολες μετανάστες ,προσφυγες. Μικρασιάτες, πόντιοι που ουρλιάζουν για την Μακεδονία ενώ δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου. Μια ζωή θάλασσα και λίμνη μέχρι πριν 100 χρόνια που η αποξήρανση της λίμνης δημιούργησε την περιοχη …Και έχουν για μύθο τον Μεγα Αλέξανδρο να στέκεται στην περιοχή για να συνομιλήσει με κατοίκους….Προφανώς εννοεί ο μύθος τα ψάρια, γιατί μόνο τέτοια υπήρχαν όταν ζούσε και ο ίδιος, στην περιοχή. Και βγαίνουν τα αμόρφωτο εθνικια και επικαλούνται τον Μέγα Αλέξανδρο…
Έλεος!
».
Το σχόλιο του την Κυριακή:
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλήρημα από Καρανίκα: «Αμόρφωτα εθνίκια» οι συγχωριανοί του που «ουρλιάζουν για τον Μέγα Αλέξανδρο» "

Υπ. Ναυτιλίας: Χωρίς ταμειακή τα κυλικεία του - «Παίρνουμε φθηνότερο καφέ» λέει ο Π. Κουρουμπλής! (βίντεο)

Μπορεί το Λιμενικό να είναι υπεύθυνο για την πάταξη της φοροδιαφυγής στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια, ωστόσο όπως φαίνεται είναι “δάσκαλος” που... δεν τηρεί όσα διδάσκει. Μάλιστα το θέμα φαίνεται να το γνωρίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τόνιζε ότι έτσι... παίρνουν φτηνότερα ότι αγοράζουν.

Συγκεκριμένα, κρούσματα φοροδιαφυγής των Λιμενικών παρουσιάζονται μέσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, δηλαδή φοροδιαφυγή και με την “βούλα” του κράτους που υποτίθεται δίνει μάχη εναντίον της.

Όπως γράφει η συνάδελφος Αναστασία Βαμβακά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, καταγγελίες κάνουν λόγο για έσοδα μισού εκατομμυρίου ευρώ τα οποία είναι «μαύρα», με συνολικό τζίρο 800.000 ευρώ.


Τα έσοδα αυτά προέρχονται από τρία κυλικεία αλλά και το μαγειρείο των Λιμενικών, όπου δεν υπάρχουν ταμειακές μηχανές, άρα δεν υπάρχουν και αποδείξεις.

Μάλιστα φαίνεται λειτουργούν ανεξάρτητα με βάση εσωτερικό κανονισμό, με τον έλεγχο να γίνεται από το ίδιο το Λιμενικό και όχι από την ΑΑΔΕ, όπως σε όλους τους πολίτες. Έτσι λοιπόν το ακριβές ποσό το ξέρει μόνο το λιμενικό.

Βέβαια στελέχη του Λιμενικού Σώματος δηλώνουν πως «το ποσό που φαίνεται στα βιβλία είναι μικρότερο, ενώ στην πραγματικότητα αγγίζει τις 150.000 ευρώ από τα κυλικεία, ενώ η Λέσχη λειτουργεί χωρίς κέρδος».

Καταγγελίες και για υγειονομικές παραβιάσεις

Ταυτόχρονα υπάρχουν καταγγελίες και για υγειονομικές παραβιάσεις, καθώς οι λιμενικοί που εργάζονται αλλά και οι χώροι που έχουν επιλεγεί εκεί δεν έχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, κάθε εργαζόμενος ή και εθελοντής που ασχολείται με τη διανομή τροφίμων οφείλει να έχει πιστοποιητικό υγείας έχοντας περάσει συγκεκριμένες εξετάσεις, κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν ισχύει στην περίπτωση του Λιμενικού.

«Μαύρο» ταμείο που… μπαλώνει τρύπες

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, «τα έσοδα αυτά αποτελούν ένα “μαύρο ταμείο” το οποίο μπαλώνει τις οικονομικές τρύπες» από τις λειτουργικές ανάγκες του Σώματος, οι οποίες στα χρόνια του Μνημονίου έχουν αυξηθεί πολύ λόγω της υποχρηματοδότησης.

Ένα μεγάλο μέρος επίσης δίνεται στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού

Σημειώνεται ότι αυτή η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει λειτουργικά έξοδα (νοίκι, μισθοδοσία, ρεύμα) και επιβαρύνεται μόνο με την αγορά προμηθειών.

Προσπάθεια μίσθωσης από ιδιώτη

Πριν από το 2014 είχε κατατεθεί η άποψη τα κυλικεία να περάσουν σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι θα αποδίδουν μίσθωμα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Το Αρχηγείο είχε αντιδράσει έντονα γιατί αυτό θα ανέβαζε τις τιμές στα προϊόντα, δεν θα ήταν ανοικτό τις μέρες με μειωμένη κίνηση, όπως π.χ. τα Σαββατοκύριακα ή σε έκτακτες περιστάσεις εκτός ωραρίων, αλλά κυρίως γιατί τα έσοδα θα εγγράφονταν στον τακτικό προϋπολογισμό και δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τα έσοδα κατά το δοκούν…

Κάθε μέρα περίπου 800 με 900 λιμενικοί βρίσκονται στο κτίριο, 150 πολιτικοί υπάλληλοι και δεκάδες πολίτες, φοιτητές ΑΕΝ, ναυτικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ. Και αν για τα προϊόντα υπάρχει έλεγχος, σίγουρα τα κέρδη από τις πωλήσεις καφέ δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Αντικατάσταση απόδειξης από.. απλό χαρτί

Στο μαγειρείο φαίνεται πως η απόδειξη έχει αντικατασταθεί από… ένα απλό χαρτί γραμμένο σε υπολογιστή.

Στα τρία κυλικεία που λειτουργούν μέσα στο κτίριο δεν υπάρχει ούτε αυτό το απόκομμα, με τις συναλλαγές μεταξύ λιμενικών, πολιτικών υπαλλήλων και επισκεπτών στο υπουργείο να γίνονται χωρίς καμία απόδειξη.

