facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Σταμάτησαν για την Αττική, οι εγγραφές για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» -Σε ποιες περιοχές συνεχίζονται

Εξαντλήθηκε και στην Αττική το σύνολο του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» και έτσι απενεργοποιήθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης νέων εγγραφών.
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα υποβολής αιτήσεων στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
Στην Περιφέρεια Αττικής 7.729 νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει την υποβολή αίτησης και 4.855 ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν υποβληθεί 342 αιτήσεις και 311 ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα και καταχωρούν στοιχεία.
Καθώς στην Αττική οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα (συνολικά 12.584 πολίτες) επαρκούν ώστε να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων προς διάθεση (μετά και την απόφαση για διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού), πλέον απενεργοποιείται η δυνατότητα νέων εγγραφών. Όσοι έχουν ήδη εγγραφεί θα έχουν τη δυνατότητα αύριο, Μ.Τετάρτη 4 Απριλίου, 8:00- 20:00, να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά τις αιτήσεις τους. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διατηρηθεί η δυνατότητα νέων εγγραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Επίσης, από την Μ. Πέμπτη, 5 Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα, 9 Απριλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες.
Από την Τρίτη, 10 Απριλίου, καθημερινά 8:00-20:00:
  •  στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων και Κρήτης η πλατφόρμα θα ενεργοποιείται εκ νέου, για εγγραφή και υποβολή αιτήσεων, μέχρι να καλυφθεί το σύνολο των προς διάθεση πόρων
  •  σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες (περιλαμβανομένης της Αττικής) όσοι έχουν ήδη εγγραφεί θα έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας και οριστικής υποβολής της αίτησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταμάτησαν για την Αττική, οι εγγραφές για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» -Σε ποιες περιοχές συνεχίζονται "

Β. Λεβέντης: Το Σκοπιανό πάει για προδοσία, θα ψηφίσουν ΚΚΕ και Γεννηματά

«Το Σκοπιανό πάει για προδοσία, θα περάσει και ας μην ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, καθώς το ΚΚΕ και η Γεννηματά είναι έτοιμοι να ψηφίσουν αν φύγουν τα αλυτρωτικά στοιχεία» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, οποίος το απόγευμα θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά «Παυλόπουλου, Τσίπρα, Καμμένου με αφορμή την επιθετική ρητορική που έχουν υιοθετήσει στα ελληνοτουρκικά» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το πινγκ πονγκ των χαρακτηρισμών δεν βοηθάει. Ούτε ο κ. Παυλόπουλος πρέπει κάθε μέρα, όπου πηγαίνει να απαντάει. Να είμαστε πιο φειδωλοί στις δηλώσεις».
Τέλος χαρακτήρισε «βλακεία» και «εξευτελισμό» το σενάριο περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού: «Ύποπτο το ότι δεν έχει διαψεύσει ο Τσίπρας την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους “8”» υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Λεβέντης: Το Σκοπιανό πάει για προδοσία, θα ψηφίσουν ΚΚΕ και Γεννηματά"

Με fast track ένα δισ. ευρώ για εξοπλιστικά

Σε ένα νόμο με διαδικασίες fast track, που θα εξυπηρετεί την ταχεία προώθηση της κάλυψης ορισμένων εξοπλιστικών αναγκών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη συντήρηση του οπλοστασίου συμφώνησαν κατά τη χθεσινή Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατ’ αρχάς ζητήθηκε η έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού περί τα 55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου μεταφορικών αεροσκαφών (C-130 και C-27). Ωστόσο, το μεγαλύτερο σκέλος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την πρόταση που έχει κατατεθεί για την έγκριση δαπανών ενός δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Παρουσίαση οπλοστασίου

Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αυτές απαιτούν συνήθως αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ακριβώς αυτές οι δαπάνες του 1 δισ. ευρώ είναι εκείνες που θα προωθηθούν μέσω του νόμου «fast track». Στη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, μίλησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ Νίκος Τσούνης και ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου. Παρουσίασαν διεξοδικά την κατάσταση του οπλοστασίου, αλλά και τις λίστες άμεσης προτεραιότητας του κάθε κλάδου στην κατεύθυνση της διατήρησης της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ε.Δ. Στην περίπτωση της Π.Α. το πρόγραμμα προτεραιότητας είναι εκείνο της αναβάθμισης 85 μαχητικών τύπου F-16, το οποίο εξακολουθεί να εκκρεμεί με τελική ημερομηνία διευθέτησής του την 30ή Απριλίου, προκειμένου να μην ξεπεραστεί η «οροφή» του περίπου 1,1 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.

Στις άμεσες ανάγκες της Π.Α. περιλαμβάνεται, επίσης, η συντήρηση των υφιστάμενων Μιράζ-2000, αλλά και του οπλισμού που φέρουν τα γαλλικά αεροσκάφη. Για το Π.Ν. η πλέον πιεστική ανάγκη είναι αυτή της άμεσης αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες είναι και οι κύριες και νεότερης κατασκευής μονάδες επιφανείας που διαθέτει. Στις περιπτώσεις όλων των κλάδων υπάρχει, επίσης, η ανάγκη προμήθειας νέων πυρομαχικών, καθώς και η αλλαγή υφισταμένων.

Νέος εξοπλισμός

Πρακτικά, οι συγκεκριμένες κινήσεις θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες σημαντικές μονάδες των Ε.Δ., γι’ αυτό και οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν για την προμήθεια νέων εξοπλισμών βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της ωρίμανσης. Σημαντική είναι, επίσης, η συζήτηση στο εσωτερικό των Ε.Δ. για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων, κάτι το οποίο απασχόλησε και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Με fast track ένα δισ. ευρώ για εξοπλιστικά"

Πυρηνικοί «συνεταίροι» Πούτιν - Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας, την έναρξη της κατασκευής του οποίου κήρυξε επισήμως μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε επίσης ότι είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Τ. Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση και λειτουργία του, ο σταθμός του Άκουγιου θα καλύπτει το 10% των πάγιων ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.
Πρόκειται για ρωσική επένδυση συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Τουρκίας.
Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα θα εργαστούν συνολικά 10.000 άνθρωποι, ενώ μετά την λειτουργία του θα εργάζονται εκεί σταθερά 3.500.
Κατασκευαστής του αντιδραστήρα είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.
Οι κ.κ. Ερντογάν και Πούτιν αναμένεται να έχουν στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο.
ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Sputnik
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρηνικοί «συνεταίροι» Πούτιν - Ερντογάν"

