facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Κλείνουν και πάλι οι σήραγγες των Τεμπών - Δείτε τις ημέρες και τις ώρες

Κλειστές θα παραμείνουν μεθαύριο Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 και την επόμενη Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 οι σήραγγες Τ1 και τ2 του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ, στο τμήμα από Ευαγγελισμό, μέχρι το νοτιότερο άκρο του ανισόπεδου κόμβου Πλαταμώνα.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, οι σήραγγες θα παραμείνουν κλειστές λόγω έργων συντήρησης και αναβάθμισης τόσο την Τετάρτη όσο και την επόμενη Τρίτη από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί της επομένης.

Για όσο οι σήραγγες θα είναι κλειστές, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητόδρομου Α.Θ.Ε. κατά μήκος των σηράγγων Τ1 & Τ2, στο τμήμα από Ευαγγελισμό (νέα χ/θ 377+150) έως το νοτιότερο άκρο του ανισόπεδου κόμβου Πλαταμώνα (χ/θ (400+265) καθώς και η είσοδος όλων των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε., από τον ημικόμβο Ραψάνης με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων και για τις δύο κατευθύνσεις (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), θα πραγματοποιείται από την Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης (υφιστάμενη εθνική οδός Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς, μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών) και συγκεκριμένα από τον ανισόπεδο κόμβο Ευαγγελισμού (νέα χ/θ 377+150) έως τα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας – Πιερίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν και πάλι οι σήραγγες των Τεμπών - Δείτε τις ημέρες και τις ώρες"

Washington Group: Σκληροί όροι από το Βερολίνο για το χρέος - Έτσι δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα, λέει το ΔΝΤ

Σκληραίνουν την στάση τους στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τόσο η Γερμανία όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο Washington Group, όπου και συζητήθηκε σήμερα το πρωί το ζήτημα, πριν από την βραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, η Γερμανία απαίτησε τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου κάθε αίτημα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους να περνάει από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος Πολ Τόμσεν, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι όροι που διατυπώνει η Γερμανία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας (το λεγόμενο Washington Group) με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του. Η θέση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις -και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από την έγκριση και του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Αντιδρώντας, ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε ότι, για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, της 24ης Μαΐου, που να ικανοποιεί και το Ταμείο. Αλλιώς, κατά τον κ. Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Πλέον, το ενδεχόμενο να μην μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πιο ορατό από ποτέ. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς το Ταμείο είναι ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας, που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους. Από την άλλη, είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ωστόσο ότι αυτή η «διάσταση» απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ είναι ίσως η τελευταία πίεση προς την Αθήνα πριν τη συμφωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Washington Group: Σκληροί όροι από το Βερολίνο για το χρέος - Έτσι δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα, λέει το ΔΝΤ"

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς

Αυστήρο μήνυμα στην Τουρκία, για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται, στις εκδηλώσεις για την 98η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

«Καθένας -και πρωτίστως η γειτονική μας Τουρκία -οφείλει να κατανοήσει ότι το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχουν καθορίσει τα σύνορα της Ελλάδας- άρα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οριστικώς, αμετακλήτως και με απόλυτη σαφήνεια. Κατά συνέπεια, αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, «γκρίζες ζώνες» ως προς τα σύνορά μας και το έδαφός μας δεν είναι νοητές ούτε πρόκειται να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι, ανά πάσα στιγμή και έναντι παντός, έτοιμες να υπερασπισθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -μαζί δε τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -πιστές σε όσα μας κληροδότησαν οι Αγώνες των Προγόνων μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται, επί μακρό χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, δύο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωικούς Στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πλήττει όμως, καιρίως, το κύρος της Τουρκίας και της Ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την Ευρωπαϊκή αλλά και την Διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, εν γένει, του Πολιτισμού μας».

«Η Τουρκική Ηγεσία ας αναλογισθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Διεθνή Κοινότητα» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς"

Μακελειό στην Γάζα: Εικόνες που σοκάρουν με τραυματισμένα παιδιά

 Σε μακελειό εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις Παλαιστινίων στο φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 52 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον 918 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον 448 από αυτούς από πραγματικά πυρά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, μεταξύ των νεκρών είναι 8 παιδιά κάτω των 16 ετών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε αληθινές σφαίρες για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων, για τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τα εγκαίνια της οποία έγιναν τελικά κυριολεκτικά αιματοβάμμενα με αίμα αθώων πολιτών.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ετσι, ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός των ερχόμενων 24 ωρών όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.
«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε αυτή την έκτακτη συνάντηση (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) το ταχύτερο δυνατό και μπορεί να διεξαχθεί εντός των επόμενων 24 ωρών», δήλωσε ο Μανσούρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
ΟΗΕ: Να μπει τέλος στους σκοτωμούς στη Γάζα
Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη Γάζα σήμερα πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» έγραψε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter.
"
«Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».
Και μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να επανέλαβε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη «στη συνολική και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στους δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.
"

Αμπάς: ΟΙ ΗΠΑ προσέβαλαν Παλαιστίνη, Αραβες και Ισλάμ

Ως απάντηση στο Πομπέο, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση.
«Με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια», είπε ο Νάμπιλ Άμπου Ρντέινεχ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας, είπε ότι παραμένει δεσμευμένος για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 53 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ενώ διαδήλωναν εναντίον της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
«Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα» κατήγγειλε με μήνυμά της στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».
«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού» σημείωσε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φιλίπ Λούθερ, σε ένα δελτίο τύπου.
«Πρόκειται για παραβίαση των διεθνών νόμων» που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».
«Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να περιορίσουν τον στρατό για να αποφύγουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς» τόνισε ο ίδιος.
"
ΕΕ: Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση Ισραήλ και Χαμάς
Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση".
"Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών" τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ανησυχία από Ρωσία


Η Μόσχα και το Κάιρο ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου
Ως γνωστόν η Μόσχα υπήρξε εξ αρχής αντίθετη στα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας στην επίμαχη περιοχή.
Εγκαινιάστηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
"

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».
Νετανιάχου: Είναι μια ιστορική ημέρα, ο Τραμπ έγραψε ιστορία
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία», είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. «Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», πρόσθεσε.
thepressroom
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακελειό στην Γάζα: Εικόνες που σοκάρουν με τραυματισμένα παιδιά"

Προφυλακιστέος ο οδηγός της «φονικής» νταλίκας στον Κηφισό

Προφυλακίστηκε ο εγκληματίας οδηγός ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σε κατάσταση απόλυτης μέθης, προκάλεσε οδηγώντας νταλίκα πολύνεκρο τροχαίο στη Λεωφόρο Κηφισού σκοτώνοντας δύο αθώους και τραυματίζοντας ένα ακόμα σοβαρά.