Με βάση τα έξοδα του μαγειρείου για την αγορά των προϊόντων, οι λιμενικοί που εργάζονται εκεί κάνουν διαίρεση και έτσι προκύπτει κάθε φορά η τιμή των μερίδων.

Υπολογίζεται σταθερά ότι 160 λιμενικοί και υπάλληλοι αγοράζουν καθημερινά φαγητό με τη μέση τιμή μερίδας να ανέρχεται στα 4 ευρώ. Ο ετήσιος τζίρος δηλαδή του εστιατορίου φτάνει τα 153.000 ευρώ.

Ίδρυσης Λέσχης χωρίς διαγωνισμό για τις προμήθειες

Ουσιαστικά λειτουργεί άτυπα σαν Λέσχη, μια και ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για την ίδρυσή της, με τις αρμόδιες υπηρεσίες τώρα να ολοκληρώνουν το κείμενο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν διαγωνισμοί για τους προμηθευτές.

Η μόνη νομική αναφορά για τη λειτουργία τόσο του μαγειρείου όσο και των κυλικείων είναι στον Οργανισμό του Σώματος, ο οποίος ορίζει ότι στις αρμοδιότητες του Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας είναι η ευθύνη για τη λειτουργία της λέσχης, του εστιατορίου ή του κυλικείου, στο κτίριο της έδρας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ομως από τότε μέχρι και σήμερα καμία υπουργική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί που να καθορίζει τους όρους λειτουργίας της λέσχης.

Τα γνωρίζει ο Κουρουμπλής

Αν και οι καταγγελίες έχουν φτάσει και στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως και του προκατόχου του Θοδωρή Δρίτσα, αλλά και των γενικών γραμματέων, κανείς δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να αλλάξει την «ύποπτη» κατάσταση.

Σημειώνεται ότι και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχει γνώση της υπόθεσης, ωστόσο τα υψηλόβαθμα στελέχη του ισχυρίζονται ότι όλα λειτουργούν νόμιμα.

Για το θέμα σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ και παραδέχθηκε ότι υπάρχει το θέμα. Βέβαια τόνισε ότι το Υπουργείο του έχει κυλικεία χωρίς ταμειακές μηχανές γιατί έτσι ο καφές είναι φθηνότερος!



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Ναυτιλίας: Χωρίς ταμειακή τα κυλικεία του - «Παίρνουμε φθηνότερο καφέ» λέει ο Π. Κουρουμπλής! (βίντεο)"

ΝΔ: «Αντί για τον Τσίπρα, μας ενημερώνει για το Σκοπιανό η εφημερίδα της λάσπης»

Το είδαμε και αυτό. Αντί του κ. Τσίπρα, να ενημερώνει η γνωστή εφημερίδα της λάσπης τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που συμφώνησε η κυβέρνηση με τα Σκόπια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Δεν μας εκπλήσσει που το έντυπο που εκτέλεσε όλες τις συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος της ΝΔ και του προέδρου της, αναλαμβάνει πλέον και επισήμως χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρεται σε σχετικό σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, η οποία κυκλοφορεί με το πρωτοσέλιδο: «Αποκλειστικό. Αυτό είναι το όνομα-erga omnes. Severna Makedonija-Βόρεια Μακεδονία (αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες)».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Αντί για τον Τσίπρα, μας ενημερώνει για το Σκοπιανό η εφημερίδα της λάσπης»"

ΓΓ Ειδικών Φρουρών στο ΘΕΜΑ 104,6: Απούσα από τα Εξάρχεια η αστυνομία, δεν έχουμε τέτοιες εντολές

«Οι κάτοικοι των Εξαρχείων γελάνε» με τις δηλώσεις Τόσκα ότι «τώρα μπαίνει η Αστυνομία στα Εξάρχεια και τώρα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια» δήλωσε την Κυριακή στο ΘΕΜΑ 104,6

ο ΓΓ των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

«Πάρτε το 100 και δώστε ένα απλό τροχαίο και δείτε τι θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

«Η αστυνομία από τα Εξάρχεια είναι απούσα. Έχω υπηρετήσει εκεί 11-12 χρόνια και ξέρω τι σας λέω» πρόσθεσε ο κ. Μαυροειδάκος.

Όπως είπε «η αστυνομία είναι άριστα εκπαιδευμένη και έχει τους τρόπους να οδηγήσει τους μπαχαλάκηδες στη Δικαιοσύνη, αρκεί να υπάρχει εντολή».

Με αφορμή, δε, την εικόνα με κουκουλοφόρους να καίνε τη σημαία, ο κ. Μαυροειδάκος παρατήρισε ότι «έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Γι' αυτούς είναι διασκέδαση να κάνουν επεισόδια».

«Η ΕΛΑΣ είναι άριστα εκπαιδευμένη και αν δοθεί η εντολή μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος στα Εξάρχεια» κατέληξε ο ΓΓ των Ειδικών Φρουρών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓ Ειδικών Φρουρών στο ΘΕΜΑ 104,6: Απούσα από τα Εξάρχεια η αστυνομία, δεν έχουμε τέτοιες εντολές"

Κικίλιας: Δεν δεχόμαστε να προχωρήσει το ονοματολογικό έναντι ανταλλάγματος για το χρέος

Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται να δοθεί λύση στο Σκοπιανό με οικονομικά ανταλλάγματα, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, για το ενδεχόμενο «πακέτου» για χρέος και ονοματολογικό.

«Εμείς δεν δεχόμαστε έναντι ανταλλάγματος για το χρέος να προχωρήσει το ονοματολογικό. Ζητάμε ονομασία έναντι όλων, λύση πακέτο, άρση αλυτρωτισμών και δεν συζητάμε τα περί “Μακεδονικού έθνους”», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. «Είναι μη αναστρέψιμη η αποτυχία», συμπλήρωσε.

