facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Επιστρέφουν στην αστυνόμευση 800 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το πρόγραμμα αποδέσμευσης αστυνομικών από την ασφάλεια προσώπων και χώρων, για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αττική.
Συνολικά, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξασφάλισε 800 αστυνομικούς, οι οποίοι θα διατεθούν άμεσα για την αναβάθμιση της προληπτικής και εμφανούς αστυνόμευσης στο λεκανοπέδιο.
Οι 700 από αυτούς αποδεσμεύτηκαν από τη φύλαξη προσώπων και χώρων (κτιρίων και εγκαταστάσεων), ενώ οι άλλοι 100 από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, και η εφαρμογή του θα είναι άμεση, υπό τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και την κεντρική στρατηγική της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό τη βελτίωση της αστυνόμευσης της Αττικής.
Επί της ουσίας, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, έγινε μια ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού, που εκτός από την σημαντική μείωση του προσωπικού φύλαξης προσώπων και στόχων, περιλαμβάνει:
  • Μείωση του προσωπικού των Επιτελείων των Διευθύνσεων Αστυνομίας και των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της ΓΑΔΑ στον απολύτως απαραίτητο αριθμό, για την κάλυψη των διοικητικών τους αναγκών,
  • Λήξη αποσπάσεων προσωπικού της ΓΑΔΑ το οποίο έχει αποσπαστεί σε υπηρεσίες εκτός της Αττικής, εξαιρουμένων των αποσπασθέντων για την κάλυψη ιδιαίτερων ή επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών, όπως η διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και η αστυνόμευση τουριστικών περιοχών,
  • Μείωση του προσωπικού γενικών καθηκόντων κάποιων υπηρεσιών, αλλά και περιορισμό των χαμηλόβαθμων αστυνομικών (αστυφύλακες-υπαρχιφύλακες) των υπηρεσιών της ΓΑΔΑ και ιδίως των Αστυνομικών Τμημάτων, που διατίθενται καθημερινά σε γραμματειακά-διοικητικά καθήκοντα ή σε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας.
Το σύνολο του προσωπικού που εξοικονομείται από τα παραπάνω μέτρα θα διατεθεί άμεσα σε Αστυνομικά Τμήματα, καθώς και στην υπό ίδρυση Υπηρεσία Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών για την ενίσχυση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα επιχειρείται η αναβάθμιση της Άμεσης Δράσης και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, γι΄ αυτό, όσοι από τους 800 έχουν αποσπαστεί από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, δεν θα διατεθούν στα Τμήματα, αλλά θα επανέλθουν στις οργανικές τους θέσεις.
Σημαντικό είναι επίσης ότι εξαιρείται το προσωπικό των Ομάδων ΔΙΑΣ και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.ΠΚ.Ε.) από τη φύλαξη-φρούρηση στόχων, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από την πλευρά των συνδικαλιστών και πλέον θα διατίθεται, αποκλειστικά, στην εκπλήρωση της βασικής του αποστολής.
Για την άμεση, πλήρη και αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων συγκροτείται, σε επίπεδο Αρχηγείου, Ειδική Επιτροπή Εποπτείας.
Η συγκεκριμένη επιτροπή, εκτός από την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, θα έχει και την εποπτεία των σχεδιασμών επιχειρήσεων, με σκοπό την προστασία, ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών στην περιοχή της ΓΑΔΑ, ενώ δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα και η αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν στην αστυνόμευση 800 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ."

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

το Mirage 2000-5 που χειριζόταν ο άτυχος πιλότος ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αυτού του τύπου που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, και μετά την αναχαίτιση επέστρεφε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού όταν χάθηκε το στίγμα του. Η ελληνική πλευρά αποκλείει εχθρική ενέργεια.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις"

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον πιλότο του Mirage: Τον τιμούμε ως ήρωα

Τη θλίψη του για τον αδόκητο χαμό του πιλότου του Mirage 2000-5, Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.
Την βαθύτατη οδύνη του για τον χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Παυλόπουλος: Η πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού
Σε δήλωσή του διαβεβαιώνει ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του.
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος. Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.»
Τσίπρας: Σήμερα χάσαμε έναν σπουδαίο πιλότο -Εφυγε την ώρα του καθήκοντος
Την βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Πολιτείας προς τους οικείους του σμηναγού Γιώργου Βαλταδώρου, του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε στα ανοικτά της Σκύρου, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός.
«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια»
Νίκος Βούτσης: Εφυγε υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας
«Εκ μέρους όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη μας για τον θάνατο του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.
Η Βουλή των Ελλήνων αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη του. Έφυγε υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας αλλά θα μείνει για πάντα στις καρδιές και τη μνήμη μας.
Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Μητσοτάκης: Τον τιμούμε ως ήρωα – Η μνήμη του πηγή θάρρους
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας».
Θεοδωράκης: Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς
Με ανάρτηση στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης: «Άλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Τα συλλυπητήριά μου στη μεγάλη οικογένεια της πολεμικής αεροπορίας καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς», τονίζει στο μήνυμά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Καμμένος: Επεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος
«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ», υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος.

