facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Ενταση στην ΕΡΤ -Χατζηδάκης: Ξέρουμε ότι είστε μαγαζί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μιλήσω [βίντεο]

Mεγάλη ένταση επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στον αέρα της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή FOCUS που παρουσίαζε ο Πάνος Χαρίτος όταν εκτυλίχθηκε έντονος διαπληκτισμός με τον βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

«Είστε μαγαζί του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε μια στιγμή έντασης.

Παίρνοντας τον λόγο ο παρουσιαστής Πάνος Χαρίτος από την πλευρά του είπε πως νιώθει προσβεβλημένος από τα λόγια του κ. Χατζηδάκη.«Επειδή εδώ όλοι γνωριζόμαστε και αυτό που είπατε, εμένα, με προσβάλει αφάνταστα, νιώθετε πως είστε σε μαγαζί του ΣΥΡΙΖΑ; Το εννοείτε;» τον ρώτησε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής για να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ.«Βεβαίως και το εννοώ, αλλά δεν εννοώ εσάς προσωπικά».

Ο Πάνος Χαρίτος επανήλθε με νέα ερωτήματα: «Ποιον έχετε απέναντί σας κ. Χατζηδάκη; Υπάρχει καμιά σημαία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ;» για να απαντήσει ο βουλευτής της ΝΔ πως: «Θα ζητήσω και συγνώμη επειδή είμαι βουλευτής και δεν μου επιτράπηκε να μιλήσω;».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ νοσταλγεί ακόμη την εποχή του «μαύρου» στην ΕΡΤ

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο συμβάν σχολιάζοντας τα όσα είπε ο ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωστής Χατζηδάκης. «Η Νέα Δημοκρατία νοσταλγεί ακόμα την εποχή του «μαύρου» στην ΕΡΤ» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επίθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ, κ. Κ. Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Focus, εναντίον της ΕΡΤ δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία νοσταλγεί ακόμα την εποχή του "μαύρου". 'Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται με ύβρεις και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης. Η αλλεργία στην πολυφωνία και την αντίθετη άποψη συμβαδίζει με την απέχθεια για οτιδήποτε δημόσιο» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παππάς: Κεντρική θέση της ΝΔ το μαύρο στην ΕΡΤ

Η δρομολόγηση έρευνας για το «μαύρο» στην ΕΡΤ έχει ανησυχήσει πολλούς. Κεντρική θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα νέο «μαύρο», σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Συγκεριμένα, η δήλωση του υπουργού ΨΗΠΤΕ έχει ως εξής:

«Είναι φανερή, πλέον, η επιλογή της ΝΔ. Σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να δικαιολογήσει το «μαύρο» του 2013 και να στηρίξει τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέο κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Είναι προφανές ότι μια ΕΡΤ που αναβαθμίζεται τεχνολογικά, παράγει πρωτότυπο πρόγραμμα, καλύπτει όλα τα μεγάλα γεγονότα και δεν κουκουλώνει ειδήσεις, προκαλεί αλλεργία σε αρκετούς. Και όχι μόνο αυτό. Η δρομολόγηση της διενέργειας έρευνας για τις επιπτώσεις του "μαύρου" στον Οργανισμό έχει ανησυχήσει πολλούς. Οι απώλειες του Δημοσίου θα υπολογιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Τον διακόπτη της αλήθειας δεν είναι σε θέση να τον κατεβάσουν» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παππάς.

Δείτε το βίντεο μετά το 5ο λεπτό:


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στην ΕΡΤ -Χατζηδάκης: Ξέρουμε ότι είστε μαγαζί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μιλήσω [βίντεο] "

Αχτσιόγλου μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς: Δεν αλλάζει η πολιτική για το ασφαλιστικό

Η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχαν με τους θεσμούς η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής» στο ασφαλιστικό, τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Αχτσιόγλου, δίνοντας έτσι κι από την πλευρά της ένας τέλος στην παραφιλολογία των τελευταίων ήμερων για ενδεχόμενο μη εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και ψηφισθεί.

Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Αχτσιόγλου «οι θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα» και τόνισε ότι ο επαναϋπολογισμόςτων συντάξεων έχει ήδη τελειώσει εκτός κάποιων ειδικών περιπτώσεων (π.χ. χρόνος ασφάλισης στο εξωτερικό) ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των συντάξεων που ακόμα εκκρεμούν.

Επιπλέον, η υπουργός τόνισε ότι οι θεσμοί αποδέχθηκαν τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, αν και προϊδέασε ότι θα άναληφθούν δράσεις για να ενισχύσουν την προσφυγή στην γνωμοδοτική μεσολάβηση αντί της υποχρεωτικής διαιτησίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχτσιόγλου μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς: Δεν αλλάζει η πολιτική για το ασφαλιστικό"

Τσίπρας: «Ναι» στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού -Των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους

Ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε απόψε καθώς από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι δέχεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή, οι Έλληνες του brain-drain.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεσμεύεται πως θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη απο την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία θα προβλέπεται την ψηφοφορία εξ' αποστάσεως για αυτούς τους Έλληνες και διερωτήθηκε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρήσει την υπόσχεση του για να ψηφίσει το σπάσιμο της Β' περιφέρειας της Αθήνας ή θα βρει μια άλλη δικαιολογία προκειμένου να αποφύγει μια τέτοια ψηφοφορία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: «Ναι» στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού -Των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους "

Γεννηματά: Να διαψεύσει άμεσα η κυβέρνηση τα περί «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Διαφώνησε η Φώφη Γεννηματά για ενδεχόμενη συμφωνία στο όνομα των Σκοπίων με το «Μακεδονία του Ίλιντεν» και ζήτησε από την κυβέρνηση να το διαψεύσει. Ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή για τη υπόθεση Νοvartis η κ. Γεννηματά τόνισε:

«Περιμένουμε σήμερα όλη την ημέρα μια διάψευση που δεν έχει έρθει. Μια διάψευση από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί φέρεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει ένα όνομα που ακούει στο «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού. Και θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος. Θέλω όμως να τονίσω, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι η επίλυση του ζητήματος δεν αφορά μονάχα στην ονομασία. Απαιτείται ολοκληρωμένη λύση και σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έχει κάνει η κυβέρνηση ως τώρα, αυτό διαπραγματεύεται εκ μέρους του Ελληνικού λαού, δηλαδή την σύνθετη ονομασία με ισχύ erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Απαιτούνται δεσμευτικές ρυθμίσεις για την εγγύηση της μη επιστροφής του αλυτρωτισμού και της παραχάραξης της ιστορίας. Χθες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε πως δεν βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε μια καμπή κρίσιμη ώστε να αισθάνεται ότι πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα μάθαμε ότι θα μας ενημερώσει τελικώς τηλεφωνικά αύριο και εν τω μεταξύ οι διαρροές δίνουν και παίρνουν.

