facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε το 50% της ανακαίνισης των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»

Ο ΟΠΑΠ παρέδωσε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 δύο σημαντικά έργα στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία».
Αυτά αφορούν συγκεκριμένα στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) και την Κεντρική Αποστείρωση του νοσοκομείου και εντάσσονται στο πλαίσιο της ανακαίνισης των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».
ihodosigh2
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, Εμμανουήλ Παπασάββας Κοινός Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, Ντάμιαν Κόουπ Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ
Την τελετή εγκαινίων τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, οποίος ευχαρίστησε τον ΟΠΑΠ για τη σημαντική του προσφορά στην Ελληνική κοινωνία και κυρίως στα παιδιά.
Τα έργα στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» περιλαμβάνουν την πλήρη ανακαίνιση του χειρουργικού συγκροτήματος και όλων των χώρων της μονάδας, τη δημιουργία ενός θαλάμου ανάνηψης δυναμικότητας τριών κλινών καθώς και πέντε θαλάμων νοσηλείας συνολικής δυναμικότητας 21 κλινών. Όσον αφορά στην Κεντρική Αποστείρωση του νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακατασκευή, ώστε η μονάδα να διαθέτει τους κατάλληλους χώρους για την ορθή λειτουργία της. Επίσης, όλοι οι χώροι της μονάδας εφοδιάστηκαν με τον πιο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.
ihodosigh3
Καμίλ Ζίγκλερ Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την εκ μέρους της Πολιτείας αναγνώριση, τέτοιου είδους πρωτοβουλιών σαν κι αυτή που έχει αναπτύξει ο ΟΠΑΠ. Είναι γνωστή η πολύπλευρη δραστηριότητά του στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας. Είμαι όμως εδώ, σε αυτήν ακριβώς την πτυχή της συνεισφοράς του ΟΠΑΠ, γιατί αγγίζει έναν πραγματικό πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους: Αφορά την υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και μάλιστα εκείνο το τμήμα της υγείας που αφορά τα παιδιά. Το πόσο η κρίση, η οποία έχει μαστίσει και μαστίζει ακόμα τον Τόπο, έχει στοιχίσει στο Κοινωνικό Κράτος το γνωρίζουμε.
ihodosigh4
Εμμανουήλ Παπασάββας Κοινός Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, Καμίλ Ζίγκλερ Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αναπληρώνουν τα κενά που εμφανίζει, εκ των πραγμάτων, η κρατική δραστηριότητα σε τόσο ευαίσθητους για την κοινωνική συνοχή τομείς. Ας μην ξεχνάμε, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δύο Νοσοκομεία, το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού», ότι αυτή η δραστηριότητα για την προστασία του παιδιού και στα θέματα της υγείας του είναι συνταγματική επιταγή. Ρητά το Σύνταγμα επιβάλλει αυτή την υποχρέωση στο Κράτος. Δυστυχώς, όπως είπα, λόγω της κρίσης, το κενό που δημιουργείται είναι μεγάλο. Και ευτυχώς που η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται να αναπληρώσει αυτό το κενό.
ihodosigh5
Εμμανουήλ Παπασάββας Κοινός Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, Ντάμιαν Κόουπ Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ
Αυτό θέλω να σηματοδοτήσω. Να παρακαλέσω τους υπευθύνους του ΟΠΑΠ, πέρα από τις ευχαριστίες, να συνεχίσουν αυτή τη σημαντική προσφορά στην ελληνική κοινωνία και ιδίως στα παιδιά. Και μακάρι, σας το λέω και το αισθάνομαι έτσι, μακάρι να υπάρξουν περισσότεροι μιμητές. Υπάρχουν βεβαίως. Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι, πολλοί περισσότεροι».
Ο εκτελεστικός ορόεδρος του ΟΠΑΠ, κ. Καμίλ Ζίγκλερ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην εκδήλωση, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μία πολύ ξεχωριστή ημέρα για όλους μας στον ΟΠΑΠ – και για εμένα προσωπικά. Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς, έχουμε ανακαινίσει το 50% των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συμμετέχουν σε αυτή τη φιλόδοξη και μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία, που στηρίζει έμπρακτα τους νέους της Ελλάδας – το πολυτιμότερο κεφάλαιο της χώρας για το μέλλον. Βεβαίως, το έργο μας δεν σταματά εδώ. Δέσμευση μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία, συμβάλλοντας στην επίτευξη κοινών στόχων, όπως κάνει ο ΟΠΑΠ διαχρονικά, στα 60 χρόνια της ιστορίας του».
