facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ξεκινά το πρώτο κύμα κινητικότητας στο Δημόσιο για το 2018

Αρχίζει αύριο, Παρασκευή 20 Απριλίου, το πρώτο κύμα κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση για το 2018. Οι νέες θέσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις θα είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση, μέσω της διαδικτυακής ιστοσελίδας της Απογραφής εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοκρατία και τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Τα αιτήματα των φορέων για προσωπικό, τα οποία επεξεργάστηκε η Εθνική Επιτροπή Κινητικότητας, βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπολογίζονται σε περίπου 800 οι θέσεις για μετατάξεις και σε περισσότερες από 300 οι θέσεις για αποσπάσεις.

Σημειώνεται, ότι σε αυτόν τον κύκλο κινητικότητας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα όσοι ΟΤΑ έχουν προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των οργανογραμμάτων τους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά το πρώτο κύμα κινητικότητας στο Δημόσιο για το 2018"

Μοσκοβισί: Δεν χρειαζόμαστε νέο «μεταμφιεσμένο» μνημόνιο

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο διακανονισμό με τους πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλιστεί πως συνεχίζεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και διατηρείται η πειθαρχία στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε έναν μεταμνημονιακό διακανονισμό, που θα στηρίζει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή τα επόμενα χρόνια των υιοθετημένων μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επιδίωξη σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών -που όμως δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα μεταμφιεσμένο», αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί σε ομιλία που έχει προετοιμάσει για το Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το Reuters.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν χρειαζόμαστε νέο «μεταμφιεσμένο» μνημόνιο"

Καμμένος: Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με μένα - Έχουμε ακήρυχτο πόλεμο από το 1974

Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε την Πέμπτη (19/04/2018) από το Τατόι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως εδώ και 44 χρόνια οι Τούρκοι επιδίδονται σε ένα σιωπηρό, ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο με την Ελλάδα.
«Από το 1974 η Τουρκία αποφάσισε να προχωρά σε παραβιάσεις του εναερίου χώρου. Εμείς σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη δική μας κυριαρχία αναχαιτίζουμε οτιδήποτε εισέρχεται στον δικό μας εναέριο χώρο. Οι πιλότοι μας διώχνουν τον κίνδυνο και προσγειώνονται πάντα τελευταίοι», είπε ο κ. Καμμένος.
Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εργασίες του συνέδριο για την αεροπορική ισχύ, στο Τατόι: «Έχουμε νεκρούς ήρωες που πέφτουν στο καθήκον και αυτά είναι ενέργειες που επικρατούν μόνο σε πόλεμο».
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις σφοδρότατες επικρίσεις που δέχεται από αξιωματούχους της Άγκυρας, ο Πάνος Καμμένος απάντησε χαμογελώντας: «Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με εμένα. Τους εύχομαι καλές εκλογές».
Επί της ουσίας, ο κ. Καμμένος απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί την Τετάρτη (18/04/2018) ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter.
Ειδικότερα, ο κ. Τσελίκ είχε αναρτήσει ένα ειρωνικό tweet, στο οποίο λοιδορούσε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το Καστελλόριζο, την Τρίτη (17/04/2018).
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "οι προκλήσεις και η επιθετικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος". Ο υπουργός Άμυνας του, θα πρέπει να ακούσει αυτή τη φράση, να την απομνημονεύσει και να την επαναλαμβάνει κάθε μέρα» έγραψε ο Τσελίκ. 


Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη, από το ακριτικό Καστελλόριζο πως: «Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή αυτής της γης», ενώ ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».       
Απευθυνόμενος στη γειτονική Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε διπλό μήνυμα: «Από τη μια μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης, μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους «γείτονες που δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Διάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με μένα - Έχουμε ακήρυχτο πόλεμο από το 1974"

ΠΟΕΔΗΝ: Πολιτικές διώξεις στο Νοσοκομείο Ζακύνθου για την ανάδειξη των προβλημάτων στα χειρουργεία

Πολιτικές διώξεις των εργαζομένων οι οποίοι ανέδειξαν τα προβλήματα με τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ζακύνθου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας ως πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση της προϊσταμένης των χειρουργείων.