Κλείνοντας, λοιπόν, περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση και ελπίζουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο όνομα όλων των Ελλήνων μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Να διαψεύσει άμεσα η κυβέρνηση τα περί «Μακεδονία του Ίλιντεν»"

Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη - Ν.Δ.: Απαράδεκτη η πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, «οι διαρροές ταξιδεύουν γρηγορότερα και ως όφειλα ανέλαβα την πρωτοβουλία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Το μεσημέρι ενημέρωσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία της διαπραγμάτευσης».

Ανέφερε επίσης ότι η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ είναι δύσκολη και πολυεπίπεδη. Επέμεινε, δε, ότι οποιεσδήποτε προτάσεις για το όνομα είναι κενές περιεχομένου αν δεν έχουν εκπληρωθεί οι βασικές προϋποθέσεις τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει θέσει ακολουθώντας την εθνική γραμμή.

Όπως επανέλαβε, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις που πρέπει να καλυφθούν από την ΠΓΔΜ:

- μία και μόνη ονομασία - η οποία θα είναι σύνθετη
- συνταγματική αναθεώρηση.
Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”».

«Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», πρόσθεσε η Ν.Δ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη - Ν.Δ.: Απαράδεκτη η πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν»"

Novartis-Βουλή: Αποχώρησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι

Μετά το ΚΚΕ, αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος για τη Novartis η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκης.

Ας σημειωθεί πως για τη στάση της ΝΔ, είχε προμηνύσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis-Βουλή: Αποχώρησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι "

Συνελήφθη 19χρονος για την επίθεση του «Ρουβίκωνα» σε συμβολαιογραφείο στα Εξάρχεια

Ένας 19χρονος συνελήφθη από την αστυνομία για την επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μέλη του «Ρουβίκωνα» σε συμβολαιογραφείο στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας.

Στη διάρκεια της καταδρομικής επίθεσης τραυματίστηκε στο χέρι και λίγα μόλις λεπτά αργότερα εντοπίστηκε να αιμορραγεί από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΑΔΑ έχει συλληφθεί για άλλες δύο δράσεις της αναρχικής ομάδας.

Νωρίτερα, μαζί με περίπου δέκα ακόμα κουκουλοφόρους εισέβαλαν σε συμβολαιογραφείο στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας και χρησιμοποιώντας σφυριά και ρόπαλα προκάλεσαν φθορές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους εσωτερικούς χώρους . Το «ντου» έγινε μπροστά στα μάτια των αιφνιδιασμένων εργαζομένων που παρακολουθούσαν τον βανδαλισμό χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Σε κείμενο που αναρτήθηκε στο Athens Indymedia και υπογράφει ο «Ρουβίκωνας» αναφέρεται ότι «η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος συμμετέχει σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτων κατοικιών».

Την επίθεση κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Αθηνών - Πειραιώς.

«Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, καθώς αποδεικνύεται πλέον ότι η στοχοποίηση των συναδέλφων συμβολαιογράφων δεν αφορά την προστασία των αδύναμων όπως ήθελαν μέχρι πρότινος να ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σύλλογος των συμβολαιογράφων διαψεύδει τον «Ρουβίκωνα» επισημαίνοντας ότι «η συγκεκριμένη συνάδελφος όχι μόνο δεν έχει διεξάγει πλειστηριασμούς, που να αφορούν οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου μας, με συνδυασμό που έχει εκπεφρασμένη δημόσια και καταγγελτική άποψη για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

Σύμφωνα με την ίδια την κ. Θηρεσία Δάλλα - Πολυζώη «δεν υπάρχει περίπτωση πρώτης λαϊκής κατοικίας, που να έχει εκπλειστηριαστεί από εμένα. Μάλιστα, λόγω της πολιτικής μου αυτής θέσης έχω στερηθεί συνειδητά αντικείμενο εργασίας».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 19χρονος για την επίθεση του «Ρουβίκωνα» σε συμβολαιογραφείο στα Εξάρχεια"

Εξέγερση του Ίλιντεν: Πότε έγινε και ποιος ήταν ο στόχος της

wikipedia
Η Εξέγερση του Ίλιντεν (βουλγαρικά: Илинденско-Преображенско въстание, προφέρεται Ηλιντένσκο-Πρεομπράζενσκο βάστανιε, κυριολεκτικά: Εξέγερση του Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως) ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / Αύγουστο (Γρηγοριανό Ημερολόγιο) του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Σύνοψη

Ονομάστηκε έτσι από την ημέρα που ξεκίνησε, την ημέρα του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / 2 Αυγούστου 1903 (γρηγοριανό ημερολόγιο), στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου και συγκεκριμένα στους καζάδες Αχρίδας, Πρέσπας, Κιτσόβου, Μοναστηρίου, Φλώρινας, Καστοριάς και Καϊλαρίων, όπου σημειώθηκε και η πιο έντονη και εντυπωσιακή σε αποτελέσματα δράση, στα βόρεια διαμερίσματα του Βιλαετίου της Θεσσαλονίκης, που γειτόνευαν με τη βουλγαρική ηγεμονία και σε ορισμένες περιοχές του Βιλαετίου της Αδριανούπολης, κυρίως στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.

Γεωπολιτική κατάσταση

Στις αρχές του 20ού αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρεε κάτω από το παλιό μοντέλο διοίκησης, την γραφειοκρατία και την διαφθορά, την αύξηση των εισαγωγών με βιομηχανικά προϊόντα, την αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων, την αδυναμία της να εκβιομηχανιστεί. Η οικονομική δύναμη του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Μακεδονία και την Θράκη εξασθενούσε και οι χριστιανικοί και εβραϊκοί πληθυσμοί, ιδιαίτερα των πόλεων και των κωμοπόλεων, είχαν αποκτήσει μεγάλη ευρωστία που αντικατοπτρίζονταν στην άνοδο του βιοτικού και του μορφωτικού επιπέδου. Οι χριστιανικοί και εβραϊκοί πληθυσμοί είχαν αποκτήσει τον έλεγχο του εμπορίου, της οικιακής βιοτεχνίας ακόμα και της τουρκικής διοίκησης, όπου παρατηρούνται συχνά φαινόμενα διαφθοράς. Στις αγροτικές περιοχές, ενώ τις εκτάσεις τις είχανε παλαιότερα οι μεγάλοι Τούρκοι γαιοκτήμονες οι οποίοι συμπεριφέρονταν άδικα και βάναυσα στους χριστιανούς εργάτες με παρακράτηση της αμοιβής τους, σε πολλές περιπτώσεις, όπως βιλαέτι του Μοναστηρίου, οι χριστιανικοί και οι εβραϊκοί πληθυσμοί είχαν αποκτήσει ακόμα και τις μισές εκτάσεις των παλαιών τσιφλικίων.
Το μωσαϊκό εθνοτήτων της περιοχής
των Βαλκανίων το 1898

