facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΑΔΜΗΕ: Δεν θα προκύψουν προβλήματα μεγάλης κλίμακας από τις κινητοποιήσεις

«Δεν θα προκύψουν προβλήματα μεγάλης κλίμακας από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ», διαβεβαιώνει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Προσθέτει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ασφαλής και συνεχής τροφοδοσία όλων των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, αντιδρώντας στο σχέδιο για την πώληση των μονάδων και των λιγνιτορυχείων.

«Δεν πουλάμε τις καλές μονάδες της ΔΕΗ» απάντησε ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Για το τέλος της ΔΕΗ με «εγκληματική τρόπο» κάνει λόγο η αντιπολίτευση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Οι εργαζόμενοι, με την 48ωρη απεργία, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα προσπαθήσουν να βγάλουν όλες τις θερμικές μονάδες εκτός συστήματος επιδιώκοντας να προκύψουν τις απογευματινές ώρες, λελογισμένες διακοπές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΜΗΕ: Δεν θα προκύψουν προβλήματα μεγάλης κλίμακας από τις κινητοποιήσεις"

Ζάεφ: Ποτέ δεν βρεθήκαμε πιο κοντά σε μια συνολική λύση στη διένεξή μας με την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του ποτέ δεν ήταν πιο κοντά σε μια επίλυση της διένεξής της με την Ελλάδα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μια αποτυχία δεν θα ήταν «το τέλος του κόσμου».

«Πιστεύω ότι ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική λύση… η οποία θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που έδωσε χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αλλά «εάν αυτή η διαφορά δεν επιλυθεί, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου», «θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα με τον έναν ή άλλο τρόπο», πρόσθεσε.

Ενώ επιβεβαίωσε ότι «ένα τεράστιο μέρος του προβλήματος» έχει ήδη επιλυθεί, ο Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, εξηγώντας ότι «αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς τη διαδικασία».

Η σύσταση για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ είναι «μια ανοικτή πόρτα», δήλωσε ο Ζάεφ. «Είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ», δήλωσε. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι επίσης μια υπόσχεση «σταθερότητας» στην ήπειρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Οι χώρες της περιοχής «ποτέ δεν συνεργάστηκαν τόσο πολύ μεταξύ τους», δήλωσε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Ποτέ δεν βρεθήκαμε πιο κοντά σε μια συνολική λύση στη διένεξή μας με την Ελλάδα"

Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα είναι κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών

Νέα πρόκληση από Τουρκία – Επιστολή «βόμβα» στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή από τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ – Οργή της Άγκυρας για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να αφεθεί ελεύθερος ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μια ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Σήμερα, Σάββατο (21/04/2018), όπως μεταδίδουν τουρκικά Μέσα Ενημερώσης, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ έστειλε μία επιστολή - «βόμβα» στον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή.

Ο Τούρκος υπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς την «τόπο συγκέντρωσης εγκληματιών».

«Παρακολουθούμε από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά, πως η Ελλάδα είναι ασφαλές ''λιμάνι'' για τους εγκληματίες της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι τα αιμοσταγή μέλη (σ.σ. του πραξικοπήματος) πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, που έγινε τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ βάζοντας λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα είναι κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών "

Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Η απόφαση για την πληρωμή Απριλίου

Πληρωμή για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ) Απριλίου. Από τις 26/4 το απόγευμα στους λογαριασμούς (απόφαση).

Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 27 Απριλίου, θα καταβληθεί η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ενώ ώς είθισται η πληρωμή θα ξεκινήσει σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της προηγούμενης

Η νέα πληρωμή του ΚΕΑ αφορά αιτήσεις που εγκρίθηκαν και έχουν υποβληθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, στην εν λόγω καταβολή θα μοιραστεί το ποσό των 62.864.376 ευρώ σε 285.230 δικαιούχους και αφορά συνολικά 610.000 άτομα.

Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους δικαιούχους του ΚΕΑ να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Η αποφαση εδω

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Η απόφαση για την πληρωμή Απριλίου"

Πρέσβης ΗΠΑ από το βήμα του ΓΕΑ: «Οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία» - Ούτε λέξη για τουρκική εισβολή σε Κύπρο και Συρία

Σε θέματα της στρατηγικής και διπλωματικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αλλά και σε θέματα που αφορούν την ανατολική Ευρώπη αποκαλώντας «εισβολή» την επέμβαση της Ρωσίας στην Α. Ουκρανία αναφέρθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο 6ο συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την ΠΑ.

Ο Aμερικανός πρεσβευτής στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία λέγοντας ότι η ρωσική «εισβολή» στη χώρα, μετέτρεψε τον θώκο του πρεσβευτή που κατείχε σε «ζώνη πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πιάτ είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 μέχρι το 2016 όπου και η περίφημη συνομιλία του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ η οποία είχε πει απευθυνόμενη στον Πάιατ «Ποιος γ@@@ει την ΕΕ».

Το θέμα είναι ότι ο Πάιατ μιλώντας από τα βήμα του ΓΕΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην αποκαλούμενη από αυτόν «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε σε ένα γεγονός το οποίο δεν απασχολεί κανέναν ή σχεδόν κανένα στην Ελλάδα.

Αυτό που θα είχε σημασία είναι εάν θα μιλούσε για τουρκική εισβολή στην Κύπρο ή τουρκική εισβολή στην Συρία, αλλά φυσικά δεν το έπραξε..

Το ότι μίλησε για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή την Κριμαία, έχει την ίδια σημασία εάν θα ανέφερε ότι τους υφάλους στα νησιά Σπάρτλι που «έχτισε» η Κίνα στη νότια κινεζική Θάλασσα και τα βάφτισε «κινεζικά νησιά», είναι καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Σωστόν, αλλά αδιάφορο.

Στη Κύπρο και στη Συρία, τα τουρκικά άρματα αλλάζουν δια των όπλων τις διεθνείς συνθήκες, αλλά μάλλον ο Τ.Πάιατ δεν έχει ακούσει για το θέμα...

Γιατί να μας απασχολεί η Ουκρανία και η a la cart γεωπολιτική ευαισθησία του Πάιατ;

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Πάιατ αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν το ελληνικό σύστημα ασφάλειας όπως το τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ή Ελλάδας-Κύπρου-Άιγύπτου ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη άσκηση «Ηνίοχος» που πραγματοποιήθηκε στην 117ΠΜ με κολακευτικά λόγια.

«Η αμερικανική στρατηγική για την στρατιωτική και διπλωματική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι απλή: όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα και πιο υγιής η οικονομία της τόσο περισσότερο η Ελλάδα μπορεί να δράσει ως δύναμη σταθερότητας για το καλό της περιοχής» είπε πιο συγκεκριμένα ο Πάιατ για να συνεχίσει:

«Είτε μιλάμε για την ανατολική Μεσόγειο είτε για την επιδίωξη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη μάχη για να νικήσουμε την ISIS ή τα δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα ο συνολικός στόχος είναι να χτίσουμε μια Ευρώπη ελεύθερη και με ειρήνη. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι μας στην περιοχή και σε αυτούς έχουμε εστιάσει στην δραστηριότητά μας», είπε ακόμη.


