facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Τρίτη προσφυγή κατατέθηκε στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

Βροχή οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείς για την ακύρωση της επένδυσης του Ελληνικού λίγο πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για να προσβληθεί δικαστικά το προεδρικό διάταγμα που κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο νόμιμο και συνταγματικό για το σύνολο των όρων της πολυσυζητημένης επένδυσης.

Η τρίτη κατά σειρά προσφυγή κατατέθηκε από 32 κατοίκους όμορων δήμων που ζητούν την ακύρωση της επένδυσης επικαλούμενοι, ότι το διάταγμα αυτό (της 1ης Μαρτίου 2018) είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, όπως είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, αλλά ότι προσκρούει και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 32 προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται και ότι έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τέλος, σημειώνουν ότι έπρεπε να είχε τεθεί η «εκποίηση» της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Πριν από λίγες ημέρες άλλοι 507 κάτοικοι μαζί με φορείς προσέφυγαν ζητώντας και αυτοί την ακύρωση της επένδυσης ενώ στη συνέχεια προσφυγή άσκησαν οικολογικές οργανώσεις.

Όλες αυτές οι προσφυγές που κατατίθενται καθημερινά αναμένεται να εκδικαστούν προσεχώς προκειμένου η πολύπαθη επένδυση ουσιαστικά να προχωρήσει.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτη προσφυγή κατατέθηκε στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό"

Σχεδόν 16.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά -Βίτσας: Κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν αποθήκη ψυχών την Ελλάδα [πίνακας]

Τους 16.000 προσεγγίζουν πλέον οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και η Λέσβος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.
Πιο συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται 15.791 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της 1ης Μαΐου. Από αυτούς, οι 8.849 είναι στη Λέσβο, 1.707 στη Χίο, 3.133 στη Σάμο, 897 στη Λέρο και 1.083 στην Κω.
Ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, δήλωσε ότι το στοίχημα του υπουργείου είναι έως τον Σεπτέμβριο να έχουν αποσυμφορηθεί στα όρια των δυνατοτήτων φιλοξενίας τους οι καταυλισμοί στη Μόρια της Λέσβου (3.000 άτομα), στη ΒΙΑΛ της Χίου (1.300) και στη Σάμο (1.200).
Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είναι οριακή προς κακή, παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός. «Το θέμα δεν είναι ο ορισμός της κατάστασης αλλά το τι θα κάνουμε. Κι αυτό γιατί κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα και όχι τα νησιά μόνο να λειτουργούν ως αποθήκη ψυχών», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Πέρα από τη μείωση του πληθυσμού, ο κ. Βίτσας, έθεσε στόχο ταχείας εξέτασης αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίησης μετεγκαταστάσεων και συνενώσεων οικογενειών. Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα προσλήψεων στις υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και άσυλου μόνο για τα νησιά και τον Έβρο.
Τέλος, ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση εθνικού μητρώου μη Κυβερνητικών οργανώσεων ώστε «επιτέλους να σταματήσει και το παιχνίδι με το χρήμα που διακινείται στο όνομα των προσφύγων και των μεταναστών».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδόν 16.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά -Βίτσας: Κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν αποθήκη ψυχών την Ελλάδα [πίνακας]"

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή - Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα «μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η Ενωση Κεντρώων εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές παρατηρήσεις που είχαν εκφραστεί τόσο από φορείς όσο και από κόμματα προχώρησε σε ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές.

Ετσι, μεταξύ άλλων καταργείται και δεν θα ισχύσει το ανώτατο όριο ηλικίας σε περιπτώσεις συγγενικής αναδοχής, ενώ επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση του αναδόχου και κατά τη στρατιωτική θητεία του παιδιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή - Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής"

ΠΟΑΣΥ προς Πρωθυπουργό: Δώστε απαντήσεις στις αγωνίες των αστυνομικών

Διαβάστε την ανακοίνωση τής ΠΟΑΣΥ, με αφορμή την επίσκεψη τού Πρωθυπουργού στη Λέσβο: Ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη ΤΣΙΠΡΑ στη Λέσβο και της ομιλίας του στο πλαίσιο του συνεδρίου που διεξάγεται για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Ομοσπονδία μας οφείλει να επισημάνει ότι βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε οικονομικής άνθησης και κοινωνικής ευημερίας αποτελεί η ορθή λειτουργία των Υπηρεσιών ασφαλείας στη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε το αίσθημα ασφαλείας να είναι αισθητό από όλους.

Η παράμετρος αυτή, που σκοπίμως έμενε «κάτω από το χαλί», όλα τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζει να απασχολεί το δημόσιο διάλογο, αλλά και πάλι αποσπασματικά και χάριν σκοπιμοτήτων.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, λόγω των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών τόσο στο Βόρειο Αιγαίο όσο και στον Έβρο ξανά, να αφουγκραστεί αυτά και να δώσει πειστικές απαντήσεις στις αγωνίες των συναδέλφων που υπηρετούν στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, αλλά και των κοινωνιών που ασφυκτιούν ακόμα, εξαιτίας πολλών αιτίων, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Ουδείς επιτρέπεται πλέον να παραβλέπει το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει δυσανάλογα επιβαρυνθεί από τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού σε σχέση με άλλες Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα προ πολλού να έχουν οι συνάδελφοί μας υπερβεί τα όρια αντοχών τους, ιδίως όσοι απασχολούνται στα κέντρα κράτησης και τις δομές πρώτης υποδοχής.

Αν οι προτάσεις και τα σχέδια – περί ανάπτυξης – της Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης των αστυνομικών δομών και όλων των άλλων κρατικών Υπηρεσιών του ενιαίου συστήματος ασφαλείας της χώρας, τότε οι επιπτώσεις της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης θα συνεχίσουν να αφήνουν τα «ματωμένα αποτυπώματά» τους παντού, υπονομεύοντας τις όποιες προσπάθειες για επιστροφή της Χώρας στην «κανονικότητα».

Ασφάλεια και κοινωνική ευημερία είναι έννοιες αλληλένδετες, ας το αντιληφθεί και η Κυβέρνηση.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΑΣΥ προς Πρωθυπουργό: Δώστε απαντήσεις στις αγωνίες των αστυνομικών"

Σύλληψη Τούρκου στις Καστανιές Έβρου

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές του Εβρου, όταν περίπου στις 4 το μεσημέρι ένας Τούρκος πέρασε παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η αρχική πληροφορία ανέφερε ότι επρόκειτο για στρατιωτικό, ωστόσο λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι έφερε πάνω του πολιτική ταυτότητα.  Όπως δήλωσε ο ίδιος στις αστυνομικές αρχές είναι εργάτης.

Οι έως τώρα πληροφορίες για την περίεργη αυτή υπόθεση αναφέρουν ότι ο συλληφθείς έκανε εργασίες στην τουρκική πλευρά με εκσκαπτικό 
μηχάνημα και πέρασε στο ελληνικό έδαφος όπου και συνελήφθη. Κατά τις ίδιες, πάντα, πληροφορίες το μηχάνημα ανήκει στο δήμο Αδριανούπολης. Σημειώνεται ότι η σύλληψη έγινε πολύ κοντά στην περιοχή όπου έπεσαν στα χέρια τουρκικής περιπόλου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης.

Όπως επιβεβαιώνεται από στρατιωτικές πηγές ο Τούρκος δηλώνει εργάτης, ενώ την υπόθεση χειρίζονται οι αστυνομικές αρχές του Έβρου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο συλληφθείς από τις ελληνικές αρχές είναι εργάτης, ο οποίος εκτελούσε εργασίες για λογαριασμό του δήμου Αδριανουπόλεως. Στο ίδιο τηλεγράφημα περιλαμβάνονται δηλώσεις του δημάρχου Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη έγινε για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι ο συλληφθείς έχει οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας και ότι έχουν γίνει επικοινωνίες προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες , ο συλληφθείς είχε διανύσει σχετικά μεγάλη απόσταση στο ελληνικό έδαφος και αρχικά δεν υπάκουσε στα σήματα των Ελλήνων στρατιωτών να σταματήσει. 

Φωτογραφία του εκσκαπτικού μηχανήματος με το οποίο πέρασε στο ελληνικό έδαφος ο Τούρκος συλληφθείς δημοσιεύει το thrakinea.gr

thraki_nea
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη Τούρκου στις Καστανιές Έβρου"

Τούρκοι χάκερς «χτύπησαν την ιστοσελίδα της ομοσπονδίας χάντμπολ

Επίθεση από Τούρκους χάκερς δέχθηκε η ελληνική ομοσπονδία χάντμπολ.

Λίγη ώρα αφότου «χτυπήθηκε» το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ίδιο μήνυμα ανέβηκε και στο σάιτ της ΟΧΕ.

Σύμφωνα με το e-handball, στην ανάρτηση των Τούρκων, γραμμένο στα τουρκικά και στα αγγλικά, υπήρχε μήνυμα που έκανε σαφή αναφορά στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία.

Επίσης υπήρχε αναφορά και στον Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο -στις ΗΠΑ- ιεροκήρυκα, τον οποίο ο «σουλτάνος» θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, στην Τουρκία.

Το απειλητικό μήνυμα καλούσε την Ελλάδα «να μην ξεχνάει το παρελθόν της και να μην υποθάλπει τρομοκράτες«.

