facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Ηλεία και Αρκαδία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Κυριακής πυρκαγιές στους νομούς Ηλείας και Αρκαδίας, με το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Μαίνεται ως αυτή την ώρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπαασε στις 16:40 κοντά στη Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Μάλιστα, ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα και στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας καθώς οι άνεμοι πνέουν προς αυτή την κατεύθυνση και είναι πιθανό να μεταφερθούν στοιχεία της φωτιάς που μπορεί να προκαλέσουν νέες εστίες, σύμφωνα με το ilialive.gr.

Για την κατάσβεση επιχειρούν μέχρι και αυτή την ώρα 20 οχήματα με 40 πυροσβέστες καθώς και μία ομάδα πεζοπόρων. Η φωτιά καίει σε τέσσερα μέτωπα, με το τελευταίο να καίει στην περιοχή της Σκιλλουντίας.



Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα, και ο αέρας αλλάζει φορά διαρκώς, κάτι που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Δεν κινδυνεύουν κατοικίες από τη φωτιά», διευκρίνισε πάντως ο δήμαρχος.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14:20 στην Ποταμιά Φαλαισίας, στο νομό Αρκαδίας.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 14 οχήματα με 38 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα εννέα ατόμων και δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα.


cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Ηλεία και Αρκαδία"

ΕΚΤ: Πρώτη από τους... τελευταίους η Ελλάδα σε ανάπτυξη

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ΕΕ  είχε  η Ελλάδα το 2017, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ ανήλθε στο 1,4%, έναντι 2,3% μέσου όρου στην ευρωζώνη, ενώ ξεχωρίζει η περίπτωση της Ιρλανδίας με ποσοστό 5%.
Αιτίες, σύμφωνα με την έκθεση, η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα που αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% το 2017, έναντι μέσης αύξησης στο 1,6% στα υπόλοιπα κράτη της ευωζώνης. Παράλληλα, καταγράφεται συρρίκνωση και της κρατικής δαπάνης κατά 1,1% στην Ελλάδα, όταν κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 1,2% στην ευρωζώνη.
idiott
Σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές και προσαρμοσμένο με βάση το κόστος ζωής, σε κάθε Έλληνα αντιστοιχεί εισόδημα 19.900 ευρώ, έναντι 54.600 ευρώ για κάθε Ιρλανδό. Στην  Πορτογαλία το μέσο εισόδημα ανέρχεται στα 23.100 ευρώ, έναντι 18.100 ευρώ προ κρίσης. Στην Κύπρο το μέσο εισόδημα είναι 24.600 ευρώ έναντι 29.900 ευρώ προ κρίσης. Κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη το μέσο εισόδημα σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 31.700 ευρώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις (τα στοιχεία είναι του 2016), έναντι 24.300 ευρώ προ κρίσης. 
ecnommm
To κόστος δανεισμού στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με μέσο κόστος 4,51% έναντι μέσου όρου 1,76% το χρόνο.
Η αύξηση των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 6,8% στην Ελλάδα το 2017, έναντι μέσου όρου 4,9% στην ευρωζώνη ενώ πάνω από το μέσο όρο κινούνται και οι εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,2% πέρυσι έναντι 4,4% στην ευρωζώνη
Ντράγκι: Αυξημένη η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας
Σε ό,τι αφορά συνολικά την οικονομική επέκταση  στην ΕΕ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «αναμένουμε ο ρυθμός της να παραμείνει ισχυρός το 2018». Η οικονομία το 2017 σημείωσε ανάπτυξη 2,5% και στο τέλος του έτους είχε καταγράψει 18 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η οποία ήταν η ισχυρότερη που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία.  Η διασπορά των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Η απασχόληση σημείωσε άνοδο 1,6% ενώ χαρακτηριστική ήταν η υψηλή συμμετοχή των γυναικών και των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων στην αγορά εργασίας. Αντίστοιχα, η ανεργία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών ενώ συνολικά, από τα μέσα του 2013 μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αντισταθμίζοντας τις θέσεις που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Παράλληλα, οι τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 8% που ήταν το 2014 στο 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2017. Τα «κόκκινα δάνεια» μειώθηκαν κατά 119 δις ευρώ κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 ενώ κρίνονται απαραίτητες περαιτέρω κινήσεις για τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος Πίτερ Πράετ ανέφερε ότι δεν βλέπει λόγο να αλλάξει το οικονομικό outlook της ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε πως οι πιέσεις στις τιμές θα αυξηθούν σταδιακά και ότι οι αξιωματούχοι  πρέπει να επαγρυπνούν, ώστε να μην εκτροχιαστούν αυτές οι εξελίξεις.
Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 2,4% .