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέσβης ΗΠΑ από το βήμα του ΓΕΑ: «Οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία» - Ούτε λέξη για τουρκική εισβολή σε Κύπρο και Συρία"

«Βόμβα» Τσαβούσογλου για το Κυπριακό: Συνομοσπονδία ή δύο κράτη

Στα Κατεχόμενα βρέθηκε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων και έθεσε , όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), θέμα συνομοσπονδίας ή δύο κρατών ως μορφή λύσης του Κυπριακού.

Το ΚΥΠΕ επικαλείται πληροφορίες της τουρκοκυπριακής ιστοσελίδας Gak TV, σύμφωνα με τις οποίες ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί ο ίδιος να το θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι αρχηγοί των κομμάτων, που τάσσονται υπέρ της λύσης ομοσπονδίας , φέρονται να δήλωσαν ότι τέτοια απόφαση μπορούν να πάρουν μόνο στα συλλογικά τους όργανα.

Αντίθετα , οι αρχηγοί των κομμάτων , που δεν ευνοούν την ομοσπονδία, φέρονται να αντίκρισαν θετικά αυτή την ιδέα του Τούρκου ΥΠΕΞ. Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα αναφέρει ότι η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και ως εκ τούτου μια πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να γίνει, μετά τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Τσαβούσογλου για το Κυπριακό: Συνομοσπονδία ή δύο κράτη "

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Ανοιχτή η πλατφόρμα στο TAXIS

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων με τα εισοδήματα του 2017.

Όπως είναι γνωστό πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr).

Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στην εφαρμογή.

Με την προθεσμία να εκπνέει στο τέλος Ιουνίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) έχουν:

- Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
- Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
- Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
- Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο.
- Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελούς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.

Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει. Όπως πέρυσι και κάθε χρόνο, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις 2018: Ανοιχτή η πλατφόρμα στο TAXIS"

Επιβεβαιώνει το υπ. Εργασίας: Δεν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης

«Δεν δίδεται η δυνατότητα σε ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης να υιοθετήσουν» διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας.

«Ο νόμος για την υιοθεσία και την αναδοχή επιταχύνει εξαιρετικά τις σχετικές διαδικασίες και μειώνει δραστικά το χρόνο αναμονής, που έφτανε στα έξι χρόνια, δημιουργώντας μεγάλα δράματα και αδιέξοδα. Σήμερα, θα απαιτούνται 8-12 μήνες. Παράλληλα, ισχυροποιεί επιστημονικά και θεσμικά όλη τη διαδικασία υπέρ του συμφέροντος του παιδιού».

Αυτό διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξηγώντας πως επιτυγχάνονται αυτοί οι δύο στόχοι ενώ επισημαίνουν τα εξής:

«Ο πρώτος στόχος αφορά τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και προκύπτει από την ελλιπή στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και τη μεγάλη καθυστέρηση στη διενέργεια και ολοκλήρωση δύο κοινωνικών ερευνών: Της 1ης σχετικά με την καταλληλότητα του υποψήφιου ζεύγους, για να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς και της 2ης σχετικά με την κοινωνική έρευνα, εάν το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί που έχει επιλέξει.

Αυτές οι δύο έρευνες του νόμου μπορούν να ανατίθενται και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες π.χ. στους δήμους, αλλά και σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς, που θα πιστοποιεί ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ).

Η Βουλή με νόμο της κατέστησε το ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ, δηλαδή ανώτατη αρχή απόδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πειθαρχικού ελέγχου (Νόμος 4357/16). Ο ΣΚΛΕ, επίσης, με αδιάβλητες εξετάσεις, θα δημιουργήσει σώμα πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών, που θα αναλαμβάνουν το έργο των κοινωνικών ερευνών-εκθέσεων που απαιτούνται για τη διαδικασία της αναδοχής-υιοθεσίας, όταν οι υφιστάμενοι στα ιδρύματα ή στις Περιφέρειες δεν επαρκούν. Οι χρόνοι εκπόνησης των εκθέσεων ορίζονται με σαφήνεια σε τρεις μήνες.

Ο δεύτερος στόχος: Θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση της ψηφιοποιημένης διαδικασίας.

Η διαδικασία που απαιτείται πλέον είναι σαφής και ψηφιακή και καταλήγει σε τρία ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και τα διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ): Μητρώο ανηλίκων, μητρώο υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων, μητρώο εγκεκριμένων αναδόχων και υιοθεσιών.

Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίδεται για αναδοχή και υιοθεσία και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της απαιτεί τρεις δικλείδες ασφαλείας, δύο κοινωνικούς ελέγχους και την επιτυχή παρακολούθηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος.

Συστήνεται, επίσης, κεντρικό όργανο για την παιδική προστασία: Το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς παιδικής προστασίας, θα επιλύσει τα όποια προβλήματα ερμηνείας του νόμου και θα επιβλέπει πανελλαδικά την εφαρμογή των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.

Η συζήτηση περί του συμφώνου συμβίωσης

Δεν δίδεται η δυνατότητα σε ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης να υιοθετήσουν, διότι η υιοθεσία διέπεται από τον αστικό κώδικα και αφορά έγγαμα ζευγάρια και μόνο.

Αφορά την αναδοχή. Η αναδοχή είναι διαφορετική πράξη από την υιοθεσία. Κατά την υιοθεσία, ο θετός γονιός αντικαθιστά το φυσικό γονέα πλήρως, δηλαδή στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Στην αναδοχή, ο ανάδοχος γονιός συνυπάρχει με το φυσικό γονιό και, μάλιστα, έχει υποχρέωση να συνεργάζεται μαζί του. Το παιδί δεν ξεκόβεται από το φυσικό γονιό.

Επαγγελματική αναδοχή: Γίνεται, ώστε να βρουν μία οικογένεια πιο γρήγορα τα παιδιά με αναπηρία και να μην εισάγονται στα ιδρύματα τα παιδιά που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια».

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνει το υπ. Εργασίας: Δεν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης"

FAZ: «Οι Έλληνες σε περιβάλλον αθλιότητας»