ihodosigh6
Ντάμιαν Κόουπ Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου Επικεφαλής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ, Πετρ Ματεγιόφσκι Chief Customer Officer ΟΠΑΠ
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ. Ντάμιαν Κόουπ, δήλωσε: «Εδώ και 60 χρόνια, ο ΟΠΑΠ είναι υπεύθυνος και αξιόπιστος εταίρος της ελληνικής κοινωνίας. Μέσω της στρατηγικής μας για την εταιρική υπευθυνότητα, στηρίζουμε τον κρίσιμο τομέα της υγείας, υλοποιώντας πρωτοβουλίες που δημιουργούν αξία και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Με τις νέες μονάδες που παραδίδονται σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει 22 έργα ανακαίνισης στα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας, στο πλαίσιο της σταθερής μας δέσμευσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νέα γενιά. Τα αποτελέσματα των έργων μας μέχρι τώρα, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε χιλιάδες παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση σε σύγχρονες και υψηλής ποιότητας ιατρικές εγκαταστάσεις».
ihodosigh7
Ντάμιαν Κόουπ Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ στο χώρο του χειρουργείου στην ανακαινισμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία»
O επικεφαλής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων του ΟΠΑΠ, κ. Οδυσσέας Χριστοφόρου, επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, μία σημαντική προσφορά για την ελληνική κοινωνία. Χαίρομαι που μας τίμησε ιδιαίτερα με την παρουσία του o Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει απρόσκοπτα το κοινωνικό του έργο».
Ο Chief Customer Officer, κ. Πετρ Ματεγιόφκσυ, δήλωσε: «Eίμαι υπερήφανος από τα αποτελέσματα της ανακαίνισης των δύο μεγαλύτερων Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας. Αποδεικνύουν τη δέσμευσή μας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά».
Από την πλευρά του ο Κοινός Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, κ. Εμμανουήλ Παπασάββας, υπογράμμισε: «Εγκαινιάστηκαν δύο πολύ σημαντικά τμήματα του νοσοκομείου, στο πλαίσιο της μεγάλης ανακαίνισης των δύο νοσοκομείων που ξεκίνησε και συνεχίζεται με τη μεγάλη χορηγία του ΟΠΑΠ. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του ΟΠΑΠ για την άψογη συνεργασία και την αμέριστη στήριξη. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο ΟΠΑΠ θα βρίσκεται δίπλα μας με μελλοντικές πρωτοβουλίες με άξονα πάντα το παιδί».
ihodosigh1
(Από Αριστερά) Πετρ Ματεγιόφσκι Chief Customer Officer ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ, Σωτήρης Ρίζος Διευθυντής Νομικού Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας, Εμμανουήλ Παπασάββας Κοινός Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, Καμίλ Ζίγκλερ Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ, Άννα Ζωηρού Αναπληρώτρια Διοικήτρια του νοσοκομείου «H Αγία Σοφία», Οδυσσέας Χριστοφόρου Επικεφαλής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων ΟΠΑΠ
Τα νέα έργα στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας και την Κεντρική Αποστείρωση του νοσοκομείου περιλαμβάνουν τον πλήρη εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των συστημάτων κλιματισμού, θέρμανσης και εξαερισμού, καθώς και τον εφοδιασμό με τον απαραίτητο γραφειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, εκτενείς χρωματικές και διακοσμητικές παρεμβάσεις, οι οποίες δημιουργούν πλέον ένα ευχάριστο περιβάλλον νοσηλείας για τους μικρούς ασθενείς.
Ο ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, ξεκίνησε το έργο ανακαίνισης στα δύο νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» τον Απρίλιο του 2014. Συνολικά, έχουν παραδοθεί 22 έργα ανακαίνισης – μεταξύ των οποίων 15 νοσηλευτικές μονάδες, συνολικής έκτασης 9.230 τ.μ. και δυναμικής 321 κλινών – που καλύπτουν το 50% και των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε το 50% της ανακαίνισης των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»"