Κικίλιας: Θρήνος για την Ελλάδα -Αθάνατος!
«Θρήνος για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας και στην Πολεμική Αεροπορία. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Eνωση Κεντρώων: Θυσιάστηκε ακόμη ένας ήρωας
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη βαθύτατη τη θλίψη της για τη θυσία ακόμα ενός ήρωα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που χάθηκε στον βωμό της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, είμαστε δίπλα της αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Λοβέρδος: Συγκλονίζει ο τραγικός θάνατός του
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε για τον θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου: «Ο τραγικός θάνατος του Σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Γιώργου Μπαλταδώρου συγκλονίζει το πανελλήνιο. Εκφράζουμε την οδύνη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος έχασε την ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα». 
ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά θλίψη
Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας Γ. Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Στην οικογένεια του εκλιπόντα, και στα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ: Οι Ελληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους, επισημαίνοντας ότι «οι Έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ».
«Από την πρώτη στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
ΚΙΔΗΣΟ: Επεσε στο καθήκον
«Ένας γενναίος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, έπεσε στο καθήκον. Η θλίψη μας είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας» αναφέρει το ΚΙΔΗΣΟ. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον πιλότο του Mirage: Τον τιμούμε ως ήρωα "

Κοτζιάς: Παραμένουν τα δύσκολα και μεγάλα θέματα στο ονοματολογικό

«Τα πιο δύσκολα θέματα είναι αυτά που μένουν προς συζήτηση», είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις κοινές δηλώσεις του από την Αχρίδα με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά, και πάντα ελπίζουμε να κάνουμε εύκολα και τα δύσκολα και πιο μεγάλα θέματα. Τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας και ο Νικόλα και εγώ, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές από άλλους, αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ ευχαρίστηκε τον «φίλο» του, όπως είπε, Νικολά για την εξαιρετική φιλοξενία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Νικολά για την εξαιρετική φιλοξενία του γιατί κάθε φορά που συναντιόμαστε, έχοντας να κουβεντιάσουμε δύσκολα θέματα, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή διασυνοριακή στις 3-4 Μαϊου. Θέλω να ευχαριστήσω και τους διπλωμάτες των δύο κρατών που στο αντικείμενό τους έχουν κάνει σοβαρές προόδους. Οσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά αυτά είναι και τα πιο δύσκολα».

Ντιμιτρόφ: Ειλικρινής συζήτηση με αμοιβαία κατανόηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για ειλικρινή συζήτηση με αμοιβαία κατανόηση και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές.

Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία.

Παράλληλα, συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη, πριν περίπου από δέκα ημέρες, σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές.

Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».



Οι δύο άνδρες είχαν και χθες το βράδυ δείπνο εργασίας, επαναλαμβάνοντας πρακτικά μια τυπολογία συνομιλιών που έχει καθιερωθεί από τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην πόλη των Σκοπίων και στη Βιέννη.

Κατά τη χθεσινή στάση του στο Βελιγράδι, όπου είχε επαφές με τη σερβική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς προέκρινε ως κύρια χαρακτηριστικά της λύσης που θα πρέπει να προκύψει τον ρεαλισμό και την ανάγκη για συμβιβασμούς. «Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Συμβιβασμός, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». Μάλιστα σημείωσε ότι ελπίζει να «έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Παραμένουν τα δύσκολα και μεγάλα θέματα στο ονοματολογικό"

Πτώση Mirage 2000-5: Είναι ο αετός κύριε Υπουργέ και όχι το σπουργιτάκι

Αντώνης Φουρλής

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέλεξε το twitter για να ανακοινώσει τον θάνατο του χειριστή του Mirage 2000-5. Έκανε λάθος
Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, όταν ένα πολιτικό πρόσωπο επιλέγει τo Twitter ως μέσο επικοινωνίας με το ακροατήριό του. Ένα κομματικό ακροατήριο, ένας κοινωνικός κύκλος, ή μία επαγγελματική ομάδα μπορεί θαυμάσια να μοιράζεται μηνύματα και πληροφορίες αξιοποιώντας την τεχνολογία.
Το Twitter είναι άμεσο, γρήγορο και ταχύ. Το μήνυμα φεύγει σαν βολίδα. Δυστυχώς, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να μετανιώσει, μόνο που η "βολίδα" δεν γυρίζει πίσω.
Ο Πάνος Καμμένος είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας και έχει το ιερό καθήκον να ανακοινώνει ακόμα και τραγικά γεγονότα, όπως είναι η απώλεια ενός πιλότου που χάθηκε στα νερά του Αιγαίου κρατώντας μέχρι τέλους το χειριστήριο του Μιράζ.
Το ανακοινωθέν του υπουργού για τον πιλότο, ο οποίος"έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος", χώρεσε σε ένα tweet 280 χαρακτήρων. Πήρε τη θέση του ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα μηνύματα, στις 15:30, ώρα Twitter.
Εκείνη την ώρα - όπως κάθε άλλη ώρα - υπήρχαν κάθε είδους μηνύματα, ψηλότερα και χαμηλότερα στην ίδια στήλη: ειδήσεις σοβαρές και "ελαφριές" από ολόκληρο τον κόσμο, σχόλια χρηστών, σύντομα ανέκδοτα, μικρές δόσεις χυδαιολογίας στο πλαίσιο αστεϊσμών και παραπομπές σε συνταγές μαγειρικής. Αυτό που ζούμε όλοι μας, καθημερινά στα social media.
Σε αυτό το περιβάλλον επέλεξε ο κύριος Καμμένος να ανακοινώσει το συγκεκριμένο γεγονός. Από τον προσωπικό του λογαριασμό, μέσω του οποίου παρεμβαίνει για οτιδήποτε τον απασχολεί πολιτικά ή προσωπικά. Από τον ίδιο λογαριασμό, όπου αναρτά γενικώς δραστηριότες και απόψεις, αλλά και ειρωνικά σχόλια για πολιτικούς αντιπάλους.
Δεν του πέρασε από το μυαλό, ότι ίσως ήταν καταλληλότερο να μην πρωτοτυπήσει αυτή τη φορά. Να προτιμήσει δηλαδή, το λιτό επιστολόχαρτο με την σφραγίδα του υπουργού Εθνικής Άμυνας ή το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Είναι ο αετός, κύριε υπουργέ. Όχι το σπουργιτάκι του Twitter.
Ο Αντώνης Φουρλής είναι Διευθυντής του News 24/7.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώση Mirage 2000-5: Είναι ο αετός κύριε Υπουργέ και όχι το σπουργιτάκι"

Νεκρός ο πιλότος του Μιράζ που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου

Νεκρός εντοπίστηκε ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε, πριν προσγειωθεί, εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 34χρονο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, πατέρα και σύζυγο, γεννημένο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε με tweet ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος:



Σύμφωνα με πληροφορίες, το Mirage 2000-5 ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αυτού του τύπου που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, και μετά την αναχαίτηση επέστρεφε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού όταν χάθηκε το στίγμα του. Η ελληνική πλευρά αποκλείει εχθρική ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα Τούρκους αξιωματούχους αναφέρουν ότι πράγματι είχε γίνει αναχαίτιση, αλλά όταν έπεσε το ελληνικό μαχητικό, δεν υπήρχε κάποιο τουρκικό αεροσκάφος κοντά.

