facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Μητσοτάκης για επίθεση Ρουβίκωνα στη γαλλική πρεσβεία: Πάλι έφυγαν σαν κύριοι...

«Πάλι έφυγαν σαν κύριοι...», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», η οποία πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα επίθεση με μπογιές στη γαλλική πρεσβεία και στο γαλλικό προξενείο.

«Νέα επίθεση του Ρουβίκωνα στην γαλλική πρεσβεία ακριβώς απέναντι στη Βουλή», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης σε σχόλιο του στο Twitter και πρόσθεσε: «Η χώρα διασύρεται διεθνώς από μια ανίκανη κυβέρνηση που δεν θέλει ή -ακόμη χειρότερα- δεν μπορεί να συλλάβει μια φράξια τάχα αντιεξουσιαστών. Πάλι έφυγαν σαν κύριοι..».


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για επίθεση Ρουβίκωνα στη γαλλική πρεσβεία: Πάλι έφυγαν σαν κύριοι..."

Επίθεση Ρουβίκωνα με μπογιές στη γαλλική πρεσβεία

Επίθεση με μπογιές στην γαλλική πρεσβεία και το γαλλικό προξενείο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Κυριακή μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία περίπου δεκαπέντε μέλη του «Ρουβίκωνα», πραγματοποίησαν, λίγο μετά τις 17:30, επίθεση στο Γαλλικό προξενείο στην Αθήνα.

Ειδικότερα, οι αντιεξουσιαστές πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές στο προξενείο, από την πλευρά της οδού Ακαδημίας και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Η αστυνομία έκανε μία προσαγωγή.

Ο «Ρουβίκωνας» σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η επίθεσή του αυτή έγινε λόγω της συμμετοχής της Γαλλίας στον βομβαρδισμό της Συρίας.

Ειδικότερα, σε κείμενο που ανάρτησε ο Ρουβίκωνας για την επίθεση σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η Γαλλία αναδεικνύεται, ξανά, σε μία ισχυρή περιφερειακή, ιμπεριαλιστική δύναμη που θέλει και μπορεί να έχει έμπρακτη επιρροή στο Ευρασιατικό πεδίο. Έχοντας ως πλάτες την λυκοσυμμαχία του Γαλλογερμανικού άξονα στην ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ και εργαλεία το «υποδειγματικά» οργανωμένο και με αυτοσυνείδηση βαθύ κράτος της, την αποτελεσματική διπλωματία με την παγκόσμια οπτική και τις υπόγειες διασυνδέσεις, την μεγάλη πολεμική της βιομηχανία καθώς και την επιθετική εθνική αστική τάξη της, η γαλλική εξουσία είναι ήδη στην πορεία ιμπεριαλιστικής επέκτασης».

Στην εισαγωγή του κειμένου του Ρουβίκωνα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τις βεβαιότητές μας για το πώς διαμορφώνονται οι παγκόσμιες ισορροπίες. Αν ο ψυχρός πόλεμος και τα δύο μεγάλα παγκόσμια μπλοκ είναι, σε εποχές συμπυκνωμένου ιστορικού χρόνου, μια «αρχαία» αφήγηση, ο μονοπολικός κόσμος που τον διαδέχθηκε, αυτός της κυριαρχίας του ευρωατλαντικού μπλοκ και της παγκοσμιοποίησης είναι επίσης μια ξεπερασμένη ιστορία. Σήμερα στο τραπέζι της ισχύος κάθονται πολλοί παίχτες κι ο καθένας τους έχει μερικά καλά χαρτιά στο μανίκι. Η Γαλλία αναδεικνύεται, ξανά, σε μία ισχυρή περιφερειακή, ιμπεριαλιστική δύναμη που θέλει και μπορεί να έχει έμπρακτη επιρροή στο Ευρασιατικό πεδίο».

Ο Ρουβίκωνας κάνει αναφορά ακόμη στην πρόσφατη συμφωνία του γαλλικού κράτους για «πώληση όπλων αξίας 18 δισ. στη Σ.Αραβία (που θα καταλήξουν, είτε στο έγκλημα της Υεμένης, είτε στα συριακά μέτωπα) εισπράττοντας το αντάλλαγμα για την συνεργασία των δύο περιφερειακών ιμπεριαλισμών, τόσο σε διεθνείς οργανισμούς (πχ η Γαλλία πρακτορεύει τα σαουδαραβικά συμφέροντα στον ΟΗΕ και το συμβούλιο ασφαλείας) όσο και γεωπολιτικά, στο Μαγκρέμπ, τον Λίβανο και τώρα και στην Συρία».

Έμφαση δίνουν τα μέλη του Ρουβίκωνα φυσικά και στην συμμετοχή της Γαλλίας στο χτύπημα της Δύσης κατά του Άσαντ στην Συρία, αλλά και στην ανάμειξη γαλλικών εταιρειών στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδική αναφορά κάνει και στις γαλλικές φρεγάτες που «νοίκιασε» το ελληνικό κράτος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Ο γαλλικός στόλος συμμετείχε στον πρόσφατο βομβαρδισμό της Συρίας, ενώ έχει σχεδόν ανακοινωθεί η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων πλάι στις ΗΠΑ σε συριακό έδαφος. Λίγα χρόνια πριν, ο γαλλικός στρατός βομβάρδιζε την Λιβύη και τις δυνάμεις του δικτάτορα Καντάφι, ο οποίος χρηματοδοτούσε παράνομα το κόμμα του Γάλλου πρωθυπουργού. Γαλλικές εταιρείες είναι στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ.»

