facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Washington Group: Δεν βρέθηκε κοινή γραμμή για το ελληνικό χρέος – Προς απομάκρυνση το ΔΝΤ

Δεν βρέθηκε κοινή γραμμή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Washington Group που έγινε σήμερα στο Γουίσλερ του Καναδά και έτσι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει πιθανότατα το «επί της αρχής» πρόγραμμα του για την Ελλάδα.

Στη συνάντηση του Washington Group συμμετείχαν η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) ο Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση δεν επιλύθηκαν οι διαφορές σχετικά με τον τρόπο μείωσης του χρέους της χώρας.

Πηγή της ΕΕ, ανέφερε πως αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη πλήρους απόφασης στα τέλη Ιουνίου», είπε.

Από την πλευρά του ΔΝΤ είχε ξεκαθαριστεί πως εάν έως τις 4 Ιουνίου δεν βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση για το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος στη βάση των υπολογισμών του Ταμείου, τότε το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του, όχι διότι θεωρεί εξ ορισμού μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά διότι δεν έχει χρόνο να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που απαιτεί η έγκριση ενός προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου, οπότε είναι ο ορίζοντας διάρκειας του «επί της αρχής» προγράμματος που ενέκρινε πέρυσι για την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα το Βερολίνο υποστηρίζουν πως αν γίνει μια μεγάλη εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του χρέους, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα υπολειπόμενα χρήματα που υπάρχουν στον ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα εξαιρετικά ελαφρύ πρόγραμμα αποπληρωμών χρέους μέχρι το 2023 και ένα πλήρως βιώσιμο χρέος έως το 2030.

Το ΔΝΤ δεν αντιτίθεται σε αυτό, ωστόσο θεωρεί πως η πορεία της ανάπτυξης και η δημοσιονομική κούραση θα καταστήσουν το χρέος μη βιώσιμο μετά το 2030 και έως το 2060. Στη βάση αυτή ζητάει μια μεγάλη επέκταση των λήξεων για ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Washington Group: Δεν βρέθηκε κοινή γραμμή για το ελληνικό χρέος – Προς απομάκρυνση το ΔΝΤ"

O Μελανσόν διαδηλώνει κατά της Χρυσής Αυγής -Να φύγει από συνέδριο στο Στρασβούργο [εικόνα]

«Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη των λαών» ήταν το σύνθημα της διαδήλωσης που διοργάνωσε η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν στο Στρασβούργο.
Η διαδήλωση έγινε το Σάββατο το μεσημέρι κατά του Νόμου για το μεταναστευτικό και το άσυλο, αλλά και κατά την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο «Αρκαδία», χώρο συνάντησης της Ακροδεξιάς στο Στρασβούργο, την πρωτεύουσα της περιφέρειας της Αλσατίας όπου σημειώνονται υψηλά και ολοένα αυξανόμενα εκλογικά ποσοστά για την Ακροδεξιά.
«Όχι στην άφιξη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής στο Στρασβούργο, αυτό το ελληνικό κόμμα που έχει διαπράξει πολλές δολοφονίες και επιθέσεις και που προσκαλείται από τους φασίστες της Αρκαδίας το Σάββατο 2 Ιουνίου. Ας κλείσουμε την Αρκαδία, αυτό το φασιστικό κέντρο συνάντησης» φώναζαν οι διαδηλωτές, υποστηρικτές του κινήματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας».
Ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της Χρυσής Αυγής παρευρέθηκαν στην διαδήλωση Έλληνες και φιλέλληνες της πόλης με πανό που φέρουν την επιγραφή «Οι Έλληνες του Στρασβούργου ντρέπονται».
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση και ασύλου των Collomb, Υπουργό Εσωτερικών, και Macron, Πρόεδρο της Γαλλίας, ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση. Για να εγκριθεί, πρέπει επίσης να ψηφισθεί τον Ιούνιο από τη Γερουσία.
Το βασικό επιχείρημα κατά του νέου νόμου, είναι η επιθυμία της κυβέρνησης για αποτελεσματικότητα η οποία κινδυνεύει να καταστρέψει τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών/προσφύγων, να κάνει επαναπατρισμούς πριν εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου εμποδίζοντας στη πράξη το σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων.
«Είναι απαραίτητο να επιβληθεί η κατάργηση αυτού του ρατσιστικού και ελευθεριοκτόνου νόμου που νομιμοποιεί περαιτέρω το κυνήγι αλλοδαπών, τους αστυνομικούς ελέγχους, τα μέτρα περιορισμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και τις ιδέες του
«Εθνικού Μετώπου/Front National» της Μαρίν Λεπέν που έχει πλέον μετονομαστεί σε «Εθνική Συμμαχία/Rassemblement National» και να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα μία χώρα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προσφυγικές εισροές αλλά και τη βίαιη στάση της Χρυσής Αυγής», ήταν τα λόγια των διοργανωτών της διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "O Μελανσόν διαδηλώνει κατά της Χρυσής Αυγής -Να φύγει από συνέδριο στο Στρασβούργο [εικόνα] "

Ισπανία: Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας ζητεί διαβουλεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, η κυβέρνηση του οποίου ορκίστηκε σήμερα στη Βαρκελώνη, κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ σε συνομιλίες.

"Πρωθυπουργέ Πέδρο Σάντσεθ, ας μιλήσουμε, ας φροντίσουμε το πρόβλημα, ας πάρουμε τα ρίσκα, εσείς και εγώ", είπε ο Τόρα λίγο μετά την ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη. "Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε μέρα παραπάνω", δήλωσε.

Ο αρχηγός του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) παρότι επέκρινε την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, έχει υποσχεθεί ότι θα "χτίσει γέφυρες" με τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας.

Ο Κιμ Τόρα, μέλος της σκληρής πτέρυγας του κινήματός του και προσκείμενος στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, περιστοιχιζόταν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας από 13 συμβούλους που θα συγκροτούν την κυβέρνησή του.

Κάποιοι φορούσαν κίτρινα ρούχα, χρώμα που παραπέμπει στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μια καρέκλα κενή, διακοσμημένη με κίτρινη κορδέλα, εκπροσωπούσε τους καταλανούς αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή και αυτούς, όπως ο Πουτζντεμόν, που διέφυγαν στο εξωτερικό.

Η βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας ήταν χωρίς κυβέρνηση εδώ και σχεδόν επτά μήνες αφότου είχε τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης μετά την απόπειρα απόσχισης.

Οι αυτονομιστές κέρδισαν τον Δεκέμβριο τις περιφερειακές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη λαμβάνοντας το 47,5% των ψήφων. Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος περιμένει στη Γερμανία να δει εάν θα εκδοθεί στην Ισπανία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία και όρισε διάδοχό του τον Τόρα, νεόκοπο πολιτικό, προερχόμενο από τη σκληρή πτέρυγα των αυτονομιστών.

AΠΕ - ΜΠΕ /protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας ζητεί διαβουλεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ"

Η «ακτινογραφία» του ελληνικού χρέους: Τι χρωστάμε και που

Τη σύνθεση του ελληνικού χρέους και την περίοδο ωρίμανσής του αποκαλύπτει έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το οποίο καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο δεδομένου ότι την επόμενη περίοδο θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν εκ του ασφαλούς οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Σημειώνεται, ακόμη, ότι κρίσιμες συζητήσεις για το χρέος θα διεξαχθούν το Σάββατο στο πλαίσιο του Washighton Group, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στον Καναδά.

Το έγγραφο του ΟΔΔΗΧ αποτυπώνει την εικόνα του χρέους κατά το τέλος Μαρτίου. Σε απόλυτους αριθμούς φτάνει στα 343,73 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δις. ευρώ αφορούν σε repos (πρόκειται δηλαδή για εσωτερικό δανεισμό και «αξιοποίηση» των διαθεσίμων που έχουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης) και τα 14,33 δις. ευρώ έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με μέγιστη διάρκεια το ένα έτος τα οποία και ανακυκλώνονται συνεχώς καθώς αντικαθίστανται από νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι:

1. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούμε να οφείλουμε 10,441 δις. ευρώ. Το χρέος αυτό πρέπει να αποπληρωθεί από το 2018 έως το 2024. Αν αποπληρωθεί το χρέος του ΔΝΤ δεν υπάρχει δυνατότητα εποπτείας της χώρας από το Ταμείο. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει είτε πρόωρα (αν αποφασιστεί να εκταμιευτούν πόροι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) είτε στην… ώρα του.