Τα ανταρτικά σώματα των διάφορων εθνικών ομάδων προσπαθούσαν με θεμιτά ή όχι μέσα, συχνά με την βία, να εκφοβίσουν τον αντίπαλο εθνικό πληθυσμό. Τα νέα σλαβόφωνα κράτη (Βουλγαρία, και Σερβία) αλλά και η Ελλάδα άρχισαν να διεκδικούν τα κομμάτια της Μακεδονίας και της Θράκης βασιζόμενοι σε ιστορικούς και εθνοτικούς λόγους. Ο χριστιανικός πληθυσμός της περιοχής ήταν εθνοτικά μικτός αλλά με πατριαρχική πλειοψηφία, και οι διεκδικήσεις κάθε κράτους βασιζόταν σε ανταγωνιστικές αξιώσεις από διάφορες αυτοκρατορίες του μακρινού παρελθόντος. Ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των εδαφών βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκστρατείες προπαγάνδας και ανταγωνισμού μέσω των εκκλησιών, της Βουλγαρικής Εξαρχίας και του Πατριαρχείου, για την κυριότητα των ναών και της γλώσσας την ώρα της Θείας Λειτουργίας, αλλά ιδιαίτερα των σχολείων, που ελέγχονταν κυρίως από τον τοπικό μητροπολίτη, με σκοπό την δημιουργία εθνικής συνείδησης στον τοπικό πληθυσμό. Στην περιοχή εμφανίζονται διάφορες ομάδες εντεταλμένων παραστρατιωτικών και ανταρτών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις υποστηρίζονται από τον τοπικό πληθυσμό ή τον τρομοκρατούν, και υποστηρίζονται ανεπίσημα από τις κυβερνήσεις βαλκανικών κρατών εκείνης της περιόδου. Κάθε τάση προσπαθούσε να ελέγξει την λειτουργία των σχολείων και των εκκλησιών ώστε να μπορεί να δηλώσει σε δεύτερο χρόνο την δύναμη της κοινότητάς της απέναντι κυρίως στους προξένους, εκπροσώπους των δυνάμεων της Δύσης στην περιοχή, και σε κάθε επόμενη μεταστροφή των γεγονότων.

Προετοιμασία της εξέγερσης

Το 1897 δημιουργήθηκε η Σλαβόφωνη Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΑΕΟ) ώστε να οργανώσει και να προκαλέσει μια εξέγερση, με την υπόσχεση αυτοδιάθεσης και αυτονομίας στον τοπικό πληθυσμό. Αρχική επιδίωξη της ήταν έπειτα από την αυτονόμηση της Μακεδονίας και της Θράκης, να ενταχθούν οι δυο περιοχές στο Βουλγαρικό Βασίλειο, όπως έγινε στην περίπτωση της Ανατολικής Ρωμηλίας όταν- με την Συνθήκη του Βερολίνου (1878)- η περιοχή αυτονομήθηκε και αργότερα, με πραξικόπημα ενάντια στην οθωμανική αρχή, προσαρτήθηκε στην Βουλγαρία. Ωστόσο πριν την εξέγερση του Ίλιντεν η οργάνωση είχε ανοιχθεί σε μεγαλύτερο μέρος του Μακεδόνικου πληθυσμού και η ιδέα της ένωσης με τη Βουλγαρία είχε εγκαταλειφθεί.

Η οργάνωση, που άλλαζε διάφορα ονόματα πριν και μετά την εξέγερση, ξεκίνησε κυρίως ως Βουλγαρομακεδόνικη υποστηρίζοντας την ιδέα της αυτόνομης Μακεδονίας αλλά και των περιοχών της Αδριανούπολης με την Θράκη που ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία και την προστασία της Βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας. Η οργάνωση είχε ως σύνθημα το «Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες». Σύντομα στην οργάνωση αυτή δημιουργήθηκαν δύο ρεύματα. Το ένα, οι Αυτονομιστές, υποστήριζε την αυτονόμηση της Μακεδονίας ως υπόσχεση για την διαφύλαξη της υπόσχεσης της αυτονομίας και αυτοδιάθεσης της περιοχής, ενώ η άλλη ομάδα, που δημιουργήθηκε από μέλη του Ανώτατου Μακεδονικου Κομιτάτου (Върховен македоно - одрински комитет, ВМОК), μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1894 στην Σόφια, υποστήριζε την άμεση προσχώρηση στην Βουλγαρία. Τα μέλη της ομάδας αυτής ονομάστηκαν Ενωτικοί ή Βερχοβιστές, σε αντίθεση με τους Αυτονομιστές, επειδή πίστευαν στον υπέρτατο στόχο, την άμεση προσάρτηση της Μακεδονίας στην Βουλγαρία.

Έτσι η οργάνωση ΕΜΑΕΟ που δημιούργησε το Ίλιντεν φαίνεται πως είχε ως τελικό στόχο την απελευθέρωση των υπόδουλων Χριστιανών από τον Σουλτάνο και τους Οθωμανούς-τη στιγμή που οι ντόπιοι έβλεπαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να καταρρέει και να δημιουργούνται τα πρώτα βαλκανικά κράτη (με εξαίρεση την Ελλάδα που είχε ήδη δημιουργήσει το πρώτο εθνικό κράτος το 1830)-και μία αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία πιθανότατα μέσα σε μία ομόσπονδη ένωση Βαλκανικών κρατών.

Γεγονότα

Ο Βασίλ Τσακαλάρωφ κ.ά. επαναστάτες της Καστοριάς στην κατειλημμένη Κλεισούρα.
Η επιλογή της 20ής Ιουλίου, ημέρας του Προφήτη Ηλία, ήρθε ύστερα από μια σειρά πολλών αναβολών, ώστε να οργανωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και με την συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού. Η εξέγερση στην Μακεδονία εκδηλώθηκε στο βιλαέτι του Μοναστηρίου και υποστηρίχθηκε από βουλγαρόφιλους και σλαβόφωνους των αργοτικών περιοχών αλλά και σε κάποιο βαθμό και από τον Αρμανικό (Βλάχικο) και ελληνόφωνο πληθυσμό της περιοχής. Σε μήνυμα του προς τον πατέρα του, Στέφανο, στις 25 Ιουλίου ο Ίων Δραγούμης έγραψε ότι "έχομεν σλαυικήν επανάστασιν εν Μακεδονία [...] Άπαντες οι σλαυόφωνοι πληθυσμοί ηκολούθησαν το κομιτάτον, ορθόδοξοι και σχισματικοί, και οι πλείστοι εκουσίως" και ότι οι επαναστάτες καταλάμβαναν κωμοπόλεις και χωριά κατοικούμενα από βλαχόφωνους και αλβανόφωνους, όπως το Κρούσοβο, το Πισοδέρι και το Νυμφαίο. Η κατοχή του Κρουσόβου από τους επαναστάτες κράτησε ακριβώς δέκα μέρες μέχρι τις 12 Αυγούστου ανακηρύσσοντας τη Δημοκρατία του Κρούσεβο υπό την προεδρία του δασκάλου Νικόλα Κάρεβ.

