facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΓΕΝΟΠ: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Από την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα ξεκινήσουν, 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία, ύστερα από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για «απόλυτη και ξεκάθαρη αντίθεση των εργαζομένων στο «Εθνικό έγκλημα» του ξεπουλήματος της ΔΕΗ», ενώ τονίζει ότι «Η ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία -Μέλη της προετοιμάζονται να δώσουν , με όρους κοινωνίας , έναν δυναμικό και ξεκάθαρο αγώνα για την ακύρωση των αποφάσεων που δίνουν τη χαριστική βολή στον Όμιλο ΔΕΗ και πλήττουν ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον».

Σήμερα αποφασίστηκε ακόμη η πραγματοποίηση δράσεων για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών, αποτελεσματικότερη πληροφόρηση των πολιτών για τις επιπτώσεις και η κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων, των κοινωνικών οργανώσεων και των τοπικών κοινωνιών «ενάντια στον ακρωτηριασμό της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΝΟΠ: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την πώληση λιγνιτικών μονάδων"

Χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ σκεύασμα που διακινείται για τον καρκίνο του προστάτη

Δυνητικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, χαρακτηρίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) το σκεύασμα «PROSTALGENE» που διακινείται μέσω διαδικτύου. Το εν λόγω σκεύασμα, αν και προωθείται ως φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και την αύξηση της ανδρικής γονιμότητας, δεν διαθέτει την έγκριση του ΕΟΦ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Πρόκειται για αγνώστου προέλευσης προϊόν, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και ως εκ τούτου δυνητικά επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία», αναφέρει ο Οργανισμός και υπενθυμίζει ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ σκεύασμα που διακινείται για τον καρκίνο του προστάτη"

Κοτζιάς: Τα Σκόπια να επιδείξουν σοβαρότητα

«Οι ηγέτες της πΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ.

Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής:

«Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Επίσης, στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ βρέθηκε και η κατάσταση στη Συρία. Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου».



Τόνισε, μάλιστα, ότι «η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτική», προσθέτοντας ότι πέραν αυτού πρέπει επίσης να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν και να εξεταστεί πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό.

«Η Τουρκία, με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρακτική εις βάρος του διεθνούς δικαίου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ελληνικής παρέμβασης, υιοθετήθηκε λεκτικό στα Συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.

Τέλος, στη συζήτηση για τα ζητήματα της Ρωσίας, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι πολλές χώρες πιέζουν να ληφθούν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Τα Σκόπια να επιδείξουν σοβαρότητα"

«Βόμβα» από Κουβέλη! «Είμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο με την Τουρκία»

Την δική του «τορπίλη» εκτόξευσε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην ΕΡΤ. Ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σχολίασε τις εμπρηστικές δηλώσεις του Γιλντιρίμ ότι Τούρκοι Κομάντο κατέβασαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο και προχώρησε και αυτός.. σε μία δήλωση «βόμβα»!

«Το υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα, σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο και έχω ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε.

«Βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», πρόσθεσε, «αλλά η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας».

Κουβέλης για Συρία

Αναφερόμενος στα γεγονότα της Συρίας είπε ότι, παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν, τα οποία και μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν, επισημαίνοντας ότι, η χώρα μας δεν μετείχε και δεν μετέχει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας με συγκεκριμένες διαδικασίες να επιληφθεί του συγκεκριμένου ζητήματος για να μην υπάρξει περαιτέρω γενίκευση.

Κουβέλης για Έλληνες στρατιωτικούς: Ερντογάν και Γιλντιρίμ, μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, δήλωσε, πως Ερντογάν και Γιλντιρίμ, μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου και ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτηση τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό τηλέφωνο δεν ευσταθούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχολίασε και τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής, και πως εκτιμά ότι, και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως η χώρα μας δεν παίρνει πρωτοβουλίες για κορύφωση της έντασης.

Ακούστε την συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη εδώ ( η δήλωση «φωτιά» είναι περίπου στο 04:23)

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» από Κουβέλη! «Είμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο με την Τουρκία»"

Συνεχίζονται οι αυξημένες ροές προσφύγων στα νησιά του Β. Αιγαίου

Συνεχίζονται οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και ιδιαίτερα τη Λέσβο.

Τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Τετάρτης μέχρι και σήμερα Δευτέρα στη Λέσβο πέρασαν 318 άνθρωποι, στη Χίο 94 και στη Σάμο 125.

Συνολικά από την αρχή του μήνα στα νησιά πέρασαν 1.710 πρόσφυγες και μετανάστες (948 στη Λέσβο, 375 τη Χίο και 387 στη Σάμο).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται οι αυξημένες ροές προσφύγων στα νησιά του Β. Αιγαίου"

«Η ελληνική σημαία αφαιρέθηκε από τη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς» λέει ένας από τους τρεις πολίτες που την είχαν ανεβάσει

