facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Βούτσης: Πολιτική ενέργεια η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Απολύτως απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έπειτα από την επίσκεψή του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, όπου συναντήθηκε με τον Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη.

Σημειώνοντας ότι οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται πάνω από 2 μήνες, χωρίς να έχουν καταγραφεί κατηγορίες, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό το σκηνικό «διαμορφώνει ένα αφήγημα επικινδυνότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, στους δύο λαούς, στις στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές».

«Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ λίγο ζήτημα δικαιοσύνης και δικαστικού σώματος και πραγματικών επιχειρημάτων… Φοβάμαι ότι σ' ένα μεγάλο βαθμό παρ' ότι σέβομαι απολύτως τη δικαιοσύνη και έτσι όπως είναι διατυπωμένη και ισχύουσα και στη γείτονα χώρα, υπάρχει ωστόσο ισχυρό σημείο προσχηματικής διαχείρισης τέτοιων επιχειρημάτων και είναι φανερό πια. Μετά την παρέλευση δυόμισι μηνών αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι κατ' εξοχήν μία πολιτική ενέργεια, ενδεχομένως εν όψει εκλογών, ενδεχομένως ενός κλίματος για καταστάσεις-συνεργασίες στη γείτονα, πλην όμως έχει κόστος και για τη γείτονα και για μας και για τις σχέσεις και κυρίως γι' αυτούς τους δύο νέους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι είναι πολύ υψηλό το ηθικό των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν σημαίνει τίποτα το γεγονός ότι είναι πολύ καλές οι συνθήκες διαβίωσής τους.

«Είναι προφανές ότι τους έχουνε μαζί, διαβάζουν τα βιβλία τους, τους έχουνε σε χώρους που μπορούν να ασκούνται. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, διότι η στέρηση της ελευθερίας, δεν μιλάμε για μία και δύο ημέρες, αυτή καθ' αυτή είναι το μεγαλύτερο βασανιστήριο, ακόμη κι αν έχει συμβεί στον όροφο κάποιου ξενοδοχείου. Δεν υφίστανται λοιπόν κάτι επιπλέον του βασικού όμως που είναι η στέρηση της ελευθερίας. Πόσο μάλλον αναιτίως, πόσο μάλλον χωρίς ορίζοντα, από πλευράς χρόνου», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Εκτίθενται και στη διεθνή κοινή γνώμη και στη συνείδηση του λαού και των λαών μας, όσοι έχουν ποντάρει και μιζάρουν και κεφαλαιοποιούν μια τέτοια ιστορία η οποία δεν έχει απολύτως καμία βάση, πέραν του γελοίου του πράγματος, του να συζητάει κανείς για κατασκοπεία εν έτη 2018, ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ για 200 μέτρα… Η ίδια η πράξη αυτή, μ' οποιαδήποτε ανόητη αντίληψη είτε συμψηφισμού, είτε δημιουργίας έντασης κ.λ.π. εκθέτει πολύ και έχει κόστος για όποιον και όποιο καθεστώς παρατείνει αυτή την ταλαιπωρία», ανέφερε ακόμη.

«Εκφράσαμε εκ μέρους της Βουλής και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη» καθώς και «την απόλυτη άποψή τους για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης και σταματήματος αυτής της ταλαιπωρίας αυτών των δύο παιδιών, που συνιστά και μία ταλαιπωρία και μία ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες κι όλα αυτά έχουν συνέπειες. Συνέπειες στην οικονομία, στη διεθνή υπόσταση και στην ένταση που δημιουργείται, κάποιες φορές και το έχουμε βιώσει αυτό δραματικά στο Αιγαίο, συνέπειες στη ζωή, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Δεν μπορεί να παίζει κανείς μ' αυτά τα πράγματα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Πολιτική ενέργεια η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία "

Παππάς για Σακελλαρίου: Έπρεπε να είχε παραιτηθεί από το 2016

Επίθεση στον μέχρι πρότινος πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκο Σακελλαρίου εξαπέλυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας την παραίτηση του πρώτου και τις δηλώσεις που πραγματοποίησε.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Νίκος Παππάς χρησιμοποιεί ειρωνικό ύφος, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΣτΕ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από το 2016. «Αν τον κ. Σακελλαρίου τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Οκτώβρη του 2016», έγραψε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις διαρροές για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς για Σακελλαρίου: Έπρεπε να είχε παραιτηθεί από το 2016"

Κοντονής: Εκπρόσωπος μεγαλοσυμφερόντων ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Οξύτατη απάντηση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στον προέδρο της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων και προέδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, μετά την εκτενή δήλωση του τελευταίου με αφορμή την σημερινή παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικολάου Σακελλαρίου.

Ο κ. Κοντονής, σε υψηλούς τόνους απαντά στον κ. Βερβεσό και επισημαίνει ότι η αντίδραση του προέδρου του ΔΣΑ, οφείλεται στην εξαγγελία του για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. «εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων. «Αντιλαμβανόμαστε όμως, ότι η σημερινή αήθης και ανερμάτιστη επίθεση, συνδυάζεται με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως χθες ανακοινώθηκε. 'Αλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει».

Ακόμη, ο κ. Κοντονής επισημαίνει ότι «δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων πρωτοδικείων στην Αθήνα».

«Ας το καταλάβει καλά ο κ. πρόεδρος, ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί, ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του», υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο κ. Κοντονής καλεί «τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, να πάρουν θέση για όσα ο κ. πρόεδρος εξ ονόματός τους περιγράφει, ιδίως αυτούς που μου δηλώνουν άγνοια για όσα αφορώντα το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντονής: Εκπρόσωπος μεγαλοσυμφερόντων ο πρόεδρος του ΔΣΑ"

Πρόεδρος ΔΣΑ: Πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά η παραίτηση Σακελλαρίου

«Πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, την παραίτηση του προέδρου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου

Ειδικότερα, κ. Βερβεσός αναφέρει ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος» και προσθέτει:

«Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη».

Επίσης, ο κ. Βερβεσός, αναφέρεται σε ένα «ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη».

«Οι καίριες αιτιάσεις του προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες» σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΔΣΑ: Πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά η παραίτηση Σακελλαρίου"

Αιφνίδια πυρά Σπίρτζη κατά ΤΑΙΠΕΔ: Εχουν τεχνοκρατική ανεπάρκεια

Ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης επιτέθηκε άγρια στο ΤΑΙΠΕΔ για τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για Εγνατία- Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Αν τον έκανε το διαγωνισμό το υπουργείο, θα είχαμε τελειώσει και θα είχαμε πετύχει 3πλάσιο τίμημα. Οι Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν τεχνοκρατική ανεπάρκεια», ανέφερε ο κ.Σπίρτζης.

Σχετικά με την Εγνατία είπε «Δεν είχαμε πολλά να πούμε. Διευκρινίσεις για τα αναλογικά διόδια, πώς θα "κουμπώνει" το Κεντρικό σύστημα με τα περιφερειακά. Πρόθεση το ίδιο σύστημα με άλλες γειτονικές χώρες. Δορυφορικό σύστημα για βαριά φορτηγά».

Αναφερόμενος στο θέμα της επένδυσης του Ελληνικού είπε ότι πολύ σύντομα η μεταφορά του αμαξοστάσιου της ΟΣΥ και της ΥΠΑ.

Παράλληλα σχολίασε για τις επικείμενες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου. «Πιστεύω ότι πάει τόσο καλά η οικονομία, που μπορεί να μας πούνε να τα αφήσουμε».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιφνίδια πυρά Σπίρτζη κατά ΤΑΙΠΕΔ: Εχουν τεχνοκρατική ανεπάρκεια "

Ο Ν. Παππάς πρωτοτυπεί: Πρώτα υπογράφει και μετά διαφωνεί για το ψηφιακό χαράτσι

Έκθετος βρίσκεται ο Νίκος Παππάς μετά την «παρέμβασή» του στο ζήτημα με το φόρο στις ηλεκτρονικές συσκευές. Κι αυτό διότι, αν και δημοσίως ζήτησε την επανεξέταση του ζητήματος, αποκαλύπτεται ότι η σχετική τροπολογία φέρει την υπογραφή και του ιδίου!

«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες», αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Όμως η παραπάνω δήλωση του κ. Παππά έγινε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της σχετικής τροπολογίας, ενώ ο ίδιος την έχει υπογράψει αποδεχόμενος την πρόταση της κα Κονιόρδου, η οποία και την κατέθεσε χθες στη Βουλή. 