» H Γαλλία δίνει υποστήριξη στο Ελληνικό κράτος στον πρόσφατο σκυλοκαυγά με το Τουρκικό και πουλάει φρεγάτες, κάτι που έκανε και επί κυβέρνησης Καραμανλή, όταν κάλυψε το Ελληνικό κράτος στο βέτο του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι πουλώντας και πάλι φρεγάτες. Σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει ξεπεράσει τον γερμανικό και επιχειρεί να αναδειχθεί ως ο δεύτερος κυρίαρχος πόλος μετά τις ΗΠΑ, σε μια όλο και πιο αδύναμη ευρωατλαντική συμμαχία.»

» Τι σημαίνει για εμάς αυτό; Σημαίνει ότι άλλο ένα σαρκοφάγο ήρθε στη γειτονιά του κόσμου που ζούμε και θέλει να φάει. Σημαίνει ότι το χάος μεγαλώνει και ο πόλεμος πλησιάζει περισσότερο. Σημαίνει και άλλα.»

» Ο νέος αναβαθμισμένος διεθνής ρόλος που διεκδικεί η γαλλική εξουσία έχει και το καθρέφτισμά της στο εσωτερικό της. Ο τραπεζίτης Μακρόν, που σημειολογικά συμπυκνώνει την αρμονία συμφερόντων ανάμεσα στο κράτος και το κεφάλαιο, επιχειρεί να εισάγει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και απειλεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του γαλλικού κοινωνικού κράτους. Έναν χαρακτήρα με παγκόσμιο συμβολικό κύρος. Το μεγάλο γαλλικό πατερναλιστικό δημόσιο που επιβάλλει το κράτος ως δήθεν αντικειμενικό διαμεσολαβητή της ταξικής πάλης, μεταμορφώνεται κι αυτό σε ένα παγκόσμιο μήνυμα νέας επέκτασης της φιλελεύθερης αντικοινωνικής ατζέντας. Η ωμή καταστολή των σημείων του αγώνα το συνοδεύει.»

»Βλέπουμε την κρατική βαρβαρότητα να επεκτείνεται με την στρατιωτικοποίηση της καταστολής με πρόσχημα την ισλαμική τρομοκρατία, βλέπουμε την κρατική βία κατά των προσφύγων στην ζούγκλα του Καλαί, βλέπουμε την μαζική επίθεση στην κομμούνα του ZAD, το ξύλο στις εργατικές πορείες… Συνολικά η γαλλική εξουσία εκπέμπει ένα μήνυμα πολεμικών επεμβάσεων, εξοπλισμών, φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και καταστολής.»

» Από την άλλη, ο κόσμος του αγώνα στη Γαλλία δίνει τη δική του μάχη. Μεγάλες απεργίες έχουν ήδη ξεσπάσει που η επιτυχία τους, αν και υποθηκευμένη από τον κυρίαρχο καθεστωτικό συνδικαλισμό, θα κρίνει πολλά. Η αντίσταση στην ZAD συνεχίζεται, το πεζοδρόμιο γεμίζει ξανά».

«Δεν υπάρχει μία Ελλάδα, μία Τουρκία, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει μία Γαλλία. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας που αγωνίζεται, της σημερινής συνέχειας των αβράκωτων, της παρισινής κομμούνας, των εξεγερμένων αναρχικών, του άγριου συνδικαλισμού, του διεθνισμού, του καταφυγίου για κάθε διωκόμενο στον κόσμο, του Γαλλικού Μάη. Στεκόμαστε από την άλλη ως εχθροί στην αποικιοκρατική Γαλλία, στην Γαλλία του Θίερσου, των αντιαναρχικών νόμων, στη Γαλλία του Ντε Γκωλ και του ΟΑΣ, στη Γαλλία που βομβαρδίζει στη Συρία, που θέλει το δικό της μερίδιο παγκόσμιας κυριαρχίας. Ενάντια στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλισμών, για την κοινότητα των καταπιεσμένων. Αλληλεγγύη στη ZAD και κάθε έδαφος αγώνα! Νίκη στις απεργίες των Γάλλων εργαζόμενων!» καταλήγει το κείμενο του Ρουβίκωνα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ρουβίκωνα με μπογιές στη γαλλική πρεσβεία"

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress test της ΕΚΤ

Τα τέσσερα μεγάλα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν χρειάζονται νέες εισφορές κεφαλαίου.
«Ανακούφιση στην Ακρόπολη: Η Τράπεζα Πειραιώς , η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Alpha Bank περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες», γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη τρεις πηγές από τραπεζικούς κύκλους.
«Αυτό δεν είναι μόνο καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας», σημειώνει με έμφαση η Handelsblatt.
«Ο έλεγχος προτιμήθηκε να γίνει την άνοιξη αντί του φθινόπωρου , έτσι ώστε να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών στην ώρα για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο. Τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής θα δημοσιευθούν από την ΕΚΤ στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι κανένα από τα τέσσερα ινστιτούτα δεν θα αποτύχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια ενίσχυσης ύψους σχεδόν 20 δισ. Ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για δράσεις διάσωσης από το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης.
Αυτή την εβδομάδα ,κορυφαία στελέχη των τεσσάρων τραπεζών μετέβησαν στη Φρανκφούρτη, για να συζητήσουν με την υπηρεσία τραπεζικής εποπτείας SSM της ΕΚΤ σχετικά με την κατάσταση των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων.Οι τραπεζίτες επέστρεψαν στην Αθήνα με καλά νέα » ,σημειώνει η εφημεριδα.
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, οι τράπεζες της χώρας έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, γράφει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι θωρακισμένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στα τέλη του 2017, η Alpha Bank πέτυχε ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 18,3%. Ήταν 16,7% για την Εθνική Τράπεζα, 15,4 %για την Τράπεζα Πειραιώς και 15,3 %για την Eurobank. Οι ελεγκτές ήθελαν να μάθουν αν οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν δυσμενείς συνθήκες. Οι απαιτήσεις ήταν μάλιστα σημαντικά πιο σκληρές αυτή τη φορά από ό, τι σε προηγούμενες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων,σημειώνει η Handelsblatt.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress test της ΕΚΤ "