Το χρέος πρέπει να απομειωθεί, δήλωσε ακόμη ο κ. Κικίλιας, που επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της που βασίζεται σε υπερφορολόγηση σε βάρος της ανάπτυξης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Δεν δεχόμαστε να προχωρήσει το ονοματολογικό έναντι ανταλλάγματος για το χρέος "

Βίτσας για φόρους: Όσοι είναι σε μεσαία κατάσταση μπορεί να έχουν χασούρα

«Το ΔΝΤ θα μείνει στο πρόγραμμα μόνο ως σύμβουλος, και όχι ως χρηματοδότης» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Βίτσας την επομένη του Washington Group, ενώ επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης λόγω της ιταλικής κρίσης.

Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποσαφήνισε ότι «αυτά που ψηφίσαμε έχουν λογική ότι τα ισοδύναμα και τα μέτρα παίρνονται την ίδια στιγμή, οπότε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι μηδέν. Αυτό δεν σημαίνει ότι για τον καθένα θα είναι μηδέν». Για αυτούς που είναι πιο χαμηλά, εξήγησε ο κ. Βίτσας, μπορεί να υπάρχει και κάποιο κέρδος, γι’ αυτούς που είναι σε μια μεσαία κατάσταση, όπως εγώ, μπορεί να υπάρχει και κάποια χασούρα

«Στην πλάτη της προσπάθειας ότι βγαίνουμε από τη μνημονική περίοδο λέει ότι θα μειώσει φόρους ο Μητσοτάκης» ανέφερε εξάλλου ο κ. Βίτσας, διαβεβαιώνοντας ότι «το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα είναι ο τελευταίος μνημονικός νόμος».

«Εγώ δεν είμαι των παροχών, είμαι της παραγωγής (...) Εγώ δεν είπα ότι πέφτουν λεφτά από τον ουρανό» είπε.

Για το Σκοπιανό, ο υπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία θα είναι έναντι όλων και δεν θα υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα της γείτονος. «Θέλουμε να λυθεί με τιμιότητα το Σκοπιανό… είναι δύσκολη απόφαση, δεν είναι εύκολη απόφαση» παραδέχθηκε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας για φόρους: Όσοι είναι σε μεσαία κατάσταση μπορεί να έχουν χασούρα"

Τόσκας:«Η Αστυνομία έχει εντολή να δρα άμεσα στα Εξάρχεια»

Η Αστυνομία έχει εντολή να μπαίνει στα Εξάρχεια όποτε απαιτηθεί, δηλώνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος εκτιμά ότι η ΝΔ επιμένει στην ατζέντα της ασφάλειας για να κρύψει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της στους άλλους τομείς. Παράλληλα ο Νίκος Τόσκας ζητά από την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει σαφή θέση σε σχέση με την Ακροδεξιά και να μη χαϊδεύει αφτιά για να κερδίσει ψήφους.
Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας ή εκτιμάτε ότι είναι «εκτός ελληνικής πραγματικότητας» η αντιπολίτευση που σας ασκεί σκληρή κριτική;
Η κριτική πέρα από καλοδεχούμενη είναι και χρήσιμη. Αλλά για να είναι εποικοδομητική πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία, σε μετρήσεις, σε στατιστικά. Αυτή είναι σοβαρή βάση μέτρησης. Ομως η ΝΔ άλλες φορές υπερβάλλει, άλλες διαστρεβλώνει και σίγουρα μονίμως επιλέγει να ξεχνά τι γινόταν κατά τη δική της διακυβέρνηση. Εμείς μιλάμε με στοιχεία για τότε και για τώρα, αλλά και εντοπίζουμε τα προβληματικά σημεία στα οποία επικεντρωνόμαστε. Αυτός νομίζω ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αξιολογούμε σοβαρά τις καταστάσεις.

Είναι όμως χωρίς βάση η διαρκής κριτική στα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη από τη ΝΔ;  

Είναι προφανές: σπέρνει τρόμο στον απλό πολίτη και το επιλέγει για να αποφύγει να τοποθετηθεί σε άλλους τομείς, ακριβώς επειδή δεν έχει προτάσεις. Οπως για παράδειγμα το «γαλάζιο πρόγραμμα» για την οικονομία που δεν υπάρχει, γιατί είναι μια πρόταση επί της ουσίας Laissez-faire. Μια πρόταση χωρίς κράτος, να αφήσουμε τα πράγματα να κινηθούν μέσω αυτοματισμών. Αυτό όλοι γνωρίζουμε ότι ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες και όχι τον φτωχό κόσμο, δηλαδή αυτούς που θέλουν να υπάρχει κράτος, να λειτουργούν αξιοπρεπώς δημόσια νοσοκομεία, να παρέχεται ουσιαστική δημόσια παιδεία, γενικότερα να υπάρχει κοινωνική προστασία. Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν απαντάται το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα που προτάσσει ο κ. Μητσοτάκης.
Aιφνιδιασμός ή ανοχή στη δράση του Ρουβίκωνα;

