facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Πετρόπουλος: Στις οικογένειες των πεσόντων στο καθήκον προβλέπεται χορήγηση πλήρους σύνταξης

«Για τους πεσόντες στο καθήκον η σύνταξη ορίζεται στο άρθρο. 4 του Ν. 4387/2016, που προβλέπει χορήγηση πλήρους σύνταξης στην οικογένεια του πεσόντος» διευκρινίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μέσω μηνύματός του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Ντροπή στους τυμβωρύχους, δήθεν ευαίσθητους πατριώτες. Χειρότεροι από τους αντιπάλους της χώρας, όσοι μιλούν για σύνταξη 400 ευρώ» προσθέτει ο κ. Πετρόπουλος.



Επισυνάπτεται σχετικό απαντητικό έγγραφο από τις 20-04-2017 του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, με αφορμή αντίστοιχο συμβάν.

Έγγραφο - 470 KB
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Στις οικογένειες των πεσόντων στο καθήκον προβλέπεται χορήγηση πλήρους σύνταξης"

Η Super League θα ενισχύσει με 100.000 ευρώ την οικογένεια του ήρωα πιλότου

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League, Γιώργου Στράτου, ο συνεταιρισμός θα ενισχύσει με 100.000 ευρώ την οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου.

Σημειώνεται πως η Super League, έχει στείλει επιστολή στις ποδοσφαιρικές ομάδες που συγκροτούν τον συνεταιρισμό.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Super League θα ενισχύσει με 100.000 ευρώ την οικογένεια του ήρωα πιλότου"

Πόσα χρήματα θα πάρει ως σύνταξη χηρείας η σύζυγος του αδικοχαμένου σμηναγού (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύνταξη χηρείας που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ θα λάβει η χήρα του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που έπεσε στο βωμό του καθήκοντος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο εργατολόγος, νομικός και πρώην γ.γ. Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, «υπάρχει εξαίρεση σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή η εξαίρεση παρέχει εντελώς ανεπαρκής προστασία διότι αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο μισθός αυτού του ανθρώπου που αμυνόταν για την πατρίδα του ήταν 1.180 ευρώ , σημαίνει ότι η γυναίκα του θα πάρει σύνταξη περίπου 400 ευρώ».

«Θα πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, βελτίωση της κατάστασης , η γυναίκα του να πάρει πολλά περισσότερα, αν θέλει και δουλειά να της δώσεις δουλειά και να παρακολουθείται η εξέλιξη των παιδιών» είπε ο κ. Ρωμανιάς.



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα χρήματα θα πάρει ως σύνταξη χηρείας η σύζυγος του αδικοχαμένου σμηναγού (ΒΙΝΤΕΟ)"

Τσίπρας σε Μακρόν: Η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος σε επιχείρηση στη Συρία

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία,ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το απόγευμα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τονίζοντας οτι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες απο την Ε.Ε. Τόνισε επίσης πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν επικεντρώθηκαν και στον ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας την επόμενη περίοδο. 
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν συνομίλησαν και για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την ενεργοποίηση της Total.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μακρόν για τις διαβουλεύσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Μακρόν: Η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος σε επιχείρηση στη Συρία"

Ευθεία πολεμική απειλή Τουρκίας: «Θα ποδοπατήσουμε την Ελλάδα, θα πάρουμε εκδίκηση για τους παππούδες μας»

Ιαχές πολέμου και νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ.

Όπως έχουμε αναφέρει, μπορει για κάποιους ο συγκεκριμένος τύπος να είναι γραφικός, μην ξεχνάμε όμως πως πρόκειται για το δεξί χέρι του Ερντογάν, αυτό τα λέει όλα.

Ο Μπουλούτ δήλωσε πως θέλει να εκδικηθεί για τον παππού του, τον οποίο σκότωσαν Έλληνες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλά Μποζκούρτ, ο σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ποδοπατήσει την Ελλάδα, αν δεν συμμορφωθεί.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κανείς, ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να τη σταματήσουν.

«Θέλω να πάρω εκδίκηση για τον παππού μου, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Έλληνες πριν από έναν αιώνα. Η Τουρκία θα ποδοπατήσει την Ελλάδα και κανείς ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να τη σταματήσουν, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί», φέρεται να δήλωσε ο Μπουλούτ.

Την ίδια στιγμή, η υποκρισία των Τούρκων συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του κ. Γιλντιρίμ, που θέλησε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον.

Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.

