facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Δημοσκόπηση Alco: Κλείνει η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Όχι σε πρόωρες εκλογές λέει το 49%

Οριακό κλείσιμο της “ψαλίδας” στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Alco για το Kontra Channel, που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 16 – 20 Μαΐου, με τη διαφορά να έχει μειωθεί στις 4,7 μονάδες έναντι 4,9 τον Φεβρουάριο του 2018, σε αντίστοιχη μέτρηση της εταιρείας.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 22%, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 17,3% (από 16,7%) του δείγματος. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο κόσμος, ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή με 6% (σταθερό), το Κίνημα Αλλαγής με 5,5% (από 5,4%) και το ΚΚΕ με 5,1% (από 5,3%).
Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, βρίσκονται τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5% (από 1,8%), η Ενωση Κεντρώων με 2% (από 1,8%) και η Λαϊκή Ενότητα με 1,8% (από 2,5%).
Μεγάλο ενδιαφέρον, έχουν οι σημαντικές μετακινήσεις του εκλογικού σώματος, με το 28% που είχε ψηφίσει Ποτάμι στις προηγούμενες εκλογές, να έχει μετακινηθεί στη ΝΔ, διατηρώντας μόνο 24% που πέρασε στο Κίνημα Αλλαγής. Σημαντικές απώλειες φαίνεται να είχε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με το 21% να επιλέγει τώρα τη ΝΔ, ενώ η μετακινήσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν τις μεγαλύτερες μεταβολές στις πρώτες θέσεις είναι το 16% των αναποφάσιστων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 10% της νέας αποχής.

ontra
Παρά την αυξανόμενη συσπείρωση, μεγάλο παραμένει το ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 16,7%. Ποσοστό που ικανό να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς θα ενισχύονται οι συσπειρώσεις των κομμάτων. Αποχή ήταν η απάντηση του 10,2% και λευκό δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το 4,3%.
Τα σενάρια πρόωρων εκλογών ανεβάζουν τις συσπειρώσεις
Οι συσπειρώσεις συνεχίζουν να αναπροσαρμόζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 51%, τη ΝΔ στο 87%, τη Χρυσή Αυγή στο 88% το Κίνημα Αλλαγής στο 63% και το ΚΚΕ στο 92%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται στο 51% και η Ένωση Κεντρώων στο 55%. Οι υψηλές συσπειρώσεις είναι αναμενόμενες σε Χ.Α. και ΚΚΕ, ενώ το 51% στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει περιθώρια για σημαντικές αναπροσαρμογές το επόμενο διάστημα.
Την αποχώρηση του ΔΝΤ ζητά το 58% των Ελλήνων!
Σχεδόν δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 58%) θεωρούν ότι η χώρα θα κέρδιζε σημαντικά από την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύεται ότι συμφέρει ή όχι την Ελλάδα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μόλις το 21% απάντησε ότι συμφέρει, δεν ξέρω/ δεν απαντώ επίσης 21%, ενώ το 58% απάντησε πως δεν την συμφέρει.
Το 79% καταδικάζει την εποχή του δικομματισμού
Μία εποχή με έντονη την οσμή σκανδάλων, φαίνεται πως έχει χαρακτηριστεί από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα της περιόδου. Στην ερώτηση πιστεύετε ότι υποθέσεις όπως αυτές της Siemens και της Novartis αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ή χαρακτηρίζουν μία ολόκληρη εποχή, το 79% απάντησε ναι, με μόλις το 12% να βλέπει τις υποθέσεις ως μεμονωμένα περιστατικά και το 9% να επιλέξει το δεν ξέρω/ δεν απαντώ,
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Alco, για το Kontra Channel, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών, σε όλη την Ελλάδα. Ο χρόνος πραγματοποίησης της έρευνας ήταν από 16 έως 20 Μαΐου 2018.
dikaiologitika





Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Κλείνει η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Όχι σε πρόωρες εκλογές λέει το 49%"

Δικηγόροι: Καταδικάζουμε τις επιθέσεις Κοντονή -Θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Κατά μέτωπο επίθεση στον Σταύρο Κοντονή κάνει η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε χθες, στον απόηχο της κόντρας που ξέσπασε με αφορμή την παραίτηση του προέδρου Νίκολαου Σακελλαριου.

Ομως ο «πόλεμος» είναι βαθύτερος αφού σχετίζεται με την πρόσφατη εξαγγελία για την διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, αλλά και με μια σειρά αιτημάτων, τα οποία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Όλα τα παραπάνω μάλιστα θα γίνουν αντικείμενο ημερίδας της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, με θέμα «Η κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσυνης σήμερα» η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ζάκυνθο, τον Σεπτέμβριο, τόπο καταγωγής του Σταύρου Κοντονη.

Η ανακοίνωση του σώματος έχει ως εξής:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε στις21.5.2018 στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημητρίου Βερβεσού, και αποφάσισε τα εξής:

1. Υπενθυμίζει ότι η από 16.5.2018 δήλωση του Προέδρου της Ολομέλειας επ’ αφορμή της παραίτησης του Προέδρου του ΣτΕ, απηχεί τις πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος, και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επίθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μέσα από συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, την οποία θεωρεί θεσμική εκτροπή και προσβολή του συνόλου των δικηγόρων της χώρας.

2. Θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικηγόρων, που αποτελεί λύδια λίθο του κράτους δικαίου, από κάθε είδους παρεμβάσεις από όπου κι αν προέρχονται.

3. Στηλιτεύει:

α) Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των δικαστικών καταστημάτων της χώρας,με ουσιώδεις ελλείψεις σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή(κλιματιστικά μηχανήματα, ανελκυστήρες, υπολογιστές, αναλώσιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας, μηχανήματα ασφαλείας× απουσία ιατρικής υποστήριξης και επαρκών μέτρων ασφάλειας στους χώρους των δικαστηρίων κ.λπ.)

β) Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που έχει θέσει το δικηγορικό σώμα, και ιδίως :

• Οι δραματικές καθυστερήσεις εξόφλησης των οφειλομένων δικηγορικών αμοιβών της Νομικής Βοήθειας
• Οι τραγικοί ρυθμοί της απονομής της δικαιοσύνης, και δη της διοικητικής, στα περισσότερα Δικαστήρια της Χώρας.
• Η μη υλοποίηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε όλα τα δικαστήρια, τηςηλεκτρονικής παρακολούθησης της ροής των δικογράφων αστικής, ποινικής και διοικητικής διαδικασίας, καθώς και η έλλειψη κάθε διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων και των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών, για εξαιρετικό μακρό χρονικό διάστημα
• Η διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος του άρθρου 340 παρ. 1 ΚΠΔ, που επιτρέπει τη διεξαγωγή δικών χωρίς συνήγορο υπεράσπισης,
για τα οποία υπεύθυνη είναι κυρίως η ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου.

4. Το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει να προβάλλει θεσμικά και με επιχειρήματα τις θέσεις του και να επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση πριν τη λήψη αποφάσεων, που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης και στην άσκηση της δικηγορίας. Δεν θα παρακολουθήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης στη συγκρουσιακή του λογική και την τακτική της ανακοίνωσης μέτρων και νομοθετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών πριν καν ακουσθεί η γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (βλ. νόμος για τη Διαμεσολάβηση, ίδρυση δύο (2) νέων Πρωτοδικείων στην Αττική), που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη Δικαιοσύνη και τους συλλειτουργούς της.

Γι’ αυτό η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την διοργάνωση ανοικτής δημόσιας εκδήλωσης – ημερίδας, με θέμα την κατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης σήμερα, ταυτόχρονα με τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στη Ζάκυνθο, τον Σεπτέμβριο του 2018.