Στις 6 Αυγούστου 1903 / 19 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Μεταμορφώσεως, έγινε η εξέγερση Βουλγάρων αγροτών στο βιλαέτι της Αδριανούπολης και οδήγησε στον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής στα όρη της Στράντζα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και ανακηρύχτηκε η δημιουργία αυτόνομης διοίκησης των ελεύθερων περιοχών με το όνομα Δημοκρατία της Στράντζα και μιας προσωρινής κυβέρνησης με έδρα την πόλη Βασιλικό (σήμερα Τσάρεβο της Βουλγαρίας, στην επαρχία Μπουργκάς). Η προσωρινή κυβέρνηση διατηρήθηκε συνολικά για είκοσι μέρες μέχρι την καταστολή της εξέγερσης από τον οθωμανικό στρατό.

Η στάση της Ελλάδας

Ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης με Τούρκους αξιωματικούς.
Η στάση του τότε Ελληνικού κράτους, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα ιστορικά, επάνω στην Σλάβομακεδόνικη επανάσταση του Ίλιντεν δεν φαίνεται να ήταν θετική γιατί προφανώς μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία θα ήταν κόντρα στις εδαφικές βλέψεις της χώρας στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Πεζά, τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στο τότε Οθωμανικό Μοναστήρι (Μπίτολα), και τα όσα γράφει σε έκθεση προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης το 1902, η επερχόμενη εξέγερση (Ίλιντεν) έχει ως στόχο μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία, προτίθενται να την ακολουθήσουν και πατριαρχικοί και εξαρχικοί πληθυσμοί και περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες ζωής πολλών Μακεδόνων (κυρίως αγροτών). Ο ίδιος ο Πεζάς αναφέρει πως ο ίδιος και το Ελληνικό κράτος επιδιώκει μια συνεργασία με τις Οθωμανικές αρχές και δίνει μάλιστα σε αυτές όλες τις πληροφορίες που έχει μαζέψει σχετικά με τις κινήσεις των αυτονομιστών, καθώς επιθυμεί τη συντριβή του κινήματος. Αναφέρει ακόμα πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ηρεμία και την ευημερία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς φοβάται πως η αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί και μέσα στην Ελλάδα. Τις παραμονές της επανάστασης ο νέος πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Κ.Κυπραίος αναφέρει πως υπάρχει συνεργασία του με την Οθωμανική αυτοκρατορία σε επίπεδο πληροφοριών για την επερχόμενη επανάσταση και πως ξοδεύονται χρήματα για προπαγάνδα που θα απέτρεπε τον πατριαρχικό πληθυσμό να μπει στην επανάσταση. Τέλος ο τότε μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης χαρακτηρίζει με ύβρεις τους επαναστάτες, ενώ φαίνεται πως ο συνεργάτης του και συνεργάτης των Οθωμανών Βαγγέλης Στρεμπενιώτης με τους άντρες του είχε συμμετοχή σε μία εκστρατεία κατά των επαναστατών στις 4 Αυγούστου.

Επίλογος των γεγονότων

Συνέδριο των αντιπροσώπων της ΕΜΑΕΟ στην οροσειρά της Ροδόπης

Συλλήψεις μελών της βουλγαρικής ΕΜΑΕΟ.
Όταν η εξέγερση εξαπλώθηκε πολλά ηγετικά στελέχη σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Οθωμανούς και η δράση της εξέγερσης καταστάλθηκε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ πολλοί που στρατεύτηκαν με τους εξεργεθέντες σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν ή κατέφυγαν στις ορεινές περιοχές. Η οθωμανική διοίκηση έβλεπε τώρα με μεγαλύτερη καχυποψία τους χριστιανικούς πληθυσμούς, και αντί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση των βασικών δικαιωμάτων του χριστιανικού στοιχείου, η καταπίεση εντάθηκε και δοκιμάστηκε η εμπιστοσύνη του πληθυσμού σε ανάλογες μελλοντικές αυτονομιστικές ενέργειες.

Πιθανολογείται ότι ένας από τους κυριότερους στόχους της εξέγερσης, που ήταν η εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων, επετεύχθη και κατάφεραν να πείσουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να προσπαθήσουν να παρέμβουν στον σουλτάνο ώστε να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στους χριστιανούς υπηκόους, αν και η πίεση αντίθετα εντάθηκε στο χριστιανικό στοιχείο και οδήγησε, μετά την Επανάσταση των Νεότουρκων, στη κήρυξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου το 1912.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ερευνητή H. N. Brailsford: το Ίλιντεν ήταν η πρώτη οργανωμένη απόπειρα του βουλγαρικού στοιχείου στην Μακεδονία και την Θράκη, μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας το 1903.

wikipedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξέγερση του Ίλιντεν: Πότε έγινε και ποιος ήταν ο στόχος της"

Δεν εντόπισε στοιχεία χρηματισμού κυβερνητικών παραγόντων η εσωτερική έρευνα στη Novartis Hellas

Αρνητική ήταν – σύμφωνα με πληροφορίες – η εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Novartis Hellas για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.
Στελέχη της εταιρείας διερεύνησαν κάθε συναλλαγή που είχε γίνει από το 2006, εξετάζοντας εάν το τίμημα ήταν εύλογο ή όχι.
Ο έλεγχος της επίμαχης περιόδου δεν οδήγησε σε στοιχεία που να βεβαιώνουν πως δόθηκαν μίζες σε πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η υπόθεση συζητείται ξανά στη Βουλή και το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται μυστική ψηφοφορία με κάλπες, ανάλογη με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου.
Η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει επί του πορίσματος που έχει εκδοθεί από την προανακριτική επιτροπή για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής να μην ασκήσει ποινική δίωξη, λόγω αναρμοδιότητάς της.
Προτείνει να διαβιβάσει, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, το πόρισμά της και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν τα εννέα από τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος κατηγορείται ότι έλαβε χρήματα (40 εκατομμύρια ευρώ) για την αγορά μεγάλης ποσότητας εμβολίων κατά του πανδημικού ιού της γρίπης, το 2009.

Πανδημία

Στις αρχές του συγκεκριμένου έτους, είχαν εκδηλωθεί κρούσματα στις ΗΠΑ και στο Μεξικό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανεβάσει στο “6” το επίπεδο συναγερμού για πανδημία.
Τον Ιούλιο είχε υπογραφεί μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis σύμβαση για προμήθεια τριών εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, έναντι ποσού 24 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον επόμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει επιπλέον οκτώ εκατομμύρια δόσεις, προκειμένου ο εμβολιασμός να γίνει σε δύο δόσεις. Η Novartis είχε τότε δηλώσει αδυναμία να εκτελέσει την παραγγελία, η οποία τελικά εκτελέστηκε από άλλη εταιρεία.