Αλ. Τσίπρας: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν

Να εγκαταλείψει «την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά» κάλεσε την Άγκυρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή δεν φοβάται κανέναν».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές συμμαχίες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Συνέστησε επίσης στην τουρκική πλευρά «να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών» που κρατούνται στις φυλακές στην Αδριανούπολη.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι άδικο να κρατούνται οι δύο αξιωματικοί. «Όπως εμείς, στο παρελθόν, επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το ίδιο» είπε.
Παρατήρησε ακόμη ότι «οι ανατολικοί γείτονές μας εντείνουν την προκλητικότητά τους και οξύνουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», σημειώνοντας ότι η στάση αυτή της Άγκυρας σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. « Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου, δεν τα βάζεις με το γείτονά σου. Και δεν υπάρχουν και πολλοί αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή» συμπλήρωσε.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε διπλωματικό δίαυλο και κάθε επιρροή που διαθέτει» και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.
Υπογράμμισε στη συνέχεια πως με δεδομένη την στάση της Τουρκίας η Ελλάδα έχει έναν ακόμη λόγο να επιδιώκει το κλείσιμο ολοένα και περισσότερων μετώπων στην εξωτερική πολιτική και να συνεχίζει τις προσπάθειες να επιλύσει διαφορές με βόρειους γείτονές της χωρίς υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές της θέσεις.
«Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει συνθήκες καλής γειτονίας» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στις διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ είπε πως «όλοι παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις συμφωνούμε σε αυτή την ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια».
Επικρίνοντας στη συνέχεια τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδίως της Ν.Δ. σημείωσε ότι «θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας». «Λυπάμαι αλλα δεν το βλέπω, μακάρι να διαψευστώ» είπε.
«Βασικό ορόσημο ο ερχόμενος Αύγουστος»
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας ο πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, την έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων».
«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» είπε.
Επισήμανε παράλληλα ότι βασικό ορόσημο για το κυβερνητικό έργο είναι ο ερχόμενος Αύγουστος και η έξοδος από την επιτροπεία που, όπως συμπλήρωσε, θα είναι μία «μεγάλη τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας».
«Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς παράλογες απαιτήσεις από πλευράς των δανειστών… Η Ελλάδα έχει αλλάξει, δεν είναι πια μια χώρα που συσσωρεύει ελλείμματα» είπε ο Πρωθυπουργός
Όπως επισήμανε «για να κλείσει τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά και κυρίως εξασφάλισε τρεις βασικές προϋποθέσεις:
- Αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας
- δημιούργησε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσει το ταμπού της λιτότητας
- πέτυχε μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας».
«Στόχος να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2019»
Πρόσθεσε μάλιστα πως στόχος της κυβέρνησης είναι «αυτή η περίοδος σταθερότητας να διευρυνθεί». «Στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της, και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα» είπε.
«Τελειωμένη υπόθεση τα περί προληπτικής γραμμής στήριξης»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη υπόθεση». «Κάποιοι μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε.
Ανέφερε ακόμη ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα». Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο». Τα υπόλοιπα, συνέχισε, είναι ευσεβείς πόθοι.
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως βασική προϋπόθεση «για να έχουμε αίσια έκβαση» είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. «Στο τέλος της διαδρομής δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» είπε. Υπενθύμισε παράλληλα πως «δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση» και ότι αυτή θα είναι η τελευταία, συνεπώς τυχόν εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον».
«Δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος», είπε απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν"

Κάπα Research για το "Εθνος": Προβάδισμα 4,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 4,4% στη Νέα Δημοκρατία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Εθνος".

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

Νέα Δημοκρατία: 21,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 17,2%
Κίνημα Αλλαγής: 7,8%
Χρυσή Αυγή: 7,8%
ΚΚΕ: 6,3%
ΑΝΕΛ: 2,5%
Ένωση Κεντρώων: 2,3%
Ελληνική Λύση: 1,7%
Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,4%
ΛΑΟΣ: 1,4%
ΜέΡΑ25: 1,2%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,2%

Το 13,7% δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ το 8,1% δεν θα ψήφιζαν.

Στον ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, ο Αλέξης Τσίπρας το 22,5%, ενώ 47,5% απάντησε "κανένας από τους δύο".

Το 79% των συμμετεχόντων δηλώνουν προβληματισμένοι για το μέλλον της χώρας, ενώ μόνον το 19% δηλώνουν αισιόδοξοι.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάπα Research για το "Εθνος": Προβάδισμα 4,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Τσιάρτας: Τόσκα, αν είχες λίγη τσίπα θα είχες παραιτηθεί

Δριμεία επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, εξαπέλυσε ο διεθνής ποδοσφαιριστής, Βασίλης Τσιάρτας, με αφορμή την αιματηρή ληστεία σε σπίτι 52χρονου επιχειρηματία στην Κηφισιά.

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή του κ. Τσιάρτα, που υποστήριξε ότι ο κ. Τόσκας αντί να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κακοποιούς, λειτουργεί ενθαρρυντικά.

«Τόσκα καμαρώνεις τώρα με αυτό που έγινε στην Κηφισιά?Αντί να λειτουργείς αποτρεπτικά στους κακοποιούς δυστυχώς λειτουργείς ενθαρρυντικά. Είστε δυστυχώς η χαρά της ανομίας. Αν είχες λίγη τσίπα θα είχες παραιτηθεί. Είστε κυβέρνηση μπάτε σκύλοι αλέστε...» έγραψε στο προφίλ του στο facebook.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιάρτας: Τόσκα, αν είχες λίγη τσίπα θα είχες παραιτηθεί"

Θρήνος στον εφοπλιστικό κόσμο: Πέθανε ο Θρυλικός εφοπλιστής των άγονων γραμμών, Γεράσιμος Αγούδημος

Έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Αγούδημος, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές ο οποίος συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με τις εσωτερικές γραμμές στα νησιά.
Ο Γεράσιμος Αγούδημος πέθανε το Σάββατο, σε νοσοκομείο στο καντόνι Τιτσίνο της νότιας Ελβετίας όπου διέμενε με την οικογένειά του τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο καπετάν Μάκης όπως τον φώναζαν οι φίλοι του τα τελευταία χρόνια υπέφερε από προβλήματα υγείας.
Το πρώτο πλοίο του Γεράσιμου Αγούσημου ήταν το γιαπωνέζικης ναυπήγησης Fairy Pearl το οποίο βαφτίστηκε και ταξίδεψε στο Αιγαίο ως «Νταλιάνα»
Το 1991 προστέθηκε στο στόλο του η επιβλητική «Ροδάνθη», προς τιμήν της συζύγου του Ροδάνθης Αγούδημου.
Το 1993 θα αποκτηθεί το «Ρομίλντα» που θα πάρει το όνομά του από τα αρχικά των ονομάτων της «Ροδάνθης», της «Μιλένας» και της «Νταλιάνας».
Το 1994 θα συμπληρωθεί η αρμάδα με τη δρομολόγηση του «Μαρίνα» στη γραμμή για Κάλυμνο-Κω-Ρόδο.
Λίγο μετά θα αποκτηθεί το δεύτερο «Δήμητρα», πρώην «Ionian Fantasy» του Στρίντζη σε αντικατάσταση του πρώτου «Δήμητρα».
Ο Μάκης Αγούδημος τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με την ακτοπλοΐα ήταν γνωστός στον Πειραιά για το γεγονός ότι κατέβαινε και επόπτευε ο ίδιος τον απόπλου κάθε ενός από τα πλοία του, συχνά δε λύνοντας ο ίδιος τον τελευταίο κάβο.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια εκκρεμούσε σημαντικός αριθμός δικαστικών υποθέσεων, κυρίως απαιτήσεων εις βάρος εταιρειών συμφερόντων του.
Η ακτοπλοϊκή του, GA FERRIES, πτώχευσε επισήμως με δικαστική απόφαση το 2011 αλλά τα προβλήματα είχαν αρχίσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν.
Κατά το χρόνο της πτώχευσης της εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων σε τράπεζες και προμηθευτές κατείχε 9 πλοία. Τα περισσότερα από αυτά κατασχέθηκαν από πιστωτές της εταιρείας και εκποιήθηκαν
Το 2003 δρομολογήθηκε το «Ανθή Μαρίνα» ένα από τα μεγαλύτερα τότε πλοία στο Αιγαίο. Τόσο αυτό όσο και τα υπόλοιπα από τα πλοία που είχε κατά την πτώχευση πουλήθηκαν  ως παλιοσίδερα στα διαλυτήρια του Αλιάγα . Το μόνο πλοίο που παραμένει εν ενεργεία είναι το «Αλκμήνη Α’» που βρίσκεται σε λειτουργία σε γραμμές της Σκανδιναβίας.
Το τελευταίο πλοίο του Αγούδημου που εκποιήθηκε το 2006 και διαλύθηκε ήταν το ταχύπλοο «Jet Ferry 1» που για κάποια περίοδο είχε δρομολογηθεί στις γραμμές Πάτρας – Επτανήσων.
Συνολικά η εταιρεία διαχειρίστηκε 15 πλοία , με γνωστότερο ίσως εξ αυτών ως παλιότερο το «Δημητρούλα» που ναυπηγήθηκε στην Ιταλία το 1977 έχοντας υπηρετήσει στις γραμμές Θεσσαλονίκης Κρήτης Σποράδων αρχικά και αργότερα Πειραιά, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Αλεξανδρούπολης.
Αποτέλεσε επί σειρά ετών κυρίαρχος στην ανάληψη συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας, των κρατικά επιδοτούμενων άγονων γραμμών.
Ο Γεράσιμος Αγούδημος ήταν παντρεμένος με τη Ροδάνθη Αγούδημου και είχε πέντε παιδιά, τρεις κόρες και δύο γιούς.
Ο πατέρας του Κεφαλλονίτη εφοπλιστή, Αλέκος, ήταν επίσης ναυτικός και εκτός από τον Μάκη είχε άλλα δύο μεγαλύτερα παιδιά, Δημήτρης και Ελένη
Ο Μάκης έγινε πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού στα 24 χρόνια και τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε με τη φορτηγό ναυτιλία πριν μεταπηδήσει στην επιβατηγό.
Ο αστικός μύθος τον θέλει επιστήθιο φίλο του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και να του έχει δηλώσει ότι θα υπάρχει πάντα ένα πλοίο στη διάθεσή του όταν χρειαστεί.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρήνος στον εφοπλιστικό κόσμο: Πέθανε ο Θρυλικός εφοπλιστής των άγονων γραμμών, Γεράσιμος Αγούδημος"