Υπενθυμίζεται ότι στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου είχαν σημειωθεί πέντε περιστατικά που αφορούσαν σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές ασθενών, ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο. Από τον Δεκέμβριο του 2016 τα χειρουργεία έκλεισαν με απόφαση της διοίκησης, διενεργήθηκαν ΕΔΕ με διαφορετικούς επικεφαλής, στάλθηκαν κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ για έλεγχο, εκδόθηκαν δύο πορίσματα, άλλα τα αίτια του θανατηφόρου και των άλλων περιστατικών δεν βρέθηκαν ούτε και ευθύνες αποδόθηκαν.

Τον Απρίλιο του 2016 χειρούργησε στο νοσοκομείο ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

«Εκδιώκεται από το χειρουργείο μετά από πιέσεις και απειλές που έχουν εκτοξευτεί σε βάρος της, επειδή αναδείκνυε τις ελλείψεις χειρουργικών υλικών, τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες των χειρουργείων», αναφέρεται στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.

Για το θέμα έχει σταλεί έγγραφη αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα από τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα.

«Η απομάκρυνση της σημερινής προϊσταμένης από το χειρουργείο, θα επιφέρει πολλαπλά αδιέξοδα και δυσλειτουργία στα όρια της αδυναμίας ασφαλούς διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για το νοσοκομείο μας, τους πολίτες και τους επισκέπτες στο νησί μας. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μετακίνηση είναι όχι μόνο άστοχη αλλά και αναίτια, αφού στην συγκεκριμένη συνάδελφο είχαν από καιρό ασκηθεί πιέσεις, απειλές για δίωξη και υποδείξεις για συμμόρφωση με αιτιολόγηση τις έγγραφες αναφορές της για προβλήματα, ελλείψεις και δυσλειτουργίες στα χειρουργεία, μαζί με προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ακριβώς δηλαδή γιατί δεν έκανε τίποτα λιγότερο από το καθήκον της με προσήλωση στο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δουλειά της, στο νευραλγικής σημασίας πόστο στο οποίο υπηρετούσε» αναφέρουν οι γιατροί του χειρουργικού τομέα στην αναφορά τους.

Τέλος, η Ομοσπονδία αναφέρεται σε ομολογία του διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, ότι δεχόταν πιέσεις επί εννεάμηνο από τη διοίκηση για τιμωρητική μετακίνηση της εν λόγω προϊσταμένης, επειδή όπως παραδέχτηκε στοχοποιήθηκε από τον κ. Πολάκη.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Πολιτικές διώξεις στο Νοσοκομείο Ζακύνθου για την ανάδειξη των προβλημάτων στα χειρουργεία"

To Eυρωκοινοβούλιο ζητά την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές) το Ψήφισμα Αρ. B8‑0194/2018 «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτος δικαίου στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία».

Το ψήφισμα, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– Αναφορικά με τη σύλληψη την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν το δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες.

– Αναφορικά με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στο σύνορο.

– Αναφορικά με τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018.

– Αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.

– Αναφορικά με το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προβλέπει πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Α. Επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στην Ανδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.

Β. Επειδή οι δύο έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.

Γ. Επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών:

1. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.

2. Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

3. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

4. Παραγγέλλει στον πρόεδρό του να προωθήσει αυτή την απόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "To Eυρωκοινοβούλιο ζητά την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών"

Αντιδράσεις για την προαγωγή της Περιστέρας Μπαζιάνα σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του ΕΜΠ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι με ένα ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, η σύντροφος του πρωθυπουργού, κα Περιστέρα Μπαζιάνα, μετατράπηκε από διοικητική υπάλληλος σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε έντονες συζητήσεις και κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενδεικτικά, αιχμηρή κριτική για τον διορισμό της κας Μπαζιάνα άσκησε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με κοινοποίηση του στο Twitter, τονίζοντας ότι η σύντροφος του πρωθυπουργού διαμαρτυρόταν «οργισμένα» ότι δε θα κάνει χρήση της σχετικής διάταξης. «Να περιμένουμε τώρα το επόμενο βήμα, οτι οι ΕΔΙΠ θα γίνουν μελη ΔΕΠ; Για να δούμε...», συνεχίζει στην αναρτήση του ο κ. Μαυρωτάς.