Πάλι θα μιλήσω με αριθμούς. Υπάρχουν πάνω από 100 περιπτώσεις στις οποίες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μέλη της ομάδας αυτής. Αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζεται σε παραβατικές συμπεριφορές. Προσπαθούμε να συλλαμβάνουμε όσους εκτρέπονται και παραβαίνουν τον νόμο και τους οδηγούμε στη Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει αυτό που άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του, ότι θα αλλάξει τον νόμο, ότι θα θεσπίσει «ιδιώνυμο», αν κατάλαβα καλά, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για τις πρακτικές που πρεσβεύει και πιθανόν για θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές που θα θιχτούν. Θυμίζω ότι και έξω από τον Λευκό Οίκο πετούν χαρτάκια σε διαμαρτυρίες, αλλά δεν συλλαμβάνονται.
Στα Εξάρχεια επιχειρεί η Αστυνομία; 
Θα πρότεινα να αναλογιστείτε τι γινόταν στα Εξάρχεια την εποχή της διακυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πόσες αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν για την αντιμετώπιση κυκλωμάτων ναρκωτικών τότε και πόσες τώρα, αλλά και πόσοι είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη τότε και τώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα μπαίνει η Αστυνομία στα Εξάρχεια και τώρα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Η προσπάθειά μας, από τις πρώτες ημέρες που ήρθα στο υπουργείο, ήταν να χτυπήσουμε τα κυκλώματα ναρκωτικών στην περιοχή και είχαμε επιτυχίες. Εγιναν πέντε επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι τρεις μεγάλες. Εστιάζουμε στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών γιατί αυτά τροφοδοτούν και άλλες παραβατικές καταστάσεις.
Υπάρχει δηλαδή αλλαγή ως προς τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας;
Το κύριο πρόβλημα στα Εξάρχεια το δημιουργούν κάποιοι μπαχαλάκηδες, οι οποίοι παρουσιάζονται δήθεν ως επαναστάτες, αλλά συνδέονται ή χρησιμοποιούνται από κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών. Συνδέονται και - εκούσια ή ακούσια - αυτά υπερασπίζονται. Εκεί έχουμε επικεντρωθεί, ώστε η Αστυνομία να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις με στοιχεία και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Μη νομίζετε ότι είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να έχουμε αποτελέσματα, ειδικά για όσους προκαλούν έκτροπα και με τις πράξεις τους προσπαθούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες εξουδετέρωσης κυκλωμάτων ναρκωτικών. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να προστατεύουμε τους κατοίκους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι οδηγίες προς την Αστυνομία είναι να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και να δρα άμεσα ακόμα και αν υπάρχουν εμπόδια.
Θα παίξει ρόλο στις εκλογές το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών; 
Το αίσθημα ασφάλειας πάντα παίζει ρόλο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που διάφορες χώρες στην Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα σε συχνή βάση. Οι πολίτες επιζητούν όλο και περισσότερη ασφάλεια. Επιδίωξή μας είναι τα στελέχη της Αστυνομίας μέχρι τον τελευταίο αστυφύλακα να λειτουργούν με επαγγελματισμό, να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη. Η Αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως ρουσφετολογικός μηχανισμός ή μηχανισμός καταστολής. Εμείς, κοντά στα τρία χρόνια τώρα, προσπαθούμε να αλλάξουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες. Να είναι μια Αστυνομία πιο φιλική στον πολίτη και πιο αποτελεσματική. Υπάρχουν βεβαίως αντιδράσεις από συντεχνίες και «ανταρτοπόλεμος» από συμφέροντα, όμως προχωράμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος παραμένει η κύρια προσπάθειά μας και έχετε δει μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες κάποτε δεν υπήρχαν. Τώρα υπάρχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση επιτυχίες και έρχονται έπειτα από συστηματική προσπάθεια και επιμονή.
Πόσο σας τρόμαξε η επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης;
Με φοβίζει κάθε προπηλακισμός δημόσιου προσώπου ή προσώπου με θεσμική ιδιότητα, όπως και κάθε παρεμπόδιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Η επίθεση φασιστοειδών και τραμπούκων στον Γιάννη Μπουτάρη δείχνει πόσο επικίνδυνα μπορεί να εξελιχθούν κάποια φαινόμενα όταν κάποιοι πολιτικοί χώροι δεν παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις με τις οποίες να εξηγούν ποια είναι τα εθνικά θέματα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ο σεβασμός απέναντι σε αυτούς με τους οποίους δεν συμφωνούμε. Η τακτική της ΝΔ να χαϊδεύει ή να αποφεύγει την κριτική σε ακροδεξιούς κύκλους λειτουργεί υπονομευτικά για την ομαλή θεσμική δημοκρατική λειτουργία.
Συνδέονται με τη δράση των ακροδεξιών οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό;
Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε ποια είναι τα εθνικά θέματα και ποια είναι τα ζητήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να προβληθούν. Τα εθνικά έχουν σχέση με την κυριαρχία μας, με την αντιμετώπιση των απειλών και των κινδύνων. Θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με προσοχή, αποφασιστικότητα και σύνεση, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο εκμετάλλευσης από εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι ιστορικά ήταν απέναντι στα εθνικά συμφέροντα του τόπου και στις ανάγκες του λαού. Συγκεκριμένα, η Ακροδεξιά που τώρα κάνει παρέλαση και πλειοδοσία ήταν πάντα με τους εισβολείς. Την περίοδο του '40 ήταν με τους Γερμανούς, με τους Ιταλούς και τους Βούλγαρους που είχαν εισβάλει στη χώρα. Και τώρα έρχονται οι ακροδεξιοί για να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές εθνικών θεμάτων; Η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με αυτούς και όχι να χαϊδεύει αφτιά.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας:«Η Αστυνομία έχει εντολή να δρα άμεσα στα Εξάρχεια»"

Πέταξαν 30 μολότοφ σε κλούβα των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη - Αστυνομικοί: Ήθελαν να σκοτώσουν

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησαν οι αστυνομικοί μετά την επίθεση με βόμβες μολότοφ, που δέχτηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου διμοιρία των ΜΑΤ από ομάδα αντιεξουσιαστών, στη Θεσσαλονίκη.

«Η διμοιρία δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Ήθελαν να σκοτώσουν συναδέλφους. Η κλούβα δέχτηκε 30 μολότοφ. Πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας για αυτά που γίνονται μέσα στα πανεπιστήμια» δήλωσε με αφορμή την επίθεση ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παδιώτης.



Οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για ενέδρα χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί και με μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν κάνουν λόγο για αναζήτηση ποινικών ευθυνών, αναρωτιούνται «ως πότε το άσυλο θα καλύπτει εγκληματίες», ενώ ζητούν από την πολιτεία να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών απρόκλητης βίας έναντι των αστυνομικών.

