facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Δημοσκόπηση - έκπληξη: Ποιες χώρες θεωρούν εχθρικές οι Έλληνες;

Επηρεασμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινή γνώμη από την τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και καταδεικνύει πως οι Έλληνες θεωρούν την Τουρκία ως τη νούμερο ένα πηγή ανησυχίας.

Σύμφωνα μετ την εφημερίδα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία προάγει την πολιτική της διπλωματίας και της οικονομικής συνεργασίας με τούς γείτονες, ενώ δείχνει στην πλειοψηφία της κατανόηση για την επίλυση τον μακεδονικού ζητήματος μέσω σύνθετης ονομασίας.
Ειδικά για την Τουρκία, η κοινή γνώμη την αντιλαμβάνεται ως τη λιγότερο φιλική γείτονα και σαν «απειλή». Η πολιτική της προκαλεί -ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες- φόβο για ένα θερμό επεισόδιο και οργή για τη συνολική της στάση.

xores
Πηγή: Έθνος

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μάλιστα, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι με τον ισχυρισμό πως η ένταξη της Τουρκίας θα βελτιώσει τα πράγματα.

Την ίδια στιγμή, στα Βαλκάνια, παρόλο που η Βουλγαρία αποτιμάται ως κράτος με φιλικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας, η Αλβανία και τα Σκόπια δεν φαίνεται να εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες.

Εξάλλου, πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) θεωρεί τη διπλωματία ως το βασικότερο εργαλείο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρα, ενώ το 82% των πολιτών συμφωνεί με την άποψη ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

dimoskopisi
Πηγή: Έθνος
cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση - έκπληξη: Ποιες χώρες θεωρούν εχθρικές οι Έλληνες;"

Απελάθηκε ο Τούρκος που πέρασε παράνομα τα σύνορα στον Εβρο - Με υποδέχθηκαν σαν μουσαφίρη

Απελάθηκε και επιστρέφει στην Αδριανούπολη ο 38χρονος Τούρκος Μουσά Αλερίκ, εργαζόμενος στον δήμο Αδριανούπολης, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης πέρασε τα σύνορα του Έβρου και μπήκε παράνομα στην Ελλάδα. 
Τον 38χρονο περέδωσαν στα σύνορα στις Καστανιές του Έβρου Έλληνες αστυνομικοί.
Στην τουρκική πλευρά περίμενε τον Αλερίκ πολύς κόσμος, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αδριανούπολης, τους αντιδημάρχους, άλλους τοπικούς επισήμους και παράγοντες και φυσικά τα μέλη της οικογένειάς του. Επίσης, εκεί ήταν δεκάδες δημοσιογράφοι από την Τουρκία, καθώς η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις και στη γειτονική χώρα.
Kυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο iefimerida, ανέφερε ότι με την ταχύτητα των διαδικασιών και την απόφαση αυτή αποδείχθηκε πως «η Ελλάδα σέβεται τη Δικαιοσύνη και τους ανθρώπους», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έγινε κανένας συμψηφισμός με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη».
Όσο για το εκσκαπτικό μηχάνημα με το οποίο είχε εισέλθει στη χώρα μας ο 38χρονος, αυτό παραμένει προσώρας στις Καστανιές και θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες πριν επιστραφεί και αυτό στον δήμο Αδριανούπολης όπου και ανήκει.   
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει επιβάλει στον Αλερίκ για την παράνομη είσοδό του στη χώρα μας πεντάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή και την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους 1.500 ευρώ.

Φυσικά, έκανε και δηλώσεις στα τουρκικά κανάλια που τον περίμεναν

 Μουσά Aλερίκ: «Με υποδέχθηκαν σαν μουσαφίρη»
Ανακουφισμένος εμφανίστηκε ο Μουσά Aλερίκ τη στιγμή της παράδοσής του από Έλληνες αστυνομικούς στις τουρκικές αρχές, βρέθηκε κατευθείαν στις αγκαλιές των οικείων του που τον ανέμεναν αμέσως μόλις πέρασε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου.

Ευτυχής που συναντήθηκε ξανά με την οικογένειά αλλά και ευγνώμων προς τις ελληνικές Αρχές, ο Αλερίκ δήλωσε:

«Εξαιτίας ενός λάθους πέρασα στην περιοχή τους. Έτσι είναι. Πήγα εκεί και με υποδέχθηκαν καλά, όπως σε μουσαφίρη. Τόσο η ελληνική δικαιοσύνη όσο και το δικαστήριο κατάλαβαν ότι έχω δίκιο. Επειδή εγώ δεν έχω κάνει κάποιο λάθος. Εγώ δεν έχω κάνει κάτι χωρίς άδεια. Γι’ αυτό το λόγο και με συγχώρησαν. Πραγματικά μου φέρθηκαν πολύ καλά. Ακόμα και αν δεν είναι ξενοδοχείο (σσ : εννοεί το κρατητήριο) πραγματικά από την αστυνομία και όλοι μου συμπεριφέρθηκαν καλά. Μου έφεραν και το φαγητό μου…»

Ο πατέρας του Ναντίν Αλερίκ χαρούμενος και αυτός που ξαναβρήκε το γιο του ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην απελευθέρωσή του, ενώ και ο δήμαρχος της Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν ευχαρίστησε την ελληνική Δικαιοσύνη δηλώνοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συνεχίσουν σε καλό επίπεδο. Ευχαρίστησε τέλος για το ενδιαφέρον τους το τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά και τις ελληνικές αρχές.
Διαβάστε Περισσότερα » "Απελάθηκε ο Τούρκος που πέρασε παράνομα τα σύνορα στον Εβρο - Με υποδέχθηκαν σαν μουσαφίρη"

Π. Καμμένος: Η ομηρία των δύο στρατιωτικών θέμα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ

Το θέμα της παράνομης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών έθεσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος στο άτυπο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας και πάλι λόγο για ομηρία και υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά αφορά την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσαμε, για άλλη μια φορά, το θέμα της παράνομης ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού, που βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης» αναφέρει σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο υπουργός, σημειώνοντας πως «αυτοί οι αξιωματικοί δεν είναι μόνο Έλληνες αξιωματικοί, είναι αξιωματικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φύλαγαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αξιωματικοί και στελέχη του ΝΑΤΟ, που εκτελούσαν και εκτελούν, όπως όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποστολές της Συμμαχίας».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να θεωρείται διμερές θέμα, ξεκαθαρίζει. «Το θέμα της συνέχισης της παράνομης κράτησης, χωρίς απόδοση κατηγοριών, των δύο στελεχών μας. Είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το ΝΑΤΟ. Περισσότερες από 66 ημέρες παράνομης κράτησης, από μία χώρα, η οποία θέλει να μπει στην Ευρώπη και συνεχίζει να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ» καταλήγει.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Καμμένος: Η ομηρία των δύο στρατιωτικών θέμα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ"

Μέρα μνήμης για τα θύματα της Marfin: Τη δημιουργία Μνημείου εισηγείται ο Κ. Μητσοτάκης

Ένα μνημείο της Πολιτείας έξω από τη Μαρφίν ζητά να στηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής για να θυμόμαστε πάντα πού οδηγούν οι ιδεοληψίες και ο τυφλός φανατισμός.
Με αφορμή τα οκτώ χρόνια από το θάνατο των τριών εργαζομένων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει στην ανάρτησή του πως «οκτώ χρόνια από το θάνατο της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και οι οικογένειες τους ακόμη περιμένουν να εντοπιστούν ποιοι τους δολοφόνησαν, επειδή απλά εργάζονταν».