Νωρίτερα, ο Γιώργος Δημακόπουλος, μέλος της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού, ανέφερε πως «η είδηση με την κα Μπέτυ είναι στο πότε έκανε την αίτηση. Με το ΦΕΚ 496 πέρσι στις 30-5-2017 διορίστηκε στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΜΠ, ως υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο χώρο της Πληροφορικής. Με το ΦΕΚ 1225 στις 02-04-2018 μετατάχθηκε στην θέση του εδιπ. Σύμφωνα με το ΦΕΚ την αίτηση μετάταξης την έκανε στις 27-06-2017, δηλαδή αμέσως μόλις διορίστηκε ως μόνιμη διοικητική υπάλληλος», προσθέτοντας πως «άξια η θέση για την κα Μπέτυ την πάλεψε χρόνια μαχόμενη ενάντια στην μία φωτογραφική διάταξη μετά την άλλη, και πήρε και την μονιμότητα και την θέση».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, μέσω Τwitter τοποθετήθηκε το στέλεχος του κόμματος, Γιάννης Καλλιάνος, τονίζοντας ότι «η μεταπήδηση της συζύγου του κ. Τσίπρα, από το διοικητικό στο διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ, εν μια νυκτί και με ΦΕΚ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, είναι η απόδειξη ότι οι αριστεροί σύντροφοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο». «Μπρος στην εκάστοτε καρέκλα δεν λογαριάζουν τίποτα», προσέθεσε.


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις για την προαγωγή της Περιστέρας Μπαζιάνα σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του ΕΜΠ"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αποκλειστικότητα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης από ΟΑΣΘ

Στις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ) παραμένει η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης.

Και αυτό καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των 399 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομος και αντισυνταγματικός τόσο ο νόμος όσο και οι αποφάσεις που έθεταν τις βάσεις για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των συγκοινωνιών στην συμπρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές αντισυνταγματικά είχε δοθεί στον ΟΑΣΘ το αποκλειστικό προνόμιο της εκτέλεσης των συγκοινωνιών κοινής ωφέλειας και ορθά ο νομοθέτης ανέθεσε το έργο σε κρατικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που είναι οι ΑΣΥΘ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΘ με πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, διαλύθηκε, κρατικοποιήθηκε και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής λειτουργίας με τον νόμο 4482/2017 και με μία σειρά υπουργικών αποφάσεων.

Το ανώτατο δικαστήριο, με τέσσερις αποφάσεις του έκρινε ότι η ανάθεση της δραστηριότητας στον ΟΑΣΘ «δεν ήταν αποτέλεσμα της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως ατομικού δικαιώματος, οικονομικής ελευθερίας και ιδιωτικής οικονομικής ελευθερίας από επιχειρήσεις που μπορούσαν να ιδρυθούν ελεύθερα με οποιαδήποτε νομική μορφή προς ενάσκηση του έργου αυτού ως επιχειρηματική δραστηριότητα».

Έτσι, «ακολούθως, μεταβλήθηκαν οι αντιλήψεις του νομοθέτη ως προς το καλύτερο για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, για τον τρόπο εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν αντικείμενο δημόσιας υπηρεσίας».

Κατόπιν αυτού, με τις διατάξεις του νόμου 4482/2017, αφαιρέθηκε το παραχωρηθέν, δημόσιας φύσεως, προνόμιο της αποκλειστικής εκτέλεσης του έργου αυτού από τον ΟΑΣΘ και της εξαγοράς του τελευταίου από το Δημόσιο, ταυτοχρόνως δε με διατάξεις του ίδιου νόμου ανατέθηκε το συγκοινωνιακό έργο σε κρατικό ΝΠΙΔ, τον ΑΣΥΘ».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αποκλειστικότητα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης από ΟΑΣΘ"

Πράσινο φως για χρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος από ΕΕ

Πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα Πάτρα Πύργος, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν, μέσω του ταμείου συνοχής, θα διοχετεύσει 293 εκατομμύρια ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή των οκτώ συμβάσεων, καθώς με πρωτοβουλία του υπουργού υποδομών το έργο τεμαχίστηκε σε οκτώ εργολαβίες.