Ως αριστοτέχνη της οργουελικής διπλής σκέψης αποκαλεί η FAZ τον Τσίπρα, το κόμμα του «προσωποποίηση της διπλής ηθικής». Η εφημερίδα αποκαλεί χυδαίο το πολιτικό στιλ του ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για «βιομηχανία μετακλητών».
Άρθρο - κόλαφο για την κυβέρνηση και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη διαδικτυακή της έκδοση. Κατά την άποψη του αρθρογράφου τίποτα δεν πηγαίνει καλά στην Ελλάδα. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας καυχιέται για τις μεταρρυθμίσεις του αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζει να κυριαρχεί ένα σύστημα διαφθοράς και κακής οικονομικής διαχείρισης».
«Ο Τσίπρας αριστοτέχνης τηςοργουελικής διπλής σκέψης»
«Ο Τσίπρας αριστοτέχνης της οργουελικής διπλής σκέψης»
«Ο Τσίπρας αριστοτέχνης της οργουελικής διπλής σκέψης»
Η εφημερίδα κάνει αναλυτική καταγραφή ενός μομέντουμ μιας χώρας που σε λίγους μήνες αναμένεται να βγει από το μνημόνιο. Μιας χώρας που παλινωδεί ανάμεσα στα όνειρα για «πρωτογενές πλεόνασμα, επενδύσεις δισεκατομμυρίων και ευημερούσα οικονομία» και την πραγματικότητα του «αβέβαιου μέλλοντος και του ανώμαλου και μακρύ δρόμου προς την κανονικότητα». Ο αρθρογράφος αναζητώντας ίχνη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην κανονικότητα δεν πείθεται. «Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και μεγάλα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα όμως δεν θέλει να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα, αλλά να τον χρησμοποιήσει προς ίδιο όφελος και να καθυστερήσει τις ιδιωτικοποιήσεις τόσο πολύ, που να νευριάσουν οι επενδυτές, να τα μαζέψουν και να φύγουν. Όποιος έχει διαβάσει το ‘1984' του Τζορτζ Όργουελ, γνωρίζει αυτό που ονομάζεται double think, την ικανότητα δηλαδή να έχει κανείς στο μυαλό του δύο διαμετρικά αντίθετες σκέψεις και να τις ασπάζεται και τις δύο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αριστοτέχνης σε αυτό».
Στασιμότητα στις επενδύσεις καταγράφει η εφημερίδα με παράδειγμα το Ελληνικό, με «σχέδια επί σχεδίων» και την τελευταία περιπέτεια με την αρχαιολογική υπηρεσία. Στασιμότητα καταγράφει όμως και στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας επί δεκαετίες. «Ενώ η Ευρώπη ασχολείται με την ψηφιοποίηση και συζητά για το μέλλον της βιομηχανίας και της εργασίας, στην Ελλάδα όλα στρέφονταν γύρω από την κρίση και σήμερα γύρω από τα να διασώσει κανείς ό,τι διασώζεται. Παραμένει οικονομικά ως μια χώρα του τρίτου κόσμου. Εξάγει ελιές, φρούτα και λαχανικά, τυρί, κρασί… οι εφοπλιστές και ο τουρισμός παίζουν τεράστιο ρόλο αλλά επενδύσεις σε πλοία και ξενοδοχεία σπα αποτελούν αμφιβόλου επιτυχίας επενδύσεις για το μέλλον σε σχέση με την ταχεία τεχνολογική εξέλιξη». 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσωποποίηση της διπλής ηθικής»
Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μην μπαίνει η ίδια εμπόδιο στο δρόμο της, χρειάζεται πρωτίστως έναν νέο τύπου Ανθρώπου
Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μην μπαίνει η ίδια εμπόδιο στο δρόμο της, χρειάζεται πρωτίστως έναν νέο τύπου Ανθρώπου
Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για «βιομηχανία μετακλητών» που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να εξωραΐζει τις ευθύνες που αναλογούν και στα προηγούμενα κόμματα εξουσίας Για νέες επιτροπές  που φυτρώνουν με νόμο και κάνουν μεταξύ άλλων αξιολογήσεις, όλες με μετακλητούς, μια παλαιά μέθοδος, που ο Τσίπρας, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει ως συρρίκνωση της δημοκρατίας. «Τρία χρόνια μετά την εκλογική του νίκη ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε η προσωποποίηση της διπλής ηθικής», διαπιστώνει η εφημερίδα. «Το πολιτικό στιλ του κόμματος είναι χυδαίο, η γλώσσα αισχρή, οι σκέψεις ύπουλες, η αντίληψη περί δικαίου αυθαίρετη και η επιχειρηματολογία υποκριτική… ο κόσμος συνηθίζει σε όλα, σε ανικανότητα, σε χρήματα φορολογουμένων στην άμμο και σε ειδήσεις για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά σε εκείνο που δεν μπορεί να συνηθίζει είναι στο αυταρχικό στιλ κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το κυβερνητικό κόμμα κληρονόμησε πολλά από τα προηγούμενα κόμματα, όπως την αποδυνάμωση της κρατικής μηχανής και την διάβρωση των θεσμών της, τα  οποία όμως χρησιμοποίησε προς το δικό του συμφέρον, γιατί τον διευκόλυναν. «Κατά το σοβιετικό πρότυπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τον Homo Graecus, στην ουσία έναν οπορτουνιστή, που αποφεύγει κάθε ευθύνη και κάθε πρωτοβουλία, που δεν βλέπει τίποτα το άδικο στο να βάζει χέρι στο δημόσιο χρήμα και στη δημόσια περιουσία, αλλά που, αντίθετα, θεωρεί ότι αυτά ανήκουν σε όλους και στον καθένα».
Στο άρθρο γίνονται αναλυτικές αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM, αλλά και εσωτερικής, όπως τη φοροδιαφυγή, την παιδεία και την «μετριοκρατεία». Αναφορές γίνονται ακόμη και στον Ιβάν Σαββίδη και το σκάνδαλο NOVARTIS, «ένα θεατρικό έργο για να κερδίσει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ την εύνοια των ψηφοφόρων». Και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αρθρογράφος είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο από μια πελατειακή ένωση με όπλα την διπλή σκέψη και τον διπλό λόγο, που χρησιμοποιεί όμως τη συνταγή των παλαιών κομμάτων εξουσίας, εκείνων που οδήγησαν τα χώρα στην χρεοκοπία… είναι ιδιαίτερα πικρό το ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε ηθικό πλεονέκτημα…».
Το επιμύθιο του μακροσκελούς άρθρου συνοψίζεται στην αναζήτηση όχι νέων κομμάτων αλλά νέων ανθρώπων. «Η ηθική επανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να έρθει, αλλά ούτε και καμιά άλλη. Αυτό που απ´ έξω φαντάζει ως αναμόρφωση του κράτους στην πραγματικότητα είναι μια μετακίνηση σκηνικού. Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μην μπαίνει η ίδια εμπόδιο στο δρόμο της, χρειάζεται πρωτίστως έναν νέο Άνθρωπο. Αλλά ούτε κι αυτός δεν πρόκειται να έρθει. Το μόνο που θα συμβεί είναι ένα πισωγύρισμα σε πολλούς νόμους και διατάξεις σε συμφωνία με την τρόικα. Και μάλιστα από την πίσω πόρτα, αθόρυβα και χαμηλόφωνα».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: «Οι Έλληνες σε περιβάλλον αθλιότητας»"

Εκβιασμός Ερντογάν σε Τραμπ! Απέσυρε όλα τα αποθέματα χρυσού από τις ΗΠΑ!

Τα ποσά ζαλίζουν. Η χρονική στιγμή που αποκαλύπτεται πως η Τουρκία απέσυρε τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερη. Από τη μια, οι τριγμοί στην τουρκική οικονομία και οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές. Και από την άλλη η αίσθηση πως ο Ερντογάν ίσως επιχειρεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ που δεν του κάνουν τα χατίρια. Το εξής ένα: να του «δώσουν» τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λίγες μέρες μετά τη δημόσια παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ για τον Αμερικανό πάστορα που κρατείται και δικάζεται στην Τουρκία ως γκιουλενιστής και μερικά 24ωρα μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έρχεται μια αποκάλυψη «βόμβα» από την εφημερίδα Hürriyet. Η Τουρκία έχει αποσύρει τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ!

