facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Θεσσαλονίκη: Ο ΟΑΣΘ τοποθετεί κάμερες στις λεωφορειολωρίδες και τιμωρεί τους παραβάτες

Την τοποθέτηση νέων ψηφιακών καμερών στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Σάββας Παναγιωτίδης, με στόχο να ενταθούν οι έλεγχοι στους παραβάτες οδηγούς.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Παναγιωτίδης εξήγησε πως έχουν γίνει ήδη κάποιες πρώτες συναντήσεις με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Τροχαίας, ενώ όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι ψηφιακές κάμερες. Οι κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν σε περίπου 30- 40 σημεία των λεωφορειολωρίδων.

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ σημείωσε, μιλώντας «Στο Κόκκινο», πως «έχει φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχει πραγματική κατάληψη στις λεωφορειολωρίδες από ασυνείδητους οδηγούς».

Παράλληλα, ερωτηθείς για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός απαντώντας στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Παναγιωτίδης υπογράμμισε πως ο ΟΑΣΘ όφειλε να απαντήσει και να «βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση». Μάλιστα, όπως είπε, «και στο παρελθόν ο δήμαρχος έχει αναφερθεί απαξιωτικά για τον ΟΑΣΘ με ανακριβή στοιχεία».

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ο ΟΑΣΘ τοποθετεί κάμερες στις λεωφορειολωρίδες και τιμωρεί τους παραβάτες "

ΠΟΕΔΗΝ: Συνεχίζει τα ψέματα ο Πολάκης για να καλύψει την υποδιοικήτρια σε νοσοκομείο-φάντασμα

Νέα στοιχεία για την διατήρηση επί ένα χρόνο της έμμισθης θέσης της υποδιοικήτριας στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Πάτρας, το αποκαλούμενο και νοσοκομείο-φάντασμα από τους υγειονομικούς της περιοχής, καθώς έχει συγχωνευθεί εξ ολοκλήρου με το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και συνεπώς δεν υφίσταται αυτόνομο, αποκαλύπτει το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας". 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, τη Μεγάλη Τρίτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε ότι παρά την ουσιαστική κατάργηση του νοσοκομείου νοσημάτων θώρακος, παραμένει σε ισχύ ο Οργανισμός του με αποτέλεσμα να διατηρεί τη θέση της, και να αμείβεται κανονικά, η υποδιοικήτρια -στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής στο νοσηλευτικό ίδρυμα. 

Για την ίδια αποκάλυψε επίσης η ΠΟΕΔΗΝ ότι επί 23 χρόνια που εργαζόταν ως φυσικοθεραπεύτρια στο Νοσοκομείο του Ρίου ελάμβανε παρανόμως και τη σύνταξη του στρατιωτικού πατέρα της. Όταν αιτήθηκε τη δική της σύνταξη και διαπιστώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι ήταν ήδη... συνταξιούχος τής καταλογίστηκε να επιστρέψει το ποσό των 43.000 ευρώ αλλά με μια φορολογική μεταχείριση που εντυπωσιάζει: η επιστροφή θα γίνεται επί χρόνια ολόκληρα με παρακράτηση του ποσού των 250 ευρώ το μήνα από τη δική της σύνταξη - σημειωτέον ότι η παρακράτηση γίνεται απο τον μισθό που λαμβάνει ως υποδιοικήτρια. 

Τη χλιαρή απάντηση της υποδιοικήτριας μια ημέρα μετά την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, με αοριστολογίες και απειλές περί μηνύσεων αλλά χωρίς καμία επί της ουσίας απάντηση, ακολούθησε η -συνήθης- μέσω facebook παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολακη. 

«Η Αναπλ διοικήτρια του νοσημάτων θώρακος που ενσωματώθηκε στον άγιο Αντρέα εκτελεί χρέη υποδιοικητή του νοσοκομείου καθώς η υποδιοικήτρια του Αγ Αντρέα είναι σε άδεια κυήσεως και ανατροφής τέκνου εδώ και πολύ καιρό !!!!» Έγραψε ο κ. Πολάκης και ολοκλήρωσε την ανάρτηση του με το γνωστό προκλητικό ύφος του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ "Καταλαβες ξεγιβεντισμα του συνδικαλισμού Γιαννακο;;;;ΔΕΝ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ .......Είναι σκληρό να μην μπορείς να τάξεις διορισμούς πιά, αλλά θα μάθεις να ζεις με αυτο". 

 

Σε άδεια κύησης εδώ και έξι ημέρες 


Ωστόσο, όπως καταγγέλλει σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» η υποδιοικήτρια του νοσοκομείου δεν βρίσκεται σε άδεια κυήσεως και ανατροφής του τέκνου της εδώ και πολύ καιρό παρά μόνο τις τελευταίες έξι ημέρες! 

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η υποδιοικήτρια του ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ, άδεια κύησης κατέθεσε την επόμενη της καταγγελίας της ΠΟΕΔΗΝ, δηλαδή τη Μεγάλη Πέμπτη το μεσημέρι» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο και καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις αντί να κάνει μέσω facebook, υβριστικού περιεχομένου ανάρτηση που δεν τιμά έναν υπουργό και έναν πολιτικό που θέλει να λέγεται "αριστερός" και απαντά, όχι στα καταγγελλόμενα και δυστυχώς συλλαμβάνεται ψευδόμενος». 


Η απάντηση της ΠΟΕΔΗΝ 

«Η καλύτερή μας απάντηση στις ύβρεις και τα ψέματα του κου Πολάκη για το Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε στις 3/4/2018 για την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φάντασμα των Πατρών, αποτελεί η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Πατρών. Ελπίζουμε όλοι οι φοροπληγέντες Έλληνες πολίτες να τύχουν της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης που έτυχε η εν λόγω Διοικήτρια για οφειλές στο Δημόσιο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Συνεχίζει τα ψέματα ο Πολάκης για να καλύψει την υποδιοικήτρια σε νοσοκομείο-φάντασμα"

Βαρύτατες καταγγελίες εργαζομένων κατά Πολάκη, για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πιέσεις και εκφοβισμό φαίνεται να δέχονται εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο διερεύνησης των 23 προσλήψεων επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη στο φορέα, που ο Παύλος Πολάκης ισχυρίζεται πως ήταν παράνομες.