Τσίπρας: Απαράδεκτη και απορριπτέα η αναφορά Ερντογάν για ανταλλαγή ή συμψηφισμό

Απαράδεκτη και απορριπτέα είναι η αναφορά Ερντογάν για ανταλλαγή ή συμψηφισμό του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζει το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Απαράδεκτη και απορριπτέα η αναφορά Ερντογάν για ανταλλαγή ή συμψηφισμό"

Σπίρτζης: Δεν θα μπουν νέα διόδια στη βόρεια Αττική

«Δεν θα μπουν νέα διόδια στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο , ούτε μετωπικά ούτε πλευρικά,» τόνισε και πάλι σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας σε εκδήλωση των κατοίκων των Αχαρνών στο δημαρχείο της πόλης, ο κ. Σπίρτζης τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων και των αυτοκινήτων τους ώστε να περνούν ελεύθερα όταν θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα του ηλεκτρονικού διοδίου σε περίπου δύο χρονια που θα είναι πιο αναλογικό και πιο δίκαιο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη συμφωνία με τον παραχωρησιούχο -και όχι ένα απλό πλαίσιο συναντίληψης- να μην κατασκευαστούν νέα διόδια στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο και κατηγόρησε για παραπληροφόρηση τους δημάρχους Διονύσου και Κηφισιάς, τη ΝΔ αλλά και συγκεκριμένους δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης. «Αυτά που λένε για πλαίσια συναντίληψης και άλλα παρόμοια δείχνουν πόσο άσχετοι είναι» σημείωσε.

Ο κ. Σπίρτζης, που απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής, διευκρίνισε ότι με τις ηλεκτρονικές κάρτες που θα εκδοθούν μετά την καταγραφή οι κάτοικοι των Αχαρνών και των γύρω δήμων δεν θα πληρώνουν τέλη διέλευσης για τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου από τη γέφυρα της Μεταμόρφωσης μέχρι τα όρια του δήμου Ωρωπού, ούτε δηλαδή και στα διόδια των Αφιδνών.

Επίσης θα υπάρξουν ειδικές εξαιρέσεις για τους κατοίκους του Ωρωπού και ειδικές εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις της Βόρειας Αττικής.

Ο υπουργός Υποδομών επετέθη στις προηγούμενες Κυβερνήσεις της «ΝΔ και του παλαιοκομματισμού» ότι υπέγραψαν κακές συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που ευνοούσαν τα συμφέροντα των παραχωρησιούχων (Τραπεζών και Κατασκευαστών) αγνοώντας τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, συμβάσεις που δεν ήταν εύκολο να αλλάξουν γιατί υπήρχαν ρήτρες.

«Σήμερα, τόνισε, υπάρχει μία κυβέρνηση που θέλει να παλεύει μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία για την κοινωνία».

«Εμείς κάνουμε τα έργα για την κοινωνία και τους πολίτες. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν», πρόσθεσε «και η ΝΔ και οι φορείς της παραπληροφόρησης αλλά και οι δήμαρχοι της Κηφισιάς και του Διονύσου που ενώ γνώριζαν ότι προβλέπονταν από τις Συμβάσεις της ΝΔ και του πακαιοκομματισμού άλλοι τέσσερις σταθμοί διοδίων ξαφνικά σήκωσαν μπαϊράκι κατά των διοδίων».

Κατηγόρησε, επίσης, τους δύο δημάρχους για τοπικισμό και ελιτισμό αλλά και ταύτιση τους με τους παράγοντες της παραπληροφόρησης επειδή υπερτονίζουν την διέλευση περισσότερων οχημάτων από την πόλη τους όταν λειτουργήσει το νέο σύστημα.

Ο υπουργός Υποδομών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕ για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου τονίζοντας ότι κατέρρευσαν οι συκοφαντίες εναντίον του και εναντίον της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανάλογη έγκριση για το υπόλοιπο τμήμα -το ενδιάμεσο- του Ε65 γιατί εκεί όπως είπε «παραλάβαμε μια έρημο μαζί με τον υπόλοιπο τραγέλαφο στα έργα των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης ».

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα στην Αττική (οδικά και αντιπλημμυρικά), τις επεκτάσεις της Αττικής οδού κ.α. Ερωτηθείς γιατί υπάρχουν ακόμη διόδια στην Αττική Οδό ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «η σύμβαση παραχώρησης για την Αττική Οδό είναι πιο λεόντεια από αυτές των αυτοκινητοδρόμων και μέχρι το 2024 δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα».

Δεσμεύτηκε επίσης στους κατοίκους της περιοχής ότι θα συμβάλει να χτυπηθεί η διακίνηση των ναρκωτικών μέσα από τις αστικές συγκοινωνίες, θέμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις Αχαρνές, αλά και να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του προαστιακού.

Αναφερόμενος τέλος στον πρωθυπουργό είπε ότι είναι ευτύχημα για τον τόπο και την Αριστερά που υπάρχει ένας ηγέτης με όραμα για την Ελλάδα όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Δεν θα μπουν νέα διόδια στη βόρεια Αττική "

Διαψεύδεται «τουρκικό σχέδιο» για στημένο επεισόδιο στο Αιγαίο

Την αντίδραση κυβερνητικών κύκλων προκάλεσαν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες στην ΕΥΠ έχουν φθάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδιάζει να προκαλέσει «στημένο» επεισόδιο στο Αιγαίο με προκάλυμμα μάλιστα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι σύμφωνα με το σχέδιο της Άγκυρας, φουσκωτό σκάφος που θα ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με πρόσφυγες θα οδηγηθεί εσκεμμένα σε ναυάγιο από τους Τούρκους πάνω σε μία βραχονησίδα που θα έχει επιλεγεί από τη μυστική υπηρεσία της γείτονος.

