facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ για τον 25ο Ποδηλατικό Γύρο Αθήνας

Αυτή την Κυριακή, 29 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 25ος Ποδηλατικός Γύρος και θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ τροποποιήσεις θα γίνουν στις διαδρομές λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της πόλης των Αθηνών την Κυριακή 29/4/2018. Αυτές θα ισχύουν για το χρονικό διάστημα σταδιακά από 09:00 έως πέρατος (περίπου 13:30). Ωστόσο, θα καθοριστεί ανάλογα των κυκλοφοριακών συνθηκών και των μέτρων της Τροχαίας.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στο πληροφοριακό κέντρο ΟΑΣΑ τηλ. 11 185.

Διαδρομές:

-13 χλμ: Εκκίνηση 10:00 Πλ. Συντάγματος (Ύψος Ερμού): Φιλελλήνων – Λ. Αμαλίας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Βασ. Όλγας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Κόμβος Hilton ( αριστερά) – Λ. Βασ. Σοφίας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Πανεπιστημίου – 28ης Οκτωβρίου (δεξιά) – Κεφαλληνίας (αριστερά) – Αχαρνών (αριστερά) – Πλατεία Βάθη (προς Μάρνη) – Μάρνη – Καρόλου – Πλ. Καραϊσκάκη -Δεληγιώργη – Λεωνίδου – Λεωνίδου (διασχίζουμε την Ιερά Οδό) – Ιάκχου – Περσεφόνης(αριστερά) – Πειραιώς (αριστερά) – Σταδίου – Πλ. Συντάγματος (κάτω μέρος) τερματισμός.

-3,5 χλμ: Εκκίνηση 10:30 επί της Λ. Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή: Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Ομόνοια – Σωκράτους (αριστερά) – Πειραιώς (αριστερά) -Σταδίου – πλ. Συντάγματος (τερματισμός)

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ για τον 25ο Ποδηλατικό Γύρο Αθήνας"

Απάντηση Κοντονή στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης για το «καταφύγιο τρομοκρατών»

Επιστολή - απάντηση στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «καταφύφιο τρομοκρατών», έστειλε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο: «Μέσω της διπλωματικής οδού κοινοποιήθηκε σήμερα η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή στον ομόλογό του Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας κ. Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, σε όσα ανέφερε στην από 19/4/2018 επιστολή του προς τον Έλληνα Υπουργό».

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Απντουλχαμίτ Γκιουλ, σύμφωνα με πηγές των τουρκικών ΜΜΕ ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει γίνει ένα ασφαλές λιμάνι των εγκληματιών της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του ο Γκιουλ προς τον Κοντονή, ανέφερε ότι «η Ελλάδα γίνεται τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες» ενώ ζητούσε και την έκδοση των «8» το συντομότερο δυνατό.

«Από το 2016, οπότε και έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η Ελλάδα έχει αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες από τη χώρα μας και έχει αρνηθεί επανειλημμένως να εκδώσει τους στρατιωτικούς στην Τουρκία. Η απόφαση του δικαστηρίου για την "απελευθέρωση" του ενός έχει αναστατώσει την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει καταδικάσει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά στη συνέχεια έδωσε καταφύγιο και προστάτευσε τους τρομοκράτες που ευθύνονται για αυτό, κάτι που έχει επισκιάσει την ελληνοτουρκική αλληλεγγύη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο Γκιουλ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Κοντονή στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης για το «καταφύγιο τρομοκρατών»"

Σπαρτινός (ΣΥΡΙΖΑ): Οταν λέγαμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, δεν εννοούσαμε κανένα κατάστημα [βίντεο]

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που χρησιμοποιούσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

Πλέον βρίσκονται στην κυβέρνηση και η πραγματικότητα έχει αναγκάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χαμηλώσει το συγκεκριμένο σύνθημα. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον πως το σχολιάζουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, ο οποιίος όταν ρωτήθηκε και για το επίμαχο προεκλογικό σύνθημα, είπε πως όσοι το έλεγαν εννοούσαν τις πρώτες κατοικίες και όχι τα καταστήματα. «Ουδέποτε η κυβέρνηση έλεγε προεκλογικά κανένα μαγαζί στα χέρια τραπεζίτη. Ελεγε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη εννοώντας την πρώτη κατοικία» είπε ο κύριος Σπαρτινός.

Το πρωί μίλησε στον ΑΝΤ1 και απάντησε ξανά για το σύνθημα.