Σχετικές αναφορές έχει κάνει το Σωματείο Εργαζομένων, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις τόσο από μετακλητούς συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, όσο και από τη διοίκηση του φορέα. Πίσω από αυτές το Σωματείο “βλέπει” οργανωμένη προσπάθεια απόσπασης ψευδών καταθέσεων.

Αποκορύφωμα των ανωτέρω, όπως λέει, είναι η καταγγελία που κατέθεσε στις 10 Απριλίου υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία ζητάει την προστασία του Σωματείου. Όπως υποστηρίζει ο εργαζόμενος, κατά τη διάρκεια ένορκης κατάθεσής του στην Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα στα Μέλη του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου για τις προαναφερόμενες προσλήψεις, έπεσε θύμα εκφοβισμού, πίεσης και χειραγώγησης. Στην καταγγελία του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «…Η ανωτέρω στάση των ειδικών επιθεωρητών, η οποία ήταν διαρκής, παρατεταμένη και άκαμπτη, κυριολεκτικά με τρόμαξε επί προσωπικού, με εξουθένωσε απολύτως και το μόνο που ένιωθα εν τέλει ήταν φόβος, τάση παράδοσης σε αυτά που μου ζητούσαν οι ειδικοί επιθεωρητές καθώς και έντονη τάση άμεσης φυγής από τον χώρο. Έτσι, εν τέλει υπέγραψα ό,τι οι ειδικοί επιθεωρητές συνέταξαν και έφυγα σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση…».

“Αυτή η κατάφωρη κατάλυση του Κράτους Δικαίου δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα μας. Οφείλουμε πρώτα από όλα ως πολίτες να μην συμβιβαστούμε και να αντισταθούμε σε τέτοιου είδους πρακτικές και τακτικές” αναφέρει σε σχόλιό του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, πως έχει καταθέσει στοιχεία αναφορικά με παρανομίες που λαμβάνουν χώρα στο φορέα τα τελευταία τρία χρόνια, όπως τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για υπηρεσίες φύλαξης η εταιρεία security triple s, με τις οποίες η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει ασχοληθεί.

“Τα δε μέλη του Κλιμακίου Ελέγχου που έχει συστήσει η Γενική Επιθεώρηση συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους περισσότερο καταχρηστικά ακόμα και από τους μετακλητούς του κ. Πολάκη, μεθοδεύοντας πολιτικές διώξεις την ίδια στιγμή που κλείνουν τα μάτια στα πραγματικά σκάνδαλα” καταλήγει.

Επισημαίνεται πως με τις προαναφερόμενες προσλήψεις, αλλά και με άλλα φερόμενα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ασχολείται και η ειδική Εξεταστική Επιτροπή που έχει συστήσει η Βουλή.

virus
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρύτατες καταγγελίες εργαζομένων κατά Πολάκη, για το ΚΕΕΛΠΝΟ"

Πολάκης κατά της Δικαιοσύνης: Εξεστελιωσε πάλι το ΣΤΕ... -Στο τέλος θα βγάλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση

Η απόφαση που φέρεται να έχει λάβει το ΣτΕ και να ξηλώνει το νόμο Κατρούγκαλου για τον ΕΦΚΑ προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση και ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε κατά της Δικαιοσύνης.
Για άλλη μία φορά η Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της που δεν «αρέσουν» στην κυβέρνηση, βρέθηκαν στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook επιτέθηκε στο ΣτΕ.
«Εξεστελιωσε πάλι το ΣΤΕ... Στο τέλος θα βγάλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση!!!! Επι Σαμαρά -Βενιζέλου ΟΛΑ ήταν συνταγματικά βεβαίως,βεβαίως...», έγραψε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης κατά της Δικαιοσύνης: Εξεστελιωσε πάλι το ΣΤΕ... -Στο τέλος θα βγάλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση "

Απόφαση - «βόμβα» της Ryanair: Διακόπτει πτήσεις στην Ελλάδα - Ποιες διατηρούνται

Επίσημη ανακοίνωση, στην οποία ανακοινώνει το κλείσιμο της βάσης της στα Χανιά, καθώς και τη διακοπή πολλών δρομολογίων, εξέδωσε η Ryanair.
«Η Ryanair, η Νο 1 αεροπορική εταιρία, σήμερα (11 Απριλίου) ανακοίνωσε την μείωση των δρομολογίων εσωτερικού στην Ελλάδα μεταφέροντας αεροσκάφη από την Αθήνα (1) και τα Χανιά (1) σε βάσεις της στη Γερμανία από την 1η Ιουνίου, όπου και επεκτείνει τις υπηρεσίες της. Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης, η βάση της Ryanair στα Χανιά θα κλείσει, με συνέπεια την ακύρωση τεσσάρων πτήσεων χαμηλής συχνότητας από τα Χανιά προς το Κατόβιτσε, το Μέμινγκεν, τη Βενετία Τρεβίσο και το Βίλνιους», αναφέρει η ανακοίνωση.
Και συνεχίζει: «Η Ryanair θα συνεχίσει τις υπηρεσίες της από Αθήνα προς Μύκονο, Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη αυτό το καλοκαίρι. Όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια εσωτερικού στην Ελλάδα θα ακυρωθούν από 1η Ιουνίου».
Ο Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της Ryanair για την Ανατολική Μεσόγειο, Νικόλαος Λάρδης δήλωσε:
«Δυστυχώς, οι χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων, στην πλειοψηφία τους, ενθαρρύνουν τα δρομολόγια μόνο το καλοκαίρι και μόνο σε διεθνείς προορισμούς, τα οποία απαιτούν λιγότερα αεροσκάφη στην Ελλάδα. Συνεπώς, δύο αεροσκάφη θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στη Γερμανία, όπου μπορούν να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση σε ετήσια βάση. Η Ryanair παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς εκμετάλλευσης των αεροδρομίων για την δημιουργία σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο θα αφορά όλες τις αεροπορικές εταιρείες, και θα υποστηρίζει πτήσεις καθ’ όλο το έτος και θα δικαιολογεί επιπλέον αεροσκάφη με μόνιμη βάση στα ελληνικά αεροδρόμια».
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση - «βόμβα» της Ryanair: Διακόπτει πτήσεις στην Ελλάδα - Ποιες διατηρούνται "

40 αστυνομικούς της ΔΙΑΣ "απελευθερώνει" η Νέα ημοκρατία από στατικές φυλάξεις

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εννούσε όλα όσα είπε και σε απάντηση των σκληρών αντεγκλήσεων με τον κ. Τόσκα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω.

Συμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, νωρίς σήμερα το πρωί η ηγεσία της ΕΛΑΣ ενημερώθηκε ότι εκτός του 20% της δύναμης της φρουράς που τίθεται στη διάθεση της ΕΛΑΣ για περιπολίες και έργα προστασίας του πολίτη, τιθενται επίσης προς διάθεση άλλοι 40 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που εκτελούν στατικές φυλάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι 20 από τη φύλαξη του πολιτικού γραφείου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλοι 20 από την περιμμετρική φρούρηση των γραφείων του κόμματος.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σμαντική προσθήκη στο δυναμικό της υπηρεσίας, που ελπίζουμε ότι αυτή τουλάχιστον θα αθροιστεί στην κάτισχνη δύναμη που διενεργεί περιπολίες και οχι δίπλα σε άλλες εγκιβωτισμένες ομάδες που φυλάττουν προστατευόμενους στόχους.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "40 αστυνομικούς της ΔΙΑΣ "απελευθερώνει" η Νέα ημοκρατία από στατικές φυλάξεις"

Λαμία-Νέα επίθεση αδέσποτων! Δάγκωσαν 8χρονο κορίτσι την ώρα που έκανε ποδήλατο / Οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο!

Είναι πλέον εξοργιστικό! Οι επιθέσεις αδέσποτων σκύλων έχουν γίνει καθημερινότητα στην πόλη της Λαμίας αλλά δυστυχώς λύση δεν βλέπουμε! Η μετατόπιση ευθυνών και τα ημίμετρα δεν λύνουν το πρόβλημα.

Οι αρμόδιοι φορείς μαζί με τον φιλοζωικό θα πρέπει άμεσα να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να δώσουν λύσεις, κάνοντας πράξεις, και όχι απλά για να εκφράζουν την θέση τους. Οι πολίτες φοβούνται για την ασφάλεια τους.
Ο πατέρας με τα δύο κορίτσια ελέγχουν το δάγκωμα από την επίθεση του σκύλου
Μετά το περιστατικό επίθεσης αδέσποτων στην Αμφικτυόνων το απόγευμα της Δευτέρας σε ένα πατέρα που πήγαινε περίπατο με τις δύο κόρες του, δυστυχώς ένα ακόμη, πιο σοβαρό, είχαμε το απόγευμα της Τρίτης στην Οδό Αθηνών στο ύψος του ΤΕΙ Λαμίας.
Ένα 8χρονο κοριτσάκι την ώρα που έκανε ποδήλατο με τον πατέρα της στο σημείο, δέχθηκε επίθεση από αγέλη αδέσποτων σκύλωνπου βρίσκεται στο σημείο (πέντε ήταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ).
Ένα από τα σκυλιά δάγκωσε τo μικρό κορίτσι στο πόδι προκαλώντας του πληγή από το δάγκωμα. Μετά το αρχικό σοκ ο πατέρας αφού κατάφερε να διώξει τους σκύλους διεκόμισε την κόρη του στο Νοσοκομείο Λαμίας όπου της έγινε αντιλυσικό εμβόλιο και αναχώρησε για το σπίτι της.
Να σημειώσουμε ότι το πρωί της Τρίτης και μετά την καταγγελία του περιστατικού της Δευτέρας, στην Οδό Αμφικτυόνων βρέθηκε ο «μπόγιας» παίρνοντας δύο σκύλους από το σημείο.

lamianow
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία-Νέα επίθεση αδέσποτων! Δάγκωσαν 8χρονο κορίτσι την ώρα που έκανε ποδήλατο / Οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο!"

Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο» – Η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα: Έφυγαν φύλλα πορείας για μονάδες εκστρατείας

Την πρώτη αντίδραση είχαμε από την Τουρκία μετά το επεισόδιο στη Ρω: Ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, απηύθυνε τελεσίγραφο προς Αθήνα και Λευκωσία λέγοντας πως η «Η Τουρκία δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.

Λίγες ώρες μάλιστα μετά το σοβαρό επεισόδιο πάνω από το νησί της Ρω, όπου πέταξε τουρκικό ελικόπτερο προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής φρουράς με τροχιοδεικτικές βολές, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ πήρε απόψε την σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων Μπαχτσελί.

Ο Ακάρ, αφού πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στο ναύσταθμο του Γκιολτζούκ και σε στρατόπεδα της περιοχής της Καλλίπολης μίλησε για πολλά θέματα ανάμεσα τους το Αιγαίο και η Κύπρος.

Ταυτόχρονα τουρκικά αεροσκάφη VIP πετούν προς την Κωνσταντινούπολη για μια υψηλόβαθμη συνάντηση… Μένει να δούμε τι ακριβώς αφορά…

Το επεισόδιο στη Ρω ήταν ξεκάθαρο μια νυχτερινή δοκιμασία ετοιμότητας και αποφασιστικότητας. Ακολουθεί θερμό επεισόδιο.

Οι Τούρκοι δεν έχουν άλλη επιλογή προκειμένου να μην δεχτούν τετελεσμένα – όπως το αναφέρει ο Χ.Ακάρ- σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.

Ετσι όπως αναφέρουμε εδώ και καιρό (πλέον επιβεβαιώνεται απ΄όλες τις πηγές), έχουν φύγει φύλλα πορείας σε στελέχη του Στρατού Ξηράς για μονάδες εκστρατείας, ενισχύεται το έμψυχο δυναμικό στις ακριτικές περιοχές κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο και η ετοιμότητα της Δύναμης «Δ» είναι πλέον στις 2 ώρες, δηλαδή όλοι στις θέσεις τους.