Ενας από τους τρεις νεαρούς που προχώρησαν στην τοποθέτηση ελληνικής σημαίας στη νήσο Μικρή Ανθρωποφάγος, μιλώντας σε ελληνικό κανάλι υποστήριξε ότι τοποθέτησαν 5 σημαίες σε ισάριθμες βραχονησίδες και πως το έκαναν για την μνήμη του Γιώργου Μπαλταδώρου. Υποστηρίζει επίσης πως την μια σημαία την κατέβασαν επιβάτες ενός πολιτικού σκάφους γιοτ που εικάζει ότι είναι «τουρκικό κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος».
Πιο αναλυτικά, ένας από τους από τους 3 Έλληνες που ανέβασαν τη σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» είπε μιλώντας στο star.gr είπε τα εξής:
«Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο».
Όπως τόνισε, η παρέα των τριών παλικαριών θέλησε την περασμένη Παρασκευή – εκ μέρους όλων των Φούρνων – να τιμήσει τον ήρωα-σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Μιράζ που πιλόταρε συνετρίβη στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του».
Tόνισε πως δεν έχουν βάλει μόνο μία σημαία, στον Μικρό Ανθρωποφάγο, αλλά συνολικά 5 σε γύρω βραχονησίδες και νησάκια.
«Όταν πήγαμε για να ανεβάσουμε τη σημαία, είδα ένα γιοτ που έκανε βόλτες. Δεν του έδωσα σημασία. Ήταν κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος. Αυτοί την κατέβασαν την Κυριακή. Το Σάββατο που είχαμε πάει ήταν εκεί η σημαία» είπε στο star.gr.
Οπως γίνεται αντιληπτό, επικρατεί απίστευτη σύγχυση σχετικά με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος, την οποία η Τουρκία, δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι κατέβασαν Τούρκοι κομάντος.
Ιδού οι τρεις νεαροί πολίτες:
Ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Ι.Μαρούσης είπε ότι η ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα κυματίζει κανονικά. Ο ίδιος, μαζί με κλιμάκιο του Λιμενικού, βρέθηκε στο κοντινότερο σημείο των Φούρνων με την συγκεκριμένη βραχονησίδα και χρησιμοποίησε κυάλια για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο κ. Μαρούσης εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί πριν από λίγες ημέρες μέσω των social media για την ενέργεια τριών ατόμων, να σηκώσουν ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα. «Ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα»,είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Μαρούσης, επιβεβαίωσε το γεγονός της τοποθέτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», του συμπλέγματος των Φούρνων, Επαρχίας Ικαρίας, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού, την Παρασκευή 13 Απριλίου. «Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος»,πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Μαρούσης, μετέβη στο σημείο ώστε να επιβεβαιώσει αν η σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα και όπως είπε χαρακτηριστικά: «η σημαία κυματίζει».
Ο κ. Μαρούσης, είπε ότι οι τρεις νεαροί «πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και μία στη βόρεια και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες. Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ και να κατεβάσουν τις σημαίες , θα διαφωνήσω».
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η ελληνική σημαία αφαιρέθηκε από τη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς» λέει ένας από τους τρεις πολίτες που την είχαν ανεβάσει"

Κατήγγειλε διάρρηξη και της είπαν να πάει αύριο γιατί το τμήμα είχε σχολάσει!

Σε μια απίστευτη καταγγελία, προχώρησε η δημοτική σύμβουλος Χολαργού, Ειρήνη Βεντούζα Παπανικολάου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της στο Facebook, το βράδυ του Σαββάτου και μετά από έξοδο με τον σύζυγο της, επέστρεψαν σπίτι τους και το βρήκαν παραβιασμένο.

Στη συνέχεια και αφού διαπίστωσαν ότι τους είχαν κλέψει κοσμήματα και μετρητά, επικοινώνησαν με το αστυνομικό τμήμα, Χολαργού-Παπάγου για να καταγγείλουν το γεγονός.

Όπως ισχυρίζεται η κυρία Βεντούζα, η απάντηση που πήραν από τον αξιωματικό ασφαλείας ήταν, ότι το τμήμα είχε κλείσει και θα πρέπει να τους επισκεφθεί την επομένη για τα περαιτέρω!

Ειρήνη Βεντουζά-Παπανικολάου - ανάρτηση facebbok - κλοπή - διάρρηξη
antenna

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατήγγειλε διάρρηξη και της είπαν να πάει αύριο γιατί το τμήμα είχε σχολάσει!"

Η Τουρκική Ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», λέει ο Γιλντιρίμ. Το ΥΕΘΑ δεν επιβεβαιώνει

Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως την περασμένη Παρασκευή, 13 Απριλίου ομάδα νεαρών προσέγγισε την βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων και ύψωσε την ελληνική σημαία.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του μέλη της τουρκικής ακτοφυλακής, προσέγγισαν με τη σειρά τους της βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία.

«Στο Αιγαίο υπάρχουν περιστασιακές ενέργειες που ανεβάζουν την ένταση. Παρατηρούμε την αύξηση αυτών των παραβάσεων. Κυρίως σε νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται ενέργειες παρόμοιες με τα Καρντάκ (σ.σ. Ίμια), πάλι ανοιχτά του Ντιντίμ, όπου έγινε απόπειρα να τοποθετηθεί σε μη κατοικημένη βραχονησίδα ελληνική σημαία. Η ακτοφυλακή μας παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες κατέβασε τη σημαία από εκεί», σχολίασε ο κ.Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ που από το πρωί έχει διατάξει έλεγχο σ΄ όλες τις νησίδες και βραχονησίδες της περιοχής, τίποτα απ΄ όσα λένε ο Γιλντιρίμ και ο Τσαβούσογλου δεν έχει συμβεί!Επίσης διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει καταγραφεί οποιαδήποτε κίνηση τα τελευταία 24ωρα.