Σύμφωνα με την απόφαση, το συγκεκριμένο ψηφιακό «τέλος», το οποίο το υπουργείο χαρακτηρίζει «εύλογη αμοιβή», όπως και στην περίπτωση των tablet και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και των έξυπνων τηλεφώνων (που νομοθετήθηκε πέρυσι και φτάνει το 2%) θα συλλέγεται και αποδίδεται στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας. Όμως μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης μπαίνει νέος φόρος της τάξης του 6% σε ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB!

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ΣΕΠΕ η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, «σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

«Μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως», αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης,σημείωσε πως «η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης» τονίζοντας πως «η υποκρισία του πρωθυπουργού συντρίβεται στην κυνική του απόφαση».

Διαβάστε την τροπολογία εδώ.

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ν. Παππάς πρωτοτυπεί: Πρώτα υπογράφει και μετά διαφωνεί για το ψηφιακό χαράτσι"

Πρεμιέρα για e- πλειστηριασμούς και από τους δήμους

Ασφυκτικά πιέζουν οι δανειστές για πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα. Μετά το δημόσιο σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχωρούν και οι δήμοι.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει πάρει φωτιά. Έχουν ήδη αναρτηθεί 9.198 πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, οι οποίοι θα εκτελούνται σταδιακά ως τον Δεκέμβριο.

Αυτή την εβδομάδα θα διενεργηθούν 552. Στην πλειονότητα των πλειστηριασμών επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες, ενώ στον χορό των ηλεκτρονικών εκποιήσεων μπαίνουν, μετά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι δήμοι.

Η πρεμιέρα γίνεται σήμερα. Οι δήμοι, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα» σε πρώτη φάση βγάζουν στο σφυρί με ένα «κλικ» κινητά περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων και δημοτών τους που τους άφησαν χρέη στα ταμεία τους. Στο επόμενο στάδιο θα επεκταθούν στην εκποίηση ακινήτων.

Έτσι για οφειλές άνω των 66.400 ευρώ που προέκυψαν από μισθωτικές διαφορές, ο Δήμος Ξάνθης βγάζει σήμερα στο ηλεκτρονικό σφυρί 83 κινητά περιουσιακά στοιχεία του σωματείου Θρακική Θεατρική Σκηνή Ξάνθης. Εκποιούνται τηλεοράσεις, κασετόφωνα, παλαιοί υπολογιστές, κάμερες, CD players, μέχρι και βιντεοκασέτες σε τιμές προσφοράς από 5 έως 100 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα για e- πλειστηριασμούς και από τους δήμους"

Νέο χαράτσι σε κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές για πνευματικά δικαιώματα

Με τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση εισάγεται η εφάπαξ "εύλογη αμοιβή" 2% σε τάμπλετ και smartphone, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων. O ίδιος φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε χθες προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως, αν και η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη πάνω από 4 Gigabytes.

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) αντέδρασε άμεσα και έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

«Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά κυρίως τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.

Όπως εκτιμάται, το κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και του εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάσος Τζήκας ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του, να αποσύρει οριστικά το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και ιδιαίτερα αρνητικό για τον κλάδο.

«(Eίναι) ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Τζήκας εισηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία κατέθεσε την τροπολογία, σημείωσε σχετικά:

"Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διενεργήσουμε πλήρη δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό, όπως θα θέλαμε κατά την εκπόνηση του ν. 4481/2017, κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν".

Για τη νομοθεσία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι "ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017".

Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα.

"Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ".

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χαράτσι σε κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές για πνευματικά δικαιώματα"

Πρωτοφανής παραίτηση Σακελλαρίου . Αιχμές για υποχώρηση του κράτους δικαίου

Την παραίτησή του από τον θώκο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Νίκος Σακελλαρίου υπό το κράτος έντονης συναισθηματικής φόρτισης, αφήνοντας αιχμές και για υποχώρηση του κράτους δικαίου, σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά κίνηση.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου εξαπέλυσε «κεραυνούς» για τις διαρροές ότι η Ολομέλεια έκρινε συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου, με τον οποίο περικόπτονται οι συντάξεις. Όπως είπε, κάποιοι με διαρροές, ειδικά για το νόμο Κατρούγκαλου, δεν τον άφηναν να επιτελέσει τα καθήκοντά του, και απέρχεται της θέσης του πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με αφορμή τις διαρροές για το νόμο Κατρούγκαλου μίλησε για αδιανόητη παραβίαση του απορρήτου και καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ προειδοποίησε μάλιστα για τις επερχόμενες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Όπως είπε, «φοβούμαστε πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων» και κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, λέγοντας αιχμηρά ότι «υπάρχουν ακόμα δικαστές εις τας Αθήνας». 


Παράλληλα, επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή μετακυλύει παγίως στη δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων της χώρας.  Καθήκοντα προέδρου του ΣτΕ αναλαμβάνει η Μαίρη Ειρήνη Σαρπ. 


Η δήλωση Σακελλαρίου

«Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

Η σημερινή απόφασίς μου – έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει - όσο επιβεβλημένη και αν είναι - να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.

Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων .

Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δέν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων - πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης - και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας.

Αθήνα, 16 Μαΐου 2018


Νικόλαος Καρόλου Σακελλαρίου
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας"


skai




Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοφανής παραίτηση Σακελλαρίου . Αιχμές για υποχώρηση του κράτους δικαίου "

Συγκέντρωση συνταξιούχων έξω από το ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου [εικόνες & βίντεο]

Συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι με αφορμή την συνδιάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που διοργανώνει και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε συνεργασία με άλλες οργηανώσεις συνταξιούχων,  ζητά την απόδοση δικαιοσύνης και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
Οπως αναφέρει σχολιάζοντας δημοσίευματα σχετικά με τη διάσκεψη του ΣτΕ για την  συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (επαναϋπολογισμός συντάξεων και άλλα), «όταν στις 6 Μάρτη 2018, το μισθοδικείο (Ειδικό Δικαστήριο άρ. 88Σ.) με τις αποφάσεις 1-4/2018, εκτός των άλλων βγάζει ομόφωνα αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου για τους δικαστές, δεν μπορεί να βγει για εκατομμύρα συνταξιούχων άλλο αποτέλεσμα.».
Φωτογραφίες: Eurokinissi


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση συνταξιούχων έξω από το ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου [εικόνες & βίντεο] "

Πάτρα:Όλη η επιστολή παραίτησης Πισιμίση από το ΠΝΠ-Η αποκλειστικότητα της "Π"

Του ζητήθηκε να παραιτηθεί, επειδή -όπως λέει ο ίδιος- διχάζει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ως εάν είχε ως υποχρέωση να τις ενώνει). Πράγματι ο Θ. Πισιμίσης υπέβαλε την παραίτησή του, με επισημάνσεις που, να το θέσουμε επιεικώς, θα συζητηθούν. Η «Π» φέρνει στη δημοσιότητα την επιστολή και την παραπέμπει στην κρίση των αναγνωστών.

Κύριοι υπουργοί,
Μου ζητήσατε την παραίτησή μου και με την επιστολή αυτή την υποβάλλω. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την επιλογή που κάνατε 2 χρόνια πριν στο πρόσωπό μου. Γνωρίζατε ότι δεν είμαι κομματικό μέλος και με επιλέξατε βάσει του βιογραφικού μου. Πολύ τιμητικό για μένα, αλλά πιο τιμητικό για σας. Αυτό είναι αριστερό ήθος.

Σας επιστρέφω λοιπόν τη θέση που εσείς μου δώσατε. Αυτό που δεν επιστρέφω σε κανέναν και θα το έχω για πάντα είναι η αριστερή μου συνείδηση. Αυτή δεν έχει σχέση με την κομματική καμαρίλα, αλλά αφορά στην κοινωνική μου ευαισθησία για τον αδύνατο, τον ασθενή, τον αναξιοπαθούντα. Βλέπετε εγώ μια ζωή ήμουν, είμαι και θα παραμείνω αριστερός.

Διότι δεν είμαι εγώ αυτός που είναι ο χαϊδεμένος της οργάνωσης του Σύριζα, όντας κομματικό μέλος άλλου κόμματος και έχοντας πιάσει στασίδι από τώρα στην επερχόμενη δεξιά. Ψάξτε αλλού για τέτοιους.