Αμέσως μετά, πάντα κατά το ίδιο σενάριο, φουσκωτό της τουρκικής ακτοφυλακής που θα παραπλέει στην περιοχή, θα ξεκινήσει επιχείρηση «διάσωσης», οδηγώντας τους ναυαγούς πάνω στην επιλεγείσα βραχονησίδα και θα υποστηρίξει ότι αυτή είναι τουρκική, προκαλώντας την ελληνική πλευρά να απαντήσει.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το τουρκικό σχέδιο έχει περιέλθει σε γνώση της ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι η οποία έχει μάλιστα εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο αποτροπής.

Ωστόσο ανώτερες κυβερνητικές πηγές με γνώση του θέματος, διέψευδαν κατηγορηματικά ότι η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει λάβει τέτοιους είδους αναφορά, πόσω δε μάλλον ότι την έχει αξιολογήσει ως σοβαρή ώστε να προχωρήσει σε σχέδιο αντίμετρων.

Όπως σημείωναν μάλιστα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποτελεί υπόθεση εργασίας κάποιου θεωρητικού φορέα, αλλά όσον αφορά στην ΕΥΠ ουδέποτε περιήλθαν σε γνώση της τέτοιες πληροφορίες και ούτε αποτυπώθηκαν σε κάποια περαιτέρω αναφορά.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδεται «τουρκικό σχέδιο» για στημένο επεισόδιο στο Αιγαίο"

Στα «χέρια» της ΕΥΠ Τουρκικό σχέδιο για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Βάζουν «μπροστά» τους πρόσφυγες

Σενάριο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο έχει στα "χέρια" της η ΕΥΠ - Ενημερωμένο το Λιμενικό που έχει καταστρώσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο - Η Τουρκία φαίνεται να βάζει "μπροστά" τους πρόσφυγες για να κλιμακώσει την ένταση - Σε επιφυλακή όλες οι Ελληνικές αρχές για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Ένα τρομακτικό σενάριο έχουν οι αρχές στα «χέρια» τους τις τελευταίες ώρες, και το οποίο… προβλέπει θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Ένα σενάριο που έχει παραγωγό αλλά και… σκηνοθέτη την ίδια την Άγκυρα, που φαίνεται να επιθυμεί όλο και περισσότερο μια πολεμική εμπλοκή.

Σύμφωνα και με τα όσα έγραψε στην Realnews και ο συνάδελφος Θάνος Σωτήρης, η Τουρκία «μηχανεύεται» ένα σχέδιο όπου προμετωπίδα θα έχει τους πρόσφυγες.

Το σχέδιο αυτό είναι εις γνώσιν της ΕΥΠ, η οποία έχει ενημερώσει το Λιμενικό το οποίο φαίνεται να έχει «οργανωθεί» αναλόγως.

Τι προβλέπει το σκηνοθετημένο σενάριο

Από όσα έχουν δει μέχρι τώρα το «φως» της δημοσιότητας, προβλέπεται πως ένα φουσκωτό σκάφος που θα ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με πρόσφυγες από την Συρία θα οδηγηθεί εσκεμμένα σε ναυάγιο από τους Τούρκους, πάνω σε βραχονησίδα που έχει επιλεγεί από την μυστική υπηρεσία της Τουρκίας.

Σε μικρή απόσταση από το φουσκωτό θα βρίσκεται σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, τι πλήρωμα του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση «διάσωσης» οδηγώντας τους ναυαγούς πάνω στην βραχονησίδα, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι… τουρκική.

Φυσικά θα υπάρξει αντίδραση από ελληνικής πλευράς και κάπου εκεί αναμένεται να υπάρξει και η κλιμάκωση, σε βαθμό που οι ελληνικές υπηρεσίας δεν είναι σε θέαση ακόμα να γνωρίζουν.

Νέος σχεδιασμός στο Λιμενικό

Όλα αυτά όπως είναι φυσικό «δημιούργησαν» έναν νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό στις κινήσεις των πλωτών του Λιμενικού, τα οποία παρακολουθούνται από μεγαλύτερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα τα ραντάρ «σαρώνουν» τα πάντα την ώρα που πληθαίνουν και οι περιπολίες από τα τουρκικά σκάφη. Σε ανάλογο βαθμό επιφυλακή είναι και η Αστυνομία, προκειμένου στις περιοχές που είναι δυνατό να εφαρμοστεί μια τέτοια προβοκάτσια, να υπάρχει άμεση ενημέρωση σε κεντρικό επίπεδο.

Το μήνυμα… ειρήνης του Ερντογάν

Εν τω μεταξύ το βράδυ του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Τουρκικό κανάλι NTV, εμφανίστηκε υπέρμαχος… της ειρήνης. «Τώρα θέλουμε ειρήνη, η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, φάνηκε να στήριξε μια ειρηνική διευθέτηση των θεμάτων με την Ελλάδα, λέγοντας πως δεν θέλει άλλες εντάσεις ενώ εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που κατηγορεί ως πραξικοπηματίες και έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα.

Μάλιστα αναφέρθηκε και με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ο νεαρός και δυναμικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα. Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα πρόεδρο».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «χέρια» της ΕΥΠ Τουρκικό σχέδιο για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Βάζουν «μπροστά» τους πρόσφυγες"

Τόμσεν: Τελειώνει ο χρόνος για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα - Τι είπε για το χρέος και τη μείωση του αφορολόγητου

«Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα» υποστήριξε ο Πολ Τόμσεν. Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Τόμσεν υποστήριξε ότι «έχουμε εγκρίνει το πρόγραμμα επί της αρχής και αυτό κινείται παράλληλα με αυτό του ESM. Θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Άρα ο χρόνος τελειώνει για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε».

