facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ύψιστη πρόκληση για τον Χριστιανισμό - Ο Ερντογάν χαιρέτησε υψώνοντας τα 4 δάχτυλά του μέσα στην Αγιά Σοφιά - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την μεγαλύτερη γιορτή του Xριστιανισμού για τους Ορθόδοξους και ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου για τους Καθολικούς, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε για άλλη μία φορά, χαιρετώντας με υψωμένα τα τέσσερα δάχτυλατου, κάνοντας δηλαδή τη γνωστή στους μουσουλμάνους "ραμπιά" μέσα στην Αγιά Σοφία.
Ο Ερντογάν βρέθηκε στην Αγιά Σοφία συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, με αφορμή τα εγκαίνια της πολιτιστικής έκθεσης "Μπιενάλ Γεντίτεπε". Αφού μίλησε για τον τουρκικό πολιτισμό που κατέστρεψαν οι δυτικοί και όσοι είχαν δυτικές απόψεις όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ, δεν έκρυψε ότι ήθελε η Αγιά Σοφιά να έχει παραμείνει τζαμί. Ενώ στο τέλος της ομιλίας του χαιρέτησε με "ραμπιά".

Όλα έγιναν ενώ οι Καθολικοί ολόκληρου του κόσμου γιορτάζουν το Μεγάλο Σάββατο
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε μεταξύ άλλων ότι "εμείς ήρθαμε εδώ με δυσκολία. Στις αρχές του 19ου αιώνα είχαμε ένα έδαφος 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Λέγοντας πολύχρονη τέχνη, πολιτισμό και ιστορία από μια στενή και στείρα άποψη, η Τουρκία είναι αιχμάλωτη μιας συγκεκριμένης περιόδου και ενός μοντέλου. Δυστυχώς όμως αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας" και σημείωσε:
"Είμαι συγκινημένος. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος. Πόσο μάλλον μετά από τόσους αιώνες να μιλάς κάτω από αυτή την μεγαλοπρεπή ευλογημένη στέγη, είναι πολύ δύσκολο νομίζω" συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να προσεύχονται "στη μνήμη πρώτα του πολιορκητή σουλτάνου μας, Μωάμεθ, που μας άφησε ως κληρονομιά αυτό το μνημείο και στη μνήμη όλων", φράση στο άκουσμα της οποίας οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν τις παλάμες τους, όπως στην μουσουλμανική προσευχή.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος στράφηκε κατά των Ευρωπαίων, λέγοντας "ένα μέρος των τζαμιών - ακριβώς όπως και αυτό εδώ - μετατράπηκαν σε μουσεία και δυστυχώς ένα άλλο μέρος σε αχυρώνες. Μόνο εντός των τειχών, δυστυχώς κατά την περίοδο της μονοκομματικής εξουσίας, καταστράφηκαν κάπου 300 τζαμιά".
"Ο Αλλάχ να μας ευλογεί! Εις το όνομα του θεού του Ισλάμ!" κατέληξε στην ομιλία του ο Ερντογάν, σχηματίζοντας την "ραμπία"!

Να σημειωθεί ότι τελέστηκε και μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφία, που αποτελεί Μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστική Κληρονομιάς της Unesco.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή πληροφοριών: ant1news.gr
Πηγή ΦΩΤΟ: EPA, sabah.com.tr, Reuters
Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/M. Hüseyin Bağçeci
enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ύψιστη πρόκληση για τον Χριστιανισμό - Ο Ερντογάν χαιρέτησε υψώνοντας τα 4 δάχτυλά του μέσα στην Αγιά Σοφιά - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ"

Τσιάρτας κατά Τόσκα για τον 88χρονο: Πού ζεις βρε ανεκδιήγητε αστείε

Οργή στα social media κατά του υπουργού για τα όσα είπε για τον 88χρονο - Δείτε τις αναρτήσεις


Τσιάρτας is back! «Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει χρήση όπλου απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχετικά με την υπόθεση του 88χρονου που... πήρε το νόμο στα χέρια του. 

Μια φράση που ήταν αρκετή για να ξεκινήσει ένα ατελείωτο «πάρτι» στο twitter από χρήστες, οι οποίοι σπεύδουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στον υπουργό, άλλες αιχμηρές, άλλες σαρκαστικές και άλλες χιουμοριστικές. Ένας εξ αυτών και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει στα social media, σε υψηλούς τόνους και αιχμηρή γλώσσα, την επικαιρότητα και συγκεκριμένα τις δηλώσεις του κυρίου Τόσκα. 

«Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ για να έχει ο κάθε πολίτης όπλο. Που ζεις βρε ανεκδιήγητε αστείε κ λες τέτοιες μπαρούφες ?? Που είναι η ασφάλεια που πρέπει να έχουμε ?? Άι σιχτιρ πια κάθε μέρα θα την πείτε τη μα@@@ια σας», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ενώ την ίδια ανάρτηση έκανε και στο twitter. 


tsiartas_fb


Δείτε τα επίμαχα tweets χρηστών 


toskas1
toskas2

toskas3
toskas4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιάρτας κατά Τόσκα για τον 88χρονο: Πού ζεις βρε ανεκδιήγητε αστείε"

Θεσσαλονίκη: Συνέχεια των διακοπών νερού -Αγνωστο πότε θα λυθεί το πρόβλημα

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου, πέντε ημέρες αφότου οι Θεσσαλονικείς βίωσαν την απόγνωση μένοντας χωρίς νερό.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις συμμετεχόντων σε αυτή παραμένει άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα υδροδότησης, ενώ θα συνεχιστούν και οι διακοπές νερού.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ κατά τη διάρκεια της σύσκεψεης για το τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες πέντε ημέρες, αποφασίστηκε να αναληφθούν ενέργειες, προκειμένου να ανακουφιστούν προσωρινά περιοχές που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας, από τότε που ξεκίνησε η βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, μέχρι δηλαδή, να καθαρίσει από τη «θολότητα» το νερό που έρχεται από την Αραβησσό, στα επιτρεπόμενα όρια, για να προστεθεί και αυτό στο δίκτυο της πόλης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Νοτοπούλου στο Διοικητήριο. Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία ελήφθη πέντε ημέρες αφότου προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε τους Θεσσαλονικείς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο πρόεδροε της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και δήμαρχοι του κεντρικού δήμου και του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Όπως έγινε γνωστό, τα προβλήματα στην ομαλοποίηση της υδροδότησης περιοχών της Θεσσαλονίκης θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, παρά την αποκατάσταση της βλάβης στον αγωγό που τροφοδοτεί το δίκτυο από τις πηγές της Αραβησσού, «μέχρι να πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από την Αραβησσό» και να φτάσει στα επιτρεπτά από τη νομοθεσία όρια και να διοχετευτεί στην πόλη.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα, χωρίς να μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε πότε, δηλαδή, ότι θα πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από τη Αραβησσό, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί και αυτό στην πόλη» δήλωσε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ. Κρεστενίτης.

Ο κ. Κρεστενίτης τόνισε ότι εφόσον δεν αποκατασταθεί γρήγορα η καταλληλότητα του νερού - που αφορά το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας που παρέχεται στην πόλη - έχει προγραμματιστεί να γίνουν διακοπές υδροδότησης σε περιοχές που είχαν νερό όλες αυτές τις μέρες - που θα ξεκινήσουν στις πέντε σήμερα το απόγευμα, για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο - ώστε να πάρουν νερό άλλες περιοχές.