aep11

labour
loans
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Πρώτη από τους... τελευταίους η Ελλάδα σε ανάπτυξη"

ΗΠΑ: Δεν φεύγουμε από τη Συρία αν δεν πετύχουμε όλους τους στόχους μας

Λίγες ώρες μετά το χτύπημα στη Συρία και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι «αποστολή εξετελέσθη» οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από την περιοχή τόσο γρήγορα.

Η Νίκι Χέιλι πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θ’ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Συρία, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι της.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, η Χέιλι απαρίθμησε τρεις στόχους για τις ΗΠΑ: την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

Είναι ο στόχος μας “να δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να γνωρίζουμε ότι έχουν επιτύχει τους παραπάνω στόχους,” είπε η Χέιλι.

Η Χάλεϊ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χημικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται με τρόπο που να κινδυνεύουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων πολιτειών, ότι το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε και παρακολουθούνται οι ενέργειες του Ιράν.

«Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε μέχρι να ξέρουμε ότι έχουμε επιτύχει όλα αυτά τα πράγματα» δήλωσε η Χάλεϊ στο Fox News..

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Δεν φεύγουμε από τη Συρία αν δεν πετύχουμε όλους τους στόχους μας "

ΥΠΕΣ: Στερούνται σοβαρότητας τα δημοσιεύματα για την χορήγηση ιθαγένειας

«Στερούνται σοβαρότητας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», περί μεθοδεύσεων και «κόλπων» της Κυβέρνησης, ώστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση να στερηθεί τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές λόγω της υποτιθέμενης χορήγησης ιθαγένειας σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ», απαντάει το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση, στην οποία παρατίθενται και συγκεκριμένα στοιχεία.
«Ενδεικτική είναι η διαφοροποίηση των αριθμών των επερχόμενων «ελληνοποιήσεων» που ποικίλουν από 300 έως 850 χιλιάδες, αλλά και η πλήρης αδυναμία πειστικής κριτικής επί των προωθούμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο χορήγησης Ιθαγένειας.  Με απλά λόγια, γράφουν ό,τι τους βολεύει», τονίζει το υπουργείο, αναφέροντας τα παρακάτω: .
Α. Η αλήθεια των αριθμών
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης με σχετικά χαμηλούς αριθμούς απόδοσης ιθαγένειας, ακόμη και μετά τις μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας τα έτη 2010 και 2015. Μάλιστα, αν στις κτήσεις ιθαγένειας δεν συνυπολογιστούν οι ομογενείς, οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα μικροί. Αρκετές χώρες, όχι μόνο του ευρωπαϊκού νότου, αποφάσισαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 να ακολουθήσουν πολιτικές διεύρυνσης της  απόδοση ιθαγένειας, είτε  ανοίγοντας την πολιτογράφηση, είτε/και θεσπίζοντας ειδικές διατάξεις για όσα παιδιά γεννιόνταν και μεγάλωναν στη χώρα. Σε αυτές, καθώς είχαν συσσωρευτεί παλαιότεροι μεταναστευτικοί πληθυσμοί, οι αριθμοί παρουσιάσαν μεγάλη αύξηση, μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας. Χαρακτηριστικές είναι οι συγκρίσιμες πληθυσμιακά περιπτώσεις της «αυστηρής» Αυστρίας η οποία είδε για κάποια χρόνια «έκρηξη» των αριθμών (χώρα η οποία δεν έχει ειδικές διατάξεις για τη δεύτερη γενιά ούτε ομογενείς) και της Πορτογαλίας (με ειδικές διατάξεις για τη δεύτερη γενιά και τους πορτογαλόφωνους), η οποία επί μία δεκαετία μετά τις αλλαγές συνεχίζει να έχει αυξημένους αριθμούς. Τα πλήρη στοιχεία για κάθε χώρα μπορεί να βρει ο καθένας στο http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections/migration-and-citizenship-data/database.