Την μαύρη επέτειο των οκτώ ετών από την τραγωδία της Marfin μνημόνευσε με ανάρτησή του και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην οποία αναφέρει: 
«Δεν ξέρω αν ποτέ το ξεπεράσω αλλά έχουν περάσει 8 χρόνια – τόσα δεν είναι; - και ακόμη όταν φτάνω κοντά στις σιδεριές και τα πανιά, με πιάνει το στομάχι μου. Το φασκιωμένο ακόμη τετράγωνο μου προκαλεί πόνο, το στόμα μου γεμίζει στάχτη. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να είμαι απέναντι στον Ιανό και να μην θέλω να κοιτάξω. Ή, αντίστροφα, να ανεβαίνω με την μηχανή την Σταδίου και να πηγαίνω τόσο σιγά, γλύφοντας το δεξί πεζοδρόμιο, που να εκνευρίζονται οι οδηγοί, να κορνάρουν και να βρίζουν. Είναι οι στιγμές που ακούω ξανά τις φωνές. «Να καούν οι που****ες», «αφήστε τους να καούν».
Αυτό είναι που με στοιχειώνει περισσότερο. Δεν με νοιάζουν οι εμπρηστές. Ο ένας, οι δύο... Πάντα θα υπάρχουν ένας, δύο, τρεις, τέσσερις που θα κάνουν ένα έγκλημα. Μπορεί σήμερα να το έχουν μετανιώσει. Μπορεί και όχι. Μπορεί να το μετάνιωσαν και την ίδια εκείνη τη στιγμή που πέταξαν το μπιτόνι. Μπορεί και όχι. Αλλά ο μεγάλος μου θυμός δεν είναι γι' αυτούς.
Είναι για τους πολλούς που φώναζαν στην Αγγελική – στην έγκυο Αγγελική - στην Βιβή, στον Επαμεινώνδα «να καείτε». Αυτοί που δεν άφηναν την πυροσβεστική να πλησιάσει. Αυτοί που μούτζωναν τα παιδιά στα μπαλκόνια. Αυτά προσπαθούσαν να αναπνεύσουν, γονάτιζαν για μια ανάσα, και αυτοί γιούχαραν, έβριζαν και σε λίγο μπορεί να γέλαγαν ανάβοντας τσιγάρο. Ότι ξέμπλεξαν και με αυτούς τους προδότες που εκείνη την ημέρα δούλευαν αντί να διαδηλώνουν. Και μην μου πείτε «που τα ξέρεις όλα αυτά» γιατί τα έχω όλα εδώ μπροστά μου στο μαύρο φάκελλο που ποτέ δεν φεύγει από το γραφείο μου. Αλλάζω γραφείο αλλά αυτός εκεί. Με ακολουθεί. Οι μαρτυρίες στο δικαστήριο. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις. Τα ρεπορτάζ στις εφημερίδες. Οι δεκάδες ώρες βίντεο που έχουμε στους «Πρωταγωνιστές». Η αστεία δικαιολογία που ακούστηκε στο ακροατήριο – έξι χρόνια μετά! - ότι «μπορεί να ήταν φίλαθλοι, μεθυσμένοι, οτιδήποτε».
Όχι! Δεν ήταν μεθυσμένοι, αυτοί που έκαψαν την Μαρφίν, το Αττικόν, τον Απόλλωνα. Ήταν πολλοί. Ήταν στρατιώτες ενός ακήρυχτου εμφυλίου. Ήταν οι κομπάρσοι τελικά στην αρένα της διχαστικής μας δημοκρατίας. Αν δεν το παραδεχθούμε, αν δεν το μετανιώσουμε, αν δεν το φωνάξουμε, θα μας ντροπιάζει για πάντα».
Από την πλευρά του  ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης σε δήλωσή του επεσήμανε την ανάγκη να αποδοθεί Δικαιοσύνη για την τραγωδία: «Οι ζωές που χάθηκαν, στη τραγωδία της Marfin,  θα είναι πάντα η υπενθύμιση για αυτά που έγιναν, όσο ο διχασμός, η ρητορική του μίσους και η τυφλή βία κυριαρχούσε. Έστω και τώρα, πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη» αναφέρει ο κ. Χρηστίδης.
Στην οδό Σταδίου 23 βρέθηκε σήμερα και ο Ανδρέας Λοβέρδοςαποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Marfin, ενώ με ανάρτησή του στα social media σημειώνει:
«Σαν σήμερα εδώ πριν οκτώ χρόνια τρεις συμπολίτες μας και ένα αγέννητο παιδί έπεσαν θύματα τυφλού δολοφονικού μίσους. Τιμούμε την μνήμη τους και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία.

 
Για «επιλεκτική μνήμη» και ελλιπή απόδοση ευθυνών στην τραγωδία της Marfin κάνει λόγο με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.
«Αφιερωμένο σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη. Ασύλληπτοι ακόμα οι δολοφόνοι τους. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να μην τους ξεχνάμε».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρα μνήμης για τα θύματα της Marfin: Τη δημιουργία Μνημείου εισηγείται ο Κ. Μητσοτάκης"

Ενισχύσεις από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή στον Έβρο

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο, η κ. Μπερτό είπε πως η Επιτροπή είναι ενήμερη και πως, πράγματι, τον τελευταίο μήνα υπήρξε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημείωσε πως η Επιτροπή και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ανέφερε, επίσης, ότι για το θέμα αυτό, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει έρθει σε επαφή με τις τουρκικές και τις ελληνικές αρμόδιες Αρχές.

Εξάλλου, ερωτηθείσα σχετικά με την επιστολή που είχε στείλει τον περασμένο Μάρτιο ο Ολλανδός υπουργός Μεταναστευτικής ΠΟλιτικής προς τον κ. Αβραμόπουλο, επιστολή στην οποία ανέφερε ότι περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες που φτάνουν στην Ολλανδία δεν έχουν καταγραφεί, η Ν. Μπερτό απάντησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι ελληνικές και ιταλικές Αρχές καταγράφουν το 100% των μεταναστών που φτάνουν στα hotspot, λαμβάνοντας παράλληλα τα δακτυλικά τους αποτυπώματα με ψηφιακή μορφή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τόσο η Επιτροπή, όσο και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τέλος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, η Ν. Μπερτό είπε ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες για να κατατεθεί από τη βουλγαρική Προεδρία η σχετική πρόταση και να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενισχύσεις από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή στον Έβρο"

Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα αύριο Κυριακή 6 Μαΐου - Κλειστά στο Ηράκλειο Κρήτης

Ανοιχτά θα είναι αύριο, Κυριακή 6 Μαΐου, τα καταστήματα, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως τις 15 του μήνα. Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προαιρετικό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, τα εμπορικά καταστήματα που είναι μέλη του θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.

Οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν στα μέλη τους να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημέρωσε τα μέλη του ότι οφείλουν να αναγράφουν στα προϊόντα την παλαιά και τη νέα μειωμένη τιμή, ενώ επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα στο Ηράκλειο

Κλειστά μεθαύριο Κυριακή 6 Μαΐου θα είναι τα εμπορικά καταστήματα στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, όπως ξεκαθαρίζει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου
θέλοντας να προλάβει το ενδεχόμενο λειτουργίας μεγάλων καταστημάτων, κάτι που προκύπτει από καταγγελίες που έχουν φτάσει στη συνδικαλιστική οργάνωση από τους δύο συγκεκριμένους δήμους.

«Μετά από καταγγελίες συναδέλφων σχετικά με την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στο δήμο Ηρακλείου, όπως και στο δήμο Μαλεβιζίου, την Κυριακή 6 Μάη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζει τα εξής: «Το Σωματείο μας σταθερά και αταλάντευτα παλεύει, όπως κι όλα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα αφήσουμε να υπονομευτεί η κυριακάτικη αργία, με τη μέθοδο της “παρανόησης” ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο προσπαθήσουν μεγαλέμποροι και τοπικοί άρχοντες να ξηλώσουν την κυριακάτικη αργία στο βωμό του κέρδους και της “δίκαιης ανάπτυξης”. Απαιτούμε από τον αντιπεριφερειάρχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας τις υπόλοιπες μέρες, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, το σωματείο μας θα είναι σε ετοιμότητα για να απαντήσει δυναμικά αν παρουσιαστούν φαινόμενα αυθαιρεσίας, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Καλούμε τους συναδέλφους να απευθύνονται στο σωματείο μας για κάθε ζήτημα που προκύπτει στο χώρο εργασίας, να μαζικοποιήσουν το σωματείο μας, να οργανωθούν σε επιτροπές στο χώρο εργασίας και να γυρίσουν τις πλάτες στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο ΕΚΗ, που έστησαν διασπαστικό σωματείο με στόχο να κρατάνε τις καρέκλες και τους εργαζόμενους στη γωνία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών».