Το γεγονός επιβεβαίωσε πριν από λίγο μιλώντας στον Real Fm και ο δήμαρχος Φούρνων που πήγε με σκάφος στη περιοχή και τα βρήκε…όλα στη θέση τους.

Η κατηγορηματική διάψευση όσων λέει ο Γιλντιρίμ και ο Τσαβούσογλου, εκφράστηκε και με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Συνεπώς σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση οι Τούρκοι ψεύδονται και τον ρόλο των …Πινόκιο τον παίζουν ο Γιλντιρίμ και ο Τσαβούσογλου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ φτιάχνουν κλίμα κρίσης και αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο. Μετά από τις διαβεβαιώσεις του ΓΕΕΘΑ αν μας προκύψουν βίντεο και φωτογραφίες καλό θα ΄ναι να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί ,γιατί μάλλον θα πρόκειται για …παραγωγή από τις μονταζιέρες Ερντογάν.

Ουδείς νομίζουμε σ΄ αυτή τη φάση -εκτός από κομματικούς τυφλοπόντικες- μπορεί να πιστέψει τους Τούρκους του καθεστώτος Ερντογάν κι όχι την ελληνική κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκική Ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», λέει ο Γιλντιρίμ. Το ΥΕΘΑ δεν επιβεβαιώνει"

ΙΣΑ: Καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα της επιλογής γιατρού

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη υπ. απόφαση, με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του & με επιστολή του στον υπ. Υγείας Α. Ξανθό ζητά να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την υπουργική απόφαση υπ'αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018), με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του καθώς τίθεται αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ,με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ιατρικός κόσμος είναι κάθετα αντίθετος, με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gate keeping) καθώς θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Με πρωτοφανή προχειρότητα το υπουργείο Υγείας ενώ δεν έχει κατορθώσει να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εφαρμόσει το gate keeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή.

Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο γίνεται ανάρπαστο από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση . Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας»

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α.Ξανθό, ζητά να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής αυτή της απόφασης και να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία και τονίζει ότι το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα της επιλογής γιατρού"

«Άνοιξε» το Πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου – Με προσοχή η διέλευση στη Γέφυρα

«Άνοιξε» το Πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου – Με προσοχή η διέλευση στη Γέφυρα. Στις 6.30 το πρωί της Δευτέρας εκτελέστηκε το πρώτο δρομολόγιο από το Αντίρριο στο Ρίο και στις 7πμ από το Ρίο προς το Αντίρριο, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση στο πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου αποκατάσταθηκε, μετά το απαγορευτικό απόπλου που εξεδόθη λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν χθες Κυριακή στο «στενό».

Κανονικά διεξάγεται και η κυκλοφορία των οχημάτων από την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικουπης». Σε ανάρτηση των τελευταίων ωρών της εταιρείας στο twitter αναφέρεται:

da28hflw0aapgzw.jpg

sinidisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Άνοιξε» το Πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου – Με προσοχή η διέλευση στη Γέφυρα"

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι ελεύθερες επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Κατόπιν των αποτυχημένων προκηρύξεων των ΤΟΜΥ και συμβάσεων ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ομάδας διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΥΚΑ και ΠΙΣ, για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης των ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία ακόμη δεν έχει αρχίσει τις εργασίες της. Παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου και του ΠΙΣ στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου κλειστού gatekeeping, αιφνιδιαστικά λάβαμε γνώση της Υπουργικής Απόφασης υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018) υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ.
Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας ).
Καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς ( καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους.
Είχαμε διαμαρτυρηθεί εντόνως μέσα από το βήμα της Βουλής και μέσα από το συνέδριο των ασθενών για την παρούσα μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, που καταργεί την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή και καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος με εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα.
Καλούνται οι ιατροί να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, επιδεικνύοντας τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει τον επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η Πρόεδρος            Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Χρήστος Παπασιδέρης

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι ελεύθερες επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ"

Χιλιάδες αστυνομικοί φυλάνε κόμματα και επισήμους - Δείτε ποιοι έχουν φρουρά

Η μείωση των αστυνομικών που υπηρετούν σε πολιτικά πρόσωπα πρωταγωνιστούσε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα. Μετέπειτα, στην κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης προσέφερε μια κλούβα των ΜΑΤ στον Αλέξη Τσίπρα για τη φύλαξη του σπιτιού του στην Κυψέλη, εκείνος απάντησε: «Ασε, Γιάννη, δεν χρειάζεται». Σήμερα, η Ηρώδου Αττικού σε καθημερινή βάση είναι αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ και οι υπουργοί της κυβέρνησης χρειάζονται έναν μικρό στρατό από αστυνομικούς για την προσωπική τους ασφάλεια.

Υπολογίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων της Ελληνικής Αστυνομίας έχει στη διάθεσή της περίπου 3.400 αστυνομικούς που υπηρετούν στη φύλαξη πολιτικών, δικαστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, περιφερειαρχών, καλλιτεχνών κ.τ.λ. Από αυτούς υπολογίζεται πως οι 1.180 υπηρετούν στη φύλαξη μελών της κυβέρνησης και πολιτικών προσώπων, οι 1.100 στη φύλαξη αρχηγών ξένων κρατών και διπλωματών και άλλοι 1.100 στη φύλαξη ευπαθών στόχων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί έχουν διατεθεί και πάλι σε πολιτικά πρόσωπα. Ετσι, από τους 3.400 αστυνομικούς, περίπου οι 1.800 απασχολούνται στη φύλαξη πολιτικών εν ενεργεία και πρώην.

«Οι αστυνομικοί στους δρόμους είναι λιγότεροι από αυτούς στην ασφάλεια υψηλών προσώπων», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι το ζήτημα της εγκληματικότητας δεν πρέπει να το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως δευτερεύον, προτείνοντας να αυξηθούν οι περιπολίες στις γειτονιές.
Αμέσως μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδεσμεύσει το 20% της αστυνομικής δύναμης που διαθέτει η ΝΔ για να δοθεί στη διάθεση των πολιτών, προκειμένου να αυξηθούν οι περιπολίες στις γειτονιές, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να βάλει μαχαίρι στο προνόμιο της φύλαξης των υψηλών προσώπων.

«Από την επόμενη εβδομάδα αποδεσμεύουμε μια σημαντική αστυνομική δύναμη, που αποτελείται από περίπου 800 άνδρες, από τη φύλαξη υψηλών προσώπων - θα αφορά κυρίως πολιτικά πρόσωπα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Παράλληλα επισημαίνει ότι στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αττική και να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους. Για αυτόν τον λόγο σε πρώτη φάση προβλέπεται η αποδέσμευση 700 αστυνομικών από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων και επιπλέον 100 από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία.
Αν πετύχει το στοίχημα του Τόσκα για μείωση της προσωπικής ασφάλειας των πολιτικών, θα φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς κάθε φορά που ο εκάστοτε υπουργός επιχειρεί να κόψει το συγκεκριμένο προνόμιο βρίσκεται αντιμέτωπος με εντονότατες διαμαρτυρίες. Σχεδόν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί τη φρουρά του, με πρόσχημα ότι κινδυνεύει η ζωή του και δέχεται απειλές.

Με έξοδα του δημοσίου
Ενας λόχος απαιτείται για τη φύλαξη της κυβέρνησης και γενικότερα του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Νυν και πρώην υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί, πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής διαθέτουν αστυνομική συνοδεία με… έξοδα του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος των αστυνομικών δυνάμεων που υπηρετούν σε υπουργούς της κυβέρνησης κυμαίνεται στους δέκα. Ειδικότερα, με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, για τη φύλαξη του Κυριάκου Μητσοτάκη διατίθενται μέχρι και 30 αστυνομικοί, τρία αστυνομικά οχήματα και δύο μηχανές. Ώς και 15 άνδρες με δύο συνοδευτικά οχήματα και μία μηχανή έχουν στην προσωπική τους ασφάλεια οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πάνος Καμμένος και ο Βασίλης Λεβέντης υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν συνολικά 75 αστυνομικούς, δέκα υπηρεσιακά οχήματα και πέντε μηχανές για τις μετακινήσεις τους, ενώ διαθέτουν ξεχωριστή 24ωρη φύλαξη για τις οικίες τους και τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων τους.
Οι υπουργοί δικαιούνται από πέντε άνδρες, ένα συνοδευτικό όχημα και μία μηχανή, ενώ οι αναπληρωτές υπουργοί δικαιούνται από τέσσερις άνδρες κι ένα όχημα. Οι υφυπουργοί δικαιούνται από τρεις αστυνομικούς, οι βουλευτές επαρχίας από δύο άνδρες και οι βουλευτές Αττικής από έναν. Οι περιφερειάρχες και οι ευρωβουλευτές από δύο άνδρες.


Και μπορεί κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν απαρνηθεί το προνόμιο της δωρεάν προσωπικής ασφάλειας, ωστόσο ορισμένοι «πρωτοκλασάτοι» υπουργοί διαθέτουν έναν μικρό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαθέτει 13 αστυνομικούς, ο Γιάννης Δραγασάκης 10, ο Σταύρος Κοντονής 11, ο Χρήστος Σπίρτζης 10, η Εφη Αχτσιόγλου 9, ο Νίκος Παππάς 12, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής 12, η Ολγα Γεροβασίλη 8 και ο Παύλος Πολάκης 9. Ρεκόρ σπάει η φρουρά του Αλέκου Φλαμπουράρη, καθώς περιμετρικά από το σπίτι του στα Εξάρχεια βρίσκεται μια κλούβα των ΜΑΤ με 20 άνδρες επί 24ώρου βάσεως. Ο λόγος για αυτή την κινητοποίηση είναι ότι η κατοικία του υπουργού Επικρατείας επανειλημμένα έχει γίνει στόχος επιθέσεων, ενώ η κλούβα των ΜΑΤ καλύπτει θέματα ασφάλειας και τις γύρω περιοχές. Για την προσωπική συνοδεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, εξάλλου, έχουν διατεθεί περίπου 15 άνδρες.