Μετά την απολογία του με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος καθώς από την προανάκριση προέκυψε ότι ήταν σε καθεστώς απόλυτης μέθης, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ίδιος απολογούμενος αλλά ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση η τουλάχιστον αυτό νόμιζε.

Ο ίδιος δήλωσε κατά την ανάκριση συντετριμμένος και επιχείρησε όπως και προανακριτικά να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι βρισκόταν σε φιλικό σπίτι και έπινε αλλά κλήθηκε επειγόντως να αντικαταστήσει συνάδελφό του που είχε κώλυμα.

Η κατηγορία που τον βαρύνει είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια καθώς ο νόμος για τα τροχαία παρά τα αλλεπάλληλα σοβαρά περιστατικά δεν έχει αυστηροποιηθεί για τις κραυγαλέες περιπτώσεις προσωπικής ευθύνης των ασυνείδητων οδηγών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέος ο οδηγός της «φονικής» νταλίκας στον Κηφισό"

Μ. Κεφαλογιάννης: Η Ε.Ε. ζητεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ζήτημα πρώτης εθνικής αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητας, αποτελεί η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ανέφερε ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους φυλακισμένους στρατιωτικούς που κρατούνται εδώ και 75 μέρες στην Αδριανούπολη.

Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης «ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης φύλαγαν Ευρωπαϊκά Σύνορα. Είναι Ευρωπαίοι Πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους».

Παράλληλα ο Ευρωβουλευτής, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση:

«Μετέφερα στους δυο Έλληνες αξιωματικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, την απεριόριστη αγάπη ενός ολόκληρου Έθνους. Στον Άγγελο και στον Δημήτρη όλοι βλέπουμε τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Με αγωνία περιμένουμε την άμεση απελευθέρωση τους. Την επιστροφή στα σπίτια τους. Στους δικούς τους ανθρώπους».

Επιπλέον, τόνισε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο οποίος από τις 22 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, πρώτος, είχε θέσει το θέμα της άμεσης απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών».

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης, αφιέρωσε στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και μια κρητική μαντινάδα:

«Ο άντρας που ‘χει με Αρχές, όμορφες μεγαλώσει, Τίποτα στον κόσμο, δεν μπορεί, να τονε ταπεινώσει»

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Κεφαλογιάννης: Η Ε.Ε. ζητεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών"

Τελεσίγραφο Ερντογάν – Aπειλεί ευθέως Ελλάδα και Κύπρο – «Γέμισε» με τουρκικά πλοία το Αιγαίο – Σε ετοιμότητα το Ελληνικό ΠΝ

Απειλητικός εμφανίστηκε απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, αν η Κύπρος συνεχίσει εκεί τις μονομερείς επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά πρόεδρος της Τουρκίας.

Με λόγια απειλεί πολεμικά τόσο την Κύπρο, όσο και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, διατύπωσε το σχόλιο αυτό σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Τσάταμ Χάουζ στο Λονδίνο.

Tην ίδια στιγμή, «γέμισε» το Αιγαίο με πολεμικά τόσο από την Τουρκία που διεξάγει ως γνωστόν συνεχώς προσομοίωση πολεμικών επεισοδίων , αλλά και από την ελληνικά πλευρά και το ΠΝ που γνωρίζει κάθε σπιθαμή του ελληνικού Αρχιπελάγους και έχει » τα μέτρα των Τούρκων» που προσπαθούν να ξεμυτίσουν σε μια 1000% ελληνική θάλασσα.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τις ασκήσεις «Λευκή Θύελλα-2018» και «Θαλάσσιος Λέων» που ξεκίνησαν από την θάλασσα του Μαρμαρά και το Αιγαίο Πέλαγος έως και την Ανατολική Μεσόγειο, …..«απλώνουν» πολεμικά πλοία ενώ «βράζει» η περιοχή έξω από τις συριακές ακτές από αμερικανικά , βρετανικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία που κάνουν ελιγμούς μάχης και προβολή ισχύος .

Η τουρκική ναυτική άσκηση «Λευκή Θύελλα-2018», θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου.

Σκοπός της η ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων ανάπτυξης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σε επίπεδο ετοιμότητας μάχης στην Α.Μεσόγειο , η αναβάθμιση των πολεμικών δυνατοτήτων στο Αιγαίο, ώστε να είναι πανέτοιμο συμβάλλοντας στη διατήρηση της ασφάλειας στη θάλασσα.

Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν η Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου , αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πλοία και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ θα πραγματοποιηθούν και βολές πραγματικών πυραύλων σε θαλάσσιους στόχους καθώς και βολές πυροβόλων .

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 6 τουρκικές φρεγάτες και δύο υποβρύχια.

Την ίδια στιγμή διεξάγεται η τουρκική άσκηση «Sea Lion – 2018» που είναι τύπου CSAR ( έρευνας και διάσωσης) στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο.

Η τουρκική Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικά σημεία που βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά της Λέσβου και της Χίου .

Συμμετέχουν Τουρκικές ειδικές δυνάμεις, ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης , μία 1 φρεγάτα, αεροσκάφος ΑΦΝΣ , ελικόπτερο διάσωσης, δύο αεροσκάφη μεταφοράς του Λιμενικού Σώματος, και 3 κορβέτες.

H Τουρκία επίσης εκδίδει συνεχώς παράνομες Navtex για πολλές περιοχές του Αιγαίου για την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά. με τις Navtex που εξέδωσαν οι νεο-οθωμναοί προσπαθούν να απομονώσουν ελληνικά νησιά κάνοντας προσομοίωση πολεμικών επεισοδίων .

Με όλα αυτά συναγερμός έχει σημάνει στο ελληνικό Πεντάγωνο και τις Ένοπλες Δυνάμεις από την μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Αιγαίο για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Στρατιωτικές ασκήσεις που στόχο έχουν την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη μεγάλο αριθμό μονάδων (φρεγατών, ΤΠΚ, κανονιοφόρων και υποβρυχίων) στο Αρχιπέλαγος παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις, ενώ ετοιμάζεται για την άσκηση «Καταιγίδα»…τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή είναι ενεργοποιημένα τα ραντάρ του Στρατού στα νησιά και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα τόσο η αντιαεροπορική άμυνα όσο και οι Μοίρες των πολεμικών αεροσκαφών.