Θέλοντας να διερευνήσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην απόφαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου να προβεί στην έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, επικοινωνήσαμε χθες με την πρόεδρο της οργάνωσης Εύη Χατζημηνά, η οποία μας είπε χαρακτηριστικά: «Βρίσκουν “πάτημα” για το άνοιγμα των καταστημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα και αγνοούν την απόφαση που έχει πάρει ο περιφερειάρχης; Δεν το θυμούνται; Δεν ξέρω. Γι’ αυτό κάναμε κι εμείς χθες συνάντηση με τον περιφερειάρχη και του ζητήσαμε να προβεί σε νέα ανακοίνωση για την απόφαση που ισχύει ως προς την Κυριακή αυτή», λέει χαρακτηριστικά η συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «εμείς από την άλλη είμαστε σε ετοιμότητα για την ερχόμενη Κυριακή (σ.σ. μεθαύριο), για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο»...

Όπως διευκρινίζει στο σημείο αυτό η κ. Χατζημηνά, «τη συγκεκριμένη Κυριακή τη δουλέψαμε τον Μάρτιο. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Η νομοθεσία δίνει δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους. Έχει όμως το δικαίωμα ο κάθε περιφερειάρχης να νομοθετήσει πότε θα είναι αυτά τα δεκαήμερα εκπτώσεων. Η Περιφέρεια Κρήτης λοιπόν, μετά από διαβούλευση που έκανε και με τους Εμπορικούς Συλλόγους, όπου είχαμε παραβρεθεί κι εμείς και εκφράσαμε τη γνώμη μας, δέχτηκε αυτό που είπαμε. Ότι δε δεχόμαστε εκπτωτικές περιόδους αν πρέπει να δουλέψουμε Κυριακή. Έτσι, ο περιφερειάρχης άλλαξε την απόφαση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και έτσι για την Κρήτη τα δεκαήμερα των εκπτώσεων αποφασίστηκαν για τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που είναι Νοέμβριο και Μάιο. Και πιστεύω ότι γι’ αυτό υπάρχει αυτό το μπέρδεμα»...

Σύμφωνα με την κ. Χατζημηνά, ίσως κάτι ανάλογο να έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Να αλλάξει δηλαδή ο περιφερειάρχης τις περιόδους των δεκαήμερων εκπτώσεων.

«Προσφορές δεν ξέρουμε αν θα κάνουν τα καταστήματα. Αλλά σίγουρα δεν έχουμε ενδιάμεσες εκπτώσεις και συνεπώς δεν υπάρχει και ζήτημα Κυριακής. Εμείς λοιπόν θα κατέβουμε στην αγορά την Κυριακή και θα κάνουμε ελέγχους. Και έχουμε έρθει και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, ότι όπου υπάρξει κατάστημα που θα ανοίξει, εμείς θα το καταγγείλουμε. Και θα υποστεί τις συνέπειες γιατί είναι παράνομο»...

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα αύριο Κυριακή 6 Μαΐου - Κλειστά στο Ηράκλειο Κρήτης "

Άρθρο του Αλ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν.

Καθαρή έξοδος, ξεκάθαρες διαφορές
Συντάκτης: Αλέξης Τσίπρας

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική καμπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που για οχτώ ολόκληρα χρόνια είχε παραδώσει την ευθύνη άσκησης της οικονομικής πολιτικής της αποκλειστικά στους δανειστές της ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής της χρεοκοπίας στις αρχές του 2010.

Τώρα λοιπόν που αρχίζει να διαφαίνεται ότι τελικά αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει εκεί που απέτυχαν όλες οι προηγούμενες και με ασύγκριτα μικρότερο κοινωνικό κόστος, τίθενται εκ νέου και εύλογα τα ερωτήματα:

Αξιζε τον κόπο να αναλάβει αυτή τη βαριά ευθύνη μια κυβέρνηση της Αριστεράς;

Την ανέλαβε για λογαριασμό των κοινωνικών στρωμάτων που εκπροσωπεί ή για λογαριασμό της οικονομικής ελίτ;

Θα επιχειρήσω να μην απαντήσω μονολεκτικά στα ερωτήματα, αλλά να σκιαγραφήσω τις απαντήσεις παραθέτοντας τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Και έχοντας πάντα κατά νου ότι τις απαντήσεις τις διεκδικείς, τις παλεύεις καθημερινά, δεν τις βρίσκεις έτοιμες σε κάποια θεωρητικά εγχειρίδια.

Η έξοδος από τα μνημόνια καθαρά, δηλαδή χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και άρα νέες δεσμεύσεις λιτότητας, δεν είναι ένα ορόσημο χρονικό. Δεν είναι δηλαδή προδιαγεγραμμένο ότι όταν παρέλθει ο χρόνος κάποιος βγαίνει από ένα πρόγραμμα στήριξης. Η δυνατότητα εξόδου εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Και σήμερα είναι η πορεία της οικονομίας που δημιουργεί τόσο τις προϋποθέσεις για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, όσο όμως και τις συνθήκες για την επόμενη μέρα της χώρας μετά την πολυετή κρίση.

Σε αυτό το θετικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται από τη διαρκή ανάκαμψη όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών, έχουμε τη δυνατότητα πλέον να συμφωνήσουμε με πολύ καλύτερους όρους και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η ρύθμιση του χρέους συνιστά μια απολύτως κρίσιμη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, παράμετρο ώστε η χώρα να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφει και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της επιστροφής στις μέρες που ζήσαμε από το 2010.

Είναι όμως σαφές ότι η υπόθεση του χρέους δεν αφορά μονάχα τα δημόσια οικονομικά και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων της χώρας στο μέλλον. Αφορά και το κρίσιμο πεδίο της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Η ρύθμιση του χρέους βελτιώνει ακόμη περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον, με δεδομένη την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στο μακροπρόθεσμο διάστημα, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την πρόσβαση σε πόρους που θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αυτό άλλωστε συμβαίνει ήδη από σήμερα, καθώς πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες δανείστηκαν με πολύ χαμηλά επιτόκια ώστε να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Υπάρχει όμως και ακόμη μία πιο σημαντική πτυχή των ευεργετικών συνεπειών από τη ρύθμιση του χρέους και αυτή αφορά τη διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Με δεδομένη τη λειτουργία των αγορών ως μηχανισμού πειθάρχησης των επιμέρους οικονομιών, η ρύθμιση του χρέους στερεί τη δυνατότητα από όσους πιθανά το επιχειρήσουν στο μέλλον να παίξουν παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, έχοντας μια συγκεκριμένη και συνεκτική στρατηγική για το ζήτημα του χρέους της, θα είναι σε θέση να σχεδιάζει αυτόνομα πια την οικονομική και κοινωνική της πολιτική.

Συνεπώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει βαθμούς ελευθερίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, δίχως τον διαρκή κίνδυνο ενός νέου κύκλου αστάθειας που θα οδηγήσει εκ νέου σε εξαναγκασμό περιοριστικών πολιτικών.

Με αυτή την έννοια η ρύθμιση του χρέους για μια κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει μια εντελώς διαφορετική προοπτική από ό,τι θα έδινε για μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που απλά θα αποκτούσε δημοσιονομικό χώρο για να βαθύνει τις ανισότητες, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου αποκλειστικά μέσα από τη μείωση της φορολογίας του.

Αντιθέτως, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει τη δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδίου παρεμβάσεων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, με άξονες την αναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων καθώς και τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την πολυετή λιτότητα.