Μιλώντας το 2015 σε τοπικό ραδιοσταθμό της Πάρτας, ο κ. Σπαρτινός ερωτηθείς για το προεκλογικό σύνθημα που είχε αναφέρει και ο κ. Τσίπρας στην προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» , είπε ότι ήταν ένα σύνθημα για αυτούς που δεν είχαν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια!

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπαρτινός (ΣΥΡΙΖΑ): Οταν λέγαμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, δεν εννοούσαμε κανένα κατάστημα [βίντεο]"

Ν. Κοτζιάς: Πρώτα συμφωνία για το όνομα, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Για σαφή θέση της Ελλάδας ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στην erga omnes ονομασία «και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά στο υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, συζήτησαν για τη Ρωσία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το ζήτημα του Αφγανιστάν και τα δυτικά Βαλκάνια. Ο Έλληνας υπουργός είχε, επίσης, μία σειρά συναντήσεων, με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε, όσον αφορά στη Ρωσία, έγινε μία συζήτηση, όπου υπογράμμισε ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο Συμβούλιο, είναι καλό να λέγονται και απ’ ευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία. Όσον αφορά, δε, την κρίση του Νότου, έκανε μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Κοτζιάς: Πρώτα συμφωνία για το όνομα, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Ζάεφ: Η λύση του ονοματολογικού «κλειδί» για τις ενταξιακές συνομιλίες

Η ΠΓΔΜ αναμένει ότι θα εξασφαλίσει σύντομα μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και θα αυξήσει τις προσπάθειές της για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ αφού συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε επιτυχώς το ζήτημα του ονόματος. Η επίλυση του ζητήματος αυτού θα ανοίξει τις πόρτες για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και για να μπούμε στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι «πιο ορατές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές».

Ο Τουσκ βρίσκεται στα Σκόπια για μια περιφερειακή συνάντηση αρχηγών κρατών στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας, των μόνων πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Η λύση του ονοματολογικού «κλειδί» για τις ενταξιακές συνομιλίες"

Για συμφωνία για το χρέος μέχρι 21 Ιουνίου επιμένει να μιλά ο Τσακαλώτος

Αν και ο Σεντένο παρέπεμψε τις αποφάσεις για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος – Μετά τον Αύγουστο θα υπάρχει «ενισχυμένη παρακολούθηση»


Συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι τις 21 Ιουνίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία απόφασης που θα οδηγήσει στη λήξει του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. Πάντως, η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο,
που ερωτηθείς για το χρέος ανέφερε ότι «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εάν χρειαστεί με τη λήξη του προγράμματος».






apofasi_xreos


Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρξει μια «ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις».

Αναλυτικά, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:

«Υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου, που είναι αυτό που θέλαμε, υπογραμμίστηκε ότι θα έρθουν οι θεσμοί στις 14 Μαΐου στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία, υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις. Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους για το ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε.

Τέλος η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Για συμφωνία για το χρέος μέχρι 21 Ιουνίου επιμένει να μιλά ο Τσακαλώτος"

Σεντένο: Μετά την αξιολόγηση οι αποφάσεις για το χρέος

Με θετικές αναφορές για την αναπτυξιακή στρατηγική, ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και επισημάνσεις για τη μετα-μνημονιακή «ενισχυμένη» εποπτεία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια. Στόχος να ληφθούν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις στο Eurogroup του Ιουνίου.

«Τον Ιούνιο οι υπουργοί θα αποφασίσουν επί όλων των στοιχείων, που θα διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. «Αυτό είναι πολύ καλό νέο» είπε, ενώ σημείωσε πως με το πρόγραμμα να οδεύει προς το τέλος του «ετοιμάζουμε την μετά το πρόγραμμα περίοδο».