Πληρώνουμε πολλά, ξαναπληρώνουμε από την τσέπη μας και δίνουμε και φακελάκι

Το μαύρο χάλι της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τις υψηλές εισφορές και τους αβάσταχτους φόρους δημιουργούν ένα μοναδικό παγκοσμίως “δωρεάν σύστημα υγείας”

Ακόμη και το πλέον πιστό κομματόσκυλο αναγνωρίζει αυτό που με αριθμούς περιέγραψε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Μπορεί οι Έλληνες να πληρώνουμε υψηλότατους φόρους και εισφορές, οι παρεχόμενες όμως από το κράτος υπηρεσίες είναι άθλιες, με αποτέλεσμα να καλύπτουμε τις ανάγκες πληρώνοντας ξανά από την τσέπη μας. Οι επιπτώσεις της μείωσης των εισοδημάτων θα ήταν ασφαλώς ελαφρύτερες αν κάθε Έλληνας δεν δαπανούσε σχεδόν 550 ευρώ για να καλύψει τις ελλείψεις της “δωρεάν υγείας”.

Η χώρα μας, περήφανη για το “εθνικό σύστημα υγείας” φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας της ιδιωτικής δαπάνης, ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης για την υγεία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής ένωσης. Οι Έλληνες “τσοντάρουμε” κατά 35,46% σε ότι το κράτος περιγράφει ως “δωρεάν υγεία για όλους”. Περισσότερα από εμάς ξοδεύουν από την τσέπη τους μόνον οι Βούλγαροι, οι Κύπριοι και οι Λετονοί. Για να αντιληφθείτε το πόσο δωρεάν είναι η υγεία στην Ελλάδα , αρκεί να δείτε ότι οι ιδιωτικές δαπάνες στην Γερμανία είναι 12,53%, στην Σλοβενία 12,52% και στην Γαλλία μόλις 6,8%.

Και δεν θα δικαιούτο “δια να ομιλεί” κανείς αν αυτά που πλήρωνε ως συμμετοχή στον κρατικό κορβανά ήταν ψίχουλα. Τουναντίον. Πληρώνουμε πανάκριβα για όλες αυτές τις υπηρεσίες που αναγκαζόμαστε να ξαναπληρώσουμε από την τσέπη μας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κάθε ελεύθερος επαγγελματίας στη χώρα μας, καταβάλλει ποσοστό 39,3% του εισοδήματος του σε φόρους και εισφορές, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του οργανισμού είναι 35,9%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το περιβόητο National Health Service (NHS), που αποτέλεσε μέχρι και έμπνευση για την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του Λονδίνου, ο συντελεστής εισφορών είναι 9% για εισοδήματα μέχρι 43.000 λίρες και μειώνεται στο 2% για μεγαλύτερα εισοδήματα. Για εισοδήματα κάτω των 5.885 λιρών, δεν καταβάλλονται εισφορές. Στην Ελλάδα υπάρχει συντελεστής εισφοράς μέχρι 37,95% και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και το 1/3 των ετήσιων αναγκών για περίθαλψη από την τσέπη τους.

Ούτως η άλλως οι Έλληνες πληρώνουμε πάρα πολλούς φόρους που θα έπρεπε να επαρκούν για τη χρηματοδότηση ενός σοβαρού συστήματος υγείας. Ο ανώτατος συντελεστής στη χώρα μας φθάνει το 42%. Δεν είναι φυσικά ο υψηλότερος στον κόσμο ενώ μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τόσο υψηλό ανώτατο συντελεστή. Ορθό αλλά στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, όπου οι κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες είναι πολύ υψηλότερου επιπέδου και οι πολίτες τους δεν χρειάζεται να ξαναπληρώνουν για τις ίδιες υπηρεσίες.

Αντίθετα, σε χώρες που συγκρίνονται με μας σε ότι αφορά την ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας, όπως είναι η Βουλγαρία, όπου οι πολίτες συμβάλλουν κατά σχεδόν στο ήμισυ της συνολικής δαπάνης για την υγεία, ο φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 10%. Ακόμη και στην Κύπρο όπου η συμμετοχή των ιδιωτών στις συνολικές δαπάνες υγείας είναι 43,9%, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής είναι 35% και το αφορολόγητο ανέρχεται σε 19.500 ευρώ. Επιπλέον, ο συντελεστής εισφορών του ελεύθερου επαγγελματία φθάνει το 14,6% και αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ στην υπερήφανη Ελλάδα, θεωρείται μέρος του.

Είναι απορίας άξιο το πώς οι Έλληνες “τρώνε” εδώ και δεκαετίες το παραμύθι της “δωρεάν υγείας”. Πληρώνουμε πανάκριβα και αδιαμαρτύρητα το κράτος για να παρέχει άθλιες ή και ανύπαρκτες υπηρεσίες και εν συνεχεία ξαναπληρώνουμε από την τσέπη μας για να έχουμε πρόσβαση στην περίθαλψη. Σε όλ’ αυτά δεν συνυπολογίζουμε το φακελάκι, που “είθισται” να δίδεται για να σου κάνει τη χάρη ο δημόσιος γιατρός να σε θεραπεύσει πριν αποχαιρετήσεις τον μάταιο τούτο κόσμο. Ειδάλλως σου κλείνει ραντεβού το 2021 και όποιον πάρει ο Χάρος.

Το παράδειγμα της οδοντιατρικής περίθαλψης είναι ενδεικτικό. Στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπηρετούν μόλις 700 οδοντίατροι για να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας στο σύνολο του πληθυσμού. Αντιστοιχούν δηλαδή περίπου 15000 ασθενείς σε κάθε οδοντίατρο. Και η Θεά Κάλι με τα τέσσερα χέρια να ήταν οδοντίατρος στο ελληνικό δημόσιο, θα δυσκολευόταν να τους εξυπηρετήσει. Δεν πεθαίνουν συνήθως οι άνθρωποι από ελλιπείς οδοντιατρικές υπηρεσίες αλλά γι’ αυτό τα δελτία ειδήσεων φιλοξενούν διαρκώς ρεπορτάζ με εντυπωσιακούς τίτλους όπως “μασέλες επιλέγουν ξανά οι έλληνες’ ή “οδοντιατρικός τουρισμός στα Σκόπια”.

Σοβαροί καθηγητές των οικονομικών της υγείας επιμένουν ότι το σύστημα δεν θεραπεύεται. Χρειάζεται αποδόμηση και ξαναστήσιμο. Ότι έχουμε είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενός πελατειακού κράτους. Δεκάδες αχρείαστα νοσοκομεία σε ερειπωμένα κτίρια καταρρέουν από την έλλειψη προσωπικού και υλικών. Τέσσερα ή πέντε υπάρχουν περιμετρικά της Λάρισας και μόνο. Πολλά από τα οποία δεν δίνουν ούτε καν λογαριασμό για τις δαπάνες τους.