Πόσο βαθιές μπορεί να είναι αυτές οι παρεμβάσεις;

Είναι προφανές ότι το βάθος τους δεν εξαρτάται μονάχα από τους συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο θέτει περιορισμούς.

Εχει όμως μεγάλη σημασία σε πιο άκρο βρίσκεσαι εντός αυτού του πλαισίου. Και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στην πιο ακραία εκδοχή άσκησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Η καθαρή έξοδος με ρύθμιση του χρέους λοιπόν θα μας επιτρέψει να μετακινηθούμε εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των δεδομένων περιορισμών του, για να το πω σχηματικά, από το δεξιό στο αριστερό άκρο. Ενώ ταυτόχρονα θα δίνουμε τη μάχη με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και για τη διεύρυνση του ίδιου του πλαισίου.

Μια εξαιρετικά δύσκολη ομολογουμένως υπόθεση, καθώς οι οπαδοί της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αν και αποδυναμωμένοι, δίνουν ακόμα τον τόνο. Μια υπόθεση ωστόσο που οφείλουμε να μην την αφήσουμε από τις προτεραιότητές μας.

Ισχυρίζομαι με δυο λόγια ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει ή όχι, αποτελεί σήμερα το πιο πρόσφορο πεδίο της πάλης, ταξικής και πολιτικής. Και σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να χαράξουμε τη πολιτική μας, αν θέλουμε να έχουμε νίκες για τις κοινωνικές δυνάμεις που ως Αριστερά εκπροσωπούμε και όχι διαρκείς και ηρωικές ήττες.

Μόνο που σε αυτό το πλαίσιο οι νίκες ωριμάζουν αργά και δεν μπορεί να είναι συντριπτικές, σε αντίθεση με τις ήττες. Η εμπειρία μας άλλωστε από την προσπάθεια αριστερής διακυβέρνησης σε περίοδο μνημονικών καταναγκασμών είναι πια πλούσια. Γνωρίζουμε καλά το κόστος. Τώρα όμως αρχίζουμε να μαθαίνουμε και τα οφέλη.

Διότι μνημόνια είχαμε και από το ’10 ώς το ’15, μόνο που τότε δεν έπεσε η ανεργία 7 μονάδες, αλλά ανέβηκε 17. Και δεν υπήρξε καμία πρόνοια για να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία και στον εργασιακό μεσαίωνα, παρά μόνο στο να ξηλωθούν οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Η προσπάθεια λοιπόν να μετατοπίζουμε διαρκώς τον συσχετισμό υπέρ των κοινωνικών πολιτικών και της αναδιανομής του πλούτου, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνεται, έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά πλέον με πιο σταθερά βήματα, στη χώρα μας.

Το νέο πλαίσιο όμως που θα διαμορφώσει η έξοδος από τα μνημόνια και άρα η διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας ως προς την άσκηση πολιτικής, παράγει πλέον μια πολύ σημαντική επίπτωση στην εσωτερική πολιτική της χώρας: καθιστά σαφέστερες τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ. βλέπει τη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση για να διευρύνει το πεδίο της εργασιακής και κοινωνικής προστασίας και την ξορκίζει, ακριβώς επειδή διαφωνεί ιδεολογικά με οτιδήποτε δεν συντηρεί ή, ακόμα περισσότερο, δεν διευρύνει το χάσμα μεταξύ του πλούτου και της εργασίας.

Βλέπει επίσης ότι η βασική αντιπολιτευτική θέση της περί καταστροφής και εκτροχιασμού, καταρρέει στα εξ ων συνετέθη και αντιδρά μέσα από ένα διαρκή πόλεμο φθοράς και προπαγάνδας. Με ναυαρχίδα τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και fake news, με τους οποίους έχει προνομιακές σχέσεις, και φυσικά με τον εσμό της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας που βλέπει τις μέρες της αφθονίας του να τελειώνουν.

Είναι λοιπόν απολύτως λογικό με αυτή τη στρατηγική η Νέα Δημοκρατία να καταλήγει εν τέλει υπερασπιστής εν συνόλω των πεπραγμένων ενός πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που έφτασε τη χώρα στα όριά της.

Για τον λόγο αυτό δεν διστάζει να παίρνει τον ρόλο του συνηγόρου έναντι κατηγορουμένων όχι μόνο στελεχών της, αλλά και φιλικών της επιχειρηματιών για υποθέσεις που εκτείνονται από το ξέπλυμα χρήματος μέχρι και το εμπόριο ναρκωτικών.

Αυτός ο ολισθηρός δρόμος που έχει επιλέξει η Νέα Δημοκρατία δεν μας αγγίζει. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει την απόλυτη προσήλωσή μας στο έργο μας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η νέα εποχή θα είναι μια εποχή δημοσιονομικής σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης, μα πάνω απ’ όλα δικαιοσύνης.

Δικαιοσύνη για κάθε πολίτη που πρέπει να ζει και να εργάζεται με αξιοπρέπεια.

Δικαιοσύνη έναντι κάθε πολιτικού που θεώρησε εαυτόν υπεράνω νόμων και κανόνων και έβαλε το δάχτυλο στο μέλι.

Δικαιοσύνη έναντι τμημάτων της επιχειρηματικής ελίτ, που έστησαν, σε συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό της διαπλοκής, μηχανισμούς γενικευμένης παρανομίας και υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος.

Με αυτές τις αρχές η χώρα θα φτάσει στη νέα εποχή απαλλαγμένη από τους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς καταναγκασμούς.

Και η Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή δεν μπορεί παρά να έχει στο τιμόνι της μια κυβέρνηση, η οποία σέβεται και υπερασπίζεται αυτούς και αυτές που αποτελούν την κινητήρια δύναμή της. Τους ίδιους τους πολίτες.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρθρο του Αλ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν."

Τραγωδία στην Πάτρα: Άγρια συμπλοκή μεταναστών με νεκρό 17χρονο - ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο

Νεκρός είναι ο 17χρονος μετανάστης ο οποίος τραυματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ομάδων μεταναστών στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα.
Ακόμη δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή η αιτία θανάτου του 17χρονου, ωστόσο μάλλον πρόκειται για πυροβολισμό, αφού βρέθηκε και ένας κάλυκας στο σημείο.


Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν οι μετανάστες που ζουν στο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ επιτέθηκαν στους μετανάστες που ζουν στου Λαδόπουλου, συνεχίζοντας τη βεντέτα που είχε αρχίσει νωρίτερα μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων των μεταναστών.
Αποτελεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι ο 17χρονος μετανάστης ο οποίος στη συνέχεια κατέληξε στο νοσοκομείο.
Το tempo24.gr δημοσίευσε βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος μετανάστης χαροπάλευε αιμόφυρτος στην είσοδο του Λαδόπουλου δημοσίευσε το tempo24.gr. Δίπλα του, σοκαρισμένοι στέκονταν ομοεθνείς του την ώρα που είχε φθάσει το ασθενοφόρο για να τον παραλάβει.




enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Πάτρα: Άγρια συμπλοκή μεταναστών με νεκρό 17χρονο - ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο"

Ανασφάλιστα ΙΧ: Μέσω Taxis τα πρόστιμα στους οδηγούς

Θέμα λίγων ημερών είναι να δουν οι ανασφάλιστοι οδηγοί στο σύστημα Taxis τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν από την Αρχή Διαχείρισης Δημοσίων Εσόδων, καθώς η περιβόητη διασταύρωση των λιστών έλαβε χώρα -απροειδοποίητα- στις 30 Απριλίου.

Ειδικότερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής φαίνεται να απέστειλε στη ΔΕΥΑ (Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης) και στις ασφαλιστικές εταιρείες λίστα με περίπου 385.000 ανασφάλιστα οχήματα, όταν ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων ανερχόταν στα 6.045.000.