5. Τέλος, αποφάσισε την διενέργεια συμβολικής στάσης εργασίας μίας ώρας, των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς(επιστήμονες, εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους κλπ), την Τετάρτη, 30.5.2018, από 11.00 έως 12.00, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της «Κοινωνικής Συμμαχίας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι: Καταδικάζουμε τις επιθέσεις Κοντονή -Θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης "

Μπέος για Μπουτάρη: Στο ξύλο οι άντρες απαντάμε με ξύλο

«Οι άντρες, αν δεχτούμε επίθεση με ξύλο, απαντάμε με ξύλο. Ούτε βάζουμε τα κλάματα, ούτε βάζουμε τον πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις», δήλωσε ο Αχιλλέας Μπέος, σχολιάζοντας την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στο Focus Fm και αφού καταδίκασε κάθε μορφή βίας, σε ερώτηση γιατί το δημοτικό συμβούλιο του Βόλου δεν ασχολήθηκε με το θέμα, όπως έκαναν ανάλογα δημοτικά συμβούλια, ο κ. Μπέος απάντησε:

«Είναι πάγια θέση μας σε ό,τι αφορά θέματα εκτός πόλης, να μην παίρνουμε θέση. Έχουμε τόσα προβλήματα στο Βόλο, με τον Μπουτάρη θα ασχοληθούμε;».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπέος για Μπουτάρη: Στο ξύλο οι άντρες απαντάμε με ξύλο"

Η Μέρκελ τηλεφώνησε σε Τσίπρα και Ζάεφ για το ονοματολογικό

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Αυτό επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου της Καγκελαρίου στη Deutsche Welle, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ με τους δύο πρωθυπουργούς, έγινεν μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση Ζάεφ ότι συζητά το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» και αμέσως μετά την αντίδραση της αντιπολίτευσης που «πάγωσε» το θέμα και ανάγκασε την κυβέρνηση να δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχει ένα όνομα με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Η Ανγκελα Μέρκελ, την περασμένη εβδομάδα, στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Σόφια είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με Τσίπρα και Ζάεφ μετά τις οποίες δήλωνε χαρούμενη επειδή οι συνομιλίες μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας προχωρούν καλά. «Και οι δύο χώρες έχουν κάνει πρόοδο, παρόλο που ακόμα δεν έχουν φτάσει στον στόχο τους» είχε δηλώσει τότε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μέρκελ τηλεφώνησε σε Τσίπρα και Ζάεφ για το ονοματολογικό "

Επιτυχής τοποθέτηση stent στον Πρ. Παυλόπουλο

Σε επιτυχημένη τοποθέτηση stent υπεβλήθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση ενός stent και η διαδικασία ολοκληρώθηκε απολύτως επιτυχώς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει την Τετάρτη κανονικά το πρόγραμμά του.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτυχής τοποθέτηση stent στον Πρ. Παυλόπουλο"

Τρίτο «όχι» του τουρκικού δικαστηρίου στην αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Για τρίτη φορά το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης.

Για μία ακόμη φορά, η αιτιολογία ήταν πως οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και είναι ύποπτοι διαφυγής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτο «όχι» του τουρκικού δικαστηρίου στην αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών "

Ξανά στην Αθήνα οι Γάλλοι για φρεγάτες

Συνάντηση της γαλλικής εταιρείας NAVAL GROUP με εκπροσώπους εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη ΓΔΑΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των παραμέτρων, ευκαιριών και στόχων μιας πιθανής συνεργασίας της γαλλικής εταιρείας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 26 εταιρείες. Στη συνάντηση παρευρίσκοντο και εκπρόσωποι της γαλλικής πρεσβείας. Αξίζει να ειπωθεί πως κλιμάκιο των Γάλλων είχε βρεθεί και πάλι στην Αθήνα στις αρχές του μήνα.

Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη γαλλική εταιρεία φτιάχνει τις γνωστές πλέον στην Ελλάδα φρεγάτες FREMM για τις οποίες το σενάριο της χρονομίσθωσης στην Ελλάδα από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό μάλλον πρέπει να θεωρείται «ναυαγισμένο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, αυτό που πλέον εξετάζεται είναι η απόκτηση στο μέλλον από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό των φρεγατών BELH@RRA, μέσω συμπαραγωγής με ελληνικά ναυπηγεία.



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά στην Αθήνα οι Γάλλοι για φρεγάτες"

Διπλή προειδοποίηση από S&P και Fitch στην Τουρκία

Για δραστική επιδείνωση των δημοσιονομικών της Τουρκίας προειδοποιεί σήμερα εκ νέου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P, ο οποίος έχει προκαλέσει επανειλημμένα την οργή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τα καμπανάκια του για την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας και τον κατήφορο της λίρας. Προηγήθηκε καμπανάκι του Fitch νωρίς το πρωί.

Ο S&P βαθμολογεί ήδη το αξιόχρεο της γειτονικής χώρας χαμηλότερα από ό,τι οι Moody's και Fitch, στο BB-, αλλά ο Φρανκ Τζιλ, εκ των κορυφαίων αναλυτών του οίκου, προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να έρθει και νέα υποβάθμιση. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ερωτηθείς εάν ο S&P θα επενεξετάσει τις προοπτικές (outlook), που σήμερα τις χαρακτηρίζει «σταθερές», ο αναλυτής απαντά «πιθανότατα», εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα και τα ομόλογα της χώρας.

Όπως εξηγεί η ανησυχία είναι ότι «η κατάσταση στο ισοζύγιο πληρωμών θα επιδεινωθεί δραστικά και θα αρχίσει να πλήττει την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εικόνα πολύ γρήγορα». Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως επισημαίνει, από το τι ακριβώς θα κάνει η κεντρική τράπεζα- «αν τελικά κάνει κάτι».

Ο μόνος τρόπος, υπογραμμίζει, να βγει η Τουρκία, από αυτή την κατάσταση, είναι να λάβουν άμεσα, αποφασιστική δράση οι αρχές. Οι προειδοποιήσεις του έρχονται την ώρα που η τουρκική λίρα διολισθαίνει σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και τις 4,66 λίρες ανά δολάριο, στον απόηχο της πρωινής ανακοίνωσης του οίκου Fitch ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «αυξάνουν το ενδεχόμενο πολιτικής, που θα θέσει υπό την οικονομία ενόψει των εκλογών του Ιουνίου».

Μιλώντας σε επενδυτές ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψη ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη και τη συνεχή υποτίμηση του νομίσματος.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλή προειδοποίηση από S&P και Fitch στην Τουρκία"

Τόσκας: Γραφικές οι πράξεις του «Ρουβίκωνα»

«Γραφικές» χαρακτήρισε τις πράξεις του «Ρουβίκωνα» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι καταδικαστέες.

«Η δράση του Ρουκίβωνα μας προβληματίζει» τόνισε ο κ. Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «μας κάνει κακό πολιικά».