Τι σχέση η Ελλάδα με το δίκτυο Γκιουλέν και πως θα το εξαρθρώσουμε; Δύσβατα μονοπάτια και ριψοκίνδυνη εξωτερική πολιτική από τον Α. Τσίπρα.

pentapostagma
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευθεία πολεμική απειλή Τουρκίας: «Θα ποδοπατήσουμε την Ελλάδα, θα πάρουμε εκδίκηση για τους παππούδες μας»"

«Υιοθετεί» η Βουλή τα δυο ανήλικα τέκνα του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εκφράζοντας έμπρακτα τη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, και ακολουθώντας την Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, η οποία προβλέπει την «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος, ανακοινώνει ότι η Βουλή άμεσα θα προχωρήσει στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου προβαίνοντας στην «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων του εκλιπόντος.

Η απόφαση ελήφθη με βάση απόφαση που έχει λάβει η Ολομέλεια της Βουλής το 2010 επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου βάσει της οποίας όλα τα παιδιά των πεσόντων, εν ώρα καθήκοντος, ανδρών, των ενόπλων δυνάμεων υιοθετούνται από τη Βουλή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Βουλή αναλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων των παιδιών ως την ηλικία των 25 ετών.

Θα τους δίνει 18.000 ευρώ το χρόνο

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, η Βουλή θα καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικα τέκνα, μέχρι την ενηλικίωσή τους, και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό αυτό καθορίστηκε στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Υιοθετεί» η Βουλή τα δυο ανήλικα τέκνα του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου"

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται τυρί Philadelphia από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η εταιρεία «Mondelez» ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εθελοντική ανάκληση του προϊόντος Cottage Cheese Philadelphia από την αγορά, ως προληπτικό μέτρο, λόγω της πιθανής παρουσίας μεταλλικών ξένων σωμάτων στο προϊόν

Η εταιρεία Mondelez ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εθελοντική ανάκληση του προϊόντος Cottage Cheese Philadelphia από την αγορά ως προληπτικό μέτρο λόγω της πιθανής παρουσίας μεταλλικών ξένων σωμάτων στο προϊόν.

Το εν λόγω περιστατικό αφορά αποκλειστικά και μόνο το προϊόν τυριού Cottage Cheese και κανένα άλλο τυροκομικό προϊόν της εταιρείας.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή που απέκτησε γνώση του περιστατικού επικοινώνησε με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για να τον ενημερώσει και προβαίνει σε εθελοντική ανάκληση του προϊόντος από την αγορά ως προληπτικό μέτρο.

Το εν λόγω περιστατικό αφορά αποκλειστικά και μόνο το προϊόν τυριού Cottage Cheese και κανένα άλλο τυροκομικό προϊόν της εταιρείας.

Οι καταναλωτές που αγόρασαν το προϊόν με οποιαδήποτε ημερομηνία ανάλωσης έως και τις 23 Οκτωβρίου 2018 καλούνται να μην το καταναλώσουν και να έρθουν σε επαφή με τη Γραμμή Καταναλωτών στο 800-11-81111 όπου μπορούν να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες.

Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Καταναλωτών στο 800-11-81111 για τυχόν αμφιβολίες ή ερωτήσεις.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλείται τυρί Philadelphia από τα ράφια των σούπερ μάρκετ"

Τέλος στα επιδόματα από το Επικουρικό Ταμείο

Αυλαία στα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούσε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) βάζει έγγραφο του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτό, προκύπτει ότι χωρίς την προσαύξηση οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου-τέκνων) θα υπολογίζονται όλες οι νέες επικουρικές συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που ανατρέχουν σε χρόνο έναρξης από 1/1/2015 και μετά.

Παράλληλα καταργείται από 13 Μαΐου 2016 το επίδομα απολύτου αναπηρίας και τα έξοδα κηδείας που έδινε το ΕΤΕΑΕΠ.

Όπως διευκρινίζεται με έγγραφα του ΕΤΕΑΕΠ και του ΕΦΚΑ, σε αιτήσεις συνταξιοδότησης με έναρξη καταβολής της παροχής από 1.1.2015 παύει να υπολογίζεται η προσαύξηση λόγω οικογενειακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, αιτήσεις για χορήγηση εξόδων κηδείας ή επιδομάτων απολύτου αναπηρίας που έχουν υποβληθεί μέχρι και 12.5.2016 κρίνονται με βάση το προϊσχύον νομικό πλαίσιο (καταστατικές, γενικές ή ειδικές διατάξεις). Αντίστοιχες αιτήσεις από 13.5.2016 θα πρέπει να απορρίπτονται, καθώς ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ χορηγεί αποκλειστικά την επικουρική σύνταξη και παύει από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387 να χορηγεί λοιπές παροχές, όπως έξοδα κηδείας και επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Να σημειωθεί ότι επίδομα συζύγου ή/και τέκνων δικαιούνται οι συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην Ταμεία βάσει των καταστατικών τους. Το επίδομα συζύγου κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ μικτά και δινόταν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ το επίδομα τέκνων δινόταν για ανήλικα παιδιά ή σπουδαστές έως 24 ετών και έφτανε κατ’ ανώτατο όριο στα 100 ευρώ μικτά.

