facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Βουλή: Με 151 ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ -«Ναι» από τον Θεοχάρη

Με 151 ψήφους πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Υπέρ ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Εφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και Μάρκος Μπόλαρης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ζουράρις.

Συνολικά ψήφισαν 275 βουλευτές, από τους οποίους οι 124 τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.

Θεοχάρης: Γιατί ψήφισα «ναι»

Σε ανακοίνωσή του, ο Χάρης Θεοχάρης εξηγεί την θετική ψήφο που έδωσε στο νομοσχέδιο: «Η ψήφος μου σήμερα έχει διπλό ρόλο. Ψήφισα «Ναι» γιατί θεωρώ ότι ακόμα και αυτή η λύση είναι καλύτερη από μια μη λύση. Αλλά και γιατί πιστεύω ότι η υποκρισία "θέλω αλλά δεν το ψηφίζω" ή "δε θέλω και το ψηφίζω" από κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Με 151 ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ -«Ναι» από τον Θεοχάρη"

Δύσκολη από σήμερα η συμβίωση Καμμένου-Κουβέλη στο υπ. Αμυνας

Πολλά ερωτηματικά και αφορμή για... σενάρια, προκάλεσε η σημερινή παρουσία του Φώτη Κουβέλη στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πάνος Καμμένος.
Ο υπουργός Άμυνας, «άδειασε» ψυχρά  τον αναπληρωτή υπουργό του, λέγοντας πως δεν υπάρχει (ούτε υπήρξε έναρξη κάποιας διαδικασίας...) συμφωνία για την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό, διευκρινίζοντας ότι το μόνο που συζητήθηκε στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, είναι η πιθανότητα ναυπήγησης δυο  γαλλικών φρεγατών στον Σκαραμαγκά, με την χρησιμοποίηση μέρους του ποσού που οφείλει να επιστρέψει η Γαλλία στην Ελλάδα, από τα ελληνικά ομόλογα. «Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για φρεγάτες...» επανέλαβε με σημασία ο κ. Καμμένος.
Ο κ. Κουβέλης, όμως, αργά χθες το βράδυ και αφού είχε ανακοινωθεί η έκτακτη συνέντευξη τύπου του αρμόδιου υπουργού, μέσω «κύκλων» και συνεργατών του επέμεινε ότι συμφωνία για την χρονομίσθωση υπάρχει, έχουν γίνει συζητήσεις, και οι φρεγάτες θα πλεύσουν στο Αιγαίο το καλοκαίρι!
Στην αντιπολίτευση (που στηλίτευσε την ασυνεννοησία και την διπλή γλώσσα της κυβέρνησης, και μάλιστα με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή), θεωρούν εντελώς απίθανο να μην γνώριζε -και πάντως να υποψιαζόταν- ο κ. Κουβέλης τι θα έλεγε σήμερα το πρωί ο κ. Καμμένος. Πολύ περισσότερο, που χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επίσης... «αδειάσει» (αν και πιο προσεκτικά) τον κ. Κουβέλη, λέγοντας αν και όταν υπάρξει συμφωνία, θα ανακοινωθεί».
Ως εκ τούτου, η παρουσία του κ. Κουβέλη στην συνέντευξη τύπου του κ. Καμμένου, καθώς και το γεγονός ότι δεν πήρε καν τον λόγο αλλά και δεν αντέδρασε, κάπως έστω, με το ύφος του στο «άδειασμα» του υπουργού Άμυνας, θεωρείται περίεργη και ακατανόητη. Και υπό κανονικές συνθήκες, ο κ. Κουβέλης θα έπρεπε να έχει υποβάλλει την παραίτηση του Εκτός αν...
Εκτός αν, όπως εκτιμούν ορισμένοι στην αντιπολίτευση αλλά και ευρύτερα, η υποτιμητική για τον ίδιο παρουσία του κ. Κουβέλη, θέλει να σηματοδοτήσει (εν αγνοία του κ. Καμμένου) ότι δεν αποκλείεται «κάτι άλλο να συμβαίνει...» κάτι που δεν αποκλείεται να «σκάσει» στο λίαν προσεχές μέλλον, σε σχέση με κάποιας μορφής «συμμετοχή» των δυο γαλλικών φρεγατών στον επιχειρησιακό έλεγχο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα, και με δεδομένο ότι οι σχέσεις Καμμένου- Κουβέλη είναι τεταμένες, και ο υπουργός σε μια σειρά από ζητήματα αναφέρεται με τρόπο σχεδόν περιφρονητικό για τον αναπληρωτή του, πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν σκέψεις ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν  και εν εξελίξει διαδικασίες για απομάκρυνση του κ. Καμμένου από το Άμυνας (σε σχέση, ενδεχομένως, και με εξελίξεις στο Σκοπιανό...), και έχει ζητηθεί από τον κ. Κουβέλη να...«κάνει υπομονή».
Αλλιώς, η συνύπαρξη Καμμένου- Κουβέλη στο Άμυνας και οι χαρακτηριστικές διαφορετικές γραμμές (αλλά και γλώσσα) που χρησιμοποιούν οι δύο άνδρες σ’ ένα τέτοιο κρίσιμο πόστο, μόνο προβλήματα αξιοπιστίας και σοβαρότητος θα δημιουργούσε στην κυβέρνηση.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύσκολη από σήμερα η συμβίωση Καμμένου-Κουβέλη στο υπ. Αμυνας "

Νέα παράταση ζωής έδωσε το ΣτΕ στο Mega

Νέα παράταση ζωής έδωσε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καθώς έκανε δεκτή την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού που ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για την οριστική διακοπή λειτουργίας του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαρτίου 2018 ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου με προσωρινή του διαταγή «πάγωσε» την απόφαση του ΕΡΣ μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει η διοίκηση της Τηλέτυπος.

Σήμερα δημοσιεύθηκε η υπ΄ αριθμ. 101/2018 απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας με πρόεδρο τον Νίκο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του Mega.

Η συζήτηση της κυρίας αίτησης έχει προσδιοριστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για 4 Μαΐου του 2018. Εισηγητής ήδη ορίστηκε ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος.

Τι προέβλεπε η απόφαση για το κλείσιμο του Mega

Η απόφαση για το τέλος του Mega ελήφθη από το ΕΣΡ κατά πλειοψηφία, με ψήφους 6-3.

Το ΕΣΡ έκρινε ότι ο σταθμός είναι γενικής στόχευσης ενημερωτικού προγράμματος και, καθώς δεν έλαβε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία του περασμένου Ιανουαρίου με την προκήρυξη των 7 αδειών, δεν μπορεί πλέον να εκπέμπει, αφού ολοκληρώθηκε και το τρίμηνο της παράτασης στη λειτουργία του.