Τι αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το ΓΕΑ αναφέρει:

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος»

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός ο πιλότος του Μιράζ που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου"

Βρυξέλλες: Σε ισχύ τέθηκε χθες ο κανονισμός της ΕΕ για πιο υγιεινές... τηγανιτές πατάτες

Τηγανιτές πατάτες, καφές, ψωμί και δημητριακά. Καθημερινές τροφές και ροφήματα που καταναλώνουν καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών και που ενδέχεται να προκαλούν ακόμα και καρκίνο βρίσκονται από σήμερα σε έλεγχο για τον τρόπο παραγωγής, συντήρησης, μαγειρέματος και αποθήκευσής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Κανονισμού 2017/2158, ο οποίος ετέθη σε πλήρη εφαρμογή σήμερα 11 Απριλίου. 

Ο λόγος είναι η καρκινογόνος ουσία ακρυλαμίδιο που εντοπίζεται σε τροφές και ροφήματα όταν ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες και φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά. 

Τί είναι το ακρυλαμίδιο και πως σχετίζεται με τον καρκίνο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια οργανική ένωση με χαμηλό μοριακό βάρος, ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό, η οποία σχηματίζεται από τα φυσικώς απαντώμενα συστατικά ασπαραγίνη και σάκχαρα σε ορισμένα τρόφιμα, όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120°C και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ, των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του ακρυλαμιδίου.

Το 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε γνώμη σχετικά με το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, όπου ανέφερε ότι ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων με  τα παιδιά να αποτελούν  την πλέον εκτεθειμένη ομάδα κινδύνου με γνώμονα το σωματικό βάρος. 

Ποια τρόφιμα θα επηρεαστούν 

Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των Ευρωπαίων πολιτών, ένας νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017, ετέθη σήμερα, 11 Απριλίου σε πλήρη ισχύ. Ο κανονισμός της ΕΕ για την άμβλυνση του κινδύνου και επιπέδων αναφοράς για τον περιορισμό της παρουσίας ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο παραγωγής ορισμένων προϊόντων που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για 

Α. Τηγανητές πατάτες, άλλα τεμαχισμένα (τηγανισμένα σε φριτέζα) προϊόντα και πατατάκια κομμένα σε φέτες από φρέσκιες πατάτες·

Β. Πατατάκια, πρόχειρα φαγητά, κράκερς και άλλα προϊόντα πατάτας από ζύμη πατάτας

Γ) Ψωμί

Δ) Δημητριακά προγεύματος (εξαιρουμένου του χυλού βρώμης)

Ε) Αρτοσκευάσματα: μπισκότα, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, scones, χωνάκια, γκοφρέτες, τηγανίτες και ψωμί πιπερόριζας, καθώς και κράκερς, ψωμί τύπου φρυγανιάς και υποκατάστατα ψωμιού. Στην εν λόγω κατηγορία ως κράκερ νοείται το ξηρό μπισκότο (ένα ψημένο προϊόν με βάση το αλεύρι δημητριακών)·

ΣΤ) Καφές

Ζ: Καβουρδισμένος καφές·

Η) Στιγμιαίος (διαλυτός) καφές·

Θ) Υποκατάστατα καφέ·

Ι) Παιδικές τροφές και μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά

dddd_arrrr

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες 

Ο κανονισμός της ΕΕ προβλέπει όχι απλώς συγκεκριμένα όρια για το ακρυλαμίδιο που θα εμπεριέχεται στα συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα, αλλά και σαφείς οδηγίες συντήρησης, μαγειρέματος, θερμοκρασίας και αποθήκευσής τους. Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που παρασκευάζουν προϊόντα πατάτας εφαρμόζουν τα ακόλουθα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου:

Για τηγανητές πατάτες και άλλα τεμαχισμένα (τηγανισμένα σε φριτέζα) προϊόντα πατάτας:

— Χρησιμοποιούνται ποικιλίες πατάτας με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, εφόσον διατίθενται και στον βαθμό που αυτό συμβαδίζει με τον επιθυμητό τύπο προϊόντος. Για τον σκοπό αυτό ζητείται η γνώμη του προμηθευτή για τις καταλληλότερες ποικιλίες πατάτας.

— Οι πατάτες αποθηκεύονται σε θερμοκρασία υψηλότερη από 6 °C.

Πριν από τη διαδικασία του τηγανίσματος:

Εκτός από τα κατεψυγμένα προϊόντα πατάτας για τα οποία ακολουθούνται οι οδηγίες μαγειρέματος, λαμβάνεται ένα από τα ακόλουθα μέτρα για τις ωμές πατάτες για τηγάνισμα ώστε να μειωθεί η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπου είναι εφικτό και στον βαθμό που αυτό συμβαδίζει με τον επιθυμητό τύπο προϊόντος:

— Οι πατάτες πλένονται και μένουν σε κρύο νερό κατά προτίμηση επί 30 λεπτά έως 2 ώρες ή για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό πριν από το μαγείρεμα. Ξεπλένονται με καθαρό νερό πριν από το τηγάνισμα.