Όσο για το επίδομα απολύτου αναπηρίας δινόταν μόνο με την κύρια σύνταξη έως το 2006, όταν με ειδική ρύθμιση δόθηκε και στην επικουρική του ΕΤΕΑΜ. Το δικαιούνταν συνταξιούχοι (από διάφορα ταμεία) λόγω αναπηρίας ή χηρείας, εφόσον έχουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης και βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί επίβλεψη και συμπαράσταση άλλου προσώπου. Το ποσό του αντιστοιχούσε στο 50% της εκάστοτε επικουρικής, χωρίς να υπερβαίνει το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Τέλος, τα έξοδα κηδείας ήταν διαφοροποιημένα από ταμείο σε ταμείο.

Εντωμεταξύ, τη δυνατότητα «διόρθωσης» της σύνταξης περίπου 10.000 συνταξιούχων που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου του 2015 και 12 Μαΐου του 2016, διάστημα κατά το οποίο τα κατώτατα όρια συντάξεων των πρόωρων συντάξεων είχαν καταργηθεί, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να λαμβάνουν δραματικά χαμηλές συντάξεις, πέριξ των 250 ευρώ, δίνει ο ΕΦΚΑ. Μάλιστα, στους ίδιους, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επιβάλλεται και πέναλτι -10%. Πλέον, έγγραφο του ΕΦΚΑ τούς δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση, ώστε να επανυπολογιστεί προς το ευνοϊκότερο η σύνταξή τους.

Στην πράξη, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει και να λάβουν από τις 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία ισχύος νόμου Κατρούγκαλου) νέα ποσά, υπολογισμένα με την Εθνική Σύνταξη των 345-384 ευρώ και την ανταποδοτική που αντιστοιχεί στις εισφορές που είχαν καταβάλει.

Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Συνταξιούχων ζητεί οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να δικαιωθούν τα παλιά κατώτατα όρια αυτόματα από την ημερομηνία της αρχικής τους αίτησης, χωρίς να υποβάλουν νέα αίτηση και χωρίς συμψηφισμό ποσών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στα επιδόματα από το Επικουρικό Ταμείο"

Εκπτώσεις έως 50% στα διόδια για εργαζομένους με την έναρξη των αναλογικών διοδίων

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνει την έναρξη της ηλεκτρονικής καταγραφής των μόνιμων κατοίκων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου και Κηφισιάς για την ελεύθερη διέλευση τους με την έναρξη εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων καθώς και των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Ωρωπού από τα υπάρχοντα πλευρικά διόδια με την ολοκλήρωση της καταγραφής, μέσω Ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και στοιχείων, στην ιστοσελίδα του.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης μετά την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων απέστειλε επιστολή στην Εταιρεία Παραχώρησης για τη ΜΗ κατασκευή των σταθμών διοδίων στις περιοχές Βαρυμπόμπης, Αγίου Στεφάνου και Σχηματαρίου Χαλκίδας, που προβλέπονται τόσο στις αρχικές συμβάσεις του 2006 όσο και στις αναθεωρημένες του 2013.


Στην συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπεται ότι οι δημότες – μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων, Διονύσου, Κηφισιάς και Αχαρνών δεν θα πληρώνουν διόδια, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που καλύπτουν και οι τρεις Δήμοι, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης, αφού νωρίτερα δεν θα κατασκευαστούν οι σταθμοί διοδίων.

Για τους δημότες – μόνιμους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού προβλέπεται με το πέρας της καταγραφής ελεύθερη διέλευση από τους 8 πλευρικούς σταθμούς διοδίων, ενώ, όπως ήδη έχει δηλώσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, θα υπάρξει πρόσθετη διαπραγμάτευση για να υπάρξει σχετική μέριμνα και για τα μετωπικά διόδια. Σημειώνεται ότι η καταγραφή αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τις προβλέψεις πιθανών πρόσθετων απαλλαγών.

Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται η ελεύθερη διέλευση των συμπολιτών μας με αναπηρία, που επίσης πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Για τους εργαζόμενους στις περιοχές, συχνούς χρήστες, η συμφωνία προβλέπει εκπτωτικές χρεώσεις, αναλόγως τον αριθμό των διελεύσεων ανά μήνα, που φθάνουν σε ποσοστό 50%.