Εμένα η διοικητική μου καριέρα τελειώνει σήμερα. Επιστρέφω στο αμφιθέατρο με τους φοιτητές μου και σε ένα χρόνο παίρνω σύνταξη. Εγώ δεν ζητώ τίποτα, απλά επισημαίνω ότι η ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία, που τόσο γρήγορα έχει αναπτυχθεί, (πότε πρόλαβαν κιόλας;) από κάποια ασήμαντα μέλη σας θα φέρει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω. Αυτό με πληγώνει. Οχι για μένα. Εγώ τελείωσα. Αυτός ο τόπος όμως έχει μέλλον. Αλλά «όχι με αυτούς Θεέ μου. Ας γίνει αλλιώς το θέλημα σου» λέει ο Σεφέρης

Στο Ρίο έγινε έργο. Εργο σύμφωνο με την πολιτική της Κυβέρνησης. Αυτά που έκανε η διοίκηση με το ΔΣ ήταν η υλοποίηση της δικής σας πολιτικής. Ποτέ δεν το εκμεταλλευτήκατε πολιτικά γιατί δε συνέφερε τα ιδιοτελή συμφέροντα της «ομαδούλας». Θα ήταν εύκολο για μένα και «πιασάρικο» για τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση να το καταγγείλω και να με αγκαλιάσουν και να με προβάλουν.
Μακριά από μένα τέτοιες ανηθικότητες. Είστε κατά τη γνώμη μου οι πιο έντιμοι υπουργοί Υγείας που είχε ποτέ ο τόπος (χωρίς να καταλογίζω κατ' ανάγκην ανεντιμότητα σε όλους τους προηγούμενους). Εχετε ακόμη το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Και οι πολιτικές σας σωστές και ηθικές. Αλλά δε μπορέσατε, ειδικά ο αναπληρωτής υπουργός, να βγάλετε το αμπέχονο του συνδικαλιστή και να βάλετε το σακάκι του υπουργού. Είναι το μόνο που σας καταλογίζω. Επιτρέψατε να μεταφερθούν τα κομματικά προβλήματα στον μηχανισμό διοίκησης του Νοσοκομείου. Τεράστιο σφάλμα. Δε θέλετε να αναγνωρίσετε τη λαθεμένη επιλογή σας στην ΥΠΕ, που είναι η κύρια αιτία του φαινομένου αυτού, και να διορθώσετε την κατάσταση. Βλέπεις είναι και τα χρόνια φιλίας που σας συνδέουν μαζί τους.

Γνωρίζω ότι δεν με διώχνετε ως αποτυχημένο. Πώς θα μπορούσατε άραγε, αφού το έργο μου έχει αναγνωριστεί από τη συντριπτική πλειονότητα της Αχαΐας και συνάμα υλοποιούσα απόλυτα την πολιτική σας. Η κατηγορία εναντίον μου είναι ότι διαίρεσα την κομματική οργάνωση του Σύριζα στην Πάτρα. Δεν έχω όμως κύριοι υπουργοί τέτοια δύναμη. Μπερδέψατε το αίτιο με το αιτιατό. Η οργάνωση αυτή είναι βαθιά διχασμένη από τη φύση της. Εκδηλώθηκε ο διχασμός αυτός στο πρόσωπό μου. Το αίτιο είναι άλλο. Εγώ ήμουν το αποτέλεσμα. Υπάρχουν δύο ομάδες. Η μία, η μεγάλη, αποτελείται από στελέχη πραγματικά αριστερά, παντελώς ανιδιοτελή, οι οποίοι το μόνο που επιζητούν είναι η επιτυχία της Κυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Τα στελέχη αυτά δεν τα γνώριζα (κανέναν δεν γνώριζα) και στην αρχή ήταν από επιφυλακτικοί έως εχθρικοί απέναντι μου.
Βλέποντας όμως τον τρόπο της διοίκησής μου με υποστήριξαν και είμαι περήφανος για αυτό. Βεβαίως έκαναν το αυτονόητο, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Κυβέρνηση και όχι εμένα, αλλά εγώ δεν παύω να νιώθω μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς.

Υπάρχει και μία ομάδα 6-7 ατόμων (εκ των οποίων τα 4-5 υπηρετούν στο Νοσοκομείο), που εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές και ωφελιμότητες. Μου τραβούσαν το χαλί καθημερινά κάτω από τα πόδια. Ατομα που χωρίς κανένα προσόν κατέλαβαν υψηλότατες θέσεις επί δεξιάς διακυβέρνησης, άτομα τα οποία οργανώθηκαν στο κόμμα πριν από 15 μήνες και βιάζονται να εξαργυρώσουν τις κομματικές τους ταυτότητες και άλλοι που με τη δική μου υπογραφή θέλησαν να διοικήσουν το Νοσοκομείο. Οχι απλά να συνδιοικήσουν. Να διοικήσουν ήθελαν. Εντολές έδιναν. Αυτοί που έρχονταν στο γραφείο μου και σε έξαλλη κατάσταση μου κουνούσαν το δάκτυλό τους στο πρόσωπό μου, επειδή «δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις». Τέλος αυτοί που περίμεναν τον διορισμό μου για να εκδικηθούν άλλους συναδέλφους τους, με τους οποίους είχαν προηγούμενα, αυτοί που ήθελαν να συνεχίσουν την πρότερη νοσηρή κατάσταση (κατάντια) κατέχοντας όμως αυτή τη φορά οι ίδιοι το ρόλο του χαλίφη. (Ηταν αυτοί που δεν ντρέπονταν να απειλούν δημόσια και εις επήκοον 15 ατόμων με αισχρή φρασεολογία συναδέλφους τους άμα τη αφίξει μου).

Κυκλοφορούσαν ανακοινώσεις, e-mail και αναρτήσεις στο διαδίκτυο με υβριστικό φρασεολόγιο και συκοφαντίες για μένα, πριν και μετά τις εκλογές για τον εκπρόσωπο εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου, που καθόλου δεν τιμούν, μάλλον κάνουν κακό στον Σύριζα, παρόμοιες στο ύφος με αυτές που διαδίδονταν συνεχώς , διώχνοντάς με κάθε 15 ημέρες. Επί ενάμιση χρόνο τώρα το προσωπικό του νοσοκομείου αναρωτιέται αν φεύγω ή μένω.

Αυτοί είναι μια μικρή συντονισμένη ομάδα. Στηρίζοντάς τους χάνει η Αριστερά το ηθικό πλεονέκτημα που είχε. Διότι στο Νοσοκομείο τα άτομα αυτά δεν έχουν έρεισμα.

Αυτό δεν είναι υποκειμενική εκτίμηση δική μου. Τα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών για αντιπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ το αποδεικνύουν. Οι επίσημοι υποψήφιοι του Σύριζα καταποντίστηκαν. Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα της κ. Β. Φιλτισένιου πήρε 411(!!!) ψήφους, 3,5 φορές περισσότερες ψήφους από την επίσημη υποψήφια του Σύριζα, η οποία πήρε 114 ψήφους. Η κ. Φιλτισένιου στις προηγούμενες εκλογές, που ήταν πάλι υποψήφια, στηρίχτηκε από το Σύριζα με διθυραμβικές ανακοινώσεις αναφορικά με το ήθος της, την εντιμότητά της κ.ά. Τότε η νυν υποψήφια του Σύριζα δεν ήταν καν μέλος του. Πώς να ήταν αφού είχε ανελιχθεί χωρίς προσόντα επί Δεξιάς; Η κ. Φιλτισένιου έβαλε ξανά υποψηφιότητα, όπως και την πρώτη φορά. Θα έπρεπε ο Σύριζα να αγκαλιάσει την υποψηφιότητα, όχι μόνο γιατί άξιζε, αλλά και θα διεκδικούσε τα επινίκια σε ένα χώρο που ποτέ δεν έχει εκλέξει άτομο. Το τυφλό μένος της «παρεούλας» στέρησε από τον Σύριζα μια πολιτική νίκη. Με ένα άτομο που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τις λειτουργίες της οργάνωσης, ως φίλος, όταν οι σημερινοί διώκτες της περί άλλα τύρβαζαν. (Η δικαιολογία ότι η κ. Φιλτισένιου είναι διευθύντρια είναι προσχηματική, αφού η υποψήφια της «ομαδούλας» δεν είναι απλά τομεάρχης, αλλά αναπληρώτρια διευθύντρια).

Στους γιατρούς η ίδια κατάσταση. Ο υποψήφιος της «ομαδούλας» έλαβε 57 ψήφους και την τελευταία θέση. Ο ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος έλαβε 159 (!!!).