Ο Νίκος Τόσκας συνέχισε αναφέροντας ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα, τα χαρακτηρίζει ότι «πολιτικά κινούνται με τα τέσσερα σαν τα μωρά» κάνοντας λόγο για πρωτόγονη πολιτική σκέψη.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν μένουν ατιμώρητοι, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει περίπου 67 συλλήψεις και πάνω από 100 προσαγωγές.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Γραφικές οι πράξεις του «Ρουβίκωνα»"

Τι λένε οι δικαστές του ΣτΕ για την χθεσινή εισβολή του Ρουβίκωνα

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα, τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας» απαντούν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή την χθεσινή εισβολή «συλλογικοτήτων» στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Σε ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας καταδικάζουν την χθεσινή επίθεση ενώ καλούν την πολιτεία να ενεργήσει «πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της δικαιοσύνης»
«Οι πολίτες ας αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Με αφορμή την χθεσινή απογευματινή επίθεση μελών «συλλογικοτήτων» στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών φθορών και τον ελαφρύ τραυματισμό του μοναδικού αστυνομικού φρουρού, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει τα εξής:
  1. Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα, τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας. Ενέργειες, όπως οι χθεσινή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν στους πολίτες, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν, το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών. Η απονομή της δικαιοσύνης προϋποθέτει νηφαλιότητα, ηρεμία και πολιτισμένο διάλογο, με ανταλλαγή επιχειρημάτων και σεβασμό της αντίθετης γνώμης.
  2. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της χθεσινής επίθεσης, απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ενεργήσουν πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της δικαιοσύνης.
  3. Οι πολίτες ας αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες.
Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γενική Γραμματέας
Ε. Αντωνόπουλος                                                                Ε. Κουράκου
Σύμβουλος Επικρατείας                                                       Εισηγητής
Ο Αντιπρόεδρος                                                                   Ο Ταμίας
Ε. Αργυρός                                                                          Ν. Νικολάκης
Πάρεδρος                                                                             Εισηγητής
Το Μέλος
Μ. Πικραμένος
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λένε οι δικαστές του ΣτΕ για την χθεσινή εισβολή του Ρουβίκωνα"

Θεοδωράκης: Η βία είναι μία, δεν υπάρχει η δική μας βία και η βία των αντιπάλων

«Η βία είναι μία, ανεξάρτητα του τι δηλώνει ο καθένας. Είναι αυτονόητη η καταδίκη των επεισοδίων και η συμπαράστασή μας στον Γιάννη Μπουτάρη. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε λίγο παραπάνω. Να πάψουμε να σκεφτόμαστε τη βία τη δι​κή​​​​​​ μας ή τη βία που εξυπηρετεί τους δικούς μας σκοπούς και τη βία των αντιπάλων», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real 97,8. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η αντιπαράθεσή μας δεν μπορεί να χωρά αμφιβολίες για το αν κλείνουμε το μάτι ή αθωώνουμε μέσα από κάποιες εκφράσεις αυτούς που ασκούν βία» και τόνισε πως «βρίσκουμε αφορμή για διχασμούς και εμφυλίους» επιρρίπτοντας ευθύνες, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε όσους κυβερνούσαν στο παρελθόν.

Μάλιστα ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας «δεν είναι αθώος του αίματος», καθώς «το 2013-2014 εξέπεμπε μήνυμα διχαστικό απέναντι στην κοινωνία, επιθετικά μηνύματα για ένα τμήμα της κοινωνίας λέγοντας «ή εμείς ή αυτοί», «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν», οπότε ο ίδιος πρέπει να αναλογιστεί τη δική του ευθύνη». Από την άλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πράξει παραδειγματικά και να καταδικάσει πολιτικά στελέχη, δημάρχους και όλους όσοι προέρχονται από το κόμμα και πανηγύριζαν για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη.

Επιπλέον για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη ανέφερε πως έχουν ευθύνη και τα ΜΜΕ, καθώς διόγκωσαν fake news που ξεκίνησαν ακροδεξιοί, λέγοντας ότι «δεν έδωσε άδεια στους Πόντιους να κάνουν συγκέντρωση γιατί έδωσε άδεια στο gay pride». «Τίποτα από αυτά που κατηγορούν οι ακροδεξιοί τον Γιάννη Μπουτάρη δεν υπάρχει. Το gay pride για το οποίο λένε ότι έδωσε άδεια ο Δήμος να χρησιμοποιήσει την πλατεία, είναι στην πραγματικότητα σε ένα μήνα. Αντίθετα, ο δήμαρχος ένωσε τους Πόντιους εκείνη τη μέρα σε μια μεγάλη εκδήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε πως παραμένει σταθερός στην άποψη που έχει εκφράσει, τόσο το Ποτάμι, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, ότι στο «Μακεδονικό δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια» και συμπλήρωσε πως «είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούμε και να λύσουμε αν μπορούμε με εθνική γραμμή το θέμα». Σε ερώτηση για το αν «βάζει πλάτη στην κυβέρνηση», ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγορηματικά είπε πως «δεν βάζω πλάτη σε κανένα. Πριν από λίγο καιρό έλεγαν ότι έβαζα στην ΝΔ. Δεν βοηθάω κανέναν. Έχω σταθερές αρχές, σταθερές αξίες, αλλά υπάρχουν πράγματα που είναι πάνω από μένα και από το κόμμα μου και αυτό είναι η πατρίδα». Κατέληξε μάλιστα, προσθέτοντας ότι «αν θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να πω ένα ‘’ναι’’ για να ενισχύσω την θέση της χώρας και να ελαφρύνω τα προβλήματα των πολιτών, θα το πω. Δεν θα περιμένω μια δεύτερη πολιτική παρουσία για να λύσω τα προβλήματα της χώρας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Η βία είναι μία, δεν υπάρχει η δική μας βία και η βία των αντιπάλων"

Σε 7.900 οι προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2019

Περίπου 7.900 αναμένεται να είναι ο αριθμός των μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2019, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Θεσμούς, σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως ανέφερε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τη συμφωνία για (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση το 2018, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του υπουργείου για τις αποχωρήσεις το 2018. Η υπουργός επεσήμανε, ότι αν ίσχυε ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, όπως επαγγέλλεται ότι θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε οι προσλήψεις θα περιορίζονταν στις 1.580. Αν ληφθούν υπόψη οι ανελαστικές προσλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις κ.α., τότε στην πραγματικότητα δεν θα απέμενε καμία πρόσληψη στο Δημόσιο, διευκρίνισε η κ. Γεροβασίλη.

Κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί πλεονάζοντος ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης παρόλο που επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω του τον τίτλο του υπουργού των απολύσεων, τελικά δεν τα καταφέρνει και συνεχώς εφευρίσκει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο δεν υπάρχει και γι αυτό δεν μπαίνει πλέον σε συζήτηση από τους Θεσμούς». «Ο κ. Μητσοτάκης απλά εκφράζει το βαθύ ιδεολογικό του αφήγημα, το οποίο λέει "δεν θέλω να μεταρρυθμίσω το Δημόσιο, θέλω να το εξαφανίσω και να εκχωρήσω αρμοδιότητες και υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα"» υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την ίδια, από τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δ΄ αξιολόγησης προέκυψε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις, εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί. Πρόκειται για τις επιλογές των επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των διοικητικών και τομεακών γραμματέων, την κινητικότητα (μετατάξεις, αποσπάσεις), τα ψηφιακά οργανογράμματα, την αξιολόγηση, δράσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας κ.λπ. «Είμαστε σε μια διαδικασία όχι μόνο επίσπευσης αλλά εμπέδωσης μιας μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που θα φέρει το Δημόσιο σε αντιστοιχία με την εποχή μας και στις απαιτήσεις των πολιτών» τόνισε.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 7.900 οι προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2019"

Σοβαρά επεισόδια στο hot spot Σκαραμαγκά - Εστειλαν 6 αστυνομικούς σε 200 μετανάστες!

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ μεταναστών σημειώθηκαν λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης στο hot spot Σκαραμαγκά. Μετανάστες, μαχαιρώθηκαν μεταξύ τους για άγνωστο λόγο-πιθανότατα για εμπόριο ναρκωτικών- και η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της ΟΠΚΕ να απεγκλωβίσουν τοσο τον τραυματία οσο και τον δράστη που κινδύνευε με λιντσάρισμα.