Έπειτα από λίγη ώρα, το μήνυμα των Τούρκων δεν υπήρχε στην ιστοσελίδα της ΟΧΕ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι χάκερς «χτύπησαν την ιστοσελίδα της ομοσπονδίας χάντμπολ"

ΗΠΑ σε ΠΓΔΜ: Λύση με το όνομα και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό εξακολουθεί να παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις στην Σκοπιανή ομόλογο του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη το μεσημέρι στο Πεντάγωνο.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ, αναφέρεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνεχίζουν να κινούνται στην γραμμή του Βουκουρεστίου και να στηρίζουν τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην εν λόγω σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ο υπουργός Μάτις και η υπουργός Σεκερίνσκα συζήτησαν το θέμα του ονόματος που εκκρεμεί με την Ελλάδα, το οποίο έχει εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του προβλήματος και στηρίζουν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», τονίζει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο Τζιμ Μάτις επαίνεσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην οποία έχει προχωρήσει η ΠΓΔΜ προκειμένου να πιάσει τον προβλεπόμενο νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τα Σκόπια για την συμβολή τους σε μια σειρά στρατιωτικών αποστολών όπως στο Αφγανιστάν, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και στο Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Ραντμίλα Σεκερίνσκα στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ σε ΠΓΔΜ: Λύση με το όνομα και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Στον εισαγγελέα οι κάτοικοι των Εξαρχείων: Δεν αντέχουμε άλλο -Εγκληματικότητα, καμένα ΙΧ και τοξικομανείς [εικόνες]

Τρισέλιδο έγγραφο στο οποίο περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την τραγική κατάσταση που βιώνει η ιστορική γειτονιά έστειλαν 400 απεγνωσμένοι κάτοικοι των Εξαρχείων στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Στο κείμενό τους περιγράφουν αναλυτικά τα όσα συμβαίνουν στα Εξάρχεια όσον αφορά στην εγκληματικότητα, την ασυδοσία και τη βαρβαρότητα, που όπως σημειώνουν ξεπερνάνε κάθε όριο ανθρώπινης λογικής.
Το κείμενο αναφέρεται στην παγιωμένη πλέον πρακτική της «απαγόρευσης» εισόδου της αστυνομίας στα Εξάρχεια που οδηγεί σε γκετοποίηση και δημιουργία ενός «αυτόνομου κρατιδίου εγκληματικότητας» που επηρεάζει όλες τις γύρω περιοχές. Σημειώνει, επίσης, την απομάκρυνση των κρατικών φορέων από την περιοχή και τη στοχοποίηση μικρών και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Επισημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν πλέον αρχίσει να θεωρούν πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ώστε τα Εξάρχεια να καταστούν βάση, καταφύγιο και ορμητήριο ανομίας, με σκοπό την απομάκρυνση των παρανόμων από άλλες περιοχές.
Στο ίδιο κείμενο καταγράφονται τουλάχιστον 22 αξιόποινες πράξεις, οι οποίες τελούνται διαρκώς στα Εξάρχεια και καθιστούν τη ζωή στην περιοχή αφόρητη.
Υπενθυμίζει περαιτέρω τη γειτνίαση της περιοχής με την τουριστική ζώνη της Αθήνας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ιρλανδικό Ινστιτούτο, το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναφέρεται, τέλος, και στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τις έκνομες δραστηριότητες, στην «πολιτοφυλακή» που υποκαθιστά την ΕΛ.ΑΣ., στους δυσβάστακτους φόρους, δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν χωρίς ανταπόδοση από την Πολιτεία και φυσικά στις απαντήσεις των απλών αστυνομικών οργάνων όταν καλούνται, που συνοψίζονται στην κλασική πλέον φράση: «Αν μας λύνανε τα χέρια, μέσα σε λίγες ημέρες θα είχαμε επιβάλει σταθερά τη νομιμότητα στα Εξάρχεια».
Στην έκκλησή τους προς τον εισαγγελέα, τονίζουν ακόμα ότι η αναφορά και διαμαρτυρία τους θα κοινοποιηθεί σε όλα τα ελληνικά, διεθνή και ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, σε διεθνή φόρα, οργανισμούς και λόμπι, στις σημαντικότερες πρεσβείες ξένων κρατών και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο.
Πρόκειται μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να οργανώσουν και κινητοποίηση στην περιοχή.
Το κείμενο που έστειλαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων στην Δικαιοσύνη:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΕΛΕΣΕΩΣ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
---------------------------------------------------
Αξιότιμε κ. Προϊστάμενε της Εισαγγελίας Αθηνών.
Οι πραγματικοί κάτοικοι και οι έντιμοι και νόμιμοι επαγγελματίες των Εξαρχείων αναγκάζονται να απευθύνουν στην Εισαγγελική Αρχή κραυγή απογνώσεως και απελπισίας, διότι τα τελευταία χρόνια και ιδίως την χρονική περίοδο που διανύουμε, η εγκληματικότητα, η ασυδοσία και η βαρβαρότητα στην περιοχή μας έχει ξεπεράσει τα όρια, ακόμη και της πιο ακραίας νοσηρής φαντασίας.
Η απαράδεκτη και παγιωμένη πλέον πρακτική, «της απαγόρευσης εισόδου της Αστυνομίας στα Εξάρχεια», έχει ισοπεδώσει την περιοχή μας σε όλο της το εύρος και η ισοπέδωση αυτή τείνει να επεκταθεί και πέραν των Εξαρχείων. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά: «Γκετοποίηση», σοβαρές αλλοιώσεις στην κοινωνική φυσιογνωμία της γειτονιάς μας, απομάκρυνση των κατοίκων, υποβάθμιση των περιουσιών μας, καλλιέργεια νοοτροπίας «αυτόνομου κρατιδίου», εστία και αφετηρία εγκληματικών ενεργειών προς όμορες περιοχές (Κέντρο, Κολωνάκι, Άγιος Παύλος, Πεδίο του Άρεως, Κυψέλη, Αμπελόκηποι κλπ), προκειμένου, όπως εκτιμούμε, να εξυπηρετηθούν διάφορες σκοτεινές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστική είναι και η απομάκρυνση κρατικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, για τους ίδιους λόγους.
Επισημαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σταδιακά έφυγαν από τα Εξάρχεια, τα γραφεία του ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΕΛΤΑ, ενώ στοχοποιήθηκαν, προκειμένου να κλείσουν (και οι περισσότερες έκλεισαν), μεγάλες και σοβαρές ιδιωτικές επιχειρήσεις (Πλαίσιο, Λιβάνης, Γερμανός, IBM, Apple, Vodafon, Wind, Σκλαβενίτης, Alimenta, Multirama, Food Company κλπ). Την ίδια στιγμή, οι λεωφορειακές γραμμές έπαψαν να ακολουθούν την διαδρομή επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, ενώ επί της Πατησίων καίγονται συχνά τα συγκοινωνιακά μέσα.
Στα πλαίσια αυτά έχει ξεκινήσει και ένα ανεπανάληπτο πογκρόμ ληστειών και βανδαλισμών, κατά μικρών επιχειρήσεων (mini market, εμπορικών καταστημάτων, περιπτέρων, τυροπιτάδικων κλπ), αλλά και εργαζομένων που περνούν έναν «Γολγοθά», για το μεροκάματο του τρόμου.
Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, όσο και αν προσπάθησαν να απωθήσουν τις θεωρίες συνομωσίας, έχουν πλέον αρχίσει να θεωρούν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο μέσα στον κρατικό μηχανισμό, ώστε τα Εξάρχεια να καταστούν βάση, καταφύγιο και ορμητήριο ανομίας και «μπαχαλοκρατίας», με στόχο να απομακρύνονται οι παράνομοι από άλλες περιοχές.
Οι παρακάτω αναφερόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως τις βιώνουμε καθημερινά όλοι, τελούνται κατ’ εξακολούθηση και σε συνδυασμό με την απόλυτη αδιαφορία των κρατικών αρχών, επιβεβαιώνουν τις τραγικές αυτές υποψίες:
1. Εμπρησμοί αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και χιλιάδων κάδων σε ολόκληρη την περιοχή και μέσων μαζικής μεταφοράς στην οδό Πατησίων.
2. Εμπόριο ναρκωτικών, ακόμα και έξω από δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πεδίο του Άρεως, το λόφο του Στρέφη καθώς και εμπόριο λαθραίων τσιγάρων στην οδό Στουρνάρη.
3. Καταστροφές, εμπρησμοί και λεηλασίες σε μικρομάγαζα και super market.
4. Δολοφονίες, ληστείες, κλοπές.
5. Δράση συμμοριών με όπλα, καθώς αντιτιθέμενες μεταξύ τους ομάδες αλληλοπυροβολούνται ή απαγάγουν αντιπάλους τους με την απειλή όπλων!
6. Φωτιές ολονύχτιες σε κοινόχρηστους χώρους (πλατεία Εξαρχείων, Μεσολογγίου, λόφος Στρέφη, Πεδίο Άρεως).
7. Βασανισμοί αδέσποτων ζώων, στα οποία, κατά καιρούς, χορηγούν αλκοόλ και χάπια.
8. Προστασία σε καταστήματα.
9. Πορνεία.
10. Επιθέσεις σε χώρους μαζικής παρουσίας, όπως βόμβες μολότοφ στην Λαϊκή αγορά της οδού Καλλιδρομίου με τραυματισμούς. Επιθέσεις σε super market και άλλα καταστήματα, όπου μεταξύ άλλων ακούσαμε ότι περιέλουσαν υπάλληλο με βενζίνη, στα πλαίσια συνηθισμένης ληστείας.
11. Βανδαλισμοί σε κάθε χιλιοστό της επιφάνειας των κτιρίων.
12. Καταστροφή εισόδων πολυκατοικιών (σπάσιμο μαρμάρων) και πεζοδρομίων.
13. Εισβολές σε πολυκατοικίες και σπίτια και εκτόξευση αντικειμένων από ταράτσες.
14. Επιθέσεις σε κρατικές υπηρεσίες και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο την απομάκρυνση τους από την περιοχή.
15. Δεκάδες καταλήψεις κτιρίων, δημοσίων και ιδιωτικών, αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια, διενεργείται διακίνηση-στέγαση μεταναστών και άλλες παράνομες χρήσεις.
16. Ανεξέλεγκτη δράση ατόμων, ελλήνων και αλλοδαπών που δηλώνουν «αλληλέγγυοι και μέλη Μ.Κ.Ο.» και συμπεριφέρονται σαν κατακτητές και με την βεβαιότητα, πως μπορούν να πραγματοποιούν οποιαδήποτε δράση, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.
17. Παράνομες συναυλίες ως τις πρώτες πρωινές ώρες στην πλατεία Εξαρχείων και στο λόφο του Στρέφη.
18. Λειτουργία παράνομων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σε κρατικούς χώρους που τελούν υπό κατάληψη.
19. Χρήση κάνναβης σε πλατείες, πεζόδρομους και εισόδους πολυκατοικιών, οποιαδήποτε ώρα μέσα στο 24ωρο, σε βαθμό δημιουργίας αποπνικτικής ατμόσφαιρας.
20. Ρατσισμός ορισμένων ομάδων, έναντι όσων θεωρούνται αστοί, μικροαστοί, παραδοσιακοί οικογενειάρχες, υπάλληλοι, ξένοι εργαζόμενοι, τουρίστες, διπλωματικοί υπάλληλοι, κομματικά μέλη, πολιτικά πρόσωπα ή αυθαίρετα βαφτίζονται φασίστες. Ο ρατσισμός αυτός εκδηλώνεται με βίαιες λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις, γρονθοκοπήματα και τραυματισμούς. Εκδηλώνεται ακόμα με δεκάδες μαχαιρώματα, επιθέσεις με λοστούς, δοκάρια, βαριοπούλες, ακόμη και με σύριγγες, όπως πληροφορηθήκαμε ότι έχει συμβεί.
21. Έλλειψη ελευθερίας λόγου και έκφρασης, αφού η φασιστική λογοκρισία που επιβάλλεται από τους «άρχοντες» της περιοχής, καταλήγει σε βιασμό της Δημοκρατίας, με πιθανή κατάληξη την εξόντωση όποιου ασκήσει κριτική, μιλήσει ανοιχτά για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή εκφράσει διαφορετική άποψη.
22. Τοξικές αναθυμιάσεις από καμένους κάδους, σκουπίδια, λάστιχα και χημικά, κάθε φορά που δημιουργούνται τα γνωστά επεισόδια, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα υγείας στους κατοίκους, στερώντας τους ακόμα και το δικαίωμα να αναπνέουν, ενώ τα ασθενοφόρα και η πυροσβεστική, δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις τους για βοήθεια.
Όλα τα ανωτέρω, που έχουν καταγγελθεί πολλές φορές αλλά η συντεταγμένη πολιτεία σκανδαλωδώς αδιαφορεί και ανέχεται, διαδραματίζονται σε ελάχιστη απόσταση από την τουριστική ζώνη της Αθήνας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ιρλανδικό Ινστιτούτο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Κέντρο της πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους με μια λέξη.
Όσο για εμάς, τους πραγματικούς κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, αν και πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους και τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες μας, το Ελληνικό Κράτος μας έχει εγκαταλείψει απολύτως απροστάτευτους και εκτεθειμένους στην εγκληματικότητα.
Συχνά, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τις αναθυμιάσεις και οι πιο ευάλωτοι λιποθυμούν στα διαμερίσματα τους, όταν γίνονται επεισόδια και τα ασθενοφόρα δεν πλησιάζουν.
Στα τελευταία γεγονότα, μισολιπόθυμος κάτοικος αναγκάστηκε να βγει στο δρόμο και να ζητήσει βοήθεια από αστυνομικούς. Άκουσε τότε την φράση, την οποία έχουμε ακούσει από δεκάδες απλούς αστυνομικούς που προσπαθούν να κάνουν το καθήκον τους, παρά τις αντίθετες κατ’ αυτούς εντολές της πλειονότητας της πολιτικής ηγεσίας, εδώ και πολλά χρόνια:  «Αν μας λύνανε τα χέρια, μέσα σε λίγες ημέρες θα είχαμε επιβάλλει σταθερά τη νομιμότητα στα Εξάρχεια».
Το κρατικό κενό επιδιώκουν να καλύψουν οι πάσης φύσεως αυτόκλητοι προστάτες της περιοχής μας: «καλοί» αντιεξουσιαστές, μπράβοι, πρωτοβουλίες, πολιτοφυλακές κλπ. γεγονός που καθιστά την κατάσταση πλέον παρακμιακή, εκθέτει τραγικά τα αρμόδια όργανα και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και τρομοκρατεί τους κατοίκους.
Κύριε Προϊστάμενε της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Εμείς, οι υπογράφοντες την παρούσα Αναφορά-Διαμαρτυρία,
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ, να ακούσετε τα παράπονα μας και αξιολογώντας τα, να ασκήσετε, στα πλαίσια της εξουσίας που σας παρέχει ο Νόμος, την πίεση σας προς κάθε αρμόδια Αρχή, προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους επιτάσσουν. 
Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι η αναφορά και διαμαρτυρία μας θα κοινοποιηθεί σε όλα τα Ελληνικά, Διεθνή και Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, σε διεθνή φόρα, οργανισμούς και λόμπυ, στις σημαντικότερες πρεσβείες ξένων κρατών και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, σε μια προσπάθεια δημοσιοποίησης των πραγματικών διαστάσεων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, με την ελπίδα μήπως η δημοσιότητα αυτή οδηγήσει στην αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών, που απειλούν την ζωή μας και την ζωή των παιδιών μας.
Αθήνα
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα οι κάτοικοι των Εξαρχείων: Δεν αντέχουμε άλλο -Εγκληματικότητα, καμένα ΙΧ και τοξικομανείς [εικόνες] "