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε εκλεγεί αριστερός υποψήφιος ως εκπρόσωπος του λοιπού προσωπικού. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν προκύψει τέτοιες τεράστιες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Μην βαυκαλίζεστε ότι ήταν δικοί μου υποψήφιοι. Δεν πήρα εγώ από το αφτί εκατοντάδες άτομα να ψηφίσουν και μάλιστα τον κ. Τερζή που δεν τον γνωρίζω. Μου τους «χρέωσαν» για να τους φθείρουν. Αλλά και έτσι να ήταν, που δεν ήταν, αυτό δείχνει ίσως και τη δική μου αποδοχή από το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι έφτυσαν τους εγκάθετους της «ομαδούλας» και αυτοί μιλάνε για ψιχάλες. Αυτά όμως είναι γεγονότα. Και «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα» έλεγε ο Μιτεράν. Δεν αλλάζουν γνώμη.

Δεν είναι στραβός ο γιαλός κύριοι υπουργοί. Η «ομαδούλα» δεν διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία. «Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε» έχει πει ο Ζ.Π. Σαρτρ. Με τη διαφορά ότι εσείς δεν βλέπετε, αλλά εμείς θα κλάψουμε.

Και μη μου πείτε ότι δε με αφορά. Η Αριστερά δεν είναι προσωπική σας υπόθεση. Ανήκει σε όλους εμάς. Και σε όλο τον λαό που θα πληρώσει τις αμαρτίες των ολίγων ολίγιστων.

Ας μην τολμήσει κανείς να πει ότι τα λέω τώρα που φεύγω. Πάντα τα έλεγα και για αυτό δεν ήμουν αρεστός. Απλά τα έλεγα εκεί που πρέπει: θεσμικά. Δεν έκανα εγώ προσωπική πολιτική στα Μέσα. Ας μου βρει κάποιος δήλωση ενάντια στους υπουργούς. Ποτέ. Οχι γιατί φοβόμουν. Αυτό το έχω αποδείξει. Αλλά γιατί συμφωνούσα με τις πολιτικές που ακολουθούσαν. Είχα επιπλέον απόψεις για πράγματα που δεν έκαναν. Και τα έλεγα. Βεβαίως γινόμουν δυσάρεστος στους αυλοκόλακες της εξουσίας. Τι να κάνω; Ή έπρεπε να εκφραστώ ή να φύγω. Προτίμησα το πρώτο: Να μείνω και να παλέψω. Με προσωπικό κόστος τεράστιο.

«Είναι επικίνδυνο πράγμα να έχεις δίκιο όταν η εξουσία έχει άδικο» έλεγε ο Βολτέρος.
Είναι ακόμη πιο επικίνδυνο όταν στην εξουσία βρίσκονται άτομα ατάλαντα, χωρίς εμπειρία στη διοίκηση, με μόνο προσόν τη φιλική σχέση με υπουργούς και κομματικούς μηχανισμούς.

Δε μπορεί κάποιος να κατέχει θέση πρώτου όταν έχει ψυχολογία δεύτερου, ικανότητες τρίτου και ήθος έσχατου. Και αυτό είναι μια γενική αλήθεια.

Ζητούσα να δω τη διοίκηση της ΥΠε και δεν με δεχόταν. Ποτέ δεν με έχει δεχθεί κατ' ιδίαν παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μου. Ούτε όταν ζητούσα να χειριστούμε ευαίσθητα θέματα, για τα οποία είχα συζητήσει ακόμη και με τους δύο σας, με την πρύτανη, με τους καθηγητές. Με όλους πλην της ΥΠε.

Υλοποιώντας την πολιτική σας για ηθικοποίηση του συστήματος ξεσκέπασα τις κλοπές που έκαναν οι λούμπεν συνδικαλιστές του Σωματείου και τους έστειλα στον εισαγγελέα. Συγκλονίστηκε ολόκληρη η Αχαΐα, εκτός βεβαίως από την ΥΠε. Ούτε ένα τηλέφωνο για να τους ενημερώσω. Σαν να μην έγινε τίποτα. Γιατί άραγε; Ρωτήστε τους. Ηταν ασήμαντο το θέμα; Ή μήπως φοβόντουσαν ότι οι αποκαλύψεις δεν θα σταματούσαν στα λούμπεν στοιχεία της Δεξιάς; «Ισως το φως θάναι μια νέα τυραννία / Ποιος ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξει» λέει ο Μεγάλος Αλεξανδρινός. Ελπίζω οι ορκωτοί λογιστές να ρίξουν φως στα διαπραχθέντα και όχι μόνο να «κρεμάσουν» αυτούς που ήδη τους κρέμασαν οι εργαζόμενοι με διαγραφές και καταγγελίες.

Γιατί όταν οι υπόλοιποι συνδικαλιστές (έντιμοι κατά τεκμήριο - αυτοί που ουσιαστικά με ενημέρωσαν για το σκάνδαλο) έθεσαν θέμα μήνυσης για πλαστογραφίες και αλλοίωση πρακτικών από τους φερόμενους ως δράστες της κλοπής, οι συνδικαλίστριες του ΑΡΜΑΤΟΣ, δηλαδή της ομαδούλας, εψήφισαν εναντίον της μήνυσης. Αυτοί υλοποιούν τη πολιτική της ηθικοποίησης του συστήματος; Εψήφισαν όμως να μου γίνει μήνυση γιατί σε συνέντευξη είπα ότι κάποιοι συνδικαλιστές -όχι όλοι- είναι απατεώνες. Να τις χαίρεστε τις «συντρόφισσες»

Γιατί όταν κλήθηκε η ηγεσία της ΥΠε σε σύσκεψη με το ΔΣ και τους χειρουργούς του Νοσοκομείου για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία των χειρουργείων δεν ήλθε κανένας; Γιατί όταν τον καλούσα στο τηλέφωνο 5-6 φορές έκανε απόρριψη της κλήσης, εις επήκοον όλων των παρευρισκομένων. Τι αλαζονεία εξουσίας είναι αυτή; Πότε κιόλας την απέκτησαν; Να τους χαίρεστε και αυτούς.

Με ποιο δικαίωμα δεν επέτρεπε να υλοποιηθούν αποφάσεις του ΔΣ; Δεν επέτρεψε να κάνουμε διαγωνισμό για τις τηλεοράσεις στους θαλάμους με δικαιολογία ότι θα βγάλει πλαίσιο για το θέμα η ΥΠε. Αναβάλαμε τον διαγωνισμό και περιμένουμε για 8-9 μήνες για το πλαίσιο που δεν θα βγει ποτέ. Εν τω μεταξύ οι τηλεοράσεις και τα καλώδια δεν αφήνουν το προσωπικό να εργαστεί. Μου έδωσε εντολή να ξηλώσω τις κάμερες από τους εξωτερικούς χώρους, παρά το γεγονός ότι είχα άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το ότι η παραβατικότητα στο Ρίο έχει μειωθεί κατά 65%. Ποτέ το Νοσοκομείο δεν έλαβε ενοίκιο από τα ΕΛΤΑ για το γραφείο που έχουν μπροστά στο Νοσοκομείο. Οταν το ΔΣ συμφώνησε μαζί τους την καταβολή ενοικίου ο ΔΥΠε είπε ότι θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Το ΔΣ διαφώνησε επειδή με τον διαγωνισμό μάλλον θα ερχόταν courier, που δεν παρέχει ταχυδρομικές υπηρεσίες. Τα ΕΛΤΑ εξακολουθούν να μην πληρώνουν ενοίκιο.

Ρωτήστε τους ποια είναι η θέση τους για την καρδιοχειρουργική. Δεν λέω τίποτα εγώ.

Ρωτήστε τους γιατί δεν προώθησαν απόφαση του ΔΣ στο υπουργείο για έγκριση σκοπιμότητας για την ανέγερση Ξενώνα συγγενών χρονίως πασχόντων. Το έχουν σταματήσει για πάνω από 6 μήνες. Η επένδυση είναι περίπου 1.000.000 €. Τους είπα και το χορηγό που δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα υγείας. Τίποτα. Με ποιο δικαίωμα στερούν τέτοια επένδυση από το Νοσοκομείο και την πόλη;

Εάν τα παραπάνω δεν αποτελούν τον ορισμό αυτού που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν «γραφειοκρατικό προφυλακτικό» (bureaucrative contraceptive) χαρακτηρίστε τα εσείς.