Οι αστυνομικοί, έκαναν και χρήση χημικών για να διαλύσουν το αγριεμένο πλήθος ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, οι αλλοδαποί πέταξαν αντικείμενα και προκάλεσαν φθορές, στο όχημα της ΟΠΚΕ.

Έξι αστυνομικοί vs 200 μεταναστών

Αξίζει να σημειωθεί οτι, στο σημείο πήρε εντολή να σπεύσει μια ομάδα ΟΠΚΕ και, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές στο protothema.gr, έξι ατομα κλήθηκαν να επιχειρήσουν απέναντι σε 200 εξεγερμένους μετανάστες και να κάνουν τη δουλειά μιας διμοιριας ΥΑΤ 25 ατομων, χωρίς ενισχύσεις. Μάλιστα, πηραν εντολή να μεταβούν τη στιγμή που σε κοντινο τους σημειο βρισκόταν σε εξέλιξη καταδίωξη οχήματος Ρομά που ειχε διαπράξει ένοπλη ληστεία και κατευθυνόταν προς τα Νεοκτιστα Ασπροπύργου. «Άφησαν την αποστολή τους δηλαδή τον ελεγχο της βαριας εγκληματικότητας, για να δράσουν ως καταστολή πλήθους» λέει στο protothema.gr αστυνομικός υπενθυμίζοντας οτι «ειναι η δευτερη φορα μεσα σε λιγες μερες που στελνουν τις ΟΠΚΕ στο «στομα του λυκου», χωρις ενισχύσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωη των αστυνομικών».

Δυσαρέσκεια

Τα στελέχη της ΟΠΚΕ, μιλώντας στο protothema.gr, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους καθώς όπως λένε,εισπράττουν την αδιαφορία των διοικούντων για την σωματική τους ακεραιότητα αλλα και οποιαδήποτε στήριξη. Σημειώνουν δε, χαρακτηριστικά, ότι για το συμβάν στα Άνω Λιοσια με την ένοπλη επιθεση που δέχθηκαν απο τους Ρομά και τις σφαίρες που έπεφταν βροχή, ακόμα, δεν εχει γινει συγκεντρωση των αστυνομικών που συμμετείχαν, έτσι ώστε, να γινει εκτιμηση του περιστατικου και να αναλυθούν οι λεπτομέρειες, ως ειθισται σε ολες τις αστυνομικες υπηρεσιες.

Τον εδιωξαν γιατι ήταν αξύριστος!

Είναι η δεύτερη φορα σε λίγους μήνες που αστυνομικοί πέφτουν σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Την πρωτη φορα η ιδια ομαδα βρέθηκε στο στρατόπεδο Καποτά με τους ληστές των ΑΤΜ’s την ίδια ώρα που, όπως καταγγέλουν συνδικαλιστές, «έκλεισε» εντελώς η ομάδα του Μενιδίου, η όποια ήταν απο το 2001 στην περιοχή και την γνωρίζει αριστα, αποδυναμώνοντας όπως λένε μετά απο την απόφαση αυτή την αστυνομευση στη Δυτική Αττικη. Χαρακτηριστικό δε, της αδιαφορίας με την οποία όπως λένε αντιμετωπίζονται απο την Υποδιεύθυνση Ειδικων Επιχειρήσεων, είναι το γεγονός οτι πριν μερικές ημέρες, μάχιμο στέλεχος της ΟΠΚΕ Άνω Λιοσίων απομακρύνθηκε επειδή ηταν...αξυριστος! Ήδη απο το Σαββατο εχει επιδοθεί απο την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικης σχετικο υπομνημα στον Αττικαρχη ενώ αναμενονται και νεες κινησεις των συνδικαλιστων της ΕΛ.ΑΣ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρά επεισόδια στο hot spot Σκαραμαγκά - Εστειλαν 6 αστυνομικούς σε 200 μετανάστες!"

Δ. Καμμένος: Το άκρον άωτον του αλυτρωτισμού το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «το «Μακεδονία του Ίλιντεν» θα φάει μαύρο στη Βουλή«, εξηγώντας πως είναι το άκρον άωτον του αλυτρωτισμού.

«Αν δώσουμε το "Μακεδονία" θα σου πουν σε δυο χρόνια τα Σκόπια, "αλλάξτε το όνομα γιατί είστε περιφέρεια και μας μπερδεύει". Και τότε δεν θα βρεθεί κανένας να μας υπερασπιστεί».

Σχετικά με τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε: «Οι συντάξεις δεν μπορούν να επανέλθουν σε επίπεδα του 2009… Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Να μην λέμε ψέματα». Αναγνώρισε επίσης ότι «δεν θα είναι εύκολη η έξοδος, γιατί δεν θα σε αφήσει ο Γερμανός χαλαρό. Θα έχουμε επιτήρηση, αλλά θα έχουμε και το χρέος (σ.σ μείωση)».

Ο βουλευτής ανέφερε μάλιστα ότι «σε δύο χρόνια θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να δώσουμε και κάτι στους συνταξιούχους που τους έχουμε βασανίσει».

Σχετικά με τον Ρουβίκωνα ο Δημήτρης Καμμένος είπε ότι «η ατιμωρησία θέλει επαναλαμβανόμενο και κακώς εννοούμενο ακτιβισμό… Δεν υπάρχει καμία τιμωρία. Πρέπει να λάβουμε μέτρα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Καμμένος: Το άκρον άωτον του αλυτρωτισμού το «Μακεδονία του Ίλιντεν»"

Αυτός είναι ο προδότης που σήμερα όλα τα κόμματα υπερασπίζονται – «Χέστηκα αν σκότωσε Έλληνες ο Κεμάλ»

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που σήμερα κατοικείται από τους απογόνους των προσφύγων που σφαγίασαν οι κεμαλιστές, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες πως «χέστηκε» εάν ο Μουσταφά Κεμάλ έχει σκοτώσει Έλληνες.

Δεν είναι κάποιου είδους αστείο, αυτό δήλωσε ενώ εξύμνησε τον Κεμάλ για την οργάνωση του Τουρκικού κράτους.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του «I don’t give a sh*t. If he killed or not Greeks or whatever» δηλαδή χ*στηκα αν (Ο Κεμάλ) σκότωσε Έλληνες ή οτιδήποτε άλλο.

trelokouneli


Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο προδότης που σήμερα όλα τα κόμματα υπερασπίζονται – «Χέστηκα αν σκότωσε Έλληνες ο Κεμάλ»"

«Τορπίλη» Καμμένου για Σκοπιανό: Δεν αποδεχόμαστε τον όρο «Μακεδονία»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατέστησε σαφές την Τρίτη (22/05/2018) πως δεν θα έλθει στην Βουλή καμία συμφωνία...
προς κύρωση, αν προηγουμένως δεν έχουν γίνει αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Alpha 98,9», ο κ. Καμμένος σημείωσε πως δεν τον ενδιαφέρει εάν θα υπάρχει ο όρος «Ίλιντεν» ή «Άνω» στην ονομασία της γείτονος.