Αυτοψία κλιμακίου της Περιφέρειας στον ποταμό Έβρο - Ανοίγουν τα φράγματα για να εκτονώσουν τις πλημμύρες

Κλιμάκιο υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς αποτελούμενο από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.
Το κλιμάκιο κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Λάβαρα, στο Πύθιο και στο Διδυμότειχο και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να προστατευθεί το γεωργικό κεφάλαιο της περιοχής.
Για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου έχουν ήδη ανοίξει θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίου και της Κορνοφωλιάς, όπου πλημμύρισαν αντίστοιχα 7.500 και 3.000 στρέμματα.Τις τελευταίες ημέρες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των υδάτων του ποταμού Έβρου πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.
Την ίδια ώρα, θραύση αναχωμάτων σημειώθηκε το πρωί της 28ης Μαρτίου στην περιοχή των Ψαθάδων, όπου πλημμύρισαν 2.000 στρέμματα, και τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου στο Πραγγί όπου πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα.
Εξάλλου, με σχετικά έγγραφά τους, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης ζητούν την κήρυξη περιοχών των Δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με τα δεδομένα έως τώρα, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά κρίσιμη, και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των υδάτων που θα δεχθεί ο ποταμός Έβρος το επόμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη πίεση έχει μεταφερθεί προς το νότιο τμήμα του ποταμού.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
evros24
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοψία κλιμακίου της Περιφέρειας στον ποταμό Έβρο - Ανοίγουν τα φράγματα για να εκτονώσουν τις πλημμύρες"

Τέλος ο Μαρίνος -Το υπουργείο Εργασίας του ζήτησε να παραιτηθεί από υποψήφιος πρόεδρος του ΕΦΚΑ

Πριν επαναληφθεί η ψηφοφορία για την έγκριση του διορισμού του Στάθη Μαρίνου για την προεδρία του ΕΦΚΑ, ο ίδιος κατέθεσε την παραίτηση του.
Μετά την εμπλοκή της Τετάρτης λόγω μη επίτευξης της απαιτούμενης πλειοψηφίας έπειτα από τις καταγγελίες της ΝΔ, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος του ζήτησε να παραιτηθεί.
Κάτι που έγινε λίγο πριν τη συνεδρίαση για τη νέα ψηφοφορία, με τον Νίκο Βούτση να παραλαμβάνει την παραίτηση Μαρίνου για την προεδρία του ΕΦΚΑ.
Οπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε μέχρι προχθες μια εταιρεία πληροφορικής μαζί με τον συνεργάτη του Γιώργο Καρκαλή. Προχθές με συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασε τις μετοχές του στον κ.Καρκαλή, ενώ πριν λίγες ημέρες η ΗΔΙΚΑ είχε δώσει δουλειά 20.000 € στον κ. Καρκαλή με απευθείας ανάθεση. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο κ. Μαρίνος ήταν σύμβουλος του επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ. Σύμφωνα με βουλευτές της νέας Δημοκρατίας ο κ. Καρκαλής έπαιρνε κι άλλες δουλειές από την ΗΔΙΚΑ.
Ο κ. Μαρίνος απαντώντας στις κατηγορίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας παραδέχτηκε την σχέση του με τον κ. Καρκαλή: «Όντως ήταν συνέταιρος μου μέχρι χθες. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και πολύ γνωστός ηλεκτρολόγος. Στην Ελλάδα έχουμε λίγο κόσμο σε αυτό το επίπεδο. Και για αυτό ο κόσμος αυτός ανακυκλώνεται. Ο Καρκαλής συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ ως ελεύθερος επαγγελματίας».
Νωρίτερα, ο Δημήτρης Καμμένος εκπροσωπώντας τους ΑΝΕΛ είπε λίγο πριν τη συνεδρίαση για τη ψηφοφορία ότι θα ψηφίσει αρνητικά, παρότι χθες το κόμμα του με τον Γιώργο Λαζαρίδη είχε ψηφίσει θετικά.
Η σημερινή επιστολή παραίτησης του Στάθη Μαρίνου:
Η επιστολή του Τάσου Πετρόπουλου με το αίτημα αναβολής της ψηφοφορίας:
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος ο Μαρίνος -Το υπουργείο Εργασίας του ζήτησε να παραιτηθεί από υποψήφιος πρόεδρος του ΕΦΚΑ"

Χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη - Κλειστά σχολεία και προβλήματα στα νοσοκομεία

Πολλά και σημαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η διακοπή της υδροδότησης λόγω σοβαρής βλάβης στον κεντρικό αγωγό της πόλης. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, το κέντρο της πόλης θα μείνει χωρίς νερό από τις 10 το πρωί της Πέμπτης έως και τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Σταματούν οι μικροβιολογικές εξετάσεις στο «Ιπποκράτειο»

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», λόγω της διακοπής νερού στη Θεσσαλονίκη, η οποία δυσχεραίνει την υδροδότηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι οι βρύσες από τον 3ο όροφο και πάνω στέρεψαν, ενώ η πίεση στους υπόλοιπους ορόφους είναι χαμηλή.

