facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Ακραία πρόκληση Ερντογάν: Την Σμύρνη την έκαψαν οι Έλληνες στρατιώτες, την ώρα που υποχωρούσαν!

Μαθήματα... παραχάραξης της ιστορίας παρέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει των προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Μιλώντας από την Σμύρνη, προπύργιο της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν φρόντισε να δείξει πόσο... εννοούσε το κάλεσμα ειρήνης που απηύθυνε πρόσφατα προς την Ελλάδα, κάνοντας άλλη μια επίθεση στη χώρα μας! Μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην καταστροφή της Σμύρνης, κατηγορώντας τους Έλληνες ότι ήταν εκείνοι που την έκαψαν!

«Το μεγαλύτερο χτύπημα που δόθηκε σε αυτή την ωραία πόλη είναι από τους Έλληνες στρατιώτες, που έκαψαν τη Σμύρνη την ώρα που υποχωρούσαν. Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έκαναν αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή» ήταν ακριβώς τα λόγια του Ερντογάν, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Οι πρόγονοί μας, δήλωσε εμφατικά ο Ερντογάν, δεν θέλησαν να καταστρέψουν, να κάψουν, επεδίωκαν πάντοτε να χτίσουν, να δημιουργήσουν, και αυτό, όπως είπε, φάνηκε από την ανάπτυξη της Σμύρνης μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Δείτε το βίντεο:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακραία πρόκληση Ερντογάν: Την Σμύρνη την έκαψαν οι Έλληνες στρατιώτες, την ώρα που υποχωρούσαν!"

Ελεγχοι ανά τρίμηνο από τους θεσμούς και συστάσεις για μέτρα

Σε ένα καθεστώς εποπτείας που θα θυμίζει το σημερινό μνημονιακό, με τακτικούς, ανά τρίμηνο, ελέγχους από τους θεσμούς, περιλαμβανομένου και του ΔΝΤ, αλλά ενδεχομένως και δυνατότητα συστάσεων για λήψη περαιτέρω μέτρων ή ακόμη και νέου προγράμματος προσαρμογής σε περίπτωση ανάγκης, αναμένεται να υπαχθεί η Ελλάδα μετά την έξοδό της από το μνημόνιο.

Η ενισχυμένη επιτήρηση, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο για να περιγράψει τη μεταπρογραμματική παρακολούθηση της Ελλάδας, δεν έχει ακόμη αναλυθεί λεπτομερώς. Ωστόσο, ο όρος περιλαμβάνεται ήδη σε κανονισμό (472/2013), ο οποίος πιθανότατα θα αποτελέσει τον οδηγό για το είδος της εποπτείας της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Στον ίδιο κανονισμό, άλλωστε, προβλέπεται και το πλαίσιο της απλής μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Η ενισχυμένη επιτήρηση έχει σχεδιαστεί για κράτη που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα, οι οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 του κανονισμού.

Το κράτος-μέλος που υπόκειται σε ενισχυμένη επιτήρηση μπορεί να κληθεί να εγκρίνει μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του, ενώ το Συμβούλιο μπορεί να συστήσει ακόμη και την υιοθέτηση προγράμματος προσαρμογής.
Δεν είναι σαφές αν η «ενισχυμένη επιτήρηση», που σχεδιάζεται για την Ελλάδα, θα ακολουθήσει κατά γράμμα τα άρθρα του εν λόγω κανονισμού ο οποίος προφανώς έχει σκοπό να προλάβει την υπαγωγή μιας χώρας σε μνημόνιο, αλλά είναι πολύ πιθανό να κινηθεί στο πλαίσιό του αντί να επινοηθεί από την αρχή κάτι καινούργιο.

Στο απλό μεταπρογραμματικό καθεστώς, στο οποίο έχουν υπαχθεί Κύπρος, Ιρλανδία και Πορτογαλία, τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μέχρι να εξοφλήσουν το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι έλεγχοι γίνονται ανά εξάμηνο, ενώ υπάρχει και εκεί η δυνατότητα να ζητήσει το Συμβούλιο διορθωτικά μέτρα.

Η καθαρή έξοδος, που διαφήμιζε η κυβέρνηση έως τώρα, καλλιεργούσε την εντύπωση ότι αυτό θα ήταν και το καθεστώς για την Ελλάδα. Πλην, όμως, χθες έγινε ξεκάθαρο αυτό που ψιθυριζόταν εδώ και ένα χρόνο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι για την Ελλάδα σχεδιάζεται κάτι ειδικό, πιο αυστηρό και πιο κοντινό στο μνημονιακό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι «ενισχυμένη επιτήρηση» προβλέπεται και για την περίπτωση που θα ζητήσει ένα κράτος-μέλος προληπτική πιστωτική γραμμή. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι όταν χορηγηθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL ή PCCL), το επωφελούμενο κράτος-μέλος υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο που ισχύει η γραμμή. Ενδέχεται μάλιστα να κληθεί, κατόπιν διαβούλευσης με τους θεσμούς, περιλαμβανομένου και του ΔΝΤ, να υιοθετήσει μέτρα για την αντιμετώπιση των δυνητικών πηγών δυσκολιών του.

Επομένως, είναι πιθανό η Ελλάδα, μετά τη λήξη του μνημονίου, να βρεθεί σε μια θέση όπου η παρακολούθηση θα είναι ανάλογη με αυτήν που θα είχε σε περίπτωση προληπτικής γραμμής, αλλά χωρίς να έχει πάρει τη γραμμή που θα εγγυάται την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεών της. Αντί για αυτό, θα έχει το «μαξιλάρι ρευστότητας», το οποίο κατά ένα μέρος θα «γεμίσει» με πόρους του ESM και κατά το υπόλοιπο με κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, αλλά και από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου, τα repos. Υπολογίζεται ότι περίπου 9 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τον σκοπό αυτό και συνολικά άλλα 6 θα προέλθουν από τις αγορές. Υπολογίζεται, όμως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς ομολόγων, ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει πρόσβαση σε ρευστότητα περίπου άλλων 15 δισ. ευρώ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγχοι ανά τρίμηνο από τους θεσμούς και συστάσεις για μέτρα"

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζουν το επεισόδιο με τους 2 Ελληνες δημοσιογράφους στη Ν. Υόρκη

