facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis - Όλο το αρχικό κείμενο

Το αρχικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis δόθηκε στην δημοσιότητα. Στο κείμενο τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους η Βουλή δεν είναι αρμόδια για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Επίσης και σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη διατυπώνουν τη θέση ότι και το αδίκημα της δωροληψίας δεν συσχετίζεται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και ως εκ τούτου δεν ισχύουν οι αποσβεστικές ημερομηνίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών.Σημειώνεται ότι τα επόμενα 24ωρα θα ακολουθήσει το τελικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε αναλυτικά: 






























«Τίμιο» χαρακτήρισε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής ο πρόεδρος της Θοδωρής Δρίτσας. Παράλληλα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τις συνεδριάσεις αντιτείνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε τα μέγιστα για να διερευνηθεί η υπόθεση.

Στο ίδιο μήκος και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η επιστροφή του φάκελου στην Δικαιοσύνη αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα μείνει καμία σκιά.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis - Όλο το αρχικό κείμενο"

ΠΟΕΔΗΝ: Απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη -Kαταγγέλλουν υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ

Απεργιακή κινητοποίηση έχει εξαγγείλει για αύριο, Τετάρτη 25 Απριλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Ειδικότερα, αποφασίσθηκε 24ωρη απεργία για τις δημόσιες δομές υγείας στην περιφέρεια, 5ωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00 για την Αττική και συγκέντρωση στις 10:30 έξω από την 1η ΥΠΕ Αττικής.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες κάτω του 5% του ΑΕΠ», «οι πολίτες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν Υπηρεσίες Υγείας, η ποιότητα των οποίων συνεχώς υποβαθμίζεται». «Η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία το έτος 2018 μειώνεται 370 εκατ. ευρώ σε σχέση με το έτος 2017» προσθέτει.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «εμφανείς είναι οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό", ενώ «η πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν υφίσταται. Οι ΤΟΜΥ αδυνατούν να στελεχωθούν και οι ασθενείς συνωστίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων με απίστευτη ταλαιπωρία ωρών».

Σχετικά με τους νοσηλευτές, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και κινδυνεύουν να περικοπεί και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που αν συμβεί, ο μισθός του προσωπικού θα είναι κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη».

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «12.000 υπάλληλοι εργάζονται στις Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και εάν απολυθούν θα καταρρεύσουν οι Μονάδες».

Τέλος, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι «δεν δέχεται την υπηρεσιακή αξιολόγηση με την οποία», όπως τονίζει, «δεν επιδιώκει η κυβέρνηση την αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών αλλά την κατηγοριοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων για να εφαρμοστούν οι δυσμενείς μνημονιακές υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές».

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη -Kαταγγέλλουν υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ"

Βίτσας: Συνέλαβαν μετανάστες και όχι αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, το γεγονός πως ενώ 120 μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δεν συνελήφθη κανείς από όσους προκάλεσαν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη, κρατώντας πιστόλια φωτοβολίδας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης» προσθέτοντας πως «πρέπει η αστυνομία να δει ό,τι υλικό έχει και τουλάχιστον να γίνουν προσαγωγές».

Περιγράφοντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο υπουργός τόνισε:

«Είναι φανερό ότι υπήρχε μία ομάδα ακροδεξιών, η οποία πήγε επί τούτου. Εκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας, καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Ηταν μία ομάδα που είχε πράγματα μαζί της, πήγε να κάνει ουσιαστικά ένα πογκρόμ».

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας, άσκησε κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας:

«Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, στην ανακοίνωση του υπευθύνου της, δεν ανέφερε ούτε μία λέξη καταδίκης αυτών των πρακτικών. Να γίνεται κριτική στην κυβέρνηση, αλλά αν δεν υπάρχει ένα δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία κι αφήνουμε ανεξέλεγκτες τέτοιες ομάδες, μόνο κακά μπορούν να γίνουν. Είμαι σίγουρος ότι ο δημοκρατικός λαός της Μυτιλήνης τα καταδικάζει όλα αυτά και θα σταθεί ενάντια».

Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε μιλώντας στο «Ραδιόφωνο 24/7»:

«Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ανάμεσα στα ζητήματα διαχείρισης έχει εντάσεις, τις οποίες είτε πρέπει να τις προλαβαίνεις, είτε να τις κατευνάζεις. Η κατάσταση στη Μυτιλήνη δεν είναι καλή, δηλαδή δεν είναι η κατάσταση του 2015-2016, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες και πιέζει κατ' ελάχιστο τα τέσσερα χωριά γύρω από τη Μόρια αλλά και την πρωτεύουσα του νησιού. Το θέμα είναι πως αποσυμπιέζουμε τα νησιά. Η αποσυμπίεση των νησιών γίνεται είτε με τη γρήγορη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων, αυτών που ήδη έχουν πάρει άσυλο, και των ασυνόδευτων παιδιών στην ενδοχώρα, αλλά χωρίς να δημιουργούμε νέες ροές. Με αυτή την έννοια, αυτήν τη στιγμή αξιοποιούμε ό,τι κενές θέσεις έχουμε και συγχρόνως βλέπουμε πώς κατασκευάζουμε και νέες, εννοώ σε διαμερίσματα με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αυτό είναι μία πρώτη αποσυμπίεση».

«Η ουσιαστική αποσυμπίεση είναι τα μέτρα που προσπαθούμε να πάρουμε και παίρνουμε για τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου» συμπλήρωσε. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του ζητήματος των διερμηνέων.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο και καμία βάση στο επίπεδο της ηθικής να χρησιμοποιείς ανθρώπους, ανθρώπους που είναι σε μία ειδική κατάσταση, για να πιέζεις είτε την ΕΕ, είτε την Ελλάδα».