Στα τέσσερα πρώτα τμήμα του αυτοκινητόδρομου είχαν μειοδοτήσει οι εταιρείες Τοξότης και Ομάδα Κατασκευαστών, θυγατρικές του ομίλου Καλογρίτσα, ο οποίος είχε προσφέρει εκπτώσεις άνω του 50%.

Πηγές από τον κατασκευαστικό κλάδο εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο οι εταιρείες της οικογένειας Καλογρίτσα, η οποία διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Χρήστο Σπίρτζη, μπορούν να φέρουν εις πέρας την ολοκλήρωση των έργων, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σε περίπτωση που αποσυρθούν οι εταιρείες της οικογένειας Καλογρίτσα, τότε τη θέση τους θα πάρει το σχήμα που προσέφερε τη δεύτερη υψηλότερη έκπτωση.

Η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει με μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου πως ο υπουργός υποδομών είχε υποστηρίξει πως αυτό θα είχε συμβεί πριν από περίπου ένα έτος.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα Πύργοςθα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την οδική ασφάλεια στην Αχαΐα και στην Ηλεία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως για χρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος από ΕΕ "

Γιούνκερ: Γελοίος ο ισχυρισμός ότι οι δύο Έλληνες απείλησαν την Τουρκία

«Γελοίο» χαρακτήρισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για τη γείτονα, απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι υποστήριξε τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ πήρε θέση και επανέλαβε όσα είχε πει και στη Βάρνα παρουσία του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητηθεί από τότε η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών πριν το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα.

Συγκεκριμένα: «όσον αφορά το θέμα των δυο ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δυο έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που είπε: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».

Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22 και 23 Μαρτίου 2018), από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου οι Έλληνες ευρωβουλευτές (Παπαδημούλης, Μαριάς) έθιξαν -μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τρίτη- εκ νέου το θέμα την παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε δίχως να έχουν απελευθερωθεί οι δύο Έλληνες αξιωματικοί. Τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν ομόφωνα την Πέμπτη ζητώντας από τη κυβέρνηση Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι φύλαγαν τα ευρωτουρκικά σύνορα.

Και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέχισε: «Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κ. Τουσκ και κ. Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων».

Ο Ν. Μαριάς ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα επί του πρακτέου, ρώτησε ποια πρακτικά μέτρα και ποιες κυρώσεις πρόκειται να παρθούν. «Πρέπει να γίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων, πρέπει να γίνει πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρέπει να γίνει εμπάργκο στα αγροτικά τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. […] Ναι κ. Γιούνκερ, αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν μπορεί να χαϊδεύετε τη Τουρκία», είπε καταλήγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν καταλαβαίνει από λόγια.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Γελοίος ο ισχυρισμός ότι οι δύο Έλληνες απείλησαν την Τουρκία"

Τσιάρτας για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: Άκου Βαλλιανάτο, δεν θα μας επιβάλλετε τις ανώμαλες επιθυμίες σας

Το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», το οποίο ανοίγει «παράθυρο» αναδοχής και σε ομόφυλα ζευγάρια, έγινε αφορμή για ένα ακόμη αιχμηρό σχόλιο του Βασίλη Τσιάρτα στο Facebook.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 με την Εθνική Ελλάδας κατέκρινε δηλώσεις που έκανε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος (σ.σ. ο οποίος καλωσόρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη με το σχέδιο νόμου) και χρησιμοποίησε εκφράσεις, όπως «ανωμαλίες» και «αρρωστημένες επιθυμίες».

Αναλυτικά όσα αναφέρει στο post του (με την σύνταξη και την ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου): 

«Άκου Βαλλιανάτο για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Κανένα νομοσχέδιο δε θα μας επιβάλει τις ανώμαλες και αρρωστημένες επιθυμίες σας. Φυσικά και σεις οι διαφορετικοί έχετε τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι μας. Το να θέλετε όμως να μας επιβάλετε μη φυσιολογικά ήθη, ανωμαλίες και παραλογισμούς πάει πολύ. Το οτι βρήκατε μια κυβέρνηση που έχει τα ίδια μυαλά με σας δε σημαίνει οτι θα τα αποδεχθούμε όλα. Θέλετε να αλλοίωσετε την Ελλάδα αλλά δε θα τα καταφέρεται όσο θα προκαλείται και θα θέλετε να δημιουργήσετε αρρωστημένα πρότυπα. Φυσικά και τα παιδιά πρέπει όλα να έχουν στέγη, στοργή και αγάπη αλλά στα φυσιολογικά πλαίσια που όλοι γνωρίζουμε. Εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ. Δεν είναι ούτε Ολλανδία ούτε Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα που τα αποδέχεται αυτά».