— Οι πατάτες μένουν σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Ξεπλένονται με καθαρό νερό πριν από το τηγάνισμα

— Το ζεμάτισμα της πατάτας έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου και, συνεπώς, όπου είναι εφικτό, ενδείκνυται το ζεμάτισμα της πατάτας.

Κατά το τηγάνισμα πατάτας ή άλλων προϊόντων πατάτας:

— Χρησιμοποιούνται λάδια και λίπη τηγανίσματος που επιτρέπουν τηγάνισμα ταχύτερο και/ή σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ζητείται η γνώμη των προμηθευτών μαγειρικού λαδιού για το καταλληλότερα λάδια και λίπη.

— Οι θερμοκρασίες τηγανίσματος είναι χαμηλότερες από 175 °C και, σε κάθε περίπτωση, όσο το δυνατόν χαμηλότερες λαμβανομένων υπόψη των απαιτήσεων ασφάλειας των τροφίμων.

— Η ποιότητα των λαδιών και λιπών τηγανίσματος διατηρείται με συχνό ξάφρισμα για την απομάκρυνση σωματιδίων και θρυμμάτων.

Τι ισχύει για εστιατόρια, καντίνες, ταβέρνες και αρτοποιεία 

Ο κανονισμός που ετέθη σε ισχύ είναι λιγότερο αυστηρός για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς δεν ορίζει ανώτατα επίπεδα ακρυλαμιδίου για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, καθώς ο σκοπός τους Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση των επιπέδων της εν λόγω ουσίας από τις μεγάλες εταιρίες τροφίμων και όχι από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο και για εστιατόρια, καντίνες, ταβέρνες και αρτοποιεία, ο Κανονισμός προβλέπει διαδικασίες για τη μείωση των επιπέδων της ουσίας, σε όλες τις διαδικασίες των τροφίμων και ροφημάτων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Σε ισχύ τέθηκε χθες ο κανονισμός της ΕΕ για πιο υγιεινές... τηγανιτές πατάτες"

Πτώση μαχητικού Mirage 2000 στη Σκύρο

Μαχητικό Mirage 2000-5 κατέπεσε πριν από λίγο στη Σκύρο κάτω από άγνωστες συνθήκες.Το αεροσκάφος επέστρεφε για προσγείωση στη Σκύρο μετά από αναχαίτιση και βρισκόνταν κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού. Έως στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια της πτώσης, ή η υγεία του χειριστή.

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ενώ έχει δοθεί εντολή σε πλοία του πολεμικού ναυτικού να σπεύσουν στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι μαχητικών Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας Παντός Καιρού (331 ΜΠΚ), που εκτελούσε καθήκοντα αεροσκαφών «ετοιμότητος» (readiness) της ελληνικής αεραμύνης, απογειώθηκε σε σκραμπλ για την αντιμετώπιση τουρκικών μαχητικών που είχαν μπει παράνομα στο FIR Αθηνών, μετά το τέλος της οποίας επέστρεφαν στη βάση τους.

Στις 12:15 και όταν βρίσκονταν σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο της Σκύρου, ο Νο.2 του σχηματισμού ανέφερε ξαφνικά ότι ο «Νο.1» αυτού συνετρίβη στη θάλασσα και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώση μαχητικού Mirage 2000 στη Σκύρο"

Αναβάλλεται λόγω ασθένειας η συνεδρίαση του πειθαρχικού για το θάνατο της μικρής Μελίνας

Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΔΥΠΕ Κρήτης που επρόκειτο να συζητήσει την υπόθεση του θανάτου της Μελίνας Παρασκάκη, τον Δεκέμβριο του 2015 στο Βενιζέλειο, μετά από μια επέμβαση ρουτίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή σχετίζεται με πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει μέλος του Πειθαρχικού και δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση.

Σε εκκρεμότητα παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα της απολογίας της αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών, προκύπτει «βαριά ιατρική αμέλεια για παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων».

Ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Σταύρος Ευαγγελάτος έχει δηλώσει ότι «δεν υπήρξε καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση στο πόρισμα για τον θάνατο της 4χρονης στις 29 Δεκεμβρίου του 2015, όταν υπεβλήθη σε επέμβαση για τα κρεατάκια στη μύτη».

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλεται λόγω ασθένειας η συνεδρίαση του πειθαρχικού για το θάνατο της μικρής Μελίνας "

Διπλασιάστηκε το επίδομα των αστυνομικών της Βουλής - Ρεκόρ αιτήσεων - Όσο για την ΕΚΑΜ...

Η μισθολογική αναπροσαρμογή των εισοδημάτων των αστυνομικών μπορει ν' απέφερε στην συντριπτική πλειοψηφία περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων και ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση προς τα οικονομικά όρια της φτώχειας.

Ο μονεταρισμός όμως που προέκυψε μέσα από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό βαθμό δεν ήταν για όλους επιβλαβείς. Και μπορεί το επίδομα της ΕΚΑΜ να καταργήθηκε και ακόμη να διερευνάται τρόπος και μέθοδος για την επαναφορά του, όσοι όμως διατήρησαν το κεκτημένο του επιδόματος, το είδαν να εκσφενδονίζεται προς τα πάνω.

Χαρακτηριστικότερο των παραδειγμάτων οι αστυνομικοί της Βουλής, που εξαιτίας της ενσωμάτωσης του ειδικού επιδόματος στο βασικό μισθό, είδαν το κατοχυρωμένο επίδομα να υπερίπταται, με αποτέλεσμα αναλόγως βαθμού, να πάρει μια προσαύξηση από 120 μέχρι και 250 ευρώ. Φυσικά κανείς δεν το διεκδίκησε, όμως αποτελεί δείγμα κι αυτό της ακατανόητης πολλές φορές διάκρισης που προκύπτει από την εφαρμογή ενός οιονεί επεξεργασμένου νόμου. Απόρροια δε αυτής της κατάστασης μισθολογικής ανισσοροπίας, είναι η κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων και συνακόλουθα των πιέσεων για απόσπαση αστυνομικών στη δύναμη της φρουράς.