Είναι πολλά που θα μπορούσα να αναφέρω. Ρουσφέτια που εκθέτουν την Κυβέρνηση. (Μετακίνηση οδοντιάτρου στο νοσοκομείο που δεν έχει οδοντιατρικό μηχάνημα. Μετακινήσεις νοσηλευτριών που ανακαλούνταν την επόμενη ακριβώς ημέρα κα). Δεν έχουν σημασία όμως. Λεπτομέρειες. Η περίπτωση γενικά ανάγεται στη ρήση του Καραγκιόζη του Σπαθάρη «έχουν υπουργό μαζί τους και το κράτος μαγαζί τους». Σταματήστε τη στήριξη και σταματήστε τους. Για το καλό του συστήματος υγείας.

Παρά το γεγονός ότι για κομματικούς λόγους με αδικήσατε, εξακολουθώ να πιστεύω ότι εργάζεστε για το καλό του συστήματος. Και μη νομίσετε ότι τα λέω αυτά γιατί προσδοκώ κάτι. Δεν περιμένω τίποτα προσωπικό. Είμαι ελεύθερος πλέον να λέω αυτό που πιστεύω. Ποτέ δεν περίμενα κάποιο όφελος. Το μόνο που ήθελα ήταν να εφαρμόσω κάποια από αυτά που ονειρευόμουνα 30 χρόνια για το Σύστημα Υγείας. Μερικά τα πρόλαβα. Αλλα τα ξεκίνησα αλλά δεν τα τελείωσα.

Τέλος, ειλικρινά εύχομαι να επιτύχετε στο έργο σας. Αυτό αφορά τονελληνικό λαό και όχι τα «παρεάκια» του Σύριζα. Θέλω να πιστεύω ότι οι αγαθές προθέσεις θα υπερτερήσουν. Αλλιώς η ιστορία θα καταδικάσει όχι μόνο εσάς, αλλά την Αριστερά γενικότερα. Και το δεύτερο με στεναχωρεί πολύ.
Σας ευχαριστώ και θέλω να εκλάβετε την επιστολή μου αυτή ως συμβολή για τη βελτίωση λειτουργίας του συστήματος και όχι απλά ως έκφραση παραπόνων.

Πάτρα 14 Μαΐου 2018
Με εκτίμηση
Θεόδωρος Πισιμίσης BSC, MPhil, PhD (UCL)

pelop
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα:Όλη η επιστολή παραίτησης Πισιμίση από το ΠΝΠ-Η αποκλειστικότητα της "Π""

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα ισχύος τις επόμενες μέρες

Σε συναγερμό οι ελληνικές Αρχές για τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους, μετά τα όσα τραγικά γίνονται στην λωρίδα της Γάζας.

Η ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δώσει εντολές για αυξημένα μέτρα προστασίας σε πρεσβείες, σπίτια διπλωματών και ευρύτερους στόχους που έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και όλα αυτά ενώ ήδη υπάρχουν προγραμματισμένες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Οι εντολές που έχουν δοθεί, είναι για αυξημένη ετοιμότητα γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ, που το 2014 είχε γίνει και στόχος τρομοκρατικής ενέργειας από την «ομάδα λαϊκών αγωνιστών», αλλά και για το σπίτι της πρέσβειρας του Ισραήλ, όπου και εκεί ο Ρουβίκωνας έφτασε και έφυγε πρόσφατα ανενόχλητος.

Τα ίδια ισχύουν και για την αμερικανική πρεσβεία και το σπίτι του Αμερικάνου πρέσβη, ενώ συν τοις άλλοις θα υπάρχουν γύρω από τους φερόμενους ως στόχους και αστυνομικοί με πολιτικά.

Και όλα αυτά στην σκιά των ανενόχλητων επιθέσεων του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Γαλλίας στο κέντρο της Αθήνας και πριν από μερικές ώρες έξω από το σπίτι της πρέσβειρας της Αυστρίας με μηχανάκια, χωρίς να γίνει το παραμικρό από αστυνομικής πλευράς.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα οι αστυνομικοί γύρω από τους αμερικανικούς και τους ισραηλινούς στόχους ειδικά τη νύχτα.

thepressroom
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα ισχύος τις επόμενες μέρες"

Mirage 2000: “Μίλησε” ο καταγραφέας του αεροσκάφους που έπεσε στη Σκύρο! Τι σκότωσε τον Γ.Μπαλταδώρ

Οι αναφορές των Γάλλων που “διάβασαν” τον καταγραφέα πτήσεων του Mirage 2000, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έκαναν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας για τα αίτια της πτώσης του 9 μίλια από το αεροδόμιο της Σκύρου, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση προκλήθηκε από παραίσθηση του χειριστή.

Οι Γάλλοι που εξέτασαν όλα τα στοιχεία του καταγραφέα πτήσεων απέκλεισαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης στο αεροσκάφος.

Οι μέχρι στιγμής έρευνες ,οι οποίες είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους έχουν αποκλείσει κι ένα ακόμη ενδεχόμενο που κάποιοι στην Πολεμική Αεροπορία είχαν αφήσει ανοιχτό. Αυτό της υποξίας που μπορεί να είχε προκληθεί ίσως από κάποια τεχνική δυσλειτουργία σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος στο οποίο είχαν πετάξει για πολύ ώρα τα δύο Mirage 2000 την ημέρα της πτώσης.

Το πόρισμα αναμένεται σύντομα και θα ΄ναι απόρρητο. Η μόνη που μπορεί να ΄χει πρόσβαση στα στοιχεία της διερεύνησης θα είναι η χήρα του Γιώργου Μπαλταδώρου. Τουλάχιστον αυτή ήταν η δέσμευση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, στην συνάντηση που είχε μαζί της αμέσως μετά από την κηδεία του Σμηναγού.

militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "Mirage 2000: “Μίλησε” ο καταγραφέας του αεροσκάφους που έπεσε στη Σκύρο! Τι σκότωσε τον Γ.Μπαλταδώρ"

ΕΛΤΑ Αγρινίου: Υπάλληλος υπεξαίρεσε για… τρίτη φορά!

Σε αργία έχει τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr υπάλληλος των ΕΛΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία, μετά την διαπίστωση πως πριν από λίγους μήνες υπεξαίρεσε διάφορα ποσά από πελάτες της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα ο υπάλληλος φέρεται να παρέδιδε, μέσω της θέσης που είχε, διάφορα δέματα σε πελάτες χωρίς όμως να αποδίδει τα αναλογούντα ποσά (αντικαταβολές) στις εταιρίες που έστελναν τις παραγγελίες αυτές.

Το ποσό που υπεξαιρέθηκε είναι άγνωστο προς το παρόν , ενώ αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση και που σίγουρα κάποιοι θα θεωρήσουν τουλάχιστον εξοργιστικό, είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω υπάλληλος , ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης και συναλλαγές με χρηματικά ποσά, ενώ κατά το παρελθόν έχει εμπλακεί σε δυο ακόμη περιπτώσεις υπεξαίρεσης, σε άλλα υποκαταστήματα της υπηρεσίας στην Αιτωλοακαρνανία!

Πρόκειται για την περίπτωση του υπαλλήλου, που είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2016 η εφημερίδα “Γεγονός”, όταν και είχε γίνει γνωστό ότι το 2014 είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 6.183 ευρώ, όταν υπηρετούσε σε άλλο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, ενώ λίγο παλιότερα, είχε παρακρατήσει, με σκοπό να ιδιοποιηθεί παράνομα, το ποσό των 13.000 ευρώ , που του είχε παραδώσει τότε ο προϊστάμενός του, προκειμένου να το καταθέσει σε Τράπεζα.

Παρά την προϊστορία αυτή όμως, το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ, είχε αποφασίσει να μην απολύσει τον υπάλληλο, που μάλιστα παραδέχονταν τις ενέργειες του και επικαλούνταν λόγους υγείας γι’αυτές. Ερωτώμενος σχετικά, ο προϊστάμενος των ΕΛΤΑ στη δυτική Ελλάδα, είχε αποκαλέσει τότε τις περιπτώσεις αυτές ως… “διαχειριστική ανωμαλία”!

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Η προνομιακή αυτή αντιμετώπιση του υπαλλήλου, που έχει σαν αποτέλεσμα να “βγαίνει λάδι” παρά τα συνεχιζόμενα παραπτώματα του, είχε προκαλέσει τότε την οργισμένη αντίδραση των συνδικαλιστών, που είχαν χαρακτηρίσει την “αθώωση” του και την παραμονή του στην υπηρεσία ως «ρουσφετολογική πρακτική» και για «ασθένεια της Ελληνικής διοίκησης να χειριστεί σωστά τέτοια θέματα».