Τα «μάτια» και τα «αυτιά» του ελληνικού συστήματος επιτήρησης έχει πάρει στην κυριολεξία «φωτιά» στο ελληνικό Αρχιπέλαγος , διότι οι Τούρκοι αναμένεται να προκαλέσουν ειδικά στο κομμάτι που αφορά τα θαλάσσια σύνορα.








pentapostagma
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο Ερντογάν – Aπειλεί ευθέως Ελλάδα και Κύπρο – «Γέμισε» με τουρκικά πλοία το Αιγαίο – Σε ετοιμότητα το Ελληνικό ΠΝ"

Συντάξεις, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ξανά στο τραπέζι των δανειστών – Επιστρέφει η Τρόικα

Ξεκινάει σήμερα, η πιο δύσκολη εβδομάδα – μέχρι την επόμενη – για την ελληνική οικονομία. Η Τρόικα επιστρέφει σε μία από τις πλέον δύσκολες διαπραγματεύσεις στην περίοδο του Μνημονίου, αφού η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα είναι η τελευταία αξιολόγηση, τουλάχιστον όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πιάνουν από σήμερα δουλειά, οι επικεφαλής των δανειστών ξεκινούν από την Τετάρτη τον νέο γύρο συζητήσεων με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ενώ στόχος όλων είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες. Με βάση τον σχεδιασμό θα πρέπει μέχρι το Σάββατο να υπάρχει συμφωνία, αλλά αν αυτό θα συμβεί ή όχι θα το γνωρίζουμε, μόνο όταν αποχωρήσουν τα κλιμάκια των δανειστών από την ελληνική πρωτεύουσα.

Βέβαια τεχνική συμφωνία δεν σημαίνει και ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα κλειδώσει μόνο με την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων τα οποία έχουν μείνει αρκετά πίσω. Εδώ ισχύει το χρονικό ορόσημο της 21ης Ιουνίου που έχει «σημαδευτεί» στον χάρτη ως ημερομηνία-σταθμός για μία συνολική συμφωνία (τέταρτη αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος, όροι μεταμνημονιακού προγράμματος).

Την αυλαία των συζητήσεων ανοίγουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια που θα συναντηθούν με τα αντίστοιχα ελληνικά. Στο τραπέζι θα βρεθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και το βράδυ στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG).

Την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τον προγραμματισμό οι συζητήσεις των δυο πλευρών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο καθώς το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή. Το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής τους υπάρχει πάντοτε πάνω στο τραπέζι προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία. Ωστόσο πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς ο χρόνος πιέζει.

Αντικειμενικά, η συμπλήρωση και των 88 προαπαιτούμενων ως τις 20 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα φαντάζει δύσκολη γεγονός που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια, όπως το ενδεχόμενο παράτασης ή το σπάσιμο της τελευταίας δόσης του μνημονίου (θα είναι λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ συνολικά), σενάρια που διαψεύδονται από την κυβέρνηση και μπορούν να εκληφθούν και ως μέσα πίεσης από την πλευρά των δανειστών ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Στα δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης βρίσκονται οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων, η τύχη του αφορολόγητου ορίου.

Βασικός στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι να μην τεθεί ζήτημα επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Από εκεί κει πέρα στο τραπέζι του Χίλτον θα βρεθούν:

-Οι μειώσεις στις συντάξεις: Η πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων θα είναι το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί από τους τεχνοκράτες. Το ψαλίδι στις συντάξεις που θα μπει από την Πρωτοχρονιά του 2019 θα πρέπει να αποδώσει 1,8 δις. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ: Με βάση τον προγραμματισμό ότι έχει απομείνει από το ΕΚΑΣ θα πρέπει να καταργηθεί. Η υπουργική απόφαση για την κατάργηση και των 35 ευρώ του ΕΚΑΣ που εξακολουθούν να δίδονται σε περίπου 220 χιλιάδες δικαιούχους θα εκδοθεί από τώρα.

-Νόμος Κατσέλη: Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράταση του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τουλάχιστον έναν χρόνο.

-Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ: Στο θέμα της αναπροσαρμογής καταγράφονται καθυστερήσεις και γκρίνιες από τους δανειστές. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της η ειδική ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τις νέες τιμές ζώνης. Αμέσως μετά πιάνει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή ενώ η καυτή πατάτα θα καταλήξει στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Κατερίνας Παπανάτσιου.

-ΦΠΑ στα νησιά: Με βάση τον σχεδιασμό θα πρέπει να τελειώσει η περίοδος που τα έξι εναπομείναντα νησιά. Η απόφαση για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου που εξακολουθεί να ισχύει θα πρέπει να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα αναβολής, έστω για ένα εξάμηνο, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι ή αν θα επιδιώξει να «χρυσώσει το χάπι» με το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο.

Εξάλλου δύσκολη υπόθεση παραμένει πάντα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Απαιτητική είναι, και η διαδικασία για την τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και των διευθυντών στο Δημόσιο με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να ανησυχούν για την κομματικοποίηση.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ξανά στο τραπέζι των δανειστών – Επιστρέφει η Τρόικα"

Θρίλερ στο Λαϊκό Νοσοκομείο – Εξαφανίστηκαν γιατρός και ο σύζυγός της μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Μια περίεργη υπόθεση έρχεται στο φως. Η εξαφάνιση μιας νεαρής γιατρού που εργάζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείου και του δημοσιογράφου συζύγου της λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις των μελών του κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα. Η εξαφάνισή τους δηλώθηκε στις 10 Μαΐου.

Η εφημερίδα Νέα Σελίδα φέρνει στο φως μια διάσταση που δίνει χαρακτηριστικά θρίλερ στην υπόθεση με τα αντικαρκινικά φάρμακα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι από την περασμένη Τετάρτη 9 Μαΐου έχει εξαφανιστεί μια γιατρός που εργάζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ο δημοσιογράφος σύζυγός της! Η εξαφάνιση, μάλιστα, έχει δηλωθεί από τη μητέρα της γιατρού, στο αστυνομικό τμήμα Παγκρατίου.

Το νήμα της μυστηριώδους εξαφάνισης αρχίζει να ξετυλίγεται μια μέρα πριν από την αναφορά γιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου για πλαστές συνταγές που είχε εντοπίσει.

Ογκολόγος γιατρός του νοσοκομείου είχε αποκαλύψει 44 πλαστές συνταγές ασθενών. Η γιατρός, καθηγήτρια του Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε και αναφορά στον διοικητή του Λαϊκού Νοσοκομείου και αφού παρουσίαζε τα όσα είχε ανακαλύψει, του ζητούσε να διαβιβάσει το συντομότερο δυνατόν τα στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η εξαφάνιση της γιατρού από το Λαϊκό Νοσοκομείο

Την περασμένη Τετάρτη, ο διοικητής του Λαϊκού ενημέρωσε τις αρχές ότι γιατρός που βοηθούσε την ογκολόγο, έχει εξαφανιστεί. Η γυναίκα πήγαινε κανονικά στη δουλειά της έως και την Τρίτη, 8 Μαΐου. Στο έγγραφο του ο διοικητής αναφέρει ότι η γιατρός εμφανιζόταν καθημερινά στο παράρτημα του νοσοκομείου και παρακολουθούσε ασθενείς τόσο της ογκολόγου που συνέταξε την αναφορά για τις 44 πλαστές συνταγές όσο κι άλλων δυο γιατρών. Ο ένας απ’ αυτούς είναι επίσης ογκολόγος.