Παράλληλα με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού τους όμως, στις ακριτικές μονάδες έχει μεταφερθεί και σημαντικός όγκος υλικού και μέσων, όπως πυρομαχικά, ανταλλακτικά κ.τ.λ., για την υποστήριξη των κατά τόπους οπλικών και πυραυλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ ενημερώνουν όλους τους σχετικούς καταλόγους επιστράτευσης με τα μεταφορικά μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αποστολή στρατευμάτων στο πεδίο της σύγκρουσης όπως πλοία της ακτοπλοΐας (μεταφορική ικανότητα, εταιρείες που ανήκουν, πού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κ.τ.λ.), δημόσια και ιδιωτικά μεταφορικά μέσα (π.χ. σχολικά λεωφορεία).

Σε ανάλογο κλίμα είναι επίσης και οι εντολές που έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ με τον Αμερικανό διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Τον διοικητή των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ υποδέχθηκε την Τρίτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς- που είναι και επικεφαλής της διοίκησης αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής- έκανε εθιμοτυπική επίσκεψη στο ΓΕΑ.

Κατά τη διάρκειά της, ο Αμερικανός έγινε δεκτός και από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Για «σκάνδαλο» κάνει λόγο ο Τουρκικός Τύπος αναφέροντας την Ρω ως «Καρά Αντά»

Το περιστατικό στη Ρω άρχισε σιγά σιγά να αναφέρεται και στον τουρκικό Τύπο. «Σκάνδαλο», γράφει η τουρκική Haberler αναφερόμενη στο περιστατικό των προειδοποιητικών βολών που έριξε η ελληνική φρουρά όταν ελικόπτερο της Τουρκίας πλησίασε στη νησίδα Ρω.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλούμενη ως πηγές Ελληνικά ΜΜΕ και το πρακτορείο Sputnik αναφέρεται στο γεγονός.

Η yenicaggazetesi αναφέρει πως «Έλληνες στρατιώτες από την νησίδα «Καρά Αντά»» όπως αποκαλούν την Ρω, «άκουσαν μέσα στη νύχτα θόρυβο ελικοπτέρου και επικοινώνησαν με τους ανωτέρους τους». Διατάχθηκαν να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ερχόταν το ελικόπτερο, αναφέρει η εφημερίδα.

Η ιστοσελίδα cafesiyaset κάνει λόγο για αμείωτη προκλητικότητα της Ελλάδας.

Μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου καταλήγει τονίζοντας πως ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Το πρακτορείο Sputnik αναφέρει πως:

«Υπήρξαν προειδοποιητικές βολές. Ήταν μια απολύτως νόμιμη ενέργεια από μέρους μας. Ήταν η αντίδραση που θα έπρεπε να αναληφθεί υπό το παρόν καθεστώς (επιχειρησιακής) λειτουργίας. Το ελικόπτερο πετούσε περίπου ένα μίλι μακριά από τη βάση (Ρω) σε χαμηλό υψόμετρο. Ήταν ελικόπτερο της Τουρκικής ακτοφυλακής.»

Ο Telegraph επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που με τη σειρά του επικαλείται μη κατονομαζόμενη ελληνική στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με την οποία «Η διαταγή για την εκτέλεση προειδοποιητικών βολών για την απομάκρυνση του ελικοπτέρου, προέρχεται από την αυξημένη επιτήρηση και τα αυξημένα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, δεδομένης της αύξησης της έντασης με την Άγκυρα.»

Οι Times του Λονδίνου, επικαλούνται εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος δήλωσε «Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των νέων και βελτιωμένων μέτρων εμπλοκής, εξαιτίας της αυξημένης έντασης με τη Τουρκία.»





pentapostagma
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο» – Η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα: Έφυγαν φύλλα πορείας για μονάδες εκστρατείας"

Μειωμένες κατά 30% οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. στα αστικά κέντρα – Αλωνίζουν οι ληστές στην Αττική

Κατά 30% έχουν μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν περιπολίες στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα εγκληματικές ομάδες να δρουν ανενόχλητες. Η αιματηρή ληστεία στο σπίτι επιχειρηματία στην Κηφισιά έφερε και πάλι στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα και τις αδυναμίες της αστυνομίας, καθώς τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική είναι 18.000 αστυνομικοί για 5.000.000 πολίτες σε όλο το Λεκανοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», στην Κηφισιά, όπου διαδραματίστηκε η επίθεση στον 52χρονο επιχειρηματία, περιπολεί ένα περιπολικό ανά βάρδια.

Ειδικότερα, σε όλη τη Βορειοανατολική Αττική, στην οποία περιλαμβάνονται περιοχές όπως η Κηφισιά, η Εκάλη, η Ερυθραία, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια και Χαλάνδρι, υπάρχουν ανά βάρδια 14 περιπολικά με 28 αστυνομικούς. Καθημερινά ο αριθμός τους σε τρεις βάρδιες ανέρχεται περίπου σε 42 περιπολικά με 84 αστυνομικούς. Αντίστοιχα σε κάθε βάρδια υπάρχουν –κατά προσέγγιση– σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Ε.Τ.», 4 ομάδες ΔΙΑΣ.

Δραματική είναι η εικόνα των περιπολιών και στη Νοτιοανατολική Αττική, που περιλαμβάνει περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο, η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη, ο Αλιμος, η Βούλα, η Βάρη και το Κορωπί, καθώς ανά βάρδια υπάρχουν μόλις 4 περιπολικά με 8 αστυνομικούς και περίπου δύο με τρεις ομάδες ΔΙΑΣ. Ημερησίως στη συγκεκριμένη περιοχή περιπολούν 12 οχήματα με 24 αστυνομικούς, αριθμός ιδιαίτερα μικρός για τις ανάγκες των κατοίκων.