Παράλληλα ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική «ιδιοκτησία» της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για τη μετα-μνημονιακή εποπτεία. Αναφορικά με το το χρέος, σημείωσε πως η τελική απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθεί, εφόσον χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος και υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι συζητήσεις αυτές, όπως είπε, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για το χρέος, θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ουσιαστικά στη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα του χρέους, αφού η Γερμανία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στη γαλλική πρόταση για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του θέλουν να υπάρξει μία άλλη σύνδεση: αυτή των μέτρω ελάφρυνσης με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σημειώνεται πάντως ότι τη γαλλική πρόταση στηρίζουν η Κομισιόν, η ΕΚΤ (όπως προκύπτει και από τις σημερινές δηλώσεις του Μπενουά Κερέ) και φυσικά το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται να τη θεωρεί και προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Παρά τις διαφωνίες πάντως βασικός στόχος παραμένει να ληφθεί συνολική απόφαση για έξοδο από το πρόγραμμα, εποπτεία μετά το τέλος του και ελάφρυνση του χρέους στις 21 Ιουνίου.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεντένο: Μετά την αξιολόγηση οι αποφάσεις για το χρέος"

Πρωτοφανής επίθεση Τσαβούσογλου στον ελληνικό Τύπο: Εγείρουν κατηγορίες που δεν ευσταθούν εναντίον της Τουρκίας - Κάνουν ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών

Ευθεία επίθεση στον ελληνικό Τύπο και στην κυβέρνηση εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μία απόπειρα να ρίξει όλες τις ευθύνες στη χώρα μας για την ένταση στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε στο πρακτορείο Dogan και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος επικαλούταν δήλωση Έλληνα πολιτικού για τη δυνατότητα της Ελλάδας να βρίσκεται στην Άγκυρα σε μία ώρα, υπενθύμισε ότι ο χρόνος πτήσης από τη μία πλευρά του Αιγαίου στην άλλη διαρκεί λίγα μόλις λεπτά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να καταστήσει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, σπεύδοντας, ωστόσο, να "προειδοποιήσει" την Ελλάδα να μην κάνει κινήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σε δυσμενή θέση την Τουρκία.
Εν συνεχεία ο Τσαβούσογλου έστρεψε τα βέλη του στα ελληνικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι εγείρουν κατηγορίες που δεν ευσταθούν εναντίον της Τουρκίας επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι «προκαλούν ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών», ενώ ευχήθηκε η Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Από κει και πέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέστησε να αποφεύγονται τα άστοχα και άτοπα σχόλια και οι προβοκατόρικες κινήσεις, ως προϋπόθεση για να λυθούν οριστικά και δίκαια οι ανοιχτές υποθέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Πηγή ρεπορτάζ: t24.com.tr
enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοφανής επίθεση Τσαβούσογλου στον ελληνικό Τύπο: Εγείρουν κατηγορίες που δεν ευσταθούν εναντίον της Τουρκίας - Κάνουν ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών"

Μαντέψτε ποιοι μασαμπούκωναν τα λεφτά της UNICEF και φάγαμε σούτ

Διαβάζεις Grexit από τη Unicef επειδή τα λαμόγια έκαναν πλιάτσικο στο ταμείο και μασαμπούκωναν

Λες να το ψάξεις λίγο παραπάνω...

Ποια είναι η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Unicef;
Μα εδώ και 2 χρόνια η Σοφία Τζιτζίκου (από Μάιο του 2016)

Μεγάλη ακτιβίστρια, "ανθρωπίστρια", με κοινωνικούς αγώνες, περγαμηνές, εθελοντισμούς και... υποψήφια στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα που την πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη και ξεφτίλισε τη χώρα διεθνώς, λέει ότι για το φαγοπότι φταίει το προηγούμενο ΔΣ... στο οποίο ήταν αντιπρόεδρος και ο Κατρούγκαλος μέλος

Ρε! ένας από δαύτους να μην είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ & ΛΑΜΟΓΙΟ; ΕΝΑΣ;







Διαβάστε Περισσότερα » "Μαντέψτε ποιοι μασαμπούκωναν τα λεφτά της UNICEF και φάγαμε σούτ"

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία προνομιακή μεταχείριση για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Με αμείωτη ένταση η Άγκυρα εμμένει στην τακτική των «εμπρηστικών» δηλώσεων και των προκλήσεων σε ό,τι αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς μετά το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, έσπευσε να απαντήσει στον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη.

«Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο: «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ελληνική βουλή, αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας, υπό τον μανδύα της’ αλληλεγγύης προς τα μέλη της Ένωσης’ είδαμε ότι συνεχίζει τη συνήθεια να αποφασίζει με ύφος ειδικού. Με αυτές τις δηλώσεις τους, που βασίζονται σε απόψεις Κυπρίων και Ελλήνων σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χάνουν κάθε μέρα που περνάει περισσότερο την αξιοπιστία τους. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις που στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης».