Ο διοικητής, μάλιστα, τηλεφώνησε και στη μητέρα της γιατρού. Εκείνη τον ενημέρωσε ότι είχε ήδη δηλώσει την εξαφάνιση της κόρης της και του συζύγου της στο Α.Τ. Παγκρατίου. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι του παρέδωσε και την τσάντα της κόρης της. Μέσα στην οποία υπήρχαν και σφραγίδες της ίδιας, δυο άλλων γιατρών και τα βιβλιάρια δυο ασθενών.

Η δήλωση εξαφάνισης της νεαρής γυναίκας και του συζύγου της έγινε στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr.

Με πληροφορίες και από την Εφημερίδα Νέα Σελίδα

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στο Λαϊκό Νοσοκομείο – Εξαφανίστηκαν γιατρός και ο σύζυγός της μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα"

Συνέλαβαν μάνα και κόρη για το βρέφος που βρέθηκε νεκρό σε κάδο στην Πετρούπολη

Η Αστυνομία εξιχνίασε την υπόθεση με το νεκρό βρέφος σε κάδο στην Πετρούπολη, πριν περίπου τρεις μήνες. Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, μία 19χρονη και η 54χρονη μάνα της. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αλλά και τα όσα έχουν ομολογήσει οι δύο γυναίκες, μάνα και κόρη, η 19χρονη είχε μία περιστασιακή σχέση. Κάποια στιγμή έμεινε έγκυος χωρίς να το θέλει, ενώ δεν το κατάλαβε και εγκαίρως, σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια στους αστυνομικούς. 


"Δεν μπορούσα να το ρίξω", φέρεται να έχει καταθέσει. 

Μάνα και κόρη το κράτησαν όσο πιο κρυφό μπορούσαν με την 19χρονη να γεννά στο μπάνιο. Η μητέρα της της είπε να του βάλει χαρτιά στο στόμα για να μην κλαίει, ενώ η 19χρονη το έπνιξε με σχοινί και τον ομφάλιο λώρο. 

Στη συνέχεια η μητέρα της το πέταξε στον κάδο απορριμμάτων όπου είχε βρεθεί νεκρό στις 26 Φεβρουαρίου στην Πετρούπολη.

Οι δύο γυναίκες ζούσαν μόνες τους στην περιοχή καθώς ο πατέρας της 19χρονης έχει πεθάνει.
Η κοπέλα έχει ομολογήσει το έγκλημα η μητέρα της όμως παραδέχεται μόνο ότι το πέταξε στον κάδο και όχι το έγκλημα. 

Λεπτομέρεια: Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν ανήμερα της γιορτής της μητέρας. 

Ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Την Πέμπτη θα απολογηθούν στον 3ο τακτικό ανακριτή η 19χρόνη και η μητέρα της. Οι δυο γυναίκες, μετά τη δίωξη που τους άσκησε ο εισαγγελέας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία.

Εκτιμάται πως θα ζητηθεί από το δικηγόρο τους η μετατροπή της κατηγορίας σε παιδοκτονία για την 19χρονη και συνέργεια σε ανθρωποκτονία για τη μητέρα της.


«Η εξιχνίαση της παιδοκτονίας στη Νέα Σμύρνη έδειξε τον δρόμο για την υπόθεση με το νεκρό βρέφος σε κάδο απορριμμάτων στην Πετρούπολη», τονίζουν αστυνομικές πηγές

«Η εξιχνίαση της υπόθεσης που αφορά το βρέφος το οποίο πέταξε η 22χρονη μητέρα του στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, στη Νέα Σμύρνη, έδειξε τον δρόμο για το περιστατικό με το νεογέννητο που εντοπίστηκε νεκρό σε κάδο απορριμμάτων, στην Πετρούπολη», τονίζουν αστυνομικές πηγές στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι δύο υποθέσεις έχουν πολλά κοινά σημεία. Μητέρες μικρής ηλικίας, που είχαν ανεπιθύμητη κύηση και ήθελαν με κάθε τρόπο να "ξεφορτωθούν" το νεογέννητο παιδί τους, το οποίο πέταξαν, μάλιστα, πολύ κοντά στο σημείο που διέμεναν. Έπειτα από την υπόθεση της Νέας Σμύρνης, μπήκε στην τελική ευθεία η εξιχνίαση με το νεκρό βρέφος στην Πετρούπολη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Οι έμπειροι αστυνομικοί έφτιαξαν προφίλ της γυναίκας, ακολουθώντας ηλικιακά αλλά και πιθανά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σχεδίασαν ομόκεντρους κύκλους ερευνών γύρω από την περιοχή που βρέθηκε το νεκρό βρέφος, συνολικής απόστασης μέχρι και ένα χιλιόμετρο, και εντόπισαν περίπου 20-30 γυναίκες κάτω των 25 χρόνων. Σιγά σιγά έφτασαν και στην 19χρονη και τη μητέρα της.
Έγινε λήψη DNA υλικού οπότε και αποδείχθηκε πως η νεαρή ήταν η μάνα του μωρού.
Η κοπέλα σπουδάζει σε κάποιο ΙΕΚ, ενώ γνώρισε τον πατέρα του παιδιού μέσω Facebook και συνευρέθηκαν ερωτικά κάποιες φορές. 

Έχουν πέσει σε αντιφάσεις

Μάνα και κόρη πάντως έπεσαν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις που έδωσαν στους αστυνομικούς. Η 54χρονη μητέρα της κοπέλας υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε στη γέννα και κατάλαβε τον τοκετό μετά από αυτήν. Όμως, η 19χρονη υποστηρίζει πως η μητέρα της γνώριζε και συμμετείχε και στον τοκετό και μετά που πέταξε το βρέφος στον κάδο. 
Η 19χρονη, που ομολόγησε ότι η ίδια έπνιξε το νεογέννητο παιδί της, σύμφωνα με όσα είπε στους αστυνομικούς, είχε μια ανεπιθύμητη κύηση έπειτα από μια περιστασιακή σχέση και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να κρατήσει το βρέφος. Ετσι, μόλις το γέννησε, στην μπανιέρα του σπιτιού της, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην οδό Ρωμυλίας, όπου εντοπίστηκε νεκρό το νεογέννητο, στις 26 Φεβρουαρίου 2018, του έβαλε χαρτιά στο στόμα για να σταματήσει να κλαίει. Στη συνέχεια, το έπνιξε με σχοινί και με τον ομφάλιο λώρο. Η 54χρονη, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι απλώς βοήθησε την κόρη της να το πετάξει στον κάδο απορριμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσματα των διαλόγων:

19χρονη: "Κατάλαβα ότι ήμουν έγκυος όταν έφτασα στους 7 μήνες. Δεν το είπα ποτέ στην μάνα μου. Εκείνη όμως ήταν στο μπάνιο και με βοήθησε να γεννήσω. Όταν βγήκε η μητέρα μου από το μπάνιο, τότε το έπνιξα το μωρό. Δεν ήθελα να το σκοτώσω. Του έσφιξα το λαιμό με ένα κορδόνι για να σταματήσει να κλαίει. Το παιδί όμως έβγαλε αίμα από το στόμα και τις ζήτησα χαρτοπετσέτες για να σταματήσω το αίμα. Η μάνα δεν έβλεπε όμως τι έκανα, ήταν έξω από την μισάνοιχτη πόρτα του μπάνιου και μου έδινε τις χαρτοπετσέτες. Κάποια στιγμή σταμάτησε να αναπνέει."