Όπως αναφέρει το thessnews.gr, θέμα, όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκύψει και με την καθαριότητα των κλινικών, ενώ κανονικά λειτουργούν τα χειρουργεία και η μονάδα τεχνητού νεφρού που έχουν δικές τους δεξαμενές, ωστόσο, το υπόλοιπο νοσοκομείο δεν διαθέτει κεντρική δεξαμενή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μικροβιολογικού τμήματος, όπου αναμένεται να σταματήσουν οι μικροβιολογικές εξετάσεις.

Η διοίκηση του «Ιπποκρατείου» έχει ζητήσει από την ΥΠΕ (υγειονομική περιφέρεια) και την ΕΥΑΘ να υδροδοτηθεί κατά προτεραιότητα το νοσοκομείο.

«Έχουμε ζητήσει από την ΕΥΑΘ στο πλαίσιο του εφικτού να υδροδοτηθούν κατά προτεραιότητα τα νοσοκομεία», σημείωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Στρατής Πλωμαρίτης, διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Διευκρίνισε, πάντως, πως ήδη γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες με την συνδρομή βυτιοφόρων από δήμους, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».

Όσον αφορά στα υπόλοιπα νοσοκομεία, το «Παπανικολάου» και το «Παπαγεωργίου» δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», υπάρχουν δύο δεξαμενές που έχουν ακόμη απόθεμα σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ωστόσο, γίνεται οικονομία όπου μπορεί να γίνει, δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διοικητής του νοσοκομείου, Αναστάσιος Σπανός.

Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Καλαμαριά, λόγω των προβλημάτων υδροδότησης.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή, όσα σχολεία δεν έχουν υδροδοτηθεί σήμερα, λόγω της βλάβης του κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο μεταξύ, η ΕΥΑΘ ενημερώνει ότι από τις 10 απόψε, μέχρι τις 6 το πρωί της 30ής Μαρτίου, θα διακοπεί η υδροδότηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βαρδάρη, Εγνατία και κάτω μέχρι Εθνικής Αμύνης), προκειμένου να ενισχυθεί σταδιακά η περιοχή που περικλείεται μεταξύ Εγνατίας - Εθν. Αμύνης, Αγ. Δημητρίου - Λαγκαδά, όπως και οι Σαράντα Εκκλησιές, η Τριανδρία και μέρος της Άνω Τούμπας, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότερο πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των εργασιών, αυτές συνεχίζονται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Παραμένει σε λειτουργία σημαντικός αριθμός γεωτρήσεων και είναι αυξημένη η παραγωγή νερού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, την έντονη διαμαρτυρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η πόλη, εκφράζει ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης, που - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση - δέχθηκε παράπονα από τους επαγγελματίες, που αδυνατούν να εργαστούν λόγω έλλειψης νερού.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη - Κλειστά σχολεία και προβλήματα στα νοσοκομεία"

Απορρίφθηκε η ένσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Παραμένουν στη φυλακή

Στις φυλακές Αδριανούπολης θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές από τις 2 Μαρτίου.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, απορρίφθηκε η ένσταση που κατέθεσαν κατά της απόφασης για τη διατήρηση της προφυλάκισής τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε καθεστώς κράτησης.

Ειδικότερα, το 1ο Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως, όπου προσέφυγαν οι δικηγόροι των στρατιωτικών, αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο για την εξέταση της ένστασης και παρέπεμψε την αίτηση στο 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως, που έλαβε την αρχική απόφαση.

Το 2ο Ειρηνοδικείο απέρριψε την ένσταση, επικαλούμενο την ίδια αιτιολογία της προχθεσινής απόφασης. Σύμφωνα με το Anadolu, οι δικαστές εκτίμησαν ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι έχουν διαπράξει αδίκημα για το οποίο η ποινή μπορεί να είναι έως και πέντε χρόνια. Επίσης, θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαφύγουν, εάν αφεθούν ελεύθεροι.

Πλέον, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί περιμένουν την κατάθεση του κατηγορητηρίου, προκειμένου ο δικαστής να ορίσει δικάσιμο για την υπόθεσή τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε η ένσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Παραμένουν στη φυλακή "

Καβγάς Θεοχαρόπουλου-Κοντονή για το αν θα αποφυλακιστούν ή όχι οι 8 Τούρκοι

Σε κατηγορηματική διάψευση του ισχυρισμού του κ. Θ.Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ) ότι διάταξη νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα θα έχει αρνητική επίπτωση ως προς τα δικαιώματα των οκτώ Τούρκων που κρατούνται στην Ελλάδα, προέβη από του βήματος της Βουλής ο κ. Στ. Κοντονής.