Αναλυτικά:

Δημιουργείται ειδικό Εκπτωτικό Πρόγραμμα Εργαζομένων που θα αφορά τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο, για να μετακινηθούν από και προς το χώρο εργασίας τους, θα εφαρμόζεται ανά ημερολογιακό μήνα και επιπλέον των τυχόν υφισταμένων εκπτωτικών προγραμμάτων μηνιαίων διαδρομών, παρέχοντας πέντε επιπλέον διαδρομές χωρίς την καταβολή αντιτίμου, αμέσως μετά την 40η μηνιαία διέλευση. Συγκεκριμένα θα παρέχεται :

Από την 11η ως την 20η διέλευση, έκπτωση 5%,

Από την 21η ως την 30η διέλευση, έκπτωση 15%,

Από την 31η ως την 40η διέλευση, έκπτωση 20%,

Από την 41η ως την 45η διέλευση, δωρεάν διέλευση

Από την 46η ως την 50η διέλευση, έκπτωση 40%,

Από την 51η διέλευση, έκπτωση 50%

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί με εντατικούς ρυθμούς τις διαγωνιστικές διαδικασίες του Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων. Στις 4 Απριλίου ολοκληρώθηκε η Α Φάση του Διαγωνισμού και προχωρούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες για τη Β’ Φάση.

H ηλεκτρονική φόρμα καταγραφής των μονίμων κατοίκων στους τέσσερις δήμους, έχει ήδη αναρτηθεί στο επίσημο site του υπουργείου( www.yme.gr) σε ευκρινές σημείο.

Τα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι πολίτες των τεσσάρων δήμων σε ηλεκτρονική πάντα μορφή, είναι τα εξής:

· Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του προσώπου που θα εγγραφεί στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος.

· Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας

· Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα μόνιμου κατοίκου

· Για τα ΑμεΑ θα πρέπει να υποβληθεί δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπτώσεις έως 50% στα διόδια για εργαζομένους με την έναρξη των αναλογικών διοδίων"

Λαμία: Αδέσποτα σκυλιά τραυμάτισαν 8χρονο κοριτσάκι

Για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις 24 ώρες, ένα ανήλικο κοριτσάκι βρέθηκε στα δόντια αγριεμένων αδέσποτων σκυλιών στη Λαμία, όπου τα αλλεπάλληλα κρούσματα επίθεσης από μια αγέλη άγριων σκύλων έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στους κατοίκους που ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.

Το 8χρονο κοριτσάκι έκανε ποδήλατο μαζί με τον πατέρα του, το απόγευμα της Τρίτης στο ύψος του ΤΕΙ Λαμίας, όταν ξαφνικά βρέθηκε περικυκλωμένο από μια αγέλη πέντε αδέσποτων σκύλων που άρχισαν να γαβγίζουν άγρια. Ένα από τα σκυλιά, μάλιστα, επιτέθηκε στο τρομοκρατημένο κορίτσι και το δάγκωσε στο πόδι, πριν προλάβει να επέμβει ο πατέρας του και να τα τρέψει σε φυγή! Η 8χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας όπου της έγινε αντιλυσσικός ορρός και αποχώρησε.

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, άλλη επίθεση αδέσποτων σε έναν πατέρα και τις δύο κόρες του που περπατούσαν ανυποψίαστοι. Τα κορίτσια πρόλαβαν να απομακρυνθούν, αλλά ένα από τα συνολικά επτά σκυλιά δάγκωσε στο πόδι τον πατέρα τους, ο οποίος απέφυγε τα χειρότερα χάρη σε έναν περαστικό οδηγό που σταμάτησε και άρχισε να κορνάρει για να φοβηθούν τα σκυλιά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Αδέσποτα σκυλιά τραυμάτισαν 8χρονο κοριτσάκι"

Ολάντ σε Τσίπρα: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε»

Το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τέθηκε εξαρχής με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στο νέο του βιβλίο, «Τα διδάγματα της εξουσίας», ο κ. Ολάντ αναφέρει ότι με την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, «αρκετές χώρες ζητούσαν» την αποχώρηση της Ελλάδας, «ολοένα και λιγότερο χαμηλόφωνα».

«Δεν μπορoύσα να υιοθετήσω ένα τέτοιο σενάριο», γράφει ο κ. Ολάντ, καθώς θα οδηγούσε στον αποκλεισμό μιας χώρας που είχε εισέλθει στην ευρωπαϊκή κοινότητα «με πρωτοβουλία της Γαλλίας», θα αποτελούσε «εγκατάλειψη ενός λαού του οποίου το μόνο έγκλημα ήταν η διαφωνία με την πλειοψηφία των “28”» και θα «τιμωρούσε έναν ηγέτη που δεν είχε πει ακόμα τίποτα σχετικά με τις προθέσεις του». Επεισε λοιπόν την Αγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει, «να του δώσει μία ευκαιρία και να τον κρίνει από τις πράξεις του».