«Οι συγκεκριμένες περιπολίες δεν είναι ίδιες κάθε φορά, καθώς αρκετοί αστυνομικοί από αυτούς διατίθενται σε αστυνομικά μέτρα και σταθερούς στόχους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως περιπολούν ολοένα και λιγότεροι αστυνομικοί, αν εξαιρέσει κανείς τους άνδρες των Τμημάτων Ασφαλείας της εκάστοτε περιοχής», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ασφαλής αστυνομική πηγή που έχει σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των μειωμένων περιπολιών είναι αυτό της ομάδας ΔΙΑΣ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς περιπολούν σε όλο το κέντρο συνολικά έξι ομάδες. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μείωση της τάξεως του 30% στο προσωπικό των αστυνομικών δυνάμεων που υπηρετούν στη δίκυκλη αστυνόμευση της ΔΙΑΣ και στα περιπολικά και αυτό έχει επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση με τις περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής», μας είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κυριακάκος, αστυνομικός της Αμεσης Δράσης και αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας. «Ο κόσμος μπορεί να λείπει. Δυστυχώς οι περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών παραμένουν ίδιες. Οι λίγες πεζές περιπολίες που μπορεί να εξήλθαν τον τελευταίο καιρό αντιλαμβάνεστε ότι και με τις καιρικές συνθήκες πολλές φορές δεν μπορούν να επιχειρήσουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακάκος.

Ολα αυτά την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πρόσφατα με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πως «Ως τώρα δημιουργούνταν συνεχώς, άκριτα -σε πάρα πολλές περιπτώσεις- αστυνομικά τμήματα. Είχε κάποιος ένα μέσον κι έφτιαχνε αστυνομικό τμήμα στο χωριό του ή στην περιοχή του. Μειώσαμε, με βάση τις μελέτες που έγιναν σε κάθε περιοχή και μετά από συζητήσεις που έγιναν με τους τοπικούς φορείς, ορισμένα αστυνομικά τμήματα, αλλά δεν μειώσαμε το προσωπικό από αυτές τις περιοχές».

Την ίδια στιγμή οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας που ερευνούν την υπόθεση της αιματηρής ληστείας του επιχειρηματία προσπαθούν να σκιαγραφήσουν όσο πιο καθαρά γίνεται το προφίλ των δύο δραστών που επιτέθηκαν στο σπίτι του επιχειρηματία. «Οι δράστες μιλούσαν άπταιστα ελληνικά. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πρόκειται σίγουρα για Ελληνες. Υπάρχει μία ταύτιση και με ένα συμβάν που έγινε στα νότια προάστια, καθώς πρόκειται για δύο άτομα που χτύπησαν και στη συγκεκριμένη επίθεση», μας είπε χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή που έχει γνώση των ερευνών.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειωμένες κατά 30% οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. στα αστικά κέντρα – Αλωνίζουν οι ληστές στην Αττική"

Νέο «χαστούκι» για την Uber: Κόλαφος η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Σε μία απόφαση κόλαφο για την πλατφόρμα μεταφορών Uber προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, στηρίζοντας το δικαίωμα κρατών να διώκουν ποινικώς την παράνομη άσκηση της δραστηριότητας μεταφορών μέσω της πλατφόρμας, χωρίς να κοινοποιήσουν προηγουμένως στην Επιτροπή το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η άσκηση της δραστηριότητας αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση με αφορμή την απαγόρευση της υπηρεσίας UberPop στη Γαλλία, η οποία αφορούσε τη χρήση μη εξουσιοδοτημένων οδηγών από την Uber, σε σύγκριση με την απόφαση που ελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου 2017 στην υπόθεση της «Uber Ισπανία», και η οποία προέβλεπε ότι η παρεχόμενη υπηρεσία UberPop εμπίπτει στον τομέα των μεταφορών και δεν συνιστά υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας κατά την έννοια της οδηγίας.

«Τα μέλη μπορούν να απαγορεύουν και να διώκουν ποινικά τις παράνομες δραστηριότητες των υπηρεσιών μεταφορών στο πλαίσιο της UberPop χωρίς να κοινοποιούν προηγουμένως το σχέδιο νόμου στην Κομισιόν», αναφέρει η απόφαση.

Επομένως, δεδομένου ότι η υπηρεσία UberPop δεν εμπίπτει στην οδηγία, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν ισχύει η υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης στην Επιτροπή, η οποία προβλέπεται από την οδηγία αυτή.

Η Uber, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο είδος της, διαθέτει εξουσιοδοτημένους οδηγούς σε περισσότερες από 600 πόλεις του κόσμου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «χαστούκι» για την Uber: Κόλαφος η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου"

Αυτοί είναι οι 21 φόροι που θα αυξηθούν μαζί με τις αντικειμενικές αξίες

Αναπόφευκτες θα είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων φορολογουμένων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αν η κυβέρνηση επιμείνει να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στους δανειστές ότι θα αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.
Τυχόν υλοποίηση της κυβερνητικής αυτής δέσμευσης θα έχει ως συνέπεια να επιβληθούν αυξήσεις έως και 40% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο 60% των περιοχών της χώρας, κατά κύριο λόγο στις λεγόμενες «φθηνές» και «λαϊκές» περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων στις οποίες κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και με μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές αυτές θα εκτοξεύσουν στα ύψη 21 φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων. Παράλληλα οι αυξήσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια κάτοικοι των περιοχών αυτών να χάσουν φοροαπαλλαγές, δικαιώματα προστασίας των κύριων κατοικιών τους από τους πλειστηριασμούς, δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το δικαίωμα ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ!
Οπως προκύπτει από τα όσα ομολόγησε πρόσφατα η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, το εγχείρημα της εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 60% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 23%. Το συμπέρασμα αυτό, το οποίο αποτυπώθηκε σε επίσημη δήλωση της υφυπουργού, εξάγεται από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις προτάσεις αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τις οποίες της υπέβαλαν εκατοντάδες πιστοποιημένοι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων. Σε αυτούς τους ιδιώτες επαγγελματίες ανατέθηκε το έργο της υποβολής εισηγήσεων προς το υπουργείο Οικονομικών για τα επίπεδα στα οποία πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να εξομοιωθούν με τις πραγματικές τιμές τους.
Οι αναφορές της υφυπουργού επιβεβαίωσαν ότι στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας, κυρίως στις λεγόμενες «φθηνές» και «λαϊκές» περιοχές του Λεκανοπεδίου και των λοιπών μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας, όπου οι αντικειμενικές τιμές (τιμές ζώνης) κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ. οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις τιμών που θα έχουν ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κύριου ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες με μικρής αξίας ακίνητα και χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.
Στις περιοχές αυτές, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις αντικειμενικών τιμών (τιμών ζώνης) κατά 10% έως 40%, η άνευ αλλαγών υιοθέτηση των εισηγήσεων των εκτιμητών θα έχει ως συνέπεια ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) να αυξηθεί κατά ποσοστά τα οποία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θα υπερβαίνουν το 20% και θα φθάνουν μέχρι και το 27,59%. Για τα ακίνητα των περιοχών αυτών η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα έχει ως συνέπεια, στην κλίμακα των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, να σημειωθεί άνοδος σε υψηλότερο κλιμάκιο αντικειμενικών τιμών όπου ισχύει μεγαλύτερος συντελεστής υπολογισμού ΕΝΦΙΑ.
Ο ΕΝΦΙΑλτης και άλλα 20… χαράτσια