Για τον Πρωθυπουργό
Σε κλοιό ασφαλείας βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Κλούβες των ΜΑΤ αποκλείουν κάθε πρόσβαση στην Ηρώδου Αττικού, άνδρες της ασφάλειας περιπολούν πέριξ του Εθνικού Κήπου και του Μεγάρου Μαξίμου, αστυνομικά οχήματα, μηχανές και δεκάδες αστυνομικοί έχουν γίνει η σκιά του Πρωθυπουργού ημέρα και νύχτα.
Μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Μαρτίου, όπου παρευρέθηκε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συμβούλιο, επιστρατεύθηκαν περίπου 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι απέκλεισαν κάθε οδό προς το μέρος όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Πρωθυπουργός.

Πόσοι φυλάνε τους πρώην
Είναι γεγονός πως πρώην υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί και πρώην πρόεδροι της Βουλής, ακόμα κι αν δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν, συνεχίζουν να έχουν αστυνομική συνοδεία. Οι πρώην πρωθυπουργοί και οι πρώην πρόεδροι της Βουλής δικαιούνται ώς τέσσερις αστυνομικούς και οι πρώην αρχηγοί κομμάτων ώς έναν αστυνομικό. Ετσι, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνουν αυξημένη αστυνομική συνοδεία. Επίσης, η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακόμα και ο Βύρων Πολύδωρας διαθέτουν από τέσσερις αστυνομικούς έκαστος.

Ποιοι δικαιούνται φρουρά
Οπως αναφέρει ρητά το Προεδρικό Διάταγμα 141/1991, «υποχρεωτικά φρουρούνται οι κατοικίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, επί 24ώρου βάσεως, καθώς και οι κατοικίες του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Ειδικότερα, προβλέπει ότι φρουρούνται:
n οι κατοικίες των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή,
n οι κατοικίες των αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και των υπουργών,
n οι κατοικίες των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, των πρώην πρωθυπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών,
n τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων.

Τι λένε οι αστυνομικοί
«Αστυνομία για την κοινωνία και όχι στην υπηρεσία κομματικών συμφερόντων» είναι το κεντρικό μήνυμα κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν χθες οι συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών της Αττικής, επικροτώντας την απόφαση για αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων και δηλώνοντας ότι ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στην ανακοίνωση τονίζουν ακόμα ότι «χρειάστηκαν αρκετές πιέσεις, αρκετά δημοσιεύματα, κατακραυγή από την κοινή γνώμη, τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε όλοι οι αρμόδιοι να αποδεχτούν ότι δεν ήταν "fake news" τα όσα καταγγέλλαμε». Ακόμη αναφέρουν ότι «η μείωση των προσλήψεων, η διάλυση υπηρεσιών όπως η ΔΕΛΤΑ και η ρουσφετολογία αφαίμαξαν σχεδόν το σύνολο των μάχιμων υπηρεσιών». Καταλήγοντας, εκφράζουν την προσδοκία «όλα τα ανωτέρω να μην είναι, για μία ακόμη φορά επικοινωνιακά σχέδια επί χάρτου».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες αστυνομικοί φυλάνε κόμματα και επισήμους - Δείτε ποιοι έχουν φρουρά"

Ζάεφ: «Οχι» σε ονομασία erga omnes

Τη θέση ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση, απορρίπτοντας την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omnes, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζαεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε εκτενώς στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι η πορεία της «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος».

Ομως, στο τραπέζι παραμένουν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε ακόμη.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Όπως υπογράμμισε δε, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.

Οσον αφορά τα ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως σημείωσε, «ισχύει και για την Ελλάδα».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: «Οχι» σε ονομασία erga omnes"

Πολίτες ύψωσαν την ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς στα Δωδεκάνησα που η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία!

Την ελληνική σημαία ύψωσαν στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων και της οποία η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται από την Αγκυρα, βάσει των όσων απάντησε στην τουρκική Βουλή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, τρεις Ελληνες από τους Φούρνους Κορσεών.

Περιελήφθη στην λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με 25 νησιά και 127 νησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές μη καθορισμένης κυριαρχίας οι οποίες έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας το οποίο αποτελείται από τα εξής νησιά ή νησίδες: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Συχνά, τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν διελεύσεις επάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάς για να τεκμηριώσουν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε καμία ελληνική σημαία στο νησί.

Η νήσος Ανθρωποφάγος διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Πρόκειται για μία εξέλιξη ανάλογη με αυτή των Ιμίων το 1996.

Σκάφη του ΠΝ και του Λιμενικού περιπολούν στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση τουρκικών πολιτικών ή στρατιωτικών μέσων για επανάληψη της προβοκάτσιας του 1996.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολίτες ύψωσαν την ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς στα Δωδεκάνησα που η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία!"

"Νίπτει τας χείρας του" ο Στόλτενμπεργκ: Η ένταση στο Αιγαίο δεν αφορά το ΝΑΤΟ

"Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο δεν αφορά το ΝΑΤΟ", επανέλαβε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, η Συρία, η αγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά.
Ερωτηθείς για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την θέση του ΝΑΤΟ σε αυτήν ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε:
"Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι από το 1952. Και οι δύο συμβάλλουν στην συλλογική άμυνα. Αναμένω ότι οι διαφορές που βλέπουμε σε διάφορα ζητήματα θα επιλυθούν μεταξύ τους στη βάση των καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζω την επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών που συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου".
Σε ό,τι αφορά στο εάν η Συμμαχία πρόκειται να εμπλακεί στη διένεξη, ο γενικός γραμματέας είναι καηγορηματικός:"Δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί το ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που θα πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν μεταξύ τους".
Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε τηρήσει την ίδια στάση και στο ζήτημα των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία.