Οσον αφορά στα ζητήματα που η Ελλάδα περιμένει να λυθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο υπουργός υποστήριξε:

«Από την Ευρώπη περιμένουμε να λυθεί γρήγορα η διαδικασία της χρηματοδότησης της Τουρκίας, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βοήθεια και περιμένουμε να μας εγκρίνει η ΕΕ το αναθεωρημένο πλάνο για το 2018. Υπάρχουν, επίσης, οι πολιτικές διεκδικήσεις, νόμιμες οδοί ώστε να μην είναι οι άνθρωποι θύματα εκμετάλλευσης των traffickers, κι αναγκαστικός καταμερισμός σε όλες τις χώρες της Ευρώπης». Επιπλέον, μίλησε για τη σημασία που έχει για τον αιτούντα άσυλο «να διεκπεραιώνονται γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Συνέλαβαν μετανάστες και όχι αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη"

Παραδοχή Βίτσα: Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων φτάνει καθημερινά σε νησιά & Εβρο

Καμπάνα κινδύνου για τις συνεχώς αυξανόμενες ροές στα νησιά αλλά και για ανησυχητική αύξηση ροών στον Έβρο χτύπησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το άσυλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους βουλευτές ο κ. Βίτσας, το 2018 και ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση της Βάρνας είχαμε αυξημένες ροές αλλά και νέους δρόμους εισόδου. Στα νησιά είχαμε 2.168 νέες εισόδους τον Απρίλιο, με κύριο βάρος στη Λέσβο όπου υπήρξαν 1.189 είσοδοι. Μάλιστα, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι σήμερα υπήρξαν 206 νέες είσοδοι προσφύγων στη Μυτιλήνη.
Συνολικά από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο οι νέες είσοδοι ήταν 7.594.
Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το 2017 είχαμε 54 εισόδους την ημέρα, το πρώτο δίμηνο του 2018 σημειώνονταν 62 με 66 εισόδους, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τη Βάρνα σε 126 την ημέρα και τις τελευταίες ημέρες ανέρχονται σε 200 την ημέρα.
«Έχουμε πια μια τάση αυξητική, με ανησυχεί αλλά δεν με τρομάζει όσον αφορά τα νησιά. Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι η τεράστια αύξηση από τον Έβρο. Στο χρονικό διάστημα που εισήλθαν 2.168 στα νησιά, ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα εισήλθαν 2.700 από τον Έβρο. Σήμερα το πρωί στον Έβρο είχαμε 340 εισόδους», είπε ο κ. Βίτσας.
Μεταφορές ασυνόδευτων παιδιών
Ο κ. Βίτσας ανέφερε ακόμη ότι έγιναν 4.784 μεταφορές στην ενδοχώρα ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων παιδιών που πήραν άσυλο, ενώ 112 ήταν οι επιστροφές με βάση την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. 
Οπως είπε ο υπουργός, «η Ελλάδα έκανε πάνω από 20.000 επιστροφές, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν οικειοθελείς. Αυτόν τον καιρό είχαμε 1.260 επιστροφές».
Ακόμη ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ζητήματος όσων έχουν πάρει ήδη άσυλο στη χώρα και χρειάζονται μια μεταβατική διαδικασία για την ένταξή τους στο ελληνικό κράτος.
Τι ισχύει με αυτούς που έχουν πάρει άσυλο 
«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ότι κάποιοι έχουν πάρει άσυλο και χρειάζεται μια μεταβατική διαδικασία όπου το ελληνικό κράτος πρέπει να φροντίσει για την ένταξή τους. Είναι 7.500, άντε να είναι και κάτι παραπάνω. Πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ένταξης», ανέφερε ο κ. Βίτσας.
Και συνέχισε: «Έχουμε επεξεργαστεί μια τακτική ένταξης που θα τη βάλουμε σε δημόσια διαβούλευση μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μέχρι τέλος Μαΐου θέλουμε να έχουμε τελειώσει ώστε να γίνουν οι νομοθετικές και διοικητικές πράξεις, οι οποίες είναι ικανές να μας οδηγήσουν στα πρότυπα μιας σύγχρονης κοινωνίας.
Σε λίγες μέρες θα βγει και διοικητική πράξη με την οποία θα ζητάμε 15.000 νόμιμους μετανάστες εποχιακούς για εποχικούς εργαζόμενους  στην αγροτική οικονομία».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Βίτσας απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας.
«Δεν φθάνουν όσα κάνουμε. Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Εχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου. Δεν τα καταθέτω στην Βουλή γιατί έχουμε αντιπάλους. Οι αντίπαλοί μας είναι οι τράφικερς. Είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδοχή Βίτσα: Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων φτάνει καθημερινά σε νησιά & Εβρο"

Πόρισμα ΝΔ για Novartis: Η κυβέρνηση προσπάθησε να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους

Για σκευωρία με στόχο την σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων κατηγορεί την κυβέρνηση η Νεα Δημοκρατία στο πόρισμα που κατέθεσε για την προανακριτική εξέταση της υπόθεσης Novartis.

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας η Προανακριτική Επιτροπή, επέλεξε συνειδητά, να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες, να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας. Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στην διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο τονίζεται ότι δεν προέκυψαν από την διαδικασία ενδείξεις τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων. «Εξάλλου ουδέν αποδεικτικό στοιχείο σχετικό περιέχεται στη σχετική δικογραφία, πέραν των τριών μαρτυρικών καταθέσεων προσώπων - εμφανιζόμενων ως προστατευόμενων -, καταθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί είτε από την Δικαιοσύνη είτε από την Προανακριτική Επιτροπή και που από μόνες τους έχουν μηδενική αποδεικτική αξία, ως σαφώς ορίζει η Δικονομία. Ειδικώς δε για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στην υπό αξιολόγηση δικογραφία δεν υφίσταται το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο ούτε καν στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και εν γένει η παραμικρή έστω και ελάχιστη ένδειξη τελέσεώς του», σημειώνεται σε άλλο σημείο του πορίσματος.