Σύμφωνα τώρα με τη διαδικασία, θα ακολουθήσει έλεγχος για το αν και κατά πόσο οι οδηγοί των συγκεκριμένων οχημάτων έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που ο έλεγχος οδηγήσει σε αρνητικό αποτέλεσα, τότε οι παραβάτες θα ενημερωθούν για το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί μέσα από το σύστημα Taxis.

Σύμφωνα τώρα με εκτιμήσεις, στην περιβόητη λίστα υπάρχει αριθμός περιπτώσεων (κάτω των πέντε χιλιάδων) όπου θα εντοπιστούν λάθη και έτσι οι οδηγοί θα ταλαιπωρηθούν προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Αυτό που επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το αν από αυτή τη διαδικασία προκύψουν ασφαλιστήρια «μαϊμού» με εξαπατηθέντες οδηγούς, οι οποίοι πλήρωσαν μεν, αλλά έλαβαν πλαστά συμβόλαια.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ο εντοπισμός τέτοιων συμβολαίων θα επιταχύνει τις διαδικασίες εύρεσης των παραβατών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασφάλιστα ΙΧ: Μέσω Taxis τα πρόστιμα στους οδηγούς"

Αλλάζει τα εργασιακά δεδομένα η Παπαστράτος: Λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς μειωμένους μισθούς

Nέο εργασιακό μοντέλο εφαρμόζει η Παπαστράτος στο εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο μειώνοντας τις ώρες εργασίας και διατηρώντας τους μισθούς των εργαζομένων αμετάβλητους.

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση για τα ελληνικά εργασιακά δεδομένα προχωρά η Παπαστράτος μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και τη μετατροπή του εργοστασίου της σε αποκλειστική μονάδα παραγωγής ράβδων θερμαινόμενου καπνού για το IQOS στις εγκαταστάσεις της.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία από τα μέσα Μαΐου η Παπαστράτος εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιό της με το οποίο διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7% .

Πιο συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό).
Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο!

Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%, .

Οπως τονίζεται, η μείωση στον χρόνο εργασίας αποφασίστηκε με γνώμονα τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου, ασφαλούς και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου, σε διεθνές επίπεδο.

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου και εποικοδομητικού διαλόγου με το σωματείο των εργαζομένων της Παπαστράτος, επικυρώθηκε στη Γενική Συνέλευση από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και επισημοποιήθηκε με την σχετική τροποποίηση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού της Παπαστράτος, Γιώργος Παρτσακουλάκης, δήλωσε:
«Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο ξεκίνημα της νέας εποχής της Παπαστράτος. Μειώνουμε τις ώρες εργασίας, χωρίς να μειώνουμε τους μισθούς. Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση με σημαντικά οφέλη για όλους. Μέσα από το νέο μοντέλο, οι άνθρωποί μας θα μπορούν να έχουν περισσότερο χρόνο για να τον αφιερώσουν στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους.

Την ίδια στιγμή αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου μας, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο πλαίσιο για συνεχή λειτουργία, σε όσα τμήματα του εργοστασίου απαιτείται. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι χάρη στο νέο σχήμα βαρδιών μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε δουλειά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, στο εργοστάσιό μας.

Η ανεργία και η οικονομική κρίση δεν αποτελούν για την Παπαστράτος “ευκαιρία”. Αντιθέτως, μας φέρνουν μπροστά στην ευθύνη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση των εργαζομένων, να κάνουμε τις συνθήκες που εργάζονται ακόμη πιο ευνοϊκές και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε βιώσιμες και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας».

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει τα εργασιακά δεδομένα η Παπαστράτος: Λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς μειωμένους μισθούς"

Οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν τα F-35 στον Ερντογάν για λόγους εθνικής ασφάλειας: Θέτουν όρους

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην παραδώσει τα πρώτα τέσσερα μαχητικά αεροπλάνα F-35, στην Τουρκία για λόγους εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε γνωστό από ενημερωμένη πηγή στην ιστοσελίδα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ακόμα και αν αποφασιστεί να προχωρήσει η πώληση των αεροπλάνων στην Τουρκία, που υπό τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο, η παράδοση δεν θα γίνει και οι Τούρκοι πιλότοι θα πρέπει να πάνε στην Αμερική για να εκπαιδευθούν.

Αρχικά αυτό προβλεπόταν από τα συμβόλαια, όμως στη συνέχεια έγιναν συζητήσεις για να αλλάξει ο όρος. Τελικά, αποφασίστηκε να τηρηθεί το αρχικό συμβόλαιο και να μην παραδοθούν τα αεροπλάνα, αλλά η εκπαίδευση των πιλότων να γίνει στην Αμερική.

Η πληροφορία μας δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από την αμερικανική πλευρά.

Η πώληση θα ολοκληρωθεί εάν η Τουρκία ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Εάν δεν την ακυρώσει η πώληση των αμερικανικών αεροπλάνων δεν θα γίνει, μας είπε η πηγή.



Σε συνεργασία με ομάδα γερουσιαστών η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε όπως περιοριστεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Άγκυρα, αλλά και να ανασταλεί επίσης η μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας και των τεχνικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την υποστήριξη των μαχητικών.

Η απόφαση, που δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά έχει ενημερωθεί γι’ αυτήν η τουρκική κυβέρνηση, δείχνει την ανησυχία των Αμερικανών για το πιθανό ενδεχόμενο να διαρρεύσει η αμερικανική τεχνολογία προς ξένες χώρες. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Και οι δύο χώρες είναι εχθρικές προς την Αμερική και έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται δυσάρεστη για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την Αμερική και το ΝΑΤΟ και εσχάτως χρησιμοποιεί «βίαιη αντιαμερικανική ρητορική» τόνισε η ενημερωμένη πηγή.

Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές έχουν ζητήσει από τον Λευκό Οίκο να μην επιτρέψει την αγορά των αεροπλάνων μέχρις ότου η Τουρκία απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον από τις φυλακές, αλλά και άλλους Αμερικανούς υπηκόους που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως ομήρους για να τους ανταλλάξει με τον Ιμάμη Γκιουλέν και τον τραπεζίτη Αττίλα, ο οποίος φυλακίστηκε στην Αμερική για τη συμμετοχή του σε συνωμοσία υπέρ της Τεχεράνης και εναντίον των ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές εισηγήθηκαν ένα μέτρο με σκοπό να ανασταλεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο NATO και ένα από τα εννέα κράτη-εταίρους που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του προηγμένου αεροπλάνου, που διαθέτει δυνατότητες αποφυγής του εντοπισμού του από τα ραντάρ.

Η πρόταση αυτή, την οποία κατέθεσαν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις και η δημοκρατική γερουσιάστρια Τζέιν Σαχίν, καταγράφεται την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά επιδείνωσης.

Οι τρεις γερουσιαστές, καταθέτοντας το μέτρο, έδωσαν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους διότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά με τρόπο που θεωρούν «επικίνδυνο» ενώ αψηφά «το κράτος του νόμου».

Ως γνωστόν, η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35. Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στη συμπαραγωγή τμημάτων του.

Η Άγκυρα περίμενε να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα μαχητικά μέσα σε έναν χρόνο.

hellasjournal
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν τα F-35 στον Ερντογάν για λόγους εθνικής ασφάλειας: Θέτουν όρους"

Τσιάρτας: «Η κυβέρνηση έχει στόχο τον αφανισμό της Ελλάδας»

Αντιδράσεις προκάλεσε στα social media μία ανάρτηση του Βασίλη Τσιάρτα με φωτογραφία λεωφορείου στη Μυτιλήνη που έγραφε τον προορισμό του σε αγγλικά και αραβικά.
Ο παλαίμαχος διεθνής άσος ανάρτησε στον λογαριασμό του στα social media μία φωτογραφία με λεωφορείο από τη Μυτιλήνη, όπου ο προορισμός του αναγράφεται στην αγγλική και την αραβική γλώσσα, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης. 
«Αν αυτό δεν είναι αλλοίωση της χώρας τότε τι είναι? Η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο στόχο τον αφανισμό της Ελλάδας», έγραψε ο Τσιάρτας. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιάρτας: «Η κυβέρνηση έχει στόχο τον αφανισμό της Ελλάδας»"

Φιάσκο με τα επιδόματα τέκνων – Στον «αέρα» 700.000 νοικοκυριά

Νέο μπάχαλο στα Ταμεία, αυτή τη φορά με «θύματα» 700.000 δικαιούχους επιδόματος τέκνων που θα περιμένουν έως το τέλος Ιουνίου για να πληρωθούν τη β’ δόση του 2018, για την οποία ο ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ) διαβεβαίωνε πριν από ένα μήνα ότι θα πληρωνόταν στα τέλη Μαΐου!