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι «αυτό που ζητάμε για το χρέος είναι όταν πάμε στο ΔΣ να μπορούμε να εξηγήσουμε τη στρατηγική» και πρόσθεσε ότι «έχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα προχωρήσουν στο τέλος του προγράμματος του ESM υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα»,

Σχετικά με το αφορολόγητο για το αν θα πρέπει να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου υποστήριξε ότι «το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένας στόχο αλλά πώς θα το κάνεις. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί».

Υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε εξαιρετικά περιοριστική με μεγάλες περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων που δεν είναι βιώσιμη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

Για την προληπτική γραμμή στήριξης

Αποκλειστικά στην κυβέρνηση εναπόκειται το αν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, είπε ο Τόμσεν και είπε πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα και υπάρξει συμφωνία για το χρέος θα μπορέσει να έχει μια «καλή έξοδο». Αν τηρηθούν αυτά, είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές.

Σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ επιμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δις ευρώ είπε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests, ενώ παραδέχτηκε ότι «θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά», όταν ρωτήθηκε για το ότι η Ελλάδα επί οκτώ χρόνια βρέθηκε σε κρίση.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόμσεν: Τελειώνει ο χρόνος για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα - Τι είπε για το χρέος και τη μείωση του αφορολόγητου"

Σκάνδαλο στο ΚΑΤ: Σε δίκη 15 γιατροί και μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου

Σε δίκη για ζημία σε βάρος του δημοσίου που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ παραπέμπονται 15 ορθοπεδικοί χειρουργοί, διευθυντές κλινικών και μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου ΚΑΤ της περιόδου 2009-2011 αναφορικά με την ανεξέλεγκτη χρήση υπερκοστολογημένων οστικών μοσχευμάτων, ακόμα και σε ασθενείς που δεν είχαν ανάγκη τέτοιας χειρουργικής επέμβασης.

Το Συμβούλιο Εφετών, με το υπ’ αριθμ. 578/2018 βούλευμά του, στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τους 15 από τους 17 κατηγορουμένους της υπόθεσης για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Με το ίδιο βούλευμα, παύει η ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους, μετά από επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας τους σε πλημμέλημα ενώ απορρίφθηκαν αιτήματα κατηγορουμένων για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Οι τότε επικεφαλής κλινικών του ΚΑΤ, γιατροί και μέλη της διοίκησης θα λογοδοτήσουν για την αθρόα -κατά το κατηγορητήριο- προμήθεια οστικών μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους, στην ανώτερη δυνατή τιμή και χωρίς να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας για την παραγγελία και προμήθεια των μοσχευμάτων «δεν τηρούνταν καμιά διαδικασία προέγκρισης της δαπάνης πριν από την επέμβαση, γεγονός που τελικά επέτρεπε στα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου να επιβάλλουν στην πράξη προκαθορισμένες επιλογές και να προσανατολίζουν την ανάθεση προμήθειας με απ' ευθείας ανάθεση στις προτεινόμενες εταιρείες. Αντίθετα, πριν από την επέμβαση θα έπρεπε να υποβαλλόταν αίτημα χορήγησης υλικού, να συντασσόταν η ιατρική γνωμάτευση και να εγκριθεί αρμοδίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος Οικονομικού».

Από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν από το ΚΑΤ προέκυψε ότι: «Το 2009 τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις ασθενών κόστισαν 18.127.990,00 ευρώ, το 2010, 9.348.284,00 ευρώ και το 2011, 1.802.351,00 ευρώ. Μόνο για δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, η εκτιμώμενη ζημιά για το Δημόσιο έπειτα από αξιολόγηση 1.500 φύλλων χειρουργείου φτάνει τα 10.099.497 ευρώ, που αποτελεί και την υπέρβαση δαπάνης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο στο ΚΑΤ: Σε δίκη 15 γιατροί και μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου "

Ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους ζητά ο Ερντογάν

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξετάσει την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, εάν η Αθήνα από την πλευρά της προβεί στην έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς, τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων» ανέφερε σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν συνδέει τόσο ξεκάθαρα την μοίρα των ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη των οκτώ Τούρκων, για τους οποίους (σ.σ. Έλληνες) μέχρι σήμερα ισχυριζόταν πως είναι απόφαση της «ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης».

«Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε την ανάγκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, μετριάζοντας τη ρητορική που κυριάρχησε στο λόγο του τους τελευταίους μήνες

«Τώρα θέλουμε ειρήνη… Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη» υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί άλλες εντάσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως τον «νεαρό και δυναμικό πρωθυπουργό της Ελλάδας», ο οποίος «θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα».

«Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα Πρόεδρο» πρόσθεσε.

«Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): «Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα». Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».

Επιμένουν για το «κατέβασμα» της ελληνικής σημαίας

Ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε, επίσης, στην εκδοχή ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα. «Αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση; Οι ειδικές μας δυνάμεις πήγαν στη βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους ζητά ο Ερντογάν"

Μοσκοβισί: Να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων

Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» διεξάγονται οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί «στην ώρα του».

«Υπάρχει η κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρώσουμε αλλά και η αίσθηση ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη. Αλλά και απέναντι στην Ευρωζώνη την ίδια, καθώς μετά από δέκα χρόνια, η μέρα που θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι θετικό σημάδι ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «είναι εκτός συζήτησης η όποια αλλαγή ή παράταση του προγράμματος», λέγοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να έχουμε μια απόφαση εάν είναι δυνατό στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, έτσι ώστε τον Αύγουστο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ απέρριψε τις «φήμες περί παράτασης».