Το νερό που έρχεται από την Αραβησσό παροχετεύεται προς στιγμή στο χείμαρρο του Δενδροποτάμου, ενώ παρακολουθείται συνεχώς από το εργαστήριο του πόσιμου νερού της ΕΥΑΘ και μόλις αυτό καθαρίσει στο επίπεδο των ορίων ασφαλείας και ποιότητας, που προβλέπει η νομοθεσία, θα δοθεί στην πόλη.

«Εφόσον βέβαια αποκατασταθεί η παροχή από την Αραβησσό, αυτό το πρόγραμμα θα ανασταλεί στην εφαρμογή του» είπε ο κ. Κρεστενίτης. «Η θολότητα συνεχώς μειώνεται, αλλά δεν έχει φτάσει στα επιτρεπόμενα όρια να χαρακτηριστεί πόσιμο νερό και να δοθεί στην πόλη» πρόσθεσε ο κ. Κρεστενίτης.

Εξερχόμενοι από τη σύσκεψη η υφυπουργός Μ. Κόλλια - Τσαρουχά και οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι δεν είναι στην παρούσα στιγμή η ώρα αναζήτησης των ευθυνών και προέχει η επίλυση του προβλήματος, ωστόσο κάποιοι δήμαρχοι άφησαν αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσης από την ΕΥΑΘ.

Ανακοίνωση της ΕΥΑΘ για την ανακούφιση περιοχών με μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας

Πριν από λίγο εκδόθηκε από την ΕΥΑΘ, ανακοίνωση σχετικά με τη νεότερη διαχείριση στην παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα, η οποία θα ανακουφίσει περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι :

«Από τις 5 μ.μ. και για ένα 24ωρο θα διακοπεί η υδροδότηση στις περιοχές Ωραιόκαστρο - Γαλήνη - Παλαιόκαστρο, στον Εύοσμο, στο Κορδελιό, την Ευκαρπία, τα Πεύκα και σε τμήμα της Πολίχνης και των Μετεώρων, όπως και στη Χαλάστρα και στο Ανατολικό. Από αυτήν τη διαχείριση θα εξασφαλίσουν παροχή οι Συκιές, η Τούμπα, η Χαριλάου, οι υψηλές περιοχές του 'Αη Γιάννη, η Πυλαία, το Πανόραμα και η Καλαμαριά».

«Παράλληλα, συνεχίζεται η έκπλυση του αγωγού της Αραβησσού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η παράμετρος της θολότητας, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συνέχεια των διακοπών νερού -Αγνωστο πότε θα λυθεί το πρόβλημα"

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία μας πάνω στα Ιμια - Άμεση απάντηση από την Αθήνα

Σε επιθετικό τόνο απάντησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονήσιδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000». Συγκεκριμένα, ο Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για εκμετάλλευση από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Ιμίων, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.

Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου. Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.

Σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμεταλλεύσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ'αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».



kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία μας πάνω στα Ιμια - Άμεση απάντηση από την Αθήνα"

Κακλαμάνης: Το ΚΑΣ πρέπει να έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα -Στον δήμο Αθηναίων μας είχε κοστίσει 700.000 ευρώ

H άρνηση του ΚΑΣ να χορηγήσει άδεια γυρισμάτων στο BBC και στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ στο Σούνιο, για τη μίνι σειρά «The Little Drummer Girl» συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90,1, ζήτησε να σταματήσει το αρχαιολογικό συμβούλιο να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα σε τέτοια αιτήματα και ο ρόλος του να περιοριστεί αυστηρά μόνο σε γνωμοδοτικό χαρακτήρα

«Κατά την άποψή μου το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει αυστηρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό. Η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει την εκάστοτε κυβέρνηση και τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία».

Μάλιστα ο κύριος Κακλαμάνης ανέφερε δύο περιστατικά επί δημαρχίας του στο δήμο της Αθήνας όπου παραλίγο να μην γίνουν τα εγκαίνια στο μουσείο της Ακρόπολης αλλά και να χαθούν πολλά κονδύλια εξαιτίας της κωλυσιεργίας του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου.

«Θυμάμαι προπαραμονή των εγκαινίων του μουσείου της Ακρόπολης υπήρχε μόνο ως εκκρεμότητα να μπουν οι πλάκες στα πεζοδρόμια στο πίσω μέρος του μουσείου. Παραλίγο να μην γίνουν τα εγκαίνια γιατί σκάβοντας για να τοποθετηθούν οι πλάκες σε βάθος 20 εκατοστών βρέθηκε κάτι που κατά την γνώμη των αρχαιολόγων έπρεπε να εξεταστεί. Εαν εξεταζόταν πεζοδρόμια δεν θα είχαν φτιαχτεί και τα εγκαίνια δεν θα είχαν γίνει».

Για τη δεύτερη περίπτωση ο κύριος Κακλαμάνης ανέφερε ότι το έργο καθυστέρησε δυόμιση χρόνια και ο Δήμος της Αθήνας αναγκάστηκε να πληρώσει 700.000 ευρώ

«Το δεύτερο που ήταν και το σημαντικότερο είναι η νέα πινακοθήκη του Δήμου της Αθήνας που είναι στο Μεταξουργείο σε κτίριο που μας είχε χαρίσει μεγάλος ευεργέτης της περιοχής. Εκεί με εποπτεία του ΚΑΣ ξεκινώντας την αναπαλαίωση του μουσείου απέξω αλλά και μέσα βρέθηκαν κάποια αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εξαρχής ο Δήμος της Αθήνας είπε στην αρχαιολογική υπηρεσία και στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ότι ήθελε να τα προστατεύσει και να τα καλύψει με τζάμι έτσι ώστε ο επισκέπτης να βλέπει τα αρχαία.

Για να μας δώσει το ΚΑΣ την έγκριση πέρασαν δυόμιση χρόνια. Κινδυνεύαμε να χάσουμε το έργο γιατί ήταν συγχρηματοδοτούμενο από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και επειδή ο έλεγχος με το σκουπάκι που κάνουν οι αρχαιολόγοι πληρώνεται, ο Δήμος της Αθήνας πλήρωσε 700.000 ευρώ για τα δυόμιση χρόνια. Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προστατεύεται, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα οποιοδήποτε κανάλι. Είναι το BBC και αυτό σημαίνει αν μη τι άλλο ότι θα γίνει σοβαρή δουλειά».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακλαμάνης: Το ΚΑΣ πρέπει να έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα -Στον δήμο Αθηναίων μας είχε κοστίσει 700.000 ευρώ"

Κονιόρδου: Ατυχής γνωμοδότηση η αρνητική απόφαση του ΚΑΣ

Ατυχή γνωμοδότηση, χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου, την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ για την χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για τα γυρίσματα σειράς του BBC.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ημερίδα του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, η υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα, λέγοντας ότι η εταιρεία παραγωγής επανήλθε με καινούργια πρόταση η οποία θα συζητηθεί τη Μ. Τρίτη στο ΚΑΣ, για να λυθεί το ζήτημα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες, να εναρμονιστούμε με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει film friedly για τον κινηματογράφο», είπε η κ. Κονιόρδου.