Επίσης, αποφάσισε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί θεματικός, όπως υποστήριζε η «Τηλέτυπος», καθώς δεν υπέβαλε ποτέ αίτηση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παράταση ζωής έδωσε το ΣτΕ στο Mega"

Πόσο θα κοστίσει το «ψηφιακό τέλος» στους καταναλωτές

Περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στους Έλληνες καταναλωτές το νέο «ψηφιακό τέλος» σε υπολογιστές και tablets, όπως έχει ψηφιστεί και εκτιμάται ότι θα είναι 24 φορές μεγαλύτερο από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες παράνομης αναπαραγωγής. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πανελλαδική έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την διάταξη του αρ. 18 ν. 2121/1993 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4481/2017 περί “εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή” - με την οποία επιβλήθηκε επιπλέον επιβάρυνση 2% επί της τιμής εισαγωγής σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 6% σε ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους πάνω από TByte - ο ΣΕΠΕ σε συνέχεια των αλλεπάλληλων επαφών του με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού προχώρησε στη διεξαγωγή ειδικής πανελλαδικής έρευνας σχετικά με τη νόμιμη ιδιωτική αναπαραγωγή προστατευμένων έργων.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να αποτιμηθεί η απώλεια πωλήσεων ετησίως και για τις 3 κατηγορίες έργων (μουσικά, οπτικοακουστικά και συγγραφικά) λόγω νόμιμης αντιγραφής, με βάση και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MARC διεξήγαγε ειδική έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 11 και 19 Δεκεμβρίου 2017 σε δείγμα 1.200 ανδρών και γυναικών 16 έως 80 ετών αντιπροσωπευτικής επιλογής από ολόκληρη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, βάσει δομημένου ερωτηματολογίου.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός, οι προδιαγραφές και το ερωτηματολόγιο της έρευνας ακολούθησαν και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία από τον όμιλο Mazars Group για τον DIGITALEUROPE (European Digital Technology Industry Association) και την EURIMAG (Association representing the image and printing industry in Europe) το Δεκέμβριο του 2017 και συνεπώς τα αποτελέσματα των δύο ερευνών είναι συγκρίσιμα.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως το ποσοστό των χρηστών ηλεκτρονικών συσκευών που κάνουν αντίγραφα για ιδιωτική χρήση προστατευόμενων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία αποκτήθηκαν νόμιμα είναι εξαιρετικά μικρό. Και στις τρείς κατηγορίες έργων (μουσικά, οπτικοακουστικά και συγγραφικά) το ποσοστό υποκατάστασης, δηλαδή το ποσοστό όσων έκαναν αντίγραφα και δηλώνουν ότι θα αγόραζαν ξανά το ίδιο έργο αν δεν είχαν τη δυνατότητα νόμιμης αντιγραφής, είναι αμελητέο, αναλογικά με το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού 16-80 ετών.

Συγκεκριμένα το ποσοστό αναλογικά στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού είναι:

- 0,17% για αντίγραφα από CD, DVD ή LP και ραδιόφωνο - τηλεόραση και 0,66% για αντίγραφα από ηλεκτρονικά μουσικά αρχεία.

- 0,17% για αντίγραφα από DVD και 0% για αντίγραφα από τηλεόραση και επίσης 0% από ηλεκτρονικά αρχεία.

- 0,08% για αντίγραφα από έντυπο και 0,74% για αντίγραφα από συγγραφικό έργο σε ηλεκτρονική μορφή.

Η μελέτη της MAZARS υπολόγισε για την Ισπανία την ετήσια “ζημιά” συνολικά για τις 3 κατηγορίες έργων (μουσικά, οπτικοακουστικά και συγγραφικά) στα 7,3 εκατ. ευρώ.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η Ελλάδα έχει το ένα τέταρτο (1/4) του πληθυσμού της Ισπανίας, αντίστοιχα ποσοστά αντιγραφής σε κάθε κατηγορία έργων καθώς και χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, το συνολικό ποσόν ετήσιας “ζημιάς” για την Ελλάδα θα πρέπει να υπολογιστεί περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και οι θέσεις του ΣΕΠΕ παρουσιάστηκαν και κατατέθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού αλλά και στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) σε σχετική συνάντηση.

Ο ΣΕΠΕ σημειώνει πως η υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων, αν και είναι αυτονόητη, δεν πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω της υπέρμετρης επιβάρυνσης καταναλωτών και επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο Σύνδεσμος έχει ήδη εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια στην Πολιτεία τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την επιβολή της πρόσθετης επιβάρυνσης, η οποία αποφασίστηκε αιφνιδίως και χωρίς καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, τον Ιούλιο του 2017. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως το νέο “ψηφιακό τέλος”, όπως έχει ψηφισθεί, θα κοστίσει περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ στους Έλληνες καταναλωτές θα είναι δηλαδή, τουλάχιστον 24 φορές μεγαλύτερο από την εκτιμώμενη “ζημία”, βάσει της έρευνας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, αυτό αποτελεί ευθεία παράβαση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαιτεί από τον εθνικό νομοθέτη να λαμβάνει υπόψη του την εκτιμώμενη ζημία των δημιουργών και λοιπών δικαιούχων προκειμένου να καθορίσει εάν και σε τι ύψος θα επιβάλει υποχρέωση καταβολής “εύλογης αμοιβής” στους υπόχρεους. Και αυτό διότι η αμοιβή αυτή συνδέεται κατά τον νόμο αναπόσπαστα και αποσκοπεί να αποζημιώσει τους δικαιούχους για την ζημία που ενδεχομένως υφίστανται από την ιδιωτική αναπαραγωγή των έργων τους και όχι να τους καταστήσει αδικαιολόγητα πλουσιότερους εις βάρος του συνόλου των καταναλωτών. Τα παραπάνω καταδεικνύουν την ανάγκη εξορθολογισμού του επιβαλλόμενου τέλους, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης οδηγεί σε επιβάρυνση καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα για τον πολίτη, τις επιχειρήσεις και για το δημόσιο τομέα για την απόκτηση προϊόντων ψηφιακής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους των λοιπών χωρών της ΕΕ.

Υπό το φως των νέων δεδομένων της ειδικής μελέτης που διεξήχθη, ο ΣΕΠΕ ευελπιστεί πως το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού θα λάβει υπόψη τις θέσεις του Συνδέσμου για το συγκεκριμένο θέμα και θα προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, προστατεύοντας το στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο θα κοστίσει το «ψηφιακό τέλος» στους καταναλωτές"

Γ. Σταθάκης: Το σύνολο του προσωπικού της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στις νέες μονάδες (Video)

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και την πλήρη απορρόφηση των εργαζομένων από τη ΔΕΗ αναφέρθηκε αναλυτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
«Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν αφορούσε την τριπλή πώληση που επιχειρούσε η τότε κυβέρνηση και περιελάμβανε τη μικρή ΔΕΗ δηλαδή το 30% όλου του δυναμικού της και όλα τα υδροηλεκτρικά, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το δίκτυο της υψηλής τάσης και το 17% της ΔΕΗ, κάτι που όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ.

Δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία για περιβαλλοντικούς λόγους

«Απέναντι σε αυτό το σχέδιο προτείναμε την εισαγωγή του συστήματος ΝΟΜΕ δηλαδή διευρύναμε ένα μέρος της παραγωγής. Η κυβέρνηση άρα ήταν συνεπής δεν υπήρχε καμία πώληση. Στα τέλη του 2016 όμως το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα για μονοπώλιο στους λιγνίτες και με απόφασή του είπε ότι το 40% λιγνιτωρυχείων που θα ανοίγονται θα δίνονται σε ιδιώτες». Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία για περιβαλλοντικούς λόγους.
«Η Ε.Ε. έχει βάλει ήδη δυο στόχους δεσμευτικούς ότι το 2030 πρέπει να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια απ’ ότι σήμερα και το 30% θα πρέπει να είναι από ΑΠΕ. Αυτοί οι στόχοι προσδιορίζουν και τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα έρθει τρεις φορές στο Κοινοβούλιο» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.
Ειδικότερα αναφερόμενος στους εργαζόμενους ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το σύνολο του προσωπικού που είναι σήμερα σε λιγνιτωρυχεία, -σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ- θα μεταφερθεί σε νέες μονάδες».
Εξήγησε αναλυτικά ότι στο νόμο υπάρχουν δύο ρυθμίσεις, η πρώτη είναι η εθελούσια έξοδος που αναφέρεται κυρίως στους μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους και η δεύτερη μεταφορά και απορρόφηση προσωπικού που δεν είναι παραγωγικό σε άλλες θέσεις στη ΔΕΗ. Αυτή η ρύθμιση αφορά διοικητικό και οικονομικό προσωπικό. Επιπλέον η μεταφορά αυτή θα γίνει «με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις» ενώ απαγορεύεται όπως προβλέπεται στο νόμο κάθε απόλυση για τα επόμενα έξι χρόνια.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σταθάκης απαντώντας και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η ΔΕΗ δεν είχε ζημιά».
«Κρατήσαμε ατόφια τα υδροηλεκτρικά στη ΔΕΗ, που είναι το κερδοφόρο κομμάτι. Προσπαθούσαμε να λύσουμε τα χρηματοοικονομικά της ΔΕΗ διότι ήταν υπερδανεισμένη πριν από εμάς με διάφορους τρόπους. Φέτος δημιουργήσαμε μια μεγάλη ρευστότητα στη ΔΕΗ από το κοινωνικό πλεόνασμα που δώσαμε 460 εκ. για να ξεχρεώσουμε τα παλιά ΥΚΩ.»
Ερωτηθείς για το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί πτώσης της χρηματιστηριακή της αξία ο υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι: «Η Ν.Δ. πρέπει να προσθέτει και τον ΑΔΜΗΕ στην χρηματιστηριακή της αξία και δεύτερον το 2018 στο τέλος αυτής της διαδικασίας είναι από τους πρωτεργάτες της αύξησης της μετοχής καθώς έχει καταγράψει 63% μέσα στους τρεις πρώτους μήνες».

"Ως το 2022 σταδιακά τα ΥΚΩ θα έχουν μηδενιστεί"

Απαντώντας στην κριτική για υψηλές επιβαρύνσεις των πολιτών ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «δεν είχαμε αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο υπήρξαν επιβαρύνσεις κυρίως από τα ΥΚΩ, (είναι 700 εκ. στα 5 δις). Απάντηση σε αυτό το είναι οι διασυνδέσεις» είπε προσθέτοντας ότι: «Εγκαινιάσαμε τις Κυκλάδες, προκηρύξαμε το ένα έργο της Κρήτης, το Πελοπόννησος – Κρήτη που θα απελευθερώσει ενέργεια από την Μεγαλόπολη προς την Κρήτη με στόχο να ολοκληρωθεί ως το 2020. Σταδιακά ως το 2022 τα ΥΚΩ θα έχουν σχεδόν μηδενιστεί».
O κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «υπήρξε διαρκής διάλογος με τους εργαζόμενους και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενώ όπως δήλωσε σέβεται την επιλογή των εργαζομένων να μην θέλουν πώληση των μονάδων».

Το πλεόνασμα ακυρώνει όλα τα επιχειρήματα του ΔΝΤ

Αναφορικά με το πλεόνασμα ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι με το πλεόνασμα ακυρώνονται όλα τα επιχειρήαμτα του ΔΝΤ. "Το πλεόνασμα μας δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα ότι θα κλείσουμε το πρόγραμμα έχοντας πετύχει όλους τους στόχους. Αυτό ακυρώνει όλα τα επιχειρήματα του ΔΝΤ".
"Διατηρούμε τις δεσμεύσεις μας είπε ο κ. Σταθάκης αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για το 2019. "Το τι θα γίνει μετά θα πρέπει να το δούμε στη δεδομένη στιγμή που θα γίνουν οι συζητήσεις» είπε. "Ο στόχος είναι σαφής στις 21 Ιουνίου πρέπει να κλείσουμε το πρόγραμμα και αυτό θα γίνει. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας συμπλήρωσε.
avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Σταθάκης: Το σύνολο του προσωπικού της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στις νέες μονάδες (Video)"

Απορρίφθηκε το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Νέο αίτημα των δικηγόρων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης για επανεξέταση της κράτησης τους, απορρίφθηκε από το δικαστήριο που το εξέτασε.

Οι δικαστές έλαβαν την απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα οποία αποφασίστηκε η προφυλάκιση τους.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι από τις αρχές Μαρτίου, αναμένοντας να κατατεθεί το κατηγορητήριο από τους εισαγγελείς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέδεσε άμεσα την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά το αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες.

Παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της Άγκυρας, η έκδοση των οκτώ στην Τουρκία έχει απαγορευθεί τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο, ενώ παράλληλα το ΣτΕ εξετάζει το αίτημα που έχουν καταθέσει για χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει προβεί σε κατηγορηματική απόρριψη κάθε πιθανότητας εξίσωσης και ανταλλαγής των οκτώ με τους δύο Έλληνες κρατούμενους, οι οποίοι κατέληξαν στα χέρια των τουρκικών αρχών, επειδή βρέθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο.