Κοτζιάς: Η Τουρκία πλησίασε επικίνδυνα τις κόκκινες γραμμές μας

Ως μέρος της προεκλογικής στρατηγικής του Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνεται ο Νίκος Κοτζιάς τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου για την καταστροφή της Σμύρνης.

Με συνέντευξη του στον Αλέξη Παπαχελά και την εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ, ο υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι ο Ερντογάν έχει μεγάλα προβλήματα στον προεκλογικό του αγώνα, αναφέροντας ως παράδειγμα την Σμύρνη που τον έχει καταψηφίσει σε δημοτικές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι επιλογή του είναι να μην απαντά στις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία για να στείλει το μήνυμα ότι θα πρέπει κι αυτοί να σοβαρευτούν όπως λέει όταν ξεφεύγουν από τα όρια.

Aναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά

Για το θέμα των δυο ελλήνων στρατιωτικών:

Ν. Κοτζιάς: Είναι πρωτοφανές, όπως εξηγούσα στο ΝΑΤΟ προχθές, να συλλαμβάνονται γιατί περάσανε 20 μέτρα, δύο αξιωματικοί Νατοϊκού Στρατού, από έναν άλλο Νατοϊκό Στρατό που υποτίθεται ότι οι δύο αυτοί στρατοί πολεμούν για κάποιες ιδέες, αρχές και αξίες. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν σχεδιασμένο, ο τρόπος όμως της συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης. Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε – εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο επάνω στο γραφείο μου- που ανταλλάσσαμε τους φαντάρους που έμπαιναν, που συλλαμβανόντουσαν. Τους χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εάν είδατε κ. Παπαχελά, εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα διότι η δική μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν την συμπεριφορά τους και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση.

Α. Παπαχελάς: Είναι όμηροι αυτοί οι δυο στρατιωτικοί;

Ν. Κοτζιάς: Δε νομίζω ότι είναι σε θέση να τους διαπραγματευτούν όπως σκέφτονται κάποιοι ένθεν και κείθεν.

Α. Παπαχελάς: Ούτε πιστεύετε ότι κάποια στιγμή μπορούν να μας ζητήσουν τους «οκτώ» όπως εικάζεται.

Ν. Κοτζιάς: Κατά καιρούς διάφοροι παράγοντες τους ζητάνε αλλά κατανοούν την μεγάλη διαφορά. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά; Ότι οι «οχτώ» ήρθαν στην Ελλάδα να ζητήσουν άσυλο, ενώ τους δύο τους συλλάβανε εκείνοι. Εμείς δεν συλλάβαμε τους «οχτώ» και να τους επιστρέψουμε γιατί ήρθαν εδώ παρά την θέλησή τους. Άρα η σύλληψη των δυο Ελλήνων αξιωματικών είναι παρά την θέληση των ιδίων και του Κράτους στο οποίο υπηρετούν.

Α. Παπαχελάς: Βλέπετε σενάριο να έρχονται γρήγορα πίσω; Διότι οι τελευταίες εικόνες που είδαμε είναι προφανές ότι εντάσσονται σε έναν ψυχολογικό πόλεμο όπως τον περιγράφετε…

Ν. Κοτζιάς: Εγώ νομίζω δεν έχουμε ακόμη ανακοίνωση της καταγγελίας ή του κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα. Έχουμε και ένα πρόβλημα νομικού πολιτισμού. Στην Ελλάδα εάν συλληφθείς ακόμη και αυτόφωρο, πρέπει ο εισαγγελέας ή κάποιος, ο ανακριτής, να σου αποδώσει κατηγορίες. Στην Τουρκία έχουμε φτάσει σχεδόν τους δύο μήνες τώρα και δεν έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο. Ίσως δεν είναι σε θέση να απαγγείλουν αλλά δεν τους δεσμεύει ο Νόμος τους να το κάνουν. Γι’ αυτό ήμουν εξαρχής πολύ προσεκτικός και δεν διατύπωσα απόψεις.