Χάρβαρντ

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μέσω του γνωστού “Harvard Project”. Σύμφωνα με τους ανώνυμους μάρτυρες, πρόκειται για έναν μηχανισμό της εταιρείας για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.
Το σχέδιο αποτελούσε μία βάση συνεργασίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου με εκπροσώπους της Novartis από 30 χώρες του κόσμου, το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάρτιο το 2013 στη Βοστόνη και περιελάμβανε συνολικά 14 έργα.
Κάθε εκπρόσωπος είχε καταθέσει ένα σχέδιο δράσης για τη χώρα του, το οποίο αποσκοπούσε στη βελτίωση του συστήματος Υγείας και της βιωσιμότητάς του. Την Ελλάδα αφορούσε το σχέδιο “Παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε περιόδους κρίσης – Η περίπτωση της Ελλάδας”.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν εντόπισε στοιχεία χρηματισμού κυβερνητικών παραγόντων η εσωτερική έρευνα στη Novartis Hellas"

Αυτό είναι το νέο «υποψήφιο» όνομα για τα Σκόπια

«Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις "κόκκινες" γραμμές».
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αμέσως μετά τις συνομιλίες του με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Το ονοματολογικό μπαίνει, πλέον, σε μια περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τις 28 Ιουνίου, οπότε και πραγματοποιείται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το νέο όνομα που «έπεσε στο τραπέζι»

Πληροφορίες θέλουν οι δύο πλευρές να εξετάζουν μια εναλλακτική πρόταση, ένα νέο όνομα το οποίο δεν είχε ακουστεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η πρόταση αυτή που εξέτασαν οι δύο πρωθυπουργοί καλύπτει και τους δύο όρους που θέτει η Αθήνα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή είναι και η οριστική πρόταση, καθώς θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία, αλλά και πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το σκοπιανό site a1on.mk, το οποίο έχει προβεί και στο παρελθόν σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του ονοματολογικού, το νέο όνομα - πρόταση των Σκοπιανών προς την Ελλάδα είναι «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija).
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω ονομασία έχει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Ζάεφ για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.
Για την ώρα, η Αθήνα κρατά «κλειστά τα χαρτιά της», ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως θέλει λεπτομερή εξέταση το θέμα, καθώς κρύβει παγίδες.
Ο λόγος είναι ότι η εξέγερση του Ίλιντεν  στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη. Έτσι, η αποδοχή μιας τέτοιας ονομασίας, μπορεί να εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους για την Ελλάδα.
Πάντως, η ίδια πηγή επισημαίνει πως το επικρατέστερο μέχρι στιγμής όνομα είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», ωστόσο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.
Δηλαδή, ως Nova Macedonia ή New Macedonia, και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς ο Τσίπρας

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς αρχηγούς προτίθεται να ενημερώσει το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων, μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το νέο «υποψήφιο» όνομα για τα Σκόπια "

Απολυτήριο λυκείου με βαθμό 9,5 - Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του μέσου όρου

Με τροπολογία που που κατατέθηκε στην Βουλή και αφορά τα ημερήσια και εσπερινά Λύκεια, προτείνεται ο βαθμός απόλυσης να είναι τουλάχιστον 9,5 αλλά να εξάγεται όχι μόνο από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί ο μαθητής στις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και από τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας της τάξης στα οποία δεν εξετάζεται, εκτός της φυσικής αγωγής.

Νέες αλλαγές έρχονται στην Γ' Λυκείου, αφού τροπολογία που φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει όσα ξέραμε για την έκδοση του Γενικού Μέσου Όρου Βαθμολογίας των μαθητών Γ Λυκείου.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη, από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που καθορίζει το πώς θα υπολογίζεται ο Γενικός Μέσος Όρος Βαθμολογίας των μαθητών της Γ' λυκείου.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, που από φέτος θα είναι τέσσερα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία), θα υπολογίζονται και τα μη γραπτώς εξεταζόμενα, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Έτσι, το απολυτήριο Λυκείου θα προκύπτει από τον βαθμό τετραμήνων όλων των μαθημάτων και της επίδοσης των μαθητών στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.

Σημειώνεται, ότι στον ν.4521/2018, όπου ορίζονταν η μείωση των ενδοσχολικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τους τελειοφοίτους της δευτεροβάθμιας, απουσίαζε η διαδικασία έκδοσης του Γενικού Μέσου Όρου.

Παράλληλα, με την τροπολογία καθορίζεται ότι ο απαιτούμενος μέσος όρος για την απόκτηση απολυτηρίου τόσο για τη Γ' τάξη των ημερήσιων ΓΕΛ, όσο και για τη Δ' τάξη των εσπερινών ΓΕΛ, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 9,5. Οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων του ημερησίου ΓΕΛ και των Α', Β' και Γ' τάξεων του εσπερινού ΓΕΛ που δεν επιτυγχάνουν το γενικό μέσο όρο 9,5, θα παραπέμπονται για να εξεταστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στις επαναληπτικές εξετάσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους αποφοίτους από τη Γ' τάξη ημερήσιων ΓΕΛ και για τη Δ' τάξη των εσπερινών ΓΕΛ.

Την τροπολογία υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., Ένωση Κεντρώων και ΔΗ.ΣΥ, καταψήφισε η ΝΔ, ενώ «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Απολυτήριο λυκείου με βαθμό 9,5 - Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του μέσου όρου"

Απίστευτοι αριθμοί: 114 ΜΚΟ στη Λέσβο με 7.356 εθελοντές ! Απάντηση σε ερώτηση του Χ. Αθανασίου

Σε απάντηση της υπ΄αριθμ. 4989/05-04-2018 Ερώτησης του βουλευτή Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, σχετικά με τον αριθμό και τη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός του ΚΥΤ Μόριας, το συνερωτώμενο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απάντησε τα εξής:

«[…]Από τη Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής, Συντονισμού και Αξιολόγησης ΜΚΟ της Γενκής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία συστάθηκε με την ΚΥΑ των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 4151.4183/166/20-01-2016 (114 Β΄), στη νήσο Λέσβο έχουν καταγραφεί, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, 114 ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και 7.356 εθελοντές . Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο (απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικά στοιχεία, υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικός – διαχειριστικός έλεγχος) των εν λόγω ΜΚΟ είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλοι, κατά περίπτωση, δημόσιοι φορείς».

«Θυμόμαστε όλοι την απάντηση του κ. Βίτσα, αλλά και στο παρελθόν του κ. Μουζάλα, στην εν λόγω ερώτηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την εποπτεία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός των κέντρων ενώ το ίδιο αποτελεί το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις ΜΚΟ που δρουν εντός των κέντρων.

Σήμερα, λάβαμε την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο μεταθέτει την ευθύνη εποπτείας των ΜΚΟ τόσο εντός όσο και εκτός των ΚΥΤ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τελικά, ποιος είναι αρμόδιος για το ζήτημα αυτό;

Προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η ανεξέλεγκτη δράση των 114 ΜΚΟ και των 7.356 «εθελοντών» τους στο νησί μας και στα άλλα ακριτικά νησιά, ελλείψει παρουσίας του Κράτους όπως διαφαίνεται από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων.