«Ευφυής και ευχάριστος»

Οι πρώτες εντυπώσεις του κ. Ολάντ, όταν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ε.Ε. που υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στις 4.2.2015, ήταν θετικές. Τον χαρακτηρίζει «ευχάριστο», «ευφυή» και πολιτικά έμπειρο, αν και κάνει συγκαταβατικές αναφορές στην απειρία του στο ευρωπαϊκό στερέωμα και στα αγγλικά του. Πάνω από όλα, παρά τον «ευνοϊκό άνεμο της Ελληνικής Δημοκρατίας», ο κ. Τσίπρας «αντιλαμβάνεται ότι η θύελλα που ξεσήκωσε κινδυνεύει να τον αναποδογυρίσει». Ο Γάλλος πρόεδρος τον συμβουλεύει να μη ζητήσει άμεσα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους και να αναζητήσει συμμάχους στα πρόσωπα των Ζ.-Κ. Γιούνκερ και Μ. Ντράγκι. Τον ενημερώνει επίσης για τη δοκιμασία στην οποία θα τον υποβάλει η κ. Μέρκελ ώστε να βεβαιωθεί για την «καλή του πίστη». Ο κ. Τσίπρας, γράφει, τον διαβεβαιώνει «με σθένος» ότι θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, «υπό την προϋπόθεση» ότι θα δεχθούν οι πιστωτές να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Η καγκελάριος, συνεχίζει ο κ. Ολάντ, όντως υποβάλλει τον Ελληνα πρωθυπουργό σε ένα «εντατικό παιδαγωγικό πρόγραμμα», υποδεικνύοντάς του όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Ο χρόνος περνάει, με τον Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup να «εκνευρίζει» τους ομολόγους του, «κάνοντάς τους μαθήματα» – κάτι που «γίνεται δεκτό με άσχημο τρόπο» από τον εκπρόσωπο μιας χώρας «που δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές της». Ο κ. Τσίπρας δείχνει «καλή θέληση», αλλά περιμένει μια «σημαντική χειρονομία». Η κ. Μέρκελ «επιδεικνύει καλοπροαίρετη υπομονή».

Για τη συνάντηση των τριών στις 25 Ιουνίου, ο κ. Ολάντ καταγράφει την κατανόησή του για τη δύσκολη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού απέναντι στους βουλευτές του και τονίζει την απόσταση που είχε καλύψει από τις αρχικές του θέσεις. Ωστόσο, όπως αφηγείται, ο κ. Τσίπρας δέχεται πιέσεις για περισσότερες υποχωρήσεις –στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση από τον Γάλλο πρόεδρο, στις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις από την καγκελάριο– ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Υστατη προσπάθεια

Αντ’ αυτού, το επόμενο βράδυ ο κ. Τσίπρας καλεί τους δύο ηγέτες και τους ανακοινώνει την πρόθεσή του να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις προτάσεις των πιστωτών και να στηρίξει το «Οχι». Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει ότι ο Ελληνας ηγέτης εμφανίζεται οργισμένος και ότι η κ. Μέρκελ δείχνει να χάνει την εμπιστοσύνη της προς αυτόν. Ο κ. Ολάντ σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε με το δημοψήφισμα να «ανακτήσει την υποστήριξη του λαού του, χωρίς να γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει με αυτήν». Οπως αποκαλύπτει, έκανε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον κ. Τσίπρα να αναστείλει το δημοψήφισμα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Ολάντ καλεί τον κ. Τσίπρα, που «δεν ακουγόταν να θριαμβολογεί καθόλου». «Του είπα το εξής απλό: Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Εδωσες, με την ίδια την έκταση της ψήφου, τα τελευταία επιχειρήματα που έλειπαν από τους αντιπάλους της χώρας σου για να τη διώξουν από την Ευρωζώνη».

Ο συνομιλητής του δηλώνει έτοιμος να εισέλθει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις, «όποιο κι αν είναι το τίμημα». Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», σε επίσκεψή της στο Παρίσι, η κ. Μέρκελ θέτει στον Γάλλο πρόεδρο για πρώτη φορά θέμα σχεδίου Β – προετοιμασίας για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, «παρά τις προειδοποιήσεις της», τη θεωρεί «κατά βάση σύμμαχο» στη μάχη των επόμενων ημερών για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Το βράδυ της 12ης προς τη 13η Ιουλίου, όπως γράφει ο κ. Ολάντ, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, παρόντων των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπραγματεύονται τους όρους του νέου ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας «δέχεται αυτά που προ ημερών είχε απορρίψει. Αναλαμβάνει θαρραλέα τις ευθύνες του». Σε ένα διάλειμμα, «μου εκμυστηρεύεται την πικρία του» και «τον βλέπω έτοιμο να αποκηρύξει την προσπάθεια, αλλά τον παροτρύνω να συνεχίσει τη συζήτηση έως το τέλος».