Μάλιστα στα συμπεράσματα του πορίσματος η ΝΔ τονίζει ότι κρίση περί εξάλειψης του αξιοποίνου της απιστίας χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της υποθέσεως εξυπηρέτησε τη σκοπιμότητα της απαλλαγής του μόνου πραγματικού εμπλεκομένου Κουρουμπλή.

Επιπλέον τονίζεται ότι η διαχείριση της υπόθεσης από την Κυβέρνηση με την ενεργό σύμπραξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνιστά υλοποίηση ενός σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, το οποίο κατέπεσε ελλείψει οιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου αφήνοντας τους σκευωρούς εκτεθειμένους απέναντι στο Σύνταγμα, τον Ποινικό Δικαστή και κυρίως απέναντι στον Λαό μας.

«Η σκευωρία όμως έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνομωσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», καταλήγει το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ολόκληρο το πόρισμα της ΝΔ είναι διαθέσιμο εδώ.

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα ΝΔ για Novartis: Η κυβέρνηση προσπάθησε να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους"

Διήμερη παράταση για το πόρισμα για τη Novartis ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -Μεθόδευση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Είκοσι λεπτά μετά την τυπική λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των πορισμάτων, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αιφνιδίασαν τα άλλα κόμματα.

Και αυτό διότι ζήτησαν δύο μέρες προθεσμία για να καταθέσουν τα δικά τους πορίσματα, ενώ ήδη τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τις πορισματικές τους αναφορές στις 10 το πρωί, βάσει της προθεσμίας που είχε δώσει η προανακριτική επιτροπή.

Tο e-mail του Θοδωρή Δρίτσα έφτασε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης στις 10.20 το πρωί με τον χαρακτηρισμό «υπερ-επείγον» και σύμφωνα με αυτό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν αίτημα για διήμερη παράταση προκειμένου να καταθέσουν το τελικό τους κείμενο.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μεθόδευση από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών, λέγοντας ότι ο όλος σχεδιασμός έγινε προκειμένου να έχουν στα χέρια τους τα πορίσματα των άλλων κομμάτων και έτσι μέσα από το δικό τους πόρισμα να απαντήσουν στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21 ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS»

Αθήνα, 24 Απριλίου 2018
ΥΠΕΡ ΕΠΕΙΓΟΝ
Αρ.πρωτ. 23
ΠΡΟΣ
Τα μέλη της Ειδικής
Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
Σας ενημερώνω ότι χθες αργά το βράδυ, ο συνάδελφος — μέλος της Επιτροπής και εισηγητής κος Νίκος Παρασκευόπουλος, με ενημέρωσε ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ μέλη της Επιτροπής ζητούν διήμερη παράταση για την πληρέστερη επιμέλεια, διόρθωση και τελικό έλεγχο του πορίσματος, το αδιόρθωτο κείμενο του οποίου είναι ήδη έτοιμο. Προτίθενται πάντως σήμερα να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής διά της Γραμματείας το βασικό κορμό της πορισματικής πρότασής τους.
Ανάλογο αίτημα υπέβαλλε και ο συνάδελφος βουλευτής — εισηγητής εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ κος Γεώργιος Λαζαρίδης.
Με δεδομένο ότι όπως προκύπτει και από τα πρακτικά στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου 2018 η Επιτροπή συζήτησε ακροθιγώς αυτό το ενδεχόμενο και προνόησε για τη δυνατότητα ευελιξίας εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα, θεωρώ ως υποχρέωσή μου, να σας ενημερώσω εγκαίρως σχετικά και να θέσω το ζήτημα στην κρίση της Επιτροπής στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση.
Αυτονόητο είναι ως εκ τούτου, ότι όποια ενδεχόμενη παράταση του χρόνου τελικής κατάθεσης των πορισματικών θέσεων, αφορά όλα τα μέλη της Επιτροπής από όλα τα κόμματα. Προς τούτο, μπορείτε να χειριστείτε το ζήτημα σε ότι σας αφορά κατά την κρίση σας, είτε έχετε ήδη καταθέσει κείμενο πορισματικών θέσεων, είτε όχι.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρός της Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διήμερη παράταση για το πόρισμα για τη Novartis ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -Μεθόδευση καταγγέλλει η αντιπολίτευση"

Προκαταρκτική Novartis: Το πόρισμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Το πόρισμα που θα υποβληθεί στην Ολομέλεια συζητείται σε συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17.00 σήμερα.

Αντίθετος με το πόρισμα της πλειοψηφίας, σύμφωνα με το οποίο η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση είναι αναρμόδια να προχωρήσει σε έρευνα, δηλώνει το μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Επιτροπή Θεόδωρος Παπαθεόδωρου. Στο πόρισμά του που κατατίθεται σήμερα ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγορεί την πλειοψηφία ότι «η σπουδή με την οποία κατέληξε στη δήθεν αναρμοδιότητα εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στη διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων "ανωνύμων" μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις».

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημειώνει ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής βρίσκει απολύτως αντίθετη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σπεύδει εκ προοιμίου να επισημάνει ότι «κατά το Σύνταγμα, βασική αποστολή και κύρια αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής δεν είναι μόνο η υποβολή πρότασης προς την Ολομέλεια της Βουλής για άσκηση, ή μη, ποινικής δίωξης κατά των αναφερομένων πολιτικών προσώπων, αλλά, πρωτίστως, η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης» και συνεπώς η ουσιαστική άσκηση, από την Επιτροπή, του συνόλου των εισαγγελικών αρμοδιοτήτων που αυτή έχει.