Η ΕΕ έχει καλέσει την Άγκυρα σε επίλυση του ζητήματος από κοινού με την Αθήνα, ενώ όπως η ελληνική πλευρά, έχει απορρίψει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι οι δύο αξιωματικοί συνιστούσαν απειλή για την Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου στο Στρασβούργο, κυκλοφόρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών"

Εμπλοκή με τα F-16 – Πάνος Καμμένος: Οι Αμερικανοί ζητούν τα λεφτά μπροστά – Αδύνατον

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με τα F16 και τον τρόπο που πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις για την αναβάθμισή τους, ενώ για τις Γαλλικές φρεγάτες υποστήριξε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μακρόν - Εξηγήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα έδωσε σήμερα, Τετάρτη (25/04/2018) ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν περνούν από μυστικές και συνοπτικές διαδικασίες αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Καμμένος.
«Στο ΚΥΣΕΑ υπήρξε τελική απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία για τα C27. Για τα F16 η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Το πρόγραμμα των μαχητικών έχει την έγκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής, όμως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να καταβάλει τα ποσά με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών για τα πλεονάσματα. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών».
O υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν προκειμένου τα χρήματα για την αναβάθμιση των F16 να καταβληθούν άμεσα, κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατον για μια χώρα που βρίσκεται εντός σκληρής δημοσιονομικής επιτήρησης και μνημονίων και πρέπει πρώτα από όλα να επιτύχει έσοδα και πλεονάσματα. 
Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος είναι αδύνατον η χώρα μας να προκαταβάλλει το τίμημα για τα F16 και να συνεχίσει να διατηρεί τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που έχουν επιβάλλει οι ίδιοι οι δανειστές.
«Έχω ενημερώσει και τον πρέσβη των ΗΠΑ και 4 φορές τον Αμερικανό ομόλογό μου ότι δεν γίνεται να δώσουμε προκαταβολικά τα λεφτά και να πάρουμε τα αεροσκάφη σε δύο χρόνια».
Σε ότι αφορά τις γαλλικές φρεγάτες ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια συνομιλία Τσίπρα – Μακρόν που έχει σχέση με επιστροφή ομολόγων από τη Γαλλία προς την Ελλάδα.
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας ο πρόεδρος της Γαλλίας φάνηκε θετικός προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία σε επίπεδο εξοπλιστικών με βάση την επιστροφή των συγκεκριμένων ομολόγων. 
«Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαικές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες».
Όταν το θέμα εγκριθεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν αυτά που πρέπει, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ από τις σημερινές του δηλώσεις δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο deal σε εξέλιξη για leasing με γαλλικές φρεγάτες, σενάριο που είχε υποστρηρίξει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης. 
Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκε θετικός για ενίσχυση της συνεργασίας Γαλλίας-Ελλάδας προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων αρχής γενομένης των επαφών των δύο, Τσίπρα-Μακρόν και της παροχής από εμάς του απαραίτητου υλικού. Εάν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί αυτό το πρόγραμμα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής».
Για άλλη μια φορά ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν να αποδείξει έμπρακτα τις ειρηνικές του προθέσεις και να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκή με τα F-16 – Πάνος Καμμένος: Οι Αμερικανοί ζητούν τα λεφτά μπροστά – Αδύνατον "

Σοβαρή καταγγελία μέλους του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, για κομματική επέλαση στην Υγεία και άλωση των πόρων του ΕΟΠΥΥ

Ανοικτή Επιστολή

Προς την ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΑΓΣΣΕ, ΓΣΒΕΕ και τον ΣΕΒ

Κομματική επέλαση στην Υγεία: Οι κοινωνικοί εταίροι να αντιδράσουν!

Μια πολύπλευρη επίθεση, με στόχο την πλήρη κατάλυση της αυτονομίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), άρχισε το περασμένο καλοκαίρι. Η επιστροφή στο καθεστώς του πλήρους κυβερνητικού και κομματικού ελέγχου του πιο νευραλγικού οργανισμού στο χώρο της Δημόσιας Υγείας θέτει σε κίνδυνο κακοδιαχείρισης τις εισφορές των ασφαλισμένων, που αποτελούν την κυριότερη πηγή χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε το 2011, σε χαλεπούς καιρούς για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, για να ξεπερασθεί η χρόνια κακοδαιμονία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, που συνδέεται με τις γνωστές παθογένειες του δημόσιου τομέα, κυριότερη των οποίων είναι, χωρίς αμφιβολία, η παρέμβαση των κομματικών μηχανισμών στη διαχείριση δημόσιων πόρων, με γνώμονα την εξυπηρέτηση πελατειακών αναγκών και ιδιωτικών συμφερόντων.

Σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα για την κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων, η αποστολή του ΕΟΠΥΥ είναι ιερή: ο Οργανισμός καλείται να διαχειρισθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ εισφορών από τους ασφαλισμένους, τη στιγμή που η χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και έχει επιφορτισθεί με την κάλυψη όλης της φαρμακευτικής δαπάνης των ανέργων. Δηλαδή, την κοινωνική πολιτική του κράτους την πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Η βαριά ευθύνη διαχείρισης αυτών των χρημάτων που προέρχονται από τους εργαζομένους αυτής της χώρας επιβάλλει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού η ανεξαρτησία του ΕΟΠΥΥ.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση της ολικής επαναφοράς του κομματικού ελέγχου στη δημόσια υγεία, μετατρέποντας τον ΕΟΠΥΥ από ανεξάρτητο οργανισμό σε μια υπηρεσία διοικητικής υποστήριξης του γραφείου του υπουργού Υγείας, στο οποίο μεταφέρονται οι κρισιμότερες εξουσίες και αρμοδιότητες:

- Το περασμένο καλοκαίρι, αιφνιδιαστικά άλλαξε η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, κατά τρόπον ώστε να ελέγχεται πλήρως από τον υπουργό Υγείας. Με αυτή την αντιμεταρρύθμιση, καταστρατηγήθηκε πλήρως το πνεύμα του ιδρυτικού νόμου του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου δεν κυριαρχούσαν στελέχη ορισμένα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ακριβώς για να επιτευχθεί ο απογαλακτισμός από την εκτελεστική εξουσία και τους κομματικούς μηχανισμούς.
- Λίγους μήνες αργότερα, με ένα Προεδρικό Διάταγμα που συντάχθηκε εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεις, οι κυριότερες αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Υγείας, σε Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, μέσω του οποίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οπλίζεται με υπερεξουσίες σε όλα τα θέματα που άπτονται της παροχής υπηρεσιών υγείας.
- Σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά για να ανοίξει πεδίο δράσης στο υπουργείου και τους κομματικούς μηχανισμούς, η κυβέρνηση μετέφερε δια νόμου και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ στο γραφείο του υπουργού! Με το προηγούμενο καθεστώς, λειτουργούσαν υποεπιτροπές, κεντρική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού είχε καθοδηγητικό ρόλο, ενώ τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων εγκρίνονταν από τον υπουργό.