Και συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι Έλληνες στρατιώτες, που παραβίασαν τον τουρκικό νόμο, δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Καταδικάζουμε αυτή την αντίληψη διπλοπροσωπείας η οποία όταν θέλει θυμάται το κράτος δικαίου και όταν συμφέρει δεν διστάζει να προβεί σε δηλώσεις που έχουν την έννοια της παρέμβασης στην δικαστική διαδικασία».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία προνομιακή μεταχείριση για τους Έλληνες στρατιωτικούς "

Εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ: Μήνυση κατά της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης

Μήνυση κατά της Μαρίας Παπασπύρου Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης υπέβαλλαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κάνοντας λόγο για μια ακραίως πολιτικά κατευθυνόμενη και μεροληπτική διενέργεια των ελέγχων στο Κέντρο, υπό την καθοδήγηση της Γενικής Επιθεωρήτριας, με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων απόκρυψης στοιχείων ή και χάλκευσης αυτών.

Το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει εκφοβισμό, στοχοποίηση και προσπάθεια χειραγώγησης των υπαλλήλων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., υπό την καταχρηστική καθοδήγησή της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κατά την διάρκεια των ελέγχων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με απροκάλυπτο και κραυγαλέο τρόπο αλλά και την απόκρυψη για σχεδόν ένα χρόνο των καταγγελιών του Σωματείου για κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των 8 εκατομμυρίων Ευρώ από την νυν Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

«Η απόκρυψη της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για σχεδόν ένα χρόνο των καταγγελιών του Σωματείου αναφορικά με παράτυπους και παράνομους διορισμούς μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων άνω των 900 ατόμων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από την νυν Διοίκηση και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου όπως και η προκλητική ασυλία που παρέχει σε παράνομους εργολάβους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. – οι οποίοι μάλιστα έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο - την ίδια στιγμή που ως σύγχρονος «Ιαβέρης» κατατρέχει απλούς υπαλλήλους του Κέντρου εξυπηρετώντας το σχέδιο του κ. Πολάκη για την εξόντωση πολιτικών του αντιπάλων, στοιχειοθετούν, εις βάρος της, σοβαρές αξιόποινες πράξεις για τα αδικήματα: α) της άμεσης και απλής συνέργειας σε κακουργηματική απιστία, σχετικά με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, ύψους 8.000.000 Ευρώ σε συνδυασμό με το Νόμο περί Καταχραστών του Δημοσίου (Ν.1608/1950), β) της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, γ) της Υπόθαλψης Εγκληματία Τετελεσμένης και σε Απόπειρα, δ) της Απόπειρας παράνομης βίας, ε) της Ψευδούς Καταμήνυσης. Με Σεβασμό και Εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, θα παραμείνουμε μέχρι τέλους Αμετακίνητοι στην υπεράσπιση της Αλήθειας και της επαγγελματικής μας Αξιοπρέπειας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση της ΝΔ

Η ΝΔ σημειώνει πως όσα καταγγέλλονται στη μήνυση που κατέθεσε το σωματείο εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, εγείρουν σειρά ερωτημάτων που χρήζουν άμεσης απάντησης από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τονίζει η Πειραιώς, αναφέρεται ότι υπήρξε συνειδητή προσπάθεια απόκρυψης των καταγγελιών των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τη διορισμένη από τη σημερινή κυβέρνηση, διοίκηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι η κ. Παπασπύρου αγνόησε και τις καταγγελίες τους για παράνομους διορισμούς 900 και πλέον ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τη σημερινή διοίκηση του οργανισμού και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

«Όλα τα παραπάνω, αλλά και όσα αναφέρονται περί στοχοποίησης υπαλλήλων υπό την καθοδήγηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ενισχύουν τη θέση μας περί συμπαιγνίας, με στόχο - μεταξύ άλλων - την ενοχοποίηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Κατόπιν τούτων, απομένει μόνον η διαλεύκανση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξει το καθήκον της, διερευνώντας άμεσα τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες», επισημαίνει η ΝΔ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ: Μήνυση κατά της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης"

Απίστευτος Πολάκης: Χαρακτήρισε «μπούρδες» τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας!

Σκηνές απείρου κάλλους με τον Παύλο Πολάκη να αμφισβητεί ακόμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία στη Βουλή.

Μάλιστα ο κ. Πολάκης απαίτησε εξηγήσεις ακόμα και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί για την υπόθεση του Ντυνάν.