Ειδικότερα για το θέμα της προσέλκυσης διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο για το cash rebate ο οποίος, όπως είπε, θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση αυτή. Από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού είπε η κ. Κονιόρδου, εργαζόμαστε εντατικά στο πλαίσιο ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση αδειοδοτήσεων, τελών χρήσης και κινηματογράφησης και την εναρμόνισή τους με τις καλές πρακτικές των άλλων χωρών. Μετά το Πάσχα το Υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει ολοκληρωμένο το πλήρες σχέδιο σε σχέση με τα παραπάνω.

Το θεσμικό πλαίσιο για τον κινηματογράφο

Η κ. Κονιόρδου αναφέρθηκε και γενικότερα στις ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και στις συνέργειες και συνεργασίες που πραγματοποιούνται για την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τον ελληνικό κινηματογράφο, το οποίο θα αντιστοιχεί με την άνθιση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1 εκ. ευρώ που ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). «Με τον τρόπο αυτό κινηθήκαμε προς την υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για αναπλήρωση πόρων, οι οποίοι μειώθηκαν μετά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου επί των εισιτηρίων των κινηματογραφικών αιθουσών» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Η οικονομική αυτή ενίσχυση θα επιτρέψει αφενός στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να προχωρήσει δυναμικά στην επιτάχυνση της χρηματοδότησης σχεδίων κινηματογραφικών έργων, τα οποία είχαν συσσωρευτεί στο παρελθόν και αφετέρου «είχε ως σκοπό να συνδράμει την ανάπτυξη των σημαντικών δράσεων του Hellenic Film Commission στις διεθνείς αγορές – δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την προβολή της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα» .

Μίλησε επίσης για τη χρηματοδότηση του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου της Ολυμπίας και της 17ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας- Camera Zizanio, με 100.000€.

Μεταξύ άλλων, τέλος, ανακοίνωσε την παραγωγή δύο ταινιών μικρού μήκους από κρατούμενους του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Με την παραγωγή αυτή ολοκληρώνεται μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων στο ανδρικό και γυναικείο τμήμα του Καταστήματος Κράτησης, που οργανώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στόχος της δράσης υπήρξε -πέρα από την ψυχαγωγία και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κρατουμένων- η δημιουργική απασχόλησή τους, ώστε κάποιοι εξ΄ αυτών να αναδείξουν τις ικανότητές τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και στο στάδιο της κοινωνικής τους επανένταξης να έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν επαγγελματική ενασχόληση στην αγορά της εικόνας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε 3 Ιουλίου 2017».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κονιόρδου: Ατυχής γνωμοδότηση η αρνητική απόφαση του ΚΑΣ"

Μόνο σήμερα 125 πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπου έφτασαν 125 άτομα μόνο το πρωί του Σαββάτου.

Πιο συγκεκριμένα 63 άτομα μεταφέρθηκαν στη Λέσβο και 62 στη Σάμο.

Σκάφος της Frontex, που ήταν σε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018» εντόπισε λέμβο με 63 άτομα στη θαλάσσια περιοχή Μυτιλήνης, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Συνελήφθη ο 26χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου, ενώ έπειτα από την ασφαλή περισυλλογή τους οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μυτιλήνης.

Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σκάφος της Frontex εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια Καρλοβασίου λέμβο με 62 πρόσφυγες. Επειτα από τη διάσωσή τους, οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο σήμερα 125 πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου"

Μετά από 5 ημέρες που είπαν το νερό... νεράκι στη Θεσσαλονίκη, η Νοτοπούλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη

Μετά από πέντε ημέρες που ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη είπε το νερό... νεράκι, μετά τα προβλήματα υδροδότησης που προέκυψαν, η προϊσταμένη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει η προϊσταμένη του γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, εκπρόσωπος του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, τεχνικοί της εταιρείας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Πυλαίας Χορτιάτη - Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας και Παύλου Μελά, Δ. Δεμουρτζίδης, Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαδικασίες καθαρισμού του νερού της Αραβησσού στο αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου λόγω υψηλής θολότητας.

Βγάζουν θολό νερό οι βρύσες

Εντωμεταξύ, αρκετές της περιοχές της Θεσσαλονίκης παραμένουν χωρίς νερό, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στην υδροδότηση, παρότι αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό που υδροδοτεί την πόλη από την Αραβησσό.

Η βλάβη στον αγωγό αποκαταστάθηκε χτες το μεσημέρι και τα συνεργεία της ΕΥΑΘ πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ελέγχου και να υδροδοτήσουν τα νοικοκυριά της πόλης.Η τροφοδοσία του αντλιοστασίου γίνεται ομαλά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών στον κεντρικό αγωγό, ωστόσο ο υγιεινολογικός έλεγχος και ο καθαρισμός του νερού επιβάλλεται να συνεχιστούν μέχρι να εξασφαλιστούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο όρια, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό που τροφοδοτεί το δίκτυο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος είναι απολύτως ασφαλές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε διάφορα σημεία του Πολεοδομικού, ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά από 5 ημέρες που είπαν το νερό... νεράκι στη Θεσσαλονίκη, η Νοτοπούλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη"

ΑΑΔΕ σε τράπεζες: Στείλτε τις συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών για το αφορολόγητο

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε την απόφαση για τον τρόπο που οι τράπεζες θα αποστέλλουν τις συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (όπως κάρτες και web banking) που θα κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των φορολογουμένων φυσικών προσώπων για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αλλά και για να χρησιμοποιηθούν από την Αρχή στις φορολοταρίες

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από φέτος και συγκεκριμένα το φορολογικό έτος 2017, προκειμένου να διατηρηθεί η προβλεπόμενη μείωση φόρου κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων που πραγματοποιούν συναλλαγές για την απόκτηση αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, συγκεντρώνει τα στοιχεία των συναλλαγών αυτών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η συγκέντρωση των συναλλαγών, εξυπηρετεί πρόσθετα και τις ανάγκες εφαρμογής από την Α.Α.Δ.Ε. για τις Δημοσίες Κληρώσεις.

Οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών, θα πρέπει να αποστέλλουν στη Δ.ΗΛΕ.Δ. τα στοιχεία των συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, μέχρι την 20η του εκάστοτε επόμενου μήνα ή, σε περίπτωση που η 20η συμπίπτει με αργία, μέχρι την επόμενη εργάσιμη.

Η αποστολή των στοιχείων γίνεται από τους Παρόχους μέσω ασφαλούς σύνδεσης σε εξυπηρετητή της Γ.Γ.Π.Σ. (secure ftp). Εκ των Παροχών, ειδικά τα Πιστωτικά Ιδρύματα, επικοινωνούν με τη Δ.ΗΛΕ.Δ. διά της εταιρείας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.), η οποία λειτουργεί ως τεχνική υποδομή παραλαβής των σχετικών αρχείων και προώθησης της πληροφόρησης στην Α.Α.Δ.Ε. προς επεξεργασία. Η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει στη Δ.ΗΛΕ.Δ. τα στοιχεία των συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, μέχρι την 20η του εκάστοτε επόμενου μήνα ή, σε περίπτωση που η 20η συμπίπτει με αργία, μέχρι την επόμενη εργάσιμη. Ειδικά για τις συναλλαγές του φορολογικού έτους 2017, οι Πάροχοι υποχρεούνται επιπλέον να αποστείλουν άπαξ, τα στοιχεία των συναλλαγών για το έτος 2017, συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ., μέχρι τις 2 Απριλίου 2018.