Σύμφωνα με την Hürriyet, λοιπόν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του 2017 απέσυρε όλα τα αποθέματα σε χρυσό που διατηρούσε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Η Hürriyet δίνει και την… εξήγηση (αυτή που μάλλον θέλει ο Ερντογάν): πως η Άγκυρα πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον. Μια ένταση που προκλήθηκε λόγω διαφωνιών σε μια σειρά από περιφερειακά και διμερή ζητήματα. Κυρίως γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Τραμπ Ερντογάν Τουρκία πάστορας


Τόνοι χρυσού στις ΗΠΑ

Η συστηματική απόσυρση των αποθεμάτων χρυσού από την FED άρχισε το 2017. Στη FED η Τουρκία διατηρούσε 28,7 τόνους χρυσού. Το γεγονός της απόσυρσης των αποθεμάτων σε χρυσό της Τουρκίας επιβεβαιώνεται επίσημα και από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο.

Στο διάγραμμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που αφορά τα αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας όσον αφορά το 2016, υπάρχει ο αριθμός 28.689 Kg. Αντίθετα, στο γράφημα του 2017 υπάρχουν κενά (παύλες).

Πόσο χρυσό έχει η Τουρκία και που… πήγε

Τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας, όπως φαίνεται από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ανέρχονται σε 564,6 τόνους που αναλογούν στο ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως διευκρινίζει η τουρκική εφημερίδα, ένα μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό που διατηρούσε η Τουρκία στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Ένα άλλο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην Ελβετία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκβιασμός Ερντογάν σε Τραμπ! Απέσυρε όλα τα αποθέματα χρυσού από τις ΗΠΑ!"

Ρομά χτύπησε γιατρό στο νοσοκομείο Μεσολογγίου

Επίθεση δέχθηκε γιατρός του νοσοκομείου Μεσολογγίου από Ρομά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εν λόγω Ρομά πήγε στο νοσοκομείο προκειμένου να πάρει τα αποτελέσματα εξετάσεων που είχε κάνει. Επειδή την δεδομένη στιγμή ο γιατρός ήταν απασχολημένος, του είπε να περιμένει για λίγο. Ο Ρομά εκνευρίστηκε και χτύπησε το γιατρό στο πρόσωπο. Μόλις ενημερώθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου, Π. Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν βρισκόταν στο νοσοκομείο εκείνη την ώρα, επικοινώνησε με την αστυνομία δίνοντας και τα στοιχεία του δράστη, τα οποία φυσικά προκύπτουν από τις εξετάσεις, καθώς και με την Εισαγγελέα, στην οποία θα κάνει παράσταση σε λίγη ώρα το Σωματείο Εργαζομένων.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, αυτή η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε όριο και πρέπει να ληφθούν, από όλους τους αρμοδίους, μέτρα. Δεν μπορεί ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο οι γιατροί και οι εργαζόμενοι να δέχονται επιθέσεις και να φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Επίσης δεν μπορούν οι Ρομά να απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση, από τη στιγμή που όλος ο κόσμος περιμένει τη σειρά του και δεν δυσανασχετεί.

Η ανασφάλεια είναι πλέον γεγονός στο νοσοκομείο και η Πολιτεία πρέπει άμεσα να σκύψει στο πρόβλημα, αφού δεν αφορά μόνο τη νοσηλευτική μονάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή που υποφέρει από τις επιθέσεις, τις κλοπές και τις διαρρήξεις με δράστες Ρομά.

aixmi-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομά χτύπησε γιατρό στο νοσοκομείο Μεσολογγίου"

Εκθεση ΟΟΣΑ: 99 στους 100 μαθητές της Γ’ Λυκείου πηγαίνουν φροντιστήριο

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλαγή ή ακόμη και κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων, ζήτησε ο ΟΟΣΑ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Εκπαίδευση για ένα Λαμπρό Μέλλον στην Ελλάδα», περιλαμβάνει το εύρημα ότι 99 στους 100 μαθητές της Γ’ Λυκείου στην Ελλάδα, παρακολουθούν φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα.

Οι επόμενες δύο χώρες στη λίστα είναι η Κορέα με το 90% των μαθητών να καταφεύγουν στα φροντιστήρια και η Κίνα με 85%.

Η Γκαμπριέλα Ράμος, πρόεδρος προσωπικού του ΟΟΣΑ, επεσήμανε ότι «η παραπαιδεία στην Ελλάδα λειτουργεί περισσότερο ως ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα» και εκτίμησε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί η ποιότητα προσφοράς των σχολικών μαθημάτων στο σχολείο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, όπως επίσης να υπάρχει υποστήριξη στους μαθητές που δεν έχουν τόσο υψηλές επιδόσεις με μαθήματα μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου».

«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η αξιολόγηση και οι διαδικασίες θα πρέπει να δημιουργηθούν σε στενή συνεργασία με του καθηγητές και τα εργασιακά συνδικάτα ούτως ώστε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να μην τα βλέπουν ως μια τιμωρητική διαδικασία ή εργαλείο και δεν αναγνωρίζουν τις περιπλοκότητα και τις προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στο επάγγελμα», είπε παρουσιάζοντας την έκθεση η κ. Ράμος, όσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Ο ΟΟΣΑ ζήτησε επίσης να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση καθώς ο προϋπολογισμός για την παιδεία την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά 36% ενώ ειδικά για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητά αλλαγή ή ακόμα και κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων προτείνοντας ένα σύστημα στο οποίο οι μαθητές θα εξετάζονται παραπάνω από μια φορές κατά τη διάρκεια των σχολικών τους ετών και όχι μόνο σε μια εξέταση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση ΟΟΣΑ: 99 στους 100 μαθητές της Γ’ Λυκείου πηγαίνουν φροντιστήριο "