Οι Έλληνες βαυκαλίζονται με την “ιερή” ιδέα της “δωρεάν υγείας. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα που αναπαράγουν οι πολιτικοί αλλά οι -συνήθως δύσπιστοι- πολίτες καταπίνουν αμάσητο. Όταν έρθει άλλωστε η “δυσκολη ώρα”, τι θα κάνουν; Θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ευθύνονται για το χάλι της υγείας και αυτό είναι που καθιστά ακόμη πιο ανήθικη τη στάση τους. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας στους 10 Έλληνες δηλώνει ότι δεν μπόρεσε να λάβει την περίθαλψη που χρειαζόταν επειδή δεν είχε χρήματα για να την πληρώσει.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρώνουμε πολλά, ξαναπληρώνουμε από την τσέπη μας και δίνουμε και φακελάκι"

Γιώργος Πατούλης: ''Ευνουχισμένος'' ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - Δεν ευθύνεται, αλλά να παραιτηθεί

Σκληρή επίθεση κατά των κυβερνητικών επιλογών στο θέμα της στελέχωσης του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς, έκανε τη Μεγάλη Δευτέρα ο Γιώργος Πατούλης.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ιατρική κάλυψη του πληθυσμού.
Έκανε λόγο για “θρίαμβο” των μεγάλων αλυσίδων στον τομέα της Υγείας, οι οποίες γιγαντώνονται σε βάρος του ιατρικού κόσμου.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, o κ. Πατούλης τόνισε πως η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο εξαιτίας των χαμηλών ιατρικών αποδοχών και της απουσίας συλλογικών συμβάσεων:
“Δεν ευθύνεται ο πρόεδρος του Οργανισμού για την κατάσταση”, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο πολύ μικρό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι γιατροί στη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο Σωτήρης Μπερσίμης είναι ένας ευνουχισμένος πρόεδρος, ο οποίος πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του εάν δεν μπορεί να διοικήσει τον Οργανισμό.
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, είπε πως βάζουν πλάτη για να λειτουργήσει το δημόσιο σύστημα, μέχρι να κλείσουν οι ίδιοι…
Βιώνουν – είπε – έναν αφόρητο εκβιασμό του τύπου “δούλεψε και σκάσε”: "Η κυβέρνηση περικόπτει ό,τι θέλει και πληρώνει εάν θέλει”...
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ χαρακτήρισε την εποχή που διανύουμε ως τον “θρίαμβο των μεγάλων εξαγορών”.
Το ξεπούλημα – εξήγησε – θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, καθώς τα ιατρεία θα υποχρεωθούν σε κλείσιμο και δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός:
“Σε αυτή την περίπτωση, οι μεγάλες αλυσίδες του χώρου της Υγείας θα υπαλληλοποιήσουν τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν βάλει πλάτη ώστε να τρέξουν οι παρεμβάσεις, τύπου ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”.
Με την πρακτική τους, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, οι πολιτικοί κάνουν σήμερα πλάτη στα μεγάλα συμφέροντα…

Μέτρο

Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως ο ΙΣΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία δημιουργίας νέων συλλογικών συμβάσεων των γιατρών και φορέων με τον ΕΟΠΥΥ, σε επίπεδο Ιατρικών Συλλόγων.
Πρόκειται να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή και η διακοπή της σύμβασης με τον Οργανισμό.
Θα λειτουργήσει πλατφόρμα συλλογής υπογραφών και θα δημιουργηθεί παράλληλα επιτροπή για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης, κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος.

Συμβάσεις

Χαρακτήρισε “Βατερλώ” για το υπουργείο Υγείας την προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, λέγοντας πως ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη.
Ανακοίνωσε πως ο ΙΣΑ χορήγησε μόλις 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά μόλις 91 για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική.
Σημείωσε πως πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έπειτα από την αδυναμία στελέχωσης των ΤΟΜΥ.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Πατούλης: ''Ευνουχισμένος'' ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - Δεν ευθύνεται, αλλά να παραιτηθεί"

Με ρυθμούς "χελώνας" προχωρούν τα ιατρεία της γειτονιάς

Ούτε τα μισά από τα "ιατρεία της γειτονιάς" τα οποία το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο δεν έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (στην ημερίδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με θέμα την παρουσίαση της Εθνικής Μελέτης συχνότητας και προσδιοριστικών παραγόντων Μητρικού Θηλασμού) προς το παρόν έχουν τεθεί σε λειτουργία μόλις 47 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου προβλέπει το άνοιγμα 100 μονάδων το πρώτο εξάμηνο, στόχος που όπως επισημαίνουν ιατρικοί σύλλογοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, πάντως, η λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι εξασφαλισμένη, έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι οικογενειακοί γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, ενώ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα είναι κατανεμημένες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περιφέρειες και αστικές περιοχές της χώρας.

Ο προβληματισμός εντούτοις για το κατά πόσο θα επιτύχει το νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα παραμένει, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών που θα στελεχώσει τις μονάδες, ειδικά αυτές που θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια.

Η δεύτερη προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς (η οποία αναμενόταν από το Δεκέμβριο) δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος του Σεπτεμβρίου, μόλις 583 ιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Παρόμοια τύχη είχε και η προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς που θα έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό και θα εξυπηρετούν τους πολίτες σε περιοχές που δεν έχει ανοίξει "ιατρείο της γειτονιάς". Για 2.152 θέσεις ειδικότητας γενικής ιατρικής – παθολογίας καθώς και 677 θέσεις παιδιατρικής, δεν καλύφθηκαν ούτε οι μισές.

Το δεύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το πώς και πότε θα γίνει η εγγραφή των ασφαλισμένων στα "ιατρεία της γειτονιάς", τη στιγμή που η ιατρική κοινότητα διαπιστώνει έλλειμμα στην ενημέρωση του κοινού. Η υπαγωγή των πολιτών (όσων διαθέτουν ΑΜΚΑ) στους κατά τόπους οικογενειακούς γιατρούς, όπως σημειωνόταν στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έπρεπε να ξεκινήσει μέσα στο Μάρτιο.

Συνολικά προβλέπεται η δημιουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας. Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη -όταν δηλαδή λειτουργήσουν όλες οι τοπικές μονάδες- υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης ορίζεται σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά και ακόμη αναζητούνται οι γιατροί που θα στελεχώσουν το σύστημα.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ρυθμούς "χελώνας" προχωρούν τα ιατρεία της γειτονιάς"

«ΑΝΤΑΡΣΙΑ»: Σταματήστε τον Καμίνη πριν ξεπουλήσει σε ιδιώτες το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας

«Ο Δήμαρχος Καμίνης προχωράει σε μια σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου της Αθήνας με εργαλείο την Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της, η δημοτική παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνα» και σημειώνει:

«Με την σύμβαση αυτή το δίκτυο 45666 φωτιστικών της Αθήνας θα βρεθεί στα χέρια ιδιώτη για 15 χρόνια(!) οδηγώντας στη πλήρη αποδιάρθρωση της υπηρεσίας ηλεκτρολογικού του Δήμου Αθήνας αφού θα έχει ρόλο εποπτικό και όχι παραγωγικό και συντήρησης όπως τώρα.

Ο ιδιώτης θα βρεθεί να διαχειρίζεται όλο το δίκτυο της νέας τεχνολογίας φωτιστικών τύπου LED βάζοντας κεφάλαιο 20 εκατομμυρίων και κερδίζοντας αμοιβή ετησίως, μετά την διετία για την κατασκευή του δικτύου, το 82,5% της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας (3.324.325 ευρώ) ενώ θα κερδίζει επιπλέον σε σταθερή βάση «πληρωμές διαθεσιμότητας», οι οποίες θα προέρχονται από τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Πρόκειται για ουσιαστική εκχώρηση σε ιδιώτες της δημοτικής υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού, υποχρέωση του κράτους προς το λαό.