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες να μην πληρώσει σε κανέναν δικαιούχο τη δόση του επιδόματος του β’ διμήνου 2018 στην ορισμένη προθεσμία του νόμου, δηλαδή στα τέλη Μαΐου και μετέθεσε την πληρωμή στα τέλη Ιουνίου, μετατρέποντας την πληρωμή διμήνου σε τρίμηνο!

Όπως αναφέρε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο νόμος λέει ότι το επίδομα πληρώνεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις και κατά τον επόμενο μήνα λήξης του διμήνου. Δηλαδή το επίδομα Μαρτίου – Απριλίου (β’ δίμηνο) θα έπρεπε να πληρωθεί στα τέλη Μαΐου, το επίδομα Μαΐου – Ιουνίου στα τέλη Ιουλίου κ.ο.κ.

Για να πληρωθεί η β’ δόση θα έπρεπε να υποβληθούν δηλώσεις στην εφορία και το έντυπο επιδόματος Α21.

Γράψε – σβήσε

Ο Οργανισμός πριν από ένα μήνα (Απρίλιος 2018) έλεγε ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου θα έχει έτοιμη την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα δήλωση Α21 για το 2018 και εξηγούσε ότι όσοι συμπληρώσουν το A21 και κάνουν φορολογική δήλωση θα πληρωθούν τη β’ δόση (δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου) μετά τις 20 Μαΐου.

Στις 2 Απριλίου, όταν ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ ανακοίνωνε οδηγό… για να μη χάσουν το επίδομα οι δικαιούχοι, έλεγε στην 3η απάντηση: «Το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου, όταν θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού, θα πρέπει να υποβάλετε εκεί τη νέου τύπου αίτηση Α21, αφού πρώτα φροντίσετε να υποβάλετε έγκαιρα τη φορολογική σας δήλωση (έντυπο Ε1)».

Αν κάποιος έμπαινε χθες στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ θα διαπίστωνε ότι τη «χάκαραν» γατί στην ίδια (3η) απάντηση έχει απαλειφθεί η φράση: «Το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου» και το κείμενο ξεκινά με τη φράση… «όταν θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Οι μικροί γκεμπελίσκοι του ΟΠΕΚΑ άλλαξαν και την παλιά ανακοίνωση για να αποφύγουν το ρεζιλίκι. Πριν από ένα μήνα ανακοίνωναν ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα έχει αναρτηθεί το Α21 για τα επιδόματα και έσπευσαν να αλλάξουν την παλιά ανακοίνωση στην ιστοσελίδα τους (!!!) απαλείφοντας τη φράση «δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου», ώστε να φανεί ότι ουδέποτε δεσμεύτηκαν για ημερομηνίες! Η αποτυχία τους και η κοροϊδία που επεφύλαξαν στους δικαιούχους επιδομάτων είναι εμφανείς όμως στη χθεσινή τους ανακοίνωση.

Από Ιούνιο

Χθες, λοιπόν, ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι το Α21 θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Μαΐου (!) και η β’ δόση πάει ένα μήνα πίσω και θα πληρωθεί τέλη Ιουνίου! Η διοίκηση του Οργανισμού λέει «ελάτε στον επόμενο μήνα».

Η σωστή επιλογή θα ήταν να αναρτήσουν το Α21 μετά τα μέσα Απριλίου, όπως είχαν επισήμως ανακοινώσει και όσοι είχαν κάνει φορολογική δήλωση να το συμπλήρωναν και να πληρώνονταν τη β’ δόση από τις 25 Μαΐου. Αυτό λέει η λογική και η κανονική λειτουργία ενός κράτους που εφαρμόζει τους νόμους.

Δεν το έκαναν όμως γιατί είδαν ότι οι φορολογικές δηλώσεις είναι λίγες και πονηρά σκεπτόμενοι, μετέθεσαν τις πληρωμές για τον επόμενο μήνα. Ομως αυτή η πονηρία τους αφήνει χωρίς επίδομα για τον Μάιο όσους πήγαν και έκαναν δηλώσεις και θα πρέπει από τη στενομυαλιά των διοικούντων και των γκεμπελίσκων της κυβέρνησης να μην πάρουν τα χρήματά τους, αλλά να περιμένουν το τέλος Ιουνίου για να πληρωθούν!

Η ομολογία

Η επίσημη παραδοχή του φιάσκου είναι στα όσα ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός, πληροφορώντας τους δικαιούχους επιδόματος τέκνων ότι:

Η πληρωμή της β’ δόσης 2018 θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή στις 25 – 27 Ιουνίου και σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου Α21 έως και την 20ή Ιουνίου 2018 και θα δικαιούνται το επίδομα βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και του εισοδήματος που είχαν το 2017 (σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση).

Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία των αιτήσεων Α21 θα ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Η μετακίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει τη γ’ δόση (επίδομα Μαΐου-Ιουνίου) που θα πληρωθεί στις 25 – 27 Ιουλίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για έως και την 20ή Ιουλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φιάσκο με τα επιδόματα τέκνων – Στον «αέρα» 700.000 νοικοκυριά"

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον Στόλτενμπεργκ, τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Έντεκα γερουσιαστές με επικεφαλής τον Τζιμ Μπανκς της Ιντιάνα, έστειλαν επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζητώντας μια πρόσκληση στη «Μακεδονία» [όπως αναφέρουν τα Σκόπια] για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Συμμαχία, όπως γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Η επιστολή αναφέρει ακόμη, ότι μετά την έναρξη διπλωματικών σχέσεων το 1995,οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα Σκόπια στις φιλοδοξίες για την πλήρη ενσωμάτωση στις ευρω-ατλαντικές δομές, παραμένοντας πιστός εταίρος που βοηθά τη χώρα στην ενίσχυση των δημοκρατικών δυνατοτήτων της .

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον Στόλτενμπεργκ, τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ"

Απειλούν να αποκλείσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου οι ιδιοκτήτες «γουρούνων» – Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στο νησί

Οι τετράτροχες μοτοσικλέτες (γνωστές ως «γουρούνες») που κατακλύζουν τα νησιά μας το καλοκαίρι, έχουν φέρει σε τροχιά σύγκρουσης το υπουργείο Μεταφορών με την (υπό σύσταση) Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Οχημάτων.

Πορεία και συγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα από ιδιοκτήτες «γουρούνων» στην Μύκονο, Οι συγκεντρωμένοι κρατώντας μαύρες σημαίες, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και απαγορεύει τη χρήση τους στην άσφαλτο.

Οι διαδηλωτές είναι ιδιοκτήτες καταστημάτων ενοικίασης μηχανών, και τονίζουν ότι έχουν κάνει μεγάλη επένδυση σε τέτοιου είδους μηχανές και τώρα χάνουν τα χρήματα που επένδυσαν. Η πορεία θα καταλήξει στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου Η Μύκονος δείχνει τον δρόμο, βγαίνει στο δρόμο και στην αντεπίθεση ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ιδιοκτήτες θα φτάσουν μέχρι και στον αποκλεισμό του νησιού!