«Εφόσον υπάρχει ο όρος "Μακεδονία", όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, η λύση δεν είναι αποδεκτή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι Σκοπιανοί ζουν με τον μύθο της Μακεδονίας όμως εγώ δεν ψηφίζω ποτέ μια λύση με το όνομα Μακεδονία. Οι ΑΝΕΛ το έχουμε στην ιδρυτική διακήρυξη».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει στα Σκόπια πλειοψηφία ικανή που να οδηγήσει σε αλλαγή του ονόματος, ενώ σχολιάζοντας την έως τώρα πορεία των διμερών διαπραγματεύσεων είπε: «Ενώ η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα, εγώ δεν βλέπω να κάνουν και οι Σκοπιανοί το ίδιο».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τορπίλη» Καμμένου για Σκοπιανό: Δεν αποδεχόμαστε τον όρο «Μακεδονία»"

Τράπεζες: «Yποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ»

Την κατάργηση των μετρητών σε όλες τις εταιρικές συναλλαγές, την υποχρεωτική πληρωμή μισθών και εισφορών μέσω τραπεζών και «την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ χωρίς χρεώσεις, με επιβάρυνση του δημοσίου για το σχετικό κόστος των τραπεζών», πρότεινε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης.

Τη συγκεκριμένη πρόταση κατάθεσε ως μέρος ενός πακέτου επτά «ακατέργαστων» όπως είπε, ρηξικέλευθων ιδεών, ικανών «να ταρακουνήσουν τις αγορές» και να βελτιώσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι επίκειται ανακοίνωση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα καταργούσε αν μπορούσε από αύριο κιόλας, όλους τους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης «όχι μόνο 2%, αλλά και 3% και 4% για την ελληνική οικονομία είναι εφικτή» υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η προσέλκυση επενδύσεων, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να προωθήσει την ασφαλιστική και μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση.

Αναλυτικότερα, μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της 43ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ.Καραμούζης ώς μέρος του «πακέτου» των επτά ιδεών, πρότεινε ακόμη η Ελλάδα «να κοπιάρει ακριβώς όπως είναι» το μοντέλο της Κύπρου για τους μη κατοίκους, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους έγκρισης εταιρικής φορολογικής έδρας, έκδοσης ελληνικού διαβατηρίου και απόκτησης status μόνιμου φορολογικού κατοίκου, διαχείρισης προσωπικής και εταιρικής περιουσίας με εισαγωγή του θεσμού των trusts και διαχείρισης ναυτιλιακών επενδύσεων.

«Στόχος είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε σύγχρονο και ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό και ναυτιλιακό κέντρο» επισήμανε και είπε χαρακτηριστικά, ότι είναι ντροπή να έχουμε τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο και ο Πειραιάς, ή όποια άλλη πόλη επιλέξουμε (για αυτόν τον ρόλο) να μην είναι το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο».

Εισηγήθηκε επίσης μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ευρεία αξιοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στις επενδύσεις κοινωνικών υποδομών και στα μικρά περιφερειακά έργα.

Πρότεινε επιλογή 50 περιοχών της χώρας για προ-αδειοδότηση επιχειρηματικών ζωνών με προκαθορισμένους όρους δόμησης και χρήσης γης και με όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις διαθέσιμες, στρατηγική “all in one permit” για εμβληματικά έργα και με δεσμευτικούς χρόνους με ρήτρες για έγκριση.

Υπεραποσβέσεις 200% για νέες επενδύσεις επιχειρήσεων και υπερεκπτώσεις για έξοδα έρευνας και ανάπτυξης, γενναία φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δημιουργία ενός ουσιαστικού one stop shop για σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις, συμπληρώνουν το «πακέτο» των επτά προτεινόμενων ιδεών.

Ο κ. Καραμούζης υποστήριξε ακόμη ότι την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα σπατάλησε την ευκαιρία που προέκυψε από την ένταξή της στην ευρωζώνη, και ξόδεψε πάνω από 400 δισ. ευρώ πολύτιμους χρηματοοικονομικούς πόρους από τις αγορές και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, στην υιοθέτηση ενός σαθρού παραγωγικού προτύπου, που πρόσφερε επίπλαστη και βραχυχρόνια ευμάρεια.

«Αυτά τα χρήματα δεν οδήγησαν στο παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα μεγάλη ευκαιρία. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το κράτος-επιχειρηματίας στην Ελλάδα απέτυχε. Το κράτος και η κατανάλωση δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Το θέμα των επενδύσεων είναι κομβικό, και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε επενδυτική έκρηξη. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγωγές» τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτείται να συνδυάσουμε ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα δεκάδων δισεκατομμυρίων με παράλληλη σημαντική αύξηση της οικονομικής εξωστρέφειας.

«Ας θέσουμε ως χώρα φιλόδοξους στόχους για την επόμενη πενταετία, να φτάσουν οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 20%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πάνω από 40% του ΑΕΠ και οι εισροές ξένων κεφαλαίων πάνω από 5% του ΑΕΠ ετησίως από 2% φέτος» σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζες: «Yποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ»"

Γιατροί κατηγορούνται για ψευδείς γνωματεύσεις σε προφυλακισμένους

Δικογραφία σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, σε βάρος τριών γιατρών που κατηγορούνται ότι χορηγούσαν ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις σε προφυλακισμένα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, ως τοξικοεξαρτημένα άτομα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη, ένας δικηγόρος και ένας ιδιώτης.

Σημειώνεται, ότι οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, κατ' εξακολούθηση.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και στη συνέχεια συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι με εντάλματα του ανακριτικού τμήματος. Παράλληλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από βεβαιώσεις-πραγματογνωμοσύνες, η ακεραιότητα των οποίων εξετάζεται.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί κατηγορούνται για ψευδείς γνωματεύσεις σε προφυλακισμένους"

«Χάθηκαν» €200.000 από τηλεμαραθώνιο για ανακαίνιση του Νοσοκομείου «Σωτηρία»

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών βρίσκεται το νοσοκομείο «Σωτηρία» καθώς «αναζητούνται» τα χρήματα τηλεμαραθώνιου που είχε διεξαχθεί το 2016 για την ανακαίνιση κλινικών του.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τόσο το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΣΕΕ) ζητούν αρμοδίως να ενημερωθούν για την διάθεση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν μετά από έρανο μέσω των ΜΜΕ και συγκεκριμένα της ΕΙΤΣΕΕ τον Απρίλιο του 2016.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία της διοίκησης του «Σωτηρία» και του προέδρου της ΕΙΤΣΕΕ, κ. Κυριακόπουλου, η οποία κοινοποιήθηκε στην 1η ΥΠΕ, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος δηλώνει άγνοια για την τύχη των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από τα ΜΜΕ. Μάλιστα ο Διοικητής επικαλείται υπηρεσιακό έγγραφο του Διοικητικού – Οικονομικού Διευθυντή ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα στο Νοσοκομείο για αποδοχή δωρεάς από έρανο που οργάνωσαν τα ΜΜΕ.

Σχετική ερώτηση στο Διοικητή του Νοσοκομείου Σωτηρία απηύθυνε και το ΣΕΥΥΠ, στο οποίο ο Διοικητής απάντησε ότι δεν γνωρίζει για την τύχη των χρημάτων.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το ΣΕΥΥΠ έχει απευθύνει ερώτημα και στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, η οποία έδωσε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της την άδεια για τη διενέργεια του εράνου.

Οι Επιθεωρητές έχουν διαπιστώσει κενά στην τήρηση των προβλεπόμενων πριν και μετά τον έρανο και από πλευράς υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και νοσοκομείου. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χάθηκαν» €200.000 από τηλεμαραθώνιο για ανακαίνιση του Νοσοκομείου «Σωτηρία»"

Βενιζέλος για Ιλιντεν: Δεν πίστευα ότι ένας πρωθυπουργός είναι τόσο ανιστόρητος, που να το συζητάει...

Στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, αναφέρεται σε άρθρο του στα «Νέα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στις 18 Μαΐου στη Βουλή ήμουν ο πρώτος που αντέδρασε στο αδιανόητο ενδεχόμενο η αναζητούμενη σύνθετη ονομασία να είναι Μακεδονία του Ίλιντεν. Όταν διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα δεν πίστεψα ότι μπορεί Έλληνας πρωθυπουργός να είναι τόσο ανιστόρητος ώστε να έχει έστω αρχίσει συζήτηση με τον ομόλογό του της πΓΔΜ για αυτό το όνομα. Αποδείχθηκε δυστυχώς από την καμπύλη που διέγραψαν οι κυβερνητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις μέχρι να φτάσουν στην απόρριψη λύσης που δεν θα περιέχει “γεωγραφικό ή χρονικό” προσδιορισμό, ότι πράγματι συζητήθηκε το ενδεχόμενο της Μακεδονίας του Ίλιντεν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Τονίζει δε, πως έχει τοποθετηθεί από την αρχή στο ζήτημα του οριστικού ονόματος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Έχω τοποθετηθεί ευθύς εξαρχής στο ζήτημα του οριστικού ονόματος της πΓΔΜ, υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι πάντων (erga omnes), θα είναι δηλαδή μια, η ίδια για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Έχω προσπαθήσει να εξηγήσω ότι νομική βάση κατοχυρωτική για την Ελλάδα, πρέπει να είναι μια διεθνής συμφωνία που θα υποστηριχθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί το ζήτημα της ονομασίας.

Έχω όμως τονίσει ότι δυνάμει της διεθνούς συμφωνίας και ως πράξη συμμόρφωσης προς αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της πΓΔΜ.

Άλλωστε η συγκέντρωση της αυξημένης αναθεωρητικής πλειοψηφίας στη γειτονική μας χώρα, διασφαλίζει την πολιτική, διακοινοτική και πολιτειακή της συνοχή και την περιφερειακή σταθερότητα.

Έχω επίσης θυμίσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι η χώρα μας έχει επισήμως αποδεχθεί συνθέτη ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ήδη από τον Απρίλιο του 1993, όταν η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποδέχθηκε την προσωρινή ονομασία πΓΔΜ (που δεν είναι ενιαία λέξη αλλά ακρωνύμιο) με την οποία εντάχθηκε η γειτονική χώρα στον ΟΗΕ, πολλούς διεθνείς οργανισμούς και έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Θύμισα επίσης ότι μετά το 1993, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποδέχθηκαν διεθνώς ως οριστική λύση συνθέτη ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία με μια σειρά σοβαρών, αυστηρών και εφαρμόσιμων προϋποθέσεων.

Όμως στις 18 Μαΐου στη Βουλή ήμουν ο πρώτος που αντέδρασε στο αδιανόητο ενδεχόμενο η αναζητούμενη σύνθετη ονομασία να είναι «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Όταν διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα δεν πίστεψα ότι μπορεί Έλληνας πρωθυπουργός να είναι τόσο ανιστόρητος ώστε να έχει έστω αρχίσει συζήτηση με τον ομόλογό του της πΓΔΜ για αυτό το όνομα. Αποδείχθηκε δυστυχώς από την καμπύλη που διέγραψαν οι κυβερνητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις μέχρι να φτάσουν στην απόρριψη λύσης που δεν θα περιέχει «γεωγραφικό ή χρονικό» προσδιορισμό, ότι πράγματι συζητήθηκε το ενδεχόμενο της «Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Άλλωστε ο κ. Ζάεφ το ανακοίνωσε και το υπερασπίστηκε δημοσίως δηλώνοντας έτοιμος να το εισηγηθεί στα κόμματα και το Κοινοβούλιο της χώρας του. Από τη δική του οπτική γωνία θα επρόκειτο για εξαιρετική λύση, ισοδύναμη με τη διατύπωση «Δημοκρατία της ιστορικά και ιδεολογικά δικής μας Μακεδονίας».

Είπα στη Βουλή στις 18 Μαΐου ότι το «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν είναι σύνθετη ονομασία, είναι διακήρυξη ιδεολογικής χρήσης της Ιστορίας. Είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού. Ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως. Η θέση αυτή υιοθετήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, τη ΝΔ και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν πρόκειται για εκδήλωση σκλήρυνσης, ούτε για αλλαγή της θέσης μου που διαμορφώνεται με κριτήριο το εθνικό συμφέρον, ανεξαρτήτως κόστους και ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων του εθνικολαϊκιστικού τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ ή άλλων υποστηρικτών της κυβέρνησης αυτής που με την παρουσία της βλάπτει τη χώρα.

Δεν είναι όμως τυχαίο ότι εδώ και είκοσι πέντε χρόνια συζητούμε για γεωγραφικό προσδιορισμό (συμπεριλαμβανομένου του Nova που υπάρχει στο τραπέζι από το πακέτο Πινέιρο). Ουδέποτε όλο αυτό το διάστημα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έθεσε, εξ όσων γνωρίζω από τις επαφές μαζί του, ως πιθανή λύση το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Το Ίλιντεν δεν είναι γεωγραφικός ή έστω χρονικός προσδιορισμός. Είναι ιστορική αναφορά σε μια εξέγερση που διακήρυξε στόχους που αφορούν γεωγραφικά πολλές περιοχές της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας και άνοιξε μια πολύπλοκη, ένοπλη και βίαιη εθνοτική σύγκρουση με θέατρο των επιχειρήσεων ακριβώς τις περιοχές αυτές. Η παράλληλη ενδοσλαβική ταυτοτική σύγκρουση μεταξύ Βουλγάρων και «αυτονομιστών Μακεδόνων» δεν μεταβάλλει τις συμπαραδηλώσεις του Ίλιντεν σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό και κυρίως ως προς συγκεκριμένες περιοχές που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια και είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το επιχείρημα ότι με την αναφορά στο Ίλιντεν η γειτονική μας χώρα εγκαταλείπει την πολιτική του τεχνητού εξαρχαϊσμού και του αισθητικού κιτς με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου κ.ο.κ. είναι παντελώς ανιστόρητο και αφελές. Το μακεδονικό ζήτημα, ως σύγκρουση ταυτοτήτων και ως διεκδίκηση κρατικής υπόστασης που οδηγεί σε εθνογένεση, δεν αφορά την αρχαία εποχή, αλλά την περίοδο που αρχίζει τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα υπό συνθήκες Ανατολικού Ζητήματος και φτάνει έως τα μέσα του 20ου αιώνα υπό συνθήκες Ψυχρού Πολέμου.

Στόχος της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ είναι να βρούμε ολοκληρωμένες, εγγυημένες και εφαρμόσιμες λύσεις που βλέπουν προς το μέλλον και όχι να αναξέσουμε συγκρούσεις του παρελθόντος αποδεχόμενοι την ιδεολογική χρήση της Ιστορίας που είναι συνταγή αποτυχίας.

Η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής προϋποθέτει επαρκή γνώση και αίσθηση της Ιστορίας, ακριβώς για να αποφεύγουμε τις παγίδες της ιδεολογικής της χρήσης.-

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος για Ιλιντεν: Δεν πίστευα ότι ένας πρωθυπουργός είναι τόσο ανιστόρητος, που να το συζητάει... "

Κλείνει το μάτι στους δικαστές η κυβέρνηση αυξάνοντας τις θέσεις αντιπροέδρων στο ΣτΕ

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, κλείνει του μάτι στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας μπας και κάποιοι «τσιμπήσουν», εν όψει των επικείμενων κρίσιμων διασκέψεων καυτών θεμάτων για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους (30 Ιουνίου 2018), ενώ αντίθετα οι δικαστές γελούν κάτω από τα μουστάκια τους με την αφελή, κοντόφθαλμη, παλιομοδίτικη και προσβλητική για το δικαστικό σώμα, λογική και μεθόδευση των κυβερνόντων και των εχόντων το τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Έτσι, ξαφνικά η κυβέρνηση στη λογική της καρικατούρας του πολιτικάντη «Μαυρογιαλούρου», της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας «Υπάρχει και φιλότιμο» του αειμνήστου Αλέκου Σακελάριου, αποφάσισε εντελώς τυχαία ότι οι 10 θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να αυξηθούν σε 12, ενώ τα Τμήματα του δικαστηρίου είναι και παραμένουν 6.