Τελικά, ο υπάλληλος όχι μόνο παρέμεινε στη θέση του και επανήλθε στην υπηρεσία, αλλά μπήκε σε πόστο ευθύνης, όπου και πάλι διαχειρίζονταν χρήματα.

Πολλοί θεωρούσαν πως η επόμενη υπεξαίρεση ήταν θέμα χρόνου, και πράγματι η νέα περίπτωση ανακαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2017. Το agriniopress.gr επικοινώνησε όταν ενημερώθηκε για την νέα περίπτωση, τόσο με τον προϊστάμενο των ΕΛΤΑ στο Αγρίνιο, όσο και με τους υπεύθυνους επικοινωνίας της υπηρεσίας στην Αθήνα. Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνονταν η είδηση, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Το γραφείο τύπου μάλιστα των ΕΛΤΑ με νεώτερη επικοινωνία, έκανε γνωστό πως δεν μπορεί να δώσει καμιά σχετική πληροφορία.

Τελικά, φτάνουμε αισίως στον Μάιο του 2018, που η υπόθεση της νέας υπεξαίρεσης περνά πάλι από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της υπηρεσίας και με ψήφους τρία – δυο αποφασίζεται η απόλυση του υπαλλήλου. Όλο το διάστημα των προηγούμενων μηνών, ο υπάλληλος φέρεται να πληρώνονταν κανονικά.

Δυο εκπρόσωποι της διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, υποστήριξαν πως ακόμη και τώρα, ο υπάλληλος δεν πρέπει να απολυθεί! Αντίθετα, ένα μέλος της διοίκησης και δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων ψήφισαν υπέρ της οριστικής του απόλυσης.

Απομένει να δούμε τι θα γίνει σε δεύτερο βαθμό και ενώ ο κατηγορούμενος προς το παρόν βρίσκεται σε υποχρεωτική αργία.

Να σημειωθεί τέλος πως από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών του Αγρινίου, του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, κατ’εξακολούθηση τελεσθείσα και η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί για εκδίκαση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο του Αγρινίου, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί τακτική δικάσιμος.

agriniopress
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΤΑ Αγρινίου: Υπάλληλος υπεξαίρεσε για… τρίτη φορά!"

Βγήκε το ΦΕΚ για την καλλιέργεια κάνναβης -Τι χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι

Δημοσιεύτηκε το περιβόητο ΦΕΚ που περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Στην απόφαση περιγράφονται τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, για την παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

ΦΕΚ – ΑΠΟΦΑΣΗ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγήκε το ΦΕΚ για την καλλιέργεια κάνναβης -Τι χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι"

Ραγδαίες εξελίξεις: Χάνουμε τη φέτα

Αδυναμία και ανικανότητα ορισμένων να διαφυλάξουν τα θεμελιώδη εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας

Έξαλλος φέρεται να είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ζητώντας μάλιστα την παραίτησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού, αναφέρει πως ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση είναι η ευθύνη που φέρουν ώστε να χαθούν οι προθεσμίες σύναψης συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης της Φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και σε τρίτες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταληκτική προθεσμία υπογραφής σύμβασης για το πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let's get real!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, έληγε στις 13 Μαΐου.

Θυμίζουμε πως με την έναρξη εφαρμογής της συνθήκης της Λισσαβώνας, από το 2009 η Ε.Ε. έχει αρμοδιότητα σύναψης διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Μετά την κατάρρευση των διεθνών πολυμερών συνομιλιών του γύρου της Ντόχα το 2011, που γίνονταν στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η Ε.Ε. στράφηκε σε διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, χώρες της Ν. Αφρικής, Ν. Ζηλανδίας, Τουρκίας, Λατινικής Αμερικής και διαπραγματεύεται συνολικά 50 διεθνείς συμφωνίες.

Με τη συμφωνία CETA (Ε.Ε. – Καναδά) και Ν. Αφρικής κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η φέτα.

Τονίζουμε τέλος ότι, η φέτα είναι ελληνικό προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα έσοδα στην εθνική μας οικονομία καθώς η ζήτηση της σε ετήσια βάση ξεπερνά τους 500.000 τόνους στην παγκόσμια αγορά ενώ στην παραγωγή της σε όλα τα σταδία απασχολούνται πάνω από 300.000 αγροτών.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις: Χάνουμε τη φέτα"

DW: Η ελάφρυνση του χρέους θα φέρει σκληρή επιτροπεία στην Ελλάδα

Μολονότι δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, είναι προφανές ότι ο νέος ένοικος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Σολτς θα τηρήσει την ίδια σκληρή γραμμή του προκατόχου του στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Η χρονική συγκυρία της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην FAZ δεν είναι φυσικά τυχαία: στο παρά πέντε της εκπνοής του τρίτου προγράμματος στήριξης και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το χρέος έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη αλλά και τους γερμανούς βουλευτές, διαβεβαιώνοντας ότι η οκτάχρονη περιπέτεια της Ελλάδας οδεύει προς ένα αίσιο τέλος και πως η χώρα δεν θα χρειαστεί την περαιτέρω στήριξη των εταίρων. Την ίδια ώρα εκφράζει την επιθυμία να έχει η Ελλάδα την ίδια αντιμετώπιση που είχε μεταπολεμικά και η Γερμανία για τη διευθέτηση του δικού της χρέους.
Ο Σολτς δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του
Ο Σολτς δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του
Οι διαβεβαιώσεις και εκκλήσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να βρίσκουν την επιδιωκόμενη ανταπόκριση στη γερμανική πρωτεύουσα. Βέβαια, μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως επί των διαφόρων σεναρίων που κυοφορούνται. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Εδώ και εβδομάδες και ενώ οι σχετικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι εκπρόσωποί του απαντούν πάντα με τον ίδιο τρόπο σε σχετικές ερωτήσεις της DW: η Γερμανία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους της και οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία
Πάντως, όσοι ήλπιζαν ή και πίστευαν ότι ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε θα είναι πιο διαλλακτικός στο ελληνικό ζήτημα δεν φαίνεται να δικαιώνονται μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, ο Σοσιαλδημοκράτης διάδοχός του φαίνεται να κινείται προς το παρόν στην ίδια σκληρή γραμμή. Αυτό αφορά καταρχήν τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας στο πεδίο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Όπως σημειώνουν αναλυτές, λόγω του συχνά «αμαρτωλού» παρελθόντος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της κρίσης -με μη τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και μονομερείς ενέργειες όπως το κοινωνικό μέρισμα- η εποπτεία αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρή απ' ό,τι υπήρξε στις υπόλοιπες χώρες που είχαν υπαχθεί σε παρόμοια προγράμματα στήριξης.
Το FDP εισηγήθηκε να απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Βουλής σε περίπτωση νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Το FDP εισηγήθηκε να απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Βουλής σε περίπτωση νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Η σκληρή αυτή γραμμή αφορά όμως επίσης -αν όχι περισσότερο- και το θέμα του χρέους. Όπως εκτιμάται στο Βερολίνο, η ρύθμιση του χρέους καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αυστηρής εποπτείας, ενός «στενού κορσέ» που θα διασφαλίζει τη μεταμνημονιακή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό το Βερολίνο φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος αυτοματισμός στον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Και όχι μόνον: σε αντίθεση με το ΔΝΤ που αξιώνει έναν αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης μέτρων ελάφρυνσης, η Γερμανία φέρεται να προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό «αναστολής» των μέτρων ελάφρυνσης, κάθε φορά που η Ελλάδα θα αποκλίνει από το συμπεφωνημένο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Κοινώς, όταν δεν θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ή όταν δεν θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε θα μπαίνει αυτομάτως φρένο και στις ελαφρύνσεις.
Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι πιέσεις που δέχεται ο Όλαφ Σολτς στο εσωτερικό. Όχι μόνον από την αντιπολίτευση, τους εθνολαϊκιστές του AfD και τους Φιλελεύθερους του Λίντνερ αλλά και από μερίδα των χριστιανικών κομμάτων της Μέρκελ.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, στο «παρά πέντε» του Eurogroup της Σόφιας όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του χρέους. Εκεί οι Φιλελεύθεροι εισηγήθηκαν να απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Βουλής σε περίπτωση νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μια πρόταση που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Η ελάφρυνση του χρέους θα φέρει σκληρή επιτροπεία στην Ελλάδα"

Οριστικό «λουκέτο» στην ΑΕΠΙ – Τι θα γίνει με τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική

Στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «ΑΕΠΙ – Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε.» προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων.