2. Η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει διμερή δάνεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Ανέρχονται στα 52,9 δις. ευρώ (σ.σ τα περισσότερα είναι από την Γερμανία) ενώ η αποπληρωμή τους ξεκινάει από το 2020 και φτάνει έως το 2041. Προς το παρόν δεν έχει ακουστεί κάτι για αναχρηματοδότηση ή επιμήκυνση των συγκεκριμένων δανείων κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε συμφωνία με τα εθνικά κοινοβούλια.

3. Τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 43.874 δις. ευρώ ενώ η περίοδος αποπληρωμής τους ξεκινά το 2034 και ολοκληρώνεται το 2060. Το ποσό αυτό θα αλλάξει και πάλι μέσα στον Ιούνιο αλλά και τον Αύγουστο όταν θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση των κεφαλαίων από το 3ο δανειακό πρόγραμμα.

4. Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους αφορά στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Είναι το τμήμα του χρέους για το οποίο συζητείται η επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής ακόμη και κατά 15 χρόνια. Με τα τωρινά δεδομένα, η αποπληρωμή ξεκινάει το 2023 και φτάνει στο 2056. Η Γερμανία θέλει επιμήκυνση κατά τέσσερα χρόνια και το ΔΝΤ επιμήκυνση κατά 15 χρόνια προκειμένου η αποπληρωμή του χρέους να επεκταθεί έως και το 2070.

5. Οι οφειλές από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέρχονται στα 7,985 δις. ευρώ.

6. Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει στην Τράπεζα της Ελλάδας 2,847 δις. ευρώ.

7. Τα ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ (SMP) ανέρχονται στα 9,545 δις. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους αποπληρώνεται έως το 2026. Για αυτά τα ομόλογα συζητείται η σταδιακή επιστροφή των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα

8. Τα ομόλογα από την αγορά, έχουν περιοριστεί στα 39,988 δις. ευρώ. Το 2018 δεν υπάρχει καμία λήξη ενώ το 2019 πρέπει να καταβληθούν τρία δις. ευρώ και το 2022 άλλα τόσα.

9. Τα ANFAs δηλαδή τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης ανέρχονται στα 3,3 δις. ευρώ. Και γι’ αυτά συζητείται η επιστροφή των κερδών.

Συνολικά, για την περίοδο έως και το 2020 απαιτούνται περίπου 20 δις. ευρώ για να εξυπηρετηθεί το χρέος αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια και τα repos που ούτως ή άλλως θα ανακυκλωθούν από την εσωτερική αγορά. Έτσι, ένα «μαξιλάρι» 20 δις. ευρώ φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι και το τέλος του 2020.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «ακτινογραφία» του ελληνικού χρέους: Τι χρωστάμε και που"

Παυλόπουλος: Είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους η προστασία οικογένειας και παιδιών

Η προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο της Κρήτης, σημειώνοντας ότι η σαφής κατοχύρωση μέσω του Συντάγματος των υποχρεώσεων του κράτους υπερ της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, έχει ως «στόχο τη θωράκιση της κοινωνική συνοχής, δοθέντος ότι η οικογένεια είναι ο πυρήνας του κοινωνικού συνόλου».

«Δυστυχώς», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο τόπος και ο λαός μας, το κοινωνικό κράτος δοκιμάζεται, πρωτίστως διότι το κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις που του αναλογούν, ακόμη και κατά το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων που αφορούν την Οικογένεια και τα Παιδιά».

Σε αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η οικογένεια στην Ελλάδα πλήττεται σήμερα από πρωτόγνωρα φαινόμενα -εντελώς ξένα προς την Ελληνική νοοτροπία και παράδοση- γονέων οι οποίοι φέρονται στα παιδιά σαν ανθρωπόμορφα τέρατα. Βεβαίως μπορεί αυτά τα φαινόμενα ν’ αποτελούν, ευτυχώς, μια μικρή εξαίρεση από τον γενικό κανόνα των Ελλήνων γονέων, πλην όμως είναι ανάγκη να λάβουμε τώρα τ’ απαραίτητα μέτρα ώστε αυτές οι επικίνδυνες εμπειρίες να μην συνεχισθούν και, κυρίως, να μην πάρουν μεγάλες διαστάσεις».

Κλείνοντας, ο ΠτΔ συμπλήρωσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση η στήριξη της Οικογένειας, του Παιδιού και, συνακόλουθα του κοινωνικού συνόλου καθώς και της κοινωνικής συνοχής συμβάλει τα μέγιστα έρχεται να καλύψει η δράση ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το φιλανθρωπικό σωματείο "Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας"».

Ο Πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση των Παιδικών Χωριών SOS, σημείωσε ότι η παρουσία του στην τελετή των εγκαινίων της δομής στο Ηράκλειο «έχει την έννοια της δημόσιας αναγνώρισης της εκ μέρους του σωματείου σας στήριξη του κοινωνικού κράτους σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος θα μεταβεί στο Ρέθυμνο, όπου το βράδυ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης θα του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους η προστασία οικογένειας και παιδιών"

Πρόκληση αναρχικών στα Εξάρχεια: Έκαψαν την ελληνική σημαία

Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια προχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο οι αντεξουσιαστές που συμμετείχαν στα επεισόδια που τείνουν να γίνουν... συνήθεια κάθε Σαββατοκύριακο στην περιοχή.

Θέλοντας να δείξουν ότι η περιοχή είναι υπό τον πλήρη ελεγχός του, ορισμένα από τα άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια που ξεκίνησαν λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα, πήραν μια ελληνική σημαία και την έκαψαν.

Στη φωτογραφία που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ φαίνονται οι αντεξουσιαστές να κρατούν τη σημαία στην οποία έχουν βάλει φωτιά και να την δείχνουν επειδικτικά προς τους αστυνομικούς.

Τα επεισόδια που κράτησαν περίπου μια ώρα σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα με ομάδες αντεξουσιαστών να πετουν μολότοφ και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά τους οι άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών ενώ για λόγους ασφαλείας προχώρησαν και σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πατησίων προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Οι αστυνομικοί, ωστόσο, δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε κάποια σύλληψη ή προσαγωγή.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση αναρχικών στα Εξάρχεια: Έκαψαν την ελληνική σημαία"

Ραγδαίες εξελίξεις: Ανοιχτά της Χίου ο Τούρκος «Πορθητής» – Πλώρη για Μεσόγειο

Νοτιοδυτικά της Χίου, στα διεθνή ύδατα, κινείται ο "Πορθητής" υπό τη συνεχή παρακολούθηση του ελληνικού συστήματος επιτήρησης. Το τουρκικό γεωτρύπανο, που συνοδεύεται από τουρκική κορβέτα έχει βάλει πλώρη για την Αττάλεια και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο σημείο ανοιχτά του τουρκικού λιμένα που προσδιόρισε με...δημιουργική ασάφεια ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ότι θα γίνουν οι έρευνες.

Μιλώντας κατά την τελετή «αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου» ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε ότι από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειομ, ενώ ανέφερε ότι το όνομα ‘Πορθητής’ δόθηκε προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία της Τουρκίας. Ο Τούρκος Υπουργός ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Αναφερόμενος στους τουρκικούς σχεδιασμούς για τον «Πορθητή» ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η πρώτη γεώτρηση βάθους 2,600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας. Μάλιστα ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι δίπλα στον «Πορθητή» θα προστεθεί και δεύτερο πλοίο γεωτρύπανο και θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερο μας πλοίο θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) φέτος”, ανέφερε.

Οι πιθανές περιοχές των ερευνών

Τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, έχουν το βάθος των 2.600 μέτρων που, είναι το μοναδικό στοιχείο που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ως σημείο γεώτρησης από το υπό τουρκική πλέον σημαία γεωτρύπανο «Πορθητής». Με δεδομένο ότι η αναφορά είναι επίσης για σημείο σε βάθος 2.600 μέτρων ανοικτά της Αττάλειας, η πιο κοντινή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας που απεικονείζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.