Οι Πάροχοι αποστέλλουν, μέσω αρχείου, συγκεντρωτικά στοιχεία συναλλαγών ανά ΑΦΜ, εξαιρουμένων των ΑΦΜ νομικών προσώπων, για τα είδη συναλλαγών. Όλα τα ποσά των συναλλαγών πρέπει να είναι σε ευρώ. Εξαιρούνται οι συναλλαγές που αφορούν πληρωμές προς την Κεντρική Κυβέρνηση (Υπουργεία, Φορολογική Διοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία), ενοίκια. Ειδικά οι αγορές οχημάτων εμφανίζονται στα συγκεντρωτικά αρχεία διακριτά, προκειμένου να εξαιρούνται μόνο για τις ανάγκες διατήρησης της προβλεπόμενης μείωσης φόρου κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η διαχείριση των δεδομένων των συναλλαγών καθώς και των ενδεχόμενων διορθώσεων γίνεται με ενέργειες του εκάστοτε Παρόχου.

Ο Πάροχος συγκεντρώνει τα μηνιαία στοιχεία εκκαθαρισμένων συναλλαγών καρτών, εφαρμόζοντας τα ακόλουθα κριτήρια:

- Συναλλαγές με βάση την ημερομηνία πραγματοποίησής τους.

- Συναλλαγές που αφορούν πληρωμές για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, των ακόλουθων κατηγοριών:

- Συναλλαγές Χρεώσεων δηλαδή συναλλαγές κάθε είδους πληρωμών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών με τη χρήση κάρτας.

- Συναλλαγές Πιστώσεων και συγκεκριμένα συναλλαγές κάθε είδους επιστροφών (μερικώς ή ολικώς). Εξαιρούνται συναλλαγές όπως, πληρωμή κάρτας από τον κάτοχο της κάρτας, money transfer μέσω κάρτας ή και χρεώσεις για μεταφορά χρημάτων, αναλήψεις μετρητών, original credits κ.λπ.

- Συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επεξεργασία είναι οι ακόλουθες:

Οι συναλλαγές με πρόσθετες κάρτες (add-on) πρέπει να αναφέρονται ξεχωριστά. Στην περίπτωση που ο κάτοχος της κύριας κάρτας και ο κάτοχος της πρόσθετης κάρτας έχουν καταχωρημένο ίδιο ΑΦΜ, οι συναλλαγές και των δύο καρτών θα αποστέλλονται στο συγκεκριμένο ΑΦΜ. Οι συναλλαγές δόσεων θα περιλαμβάνονται στο αρχείο με την εκάστοτε εκκαθαρισμένη δόση. Σε αυτήν την περίπτωση η ημερομηνία εκκαθάρισης θα ταυτίζεται με την ημερομηνία συναλλαγής. Οι συναλλαγές στις οποίες πραγματοποιείται εξαργύρωση πόντων θα περιλαμβάνονται στο αρχείο με το μετά την έκπτωση της οικονομικής συναλλαγής ποσό.

Από αύριο η Δ.ΗΛΕ.Δ. θα αποστείλει σε όλους τους παρόχους ακριβείς και αναλυτικές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που αφορούν στην απαιτούμενη δομή, ονοματολογία και τύπο των σχετικών αρχείων, τις απαιτήσεις κωδικοποίησης και λοιπές απαιτούμενες για τη δημιουργία και τη διακίνηση των συγκεντρωτικών εγγραφών πληροφορίες. Η Δ.ΗΛΕ.Δ. παραλαμβάνει τις συγκεντρωτικές εγγραφές που αποστέλλονται από τους παρόχους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα και τις καταχωρεί στο Πληροφοριακό της Σύστημα. Ακολουθούν έλεγχοι, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές και, σε περίπτωση προβλήματος, η Δ.ΗΛΕ.Δ. επικοινωνεί με τον Πάροχο ή τη ΔΙΑΣ κατά περίπτωση για τη διερεύνηση και επίλυσή του και ενημερώνει σχετικά το Πληροφοριακό της Σύστημα.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ σε τράπεζες: Στείλτε τις συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών για το αφορολόγητο"

Χανιά: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής στο κολυμβητήριο -Ηταν γεμάτο παιδιά [εικόνες]

Μεγάλες ζημιές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός, σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας στα Χανιά, όταν τμήμα της οροφής στα αποδυτήρια των κοριτσιών κατέρρευσε.

Εκείνη την ώρα ευτυχώς δεν περνούσε κάποιο παιδί από κάτω, παρότι οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου ήταν γεμάτες λόγω προπονήσεων.

Άνθρωποι της διοίκησης του ΕΑΚ βρέθηκαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή ενώ από σήμερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.Φυσικά το σημερινό συμβάν δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία αφού οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου είναι υπό κατάρρευση εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Κοινό μυστικό αποτελεί πως μέσα στις δεκαετίες ελάχιστα έχουν γίνει στο κομμάτι της συντήρησης καθώς το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και ο τρόπος λειτουργία του έχουν φτάσει το κολυμβητήριο σε εγκατάλειψη.

Πάντως, από τη νυν διοίκηση έχει ξεκινήσει μία σειρά από παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από τον μηχανολογικό εξοπλισμό στο υπόγειο, επεκτάθηκαν στο κτήριο 1 και αμέσως μετά θα προχωρούσαν στο σημείο αυτό που σημειώθηκε η ζημιά, κάτι που τώρα θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος.






zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής στο κολυμβητήριο -Ηταν γεμάτο παιδιά [εικόνες]"

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που εξαπατούσε διαδικτυακά πολίτες

Στη σύλληψη 50χρονου αστυνομικού και ενός 43χρονου που εξαπατούσαν πολίτες σε αγοροπωλησίες αυτοκινήτων μέσω του διαδικτύου προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προανάκριση οι δύο συλληφθέντες άνηκαν σε κύκλωμα που τηλεφωνούσε σε άτομα που είχαν καταχωρήσει αγγελίες πώλησης οχημάτων σε διαδικτυακό ιστότοπο, εμφανιζόμενοι ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Στη συνέχεια έστελναν μέσω e-mail πλαστά αποδεικτικά τραπεζικών εμβασμάτων κατάθεσης του αντιτίμου για την αγορά του οχήματος. Aφού το παραλάμβαναν, το διέθεταν προς πώληση στον ίδιο ιστότοπο, κάνοντας χρήση ψευδών στοιχείων πωλητή και τιμή πώλησης αρκετά χαμηλότερη της τρέχουσας αξίας.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που εξαπατούσε διαδικτυακά πολίτες"

Εφιάλτης οι τσούχτρες στον Πατραϊκό -Επιστήμονες: Να απαγορευτεί η κολύμβηση αν εμφανιστούν ξανά

Οι επιστήμονες δεν έχουν επαρκή δεδομένα για τα αίτια της εμφάνισης μεδουσών στον Κορινθιακό και προτείνουν απαγόρευση κολύμβησης εφόσον επανεμφανιστούν.

Από την άλλη, η κυβέρνηση «απαντά» στο πρόβλημα με πλωτά δίχτυα.Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «Προστασία Κολυμβητικών Περιοχών από πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος των ακτών Λουτρακίου, Σχίνου και Λίμνης Βουλιαγμένης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018.

Ετσι με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ τοποθετηθεί πλωτό δίχτυ για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τις χιλιάδες τσούχτρες στον Κορινθιακό.

Αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού για τις εταιρίες που θα ενδιαφερθούν να προμηθεύσουν τους παραθαλάσσιους δήμους με τα ειδικά δίχτυα, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η τοποθέτησή τους.

Αγνοια για τα αίτια του φαινομένου δηλώνουν επιστήμονες

Ωστόσο, σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα στην Πάτρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι εισηγητές επιστήμονες, αναφέρθηκαν στην έλλειψη επαρκών δεδομένων, από τη μελέτη των οποίων μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι προσκεκλημένοι επιστήμονες δεν κατάφεραν να διαφωτίσουν σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ούτε για την μελλοντική διάρκειά του και την πιθανή επανεμφάνισή τους.

«Δεν έχουμε σαφή εικόνα ούτε για το πότε ξεκίνησε το πρόβλημα ούτε πόσο θα κρατήσει» ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κων/νος Κουτσικόπουλος.

Ζήτησε, μάλιστα, να τοποθετηθούν και απαγορευτικές πινακίδες για την κολύμβηση σε περιοχές, όπου πρόκειται να επανεμφανιστούν και φέτος, για να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή από πιθανά τσιμπήματα και τραυματισμούς.



Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εξήγησε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η μακροπρόθεσμη λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με λεπτομερή αποτύπωση της υδρογραφικής κατάστασης στον Κορινθιακό, αλλά και με εξακρίβωση της κατάστασης του πελαγικού τροφικού πλέγματος στο οικοσύστημα του Κορινθιακού. Ταυτόχρονα επεσήμανε, ότι το φαινόμενο των μεδουσών εκδηλώνεται στον Κορινθιακό κόλπο και μεταφέρεται στον Πατραϊκό.

Από τη πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, παρέπεμψε στη διεθνή εμπειρία και τόνισε μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται μία δομή που θα παράγει γνώση για την έρευνα και τη διαχείριση του φαινομένου, η οποία θα είναι χρήσιμη και για το μέλλον.

Η Παρασκευή Καραχλέ, ερευνήτρια Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων εκ μέρους του ΕΛΚΕΘΕ, παρέθεσε τα αποτελέσματα μελέτης για τη μέση αλιεία, σημειώνοντας ότι από αυτά δεν επιβεβαιώνονται συνθήκες υπεραλίευσης στον Κορινθιακό, αλλά πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα και καταγραφές για την παράκτια και την ερασιτεχνική αλιεία.

Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξιος Ράμφος, επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρατήρησε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων για τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών και εκτίμησε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αξιόπιστη ενημέρωση, με στόχο την προστασία των πολιτών.

Καλωσορίζοντας ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τους συμμετέχοντες στην ημερίδα τόνισε ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας, να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπου κριθεί ότι απαιτείται, διότι είναι ευθύνη όλων μας να διαμορφώσουμε από κοινού το διαχειριστικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Κορινθιακού κόλπου».

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιάλτης οι τσούχτρες στον Πατραϊκό -Επιστήμονες: Να απαγορευτεί η κολύμβηση αν εμφανιστούν ξανά "

Η Τουρκία έχει αρχίσει να στέλνει drones πάνω από το Αιγαίο

Στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δικής της κατασκευής έχει αρχίσει να στέλνει σε αποστολές πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα η Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Πρόκειται για το drone Anka, που πρωτίστως έχει κατασκοπευτικές δυνατότητες. Είχε αρχικά δοθεί στον στρατό ξηράς όμως πλέον έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι η πρώτη φορά που η δράση των τουρκικών drones στη Μεσόγειο και το Αιγαίο γίνεται γνωστή, και μάλιστα ανακοινώνεται.

Το Anka έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί επί σχεδόν 24 ώρες προτού χρειαστεί ανεφοδιασμό.

Ορισμένα ακραία και εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα μετέδωσαν ότι η «έξοδος» των Anka στο Αιγαίο συνιστά μήνυμα προς την Ελλάδα.

Το εν λόγω μοντέλο χρησιμοποιήθηκε και κατά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία έχει αρχίσει να στέλνει drones πάνω από το Αιγαίο"

Ερντογάν απειλεί Μακρόν: Μη ζητήσετε βοήθεια όταν γεμίσει τρομοκράτες η Γαλλία

Eπίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ότι θα στηρίξει συριακές αντάρτικες δυνάμεις των οποίων ηγούνται οι κουρδικές πολιτοφυλακές.
Απορρίπτοντας τη γαλλική πρόταση για διαμεσολάβηση στη βόρεια Συρία ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε έκπληκτος με τη στάση της Γαλλίας την οποία χαρακτήρισε εντελώς εσφαλμένη και προειδοποίησε το Παρίσι «να μη ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» λόγω της πολιτικής της.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. «Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε.«Όσοι υποδέχθηκαν χθες με τιμές τους εκπρόσωπους τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εχθρική κίνηση κατά της Τουρκίας. Η ίδια τρομοκρατική ομάδα σήμερα το πρωί επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας μας. Έχουμε 6 μάρτυρες, μέλη δυνάμεων ασφαλείας και 4 στρατιώτες και 3 μέλη δυνάμεων ασφαλείας τραυματίες. Σε περίπτωση που είναι πραγματική η πρόταση της Γαλλίας περί διαμεσολάβησης, αυτή η δήλωση ξεπερνά τα όρια και το ανάστημα, του ατόμου που την προβάλλει. Ποιος σου ανέθεσε ένα τέτοιο καθήκον; Εμείς δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές. Από πότε η Τουρκία επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις;»
Στο ίδιο ύφος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου απέρριψε τη γαλλική διαμεσολάβηση ως «απαράδεκτη», υπογραμμίζοντας ότι «το μέγιστο επίπεδο κάλυψης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δείχνει ότι η Γαλλία έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις»
Νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ έστρεψε τα πυρά του στο Παρίσι τονίζοντας ότι η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (...) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας», διεμήνυσε ο Μποζντάγ με ανάρτησή του στο Twitter. «Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα», σημείωσε.
Αλλά και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της αραβοκουρδικής αυτής δύναμης στη Συρία, εκπρόσωποι της οποίας έγιναν χθες δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός διαλόγου, επαφών ή μιας μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μετά την χθεσινή πρόσκληση του Παρισιού σε έναν διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Η Τουρκία θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η αραβική συνιστώσα των δυνάμεων αυτών αποτελεί μόνον βιτρίνα που έχει στόχο να προσδώσει μια κάποια νομιμότητα σε μια δύναμη στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, οι οποίες συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να λάβουν μια σαφή στάση κατά της τρομοκρατίας αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση «τρομοκρατικών δομών».
Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο Μακρόν δεσμεύτηκε να αποστείλει στρατιώτες στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τις SDF.
Μιλώντας στο Reuters μετά την συνάντηση με τον Μακρόν, ο Χάλεντ Εϊσά, μέλος του PYD που εκπροσωπεί την περιοχή της βόρειας Συρίας στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.
«Οι χώρες που θεωρούμε φιλικές και συμμαχικές μας θα πρέπει να πάρουν μια σαφή στάση κατά όλων των ειδών της τρομοκρατίας, αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση τρομοκρατικών δομών», σημείωσε επίσης ο Καλίν, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, και υπογράμμισε ότι «τα διάφορα και ποικίλα ονόματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική ταυτότητα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».
Το Παρίσι διαψεύδει τα περί στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία
Ωστόσο στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε η προεδρία.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν απειλεί Μακρόν: Μη ζητήσετε βοήθεια όταν γεμίσει τρομοκράτες η Γαλλία"

Φλέβα αφορολόγητου «χρυσού» ανακάλυψε η ΑΑΔΕ σε... περίπτερο!