Γιαγιά: "Χτύπαγα την πόρτα και την ρωτούσα «τι κάνεις μέσα τι κάνεις μέσα». Όταν μου άνοιξε, μπήκα μέσα και βρήκα το παιδί νεκρό μέσα στη σακούλα."

Σημειώνεται ακόμη, ότι οι δύο γυναίκες, που πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, συνελήφθησαν χθες, που ήταν η γιορτή της μητέρας.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέλαβαν μάνα και κόρη για το βρέφος που βρέθηκε νεκρό σε κάδο στην Πετρούπολη"

Γιάννης Μανιάτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη ΔΕΗ

Στη διαπίστωση της McKinsey, ότι η σημερινή ΔΕΗ, είναι μη βιώσιμη επιχείρηση, αναφέρεται σε δήλωσή του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

«Το 2014 τους παραδώσαμε μια ΔΕΗ, με την υψηλότερη πιστοποιητική αξιοπιστία από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το ελληνικό δημόσιο. Σε 3,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάντησε εταιρεία υπό χρεοκοπία, με βασική εναλλακτική, την αύξηση τιμολογίων. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Α. Τσίπρας, Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης. Τους έχω προειδοποιήσει ότι αν η ΔΕΗ καταρρεύσει και μαζί της παρασύρει όλη την εθνική οικονομία, τότε οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές», αναφέρει ο πρώην υπουργός.

«Εμείς δεσμευόμαστε για μια ισχυρή ΔΕΗ, που μέσα από στρατηγικές συμμαχίες, ξαναγίνεται ο ασφαλής και ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας», καταλήγει ο Γιάννης Μανιάτης. 

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του πρώην υπουργού 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Μανιάτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη ΔΕΗ"

Παραπομπή Χουλιαράκη σε Ειδικό Δικαστήριο ζητούν οι συνταξιούχοι ένστολοι

Την άρση ασυλίας και την παραπομπή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση, ζητούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι συνταξιούχοι ένστολοι, καθώς αρνείται να σταματήσει την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του protothema.gr, ζητείται να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα είναι διαρκές και θα είναι διαρκές έως τη στιγμή που θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αυτής από τις συντάξεις των στρατιωτικών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χουλιαράκης δεν έχει βουλευτική ιδιότητα.

Τώρα ήρθε η σειρά των ένστολων να αξιώσουν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης με την οποία δικαιώθηκαν για την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία δεν εφαρμόζεται. Οι ένστολοι στρέφονται ποινικά κατά του κ. Χουλιαράκη, ο οποίος δεν δίνει εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (244/2017) με την οποία κρίθηκε ότι οι κρατήσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης από τις συντάξεις είναι αντισυνταγματική και πρέπει να σταματήσει.

Δεν φτάνει μόνο αυτό, οι συνταξιούχοι ένστολοι, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον απόστρατο πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη, ζητούν από την Εισαγγελία να διαβιβαστεί αμελλητί η μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος, έτσι ώστε μετά την αναγκαία ψηφοφορία να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο (υπουργοδικείο) για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 2017 έκρινε με απόφαση-πιλότο (πρότυπη δίκη) ότι η εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3865/2010 είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως αυτή των άρθρων 4, 22 και 25. Ωστόσο, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισήμαναν ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσής της (10.2.2017) για όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσφύγει στο Ε.Σ. Αντίθετα, ισχύει αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στο Ε.Σ. και οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιστροφής "των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών" της εισφοράς αλληλεγγύης.

Με άλλα λόγια η παρακράτηση της επίμαχης εισφοράς από τις συντάξεις έπρεπε να είχε σταματήσει μετά τη 10η Φεβρουαρίου 2017 σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ σε όσους είχαν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν.

Έτσι, οι συνταξιούχοι ένστολοι, με εξώδική δήλωση προς τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαμαρτυρήθηκαν για τη μη διακοπή της παρακράτησης και την επιστροφή των μη νομίμως παρακρατηθέντων ποσών μετά τις 10.2.2017.

Η απάντηση ήταν ότι έχει ενημερωθεί ο κ. Χουλιαράκης και αναμένονται σχετικές οδηγίες, οι οποίες, όμως, μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί.

Στη συνέχεια στάλθηκε εξώδικη διαμαρτυρία στον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ το παράνομο της μη συμμόρφωσής του προς την απόφαση του Ε.Σ. έχει επισημανθεί και με έγγραφο που απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στον κ. Χουλιαράκη.

Κατόπιν αυτών, στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται ότι ο κ. Χουλιαράκης, αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής υπουργός, καθώς δεν συμμορφώνεται προς το άρθρο 95 του Συντάγματος, το οποίο ρητά υπογραμμίζει ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να συμμορφώνεται προ τις δικαστικές αποφάσεις και η υποχρέωση αυτή γεννά ευθύνη σε όποιον αρμόδιο δεν συμμορφώνεται.

Με την άρνησή του αυτή ο κ. Χουλιαράκης επιδιώκει να βλάψει τα οικονομικά συμφέροντα των συνταξιούχων, με τη συνεχιζόμενη παράνομη παρακράτηση της εισφοράς να έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπομπή Χουλιαράκη σε Ειδικό Δικαστήριο ζητούν οι συνταξιούχοι ένστολοι"