Για το περιστατικό με τις σημαίες στις βραχονησίδες

Α. Παπαχελάς: Είχαμε μπει σε ένα επεισόδιο, εν πάση περιπτώσει σε μια ολόκληρη φιλολογία που αναπτύχθηκε όταν κάποιοι δικοί μας πήγαν και έβαλαν δικές μας σημαίες και ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν και οι υπουργοί του, ότι οι δικοί τους κομάντος κατέβασαν αυτές τις σημαίες.

Ν. Κοτζιάς: Εμείς δεν έχουμε δει τέτοιο πράγμα, δεν έχουμε δει να κατεβαίνει καμιά σημαία, δεν φάνηκε κάποιο βίντεο, οι τουρκικές αρχές έλεγαν ότι μας στείλανε πιστοποιητικά αυτού του γεγονότος δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Γενικά η δική μου γνώμη είναι ότι δικαιούται κάθε Έλληνας να αξιοποιεί τα ελληνικά εδάφη, απλά πρέπει πάντα να σκέφτεται την συνέχεια αυτής της αξιοποίησης.

Α. Παπαχελάς: Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Δηλαδή, αν εγώ είμαι ένας πολίτης και θέλω να πάω να βάλω στα Ίμια ή κάπου άλλου μια ελληνική σημαία.

Ν. Κοτζιάς: Πολύ καλά θα κάνετε, αλλά θα πρέπει και να την προστατεύετε…

Α. Παπαχελάς: Υποτίθεται ότι το ελληνικό κράτος έχει την ευθύνη να προστατεύει τα σύμβολα…

Ν. Κοτζιάς: Όταν «την κάνεις» κρυφά από το ελληνικό κράτος; Ή αν την «έχεις κάνει». Μπορεί να πήγαν να την έβαλαν σε θάμνους και να μην την βρίσκει κανένας. Δεν το ξέρω το γεγονός. Ξέρω ότι είχαμε διάφορες σκέψεις και προσπάθειες. Είχαμε και από κάποιον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πήγε στην Κάλυμνο και ήθελε να πάει στα Ίμια κτλ. Είναι πράξεις, οι οποίες θέλουν να επιβεβαιώσουν από την μια μεριά την ελληνικότητα και ασφαλώς την υποστηρίζουμε αλλά από την άλλη μεριά δεν το κάνουν με τρόπο που να ωφελεί την χώρα. Δηλαδή μπορώ να πάρω κι ένα μπουκάλι και να χτυπάω όποιον ξένο βρίσκω μπροστά μου και να λέω «είμαστε στην Ελλάδα και είναι δικαίωμά μου». Εντάξει όλα θέλουν την ευθύνη τους.

Για το περιστατικό με το ελικόπτερο στη Ρω

Α. Παπαχελάς: Υπάρχει και η ιστορία με την Ρω, όπου εκεί είδα πως υπάρχει μια διάσταση απόψεων να το πω έτσι. Εσείς είπατε ότι κάποιος πυροβόλησε έναν ήχο- μου έχει κάνει εντύπωση αυτή η φράση που είπατε. Κάποιοι άλλοι υπουργοί και ο υπουργός Άμυνας και άλλοι είπαν ότι ήταν μια αποφασιστική στιγμή, αποφασιστικότητα επεδείχθη από τους εκεί άνδρες. Τι από τα δύο ισχύει;

Ν. Κοτζιάς: Νομίζω όταν πυροβολείς δείχνεις αποφασιστικότητα. Και νομίζω σε τι ακριβώς, το αντικείμενο, μπορείς να πυροβολείς ένα αντικείμενο που βλέπεις ή έναν ήχο που ακούς όταν υπάρχουν και καιρικές συνθήκες που δεν βλέπεις.

Α. Παπαχελάς: Αυτό το ελικόπτερο το περίφημο ήταν μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο; Υπήρχε κάποια απειλή;

Ν. Κοτζιάς: Δεν υπάρχει διαπίστωση τι ακριβώς και σε ποιο ακριβές σημείο ήταν το ελικόπτερο.
Για το εάν η Τουρκία έχει παραβιάσει τις ελληνικές “κόκκινες γραμμές”

Α. Παπαχελάς: Προσπαθώ να καταλάβω. Θυμάμαι την τελευταία φορά που είχαμε κάνει μία συνέντευξη. Μου είχατε πει ότι έχουμε πει στους Τούρκους ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», ξέρουν ποια είναι και δεν την έχουν παραβιάσει. Έχει παραβιαστεί από τότε; Ή έχουμε φτάσει πιο κοντά στην παραβίασή της από ό,τι ήμασταν τότε;

Ν. Κοτζιάς: Φτάσανε σε μία – δύο περιπτώσεις πιο κοντά. Δεν την παραβιάσανε.

Α. Παπαχελάς: Όπως;

Ν. Κοτζιάς: Π.χ είναι η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό λιμενικής βάρκας ή πλεούμενου. Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε η ηρεμία και ψυχραιμία από ελληνικής πλευράς ποιος ξέρει πού θα οδηγούσε. Γενικά αυτού του είδους τα επεισόδια ή πας να «πουλήσεις τσαμπουκά» και τα συνεχίζεις ή προσπαθείς να τα κατευνάσεις. Και εννοώ και αυτά τα επεισόδια αλλά και τα φραστικά επεισόδια. Η δική μου αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής είναι ότι αν θέλω να «χοντρύνω» ένα παιχνίδι πρέπει να έχω πάρει απόφαση πώς και μέχρι πού το πάω. Αν έχει απόφαση να προκαλεί η Τουρκία τότε εγώ δεν πρέπει απαραίτητα να απαντάω στις προκλήσεις της. Δηλαδή δε θεωρώ ότι είναι σοφό κάθε μέρα, τώρα κάνει προεκλογικό αγώνα η Τουρκία, εγώ να πρέπει να απαντάω κάθε μέρα ως να τους παίρνω και εξίσου σοβαρά.

Για το τί συζήτησε με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

Α. Παπαχελάς: Είχατε και μία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος είχε πει εκείνο που θύμιζε λίγο Λουνς από τα παλιά ότι η συμμαχία δεν ανακατεύεται με αυτά τα θέματα και είναι θέμα της Ελλάδας και της Τουρκίας να τα βρει. Κάνατε μία συζήτηση. Τι ακούσατε;

Ν. Κοτζιάς: Δεν άκουσα, του είπα κάτι άλλο εγώ. Ξέρω την πολιτική του ΝΑΤΟ, ξέρω την πολιτική από την εποχή του Λουνς, αλλά παρολ’ αυτά οφείλετε να έχετε καλές ιδέες και να τις δίνετε σε όλες τις πλευρές για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Εντάξει θέλει να το παίξει Πόντιος Πιλάτος, αλλά δε μπορείς να το παίζεις παθητικός Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει να παράγεις πολιτική και ιδέες.

Α. Παπαχελάς: Παθητικά, τι σημαίνει αυτό;

Ν. Κοτζιάς: Πρέπει να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους, αυτό ήταν ο πιο ευγενικός τρόπος για να το πει κανείς. Και για να το αποδεχτούν κιόλας.

Για τις συζητήσεις οριοθέτησης ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες

Ν. Κοτζιάς: Το υπουργείο κάνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά και θα φανεί σε λίγες εβδομάδες γύρω από όλα τα θέματα που συνδέονται με το Δίκαιο της Θαλάσσης. Γιατί είναι θέματα περίκλειστων κόλπων, θέματα αιγιαλίτιδας ζώνης, θέματα ΑΟΖ, στην Ελλάδα η συζήτηση γίνεται μόνο για την ΑΟΖ. Θέλω όμως να σας θυμίσω ότι η ΑΟΖ δεν είναι κυριαρχία. Κυριαρχία έχει η χώρα στην αιγιαλίτιδα της ζώνη και αυτή να πρέπει να τη δει. Ηρεμία, βαθμιαία όπου χρειάζεται. Και για την ΑΟΖ έχουμε συζητήσεις, έχουμε διαπραγματεύσεις με τρεις χώρες αυτήν τη στιγμή.
Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση στην Αίγυπτο του προέδρου Σίσι, τώρα μετά τις εκλογές, δηλαδή να σταθεροποιηθεί με την έννοια πώς θα διαμορφωθεί και ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις της. Έχουμε μία συζήτηση για την ΑΟΖ με την Αλβανία, σήμερα είχαν συνάντηση πάλι οι τεχνικές μας ομάδες. Ελπίζω μέχρι το τέλος του Μάη να έχουμε μία συμφωνία και αν όχι τέλη του Μάη, αρχές του Ιούνη και έχουμε το ζήτημα με την Ιταλία, που η επιλογή μας είναι αφού τελειώσουμε με την Αλβανία να προχωρήσουμε σε συμφωνία μαζί τους.