Λαμία: Εντολή Εισαγγελέα για μπαράζ ελέγχων για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Καμία ανοχή στην έκθεση πολιτών σε κίνδυνο από αδέσποτα - Αυτόφωρα για όσους ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν ζώα ή παραβαίνουν το νόμο - Πλήρη χαρτογράφηση του προβλήματος σε όλους τους Δήμους του νόμου Φθιώτιδας και συνεχείς έλεγχοι από μικτά κλιμάκια - Τι αναφέρει η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.
Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος, δίνοντας λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τη δραματική αύξηση των αδέσποτων ζώων, φέρεται να είναι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Χάρης Λακαφώσης.
Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε με τους εκπροσώπους όλων των Δήμων της Φθιώτιδας στο Αστυνομικό Μέγαρο, την 5μελη Επιτροπή για τα αδέσποτα του Δήμου Λαμιέων και τον Φιλοζωικό ο κ. Λακαφώσης ξεκίνησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας.
Την πορεία της προανάκρισης και των ερευνών θα επιβλέπει σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, προσωπικά ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Λακαφώσης, συνεπικουρούμενος από τις Αντιεισαγγελείς Δελόγλου και Καραγεώργου.
Η Εισαγγελική παραγγελία αφορά όλους του Δήμους της Φθιώτιδας από τους οποίους ζητεί πλήρη καταγραφή των αδέσποτων, τον αριθμό και το είδος των περισυλλογών, τα μέρη επανένταξης, αν υπάρχουν αγέλες και το σημαντικότερο αν έχουν συγκροτηθεί οι 5μελης Επιτροπές για τη διαχείριση των αδέσποτων που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα επειδή το μείζον δεν είναι αν υπάρχουν αυτές οι Επιτροπές, αλλά το αν λειτουργούν, ζητεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων τους και τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα δυο τελευταία χρόνια!
Από το περιεχόμενο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης Λακαφώση, φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση απλής διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης που ταλαιπωρεί ανθρώπους και ζώα, αλλά να βρεθεί επιτέλους λύση. Οι πληροφορίες μας θέλουν στο γραφείο της Εισαγγελίας να έχουν συσσωρευτεί αρκετές περιπτώσεις πρόκλησης σωματικών βλαβών σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά, μαζί με πολλές καταγγελίες πολιτών που φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Μικτά κλιμάκια
Με αφορμή τα παραπάνω ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή να συσταθούν Μικτά Κλιμάκια Ελέγχων που θα αποτελούνται από αστυνομικούς, εκπροσώπους των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Υγειονομικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου.
Σκοπός τους θα είναι οι διεξοδικοί έλεγχοι σε μέρη όπου υπάρχουν αγέλες, ή έχουν καταγραφεί επιθέσεις, σε ποιμνιοστάσια και όπου αλλού υπάρχουν πληροφορίες ότι συναγελάζονται ζώα ακόμη και υπό την φροντίδα κάποιων ιδιωτών. Οι έλεγχοι έχουν στόχο όχι μόνο την προστασία των ανθρώπων αλλά και των ζώων, καθώς θα ερευνώνται οι κανόνες ευζωίας τους όπως ακριβώς ο νόμος ορίζει.
Έτσι θα ελέγχεται το ζώο αν είναι στειρωμένο, αν έχει βιβλιάριο υγείας και αν είναι τσιπαρισμένο. Επαναλαμβάνουμε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και για τα δεσποζόμενα ζώα. Για αυτό και θα ελεγχθεί το μητρώο και όποια ζώα ξαφνικά έχουν χαθεί από τους ιδιοκτήτες τους θα κληθούν οι τελευταίοι να δικαιολογήσουν που ακριβώς έγινε αυτό.
Πληροφορίες θα αντληθούν και από τα καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων και τραυματισμών ανθρώπων από ζώα στο Νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, ώστε να επικεντρωθούν οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιοχές και ιδιοκτήτες.
Έρχονται αυτόφωρα
Ειδική αναφορά όμως γίνεται και στο θέμα των επανεντάξεων των ζώων, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Είναι γνωστό ότι δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια, σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Λαμία, οι αναφορές του νόμου ουσιαστικά αποκλείουν οποιαδήποτε απελευθέρωση εντός του αστικού ιστού.
Σε αυτό ο Εισαγγελέας ζητεί πιστή εφαρμογή και όπως και στην περίπτωση που οι έλεγχοι των Μικτών Κλιμακίων αποκαλύψουν παραβάσεις του νόμου θα ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.
Στις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί έχει αναφερθεί ότι πρόθεση όλων (και των Φιλοζωικών Οργανώσεων) είναι εκτός από τους ανθρώπους να προστατευτούν και τα ζώα, για αυτό και όλοι θέλουν να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος.
Ωστόσο επειδή θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου η ερμηνεία σχετικά με το τι είναι επικίνδυνο ή σωστό θα επιδέχεται πολλές απόψεις, η κατεύθυνση είναι στο να αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης. Ο Εισαγγελέας τόνισε με έμφαση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δε θα ανεχτεί καμία έκθεση πολίτη σε κίνδυνο, για αυτό και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα παρακολουθεί την πορεία των ενεργειών.
Είναι βέβαιο ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς για να φανούν τα αποτελέσματα μιας τόσο μεγάλης και συντονισμένης προσπάθειας (η επιτροπή των ειδικών και από ξένες χώρες που πρότειναν την στείρωση όλων των ζώων υπολόγιζαν στο βάθος 5ετιας να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αδέσποτων), ωστόσο είναι μια αχτίδα φωτός ότι μπορεί να υπάρξει λύση είτε με τη συνεργασία όσων πραγματικά ενδιαφέρονται και νοιάζονται, είτε με το φόβο των συνεπειών του νόμου.
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Εντολή Εισαγγελέα για μπαράζ ελέγχων για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα"

Grexit της Unicef -Διακόπτει τη συνεργασία της με την Εθνική Επιτροπή στην Ελλάδα

Την απόφαση να διακόψει τη συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή στην Ελλάδα έλαβε η UNICEF.

Όπως εξηγεί η UNICEF στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αποφάσισε να διακόψει τη συμφωνία εξαιτίας οικονομικών παρατυπιών που εντοπίστηκαν σε πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο φορέα.

Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις.

Στην ανακοίνωσή της, η UNICEF δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τη μακροχρόνια σχέση της με την Ελλάδα και θα προχωρήσει σε συμφωνία με ένα νέο φορέα ώστε να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν συνεργασίες και υποστήριξη για το έργο της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Αθήνα, 19 Απριλίου 2018 – Η UNICEF διακόπτει την συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα. Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις.

Η UNICEF βρίσκεται κοντά στους Έλληνες πολίτες για σχεδόν 70 χρόνια. Τα προγράμματα μας στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα προγράμματα που δημιούργησε η UNICEF από την ίδρυσή της το 1946. Με τα χρόνια οι Έλληνες έγιναν ένθερμοι και γενναιόδωροι υποστηρικτές του Οργανισμού μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με ένα νέο φορέα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες και υποστήριξη για το έργο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαντική δράση της UNICEF με παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ως μέρος του πλάνου ανταπόκρισης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το οποίο υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και άλλους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Grexit της Unicef -Διακόπτει τη συνεργασία της με την Εθνική Επιτροπή στην Ελλάδα"

ΟΑΕΔ: «Ζεστό χρήμα», τώρα, σε ανέργους - Έως 20.000 ευρώ

Το «πράσινο» φως για την έκδοση νέου προγράμματος -ίσως νωρίτερα και από αυτό των 25.000 στους δήμου- έδωσε ο ΟΑΕΔ.
Σε επικοινωνία του workenter με αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού, προκύπτει ότι το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται σε τελικό στάδιο έκδοσης.
Η νέα δράση προβλέπει την ενίσχυση 2.500 άνεργων νέων, ηλικίας 18-29, για να κάνουν την δική τους δουλειά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ποσά της χρηματοδότησης θα ανέρχονται από 15-20.000 ευρώ.
Από τα πρώτα στοιχεία του προγράμματος προκύπτει ότι:
  • Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι νέοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ
  • Οι αιτήσεις (επιχειρηματικά σχέδια) θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του Οργανισμού (oaed.gr)
  • Θα ελεγχθεί η ωριμότητα των σχεδίων
  • Οι υποψήφιοι θα καθοδηγηθούν από σύμβουλο ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών
Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι
  1. Ελέγξτε ή επικαιροποιείστε την κάρτα ανεργίας
  2. Δείτε αν έχετε τη βεβαίωση της εξατομικευμένης παρέμβασης
  3. Διαμορφώστε την επιχειρηματική σας ιδέα σε ένα έως τρία project
  4. Αποφασίστε για την έδρα της επιχείρησης
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η επιχειρηματική πρόταση
  • Να είστε συγκεκριμένος και σαφής
  • Προσδιορίστε τιμές προϊόντων ή υπηρεσιών
  • Αναδείξτε τα καινοτομικά στοιχεία της πρότασής σας
workenter
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: «Ζεστό χρήμα», τώρα, σε ανέργους - Έως 20.000 ευρώ"