Συνέντευξη Τόσκα για Ρουβίκωνα, Εξάρχεια, αστυνόμευση και μεταναστευτικό

Τα συχνά το τελευταίο διάστημα κρούσματα αιματηρών περιστατικών που καλείται να διαλευκάνει η Ελληνική Αστυνομία, η κλιμάκωση της δράσης αναρχικών, όπως επίσης η αίσθηση ανομίας που κυριαρχεί σε γειτονιές του κέντρου και ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, φέρνουν αυτομάτως στο προσκήνιο τον υπουργό, αρμόδιο για την προστασία του πολίτη. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», ο Νίκος Τόσκας αναγνωρίζει πρώτη φορά δημοσίως ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας στα Εξάρχεια καθώς και τα πανεπιστήμια και προαναγγέλλει δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Επικαλούμενος και στατιστικά δεδομένα, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αύξηση των κλοπών και ληστειών σε σπίτια και το «πεζοδρόμιο» και αποκαλύπτει ότι κατόπιν απόφασης της ηγεσίας έχουν ήδη αποδεσμευθεί από τη φύλαξη επισήμων 720 αστυνομικοί που έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες αστυνόμευσης. Επιπλέον, ζητεί επανεξέταση διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και αποκαλύπτει ότι για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης στον Εβρο και την επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία χρησιμοποιήθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα της Ελληνικής Αστυνομίας.
– Μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά, δεχθήκατε κριτική για το σχόλιό σας «δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο». Eχετε μετανιώσει για εκείνη σας τη δήλωση;
– Το να συζητάμε γύρω από μια δήλωση δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Το είπα με την έννοια ότι αν ήταν αγγελικά πλασμένος ο κόσμος, δεν θα χρειαζόταν η αστυνομία. Από εκεί και πέρα, σαν προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. φροντίζω να παρατηρώ τους δείκτες της εγκληματικότητας, να βρίσκω τα τρωτά σημεία και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εκεί εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τις προτεραιότητές μας.
– Πού εντοπίζετε τα τρωτά σημεία;
– Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μικροεγκληματικότητα, στις κλοπές και στις ληστείες σε σπίτια και το πεζοδρόμιο. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Παρατηρούμε ότι τη διετία 2013-2014 το 70% των περιστατικών που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. αφορούσαν ληστείες και κλοπές στην κατηγορία «βαρύνουσας εγκληματικότητας». Το διάστημα 2015-2016 η κατάσταση αντιστράφηκε και πλέον το πρόβλημα είναι η μικροπαραβατικότητα.
– Πώς εξηγείτε ότι στις μετρήσεις της κοινής γνώμης το έλλειμμα ασφάλειας περιγράφεται ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα;
– Καταλαβαίνω τη φόρτιση που μπορεί να υπάρχει υπό το βάρος συγκεκριμένων, τραγικών γεγονότων. Στο σοβαρότερο έγκλημα έχουν επιτευχθεί μεγάλες επιτυχίες, συνεχώς αποκαλύπτονται κυκλώματα μεγάλης εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του λαθρεμπορίου φαρμάκων. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα σε χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο ελέγχεται και πιο δύσκολα.
– Ποια είναι, λοιπόν, η απάντηση της αστυνομίας σ’ αυτό που αποκαλείτε «μικροεγκληματικότητα»;
– Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και αποσύραμε σε χρόνο ρεκόρ 800 περίπου αστυνομικούς από τη φύλαξη προσώπων και στόχων και τους βάλαμε να αστυνομεύουν δημόσιους χώρους και περιοχές ή να πάνε στα αστυνομικά τμήματα. Επέβλεψα προσωπικά τη διαδικασία, ώστε να πάνε όλοι σε τμήματα και πεζές περιπολίες.
– Ωστόσο, άνθρωποι μέσα στην αστυνομία σάς κατηγορούν ότι δεν υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη εξαγγελία...
– Εάν εννοείτε κάποιους συνδικαλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, θα σας πω ότι δεν έχουν καλή πληροφόρηση. Από τους 800 έχουν αποδεσμευθεί οι 720 και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί ούτε με τον αριθμό των 800 είμαι ικανοποιημένος, θα υπάρξει και δεύτερο κύμα.
– Ποια η άποψή σας για τον νόμο Παρασκευόπουλου;
– Στηρίζεται σε άλλον παλαιότερο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σε μιαν αντίληψη όχι τιμωρητική απέναντι στον κάθε κρατούμενο. Ομως πρέπει να επανεξετάσουμε το σύστημα μείωσης των ποινών, τα κριτήρια που ισχύουν για ορισμένες περιπτώσεις κρατουμένων, καθώς υπάρχουν κρούσματα υποτροπών.
– Αρκετή κουβέντα έγινε για την οδηγία της ΕΛ.ΑΣ. «κάντε ότι κοιμόσαστε» σε περίπτωση ληστείας. Τι έχετε να πείτε;
– Πρόκειται για πρακτικές συμβουλές που δίνονται από αστυνομικές αρχές σε Ευρώπη και Αμερική, γιατί προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν είναι οδηγίες Τόσκα, αλλά χρονολογούνται από την περίοδο που υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Νίκος Δένδιας.
– Γιατί ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, η ΕΛ.ΑΣ. δεν παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια αν και τελούνται κακουργήματα, όπως π.χ. διακίνηση ναρκωτικών;
– Υπάρχει, πράγματι, πρόβλημα ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπου της αστυνομίας. Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θέλω να προτρέξω. Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, πάντως, η αστυνομία έχει σε αρκετές περιπτώσεις επέμβει στο προαύλιο προκειμένου να διώξει μικρεμπόρους ναρκωτικών.
– Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια; Πρόσφατα 400 κάτοικοι κατήγγειλαν με επιστολή τους ότι ζουν υπό καθεστώς πολιορκίας στην ίδια τους τη γειτονιά.
– Στο παρελθόν δεν γίνονταν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά μαζικές επιχειρήσεις κάτω από το φως των καμερών προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Εμείς κάναμε μεγάλες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, που αποτελούν οξυγόνο στις άλλες μορφές εγκλήματος. Υπάρχουν πάντως τεράστια προβλήματα, δικαιολογώ τα παράπονα κατοίκων που λένε ότι η κατάσταση εκεί δεν έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχει παραβατικότητα και η ΕΛ.ΑΣ. θα αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της. Θα δείτε το επόμενο διάστημα διαφορετική αντιμετώπιση και στο πεδίο της μικροεγκληματικότητας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους.
– Εξηγήστε μας πώς η αστυνομία θα δώσει λύσεις, όταν προς το παρόν δεν μπορεί να πλησιάσει στην περιοχή;
– Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων θέλει την παρουσία της αστυνομίας. Δεν αναφέρομαι στα ΜΑΤ, αλλά στον κλασικό αστυνομικό να κυκλοφορεί στη γειτονιά. Υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων που πρέπει να λύσουμε. Οχι όμως με τις πρόχειρες συνταγές όπως αυτές που έχει, κατά καιρούς, εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.
– Δεν αισθάνεστε ότι οι επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» σε καλά φυλασσόμενους στόχους, όπως οι πρεσβείες του Ισραήλ και της Γαλλίας, εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ.;
– Η ομάδα κινείται ανάμεσα στη γραφικότητα και το όριο της νομιμότητας. Στις περιπτώσεις που πετούν φυλλάδια μπορεί, πράγματι, να μας κάνουν πολιτική ζημιά, αλλά δεν υπερβαίνουν τα όρια της δημοκρατικής έκφρασης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου έχουμε συλλάβει μέλη της ομάδας, όπως στην Τήνο, στην περίπτωση του Βρετανικού Συμβουλίου, της γαλλικής πρεσβείας. Δεν είναι, όμως, πάντοτε κατορθωτό.
– Παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, κυρίως όμως στον Εβρο. Φοβάστε ένα καλοκαίρι αντίστοιχο με εκείνο του 2015;
– Εχουμε σημαντική αύξηση στις εισόδους μεταναστών, κυρίως στον Εβρο και δευτερευόντως στα νησιά, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Στον Εβρο ενώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 είχαμε υποδεχθεί 633 ανθρώπους, το 2018 ο αριθμός τους έφτασε τους 5.771. Η αυξητική τάση, πάντως, φαίνεται να ανακόπτεται μετά από προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ.
– Εφαρμόσατε συγκεκριμένο σχέδιο που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος;
– Επικεντρωθήκαμε στη σύλληψη διακινητών και στην εμφανή παρουσία της αστυνομίας στα περάσματα του Εβρου. Εχουμε γύρω στους 1.400 αστυνομικούς στην περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε σε εντατικό βαθμό και τεχνικά μέσα, εννοώ κάμερες αλλά και τα drones της αστυνομίας. Η καλή πληροφόρηση μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
– Θεωρείτε ότι η έξαρση του φαινομένου στα χερσαία σύνορα εντάσσεται σε μια στρατηγική έντασης με την Ελλάδα που καλλιεργεί η Τουρκία;
– Δεν έχουμε τέτοια ένδειξη. Περισσότερο συνδέεται με τα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας. Μετέφεραν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και επομένως είναι πιθανό να ατόνησαν οι έλεγχοι στη Θράκη.
– Είστε ικανοποιημένοι από τη συνδρομή της Ε.Ε. στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο;
– Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε στείλει επιπλέον 600 Ελληνες αστυνομικούς στα νησιά.
– Υπάρχει ασφαλής πληροφόρηση για τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας και επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας;
– Σ’ αυτό το θέμα, γίνεται ένα παιγνίδι από μεριάς Τουρκίας ανάμεσα στην αλήθεια και την υπερβολή. Χρησιμοποιούν υπερβολικούς αριθμούς για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.. Πάντως, απ’ ό,τι λένε οι ίδιοι σε κάποιες κλειστές και περισσότερο σοβαρές συζητήσεις, οι παράτυποι μετανάστες στο έδαφός της υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια.
Οι οκτώ Τούρκοι
– Η ρητορική της Τουρκίας στο θέμα των οκτώ αξιωματικών είναι ιδιαίτερα επιθετική. Με δεδομένο ότι για κάποιους απ’ αυτούς έχει ανοίξει η πόρτα των φυλακών, σας ανησυχεί πιθανή προσπάθεια αρπαγής τους;
– Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη, δυνατή χώρα της περιοχής με πολλούς μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας, δεν είναι ούτε Αφρίν ούτε Κόσοβο. Δεν υπάρχει περίπτωση να τολμήσουν κάποιοι να κάνουν ενέργειες εντός ελληνικού εδάφους και να προσβάλουν την ακεραιότητα και κυριαρχία μας.
– Ποιος ο βαθμός ετοιμότητας της Πυροσβεστικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;
– Μισθώνουμε τέσσερα «βαρέος τύπου» πυροσβεστικά ελικόπτερα αντί τριών πέρυσι και εννέα μεσαίου τύπου αντί επτά, ενώ έχουμε στείλει στις ΗΠΑ για ανακατασκευή τους κινητήρες δώδεκα Canadair. Υπολογίζουμε ότι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι την περυσινή χρονιά, που είχαμε βλάβες στο 50% των αεροσκαφών. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα έχουμε ετοιμοπόλεμα επτά CL-215 και τρία έως πέντε CL-415. Επιπλέον, στη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδεύσαμε τους χειριστές των Σινούκ του στρατού και των Super Puma της Πυροσβεστικής σε ρίψεις νερού με κάδο.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη Τόσκα για Ρουβίκωνα, Εξάρχεια, αστυνόμευση και μεταναστευτικό"