Η εταιρεία ΑΕΠΙ, η οποία επί ογδόντα χρόνια, σχεδόν μονοπωλιακά, διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα, είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους - μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους - μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το ελληνικό Δημόσιο. Στους μετόχους και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα.

Ο φορέας που αντικαθιστά την ΑΕΠΙ

Με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωράει στη συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων εντός του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Στόχος της υπηρεσίας είναι η ρύθμιση της αγοράς και η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών, με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, δίκαιο, αντικειμενικό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Όλη η υποδομή και η τεχνογνωσία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης θα μεταβιβασθεί στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, που θα συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει και που τα ίδια τα μέλη, μέσω της Γενικής τους Συνέλευσης, θα επιλέξουν σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 51Α του νόμου 4481/2017.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό «λουκέτο» στην ΑΕΠΙ – Τι θα γίνει με τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική "

Νέος εμπορικός διευθυντής της ΕΡΤ, ο εμπορικός διευθυντής του ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ

O εμπορικός διευθυντής στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ "Στο Κόκκινο", ανέλαβε Προϊστάμενος της Εμπορικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ, σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Πρόκειται και τον Χρήστο Μονιάκη, ο οποίος όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του 'είναι εμπορικός διευθυντής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2007, ενώ είναι και τοπικός σύμβουλος στη Βάρη με την παράταξη της "Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης". 
 


Το βιογραφικό.

* Ο Χρήστος Μονιάκης είναι Εμπορικός Διευθυντής στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο κόκκινο».
Γεννήθηκε το 1964. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και κάτοχος ΜΒΑ. Εργάστηκε σαν εμπορικός διευθυντής και διευθυντής πωλήσεων και marketing στο χώρο της αγοράς αυτοκινήτου και στον τραπεζικό κλάδο (1990 - 2006).
Από το 2007 είναι εμπορικός διευθυντής στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο κόκκινο».
Έχει συμμετάσχει ενεργά στη τοπική αυτοδιοίκηση, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σε συλλόγους γονέων και σε σχολικές επιτροπές.
Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά και μένει στη Βάρη.

Στη σελίδα του ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως εμπορικός διευθυντής



Από το προσωπικό του προφίλ στο facebook:

omadaalithias

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος εμπορικός διευθυντής της ΕΡΤ, ο εμπορικός διευθυντής του ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ"

Το Δημόσιο θα «πληρώνει» αυτόματα τις δόσεις για 3 χρόνια στους «ενταγμένους» του νόμου Κατσέλη

Με νέα ρύθμιση που έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Οικονομίας και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την χορήγηση της κρατικής επιδότησης των δόσεων «κόκκινων» δανείων οφειλετών που έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη και που οι δικαιούχοι δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα αυτό που παρείχε ο νόμος «Σταθάκη»

Σημαντική ήταν και η «ανακοίνωση» του κ. Δραγασάκη ότι ενεργοποιείται η διάταξη αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Ειδικότερα όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, επισημάνθηκε από την κυβέρνηση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση της διάταξης αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας αυτής ρύθμισης, θα επιτρέπεται στους πιστωτές να εισπράττουν εκείνοι το ποσό της επιδότησης μέρους της συνολικής δόσης έναντι των δικαιούχων της.

Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν πετύχει δικαστική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών τους, έχει δηλαδή καθοριστεί σχέδιο διευθέτησης οφειλών, και εφόσον πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα υπολείπεται ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το μηνιαίο εισόδημα αυτό είναι για έναν άγαμο μέχρι 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι μέχρι 1.160 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά έως 1.720 ευρώ και για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά έως 2.000 ευρώ, το μήνα.

2. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (δηλαδή 160.000 ευρώ) και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τρία παιδιά. Δηλαδή ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα πρέπει να έχει σπίτι με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ και αν έχει τρία παιδιά μέχρι 220.000 ευρώ.

3. Ο οφειλέτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών, όπως αυτές ορίζονται από το σχέδιο ρύθμισης.

4. Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το νόμο 4336/2015 και την κοινή απόφαση (ΦΕΚ 2723/16/12/2015) των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι το δημόσιο συμμετέχει στη δόση που ορίζει το δικαστήριο καταβάλλοντας το ποσό που προκύπτει, ύστερα από την αφαίρεση της μηνιαίας δόσης του οφειλέτη για την αποπληρωμής του χρέους από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.

Το δημόσιο βάζει κάθε μήνα το μερίδιο που του αναλογεί, αφού ο οφειλέτης βάλει πρώτος τη δόση που του έχει οριστεί. Η κρατική επιδότηση πραγματοποιείται απευθείας στις τράπεζες με πίστωση του σχετικού τραπεζικού λογαριασμού - κωδικού του δανείου. Πως ορίζεται, όμως, η συμμετοχή του δημοσίου; Η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας καθορίζει την ελάχιστη καταβολή του οφειλέτη και το υπόλοιπο ποσό συμπληρώνεται από την κρατική επιδότηση. Έτσι ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλει ως ελάχιστη ετήσια συνεισφορά το 5% του διαθέσιμου εισοδήματος του, αν αυτό είναι μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ.

Αν το εισόδημα είναι άνω των 8.000 ευρώ τότε επί του υπερβάλλοντος ποσού υπολογίζεται επιπλέον συνεισφορά 10%. Έτσι, για παράδειγμα κάποιος που έχει εισόδημα 8.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει ετησίως στις τράπεζες τουλάχιστον 400 ευρώ ή 33,3 ευρώ το μήνα. Αν κάποιος έχει 12.000 ευρώ εισόδημα θα πρέπει να πληρώνει ελάχιστη μηνιαία δόση 66,6 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τη συμπλήρωση της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού θα το καλύπτει το δημόσιο.

Υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης έχει, σύμφωνα με το νόμο 4336/2015, τριετή διάρκεια.

Αν και υπάρχει η ρύθμιση, εν τούτοις τα νοικοκυριά δεν την έχουν ενεργοποιήσει λόγω του όγκου γραφειοκρατίας.

Η επιδότηση αυτή σύμφωνα με τον νόμο «Σταθάκη» χορηγείται για μία τριετία και αφορά δανειολήπτες που κέρδισαν τις υποθέσεις και έχουν στα χέρια τους τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Ωστόσο ο αριθμός των οφειλετών που έχει χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αυτή, είναι πολύ μικρός.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στις προτάσεις της, που είχε καταθέσει για την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, είχε εισηγηθεί να επιτρέπεται και στις τράπεζες να ζητήσουν αυτήν την επιδότηση, στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν ασκεί το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα νόμο «Σταθάκη» η επιδότηση αφορά μόνο σε εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη και κέρδισαν τελεσίδικα την αναστολή πληρωμής για τρία χρόνια.

Για να λάβουν την επιδότηση θα έπρεπε να υποβάλουν το σχετικό αίτημα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για να πληρώνει το Δημόσιο ολόκληρη τη δόση ή μέρος αυτής.

Πιο συγκεκριμένα δικαίωμα σε αυτήν την κρατική επιδότηση έχουν δύο κατηγορίες δανειοληπτών:

- Όσοι κέρδισαν την υπόθεση και με δικαστική απόφαση έχουν την πλήρη προστασία του νόμου, δηλαδή για διάστημα μέχρι 3 χρόνια δεν καταβάλουν καθόλου δόσεις. Μετά την παρέλευση της 3ετίας η υπόθεση επανεξετάζεται για να διαπιστωθεί αν υπήρξε βελτίωση των οικονομικών τους.

- Οι δανειολήπτες που το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, ζήτησαν την προστασία του νόμου Κατσέλη και έχουν τελεσίδικη απόφαση στα χέρια τους. Ανάλογα λοιπόν με την οικογενειακή κατάσταση τους και το ετήσιο εισόδημα τους, οι δανειολήπτες αυτοί οφείλουν να πληρώνουν τμήμα της δόσης που ορίζει η δικαστική απόφαση και το υπόλοιπο ποσό -πάντα για 3ετία- το καλύπτει το Δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης ότι μετά τη συνάντηση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, η κυβέρνηση θα απλουστεύσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και θα περιορίσει τα δικαιολογητικά για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό από 22 σε 10.