Ωστόσο στην περιοχή «1» το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα σεισμογραφικά, πλην μίας ζώνης στην «νότια πλευρά της περιοχής «1» όπου έγιναν δύο φορές πυκνά σεισμογραφικά. Όμως το ίδιο πυκνά σεισμογραφικά έγιναν δύο φορές και στις περιοχές που σημειώνονται στον χάρτη με τους αρ. 2 και 3 δυτικά της Πάφου, όπου το θαλάσσιο βάθος είναι επίσης περίπου 2.600 μέτρα.

Το ίδιο βάθος – των 2.600 μέτρων - έχει και περιοχή εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο τμήμα του που «διεκδικεί» η Τουρκία στο οποίο όμως δεν έγιναν καθόλου σεισμογραφικές έρευνες από την Τουρκία, οπότε και είναι αδύνατο να έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι υπάρχει σημείο «στόχου» για γεώτρηση.

Αυτές είναι οι τέσσερεις περιοχές με το προαναφερόμενο βάθος.Με τον αρ. 5 στον χάρτη η περιοχή όπου από το τέλος περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιεί σεισμογραφικά το «Μπαρμπαρός».Πάντως, ενώ το τουρκικό γεωτρύπανο, πλέει με προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας – χθες το απόγευμα είχε εξέλθει των Δαρδανελίων και βρισκόταν δυτικά της Λίμνου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, στο λιμάνι Αττάλειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται οποιεσδήποτε υποστηρικτικές υποδομές – εργοστάσιο λάσπης κ.τ.λ – που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη θαλάσσιων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους.

Με πληροφοορίες από philenews, politis.com.cy
onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις: Ανοιχτά της Χίου ο Τούρκος «Πορθητής» – Πλώρη για Μεσόγειο"

Visa: Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια - Λειτουργούμε πλέον κανονικά

Η εταιρεία πληρωμών Visa Inc ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι τα συστήματά της λειτουργούν «σχεδόν σε κανονικά επίπεδα» έπειτα από μια βλάβη που επηρέασε τις συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη και η οποία οφειλόταν «σε μια ηλεκτρονική βλάβη».

«Οι κάτοχοι Visa μπορούν πλέον να τη χρησιμοποιούν διότι αυτή τη στιγμή λειτουργούμε σε επίπεδα που πλησιάζουν στα κανονικά», ανακοίνωσε η εταιρεία στον λογαριασμό της στο Twitter. «Το πρόβλημα οφειλόταν σε μια ηλεκτρονική βλάβη. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι συνδέεται με κάποια εξωτερική παρέμβαση ή κακόβουλη ενέργεια», εξήγησε.

Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που δημιούργησε η βλάβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες και τους συνεργάτες της.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι κάρτες Visa θα λειτουργούν με αξιοπιστία 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Σήμερα ήμασταν πολύ μακριά από τον στόχο αυτό», παραδέχθηκε.

Η θυγατρική της Visa Europe ανακοίνωσε χθες λίγο πριν τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) ότι αντιμετωπίζει «μια διακοπή των υπηρεσιών», που εμποδίζει τη διενέργεια «κάποιων συναλλαγών» στην Ευρώπη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Visa: Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια - Λειτουργούμε πλέον κανονικά"

Το Washington Group αποφασίζει για το χρέος της Ελλάδας χωρίς την Ελλάδα

Tο ελληνικό χρέος θα βρεθεί και σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων του Washington Group, όπου οι επικεφαλής των θεσμών και οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας θα συναντηθούν με σκοπό να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρούσα θα είναι κατά τις πληροφίες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο περιθώριο της συνάντησης G7 στον Καναδά, οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η απόφαση θα κρίνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (μέχρι τις 20 Αυγούστου) με χρηματοδότηση. Πάντως, οι προσδοκίες για μία τέτοια συμφωνία μειώνονται από τη στιγμή που το κόμμα της Μέρκελ φαίνεται να μη θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου όσο απαραίτητη τη θεωρούσε στο παρελθόν.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU δήλωσε στους Financial Times ότι «καθώς το ΔΝΤ πιέζει για μία μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, τίθεται το ερώτημα: Είναι η τιμή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα υπερβολικά υψηλή;». Αυτή η διαφοροποίηση στην κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU, που αποτελούσε και τον βασικό υπέρμαχο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα μπορούσε να συμβάλει στη συζήτηση που θα εξελιχθεί σήμερα το πρωί. «Είναι θέμα εάν το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα με συνεισφορά μόλις 1,6 δισ. ευρώ, όταν το τρέχον πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο», δήλωσε ο κ. Ρίμπεργκ.

Το Ταμείο από την πλευρά του επιμένει ακόμη σε θέσεις που πόρρω απέχουν από αυτές της Γερμανίας, καθώς θεωρεί ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να το καταστήσει βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον (η Γερμανία θέλει πολύ μικρότερη).

Συγχρόνως ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, καθώς τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να προχωρήσει σε εκταμίευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και μία αξιολόγηση, κάτι το οποίο χρονικά δεν θα είναι εφικτό αν η συμφωνία για το χρέος δεν γίνει τις επόμενες ημέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Washington Group αποφασίζει για το χρέος της Ελλάδας χωρίς την Ελλάδα"

Οι νέοι στην Ελλάδα που θέλουν να κάνουν οικογένεια, αλλά δεν μπορούν

Όλες οι έρευνες, με τελευταία την έρευνα being young in Europe που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, συγκλίνουν στο ίδιο γεγονός: ο πληθυσμός στην Ευρώπη γερνάει και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση - αντίθετα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του κανόνα αφού έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της ηπείρου.

Την ίδια ώρα, και παρά τις όποιες πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, διαπιστώνονται ομοιότητες μεταξύ των νέων της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε ορισμένες πτυχές της ενηλικίωσης. Για παράδειγμα, οι νέοι τείνουν να εγκαταλείπουν την πατρογονική εστία σε μεγαλύτερες ηλικίες απ' ό,τι παλαιότερα αλλά και να δημιουργούν σε μεγαλύτερη ηλικία τη δική τους οικογένεια. Παράλληλα, αυξάνεται και η ηλικία που τεκνοποιούν οι γυναίκες.

«Βρίσκομαι σε σταθερή σχέση εδώ και τέσσερα χρόνια αλλά δεν αποφασίζουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα με τον σύντροφό μου παρότι θα το θέλαμε» λέει η 33χρονη Ελένη, ιδιωτική υπάλληλος που εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Παρά την πιο σταθερή δουλειά που έχει ο 32χρονος σύντροφός της εδώ και τέσσερα χρόνια, αποφάσισαν πριν από μόλις μερικούς μήνες να μεταφερθούν σε δικό τους σπίτι. «Πιάσαμε ένα σπίτι δυο δωματίων χωρίς να μας πιέσουν οι δικοί μας. Αντίθετα, έλεγαν ότι μέχρι να αποφασίσουμε να κάνουμε παιδί μπορούσαμε να συνεχίζουμε να μένουμε στα παιδικά μας δωμάτια. Μας φαινόταν κάπως περίεργο. Αλλά εξίσου δύσκολο μας φαίνεται τώρα να κάνουμε το δικό μας παιδί».

Ιστορίες σαν της Ελένης βρίσκει κανείς εύκολα σήμερα. Και σε διάφορες παραλλαγές: Ο 36χρονος Νίκος, για παράδειγμα, σκέφτηκε να επιστρέψει στο πατρικό του επειδή έτσι θα εξοικονομούσε χρήματα για να σώσει την μικρή επιχείρηση που διατηρεί. Και ο 45χρονος Δημήτρης, τοπογράφος στο επάγγελμα, έπειτα από μια περιπλάνηση αρκετών χρόνων σε διάφορες γειτονιές στην Αθήνα, επέστρεψε τελικά στο πατρικό του στα Πατήσια «επωφελούμενος» από το γεγονός ότι ο συνταξιούχος πατέρας του και η μητέρα του αποφάσισαν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στο χωριό. «Οικογένεια; Μάλλον πέρασαν τα χρόνια. Κι ακόμη δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις» λέει με πικρό χιούμορ.