Πρόκειται για τυχοδιωκτική ενέργεια καθως όλο το σχέδιο βασίζεται στην εκτίμηση ότι η αγορά θα λειτουργήσει άψογα και ο ιδιώτης θα αναπτύξει μιά βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενα στραβοπάτημα του ιδιώτη που θα τον οδηγήσει να εγκαταλείψει την “επένδυση” του θα οδηγήσει στη κατάρρευση όλου του συστήματος ηλεκτροφωτσμού, φαινόμενα που τα αντιμετώπισαν άλλες μεγαλουπόλεις στις ΗΠΑ με την παραχώρηση των εταιριών ενέργειας στους ιδιώτες.

Είναι τόσο γενναιόδωρη στο ιδιώτη η σύμβαση που υπολογίζει την τιμή κάθε φωτιστικού κοντά στα 950 ευρώ όταν οι τιμές στην αγορά είναι κοντα στα 330 ευρώ! Είναι ακόμη πιο γενναιόδωρη προς τον ιδιώτη η σύμβαση που αναλαμβάνει την αντικατάσταση των κατεστραμένων LED απο βανδαλισμούς, μιά ρήτρα που μπορεί να την αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως.

H μελέτη του Καμίνη υπολογίζει το ετήσιο κόστος κατανάλωσης φωτιστικών στα 6.128.377 ευρώ, ενω εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Ηλεκρολογικού το ανεβάζουν στα 2.600.000 ευρώ. Η απόσταση είναι η νύχτα με την μέρα.

Η διάλυση της υπηρεσίας και η πλήρης απαξίωση των 86 εργαζόμενων του Δήμου της Αθήνας είναι απαράδεκτη. Πρόκειται για προσωπικό το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή φωτισμό στη πόλη και να εφαρμόσει με τις κατάλληλες προμήθειες νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειες.

Στην πράξη, ο Καμίνης σήμερα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις πατώντας πάνω στην έλλειψη προσωπικού που επέβαλαν τα μνημόνια. Αντί να διεκδικήσει προσλήψεις ξεπουλάει κομμάτι-κομμάτι τις λειτουργίες, όπως έκανε πρόσφατα με την φύλαξη των κτιρίων παραχωρώντας την σε εταιρίες σεκιούριτι. Σειρά έχει η καθαριότητα, η οποία εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά με την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, δηλ. μεγάλο κομμάτι μονίμων αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί.

Τα συνδικάτα του Δήμου Αθήνας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ χρειάζεται να σταματήσουν το κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων στον οποίο προχωρεί ο Καμίνης στηρίζοντας τις επιλογές των περικοπών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο όνομα της διατήρησης των ματωμένων πλεονασμάτων.

Είναι ώρα να απαιτήσουμε την διαγραφή του χρέους, την ανατροπή των μνημονίων ώστε να λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες με μαζικούς διορισμούς και αυξημένη χρηματοδότηση.

Απαιτούμε να μην προχωρήσει η σύμβαση εκχώρησης του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες!»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«ΑΝΤΑΡΣΙΑ»: Σταματήστε τον Καμίνη πριν ξεπουλήσει σε ιδιώτες το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας"

Τι φοβούνται στην Ελλάδα από τις πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο

Μεγάλη ξένη εταιρεία με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα ζητά προ ημερών να μισθώσει για κάποιες ημέρες τον αεροδιάδρομο στο Τατόι για κάποια εκδήλωση. Το έχουν ξανακάνει πολλάκις κι άλλες εταιρείες χωρίς πρόβλημα.

Η απάντηση που πήραν ήταν του στυλ: «Λυπόμαστε, δεν μπορούμε να σας δώσουμε την παρούσα χρονική στιγμή την πίστα διότι είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό».

Είναι μόνο ένα περιστατικό από τα πολλά που επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε αυξημένη επιφυλακή, φοβούμενες κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Και ίσως κάποιο «επεισόδιο» τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα, ίσως και λίγο αργότερα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αυτό που κυριάρχησε ήταν δυστυχώς η «αναβάθμιση» των τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων. Αφενός με το να θεωρεί πλέον τουρκικό έδαφος τα Ιμια. Δεν είναι πλέον «γκρίζα» ζώνη για τους Τούρκους οι βραχονησίδες αλλά θεωρούν ότι είναι κυρίαρχοι, επομένως δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να κάνουν και… απόβαση.

Το μήνυμα που έστειλαν στην Αθήνα ήταν ότι οι «γκρίζες» περιοχές στο Αιγαίο μπορούν εύκολα να κοκκινίσουν, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για ένα «θερμό» επεισόδιο.

Οι ιαχές πολέμου συνεχίστηκαν αφετέρου με την εμφάνιση Ερντογάν με στολή παραλλαγής και τα όσα είπε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που τους έβαλε στην ίδια ζυγαριά με τους Ελληνες αιχμαλώτους της Αδριανούπολης.

Η ελληνική πλευρά ασφαλώς σήκωσε το γάντι με ψυχραιμία και σοβαρότητα και χωρίς τις ακραίες κραυγές και τα εθνικιστικά παραληρήματα του υπουργού Αμυνας. Η απάντηση του Μαξίμου για την «υπόσχεση» Τσίπρα για την έκδοση των «8» και το μήνυμα Παυλόπουλου ότι δεν θα παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή γης, ήταν μια αυτονόητη πράξη.

Το ερώτημα, όμως, που θέτουν διπλωματικές πηγές είναι πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα τις πολεμικές προκλήσεις στο Αιγαίο. «Τις πολεμικές ιαχές του Σουλτάνου και των γκρίζων λύκων τις αντέχουμε και μπορούμε να τις αποκρούσουμε. Αλλά τι θα συμβεί σε περίπτωση νέας προσπάθειας εμβολισμού ελληνικού σκάφους; Τι θα συμβεί σε ένα νέο επεισόδιο στα σύνορα; Την αντίδραση των Ελλήνων στρατιωτών κανείς δε μπορεί να την προβλέψει, ειδικά τώρα που τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα τεταμένα», λένε οι ίδιες πηγές.

Αυτό ακριβώς φοβάται και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ όταν λέει ότι μπορεί να συμβεί «θερμό» επεισόδιο καθώς έχουν συγκεντρωθεί πολεμικές μηχανές στο Αιγαίο. Και σίγουρα γνωρίζει ο ίδιος ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα και μια σπίθα μπορεί να ανάψει μια φωτιά που θα πάρει διαστάσεις.

Από την άλλη, στην ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα θέμα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες δεν είναι τα οικονομικά και η καθημερινότητα. Ρωτούν συνεχώς και φοβούνται μια ρήξη με την Τουρκία. Και η εικόνα μιας χώρας σε κατάσταση πολέμου ασφαλώς δεν βοηθά στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση και την προσέλκυση τουριστών και βεβαίως επενδυτών.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι φοβούνται στην Ελλάδα από τις πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο"

Το τερμάτισε ο Τσακαλώτος: 1.721.911 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το 2017

Τη συνειδητή απόφαση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να στραγγίξει πλήρως την πραγματική οικονομία στην υπηρεσία του πρωτογενούς πλεονάσματος και του αφηγήματος της κυβέρνησης αποτυπώνουν τα επίσημα νούμερα της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αριθμός των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαρισσμούς («εις χείρας τρίτων») αυξήθηκε κατά 12,6% σε έναν χρόνο, από 1.529.627 κατασχέσεις το 2016 σε 1.721.911 το 2017. 