Ο Πρόεδρος της εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και ο βουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Γεωργαντάς του εξήγησαν ότι με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η εξεταστική της Βουλής δεν μπορεί να ανοίξει απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς. “Μόνο οικονομικοί εισαγγελείς και εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έχουν δικαίωμα να ανοίγουν απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς. Όλοι οι υπόλοιποι χρειάζονται έγκριση δικαστικού οργάνου ” είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς προσπαθώντας να εξηγήσει στον Υπουργό τη διαδικασία του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τότε ο Παύλος Πολάκης «εξερράγη» χαρακτηρίζοντας τον κώδικα ποινικής δικονομίας... μπούρδες! «Αυτά είναι μπούρδες» είπε εμφατικά.

« Αυτό είναι το κράτος δικαίου» απάντησε ο κ. Γεωργαντάς.

«Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Είναι κράτος κουκουλώματος» συνέχισε ο κ. Πολάκης.

Όμως τα παράδοξα του κ. Πολάκη δεν τελείωσαν εκεί. Συνέχεια τα έβαλε και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι έχουν αμελήσει το ζήτημα ανοίγματος των λογαριασμών. “ Τι λέτε ρε παιδιά; Καλά ρε παιδιά τι κάνετε τόσο καιρό; Γιατί δεν ζητήσατε άνοιγμα λογαριασμών; Εδώ υπάρχει θέμα” είπε ο κ. Πολάκης. Με απολογητικό ύφος ο κ. Λάππας πήρε τον λόγο : “Υπουργέ μου δεν είναι έτσι. Η Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής μας είπε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για να γίνει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από την εξεταστική” είπε επαναλαμβάνοντας ότι μόνο οικονομικοί εισαγγελείς και εισαγγελέας κατά της διαφθοράς μπορεί να ανοίξει απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς.

“ Ε τότε να πάτε στο ΣΔΟΕ. Γιατί δεν ζητάτε από το ΣΔΟΕ να ανοίξει λογαριασμούς; Και να προσθέσετε και το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ”.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτος Πολάκης: Χαρακτήρισε «μπούρδες» τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας!"

24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 30 Μαΐου

Την προκήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας, στις 30 Μαΐου, ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι οι αντιπροσωπευτικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών που συγκροτούν την Κοινωνική Συμμαχία, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΟΕΕ, ΠΙΣ, ΠΦΣ, ΑΓΣΣΕ, αντιδρώντας στις ασκούμενες πολιτικές από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, αποφάσισαν να ορίσουν την 30ή Μαΐου ως ημέρα πανεθνικής δράσης ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, την υπερφορολόγηση. Τη συγκεκριμένη ημέρα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη γενική απεργία και σειρά άλλων δράσεων, με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια, τέρμα στις θυσίες των εργαζομένων».

Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία της 30ής Μαΐου με το διεκδικητικό της πλαίσιο, που ψηφίστηκε στο Γενικό Συμβούλιο της 2ας του Απρίλη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι διεκδικήσεις είναι οι εξής:

«Αυξήσεις στους μισθούς. Υπολογισμό της διετίας 16-17 για τη μισθολογική εξέλιξη. Καμία αλλαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό, που μειώνει τις συντάξεις μέχρι 40%.

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 15%.

Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία.

Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4369/2016) για την αξιολόγηση. Συνεχίζουμε την απεργία–αποχή και στον νέο κύκλο αξιολόγησης.

Μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις, μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ και, ιδιαίτερα, στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των περιφερειών, κλπ».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 30 Μαΐου"

Παραδοχή Τσακαλώτου για πιθανή αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία

Οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ε.Ε. θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης, παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. "Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο", ανέφερε συγκεκριμένα.

Ουσιαστικά ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι και τη μετά μνημονίου εποχή θα συνεχίζονται οι αξιολογήσεις που προβλέπονται από τους όρους του Προγράμματος, δηλαδή 4 το χρόνο (σ.σ. αν και στην πράξη ποτέ δεν έγιναν τόσο συχνά στην Ελλάδα λόγω των μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων).