Η μεγάλη αύξηση  που παρατηρείται στις αποδόσεις ιθαγένειας το 2016 (και το 2017) οφείλεται στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη δεύτερη γενιά μεταναστών (παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα) που ψηφίστηκε το 2015.
Δυστυχώς, οι πολιτογραφήσεις αλλογενών αλλοδαπών παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς πρόσωπα που κατά μέσο όρο διαμένουν πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα, περιμένουν μετά την αίτηση πολιτογράφησης 2 έως 6 έτη για την εξέτασή της, διάστημα που εργαζόμαστε ώστε να μειωθεί.
Β. Η αλήθεια του θεσμικού πλαισίου
  1. Τι έγινε
Μέχρι πρόσφατα όσοι είχαν επτά έτη συνεχούς νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα και συγκεκριμένες άδειες παραμονής που έδειχναν αυξημένη ένταξη και ακόμη μεγαλύτερη πραγματική παραμονή στη χώρα μπορούσαν να αιτηθούν την πολιτογράφηση τους.  Αυτό που προστέθηκε είναι η δυνατότητα όσων έχουν δώδεκα έτη συνεχούς νόμιμης παραμονής στη χώρα, αλλά δεν διαθέτουν τους συγκεκριμένους τύπους άδειας διαμονής, αλλά άλλους οριστικούς τίτλους διαμονής (π.χ. εξαρτημένης εργασίας, οικογενειακής επανένωσης), να αιτηθούν την πολιτογράφησή τους.   
  1. Τι εξαγγέλθηκε
α. Η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και τις διαμορφωμένες δικαιικές αρχές σχετικά τη δυνατότητα απόδοσης ιθαγένειας σε ηλικιωμένους, πρόσωπα με νοητική υστέρηση, βαριά ψυχική νόσο. Ειδικά για τους άνω των 65 ετών αυτό που κάμπτεται είναι  μόνο το τεστ γνώσεων (μέρος του ή όλο) και όχι η επαρκής γνώση της γλώσσας και προφανώς και οι άλλες προϋποθέσεις.
β. Η αναμόρφωση του πλαισίου του τεστ πολιτογράφησης (γνώσεις γεωγραφίας, ιστορίας, πολιτικών θεσμών και πολιτικής πραγματικότητας) με τις περίφημες πλέον 300 ερωτήσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ομογενοποίηση, το αδιάβλητο, το μετρήσιμο, αλλά και η επιτάχυνση της διαδικασίας.
Γ. Η καλόπιστη ή κακόπιστη διαστρέβλωση
Με αφορμή και σημερινό δημοσίευμα, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα (μετά τη συνέντευξη τύπου της 6ης Μαρτίου) μία αντιστροφή της πραγματικότητας ή προσπάθεια παραποίησης των πραγμάτων. Αποκορύφωμα το σημερινό  δημοσίευμα περί 300 χιλιάδων ιθαγενειών που θα δοθούν: οι συντάκτες μεταλλάσουν το γεγονός ότι τόσα πρόσωπα διαθέτουν άδειες παραμονής που δεν είχαν μέχρι πρόσφατα δικαίωμα πρόσβασης στην ιθαγένεια, με την απόδοση ιθαγένειας σε αυτούς, αφήνοντας μάλιστα να πλανάται η εν μία νυκτί «τακτοποίησή» τους. Ανάλογης κοπής είναι και το επιχείρημα σχετικά με το ότι οι 300 ερωτήσεις θα οδηγήσουν σε μαζικές «ελληνοποιήσεις». Ναι θα οδηγήσουν κάπου, στην συμπερίληψη της χώρας μας στις δυτικές δημοκρατίες που χρησιμοποιούν ανάλογα αδιάβλητα, ομογενοποιημένα και λειτουργικά συστήματα δοκιμασιών πολιτογράφησης.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, παρατηρείται μία δυσανεξία στα στοιχειώδη και αυτονόητα που συνθέτουν το κράτος δικαίου και τις αρχές των φιλελεύθερων αστικών δημοκρατιών. Από το 1982-1983 οι γυναίκες αποδίδουν όπως και οι άντρες την ελληνική ιθαγένεια στα τέκνα τους, από το 2010 όσοι αιτούνται την πολιτογράφηση τους δικαιούνται το ελληνικό κράτος να εξετάσει την αίτησή τους και από το 2015 όσοι ζουν νόμιμα για μεγάλο διάστημα, όσοι γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, δικαιούνται, με τις προϋποθέσεις του νόμου, να αποκτήσουν ιθαγένεια. Όσοι κακόπιστα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι, όχι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα και του πολίτες.
aftodioikisi



Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΣ: Στερούνται σοβαρότητας τα δημοσιεύματα για την χορήγηση ιθαγένειας"

Μπαράζ «ελληνοποιήσεων» 850.000 παράνομων μεταναστών για ψηφοθηρικούς σκοπούς

Την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αριθμό που μπορεί να φτάσει και τους 850.000 «μετανάστες», ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα από ένα μπαράζ αλλαγών στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρώσει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι αλλαγές αυτές, τις οποίες έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, απλουστεύουν και επισπεύδουν σε εξαιρετικό βαθμό σε νομικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο (πχ ακόμα και με τη δραστική μείωση του παράβολου που πρέπει να πληρώσει ο αιτών/η αιτούσα ιθαγένειας), τη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (μαζί με τη Γερμανία) και οι συγκεκριμένες αλλαγές επιχειρούνται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισής του.

Οι αλλαγές αυτές πάντως είναι τόσο μεγάλες όσον αφορά την απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας, που έχουν προκαλέσει την αντίδραση κύκλων της αντιπολίτευσης με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr, καθώς εκτιμούν πως αυτή έχει σαφέστατο προεκλογικό χαρακτήρα με δύο μάλιστα τρόπους.

Αφενός γιατί έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει, το συντομότερο δυνατό, να εντάξει στους εκλογικούς καταλόγους όσους λάβουν ιθαγένεια και αφετέρου γιατί ελπίζει ότι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας από μέρους της θα αποτελέσει λόγο εκλογικής στήριξής της από όσους μετανάστες τη λάβουν.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 αυξήθηκαν κατά 138% όσοι έλαβαν ιθαγένεια στην Ελλάδα, φτάνοντας περίπου τους 33.000 έναντι 14.000 το 2015.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital.gr, πως η αλλαγή που αφορά τους όρους απόκτησης ιθαγένειας για όσους μετανάστες έχουν κλείσει 12 χρόνια στην Ελλάδα έχει περάσει μέσω διάταξης.

Έτσι, εφεξής, όποιοι μετανάστες κλείνουν 12 χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα, θα μπορούν να αιτηθούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Εκτιμάται ότι γύρω στους 250.000 μετανάστες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Επίσης, με υπουργική απόφαση πέρασαν και οι προσθήκες των αδειών παραμονής στην 7ετία (αορίστου χρόνου, επενδυτών κλπ). Αυτό σημαίνει πως αν ένας μετανάστης έχεις 7 χρόνια μόνιμης διαμονής στη χώρα και έχει λάβει διαδοχικά άδειες παραμονής, θα μπορεί να αιτηθεί την ιθαγένειά του.

Την αμέσως επόμενη περίοδο, μήνα-μήνα, προβλέπεται να περάσουν και άλλες αλλαγές.

Συγκεκριμένα:

• Αν κάποιος μετανάστης είναι πάνω από 65 ετών και γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, θα μπορεί να αιτηθεί την απόκτηση ιθαγένειας, χωρίς να υποβληθεί σε κάποιο τεστ.