Α. Παπαχελάς: Αλλά σε σχέση με την Τουρκία, μπορεί ποτέ να υπάρξει μία τέτοια ρύθμιση χωρίς να υπάρξει μία διαπραγμάτευση, ένας διάλογος;

Ν. Κοτζιάς: Κοιτάξτε υπήρχε… με την Τουρκία στο Αιγαίο είχαμε δύο κανάλια συζητήσεων. Το ένα είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα αμυντικά. Αυτά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο δεν έγιναν. Τώρα, θα επιδιώξουμε να πείσουμε και την άλλη πλευρά να τα κάνει. Και το δεύτερο ήταν οι διερευνητικές συζητήσεις. Οι διερευνητικές συζητήσεις αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την εφαρμογή ασφαλώς του διεθνούς Νόμου όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Νομίζω ότι θα ξανακάνουμε συζητήσεις σε αυτά. Τώρα θα αποδώσουν; Δεν ξέρω αλλά προτιμάω να συζητάμε και να είναι οι σχέσεις μας βασισμένες στη νηφαλιότητα και σε μία συζήτηση πάνω στο Διεθνές Δίκαιο παρά μία ένταση χωρίς συζήτηση. Γιατί αν έχεις μία ένταση χωρίς συζήτηση δεν ξέρεις ποτέ αν θα σου προκύψει ένα «ατύχημα» και αν δε μπορέσεις να συζητήσεις εκείνη τη στιγμή, να εξηγήσεις ότι είναι «ατύχημα», ή να σου εξηγήσουν αν η ανταπόδοση αυτού του «ατυχήματος» δεν οδηγήσει σε «θερμό» επεισόδιο. Άρα η δική μας πολιτική είναι υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, διαμόρφωση των κατάλληλων συμμαχιών και προσπάθεια να εκλογικευθεί θα έλεγα, σε εισαγωγικά, όχι ότι είναι παράλογη πάντα, -προς Θεού- να εκλογικευθεί η Τουρκία. Έχει μία επιθετικότητα από το γεγονός ότι είναι αναδυόμενη δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο, έχει μία αλαζονεία γιατί έσπασε ένα σκληρό στρατιωτικό πραξικόπημα, μπήκε σε Ιράκ και σε Συρία και της δίνει καμιά φορά, χάνει το μέτρο.

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τουρκία θα έκανε ένα θερμό επεισόδιο:

Ν. Κοτζιάς: Η Τουρκία ποτέ δεν έκανε επεισόδιο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί νομιμότητα ή Διεθνές Νόμο ή ξέρω ‘γω «οι στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα», ή έγινε το πραξικόπημα στην Κύπρο, να επικαλεστεί, δε λέω ότι πράγματι το εννοεί. Άρα πρέπει κανείς να της δώσει ευκαιρίες με ανοησίες του για να κάνει τέτοιο. Δεύτερον, η Τουρκία μετράει πάρα πολύ το κόστος και τα κέρδη από μία τέτοια ενέργεια και ξέρει ότι το κόστος με την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά μεγαλύτερο, και ίσως πολύ μεγάλο για να το αντέξει από ό,τι με άλλες χώρες και σκέφτεται και τις πιθανότητες νίκης, τις οποίες δεν είναι Αφρίν η Ελλάδα, καταλαβαίνει ότι μπορεί να έχει όχι μόνο κόστος, αλλά και να χάσει. Και νομίζω γι’ αυτό γίνεται και λογική. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι εντελώς παράλογη η Τουρκία και η ηγεσία της. Μπορεί να λένε τη μία ή την άλλη κουβέντα αλλά μετράνε. Και δεν πρέπει εμείς να τους αφήνουμε κανένα κενό και καμία δυνατότητα για να κάνουν ενέργειες που στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων μας.

Για τον κίνδυνο να ξαναζήσει η χώρα την επανάληψη του 2015 στο προσφυγικό

Οι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό είναι πρώτα από όλα αντικειμενικοί. Συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία. Εγώ είχα πει πριν από 2 χρόνια, ότι το πρόβλημα με τη Συρία είναι ότι ενώ φυσιολογικά σε έναν εμφύλιο πόλεμο κάποιος κουράζεται, ή εξαντλούνται οι πόροι του, επειδή έχουμε έναν πόλεμο που είναι άλλα εννέα κράτη απ’ έξω θα υπάρχει μία συνεχής ροή και πολεμικού προσωπικού και πολεμικού υλικού και άρα δε θα τελειώνει εύκολα. Και αντί να ησυχάζει κάπως και με την τουρκική επέμβαση στο Αφρίν, έχουμε νέα ρεύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Άρα το κύριο είναι να πειστεί η Ευρώπη και να πείσει η Ευρώπη τις υπόλοιπες δυνάμεις να τελειώνει αυτός ο πόλεμος. Το δεύτερο σε σχέση με αυτό είναι ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να μην έχει μία καλά επεξεργασμένη πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δηλαδή δεν καταφέραμε σαν Ε.Ε. να δείξουμε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό από όλους τους άλλους Αμερικάνους στο Μεξικό, τους Αυστραλούς στην Ασία με τα μεγάλα ρεύματα που υπάρχουν προσφύγων. Έχουμε κλασικά εργαλεία, δεν καταφέραμε να βρούμε τρόπο αποτροπής. Νομίζω ότι όσο δε σταματάει ο πόλεμος, δε βρίσκουμε τα εργαλεία και δεν προχωρούμε σε ορισμένα πράγματα πρακτικά, θα έχουμε πάντα κινδύνους. Αλλά δύσκολα το βλέπω αυτήν τη στιγμή τόσα μεγάλα ρεύματα, γιατί παρά τα προβλήματα που σας ανέφερα υπάρχουν και ορισμένα μέτρα αποτροπής. Δηλαδή με τις δικές μας ενέργειες και επιμονή ξαναδόθηκαν λεφτά στην Ιορδανία, στο Λίβανο, να φτιάξουν εγκαταστάσεις – κατασκηνώσεις για τους πρόσφυγες που να είναι κοντά στη Συρία. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να φτιαχτούν στην Ιορδανία π.χ. σήμερα πέντε ζώνες βιομηχανικές, να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Αυτό είναι κάτι που συγκρατεί τους πρόσφυγες. Επίσης, έχουμε τη συμφωνία με όλα τα προβλήματα της Ε.Ε. – Τουρκίας και ελπίζω μέσα στον χρόνο να ξαναδεί η Ε.Ε. ορισμένα εργαλεία της όπως είναι οι ποσοστώσεις της και πώς θα τα εφαρμόσει.

Για την Κύπρο και την ΑΟΖ:

Είχαμε τον τσαμπουκά, να το πω έτσι, τον οποίο έκανε η Τουρκία. Είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί όταν θα πάει εκεί η Exxon και τι έχουν στο μυαλό τους οι Τούρκοι εκεί;

Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι οι Τούρκοι ενοχλούνται που βρίσκονται ενεργειακά κοιτάσματα και δεν είναι υπό τον έλεγχό τους. Έχει ανοίξει η όρεξή τους. Πρέπει να κοπεί η όρεξή τους. Δεύτερον, νομίζω ότι η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ένα κοινό ταμείο για τα έσοδα που θα υπάρξουν για να αξιοποιηθούν σε όλο το νησί.

Α. Παπαχελάς: Εννοείτε να πηγαίνουν και στις δύο κοινότητες τα έσοδα από εκεί;

Ν. Κοτζιάς: Στο μέλλον, δε λέω τώρα. Αλλά αυτό το αποφασίζει η κυπριακή κυβέρνηση. Εξάλλου πάω σε τρεις μέρες στην Κύπρο και νομίζω ότι αυτό που είναι πιο σοβαρό είναι οι αγορές που κάνει η Τουρκία όχι σε πολεμικά υλικά, αλλά σε πλοία τόσο για την αναζήτηση ενεργειακών πόρων στη θάλασσα όσο και για την αξιοποίησή τους. Εκεί μπορεί να σκέφτονται κάποιοι θερμόαιμοι στην Άγκυρα ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάποια επεισόδια ή να επιδείξουν ότι μπορούν να ελέγχουν κάποια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Εκείνο που νομίζω και κάνουμε μία σοβαρή δουλειά που δεν είναι από τις δουλειές που μπορεί κανείς να ζητάει δημόσια, η Τουρκία ελπίζω όταν θα σκεφτεί κάποιος θερμόαιμος να φτιάξει κάτι, θα το ξανασκεφτεί γιατί θα υπάρχουν καταστάσεις που δε θα τη συν-ευνοούν για κάτι τέτοιο.

Α. Παπαχελάς: Εννοείτε ότι κάποιες μεγάλες δυνάμεις ή τοπικές δυνάμεις θα είναι απέναντί της;

Ν. Κοτζιάς: Δεν εννοώ κάτι. Θα το δείξει ο χρόνος.

Για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό:

Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση πήγε και πάει καλά, αλλά πρέπει και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα αποδεχθούν το «Erga Omnes». Είναι μία απόφαση τολμηρή. Δικαιολογημένα λένε συχνά ότι δεν έχουν συχνά την πλειοψηφία του λαού τους.

Α. Παπαχελάς: Να το εξηγήσουμε στον κόσμο. Αυτοί τι λένε δηλαδή; Ότι δεν μπορούν στο εσωτερικό τους…

Ν. Κοτζιάς: Να έχουν την ίδια ονομασία με το έξω. Και αυτή είναι λάθος αντίληψη, θέλω να πω όμως ότι εμείς σωστά το ανοίξαμε, μπορέσαμε να καθοδηγήσουμε την διαπραγμάτευση, κατά συνέπεια να είμαστε κοντά, για πρώτη φορά τόσο κοντά σε μια συμφωνία. Αλλά κι αν δεν υπάρξει συμφωνία δε θα φταίμε εμείς, και το ξέρει το σύμπαν αυτό.