Ξεπερνά τα 2,2 εκατ. ευρώ η απόκρυψη φορολογητέας ύλης που εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε περίπτερο στην ευρύτερη περιοχή της Αρτας.

Η περίπτωση αυτή ξεχωρίζει στη λίστα των παραβατών που ανακοίνωσε σήμερα η ΑΑΔΕ και εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους της Υπηρεσίας Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της υποδιεύθυνσης Πατρών - Ιωαννίνων.

Αναλυτικά, τα περιστατικά που εντοπίστηκαν από 17/03 έως 19/03 έχουν ως εξής:

1) ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Σε περίπτερο στην περιοχή της Άρτας στις χρήσεις 2012 έως 2017 από τον έλεγχο διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (μη εκδόσεις) ύψους: 2.254.422,88 ευρώ. (Κλειστή αποθήκη)

Αναλυτικά:
Χρήση 2012:358.003,17 ευρώ
Χρήση 2013:570.331,72 ευρώ
Χρήση 2014:558.078,17 ευρώ
Χρήση 2015:451.648,74 ευρώ
Χρήση 2016:172.211,19 ευρώ
Χρήση 2017:144.149,89 ευρώ

2) ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε φροντιστήριο στην πόλη της Πρέβεζας διαπιστώθηκαν 15 μη εκδόσεις και 54 ανακριβείς εκδόσεις φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 1.925,00 ευρώ, επιβλήθηκε πρόστιμο του άρθρου 54 Ν. 4173/2013 και ειδική χρηματική κύρωση άρθρο 13Α Ν. 2523/1997.

3) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Σε τουριστικό γραφείο στα Γιάννενα διαπιστώθηκαν 59 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 1.121,00 ευρώ -48ωρη αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13Α Ν. 2523/1997.

ΥΕΔΔΕ ΠΑΤΡΑΣ – ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

4) ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΉΤΩΝ

Σε εταιρεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Αμαλιάδα, διαπιστώθηκε η ανακριβής έκδοση 2 φορολογικών στοιχείων αξίας 3.385,60 ΕΥΡΩ, 48ωρη αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13Α Ν.2523/1997. Κατασχέθηκαν ανεπίσημα στοιχεία.

5) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Σε επιχείρηση στην πόλη του Αγρινίου με αντικείμενο εργασιών αγροτικά εφόδια κατασχέθηκε παραποιημένη ταμειακή μηχανή

ΥΕΔΔΕ ΠΑΤΡΑΣ

6) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΚΡΑΠ

Στο χρονικό διάστημα από 01/01/2018 έως 20/03/2018, διενεργήθηκε έλεγχος σε 12 επιχειρήσεις με αντικείμενο εργασιών σκραπ σχετικά με την απόδοση τελών χαρτοσήμου όπου: οι 11 επιχειρήσεις υπέβαλλαν δηλώσεις με ποσά για καταβολή 171.640,91 ευρώ, μία επιχείρηση δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και καταλογίσθηκε παράβαση των διατάξεων του άρθρου 14 Ν.4174/2013.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλέβα αφορολόγητου «χρυσού» ανακάλυψε η ΑΑΔΕ σε... περίπτερο!"

Αγωγή κατά του Κατσίκη καταθέτει ο Αμυράς

Κατάθεση αγωγής σε βάρος του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, καταθέτει ο Γιώργος Αμυράς.

Αφορμή στάθηκε, όπως αναφέρει ο βουλευτής του Ποταμιού, η συκοφαντική επίθεση που του έκανε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Κατσίκης σχετικά με την υπόθεση κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Ανδριανούπολης.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επιχειρώντας να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» με την αρχική του δήλωση, επιτέθηκε στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «μονταζιέρα» αλλά και στον Γιώργο Αμυρά, ισχυριζόμενος ότι είναι υπόδικος για παλιότερη υπόθεση μεταξύ τους.

Ο βουλευτής του Ποταμιού διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκκρεμεί οποιαδήποτε ποινική κατηγορία εναντίον του.

Ο Γιώργος Αμυράς αναφέρει πως «μετά την απρόκλητη συκοφαντική επίθεση που δέχθηκα χθες από τον βουλευτή κ. Κώστα Κατσίκη, στο Εθνικό Κοινοβούλιο δηλώνω, ότι ήδη έχω δώσει εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο μου να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, με πρώτη την κατάθεση αγωγής».

«Εάν ο κ. Κατσίκης ψάχνει για υπόδικους, τότε ψάχνει σε λάθος πρόσωπα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν εκκρεμεί οποιαδήποτε ποινική κατηγορία εναντίον μου ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως ψευδώς ισχυρίσθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Κατσίκης θα έχει σύντομα την ευκαιρία να αναπτύξει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του» προσθέτει.

«Επίσης δηλώνω ότι το χρηματικό ποσό που θα διεκδικήσω θα το διαθέσω εξ ολοκλήρου για τη νομική και οικονομική στήριξη των οικογενειών των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στην Αδριανούπολη» καταλήγει ο Γιώργος Αμυράς.

Θεοδωράκης: Το δικαστήριο δεν είναι πάνελ για να πει «καταλάβατε λάθος»

Σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε δριμεία κριτική στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη:

«Στην αρχή πρότεινε να ανταλλάξουμε τους 8 Τούρκους με τους 2 Έλληνες! Και όταν όλοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του αυτός για αντιπερισπασμό προσπάθησε να σπιλώσει τον Γιώργο Αμυρά. Για τα ψέμματα του θα δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη. Και εκεί δεν είναι πάνελ για να πει "καταλάβατε λάθος"».



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή κατά του Κατσίκη καταθέτει ο Αμυράς"

Τόσκας για τον 88χρονο: Εδώ δεν είναι Φαρ Ουέστ

«Δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει και να κάνει χρήση όπλου απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας το περιστατικό με τον 88χρονο που πυροβόλησε κατά των δύο ληστών που εισέβαλαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

«Μακάρι να μπορούσαμε να εξαλείψουμε τις εγκληματικές πράξεις, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν πρέπει να δούμε σκηνές που ακόμη και στην αμερικανική κοινωνία καταδικάζονται» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.

«Σε ότι αφορά την καλύτερη αστυνόμευση, από την 1η Μαρτίου που εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο στο κέντρο της Αθήνας με τις πεζές περιπολίες από 200 περίπου αστυνομικούς, έχουν γίνει 2715 έλεγχοι σε οχήματα, 4000 περίπου έλεγχοι σε πολίτες, 760 προσαγωγές και 115 συλλήψεις. Έχουν αποδώσει τα μέτρα της πέζης αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας και σκεφτόμαστε να το επεκτείνουμε» τόνισε μιλώντας στον Real Fm.