Από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται, ωστόσο, να επηρεαστούν, εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ, κι άλλες 20 κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Οι κατηγορίες των φόρων και των λοιπών αυτών επιβαρύνσεων είναι οι εξής:
1) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
2) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
3) Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων.
4) Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
5) Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
6) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
7) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
8) Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
9) Ο φόρος διανομής ακινήτων.
10) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
11) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
12) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
13) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
14) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
15) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
16) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
17) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
18) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
19) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
20) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων τα οποία κατέχουν στην Ελλάδα υπεράκτιες εταιρίες.
Εκατομμύρια φορολογούμενοι χάνουν το «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ – και όχι μόνο…

Πέραν των αυξήσεων σε δεκάδες φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια φορολογούμενοι να χάσουν απαλλαγές από φόρους, δικαιώματα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ. Ειδικότερα, σε όσες περιοχές αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων:
1) Χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία θα χάσουν κατοχυρωμένα δικαιώματα μερικής απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους θα αυξηθεί και θα υπερβεί τα όρια μέχρι τα οποία αναγνωρίζονται τα δικαιώματα αυτά. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και του οποίου η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Ετσι, λοιπόν, για παράδειγμα, ένας άγαμος φορολογούμενος που πληροί το προβλεπόμενο γι’ αυτόν εισοδηματικό κριτήριο και έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ, από τη στιγμή που η αντικειμενική αξία των ακινήτων του θα αυξηθεί κατά 30% και θα φθάσει τις 91.000 ευρώ, θα χάσει το δικαίωμα απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα συμβεί διότι η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του με την αύξησή της κατά 30% θα υπερβεί το όριο των 85.000 ευρώ μέχρι το οποίο του αναγνωρίζεται το δικαίωμα απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ.
2) Οσοι φορολογούμενοι θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία πριν από την αύξηση ήταν χαμηλότερη από το ισχύον κατά περίπτωση όριο απαλλαγής και μετά την αύξηση θα έχει υπερβεί αυτό το όριο θα χάσουν το δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης.
Το όριο αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο χορηγείται απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνεται δε περαιτέρω κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα του δικαιούχου και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα τέκνα του. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις πρώτης κατοικίας των οποίων οι φορολογητέες αξίες θα υπερβούν τα παραπάνω όρια και όσοι θέλουν να τις αποκτήσουν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο μεταβίβασης για τα τμήματα των φορολογητέων αξιών που βρίσκονται πάνω από τα όρια της απαλλαγής.
3) Οσοι φορολογούμενοι θέλουν να δώσουν ακίνητα στα παιδιά τους με γονικές παροχές και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν θα υπερβεί, μετά την αύξησή της, το όριο των 150.000 ευρώ μέχρι το οποίο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής θα επιβαρυνθούν με φόρο. Σε κάθε τέτοια περίπτωση το δικαίωμα απαλλαγής από το φόρο γονικής παροχής θα χαθεί λόγω αύξησης της συνολικής αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων πάνω από τις 150.000 ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί φόρος 1% για το πέραν των 150.000 ευρώ τμήμα της συνολικής αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
4) Χιλιάδες υπερχρεωμένοι στις τράπεζες δανειολήπτες, με πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία μετά την αύξησή της θα έχει υπερβεί το ισχύον κατά περίπτωση όριο αξίας μέχρι το οποίο παρέχεται αυξημένη προστασία από τους πλειστηριασμούς, δεν θα μπορούν να καταστούν δικαιούχοι της συγκεκριμένης αυξημένης προστασίας, ακόμη κι αν πληρούν όλες τις υπόλοιπες αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός νόμος. Ειδικότερα, όσοι άγαμοι οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία μετά την αύξηση θα έχει υπερβεί το όριο των 120.000 ευρώ δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα αυξημένης προστασίας των σπιτιών τους από τους πλειστηριασμούς ούτε θα μπορούν να καταστούν δικαιούχοι κρατικής επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους, ακόμη κι αν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου. Τα ίδια δικαιώματα θα χάσουν και οι έγγαμοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα, των οποίων η πρώτη κατοικία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα έχει πλέον αντικειμενική αξία υψηλότερη από το ποσό των 160.000 ευρώ, καθώς και οι οικογενειάρχες με ένα ή περισσότερα παιδιά, εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του καθενός υπερβεί μετά την αύξηση το ισχύον κατά περίπτωση όριο (180.000 ευρώ εάν υπάρχει ένα παιδί, 200.000 ευρώ εάν υπάρχουν δύο παιδιά, 220.000 ευρώ εάν υπάρχουν τρία παιδιά ή περισσότερα παιδιά).
Για τους πολίτες αυτούς θα ισχύει πλέον ένα πιο χαλαρό καθεστώς προστασίας των σπιτιών τους από τους πλειστηριασμούς, το οποίο θα έχει τη μορφή του διακανονισμού αποπληρωμής των δανείων κατόπιν επανυπολογισμού σε χαμηλότερο επίπεδο του συνολικού ύψους των ποσών που πρέπει να εξοφληθούν. Η δυνατότητα υπαγωγής σ’ αυτό το καθεστώς προστασίας θα παρέχεται:
  • Σε όσους άγαμους οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία μετά την αύξησή της θα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 180.000 ευρώ.
  • Σε όσους οφειλέτες στεγαστικών δανείων είναι έγγαμοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα, εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικία που κατέχουν μετά την αύξησή της εξακολουθεί να μην υπερβαίνει το ποσό των 220.000 ευρώ.
  • Στους οικογενειάρχες με ένα ή περισσότερα παιδιά, εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του καθενός παρέμεινε μετά την αύξησή της σε επίπεδο χαμηλότερο από το ισχύον κατά περίπτωση όριο (240.000 ευρώ εάν υπάρχει ένα παιδί, 260.000 ευρώ εάν υπάρχουν δύο παιδιά ή 280.000 ευρώ εάν υπάρχουν τρία παιδιά ή περισσότερα παιδιά). Οι εν λόγω δανειολήπτες θα μπορούν να καταστούν δικαιούχοι υπαγωγής σ’ αυτό το καθεστώς, εφόσον βεβαίως πληρούν και τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και όλες τις άλλες προϋποθέσεις του νόμου.
5) Οσοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες διαθέτουν κύριες κατοικίες των οποίων οι αντικειμενικές αξίες μετά τις αυξήσεις τους θα ανέβουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα όρια αξίας μέχρι τα οποία παρέχεται η παραπάνω πιο χαλαρή προστασία από τους πλειστηριασμούς θα είναι τελείως απροστάτευτοι από τους πλειστηριασμούς, ακόμη κι αν πληρούν τις υπόλοιπες αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός νόμος.
6) Πάρα πολλοί φτωχοί πολίτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της, θα υπερβεί το ισχύον κατά περίπτωση όριο μέχρι το οποίο τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα χάσουν το δικαίωμα αυτό, ακόμη κι αν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να καταστεί κάποιος δικαιούχος είσπραξης του ΚΕΑ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ αν είναι άγαμος, τις 105.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα, τις 120.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης και ένα εξαρτώμενο τέκνο, τις 135.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης και έχει δύο εξαρτώμενα τέκνα και τις 150.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης και έχει αποκτήσει τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Αν, λοιπόν, η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων ενός έγγαμου χωρίς τέκνα δικαιούχου του ΚΕΑ είναι σήμερα 100.000 ευρώ και αυξηθεί στις 110.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα χάσει από το επόμενο έτος το δικαίωμα είσπραξης της συγκεκριμένης παροχής.
7) Χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες και φτωχά νοικοκυριά θα χάσουν το δικαίωμα ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ, καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους θα υπερβεί τα όρια μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό. Για την ένταξη ενός άγαμου χωρίς τέκνα στο «κοινωνικό τιμολόγιο» θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός. Δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια (με πατέρα, μητέρα και δύο ανήλικα παιδιά) το όριο αντικειμενικής αξίας για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο» είναι 180.000 ευρώ (120.000 ευρώ για το σύζυγο και 15.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε ένα από τα δύο εξαρτώμενα τέκνα). Αν λοιπόν, για παράδειγμα, μια οικογένεια τετραμελής – δικαιούχος του «κοινωνικού τιμολογίου» έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ και η αξία αυτή αυξηθεί στις 190.000 ευρώ, τότε η οικογένεια θα χάσει το «κοινωνικό τιμολόγιο». Κι αυτό θα συμβεί διότι η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων της οικογένειας θα έχει υπερβεί το όριο των 180.000 ευρώ μέχρι το οποίο της αναγνωρίζεται το δικαίωμα ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο».
Η κυβέρνηση μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις αν…