«Με την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε συστηματικά στον περιορισμό της συζήτησης στην πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι στην εκτέλεση της εντολής που η Επιτροπή είχε λάβει με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής» περιγράφει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει: «Ενώ η απόφαση της Ολομέλειας της 21ης Φεβρουαρίου όριζε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε, κατά την πρότασή της, να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να διερευνήσει σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης διώξεις για τα προαναφερθέντα αδικήματα και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης να επιβεβαιωθεί η αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, η οποία όμως έχει ήδη κρίνει ότι η αρμοδιότητα ανήκει στη Βουλή προς την οποία διαβίβασε τη δικογραφία, με εξαίρεση την πιθανή τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων, για την οποία και προβαίνει σε ερευνητικές ενέργειες χωρίς να αναμένει οποιοδήποτε πόρισμα της Επιτροπής και οποιαδήποτε απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η αρμοδιότητα και βεβαίως η δικαιοδοσία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης δεν κρίνεται από τη Βουλή και τις επιτροπές της, όπως και το αντίστροφο».

Όπως εξάλλου τονίζει, «σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής αρνήθηκε να επιληφθεί της προδικασίας, να ασκήσει ουσιαστικά τα εισαγγελικά της καθήκοντα, να εξετάσει τους τρεις ανώνυμους και άλλους μάρτυρες σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΠΔ και τελικά να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση σε συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας. Λειτούργησε παρελκυστικά ως προς τον προγραμματισμό και την οργάνωση των εργασιών, επαναφέροντας συνεχώς και μονοδιάστατα το ζήτημα της διερεύνησης της αρμοδιότητας της Επιτροπής, υιοθετώντας μια ερμηνεία σκοπιμότητας απολύτως στενή και ευθέως αντίθετη προς τη πάγια νομολογία των τακτικών ποινικών δικαστηρίων και του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 86, καθώς και των δικαστικών τους συμβουλίων, όπως και προς την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική».

Ως προς τα αδικήματα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρει ότι «αν τα αδικήματα της δωροδοκίας / δωροληψίας ως αδικήματα περί την υπηρεσία, θεωρηθεί ότι δεν έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, τότε δεν πληρούται η νομοτυπική υπόσταση των σχετικών αδικημάτων, δηλαδή δεν υπάρχει καν αδίκημα προς διερεύνηση».

«Η εξαρχής μεθόδευση της πρότασης περί διερεύνησης της αρμοδιότητας της Βουλής και συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης -ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία είχε την παραπάνω θέση-, δεν αποσκοπούσε παρά στην επιχείρηση σπίλωσης των αναφερόμενων στο φάκελο δέκα (10) πολιτικών προσώπων και στη συντήρηση σκιών για ωμούς πολιτικούς λόγους» σημειώνει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει πως «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γνώριζε ότι η Επιτροπή θα εμποδιζόταν από την αρχή να επιληφθεί με συνθήκες διαφάνειας της προδικασίας» και «στην ουσία, για την κυβερνητική πλειοψηφία, η Επιτροπή συνεστήθη όχι για τη διερεύνηση και διαλεύκανση της αλήθειας ως προς την εμπλοκή των αναφερόμενων προσώπων στην υπόθεση Novartis, αλλά για να διενεργηθεί μεταξύ των μελών της ένας δήθεν θεωρητικός- επιστημονικός διάλογος περί του εύρους της αρμοδιότητας της Επιτροπής».

Γι αυτόν τον λόγο, αναφέρει ο βουλευτής, απορρίφθηκε η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για πρόσκληση μαρτύρων, εξέταση των ανώνυμων μαρτύρων ενώπιον της Επιτροπής, αναζήτησή και ανάγνωση εγγράφων και διενέργεια επί της ουσίας προανακριτικού χαρακτήρα πράξεων, με το σκεπτικό ότι πρώτα πρέπει «να αποφασίσει η Επιτροπή επί του ζητήματος της αρμοδιότητας».

«Μετά από αυτή την εξέλιξη, η αποχώρησή μας από την Επιτροπή, όπως και όλων των μελών - βουλευτών προερχόμενων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήταν η μόνη ενδεδειγμένη πολιτική πράξη για την καταγγελία της παραπάνω μεθόδευσης και της προειλημμένης απόφασης της πλειοψηφίας να οδηγήσει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής στο αδιέξοδο της αναρμοδιότητας. Η θέση μας αυτή επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι, στη συνέχεια, η πλειοψηφία συνεδριάζουσα "εν ολομελεία συγκυβέρνησης" ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέληξε σε μία διάγνωση πολιτικής σκοπιμότητας περί αναρμοδιότητας της Επιτροπής να διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα» εξηγεί ο κ. Παπαθεοδώρου για την αποχώρηση από την Ειδική Επιτροπή.

«Είχαμε καταγγείλει εξαρχής και σταθερά αυτή τη διαφαινόμενη εξέλιξη σκοπιμότητας και ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η παράλειψη ουσιαστικής εξέτασης της υπόθεσης, ενώ είχε συσταθεί η Επιτροπή, θα οδηγούσε αναπόδραστα στη συγκάλυψη της υπόθεσης, στη συντήρηση των αμφιβολιών και των σκιών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην αποστέρηση από τα αναφερόμενα πρόσωπα του δικαιώματος στο «φυσικό δικαστή», ώστε να λάμψει η αλήθεια. Γι αυτόν τον λόγο είχαμε διεκδικήσει από την πρώτη στιγμή να έρθουν όλα στο φως με την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και χωρίς επίπλαστα δικονομικά προσκόμματα» αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει ότι το αδιέξοδο της αναρμοδιότητας ισοδυναμεί με τη συγκάλυψη της αλήθειας και τον πολιτικά ύποπτο χειρισμό της όλης υπόθεσης.