Αλλεπάλληλες φορές, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει επισημάνει ότι η στατική διμοιρία, επί 24ωρου βάσεως, έξω από το τούρκικο προξενείο καθιστά τους αστυνομικούς σε ζωντανούς στόχους. Μέχρι σήμερα, η διμοιρία έχει δεχτεί πολυάριθμες επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Ως συνήθως, η αντίδραση της Ηγεσίας ήταν η περιμετρική κάλυψη του σημείου και προσαγωγές για ύποπτα άτομα.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την επιλεκτική ευαισθησία των αρμοδίων, οι οποίοι αντιδρούν άμεσα σε κατ' έγκληση πλημμεληματικά αδικήματα εναντίον πολιτικών, προχωρώντας χωρίς χρονοτριβές σε ταυτοποιήσεις προσώπων και συλλήψεις. Αντιθέτως, σε κακουργηματικές πράξεις σαν την σημερινή, περιορίζεται απλά στην περιμετρική επίβλεψη του χώρου.

Είναι απορίας άξιο, σε ποιο ευνομούμενο κράτος οι εγκληματίες του ποινικού δικαίου απροκάλυπτα αποπειρώνται να αφαιρέσουν ζωές εργαζομένων και η αστυνομία να παραμένει αδρανής λόγω "ασύλου";

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι αστυνομικοί είναι οι πλέον εκτεθειμένοι εργαζόμενοι.

Για πόσα ακόμα χρόνια, οι επιθέσεις με μολότοφ θα προσεγγίζονται επιδερμικά;

Θα το βροντοφωνάζουμε, έως ότου εμπεδωθεί, ότι στις υποχρεώσεις μας δεν συγκαταλέγεται η δολοφονία μας από θερμοκέφαλους ιδεοληπτικούς. Υποχρέωση μας είναι να φυλάσσουμε την κοινωνική ειρήνη της χώρας και να ενεργούμε βάσει των Νόμων της.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για την παράνομη ακινητοποίηση των συναδέλφων στο σημείο (η οποία αντίκειται στα ΠΔ που προβλέπουν διαφορετική χρήση και διάθεση των διμοιριών), αλλά και για τις εντολές που δόθηκαν μετά την επίθεση για την σύλληψη των δραστών. Επίσης, θα ερευνήσουμε αν ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας για το περιστατικό ή αν αντιμετωπίστηκε σαν επίθεση "ρουτίνας".

Όσο βασιλεύει η ατιμωρησία, έμμεσα επικυρώνεται και η ανομία. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών απρόκλητης βίας έναντι των αστυνομικών, και πλέον να αποδίδεται δικαιοσύνη στους εν δυνάμει δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ.

Η επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ

Η επίθεση σημειώθηκε τη στιγμή που η στατική διμοιρία φύλαξης του τουρκικού προξενείου αποχωρούσε από το σημείο λόγω πέρατος της βάρδιάς της. Μόλις η κλούβα των ΜΑΤ πέρασε το κτίριο του Φυσικού του ΑΠΘ επί της οδού Αγίου Δημητρίου τριάντα κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα κλείνοντας την κυκλοφορία. Η κλούβα των ΜΑΤ εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα. Μια δεύτερη ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από τα πανεπιστήμια και έριξε περίπου τριάντα βόμβες μολότοφ εναντίον της κλούβας. Κανείς από τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε.

Λόγω της επίθεσης η κλούβα ακινητοποιήθηκε. Χρειάστηκε να μεταβεί στο σημείο γερανοφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να την απομακρύνει. Για περίπου μία ώρα η οδός Αγ. Δημητρίου παρέμεινε κλειστή στο ύψος του ΑΠΘ. Στη σημείο της επίθεσης αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή νέας επίθεσης στο καθηλωμένο όχημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέταξαν 30 μολότοφ σε κλούβα των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη - Αστυνομικοί: Ήθελαν να σκοτώσουν"

Ο Τραμπ μιλά ανοιχτά για «εμπορικό πόλεμο», που οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάσουν

Έχουμε έλλειμμα περίπου 800 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο στο Εμπόριο, δεν μπορεί να χάσουμε τον εμπορικό πόλεμο! Η Αμερική έπεσε θύμα κλοπής από τις άλλες χώρες για χρόνια, είναι ώρα να γίνουμε εξυπνότεροι» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.

Από ότι φαίνεται, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει λάβει σοβαρά τις προειδοποιήσεις, αλλά και την απομόνωση των ΗΠΑ, από τους συμμάχους τους, στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των G7, ο οποίος μιλά με πολεμική ορολογία για έναν εμπορικό πόλεμο, τον οποίο οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χάσουν.

Κίνα: Αν επιβάλλετε δασμούς, ακυρώνονται όλες οι συμφωνίες

Η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχουν συνάψει οι χώρες αναφορικά με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις θα πάψουν να ισχύουν, αν η Ουάσινγκτον επιβάλλει δασμούς ή άλλα εμπορικά μέτρα στο Πεκίνο, κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua και η οποία δεν έκανε αναφορά σε κάποια νέα συμφωνία, επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χε.

«Για την εφαρμογή των συμφωνιών που συνήφθησαν στην Ουάσινγκτον οι δύο πλευρές επικοινωνούν σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία και η ενέργεια, και έχουν σημειώσει θετική και συγκεκριμένη πρόοδο, αν και οι σχετικές λεπτομέρειες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις δύο πλευρές», αναφέρει στην ανακοίνωση του Xinhua.

«Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις, περιλαμβανομένων δασμών, όλα τα οικονομικά και εμπορικά επιτεύγματα που έχουν διαπραγματευτεί οι δύο πλευρές θα ακυρωθούν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τραμπ μιλά ανοιχτά για «εμπορικό πόλεμο», που οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάσουν"

Μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, υπόσχεται ο Τσακαλώτος

Για 700 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου από το 2019 που θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων και αυξανομένη δυνατότητα φοροελαφρυνσεων τα επόμενα χρόνια κάνει λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσίπρας είχε πει την Πέμπτη ότι για το 2020 ο δημοσιονομικός χώρος θα φθάνει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός φαίνεται να επιμένει στο ότι δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι «προφανώς και οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αγορών, αλλά η Ελλάδα είναι θωρακισμένη από εξωτερικές κρίσεις». Ο κ. Τσακαλώτος επικαλείται προς τούτο το «μαξιλάρι» των αποθεματικών

Για το ενδεχόμενο μια πιθανή συμφωνία με τα Σκόπια να επηρεάσεις τις σχέσεις των ΑΝΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «αποδείξαμε πως η συνύπαρξη μέσα στη διαφορετικότητα είναι δυνατόν να επιτυγχάνεται ακόμα και σε θέματα μεγάλου ιδεολογικού βάρους για την κάθε πολιτική δύναμη (…) δεν ανησυχώ για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος, θα εξαντλήσουμε τη θητεία μας».