Το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την αναγκαστική υλοποίηση της «μνημονιακής» δέσμευσής της για εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές τους είναι να μην επιτρέψει την αύξηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για το έτος 2018. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μπορεί:
  • Είτε να μην αλλάξει καθόλου τη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ ώστε για τον υπολογισμό του φόρου του τρέχοντος έτους να μη ληφθούν υπόψη οι νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες αλλά οι ισχύουσες αυτή τη στιγμή οι οποίες ίσχυαν και την 1η-1-2018.
  • Είτε να περιορίσει κάπως το ύψος των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην προκαλείται σε καμία περίπτωση άνοδος ακινήτου σε υψηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού ΕΝΦΙΑ όπου ισχύει μεγαλύτερος συντελεστής. Για παράδειγμα, σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 550 – 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι αυξήσεις να περιοριστούν ώστε οι νέες τιμές να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο του κλιμακίου στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής υπολογισμού ΕΝΦΙΑ 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πάνω από το όριο των 750 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 2,9 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης, σε περιοχές όπου σήμερα οι τιμές ζώνης ανέρχονται σε 750 – 850 ευρώ ανά τ.μ., οι αυξήσεις να περιοριστούν έτσι ώστε οι νέες τιμές να μην υπερβούν το επίπεδο των 1.000 ευρώ ανά τ.μ. Κι αυτό διότι, πάνω από τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. ισχύει συντελεστής αυξημένος στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ.


    Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος
enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί είναι οι 21 φόροι που θα αυξηθούν μαζί με τις αντικειμενικές αξίες"

Ζάεφ: Δεν μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ αν δεν τα βρούμε με την Ελλάδα

Θετικές εξελίξεις αναμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ από τη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Σκοπίων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 12 Απριλίου στην Οχρίδα, εκτιμώντας ότι η πρόοδος των συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει και σε συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κ. Ζάεφ απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Ο κ. Ζάεφ σημείωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», ότι μετά τη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών «πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πλησιάζει στο σημείο που θα πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση ανάμεσα σε μένα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα σημαίνει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο, που θα πρέπει να περάσει στο επίπεδο των πρωθυπουργών των χωρών. Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση».
Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη στη Συμμαχία ως FYROM ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, γιατί κάτι τέτοιο απέκλεισε όταν ήρθε στα Σκόπια  ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αυτό ήταν μία έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της "Μακεδονίας", ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
«Δημοψήφισμα»
Σε περίπτωση πάντως που δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τους επόμενους μήνες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ως πιθανό το ενδεχόμενο να λάβει η ΠΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, κατά το πρότυπο της Σουηδίας, ωστόσο σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Μπορούμε να λάβουμε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους κατά το πρότυπο της Σουηδίας και άλλων χωρών… Όμως, επιθυμία μας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Καθεστώς συνδεδεμένου μέλους ενδεχομένως θα το λάβουμε. Εγώ δεν σκέφτομαι καν αν θα το λάβουμε ή όχι, επειδή περιμένω πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ενδεχομένως την περίοδο που θα κυρώνεται η συμφωνία προσχώρησης θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου η κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης κράτησε ενάμιση χρόνο. Έχουμε αρκετό χρόνο. Όμως η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κράτη-μέλη θα την κυρώσουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Δεν μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ αν δεν τα βρούμε με την Ελλάδα"