Η ίδια πάνω κάτω κατάσταση δημιουργήθηκε και με το ειδικο επίδομα που απολαμβάνουν οι αδιάφθοροι.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλασιάστηκε το επίδομα των αστυνομικών της Βουλής - Ρεκόρ αιτήσεων - Όσο για την ΕΚΑΜ..."

Επαγγελματικοί φορείς για ΣτΕ και ΕΦΚΑ: Με 70% φόρους κανείς δεν επιβιώνει

Δικαιωμένοι για την απόφαση του ΣτΕ, που φέρεται να έκρινε αντισυνταγματικές ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλώνουν εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.

«Η επιβολή των συγκεκριμένων ασφαλιστικών εισφορών είναι στην ουσία δήμευση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και όχι λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

«Ουδείς μπορεί να επιβιώσει και να επιχειρήσει στην Ελλάδα, όταν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν στο 70% των κερδών του, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι παροχές προς τον ασφαλισμένο δεν είναι ανταποδοτικές των εισφορών, που καταβάλλει» τονίζει ο κ. Κόλλιας.
Η σημαντική μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών για το 2016 είναι απόρροια και του γεγονότος ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί των καθαρών κερδών των υπόχρεων. Έτσι, εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΕΕ, η παραοικονομία έχει διογκωθεί, αφού καταγράφονται φαινόμενα αύξησης της συναλλαγής με τους πελάτες τους κάτω από το τραπέζι.

Επιπλέον, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι «οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για απόφαση του ΣτΕ φαίνεται να δικαιώνουν τις προσφυγές κατά του ΕΦΚΑ που έκανε το ΤΕΕ, οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες».

«Σημειώνω όμως ότι η προσαρμογή από πλευράς της Πολιτείας στην απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να είναι άμεση, μόλις εαυτή εκδοθεί, ώστε να ελαφρύνουμε τους ασφαλισμένους από τις υπέρογκες εισφορές» τόνισε ο κ. Στασινός, προειδοποιώντας πως «αν η Πολιτεία δεν εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ, θα τη διεκδικήσουμε εμείς δικαστικά».

Σύμφωνα με το ΤΕΕ η ενδεχόμενη νέα λύση πρέπει να βασίζεται στις εξής αρχές:

- Την ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού πυλώνα
- Τη συνέχεια του τομέα υγείας και πρόνοιας, με όρους αξιοπρέπειας των ασφαλισμένων
- Tη θεσμοθέτηση πλαφόν στο σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε το κράτος να μην δημεύει το εισόδημα των μηχανικών και των επιστημόνων της χώρας.

Πάντως η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους να συνεχίσουν να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους.

«Η ΓΣΕΒΕΕ, εκ του θεσμικού της ρόλου, οφείλει να τοποθετηθεί επί των αλλαγών που ενδεχομένως θα προκύψουν από την απόφαση του ΣτΕ, εφόσον και όταν η απόφαση αυτή εκδοθεί και σε κάθε περίπτωση παραμένει σταθερή στη θέση της σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών επί των κερδών. Μέχρι τότε, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους Επαγγελματίες Βιοτέχνες Εμπόρους (ΕΒΕ) που εκπροσωπεί, να συνεχίσουν να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους. Άλλωστε, η Συνομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργάζεται με τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια για τον εξορθολογισμό του νέου ασφαλιστικού, καθώς και για την εξάλειψη τυχόν δυσμενών συνεπειών που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαγγελματικοί φορείς για ΣτΕ και ΕΦΚΑ: Με 70% φόρους κανείς δεν επιβιώνει "

"Upper Macedonia" η πρόταση της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό

Η πρόταση της ΠΓΔΜ για τη λύση του Σκοπιανού φέρεται να περιλαμβάνει το όνομα "Upper Macedonia" (Άνω Μακεδονία), με γλώσσα τα Μακεδονικά και υποσημείωση ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, καθώς και εθνικότητα Άνω Μακεδονίας.

Την πληροφορία έφερε στο φως το σκοπιανό πρακτορείο "Vecher", ενώ σύμφωνα με το ίδιο, η είδηση δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και διαψεύδεται μέχρι από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρει το capital.gr, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τόνισε νωρίτερα ότι "το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές".

"Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις", είπε.

"Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα", απάντησε ο κ. Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » ""Upper Macedonia" η πρόταση της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή για τα πλευρικά διόδια σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη λειτουργία σταθμών διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους Αγίου Στεφάνου και Βαρυμπόμπης, διοργανώνουν οι δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου, την Κυριακή 22 Απριλίου, από τις 11:00 έως τις 13:00, στη γέφυρα Βαρυμπόμπης.

Οι δύο δήμοι αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι η πρόσφατη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα οδηγήσει στην εγκατάσταση διοδίων με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών και ζητούν να τροποποιηθεί η σχετική Σύμβαση Παραχώρησης ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο στους ανωτέρω κόμβους.