tsiartas_facebook
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιάρτας για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: Άκου Βαλλιανάτο, δεν θα μας επιβάλλετε τις ανώμαλες επιθυμίες σας"

Δικαίωμα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια δίνει το νομοσχέδιο περί αναδοχής και υιοθεσίας

Τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρι να γίνουν ανάδοχοι γονείς, δίνει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», το οποίο όπως δηλώνει και ο σχετικός τίτλος έρχεται να αναμορφώσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών.
Το ενδιαφέρον είναι πως σε ό,τι αφορά την αναδοχή στο άρθρο 8 το νομοσχεδίου αναφέρεται πως «κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντας συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά...».



YPOYRGEIO ERGASIAS

Με τον όρο «συζύγους», εννοεί τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα- με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο δεν έχει σημασία- και ακολούθως διευκρινίζει πως δικαίωμα στην αναδοχή έχουν και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και βάσει του ότι στη χώρα μας τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμφώνων συμβίωσης, η σχετική αναφορά στο άρθρο του νομοσχεδίου δεν τα εξαιρεί από την αναδοχή. Αρκεί φυσικά όπως και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς να πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νομοθέτης.
Σημειώνεται ωστόσο, πως δεν υπάρχει η ίδια πρόβλεψη και για τη υιοθεσία καθώς στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου που εισάγουν κάποιες αλλαγές, ο νομοθέτης παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα που προβλέπει ότι τεκνοθεσία γίνεται από συζύγους, δηλαδή ζευγάρια που έχουν παντρευτεί και άρα αποκλείονται τα ομόφυλα αφού στη χώρα μας δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα πολιτικού γάμου.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε απ′ τον ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια έσπευσε να δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης λίγες ώρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου. 
«Πρόκειται για εξαιρετικό νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία, προστατεύοντας τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και λύνοντας χρόνια προβλήματα που μέχρι σήμερα ταλάνιζαν τον δαιδαλώδη αυτόν χώρο, ο οποίος είχε πολλά γκρίζα σημεία σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες, και παράλληλα δείχνει εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία», αναφέρει ο κ. Μιχελογιαννάκης και προσθέτει: «Ωστόσο, αυτό το κατά άλλα εξαίρετο νομοσχέδιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ένα ενδεχόμενο που, ως γιατρό και ως πολιτικό, με βρίσκει αντίθετο, αφού πιστεύω ότι δεν είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται τεράστια ψυχολογική υποστήριξη, κάτι που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα πετύχει».
Αυτός είναι ο νέος νόμος για την αναδοχή και τις υιοθεσίες. Τι προβλέπει για τα μητρώα και την επαγγελματική αναδοχή