Επίσης, χαρακτηρίζει λανθασμένη και αποπροσανατολιστική την άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ελέγξει και αρμόδια είναι η τακτική δικαιοσύνη, διότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής ορίζουν ρητά ότι εφόσον συνεστήθη η Επιτροπή με απόφαση της Ολομέλειας, ο μόνος «φυσικός» δικαστής για τα αναφερόμενα πρόσωπα και τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης των αδικημάτων είναι η Βουλή, το Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και εν τελεί το Ειδικό Δικαστήριο. «Η Δικαιοσύνη απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή θεωρώντας ότι αυτή είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Η αναπομπή της δικογραφίας και πάλι στη Δικαιοσύνη για τα διαλαμβανόμενα στο διαβιβαστικό της Εισαγγελέως αδικήματα -όπως λανθασμένα υποστηρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία- είναι πράξη αντίθετη στην πάγια νομολογία που έκρινε ότι αρμοδιότητα γι αυτά έχει μόνο η Βουλή» αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου και δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι στο μείζον αδίκημα της απιστίας που συνδέεται και με ενδεχόμενη ζημία του Δημοσίου, «η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με μεγάλη άνεση αποδέχθηκε εξαρχής ότι επήλθε εξάλειψη λόγω παρόδου του προβλεπόμενου χρόνου και με τον τρόπο βεβαίως αυτόν προστατευόταν ο Υπουργός Υγείας της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κ. Π. Κουρουμπλής».

Αναφέρει, εξάλλου, ότι η πλειοψηφία, ενώ ακολουθεί, υποτίθεται, το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας, διαφοροποιείται ως προς τη νομιμοποίηση εσόδων και τελικά ενώ γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη δεν είναι αρμόδια για πράξεις ενδεχόμενης δωροδοκίας / δωροληψίας, εισηγείται την εκ νέου διαβίβαση της δικογραφίας για να συγκαλυφθεί η άρνησή της να καλέσει για εξέταση τους περιβόητους ανώνυμους μάρτυρες και «συνεπώς, πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας, συγκάλυψης και πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης που κατέληξε σε αυτό που η κοινή γνώμη ήδη αποκαλεί "φιάσκο", στο βαθμό που πλέον δεν τίθεται θέμα επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη».

«Η Δικαιοσύνη διά των αρμοδίων Εισαγγελέων άρχισε και συνεχίζει να διερευνά ως έχει δικαιοδοσία και αρμοδιότητα την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τυχόν άλλα αδικήματα που συσχετίζονται με αυτή, χωρίς να έχει ανάγκη την άδεια της Βουλής. Για τα υπόλοιπα αδικήματα για τα οποία συνεστήθη η Επιτροπή και εμπίπτουν στα αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής αρνήθηκε να διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεσή τους, να εξετάσει μάρτυρες, να διαγνώσει την αξιοπιστίας τους, να αναζητήσει και να αναγνώσει έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Novartis ή αλλοδαπών υπηρεσιών και να διενεργήσει πράξεις προανακριτικού χαρακτήρα» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική Novartis: Το πόρισμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης"

Στα χέρια της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το "μαύρο κουτί" του μοιραίου Μιράζ

Εντοπίσθηκε και ανελκύσθηκε ο καταγραφέας πτήσης του MIRAGE-2000-5, το οποίο κατέπεσε 9 μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, παρασύροντας στον θάνατο τον σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Το «μαύρο κουτί», το οποίο αναμένεται να δώσει στοιχεία χρήσιμα για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, ανέλκυσε το ερευνητικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ που κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, ο καταγραφέας πτήσεως θα μεταφερθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία στη Γαλλία για την αποκωδικοποίησή του, ώστε στη συνέχεια τα στοιχεία να αξιοποιηθούν από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεχίζει το έργο της για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

ΑΠΕ/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα χέρια της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το "μαύρο κουτί" του μοιραίου Μιράζ"

Απολογήθηκε η αναισθησιολόγος για την υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας - Επιμένει ότι λειτούγησε επιστημονικά

Ενώπιον των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΔΥΠΕ Κρήτης βρέθηκε χθες για να απολογηθεί μετά την αναβολή της προηγούμενης συνεδρίασης η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη για την υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη. Δεν ήταν όμως η μόνη, αφού για την ίδια υπόθεση απολογήθηκε και η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Ρεγγίνα Ρουχωτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Πολάκη επανέλαβε αυτό που υποστήριζε εξ αρχής, ότι έκανε αυτό που θεωρούσε επιστημονικά σωστό λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Η κα Ρουχωτά κλήθηκε ως διευθύντρια του Τμήματος -ήταν σε άδεια αλλά πήγε εσπευσμένα στο
νοσοκομείο εκείνη την ημέρα λόγω του έκτακτου περιστατικού που προέκυψε με το κοριτσάκι- ωστόσο δεν πρόλαβε να συμμετέχει στη διαχείρισή του.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” αναφέρουν ότι το Πειθαρχικό εξετάζοντας όλα τα δεδομένα διαπιστώνει πιθανή αμέλεια αλλά όχι βαριά ιατρική αμέλεια, σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών.

Τώρα, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας των γιατρών, αναμένεται η τελική απόφαση αναφορικά με τις κυρώσεις που θα υπάρξουν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΔΥΠΕ Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι η 4χρονη έφυγε από τη ζωή στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 όταν υπεβλήθη σε επέμβαση για να αφαιρέσει τα κρεατάκια από τη μύτη.

patris
Διαβάστε Περισσότερα » "Απολογήθηκε η αναισθησιολόγος για την υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας - Επιμένει ότι λειτούγησε επιστημονικά"

H ρύθμιση για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Συνολική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους συζύγους, εφόσον το επιθυμούν, επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ξεχωριστής βεβαίωσης του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης από τους συζύγους.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από το επόμενο φορολογικό έτος, ενώ οι φετινές δηλώσεις θα υποβληθούν με βάση το ισχύον καθεστώς.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (330/2018 Απόφαση του Β΄ Τμήματος), με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλει ο καθένας δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα ατομικά του εισοδήματα και συνακόλουθα να βεβαιώνεται χωριστά ο φόρος ή απαίτηση για επιστροφή φόρου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπέβαλε σχετική εισήγηση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου για τις αναγκαίες νομοθετικές, διοικητικές και τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ.