Η Γαλλία πέτυχε να επικρατήσει το «γενικό συμφέρον της Ευρώπης» με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, καταλήγει στο συγκεκριμένο κεφάλαιο ο κ. Ολάντ. Επαινεί τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι έδρασε «ως Ευρωπαίος και ως αριστερός». Αλλά προσθέτει ότι δεν ξέρει «αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες του επιλογές».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ σε Τσίπρα: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε»"

Εξαίρεση από το ανώτατο πλαφόν αμοιβών σε στελέχη του ΟΔΔΗΧ φέρνει το ΥΠΟΙΚ

Ρύθμιση με την οποία εξαιρούνται από το ανώτατο πλαφόν αμοιβών ύψους 4.631 ευρώ μηνιαίως για το Δημόσιο, όσοι αναλαμβάνουν θέση Γενικού ή Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Γι' αυτούς θα εφαρμόζεται το «ταβάνι» των 8.315 ευρώ μηνιαίως που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και για το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαίρεση από το ανώτατο πλαφόν αμοιβών σε στελέχη του ΟΔΔΗΧ φέρνει το ΥΠΟΙΚ"

Ελληνικό σήμα μόνο σε γαλακτοκομικά προϊόντα που χρησιμοποιούν εγχώρια πρώτη ύλη

Το σήμα της ελληνικής σημαίας θα μπαίνει μόνο στα προϊόντα, των οποίων το γάλα καθώς και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά συστατικά έχουν ελληνική προέλευση, αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Επίσης, η εν λόγω απόφαση υπογραμμίζει πως σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ προϊόντα, δεν θα αναγράφεται επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος και ισχύουν οι ειδικότερες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

«Η αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet, τουλάχιστον το κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η απόφαση και προσθέτει: «Το ανωτέρω περί της γειτνίασης με την ονομασία πώλησης και το μέγεθος της γραμματοσειράς ισχύει, εκτός από τα προσυσκευασμένα προϊόντα, και για τις ειδικές ταμπέλες στα σημεία πώλησης των μη προσυσκευασμένων προϊόντων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό σήμα μόνο σε γαλακτοκομικά προϊόντα που χρησιμοποιούν εγχώρια πρώτη ύλη"

Δεν "αναγνωρίζει" την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές το Υπ. Εργασίας

Ερήμην της διαφαινόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των εισφορών στους επαγγελματίες, πρόκειται να αναρτηθούν, ενδεχομένως και αύριο, είτε το αργότερο έως την άλλη εβδομάδα, τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές (για τον μήνα Μάρτιο), μαζί και τα αποτελέσματα των συμψηφισμών του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από τον ΕΦΚΑ.

Έτσι, η κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά την εξόφληση των εισφορών παρά το γεγονός ότι αυτές φαίνεται πως έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Τα εκκαθαριστικά αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τη Δευτέρα 30 Απριλίου, ενώ όποιος ελεύθερος επαγγελματίας δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια, θα χάσει την ασφαλιστική ικανότητα και την ασφαλιστική ενημερότητά του, όπως προβλέπουν οι σχετικές εγκύκλιοι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Η επικείμενη ανάρτηση των ειδοποιητηρίων αλλά και η επιβολή των συνεπειών σε βάρος όσων δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, θα γίνει παρά τη διαρροή της Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι εισφορές επί του εισοδήματος των επαγγελματιών (τις οποίες πρέπει να πληρώσουν έως τις 30/4) είναι "αντισυνταγματικές". Εξάλλου, στελέχη των Ταμείων δεν κρύβουν τους φόβους τους για ενδεχόμενη μείωση των εσόδων από τις εισφορές των επαγγελματιών.

Όπως φάνηκε, άλλωστε, από τις χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Και αυτό διότι, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Πετρόπουλος, "η απόφαση ακόμα δεν έχει διατυπωθεί για να ξέρουμε τις ειδικότερες σκέψεις. Δεν ξέρουμε καν σε τι θέμα αποφαίνεται το ΣτΕ".

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης πως "για να αποφανθεί το ΣτΕ για το αν είναι αντισυνταγματική μια διάταξη, θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον μια προσέγγιση αναφορικά με το αναλογιστικό αποτέλεσμα της επιρροής που θα έχει στο σύστημα η απόφασή του".

Εξάλλου, επισήμανε πως "δεν αποτελεί αντικείμενο της δικής του δικαιοδοσίας ό,τι αφορά την οργάνωση του κράτους. Εκείνο που θα πρέπει να κάνει το ΣτΕ είναι να κρίνει νομικές έννοιες".