Δηλαδή, υπήρχαν έλεγχοι σε πολλά επίπεδα, για να διασφαλίζονται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων. Τώρα, η ευθύνη της διαπραγμάτευσης περνά σε επιτροπή που ορίζεται από τον υπουργό και οι αποφάσεις λαμβάνονται πάλι από τον υπουργό, με βάση τη διοικητική αρχή…
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»!

Είναι φανερό ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο, που επιχειρήθηκε να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο ένα ισχυρό, τεχνοκρατικό δημόσιο οργανισμό – μονοψώνιο υπηρεσιών υγείας, όχι απλώς τίθεται σε αμφισβήτηση, αλλά έχει καταστρατηγηθεί πλήρως.

Κυβερνητικά στελέχη και κομματικοί μηχανισμοί παίρνουν στα χέρια τους πάλι τη διαχείριση ενός τεράστιου προϋπολογισμού και αναλαμβάνουν την ευθύνη της κατανομής πόρων στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, χωρίς έλεγχο και θεσμικά αντίβαρα. Ένας αυτοτελής, τεχνοκρατικός οργανισμός με ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία υποβαθμίζεται σε ορντινάντσα του εκάστοτε υπουργού, ο οποίος έχει την τελική ευθύνη για όλες τις αποφάσεις. Αντίθετα, στην Ευρώπη, οι οργανισμοί που έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα έχουν χαρακτηριστικά ανεξάρτητων αρχών.

Όσοι πληρώνουν για τη Δημόσια Υγεία, δηλαδή οι εργαζόμενοι, αλλά και ο επιχειρηματικός τομέας, που παρακρατεί και αποδίδει τις εισφορές, οφείλουν να αντιδράσουν σε αυτή την ιδιότυπη αντιμεταρρύθμιση πριν να είναι αργά. Ο ΕΟΠΥΥ τους ανήκει και πρέπει να τον προστατεύσουν. Αν αδρανήσουν, το ξήλωμα μιας μεγάλης μεταρρύθμισης δεν θα αργήσει να οδηγήσει σε νέα κατασπατάληση πόρων από κομματικούς, πελατειακούς μηχανισμούς και κατεστημένα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα.

Του Γρηγόρη Σαμπάνη, οικονομολόγου, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

medlabgr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρή καταγγελία μέλους του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, για κομματική επέλαση στην Υγεία και άλωση των πόρων του ΕΟΠΥΥ "

Το τερμάτισαν οι Αλβανοί - Έβαλαν στο μάτι ακόμη και...τα ομηρικά έπη - "Βάπτισαν" συμπατριώτη τους τον Αχιλλέα - ΒΙΝΤΕΟ

Για άλλη μια φορά οι Αλβανοί παραποιούν την ελληνική ιστορία και φτάνουν στο σημείο να "βαφτίσουν" συμπατριώτη τους τον Αχιλλέα.

Συγκεκριμένα σε ε ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν τον Αχιλλέα ως αρχαίο Αλβανό και την Τροία ως αρχαία αλβανική αποικία που δέχτηκε επίθεση από τους Έλληνες. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο τρωικός πόλεμος έγινε από τους Έλληνες που κατοικούσαν στην χώρα των Πελασγών δηλαδή των αρχαίων Αλβανών. Επιτέθηκαν, μάλιστα, εναντίον Αλβανών αποίκων που έμεναν στην Μικρά Ασία και φυσικά ο Αχιλλέας δεν είχε καμιά σχέση με την Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τερμάτισαν οι Αλβανοί - Έβαλαν στο μάτι ακόμη και...τα ομηρικά έπη - "Βάπτισαν" συμπατριώτη τους τον Αχιλλέα - ΒΙΝΤΕΟ"

Κλειστό το κέντρο: Στην Αθήνα σήμερα πορείες για συντάξεις, ΔΕΗ, νοσοκομεία

Τρεις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, για τις συντάξεις, αλλά και για τη ΔΕΗ, σήμερα στην Αθήνα.

Στις 10:00 το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά, οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2019, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600€.

Για τις 10:30 έχει προγραμματιστεί έξω από τα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη η προσυγκέντρωση των μελών της ομοσπονδίας που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Στις 12:30, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, καθώς θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στις 10:30 επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 1ης ΥΠΕ στην οδό Ζαχάρωφ στους Αμπελοκήπους. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει επιπλέον στάση εργασίας από τις 10 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστό το κέντρο: Στην Αθήνα σήμερα πορείες για συντάξεις, ΔΕΗ, νοσοκομεία"

Ανακαλεί 1,16 εκατομμύρια αυτοκίνητα η Audi

Μόλις χθες η Audi ανακοίνωσε πως τα 1,16 εκ. αυτά αυτοκίνητα βρίσκονται… διάσπαρτα ανά τον κόσμο με το πρόβλημα να εντοπίζεται σε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στην ηλεκτρική αντλία νερού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελευταία είναι ενδέχεται να υπερθερμανθεί ή να αλλοιωθεί από την υγρασία με αποτέλεσμα την εκδήλωση φωτιάς κάτω από το χώρο του κινητήρα.

Η ανάκληση αφορά, σύμφωνα με την Audi, στα μοντέλα A5 Cabriolet και Sedan καθώς και στο Q5 κατασκευής από το 2013 έως και το 2017, στο Α6 (2012-2015), Α4 και A4 Allroad (2013-2016), τα οποία εφοδιάζονται σε κάθε περίπτωση με τον 2λιτρο TFSI κινητήρα._X.A.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλεί 1,16 εκατομμύρια αυτοκίνητα η Audi"

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια – «Όποιος διαφωνεί να φύγει»