Τα email του τρόμου

Ο προάγγελος της κατάσχεσης για ένα μέρος των οφειλετών είναι το e-mail της εφορίας. Στην υπηρεσία του κυβερνητικού αφηγήματος το 2017 πραγματοποιήθηκαν 720.830 επικοινωνίες μέσω e-mail ή/και τηλεφώνου με φορολογούμενους για συμμόρφωση ως προς την υποχρέωση πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι κινήσεις αυτές εν μέρει μόνο οδήγησαν στη συμμόρφωση 421.090 φορολογουμένων (ποσοστό συμμόρφωσης 58,42%). Οι εισπράξεις από τους φορολογουμένους που συμμορφώθηκαν διαμορφώθηκαν σε 265.894.362 € (ποσοστό είσπραξης 43,79%). Το μεγαλύτερο μέρος από τους υπόλοιπους είτε γιατί αδυνατούσε είτε γιατί δεν είχε το χρόνο να βρει τα λεφτά βίωσε την κατάσχεση που μπλοκάρε τους λογαριασμούς του. 

Τα μικρά ψάρια 

Συνολικά 2.300.000 φορολογούμενοι χρωστάνε το πολύ 2.000 ευρώ στην εφορία κι αυτό καταδεικνύει την φοροδοτική εξάντληση της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Το σύνολο των χρεών αυτών των φορολογούμενων δεν ξεπερνά το 1,5% των περίπου 100 δισ. ευρώ οφειλών, που άφησε πίσω του το 2017. 

Την ίδια στιγμή στο απυρόβλητο έμειναν τα μεγάλα «ψάρια» δηλαδή όσοι χρωστάνε πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 87,7% των οφειλετών (3.569.975 οφειλέτες), με βασική οφειλή μικρότερη των 5 χιλ. €, διακρατούν το 2,5% (2.519,8 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18, ποσοστό 1% των οφειλετών (40.514 οφειλέτες), με βασική οφειλή μεγαλύτερη των 100 χιλ. €, διακρατούν το 89,2% (89.216,1 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18 και στις ενδιάμεσες κατηγορίες βασικής οφειλής από 5 χιλ. € έως 100 χιλ. €, ποσοστό 11,3% των οφειλετών (458.368 οφειλέτες) διακρατούν το 8,2% (8.234,1 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18.

Από τους πραγματικά μεγάλους οφειλέτες την ώρα που στραγγίζεται και εξοντώνεται φορολογικά η μεσαία τάξη εισπράττονται ψίχουλα σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης περί αναδιανομής. Στο χαρτοφυλάκιο της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, περιλαμβάνονταν 3.926 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών (με συνολικές οφειλές άνω του 1,5 εκ. €). Από ταυτές επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων και ανατέθηκαν στους ελεγκτές 811 υποθέσεις. Από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 689,8 εκ. ευρώ ενώ μέσα από τις στοχευμένες δράσεις είσπραξης (ανεξαρτήτως οφειλής) της Ε.Μ.ΕΙΣ. εισπράχθηκαν 8,3 εκατ. €.

Στην αναζήτησή τους θα συμβάλουν ενδεχομένως και τα στοιχεία για τις καταναλώσεις και τις κινήσεις των λογαριασμών που έκαναν όλοι οι φορολογούμενοι το 2017, τα οποία θα αποστείλουν σήμερα στην ΑΑΔΕ οι εμπορικές τράπεζες,  προκειμένου να προσμετρηθούν για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου στις δηλώσεις Ε1 που θα υποβληθούν εφέτος.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τερμάτισε ο Τσακαλώτος: 1.721.911 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το 2017"

ΣτΕ: Αυτεπάγγελτα η αποζημίωση σε περίπτωση περιορισμού της ακίνητης περιουσίας από το κράτος

Δικαίωμα αποζημίωσης αυτεπαγγέλτως, χωρίς προηγούμενη προσφυγή τους, έχουν οι πολίτες όταν
η Πολιτεία θεσπίζει περιορισμούς στην ακίνητη περιουσία τους που αλλοιώνουν σημαντικά τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας τους (περιορισμοί στην ανέγερση οικημάτων, ξενοδοχειακών μονάδων), αποφάνθηκε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όμως, το Α΄ Τμήμα παράπεμψε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, λόγω σπουδαιότητας το όλο ζήτημα αλλά και προκειμένου να κριθεί εάν για την καταβολή της αποζημίωσης απαιτείται η προηγούμενη υποβολή από τον ιδιοκτήτη σχετικής αίτησης ή πρέπει να γίνεται αυτόματα από το κράτος η καταβολή της αποζημίωσης.

Τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε περίπτωση δύο τουριστικών-ξενοδοχειακών εταιρειών οι οποίες είχαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του Λαγανά Ζακύνθου. Η περιοχή αυτή το 1999 με Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε σε θαλάσσιο πάρκο λόγω της ωοτοκίας της χελώνας caretta - caretta στην θαλάσσια και χερσαία αυτή περιοχή, με αποτέλεσμα να τεθούν περιορισμοί στη δόμηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αυτεπάγγελτα η αποζημίωση σε περίπτωση περιορισμού της ακίνητης περιουσίας από το κράτος"

Πάιατ: Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο

Η Ελλάδα είναι ένας βασικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και ενεργειακός κόμβος στη Νότια Ευρώπη, τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Αναλύοντας τις θέσεις του για την περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας, τη σημασία του ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές εταιρικές σχέσεις και τους τρόπους με τους οποίους οι περιφερειακοί θεσμοί συμβάλλουν στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, ο Αμερικανός πρεσβευτής έκανε ειδική αναφορά στην «ισχυρή διμερή αμυντική σχέση» Ελλάδας και ΗΠΑ και στις περιφερειακές συνεργασίες που μοιράζονται από κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι οι απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή γύρω από τη χώρα μας έχουν καταστεί πιο σύνθετες τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισής τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη δημιουργία νέων συμμαχιών και τη σύγκληση μιας ολοένα διευρυνόμενης ομάδας περιφερειακών εταίρων με αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Ενδεικτικά, υπογράμμισε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελληνικές διμερείς προσπάθειες με το Ισραήλ και την Κύπρο και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου».

«Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος του νότιου μέρους της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Πάιατ αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική της σημασία και επισήμανε πως η χώρα μας βρίσκεται στο σύμπλεγμα τριών ξεχωριστών στρατηγικών προβλημάτων και υπογράμμισε πως είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπισή τους.

Εστιάζοντας στην περιοχή των Βαλκανίων, τη χαρακτήρισε ως ιδαιίτερα εύθραστη περιοχή, στην οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή του στην υποστήριξη της Ελλάδας στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται με τους εταίρους τους στην ΕΕ για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός σύμμαχος και πυλώντας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή, και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης», είπε

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα η οποία «διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που συναντά και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και το πράττει παρά τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, χαρακτήρισε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα ελληνικής ηγεσίας σε θέματα περιφερειακής πολιτικής και ασφάλειας .

Σημειώνεται πως αποστολή της ΣΕΘΑ είναι η επιμόρφωση και η εκπαίδευση Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και υπαλλήλων των Υπουργείων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Δημοσίου ή ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό αυτοί να καταστούν ικανοί να χειρίζονται θέματα Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Επιπλέον η Σχολή λειτουργεί και ως επιστημονικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, για θέματα Αμυντικής Πολιτικής και Εθνικής Στρατηγικής. Η ΣΕΘΑ ιδρύθηκε το 1950 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το 1952 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο κτιριακό συγκρότημα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), όπου και λειτούργησε μέχρι το 1978 και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΣΑΚΕΤΑ» στη Ν. Ελβετία, μέχρι το 1984. Από το 1984 λειτουργεί στο παλαιό Διοικητήριο της ΣΣΕ, το Αβερώφειο Μέγαρο στο «Πεδίο του Άρεως» στην Αθήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάιατ: Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο"

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιταλούς και τους Έλληνες μόνους

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους συνοριακούς ελέγχους και στην κοινή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιταλούς και τους Έλληνες μόνους σε αυτό», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC News ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει πείσει ακόμα το μπλοκ να ακολουθήσει τα σχέδιά του για μια βαθύτερη πολιτική ένωση και πρόσθεσε ότι αυτές οι ιδέες δεν θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, μιλώντας για την Ε.Ε. στην μετά Brexit εποχή ο κ.Ντάισελμλουμ δήλωσε ότι τα αμφιλεγόμενα σχέδια της Γαλλίας για έναν υπουργό Οικονομικών για την Ευρωζώνη, αποτελούν πραγματικά «ένα σύμβολο βαθύτερης ολοκλήρωσης».