Α. Παπαχελάς: Για να εξηγήσουμε στον κόσμο. Αυτό το «erga omnes» γίνεται δεσμευτικό μόνο μέσα από αλλαγή του Συντάγματος ή υπάρχει και άλλος τρόπος;

Ν. Κοτζιάς: Κοιτάξτε το «erga omnes» σημαίνει ότι αυτό το όνομα το χρησιμοποιούν στις διακρατικές τους σχέσεις, στις γενικότερα διεθνείς τους σχέσεις και στους διεθνείς οργανισμούς. Μέχρι εκεί δεν υπάρχει θέμα. Όμως για να είναι πραγματικό «erga omnes» πρέπει να εφαρμόζεται και στο εσωτερικό της χώρας. Μπορείς να κάνεις μια διεθνή συμφωνία που να τα λέει όλα αυτά; Μπορείς, και υπάρχουν και νομικοί που το πιστεύουν. Όμως η πείρα δείχνει ότι αν αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, η επόμενη θα στείλει τον Ζάεφ στη φυλακή, λέγοντάς του ότι παραβίασε το Σύνταγμα, δεχόμενος μία διεθνή ονομασία που δεν προβλέπει και δεν επιτρέπει το Σύνταγμα. Δηλαδή ακόμη και για την προστασία τους, όπως τους έχω εξηγήσει, χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος. Τώρα, γιατί χρειάζεται αυτό το «erga omnes» να το εξηγήσω. Πολύ συχνά μου λένε κάποιοι, «δεν πειράζει, θα έχει μια ονομασία στο εσωτερικό, και τι με νοιάζει εμένα πώς αλληλογραφεί ένας δήμος με έναν άλλον. Εγώ θα το ελέγχω, εγώ θα το βλέπω, και μια ονομασία για όλα τα άλλα που θα ικανοποιήσει το δικό μας αίσθημα». Το πρόβλημα είναι το εξής. Τα ντοκουμέντα, σε ποια ονομασία θα εκδίδονται; Την εσωτερική ή την εξωτερική; Θα μου πείτε τα ντοκουμέντα που είναι για διεθνή χρήση, με την εξωτερική ονομασία, ας πούμε τα διαβατήρια κλπ. Τα ντοκουμέντα που είναι για εσωτερική χρήση με το εσωτερικό όνομα, ας πούμε διαβατήριο. Ε, ταυτότητα. Μπαίνοντας όμως σε μια διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., η ταυτότητα γίνεται διεθνές ντοκουμέντο. Πώς οι Έλληνες ταξιδεύουν σήμερα; Με την ταυτότητα. Άρα θα έχουμε, ένα ντοκουμέντο διεθνές το διαβατήριο με τη διεθνή ονομασία. Ένα εσωτερικό ντοκουμέντο, την ταυτότητα, η οποία όμως θα χρησιμοποιείται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ως διεθνές έγγραφο που θα έχει το εσωτερικό όνομα. Εγώ είπα στον συνομιλητή μου, τον ρώτησα πάρα πολύ απλά, τα κρατικά έγγραφα, πχ. το Σύνταγμα, όταν θα τα μεταφράζετε για να τα στείλετε στον ΟΗΕ ή στην Ε.Ε., σε σεμινάρια εκπαιδευτικά, σε πανεπιστήμια, σε βιβλιοθήκες διεθνείς, πώς θα το λέει το όνομα; Η εσωτερική χρήση, το συνταγματικό όνομα, λένε εκείνοι, θα είναι σκέτο «Μακεδονία». Η εξωτερική θα είναι σύνθετη. Ωραία λέω, παίρνετε το Σύνταγμα, το μεταφράζετε για διεθνή χρήση, και θα διαβάσουν οι άνθρωποι στον κόσμο, οι νομικοί, ο ΟΗΕ, το Σύνταγμά σας. Τι όνομα θα έχει αυτό; Λέει το εσωτερικό. Θα μεταφράζεται απευθείας. Και λέω να πώς βγαίνει το διεθνές χαρτί και γίνεται χρήση του εσωτερικού ονόματος στη διεθνή κοινή γνώμη. Τι θέλω να πω με αυτό, γιατί μπορώ να σας λέω πολλά παραδείγματα. Ξέρω ‘γω, φοιτητής που παίρνει το πτυχίο του, και βγαίνει με το πτυχίο του που γράφει «Republica Macedonia». Ότι θα έχουμε μία συνεχή τριβή. Αν τώρα έχουμε τριβές στη χρήση του ονόματος σε διεθνείς συναντήσεις, εκεί θα έχουμε πια τριβές στην καθημερινότητα. Στα ξένα πανεπιστήμια, στα ξένα νοσοκομεία, θα βρίσκεται ένας Έλληνας, θα λέει, αυτό δεν είναι το όνομα το διεθνές, αυτός θα λέει, μα το έβγαλα, το πήρα από το πανεπιστήμιό μου. Ένας συνεχής καβγάς. Γι’ αυτό αν έχετε δει υπογραμμίζω κάθε φορά, ότι πρέπει η λύση να είναι σταθερή, μακρόχρονη και να λύνει αντί να δημιουργεί προβλήματα. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να συμφωνήσω με τον ομόλογό μου, να πάρω και τις δόξες ότι έλυσα το πρόβλημα, αλλά θα έχω επενδύσει σε μελλοντικά προβλήματα, δεν τα θέλω αυτά.

Α. Παπαχελάς: Απλώς για να το καταλάβω, το θέμα της διεθνούς συμφωνίας είναι κάτι που το απορρίπτετε. Παρότι λένε βέβαια οι Σκοπιανοί…

Ν. Κοτζιάς: Όχι θα την κάνουμε, δεν είναι ότι το απορρίπτω, δεν επαρκεί.

Α. Παπαχελάς: Εκεί λένε ότι το συνταγματικό τους δικαστήριο πολλές φορές κρίνει αποφάσεις με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, όχι το Σύνταγμα απαραίτητα. Σωστά;

Ν. Κοτζιάς: Ναι, αλλά πώς θα κριθεί ο κ. Ζάεφ από την επόμενη κυβέρνηση; Διότι δεν είναι μόνο το ερώτημα, αν από το Διεθνές Δίκαιο στο εσωτερικό ισχύει το Διεθνές Δίκαιο. Το ερώτημα είναι πώς συμφώνησε για την αλλαγή του ονόματος διεθνώς, με τίνος την απόφαση; Αφού υπερβαίνει τις συνταγματικές δυνατότητές του. Το Σύνταγμα έχει ένα όνομα, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί άλλο.

Α. Παπαχελάς: Αυτή τη στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία πάντως να αλλάξει το Σύνταγμα, έτσι δεν είναι; Σε καμία περίπτωση.

Ν. Κοτζιάς: Κοιτάξτε να σας πω, είναι μια μεγάλη ευθύνη πολιτικής ηγεσίας. Εμείς ξεκινήσαμε με 7% υπέρ της λύσης με σύνθετη ονομασία, διότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού την έχουν πείσει ότι δεν υπάρχει σύνθετη ονομασία σήμερα με τη λέξη «Μακεδονία». Μα, η συμφωνία που έχουμε κάνει από το 1993 και εκφράστηκε και στην ενδιάμεση συμφωνία το 1995, είναι ΠΓΔΜ, το οποίο είναι, το πρώην χρονικό, Γιουγκοσλαβικής είναι χωρικό, είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβία, που είναι ένας χώρος συγκεκριμένος, και έχει μέσα το Μακεδονία. Υπάρχει. Με την διαφορά ότι διεθνώς τα έχουν καταργήσει το επίσημο όνομα, «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και έχει μείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», άρα στο πραγματικό γεγονός προσθέτουμε εμείς.

Α. Παπαχελάς: Το ερώτημα είναι το εξής, υπάρχει μία άλλη μεθόδευση, η οποία λέει ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν τα Σκόπια με μια προσωρινή συμφωνία, να γίνουν προσωρινό μέλος του ΝΑΤΟ, και να δοθεί ένας χρόνος στον κ. Ζάεφ να πείσει την κοινή του γνώμη και τη Βουλή να αλλάξει το Σύνταγμα.

Ν. Κοτζιάς: Αυτό είναι μια καλή ιδέα να δώσεις χρόνο για να αλλάξεις το Σύνταγμα, χωρίς όμως να συνοδεύεται από πρόωρη ένταξη, γιατί μου λένε εμένα μερικοί…

Α. Παπαχελάς: «Προσωρινή ένταξη», υπάρχει τέτοιος όρος;

Ν. Κοτζιάς: Όχι, μπορεί να συμφωνήσουμε να δοθεί η πρόσκληση, δίνεται από το ΝΑΤΟ πρόσκληση και μετά γίνεται η επικύρωση αυτής της πρόσκλησης από τα Κοινοβούλια. Και μετά τα κοινοβούλια τα στέλνουν αυτά στις ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, γιατί είναι ο θεματοφύλακας των συνθηκών του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του. Εδώ ποιο είναι το πρόβλημα; Και το εξηγώ σε όλους. Ας πούμε ότι είναι 29 τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, τα 28 έχουν κάνει επικύρωση, κι εμείς δεν κάνουμε επικύρωση διότι δεν έχουν κάνει τις αλλαγές που έχουνε υποσχεθεί. Ποιος θα φάει το ξύλο; Αυτοί από τους 28 ή εμείς που θα μας λένε και θα μας πιέζουνε; Δηλαδή θα μετακινηθεί το πρόβλημα από τις…

Α. Παπαχελάς: Η περίπτωση συνεννόησης με όλους τους υπόλοιπους να συμφωνήσουν με μία τέτοια μεθόδευση;

Ν. Κοτζιάς: Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το κρατήσουν, θα επικαλεστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση την αλλαγή, νέος υπουργός εξωτερικών, νέα θεώρηση. Δεν έχουν την ίδια ανάγκη μιας πραγματικής συμφωνίας, κατανοούν την ελληνική θέση, είμαι ευτυχής που έγινε σαφώς και στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ πρέπει να σας πω ότι πρέπει να λυθεί με το πακέτο που εμείς προτείνουμε, γιατί είναι μεγαλόψυχο πακέτο και έχει και ένα πακέτο ξέρετε, έχει και δεύτερο πράγμα που είναι η αντίληψη που έχω για την εξωτερική πολιτική και η κυβέρνησή μας, ότι δίνουμε και μία θετική ατζέντα. Δηλαδή με τη λύση του ονόματος, θα συνοδευτεί από μία συμφωνία πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας από κυβέρνηση προς κυβέρνηση, μέχρι τεχνολογικά πάρκα, τεχνολογικά ιδρύματα, δηλαδή σε όλη την γκάμα: Εκπαίδευση, πολιτισμό, ασφάλεια, τα πάντα.