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε ο Θάνος Δημάδης σε βάρος του Νίκου Παππά, μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που αφορούν την υπόθεση, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόκειται για το επεισόδιο με δύο Ελληνες δημοσιογράφους- τον κ. Δημάδη και τον Δημήτρη Σουλτογιάννη, τότε ανταποκριτές του Alpha και του Star- στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Νίκος Παππάς κατά την επίσημη επίσκεψη ελληνικής αποστολής στη Ν. Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» δημοσίευσε τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα της υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία ξεκαθαρίζουν την υπόθεση, για την οποία τότε το ΑΠΕ είχε μεταδώσει ότι είχαν συλληφθεί οι δημοσιογράφοι και έκανε λόγο για πλαστογραφία από μέρους τους και πως κινδύνευαν με δίωξη από τις αμερικανικές αρχές, ενώ ο κ. Παππάς είχε κάνει λόγο για «τεράστια αθλιότητα» στις δηλώσεις του. Λίγες ημέρες αργότερα, το ΑΠΕ είχε υπερασπιστεί το αρχικό τηλεγράφημα περί σύλληψης, επιμένοντας ότι υπήρχε αστυνομική έκθεση για την υπόθεση.
Ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός των απορρήτων εγγράφων της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας (DS) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία διενήργησε τον έλεγχο των στοιχείων των δύο δημοσιογράφων έξω από το ξενοδοχείο «Westin Hotel Grand Central» κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αποστολής, επαναφέρει την υπόθεση στην επικαιρότητα και δίνει διαφορετική εικόνα και περιγραφή των γεγονότων.
Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα που αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας, «την επομένη ημέρα (19/9/2016) της εξακρίβωσης των στοιχείων των δύο δημοσιογράφων που προκάλεσε η ελληνική αποστολή, η τελευταία ζητάει από τους αξιωματούχους του DS να της χορηγήσουν Αστυνομική Εκθεση –police report- για τους δύο δημοσιογράφους».
Η ελληνική αποστολή έλαβε από τους αρμόδιες αμερικανικές Αρχές την απάντηση ότι δεν υπάρχει Αστυνομική Εκθεση –police report- αφού δεν υπάρχει σύλληψη των δύο δημοσιογράφων.
«Το DS έστειλε στην ελληνική αποστολή ανεπίσημη απάντηση που περιλαμβάνει τα πραγματικά γεγονότα όπως τα κατέγραψαν οι αμερικανικές Αρχές και τα οποία όπως προκύπτει ήταν αντίθετα από τα όσα μετέδωσε το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», η ΕΡΤ, και άλλα Μέσα Ενημέρωσης και τα οποία είχε επιβεβαιώσει εμμέσως με δήλωσή του ο τότε υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς.
Από τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα προκύπτει ότι ο κ. Θάνος Δημάδης και ο συνάδελφός του κ. Δημήτρης Σουλτογιάννης ούτε συνελήφθησαν για πλαστογραφία, ούτε πλαστογράφησαν, ούτε δήλωσαν ψευδή ταυτότητα στις αμερικανικές Αρχές, ούτε ήταν μεταμφιεσμένοι όταν τους ζητήθηκε η εξακρίβωση των στοιχείων τους, ούτε αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, ούτε αντιμετώπισαν τον κίνδυνο διώξεων από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές, ούτε την απειλή φυλάκισης ή απέλασης τους όπως είχαν μεταδώσει Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδος», αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας».
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του DS που κατέγραψαν τα γεγονότα, η ελληνική αποστολή θεώρησε τους δύο δημοσιογράφους ύποπτους επειδή περνούσαν την ώρα τους «χασομερώντας» (όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα) στο καφέ του ξενοδοχείου.
Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους «και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι είναι εργαζόμενοι σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια με αντικείμενο να κάνουν ρεπορτάζ για τους Ελληνες Υπουργούς στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές…».
«Μάλιστα στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα καταγράφεται ότι η ίδια η ελληνική αποστολή παραδέχτηκε ότι “γνωρίζει τον κ. Δημάδη ως πολύ γνωστό δημοσιογράφο στην Ελλάδα” («…Οι Ειδικοί Εκπρόσωποι της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (DS) συναντήθηκαν με τον … από την ελληνική αποστολή, ο οποίος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον κ. Δημάδη ως έναν πολύ γνωστό δημοσιογράφο από την Ελλάδα αλλά ότι το κανάλι στο οποίο εργάζεται είναι αντίστοιχο με το παπαράτσι στυλ του αμερικανικού δικτύου ΤΜΖ…»).
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον «Εθνικό Κήρυκα», στην κάμερα του κ. Θάνου Δημάδη πράγματι βρέθηκε φωτογραφικό υλικό που επίσημα μέλη της ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στο Μανχάταν («…Η κάμερα και οι φωτογραφίες ελέγχθηκαν, επιπλέον φωτογραφίες στυλ παπαράτσι βρέθηκαν μέλη της Ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στη Νέα Υόρκη….»).
Σε άλλο σημείο της εσωτερικής τους αλληλογραφίας επίσης, τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνουν με δήλωσή τους ότι «Ειδικοί εκπρόσωποι της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν συνέλαβαν τον κ. Θάνο Δημάδη και τον συνάδελφό του από το ‘Star Channel’ στις 17 Σεπτεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Westin της Νέας Υόρκης κατά την διάρκεια της 71ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών. Σας παραπέμπουμε στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης να επιβεβαιώσετε ότι τα δύο άτομα δεν συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη Αρχή».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζουν το επεισόδιο με τους 2 Ελληνες δημοσιογράφους στη Ν. Υόρκη"

Κοτζιάς - Τσαβούσογλου μετά την ένταση

Τις προθέσεις που υπάρχουν στις δύο πλευρές του Αιγαίου, έπειτα από ένα εξαιρετικά έντονο δίμηνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διερεύνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχαν χθες στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσει την προηγούμενη ημέρα και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο.

Χθες, πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν», ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για λύση που «θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», κατηγορώντας τους Ελληνοκυπρίους ότι «δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια ενός κοινού μέλλοντος με τους Τουρκοκυπρίους». Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε, επίσης, ευθύνη της Ελλάδας τη δημιουργία έντασης στο Αιγαίο. «Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να δημιουργήσει τετελεσμένα δεν θα αλλάξει ούτε τις θέσεις της Τουρκίας, ούτε θα αλλάξει την ύπαρξη των θεμάτων του Αιγαίου», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος, μάλιστα, κατηγόρησε την Αθήνα για «προβοκατόρικες κινήσεις». Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «η πτήση μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου κρατάει μόνο μερικά λεπτά», ενώ ετάχθη υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο «με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με σχόλια χωρίς νόημα και αβάσιμα».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή την τοποθέτησή του στη Βουλή περί άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Με τις ανακοινώσεις τους που βασίζονται στις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους. Αρνούμαστε τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες απέχουν από τη σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ως προς τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, αυτοί, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους, δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Φ. Κουβέλης

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης επανήλθε στο ζήτημα της εκμίσθωσης των γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM από το Π.Ν., επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΕΡΤ), ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη Παρασκευή λέγοντας: «Οι δηλώσεις μου δεν απείχαν από την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Υπήρχε η εκδοχή να έρθουν το καλοκαίρι οι φρεγάτες». Επίσης, προσέθεσε ότι «η αγορά οποιουδήποτε εξοπλισμού δεν είναι ευθύγραμμη διαδικασία. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και διερευνώνται όλες οι πτυχές».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς - Τσαβούσογλου μετά την ένταση"

Κόντρα Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ-ΝΔ και Παραπολιτικών για δημοσίευμα που εμπλέκει συνεργάτη του Τσακαλώτου σε υπόθεση χρηματισμού