«Οι οικονομικές πτυχές του οράματός του για ολοκλήρωση είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από την ασφάλεια και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι οι οικονομικές προτάσεις Μακρόν δεν θίγουν «τις πραγματικές αδυναμίες της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται «τα σύνορα, η ασφάλεια και η υπερεξάρτηση από τις τράπεζες».

newreport
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιταλούς και τους Έλληνες μόνους"

Επιπλέον 180 εκατ. ευρώ δίνει η ΕΕ στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση

Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το οποίο βοηθά πρόσφυγες να νοικιάσουν κατοικία σε αστικές περιοχές, εκτός των καταυλισμών, και τους παρέχει τακτική χρηματική βοήθεια.

Από την έναρξη της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης η χώρα μας έχει λάβει βοήθεια που υπερβαίνει τα 1,5 δισεκ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μέσω διάφορων μορφών χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΕΣΤΙΑ, που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, έχει δημιουργήσει 23.000 θέσεις στέγασης. Χρηματικό βοήθημα προσφέρεται σε 41.000 ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο.

Στόχος είναι οι θέσεις στέγασης να ανέλθουν στις 27.000 έως το τέλος του έτους. Το μεγαλύτερο μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων είναι σε πόλεις και κωμοπόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά την χρηματική στήριξη, δίνεται μέσω ειδικής κάρτας η οποία επιτρέπει στους πρόσφυγες να δαπανούν χρήματα στην τοπική οικονομία για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Τα προγράμματά μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξακολουθούμε να κάνουμε πράξη την ισχυρή δέσμευσή μας για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να τους εξασφαλίσουμε μια πιο ασφαλή, κανονική και αξιοπρεπή ζωή, και να διευκολύνουμε την ένταξή τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον 180 εκατ. ευρώ δίνει η ΕΕ στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση "

Noor1:Απαγόρευση εξόδου στον Μαρινάκη και τους συνεργάτες του

Κλείνει τα σύνορα η Ειρήνη Τζίβα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και στους συνεργάτες του Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη, Ηλία Τσακίρη και Νίκο Συντυχάκη, με διάταξη που εξέδωσε για την απαγόρευση εξόδου τους από την χώρα, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε πριν λίγες ημέρες εις βάρος τους σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση του ΝΟΟR1 .

O Βαγγέλης Μαρινάκης και οι τρεις συνεργάτες του βάσει του εισαγγελικού πορίσματος κατηγορούνται για αγορά, αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης. Ταυτόχρονα ερευνάται η εγκληματική λαθρεμπορία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή ακόμη και ισοβίων δεσμών.

Η εισαγγελική διάταξη θα πρέπει πάντως να επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά στο οποίο δεν αποκλείεται να εμφανιστούν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι αυτοπροσώπως προκειμένου να αντικρούσουν τον περιοριστικό αυτό όρο. Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ η συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας θεωρεί ύποπτο φυγής τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συνεργάτες του εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να διαφύγουν από την χώρα ώστε να μην αντιμετωπίσουν την Δικαιοσύνη. Άλλωστε οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφήνουν ανοικτό γι αυτούς ακόμα και το ενδεχόμενο της προφυλάκισης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Noor1:Απαγόρευση εξόδου στον Μαρινάκη και τους συνεργάτες του"

Handelsblatt: Οι δανειστές έχουν καλούς λόγους για ελάφρυνση, αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση

Το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος βάζει σε μεγεθυντικό φακό η Handelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Κρατικού Χρέους στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ανέρχονταν σε 328,7 δις ευρώ και μέχρι τέλος του 2018 προβλέπεται να αγγίξει τα 332 δις ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο γερμανός δημοσιογράφος, κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ ή 180% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 φορές περισσότερο από όσο προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«88 προαπαιτούμενα μέχρι το καλοκαίρι»

«Χρέη αυτού του μεγέθους δεν θεωρούνται βιώσιμα» γράφει η εφημερίδα. «Εάν η Ελλάδα θέλει να βγει κάποτε από την κρίση και να σταθεί στα πόδια της χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Eurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια. Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, είναι τι πρόκειται να γίνει με την Ελλάδα, αν και αναμένονται απαντήσεις αφότου ολοκληρωθεί επιτυχώς και η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Μέχρι το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει 88 προαπαιτούμενα». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2012 έθεσαν ως προοπτική τη λήψη μέτρων για να ελαφρύνουν τους Έλληνες από το βάρος των χρεών και από τότε το διατρανώνουν συνεχώς. «Το ότι έχει μείνει μέχρι τώρα μόνο εξαγγελία οφείλεται κυρίως στον πρώην υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιβλήθηκε στο Eurogroup ότι μόνο στο τέλος του προγράμματος το 2018, κι αν είναι απαραίτητο, θα αποφασιστούν επιπλέον μέτρα για το χρέος».

Το χρέος και οι εκλογές το αργότερο το 2019

Θα μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να επιστρέψει τα χρέη της; «Για την ώρα δεν φαίνεται να έχει προβλήματα, διότι η εξόφληση ξεκινά από το 2023, αλλά το πώς θα εξελιχθεί το χρέος εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη, τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και τους όρους χρηματοδότησης του χρέους της στις αγορές» σημειώνει η εφημερίδα. «Σύμφωνα με ανάλυση βιωσιμότητας της Κομισιόν το ελληνικό χρέος μέχρι το 2060 θα πέσει στο 79,5% σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, και στο 244,1% σύμφωνα το χειρότερο. Το μεγάλο εύρος της πρόβλεψης δείχνει πόσο αβέβαιο παραμένει αν η Ελλάδα τελικά απελευθερωθεί από την παγίδα του χρέους. Είναι βέβαιο ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να γίνει» αποφαίνεται ο συντάκτης υπενθυμίζοντας ότι και πολιτικά το θέμα είναι πολύ δύσκολο.

«Σε μερικές χώρες του ευρώ, μεταξύ αυτών η Γερμανία, θα πρέπει να εγκριθεί μια ελάφρυνση χρέους από τα κοινοβούλια, όπου υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις σε νέες παραχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται σωστά επιχειρήματα υπέρ της ελάφρυνσης, που θα μπορούσε να ενισχύσει την δανειοληπτική αξιοπιστία της χώρας και να τη βοηθήσει να χρηματοδοτήσει το χρέος της πιο οικονομικά. Από την άλλη υπάρχει και η ανησυχία ότι με τη λήξη του προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατρέψει τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και να μοιράσει χρήματα, όταν η χώρα δεν θα εξαρτάται πια από δάνεια, πόσο μάλλον που ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να περάσει από εκλογές το αργότερο μέχρι το 2019».

Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Οι δανειστές έχουν καλούς λόγους για ελάφρυνση, αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση "

Ενοχή Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατηγορία που του απαγγέλθηκε μετά τον εντοπισμό 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε ως δώρο από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Ο εισαγγελέας, κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν πείστηκε ότι τα χρήματα που έλαβε ο πρώην υπουργός ήταν προεκλογική χορηγία, όπως είχε υποστηρίξει απολογούμενος ο Τάσος Μαντέλης. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι εκλογές απείχαν ενάμισυ χρόνο από την αποστολή του εμβάσματος, δεν δαπανήθηκαν για τις εκλογές, αλλά για τις σπουδές του γιου του σε ξένο πανεπιστήμιο.

"Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο" τόνισε μεταξύ άλλων ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτηρίζοντας την ενέργεια Μαντέλη ως "μη νόμιμη και ως μη ηθική".