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10 μονάδων της ΝΔ - Ασφάλεια και το θέμα των δύο στρατιωτικών φθείρουν την κυβέρνηση

Προβάδισμα δέκα μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ενώ η συνεχίζομενη κράτηση των δύο Στρατιωτικών  και το αίσθημα ανασφάλειας επιτείνουν τη φθορά της κυβέρνησης.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ αποσπά το 31,5% των ψήφων έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ.  Τα δύο κόμματα διατηρούν αμετάβλητα τα ποσοστά τους συγκριτικά με την έρευνα του Μαρτίου.
Στη ίδια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, σε πανελλαδικό δείγμα 1.356 πολιτών μεταξύ 15 και 17 Απριλίου, στην τρίτη θέση φαίνεται να σταθεροποιείται το Κίνημα Αλλαγής, κερδίζοντας μισή μονάδα και «σκαρφαλώνοντας» στο 9%.
Στάσιμη στο 8% βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, ενώ πέμπτο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα, με 6,5%, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά μισή μονάδα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η επόμενη Βουλή προβλέπεται πεντακομματική, δεδομένου ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων κυμαίνονται σταθερά στο 2%.
Τα στοιχεία της Pulse δείχνουν επίσης ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, (47%) ενώ αυτή της ΝΔ φτάνει στο 82%.
Το 11% των πολιτών που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δηλώνει πως προτίθεται να ψηφίσει τη ΝΔ. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαρροή του κυβερνώντος κόμματος προς τη γκρίζα ζώνη των λευκών, άκυρων και αναποφάσιστων, όπου φαίνεται να χάνει το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων του.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ απολαμβάνει σταθερό προβάδισμα 32 μονάδων, με πενήντα - πέντε στους εκατό πολίτες να βλέπουν νίκη της Πειραιώς. Στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με οκτώ μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με 31% έναντι 23%.
Πλήγμα η κράτηση των στρατιωτικών και η ασφάλεια
Ιδιαίτερο πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης συνιστά το θέμα των δύο στρατιωτών, οι οποίοι εξακολουθούν και κρατούνται επί 50 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και τα κενά που καταλογίζουν οι πολίτες στην αστυνόμευση.
Σε ό,τι αφορά τους δύο ένστολους, το 56% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, ποσοστό αυξημένο κατά πέντε μονάδες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, το μερίδιο των πολιτών που αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά τις ενέργειες της κυβέρνησης παραμένει στάσιμο στο 32%.
Μεγάλη πληγή αποδεικνύεται επίσης το θέμα της ασφάλειας. Σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι είτε σίγουρα είτε μάλλον δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης που υπάρχει σήμερα.
Μόλις το 21% δηλώνει ικανοποιημένο σε έναν βαθμό.
Η δημοσκόπηση προδίδει τέλος έντονη απαισιοδοξία των Ελλήνων για την πορεία της χώρας, όπου περισσότεροι από έξι στους δέκα εκτιμούν πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10 μονάδων της ΝΔ - Ασφάλεια και το θέμα των δύο στρατιωτικών φθείρουν την κυβέρνηση"

«Βόμβα» για ιδιοκτήτες καταλυμάτων: Στον «αέρα» η ασφάλιση και οι συντάξεις τους

Το θέμα με την ασφαλιστική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων είναι αρκετά κρίσιμο, ενόψει του μεγάλου μέρους του πληθυσμού που αφορά, αλλά κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι τώρα για την ρύθμισή του στα πλαίσια του ΕΦΚΑ.
«Μια σημαντική σύγκρουση αντικρουόμενων μεταξύ τους διατάξεων και ένα συνακόλουθο κενό στην ρύθμιση του πλαισίου της ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων διαπιστώσαμε μετά την ενασχόληση με σχετικές υποθέσεις ασφαλισμένων, αλλά και συνταξιούχων που είναι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων» ανέφερε στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς. 
Η από 13/4/2018 υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, σε απάντηση ερωτήματος που του είχε τεθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του ΕΦΚΑ, ενώ επιβεβαιώνει την υποχρέωση απόδοσης εισφοράς ακόμα και για αυτούς που με το παλαιό καθεστώς είχαν απαλλαγή λόγω παράλληλης ασφάλισης για άλλη δραστηριότητα, δεν δίνει σαφή απάντηση όσον αφορά τις συνέπειες, ιδιαίτερα όσον αφορά τους συνταξιούχους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και όσων βρίσκονται εν αναμονή της έκδοσης της σύνταξής τους.
Πριν αναφέρουμε το περιεχόμενο της εγκυκλίου ας κάνουμε μια αναδρομή και μια ανάλυση του νομικού πλασίου και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.
Με βάση το αρ. 58 παρ. 1 του Ν. 4144/2013 οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων, ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στον ΟΓΑ.
Εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονταν σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή έπαιρναν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό είχαν απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ.
Η απαλλαγή αυτή προέκυπτε από το αρ. 34 του Ν. 1140/1981 περί μη υποχρέωσης ασφάλισης στον ΟΓΑ εφόσον υπήρχε ασφάλιση σε άλλο Ταμείο ή σύνταξη από άλλο Ταμείο. Στο άρθρο αυτό άλλωστε παρέπεμπε και η διάταξη του Ν.4144/2013 η οποία ρύθμιζε τις υποχρεώσεις ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών ακινήτων.
Εξάλλου, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από έξι μέχρι και δέκα δωματίων, που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στον OAEE. Με την ίδια λογική όπως και στον ΟΓΑ, και οι υπόχρεοι ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, έπαιρναν απαλλαγή από την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο αυτό, εφόσον ήταν ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε Φορέα Ασφάλισης από άλλη αιτία ή έπαιρναν σύνταξη από οποιδήποτε Ταμείο Ασφάλισης. Την απαλλαγή αυτή έπαιρναν τόσο οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι ξεκινούσαν μια τουριστική επιχείρηση ως ιδιοκτήτες, όσο και αυτοί που κατέθεταν τις αιτήσεις τους για να βγουν στην σύνταξη, μαζί με τους ήδη συνταξιούχους.
Ο Νόμος 4387/2016, γνωστός και ως Νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος εισήγαγε τον ΕΦΚΑ και έφερε αλλαγές στον τομέα των εισφορών και των συντάξεων μεταξύ άλλων , ουσιαστικά έθεσε εκποδών την διάταξη του αρ. 34 του Ν. 1140/1981 περί μή υποχρέωσης ασφάλισης στον ΟΓΑ σε περίπτωση άλλης ασφάλισης ή λήψης σύνταξης .
Ειδικότερα, με την σχετική Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 31-12- 2016, συνάγεται ότι καταργήθηκαν όλες οι απαλλαγές διπλής ασφάλισης , για όποιον έχει δεύτερη οικονομική- ασφαλιστέα δραστηριότητα. Από 1.1.2017 λοιπόν ο νόμος εισήγαγε την υποχρέωση δεύτερης ασφάλισης για κάθε επιπλέον ασφαλιστέα δραστηριότητα και την συνακόλουθη υποχρέωση απόδοσης επιπλέον εισφοράς στον ΕΦΚΑ. Όλες οι παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες υπάγονται πλέον στο πεδίο εφαρμογής τών άρθρων 36, 38, 39 και 40 του Ν. 4387/2016 και προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης και απόδοσης εισφοράς στον ΕΦΚΑ για κάθε ασφαλιστέα δραστηριότητα.
Επομένως ακόμα και εάν κάποιος είναι ασφαλισμένος, για παράδειγμα ως μισθωτός στον ΕΦΚΑ-ΙΚΑ, εάν είναι ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος, θα πρέπει να αποδώσει δεύτερη εισφορά και για αυτήν την δραστηριότητα. Το ίδιο εάν είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ή στον ΟΑΕΕ. Το ίδιο και εάν παίρνει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ.
Ενώ λοιπόν ο νόμος Κατρούγκαλου θέσπισε την υποχρέωση παράλληλης ασφάλισης για κάθε ασφαλιστέα δραστηριότητα, το αρ. 58 παρ 1 του Ν 4144/2013 που δίνει απαλλαγή ασφάλισης στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων παραμένει ενεργό και έχουμε εν ισχύ δύο διατάξεις που συγκρούονται. Η μία δίνει απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς και η άλλη ( η ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου δηλαδή), η άλλη επιβάλλει ξεκάθαρα την απόδοση εισφορών για κάθε ασφαλιστέα δραστηριότητα. Εννοείται βεβαίως ότι δεν τίθεται ζήτημα πλέον να ισχύσουν απαλλαγές απόδοσης εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
Το θέμα όμως είναι ότι όσο διαρκούσε αυτή η σύγκρουση διατάξεων, έμενε «έωλη» η ασφάλιση της δραστηριότητας όσων νοικιάζουν τουριστικά καταλύματα .Επίσης δεν προκύπτει ξεκάθαρα η κλίμακα εισφορών με βάση την οποία θα πρέπει να ασφαλίζονται πλέον ανάλογα με τα δωμάτια του καταλύματος οι ιδιοκτήτες .
Το πιο λογικό με βάση και το πνεύμα του νόμου ότι δεν θα υπάρχει κάποια διάκριση ανάλογα με τα δωμάτια, αλλά απόδοση εισφοράς ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα από αυτήν την δραστηριότητα.