«Επιδεικνύεται ακραία ανευθυνότητα» είπε αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η επίμαχη διάταξη αφορά μόνο καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια και των οποίων η έκδοση έχει ζητηθεί από άλλες χώρες. Οι «8» Τούρκοι κρατούνται δυνάμει διοικητικής πράξης, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, και συνεπώς δεν τους αφορά. «Γιατί συγχέετε ανόμοια πράγματα;» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΔΗΣΥ. Ειδικότερα για το ζήτημα των Τούρκων -που την έκδοσή τους ζητεί η γείτονα επικαλούμενη συμμετοχή τους στο πρόσφατο πραξικόπημα σε βάρος του κ. Ερντογάν, ο κ. Κοντονής αφού προκληθείς σχετικά χαρακτήρισε ακραία ανεύθυνη και τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού βουλευτή Κατσίκη για «ανταλλαγή» των «8» με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, τόνισε με έμφαση υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις του, παρουσία Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων: «Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου (περί μη έκδοσής τους) πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά απ’ όλους. Για την ελληνική κυβέρνηση έχει κλείσει αυτό το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο. Η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει ούτε το Σύνταγμα ούτε την κείμενη νομοθεσία».

Πσρ’ όλα αυτά ο κ. Θεοχαρόπουλος επιμένει να μιλάει για «επιεικώς ύποπτη χρονική συγκυρία» ως προς την επιλογή προώθησης και ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης, ενώ η -επίσης βουλευτής της ΔΗΣΥ- Χαρά Κεφαλίδου, η οποία είχε μιλήσει σχετικά κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, υποστήριξε πως ίσως θα πρέπει να υπάρξει αναδιατύπωση του σχετικού άρθρου, επειδή υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί αρνητική για περιπτώσεις Κούρδων που έχουν καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα και των οποίων την έκδοση έχει ζητήσει ή θα ζητήσει η Αγκυρα.



kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Καβγάς Θεοχαρόπουλου-Κοντονή για το αν θα αποφυλακιστούν ή όχι οι 8 Τούρκοι"

Δ. Καμμένος για ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν είναι αριστερή, νομίζουν ότι είναι

«Η κυβέρνηση δεν είναι αριστερή, μπορεί να νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αριστερή… Από εκεί πηγάζει και το στρες των 53 ή 53+», δήλωσε την Πέμπτη ο Δημήτρης Καμμένος.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Κώστα Κατσίκη, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς των δυο στρατιωτικών.

Οσον αφορά το Σκοπιανό, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή συμφωνία, αλλά ακόμα και αν έρθει οι ΑΝΕΛ θα την καταψηφίσουν.

Κληθείς να σχολιάσει πώς ο Πάνος Καμμένος θα μπορούσε να εμποδίσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, όπως διαμηνύει, απάντησε ότι «θα μπορούσαμε να πάρουμε το υπουργείο Εξωτερικών».

Δήλωσε επίσης ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το τυπικό τέλος της τετραετίας, γιατί η βασική εντολή διακυβέρνησης που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ λήγει τον Ιανουάριο του ’19 και όχι το Σεπτέμβριο του ‘19.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Καμμένος για ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν είναι αριστερή, νομίζουν ότι είναι"

Εμπλοκή στη Βουλή με τον διορισμό του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ

Μίνι εμπλοκή με τον διορισμό του Στάθη Μαρίνου για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, υπήρξε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Εν μέσω καταγγελιών από τη ΝΔ για μείζων ηθικό ζήτημα καθώς σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επί θητείας του κ. Μαρίνου στην ΗΔΙΚΑ, συνεταίρος του σε εταιρεία έπαιρνε απευθείας δουλειές από τον οργανισμό, αλλά και λόγω της απουσίας βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί αύριο.

Αναλυτικά, δέκα από τους συμμετέχοντες βουλευτές ψήφισαν θετικά, 4 εκ των οποίων «με ερωτηματικό», 6 καταψήφισαν, 4 δήλωσαν «παρών», ενώ απουσίαζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί η καταγγελία της ΝΔ η οποία έθεσε θέμα ηθικής τάξεως για τον κ. Μαρίνο υποστηρίζοντας ότι ως τεχνικός σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ έδινε δουλειές με απευθείας αναθέσεις στον συνεταίρο του Γεώργιο Καρκαλή με τον όποιον διατηρούσαν μαζί εταιρεία. Η τελευταία ανάθεση ύψους 20.000 ευρώ έγινε στις 26 Μαρτίου.