Η απόφαση του Σωματείου Ενοικιαστών, στη τελευταία, ήταν σχεδόν ομόφωνη και σήμανε το ξεκίνημα του αγώνα που δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν υπάρξει οριστική δικαίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24.gr, εδώ και λίγες ώρες, οι 55 επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενες τετράτροχες μοτοσικλέτες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις με προοπτική κλιμάκωση τους.

Σύμφωνα με το πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Μοτοποδηλάτων και Μοτοσικλετών Μυκόνου Θανάση Νάζο, θα μεταβούν σήμερα τόσο στο λιμάνι της Μυκόνου όσο και στο αεροδρόμιο περισσότερες από 100 «γουρούνες».

»Ξεκινάνε οι κινητοποιήσεις με κλιμακούμενη ένταση. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα, μα αν χρειαστεί θα γίνει κι αυτό. Η καλή διάθεση και η προσπάθεια διαλόγου δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Οι προθέσεις του Υπουργείου είναι πλέον ξεκάθαρες. Ο Υπουργός είναι αδιάφορος για τις ειδικές συνθήκες του νησιού μας και συγχρόνως αποφασισμένος να μας «τελειώσει». Έχουμε προσπαθήσει περισσότερες από έξι φορές να τον συναντήσουμε ωστόσο ακόμα περιμένουμε να πάρουμε απάντηση, για το τι θα γίνει με την κυκλοφορία των ATV 50cc. Δεν μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής. Μόνο στην Μύκονο 55 επιχειρήσεις, με περισσότερες από 2200 «γουρούνες» οδηγούνται στο γκρεμό…Η Μύκονος ουσιαστικά βάλλεται από οποιοδήποτε άλλο νησί γιατί εδώ έχουμε το 95% των οχημάτων ATV που είναι 50 κυβικά και συνεπώς με τον νόμο αυτό πλήττεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νησί. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Είμαστε 55 καταστήματα, δεν δουλεύουμε από 1η Μαΐου, δεν έχουμε βγάλει ΑTV στο δρόμο και δυστυχώς θα κλείσουμε. Υπάρχουν 2000 ATV στη Μύκονο γιατί είναι πολύ μεγάλος και ο όγκος των πελατών. Και πρέπει να εξυπηρετηθούν».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Χρήστος Ρίζος τονίζει πως «Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου κάποιες επιχειρήσεις τις πλήττει και κάποιες τις κάνει να υπολειτουργούν. Είναι ένας νόμος ο οποίος πλήττει στοχευμένα τη Μύκονο. Μέχρι το 2015 το νησί είχε αμιγώς 50 κυβικά και το 90% είναι 70 κυβικά. Δηλαδή απαγορεύονται σε μια ημέρα 2200 οχήματα. Αυτό προκαλεί μεγάλες ζημιές στις επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Και το κυκλοφοριακό της Μυκόνου θα επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό γιατί τα ATV θα αντικατασταθούν με μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα τα οποία θα κάνουν το νησί να ασφυκτιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες την Δευτέρα, οι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο αν δεν συναντηθούν με τον Υπουργό και αν δε εισακουστούν τα αιτήματα τους, θα προχωρήσουν την Τετάρτη σε πιο δραστικές κινητοποιήσεις, απολύοντας τόσο το λιμάνι όσο και το Διεθνές αεροδρόμιο, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις αφιξο-αναχωρήσεις των πλοίων και στην ταλαιπωρία των επιβατών. Αυτό συνεπάγεται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στο Τουρισμό της Μυκόνου…

cyclades24
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλούν να αποκλείσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου οι ιδιοκτήτες «γουρούνων» – Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στο νησί"

Σχέδιο συνωμοσίας κατά της ΕΥΠ και ανώτατων στελεχών της

Για συντεταγμένο σχέδιο σαμποτάζ, δυσφήμισης και αποσταθεροποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) κάνουν λόγο έγκυρες πηγές. Αποκαλύπτονται συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες έχουν προαποφασιστεί, ενώ υποδεικνύονται επίσης οι εμπλεκόμενοι επίδοξοι συνωμότες. Οι οποίοι εξυφαίνουν σενάρια ανατροπής και πρόκλησης εσωτερικής αναταραχής στην ΕΥΠ μέσω της διασποράς συκοφαντικών κατηγοριών. Οι στόχοι που έχουν επιλέξει είναι κατ' αρχάς ορισμένα ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ, αλλά και η ίδια η Υπηρεσία ως θεσμός.

Οι φερόμενοι σαν συνωμότες κατά της ΕΥΠ είναι άνθρωποι που, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, σχετίζονται ή έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με την Υπηρεσία: Σαν εγκέφαλος, υποκινητής και πρωτεργάτης του σχεδίου, σύμφωνα με τις εκ των έσω πληροφορίες, εμφανίζεται ένας ανώτερος υπάλληλος της ΕΥΠ ο οποίος έχει απομακρυνθεί πλέον από την Υπηρεσία και έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Πρόκειται για άτομο γνωστό για την έντονη συνδικαλιστική του δράση και που έχει ήδη καταδικαστεί σε πολύμηνη φυλάκιση με αναστολή. Το ίδιο πρόσωπο φέρεται σαν εμπλεκόμενο σε πλήθος σκοτεινών υποθέσεων (παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απάτη σε βάρος του δημοσίου, πλαστογραφίες κ.α.) όλες με κοινό γνώρισμα τη βάναυση παράβαση του καθήκοντός του ως στελέχους μιας ευαίσθητης δημόσιας υπηρεσίας όπως η ΕΥΠ. Πάντα σύμφωνα με τις πηγές που αποκαλύπτουν την εξυφαινόμενη συνωμοσία, η δράση του «αρχηγού» φτάνει έως την περιβόητη επιχείρηση «Πυθία», δηλαδή το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή επί των ημερών του ως πρωθυπουργού.

Συνεργοί του προαναφερθέντος αρχισυνωμότη είναι ένας επιχειρηματίας, περιστασιακός πράκτορας της ΕΥΠ με ποινικό μητρώο και πολύ σοβαρές δικαστικές περιπέτειες, φυγοδικίες στο εξωτερικό κ.λπ. Σχετικά με αυτόν το βασικό συνεργό, θεωρείται ότι μοιράζεται με τον «αρχηγό» βαθύ μίσος και μανία εκδίκησης κατά της Υπηρεσίας, ιδιαίτερα δε εναντίον της σημερινής διοίκησης της ΕΥΠ. Λόγω της εκτεταμένης αναδιάρθρωσης που έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ορισμένα άτομα που είχαν αναπτύξει το δικό τους «παρακράτος» εντός της ΕΥΠ εκμεταλλευόμενοι ποικιλοτρόπως την πρόσβασή τους σε απόρρητες πληροφορίες και κάθε είδους δεδομένα, εξουδετερώθηκαν ή και εξοστρακίστηκαν. Αυτό τους δίνει το βασικό κίνητρο να στραφούν εναντίον της Υπηρεσίας η οποία τους απέβαλε σαν παράσιτα.

Σχεδόν εξυπακούεται ότι εις βάρος των δύο επίδοξων πρωτεργατών της απόπειρας αποσταθεροποίησης της ΕΥΠ υπάρχουν σαφείς υπόνοιες ότι στην πραγματικότητα εξυπηρετούν συμφέροντα ξένων μυστικών υπηρεσιών. Με άλλα λόγια ότι είναι πράκτορες (πιθανώς πρώην διπλοί) για λογαριασμό «μη δυτικών δυνάμεων» όπως υπογραμμίζεται στις αναφορές γι' αυτούς. Με το βλέμμα να στρέφεται, εύλογα, προς διεύθυνση αντολική/βορειοανατολική.
Στους προηγούμενους δύο θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλος ένας εν ενεργεία εξωτερικος ή «περιφερειακός» συνεργάτης της Υπηρεσίας. Γύρω από αυτό τον βασικό πυρήνα της συνωμοσίας πιθανώς κινούνται διάφορα άλλα πρόσωπα, σε στενή ή πιο απόμακρη σχέση με την ΕΥΠ.