«Είναι σημαντικό σε κάθε Eurogroup που έρχεται, αυτό του Απριλίου, του Μαΐου, του Ιουνίου να υπάρχει πρόοδος. Αρχής γενομένης από το επόμενο Eurogroup, πρέπει να δουλέψουμε έτσι ώστε να καταλήξουμε βήμα-βήμα στην πορεία για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Περιμένω ότι (σ.σ. στη Σόφια) η κάθε πλευρά θα επιβεβαιώσει τη προσήλωσή της στην ολοκλήρωση του προγράμματος», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, καλώντας όλες τις πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση εγκαίρως τον Μάιο, κάτι που προϋποθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν θα έχουν εφαρμοστεί. «Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη πρόοδος που απομένει να γίνει. Ακόμη κι αν είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εγκαίρως, πρέπει οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων», επέμεινε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή, όπου θα τεθεί και το ζήτημα της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία, όπως είπε δεν πρέπει να είναι ένα ακόμα πρόγραμμα.

«Πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που σημαίνει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της Ελλάδας εγκαίρως, να αποκλείσουν οποιαδήποτε παράταση ή ένα καινούργιο πρόγραμμα και να αποσαφηνίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο γαλλικός μηχανισμός φαίνεται πως είναι μια καλή βάση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι «όλοι οι εταίροι της Ελλάδας επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και πως «οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σε αυτό το πνεύμα», συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων που είχε ο ίδιος με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή είναι πρόθεση και του ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι είναι εξίσου αναγκαίο να συνεχιστούν οι εργασίες «στη βάση των πραγματικών στοιχείων».

«Είμαστε στην τελική ευθεία. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής το έχουμε διανύσει και πρέπει να διατηρήσουμε το ρυθμό μας μέχρι το τέλος της κούρσας για να πάνε όλα καλά. Η μόνη απειλή είναι να σταματήσουμε την προσπάθεια» κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων"

ΠΟΑΣΥ κατά Τόσκα: Δεν μπορείς να λες στους πολίτες «αν μπουν στον σπίτι σου, κάνε τον κοιμισμένο»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος σχολίασε με καυστικό τρόπο τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη «αν μπουν στον σπίτι σου, κάνε τον κοιμισμένο».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ.Γερακαράκος είπε «συμβουλές προς την κατεύθυνση "κάνε τον κοιμισμένο" δεν λέγονται. Θα μπει ο άλλος σπίτι μου κι εγώ θα κάνω τον κοιμισμένο; Δεν γίνονται αυτά, και πόσο μάλλον από την ΕΛΑΣ που δείχνει έτσι ότι έχει παραδοθεί στο έγκλημα».

Ο κ. Γερακαράκος παρατήρησε, μάλιστα, ότι πλέον «έχει σταματήσει το οικονομικό έγκλημα και ο άλλος σκοτώνει για 20-30 ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι περιοχές στην Αττική που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος από τα χτυπήματα των εγκληματιών είναι «κυρίως οι περιφερειακές περιοχές προς το κέντρο γιατί εκεί υπάρχουν και απομονωμένα σπίτια».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΑΣΥ κατά Τόσκα: Δεν μπορείς να λες στους πολίτες «αν μπουν στον σπίτι σου, κάνε τον κοιμισμένο»"

Σολτς για Ελλάδα: «Πολλές εβδομάδες ακόμη για λύση»

«Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από ένα-δυο χρόνια. Γι' αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα οδηγηθεί με καλό τρόπο στην λήξη του», δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Oλαφ Σολτς στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται, σε ανταπόκριση της, και η εφημερίδα Rheinische Post , υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει σύντομα να σταθεί στα δικά της πόδια».

Στον υπότιτλο, αναφέρεται ότι στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας «προετοιμάζουν το τέλος του τελευταίου προγράμματος στήριξης», αλλά και ότι «στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η περαιτέρω σχέση με την Ελλάδα».

«Πολλές εβδομάδες ακόμη για λύση»

Η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με την επιθυμία των πιστωτών της να απελευθερωθεί οριστικά από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. «Βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε ένα κοινό συμπέρασμα», δήλωσε, σύμφωνα με την RP, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από την Ουάσιγκτον, o οποίος ωστόσο εμφανίστηκε να ακυρώνει τις προσδοκίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Ecofin που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Σόφια.

Η λύση θα απαιτήσει «πολλές ακόμη εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ η δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «με την εκπνοή του προγράμματος σηματοδοτείται και το τέλος μιας εποχής, καθώς το 2010 η Ελλάδα διεσώθη από την χρεοκοπία μόνο με την βοήθεια των χωρών του ευρώ».

Επιμένει το Βερολίνο για ΔΝΤ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να συγκρούονται με το ΔΝΤ, το οποίο αποτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα λιγότερο αισιόδοξα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Με αυτό η νέα κυβέρνηση θα εκπλήρωνε μια υπόσχεση της προηγούμενης για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Χωρίς αυτό το βήμα, μια κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή για νέα ελάφρυνση του χρέους θα είναι πιο δύσκολη. Ειδικά στην Ενωση υπάρχει αντίσταση», καταλήγει η συντάκτρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σολτς για Ελλάδα: «Πολλές εβδομάδες ακόμη για λύση»"