«Η δημόσια άσκηση κριτικής εκνευρίζει αρκετούς, ακόμα και εκείνους που στις οργανώσεις υπερασπίζονται την κριτική και μερικές φορές λένε και παραπάνω» σχολιάζει δε με νόημα όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις επικρίσεις προς τους 53 στους οποίους είναι άτυπος επικεφαλής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, υπόσχεται ο Τσακαλώτος"

Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο στα Σκόπια: «Το όνομά μας είναι Μακεδονία»

Χιλιάδες Σκοπιανοί, υποστηρικτές του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους στα σενάρια για αλλαγή του ονόματος και του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πλακάτ και πανό που έγραφαν «Η Μακεδονία θα νικήσει» και «Το όνομά μας είναι Μακεδονία» έξω από το κυβερνητικό κτίριο των Σκοπίων, ενώ απαίτησαν πρόωρες εκλογές εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μικόφσκι, ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς. Είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι ο Ζάεφ θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός. Και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό. «Είμαστε ενάντια στην όποια αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματός μας», υπογράμμισε.
«Είμαι απογοητευμένος που διαπραγματεύονται να αλλάξουν το όνομά μας», δήλωσε στο Reuters ο Κίριλ Στογιανόφσκι, ένας 41χρονος λογιστής. «Το όνομά μας δεν πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ξέρουν ότι θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τα επόμενα 10-15 χρόνια, γιατί το κάνουν αυτό;», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, εξέφρασε τη στήριξή του στους εθνικιστές του VMRO μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στο οποίο εξήρε «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (…) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο στα Σκόπια: «Το όνομά μας είναι Μακεδονία»"

Νέες επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια: Ελεύθεροι δύο προσαχθέντες

Νέες επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια σημειώθηκαν τα ξημερώμα της Κυριακής.

Η πρώτη φάση της επίθεσης έγινε για δύο ώρες από ομάδα αντεξουσιαστών κατά των αστυνομικών που πραγματοποιούσαν στατική φύλαξη κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη.

Από τις 2:30 έως τις 4:30 τα ξημερώματα οι άγνωστοι έριχναν μολότοφ και άλλα αντικείμενα χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Η δεύτερη φάση της επίθεσης έγινε από τις 5.30 έως και τις 6 τα ξημερώματα με τους αγνώστους να βάζουν στο στόχαστρο τους αστυνομικούς στην οδό Τοσίτσα.

Οι αστυνομικοί έκαναν δύο προσαγωγές αλλά τελικά οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια: Ελεύθεροι δύο προσαχθέντες"

Όλαφ Σολτς: Η λύση για την Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου

Η απόφαση για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί έως το τέλος Ιουνίου, τόνίσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο του G7 sο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος νωρίτερα είχε συμμετάσχει και στο λεγόμενο Washington Group.

Παράλληλα εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι το ζήτημα της Ελλάδας «θα εξελιχθεί με λογικό τρόπο».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλαφ Σολτς: Η λύση για την Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου"

Συμβασιούχοι: Έκλεισαν μήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος & συνεχίζουν -Γιατί διαμαρτύρονται (φωτο)

Ένα μήνα στο Κέντρο Αγώνα που έχουν διαμορφώσει στην πλατεία Κλαυθμώνος εξω από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν όχι μόνο συμπληρώσει, αλλά και ξεπεράσει για λίγες ημέρες, οι πρώην συμβασιούχοι – «παρατασιούχοι» που έχουν κατασκηνώσει εκεί.
Πρόκειται για πρώην συμβασιούχους που προέρχονται από πολλούς Δήμους της Αττικής και κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο με αίτημα την επιστροφή τους στην εργασία και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Δείτε την φωτογραφία που εστάλη στην aftodioikisi.gr :
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβασιούχοι: Έκλεισαν μήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος & συνεχίζουν -Γιατί διαμαρτύρονται (φωτο)"

Άρειος Πάγος: Εκδίδει Τούρκο δημοσιογράφο στην Τουρκία

Την έκδοση του 45χρονου Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά – ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ – στην πατρίδα του και την παράδοσή του στην τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε ο Άρειος Πάγος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία τον ζητεί για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής, μετά από καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση».
Σύμφωνα με τη συνήγορό του, ο 45χρονος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και υποστηρίζει ότι δεν θα έχει δίκαιη μεταχείριση στην πατρίδα του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, με ορατό τον κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια.
Αποτέλεσμα εικόνας για Τουργκούτ Καγιά
Η είδηση μεταδίδεται και από τουρκικά μέσα, τα οποία κάνουν λόγο για μία απόφαση έκπληξη. Ο Τουργκούτ Καγιά είναι γνωστός για τη φιλοκουρδική-αριστερή του δράση στη γείτονα από νεανική ηλικία.
Σύμφωνα με τη συνήγορό του, ο Άρειος Πάγος είπε ναι στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές και πλέον η απόφαση για παράδοση στην τουρκική δικαιοσύνη,σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Εκδίδει Τούρκο δημοσιογράφο στην Τουρκία"

Σκοπιανό: «Ξεσηκωμός» στη Μακεδονία για τα συλλαλητήρια της 6ης Ιουνίου

Επί ποδός βρίσκονται το τελευταίο δεκαήμερο τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα για διοργάνωση συγκεντρώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Μακεδονίας έχει αγκαλιαστεί με ιδιαίτερη θέρμη από δημάρχους, μητροπολίτες και τοπικούς φορείς όλων των πόλεων. 