Το νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια συνεχίζει να διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ: βουλευτές που διαφωνούν έστειλαν επιστολή σε κοινοβουλευτικό όργανο του κόμματος, ενώ η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της ομάδας των «53» υποστηρίζουν το νομοσχέδιο.
Μάλιστα ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλος των «53», κάλεσε όσους διαφωνούν με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθούν και να «δοκιμάσουν την τύχη τους σε άλλα πολιτικά κόμματα».
«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συμφωνήσει εδώ και αρκετά χρόνια με συλλογικό τρόπο πως τα ατομικά δικαιώματα έχουν καθολικότητα. Τούτο σημαίνει πως ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού όλοι κι όλες έχουν το δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας» έγραψε ο κ. Καραγιαννίδης στο Facebook.
Σε άλλη ανάρτησή του δηλώνει πως «το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης».
Στην ίδια γραμμή και η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «αποτελεί θετική τομή για τα ελληνικά δεδομένα».
Με ανακοίνωσή της, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί μάλιστα τους διαφωνούντες πως «λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες». «Στη μάχη απέναντι στο σκοταδισμό και τη συντήρηση, κρινόμαστε καθημερινά και οφείλουμε όλοι/ες να μην κάνουμε βήμα πίσω» τονίζει η ανακοίνωση.
Το εσωκομματικό αδιέξοδο ήταν εμφανές την Τρίτη στη συνεδρίαση του ενδοκοινοβουλευτικού οργάνου της πλειοψηφίας (ΕΠΕΚΕ, Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) όπου οι διαφωνούντες εξέφρασαν χωρίς περιστροφές τις ενστάσεις τους, λέγοντας εν πολλοίς πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη ν’ αποδεχθεί τέτοιες παρεμβάσεις.
Τη θέση αυτή υποστήριξαν στη συνεδρίαση οι βουλευτές Γενιά, Βέττας, Ουρσουζίδης, Κωνσταντινέας, Δημαράς, Μιχελογιαννάκης, Κωστοπαναγιώτου, αν και υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που απουσίασαν από τη συνεδρίαση αλλά συμμερίζονται τη θέση αυτή, όπως ο Μ. Μπόλαρης και ο Θ. Παραστατίδης.
Η πλειοψηφία μάλιστα όσων αντιδρούν ζητά αν όχι να αποσυρθεί η διάταξη, να δοθεί χρόνος προκειμένου να μπορεί η κοινωνία το συζητήσει και να το αποδεχθεί.
Μάλιστα η βουλευτής Γεωργία Γεννιά κατέθεσε στην ΕΠΕΚΕ επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία συνυπογράφουν οι Γιώργος Ντζιμάνης και Γιάννης Καραγιάννης. Το αίτημα της επιστολής είναι να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο ώστε να δοθεί δυνατότητα αναδοχής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, και μόνο «αν κριθούν κατάλληλα προς τούτο»
«Ήδη οι αντιδράσεις είναι μεγάλες από τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα άτομα. Ούτως ή άλλως, ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου ομοφύλων, που λογικά και για λόγους ασφάλειας δικαίου θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να προηγηθεί της τεκνοθεσίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Από τη πλευρά της, πάντως η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου δεν έδειξε διάθεση να οπισθοχωρήσει, λέγοντας πως δε μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών, καθώς τότε κινδυνεύει να καταπέσει στο σύνολό της η διάταξη.
Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει γιατί αποτελεί ταυτοτική θέση του κόμματος. Ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τα ζευγάρια σε κατηγορίες, είναι λάθος να επικεντρώνεται εκεί το ενδιαφέρον και όχι στο θέμα της αναδοχής και της αποσυμφόρησης των ιδρυμάτων, που αποτελεί πράγματι κοινωνική πληγή».
Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως στο ζήτημα της αναδοχής «θα αναζητήσουμε ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις σε όσους ασπάζονται τις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως είναι τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κέντρου αλλά και στο χώρο της ευρωπαϊκής Δεξιάς».
Παραμένει πάντως ασαφές ποια στάση θα κρατήσουν οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια – «Όποιος διαφωνεί να φύγει»"

Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες- Τι συζήτησαν Τσίπρας - Μακρόν- ΒΙΝΤΕΟ

"Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί υπουργίας Μεϊμαράκη. Αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν", ανέφερε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με τα δημοσιεύματα όπου αναφέρονταν στην ένταξη γαλλικών φρεγατών στο δυναμικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

"Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν- Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσών από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, τα 8 δις. για τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, που αφορά την επιστροφή από την Γαλλία προς την Ελλάδα ενός ποσού, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία για τις φρεγάτες. Σ' αυτήν τη συνομιλία ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός και μάλιστα, φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό, γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργιών που μπορούν να υπάρξουν για την αμυντική μας βιομηχανία", ανέφερε ο κ. Καμμένος.

"Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο του Πρωθυπουργού με τον Μακρόν, και εμείς παράλληλα από τα επιτελεία θα ετοιμάσουμε αυτό το υλικό που μπορεί να χρειαστεί", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Καμμένος και συμπλήρωσε:

"Όταν και εάν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς της Βούλης".

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:



Νωρίτερα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι "ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν όσα έχουν γραφτεί στον ελληνικό και τον ξένο Τύπο αναφορικά με τα εξοπλιστικά προβλήματα της χώρας".
Αναφερόμενος στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, είπε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η τελική διαδικασία για το πρόγραμμα «εν συνεχεία υποστήριξης» (FOS) για τα αεροσκάφη C-27. Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16 τόνισε πως τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές χρημάτων που πρέπει να γίνουν, λόγω των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών. Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε: «Όσον αφορά το σύνολο του ποσού που απαιτείται για το πρόγραμμα αυτό, χρήματα τα οποία θα είναι εντός των πλαισίων αυτών που έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχει εγκριθεί. Όσον αφορά όμως τις καταβολές, η Ελλάδα μέχρι το 2021 απέναντι στους δανειστές έχει δεσμευθεί με ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο απαιτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα αυτό που έχει συμφωνηθεί, να παραμείνουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευτεί για την οικονομική πολιτική. Εκεί που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά είναι στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν τα έτη 2018, 2019, 2020. Μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, θα μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος. Το πρώτο αεροπλάνο θα παραληφθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατο. H επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας».

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες- Τι συζήτησαν Τσίπρας - Μακρόν- ΒΙΝΤΕΟ"

Προκαταρκτική εξέταση για την UNICEF από την Εισαγγελεία Πρωτοδικών

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκάλεσε η επιστολή που έστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η κ.Σοφία Τζιτζίκου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής της Unicef στη χώρα μας, η οποία μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της ζήτησε να γίνει έλεγχος των οικονομικών του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης.

Όσα αναφέρει στην επιστολή της, θα γίνουν αντικείμενο έρευνας, από τον εισαγγελέα κ. Μουζάκη, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει την αυλαία της προκαταρκτικής εξέτασης, καλώντας ως μάρτυρα την κ. Τζιτζίκου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο οικονομικός έλεγχος σε βάθος 15ετίας στο ελληνικό παράρτημα της Unicef έφερε στο φως ατασθαλίες που χρήζουν και ποινικής διερεύνησης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική εξέταση για την UNICEF από την Εισαγγελεία Πρωτοδικών"

Ομόφωνα αθώος ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Η υπόθεση για την οποία δικάστηκαν συνολικά 8 άτομα αφορά χρηματοδότηση από το ΥΠΕΞ με 9 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000¬-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία¬-Ερζεγοβίνη.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο έκρινε αθώο, ομόφωνα τον Αλ. Ρόντο και τρεις υπαλλήλους υπουργείων, ενώ αντίθετα οδηγήθηκε σε καταδικαστική κρίση για άλλα τέσσερα άτομα στα οποία οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και για το λόγο αυτό παρά την καταδίκη τους αφέθηκαν ελεύθεροι και κανένας δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ειδικότερα, το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό καταδίκασε
σε 16 χρονία κάθειρξη τον δημοσιογραφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη συζυγό του Μαρία¬-Αναστασία Μακρυνιώτη σε 5 χρόνια φυλάκιση. Τέλος ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και σε δύο πρέσβεις ,Νικ. Τσαμαδό και Νικ. Μπάζα, παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τον Νικόλαο Τσαμαδό.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόφωνα αθώος ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος"