"Οι σύμμαχοι να στηρίξουν κι άλλο την Τουρκία"


Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκέπτεται την Τουρκία ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στα μέσα με τα οποία στηρίζει η Συμμαχία την χώρα και κάλεσε τους συμμάχους να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Τουρκία.
"Έχουμε μέτρα ασφαλείας, έχουμε ενισχύσει την αεράμυνα της Τουρκίας, διεξάγουμε πτήσης επιτήρησης πάνω από την Τουρκία και έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον παρέχουμε στήριξη στον τομέα των υποδομών, των ασκήσεων και υπάρχει και η βάση στη Σμύρνη. Υπάρχει έντονη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία αλλά καλώ τους συμμάχους να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη".
Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στη βορειοδυτική Συρία και το Αφρίν, ο Γενς Στόλτεμπεργκ τονίζει ότι το ΝΑΤΟ έχει υπάρξει πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ενώ αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας σε ό,τι αγορά την ασφάλεια στα σύνορά της και πως οι ανησυχίες αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Συρία: Όλοι οι σύμμαχοι υποστηρίζουν την επίθεση


Σε ό,τι αφορά την επίθεση στη Συρία και την χθεσινή ειδική συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο γγ ανέφερε πως οι τρεις σύμμαχοι παρουσίασαν πληροφορίες που έδειχναν ότι το συριακό καθεστώς ήταν υπεύθυνο για την χημική επίθεση στη Ντούμα και πως κατέστησαν σαφές ότι η επίθεση στόχευε στις εγκαταστάσεις του που συμμετείχαν στην παραγωγή και χρήση χημικών όπλων.
Όπως είπε, οι σύμμαχοι τόνισαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στη χρήση βίας, και το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ εξέδρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην ανάληψη δράσης. "Τα πλήγματα", αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ, "ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχτεί την χρήση χημικών όπλων".
Ερωτηθείς για το ζήτημα της αγοράς ρωσικών S-400 από την Τουρκία, επαναλμβάνει την θέση του πως η αγορά και πώληση εξοπλισμών είναι εθνική απόφαση και πως δεν αποφασίζει το ΝΑΤΟ.

Πηγή: 
Anadolu
news247
Διαβάστε Περισσότερα » ""Νίπτει τας χείρας του" ο Στόλτενμπεργκ: Η ένταση στο Αιγαίο δεν αφορά το ΝΑΤΟ"

ΕΣΕΕ: Με «λουκέτο» παραμένει 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα

Υποχώρηση των κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα και οριακή αποκλιμάκωση στις άλλες αγορές παρατηρείται στην επικαιροποιημένη έρευνα απογραφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας, του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρείται οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%) για το σύνολο των αγορών. Η μείωση αυτή, όπως εκτιμούν οι έμποροι, συμβάλει στη γενική διόρθωση της εικόνας του συνόλου των αγορών, η οποία και αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη που έχει καταγραφεί από το ΙΝΕΜΥ. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μιλώντας προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ «από τις αρχές του έτους, έχουμε επισημάνει και διαπιστώσει την οριακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της 12ης σε σειρά καταγραφής των επαγγελματικών στεγών σε εμπορικά κέντρα των πόλεών μας, συνηγορούν υπέρ αυτής της διαπίστωσης. Το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο μνημονιακό ποσοστό (24,9%) από την έναρξη της κρίσης, ενώ στο σύνολο των καταγραφών τα «λουκέτα» παρουσίασαν σημαντική μείωση, χωρίς όμως αυτό να μας ικανοποιεί, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα για την Αθήνα, από το 2012 όπου είναι συγκρίσιμο το πεδίο απογραφής, το Μάρτιο του 2018 καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων που έχει καταγραφεί (24,9%)

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην αγορά της Αθήνας (μείωση των κλειστών καταστημάτων κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) ενώ νέες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων εισέρχονται στην αγορά (εμπόριο τροφίμων, εστίαση, λοιποί κλάδοι) και το λιανικό εμπόριο ένδυσης μειώνεται σε όρους συγκέντρωσης.

Σε όλες τις εμπορικές ζώνες Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια διαπιστώνεται βελτίωση στην συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο στο οποίο καταγράφεται οριακή αύξηση.

'Αλλες αγορές της Αττικής

Σε ότι αφορά στις άλλες αγορές της Αττικής παρουσιάζεται βελτίωση και ενίσχυση της παρουσίας του λιανικού εμπορίου στις αγορές Χαλανδρίου και Περιστερίου

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η διόρθωση της εικόνας της αγοράς του Χαλανδρίου καθώς τα λουκέτα μειώνονται κατά 3%. Η μείωση αυτή έρχεται να διορθώσει τη ραγδαία αύξηση που καταγράφηκε το προηγούμενο εξάμηνο αλλά και να βελτιώσει περεταίρω την εικόνα της αγοράς.