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό βρίσκεται ξεκάθαρα στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις εκδοχές της "καθαρής" εξόδου που όμως δεν είναι και τόσο... καθαρή η "ενισχυμένη επιτήρηση", η οποία βασίζεται στον Κανονισμό 472/2013 (δημοσιονομικό σύμφωνο). Πρόκειται για μία λύση ανάμεσα στην επιλογή μιας "τυπικής" παρακολούθησης της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα (με 6μηνιαίες αποστολές όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη) ή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM (η οποία δεν συνιστά ούτε στις Βρυξέλλες ένα κραταιό σενάριο αυτή τη στιγμή).

Όπως έγραφε προ ημερών το Capital.gr η "ενισχυμένη επιτήρηση" περιλαμβάνει όρους και ρήτρες παρακολούθησης πολύ πιο αυξημένες από αυτές που τυγχάνουν τα κράτη που έχουν βγει από τα δεσμά του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων τακτικές αποστολές προόδου με 3μηνες εκθέσεις αναφοράς.

Η ανάπτυξη

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα πως η Αθήνα ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

"Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς", επεσήμανε. "Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί".

Διευκρινίσεις από κύκλους του ΥΠΟΙΚ

Σε διευκρινίσεις προχώρησαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, "με αφορμή ορισμένες πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους Financial Times", όπως αναφέρουν.

"Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη". Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδοχή Τσακαλώτου για πιθανή αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία"

DW:Δημοσιονομική πειθαρχία και μετά τον Αύγουστο

Τη στρατηγική του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο ελληνικό ζήτημα και γενικότερα στην ευρωζώνη επιχειρούν να σκιαγραφήσουν σημερινά, εκτενή δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο.
Με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής ενόψει του κρίσιμου Γιούρογκρουπ στη Σόφια, αλλά και προπαρασκευαστικά έγγραφα που έχουν ετοιμάσει οι επιτελείς του, η οικονομική επιθεώρησηHandelsblatt εκτιμά ότι ο Όλαφ Σολτς δεν πρόκειται να μεταβάλει ριζικά τη γερμανική πολιτική για την ευρωζώνη σε σχέση με τον προκάτοχό του. Για το ελληνικό ζήτημα εκτιμάται ότι θα ήταν διατεθειμένος να δεχθεί ελάφρυνση του χρέους, αλλά υπό προϋποθέσεις. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, «ο μηχανισμός (ελάφρυνσης) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να διατηρηθεί μόνο εάν η Ελλάδα, επί τη βάσει μίας τακτικής αξιολόγησης, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως αυτές προκύπτουν από την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας».
Σύμφωνα με την Handelsblatt «ο συνδυασμός διευκολύνσεων για το χρέος και περαιτέρω μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την Αθήνα να προχωρήσει πραγματικά χωρίς βοήθεια μετά τον Αύγουστο. Επισήμως όλοι είναι πεπεισμένοι γι' αυτό. Η Κομισιόν ωστόσο, σε εμπιστευτικό έγγραφό της, αποφεύγει να δεσμευθεί οριστικά. Αναφέρει μεν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Αθήνα θα τα βγάλει πέρα χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης του ESM. Σε αυτό συμβάλλει και η εκταμίευση μίας ακόμη μεγάλης δόσης ύψους 11,7 δις ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, η οποία θα κατ΄αρχήν θα διασφαλίζει την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας. Αλλά οριστική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνον στο τέλος του προγράμματος» αναφέρεται στο έγγραφο.
Προβληματισμός στο Βερολίνο για το ΔΝΤ
Προς συζήτηση ακόμη οι όροι για την όποια συμμετοχή του ΔΝΤ στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας
Προς συζήτηση ακόμη οι όροι για την όποια συμμετοχή του ΔΝΤ στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας
Εκτενής ανάλυση για το ελληνικό ζήτημα και στην εφημερίδα Die Welt, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι, με λογιστικούς όρους τουλάχιστον, δεν «συμφέρει» η συνεισφορά του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης: «Το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ανέρχεται σε 86 δις ευρώ. Σε αυτά το ΔΝΤ θα συμμετείχε πιθανότατα μόνο με 1,6 δις. Σε αυτή την περίπτωση οι πιστωτές θα είχαν να ζυγίσουν από τη μία πλευρά μία άφεση χρέους περίπου εκατό δις επί συνόλου 330 δις και από την άλλη πλευρά το 1,6 δις που προσφέρει το ΔΝΤ, εφόσον δεν δεχθεί να κάνει άλλη παραχώρηση. Ο (υπουργός Οικονομικών Όλαφ) Σολτς βρίσκεται σε ένα δίλημμα που δεν επιλύεται εύκολα. Διότι ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί να μετεξελίξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπουργοί θέλουν να απεγκλωβίσουν το ΔΝΤ από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης».
«Ο Σολτς μπροστά στο ελληνικό ζήτημα» επιγράφεται ανάλυση στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στην ομοσπονδιακή Βουλή εντείνεται η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Αθήνα». Και επισημαίνει ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στο Βερολίνο, υπέβαλε αίτημα να περάσει από έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου οποιαδήποτε, ακόμη και ανεπίσημη, δέσμευση για διευκολύνσεις χρέους προς την Αθήνα». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «ιδιαίτερα το ΔΝΤ εξαρτά τη συμμετοχή του με κεφάλαια στο πρόγραμμα από τη διάθεση των Ευρωπαίων να ελαφρύνουν το άχθος του χρέους κατά τρόπο που η (ανα)χρηματόδότησή του να μην ανακόπτει την οικονομική ανάπτυξη και να μην αποθαρρύνει τους εν δυνάμει πιστωτές».
Φρεγάτες έναντι διευκολύνσεων για το χρέος;
Συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου στη δέσμευση για πιθανές ελαφρύνσεις χρέους ζητούν οι Φιλελεύθεροι
Συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου στη δέσμευση για πιθανές ελαφρύνσεις χρέους ζητούν οι Φιλελεύθεροι
Η εφημερίδα Bild επανέρχεται στην πιθανή πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί αντάλλαγμα για τη στήριξη της Γαλλίας στην υπόθεση του ελληνικού χρέους. Ήδη την Τετάρτη η εφημερίδα είχε αποκαλύψει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων θα έθετε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στη Βουλή. Στο σημερινό της ρεπορτάζ αναφέρει: «Επί δύο ώρες συζητούσαν οι βουλευτές γι αυτό το ζήτημα. Η αντιπολίτευση προσπαθούσε να σύρει τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς στην Ολομέλεια. Το αίτημα απορρίφθηκε. Όπως απορρίφθηκε και το αίτημα του FDP να απαιτηθεί η συγκατάθεση της Ομοσπονδιακής Βουλής για μία νέα άφεση χρέους».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Δημοσιονομική πειθαρχία και μετά τον Αύγουστο"