Απαντώντας ο κ. Μαρίνος δήλωσε ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές της εταιρίας, υποστήριξε ότι η ανάθεση εργασιών γινόταν στον κ. Καρκαλή με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. Μάλιστα υποστήριξε ότι δεν έλαβε εκείνος τις σχετικές αποφάσεις ενώ δήλωσε υπερήφανος για τη συμμετοχή του στην δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκή στη Βουλή με τον διορισμό του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ"

Στη Βουλή η τροπολογία που καταργεί το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία που θα καταργεί το επίδομα διαμονής για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν έχουν την ιδιότητα του βουλευτή.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η κατάργηση του μέτρου θα ισχύει αναδρομικά από την ημέρα που είχε τεθεί σε ισχύ ο νόμος (1/2/2015), καθιστώντας έτσι υποχρεωτική την επιστροφή των χρημάτων για όσους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς , αναπληρωτές ή υφυπουργούς είχαν λάβει τα σχετικά ποσά.

Η σχετική ρύθμιση είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2015, στη μνημονιακή σύμβαση που είχε υπογραφεί τότε, και προκάλεσε πρόσφατα θύελλα αντιδράσεων όταν αποκαλύφθηκε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου είχε κάνει χρήση του νόμου παρά το πλούσιο χαρτοφυλάκιο της ίδιας και του συζύγου της υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η επίμαχη τροπολογία κατάργησης του μέτρου για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που ψηφίζεται από την Ολομέλεια σήμερα Πέμπτη.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η τροπολογία που καταργεί το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς"

Β. Αποστόλου: 300 εκατ. ευρώ για 16.000 νέους αγρότες

Τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο των Νέων Αγροτών όλοι οι υποψήφιοι που έχουν υποβάλει φάκελο και πληρούν τους όρους, προαανήγγειλε από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ τη δέσμευση αυτή επανέλαβε λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική του ομιλία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου «με τροποποίηση του ΠΑΑ, την οποία προωθούμε για έγκριση στην Ε.Ε. αυξάνουμε τους πόρους του Μέτρου των Νέων Γεωργών για να καλύψουμε το σύνολο των επιλαχόντων της πρώτης πρόσκλησης καθώς και των υποψηφίων της δεύτερης, ανταποκρινόμενοι ουσιαστικά στο έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό μέσο στήριξης των νέων ανθρώπων που εγκαθίστανται στην ελληνική περιφέρεια και απασχολούνται για πρώτη φορά στον πρωτογενή τομέα. Έτσι πάνω από 300 εκ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για τις δύο προκηρύξεις του μέτρου ώστε να εγκριθούν όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν τους όρους και που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 16.000 νέους».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Αποστόλου: 300 εκατ. ευρώ για 16.000 νέους αγρότες"

Να ελεγχθεί για παραβίαση κοινοβουλευτικής δεοντολογίας ο Παύλος Πολάκης ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Να ελεγχθεί για παραβίαση της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ζητεί ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

"Κατά την σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, ο βουλευτής και υπουργός κ. Παύλος Πολάκης, κατά την εξέτασή του ως μάρτυρα, καταφέρθηκε εναντίον της βουλευτού, μέλους της επιτροπής, Εύης Χριστοφιλοπούλου, με πρωτοφανείς εκφράσεις που απάδουν στο επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό ήθος. Εντελώς ενδεικτικά, ενώ η βουλευτής υπέβαλε ερωτήσεις για συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν υπηρεσιακές ενέργειες και παραλείψεις του ως υπουργού, εκείνος απαξίωσε προκλητικά, όχι μόνον τον ρόλο της ως ερωτώσας βουλευτού λέγοντας «οι ερωτήσεις που κάνετε είναι γελοίες από πάνω μέχρι κάτω», αλλά και την προσωπικότητά της με την αήθη προτροπή «πάρτε κανένα ηρεμιστικό».

Οι βαρύτατες αυτές προσβλητικές φράσεις εγείρουν προφανές δεοντολογικό ζήτημα που πρέπει να ελεγχθεί αρμοδίως.
Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες", αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κεγκέρογλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Να ελεγχθεί για παραβίαση κοινοβουλευτικής δεοντολογίας ο Παύλος Πολάκης ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη"