«Υπάρχει διάχυτο ένα κλίμα απαισιοδοξίας που μας λέει πολλά για το φαινόμενο» εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με την ίδια, η βασική αιτία είναι η οικονομική ανασφάλεια, συναίσθημα που εντάθηκε με την κρίση. «Στη χώρα μας πάντοτε οι νέοι έφευγαν πιο αργά από τα σπίτια τους απ' ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλά η κρίση έκανε χειρότερα τα πράγματα. Κι αυτό δεν πρέπει ασφαλώς να μας εκπλήσσει. Απασχόληση και οικονομική ασφάλεια είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη δημιουργία οικογένειας» σημειώνει. Τον ισχυρισμό αυτόν αποδεικνύει το γεγονός ότι έχει αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των γυναικών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35-39 χρόνων, έχουν δουλειά και επιλέγουν να τεκνοποιήσουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η βούληση για οικογένεια παραμένει ακόμη ισχυρή; «Το βασικό στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι νέοι θέλουν να κάνουν οικογένεια, αντίθετα ας πούμε από τη Γερμανία όπου μία στις τρεις γυναίκες είναι συνειδητά άτεκνες» απαντά η κυρία Τραγάκη. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε εκείνο το σημείο δημογραφικής συμπεριφοράς που δεν θέλουμε οικογένεια. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται η κατάλληλη πολιτική και η δημιουργία του ανάλογου περιβάλλοντος» προσθέτει για να υπογραμμίσει πως η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η έρευνα εξάλλου Being Young in Europe κατέδειξε ότι η νεανική ανεργία αποτελεί βασικό πρόβλημα για την ΕΕ το 2016, με το 19% των νέων ηλικίας 25-29 ετών στην ΕΕ να μην βρίσκονται ούτε στην εργασία ούτε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ενώ παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά (0-17 ετών) στην ΕΕ μεγαλώνουν σε ευνοϊκές συνθήκες, λίγο πάνω από ένα στα τέσσερα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Απ’ όλες δε τις μορφές στέρησης και κοινωνικού αποκλεισμού, η εισοδηματική φτώχεια ήταν η πιο διαδεδομένη μεταξύ των παιδιών στην ΕΕ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νέοι στην Ελλάδα που θέλουν να κάνουν οικογένεια, αλλά δεν μπορούν"

Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι και την ανατροπή του συντηρητικού επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η τηλεόραση, ο Σάντσεθ, ένας 46χρονος οικονομολόγος χωρίς εμπειρία στην εξουσία, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ στο Ανάκτορο Θαρθουέλα, στα βορειοδυτικά προάστια της Μαδρίτης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ"

Φίλης:«Η Αριστερά δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης»

Ο Νίκος Φίλης δεν μασάει τα λόγια του. Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ήταν χειμαρρώδης, μίλησε για όλους και για όλα: για το Μακεδονικό, για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μα περισσότερο εξέφρασε τις σκέψεις του και τις αγωνίες του για όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση και στο κόμμα, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω της διαπραγμάτευσης και της επικείμενης εξόδου από τη μνημονιακή εποχή.
• Ολα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς οριστική λύση στο Μακεδονικό. Γνωρίζοντας από παλιά τη θέση σας υπέρ της σύνθετης ονομασίας, θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν γεγονότα που θα εμποδίσουν τελικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για οριστική συμφωνία πριν υπάρξουν υπογραφές σε κείμενα. Μέχρι τότε όλα είναι πιθανά. Είδαμε την άλλη πλευρά να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Αλλα ο Ζάεφ και άλλα ο Ιβάνοφ για το erga omnes. Eμείς ας μείνουμε ψύχραιμοι, συγκροτημένοι και προσηλωμένοι στον στόχο της επίλυσης. Η διαπραγματευτική τακτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνοχή, στάθμιση των δεδομένων και πλήρη ενημέρωση των εμπλεκομένων, χωρίς στεγανά και αιφνιδιασμούς.
Η ευθύνη πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών δεν τεμαχίζεται, είναι ενιαία και αδιαίρετη. Εύχομαι να μην έχουμε ένα «ευχάριστο ναυάγιο», κάτι που επιδιώκουν δυνάμεις και μηχανισμοί του «βαθέος κράτους» και στις δύο χώρες.
• Πολλά είναι τα μέσα που σας παρουσιάζουν ως την εσωτερική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον άνθρωπο που βγαίνει από αριστερά στην κυβέρνηση και που θολώνει με τις δηλώσεις του το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Είναι όντως έτσι τα πράγματα;
Οι αριστερές κυβερνήσεις δουλεύουν με συγκροτημένο πρόγραμμα και σχέδιο, όχι με επικοινωνιακά αφηγήματα, θολά και αμφίσημα εξ ορισμού. Η πολιτική της κυβέρνησής μας είναι η έξοδος στις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή και η σταδιακή ανάκτηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας. Δυσκολίες όπως αυτές που θέτει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι δυνατό να παρεμβάλουν εμπόδια στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις.
Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια πως δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κερδίσουν πολιτικά υποστηρίζοντας ότι «πέτυχαν εκεί που οι άλλοι απέτυχαν». Στην υλοποίηση, δηλαδή, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συγκροτούν τον πυρήνα όλων των μνημονίων. Υποστηρίζω ότι είναι άλλο ο πολιτικός και οικονομικός εξαναγκασμός μετά την ήττα και τον συμβιβασμό του 2015 και άλλο η ιδεολογική μετατόπιση και η μετάλλαξη των ταυτοτικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυνάμεις του συστήματος προσπαθούν να μας πείσουν «να γίνουμε αυτό που κάνουμε» ως κυβέρνηση στη σημερινή δύσκολη περίοδο και να μετατραπούμε σε ένα «κανονικό» συστημικό αρχηγοκεντρικό κόμμα, εγκαταλείποντας τα «βαρίδια» των ιδεολογικών και κοινωνικών αναφορών μας. Δεν θα τους γίνει το χατίρι. Η Αριστερά δεν ήταν και δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης, ούτε ευέλικτη μορφή πολιτικής απασχόλησης.
Αλλωστε, οι πρόσφατες εξελίξεις που κλυδωνίζουν την Ιταλία με τον καταποντισμό της Κεντροαριστεράς και την υποχώρηση παντού στην Ευρώπη της αιχμαλωτισμένης στα δίχτυα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης σοσιαλδημοκρατίας δείχνουν ότι από τις ανερμάτιστες μεταλλάξεις επωφελούνται τελικά οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού.
• Πώς βλέπετε το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της μεταμνημονιακής περιόδου; Είναι εφικτό;
Στο ολιστικό σχέδιο υπάρχουν πολλά χρήσιμα μέτρα (στα εργασιακά, στις πολιτικές πρόνοιας, στην υγεία, στην παιδεία, στους διορισμούς κ.λπ.), αλλά απουσιάζει μια θεμελιώδης πολιτική επιδίωξη που κατά τη γνώμη μου είναι να συγκλίνει η οικονομία μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δανειστές μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το ολιστικό σχέδιο.
Και τα δύο κείμενα, παρά τις διαφορές τους που δεν υποτιμώ, «ξεχνούν» να θέσουν ως κεντρικό στόχο τη γεφύρωση των αποκλίσεων με την Ευρώπη που γιγαντώθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Και πώς να το κάνουν, όταν οι συζητούμενες ατελέσφορες ρυθμίσεις για το χρέος, τα γιγάντια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το ανεπαρκές ύψος επενδύσεων απειλούν να «κλειδώσουν» σε βάθος χρόνου τις αποκλίσεις αυτές και να σύρουν την Ελλάδα στην τελευταία ταχύτητα της Ευρώπης;
Τα κείμενα που προανέφερα στέκονται αμήχανα μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί μια πολιτική ταχύρρυθμης ανάπτυξης πολύ πάνω από τους σημερινούς αναιμικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, να καλυφθεί σύντομα το επενδυτικό κενό που υπολογίζεται στα 100 δισ., να μειωθεί δραστικά η ανεργία (κι όχι να μπαίνει στόχος η μείωσή της μόνο στο 14% το 2022), να περιοριστούν οι ταξικές ανισότητες, να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που απειλεί το 36% του πληθυσμού και να αντιμετωπιστούν διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά μείζονα προβλήματα όπως το δημογραφικό και το προσφυγικό.
Δεν κατανοώ γιατί όλα αυτά τα προφανή και αναγκαία για την εθνική μας επιβίωση τα ονομάζουν κάποιοι «αριστερή αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση. Ο κόσμος θα κρίνει.
• Τόσο εσείς όσο και άλλοι βουλευτές, αλλά εσχάτως και υπουργοί, αφήνετε ανοιχτό το θέμα της μη τήρησης των «συμπεφωνημένων» στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Ομως, η κυβέρνηση τα έχει συμπεριλάβει στη συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Τι περιθώριο υπάρχει να μην εφαρμοστούν τελικά;
Με τη μέγιστη πολιτική και κοινωνική πίεση τα περιθώρια είναι αρκετά. Στην περίπτωση, βέβαια, αποχώρησης του ΔΝΤ λόγω χρέους, ισχύει, πιστεύω, η διαβεβαίωση του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή πέρυσι τον Μάιο, που είπε ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους και χωρίς παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Η ώρα των αποφάσεων έρχεται.
Αλλωστε, δεν υπάρχει καμιά οικονομική λογική να επιβληθούν μειώσεις, τη στιγμή που η οικονομία, με τεράστιο κοινωνικό και αναπτυξιακό κόστος, παράγει πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ και δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα 5% του ΑΕΠ. Δηλαδή, τι επιδιώκουμε; Πλεονάσματα 6-7%; Είναι δυνατόν;
Τα περιβόητα «συμπεφωνημένα» υπήρξαν λόγω των αφόρητων πιέσεων του ΔΝΤ που εκτιμούσε ότι χωρίς αυτά δεν θα πιαστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Σε αυτή του την εκτίμηση -όπως και σε τόσες άλλες- το ΔΝΤ έπεσε έξω και, συνεπώς, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ακυρώσει τα ψηφισμένα μέτρα, χωρίς κανένας να αισθάνεται αιφνιδιασμένος.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη τείνει χέρι συνεργασίας προς την Κεντροαριστερά για εκλογική συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ υπάρχουν ζυμώσεις και για κάτι αντίστοιχο σε επίπεδο κυβερνητικής συνεργασίας στο μέλλον. Πώς σχολιάζετε αυτές τις κινήσεις;
Η εμφάνιση της κυρίας Γεννηματά στη Βουλή και η έμπνευσή της να ζητήσει πρόωρες εκλογές, συναγωνιζόμενη σε πολιτική ανευθυνότητα τον κ. Μητσοτάκη, δείχνουν ότι ο χώρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξακολουθεί να μη διαθέτει γραμμή πλεύσης και να μετεωρίζεται στο πολιτικό σκηνικό αντιμετωπίζοντας υπαρξιακού χαρακτήρα προβλήματα.
Βέβαια, βοηθούντος του ιστορικά αμνήμονος κ. Μητσοτάκη και των ανατριχιαστικών απόψεων που εξέφρασε υπέρ του εργασιακού Μεσαίωνα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποχρεώθηκε να πάρει αποστάσεις από τις ultra νεοφιλελεύθερες απόψεις του αρχηγού της Ν.Δ., που από τη δεκαετία του '60 έχει «ξεχάσει» τα τρίκυκλα των Γκοτζαμάνηδων, θυμάται όμως καλά όλο το αντεργατικό και αντιλαϊκό οπλοστάσιο των πολιτικών του προγόνων.
Θα δούμε αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή για αληθινή δοκιμασία των ιδεολογικά ανάρμοστων σχέσεων που συνήψαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Πάντως, στην κοινωνία των πολιτών κάτι φαίνεται να αλλάζει.
Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ευρύτερες δυνάμεις, με αφορμή τη μεταρρύθμιση «Κλεισθένης» και την απλή αναλογική, που συναντά τη λυσσώδη αντίδραση συντηρητικών δυνάμεων και κλειστών κυκλωμάτων τοπικής εξουσίας, επιχειρούν να συναντηθούν και να ξεκινήσουν έναν αναγκαίο διάλογο.
Πρέπει να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε αυτές τις τάσεις, δίνοντάς τους προγραμματικό περιεχόμενο και αναδεικνύοντας ικανά πρόσωπα με τεκμήρια δημοκρατικής συγκρότησης, ατομικής εντιμότητας και προσήλωσης στο δημόσιο συμφέρον.
• Αν αύριο προκηρύσσονταν εκλογές, τι θα λέγατε στους ψηφοφόρους αλλά και στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που απέσυραν τη στήριξή τους στο κόμμα το καλοκαίρι του 2015;
Ο κόσμος της Αριστεράς αλλά και ο ευρύτερος κύκλος της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από απαιτητικούς και υποψιασμένους πολίτες. Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν ακόμη και σήμερα με τραυματικό τρόπο τη διάψευση των προσδοκιών του 2015. Υπάρχει κόσμος που χρεώνει και σε εμάς λάθη αλλά και αποφάσεις που χειροτέρεψαν τη ζωή του.
Σε αυτούς τους πολίτες δεν μπορείς να απευθύνεσαι με επιχειρήματα παλαιάς κοπής, για το κακό που αντιπροσωπεύουν ο Μητσοτάκης και η διψασμένη για επιστροφή στην εξουσία Ν.Δ. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει ξανά τα μυαλά και την καρδιά των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, αναδεικνύοντας το έργο της διακυβέρνησης αλλά και την προοπτική που υπάρχει αν ξεφύγουμε από το λίγο και το στενό που μας καθηλώνει και ανοιχτούμε σε έναν πιο ευρύ και φιλόδοξο ορίζοντα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Αυτόν τον κόσμο με τον οποίο συνομιλώ καθημερινά πρέπει να ξαναφέρουμε κοντά μας, με την αναζωογόνηση του κόμματος, που σήμερα είναι εντελώς περιθωριοποιημένο και παρακολουθεί από μεγάλη απόσταση την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Εν κατακλείδι, μόνο οι διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική μας και η κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών μπορούν να διασφαλίσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης:«Η Αριστερά δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης»"