ΟΟΣΑ: Αυξημένα βάρη από φόρους και εισφορές για τα ελληνικά νοικοκυριά

Aυξανόμενα βαίνουν τα φορολογικά βάρη για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως επιβεβαιώνει και νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα για τις οικογένειες με δύο παιδιά, στις οποίες εργάζεται ένα μέλος, η Ελλάδα τη δεύτερη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Στην Ελλάδα φόροι εισοδήματος και εισφορές των εργαζομένων τρώνε το 26% του μισθού, ενώ εάν προσθέσουμε και τις εισφορές των εργοδοτών η επιβάρυνση ανέρχεται στο 40,8%. Η χώρα μας εμφανίζει το 14ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών- μελών του ΟΟΣΑ και αρκετά υψηλότερο του μέσου όρου, που διαμορφώνεται στο 35,9%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οργανισμού η επιβάρυνση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά ρόλο έχει σαφώς διαδραματίσει και η επιβάρυνση μέσω του φόρου εισοδήματος. Φέτος τις πιέσεις θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω ο ΕΦΚΑ, ενώ εάν από την επόμενη χρονιά έρθει και η μείωση του φορολογικού ορίου, όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε τα βάρη θα πολλαπλασιαστούν.

Στην περίπτωση της χώρας μας η αύξηση της επιβάρυνσης το 2017 ήταν 0,31 ποσοστιαιες μονάδες και ήταν η τέταρτη υψηλότερη, μετά από εκείνες της Τουρκίας (+0,4 π.μ.), της Τσεχίας (+0,36 π.μ.) και του Μεξικού (+0,34 π.μ,) και ενώ συνολικά στη ζώνη των μελών του οργανισμού καταγράφεται πτώση κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες.

Συνολικά στον ΟΟΣΑ η επιβάρυνση αυξήθηκε σε 18 από τα 35 κράτη μέλη, ενώ μειώθηκε σε 16, με το Λουξεμβούργο να έχει τα πρωτεία, και έμεινε σταθερό σε μία, στη Χιλή.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν ότι στις οικογένειες δύο παιδιών με ένα μισθό η φορολογική «σφήνα» (tax wedge), όπως την ονομάζει, ήταν στο 39,4% στη Γαλλία, με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ακολουθούν με ποσοστά μεταξύ 38% και 39%. Οι χαμηλότερες επιβαρύνσεις σε αυτή την κατηγορία καταγράφονται στη Ζηλανδία (6,4%), τη Χιλή (7%) και την Ελβετία (9,1%).