Η καταγγελία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα «Το Βήμα της Κυριακής» και σήμερα τα Παραπολιτικά, βάσει της οποίας σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου ζήτησε μίζα σε υπόθεση που σχετίζεται με το Καρούζος-gate, προκάλεσαν μέσα στην εβδομάδα νέα κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΥΠΟΙΚ, ενώ σήμερα θέση πήρε και το Μαξίμου προκαλώντας την αντίδραση-απάντηση της εφημερίδας Παραπολιτικά. 
Το θέμα που αποτελεί σήμερα πρωτοσέλιδο των Παραπολιτικών είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα «Το Βήμα». 
Μάλιστα, η ΝΔ την Τρίτη είχε βγάλει και σχετική ανακοίνωση, ενώ κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή  για το θέμα. Το ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών από τον περασμένο Νοέμβριο, κατόπιν εγγράφου του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από την Πειραιώς έδωσαν συνέχεια με νέα ανακοίνωσή τους στην οποία μιλούν για επιβεβαίωση της υπόθεσης διαφθοράς, τονίζοντας ότι αυτό δεν απαλλάσσει τον ΥΠΟΙΚ από το να δώσει απαντήσεις για τον συνεργάτη του. Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ, μάλιστα, έθετε μια σειρά πέντε ερωτημάτων. 
Τα Παραπολιτικά σήμερα επανήλθαν στο θέμα έχοντάς το στο πρωτοσέλιδό τους. Συγκεκριμένα αναφέρει  ότι ο Ιωσήφ Λιβανός, μάρτυρας της υπόθεσης Καρούζου,  αποκαλύπτει ότι «σύμβουλοι υπουργών μου ζήτησαν μίζα 50%» και ότι η προσέγγιση σε δύο περιπτώσεις έγιναν και εκ μέρους των υπουργών. Ο μάρτυρας, σύμφωνα με το parapolitika.gr,  αποκαλύπτει ότι δέχθηκε πιέσεις και εκβιασμούς από συνεργάτες ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, µεταξύ των οποίων ένας αναπληρωτής υπουργός που πλέον είναι εκτός κυβέρνησης, και ένα κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται μέχρι σήµερα πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, µεταξύ του 2016 και του 2017.Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε πρώτη φάση οι πιέσεις προέρχονταν από πρόσωπα που συνδέονταν µε αναπληρωτή υπουργό και ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και μάλιστα από τα «ενδιάµεσα πρόσωπα» του ζητήθηκε το 50% της αµοιβής του, δηλαδή ποσό 3,6 εκατ. ευρώ από το ποσό των 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση, το 2017, από πρόσωπα που συν δέονταν µε τον σύµβουλο του υπ. Οικονοµικών, Ευ. Τσακαλώτου, και συγκεκριµένα τον Α. Πουλιάση».
Πηγές του Μαξίμου αντέδρασαν σήμερα, μιλώντας για «ανοησία περί δήθεν μίζας σε σύμβουλο υπουργού», προκαλώντας την απάντηση της εφημερίδας Παραπολιτικά η οποία μέσω πηγών αναφέρει ότι «θα περιμέναμε μια πιο σοβαρή απάντηση από τα υπόγεια του Μαξίμου» και ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων τα οποία και παραθέτει.  «Αντί γι’ αυτά, μας απειλείτε με διώξεις», σημειώνουν. Εντωμεταξύ, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα των Παραπολιτικών ανακοίνωση εξέδωσε ξανά η ΝΔ θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων. 
Η ανακοίνωση της ΝΔ 
Η Πειραιώς, την Τρίτη, με βάση το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση ενώ κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή
«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, βασικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου φέρεται να εμπλέκεται από κοινού με άλλα δύο άτομα σε υπόθεση εκβιασμού μάρτυρα, ο οποίος αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία φοροδιαφυγής και επιδίωξε τη νόμιμη αμοιβή του.
 Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεδομένου ότι για την απόδοση της εν λόγω αμοιβής απαιτείται η υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, οι εμπλεκόμενοι συνεργάτες του φέρονται -βάσει των ισχυρισμών του καταγγέλλοντα- να ζήτησαν μίζα για να προωθήσουν το αίτημά του.  
Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για μια τόσο σοβαρή καταγγελία και είναι απορίας άξιον γιατί δεν το έχουν ήδη πράξει 48 ώρες μετά το δημοσίευμα. 
Για το θέμα η Νέα Δημοκρατία ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αναμένοντας από τον κ. Τσακαλώτο να διαφωτίσει τους πολίτες για τις καταγγελίες σε βάρος των συνεργατών του».
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ
Στην ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών. 
«Διαφεύγει προφανώς της προσοχής της Νέας Δημοκρατίας το γεγονός ότι η υπόθεση στην οποία αναφέρεται έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατόπιν εγγράφου του ίδιου του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών από τις 14 Νοεμβρίου 2017», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Τους συνιστούμε να είναι: α) πιο προσεκτικοί και β) περισσότερο πρόθυμοι να απαντήσουν για τις δικές τους σχέσεις με τις offshore».
Η ανταπάντηση της ΝΔ 
Την Τετάρτη η ΝΔ επανήλθε στο θέμα απαντώντας στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ως εξής: 
«Με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται ότι υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται κορυφαίος συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου έχει παραπεμφθεί πλέον στην Δικαιοσύνη.  Αυτό ωστόσο δεν απαλλάσσει τον Υπουργό Οικονομικών από την αυτονόητη υποχρέωσή του να δώσει άμεσα και δημοσίως απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν για τον στενό του συνεργάτη. Τον καλούμε λοιπόν να απαντήσει ξεκάθαρα στα εξής:

1. Ο σύμβουλός του που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση μίζας, παραμένει στη θέση του ή έχει απομακρυνθεί μέχρι να διαλευκανθούν οι κατηγορίες που τον αφορούν;

2. Αληθεύει ότι ο καταγγέλλων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει πλήρη γνώση των αριθμών Πρωτοκόλλου ακόμη και εμπιστευτικών εγγράφων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών;

3. Πότε έλαβε ο κ. Τσακαλώτος γνώση της καταγγελίας για τον σύμβουλο του και πότε την διαβίβασε στην Εισαγγελία;

4. Ισχύει ότι η διαβίβαση της καταγγελίας στον Εισαγγελέα έγινε μετά την αποστολή εξωδίκου από τον καταγγέλλοντα, το οποίο ούτως ή άλλως είχε κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές;

5. Και τέλος ο κ. Τσακαλώτος έχει προχωρήσει στον αυτονόητο πειθαρχικό έλεγχο που προφανώς πρέπει να διεξαχθεί έναντι του στενού του συνεργάτη;».
Η ανακοίνωση του Μαξίμου 
Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο των Παραπολιτικών, που επανήλθε στο θέμα το οποίο είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα», κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «ως απελπισμένο,  τον χρηματοδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