Ερωτηθείς για τη βία στα γήπεδα και την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο επεσήμανε:

«Δεν μπορεί οι ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίοι έχουν κέρδος από τη δραστηριότητα αυτή, να χαϊδεύουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που υπηρετούν τα συμφέροντα της ομάδας. Δεν μπορεί να κρύβουν από πριν διάφορα πράγματα στο γήπεδο, δεν μπορεί να κάνουν πράξεις παράνομες. Δεν μπορούν να αφήνουν περιθώρια στη βία».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας για τον 88χρονο: Εδώ δεν είναι Φαρ Ουέστ"

Πάιατ: Η Ελλάδα θα βιώσει μία περίοδο αναταράξεων στη σχέση με την Τουρκία

Ανησυχίες για τις κινήσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο διάστημα εξέφρασε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ εκτίμησε πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες θα διανύσουν μία περίοδο «αναταράξεων» στις σχέσεις τους με την Άγκυρα τους επόμενους μήνες, καθώς ο κ. Ερντογάν επιδιώκει την επανεκλογή του στις κάλπες του 2019, αν και απέδωσε μεγάλο μέρος της τουρκικής ρητορικής σε πολιτικό λόγο.

Σε συνέντευξη στο κανάλι Vice, τόνισε πως σε αυτό το πλαίσιο θα είναι πολύτιμες οι σχέσεις εμπιστοσύνης που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Αμερικής στους χειρισμούς της ελληνικής ηγεσίας στα ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος στους έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι οι δύο «θα πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», αν και διευκρίνισε πως έχει μάθει να μην κάνει προβλέψεις.

Σημείωσε δε ότι είναι στο συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας να έχουν μία εταιρική σχέση συνεργασίας.

Στρέφοντας το βλέμμα του στα εγχώρια δρώμενα, ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε εκ νέου τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος ειδικά στην έλλειψη διαφάνειας στη συναλλαγή.

Τόνισε πως όλα θα κριθούν στην πράξη από τη διαχείριση του λιμανιού υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο περιλαμβάνει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Δεν θέλησε πάντως να τοποθετηθεί για την πρόσφατη εισβολή του οπλοφόρου κ. Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, λέγοντας λιτά ότι έχει προτιμήσει εξ αρχής να μην τοποθετηθεί στην εν λόγω υπόθεση.

Με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό να εντατικοποιούνται, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ευνοήσει ιδιαίτερα την Αθήνα και τα Σκόπια.

Διευκρίνισε πάντως πως οι ΗΠΑ είναι απλώς υποστηρικτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κι όχι διαμεσολαβητής, προσθέτοντας ότι η όλη προσπάθεια είναι πρωτίστως διμερής, χωρίς έντονη ανάμειξη του διεθνή παράγοντα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάιατ: Η Ελλάδα θα βιώσει μία περίοδο αναταράξεων στη σχέση με την Τουρκία "

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα 2017-Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε.

Αυξημένες σε ποσοστό 15% είναι οι αιτήσεις ασύλου για την Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Asylum Information Database (AIDA) Report on Greece 2017, που παρουσιάστηκε σήμερα από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες.

Συνολικά οι αιτήσεις ασύλου ανήλθαν σε 58.661. Μάλιστα οι αιτήσεις που προέρχονται από την Ελλάδα αγγίζουν το 8,5% των συνολικών αιτήσεων στην ΕΕ, ποσοστό που την αναδεικνύει σε χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ' όλα αυτά οι αιτήσεις που εκκρεμούν είναι 36.340. Το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων ασύλου για την Ελλάδα προέρχεται από Σύρους πρόσφυγες, καθώς υπολογίζεται περίπου στο 28%. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι 1 στις 3 αιτήσεις εκκρεμεί πάνω από 6 μήνες, ενώ συνολικά 4.000 αιτήσεις εκκρεμούν πάνω από 1 χρόνο. Ο μέσος όρος ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τις αιτήσεις ασύλου υπολογίζεται μέσα στο 2017 σε 6 μήνες. «Οι καθυστερήσεις σηματοδοτούν και μία σημαντική πίεση στο σύστημα υποδοχής, καθώς παραμένουν στις δομές υποδοχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα εισόδου νέων ανθρώπων στις δομές», σημείωσε το μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ, Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. Μέχρι το τέλος του 2017 η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργούσε σε 22 μέρη σε όλη την Ελλάδα.

Οι θετικές αποφάσεις των αιτούντων άσυλο ανήλθαν σε 46%, ενώ για τα ασυνόδευτα ανήλικα τα αιτήματα έχουν χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης που ανέρχεται στο 27,5%. Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 2 στα 3 παιδιά που βρίσκονταν στην Ελλάδα, ήταν εκτός δομών φιλοξενίας. Ακόμη, διαπιστώθηκαν σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα των οικογενειακών επανενώσεων καθώς το 2017, 245 αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ 17 στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ, οι οποίες ωστόσο όλες απορρίφθηκαν. Τέλος, όπως επισημάνθηκε, οι αφίξεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016, καθώς 29.718 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα το 2017. Ωστόσο το 2017 είχαμε 5.300 αφίξεις από τον Έβρο, ενώ το 2016 ήταν 3.098. Οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι από χώρες που αντιμετωπίζουν ζητήματα ασφάλειας. Περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά και το 40% είναι άνδρες.

Από την πλευρά του ο συντονιστής της AIDA, Μίνως Μουζουράκης, ανέλυσε την αντίστοιχη έκθεση για την Τουρκία κι υπογράμμισε ότι «Η έκθεση AIDA για την Τουρκία βασίζεται σε πηγές όπως ΜΚΟ, κάποιες κυβερνητικές πηγές, την Ύπατη Αρμοστεία στην Τουρκία η οποία έχει ένα κομβικό ρόλο στο σύστημα κι επίσης τους διάφορους δικηγορικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε πληθώρα πόλεων και περιφερειών. Η Τουρκία διατηρεί τον γεωγραφικό περιορισμό της Συνθήκης της Γενεύης, επομένως για όσους δεν προέρχονται από την Ευρώπη δεν χορηγείται καθεστώς πρόσφυγα. Ωστόσο σε όσους προέρχονται από τη Συρία χορηγείται προσωρινή προστασία, μιλάμε για 3.500.000 Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, 93% των οποίων μένουν εκτός κέντρων φιλοξενίας».

Ωστόσο, όπως προσέθεσε ο κ. Μουζουράκης, «Όσοι δεν προέρχονται από τη Συρία κι αιτούνται διεθνούς προστασίας, καταγράφηκαν το 2017 από τις τουρκικές αρχές 112.315 αιτήσεις, η πλειονότητα από τις οποίες προέρχονται από το Ιράν, Ιράκ κι Αφγανιστάν. Σε όλες τις περιφέρειες της Τουρκίας μπορεί ένας Σύρος να επιβάλλει αίτημα καταγραφής. Αντιθέτως για τους μη Σύρους για όλη την Τουρκία υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κι αυτό βρίσκεται στην 'Αγκυρα. Όποιος μη Σύρος θέλει προστασία πρέπει να φτάσει μόνος, χωρίς βοήθεια στην 'Αγκυρα για την καταγραφή του αιτήματός του. Αυτό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθυστερήσεις στις καταγραφές και το κυριότερο να υπάρχει μεγάλος αριθμός που χρήζουν προστασίας αλλά να μην έχουν καταγραφεί. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταγραφή, η διαφορά είναι αρκετά κρίσιμη. Για τους Σύρους καταγράφεται το αίτημα από τις αρχές απευθείας, ενώ για τους μη Σύρους καταγράφεται πρώτα από την Ύπατη Αρμοστεία και μετά την καταγραφή στην 'Αγκυρα, πρέπει ο αιτών να μεταβεί στη σχετική πόλη που πρέπει να μείνει και να καταγραφεί εκεί το αίτημά του με τις αρχές».