Μας εμπαίζουν ή πρόκειται για άλλο ένα δείγμα κακής πολιτικής; Τι αντίκτυπο έχουν τα ανωτέρω στην ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική μας συνοχή και την οικονομία του τόπου μας;

Είναι ζητήματα τα οποία θα θέσω κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα για το μεταναστευτικό την ερχόμενη εβδομάδα, όταν αυτή προσδιοριστεί», σχολίασε ο κ. Αθανασίου.



lesvosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτοι αριθμοί: 114 ΜΚΟ στη Λέσβο με 7.356 εθελοντές ! Απάντηση σε ερώτηση του Χ. Αθανασίου"

Λέσβος: Αστυνομικός και δύο «επενδυτές» σε κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων…ο Αρχιφύλακας τα έπαιρνε

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος δύο αλλοδαπών, υπηκόων Καμερούν και Αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετεί στην Μυτιλήνη, για τη συμμετοχή τους σε κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων και διευκόλυνσης μετακίνησης αλλοδαπών.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Όπως προέκυψε, οι δύο αλλοδαποί συμμετείχαν σε κύκλωμα που εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα αλλοδαπούς, με σκοπό τη διευκόλυνση της αναχώρησης τους από τη Λέσβο, ενώ ο αστυνομικός, σε συνεργασία με μέλη του κυκλώματος, διευκόλυνε την αναχώρηση των αλλοδαπών, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ σε βάρος του αστυνομικού κινείται ήδη η διοικητική διαδικασία στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

radiokalloni
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Αστυνομικός και δύο «επενδυτές» σε κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων…ο Αρχιφύλακας τα έπαιρνε"

Έλληνες στρατιωτικοί: Πέρασε από το ΣΑΓΕ το σχέδιο τοποθέτησης τους σε αποστολή του εξωτερικού

Πέρασε από το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) το σχέδιο για την τοποθέτηση των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών σε αποστολή του εξωτερικού και δη στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τουρκία.

Αυτός άλλωστε θα είναι και ο άσσος στο μανίκι της υπεράσπισης των Μητρετώδη και Κούκλατζη στο νέο αίτημα αποφυλάκισης που θα υποβληθεί. Όπως είχε γράψει πρώτο το OnAlert με αυτή την υπηρεσιακή μεταβολή τα δυο στελέχη αποκτούν μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στη γείτονα και κατ' επέκταση αποδομείται ένα από τα βασικά επιχειρήματα της τουρκικής δικαιοσύνης.

Το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ είναι σε ανοιχτή γραμμή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία τροπολογίας από την νομική υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ, η όποια θα αποσταλεί για έγκριση στο ΥΠΕΞ. Η τροπολογία θα ενταχθεί σε ένα από τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ που θα κατατεθούν στο προσεχές διάστημα στη Βουλή.

Το νέο αίτημα αποφυλάκισης που θα καταθέσουν οι δικηγόροι του Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη κατατίθεται χωρίς να έχει συνταχθεί ακόμα κατηγορητήριο εναντίον τους.

Γιατί η τακτική αυτή είναι "άσσος" στο μανίκι των δικηγόρων

'Οπως είχε υπογραμμίσει το onalert η αναμενόμενη απόφαση του ΣΑΓΕ για την εξτρά αποζημίωσή τους ως υπηρετούντες σε αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό και ενδεχόμενα στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τουρκία, θα καταρρίψει ένα από τα νομικά επιχειρήματα των δικαστικών αρχών της γείτονος, ανοίγοντας το δρόμο για την αποφυλάκισή τους.

Η τοποθέτησή τους στην Ελληνική Διπλωματική Αντιπροσωπεία αυτομάτως τους δίνει την πολυπόθητη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία. Έτσι θα καταρριφθεί ένα από τα επιχειρήματα των Τουρκικών Δικαστικών Αρχών, στα οποία βασίζουν τις απορριπτικές αποφάσεις στα αιτήματα απελευθέρωσής τους.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφεραν πηγές του ΥΕΘΑ ο στόχος αυτής της απόφασης είναι είναι διττός: να εκπεμπφθεί το μήνυμα ότι η πατρίδα δεν εγκαταλείπει κανένα μέλος της και ταυτόχρονα να αποτελέσει μια τονωτική ένεση ηθικού στα δυο στελέχη μας που συμπληρώνουν 70 ημέρες κράτησης.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνες στρατιωτικοί: Πέρασε από το ΣΑΓΕ το σχέδιο τοποθέτησης τους σε αποστολή του εξωτερικού"

Παππάς: Το τέλος επί των ηλεκτρονικών συσκευών είναι νόμος του κράτους και εφαρμόζεται

Το τέλος επί των ηλεκτρονικών συσκευών είναι νόμος του κράτους και εφαρμόζεται, υπογραμμίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τον καθορισμό τέλους στις κινητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τονίζει επίσης, ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει στηρίξει και συνεχίζει, όσο καμία άλλη, τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, τα οποία πρέπει να διασφαλιστούν. Ο Νίκος Παππάς υπογραμμίζει ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πορεία προς τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού ΨΗΠΤΕ έχει ως εξής:

«Αυτή η κυβέρνηση έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει όσο καμία άλλη κυβέρνηση, μέσα μάλιστα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Συγκεκριμένα:

α. Διασφάλισε νέους πόρους και έδωσε νέα κίνητρα, μέσω του ΠΔΕ, για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.

β. Προσέφερε εργαλεία για τον εντοπισμό της λογοκλοπής στο διαδίκτυο, στα μέλη του Μητρώου Online Media.

γ. Ανακοινώνει άμεσα τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη στήριξη του Τύπου.

δ. Σε επίπεδο Ευρώπης, δε, έδωσε τη μάχη και την κέρδισε για την επιβολή τέλους στις επιγραμμικές πλατφόρμες (τύπου Netflix) και για την ποσόστωση του 30% (τουλάχιστον) για το ευρωπαϊκό περιεχόμενο, με σκοπό την ενίσχυση των δημιουργών και των ανεξάρτητων παραγωγών.

ε. Στήριξε εκδότες και δημιουργούς στη δικαστική διαμάχη με την Google.

Το τέλος επί των ηλεκτρονικών συσκευών είναι νόμος του κράτους και εφαρμόζεται.

Η δίκαιη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών θα διασφαλιστεί. Μελλοντικές αλλαγές στη νομοθεσία δεν θα πρέπει να μεταβάλουν το συνολικό της ύψος.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πορεία προς τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πάντα υπάρχουν τρόποι ώστε να υπηρετούνται με συνέπεια και οι δύο παραπάνω ανάγκες» καταλήγει η δήλωση του υπουργού ΨΗΠΤΕ.

AΠΕ/ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Το τέλος επί των ηλεκτρονικών συσκευών είναι νόμος του κράτους και εφαρμόζεται "

DW:Στο εδώλιο Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία -Για ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Κομισιόν παραπέμπει τις Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία και Μ. Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Λόγος η παραβίαση των κριτηρίων που αφορούν την ποιότητα του αέρα στις πόλεις.