«Τελικά, πρέπει να είναι βαθιά απελπισμένος ο ναρκέμπορος χρηματοδότης των Παραπολιτικών για να κάνει πρωτοσέλιδο αυτήν την ανοησία περί δήθεν μίζας σε σύμβουλο υπουργού, αποσιωπώντας ακόμα και το γεγονός ότι το ίδιο το γραφείο του υπουργού έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με επίσημη σχετική ανακοίνωση», αναφέρουν.
 «Με την υπόθεση που βγάζει στις εφημερίδες του ο απελπισμένος διωκόμενος και κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι...», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Η συνέχεια (σ.σ της υπόθεσης) στον φυσικό χώρο των κ. Μαρινάκη και Κουρτάκη, τις αίθουσες των δικαστηρίων».
Η απάντηση των Παραπολιτικών 
Σε απάντηση της στις κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφέρει ότι «Θα περιμέναμε μια σοβαρή απάντηση από τα υπόγεια του Μαξίμου. Πρώτον. Τα καταγγελλόμενα από τον κ. Λιβανό είναι αληθή; Δεύτερον. Ο συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου παραμένει στη θέση του μετά τις καταγγελίες; Τρίτον. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να ελέγξετε την ακρίβεια των καταγγελλομένων σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;».
Και καταλήγει: «Αντί γι’ αυτά, μας απειλείτε με διώξεις. Να σας ενημερώσουμε, επειδή έχουμε υποστεί πολλές τέτοιες, ότι αυτές δεν εξελίσσονται καλά για τους υπουργούς της κυβέρνησής σας στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αν, αντί απαντήσεων, προτιμάτε τα δικαστήρια, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας. Εξάλλου, σύντομα θα αποτελούν και τον φυσικό σας χώρο».
Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Μετά τους σημερινούς διαξιφισμούς Μαξίμου-Παραπολιτικών, ανακοίνωση εξέδωσε και το ΥΠΟΙΚ: 
«Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο συνδεδεμένος με αυτήν Τύπος αγωνιούν να αξιοποιήσουν καταγγελίες ανάλογες του επιπέδου τους», σημειώνει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να νομοθετεί και να εφαρμόζει διατάξεις που πράγματι χτυπούν τη φοροδιαφυγή, όπως έχει πια φανεί και από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση κι όχι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα».
Ειδικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«1) Από το 2007 έχει ψηφιστεί διάταξη, η οποία προέβλεπε τη χορήγηση αμοιβής σε περίπτωση καταγγελίας για φοροδιαφυγή.
2) Από την ψήφισή της και μετά η συγκεκριμένη διάταξη δεν ενεργοποιήθηκε από καμία κυβέρνηση, καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ η υπουργική απόφαση, που θα καθόριζε τα θέματα και τις ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής της.
3) Οι λόγοι είναι πολλοί κι έχουν να κάνουν κυρίως με τη γενική διατύπωση της ρύθμισης του άρθρου 7 και 7β του Ν.3610 / 2007", που με τη σειρά της επιφέρει δυσκολία απόδειξης του ρόλου ενός καταγγέλλοντος, του ύψους της φοροδιαφυγής, των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για να εφαρμόσουν τις διαδικασίες κ.λπ.
4) Άρα, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών πράξη που να αφορά ατομικά τον καταγγέλλοντα ή οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν υπήρχε καν το έδαφος για οποιαδήποτε συναλλαγή.
5) Ο καταγγέλλων - είτε ατομικά είτε μέσω δικηγόρων του- έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην προσπάθεια του να "δικαιωθεί" δεν διστάζει να πετάξει λάσπη κατά συνεργάτη του υπουργού. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη, στην οποία αμέσως προσέφυγε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών μόλις γνωστοποιήθηκε η καταγγελία.
6) Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο συνδεδεμένος με αυτήν Τύπος αγωνιούν να αξιοποιήσουν καταγγελίες ανάλογες του επιπέδου τους.
Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να νομοθετεί και να εφαρμόζει διατάξεις που πράγματι χτυπούν τη φοροδιαφυγή, όπως έχει πια φανεί και από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση κι όχι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα».
Η ανακοίνωση της ΝΔ 
Ανακοίνωση, με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο των Παραπολιτικών εξέδωσε και η ΝΔ:
«Όσα αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Παραπολιτικά» για τη σκοτεινή υπόθεση χρηματισμού στην οποίο φέρεται να είναι εμπλεκόμενος σύμβουλος του κ. Ευκλείδη σακαλώτου, χρήζουν απαντήσεων από την κυβέρνηση κι όχι υπεκφυγές όπως αυτές στις οποίες καταφεύγουν οι μονίμως ανώνυμες πηγές του Μαξίμου.
- Ισχύουν οι καταγγελίες για τον σύμβουλο του Υπουργού Οικονομικών ότι ζήτησε μίζα από τη νόμιμη αμοιβή του καταγγέλλοντος υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής;
- Τι έκανε το Μέγαρο Μαξίμου όταν ενημερώθηκε για την ύποπτη αυτή υπόθεση και γιατί ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί ακόμη τον καταγγελλόμενο σύμβουλό του στην θέση του;
- Αληθεύει ότι το υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνης και κατέφυγε σε αυτήν, αφού προηγουμένως πληροφορήθηκε ότι είχε προσφύγει και ο καταγγέλλων;
- Ισχύει ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και πρώην αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Οικονομικών;
Η Νέα Δημοκρατία αξιώνει άμεσες και πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση κι όχι από ανώνυμες πηγές του Μαξίμου, καθώς οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές». 
Η απάντηση Μαξίμου στη ΝΔ 
Την ανακοίνωση της ΝΔ σχολίασαν κυβερνητικές πηγές: «Δέκα ώρες καθυστέρησε ο κ. Μητσοτάκης να βγάλει ανακοίνωση για τις συκοφαντίες των Παραπολιτικών. Να το προσέξει γιατί μπορεί να θυμώσει ο ναρκέμπορος καθοδηγητής και κουμπάρος του».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ-ΝΔ και Παραπολιτικών για δημοσίευμα που εμπλέκει συνεργάτη του Τσακαλώτου σε υπόθεση χρηματισμού"

Γερμανία: Απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου για το αποτέλεσμα των συνομιλιών Τραμπ-Μέρκελ

Γερμανοί επιχειρηματικοί ηγέτες εξέφρασαν σήμερα απογοήτευση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως φοβούνται ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Μάρτιο δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, όμως έδωσαν προσωρινή εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Μαΐου. Ο Τραμπ θα αποφασίσει τότε, αν θα κάνει την εξαίρεση μόνιμη.

«Λυπάμαι για το γεγονός οτι η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ουάσινγκτον δεν είχε απτά αποτελέσματα όσον αφορά τα επίμαχα ζητήματα ανάμεσα στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών BDI.

Η Μέρκελ και ο Τραμπ εξέφρασαν διαφορές όσον αφορά το εμπόριο και το ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή τους χθες, Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο, όπου προσπάθησαν να εμφανίσουν μια εικόνα θερμής και φιλικής σχέσης.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του με την ΕΕ. Η Μέρκελ δήλωσε πως η απόφαση για το αν θα εξαιρεθεί μονίμως η ΕΕ από τους δασμούς, βρίσκεται τώρα στα χέρια του προέδρου.

«Οι επαπειλούμενοι δασμοί παραμένουν ένα μεγάλο βάρος στις διατλαντικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Κεμπφ. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πίεσε επίσης τον Τραμπ σχετικά με το εμπόριο κατά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε την ίδια εβδομάδα που η Μέρκελ πραγματοποίησε το σύντομο ταξίδι της. Κανένας από τους δύο ηγέτες δεν φάνηκε να κάνει πρόοδο στο να πείσει τον Τραμπ να κάνει τις εξαιρέσεις μόνιμες.

«Δυστυχώς δεν φαίνεται πως η ΕΕ θα εξαιρεθεί από τους άδικους αμερικανικούς δασμούς», δήλωσε ο Φόλκερ Τράιερ των επιμελητηρίων βιομηχανίας και εμπορίου DIHK.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου για το αποτέλεσμα των συνομιλιών Τραμπ-Μέρκελ"

Εκτακτο ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αναβάθμιση των 85 F-16

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε σήμερα σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16 σε VIPER, την οποία και ενέκρινε.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας συνεδρίασε εκτάκτως - και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό -υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της αναβάθμισης των F16 σε VIPER  θα φτάσει το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων.

Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανέβασε στο twitter ο υπουργός Αμυνας. 
kamm


Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος την περασμένη Τετάρτη, αναφερόμενος στο θέμα των F16 είχε πει ότι σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφλων, αυτό « τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας» προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για τις καταβολές χρημάτων μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με τον ίδιο «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό» διευκρινίζοντας ότι «όσον αφορά τις καταβολές η Ελλάδα μέχρι το 2021 έχει δεσμευθεί για ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα στους δανειστές».

«Εκεί που βρίσκεται η διαπραγμάτευση είναι στην καταβολή των χρημάτων για το 2018, το 2019 και το 2020. Για μετά το 2021 μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι τη λήξη του προγράμματος» είπε ο κ. Καμμένος συμπληρώνοντας ότι το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί σε δύο χρόνια. Όπως ανακοίνωσε για το θέμα θα ενημερώσει για τέταρτη φορά τον ομόλογό του.

«Τα προγράμματα που γνωρίζετε είναι αυτά που έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αναβάθμιση των 85 F-16"

Τζέφρι Πάιατ: Μήνυμα ελπίδας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς από τον Αμερικανό πρέσβη

Την ελπίδα ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε αποψινή εκδήλωση (27/4) των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα «Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα», σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

«Η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προσηλωμένη (στην υπόθεση) και ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν σπίτι τους» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχε θέσει νωρίτερα κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ζητώντας τη συνδρομή των ΗΠΑ για την επίλυσή του.

«Παραμένουν στις φυλακές της γειτονικής χώρας, χωρίς ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και φύλακες των εξωτερικών συνόρων της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι ευθύνη, λοιπόν, όλων μας η προάσπιση των, ελαχίστων έστω, όρων διεθνούς νομιμότητας για την άμεση απελευθέρωση τους. Σας ζητώ κ. πρέσβη και από σας προσωπικά και από τις ΗΠΑ να εξαντλήσετε τις δυνατότητες που έχετε προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τις προοπτικές επίλυσής του, ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς καθώς και τις προσπάθειες που κάνουν τώρα οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η επίλυση του ζητήματος μετά τόσο πολύ καιρό και αναγνωρίζουμε επίσης ότι η μόνη βιώσιμη λύση θα είναι αυτή που θα υποστηρίξουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των δύο χωρών» σημείωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής και πρόσθεσε: «στην αμερικανική πλευρά έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πνεύμα που έχουν δώσει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και ελπίζουμε ότι αυτή η πρόοδος θα μπορέσει να διατηρηθεί. Αλλά θα δείξει ο χρόνος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζέφρι Πάιατ: Μήνυμα ελπίδας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς από τον Αμερικανό πρέσβη "

FT: Πιέσεις της ΕΚΤ στο Βερολίνο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας προκειμένου να υπογράψει τα τολμηρά και αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις του ΔΝΤ πριν από την προτεινόμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης αυτό το καλοκαίρι, γράφουν οι Financial Times.

Μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με επικεφαλής το Βερολίνο, πρέπει τελικά να συμφωνήσουν «σε ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος» προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Η παρέμβαση αυτή της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με το επίπεδο του πολιτικού ελέγχου που θα πρέπει να διατηρήσουν οι πιστωτές απέναντι στον μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους, που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με την οικονομική απόδοση της χώρας.

«Από τις 21 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα, αυτό που μέχρι τώρα ήταν μία συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, θα εξελιχθεί σε μία συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο κ. Κερέ.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν δείξει ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες», επισημαίνει αξιωματούχος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ παρενέβη στη συζήτηση προειδοποιώντας πως ο χρόνος εξαντλείται πριν από την προθεσμία του Ιουνίου, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, σημειώνουν οι FT.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Πιέσεις της ΕΚΤ στο Βερολίνο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους"

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» - Θεσπίζεται η απλή αναλογική

Με κυριάρχο στοιχέιο τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»), δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, ενώ απεστάλη στην ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και στους εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Με βάση το νέο εκλογικό σύστημα που εισάγει, το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο. Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β' γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Όλοι οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πρώτη ψηφοφορία (α' γύρος), σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε καθένας στην ψηφοφορία αυτή.

«Θεσπίζεται το σύστημα της απλής αναλογικής ως το σύστημα εκείνο που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην αναζήτηση και επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις που μετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει πολίτες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν λόγω των στρεβλώσεων του ισχύοντος πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», αναφέρει το υπουργείο.

Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2019, αντί για τον Μάιο του ίδιου έτους και ως εκ τούτου αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές. Η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στα τέσσερα έτη, αντί για την πενταετία που ισχύει με τον «Καλλικράτη».

Σύφωνα με το ν/σ οι δήμοι διακρίνονται σε έξι κατηγορίες, με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, το βαθμό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι δήμοι των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. .
Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και πρωτεύουσες νομών με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.
Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, με πληθυσμό άνω των 10.000 και έως 25.000 κατοίκων.
Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι, με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.
Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων.
Μικροί νησιωτικοί δήμοι, όπου υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι, με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.
Παράλληλα, αποσυνδέεται η εποπτεία των ΟΤΑ από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενισχύονται οι θεσμοί συμμετοχής και δημοσίου διαλόγου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεσπίζεται το πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος.

Το ίδιο νομοσχέδιο που διαρθρώνεται σε 237 άρθρα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την απονομή της ιθαγένειας και την πολιτογράφηση.

Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 14 Μαΐου και ώρα 15:00.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» - Θεσπίζεται η απλή αναλογική"

Ο Καμμένος έκανε Υποναύαρχο την Μπουμπουλίνα, 193 χρόνια μετά τον θάνατό της

Τον τίτλο του Υποναυάρχου επί τιμή απέμεινε στην αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Πάνος Καμμένος.
Ο υπουργός Αμυνας απένειμε τον τίτλο στην ηρωίδα 193 χρόνια μετά τον θάνατό της.
Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την υπογράφει ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καμμένος έκανε Υποναύαρχο την Μπουμπουλίνα, 193 χρόνια μετά τον θάνατό της "

«Στοπ» στην πώληση F-35 στην Τουρκία ζητούν τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές

Τρεις Γερουσιαστές των ΗΠΑ κατέθεσαν χθες πρόταση στο Κογκρέσο με σκοπό να ανασταλεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία.

Η χώρα του Ερντογάν, σύμμαχος των ΗΠΑ στο NATO,είναι ένα από τα εννέα κράτη που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του προηγμένου αεροπλάνου που διαθέτει δυνατότητες αποφυγής του εντοπισμού του από τα ραντάρ.

Η πρόταση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών,Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις όπως και της γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τζέιν Σαχίν, έρχεται την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία επιδεινώνονται διαρκώς.

«Ριψοκίνδυνη η μεταφορά τεχνογνωσίας»

«Οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κάποιες φορές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά»,γ εγονός που «καθιστά τη μεταφορά της τεχνολογίας και των προηγμένων δυνατοτήτων του F-35 στο καθεστώς του Ερντογάν όλο και πιο ριψοκίνδυνο», επισημαίνει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λάνκφορντ στην σχετική ανακοίνωση.