Οι αρχικοί φόβοι των διοργανωτών για χαμηλή προσέλευση λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι την 6η Ιουνίου ξεπεράστηκαν. Όπως γράφει σε εκτενές ρεπορτάζ το thestival.gr, απλοί πολίτες, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιμελητήρια έχουν μπει στη μάχη της διοργάνωσης και κινητοποιούν τα μέλη τους για την ερχόμενη Τετάρτη.

Δήμαρχοι και μητροπολίτες καλούν τον λαό να βγει στις πλατείες

Με ελάχιστες εξαιρέσεις (τοπικοί άρχοντες προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ), οι δήμαρχοι όλων των μακεδονικών πόλεων στηρίζουν με πάθος τις συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία. Είναι αυτοί άλλωστε που θα σηκώσουν το βάρος της διοργάνωσης των συγκεντρώσεων παρέχοντας τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την ομαλή διεξαγωγή τους. Αρκετά δημοτικά συμβούλια έχουν λάβει αποφάσεις για τη στήριξη των συγκεντρώσεων. Στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα βρίσκονται και οι μητροπολίτες της Μακεδονίας. Στον κυριακάτικο εκκλησιασμό θα αναγνωστούν εγκύκλιοι των Μητροπόλεων που θα καλούν τους πιστούς να γεμίσουν τις πλατείες των πόλεων το απόγευμα της 6ης Ιουνίου.

Ναυλώνονται λεωφορεία για τη μετακίνηση του κόσμου

Δεκάδες λεωφορεία έχουν ήδη ναυλωθεί από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας, προκειμένου να μεταφέρουν τον κόσμο στα σημεία των συγκεντρώσεων. Ενορίες και πολιτιστικοί σύλλογοι εγγράφουν τα μέλη τους στις ημερήσιες εκδρομές που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στις 13 πόλεις. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών θα μετακινηθεί με ΙΧ. 

Το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για τον συντονισμό Αστυνομίας και διοργανωτών, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι όσοι μετακινηθούν την ημέρα των συγκεντρώσεων. Το συντονιστικό των χριστιανικών σωματείων της Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ο κύριος όγκος των μελών του την επόμενη Τετάρτη θα βρεθεί στην παλιά Πέλλα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση για τη Μακεδονία. Τα μέλη του συντονιστικού έχουν ενημερώσει την Επιτροπή Αγώνα πως τα πρώτα λεωφορεία έχουν γεμίσει.

Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Οι συγκεντρώσεις της Επιτροπής Αγώνα σε 13 πόλεις της Μακεδονίας στάθηκαν αφορμή για τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων σε τουλάχιστον ακόμη τρεις πόλεις. Ιδιώτες και φορείς διοργανώνουν τις δικές τους συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Θήβα και Ιωάννινα. 

«Η αγωνιστικότητα των Ελλήνων για το όνομα της Μακεδονίας είναι συγκινητική. Η Επιτροπή Αγώνα δεν έχει την αποκλειστικότητα στη διοργάνωση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων. Εμείς διοργανώνουμε τις συγκεντρώσεις σε 13 πόλεις της Μακεδονίας θέλοντας να δείξουμε ότι οι Μακεδόνες βρίσκονται σε εγρήγορση. Εάν οι πολιτικοί μας επιμείνουν στην εκχώρηση του ονόματος και φέρουν την απόφαση αυτή προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή τότε θα μας βρούνε μπροστά τους. Είχαμε πει και το ξαναλέμε: το τρίτο συλλαλητήριο, όποτε και αν γίνει θα είναι τσουνάμι» δήλωσε στο thestival.gr το μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Όθωνας Ιακωβίδης.

Όχι σε ακραίους και κουκουλοφόρους

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα φροντίζουν σε κάθε ανακοίνωσή τους να τονίζουν ότι στις 13 συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις της Μακεδονίας δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία και συμπεριφορές. «Όπως εκδιώχθηκαν από το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και όπως απομονώθηκαν από το Συλλαλητήριο της Αθήνας έτσι θα περιθωριοποιηθούν και από τις συγκεντρώσεις των 13 πόλεων τα ακραία στοιχεία και οι ταραχοποιοί που θα θελήσουν να αμαυρώσουν τον λαϊκό ξεσηκωμό. Ζητούμε από την Αστυνομία να μας βοηθήσει στην περιφρούρηση των συγκεντρώσεων. Στους αγώνες για το ιερό όνομα της Μακεδονίας δεν θα έχουν θέση μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόροι» δήλωσε στο thestival.gr το μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Μιχάλης Πατσίκας.

Συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία των προετοιμασιών για τις συγκεντρώσεις.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανό: «Ξεσηκωμός» στη Μακεδονία για τα συλλαλητήρια της 6ης Ιουνίου"

Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρει η Γερουσία φέρτε τα F-35

Οργισμένη τοποθέτηση του Ρεντζέπ Ταγόπ Ερντογάν κατά των ΗΠΑ και την διαφαινόμενη παύση του προγράμματος παράδοσης των μαχητικών στελθ F-35 στην Τουρκία.

«Λέμε πως οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός εταίρος, αλλά ο στρατηγικός εταίρος δεν θα πρέπει να μας κάνει να χτυπήσουμε άλλη πόρτα. Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η Γερουσία. Ενδιαφερόμαστε μόνο για ένα πράγμα (την παράδοση των F-35» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι τότε οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να κάνουν κανένα νομικό λάθος στο θέμα αυτό» πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik που επικαλείται το τουρκικό Anadolu.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι προειδοποίησε πως η Άγκυρα «θα απαντήσει» σε πιθανή παύση της παράδοσης των F-35, μετά και τις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να αποθαρρυνθεί η Τουρκία από την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρει η Γερουσία φέρτε τα F-35"

ΝΔ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την παιδεία

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την παιδεία ζητεί η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου που εισήχθη χθες αργά το βράδυ στη Βουλή προσβάλλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πλήττει βάναυσα την Παιδεία μας. Ζητούμε την άμεση απόσυρσή του. Πλήρης δήλωση:

«Εισάγεται τη Δευτέρα στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Ένα νομοσχέδιο-μαμούθ που αλλάζει ριζικά τη ραχοκοκαλιά της εκπαιδευτικής διοίκησης και αγγίζει σχεδόν το σύνολο του εκπαιδευτικού φάσματος.