Χωρίς νέες αντικειμενικές το 30% της χώρας

Το 30% της Ελλάδας είναι χωρίς αντικειμενικές αξίες. Και αυτό, καθώς οι εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών, τις οποίες επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. Στο ακανθώδες ζήτημα των «σημαντικών αποκλίσεων» εμπλέκονται και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Η ομάδα εργασίας και τα τεχνικά κλιμάκια ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά μηνύματα προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουν ποιες τιμές θα εξαιρεθούν –όπου υπάρχουν ακραίες εισηγήσεις, άνω του 50% μεταξύ των τιμών που δίνονται για την ίδια περιοχή– προκειμένου να δημιουργηθεί εν συνεχεία ο αλγόριθμος που θα βγάλει τις τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα.

Μια πολύπλοκη δηλαδή διαδικασία που δεν επιτρέπει προς το παρόν την ολοκλήρωση και την οριστική διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 3.000 τιμές ζώνης (σε σύνολο 10.000 τιμών για όλη την επικράτεια) παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαφορές ξεπερνούν το 50%.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά γραφειοκρατική διαδικασία καθώς μετά τις αποφάσεις της ομάδας εργασίας σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια, οι τιμές ζώνης θα παραδοθούν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία θα εγκρίνει ή θα τροποποιήσει τις αρχικές προτάσεις.

Και αφού ολοκληρώσει η επιτροπή το έργο της, η πολιτική ηγεσία καλείται να υπογράψει τις νέες τιμές. Η ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων τιμών ζώνης, την 1η Ιουνίου, έχει αρχίσει να αμφισβητείται και από τα μέλη των επιτροπών, ωστόσο η έλευση του κουαρτέτου των θεσμών στα μέσα Μαΐου ενδεχομένως να δώσει τις λύσεις για τη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών ή ακόμα και να αποφασισθεί η παράταση ολοκλήρωσης του έργου. Πάντως στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η εμπλοκή των θεσμών θα οδηγήσει στην ταχύτερη δημοσιοποίηση των αντικειμενικών αξιών.

Και μετά ο ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλάζουν τον χάρτη της κτηματαγοράς, αλλά και το φορολογικό τοπίο. Συγκεκριμένα, οι αναπροσαρμογές θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Στις προθέσεις, λοιπόν, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, σε άλλες μικρότερο, ενώ σε πολλές περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει σταθερός. Πριν δημοσιοποιηθούν οι νέες τιμές της εφορίας, θα γίνουν προσομοιώσεις με στόχο να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα βγάζει 3,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι που βεβαιώνεται κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά εντέλει εισπράττονται περί τα 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ. Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%. Σε αρκετές περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα στις περιοχές: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικός οι τιμές ζώνης αυξάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως επίσης αυξάνονται και στις λαϊκές περιοχές, εξέλιξη που θα προκαλέσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που η τιμή ζώνης στη Δραπετσώνα ανέλθει στα 780 ευρώ από 700 ευρώ που είναι σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Και αυτό θα συμβεί καθώς αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 2,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται στα 2,90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε περιοχές του δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Αθηνών (όπως είναι το Μεταξουργείο), όπου από τα 900 ευρώ που είναι η κατώτατη τιμή ζώνης θα ανέλθει στα 1.100-1.200, προκαλώντας αυξήσεις κατά 21,6%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν να μη χρειαστεί καμία διόρθωση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά να είναι «κοντά» με τα περσινά. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «δεν θέλουμε να υπάρξουν επιβαρύνσεις στις λαϊκές γειτονιές», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα μεσαία στρώματα έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τόσο από τον ΕΝΦΙΑ όσο και από τον φόρο εισοδήματος.