Ο εισαγγελέας πρότεινε επίσης να κηρυχθεί ένοχος και ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού πρώην στέλεχος της Ζήμενς, Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια με αναστολή, ενώ ο Τάσος Μαντέλης σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια.Η δίκη Μαντέλη σε δεύτερο βαθμό,η οποία φθάνει προς το τέλος της διεξάγεται επί της ουςίας για δεύτερη φορά, καθώς επαναλήφθηκε από την αρχή, λόγω θανάτου δικαστικού που μετείχε στην πρώτη δίκη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχή Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας "

Μονιμοποιήσεις και προσλήψεις με άρωμα εκλογών

«Παράθυρα» μονιμοποίησης στους συμβασιούχους αλλά και προσλήψεις διά της πλαγίας με... προεκλογικό άρωμα και ταυτόχρονη επιβάρυνση του προϋπολογισμού «μοιράζει» η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως μέσον τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις διατάξεις που θεσπίστηκαν με στόχο την αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 8.166 μόνιμες θέσεις προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Η προκήρυξη προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις ίδιες θέσεις, με αποτέλεσμα να προκρίνει τους συμβασιούχους που εργάζονται ήδη στους δήμους ή αυτούς που εργάζονταν και έληξε η σύμβασή τους.

«Πέπλο προστασίας» στους συμβασιούχους παρέχει παράλληλα πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία καταργούνται επί της ουσίας οι δικλίδες ασφαλείας που έθετε το «διάταγμα Παυλόπουλου» έναντι των «μονιμοποιήσεων διά της πλαγίας». Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία αφορά τους συμβασιούχους που προσελήφθησαν από το 2016 και εντεύθεν, καταργούνται η τρίμηνη παύση μεταξύ συμβάσεων ορισμένου χρόνου καθώς και το ανώτατο όριο των 24 μηνών, ως συνολική διάρκεια απασχόλησης συμβασιούχων.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας για τις συμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του ΣτΕ ως γνήσιες συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών δεν προσμετρείται στο ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία «καλύπτει» κατ’ αρχάς τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των νοσοκομείων, αλλά ισχύει για όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Μάλιστα, η ισχύς της άρχεται αναδρομικά από 1.11.2016, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτή οι προσληφθέντες κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι σήμερα «πλησιάζουν» το ανώτατο όριο των 24 μηνών.

Η αύξηση των συμβασιούχων προκύπτει και αριθμητικά βάσει των στοιχείων της «Απογραφής» (apografi.gov.gr). Τον Δεκέμβριο του 2016, οι συμβασιούχοι εκτός ΝΠΙΔ ήταν 68.972, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 10% και έφτασε τις 75.810. Η αύξηση αυτή, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, αγγίζει το 20%.

Νέα οργανογράμματα

Η δημιουργία νέων Οργανισμών τέθηκε επί τάπητος από τους θεσμούς και είχε ως στόχο την αναδιοργάνωση του Δημοσίου και τη δημιουργία ενός πιο μικρού ευέλικτου κράτους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις από τα νέα οργανογράμματα προέκυψαν μεγαλύτερες δομές με... περισσότερες οργανικές θέσεις. Πηγές της Ν.Δ., συγκρίνοντας τα ΦΕΚ από το 2014 μέχρι το 2018, επισημαίνουν ότι εξαιρουμένων των υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, οι δομές των υπουργείων έχουν αυξηθεί κατά 16,2% συνολικά, με τα επιδόματα ευθύνης να έχουν αυξηθεί κατά 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ίδιες πηγές καταγράφουν αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 6.155.

Γενικοί γραμματείς

Οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων γενικών γραμματέων έχουν απασχολήσει πολλάκις τη Βουλή, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φωτογραφικές» προκηρύξεις.

Πηγές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 30 νέες θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων καθώς και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, γεγονός που συνιστά αύξηση 49% σε σχέση με το 2014. Οι ίδιες πηγές καταγράφουν αύξηση κατά 32% στους μετακλητούς (περίπου 600 άτομα) την επίμαχη περίοδο.

«Το κράτος αδιαμφισβήτητα μεγαλώνει εκ νέου», λέει στην «Κ» ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα διοίκησης και κράτους Λεωνίδας Χριστόπουλος. Ο ίδιος επικαλείται τα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στα οποία η μισθολογική δαπάνη για το 2017 ήταν αυξημένη κατά 620 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και σημειώνει ότι η αύξηση στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται ανορθολογικά και χωρίς σχεδιασμό.

«Υπό αυτήν την έννοια, το δημόσιο συμφέρον, εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης, το οποίο επιβάλλει την παροχή δημόσιων υπηρεσιών στον φορολογούμενο πολίτη με τον οικονομικότερο τρόπο, φαίνεται να μην εξυπηρετείται», υπογραμμίζει ο κ. Χριστόπουλος και καταλήγει: «Η ιδεοληψία της συγκεκριμένης κυβέρνησης, πως μεγαλώνοντας αλόγιστα το κράτος εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον, δεν είναι απλά παρωχημένη, αλλά θέτει και μεσοπρόθεσμα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εξόδου από την κρίση».

Αύξηση φορέων

Σημαντική αύξηση καταγράφεται την τελευταία τριετία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, και στους φορείς και στις δομές της γενικής κυβέρνησης. Οπως εξηγούν πηγές της Ν.Δ., το επίμαχο διάστημα έχουν δημιουργηθεί 21 ΔΕΚΟ - Α.Ε. - ΝΠΙΔ, 7 ΝΠΔΔ και 2 ΑΔΑ, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αύξηση των μελών Δ.Σ. κατά 20% σε σχέση με το 2014 σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί 5 δημόσιοι φορείς και 11 υπηρεσιακές δομές. Ολοι οι προαναφερθέντες φορείς και ΔΕΚΟ αθροίζουν 1.193 νέες δομές και 9.329 οργανικές θέσεις οι οποίες, μαζί με τις επί μέρους νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί στο ευρύτερο Δημόσιο, αθροίζονται στις 11.186. Το συνολικό κόστος για την τριετία από τη δημιουργία τους, κυμαίνεται σύμφωνα με την αντιπολίτευση περίπου στα 228 εκατομμύρια ευρώ.

Επικαλούμενες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την περίοδο 2015-2017 έχουν γίνει 21.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το κόστος των οποίων φτάνει στα περίπου 423 εκατομμύρια, ενώ το κόστος των μέχρι τώρα προκηρύξεων για το 2018 φτάνει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ήδη έχουν προκηρυχθεί 8.505 θέσεις.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μονιμοποιήσεις και προσλήψεις με άρωμα εκλογών"

Der Standard:Θαύμα το Πάσχα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ;

Στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν μετά και την τελευταία απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου στις φυλακές της Ανδριανουπόλεως αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Ο αρθογράφος της δεν αποκλείει να αφεθούν ελεύθεροι ξαφνικά μέχρι την επόμενη Κυριακή που συμπίπτει με το ορθόδοξο Πάσχα.

«Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το συνέστησε ανοιχτά στη Βάρνα στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο πρόεδρο» υπενθυμίζει.

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται συνέντευξη του Νικόλα Κατσίμπρα, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Είναι επικεφαλής του HALC (Hellenic American Leadership Council) στη Ν. Υόρκη και υπηρέτησε επί 9 χρόνια στο πολεμικό ναυτικό.

O Κατσίμπρας υποστηρίζει ότι πίσω από την στρατηγική όλο και μεγαλύτερων εντάσεων στο Αιγαίο βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα της γείτονος στο Αιγαίο και την Κύπρο. «Γι' αυτόν τον λόγο παρακολουθούμε κλιμάκωση των απειλών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά» λέει.

«Μερικές από τις αξιώσεις υπηρετούν εσωτερικοπολιτικούς στόχους, άλλες είναι πραγματικές απειλές της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς ανάμεσα στα δύο, κυρίως μετά την ιστορικών διαστάσεων αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας πέρυσι».

Ο Έλληνας λέκτορας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι «με την κάθε νέα πρόκληση μεγαλώνει η πιθανότητα ατυχήματος κυρίως λόγω της επιθετικής στάσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Der Standard:Θαύμα το Πάσχα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news