Ακόμη, σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην Τουρκία έχουν εκδοθεί 67.000 κωδικοί ασφαλείας σε ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια. Η βασική τους παρατήρηση είναι ότι όσοι έχουν τέτοιο κωδικό απελαύνονται και τους επιβάλλεται μέτρο προαναχωρησιακής κράτησης στα κέντρα κράτησης για να εφαρμοστεί η εν λόγω απέλαση. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερο σύστημα κράτησης από την Ελλάδα, συνολικά έχει 18 προαναχωρησιακά κέντρα με πάνω από 8.000 θέσεις σε χωρητικότητα, τα οποία ως επί το πλείστον είναι γεμάτα. Χτίζονται άλλα 16 κέντρα κι η χωρητικότητα θα ανέρχεται σε 16.000. Τα κέντρα τα οποία έχουν άτομα υπό απέλαση που κρατούνται για λόγους τρομοκρατίας έχουν πολύ αυστηρό καθεστώς και πολύ χειρότερες συνθήκες από τα άλλα.

Η Εμμανουέλα Τσαπούλη, από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, σχολιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι «η υπηρεσία Ασύλου έχει καταφέρει να ανταποκριθεί όχι μόνο σε μία μεγάλη και δυσανάλογη των δυνατοτήτων της αύξηση των αιτημάτων αλλά και στην ανάγκη να διαχειριστεί πολλές και καινούριες διαδικασίες μέσα στη διαδικασία ασύλου, αλλά έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα μέσο όρο ποιότητας το οποίο ανταποκρίνεται στα διεθνή κι ευρωπαϊκά πρότυπα. Για την υποδοχή, η άφιξη των δομών φιλοξενίας είναι ένα θετικό στοιχείο. Σιγά σιγά διαμορφώνεται και μία δημόσια πολιτική που συμβάλλει σε αυτό. Παρατηρείται όμως μία μεγάλη κι ορατή καθυστέρηση στην εξέταση και περαίωση των αιτημάτων αλλά και σε περιορισμούς στην πρόσβαση ιδιαίτερα στην ενδοχώρα. Η πρόταση για λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι διττή, αφ'ενός αφορά την πρόταση για αύξηση του δυναμικού της υπηρεσίας ασύλου, κι υποστήριξη από άλλους φορείς όπως είναι το EASO κι η Ύπατη Αρμοστεία, και επίσης αύξηση του δυναμικού σε δεύτερο βαθμό, που σημαίνει μεγαλύτερος αριθμός των ανεξάρτητων επιτροπών προσφυγών. Αφετέρου θα έπρεπε να υπάρχει δικαιότερη και μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύστημα ασύλου κι αυτό μεταφράζεται στην πράξη στη θεσμοθέτηση και στη συνέχιση των προγραμμάτων της μετεγκατάστασης».

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα 2017-Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε."

Σοβιετικός κρατισμός και στην προληπτική ιατρική!

Άλλο ένα κατόρθωμα της κρατιστικής ιδεοληψίας της κυβέρνησης. Χωρίς καμία συνεννόηση ή διαβούλευση, ο Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε εγκύκλιο στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία κάθε φορέας που πραγματοποιεί προληπτικές δράσεις, πρέπει να καταθέτει αίτηση και να λαμβάνει έγκριση από την οικεία ΥΠΕ!

Η εγκύκλιος έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε δήμους και λοιπούς φορείς, που πραγματοποιούν προληπτικές δράσεις, όπως εμβολιασμούς κλπ. Οι περισσότεροι ενημερώθηκαν στις 9 Μαρτίου με ηλεκτρονική αλληλογραφία, που έλαβαν από τον Προϊστάμενο του Γ’ Τμήματος Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης του υπουργείου Υγείας κ. Στρατή Χατζηχαραλάμπους.

Η επίμαχη εγκύκλιος με αριθ. πρωτ.: Γ1γ/Γ.Φ.13,18/Γ.Π.οικ.19814 φέρει τον τίτλο: «Καθορισμός ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης και οργάνωσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο γενικό ή σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού». Μάλιστα, ο κ. Χατζηχαραλάμπους επισημαίνει στην ενημέρωση ότι «παρακαλείσθε για την άμεση και πιστή υλοποίηση αυτής σύμφωνα με τα αναφερόμενα»…

Όπως αναφέραμε αρχικά, η εγκύκλιος υποχρεώνει όλους τους φορείς που πραγματοποιούν προληπτικά προγράμματα να καταθέτουν σχετική αίτηση στην οικεία ΥΠΕ. Εφεξής, κανένα προληπτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς σχετική έγκριση από την οικεία ΥΠΕ!

Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι καλά κάνει ο Ανδρέας Ξανθός. Στόχος του είναι να μπει τάξη στις προληπτικές δράσεις, που ασυντόνιστα και δίχως έλεγχο πραγματοποιούν δήμοι, κοινωνικοί και εθελοντικοί φορείς. Την ώρα που η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι ουραγός στην πρόληψη.

Όμως, γεννιούνται πολλά ερωτήματα: Οι ΥΠΕ διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και την εξειδίκευση για να αναλάβουν τη διαχείριση και κυρίως την αξιολόγηση των αιτήσεων; Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει πώς όχι.

Επίσης, με ποια κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες θα γίνει η αξιολόγηση των αιτήσεων; Είναι δυνατόν, η κυβέρνηση να προχωρεί σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα χωρίς διαβούλευση και διάλογο με τους φορείς;

Η ουσία είναι ότι εδώ και δύο εβδομάδες πολλοί δήμοι και φορείς έχουν διακόψει κάθε προληπτική δράση, μη γνωρίζοντας πως ακριβώς να αντιδράσουν. Άλλοι πάλι, αποφάσισαν να «γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια» την εγκύκλιο βασιζόμενοι νομικά στο ότι η υποχρέωση να υποβάλουν αιτήσεις στις οικείες ΥΠΕ δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο…



Το θέμα αναμένεται να λάβει και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς επίκειται αντίδραση από τον κ. Γ. Πατούλη, ως προέδρου της ΚΕΔΕ και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι του χρόνου έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα προκληθεί μείζον θέμα σε πολλές περιοχές αν οι οικείοι δήμοι διακόψουν τα προγράμματα στον τομέα της υγείας, λόγω γραφειοκρατίας…

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πράγματι είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμός, αξιολόγηση και έλεγχος των προληπτικών δράσεων, που διενεργούνται ανά τη χώρα. Αυτό όμως προϋποθέτει πριν απ΄ όλα τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη, εκπαίδευση του προσωπικού και φυσικά χρηματοδότηση από την Πολιτεία.

Το υπουργείο Υγείας λοιπόν εμφανίζεται σήμερα να ζητεί να ελέγξει δράσεις και φορείς, χωρίς να έχει φτιάξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, χωρίς να έχει το αναγκαίο προσωπικό και χωρίς να δίνει χρηματοδότηση για την πρόληψη… Η ιδεοληψία της κυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο ακόμη και στην πρόληψη!

Δείτε την εγκύκλιο: 783Ι465ΦΥΟ-ΦΧ6

virus
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβιετικός κρατισμός και στην προληπτική ιατρική!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news