Επίσης στην συνάντηση έγινε γνωστό ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προχωρά στη δημιουργία παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας και της διαφάνειας στη διαμόρφωση των όρων συναλλακτικής συμπεριφοράς των τραπεζών με τους καταναλωτές.

Παράλλλα σύμφωνα με τα νέα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι θεσμοί ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης, προκειμένου να βελτιωθεί η εφαρμογή του πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι αρχές θα πρέπει να προβούν σε αξιολόγηση του πλαισίου για τον εντοπισμό και την επίλυση ενδεχόμενων διοικητικών και τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την υποβολή της αίτησης έως και το σημείο συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι αρχές καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του νόμου, καθώς αναμένεται η αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών που θα προσφύγουν σ’ αυτόν, καθώς πλέον, πέραν των επιχειρήσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) θα διεκπεραιώνεται και η διευθέτηση οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ότι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιβεβαιώθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημειώθηκε, ακόμα, πως με τις νέες διατάξεις επιδιώκεται η διευκόλυνση των τραπεζών στην παροχή πιστώσεων με βάση την εμπράγματη ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται ο σχηματισμός προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και ενισχύεται η δανειοδοτική λειτουργία των τραπεζών.

Από την πλευρά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης υπογραμμίστηκε ότι, καθότι πρόκειται για νέο θεσμό, η στενή παρακολούθησή του από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ιδιαίτερη σημασία για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δυσλειτουργιών.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, πρόκειται να υπογράψει άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου βελτιώνονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα τα 22 δικαιολογητικά που χρειάζονται μέχρι σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιοριστούν στα 10.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να προσεγγίσουν θετικά τον μηχανισμό και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα βραδύτητας που παρατηρούνται. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών δήλωσαν ότι θεωρούν ιδιαίτερα θετικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεσμεύτηκαν να το αξιοποιήσουν. Ακόμη, δήλωσαν την πρόθεσή τους να εντείνουν τις διαδικασίες ενημέρωσης των οφειλετών αποστέλλοντάς τους επιστολές για τις ευνοϊκές διατάξεις του σχετικού νόμου. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε ότι θα είναι μια θετική εξέλιξη να τεθούν ποσοτική στόχοι και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει χρονοδιάγραμμα.

Ένα ακόμα θέμα που αναφέρθηκε στη συζήτηση ήταν η τραπεζική προμήθεια πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποίησε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ότι έχουν γίνει ήδη μειώσεις στις χρεώσεις και ότι οι τράπεζες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά.

Τέλος, από την πλευρά τους οι τράπεζες συμφώνησαν στη στενή συνεργασία με το ΓΕΜΗ για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της δημιουργίας τραπεζικών λογαριασμών νέων επιχειρήσεων.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Δημόσιο θα «πληρώνει» αυτόματα τις δόσεις για 3 χρόνια στους «ενταγμένους» του νόμου Κατσέλη"

Ρευστότητα 27,3 δισ. στερεί από την οικονομία το Δημόσιο

Πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά στερεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία χρωστάει στο εσωτερικό της χώρας περισσότερα από 27 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογισθούν οι μειωμένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα χρήματα που «λείπουν» από την αγορά ξεπερνούν τα 27,3 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή δηλαδή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου θα έπρεπε να μειώνονται, όχι μόνο για να καταφέρει η κυβέρνηση να τα μηδενίσει στο τέλος του προγράμματος, αλλά και για να τονωθεί η οικονομία, φορτώνει νέες οφειλές στις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, ενώ παραδοσιακά περικόπτει το πρόγραμμα επενδύσεων και «στεγνώνει» από ρευστό όλους τους κρατικούς φορείς.

Στα τέλη Μαρτίου είχε δανειστεί από τους φορείς 22,5 δισ., χρωστάει 4,4 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις (το ένα δισ. ευρώ αφορά επιστροφές τελωνείων που δεν αναλύονται στα στοιχεία), ενώ το ΠΔΕ έχει περικοπεί κατά 335 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μισθούς, την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα να αναπτυχθούν.

Μάλιστα οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν αρχίσει και διογκώνονται, με ορατό τον κίνδυνο αρκετές επιχειρήσεις να «σκάσουν» εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 5,6 δισ. ευρώ νέα χρέη. Συγκεκριμένα, τα χρέη του Δημοσίου στα τέλη του 2014 ανέρχονταν στο ποσό των 3,8 δισ. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν εισπραχθεί μέσω του προγράμματος 6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σήμερα το ποσό που οφείλεται, όπως υπολογίζεται από τους θεσμούς, έχει μειωθεί μόλις 400 εκατ. με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. ευρώ (χωρίς τα τελωνειακά χρέη).

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από αυτά και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Οπως προαναφέρθηκε, στα τέλη του Αυγούστου η κυβέρνηση πρέπει να έχει αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τις επιχειρήσεις. Πρακτικά, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει από τώρα και μέχρι τις 20 Αυγούστου να πληρώνει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μηνιαία βάση στην αγορά για να καλύψουν τόσο το «στοκ» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όσο και τα φρέσκα χρέη που θα προστεθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η εκταμίευση μίας ακόμη δόσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον περασμένο Απρίλιο, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα και βάσει της συμφωνίας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκκαθαρίζονται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των χρημάτων από το πρόγραμμα σε ποσοστό τουλάχιστον 1 ευρώ ιδίων πόρων για κάθε 1 ευρώ που λαμβάνεται από τους πιστωτές της χώρας. Πλέον η κυβέρνηση έχει προθεσμία για την εκταμίευση του 1 δισ. μέχρι τα μέσα Ιουνίου, διαφορετικά το ποσό θα χαθεί. Ο ESM έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η υποδόση του ενός δισ. ευρώ να εκταμιευθεί όχι στο σύνολό της, αλλά σε δόσεις.

Αγγίζει το ένα έτος ο μέσος χρόνος επιστροφής φόρων

Τα 891 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, από τα 891 εκατ. ευρώ που ανέρχονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, για τα 734 εκατ. ευρώ καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση για την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, 60.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ενώ 4.000 επιχειρήσεις περιμένουν μικρότερο χρονικό διάστημα. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο μέσος χρόνος επιστροφής των σχετικών ποσών από το Δημόσιο σε μια επιχείρηση είναι 357 ημέρες. Δηλαδή, ένας ολόκληρος χρόνος! Φανταστείτε, λοιπόν, μία επιχείρηση που έχει αιτηθεί επιστροφή ΦΠΑ 100.000 ευρώ και το Δημόσιο της χρωστά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες για παράδειγμα προς ένα νοσοκομείο 150.000 ευρώ. Δηλαδή, το σύνολο της οφειλής ανέρχεται στις 250.000. Τον ΦΠΑ θα τον λάβει στην καλύτερη περίπτωση σε 357 ημέρες πίσω, ενώ το νοσοκομείο θα ξεπληρώσει την οφειλή του σε περίπου έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος, ενδεχομένως ΕΝΦΙΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα λειτουργικά της έξοδα (ΔΕΚΟ και μισθούς). Το πιθανότερο είναι αυτή η επιχείρηση να καθυστερήσει να πληρώσει τους εργαζομένους, να καθυστερήσει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και εντέλει να καταλήξει να είναι ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ελληνικού Δημοσίου. Το επόμενο βήμα είναι η επιχείρηση αυτή να καταστεί προβληματική και να ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο.

Ενα δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συμψηφίσει οφειλές προς την εφορία με επιστροφές φόρων γενικώς. Δηλαδή, μία επιχείρηση που έχει επιστροφή ΦΠΑ θα μπορούσε να μην πληρώσει φόρο εισοδήματος ή τις ασφαλιστικές εισφορές. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• Συνολικά εκκρεμούν 64.000 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Δηλαδή δεν έχουν εξεταστεί από τις εφορίες.

• Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ανέρχεται στα 891 εκατ. ευρώ.

• 60.000 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ, ο οποίος ανέρχεται στα 734 εκατ. ευρώ

• Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, που ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.663 ημέρες, ακολουθεί η Α΄ Εφορία Θεσσαλονίκης με μέσο χρόνο επιστροφής τις 1.395 ημέρες και η Εφορία Ψυχικού με μέσο χρόνο επιστροφής τις 1.222 μέρες.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρευστότητα 27,3 δισ. στερεί από την οικονομία το Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news