Α. Παπαχελάς: Να σας ρωτήσω τώρα, στο όνομα έχουμε καταλήξει; Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το Άνω Μακεδονία στα σλάβικα, υπάρχει μια συμφωνία και από τις δύο πλευρές.

Ν. Κοτζιάς: Υπάρχει μία πρόταση του Νίμιτς για πέντε ονόματα. Το πέμπτο όνομα είναι και η πρόταση που είχε υποβληθεί από την πλευρά της Ελλάδος στο παρελθόν, που είναι «Μακεδονία – Σκόπια», σε παρένθεση το «Σκόπια», στα άλλα τέσσερα, τους έχουμε πει, ό,τι θέλουνε ας πάρουνε.

Α. Παπαχελάς: Έχουν διαλέξει εκείνοι κάποιο;

Ν. Κοτζιάς: Δεν είναι… θα πάρουν ένα από αυτά, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα είναι σύνθετο, γεωγραφικά…

Α. Παπαχελάς: Πάντως, όπως μου περιγράφετε τα πράγματα, μάλλον δε θα λυθεί το θέμα εγκαίρως.

Ν. Κοτζιάς: Εγκαίρως, σας ξαναλέω για να μπεις στο ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται απόφαση Συνόδου Κορυφής, όπως έχει συμφωνηθεί το 2008.

Α. Παπαχελάς: Πάντως είναι μια συμβολική ημερομηνία η Σύνοδος Κορυφής.

Ν. Κοτζιάς: Όχι δεν προλαβαίνει αυτό, θα σας εξηγήσω. Όπως έχει η απόφαση του 2008, μπορεί και η Συνέλευση των Μονίμων Αντιπροσώπων, δηλαδή των Πρέσβεών μας στο ΝΑΤΟ να το αποφασίσει, και μετά μπορεί να γίνει μια Σύνοδος Κορυφής για να πάρει τα χαρακτηριστικά μεγάλου γεγονότος. Δεν έχει δηλαδή την υποχρέωση, η διαδικασία του ΝΑΤΟ, δεν μας οδηγεί στην υποχρέωση να γίνει μέσα από μια Σύνοδο Κορυφής. Έχει πιο πολύ βαβούρα, έχει πιο πολύ συμβολικό χαρακτήρα, όμως δεν γίνεται διότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Η γείτονά μας, η αγαπητή για μένα γείτονάς μας, πρέπει, θέλει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει, δεν μου πέφτει εμένα λόγος, αλλά το δημοψήφισμα θέλει, από την ημέρα που θα έχει ετοιμαστεί και προκηρυχτεί, δύο μήνες. Αφού κερδίσει το δημοψήφισμα που το εύχομαι, θα πρέπει μετά να το περάσει για επικύρωση στη Βουλή της, για το οποίο θα φάει άλλον ένα μήνα, δηλαδή τέσσερις μήνες αυτό. Και μετά να πάει στον ΟΗΕ και να γίνουν οι διεθνείς συμφωνίες. Άρα ο χρόνος μέχρι τον Ιούνιο που είναι σε λιγότερο από δύο μήνες, δε φτάνει. Δηλαδή, μόνο για το δημοψήφισμα θέλουν δύο μήνες καθαρό χρόνο, από την ημέρα που θα προκηρυχθεί μέχρι την ημέρα που θα διεξαχθεί.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Η Τουρκία πλησίασε επικίνδυνα τις κόκκινες γραμμές μας"

Ζάεφ: Πιθανή αλλαγή του Συντάγματος για ένταξη στην ΕΕ

Η ΠΓΔΜ θα πρέπει σίγουρα να ανοίξει το θέμα του Συντάγματός της, πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, όπως όλα τα άλλα μέλη της ένωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Η ΠΓΔΜ σίγουρα θα ανοίξει το ζήτημα του Συντάγματος πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ακριβώς όπως όλες οι άλλες χώρες μέλη, μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ενωση. Αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Ελληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της πΓΔΜ, MIA.

«Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της», συμπλήρωσε ο Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Νίκος Κοτζιάς.

«Πιθανότατα έχω αναφέρει όλες τις επιλογές για μια λύση, αλλά λαμβάνοντας πάντα υπόψη ζητήματα αξιοπρέπειας και ταυτότητας», κατέληξε.

Πριν λίγες ημέρες, ο Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίλυση του ονοματολογικού τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας του.

Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Radio Free Europe/Radio Liberty, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε επισημάνει ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να λάβει χώρα παράλληλα με αυτό που θα διεξαχθεί σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Πιθανή αλλαγή του Συντάγματος για ένταξη στην ΕΕ"

Βαγγέλης Μαρινάκης σε Τσίπρα – Τζανακόπουλο: «Αποκαλύφθηκε η σκευωρία – Προσφεύγω σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Στην αντεπίθεση περνά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος με δήλωσή του υποστηρίζει πως "πιο ωμή και πιο άμεση αποκάλυψη της εναντίον μου σκευωρίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει".

Μετά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην οποία ξεκαθάρισε πως «έχουμε ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες και σκοπεύουμε να καταθέσουμε μήνυση και αγωγή τόσο κατά του κυρίου Μαρινάκη όσο και κατά του κυρίου Κουρτάκη», ο Βαγγέλης Μαρινάκης απαντά και περνά στην αντεπίθεση.

Εδώ να υπενθυμιστεί πως αφορμή για την κόντρα είναι η δημοσίευση που έκανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην οποία αποκάλυπτε πως ο επιχειρηματίας του τηλεφώνησε, ζητώντας να μάθει ποιος γράφει τις ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Τα όσα είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού και μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάνει επίσημη δήλωση.

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Θα υποχρεωθείτε να διαβείτε τον δρόμο της Δικαιοσύνης»

Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει: “Απέφυγα μέχρι τώρα να τοποθετηθώ δημόσια στις άθλιες κατηγορίες που εκτοξεύουν διάφοροι εναντίον μου παρ’ ότι πολλοί μου το έχουν ζητήσει. Αναγκάζομαι σήμερα να το πράξω επειδή ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπέρασαν κάθε όριο ψευδολογίας και συκοφαντίας.

Η Ελλάδα κύριε Τζανακόπουλε πράγματι δεν θα γίνει Κολομβία γιατί επιδιώκετε να την καταστήσετε χειρότερη από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα μαζί. Η προσωποποιημένη εναντίον μου επίθεση είναι φανερό ότι επιχειρεί να υποκαταστήσει την απόλυτη αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου με την ύβρη και τη συκοφαντία. Ό,τι κατηγορείτε ως «συμμορίτικη ασυδοσία, αυταρέσκεια και προσβλητική για δημοκρατία αλαζονεία» και πολλά άλλα χειρότερα, προσδιορίζουν και αποτυπώνουν με ακρίβεια την εις βάρος μου συμπεριφορά σας και της κυβέρνησης που εκπροσωπείτε.

Οι δόλιες ενέργειές σας και οι δηλώσεις σας εμπεριέχουν συγκεκριμένη σκοπιμότητα: να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι ο Μαρινάκης χρηματοδοτεί με αμφιλεγόμενης προέλευσης χρήματα τη Νέα Δημοκρατία και με αυτή τη σκοτεινή ατζέντα να πάτε σε εκλογές. Γι’ αυτό κάνετε συνεχώς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, προαναγγέλετε διώξεις και επικαλείστε κατασκευασμένες μαρτυρίες, με έναν στόχο: να ενοχοποιήσετε έναν αθώο και μαζί του την αντιπολίτευση για να παραμείνετε στην εξουσία και στην καρέκλα σας. Για ένα πράγμα να είστε σίγουρος, ότι ο Ελληνικός λαός έχει καταλάβει τις δόλιες προθέσεις σας. Δηλώνω δε κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω με τη ΝΔ και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχω βοηθήσει την κυβέρνηση σας και στο πλαίσιο αυτό έχω συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανάγκη σας να καλύπτεστε πίσω από Non-papers, των οποίων την παραγωγή ασυναίσθητα και κυνικά ομολογήσατε, αποκαλύπτει τη δολιότητα της μεθοδολογίας σας και αναδεικνύει την σκοτεινή λογική του συστήματος εξουσίας που υπηρετείτε. Επιχειρήσατε να κρυφτείτε γιατί γνωρίζατε ότι συκοφαντείτε.

Είχα λοιπόν κάθε δικαίωμα κ. κυβερνητικέ εκπρόσωπε, να ζητήσω την αποκάλυψη του άτολμου – κρυπτόμενου συντάκτη των εις βάρος μου συκοφαντικών, ελεεινών και κατά πλήρη παραβίαση του τεκμηρίου και της ουσιαστικής αθωότητάς μου ανακοινώσεών σας. Παραβίαση την οποία περίτρανα και αδίστακτα ομολογήσατε. Εσείς όμως κ. Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης, όπως και ο Πρωθυπουργός και άλλοι Υπουργοί, σπεύσατε να προκαταλάβετε την Δικαιοσύνη και να υπαγορεύσετε την απόφασή της. Εξάλλου, όσον αφορά τον ιθύνοντα νου των άθλιων εναντίον μου συκοφαντιών, ο οποίος αγνοεί επιδεικτικά το τεκμήριο της αθωότητας και προαναγγέλλει απροσχημάτιστα δικαστικές εξελίξεις, τον υποδείξατε εσείς ο ίδιος, παραδεχόμενος πως την τελική ευθύνη για κάθε ανακοίνωση που εκδίδεται από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, έχει αποκλειστικά και μόνο ο κ. Τσίπρας.

Πιο περίτρανη, πιο ωμή και πιο άμεση αποκάλυψη της εναντίον μου σκευωρίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει και δημόσια να ομολογηθεί.