Ο μέσος όρος επιβάρυνσης στον ΟΟΣΑ για τετραμελείς οικογένειες, στις οποίες μπαίνει μόνο ένα μισθός στο σπίτι, είναι 26,1%, δηλαδή σχεδόν 13 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα. Πάντως οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία καταγράφονται στην Αυστραλία (2,7 ποσοστιαίες μονάδες) στην Ιρλανδία (2,6 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Λετονία (1,06 ποσοστιαίες μονάδες). Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε Πολωνία (4,3 π.μ.) και Ουγγαρία (3,05 π.μ.).

Στις οικογένειες με δύο παιδιά στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς η επιβάρυνση για την Ελλάδα παραμένει στο 39% και είναι και πάλι μεταξύ των υψηλότερων. Στις πρώτες θέσεις οι συνήθεις ύποπτοι: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία.

Για μεμονωμένα άτομα (χωρίς παιδιά) το 2017 τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης καταγράφονται στο Βέλγιο (40,5%), τη Γερμανία (39,3%), τη Δανία (35,8%), ενώ τα χαμηλότερα στη Χιλή (7%), το Μεξικό (11,2%) και την Κορέα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Αυξημένα βάρη από φόρους και εισφορές για τα ελληνικά νοικοκυριά"

Το Βερολίνο λέει «όχι» σε αυτόματο μηχανισμό για το χρέος

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα ενεργοποιείται μόνον αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του προγράμματος, υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Handelsblatt και αναμεταδίδει η Καθημερινή.

«Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της», ξεκαθαρίζει το έγγραφο, αναφερόμενο στη λεγόμενη γαλλική πρόταση, που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η στάση αυτή της Γερμανίας παρουσιάστηκε στο Washigton Club, στο οποίο το Βερολίνο έθεσε θέμα ετήσιας επαναξιολόγησης της κατάστασης στην Ελλάδα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Η Γερμανία θέλει, προφανώς, να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική και μετά το μνημόνιο, και βλέπει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ως ένα μέσο άσκησης πίεσης για να πετύχει αυτόν τον στόχο. «Ο μηχανισμός», σημειώνει το έγγραφο, «μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Το έγγραφο κάνει αναφορά ακόμη και σε ένα «αυτόματο φρένο», δηλαδή στη διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι όροι αυτοί, ωστόσο, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ούτε και το ΔΝΤ, που τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού.

Οπως αποκαλύπτει 18σέλιδο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, η Κομισιόν προτείνει να χορηγείται υπό όρους μόνο ένα μέρος της βοήθειας και συγκεκριμένα τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, προτείνει να χορηγούνται κάθε χρόνο, από το 2019 ώς το 2022, από 950 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μικρότερα ποσά. Πρόκειται προφανώς για τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό, στον οποίο έκανε αναφορά προχθές σε συνέντευξή του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Στο σχετικό έγγραφό της, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κίνητρο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική και να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματός της με τον ESM. Προφανώς, όμως, για τη γερμανική κυβέρνηση κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό.

Από την άλλη μεριά, βεβαίως, όπως επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Γερμανία εξακολουθεί να θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν θέλει να εξαρτάται η ελάφρυνση του χρέους από προϋποθέσεις, γιατί έτσι δεν είναι σε θέση να συντάξει μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητάς του. Αν τα μέτρα ελάφρυνσης δεν είναι δεδομένα, δεν μπορεί να τα εντάξει στο μοντέλο του. Με το ίδιο σκεπτικό αναμένεται να αντιδράσουν αρνητικά σε μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση και οι αγορές, οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε απαγορευτικά ύψη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βερολίνο λέει «όχι» σε αυτόματο μηχανισμό για το χρέος"

Από 2 έως 18 Μαΐου οι εγγραφές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Από 2 έως και 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Επισημαίνεται ότι τη σχολική χρονιά 2018-2019 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2012 έως 31-12-2012.

Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται οι μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19, μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2014 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 2 έως 18 Μαΐου οι εγγραφές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news