Μειώσεις φόρων και εισφορών – Τι αλλάζει σε όσα πληρώνουμε – Μυρίζουν… εκλογές;

Τώρα βλέπουν περιθώριο για μείωση σε ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ και εισφορά αλληλεγγύης - Το πλεόνασμα μαμούθ φέρνει μειώσεις στους φόρους με άρωμα από εκλογές - Μετά το στραγγάλισμα της οικονομίας οι υποσχέσεις για ελαφρύνσεις

Η ελληνική οικονομία κυριολεκτικά στραγγαλίστηκε, μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά από τους φορολογούμενους. Τώρα με το πλεόνασμα – μαμούθ που προέκυψε από την υπερφορολόγηση η κυβέρνηση διαρρέει ότι έχει στα άμεσα σχέδιά της μειώσεις φόρων που θα φέρουν τεράστια φοροελάφρυνση. Σχεδιάζεται (αλλά αυτό μπάντα σε επίπεδο διαρροών) από μείωση στον ΕΝΦΙΑ για το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων, ως μείωση της έκτακτης εισφοράς για τους περισσότερους φορολογούμενους, αλλά και μειώσεις στον ΦΠΑ.

Με το πλεόνασμα στο 4,2% το οικονομικό επιτελείο διαρρέει ότι έχει περιθώρια ελιγμών. Μάλιστα και ενώ οι δανειστές ακόμη διαφωνούν για το τι μέλει γενέσθαι απ’ την κυβέρνηση λέγεται ότι έρχονται μειώσεις και κατάργηση μέτρων.

Ποια είναι τα σχέδια; Πρώτα απ’ όλα η μείωση συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Μάλιστα διαρρέεται ότι θα υπάρξει και γενναία μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13%.

Παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι έχει περιθώριο να καταργήσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα ως 30.000 ευρώ τον χρόνο, μια μείωση που θα δώσει σημαντική ανάσα στο μέσο νοικοκυριό.

Μέσα στις υποσχέσεις και η μείωση του χαρατσιού στα ακίνητα, του ΕΦΝΙΑ δηλαδή. Μάλιστα η υπόσχεση αυτή έρχεται την ώρα που αναμένονται αυξήσεις λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το οικονομικό επιτελείο και σε αυτή την περίπτωση διαρρέει ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ποσά ως 700 ευρώ.

Μέσα στο ίδιο πακέτο υπάρχει και η μείωση στο πρώτο κλιμάκιο του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% που είναι σήμερα στο 20%, αλλά και στον εταιρικό συντελεστή από το 29% στο 26%.

Τα μέτρα αυτά, λέγεται μάλιστα ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, και η διαρροή που γίνεται αναφέρει ως χρόνο που θα ληφθούν το διάστημα 2019 – 2020.

Κατά πολλούς οι μειώσεις ή η εξαγγελία ανάλογων μειώσεων συνδέεται με εκλογές. Τα μέτρα που σίγουρα αν εφαρμοστούν θα δώσουν σημαντική ανάσα σε πολλούς φορολογούμενους μοιάζουν προεκλογικά… ειδικά αν συνδιαστούν με τον υποσχόμενο χρόνο εφαρμογής τους…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώσεις φόρων και εισφορών – Τι αλλάζει σε όσα πληρώνουμε – Μυρίζουν… εκλογές;"

Ξεκινά το θερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ξεκινάει από 1η Μαΐου το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το ωράριο για το μειωμένο τιμολόγιο θα ισχύει από τις 23:00 έως τις 7 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον προμηθευτή τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά το θερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ"

Έλληνες στρατιωτικοί: “Καθαρά” κινητά και … έξι μήνες στη φυλακή

Θύματα της πολιτικής του Σουλτάνου της Άγκυρας οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί φαίνεται ότι κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και έξι μήνες στη φυλακή. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει διαβεβαιώσει ότι τα κινητά τους είναι “καθαρά”.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιριμ, μιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να είπε πως τα δύο από τα τρία κινητά που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι “καθαρά” δεν εντοπίστηκε δηλαδή κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” στην πρόσφατη επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του ο δεύτερος ήταν μεν καθησυχαστικός, ωστόσο είπε ότι απομένει να γίνει η έρευνα στο τρίτο κινητό.

Παράλληλα όμως ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι δεν έχει περιθώρια παρέμβασης στη δικαιοσύνη και λίγες μέρες μετά ήρθε η συνέντευξη Ερντογάν για να αποκαλύψει τις προθέσεις της Τουρκίας. Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος ακόμη και χωρίς καμία άλλη κατηγορία (όπως αυτή της κατασκοπίας) ο νόμος, είπε, στην Τουρκία προβλέπει ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παράνομη διάβαση των συνόρων. Ουσιαστικά ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι στοχεύει, ακόμη και χωρίς καμία ουσιαστική κατηγορία να κρατήσει τους δυο στρατιωτικούς ακόμη και για διάστημα έξι μηνών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνες στρατιωτικοί: “Καθαρά” κινητά και … έξι μήνες στη φυλακή"

Ο «εγκέφαλος» ήταν απόστρατος αστυνομικός

Εγκληματική οργάνωση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποίησε, στις περιοχές Αυλώνα, Κορωπίου και Ασπρόπυργου στην Αττική.

Παράλληλα με τη εξάρθρωση της οργάνωσης, οι αρχές προχώρησαν και στον εντοπισμό τεσσάρων εξοπλισμένων εργαστηρίων παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τρεις άνδρες 47, 56 και 60 ετών, σε βάρος των όποιων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Α­σφάλειας Θεσσαλονίκης και Αττικής, καθώς και της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.


Δηλώσεις για τη εγκληματική οργάνωση και τον τρόπο που δρούσε έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Αναλυτικά όσα είπε:
"Από τη μέχρι στιγμής έρευνα - προανάκριση, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι στις περιοχές του Αυλώνα, Ασπρόπυργου και Κο­ρωπίου Αττικής, οι συλληφθέντες διατηρούσαν συνολικά τέσσερις κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους - αποθήκες, τις οποίες είχαν μετατρέψει σε εργοστάσια παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων, παρασκευής συσκευασιών καπνού και αποθήκευσης λαθραίων καπνικών προϊόντων.


Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη δραστηριότητά τους, είχαν αναπτύξει έναν πλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, εργαστήρια κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως κατάλληλο και εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, για την παράγωγη των λαθραίων τσιγάρων. Ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε, συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας καπνικών προϊόντων.