Αντίθετη γραμμή από εκείνη του κ. Πετρόπουλου χαράσσουν όλες σχεδόν οι σημαντικές οργανώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τους πολιτικούς μηχανικούς, "πατώντας" πάνω στη διαρροή της Απόφασης του ΣτΕ, ζητά να μπει ανώτατο πλαφόν στην επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων από φόρους και εισφορές.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά μείωση των εισφορών, μικτό σύστημα υπολογισμού αυτών και αυτόνομο ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) τονίζει ότι "περιμένουμε να διορθωθούν οι αδικίες, τα λάθη και οι υπερβολές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών".

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας αρνήθηκε να τοποθετηθεί μέχρι την έκδοση της επίσημης απόφασης από το ΣτΕ, ενώ μέχρι τότε κάλεσε τους επαγγελματίες να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.

Από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος του, κ. Γιώργος Βερβεσσός δήλωσε πως "αν οι πληροφορίες ευσταθούν, τούτο αποτελεί ιστορική δικαίωση για τους αγώνες του δικηγορικού κλάδου και τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2016". Παράλληλα, τόνισε ότι θα αποτελέσει "ανάσα" για όλους τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και υπενθύμισε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος είχε προσβληθεί δικαστικά από τους δικηγόρους, "διότι οδηγεί ουσιαστικά σε δήμευση του νόμιμου εισοδήματός τους".

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως επισπεύδουν την προετοιμασία αλλαγών –από το 2019, όμως- στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών.

Αυτές θα ωφελήσουν, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, όσους επαγγελματίες δηλώνουν μεταξύ 30.400 ευρώ και 70.000 ευρώ.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν "αναγνωρίζει" την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές το Υπ. Εργασίας"

Ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών του Ιονίου από την 1η Μαΐου

Nέα ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει για πρώτη φορά όλα τα Ιόνια Νησιά, ξεκινά την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Τη σύνδεση των νησιών του Ιονίου προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, ο οποίος τόνισε ότι «η σύνδεση των Ιονίων Νήσων θα είναι μία νέα πραγματικότητα, που θα σπάσει τον αποκλεισμό ανάμεσα στα νησιά της ίδιας περιφέρειας».

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με το επιβατικό πλοίο «HIGH SPEED AZIMUT JOY CRUISES». Το πλοίο έχει μήκος 30 μέτρα και μέγιστο πλάτος 6 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά του είναι 260 άτομα.

Η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή θα συνδέει κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή την Κέρκυρα με τους Παξούς, τη Βασιλική της Λευκάδας, τον Πισαετό Ιθάκης, τη Σάμη Κεφαλονιάς και τη Ζάκυνθο, ενώ αντίστροφα η ακτοπλοϊκή γραμμή με αφετηρία τη Ζάκυνθο και τελικό προορισμό την Κέρκυρα θα εκτελείται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών του Ιονίου από την 1η Μαΐου"

FT: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα

«Είναι απολύτως προφανές ότι ο Λόρδος Μπάιρον είχε δίκιο και ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία που έκανε ο Λόρδος Έλγιν με τις τότε οθωμανικές αρχές στην Ελλάδα», γράφει ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής των Financial Times Φίλιπ Στίβενς, σε άρθρο του με τίτλο: «Τα μεγάλα μουσεία της Δύσης θα πρέπει να επιστρέψουν τους λεηλατημένους θησαυρούς τους».

«Οι επιμελητές όλων των μεγάλων μουσείων του κόσμου βρίσκονται σε μια κατάσταση αναταραχής. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επιστρέψει τους λεηλατημένους θησαυρούς στις πρώην αφρικανικές αποικίες της Γαλλίας. Οι τεράστιες συλλογές που συγκεντρώθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, το Μουσείο του Βερολίνου και, εκτός αυτού, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πηγή διαμάχης και διεκδικήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση πολέμησε για δεκαετίες για την επιστροφή της ζωφόρου του Παρθενώνα και η αιγυπτιακή κυβέρνηση για την προτομή της Νεφερτίτης... Η ιστορία, όπως φαίνεται, επιδέχεται διπλή ανάγνωση. Κανείς δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί στην αποκατάσταση της κλοπής ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, από τον γερμανικό στρατό στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Αλλά τι ισχύει για τους θησαυρούς που κατασχέθηκαν στην Αφρική σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα; Το σχέδιο του Μακρόν φαίνεται ότι έχει διαβαθμίσεις για να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις. Η αφρικανική κληρονομιά, υποστηρίζει, «δεν μπορεί να είναι φυλακισμένη στα ευρωπαϊκά μουσεία».