Τόσκας για Ρουβίκωνα: Χαρτάκια πετάνε και έξω από τον Λευκό Οίκο και δεν συλλαμβάνονται

Τις διαμαρτυρίες που γίνονται έξω από τον Λευκό Οίκο έφερε ως παράδειγμα ο Νίκος Τόσκας, για να εξηγήσει την αντίδραση της αστυνομίας απέναντι στον Ρουβίκωνα.

Και έξω από τον Λευκό Οίκο πετάνε χαρτάκια, αλλά δεν συλλαμβάνονται, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίοτη, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Προσπαθούμε να συλλαμβάνουμε όσους εκτρέπονται και παραβαίνουν τον νόμο και τους οδηγούμε στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 περιπτώσεις στις οποίες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μέλη αυτής της ομάδας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα μπαίνει η αστυνομία στα Εξάρχεια και τώρα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Εστιάζουμε στα κυκλώματα ναρκωτικών γιατί αυτά τροφοδοτούν και άλλες παραβατικές καταστάσεις», ανέφερε ο κ. Τόσκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το κύριο πρόβλημα στην περιοχή το δημιουργούν «κάποιοι μπαχαλάκηδες οι οποίοι παρουσιάζονται δήθεν ως επαναστάτες αλλά συνδέονται ή χρησιμοποιούνται από κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών. Συνδέονται και - εκούσια ή ακούσια - αυτά υπερασπίζονται».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας για Ρουβίκωνα: Χαρτάκια πετάνε και έξω από τον Λευκό Οίκο και δεν συλλαμβάνονται "

Ιερώνυμος για Σκοπιανό: Δεν δίνουμε πουθενά το όνομα της Μακεδονίας

Μήνυμα ότι «δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας» έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσον αφορά την χρήση του όρου Μακεδονία για το όνομα των Σκοπίων.

«Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας» είπε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε, για να παραστεί στα εγκαίνια της Λαογραφικής έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι για τις τελικές αποφάσεις υπεύθυνη θα είναι η Βουλή.

«Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος για Σκοπιανό: Δεν δίνουμε πουθενά το όνομα της Μακεδονίας"

ΟΠΕΚΑ -Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 (οδηγίες)

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2018.

Για την ηλεκτρονική υπηρεσία πιέστε εδώ.

Στις 25-27 Ιουνίου καταβάλλεται η Β’ δόση του Επιδόματος Παιδιού 2018 σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει μέχρι τις 20 Ιουνίου δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και αίτηση Α21. H πλατφόρμα θα παραμείνει διαθέσιμη στους δικαιούχους που επιθυμούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και αίτηση Α21 μετά την 20η Ιουνίου. Στις 25-27 Ιουλίου θα ακολουθήσει η καταβολή της Γ’ δόσης 2018.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού:

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 Θα πρέπει να έχετε υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2017.

Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα 3 – Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

Ακύρωση Αίτησης: Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΠΕΚΑ -Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 (οδηγίες)"

Θεσσαλονίκη: Ανατροπή για την υπεξαίρεση από θυρίδες- Στο αρχείο η υπόθεση από την ανακρίτρια

Ανατρέπεται το σκηνικό με την υπόθεση της κλοπής τραπεζικών θυρίδων από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκης, για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος έξι υπαλλήλους της Τράπεζας για υπεξαίρεση πολύτιμων αντικειμένων αξίας 2,67 εκατομμυρίων ευρώ. Η ανακρίτρια για εγκλήματα διαφθοράς Θεσσαλονίκης έκλεισε τη δικογραφία, με τυπικές κλήσεις, θεωρώντας δηλαδή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής σε βάρος των κατηγορουμένων, γι’ αυτό έκρινε ότι δεν έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις.

Η περάτωση της δικογραφίας με αυτόν τον τρόπο και χωρίς οι 13 μηνυτές να κληθούν να λάβουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, ούτε να καταθέσουν, προκάλεσε την αντίδραση όσων υποστηρίζουν πως είναι θύματα. «Στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία, μέχρι και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που δείχνουν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε», είπε στο protothema.gr εκπρόσωπος ενός εκ των θυμάτων. Υποστηρίζουν ότι ο εισαγγελέας, στον οποίο έχει διαβιβαστεί η δικογραφία για έγκριση της αρχειοθέτησης, πρέπει να την επιστρέψει στην ανάκριση, για να ληφθούν έστω μαρτυρίες των θυμάτων.

Η υπόθεση των τραπεζικών θυρίδων του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης καταγγέλθηκε αρχικά το καλοκαίρι του 2014. Ο ένας μετά τον άλλον όμως πελάτες διαπίστωναν πως είχαν χάσει όσα είχαν τοποθετήσει στις τραπεζικές θυρίδες τους, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν τόσο στις μηνύσεις που κατέθεσαν όσο και στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν βάλει μέχρι και χρήματα από το εφάπαξ τους, φοβούμενοι «κούρεμα» καταθέσεων λόγω της κρίσης, ήταν ορισμένοι που είπαν πως έχασαν τα περιεχόμενα των θυρίδων τους. Κυρίως όμως πρόκειται για παλιές θυρίδες οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Η υπόθεση κινήθηκε αρχικά από έναν συνταξιούχο οδοντίατρο, ο οποίος στη μήνυσή του ανέφερε ότι έχασε αντικείμενα αξίας που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ήταν από τους παλιότερους ιδιοκτήτες θυρίδας στο υποκατάστημα και ήταν ο πρώτος που απευθύνθηκε αρχικά στην ασφάλεια και στη συνέχεια στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας μάλιστα τα μέτρα ασφαλείας των θυρίδων στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Μάλιστα, άλλος μηνυτής, στη συζήτηση της αγωγής που κατέθεσε σε βάρος της Τράπεζας παρουσίασε σειρά φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονται φίλοι του που κατάφεραν ανενόχλητοι να μπουν στον χώρο των θυρίδων, παρά τις υποτιθέμενα απαγορευτικά μέτρα, ενώ παρουσίασε μέχρι και… αντικλείδι της θυρίδας του, παρ’ ότι αυτό τεχνικά δεν μπορεί να γίνει αφού το μοναδικό κλειδί κρατάει η Τράπεζα.

Ακολούθησε από τον εισαγγελέα διαφθοράς ποινική δίωξη για υπεξαίρεση από εντολοδόχο και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος έξι υπαλλήλων, ηλικίας 61 έως 64 χρόνων, οι οποίοι είχαν καθήκοντα που σχετίζονται με τη φύλαξη των θυρίδων, στο διάστημα 1999 έως 2016. Η υπόθεση παραπέμφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς και πριν λίγες ημέρες έκλεισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ανατροπή για την υπεξαίρεση από θυρίδες- Στο αρχείο η υπόθεση από την ανακρίτρια"

Ελλάδα: Πρόστιμα ύψους 97 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Την υποχρέωση των κρατών μελών της Ε.Ε. για περιορισμό της εναπόθεσης σε ΧΥΤΑ κατά 10% τόνισε ο ο διευθυντής επί τιμής της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν, Γιώργος Κρεμλής, υπεύθυνος για θέματα κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη, μιλώντας από το βήμα της σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΑΝΑΚΕΜ και το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων: ποιος, πώς, πού, γιατί. Υποχρεώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις».

Όπως επισήμανε στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 80% και «ένα πολύ μικρό ποσοστό πηγαίνει σε ΧΑΔΑ, που σήμερα ανέρχονται σε 64 στη χώρα μας και για τη λειτουργία των οποίων – όπως είπε – «πληρώνουμε πρόστιμα 40.000 ευρώ/μηνιαίως. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει 97 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένων και των προστίμων για τους ΧΑΔΑ«.

«Να μπούμε στη λογική των πράσινων διαγωνισμών εκτέλεσης έργων στην Ελλάδα, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι για την κυκλική οικονομία» πρόσθεσε κι ανέφερε ενδεικτικά ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται, στην εκτέλεση έργων, ανακυκλώσιμα υλικά, από Απόβλητων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

«Η Ελλάδα δεν διαθέτει μονάδα ανακύκλωσης γυαλιού, όμως την ίδια στιγμή στη Βουλγαρία λειτουργούν τέσσερις«, υπογράμμισε ο κ. Κρεμλής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργειακή αξιοποίηση υπολείμματος ανακυκλώσιμων υλικών ποσοστού από 15% έως και 20% στην Ελλάδα.

Περισσότεροι πόροι από την ΕΕ στην κυκλική οικονομία

Επίσης τόνισε ότι, μπορεί η πραγματικότητα να αφορά στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (26η) της κατάταξης, σε επίπεδο ΕΕ, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή πρακτικών με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας – ακολουθούν Μάλτα και Κύπρος στις 27η και 28η αντίστοιχα -, όμως, θα μπορέσει να κερδίσει έδαφος με συνεργασίες και σκληρή δουλειά και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό, νέους και περισσότερους πόρους και τρόπους, που έχει ήδη αποφασίσει ότι θα διαθέσει στον τομέα η ΕΕ, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Όπως είπε, ότι οι χώρες του Νότου στην ΕΕ, οι οικονομίες των οποίων φαίνεται να έχουν «κλονιστεί» περισσότερο, έναντι αυτών του Βορρά, αναμένεται να ευεργετηθούν περισσότερο, «αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ούτε το ποσοστό με το οποίο θα ευνοηθούν περισσότερο οι πρώτες».

Ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως ο τομέας της κυκλικής οικονομίας δεν υποστηρίζεται μόνο πολιτικά από την ΕΕ, ο κ. Κρεμλής επισήμανε ότι έχει ήδη αποφασιστεί για τα κράτη /μέλη μια διετής μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των οδηγιών και την έναρξη της κυκλικής οικονομίας, ενώ για την Ελλάδα θα είναι πενταετής, εξέλιξη που χαρακτήρισε «αρνητική», λόγω και των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης που παρουσιάζει, ήτοι 17%. Πάντως, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι θα καταφέρει να πιάσει τον εθνικό στόχο για το 2020, που αφορά σε ανακύκλωση που θα φτάνει στο 70%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα: Πρόστιμα ύψους 97 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις"

ΔΕΗ: Προθεσμία 10 ημερών στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Προθεσμία δέκα ημερών (έως τις 12 Ιουνίου) δίνει η ΔΕΗ στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές από κατανάλωση ρεύματος, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά για την προκαταβολή και να προβούν σε διακανονισμό των υπολοίπων των οφειλών τους.

Μέχρι τότε αναστέλλονται όλες οι αποκοπές ηλεκτρικής ενέργειας και θα γίνεται άμεσα επανασύνδεση των παροχών που είναι κομμένες.