Ειδικότερα, προέβαιναν στην ει­σαγωγή επεξεργασμένου καπνού από την Ιταλία στην ελληνική επικράτεια, την αποθήκευση και την παρα­σκευή εντός των ειδικά διαμορφωμένων χώρων (εργοστάσια) και ακολούθως, τα διακινούσαν και τα διοχέτευαν προς πώληση σε δίκτυο μεταπωλητών τους, στην περιοχή της Αττικής αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελ­λάδας.


Με αυτό τον τρόπο, επιτύγχαναν την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων, τελών και δασμών, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Τα μέλη της οργάνωσης χαρακτηρίζονταν για την τήρηση αυστηρής δομής και ιεραρχίας, καθώς και ιεραρχίας με διακριτούς ρόλους.

Στην κατοχή τους, καθώς και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις τέσσερις αποθήκες - εργοστάσια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Α) Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Αυλώνα Αττικής , διαπιστώθηκε ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος που είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή παρασκευής τσιγάρων (τσιγαρομηχανή),

μηχανή συσκευασίας τσιγάρων (πακεταριστική),

(61.480) πακέτα τσιγάρα,

(1.080) κιλά χύμα καπνού,

πλήθος υλικών (πρώτων υλών) για την παρασκευή και συσκευασία λαθραίων τσιγάρων,

μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννή­τρια, φίλτρα, μηχανή ανάδευσης καπνού, αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),

μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ),

υποδομές φιλοξενίας δέκα (10) τουλάχιστον ατόμων - εργατών.


Β) Σε δεύτερη αποθήκη που εντοπίσθηκε επίσης στον Αυλώνα Αττικής, βρέθηκε ένα εργοστάσιο παρασκευής συσκευασιών καπνού, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή κοπής χύμα καπνού,

μηχανή τοποθέτησης αεροστε­γούς συσκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού,

έξι (6) πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συ- σκευασίας,

μηχανολογικός εξοπλισμός (αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),

(2) μηχανήματα ανύψωσης (κλαρκ),

(13.080) κιλά χύμα καπνού,

(13.595) συσκευασίες καπνού των (50) γραμμαρίων έκαστη,

υποδομές φιλοξε­νίας έξι (6) τουλάχιστον ατόμων - εργατών.


Γ) Σε αποθήκη - εργοστάσιο που εντοπίσθηκε στο Κορωπί Αττικής, βρέθηκε ένα εργαστήριο συσκευασίας χύμα καπνού, όπου κατασχέθηκαν:

μηχανή κοπής χύμα καπνού,

μηχανή τοποθέτησης αεροστεγής συ­σκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού,

τρεις (3) πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συ­σκευασίας,

μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννήτρια, αεροσυμπιεστής κ.τ.λ.),

(1.560) κιλά καπνού,

(72.222) συσκευασίες καπνού των (50) γραμμαρίων έκαστη και

μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ).


Δ) Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

(173.326) πακέτα τσιγάρων,

(240) κιλά χύμα καπνού,

υλικά για τη συσκευασία καπνού και

ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(234.806) πακέτα τσιγάρων,

(85.817) συσκευασίες καπνού,

(15.960) κιλά χύμα καπνού,

(7.900) ευρώ,

ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο,

τέσσερα (4) μηχανήματα ανύψωσης (κλαρκ) καθώς και

πλήθος εξειδικευμένου μηχα­νολογικού εξοπλισμού.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη συνεργών των δραστών".

Δείτε το βίντεο:



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο «εγκέφαλος» ήταν απόστρατος αστυνομικός"

Μαθητές έβαλαν τα γυαλιά σε μεγάλες βιομηχανίες και δημιούργησαν κράνος που θα σώσει ζωές

Πρώτο βραβείο "Καλύτερης Εταιρείας" κέρδισε η μαθητική Εικονική Επιχείρηση ΗΕLM.E.T. απο τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece!

Tα παιδιά δημιούργησαν ένα έξυπνο κράνος που συνδέεται με τη μοτοσυκλέτα και δεν επιτρέπει να ξεκινήσει η μηχανή εαν ο οδηγός δεν έχει φορέσει το κράνος του.


Με δική τους πρωτοβουλία, τα φοβερά αυτά παιδιά δημοσιεύσαν δελτίο τύπου για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να παρουσιάσουν πιο αναλυτικά τον προϊόν τους!

Tα παιδιά συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εικονική Επιιχείρηση" του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, στο οποιο συμμετέχουν φέτος 130 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Τι αναφέρουν οι μαθητές που δημιούργησαν το ΗΕLM.E.T.

Η εμπειρία μοναδική!

Τα συναισθήματα απερίγραπτα!

...άλλη μια αποσκευή στα χέρια μας γεμάτη με εφόδια ζωής!

Περισσότερα για εμάς:

Είμαστε 20 μαθητές της B Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά από την Καλαμάτα και με τη δράση μας ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που χάνονται καθημερινά στην άσφαλτο. Το εναρκτήριο λάκτισμα για εμάς έγινε τον Οκτώβρη του 2017 όπου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην πόλη μας δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο οδηγώντας μηχανάκι και χωρίς να φοράνε κράνος.

Και επειδή, δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι τοπικό! αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την κοινωνική επιχείρηση Helm.e.t. που κύριο στόχο έχει την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (ενηλίκων και ανηλίκων) στη χρήση κράνους και κατ’ επέκταση τη μείωση των ατυχημάτων που οφείλονται στην έλλειψη παιδείας πάνω στο θέμα αυτό.

Για να επιτύχουμε τα παραπάνω έχουμε θέσει δύο παράλληλους αλλά και συγκλίνοντες συνάμα προσανατολισμούς.

* Πρώτον, πραγματοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης σε σχολεία αλλά και σε δημόσιους χώρους.

* Δεύτερον, σχεδιάζουμε και προωθούμε το "noctua kit". Το "noctua" αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση ενίσχυσης της ασφάλειας για τους αναβάτες δικύκλων, ένα έξυπνο σύστημα επικοινωνίας κράνους - μηχανής. Με απλά λόγια με την εγκατάσταση του noctua kit η μηχανή δε θα ξεκινά εάν ο οδηγός δε φορά το κράνος του.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές έβαλαν τα γυαλιά σε μεγάλες βιομηχανίες και δημιούργησαν κράνος που θα σώσει ζωές"

Γι’ αυτό τελικά καταργούν τα πλαστικά καλαμάκια του φραπέ -Η επίσημη ανακοίνωση

Καταργούν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σημειώνεται ότι η ΕΝΕΑΠ εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών μαρκών premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΕΝΕΑΠ παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ «αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών. Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γι’ αυτό τελικά καταργούν τα πλαστικά καλαμάκια του φραπέ -Η επίσημη ανακοίνωση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news