Οργή συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.: Αμέτρητοι αστυνομικοί σε συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Φωνές συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. κατά ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκληση για τους πολίτες τόσοι αστυνομικοί σε ένα συνέδριο κόμματος», αναφέρουν.
Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν τα μέλη Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Αστυνομικών για την υπεραστυνόμευση στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. 
Οπως υποστηρίζουν, χθες στη Θεσσαλονίκη για το περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν «αμέτρητοι αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών ο ένας δίπλα στον άλλον, διμοιρίες διασκορπισμένες παντού στατικές δυνάμεις ανά 5 μέτρα ΟΠΚΕ ΔΙΑΣ… Δυστυχώς η Αστυνομία ειδικά τα χρόνια των μνημονίων έχασε τον ρόλο της και τον δρόμο της». Και συνεχίζουν, υποστηρίζοντας πως η ηγεσία ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα συνέδρια τα γήπεδα τις πορείες.
«Αποτελεί προσβολή και πρόκληση για τους πολίτες της πόλης όταν απασχολούνται τόσοι αστυνομικοί για ένα συνέδριο κόμματος».
Τέλος, οι συνδικαλιστές τονίζουν «μακάρι να έδειχνε παρόμοιο ενδιαφέρον για την αστυνόμευση και τα προβλήματα των αστυνομικών. Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις τα χρόνια των μνημονίων, χρειάζονται στρατιές αστυνομικών για να διοργανώσουν συνέδρια και ομιλίες αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι πολιτικές τους είναι αποτυχημένες και εναντίον του λαού της χώρας» σημειώνουν.
Φωτογραφίες: Intimenews, Eurokinissi
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.: Αμέτρητοι αστυνομικοί σε συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ"

Πάσχα 2018: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Από σήμερα Πέμπτη ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει το ωράριο για τα καταστήματα της Αθήνας:

Πέμπτη 29 Μαρτίου από 9:00 έως 21:00
Παρασκευή 30 Μαρτίου από 9:00 έως 21:00
Σάββατο 31 Μαρτίου από 9:00 έως 18:00
Κυριακή 1 Απριλίου από 11:00 έως 18:00
Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου από 9:00 έως 21:00
Μ. Τρίτη 3 Απριλίου από 9:00 έως 21:00
Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου από 9:00 έως 21:00
Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου από 9:00 έως 21:00
Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου από 13:00 έως 19:00
Μ. Σάββατο 7 Απριλίου από 9:00 έως 15:00

Το εορταστικό ωράριο καταστημάτων για τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με ανακοίνωση του εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) διαμορφώνεται ως εξής:

29-30/3 τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο 31/3 θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.
Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν από 10.00-21.00, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή το ωράριο θα είναι 13.00-19.00 και το Μεγάλο Σάββατο 10.00-16.00. Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή του Πάσχα και την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 9/4.

Ο ΕΣΘ επισημαίνει ότι την Κυριακή των Βαΐων (1/4), μπορούν να λειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, με προτεινόμενο ωράριο από 11.00-18.00.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάσχα 2018: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα"

Απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών μέχρι τα τέλη Απριλίου

Το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί πρέπει να περάσουν την πόρτα του Αστυνομικού Τμήματος του Ολυμπιακού χωριού και να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς λήγει το ανώτατο όριο της διοικητικής τους κράτησης.

Σύμφωνα με τους νομικούς τους παραστάτες, οι 8 αξιωματικοί που έφθασαν στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορούν να κρατηθούν πέραν των 18 μηνών.

Η «απελευθέρωση» τους έρχεται την στιγμή που οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης, και ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους για αποφυλάκιση. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε εμμέσως θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές Αδριανούπολης με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, την στιγμή που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει πει «όχι» στην έκδοση τους.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, για μία ακόμη φορά το συμβούλιο Εφετών απέρριψε και το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των 8, «πατώντας» στο σκεπτικό του Αρείου Πάγου, ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην γείτονα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών μέχρι τα τέλη Απριλίου"

Επιμένει ο Ντιμιτρόφ: Είμαστε «Μακεδόνες», μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα

Δύο ημέρες πριν από το νέο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσίασε τις «κόκκινες» γραμμές της γειτονικής χώρας, επιμένοντας ταυτόχρονα στη «μακεδονική» καταγωγή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, σημείωσε υπήρξε κάποια πρόοδος κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για την ονομασία, ωστόσο τόνισε ότι η επιλογή ενός ονόματος, χωρίς δυνατότητα μετάφρασης είναι «απαράδεκτη».
«Η ουσία του συμβιβασμού στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία. Ο δεύτερος είναι η αποδοχή –προφανώς από την ελληνική πλευρά - πως οι γείτονες μας είναι «Μακεδόνες» που μιλάνε τη «μακεδονική» γλώσσα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κ.Ντιμιτρόφ.
Μάλιστα υπογράμμισε με νόημα ότι θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής» η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και πρόσθεσε:
«Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε μία αξιοπρεπή διάκριση μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της περιοχής στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν, διατηρώντας τη ταυτότητά μας, χωρίς ταπείνωση».
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει ο Ντιμιτρόφ: Είμαστε «Μακεδόνες», μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα"