Έντονη ανησυχία για τη φυλάκιση του Αμερικανού ιεροκήρυκα 

Οι τρεις Αμερικανοί πολιτικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη φυλάκιση του Αμερικανού ιεροκήρυκα Άντριου Μπράνσον που ζει χρόνια τώρα στην Τουρκία και φυλακίστηκε στο πλαίσιο του κύματος καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

«Η επιλογή που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν να πάρει ομήρους,να φυλακίσει αθώους Αμερικανούς, ώστε να αποκτήσει ένα μέσο πίεσης προς τις ΗΠΑ, είναι στυγερή και παράνομη», θεωρεί από την πλευρά της η Δημοκρατική Τζέιν Σαχίν.
Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση της Άγκυρας σχεδιάζει να αγοράσει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35. Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στη συμπαραγωγή τμημάτων του. Η Άγκυρα περιμένει να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα μαχητικά μέσα σε έναν χρόνο.

Τι σημαίνει στην πράξη η πρόταση αυτή

Η διακομματική νομοθετική πρωτοβουλία που υπογράφεται από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ στην Οκλαχόμα,τον ομοϊδεάτη του στη Βόρεια Καρολίνα,Τομ Τίλις και την Δημοκρατική στο Νιου Χάμσαιρ,Τζιν Σαΐν έχει στόχο:

1. Να παγώσει τη μεταφορά των αεροσκαφών και

2. Να μην επιτρέψει στην Άγκυρα να φιλοξενήσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των F-35, κάτι που θα επέτρεπε τη μεταφορά ενός μεγάλου τμήματος της σχετικής τεχνογνωσίας.

Η παραλαβή των πρώτων μαχητικών, αν όλα τελικώς προχωρήσουν, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα σε έναν χρόνο.

«Ο Ερντογάν αγνοεί το κράτος δικαίου» 

Ο γερουσιαστής Λάνκφορντ υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί η μεταφορά της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Τουρκία:

«Επικροτώ το υπουργείο Εξωτερικών για την αδιάκοπη προσπάθεια που έχει καταβάλει για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνεχίσει την πορεία μιας απερίσκεπτης διακυβέρνησης που αγνοεί το κράτος δικαίου. Οι ατομικές ελευθερίες έχουν μειωθεί ολοένα και περισσότερο καθώς ο Ερντογάν εδραιώνει την εξουσία για τον εαυτό του και οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς όλο και περισσότερο δεν συμβαδίζουν,ή και μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση, με τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα, ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως η αρπαγή Αμερικανών ομήρων είναι μια εχθρική ενέργεια στην οποία οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν με το κατάλληλο «είδος των κυρώσεων».Τέλος, υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη Ρωσία, καθώς κρατάει στη φυλακή έναν αθώο Αμερικανικό πάστορα, τον Άντριου Μπράνσον, για να τον χρησιμοποιεί ως πιόνι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. 

«Οι ΗΠΑ δεν ανταμείβουν την κατοχή ομήρων Αμερικανών πολιτών. Μια τέτοια ενέργεια αντιθέτως πρέπει να αντιμετωπιστεί με το είδος των κυρώσεων που προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο», αναφέρεται στην επίμαχη δήλωση του γερουσιαστή.

«Υπονομεύονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Άγκυρας» 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις των άλλων δύο γερουσιαστών, οι οποίοι είχαν εκτοξεύσει προειδοποιητικά πυρά εναντίον της Άγκυρας, καθώς στις 19 Απριλίου, οι Λάνκορντ και Σαίν είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επιδιώξουν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων στο νομοσχέδιο δαπανών του Δημοσίου, Εξωτερικών Επιχειρήσεων και Σχετικών Προγραμμάτων για το δημοσιονομικό έτος του 2019. 

«Η Αμερική δεν πρόκειται να ξεχάσει τον Μπράνσον και τους άλλους Αμερικανούς που έχουν φυλακιστεί άδικα από την τουρκική κυβέρνηση. Η Τουρκία έχει υπάρξει για μεγάλο διάστημα ένας ζωτικής σημασίας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και η Αμερική κατανοεί τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εθνική της ασφάλεια. Ωστόσο, η άρνηση δικαιωμάτων σε νομοταγείς Αμερικανούς πολίτες υπονομεύει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να κατανοήσει ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία», τονίζει ο γερουσιαστής Τομ Τίλις.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στοπ» στην πώληση F-35 στην Τουρκία ζητούν τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές"

Washington Post: Η οικονομική κρίση της Ελλάδας τέλειωσε... μόνο αν δεν ζεις εκεί

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει τελειώσει, μόνο αν δεν ζεις εκεί» αναφέρει στον τίτλο της η Washington Post και προσθέτει πως: «Μπορεί όλοι να έχουν προχωρήσει, γιατί η Ελλάδα δεν απειλεί να ρίξει τα άλλα κομμάτια του ντόμινο της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο οι κάτοικοί της είναι κολλημένοι ακόμα στη χειρότερη κατάρρευση που έχει σημειωθεί σε πλούσια χώρα».
Εάν οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ αποδειχθούν σωστές, μπορεί να χρειαστούν άλλα 10 χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2007, σημειώνει o συντάκτης του άρθρου Matt O' Brien.
«Και αυτό μόνο αν δεν υπάρξει και άλλη φάση ύφεσης. Δύο χαμένες δεκαετίες είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα», αναφέρει ο συντάκτης της Washington Post.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ συρρικνώθηκε 26% από τα μέσα του 2007 έως τις αρχές του 2014, θυμίζοντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές στην παγκόσμια ιστορία, όπως τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας '30 για τις ΗΠΑ ή την κρίση της Αργεντινής το 2000, με την επισήμανση μάλιστα πως της Ελλάδας «είναι λίγο χειρότερη».
Το άρθρο συνεχίζει επισημαίνοντας την απογοητευτική αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί μόλις 2,8% (σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθυσμό) στα τέσσερα χρόνια «αυτού που υποτίθεται ότι είναι ανάκαμψη».
«Για να σας δώσουμε μία ιδέα του πόσο απογοητευτικό είναι αυτό, η Αμερική της δεκαετίας του '30 αναπτύχθηκε 30,2% και η Αργεντινή του 2000 αναπτύχθηκε 26,9% τα πρώτα τέσσερα χρόνια μετά την κρίση.
Το αποτέλεσμα ήταν στο ανάλογο σημείο της ανάκαμψης του οι ΗΠΑ να έχουν σχεδόν επιστρέψει εκεί που βρίσκονταν μετά το κραχ και η Αργεντινή να είναι στην πραγματικότητα 17,1% πλουσιότερη από ό,τι ήταν προ κρίσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι 23,5% φτωχότερη από ό,τι το 2007.

Πηγή: International Monetary Fund; Angus Maddison
«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την Ελλάδα» επισημαίνει το άρθρο, συνεχίζοντας: «Ίσως να ήταν σε καλύτερη θέση σήμερα εάν είχε κηρύξει χρεοκοπία το 2009» αναφέρει ο συντάκτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τότε πόνος θα ήταν πολύ μεγάλος και άμεσος. Σημειώνει δε ότι από τη στιγμή που δεν έγινε τότε, δεν θα μπορούσε να γίνει αργότερα ή σήμερα.
«Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικαταστήσεις ένα νόμισμα από το να προβείς απλά σε μία υποτίμηση του δικού σου» παραδέχεται η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι ο πανικός, που θα πυροδοτούσε μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε ένα σπιράλ ύφεση την οικονομία. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ» εξηγεί.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Washington Post: Η οικονομική κρίση της Ελλάδας τέλειωσε... μόνο αν δεν ζεις εκεί"

Συνδικαλιστής ΔΕΗ: Θα κάνουμε τη Μεγαλόπολη «Κούγκι»

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα κάνουν τη Μεγαλόπολη «Κούγκι» έστειλε ο πρόεδρος σωματείου χειριστών ΔΕΗ Μεγαλόπολης Ευάγγελος Τσιουμπλέκας.