Η ΔΕΗ καλεί τους υπεύθυνους των οργανισμών να ανταποκριθούν, αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία και τονίζει ότι το πλαίσιο διακανονισμών της είναι απολύτως επαρκές και ρεαλιστικό, ώστε την επόμενη διετία να προκύψει η κανονικότητα στις σχέσεις τους με την Επιχείρηση.

Τέλος, σημειώνει ότι διαδόσεις περί 100 δόσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Προθεσμία 10 ημερών στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές "

FAZ: Η ΕΕ δίνει €4,5 δισ. στη Γερμανία για το προσφυγικό

Το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πάρει η Γερμανία από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021 έως 2027.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. «Δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους αναφορικά με την είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία, η Γερμανία θα πάρει 4,5 δισ. ευρώ για το προσφυγικό από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η Γερμανία για κάθε πολίτη εκτός ΕΕ θα εισπράττει 2.800 ευρώ. Αναμένεται ωστόσο και άλλες χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα να επωφεληθούν από αυτή την πολιτική εισπράττοντας περισσότερα χρήματα.

Στόχος της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής είναι να ευνοηθούν περιοχές οι οποίες υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το μεταναστευτικό. Μέχρι σήμερα το μεταναστευτικό δεν έπαιζε κανένα ρόλο στην κατανομή των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η ιδέα που διέρρευσε από κύκλους των Βρυξελλών έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να εφαρμοστεί και να γίνει πραγματικότητα και φυσικά, θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τα κράτη-μέλη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: Η ΕΕ δίνει €4,5 δισ. στη Γερμανία για το προσφυγικό"

Απίστευτο: Η Τουρκία πουλά αρχαία ελληνική πόλη -Εναντι 5,6 εκατ. λιρών

Η αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας βγαίνει στην αγορά για 5,6 εκατομμύρια λίρες γράφουν οι Times σε ανταπόκρισή τους από την Κωνσταντινούπολη!
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας που βρίσκεται κοντά στο τουρκικό θέρετρο της Αλικαρνασσού, έχει βγει προς πώληση από το 2015, αλλά καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα αγοραστής, η τιμή μειώθηκε κατά 1,5 εκατομμύριο λίρες.
Ο χώρος των 330 στρεμμάτων περιλαμβάνει θέατρο, ακρόπολη και νεκρόπολη και αφού ποτέ δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, θα μπορούσε να έχει πολλούς θησαυρούς κρυμμένους κάτω από τη γη.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Times, η σύγχρονη Τουρκία φιλοξενεί πολλά αρχαία μνημεία της Ελλάδας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται κατά μήκος του Αιγαίου και των ακτών της Μεσογείου. Οι χώροι αυτοί, καθώς και άλλοι ανήκουν στο τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και σε αυτούς έχουν γίνει προσεκτικές ανασκαφές και είναι καλά διατηρημένοι.
Άλλοι μικρότεροι χώροι όμως όπως είναι η Βαργυλία συχνά απειλούνται.
Το κυνήγι του θησαυρού είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στην Τουρκία, τόσο σε αρχαίες τοποθεσίες όσο και σε μέρη όπου υπάρχουν φήμες ότι οι αρμενικές οικογένειες έθαψαν το χρυσό τους πριν φεύγουν από την Ανατολία το 1915.
Φωτογραφίες: Wikimedia/Hurriyet/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Η Τουρκία πουλά αρχαία ελληνική πόλη -Εναντι 5,6 εκατ. λιρών "

Νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας: Μείωση προστίμου, διαγραφή οφειλών και περιορισμοί στους «εργολάβους»

Στη δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε το νομοσχέδιο- σκούπα του Υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την αλλαγή του τρόπου επιβολής προστίμου για την αδήλωτη εργασία, τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και ευνοϊκές αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών. Θέτει επίσης περιορισμούς στο καθεστώς της μαθητείας και της εργολαβίας ενώ εποπτεύει και ενθαρρύνει την αναδοχή των ασυνόδευτων στη χώρα μας ανηλίκων- υπηκόων τρίτων χωρών.

· Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας

Το νομοσχέδιο διαμορφώνει μία νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία.

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής. α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, και β) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.

Ωστόσο προβλέπεται η δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης. Δηλαδή το πρόστιμο θα μειώνεται:


α) στο ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μηνών,

β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι (6) μηνών, και

γ) στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών (πχ τουριστική περίοδος) εφόσον ο χρόνος λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης δεν επαρκεί για τη συμπλήρωση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου απασχόλησης ο εργοδότης μπορεί να προβεί σε κατάτμηση της σύμβασης ορισμένου χρόνου κατά την περίοδο λειτουργίας στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος και κατά την επόμενη περίοδο λειτουργίας. Διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί υποχρέωσης επαναπρόσληψης εργαζομένων εποχικών επιχειρήσεων εξακολουθούν να ισχύουν.

· Κανόνες στις εργολαβίες

Θεσπίζονται κανόνες με σκοπό η ευθύνη κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου να επιβαρύνει τον αναθέτοντα εργολάβο η υπερεργολάβο έναντι του εργαζομένου. Έτσι, διευρύνεται η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αναθέτει, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, την εκτέλεση έργου ή τμήματος έργου (αναθέτων) σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργολάβο) ευθύνεται εις ολόκληρον και αλληλεγγύως με τον εργολάβο έναντι των εργαζομένων του τελευταίου για την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης.

Στη σύμβαση ανάθεσης έργου ή τμήματος του έργου περιλαμβάνεται ειδικός όρος για την υποχρέωση τήρησης από τον εργολάβο των διατάξεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και της νομοθεσίας για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Ο εργολάβος υποχρεούται να αποστέλλει κάθε μήνα στον αναθέτοντα αποδείξεις καταβολής των αποδοχών και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης και βεβαιώσεις καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του, καθώς και των εργαζομένων του υπεργολάβου σε περίπτωση υπεργολαβίας.


Ο αναθέτων διατηρεί το δικαίωμα αναγωγής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ιδίως εάν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εργολάβου και του τυχόν υπεργολάβου προς τους εργαζομένους τους. Δέουσα επιμέλεια θεωρείται ότι υπάρχει, ιδίως όταν ο αναθέτων σωρευτικά:

α) αξιώνει από τον εργολάβο, σύμφωνα με την παρ. 4, την αποστολή των μηνιαίων αποδείξεων καταβολής των αποδοχών και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης καθώς και των μηνιαίων βεβαιώσεων καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του εργολάβου και του τυχόν υπεργολάβου,

β) αποστέλλει εξώδικη δήλωση στον εργολάβο και τον τυχόν υπεργολάβο αμέσως μετά τη διαπίστωση της παράβασης των υποχρεώσεών τους έναντι των εργαζομένων τους ή της μη τήρησης της υποχρέωσης της περ. α', καλώντας τους να συμμορφωθούν εντός δεκαπέντε (15) ημερών, και

γ) καταγγέλλει τη σύμβαση με τον εργολάβο αμέσως μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της εξώδικης δήλωσης της περ. β'.

Δικαίωμα αναγωγής, υπό τους ίδιους όρους, έχει και ο εργολάβος έναντι του υπεργολάβου.


Αν η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης του αναθέτοντα, ο τελευταίος υποχρεούται από κοινού με τον εργολάβο ή και τον υπεργολάβο να τηρεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ευθυνόμενος εις ολόκληρον και αλληλεγγύως με τον εργολάβο ή και τον υπεργολάβο για την ικανοποίηση των χρηματικών αξιώσεων των εργαζομένων που απορρέουν από τις εν λόγω διατάξεις, καθώς και από τις διατάξεις για το εργατικό ατύχημα.

Η εις ολόκληρον και αλληλέγγυα ευθύνη της παρ. 1 ισχύει για τρία (3) έτη από τη λήξη της σύμβασης μεταξύ αναθέτοντα και εργολάβου.

Οποιαδήποτε συμφωνία των μερών που αποκλείει ή περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων από το παρόν άρθρο είναι αυτοδικαίως άκυρη.

Ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, εφόσον δεν είναι αντίθετες με τις διατάξεις του παρόντος, εξακολουθούν να ισχύουν.