Το πρόβλημα της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές γερμανικές πόλεις είναι γνωστό. Σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να αναλάβει δραστικότερα μέτρα παραπέμποντας τη Γερμανία μαζί άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία και Μ. Βρετανία) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε εκ νέου τη Γερμανία και άλλες χώρες για υπερβολικά διστακτική λήψη μέτρων σε συνάρτηση με το σκάνδαλο σε πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen.
Η προσφυγή της Κομισιόν αφορά παραβίαση των ορίων εκπομπής οξειδίων του αζώτου που έχουν τεθεί από την ΕΕ και είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη από το 2010. Ωστόσο, ακόμη και το 2017 τα όρια αυτά παραβιάστηκαν σε 66 γερμανικές πόλεις – μάλιστα στις 20 εξ αυτών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπεύθυνα για αυτές τις παραβιάσεις θεωρούνται κατά κύριο λόγο τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, ο αριθμός των οποίων σημείωνε διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μετά την αποκάλυψη του «dieselgate» διαπιστώθηκε ξεκάθαρα ότι τα πετρελαιοκίνητα εκπέμπουν κατά την κίνηση στους δρόμους πολύ περισσότερους βλαβερούς ρύπους από ό,τι κατά τη διάρκεια των τεστ.
Η Κομισιόν είχε ήδη ξεκινήσει το 2015 διαδικασία παραβίασης των ευρωπαϊκών συνθηκών εναντίον της Γερμανίας και άλλων κρατών. Κατόπιν αυτού προειδοποίησε επανειλημμένα τις κυβερνήσεις των χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις με το λεγόμενο «άμεσο πρόγραμμα για καθαρό αέρα». Στη γερμανική σύνοδο κορυφής για το ντίζελ το 2017 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύθηκε να επικαιροποιήσει το λογισμικό των πετρελαιοκίνητων οχημάτων προκειμένου να μειώσει τις βλαβερές εκπομπές κατά 25%-30%. Παρόλα αυτά δεν στάθηκε εφικτό να τηρηθούν τα όρια εκπομπών.
Κομισιόν: μαζικές γερμανικές παραλείψεις στο «dieselgate»
Η VW έμεινε στο απυρόβλητο από τη γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με την Κομισιόν
Η VW έμεινε στο απυρόβλητο από τη γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με την Κομισιόν
Σε μια δεύτερη διαδικασία που ενεργοποίησε η Κομισιόν κατά της Γερμανίας το 2016, επιρρίπτονται στη γερμανική κυβέρνηση μαζικές παραλείψεις στο θέμα του σκανδάλου ρύπων. Μεταξύ άλλων το Βερολίνο κατηγορείται ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στην VW για την παραποίηση στις τιμές των εκπομπών ρύπων, αλλά και δεν διασφάλισε να υπάρχει επαρκής εποπτεία προκειμένου να τηρούνται οι ισχύουσες προδιαγραφές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Οι προσφυγές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι πάντως κάτι το ασυνήθιστο. Σε περίπτωση που οι προειδοποιήσεις και επιπλήξεις δεν αποδειχθούν επαρκές μέτρο, οι προσφυγές αποτελεί κατά κανόνα το επόμενο βήμα προκειμένου να επιλυθεί το νομικό ζήτημα. Σε περίπτωση που η Γερμανία δεν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Κομισιόν μπορεί –σε μια ακόλουθη νομική διαδικασία- να επιβάλει υψηλά πρόστιμα στη χώρα.
Πάντως το παρόν βήμα ήδη εντείνει αισθητά τις πολιτικές πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση ώστε να λάβει δραστικά μέτρα ενάντια στις υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αρκετές πόλεις, αλλά και για να περιορίσει τη ρύπανση που προκαλούν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Ειδικοί συγκοινωνιολόγοι διακρίνουν δύο δυνητικές βραχυπρόθεσμες λύσεις: είτε κατάλληλες τροποποιήσεις στα πετρελαιοκίνητα για μείωση των βλαβερών ρύπων είτε απαγορεύσεις κυκλοφορίας.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Στο εδώλιο Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία -Για ατμοσφαιρική ρύπανση "

Κανονικά οι μειώσεις στις συντάξεις το 2019

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 (σ.σ. όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες». Αυτό δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τη συμφωνία που επήλθε. Επεσήμανε, δε, ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το εφετινό πλεόνασμα από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, αποδεχόμενο έτσι πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν. Αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος στο 2%- 2,1% και οι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις ελήφθησαν υπόψη για τη συμφωνία με τους θεσμούς στα δημοσιονομικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά οι μειώσεις στις συντάξεις το 2019"

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Σε τι φάση βρίσκεται το πρόγραμμα (πίνακας)

Στην επόμενη φάση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων περνά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ενεργοποιώντας τη δυνατότητα αίτησης χρηματοδότησης από τραπεζικό ίδρυμα. Στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.exoikonomisi.ypen.gr ενεργοποιείται η επιλογή λήψης ή μη δανείου. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιλέξει:

τη λήψη δανείου, θα ακολουθεί (εντός 30 ημερών) πιστοληπτικός έλεγχος από την εμπλεκόμενη τράπεζα, ώστε (εντός 75 ημερών) να εγκριθεί το δάνειο.
τη μη λήψη δανείου, η αίτηση θα προωθείται προς οριστική υπαγωγή.
Για την αποφυγή φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα, θα ακολουθηθεί και πάλι ο διαχωρισμός της επικράτειας σε τρεις ομάδες και η τμηματική ενεργοποίηση της συγκεκριμένης επιλογής, όπως περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα.


Περιφέρεια

έναρξη σταδίου επιλογής λήψης ή μη δανείου
Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτ. Ελλάδας 21 Μαΐου, 12:00

Δυτ. Μακεδονίας, Ιονίου, Στ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Β. Αιγαίου, Κρήτης 29 Μαΐου, 12:00

Αττικής, Ν. Αιγαίου 4 Ιουνίου, 12:00
Διευκρινίζεται ότι:

Η προθεσμία 30 ημερών προς τις τράπεζες για την πραγματοποίηση πιστωτικού ελέγχου, λογίζεται από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος επιλέξει στο πληροφοριακό σύστημα τη λήψη δανείου και επισυνάψει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Το ποσό για την επιχορήγηση θα παραμένει δεσμευμένο μέχρι και 75 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αίτησης δανείου για την οικεία Περιφέρεια (σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα). Εντός του διαστήματος αυτού θα πρέπει να εγκριθεί το δάνειο ή ο ενδιαφερόμενος να «θέσει» την αίτηση σε κατάσταση «προς υπαγωγή» χωρίς τη λήψη δανείου.
Για τις αιτήσεις που εντάσσονται σε «ειδική περίπτωση», η προθεσμία των 75 ημερών λογίζεται από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσης του ωφελουμένου για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων για την έγκριση.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Σε τι φάση βρίσκεται το πρόγραμμα (πίνακας)"

Αντ. Σαμαράς για υπόθεση Novartis: Επιμένω στη μήνυσή μου

«Επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσής μου - και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο γεγονός πως τέθηκε στο αρχείο η μήνυσή του κατά τριών εισαγγελικών λειτουργών για την υπόθεση Novartis.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως «μια μέρα πριν συζητηθεί και πάλι στη Βουλή η υπόθεση Novartis, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, βάζει στο αρχείο τις μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά των Εισαγγελέων διαφθοράς από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά. Η διάταξη Αγγελή έχει ημερομηνία 4 Μαΐου. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης το ανακοινώνει δημόσια 13 μέρες αργότερα! Και λίγες ώρες πριν γίνει ξανά σχετική συζήτηση στη Βουλή».