Κατόπιν των οδηγιών που δόθηκαν από την Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η ΑΑΔΕ προετοιμάζει συνολική ρύθμιση, με βάση την οποία:

- σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εκ των δυο συζύγων το επιθυμεί, θα μπορεί να υποβάλει χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή

- εφόσον δεν δηλωθεί η βούληση υποβολής χωριστής δήλωσης από κανέναν εκ των δυο συζύγων, θα υποβάλλεται κοινή δήλωση με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Στην περίπτωση αυτή, δεδομένης της ήδη θεσμοθετημένης ξεχωριστής εκκαθάρισης των εισοδημάτων των συζύγων, εξετάζεται η δυνατότητα η υποβολή της κοινής δήλωσης να οδηγεί εξ ορισμού σε ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι με σκοπό το νέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος να είναι τεχνικά άρτιο και να υπάρχει επαρκής χρόνος για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τι επιλογές που διαθέτουν και την ομαλή τους εξυπηρέτηση, οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι κανονιστικές και μηχανογραφικές προσαρμογές θα ισχύσουν για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και μετά.

Επισημαίνεται για τις τρέχουσες δηλώσεις φορολογικού έτους 2017 εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα για ξεχωριστή βεβαίωση φόρου ή επιστροφή φόρου (χωρίς συμψηφισμούς χρεωστικού και πιστωτικού υπολοίπου μεταξύ των συζύγων), όπως ίσχυσε και στα παλαιότερα φορολογικά έτη, κατόπιν αιτήσεως των φορολογουμένων για διαχωρισμό οφειλής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "H ρύθμιση για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων"

Αυτόματα η δήλωση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Ενεργοποιείται νέος κωδικός στο Ε3

Όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχη, με γνώμονα τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, με ααπόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή ορίστηκε ότι ποσά, που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ΕΟΠΥΥ των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία επεστράφησαν άτοκα στους δικαιούχους με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, αποστέλλονται μαζί με την κύρια σύνταξη στον κωδικό 23 του αρχείου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Τα ποσά αυτά, που απεστάλησαν από τους υπόχρεους φορείς με τον ανωτέρω κωδικό, συναθροίζονται με τα ποσά από κύριες συντάξεις του φορολογικού έτους 2017 και φορολογούνται στο έτος αυτό. Το συνολικά συναθροιζόμενο ποσό εμφανίζεται προσυμπληρωμένο στους κωδικούς 303-304 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017. Με τη διαδικασία αυτή, δόθηκε η ευχέρεια στους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά ποσά που ανάγονται σε τέσσερα φορολογικά έτη, να απαλλαγούν από την υποχρέωση να επισκεφθούν τις ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη αυτά.

Παρ’ όλα αυτά, για όσους το επιθυμούν, με την ΠΟΛ.1068/2018 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ παρασχέθηκε η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη, που ανάγονται.

Οι φορολογούμενοι, που κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής, υποβάλλουν εμπρόθεσμα αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη και - σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Απόφαση αυτή -οδηγούνται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα, που να εμφανίζει το διαχωρισμό των ποσών αυτών στα έτη που αφορούν.

Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους, στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα. Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί ο κωδικός 008 του Εντύπου Ε3, όσον αφορά στην αναγραφή των υποκαταστημάτων των επιχειρήσεων, στα οποία δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος.

Συγκεκριμένα, στον εν λόγω κωδικό, θα εμφανίζεται υποπίνακας με το σύνολο των υποκαταστημάτων του φορολογούμενου, τα οποία εμπίπτουν κατ’ αρχήν σε τέλος επιτηδεύματος, ώστε αυτός να εξαιρέσει (κατ’ επιλογή του) όλες εκείνες τις εγκαταστάσεις, που δεν νοούνται ως υποκαταστήματα για την ανάγκη εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως ισχύει, και τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ. 1156/2017 εγκύκλιό μας και όχι μόνο αυτές, που υπάγονται στις διατάξεις της περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.3874/2010.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόματα η δήλωση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Ενεργοποιείται νέος κωδικός στο Ε3"

Αυτό είναι το νέο "υπερόπλο" του Ερντογάν - Το φονικό "σαλάχι" μπορεί να κατασκοπεύσει αλλά και να ανατινάξει τα πλοία του εχθρού - ΒΙΝΤΕΟ

Η αμυντική εταιρεία Abayraklar Savunma ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη ενός υπβρύχιου drone που μπορεί να πυροδοτηθεί για να καταστρέψει τα εχθρικά πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Πρόκειται για το νέο υπερόπλο που θα έχει στα "χέρια" του ο Ερντογάν και αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι το πότε θα το...ρίξει στο Αιγαίο.

Οπως γράφει η "Daily Sabah" το "wattozz", μοιάζει με το σαλάχι στο σχεδιασμό και την κίνηση, είναι φτιαγμένο από τιτάνιο και αλουμίνιο και καλυμμένο με σιλικόνη. Δύο κάμερες τοποθετούνται ως "μάτια" στη συσκευή, τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι 5,5 κόμβους για 12 ώρες και να τροφοδοτούνται από τρεις κινητήρες.

Το wattozz μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίβλεψη ή επίθεση, που ελέγχεται από κρυπτογραφημένα ακουστικά κύματα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται από τις φάλαινες και τα δελφίνια για επικοινωνία.

Οι ηλεκτρομαγνητικοί μαγνήτες επιτρέπουν στο υποβρύχιο drone να επιτεθεί σε εχθρικό σκάφος και να εκραγεί με εντολή. Όταν το όπλο δεν βρίσκεται σε αποστολή, μπορεί να ακουμπήσει στον πυθμένα και να "πάρει έναν ύπνο".