Στο Περιστέρι εμφανίζεται μείωση των λουκέτων κατά 0,8%. Η μείωση που καταγράφεται είναι η 5η συνεχόμενη και η συνολική εικόνα της αγοράς σταδιακά προσεγγίζει τα επίπεδα που είχε η αγορά κατά το Μάρτιο του 2013.

Δυσμενέστερη, από την άλλη πλευρά, είναι η κατάσταση σε Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα και Κηφισιά

Η αύξηση των λουκέτων στο Μαρούσι είναι σημαντική (+2,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και στην Ν. Ιωνία (+1,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος)

Σημαντική είναι και η αύξηση των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά (+1,1% τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο όσο και ετησίως).

Περιφερειακές αγορές

Μικρές μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, που κινούνται στα όρια της σταθεροποίησης, παρατηρούνται στα λουκέτα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά (-0,3%, -0,2% και -0,3% αντίστοιχα). Τόσο στον Πειραιά όσο και στην Πάτρα καταγράφεται οριακή ενίσχυση της εστίασης και υποχώρηση του λιανικού εμπορίου υπόδησης και των λοιπών κλάδων δραστηριότητας αντίστοιχα.

Δήλωση

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

«Από τις αρχές του έτους, έχουμε επισημάνει και διαπιστώσει την οριακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της 12ης σε σειρά καταγραφής των επαγγελματικών στεγών σε εμπορικά κέντρα των πόλεών μας, συνηγορούν υπέρ αυτής της διαπίστωσης. Το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο μνημονιακό ποσοστό (24,9%) από την έναρξη της κρίσης ενώ στο σύνολο των καταγραφών τα «λουκέτα» παρουσίασαν σημαντική μείωση, χωρίς όμως αυτό να μας ικανοποιεί, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό.

Είναι φανερό ότι οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις είναι πολύ κρίσιμο να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και διάρκεια ώστε να μετουσιωθούν σε αναπτυξιακή προοπτική. Γι΄ αυτό το λόγο, η ΕΣΕΕ ανταποκρινόμενη στο ρόλο της και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου, διοργανώνει στις 20 και 21 Απριλίου 2018 συνέδριο στο οποίο θα διερευνηθούν οι επιτυχημένες επιχειρηματικές στρατηγικές, ώστε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα των εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΕΕ: Με «λουκέτο» παραμένει 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα"

Σκουρλέτης: Σύντομα στη Βουλή ο «Κλεισθένης» που αναθεωρεί τον «Καλλικράτη»

Τον «Κλεισθένη» θα φέρει στη Βουλή σύντομα η κυβέρνηση, προς αναθεώρηση του «Καλλικράτη»- του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης- δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεών του και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής, η οποία θα συμβάλλει –όπως υπογραμμίζει ο υπουργός- στην υιοθέτηση «μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων». Εκτενή αναφορά κάνει και σε άλλες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ενώ προαναγγέλλει ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων («Κλεισθένης ΙΙ»), μετά την συνταγματική αναθεώρηση.

Σχετικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «οι δήμοι θωρακίζονται και με δικά τους μέσα μπορούν να επιτελούν το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων», ενώ επικρίνει τη ΝΔ για την πρόθεσή της «να παραδώσει αυτό το έργο σε ιδιώτες».

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά επίσης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ΟΤΑ, για το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σχετικά με τους συμβασιούχους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και για το έργο του νέου φορέα ανάπλασης της Αθήνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Σύντομα στη Βουλή ο «Κλεισθένης» που αναθεωρεί τον «Καλλικράτη»"

DW:Με κλειστά χαρτιά ο Σολτς για την ελάφρυνση του χρέους

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει εκ νέου έμφαση στην κατάθεση «αξιόπιστου» ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης και δέχεται ότι θα πρέπει να βοηθηθούν χώρες με δύσκολη οικονομική κατάσταση. Συνέντευξη στην FAS.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εξακολουθεί να αποφεύγει διευκρινίσεις για τη στάση, την οποία σκοπεύει να τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine (FAS) επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του υπουργείου του πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Επιπλέον», επισημαίνει ο κ. Σολτς, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.»
Βοήθεια και μεταρρυθμίσεις πάνε πακέτο
Symbolbild Europäische Bankenunion (picture-alliance/dpa)
Η Γερμανία επιμένει στη σταθερότητα Ευρώ
Αιτιολογώντας τη επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει πως είναι θέμα αξιοπιστίας και παραπέμπει- ασκώντας έμμεσα κριτική - στη στάση που τηρήθηκε από πολλούς στην Ευρωζώνη όταν ξέσπασε η ελληνική δημοσιονομική κρίση. Ενώ στην αρχή απορρίπτονταν κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία. «¨Ηταν καλό για την αξιοπιστία της πολιιτκής» σημειώνει. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ήταν πάντως σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαιτηθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σκιαγραφώντας κατά κάποιο τρόπο τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Γερμανία και στο μέλλον στην ΕΕ, για παράδειγμα, αναφορικά με βοήθεια προς τις χώρες με οικονομικά προβλήματα.
Ενώ διαβεβαιώνει πως το Βερολίνο θα τηρεί τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ και ό,τι οι γερμανικοί προϋπολογισμοί θα είναι ισοσκελισμένοι, παραδέχεται πως λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης είναι πιο εύκολο για τη Γερμανία να ακολουθήσει αυτή τη δημοσιονομική πολιτική από ότι χώρες που πλήττονται από ανεργία. Το ζητούμενο είναι «να δοθεί βήμα προς βήμα η δυνατότητα σε αυτές τις χώρες να ξεπεράσουν τη  δύσκολη κατάστασή τους χωρίς να τεθούν λάθος κίνητρα. Κάθε απόφαση θα πρέπει να διασφαλίζει πως δεν θα κινδυνεύσει η σταθερότητα της Νομισματικής Ένωσης και του τραπεζικού συστήματος.»
 
«Δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις Μακρόν»
Frankreich Emmanuel Macron empfängt Bundeskanzlerin Angela Merkel in Paris (picture-alliance/dpa/MAXPPP/T. Padilla)
Την ερχόμενη Πέμπτη Μακρόν και Μέρκελ θα συναντηθούν στο Βερολίνο
Καθόλου αποκαλυπτικός ο Γερμανός υπουργός και σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πριν μισό χρόνο. Στις απαντήσεις του ο Όλαφ Σολτς δεν διατυπώνει γερμανικές θέσεις αλλά επισημαίνει ερωτήματα που προκύπτουν από τις προτάσεις Μακρόν. Ενώ, για παράδειγμα, τονίζει την αναγκαιότητα της Τραπεζικής Ένωσης, ταυτόχρονα καθιστά σαφές πως απομένει να δοθούν απαντήσεις σε αρκετά δύσκολα θέματα το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση των κόκκινων δανείων. Αναφορικά με την πρόταση της ενός κοινού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων στις τράπεζες από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ο κ. Σολτς τονίζει πως πρόκειται για το «πιο περίπλοκο ζήτημα». Πάντως, δεν «πρέπει να προκύψει η άδικη κατάσταση ορισμένοι να συγκεντρώνουν τα μέσα (για την ασφάλιση), ενώ άλλοι να μη πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.»
Ως την πιο επείγουσα μεταρρύθμιση θεωρεί την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε έναν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με διασφαλισμένο τον έλεγχο από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Μακρόν για έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών ο Όλαφ Σολτς απαντά πως ο «Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει πως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όλες του οι προτάσεις. Θα εξετάσουμε τώρα τι είναι εφικτό χωρίς να  εξαντλούνται οι δυνατότητες δράσεις των μεμονωμένων κρατών.» Τέλος ο Όλαφ Σολτς καθιστά σαφές ότι απορρίπτει την ιδέα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. «Αν και ορισμένες φορές κάποιες χώρες θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες το ζητούμενο είναι «στο τέλος να μπορούν όλοι να πορευτούν στο δρόμο που έχει χαραχτεί.»
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Με κλειστά χαρτιά ο Σολτς για την ελάφρυνση του χρέους"

Ανατροπή: Ο Τσίπρας φέρνει στη Βουλή την πρόταση της Γεννηματά για απλή αναλογική

Αποφασισμένος να συνεχίσει τα ανοίγματα στο χώρο της κεντροαριστεράς φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες και σοβαρές πρωτοβουλίες, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προσώπων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, μία απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες θα αφορά και στο μείζον ζήτημα του εκλογικού συστήματος.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει με το στενό κύκλο των συνεργατών του το ενδεχόμενο να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση για την απλή αναλογική που είχε καταθέσει η Φώφη Γεννηματά, όταν η κυβέρνηση είχε καταθέσει τη δικιά της πρόταση, που υπερψηφίστηκε μεν αλλά όχι με την αναγκαία πλειοψηφία ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων αφορούσαν στο ότι η πρόταση Γεννηματά προέβλεπε να συνεχίσει να υπάρχει μπόνους για το πρώτο κόμμα, αλλά αφενός μεν μειωμένο και αφετέρου σχετιζόμενο με ένα ποσοστό που θα πρέπει να λαμβάνει το πρώτο κόμμα ώστε να το λάβει.
Επίσης η πρόταση Γεννηματά προέβλεπε το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.
Τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να προτείνει στα κόμματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την απλή αναλογική, ένα σύστημα πολύ κοντά σε εκείνη την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ (και σήμερα προέδρου του Κινήματος Αλλαγής). Εκτιμά, ότι εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό, τότε το νέο εκλογικό σύστημα μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να ισχύσει απ’ τις επόμενες εκλογές.
Αλλά στο πλαίσιο των ανοιγμάτων στην ευρύτερη κεντροαριστερά ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, που σχετίζονται και με πρόσωπα.
Έτσι, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι στο Μαξίμου έχουν γίνει συζητήσεις για τη στήριξη δημάρχων και περιφερειαρχών προερχόμενων από το χώρο αυτό στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και θεωρούνται πετυχημένοι.
Αναφέρονται –μεταξύ άλλων- οι περιφερειάρχες Δυτ. Ελλάδας Α. Κατσιφάρας και Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, καθώς και κάποιοι δήμαρχοι. Έχουν πέσει ονόματα στο τραπέζι, ενώ έχουν ξεκινήσει και σχετικές βολιδοσκοπήσεις…
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή: Ο Τσίπρας φέρνει στη Βουλή την πρόταση της Γεννηματά για απλή αναλογική "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news