Δημοσκόπηση – Metron Analysis: Τα ελληνοτουρκικά «βυθίζουν» την κυβέρνηση

Διψήφιο προβάδισμα - 13% μονάδων – έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα ΝΕΑ.
Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 36,3% έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 9% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6,7%, Ένωση Κεντρώων με 3,3%, ΑΝΕΛ με 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,3%, Εθνική Ενότητα με 1,7%, Ελληνική Λύση με 1,6%, Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, ΜεΡΑ25 με 1,4%.
Σημαντικό είναι το προβάδισμα της ΝΔ και στην παράσταση νίκης με 64% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 26% με τον Αλέξη Τσίπρα​ να συγκεντρώνει ποσοστό 17% ενώ κανένας απαντά το 38% των ερωτηθέντων.
Στην ίδια δημοσκόπηση οι πολίτες ερωτήθηκαν για το ποια κόμματα μπορούν να χειριστούν καλύτερα τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό με το 12% (13% για το Σκοπιανό) να απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, 25% (20% για το Σκοπιανό) να απαντά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή το 5% (7% για το Σκοπιανό), οι ΑΝΕΛ το 1% (το ίδιο ποσοστό και για το Σκοπιανό).
Παράλληλα, αρνητικά αξιολογούν το έργο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού οι συμμετέχοντες στο γκάλοπ.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Ποια είναι η εντύπωση σας για το έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα; Θετική ή αρνητική;» το 72% απαντά αρνητική ενώ μόλις το 18% απαντά θετική.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας; Θετική ή αρνητική;»  το 70 απαντά αρνητική ενώ το 22% θετική. Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση στο ερώτημα «Ποια είναι η εντύπωση σας για την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ; Θετική ή αρνητική;» το 65% απαντά αρνητική ενώ το 20% θετική.
Στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι στιγμής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης; Θετική ή αρνητική;», το 57% απαντά αρνητική και το 29% θετική.
Εκλογές στην ώρα τους βλέπουν οι συμμετέχοντες
Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 62% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ενώ το 33% εκτιμά ότι θα έχουν πρόωρες εκλογές.
Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας εμφανίζεται το 57% ενώ το 40 θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Ακόμα, το 73% εκτιμά πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση αυτή την περίοδο ενώ μόλις το 21% εκτιμά πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση – Metron Analysis: Τα ελληνοτουρκικά «βυθίζουν» την κυβέρνηση"

Το οριστικό «ψαλίδι» στις συντάξεις και η «αλητεία» με τη στέρηση της δικαστικής προστασίας

Ως γνωστόν για την απονομή της σύνταξης εκδίδεται σχετική ΠΡΑΞΗ του Γ.Λ.Κ, με την οποία καθορίζεται-καταλογίζεται το ποσό αυτής. Με το ξέσπασμα της κρίσης-χρεωκοπίας όμως, για τον περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών, επεβλήθησαν με διάφορους νόμους (4024/11,4051/12,4093/13) έκτακτες εισφορές-κρατήσεις επί των καταβαλλομένων συντάξεων, χωρίς όμως να θίγεται το ΤΕΛΙΚΟ ποσό που καταλογίσθηκε. Για παράδειγμα αν η σύνταξη του Α/ΓΕΣ είναι 2721,82 ευρώ, μετά τις εν λόγω κρατήσεις το ποσό που καταβάλλεται είναι 1421,94 ευρώ. Οι εν λόγω εισφορές-κρατήσεις δεν μπορούσε να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και κατά συνέπεια κάποια στιγμή θα έπρεπε η σύνταξη να επανέλθει στα ΑΡΧΙΚΑ επίπεδα. Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων (ΣτΕ-Ε.Σ.).

Όμως με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) προβλέπεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Δηλαδή προβλέπεται η έκδοση ΝΕΑΣ ΠΡΑΞΗΣ που θα απονέμει-καταλογίζει πολύ μικρότερο ποσό σύνταξης. Στην ουσία προβλέπει ΟΡΙΣΤΙΚΟ ψαλίδισμα. Τονίζεται ότι η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης, που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά), θα σταλεί με πράξη και θα συνεχίσει να πληρώνεται έως το τέλος του 2018. Όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 οι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν ταβάνι το μείον 18%. Δηλαδή, στο παράδειγμά μας, το ποσό περικοπής μπορεί να φθάσει στα 489,93 ευρώ υπολογιζόμενο επί των μεικτών αποδοχών ή στα 255,94 ευρώ επί των καθαρών αποδοχών.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων, που έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, θα ρίξει φως στις περικοπές που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, δηλαδή από τη σύνταξη που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2018. Με βάση τον Ν. 4387/2016 αλλά και το Μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταγράψει με σαφή τρόπο στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Αρχικά, με βάση το Μνημόνιο ο επανυπολογισμός ήταν να γίνει έως τις 30/9/2017. Στη συνέχεια η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση έως τις 31/12/2017.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν κοινοποιηθεί οι ΠΡΑΞΕΙΣ των νέων συντάξεων. Προφανώς η Κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει το κόψιμο που έρχεται και να αποφύγει την (εκλογική) αγανάκτηση των συνταξιούχων. Το σοβαρότερο όμως είναι, ότι στερεί από τον διοικούμενο το συνταγματικό ατομικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας. Το δικαίωμά του δηλαδή να προσβάλει τη νέα ΠΡΑΞΗ με την περικοπή (κόψιμο) των συντάξεων ενώπιον των Δικαστηρίων. Και έτσι κερδίζει χρόνο. Συνιστά όμως η παράλειψη αυτή «μη χρηστή διοίκηση» ή αλλιώς «διοικητική αλητεία».

Ήδη με την 1/2018 απόφασή του το «Μισθοδικείο» έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τον επανυπολογισμό, το πλαφόν και τις μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών. Επίσης το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις που αφορούν τον ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση γνωρίζει ως σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο να καταπέσει ο νόμος Κατρούγκαλου (η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει γνωμοδοτήσει ήδη υπέρ της αντισυνταγματικότητας) και κωλυσιεργεί με κάθε τρόπο. Άλλωστε με το Μνημόνιο ανέλαβε την υποχρέωση να μην «εφαρμόσει» (sic) τις δικαστικές αποφάσεις και να λάβει ισοδύναμα μέτρα. Οι εν λόγω ενέργειες-παραλείψεις τελικά συνιστούν κατάλυση του Κράτος Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε να «τρώμε» καθαρή έξοδο!


Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών

policenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το οριστικό «ψαλίδι» στις συντάξεις και η «αλητεία» με τη στέρηση της δικαστικής προστασίας"

Η Αυστρία δεν θα επιτρέψει προεκλογικές ομιλίες σε τούρκους πολιτικούς

Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού δεξιάς-ακροδεξιάς, η οποία είναι σφόδρα αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα απαγορεύσει στους τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός της ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο καγκελάριος.

Επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και τη Συρία, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές για τις 24 του ερχόμενου Ιουνίου μεταθέτοντας τη διαδικασία νωρίτερα κατά έναν χρόνο και πλέον, ώστε η χώρα να υιοθετήσει το νέο προεδρικό σύστημα, το οποίο είχε εγκριθεί οριακά τον περασμένο χρόνο σε δημοψήφισμα.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.

Πριν από το δημοψήφισμα, τούρκοι υπουργοί είχαν επιχειρήσει να αποσπάσουν την υποστήριξη χωρών με μεγάλες τουρκικές κοινότητες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία. Οι χώρες αυτές επέβαλαν ανάλογες απαγορεύσεις επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, οι οποίες προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας με τον Ερντογάν και κάποιους από τους συμμάχους του την περίοδο εκείνη να συγκρίνουν την κυβέρνηση του Βερολίνου με το ναζιστικό καθεστώς.

"Η τουρκική ηγεσία του Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια", δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

"Οι προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων πολιτικών στην Αυστρία είναι ανεπιθύμητες και επομένως δεν θα τις επιτρέπουμε εφεξής".

Ωστόσο, η αντίθεση της Αυστρίας σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι κάτι νέο.

Ο προηγούμενος καγκελάριος, ένας σοσιαλδημοκράτης, δήλωσε τον περασμένο χρόνο ότι θα προσπαθήσει να απαγορεύσει τις προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων υπουργών. Έκτοτε ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες για την απαγόρευση συναθροίσεων από μη αυστριακούς πολιτικούς.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αυστρία είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Οι συντηρητικοί του Κουρτς συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το αντι-ισλαμικό Κόμμα των Ελευθέρων, γεγονός που καθιστά την Αυστρία μοναδική χώρα στη δυτική Ευρώπη με ακροδεξιό κόμμα στην κυβέρνηση. Αμφότερα τα κόμματα θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

Ερωτηθείς αν η Αυστρία θα απαγορεύσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις όλων των τουρκικών πολιτικών κομμάτων, ο Κουρτς απάντησε καταφατικά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αυστρία δεν θα επιτρέψει προεκλογικές ομιλίες σε τούρκους πολιτικούς "

Το 90% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει για την υγεία του!

Υψηλές “αντοχές” επιδεικνύουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες στο κόστος των υπηρεσιών υγείας, σε αντίθεση με τους Έλληνες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία “αγκομαχούν”.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία (Eurostat) αναφέρει χαρακτηριστικά πως η πλειοψηφία των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (71%) ήταν σε θέση να καταβάλλει χωρίς πρόβλημα τις δαπάνες υγείας το 2016. Ανάμεσά τους δεν βρέθηκαν, για προφανείς λόγους, τα νοικοκυριά της χώρας μας. Οι Έλληνες αποδείχθηκαν, αντίθετα, “πρωταθλητές” στην αδυναμία κάλυψης των υγειονομικών τους εξόδων.
Στοιχεία που δημοσιεύονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), αναφέρουν ότι το 16% των Ευρωπαϊκών νοικοκυριών αντιμετώπισε «σχετική» δυσκολία, το 8% «μέτρια» και μόνο το 4% «μεγάλη» δυσκολία να ανταποκριθεί στις δαπάνες υγείας το 2016.
Η Eurostat έλαβε υπόψη το κόστος τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις, θεραπείες και συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και οδοντιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες. Επισημαίνεται πως εάν το νοικοκυριό πληρώνεται με «μεγάλη δυσκολία», αλλά αρκετούς μήνες μετά την πληρωμή αποζημιώνεται γι’ αυτές τις δαπάνες, εξακολουθεί να αναφέρει το βάρος.

Αναλυτικά:
Περισσότερο από το 80% των νοικοκυριών σε 7 κράτη-μέλη ανέφεραν ότι ήταν σε θέση να πληρώσουν άνετα το κόστος των υπηρεσιών υγείας:
  • Φινλανδία (87%),
  • Ηνωμένο Βασίλειο (86%),
  • Γερμανία (85%),
  • Σουηδία (84%),
  • Δανία (82%),
  • Λιθουανία (81%), και
  • Λουξεμβούργο (80%).
Αντίθετα, πάνω από το 50% των νοικοκυριών σε 6 κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κάλυψη αυτών των δαπανών:
  • Ελλάδα (90%),
  • Ουγγαρία (74%),
  • Κύπρος (72%),
  • Λετονία (64%),
  • Σλοβενία (61%), και
  • Ιταλία (56%).
Στην πλειονότητα των κρατών-μελών, η δυσκολία κάλυψης του κόστους των υπηρεσιών υγείας ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα (40%), από ό, τι τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα (27%). Από την άποψη αυτή, οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (58% για τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα έναντι 19% για τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα), το Λουξεμβούργο (46% έναντι 14%) και τις Κάτω Χώρες (48% έναντι 22%).
virus
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 90% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει για την υγεία του!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news