Να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου, Διονύσης Ζαμάνης κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της σχετικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή για τα πλευρικά διόδια σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη"

Μογκερίνι: H Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή εναντίον κράτους - μέλους

Να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάλεσε την Τουρκία η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή, Κώστα Χρυσόγονου, σχετικά με τις κλιμακούμενες, το τελευταίο διάστημα, προκλήσεις της Τουρκίας, η κ. Μογκερίνι επανέλαβε, ακόμη, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και τόνισε ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μογκερίνι: H Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή εναντίον κράτους - μέλους"

Επαναφέρουν τη διάταξη του αφορολόγητου για τους περιστασιακά απασχολούμενους

Την διάταξη που θα εξαιρεί τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους από τεκμήρια κατέθεσε και πάλι το υπουργείο Οικονομικών. Σε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών, προστέθηκε διάταξη (άρθρο 114) με την οποία παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 (δηλώσεις 2018) η επαναλαμβανόμενη από το 2014 και κάθε χρόνο ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά απασχολούμενοι μισθωτοί, εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, ισχύει το έμμεσο αφορολόγητο (μείωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ) εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα τις 9.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει ότι «παρατείνεται η υφιστάμενη όμοια ρύθμιση των ετών 2014, 2015 και 2016 και για το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχει εφαρμογή, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, η ενιαία κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων/επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ».

Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την προαναφερθείσα ενιαία κλίμακα μη εφαρμοζόμενων των μειώσεων φόρου.

Αντί πάντως το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τον νόμο με τον οποίο αναγκάζεται ένας άνεργος να πληρώσει 2.000 ευρώ φόρο για τεκμήρια, επειδή είχε πχ 5 ευρώ από τόκους το 2017, επαναφέρουν και πάλι την ίδια διάταξη, σαν να πρόκειται για «παροχή», αν και επί της ουσίας ισχύει πως «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναφέρουν τη διάταξη του αφορολόγητου για τους περιστασιακά απασχολούμενους"

Η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα διεξαχθεί από τις 16 έως και τις 19 Απριλίου, θα συζητηθεί η παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση υιοθετήθηκε σήμερα από την προπαρασκευαστική συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Πολιτικών Ομάδων και αναμένεται να εγκριθεί αύριο το πρωί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ανάλογη πρόταση κατατέθηκε γραπτώς και από την Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι άλλες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν επίσης με την κοινή πρόταση των Ευρωομάδων της Αριστεράς και του ΕΛΚ.

Η συζήτηση που θα λάβει χώρα στην Ολομέλεια έχει τίτλο «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την διεθνοποίηση του ζητήματος, καθώς και τις πιέσεις προς τις τουρκικές αρχές, ώστε να σεβαστούν επιτέλους το διεθνές δίκαιο. Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία, ώστε τα δύο παιδιά μας, να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές τους, την πατρίδα και το στράτευμα».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο"