Η Υπουργική Απόφαση της 13/4/2018 λοιπόν αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν.4144/2013, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν.2160/1993 και του π.δ. 33/1979, όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κύριων και μη κύριων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας, σε όλη την Επικράτεια, έως και 5 δωματίων υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές αγροτών.
Με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 3 του ν.4425/2016 η ανωτέρω κατηγορία ασφαλισμένων από 1/1/2017 καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του ν.4387/2016 για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ). Από 1/1/2017 και εφεξής ο χρόνος ασφάλισης για τον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές θεωρείται καταρχήν χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και όχι στους επιμέρους πρώην φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο χρόνος ασφάλισης από 1/1/2017 και εφεξής των ανωτέρω ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ λόγω άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, δεδομένου ότι καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016, όπως ισχύει. Συνεπώς, οι εν λόγω ασφαλισμένοι, τόσο ασφαλιστικά όσο και συνταξιοδοτικά, αντιμετωπίζονται από 1/1/2017 όπως και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες, προερχόμενοι από τον πρώην ΟΑΕΕ.
Σε περίπτωση όμως που τα ανωτέρω πρόσωπα, εκτός των τουριστικών καταλυμάτων, ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως προερχόμενοι από τον πρώην ΟΓΑ, για το σύνολο του εισοδήματος τους από την αγροτική δραστηριότητα και τα τουριστικά καταλύματα καταβάλλουν από 1/1/2017 ασφαλιστικές εισφορές βάσει του άρθρου 40 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, και αντιμετωπίζονται, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, όπως και τα λοιπά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αντίστοιχα και στις περιπτώσεις ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως 10 δωμάτια σε όλη την Επικράτεια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατόπιν των παραπάνω είναι:

Αφού η ιδιοκτησία τουριστικού καταλύματος θεωρείται ασφαλιστέα στον ΕΦΚΑ δραστηριότητα/ απασχόληση, συνταξιούχος που έχει ταυτόχρονα εισόδημα ως ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος θα έχει περικοπή της σύνταξής του, ως απασχολούμενος συνταξιούχος; Και αν ναι, από πότε; Από 1.1.2017;
Τι θα γίνει με υποψήφιους συνταξιούχους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης και περιμένουν την έκδοση της σύνταξής τους και είχαν από παλιά απαλλαγή από την ασφάλιση ως ιδιοκτήτες, λόγω παράλληλης ασφάλισης;
Θα κληθούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που έχουν παράλληλη ασφάλιση ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι να αποδώσουν αναδρομικά επιπλέον εισφορές ως ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων από 1.1.2017 ;
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» για ιδιοκτήτες καταλυμάτων: Στον «αέρα» η ασφάλιση και οι συντάξεις τους "

Άδικοι φόροι έως και 150 ευρώ σε χιλιάδες φοιτητές

Μια απίστευτη φορολογική παγίδα σε βάρος χιλιάδων φοιτητών, οι οποίοι διαμένουν μακριά από τα σπίτια των οικογενειών τους, στήνει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω της απόφασης που εξέδωσε για τον καθορισμό της διαδικασίας ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πολλοί από τους φοιτητές αυτούς θα βρεθούν φέτος ξαφνικά αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής φόρου εισοδήματος για ανύπαρκτα ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων. Επιπλέον, από την εξέλιξη αυτή θα ζημιωθούν και οι οικογένειές τους, καθώς θα χάσουν το δικαίωμα είσπραξης οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ ή θα εισπράξουν οικογενειακά επιδόματα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που δικαιούνται στην πραγματικότητα.

Η οδηγία
Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, στην απόφαση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ για τον τύπο και το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος έτους περιλαμβάνεται «οδηγία» διατυπωμένη κατά τέτοιον τρόπο, που θα έχει ως συνέπεια μια απρόσμενη φορολογική επιβάρυνση για χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τους τόπους διαμονής των οικογενειών τους και διαμένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια.

Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, η οποία περιελήφθη στο άρθρο 4 της απόφασης της ΑΑΔΕ, σε περίπτωση που ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας του φορολογούμενου μισθώνει κατοικία ή οποιουδήποτε τύπου κατάλυμα, εκτός της κύριας κατοικίας της οικογένειας (φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετικό τόπο, τέκνο που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, κ.λπ.) και δεν έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε και μόνο τότε η κατοικία αυτή πρέπει να δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος με το τεκμήριο διαβίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ο γονέας πρέπει να αναγράψει στον Πίνακα 6 της φορολογικής του δήλωσης το καθαρό ποσό του ενοικίου που κατέβαλε για την ενοικίαση της κατοικίας ή του οποιουδήποτε άλλου καταλύματος χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών του εξαρτώμενου ενήλικου χωρίς εισόδημα παιδιού του, το οποίο σπουδάζει μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας σε σχολή ή σχολείο του εσωτερικού.

Το δόκανο…
Η οδηγία αυτή, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, αποκλείει από την ευνοϊκή μεταχείριση, ως προς την εφαρμογή του τεκμηρίου της ενοικιαζόμενης κατοικίας, τις περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια των γονέων τους, διαμένουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες ή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα οποιουδήποτε άλλου τύπου και έχουν στο όνομά τους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους κατά τη διάρκεια του 2017 πιστώθηκαν τόκοι.

Αποκλείονται δηλαδή από την απαλλαγή του τεκμηρίου της ενοικιαζόμενης κατοικίας οι παραπάνω περιπτώσεις φοιτητών που εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει το 2017 εισοδήματα από τόκους καταθέσεων έστω και 0,01 ευρώ!

Κι αυτό διότι η παραπάνω οδηγία της ΑΑΔΕ «ξεκαθαρίζει» ότι το τεκμήριο της ενοικιαζόμενης κατοικίας βαρύνει το γονέα μόνο εφόσον το εξαρτώμενο τέκνο-φοιτητής δεν έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή εφόσον δεν έχει αποκτήσει κανενός είδους εισόδημα, ακόμη κι από τόκους καταθέσεων της τάξεως των μερικών λεπτών του ευρώ.

Διπλό σοκ
Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία φοιτητής σπουδάζει μακριά από το σπίτι της οικογενείας του, διαμένει σε ενοικιαζόμενο σπίτι και έχουν πιστωθεί στο όνομά του κατά τη διάρκεια του 2017 τόκοι καταθέσεων ποσού, έστω και 0,01 ευρώ, επειδή ο φοιτητής θεωρείται αυτόματα υπόχρεος υποβολής δικής του δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η ΑΑΔΕ στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει θα του χρεώσει το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ συν το τεκμήριο του ενοικιαζόμενου σπιτιού, με αποτέλεσμα το συνολικό ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα του φοιτητή να υπερβεί τις 3.000 ευρώ και να πάψει να θεωρείται εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του.

Το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλά επιζήμιο τόσο για τον ίδιο όσο και για τους φορολογούμενους γονείς του.

Συγκεκριμένα:

1. Ο ίδιος ο φοιτητής θα εμφανίζεται με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα πολύ μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ και θα πάψει να θεωρείται «εξαρτώμενο μέλος» της οικογενείας του (η παράγραφος 2 του άρθρου 67 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ανώτατο όριο ετησίου εισοδήματος μέχρι 3.000 ευρώ για τα «εξαρτώμενα μέλη»). Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις τα τεκμαρτά εισοδήματα με τα οποία θα βαρύνονται οι φοιτητές θα είναι της τάξεως των 4.000 – 6.840 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες ενοικιαζόμενες φοιτητικές κατοικίες έχουν εμβαδόν από 25 έως και 80 τ.μ. περίπου κι ότι το τεκμήριο διαβίωσης μέχρι τα 80 τ.μ. υπολογίζεται με 40 ευρώ ανά τ.μ. και προσαυξάνεται κατά 20% στις μονοκατοικίες.

Τα τεκμαρτά αυτά εισοδήματα των 4.000 – 6.840 ευρώ, ανύπαρκτα στην πραγματικότητα, θα υπάγονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ για τους άγαμους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Ομως, για να ισχύσει το αφορολόγητο αυτό στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και εντέλει τα τεκμαρτά αυτά εισοδήματα να απαλλαγούν από το φόρο, οι φοιτητές θα έπρεπε να είχαν προνοήσει από το 2017 και να είχαν μαζέψει χάρτινες αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 10% των τεκμαρτών αυτών εισοδημάτων τους για να μπορούν να δηλώσουν τις δαπάνες αυτές στον κωδικό 049 της φετινής φορολογικής τους δήλωσης και να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο (σ.σ.: απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής των δαπανών αυτών με «πλαστικό χρήμα», αλλά όχι κι από την υποχρέωση συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων). Θα έπρεπε δηλαδή να έχουν συλλέξει χάρτινες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συνολικής αξίας 400-684 ευρώ κατά τη διάρκεια του 2017! Κάτι τέτοιο στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι βέβαιο ότι δεν έχει συμβεί.

Συνεπώς, οι εν λόγω φοιτητές κινδυνεύουν να «τιμωρηθούν» από την ΑΑΔΕ με το «πέναλτι» του επιπλέον φόρου 22% επί του 10% των τεκμαρτών εισοδημάτων τους! Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων, οι οποίες θα προκύψουν εξαιτίας της παραπάνω «οδηγίας» της ΑΑΔΕ, αν εν τω μεταξύ αυτή δεν διορθωθεί, θα είναι οι εν λόγω φοιτητές να λάβουν (για τις φορολογικές δηλώσεις που θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά) εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα αναγράφουν ποσά φόρου εισοδήματος προς πληρωμή ύψους 88 έως 150,48 ευρώ!

2. Ο φοιτητής θα πάψει να υπολογίζεται ως εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του επειδή, όπως προαναφέραμε, θα εμφανίζεται για το 2017 με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του ορίου των 3.000 ευρώ που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για τα «εξαρτώμενα μέλη». Το αποτέλεσμα θα είναι ο φοιτητής αυτός να μην μπορεί να συνυπολογιστεί ως προστατευόμενο τέκνο στην αίτηση Α21 για το νέο οικογενειακό επίδομα και οι γονείς του φοιτητή είτε να χάσουν το επίδομα αυτό είτε να το εισπράξουν σημαντικά μειωμένο, καθώς το παιδί τους που είναι φοιτητής δεν θα υπολογίζεται στον αριθμό των τέκνων για τα οποία η οικογένεια δικαιούται το επίδομα.

Και αν μεν το παιδί αυτό είναι το μοναδικό της οικογένειας, το επίδομα θα χαθεί, αν όμως είναι το 2ο ή το 3ο ή το 4ο παιδί κ.λπ., το εισοδηματικό όριο που θα ληφθεί υπόψη για να καθοριστεί το ύψος του επιδόματος θα είναι πολύ χαμηλότερο για την οικογένεια του φοιτητή, λόγω μη συνυπολογισμού του παιδιού αυτού, οπότε το επίδομα είτε και πάλι θα χαθεί, λόγω υπέρβασης του πιο χαμηλού εισοδηματικού ορίου που θα προκύψει ξαφνικά, είτε το επίδομα που τελικά θα εισπράξει η οικογένεια θα είναι σημαντικά μειωμένο, καθώς θα έχει υπολογιστεί για μικρότερο αριθμό παιδιών!

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδικοι φόροι έως και 150 ευρώ σε χιλιάδες φοιτητές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news