· Πρακτική άσκηση και μαθητεία σε επιχειρήσεις

O εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που απασχολεί για πρακτική άσκηση ή μαθητεία, καθώς και κάθε μεταβολή της απασχόλησης αυτής, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που απασχολούνται για πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 17% του συνολικού προσωπικού κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και σε κάθε περίπτωση τα σαράντα (40) άτομα. Η διάταξη έχει στόχο να περιορίσει την αυθαιρεσία που επικρατεί κυρίως στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις όπου η πλειοψηφία του προσωπικού αμείβεται με το καθεστώς της μαθητείας.

Διαγραφή αμφισβητουμένων οφειλών

Με άλλη διάταξη διαγράφονται οι αμφισβητούμενες οφειλές κυρίως προς τον πρώην ΟΕΕ που δημιουργήθηκαν πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, δηλαδή έως 31/12/2016.
Αυτό σημαίνει ότι δε θα απειλούνται πλέον από το ΚΕΑΟ οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

Α) Δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (πριν το 1993) οι οποίοι είχαν μπλοκάκι για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες και ο ΟΑΕΕ ζήτησε αναδρομικά υπέρογκα ποσά για την υποχρεωτική ασφάλιση σε αυτόν.

Β) Νέοι ασφαλισμένοι (από την 1/1/1993 και μετά) στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών οι οποίοι μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από ΟΑΕΕ εφόσον είχαν 25 ημέρες ασφάλισης κάθε μήνα στο ΙΚΑ. Πολλοί αμελούσαν κάθε χρόνο τη βεβαίωση εξαίρεσης η το ταμείο διαπίστωνε ότι δεν συγκέντρωναν και τα 25 ένσημα με αποτέλεσμα να τους καταλογίζονται εισφορές.

Γ) Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ μικροεπιχειρηματίες και μικροξενοδόχοι, με απαλλακτικές από τον ΟΑΕΕ βεβαιώσεις, λόγω δραστηριότητάς τους σε μικρούς Δήμους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι μπορεί να χρεώνονταν με αναδρομικές εισφορές από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος ζητούσε εκκαθαριστικό εφορίας για να κρίνει αν υπάρχει υποχρέωση ή όχι υπαγωγής στην ασφάλιση με βάση εισοδηματικό κριτήριο.

Δ) Αμφισβητούμενα χρέη από το παρελθόν «σέρνουν» και μηχανικοί που βρίσκονταν ανάμεσα σε ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ επειδή είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, συναφή με το επάγγελμα του μηχανικού.

Για την επίλυση των ασφαλιστικών αμφισβητήσεων θα εκδίδεται υπουργική απόφαση ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την υπουργική απόφαση, θα καθορίζονται κάθε φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε να εξαιρεθεί η εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων από την ασφάλιση και κατ’ επέκταση να απαλλαχτεί από οφειλές (βεβαιωμένες και μη) ή από τόκους, προσαυξήσεις, τέλη ή τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Ειδικότερα η διάταξη αναφέρεται σε βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς πρώην Φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας περί την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων Φορέων για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2016, οι οποίες «δύνανται να διαγράφονται ή να απαλλάσσονται τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων». Προσοχή, καθώς «τυχόν καταβληθέντα από τους ασφαλισμένους ποσά έναντι των ανωτέρω οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται».

Η εύλογη αμφιβολία μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από : (α) ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμένου-οφειλέτη, (β) ύπαρξη αντίθετων αποφάσεων των δικαστηρίων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος, (γ) προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση, (δ) ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του θέματος από τη διοίκηση, (ε) πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από Φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.
Για την υπαγωγή των ασφαλισμένων στην ανωτέρω υπουργική απόφαση επίλυσης ασφαλιστικής αμφισβήτησης υποβάλλεται σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Μετά την εξέταση του αιτήματος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εκδίδεται σχετική απόφαση. Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ασφαλισμένων των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ακόμη και εάν αυτές έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό.


Δεν απαιτείται διακοπή εργασίας με την αίτηση συνταξιοδότησης

Επίσης, ρυθμίζεται ενιαία εντός του ΕΦΚΑ η έναρξη του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης (1η του επόμενου μήνα) και η λήξη (στο τέλος του μήνα εντός του οποίου επέρχεται ο λόγος διακοπής της σύνταξης). Επιπλέον, δεν θα είναι υποχρεωτική πλέον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση.
Η διάταξη δίνει λύση στους ασφαλισμένους κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες που έπρεπε να μεταφέρουν στα παιδιά τους την επιχείρηση τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Η ρύθμιση προβλέπει ότι δεν απαιτείται πλέον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας ή της μισθωτής απασχόλησης, προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση. Έτσι, σε όσες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος επιθυμεί να συνεχίσει τη μισθωτή δραστηριότητά του ή την αυτοαπασχόληση, μπορεί να το δηλώσει και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει περικοπή κατά 60% της σύνταξής. Ειδικά για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες οδηγούς, εκπαιδευτές και αυτοκινητιστές για τους οποίους απαιτείται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η κατάθεση της επαγγελματικής άδειας οδήγησης για την έναρξη της συνταξιοδότησης, το δικαίωμα σύνταξης ξεκινά την πρώτη του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης της επαγγελματικής άδειας οδήγησης. Σε αντίθετη περίπτωση, η χορήγηση της σύνταξης ξεκινά την πρώτη ημέρα του επομένου μήνα από εκείνον εντός του οποίου κατατέθηκε η επαγγελματική άδεια οδήγησης. Ακόμη απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Μικρότερα πρόστιμα για οφειλές ΟΤΑ και εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ προς ΕΦΚΑ

Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση των Δήμων να καταβάλουν τις βασικές οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές σχολικών φυλάκων που είχαν προσληφθεί στους Δήμους με προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας χωρίς τα επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Διαγράφονται δηλαδή πρόστιμα και προσαυξήσεις από τους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα προκειμένου να πληρωθούν οι εισφορές των εργαζόμενων που αντιμετωπίζονταν ως μαθητευόμενοι.

Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση των αγροτών

Προβλέπεται η άμεση εγγραφή του αγρότη στον ΕΦΚΑ Αγροτών από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης άσκησης της ασφαλιστέας δραστηριότητας, εφόσον για τη δραστηριότητα απαιτείται έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ. Αν δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση, η ασφάλιση θα εκκινεί πρώτη του μήνα υποβολής του Απογραφικού Δελτίου. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου. Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κλπ). Γι αυτούς τους ασφαλισμένους προέκυπτε συχνά ζήτημα εντοπισμού της έναρξης στον πρώην ΟΓΑ και αμφισβήτηση του χρόνου ασφάλισης. Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης. Ο αναδρομικός έλεγχος υπαγωγής ή διαγραφής κρίνεται σε δεύτερο χρόνο (ο Φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης).

Αντίστοιχα ρυθμίζεται και η διακοπή της ασφάλισης, η οποία επέρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της βεβαίωσης διακοπής από τη ΔΟΥ ή της αίτησης διακοπής. Εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής ανατρέχουν στην πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής του Απογραφικού Δελτίου και αντίστοιχα η διακοπή στο τέλος του μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης. Από το 2019, οι αγρότες θα βγαίνουν στη σύνταξη με βάση την ημερομηνία γέννησής τους όπως και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι και όχι κάθε Ιούλιο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει πως σταματά το παλιό καθεστώς και οι αγρότες :

α) θα πληρώνουν εισφορές μέχρι τον μήνα διακοπής από τη ΔΟΥ ή της αίτησης διακοπής από την ασφάλιση του ΕΦΚΑ Αγροτών αν ασφαλίζονται με απογραφικό δελτίο.

β) θα συνταξιοδοτούνται ανάλογα με τον μήνα κατά τον οποίο κλείνουν την προβλεπόμενη ηλικία και όχι τον Ιούλιο κάθε χρονιάς.

Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων

Μεριμνώντας για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, το σχέδιο νόμου εισάγει το σύστημα της επιτροπείας, θεσμοθετεί τα αρμόδια όργανα και καθορίζει επακριβώς τις αρμοδιότητες του επιτρόπου.
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο ΕΚΚΑ και δημιουργούνται ηλεκτρονικά μητρώα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας.

Επίσης, το νομοσχέδιο ορίζει διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου σε ανάδοχους γονείς, σύμφωνα με τις διατάξεις της πρόσφατης νομοθεσίας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας: Μείωση προστίμου, διαγραφή οφειλών και περιορισμοί στους «εργολάβους»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news