Ποιους «δαγκώνουν» φέτος τα τεκμήρια

Εκατομμύρια φορολογούμενοι που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα αναμένεται φέτος να φορολογηθούν με τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, περιστασιακά απασχολούμενοι ακόμη και άνεργοι.
Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν φέτος από τα νοικοκυριά, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εφαρμόσουν και πάλι τις διατάξεις των άρθρων 31 και 34 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου μπορεί να προσδιοριστεί εναλλακτικά, με βάση τα λεγόμενα «τεκμήρια διαβίωσης», δηλαδή τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, καθώς και ορισμένα άλλα ποσά που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα κάθε φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση. Στα «τεκμήρια διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες του φορολογούμενου για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό.
Οι αρμόδιες για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα αθροίζουν όλα τα παραπάνω ποσά «τεκμηρίων» και θα προσδιορίζουν εναλλακτικά, με τεκμαρτό τρόπο, το συνολικό ετήσιο εισόδημα κάθε φορολογούμενου. Στη συνέχεια θα συγκρίνουν το συνολικό τεκμαρτώς προσδιορισθέν εισόδημα με το συνολικό δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου και αν το πρώτο από τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο, η επιπλέον διαφορά που θα προκύπτει θα προστίθεται στο δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα και θα το προσαυξάνει. Στην ουσία, σε κάθε τέτοια περίπτωση, ως φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτώς προσδιοριζόμενο.
Η επιπλέον διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, εφόσον δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί από τον φορολογούμενο (με δάνεια, με δωρεές, με λοιπά εισπραχθέντα εισοδήματα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούμενα αυτοτελώς, με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που δεν θεωρούνται εισόδημα, με κέρδη από τυχερά παιχνίδια, με εισαγωγή νομίμως φορολογηθέντος συναλλάγματος ή με την επίκληση περισσεύματος εισοδημάτων που αποκτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δαπανήθηκαν εντός του έτους, για το οποίο υποβάλλεται η δήλωση εισοδήματος), θα φορολογείται:
α) ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με 22% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ, με 29% στο τμήμα από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ, με 37% στο τμήμα από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ και με 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ, εφόσον το συνολικό δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου, σε ποσοστό πάνω από 50%, δεν προέρχεται από μισθούς ή συντάξεις. Επιπλέον, επί του φόρου που θα προκύπτει με βάση την παραπάνω κλίμακα συντελεστών θα επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 100%.
β) ως εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις, δηλαδή με αφορολόγητο όριο 8.636 - 9.545 ευρώ και στη συνέχεια με τους συντελεστές που προαναφέραμε, αν το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου προέρχεται σε ποσοστό άνω του 50% από μισθούς ή συντάξεις ή είναι μηδενικό ή εφόσον ο φορολογούμενος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
γ) ως εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις, δηλαδή με αφορολόγητο όριο 8.636 - 9.545 ευρώ και στη συνέχεια με τους συντελεστές που προαναφέραμε, εφόσον ο φορολογούμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ποσοστό πάνω από το 50% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματός του προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες.
δ) ως εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις, δηλαδή με αφορολόγητο όριο 8.636 - 9.545 ευρώ και στη συνέχεια με τους συντελεστές που προαναφέραμε, εφόσον ο φορολογούμενος απέκτησε εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από τόκους, ακίνητα κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το συνολικό τεκμαρτό του εισόδημα (το άθροισμα των τεκμηρίων του) δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
Οι κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι αναμένεται να πληρώσουν εξαιτίας της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης πολύ μεγάλα ποσά φόρου, δυσανάλογα των πενιχρών πραγματικών εισοδημάτων που απέκτησαν το 2017, είναι οι εξής:
1. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα: Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων, την οποία έχει προκαλέσει η πολυετής οικονομική κρίση, πολλοί μισθωτοί, συνταξιούχοι, έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα φορολογηθούν φέτος όχι με βάση τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που απέκτησαν το 2017 αλλά με βάση τα πολύ πιο υψηλά, εξωπραγματικά ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει η ΑΑΔΕ με βάση το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές, οι διαφορές μεταξύ των πολύ χαμηλών πραγματικών εισοδημάτων και των πολύ υψηλών τεκμαρτών που θα προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα είναι αδύνατο πλέον να καλυφθούν με περισσεύματα εισοδημάτων ή εσόδων από παρελθόντα έτη, καθώς τα ποσά αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό τους για την κάλυψη τεκμηρίων στα προηγούμενα 4 - 5 χρόνια. Ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι αυτοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν τους πολύ υπέρογκους φόρους που αναλογούν στα πλασματικά υψηλά φορολογητέα εισοδήματα που θα τους προσδιορίσουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
2. Φορολογούμενοι περιστασιακά απασχολούμενοι που ταυτόχρονα εισέπραξαν και πάρα πολύ μικρά ποσά τόκων ή ενοικίων ή και επιδόματα τέκνων: Χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλού ύψους εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και από τόκους καταθέσεων ή κι από ενοίκια θα κληθούν να πληρώσουν φέτος ποσά φόρου εισοδήματος τα οποία θα υπολογιστούν με συνολικό συντελεστή φόρου 44% επί εξωπραγματικών ποσών τεκμαρτού εισοδήματος που θα τους προσδιορίσουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Κι αυτό θα συμβεί επειδή σε κάθε τέτοια περίπτωση η προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, ο δε φόρος που θα προκύψει θα διπλασιαστεί αυτόματα, καθώς επ’ αυτού θα επιβληθεί και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 100%. Στην ίδια παγίδα υπερφορολόγησης θα πέσουν και όσοι εισέπραξαν το 2017 χαμηλού ύψους εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και ακόμη πιο χαμηλού ύψους ποσά επιδομάτων τέκνων.
3. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και περιστασιακά απασχολούμενοι, ακόμη και άνεργοι, που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με «πλαστικό» ή άλλης μορφής «ηλεκτρονικό» χρήμα: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσα φυσικά πρόσωπα φορολογούνται φέτος με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων πρέπει να έχουν καλύψει ποσοστά από 10% έως και 18,75% των συνολικών ετησίων φορολογητέων εισοδημάτων τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με «πλαστικό» χρήμα ή με άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής. Όσοι δεν έχουν καλύψει πλήρως τα απαιτούμενα ποσοστά, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος που θα υπολογιστεί, σε κάθε περίπτωση, με συντελεστή 22% επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο. Ως εκ τούτου, χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, περιστασιακά απασχολούμενοι πολίτες ακόμη και άνεργοι, για τους οποίους ως φορολογητέα ποσά εισοδημάτων θα ληφθούν υπόψη όχι τα πραγματικά εισοδήματα που εισέπραξαν το 2017 αλλά τα πολύ πιο υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία θα προσδιοριστούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, αναμένεται να επιβαρυνθούν και με επιπλέον φόρο εισοδήματος, επειδή θα εμφανίζονται να μην έχουν καλύψει τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με πληρωμές μέσω «πλαστικού» ή άλλης μορφής «ηλεκτρονικού» χρήματος. Δηλαδή, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι εν λόγω φορολογούμενοι για το 2017, τα ποσοστά ετησίου εισοδήματος 10% -18,75% τα οποία πρέπει να έχουν καλυφθεί με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω άλλων μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής δεν θα υπολογιστούν επί των πραγματικών δηλωθέντων εισοδημάτων τους, όπως αυτοί νομίζουν, αλλά επί των πολύ υψηλότερων τεκμαρτών τους εισοδημάτων. Παρόμοιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2017 απέκτησαν πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα ή είχαν ζημιές από τις αγροτικές τους δραστηριότητες και τα τεκμήρια διαβίωσης θα εκτοξεύσουν στα ύψη τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους.
Το 2016
Mε βάση τα τελευταία διαθέσιμα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα οποία αφορούν το έτος 2016, τα νοικοκυριά που φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και όχι με βάση τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά τους ανήλθαν σε 1.842.135 ή στο 29,74% του συνόλου αυτών που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (6.194.233). Το συνολικό ποσό του επιπλέον φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο προσδιορίστηκε με βάση τα τεκμήρια, ανήλθε σε 6,94 δισ. ευρώ. Κατά το ποσό αυτό προσαυξήθηκε, δηλαδή, το τελικό φορολογητέο εισόδημα των 1.842.135 νοικοκυριών, εξαιτίας της εφαρμογής των τεκμηρίων. Δεδομένου ότι το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των νοικοκυριών αυτών έφθασε τα 6,2 δισ. ευρώ και το επιπλέον εισόδημα που τους προσδιόρισαν τα τεκμήρια ήταν άλλα 6,94 δισ. ευρώ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα τεκμήρια προκάλεσαν την προσαύξηση του φορολογητέου εισοδήματος 1.842.135 νοικοκυριών κατά ποσοστό 111,9%. Το συνολικό ποσό εισοδήματος με βάση το οποίο τα νοικοκυριά αυτά φορολογήθηκαν ξεπέρασε τα 13,1 δισ. ευρώ.
Από τα 1.842.135 νοικοκυριά τα οποία παγιδεύτηκαν από τα τεκμήρια και αναγκάστηκαν να φορολογηθούν για εισοδήματα σημαντικά υψηλότερα αυτών που δήλωσαν, τα 659.972 αποτελούνται από μισθωτούς φορολογούμενους, τα 575.329 ήταν νοικοκυριά με φορολογούμενους «εισοδηματίες», τα 306.382 ήταν νοικοκυριά συνταξιούχων, 210.566 ήταν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και 89.886 αγρότες.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιους «δαγκώνουν» φέτος τα τεκμήρια"

Λεφτά υπάρχουν όπου τους βολεύει!