Σας μίλησα ευθύτατα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας το Σάββατο στις 22:17 το βράδυ, αποκαλύπτοντας το ονοματεπώνυμό μου, για να ζητήσω ό,τι ήταν αναγκαίο, προς άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος υπεράσπισης της τιμής και της υπόληψής μου και προστασίας της αξίας μου ως ανθρώπου, όπως αρμόζει σε κράτος δικαίου, το οποίο δυστυχώς επιχειρείτε να καταλύσετε.

Ο δρόμος προς την Δικαιοσύνη, τον οποίο δηλώνετε ότι θα ακολουθήσετε, είναι ανοικτός, αν και έχετε αποδείξει περίτρανα με τις παρεμβάσεις σας ότι δεν σας είναι σεβαστός. Βέβαιο όμως είναι ότι θα τον διαβείτε, όχι διότι το επιλέγετε, αλλά γιατί θα υποχρεωθείτε, προς αποκατάσταση της νομιμότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βαγγέλης Μαρινάκης».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαγγέλης Μαρινάκης σε Τσίπρα – Τζανακόπουλο: «Αποκαλύφθηκε η σκευωρία – Προσφεύγω σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια»"

Εξαγορά θητείας από τα 33 έτη και ανατροπές στην αναβολή στράτευσης

Αλλαγές στις αναβολές στράτευσης και στο όριο ηλικίας για εξαγορά θητείας προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται ότι μειώνεται το όριο ηλικίας για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. στα 33 έτη (από τα 35 που ισχύει σήμερα).

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που παρουσιάζουν πρώτα τα dikaiologitika.gr για την διαδικασία κατάταξης, στρατολογικής τακτοποίησης, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για όσους έχουν συμπληρώσει το τριακοστό τρίτο (33ο) έτος της ηλικίας τους ορίζεται ότι:

«Στις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 3421/2005 (Α΄ 302) υπάγονται, εφόσον επιθυμούν, όσοι έχουν συμπληρώσει το τριακοστό τρίτο (33ο) έτος της ηλικίας τους και έχουν εκπληρώσει χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας είκοσι (20) ημερών, ανεξάρτητα αν υπηρετούν ή τελούν εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Όσοι συμπλήρωσαν το τριακοστό τρίτο (33ο) έτος της ηλικίας τους και διατελούν εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, πλην όμως δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, που απαιτείται για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μπορούν να ζητήσουν την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ).».

Στην απόφαση προβλέπονται και αλλαγές για την αναβολή της θητείας και στα δικαιολογητικά που προσκομούνται από ειδικές κατηγορίες στρατευσίμων και ειδικότερα για τους δορισμένους γιατρούς ή τους προς απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.

Όπως ορίζει η απόφαση για τη χορήγηση των αναβολών, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία με αίτησή τους τα παρακάτω δικαιολογητικά: α. Οι διορισμένοι ή γραμμένοι για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις από τις οποίες προκύπτει: (1) Η συνολική διάρκεια που απαιτείται για την απόκτηση ειδικότητας. (2) Ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα (κλινική, νοσοκομείο, εργαστήριο) έχει αναγνωρισθεί ως ίδρυμα ειδίκευσης ιατρών από το Υπουργείο Υγείας αν είναι του εσωτερικού ή από την αρμόδια υπηρεσία του ξένου κράτους αν είναι του εξωτερικού.

Το ίδιο προβλέπεται όμως και για κατόχους διδακτορικού διπλώματος που διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες. Τα δικαιολογητικά για την αναβολή των επιστημόνων ορίστηκαν τα κάτωθι:

(1) Αντίγραφο του διδακτορικού διπλώματος που έχουν αποκτήσει.

(2) Πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις του τμήματος ανθρώπινων πόρων ή της γραμματείας του οικείου εκπαιδευτικού επιστημονικού ιδρύματος, από τις οποίες να προκύπτουν η ιδιότητα με την οποία απασχολούνται σε αυτό, η χρονική διάρκεια της απασχόλησής τους, η επίδοση στις επιστημονικές εργασίες ή έρευνες και η απήχηση που έχουν αυτές στους διεθνείς ερευνητικούς και επιστημονικούς κύκλους. Για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, οι πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις μπορούν να εκδίδονται από την αρμόδια ελληνική προξενική αρχή. Τα ως άνω έγγραφα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι δύο (2) μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.

(3) Κατάσταση από την οποία να προκύπτουν αναφορές άλλων ερευνητών-επιστημόνων στο δημοσιευμένο έργο τους.

(4) Βιογραφικό σημείωμα.

(5) Οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο, σχετικό με την επίδοσή τους σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν τα εν λόγω δικαιολογητικά υποβληθούν αργότερα, η αναβολή χορηγείται, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι προϋποθέσεις υπήρχαν κατά την ημερομηνία που όφειλαν να καταταγούν.

Τα δικαιολογητικά για τους διδακτορικούς υποβάλλονται μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας λήξης ή διακοπής της αναβολής κατάταξής τους. Τα εν λόγω δικαιολογητικά διαβιβάζονται από τις Στρατολογικές Υπηρεσίες εντός πέντε (5) ημερών, με λεπτομερή αναφορά, απευθείας στη Διεύθυνση Νομικού Σώματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ομοίως, διαβιβάζονται και οι αιτήσεις, που κατατίθενται για δεύτερη φορά, μετά από προηγούμενη απόρριψη αιτήματος για ουσιαστικούς λόγους.

Αντίθετα, επιστρέφονται από τις Στρατολογικές Υπηρεσίες στους ενδιαφερομένους, με αιτιολογημένη πράξη, δικαιολογητικά που υποβάλλονται εκπρόθεσμα ή μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας εφόσον από αυτά προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή εφόσον τα δικαιολογητικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

Η Διεύθυνση Νομικού Σώματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας θα μεριμνά για την εξέταση των αιτημάτων για τη χορήγηση της ανωτέρω αναβολής κατάταξης, εντός δύο (2) μηνών από τη λήψη του σχετικού φακέλου.

Οι καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην εκάστοτε συνεδρίαση της επιτροπής είναι όμοιας ή συγγενούς ειδικότητας προς το γνωστικό πεδίο του εξεταζόμενου φακέλου. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει κατά τις εργάσιμες ημέρες και όχι εργάσιμες ώρες και με βάση τα στοιχεία του φακέλου κάθε υπόθεσης, εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη χορήγηση ή μη της αναβολής και, σε περίπτωση θετικής εισήγησης, για τη διάρκειά της.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφασίζει εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή της εισήγησης της επιτροπής.

Για όσους το αίτημα αναβολής κατάταξης απορρίπτεται, υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με την πρώτη υπόχρεη Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) μετά παρέλευση μηνός από την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα με άλλη διάταξη της απόφαση στους ανυπότακτους που καλούνται για κατάταξη μετά τη διακοπή της ανυποταξίας τους, δεν χορηγείται η αναβολή. Αυτοί, μετά τη διακοπή της ανυποταξίας τους, μπορούν να παρέχουν δικαίωμα αναβολής υπηρετούντος αδελφού σε αδελφό που καλείται για κατάταξη ταυτόχρονα με αυτούς.

Οι αδελφοί που καλούνται για κατάταξη κατά τον ίδιο μήνα, ανεξάρτητα από τον Κλάδο και την ημερομηνία που υποχρεούται να καταταγεί ο καθένας από αυτούς, λογίζονται ότι καλούνται ταυτόχρονα. Στην περίπτωση αυτή, κατατίθεται στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, επιπλέον των δικαιολογητικών , και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο παρέχων το δικαίωμα αδελφός δηλώνει τη συναίνεσή του για τη χορήγηση της αναβολής κατάταξης υπηρετούντος αδελφού στον ταυτόχρονα καλούμενο αδελφό ή στους ταυτόχρονα καλούμενους αδελφούς του. Η υπεύθυνη δήλωση δεν υπόκειται σε ανάκληση και είναι απαλλαγμένη από όρους, αιρέσεις ή επιφυλάξεις.

Παράλληλα προβλέπει και αλλαγές και στην αναβολή κατάταξης όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια

Οι Στρατολογικές Υπηρεσίες, μετά την εγγραφή σε μητρώα αρρένων όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια, τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα χορήγησης της αναβολής. Η αναβολή χορηγείται και αυτεπάγγελτα, στην περίπτωση που τα απαιτούμενα στοιχεία προκύπτουν από την απόφαση εγγραφής τους στα μητρώα αρρένων.

Η διάρκεια της αναβολής δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το τεσσαρακοστό πέμπτο (45ο) έτος της ηλικίας τους.

Σχετικά με την αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας σε ΕΔ συμμαχικού κράτους ή Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αναγνώριση του χρόνου, η αλληλογραφία επιστρέφεται στη Στρατολογική Υπηρεσία για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες, αντίγραφο δε αυτής τηρείται στο αρχείο της Διοίκησης Στρατολογικών Υπηρεσιών. Στην περίπτωση που ο χρόνος που αναγνωρίστηκε δεν καλύπτει το χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οφείλουν να εκπληρώσουν, προγραμματίζονται προς εκπλήρωση του υπολοίπου των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Όσοι αναγνωρίζουν χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας τουλάχιστον τριών (3) μηνών, μπορούν να εξαγοράσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οφείλουν να εκπληρώσουν, εντός διμήνου από την ημερομηνία που αποδεδειγμένα έλαβαν γνώση της υπαγωγής τους στο άρθρο 56 του ν. 3421/2005. Αν το αίτημα εξαγοράς δεν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν πλέον να εξαγοράσουν το υπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και υποχρεούνται να το εκπληρώσουν

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαγορά θητείας από τα 33 έτη και ανατροπές στην αναβολή στράτευσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news