«Η Μεγαλόπολη στέλνει μήνυμα στον Τσίπρα ότι στα χαρτιά θα μείνει το σχέδιο» είπε ο κ. Τσουμπλέκας, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», και παρέπεμψε στον αγώνα που έδωσαν οι κάτοικοι της Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους όταν «13.000 κάτοικοι δεν έκλεισαν μάτι για ένα εξάμηνο».

«Είμαστε αντίθετοι γιατί έχουμε δώσει τις περιουσίες τα κτήματα και τα χωριά μας για τη ΔΕΗ. Για εμάς το ρεύμα είναι αγαθό, ο ιδιώτης θέλει να το κάνει εμπόρευμα», τόνισε.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η ΔΕΗ έχει κέρδος αλλά το κέρδος της το εξανεμίζει γιατί κάνει κοινωνική πολιτική στα νησιά, τους αγρότες, τους άπορους.

«Μπροστά σε αυτό το νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ ήταν χάδι», ανέφερε κλείνοντας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνδικαλιστής ΔΕΗ: Θα κάνουμε τη Μεγαλόπολη «Κούγκι»"

Μυτιλήνη: Απεργία και συλλαλητήριο για τον ΦΠΑ την ημέρα που πάει ο Τσίπρας στο νησί

Απεργία, συλλαλητήριο και πορείες την Πέμπτη 3 Μαΐου, ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου.

Ειδικότερα, οι φορείς του νησιού διαμαρτύρονται για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις ως «ύστατη προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης να μην αυξήσει από την 1η Ιουλίου το ΦΠΑ στα νησιά» ενώ ξεκαθάρισε πως την ερχόμενη Πέμπτη το νησί θα νεκρώσει, το συλλαλητήριο και η πορεία θα είναι πολυπληθή ενώ κανένας εκπρόσωπος δεν θα πάρει μέρος στις συνεδρίες που θα υπάρξουν στο πλαίσιο του συνεδρίου. Κάλεσαν δε και το Δήμο Λέσβου αλλά και την Περιφέρεια να κρατήσουν κλειστές τις υπηρεσίες τους την ημέρα αυτή.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς «η Περιφέρεια αν και είναι συνδιοργανωτής στο συνέδριο αυτό, το συντονιστικό των φορέων ζητά τόσο από την περιφερειάρχη όσο και από τον δήμαρχο να μη δεχτούν να μιλήσουν» ενώ κάλεσε και τους φορείς από την Χίο αλλά και τη Σάμο να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Λέσβου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μπαρούτης τόνισε ότι «ούτε η ΝΔ δεν δεσμεύθηκε ότι θα επαναφέρει το νησιώτικο ΦΠΑ στην προχθεσινή επίσκεψη του κλιμακίου της στο νησί, οπότε δεν έχουμε άλλο δρόμο από τις κινητοποιήσεις. Το μεταφορικό ισοδύναμο, είπε ο κύριος Μπαρούτης είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, μόνο του όμως δεν αρκεί.»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό «όταν θα έρθει να φέρει μαζί του τη λύση των προβλημάτων και όχι να κάνουμε για άλλη μια φορά διάλογο συμμετέχοντας στα πάνελ».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς χαρακτήρισε επικοινωνιακό τρικ το αναπτυξιακό συνέδριο ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριακος ζήτησε «να σεβαστούν επιτέλους όλοι αυτό το νησί για όλα όσα έχει περάσει»

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Απεργία και συλλαλητήριο για τον ΦΠΑ την ημέρα που πάει ο Τσίπρας στο νησί"

Μογκερίνι: Η Τουρκία να αποφεύγει κάθε ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών αρχών» διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Ειδικότερα, στην απάντησή της η κ. Μογκερίνι υπενθυμίζει ότι «το θέμα εθίγη από τους προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ στη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018». Σημειώνει ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει επανειλημμένα, μεταξύ άλλων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο του 2005 και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2015 , ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας».

Όπως επισημαίνει, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μογκερίνι: Η Τουρκία να αποφεύγει κάθε ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους"

Ο ΟΑΕΔ σας βρίσκει δουλειά μέσω… Βουλγαρίας

Ανάθεση έργου 24.800 ευρώ από τον Οργανισμό σε εταιρεία με έδρα τη γειτονική χώρα, την ώρα που το ΥΠ. ΟΙΚ. αναζητά φορολογικά έσοδα.

Με µία απόφαση που προκαλεί πλήθος ερωτηµάτων για την ηθική της διάσταση αλλά και τις πολιτικές της προεκτάσεις προχώρησε η διοίκηση του ΟΑΕ∆ τον περασµένο Νοέµβριο.Συγκεκριµένα, στις 28 Νοεµβρίου 2017 υπέγραψε σύµβαση µε την εταιρεία «Alldatafound ltd» για την ανάθεση υλοποίησης νέων προγραµµάτων απασχόλησης και νέων απαιτήσεων στο ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα του ΟΑΕ∆.

Εως εδώ όλα καλά. Μία προσεκτική, ωστόσο, ανάγνωση των λεπτοµερειών της συµφωνίας και µια αναζήτηση της συγκεκριµένης επιχείρησης αποδεικνύει ότι η εν λόγω εταιρεία, αν και έχει ιδρυτές δύο Ελληνες, δηλώνει ως έδρα το Sandanski της Βουλγαρίας από τον Οκτώβριο του 2016. Η συνεργασία ανάµεσα στην εταιρεία και τον ΟΑΕ∆ αφορά ανάθεση του Οργανισµού προς τη συγκεκριµένη για έργο που ανέρχεται στο ποσό των 24.800 ευρώ.

Το ποσό µπορεί να µη φαντάζει µεγάλο, αλλά αποκτά ξεχωριστή σηµασία αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για δηµόσιο χρήµα που εκταµιεύθηκε από τον προϋπολογισµό του Οργανισµού µε κατεύθυνση τη Βουλγαρία και ουσιαστικά εκτός από την ίδια την εταιρεία µε τα άµεσα κέρδη της, επωφελήθηκε εµµέσως και το βουλγαρικό κράτος µέσω της φορολογίας.

ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Το ηθικό και πολιτικό ζήτηµα που αναδύεται από τη συγκεκριµένη κίνηση του ΟΑΕ∆ αφορά στις δεδοµένες συνθήκες που υπάρχουν στην ελληνική οικονοµία και τα µηνύµατα που στέλνονται εµµέσως. Την ώρα που η Ελλάδα παραµένει πρωταθλήτρια στην ανεργία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς αυτή διαµορφώνεται στο 20,8% για τον Φεβρουάριο, την ώρα που είναι σε εξέλιξη το φαινόµενο του «brain drain» µε πάνω από 500.000 νέους να επιλέγουν τον δρόµο της ξενιτιάς τα τελευταία οκτώ χρόνια και εκατοντάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και να µεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε γειτονικές χώρες για φορολογικούς λόγους, η διοίκηση του ΟΑΕ∆ δίνει ένα ακόµα «χτύπηµα».