Ένα ακόμη νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία με τον χειρότερο τρόπο.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή αργά χθες το βράδυ για να συζητηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι με διαδικασίες εξπρές, εκτείνεται σε 586 σελίδες και 113 άρθρα, υπερδιπλάσιο, δηλαδή, από το κείμενο που είχε αναρτηθεί στην δημόσια διαβούλευση, η οποία παρεμπιπτόντως ολοκληρώθηκε σχεδόν δυόμιση μήνες πριν.

Αλλά και επί της ουσίας, το νομοσχέδιο βρίθει ζητημάτων που ευτελίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία εν γένει.

Εντελώς ενδεικτικά:

Επιχειρείται η «άλωση» της διοίκησης της εκπαίδευσης, με τρόπο προκλητικό και πρωτοφανή: θεσπίζεται «κόφτης» για τους έχοντες διατελέσει ήδη 2 θητείες σε θέση διοίκησης
Καταργείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Καταργούνται θεσμοί που έχουν αποδείξει μέσα στο χρόνο πως υποστηρίζουν σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως ο θεσμός των σχολικών συμβούλων
Δημιουργούνται υδροκέφαλες δομές, απομακρυσμένες από τη σχολική μονάδα
Υποβαθμίζεται σημαντικά η ειδική αγωγή.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που προσβάλλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πλήττει βάναυσα την Παιδεία μας».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την παιδεία"

Επικεφαλής Frontex για προσφυγικό: O αριθμός των μεταναστών είναι τεράστιος στην Ελλάδα

«Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Ο αριθμός των μεταναστών είναι τεράστιος και η πίεση είναι τεράστια. H Frontex θέλει να στηρίξει την Ελλάδα. Επεξεργαζόμαστε τον τεχνικό εξοπλισμό. Αυτήν τη στιγμή προμηθεύουμε οχήματα περιπολίας για τα χερσαία σύνορα. Και αγοράζουμε ή ενοικιάζουμε πλοία και αεροπλάνα. Με αυτές τις νέες ευκαιρίες, θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τις χώρες και τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», τονίζει ο 50χρονος Γάλλος, επικεφαλής της Frontex από τον Ιανουάριο του 2015.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων έχουν επεκταθεί. Ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί και τώρα περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι εργάζονται για την Frontex. Στην πραγματικότητα, η ανατολική Μεσόγειος είναι και πάλι η κύρια προσφυγική διαδρομή προς την ΕΕ. Αυτές είναι οι συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Συρία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν προστασία και φεύγουν στην Τουρκία. Ο στόχος τους είναι η Δύση.

Ερωτηθείς για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν από τον Έβρο ο Λετζερί τονίζει: « Στον Έβρο έχουμε μια νέα κατάσταση. Πολλοί μετανάστες περιμένουν την ευκαιρία να φτάσουν στην Ελλάδα κοντά στην τουρκική πόλη της Οδρίν. Έχουμε ήδη μια μικρή ομάδα αξιωματούχων στην περιοχή... Τον Μάιο, ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε και πάλι. Εάν είναι απαραίτητο, θα δούμε με τις ελληνικές αρχές εάν είναι λογικό να στείλουμε περισσότερα μέλη του προσωπικού της Frontex».

Ο Λετζερί λέει ότι η Frontex έστειλε επίσης 45 υπαλλήλους της στα σύνορα με την Αλβανία. «Παρατηρούμε μια νέα διαδρομή των προσφύγων από τις ακτές της Βόρειας Ελλάδα προς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία. Την ονομάζουμε "Βαλκανική παράκτια διαδρομή". Ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν και πάλι προβλήματα και διαμαρτύρονται για χιλιάδες νεοεισερχόμενους. Η Κροατία και η Σλοβενία, και τα δύο μέλη της ΕΕ, αναφέρουν επίσης πολλούς μετανάστες. Πρέπει τώρα να μάθουμε από πού προέρχονται και πώς φτάνουν σε αυτές τις χώρες».

Ο επικεφαλής της Frontex λέει ότι «Σήμερα μπορούμε να διαθέσουμε κατά μέσο όρο 1.500 δημόσιους υπαλλήλους. Σε σύγκριση με το 2015, το μέγεθος των αποστολών μας έχει πενταπλασιαστεί. Τα κράτη μέλη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες. Όλοι συνεισφέρουν».

Ο Λετζερί λέει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο: «Το 2015, επεσήμανα ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και αλληλεγγύη ως μεθοριακό κράτος. Εκείνη την εποχή, το όλο θέμα αφορούσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε σωστή εγγραφή προσφύγων, με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Εν τω μεταξύ, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Όλοι οι εντοπισμένοι μετανάστες είναι επίσης εγγεγραμμένοι. Εμείς, η ΕΕ, είμαστε σήμερα καλύτερα εξοπλισμένοι από ό, τι ήμασταν πριν από τρία χρόνια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιωθούμε - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού...Τα καλά νέα είναι ότι όλοι μιλάνε για πιο πολύ προσωπικό και περισσότερα χρήματα για τη Frontex. Πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον η εντολή μας είναι επαρκής. Αυτό είναι σίγουρα για συζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε η Frontex να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες μέχρι το 2027. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση σχετικά με την πρόταση αυτή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικεφαλής Frontex για προσφυγικό: O αριθμός των μεταναστών είναι τεράστιος στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news