Όπως πρόσθεσε, «το πρώτο που καταγγέλλω είναι ότι ο αντιεισαγγελέας Αγγελής δεν εξέτασε καθόλου την μήνυσή μας, δεν έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις, δεν μας ζήτησε να προσκομίσουμε κανένα πρόσθετο στοιχείο. Αυτές τις παραλείψεις τις θεωρώ αδιανόητες».

«Δεύτερον, υπογραμμίζω ότι στο μέρος της δικογραφίας που αφορά πολιτικά πρόσωπα που μηνύονται από μένα -τον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Παπαγγελόπουλο- η υπόθεση έχει διαχωριστεί και πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τη Βουλή. Δεν υπάγεται στην κρίση του αντιεισαγγελέα Αγγελή!», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «τρίτον, ακόμα και σε ό,τι αφορά το μέρος της μήνυσής μου εναντίον των δικαστικών λειτουργών Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, που ο αντιεισαγγελέας Αγγελής "έθεσε στο αρχείο", ο ίδιος γνωρίζει ασφαλώς ότι οι μηνύσεις κατά δικαστικών, ακόμα κι όταν τίθενται στο αρχείο, μπορούν να ανασυρθούν. Όπως είχε ανασυρθεί παλαιότερα δική του μήνυση, όταν άλλαξε η ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου…».

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει: «Άρα επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσής μου - και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς! Και προειδοποιώ ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ. Απλώς, επιβαρύνεται η θέση όσων ενέχονται -και στην ίδια την υπόθεση, και στην απόπειρα συγκάλυψής της. Αντιλαμβάνομαι το φόβο της κυβέρνησης, η οποία θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από την διάταξη Αγγελή. Δικαίως φοβούνται. Και μάταια προσπαθούν να το αποφύγουν...».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Σαμαράς για υπόθεση Novartis: Επιμένω στη μήνυσή μου"

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ηπειρωτική αλλαντοβιομηχανία BIKH, ζητώντας επίσης τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας που θα απαγορεύουν τις ατομικές διώξεις και κάθε διαδικασία, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης για απαιτήσεις σε βάρος της εταιρείας.

Της αίτησης πτώχευσης είχε προηγηθεί αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση που είχε υποβάλει η εταιρεία για υπαγωγή στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα, οι συνολικές υποχρεώσεις της στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν σε περίπου 44,658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,26 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και κυριότερος πιστωτής της είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ"

Πρόκληση στη Θράκη! Βίντεο με παιδιά να απαγγέλουν ποίηματα μίσους

Το βίντεο είναι από την τελετή λήξης μαθημάτων Κορανίου στον Εχίνο της Θράκης! Παρόντες στην προκλητική τελετή ο ψευδομουφτής Μέτε, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ!!!

Το πανό γράφει “Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης”!

Δείτε τι ποίημα απαγγέλει το παιδί και θα καταλάβετε γιατί αυτό το βίντεο είναι η ντροπή όλων όσων κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες τη χώρα. Μπροστά στα “ψηφαλάκια” έχουν αφήσει τα πιο ακραία στοιχεία να αλωνίζουν στην Θράκη την οποία έχουν κάνει βιλαέτι τους. Δημοσιεύσαμε ήδη την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Ziraat η οποία χρηματοδοτεί με τα κέρδη της εξοπλιστικά προγράμματα των Τούρκων. Τώρα έρχεται αυτό το βίντεο να προστεθεί στα απίστευτα κι όμως αληθινά που συμβαίνουν στην ελληνική επικράτεια χωρίς κανένας πολιτικός μας να ενοχλείται.



militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση στη Θράκη! Βίντεο με παιδιά να απαγγέλουν ποίηματα μίσους"

Μετά το ΕΣΡ και εισαγγελική έρευνα για το ριάλιτι Game of Love

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ριάλιτι Game of Love

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το νέο ριάλιτι του ΑΝΤ1 Game of Love. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Παναγόπουλος.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί ασέμνων από τους υπευθύνους του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τα μέλη του ΕΣΡ, καθώς θα ελεγχθεί το ενδεχόμενο να έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έστειλε κλήση για ακρόαση στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σχετικά με το ριάλιτι παιχνίδι Game of Love.

Το Συμβούλιο κινήθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν του και σωρεία καταγγελιών σχετικά με την ποιότητα του προγράμματος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΣΡ. Η ακρόαση ορίστηκε για την Τρίτη 22 Μαΐου και ώρα 10:00.

Σημειώνεται πως το παιχνίδι έκανε πρεμιέρα στις 7 Μαΐου στον ΑΝΤ1 με παρουσιαστή τον Χάρη Χριστόπουλο. Το ριάλιτι έχει δεχτεί κριτική ως προς το περιεχόμενό του.

Ο Αντώνης Κανάκης είχε σχολιάσει για το Game of Love: «Νομίζω ότι το πρόβλημα που μας έχει δημιουργήσει το νέο αυτό παιχνίδι είναι ότι πρέπει να βρούμε μια καινούργια λέξη. Το trash δεν είναι αρκετό νομίζω για να περιγράψει τα πράγματα. Πρέπει να βρούμε μια καινούργια λέξη και θα τη βρούμε γιατί θα επανέλθουμε από την εκπομπή».

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά το ΕΣΡ και εισαγγελική έρευνα για το ριάλιτι Game of Love"

Ναυάγησε οριστικά το σενάριο ενοικίασης φρεγατών από τη Γαλλία

Αν κάποιοι προσπάθησαν πράγματι να “κάψουν” το ενδεχόμενο να ενταχθούν με λίζινγκ δύο γαλλικές φρεγάτες Fremm στον ελληνικό Στόλο το κατάφεραν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr το σχέδιο έχει οριστικά ναυαγήσει, μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε στην Αθήνα για το θέμα.

Οι παρασκηνιακές επαφές που έγιναν μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα με τους Γάλλους να εμφανίζονται αρνητικοί ακόμη και να απαντήσουν στο ελληνικό αίτημα. “Ζωντανό” παραμένει βεβαίως το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών Bellhara, οι οποίες όμως θα είναι έτοιμες από το 2023.

Μέχρι τότε πως θα καλύψει το ΠΝ τις δεδομένες ανάγκες του; Το ερώτημα απασχολεί τους επιτελείς του ΠΝ που σε πρώτη φάση αναμένουν να υπάρξει τουλάχιστον το απαραίτητο “συμμάζεμα” του Στόλου. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις ακόμη για παλαιότερες φρεγάτες του γαλλικού ναυτικού, αλλά όλα είναι σε θεωρητικό επίπεδο και με δεδομένη την αρνητική διάθεση των Γάλλων, μάλλον δύσκολα θα υλοποιηθούν.

militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυάγησε οριστικά το σενάριο ενοικίασης φρεγατών από τη Γαλλία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news