Η «Μαυρογιαλούρικη» κυβερνητική αιτιολογία είναι ότι η αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του ΣτΕ από 10 σε 12 γίνεται, προκειμένου τα 6 Τμήματα του ΣτΕ να έχουν από δύο αντιπρόεδρους και ο αρχαιότερος ιεραρχικά θα είναι ο πρόεδρος του Τμήματος, ενώ σήμερα έχουν δεύτερο αντιπρόεδρο τα 4 από τα 6 Τμήματα του ΣτΕ.

Ήδη τη σχετική τροπολογία την ενέταξε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας.

Να σημειωθεί ότι η ανάγκη αύξησης των θέσεων των αντιπροέδρων δεν ζητήθηκε ούτε από το ΣτΕ (κατόπιν απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας), ούτε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα, πάγια είναι η θέση της Ένωσης των δικαστών του ΣτΕ, ότι οι θέσεις των αντιπροέδρων πρέπει να είναι όσα είναι τα Τμήματα του δικαστηρίου, δηλαδή 6. Πολύ περισσότερο μάλιστα η Ένωση δεν κάνει λόγο για αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων από 10 σε 12.

Όμως, όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας οι δικαστές του ΣτΕ είναι έντονα ενοχλημένοι από την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήριζαν, Κυβερνητική προσπάθεια, να επηρεάσουν και να θέσουν σε καθεστώς διλλήματος και ομηρίας τους δικαστές, παροτρύνοντας τους να παραβιάσουν τον όρκο τους για μια θέση αντιπροέδρου.

Όπως έλεγαν εξοργισμένοι σύμβουλοι με την κυβερνητική μεθόδευση, οι διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας διαδέχεται η μία την άλλη, προκειμένου οι δικαστές να λάβουν αποφάσεις πάνω σε σημαντικότατα θέματα που μερικά από αυτά μπορούν να καθορίζουν ακόμη και την τύχη της Κυβέρνησης.

Για το πρώτο «καυτότατο» θέμα που καλούνται μέσα στην εβδομάδα οι σύμβουλοι Επικρατείας να αποφανθούν είναι για το ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και ειδικά ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τη μείωση των συντάξεων.

Το δεύτερο θέμα που έχει δρομολογηθεί να τεθεί σε διάσκεψη είναι η «τύχη» του Τούρκου αξιωματικού που κατέφυγε, μαζί με άλλους 7 συναδέλφους του, στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 2017, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα.

Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει την πρώτη μάχη στο ΣτΕ, προ καιρού, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικός ο «νόμος Παππά».

Αναλύοντας οι σύμβουλοι Επικρατείας την «Μαυρογιαλούρικη» κυβερνητική πολιτική, ανέφεραν στο protothema, ότι οι προαγωγές που πρόκειται να γίνουν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, στη θέση των αντιπροέδρων του ΣτΕ είναι δύο.

Η πρώτη κενή θέση θα είναι αυτή του αντιπροέδρου και προέδρου του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Χρήστου Ράμμου, ο οποίος θα αποχωρήσει 30η Ιουνίου 2018 λόγω συνταξιοδότησής.

Η δεύτερη κενή θέση αντιπροέδρου προέκυψε από την αιφνιδιαστική και πρόωρη παραίτηση του πρόεδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, ο οποίος έτσι ή αλλιώς θα αποχωρούσε στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου (συνταξιοδότησης). Η θέση αυτή του κ. Σακελλαρίου πρέπει να πληρωθεί από υπηρετούντα σήμερα αντιπρόεδρο. Κατά συνέπεια έτσι δημιουργείται η δεύτερη κενή θέση αντιπροέδρου.

Μεγάλη παρένθεση: Εάν η κενή θέση του προέδρου καλυφθεί από βουτιά στην επετηρίδα και επιλεγεί για τη θέση αυτή (προέδρου) σύμβουλος Επικρατείας, δεν θα υπάρξει δεύτερη κενή θέση αντιπροέδρου.

Άρα, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, μέχρι στιγμής δύο δικαστές του ΣτΕ, οι οποίοι εκ των πραγμάτων συμμετέχουν στις επίμαχες διασκέψεις, είναι εν δυνάμει υποψήφιοι προς προαγωγή στον επόμενο βαθμό.

Με την αύξηση όμως των θέσεων των αντιπροέδρων κατά δύο που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι εν δυνάμει δικαστές προς προαγωγή, που συμμετέχουν στις επίμαχες διασκέψεις, διπλασιάζονται και γίνονται αυτόματα 4.

Άρα κατά «Μαυρογιαλούρικη» κυβερνητική πολιτική είναι -τάχαμ- σε διλληματική ομηρία 4 δικαστές του ΣτΕ και ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται καθώς από το σύνολο των δικαστών που συμμετέχουν στις κρίσιμες διασκέψεις, θα επιλεγούν μόνο 4 δικαστές, χωρίς όμως κανείς εξ αυτών να ξέρει ποίοι θα είναι αυτοί.

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας και νοοτροπίας έξω από τα ηθικά όρια, κλείνει το μάτι στους δικαστές, λέγοντας τους ουσιαστικά ότι εάν ψηφίσετε υπέρ των θέσεων του Δημοσίου, οι προαγωγές σας είναι βέβαιες.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας, πλέον του ότι αντικρούουν μετά βουλιμίας τις Κυβερνητικές προσπάθειες, επισημαίνουν ότι η αύξηση των θέσεων των αντιπρόεδρων εκτός του ότι περιορίζει τον αριθμό των συμβουλών Επικρατείας, θα αυξήσει τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων.

Εξάλλου, έλεγαν οι σύμβουλοι Επικρατείας με νόημα, ότι το ΣτΕ δεν έχει ανάγκη από αντιπροέδρους, εκτός εάν έχει ανάγκη η Κυβέρνηση από αντιπροέδρους, που και πάλι όμως -όπως διαβεβαίωναν σε κάθε τόνο- δεν θα τους έχει καθώς είναι υψηλό το φρόνημά τους.

Παράλληλα, προσέθεταν, ότι χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος αυξάνεται το κονδύλι των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό σε μια χρονική περίοδο που όλες οι δαπάνες περιορίζονται, καθώς οι αντιπρόεδροι λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές από αυτές των συμβούλων Επικρατείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το μάτι στους δικαστές η κυβέρνηση αυξάνοντας τις θέσεις αντιπροέδρων στο ΣτΕ"

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιμένουν: «Μακεδονία του Ιλιντεν» και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση

Παρότι τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα είναι πως απορρίπτεται η ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», στα Σκόπια επιμένουν σε αυτή τη λύση και μάλιστα χωρίς αναθεώρηση του συντάγματος.