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η νομοθετική παρέμβαση εισάγει βασικές καινοτόμες ρυθμίσεις, οι οποίες συνοψίζονται, ως εξής:
  • Θέσπιση συμβουλευτικού γνωμοδοτικού οργάνου, υπό τον τίτλο «Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής Υιοθεσίας» (Ε.Σ.Αν.Υ.).
  • Εισαγωγή Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα παιδιά που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας.
  • Εισαγωγή Εθνικού Μητρώου Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων, στο οποίο καταχωρούνται, όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς, εφόσον πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  • Εισαγωγή του θεσμού της ανάθεσης της διεξαγωγής της κοινωνικής έρευνας και της σύνταξης κοινωνικής έκθεσης σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (Σ.Κ.Λ.Ε.), το οποίο λειτουργεί, βάσει του Ν. 4357/16.
Με τις εν λόγω παρεμβάσεις, μειώνεται ο χρόνος αναμονής.
  • Καθιέρωση του νέου θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, που αφορά σε παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.
  • Ανάληψη της ασφαλιστικής κάλυψης των παιδιών σε αναδοχή από τον ασφαλιστικό φορέα των ανάδοχων γονέων.
  • Καθιέρωση της οικονομικής ενίσχυσης των ανάδοχων γονέων από ενιαίο φορέα.
  • Καθιέρωση του θεσμού της βραχείας αναδοχής.
Με σχέδιο νόμου, θεσπίζονται μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.
Συγκεκριμένα:
  • Συνιστάται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συλλογικό συμβουλευτικό-γνωμοδοτικό όργανο, με την ονομασία «Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας-Ε.Σ.Αν.Υ.», με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση ανηλίκων.
  • Ορίζεται η σύνθεση του Ε.Σ.Αν.Υ. (αποτελείται από 12 μέλη και τους αναπληρωτές τους) και παρέχεται η δυνατότητα με απόφασή του να συνιστώνται ειδικές επιστημονικές επιτροπές για την επεξεργασία ειδικότερων θεμάτων.
  • Καθορίζονται οι αρμοδιότητές του (εκπόνηση μελετών, ερευνών και πιλοτικών προγραμμάτων, αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών υιοθεσίας και αναδοχής, κλπ).
  • Προβλέπονται ειδικότερα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Ε.Σ.Αν.Υ., όπως η συχνότητα, το ωράριο και ο τόπος, κατά τα οποία λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις του. Ορίζεται δε ότι στα μέλη του δεν καταβάλλεται καμία πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση.
Τηρείται εφεξής από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ):
  • Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι ανήλικοι που τοποθετούνται σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε αναδόχο γονέα με δικαστική απόφαση, κλπ, (υφίσταται και σήμερα).
  • Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων, στο οποίο καταχωρίζονται όλοι οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς των φορέων εποπτείας της αναδοχής.
  • Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων, στο οποίο καταχωρίζονται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία σχετικά με την αναδοχή ανηλίκων.
Για την καλύτερη ενημέρωση των προαναφερόμενων μητρώων, οι αρμόδιοι φορείς (μονάδες παιδικής προστασίας, κλπ) υποχρεούνται να τηρούν αντίστοιχα ειδικά μητρώα.
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται νέες παροχές και διευκολύνσεις σε ανάδοχους γονείς.
Ειδικότερα:
  • Χορήγηση της υφιστάμενης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του ανηλίκου και μετά την ενηλικίωση αυτού στις περιπτώσεις που το άτομο είναι ΑμεΑ ή σπουδάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (όχι πέραν του 26ου έτους). Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση παρέχεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Στα πρόσωπα αυτά παρέχεται και αντίστοιχη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Φιλοξενία, κατά προτεραιότητα, στις φοιτητικές εστίες στην περίπτωση σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν κατάσχεται στα χέρια οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Επίσης, εντάσσονται στους εποπτεύοντες την αναδοχή φορείς οι κοινωνικές υπηρεσίες των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα, προβλέπεται η καθιέρωση του θεσμού της αναδοχής ως αναμορφωτικού μέτρου που εποπτεύεται από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και στις περιπτώσεις ανηλίκων που έχουν διαπράξει αδικήματα που άπτονται των διατάξεων του ποινικού-σωφρονιστικού συστήματος. Ο ανάδοχος γονέας πρέπει να διαθέτει εξειδικευμένα προσόντα και ιδιότητες, ενώ παρέχεται σε αυτόν αυξημένη οικονομική ενίσχυση, εκπαίδευση και υποστήριξη.
Επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 15.000 έως 50.000 ευρώ σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει καταχωρίσει ή έχει καταχωρίσει πλημμελώς ή ελλιπώς στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων τους ανήλικους που είναι τοποθετημένοι σε αυτό.
Με το σχέδιο νόμου, καθιερώνεται η υποχρέωση διενέργειας από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες προγραμμάτων επιμόρφωσης υποψήφιων θετών γονέων. Οι ανωτέρω υπηρεσίες μπορούν επίσης να οργανώνουν και να εκτελούν προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των θετών γονέων στους οποίους έχει ήδη τοποθετηθεί ανήλικος.
Η εκπαίδευση γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες που ορίζει η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία. Στους ιδιώτες εκπαιδευτές μπορεί να καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας ορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Τέλος, ορίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση παράδοσης των παιδιών στους υποψήφιους θετούς γονείς, η εγγραφή τους στο σχετικό μητρώο.
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαίωμα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια δίνει το νομοσχέδιο περί αναδοχής και υιοθεσίας"