44 υπουργοί και υφυπουργοί!

156 γραμματείς υπουργείων και γεννιούνται προσεχώς και άλλοι!

2.568 σύμβουλοι που αυξάνονται κάθε μέρα!

21000 διορισμοί μόνιμων και άλλων τόσων συμβασιούχων μέσα στα τρία τελευταία χρόνια και ο αριθμός τους ανεβαίνει με ιλιγγιώδη τρόπο, με νέες προκηρύξεις.

600 εκατ. ευρώ αύξηση μισθολογικού κόστους στο δημόσιο μόνο τα δυο τελευταία χρόνια!

400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τη γραφειοκρατία στο δημόσιο.

Ποια χώρα εν μέσω μνημονίου ξοδεύει πολυτελώς τα χρήματα των φορολογουμένων και ταυτόχρονα στεγνώνει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα προκειμένου να φτιάξει η κυβέρνηση της, το δικό της κομματικό κράτος; Ποια άραγε έχει την αυτοκαταστροφική πολυτέλεια να το κάνει; Η Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει!

Αυτή είναι ωστόσο η μία πλευρά του νομίσματος!

Η άλλη είναι εκείνη που έρχεται σαν γροθιά στο στομάχι να σου υπενθυμίσει ότι στην κυβέρνηση αυτή δεν υπήρξε πλάνο και προτεραιότητα για τίποτα. Ούτε καν για τα αυτονόητα.

Μιλούν πχ οι κυβερνώντες για δωρεάν δημόσια υγεία και δίνουν (βάσει του προϋπολογισμού του κράτους) στους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μόλις και μετά βίας 100 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα; Ναυάγιο ο θεσμός πριν ποτέ ξεκινήσει. Ακάλυπτος ο πληθυσμός από πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και ξαναβάλε έρημε ασφαλισμένε το χέρι στην τσέπη να πληρώσεις τον ιδιώτη γιατρό, παρόλο που πληρώνεις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Άλλο παράδειγμα από την υγεία και πάλι η θυσία των 250 εκατ. Ευρώ του ΕΣΠΑ στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) για να προσλάβουν γραμματείς, κλητήρες και φαρισαίους, και τελικά να λειτουργούν οι μονάδες χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Ουσιαστικά να μην υπάρχει δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα στην χώρα. Να υπάρχει μόνο μια δημόσια πρωτοβάθμια συνταγογράφηση για όσους προλάβουν τα ραντεβού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Θέλετε και αλλά παραδείγματα;

Καμία σκέψη για δαπάνες στην παιδεία, μόνο αύξηση των εισακτέων και στοίβαγμα νεοανέργων πτυχιούχων στη σειρά για μια νέα μετανάστευση!

Καμία πρόνοια για την υπογεννητικότητα. Κόβουν όμως τα επιδόματα των πολυτέκνων γιατί δεν έβρισκαν το τρομακτικό κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ που αποδίδονταν σε αυτούς!

Καμία πρόνοια για την ασφάλεια και τα διαλυμένα περιπολικά. Και άντε βάλε φιλότιμε αστυνομικέ από τη τσέπη σου βενζίνη για να κυνηγήσεις κανένα παραβάτη! Μην περιμένεις βέβαια να ακούσεις ευχαριστώ από τον υπουργό Τόσκα γιατί όπως γνωρίζεις «δεν ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο»!

Καμία πρόνοια για τα λεωφορεία που δεν έχουν ανταλλακτικά, αλλά χρυσοπληρώσαμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Και τόσα τόσα άλλα, σε ένα ατέλειωτο κατάλογο παραδειγμάτων άστοχων προτεραιοτήτων και επιλογών!

Λίγα λοιπόν μόνο παραδείγματα αρκούν για να συνειδητοποιήσει κανείς τι συντελέστηκε στην τριετία αυτήν. Παραδείγματα που μέσα στην καταχνιά της πρώτης φοράς αριστερά, αναδεικνύουν ότι αν είχαν σχέδιο πολλά μπορούν ή μπορούσαν να γίνουν αλλιώς. Ανταυτού για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα οι υπουργοί μας γεννήσανε επιχειρήματα του τύπου: «περσινά ξινά σταφύλια», «αν μπουν στο σπίτι σου κάνε τον κοιμισμένο» και σε λίγο δε ξέρουμε πραγματικά, τι άλλο μένει να ακούσουμε για να μας πείσουν ότι δεν ευθύνονται για τίποτα.

Αυτή η πολιτική και αυτοί οι πολιτικοί δεν αξίζουν σε αυτή τη χώρα. Δεν αξίζουν σε κανέναν πολίτη, που δουλεύει και φορολογείται και περιμένει να έχουν αντίκρισμα τα φορολογημένα χρήματα του.

Και αν 45 μάστοροι και εξήντα μαθητάδες ολημερίς το χτίζουνε και το βράδυ γκρεμίζεται, δε τους φταίει κανένας λαϊκός μύθος. Φταίει η ανικανότητα τους και μόνο.

Το δυστύχημα της κυβέρνησης αυτής όμως είναι ένα ζωντανό γεγονός. Μας συνέβη. Είναι η πραγματικότητα. Και την ασχετοσύνη και την ιδεοληψία τους, θα την πληρώσουμε και θα την υποστούμε μέχρι την τελευταία τους στιγμή....

insider
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεφτά υπάρχουν όπου τους βολεύει!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news