Τόσο ο Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε νέες δηλώσεις τους, επέμειναν σε αυτό το σενάριο, με τον μεν πρωθυπουργό να καλεί την Ελλάδα να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Ζάεφ έστειλε σαφές μήνυμα κατά της συνταγματικής αναθεώρησης στη χώρα του, όποια κι αν είναι η λύση στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, έπειτα από την ξεκάθαρη αντίθετη άποψη που εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ζάεφ, σε δηλώσεις έπειτα από την απαλλαγή του από την κατηγορία για δωροδοκία, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένεται συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, όποια κι αν είναι η λύση στο ονοματολογικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων meta της ΠΓΔΜ. Συμπλήρωσε ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» δεν θέτει σε κίνδυνο αλλά αντιθέτως ενισχύει την ταυτότητα της χώρας του και υποστήριξε ότι δίνει στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό.

«Αυτή η πρόταση εξετάστηκε στην ΠΓΔΜ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα, διανοούμενος ή απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Πρώτα, ας δούμε αυτή την πρόταση μέχρι τέλους και καλώ όλους στην Ελλάδα να την εξετάσουν, γιατί αξίζει», δήλωσε ο Ζάεφ, ο οποίος την Τρίτη θα προτείνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Αλλά και ο Ντιμιτρόφ, σε νέες του δηλώσεις, υποστήριξε σθεναρά την πρόταση «Μακεδονία του Ιλιντεν», ενώ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί.

«Αν υποστηρίζεις την ΠΓΔΜ, τότε σίγουρα υποστηρίζεις το “Μακεδονία του Ιλιντεν”», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο 1TV. Πρόσθεσε ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας».

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου να γίνει συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και ο Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη του VMRO αν θέλει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιμένουν: «Μακεδονία του Ιλιντεν» και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση "

Σχέδιο για «διπλές» αντικειμενικές αξίες από το υπουργείο Οικονομικών

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ ιδιοκτήτες ακινήτων με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τους μικροιδιοκτητες και τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες.

Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για εφαρμογή διπλών αντικειμενικών αξιών. Δηλαδή άλλη τιμή ζώνης να εφαρμόζεται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και άλλη πιο χαμηλή για τον ΕΝΦΙΑ.

Η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές του Ιουνίου θα δείξει αν μπορεί να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για «διπλές» Τιμές Ζώνης.

Για παράδειγμα αν μια τιμή ζώνης που είναι σήμερα 1.200 ευρώ το τ.μ αυξηθεί στα 1.500 ευρώ, η νέα τιμή να ισχύσει για τις αγοραπωλησίες ενώ ειδικά και κατ' εξαίρεσή για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστεί μικρότερη τιμή ζώνης π.χ. 1.300 ευρώ. Το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει την σταδιακή αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε διάστημα 3ετιας.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τις 14 Ιουνίου και αφού έχουν γίνει οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές ζώνης και ειδικά του συμπληρωματικού φόρου.

Το πρώτο βήμα
Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των Τιμών Ζώνης π.χ. από 1.500 ευρώ να πάει στις 2.000 ευρώ. Στις αλλεπάλληλες επαφές σε τεχνικό επίπεδο, που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία για τη μεθοδολογία και συγκεκριμένα για το πώς ακριβώς μπορούν να διορθωθούν οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισηγήσεων των εκτιμητών και σε σχέση με τις ισχύουσες Τιμές Ζώνης.

Στο δεύτερο βήμα, που είναι και το πιο σύνθετο, θα επιχειρηθεί το «σπάσιμο» της νέας Τιμής Ζώνης στις περιοχές που οι αυξήσεις προτείνεται να είναι μεγάλες, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει πιο ομαλά. Το μέγεθος αυτής της αύξησης (π.χ. αν θα είναι 20% ή 30% ή 40%), που θα ενεργοποιεί το «σπάσιμο» δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και θα κριθεί κατά τη δοκιμαστική εκκαθάριση λίγο πριν από τις 14 Ιουνίου. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις που οι νέες Τιμές Ζώνης θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις ισχύουσες, αυτή η μείωση θα γίνει εφάπαξ και όχι σε δόσεις.

Αυτό που κάνει τη διαφορά, το κρίσιμο σημείο, είναι ότι αυτές οι «σπασμένες» αυξημένες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν ΜΟΝΟ για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αντιθέτως για όλους τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων θα ισχύσουν αυτούσιες οι νέες Τιμές Ζώνης, συμπαρασύροντας έτσι το φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, διάφορα άλλα Τέλη που υπολογίζονται επί των Τιμών Ζώνης.

Το πιο δύσκολο σημείο κατά τη δοκιμαστική εκκαθάριση, που πρέπει οπωσδήποτε να βγάζει βεβαίωση ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον 3,2 δις ευρώ, είναι ο Συμπληρωματικός Φόρος, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους ιδιοκτήτες έχουν σύνολο ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ και αποφέρει περίπου 630 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι αυξομειώσεις στις Τιμές Ζώνης θα φέρουν ανατροπές στον αριθμό των ιδιοκτητών, που πιάνονται στην «τσιμπίδα» του Συμπληρωματικού Φόρου, ουδείς μπορεί να προδικάσει αυτήν τη στιγμή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εκκαθάρισης.

Ο προφανής στόχος του σχεδιασμού είναι να αποφευχθούν τα «αλμυρά» εκκαθαριστικά λίγο πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο (και ίσως πριν από τις εκλογές). Ωστόσο, πέρα από τα ενδεχόμενα νομικά ζητήματα, που μπορεί να εγείρουν οι «διπλές» Τιμές Ζώνης, παράγοντες της κτηματαγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου νέων στρεβλώσεων, με δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά θα πρέπει να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, από την οποία οι Τιμές Ζώνης θα προκύπτουν σχεδόν αυτόματα, χωρίς τη δυνατότητα τέτοιων ριζικών διοικητικών παρεμβάσεων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για «διπλές» αντικειμενικές αξίες από το υπουργείο Οικονομικών"

Αλλάζει χέρια το «Υγεία» -Με 198 εκατ. ευρώ πωλήθηκε στη CVC

Αλλάζει χέρια το νοσοκομείο «Υγεία» μετά τη δεσμευτική προσφορά της HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L που έκανε η MIG για την πώληση του ποσοστού 70,38% που κατέχει.

Η MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανακοίνωσε ότι την 19/5/2018 έγινε αποδέκτης δεσμευτικής προσφοράς της HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L. (η οποία ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC CAPITAL PARTNERS) για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΑΘΗΝΩΝ «ΥΓΕΙΑ» ΑΕ που ανέρχεται (άμεσα και έμμεσα) σε 215.189.466 μετοχές και αντιστοιχεί σε 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ.

Το προσφερθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 0,92 ευρώ ανά μετοχή και κατά συνέπεια το συνολικό προσφερθέν τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 197.974.308,72 ευρώ (το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 281.273.841,12 ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ).

Περαιτέρω παρέχεται στη MIG το δικαίωμα να αποκτήσει ποσοστό έως 10% στην εταιρeία HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L..

Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG σε σημερινή τους συνεδρίαση ομόφωνα θεώρησαν την προσφορά ικανοποιητική και αποφάσισαν να παραχωρήσουν στη HELLENIC HEALTHCARE S.A R.L. περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 30/6/2018.

Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής η MIG θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος.

Η προσφορά υπόκειται στους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις για συναλλαγές αυτού του είδους (επιβεβαιωτικό νομικό, οικονομικό και φορολογικό έλεγχο, συμφωνία επί των επιμέρους όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας).

Η σχετική συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 30/6/2018 και εν συνεχεία θα τεθεί υπόψιν της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων η οποία θα αποφασίσει οριστικά για την υλοποίηση της.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει χέρια το «Υγεία» -Με 198 εκατ. ευρώ πωλήθηκε στη CVC "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news