Διαψεύδονται τα σενάρια ΦΜΑΠ

Από την Καραγεώργη Σερβίας διαψεύδουν τα σενάρια που διακινούνται περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασής του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μπορεί, όπως υποστηρίζουν, η επαναφορά του ΦΜΑΠ να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο στην παρούσα φάση στόχος είναι η έξοδος από το μνημόνιο και η διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το μνημόνιο το 2020, με την εφαρμογή των αντιμέτρων, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 0,1% του ΑΕΠ (περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ) ή, διαφορετικά, θα μειωθούν κατά 30% οι επιβαρύνσεις σε όσους το άθροισμα βασικού και συμπληρωματικού φόρου δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ. Η μείωση όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά ιδιοκτήτη τα 70 ευρώ, με βάση την περσινή συμφωνία με τους δανειστές.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς νέες αντικειμενικές το 30% της χώρας"

Πατούλης: Εκτός τόπου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση

Εκτός τόπου και αυτοδιοικητικής πραγματικότητας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τον «Κλεισθένη», το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη συνέντευξή του στο protothema.gr ο κ. Πατούλης «καρφώνει» τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που περιλαμβάνονται στο επίμαχο νομοσχέδιο. «Εάν εκτιμάς ότι το πρωτεύον πρόβλημα είναι το θέμα του εκλογικού νόμου τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συναίσθησης για το τι πραγματικά συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

«Εκτός εάν σε ενδιαφέρει μόνο ο πολιτικός σχεδιασμός των επόμενων ετών και κυρίως η εκλογική ενίσχυση των φιλικών σου- εντός και εκτός εισαγωγικών- δυνάμεων» προσθέτει με νόημα. 

Όσον αφορά, τέλος, τη στάση του για το δήμο Αθηναίων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει ότι η πρωτοβουλία για να γίνει η Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά συνεχίζει δυναμικά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Η συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη έχει ως εξής:

Η δημοσιοποίηση του Κλεισθένη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα να επιστρέψετε το νομοσχέδιο ως απαράδεκτο. Γιατί οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;

Γιατί είναι ένα νομοσχέδιο εκτός τόπου χρόνου και αυτοδιοικητικής – θα μου επιτρέψετε τον όρο- πραγματικότητας. Δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, δεν ανταποκρίνεται σε καμία πραγματική αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη, δεν εντάσσεται σε κανένα ευρύτερο σχέδιο για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους. 

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μαζική αντίδραση από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού στην κατάθεση ενός νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα μετά από συζήτηση σε επίπεδο δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα.

Ναι αλλά ο κ. Σκουρλέτης ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο βήμα μεταρρύθμισης και ότι δεν μπορεί με ένα νομοσχέδιο να λυθούν όλα τα διαχρονικά προβλήματα ειδικά αυτά που έχουν προστεθεί την περίοδο του Μνημονίου.

Θεμιτό αυτό, αλλά όταν σχεδιάζεις το πρώτο βήμα κάνεις και μία ιεράρχηση των προβλημάτων που θέλεις να επιλύσεις. Εάν λοιπόν εκτιμάς ότι το πρωτεύον πρόβλημα είναι το θέμα του εκλογικού νόμου τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συναίσθησης για το τι πραγματικά συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες.

Επαναλαμβάνω όταν έχεις ένα υδροκέφαλο κεντρικό κράτος που δεν θέλει να εκχωρήσει αρμοδιότητες στην Τοπική αυτοδιοίκηση, όταν έχουν μειωθεί τραγικά οι πόροι όλα αυτά τα χρόνια του Μνημονίου, και όταν το κυριότερο γνωρίζεις το σημαντικό έργο των Δήμων όλα αυτά τα χρόνια -ειδικά για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής- δεν ξεκινάς από τον εκλογικό νόμο. 

Εκτός εάν σε ενδιαφέρει μόνο ο πολιτικός σχεδιασμός των επόμενων ετών και κυρίως η εκλογική ενίσχυση των φιλικών σου- εντός και εκτός εισαγωγικών- δυνάμεων. 

Ο υπουργός όμως σε ομιλία του ανέφερε ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής θα αποτελέσει την άνοιξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση….

Ο υπουργός βάφτισε το κρέας ψάρι και την απλή αναλογική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς εάν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και οι Δήμαρχοι που θα λαμβάνουν την πλειοψηφία, δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη και μέρους των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μιλάμε για την απόλυτη απορρύθμιση και απαξίωση της Τοπικής αυτοδιοίκησης με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας. 

Ο υπουργός είπε ότι επί της ουσίας δεν καταθέσατε ποτέ προτάσεις και ότι της αναμένει με ενδιαφέρον.

Όταν κάποιος σου έχει καταθέσει τα ψηφίσματα τριών Συνεδρίων της ΚΕΔΕ, όταν συμμετέχει με θέσεις και προτάσεις στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου σου επί 8 μήνες, όταν σου έχει υποβάλει σχετικές επιστημονικές μελέτες από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ισχυρίζεσαι με περισσό θράσος ότι περιμένεις προτάσεις, νομίζω ότι έχουν χάσει και οι λέξεις το νόημά τους.

Ειδικά, μάλιστα, όταν μας εγκάλεσε ο υπουργός για τη στάση μας απέναντι στη Συνταγματική αναθεώρηση, τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά ότι αποκλειστήκαμε ως αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού από την αρμόδια Επιτροπή. 

Επειδή όμως μας ενδιαφέρει διαχρονικά και όχι περιστασιακά ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, ζητούμε να μην κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή και εμείς θα παραδώσουμε σε λιγότερο από 40 ημέρες ένα εφαρμόσιμο και κοστολογημένο σχέδιο νόμου, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως της χώρας και των πολιτών. 

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία στόχος δεν είναι η τυφλή αντιπαράθεση, αλλά η συναίνεση και η εποικοδομητική συνεργασία. 

Και μία τελευταία ερώτηση, πιο προσωπική. Με δεδομένο ότι υπάρχει έντονη ονοματολογία για το Δήμο της Αθήνας, ποια είναι τελικά η δική σας στάση;

Εμείς με πολλούς άλλους Αθηναίους, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης ξεκινήσαμε το περασμένο καλοκαίρι μία προσπάθεια για γίνει η Αθήνα μας Πρωτεύουσα Ξανά. Αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλες τις γειτονιές της πόλης και μέρα με τη μέρα γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Συνεχίζουμε δυναμικά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Εκτός τόπου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news