Την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι νέοι να µη φεύγουν στο εξωτερικό και να µείνουν στη χώρα και οι επιχειρηµατίες να επενδύσουν στην Ελλάδα της υπερφορολόγησης και των χαµηλών µισθών, ο δηµόσιος φορέας για την καταπολέµηση της ανεργίας δίνει δουλειές σε εταιρεία µε έδρα τη Βουλγαρία. Ο ΟΑΕ∆ µάλιστα έχει συνεργαστεί, όχι µία, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές µε µια εταιρεία που επέλεξε ως έδρα της τη Βουλγαρία, για να επωφεληθεί από τη χαµηλή φορολογία.

Με αυτήν τη λογική δίνεται εµµέσως ένα κίνητρο σε επιχειρήσεις να φύγουν στο εξωτερικό, να µεταφέρουν εκεί την έδρα τους, να επωφεληθούν των φορολογικών ελαφρύνσεων και να συνάπτουν συµβάσεις µε το ελληνικό ∆ηµόσιο. Αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους για τους οποίους χιλιάδες επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης έχουν «µεταναστεύσει» σε γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, όπου η φορολογία είναι πολύ χαµηλότερη και σε πιο λογικά πλαίσια διαµορφωµένη.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ξένες άµεσες επενδύσεις που έχουν εισρεύσει στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά συντηρούν την ανάπτυξή της, καθώς έχει γίνει πόλος έλξης για περισσότερες από 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις.

Εκτός από χαµηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ευκολότερη είναι και η πρόσβαση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία σε τραπεζικό δανεισµό. Τα επιτόκια χορηγήσεων είναι κατά 2 ή ακόµη και κατά 4 ποσοστιαίες µονάδες χαµηλότερα σε σχέση µε αυτά µε τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα µας.

Θα είχε πάντως µεγάλο ενδιαφέρον να εξηγούσε η διοίκηση του ΟΑΕ∆ µε ποια κριτήρια ανέθεσε σε µία εταιρεία µε έδρα τη Βουλγαρία δουλειές του ∆ηµοσίου, την ώρα που το υπουργείο Οικονοµικών εξαγγέλλει σαφάρι µε στόχο τις επιχειρήσεις που µετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια σε ξένες χώρες και ειδικά στα γειτονικά Βαλκάνια, µε σκοπό να διαπιστώσει αν οι µεταφορές έδρας πραγµατοποιήθηκαν καθαρά για φορολογικούς λόγους.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΑΕΔ σας βρίσκει δουλειά μέσω… Βουλγαρίας "

Μητροπολίτης Ηλείας για Ρομά: «Εμείς τους βοηθάμε κι αυτοί μας κλέβουν!»

Παράπονα από τους Ρομά έχει ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός γιατί δεν αντιδρούν θετικά στη μεγάλη στήριξη που προσφέρει με έργα επί σειρά ετών η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.
Ο ποιμενάρχης έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στους έλληνες ρομά που βρίσκονται στο νομό Ηλείας,  όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα ουσίας  αλλά δυστυχώς υπάρχουν ρομά που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.
Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, θα συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Πάτρα την Κυριακή στις 7 το απόγευμα αφού προσκλήθηκε από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομ.
Η πρόσκληση προς τον Μητροπολίτη
«Πολυσέβαστε Γέροντα, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ. Γερμανέ ασπαζόμενοι την δεξιά σας, παρακαλούμε να δεχθείτε εκ προοιμίου την έκφραση της βαθιάς και ειλικρινούς αγάπης μας και αφοσίωσης στο πρόσωπό σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην δισέλιδη επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ ο σεβασμιώτατος  μητροπολίτης Ηλείας και με την οποία τον προσκαλούν την Κυριακή στις 29 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Μόλο Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της πόλης.
Ο φετινός εορτασμός εστιάζει στην προβολή του τοπικού ρομά πολιτιστικού στοιχείου και διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με τους δήμους Πατρέων και Ηρακλείου Κρήτης καθώς και τις αντίστοιχες περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Δύο εκπρόσωποι
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης αναφερόμενος στην εκδήλωση, δήλωσε: «Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ενδιαφέρεται για τους Ρομά, τους βοηθάμε ουσιαστικά, έχουμε βρεφονηπιακό σταθμό, έχουμε δημοτικό σχολείο, έχω προτείνει να τους φτιάξουμε οικισμό και κάθε μέρα τους βοηθάμε ουσιαστικά για να ανεβούμε ψηλότερα, να μην μείνουνε στη θέση που βρίσκονται σήμερα και για το λόγο αυτό έδειξα το ενδιαφέρον  να συμμετάσχει  η Ιερά Μητρόπολη, με δύο εκπροσώπους μας τον ιεροκήρυκα αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο και τον π. Βασίλειο Μονόλιθο, εφημέριο της Αγίας Άννης στην  Αμαλιάδα. Θα τους δώσω ένα μήνυμα που θα αναγνώσει ο π. Φιλάρετος για να φανεί το ενδιαφέρον της μητροπόλεώς μας. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια πολύ καλή εκδήλωση και η ενότητα πάντοτε  φέρνει ανύψωση και δίνει και στόχους για βελτίωση της θέσεως »
«Δεν είμαι ικανοποιημένος…»
Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των Ρομά στην ουσιαστική στήριξη που τους προσφέρει απλόχερα η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ο κ.κ. Γερμανός δήλωσε με παράπονο:
«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις θετικές αντιδράσεις. Δεν βλέπω βελτίωση. Η βελτίωση είναι στον βρεφονηπιακό σταθμό πράγματι , γιατί εκεί τα παίρνουμε από βρέφη, μεγαλώνουμε μέσα στον βρεφονηπιακό σταθμό όπου φιλοξενούμε το νηπιαγωγείο της ενορίας και στη συνέχεια πάνε στο δημοτικό σχολείο οπότε είναι προπαρασκευασμένα και κάθε μεσημέρι περίπου 70 παιδιά του δημοτικού μαζί με του νηπιαγωγείου και του βρεφονηπιακού σταθμού σιτίζονται το μεσημέρι εκεί».
Η έκπληξη του δημάρχου Ήλιδας
Και ο σεβασμιώτατος συνέχισε:«Σε μια γιορτούλα που κάναμε εκεί, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με ρώτησε «σεβασμιώτατε αυτά τα παιδιά είναι από εδώ;» και του απάντησα: «Από εδώ είναι…Από τη Νέα Υόρκη τα φέραμε Χρήστο μου;». Επτά άτομα προσωπικό εκεί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Όμως παρά ταύτα ήρθε ρομά στον βρεφονηπιακό σταθμό να χαλάσει το αλεξικέραυνο για να πάρει το μολύβι! Αυτό λοιπόν μπορεί να με ικανοποιεί; Εμείς κάνουμε τόσες προσπάθειες να τους ανεβάσουμε ψηλά και αυτοί δεν ανταποκρίνονται. Όταν βλέπω μερικούς μεθυσμένους, όταν βλέπω μικρά παιδιά να τα στέλνουν να διακονέψουν αντί να τα στείλουν στο σχολείο, μπορώ να είμαι ικανοποιημένος; Εμείς όμως προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ελπίζοντας ότι θα τους αλλάξουμε»
Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο μητροπολίτης Ηλείας δήλωσε: «Στην απόλυτη πλειοψηφία τους οι ρομά του νομού μας είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Παντρεύονται στις εκκλησίες, βαπτίζουν τα παιδιά τους, κάνουν τις κηδείες τους»
patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Ηλείας για Ρομά: «Εμείς τους βοηθάμε κι αυτοί μας κλέβουν!»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news