Ωστόσο, ταυτόχρονα με τους συνωμότες υπάρχει ένας αντίπαλος κύκλος ανθρώπων. Που λειτουργεί σαν «εσωτερική αντικατασκοπία» και αγρυπνά για την προστασία της ΕΥΠ από κάθε είδους εχθρούς. Είναι ένας μηχανισμός που προσπαθεί να αναχαιτίσει την κακόβουλη επιχείρηση, η οποία θεωρείται πως βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά ζητήματα εξαιτίας των συνεχών προκλήσεων από τις γείτονες χώρες, δηλαδή ακριβώς όταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και σε διαρκή συναγερμό, οποιαδήποτε υπόνοια εσωτερικής σύγχυσης δεν απέχει από την εθνική μειοδοσία. Οποιαδήποτε επίθεση στην ΕΥΠ στοχεύει στην απόσπαση της προσοχής του μηχανισμού της από την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Οι επιπτώσεις ενός ολέθριου σεναρίου αυτού του είδους ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της πατρίδας.

Τα «χτυπήματα» της συνωμοσίας
Η «αντικατασκοπία» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών φαίνεται να έχει αποσπάσει τα βασικά μέρη του σχεδίου ανατροπής. Οι συνωμότες ετοιμάζονται να κατηγορήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, καταλογίζοντας τα εξής -«εντελώς αβάσιμα και συκοφαντικά» όπως τονίζουν οι πηγές:

1) Υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΕΥΠ έχουν στήσει μια ολόκληρη «επιχείρηση», εντελώς παράνομη αλλά εξαιρετικά προσοδοφόρα, πουλώντας βίζες με το αζημίωτο. Με συνοπτικές διαδικασίες και παρακάμποντας τις νόμιμες διατυπώσεις, χορηγούν άδειες επίσκεψης και παραμονής σε ξένους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην Ελλάδα.

2) Τα πρόσωπα που θα «ξεσκεπάζονται» κατηγορούνται ότι έχουν συστήσει περίπου 20 εταιρείες στην Ιταλία, μέσω των οποίων διακινούν παρανόμως μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη με πρώτο προορισμό από τις χώρες τους τα ιταλικά παράλια.

3) Συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των ανώτατων στελεχών της ΕΥΠ έχει ενοικιάσει σε άνθρωπο που φέρεται να εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα διαμέρισμα ιδιοκτησίας του σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

4) Για την απαραίτητη σε τέτοιου είδους σενάρια ροζ απόχρωση, οι συνωμότες, σύμφωνα με τις πηγές, θα αφήσουν να διαρρεύσει στη δημοσιότητα «καυτό» υλικό. Βάσει αυτού υποτίθεται ότι θα αποδεικνύεται ότι ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ παρενοχλούν σεξουαλικώς υπαλλήλους της Υπηρεσίας.

Η υπόθεση «Πυθία»
Στην παρούσα φάση της διερεύνησής της από την ελληνική δικαιοσύνη και ύστερα από πολλά επιμέρους επεισόδια, το υποτιθέμενο σχέδιο «Πυθία» έχει επιστρέψει στη φάση της προανάκρισης. Παρόλ' αυτά, ο εγκέφαλος του σχεδίου για την πρόκληση αναταραχής στο εσωτερικό της ΕΥΠ φέρεται να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο και στο σχέδιο «Πυθία».

Όπως είναι λίγο έως πολύ γνωστό από την εκτεταμένη δημοσιότητα που πήρε η αποκάλυψη αυτού του ανήκουστου σεναρίου, στις 12 Ιανουαρίου του 2009 ο διοικητής του παραρτήματος της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, συνέταξε άκρως απόρρητη αναφορά προς τα κεντρικά της Υπηρεσίας αποκαλύπτοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής είχε στοχοποιηθεί από τρομοκράτες-δολοφόνους. Η ζωή του βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Οι πληροφορίες του «σταθμάρχη» ΕΥΠ Θεσσαλονίκης, αστυνομικού ως προς την πρότερη επαγγελματική του ιδιότητα, προέρχονταν από μια πηγή με την κωδική ονομασία ΘΣ13. Η οποία είχε με τη σειρά της ενημέρωση από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Στις 13 Μαρτίου του 2009 υπήρξε δεύτερη αναφορά, με αριθμό 53/13-3-09 και με υπογραφή του τότε διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτό το σημείωμα, η FSB, η οποία από το 2008 είχε εμπλακεί στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Κώστα Καραμανλή, ενημέρωσε ότι μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, με διάφορα αυτοκίνητα παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό στη διαδρομή από το Μαξίμου ως το σπίτι του στη Ραφήνα. Έψαχναν την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσουν την φονική τους επίθεση. Η οποία, όμως, μάλλον απετράπη, καθώς οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες υποτίθεται πως έτρεψαν σε φυγή τους επίδοξους τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το δεύτερο προαναφερθέν ενημερωτικό σημείωμα, κατά την περίοδο 20-25 Απριλίου του 2008 υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα σε πράκτορες της FSB και στην ομάδα τρομοκρατών που θα δολοφονούσε τον Καραμανλή. Για τη «μάχη» δεν υπάρχουν ακριβείς ή επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Οι τρομοκράτες εξαφανίστηκαν αστραπιαία, εγκατέλειψαν όμως οχήματα επί τόπου. Μέσα σε αυτά βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, χάρτες και ξηρά τροφή. Κατά την εκτίμηση της FSB οι τρομοκράτες ανήκαν σε δυτικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες δρούσαν σε συνεργασία με ισραηλινούς πράκτορες -όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης του ενημερωτικού σημειώματος, βάσει των πληροφοριών του.

Ωστόσο, το παράξενο είναι ότι αυτά τα ευρήματα στα αυτοκίνητα των επίδοξων δολοφόνων απλώς δεν τα είδε ποτέ κανείς. Αν και σημαντικά πειστήρια, δεν έφτασαν ποτέ στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το γεγονός της εξαφάνισής τους δημιουργεί αυτομάτως καίρια ερωτηματικά. Μια ενδεχόμενη εξήγηση είναι ότι ίσως κάποιο μακρύ χέρι φρόντισε να τα κρύψει από την διερεύνηση της υπόθεσης. Λέγεται, μάλιστα, ότι εστάλησαν στη... Μόσχα! Αλλά αυτή η εκδοχή δεν είναι η μόνη.

Ειδικά για το μυστήριο των πειστηρίων υπάρχει ένα ένα τρίτο απόρρητο έγγραφο με κωδικό 509 και ημερομηνία σύνταξης 17-3-2009. Σε αυτό αναφέρεται ότι, παρά τις προσπάθειες να ελεγχθεί η αξιοπιστία του προηγούμενου ενημερωτικού σημειώματος, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο. Δηλαδή δεν επιβεβαιώνονται τα περί συμπλοκής μεταξύ Ρώσων και άγνωστων «τρομοκρατών» στη Νέα Μάκρη. Ως εκ τούτου, η ΕΥΠ εκτιμά ότι οι πληροφορίες για την όλη υπόθεση δόθηκαν από Ρώσους αξιωματούχους, με σκοπό την παραπλάνηση και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων, κυρίως για να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους συμμάχους της, σε Δύση και Ισραήλ. Τα δύο πρώτα ενημερωτικά σημειώματα είναι γνωστά, όχι όμως και το τρίτο, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στη δικαιοσύνη. Και εδώ εντοπίζεται η πιθανή παρέμβαση ατόμου που σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της συμμετοχής του στη συνωμοσία κατά της νυν ηγεσίας της ΕΥΠ. Το ότι για αυτό το περιεχόμενο αυτού του εξαφανισμένου σημειώματος είχαν ενημερωθεί τότε, τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, δεν κάνει καμία διαφορά. Απλώς αναδεικνύει τις ρίζες ενός παρα-μηχανισμού που είχε διαβρώσει επί σχεδόν δέκα χρόνια, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο συνωμοσίας κατά της ΕΥΠ και ανώτατων στελεχών της"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news