Το ΣτΕ ξηλώνει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου -Στον αέρα ο ΕΦΚΑ

Μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ειδικά για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ετσι, εκτός ΕΦΚΑ αφήνει το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους, τινάζοντας στον αέρα τον ασφαλιστικό νόμο, ενώ νέο αγκάθι δημιουργείται και ενόψει της τελευταίας αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης των μνημονίων.
Η διάσκεψη των δικαστών δικαίωσε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η ένταξή τους στον νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου (πριν από το Σάββατο του Λαζάρου δηλαδή), οι ανώτατοι δικαστές, με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία, χαρακτήρισαν την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αντισυνταγματική, όπως ακριβώς ζητούσαν με την προσφυγή τους, ενώ παρόμοια ήταν η κρίση τους και για τους αγρότες. Αντίθετα, σύμφωνη με τον νόμο κρίθηκε ότι είναι η ένταξη στον ΕΦΚΑ των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Παράνομη κρίθηκε και η εισφορά του 20%.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός τόνισε ότι «αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016. Ηρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους».
Πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και ότι οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο.
Η δημοσιοποίηση της απόφασης, όταν ολοκληρωθούν οι διασκέψεις, αναμένεται ότι θα βάλει φωτιά στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό, αφού ο νέος φορέας που σχεδίασε ο Γ. Κατρούγκαλος προβλέπει ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνεται όλο το νομοθέτημα, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά τη νέα μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή του αφορολόγητου για μετά το 2019.
Αυτό που μένει να αποφασιστεί, και θα απασχολήσει τους δικαστές σε νέα διάσκεψη, είναι ο κλάδος των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο ακόμη διασκέψεις μέχρι να κρίνει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις προσφυγές. Ωστόσο, το θέμα των επιστημόνων και της αντισυνταγματικότητας της ένταξής τους στον ΕΦΚΑ έχει κριθεί οριστικά.
Κατρούγκαλος: Ο νόμος θα προσαρμοστεί αν υπάρξει επίσημη απόφαση του ΣτΕ
Προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελεύθερων Επαγγελματιών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όμως τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ Κατρούγκαλος και όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, είπε. «Δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ μέχρι να δημοσιευθεί. Δεν ξηλώνεται κανένας νόμος»  είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ Κατρούγκαλος τόνισε πάντως ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί.
Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει, είπε, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ ξηλώνει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου -Στον αέρα ο ΕΦΚΑ "

Έκθεση της Ε.Ε. για την πρωτοβάθμια φροντίδα – απούσα η Ελλάδα

Έκθεση για τα συστήματα υγείας και ειδικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ευρώπη δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση καταρτίστηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας.
Η συγκεκριμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ καθοδηγείται από τα κράτη μέλη και υποστηρίζεται από την Επιτροπή. Ιδρύθηκε το 2014 για να παράσχει ένα πλαίσιο για την ανταλλαγή της εθνικής εμπειρίας στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και την προώθηση της αμοιβαίας μάθησης.
Πάντως, η Ελλάδα για μία ακόμη φορά έλαμψε δια της απουσίας της, καθώς δεν απάντησε στο σχετικό ερωτηματολόγιο. Ας ελπίσουμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και στο μέλλον η Ελλάδα θα δώσει το παρών.
Η έκθεση αφορά τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες αξιολόγησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στόχος είναι να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας να καθορίσουν στόχους και να μετρήσουν την πρόοδο, που σημειώνεται στην κατεύθυνση της βελτίωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Ειδικότερα, έκθεση εξετάζει τις βασικές πτυχές των συστημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης με καλή απόδοση, εστιάζοντας στις βασικές λειτουργίες τους όπως ηπρόσβαση, ο συντονισμός της περίθαλψης και η συνέχεια της περίθαλψης. Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση των επιδόσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ανοίγει το δρόμο για καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και βελτιώνει το γενικό σύστημα υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την προώθηση της αξιολόγησης των επιδόσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη.
Η έκθεση επικεντρώνεται σε τρεις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την προώθηση της αξιολόγησης των επιδόσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη:
1) η πολυπλοκότητα των πτυχών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης απόδοσης
2) δυσκολία ενσωμάτωσης των εκτιμήσεων στις πολιτικές και
3) παγίδες που συνδέονται με μια κουλτούρα αριστείας.
Για να εξασφαλιστεί ότι η αξιολόγηση των επιδόσεων μεγιστοποιεί το δυναμικό της, η έκθεση συνιστά στα κράτη μέλη τα ακόλουθα 7 βασικά στοιχεία για την αξιολόγηση της απόδοσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας:
  • Βελτιώστε τα συστήματα πληροφοριών πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • Ενσωματώστε την αξιολόγηση της απόδοσης σε διαδικασίες πολιτικής
  • Θεσμοποιήστε τα συστήματα απόδοσης
  • Διασφαλίστε τη λογοδοσία
  • Εξετάστε την εμπειρία και τις αξίες των ασθενών
  • Επωφεληθείτε από την προσαρμοστικότητα, την οποία η αξιολόγηση των επιδόσεων μπορεί να υποστηρίξει τη στιγμή της αλλαγής για την πρωτοβάθμια περίθαλψη
  • Υποστηρίξτε μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο στόχο μέσω της καλύτερης χρήσης επαγγελματικών στοιχείων.
Εύλογα γεννιέται το ερώτημα: η χώρα μας και η κυβέρνηση έχουν λάβει υπόψη τους τις συστάσεις αυτές; Αμφιβάλω αν εξετάσαμε τις εμπειρίες και τις αξίες των ασθενών…
Δείτε την έκθεση εδώ: 2018_primarycare_eg_en
virus
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση της Ε.Ε. για την πρωτοβάθμια φροντίδα – απούσα η Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news