Εκτός ΕΣΥ οι πιο φτωχοί Ελληνες

Σκληρό αποτύπωμα αφήνει η συνεχιζόμενη δημοσιονομική κρίση στο πιο «ευαίσθητο δεδομένο», στην υγεία των Ελλήνων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν για πρώτη φορά με τόση ένταση πραγματική επιδείνωση των δεικτών υγείας στη χώρα μας, όσον αφορά τη βρεφική θνησιμότητα, το προσδόκιμο επιβίωσης κ.ά., και κυρίως την αδυναμία του συστήματος υγείας να καλύψει τις ανάγκες του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού. Τουλάχιστον ένας στους τρεις αδύναμους οικονομικά Ελληνες δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό των Ελλήνων με ανάγκες για εξετάσεις και θεραπεία οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν με βασικότερο λόγο το οικονομικό κόστος, παρουσιάζει συνεχή αύξηση στα χρόνια της κρίσης: το 2016 ένας στους επτά Ελληνες και συγκεκριμένα το 14,4% δεν απευθύνθηκε σε υπηρεσίες υγείας παρότι το είχε ανάγκη, όταν το 2014 το σχετικό ποσοστό ήταν 12,7%, το 2012 9,9% και το 2010 4,2%.

Συνεχής αύξηση

Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι το 2016 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2015, το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων –όσων ανήκουν στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού– οι οποίοι αν και είχαν ανάγκη για εξετάσεις ή θεραπεία δεν απευθύνθηκαν σε υπηρεσίες υγείας. Το 2015, το σχετικό ποσοστό ήταν 19,7% και το 2016 έφτασε το 36,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της κρίσης το αντίστοιχο ποσοστό για το πιο φτωχό με βάση το εισόδημά του τμήμα της κοινωνίας ήταν 8,5%. Το παράδοξο είναι ότι ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσίασε βελτίωση στα πιο εύρωστα οικονομικά τμήματα του πληθυσμού: 12% όσων ανήκαν το 2016 σε μια μεσαία οικονομική «κλίμακα» με βάση το εισόδημά τους δεν απευθύνθηκαν σε υπηρεσία υγείας ενώ το είχαν ανάγκη, έναντι 15,1% το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό στο πιο «πλούσιο» τμήμα του πληθυσμού μειώθηκε από το 6,7% στο 2%.

Για «ταξική μεροληψία εις βάρος των φτωχών» κάνει λόγο ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος. Οπως σημειώνει στην «Κ», «η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων “δεν μπορεί να δουλέψει”. Ναι μεν έχει θεσμοθετηθεί, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι παραπληρωμές είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να έχει κάποιος πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ακόμα και εάν είναι ασφαλισμένος. Μπορεί μέσα στην κρίση, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας των νοικοκυριών να έχουν μειωθεί ως ποσό, ωστόσο έχουν αυξηθεί σε εύρος. Δηλαδή πληρώνουν λιγότερα, αλλά σε περισσότερα σημεία του συστήματος υγείας. Αυτό απειλεί το 20% του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτο λόγω φτώχειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα τρία ευρώ που δαπανώνται στη χώρα μας για την αγορά φροντίδας υγείας προέρχεται απευθείας από τα νοικοκυριά, τα οποία το 2016 πλήρωσαν από το υστέρημά τους για υπηρεσίες υγείας 5,057 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πέρυσι από τους 2.162.000 ανασφάλιστους στη χώρα μας, οι 840.000 έκαναν δωρεάν χρήση υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας. Συνταγογραφήθηκαν σε ανασφάλιστους φάρμακα αξίας 165 εκατ. ευρώ και εργαστηριακές εξετάσεις αξίας 56 εκατ. ευρώ, ενώ τους παρασχέθηκαν ιατρικές υπηρεσίες αξίας 185 εκατ. ευρώ.