Η εταιρεία Albayraklar Savunma συνεργάζεται με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Karadeniz στο Trabzon στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας για να αναπτύξει το όπλο τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πρόεδρος της Albayraklar Savunma, Mustafa Adnan Albayrak, δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει το wattozz σε τρεις μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το νέο "υπερόπλο" του Ερντογάν - Το φονικό "σαλάχι" μπορεί να κατασκοπεύσει αλλά και να ανατινάξει τα πλοία του εχθρού - ΒΙΝΤΕΟ"

Γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ κατά… κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Όλο το παρασκήνιο

Ενώ μέχρι σήμερα γιατροί-συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποφασίσει να τηρήσουν μια μάλλον συγκαταβατική στάση απέναντι στις πολιτικές ειδικά του υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι πλέον αποφάσισαν να …βγουν απέναντι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΠΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) η οποία διαθέτει Πρόεδρο φίλα προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ και η παράταξη που στηρίζεται από την κυβέρνηση, είχε λάβει και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, εξαπολύει για πρώτη φορά σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ομοσπονδία ναι μεν εξέφραζε την αντίθεσή της σε αλλαγές που προωθούνταν ειδικά σε ότι αφορά στους γιατρούς, είναι όμως η πρώτη φορά που καταφέρεται κατά της κυβέρνησης με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

Επιθέσεις χωρίς …φόβο αλλά με πάθος

Αφορμή για την κατά μέτωπον επίθεση αποτέλεσε η απόφαση του υπουργού Υγείας να προωθήσει το σύστημα των παραπομπών μέσω των οικογενειακών γιατρών, για να δει ένας ασθενής έναν εξειδικευμένο γιατρό. Διαβάστε ΕΔΩ τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση: «Τέλος οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών με τον οικογενειακό γιατρό»

Έτσι οι …Συριζαίοι γιατροί του ΠΕΔΥ περιγράφουν για πρώτη φορά την κυβέρνηση ως εκείνη που ακολουθεί κατά γράμμα της επιταγές της τρόικας καθώς όπως λέει η Ομοσπονδία: «Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας, πιστή στις επιταγές του μνημονίου, δεν έλαβε υπόψη της το βασικότερο: τους κατοίκους της Χώρας μας».

Και συνεχίζει με έντονη δυσαρέσκεια η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΠΕΔΥ: «Η επιχειρούμενη πολιτική, θα έχει ως αποτέλεσμα να διαλύσει την ποιοτική προσέγγιση στα θέματα Υγείας, με τρόπο αυταρχικό, δέσμια των επιλογών της, της οπισθοδρόμησης και του καταναγκασμού.
Προηγήθηκε, το αποφασίζουμε και διατάσσουμε οι γιατροί των ΚΥ, να γίνουν με το ζόρι οικογενειακοί γιατροί».

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις που …έκαναν φτερά

Μάλιστα το προεδρείο των Γιατρών του ΠΕΔΥ για πρώτη φορά αναφέρεται και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που δεν τηρήθηκαν. «Σε επίπεδο λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας, ο σχεδιασμός του νέου Συστήματος, δυστυχώς καθορίζει με ακρίβεια και το ιδεολογικό υπόβαθρο της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας. Ένα υπόβαθρο, που δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Δεν παραλείπει μάλιστα να κατηγορήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για προχειρότητες και ερασιτεχνισμούς στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αφορμή τις αλλαγές: «Δεν βιάζεται, γιατί αποτυχημένες πολιτικές, προχειρότητες κάτω από την πίεση των «θεσμών» και κακές εκτιμήσεις, πρέπει να τις χρεώνονται αυτοί, που τις σχεδίασαν, με άκρως ερασιτεχνικό τρόπο.

Αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, αλλά πάνω απ ‘όλα στον Ελληνικό Λαό. Κανένα Σύστημα Υγείας παγκοσμίως δεν έχει εφαρμοστεί σε λίγους μήνες. Αυτό είναι κατανοητό. Κατανοητό είναι επίσης ότι, η εσωστρέφεια στην πολιτική και η εμμονή έχουν ολέθριες συνέπειες στο Σύστημα Υγείας.
Δεν εκβιάζονται οι εργαζόμενοι, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται με αυταρχισμό, δεν εγγυώνται την βιωσιμότητα του νέου Συστήματος.»

Άγνωστο παραμένει πάντως ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεδομένου ότι οι γιατροί του ΠΕΔΥ μέχρι σήμερα είχαν τηρήσει στάση αναμονής για τα όσα σχεδιάζονταν στην Αριστοτέλους. Πάντως κατά τη συνήθη τακτική η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φροντίζει μετά από τέτοιες αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργάνων, να επικοινωνεί με τους επικεφαλής προκειμένου να τους …εξηγήσει τα αίτια των επιλογών της. Ίδωμεν…

healthreport
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ κατά… κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Όλο το παρασκήνιο"

La Tribune: Δεν υπάρχει συμφωνία για δανεισμό γαλλικών φρεγατών λέει η Γαλλίδα υπ. Άμυνας

Ερωτηματικά για την υπόθεση δανεισμού των δύο γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα προκαλεί δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune η οποία επικαλείται δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλορένς Παρλί σύμφωνα με την οποία η συμφωνία για την οποία μίλησε ο Φώτης Κουβέλης «δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυρία Παρλί είπε ερωτηθείσα σχετικά οτι «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι το Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα αφού είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών.

fremm-fregata1


Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετά τη δήλωση της Παρλί που έγινε την περασμένη Παρασκευή - την ίδια ημέρα, δηλαδή, με τη δήλωση Κουβέλη - επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας πηγή του οποίου επαναβεβαιώσε τη συμφωνία επικαλούμενο σχετική συζήτηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά την πηγή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα της Πέμπτης ότι «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το θέμα της αναβάθμισης των F-16 ενώ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υπο-προγράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27 αλλά στην ίδια ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της παραχώρησης των δύο γαλλικών φρεγατών.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "La Tribune: Δεν υπάρχει συμφωνία για δανεισμό γαλλικών φρεγατών λέει η Γαλλίδα υπ. Άμυνας"

Φίλης: «Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις;»

«Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

«Είναι σαφές ότι με λεξούλες δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική. Συνθήματα είναι αναγκαία στην πολιτική, αλλά την ουσία να δούμε. Ακόμα και ο κ. Τσακαλώτος, όταν μιλάει, μιλάει για την κατά το δυνατόν, καθαρή έξοδο» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στον Αθήνα 9.84, σχετικά με την έξοδο από το μνημόνιο επεσήμανε: «προφανώς και κάτι θα γίνει σημαντικό. Ποιο είναι αυτό; Ότι τελειώνει ο τρόπος της εποπτείας όπως ήταν μέχρι τώρα. Θα συνεχιστεί όμως η εποπτεία διότι υπάρχει το χρέος. Και συνεπώς πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους».