• Αν κάποιο παιδί είναι ΑμεΑ, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι 6 ετών ή δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά είναι τουλάχιστον 15 ετών, θα μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας.

Παράλληλα, τον ερχόμενο Ιούνιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το απαραίτητο Λογισμικό για την πραγματοποίηση του τεστ με τις ερωτήσεις, η απάντηση των οποίων (μαζί με τις κατά περίπτωση χρονικές προϋποθέσεις), θα αποτελεί το »εισιτήριο» για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, θα υπάρχουν 300 συγκεκριμένες ερωτήσεις, αναρτημένες με τις απαντήσεις τους στο διαδίκτυο.

Κάθε μετανάστης ο οποίος αιτείται την απόκτηση ιθαγένειας θα δεχθεί τυχαία 30 από τις 300 ερωτήσεις. Εφόσον απαντήσει στις 20 από τις 30 σωστά, θα εγκρίνεται το αίτημά του.

Η εικόνα την οποία έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι πως οι νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα ανέρχονται γύρω στους 600.000 υπηκόους τρίτων χωρών.

Γύρω στους 150.000 είναι υπήκοοι χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον 50.000 διαμένουν στη χώρα με διάφορες ειδικές άδειες παραμονής, ενώ 50.000 περίπου είναι ομογενείς που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια και ασυλούχοι ή αιτούντες άσυλο. Δηλαδή πρόκειται για τουλάχιστον 800.000 με 850.000 μετανάστες που διαμένουν νομίμως στη χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαράζ «ελληνοποιήσεων» 850.000 παράνομων μεταναστών για ψηφοθηρικούς σκοπούς"

Κλειστό το πορθμείο Ρίου – Αντίρριου – Σε ποια οχήματα απαγορεύεται η κίνηση στη Γέφυρα

Κλειστή παραμένει από τις 8.00 το πρωί λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, για λόγους ασφαλείας υπάρχουν περιορισμοί στις διελεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύτηκε η διέλευση σε δίκυκλα , τροχόσπιτα και κενά οχήματα με υψηλές πλευρές.

agriniopress
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστό το πορθμείο Ρίου – Αντίρριου – Σε ποια οχήματα απαγορεύεται η κίνηση στη Γέφυρα"

Έκθεση Κομισιόν: Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την Ε.Ε.

Έκθεση της Κομισιόν που έχει τη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα Die Welt και θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη, αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η παρεμπόδιση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.
Σημειώνεται «σοβαρή υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης» αναφέρεται στη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την ετοιμότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει σήμερα «σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Πάνω απ΄ όλα, η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση στο κράτος δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αποδυνάμωση του αποτελεσματικού διαχωρισμού των εξουσιών στο πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει για την κυβέρνηση στην Άγκυρα μια «σοβαρή υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης».
Επιπλέον, υπάρχουν περαιτέρω υποτροπές «σε έναν αυξανόμενο αριθμό άλλων τομέων». Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς «η Τουρκία συνέχισε την απότομη επιδείνωση σε βασικούς τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με την «απόλυση δικαστών και εισαγγελέων, αλλά και με τις συνταγματικές αλλαγές να έχουν επίσης υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας».
Σχολιάζοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, από τις 15 Ιουλίου 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στο έγγραφο τονίζεται ότι «έχουν ληφθεί δυσανάλογα μέτρα», όπως οι απολύσεις και οι συλλήψεις σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί «σοβαρές ανησυχίες». «Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημειώνεται στην έκθεση της ΕΕ.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση Κομισιόν: Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την Ε.Ε."

Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας

Αλλαγές στον τρόπο απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών προανήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης.
Όπως ανέφεραν, εντός του έτους θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο «δεξαμενή» 300 ερωτήσεων- απαντήσεων, από τις οποίες θα επιλέγονται τυχαία με ηλεκτρονικό τρόπο οι 30 από αυτές, οι οποίες θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι υποψήφιοι για να περάσουν τη δοκιμασία θα πρέπει να απαντήσουν σωστά σε 20 από αυτές. Το σύστημα βασίζεται στα γερμανικά πρότυπα και έχει ως πλεονεκτήματα τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την εξάλειψη οποιασδήποτε «εξωθεσμικής παρέμβασης», και την ομογενοποίηση της διαδικασίας. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου θα παύσουν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται μεταξύ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πολλές και εξαιρετικά δύσκολες ερωτήσεις και σε άλλες οι ερωτήσεις είναι λίγες και εύκολες.
Παράλληλα, αναμένεται να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας μετά από 12 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 250.000 πρόσωπα, τα οποία δεν καλύπτονται από το είδος της άδειας παραμονής που κατέχουν για να υποβάλλουν το αίτημα της ιθαγένειας.
Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, είναι να μειωθεί ο χρόνος απόδοσης της ιθαγένειας, καθώς ενώ ο νόμος προβλέπει αυτό να γίνεται μέσα σε ένα έτος από την υποβολή της αίτησης, στην πράξη η αναμονή κατά μέσο όρο είναι από 2 έως 4 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει και τα 6 χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει η πρόθεση, σε βάθος χρόνου, για πλήρη ψηφιοποίηση των φακέλων των υποψηφίων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για απόδοση της ελληνικής ιθαγένειες στους Ρομά που μέχρι σήμερα παραμένουν ανιθαγεννείς. Με νομοθετική διάταξη θα αντιμετωπίζονται, επίσης, ειδικές περιπτώσεις, όπως παιδιά ΑμεΑ, πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα και νοητική υστέρηση, καθώς και υποψήφιοι άνω των 65 ετών, οι οποίοι θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ γεωγραφίας, ιστορίας ή πολιτικών θεσμών, ενώ θα αρκεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Ιθαγένεια», το 2017 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια 33.718 πολίτες, εκ των οποίων οι 24.785 (οι 22.820, ποσοστό 92,07% αφορά πρώην Αλβανούς) λόγω γέννησης ή φοίτησης στη χώρα μας, με βάση τον νόμο 4332/15. Την ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης απέκτησαν το ίδιο έτος 3.676 ομογενείς (οι 3.426 ή το 93,20% εξ αυτών προερχόμενοι από την Αλβανία) και 3.483 αλλογενείς (από την Αλβανία οι 2.117 ή ποσοστό 60,78%).
Παράλληλα, απορρίφθηκαν 1.480 αιτήματα και ανακλήθηκαν θετικές αποφάσεις σε 46 περιπτώσεις. Αποδεκτά σε ποσοστό 98,91% γίνονται τα αιτήματα για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης/φοίτησης στην Ελλάδα, κατά 96,68% για πολιτογράφηση ομογενών, κατά 74,30% για πολιτογράφηση αλλογενών και κατά 80,44% οι λοιπές κατηγορίες.
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας"

Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις ρύθμισης των δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη ρύθμιση των δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Τη Δευτέρα 16 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ ώστε οι δανειολήπτες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Μεταξύ άλλων για τα δάνεια του ΟΕΚ προβλέπονται οι εξής λύσεις:

Αφενός ρυθμίσεις για χρέη ως 6.000 ευρώ που αφορά σε 35.000 δανειολήπτες. Τα χρέη αυτών θα διαγράφονται αν το υπόλοιπο της οφειλής του είναι μικρότερο από 6.000 ευρώ.

Αφετέρου διαγραφή τόκων, εκπτώσεις στο αρχικό ποσό του δανείου, μέτρα γρήγορης απομπληρωμής με μείωση 40% του εναπομείναντος δανείου, αν δώσουν το 60% σε 5 χρόνια και μείωση 20% του τελικού ποσού, αν καταβάλουν το 80% σε 8 χρόνια.

Προβλέπονται επίσης, ρυθμίσεις ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος δανείου, ρυθμίσεις για όσους έχουν πληρώσει 60% ή και παραπάνω του δανείου, επιμήκυνση αποπληρωμής κατά 10 έτη, διευκολύνσεις για ανέργους και άλλες ομάδες με οικονομική αδυναμία αποδεδειγμένα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις ρύθμισης των δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news