Μικρή μεν αλλά σταθερή αύξηση καταγράφεται στα χρόνια της κρίσης στο ποσοστό των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας. Το 2016, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 24%, έναντι 23,2% το 2011 και 22,1% το 2008. Πιο ανησυχητική είναι, ωστόσο, η εξέλιξη της βρεφικής θνησιμότητας, η οποία, όπως σημειώνει ο κ. Κυριόπουλος, αποτελεί έναν δείκτη κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Από το 2012 καταγράφεται συνεχής αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας από 2,90 τοις χιλίοις στο 4,20 τοις χιλίοις. Την τελευταία δεκαετία, η βρεφική θνησιμότητα ήταν στο χαμηλότερο σημείο το 2008 με 2,70 τοις χιλίοις. Πάνω από 4 τοις χιλίοις καταγράφηκε μόνο τα έτη 2015 και 2016. Το 2015 για πρώτη φορά καταγράφεται σαφής μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά τη γέννηση στη χώρα μας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκε σε σχέση με το 2014 το προσδόκιμο επιβίωσης από τα 78,8 έτη στα 78,5 έτη στους άνδρες και από τα 84,1 έτη στα 83,7 έτη στις γυναίκες, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού μειώθηκε από 81,5 έτη σε 81,1 έτη.

Το προσδόκιμο επιβίωσης

«Πίσω από την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, συνήθως κρύβεται μείωση των επισκέψεων των εγκύων σε γυναικολόγο πριν από τον τοκετό. Και ενώ έως πρόσφατα είχαμε μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τώρα και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης, βλέπουμε υποχώρηση αυτού του δείκτη», σημειώνει ο κ. Κυριόπουλος.

Σχολιάζοντας συνολικά την επιδείνωση των δεικτών υγείας του ελληνικού πληθυσμού, ο καθηγητής τονίζει πως «το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για ΣΥΡΙΖΑ effect, δηλαδή δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα για να προλάβουν αυτή την εξέλιξη, εάν πρόκειται για τη σωρευτική επίδραση της κρίσης από το 2008 έως σήμερα, ή ο συνδυασμός και των δύο».

Και συνεχίζει, «ο ελληνικός πληθυσμός βρίσκεται πάνω στη βόμβα της παχυσαρκίας, της έλλειψης φυσικής άσκησης και του καπνίσματος, τα οποία ευθύνονται για το 75-80% της νοσηρότητας. Σε αυτούς τους παράγοντες έχουν προστεθεί εν μέσω κρίσης και το στρες, η ανεργία, τα χρέη και ο δανεισμός και τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν επιβάρυνση σε καρδιαγγειακά και άλλα χρόνια νοσήματα. Επειδή οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, η μόνη αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να είναι η εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας και μια σωστά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς για να διαχειριστούν τις σύγχρονες απειλές. Με λίγα λόγια, χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στο cure (θεραπεία) και στο care (φροντίδα) με λίγο περισσότερη έμφαση στο δεύτερο. Και σήμερα ο γιατρός δεν έχει εκπαιδευθεί στην παροχή φροντίδας αλλά σε μια πιο τεχνολογική προσέγγιση της ασθένειας».

Τελευταίοι σε δαπάνες για πρόληψη

Ουραγός στις δαπάνες για δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας είναι η χώρα μας. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο εργασίας που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η χώρα που επένδυσε μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας σε δράσεις πρόληψης (30 δολάρια ετησίως κατά κεφαλήν δαπάνη), ποσοστό που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Εξίσου χαμηλά –κάτω από το 2%– βρίσκονται το Βέλγιο και η Πορτογαλία, ενώ στον αντίποδα είναι ο Καναδάς (6,2%), –όπου η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη για την πρόληψη αγγίζει τα 300 δολάρια–, το Ηνωμένο Βασίλειο (5,2%) και η Ιταλία (4,1%). Κατά μέσον όρο, οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ επενδύουν το 2,8% των δαπανών υγείας (130 δολάρια ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη) για δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας –εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά σε προγράμματα παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας, όπως τσεκ απ και οδοντιατρικές εξετάσεις– ποσοστό πολύ χαμηλό με δεδομένο ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού με σχετικά χαμηλό κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα από το μικρό ποσό που δαπανάται για δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας, περίπου το 40% κατευθύνεται για τη διενέργεια επιδημιολογικών μελετών...

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ΕΣΥ οι πιο φτωχοί Ελληνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news