«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πέρυσι και το ψήφισε στην βουλή ότι από 1-1-19 θα υπάρξει μείωση 18% των συντάξεων. Λέμε λοιπόν τώρα: Τα ψηφίσαμε και αυτά διότι είχαμε τη λογική τότε να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Να πάει καλύτερα η οικονομία. Και να τα επανεξετάσουμε . Αυτό είπαμε και εδώ είμαστε τώρα. Άρα λοιπόν , χωρίς βιασύνες και κινήσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν πρέπει να γίνει ένας δημόσιος διάλογος και η κυβέρνηση να ανοίξει το ζήτημα. Αφού η οικονομία πηγαίνει τόσο καλά και πηγαίνει , αφού τα δημοσιονομικά , όχι απλώς έχουν πάει καλά αλλά έχουμε υπερπλεονάσματα επί δύο συνεχή έτη 4,5% , μπορούμε να μην προχωρήσουμε από 1-1-19 στις περικοπές των συντάξεων.

Άλλο πέρυσι και πρόπερσι και άλλο σήμερα που έχουμε κάνει βήματα. Για αυτό λέω λοιπόν και αυτό δεν έχει στοιχείο αποδόμησης , έχει στοιχείο ενίσχυσης της πολιτικής ότι πράγματι μία έξοδος καθαρή , κατά το δυνατόν, πρέπει να μη μειώνει τα εισοδήματα και μάλιστα έχουμε μείωση στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται το ΕΚΑΣ, ότι έχει απομείνει. Για πολύ κόσμο που παίρνει 350 Ευρώ θα του κοπούν 30 ευρώ» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ και την επαναδραστηριοποίησή του στο ελληνικό θέμα ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Είναι μόνον αρνητικό. Διότι το ΔΝΤ λέει μεν απομείωση του χρέους , αλλά όμως και ότι πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Στην ουσία αυτό λέει. Να έρθει νωρίτερα , διαβάζω στις εφημερίδες , το αφορολόγητο, να έρθει το 2019 αντί το 2020. Αν το λέει αυτό το ΔΝΤ, αρνητικό είναι.

Αν οι Ευρωπαίοι λένε αυτά που λένε γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν για το χρέος το ΔΝΤ λέει τότε πάμε στα σκληρά μέτρα».

Ο κ. Φίλης σχολίασε και τη στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της Τουρκίας επισημαίνοντας:

«Λέει περισσότερα από όσα η πραγματικότητα επιτρέπει. Αλλά αυτή είναι η άποψη του κ. Καμμένου. Δεν είναι καινούρια. Στο βαθμό που αυτή η πολιτική άποψη , την οποία έχει δικαίωμα να διατυπώνει βέβαια, δεν επηρεάζει πολιτικά, πρακτικά την άσκηση της πολιτικής. Μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει. Από εκεί και πέρα έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Δείχνουν ικανότητα αντιμετώπισης των ζητημάτων και μεγάλη πολιτική συνεννόηση με τη κυβέρνηση και το θεωρώ πολύ σημαντικό».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: «Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις;»"

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες με επτά ζώνες ασφαλείας (φωτο)

Με επτά ειδικές ζώνες, οι νέες ταυτότητες έρχονται αν και με καθυστέρηση 12 ετών.
Μάλιστα δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που καθυστέρησε στις αλλαγές, αλλά και οι Ιταλία, δηλαδή οι δύο χώρες-πύλες εισόδου τζιχαντιστών προς κεντρική και βόρεια Ευρώπη
Η νέα ταυτότητα, τύπου πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζει περίπου 8 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών, πολίτες που εκδίδουν για πρώτη φορά και για εκείνους που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές σε χρονικό διάστημα τεσσάρων χρόνων.
Επτά ζώνες ασφαλείας
Εμπρόσθια Όψη
  • Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας (card number)
  • Ζώνη 2: Φύλο/Sex (Άρρεν/Θήλυ-Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
  • Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης
  • Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου
  • Ζώνη 5: Φωτογραφία
Οπίσθια όψη
  • Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
  • Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/ Machine Readable Zone-MRZ
Ενσωματωμένο RFID chip
Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας), στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου.
Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil AviationOrganization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Περιλαμβάνει:
  • Ζώνη Οπτικής Εξέτασης
  • Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη
  • Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης σύμφωνα με πρότυπα ICAO για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα


aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες με επτά ζώνες ασφαλείας (φωτο)"

Μοσκοβισί: Στο 4,2% το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που «υπερβαίνουν τους στόχους», εκφράζει σε σημερινή δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την ανακοίνωση της Εurostat.

«Tα σημερινά στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά, και το 2017, η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα, στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, πολύ καλύτερο από την την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2017.

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί υπενθυμίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ και τονίζει: «Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τώρα αποδίδουν».

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Π. Μοσκοβισί τονίζει ότι φτάνει το 4,2% του ΑΕΠ το 2017, δηλαδή υπερδιπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ και σημειώνει ότι υπολογίστηκε με τη μέθοδο που συμφωνήθηκε με όλους τους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του EMS. «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι», καταλήγει η ανακοίνωση του Π. Μοσκοβισί.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Στο 4,2% το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news