Έχει επιλέξει δύο εμπειρογνώμονες για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο. Τουλάχιστον, η πρωτοβουλία του θα ασκήσει ηθική πίεση στα εν λόγω μεγάλα μουσεία, για να εξετάσουν προσεκτικότερα τις συλλογές τους. Τα επιχειρήματα των μεγάλων μουσείων είναι ισχυρά. Υπάρχει τεράστια αξία σε μεγάλα μουσεία όπου η κληρονομιά της ανθρωπότητας συναρμολογείται, μελετάται και θαυμάζεται διαχρονικά. Οι πολιτισμοί βρίσκονται δίπλα δίπλα, οι πολιτισμοί της Ινδίας και της Περσίας μαζί με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας και τα βασίλεια της δυτικής Αφρικής.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συλλογές των μεγάλων μουσείων μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν αποκτηθεί νόμιμα. Ήταν συνηθισμένη πρακτική για τις αρχαιολογικές ανασκαφές να μοιράζονται τα «ευρήματα» με τις τοπικές αρχές... Κανείς, τουλάχιστον, ούτε ο κ. Mακρόν, δεν προτείνει ότι οι αίθουσες του Λούβρου και του Βρετανικού Μουσείου θα πρέπει να εκκενωθούν και κάθε αντικείμενο να επιστραφεί στον τόπο καταγωγής του. Ότι κάθε αρχαιότητα μπορεί να επιστραφεί στην πατρίδα της. Το σημαντικό είναι ότι οι ισχυρισμοί των μεγάλων μουσείων θα πρέπει να σταθμιστούν ενάντια στα δικαιώματα των λαών των οποίων η κληρονομιά έχει λεηλατηθεί. Κατά τη γνώμη μου, φαίνεται επίσης απολύτως προφανές ότι ο Λόρδος Μπάιρον είχε δίκιο και ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία που έκανε ο Λόρδος Ελγιν με τις τότε οθωμανικές αρχές στην Ελλάδα», καταλήγει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το άρθρο του Φίλιπ Στίβενς στους Financial Times.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα"

Ηλεκτρονικό "μάτι" του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις εισαγωγές σε κλινικές

Από τον Μάιο μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή η διασύνδεση της νοσοκομειακής περίθαλψης από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια με τον ΕΟΠΥΥ για την παρακολούθηση των νοσηλειών σε real time, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη των κλινικών, θα υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής του νέου συστήματος από τις 15 έως τις 30 Απριλίου. Η ενημέρωση των εκπροσώπων του χώρου για το "ηλεκτρονικό μάτι” του Οργανισμού στην περίθαλψη των ασφαλισμένων έγινε πριν το Πάσχα στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, όπου ο διοικητής του Οργανισμού Σ. Μπερσίμης και τα στελέχη του Οργανισμού παρουσίασαν στους εκπροσώπους των συμβεβλημένων παρόχων τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που τίθενται το προσεχές διάστημα σε λειτουργία.

Αυτές, πέρα από τη διασύνδεση της νοσοκομειακής περίθαλψης με τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο, αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών εντάσεων επί των περικοπών των μηνιαίων υποβολών, τη λειτουργία του νέου data center του Οργανισμού μέσα στο επόμενο δίμηνο, καθώς και τη χρήση των ιατρικών πρωτοκόλλων.

Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr, είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με την οποία όλες οι εισαγωγές των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά και οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών και οι εισαγωγές σε μονάδες νεογνών θα περνούν από το έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό. Η απόφαση του αναπλ. υπουργού Υγείας αναφέρει πως τα θεραπευτήρια υποχρεούνται να καταγράφουν αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία και τις ιατρικές πράξεις. Η καταγραφή και η παροχή τους, όταν ζητηθούν, είναι υποχρεωτική προκειμένου ο πάροχος να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Κλινικών, οι ιατροί και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των κλινικών θα συλλέγουν και θα ψηφιοποιούν τους ιατρικούς φακέλους ηλεκτρονικά και θα αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ προωθείται η αποπληρωμή όλων των παρόχων μέσα σε 30 ημέρες μέχρι τα τέλη του 2018, καθώς οι λογαριασμοί θα θεωρούνται εκκαθαρισμένοι. "Βεβαίως το claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής), θα εξακολουθεί να ισχύει, άσχετα με τις ηλεκτρονικές εγκρίσεις” σημειώνει η Ένωση, "αφού οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μαζί τους οι υπερβάσεις λόγω των εξωπραγματικών δεδομένων του προϋπολογισμού”.

Όπως αναφέρουν στελέχη από τον χώρο των κλινικών, μόνο τη χρονιά που πέρασε, η υπέρβαση ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές (255 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνεται το κόστος για νοσηλείες, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, οι ακτινοθεραπείες, οι εμβολισμοί και τα καρδιοχειρουργικά)και τις υποβολές των επιχειρήσεων άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικό "μάτι" του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις εισαγωγές σε κλινικές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news