Νίκος Ανδρουλάκης: Η Τουρκία αγόρασε τεθωρακισμένα με χρήματα της Ε.Ε

Στην αποκάλυψη οτι η Τουρκία χρησιμοποίησε χρήματα από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκή Ενωσης που προορίζονται για υποδομές και τα χρησιμοποίησε για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων, προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι δόθηκαν 83 εκατ. ευρώ στην Άγκυρα από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας και αντί τα χρήματα να πάνε για την κατασκευή υποδομών, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτήσει η Τουρκία βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, ορισμένα μάλιστα από τα οποία τα έχει τοποθετήσει στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τονίζεται ότι απαγορεύεται η αγορά στρατιωτικού τύπου οχημάτων με ευρωπαϊκά χρήματα. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει επίσης ότι η επιλογή των συγκεκριμένων οχημάτων έγινε κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων χρηματοδότησης.
Αναλυτικά η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

Θέμα: Αγορά Τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία με χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον ερευνητικό ιστότοπο TheBlackSea.Eu (https://theblacksea.eu/billions-for-borders/article/en/no-way-out), η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί με 83 εκατομμύρια ευρώ την αγορά βαριά τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία με στόχο την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από την έξτρα χρηματοδότηση που έλαβε η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας.

Τα επιλεγέντα οχήματα είναι ξεκάθαρα στρατιωτικού τύπου και κατά το χρόνο της παραγγελίας τους, δεν ήταν ήδη διαθέσιμα στην αγορά, κάτι που ενδέχεται να παραβιάζει τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες για την προμήθεια τους. Πενήντα μάλιστα από αυτά φέρεται να έχουν τοποθετηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η προμήθεια οχημάτων στρατιωτικού τύπου με χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας; Σε ποια τουρκική υπηρεσία υπάγονται τα συγκεκριμένα οχήματα;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προϋπόθεση χρηματοδότησης αποτελούσε η επιλογή μοντέλου οχήματος το οποίο να κυκλοφορεί στην αγορά για τουλάχιστον έναν χρόνο. Τηρήθηκε ο συγκεκριμένος ο όρος;
Η χρήση των οχημάτων αυτών για άλλους σκοπούς απαιτεί γραπτή εξουσιοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Τουρκία. Υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και παρακολούθησης των συγκεκριμένων οχημάτων και ποιες άλλες χρήσεις θα μπορούσαν να επιτραπούν;

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Ανδρουλάκης: Η Τουρκία αγόρασε τεθωρακισμένα με χρήματα της Ε.Ε"

Μονιμοποιούνται 2.186 πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης

Μονιμοποιούνται και επίσημα από 1η Απριλίου 2018 και εντάσσονται στο μόνιμο Πυροσβεστικό προσωπικό 2.186 πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης

Οι προσληφθέντες πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης, οι οποίοι κρίθηκαν επιτυχώς από τα αρμόδια συμβούλια προς ένταξη στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, εντάσσονται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται νέα κρίση, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

Οι εντασσόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις των μονίμων πυροσβεστών, όπως προβλέπονται από τους υπηρεσιακούς κανονισμούς του Σώματος, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση ή εξαίρεση ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση, τις μεταβολές αυτής, τις μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις, το μισθολόγιο, τις βαθμολογικές προαγωγές, και την εξέλιξή τους εν γένει, λαμβάνοντας υπόψη και τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 15 του ανωτέρω νόμου. Ως ημερομηνία της κατά τα ανωτέρω ένταξης ορίζεται η 1η Απριλίου 2018, ανεξάρτητα από τον χρόνο δημοσίευσης της παρούσας.

Η απονομή του βαθμού του Πυροσβέστη ανατρέχει με αναδρομική ισχύ στην 9η Φεβρουαρίου 2017. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας Πυροσβεστών 5ετούς θητείας.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Μονιμοποιούνται 2.186 πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης"

Άρειος Πάγος: Το «βραχιολάκι» δεν προσμετράται στις μέρες προφυλάκισης

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο κατ´ οίκον περιορισμός υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (δηλαδή, το λεγόμενο «βραχιολάκι»), δεν αφαιρείται από το χρόνο προσωρινής κράτησης.

Δηλαδή, ο χρόνος με «βραχιολάκι» και οι ημέρες τυχόν προφυλάκισης δεν αθροίζονται για τον κατηγορούμενο.

Συγκεκριμένα, η Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ. αριθμ. 2/2018 απόφασή της, αφού έκρινε ότι ο χρόνος της ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν αφαιρείται από το χρόνο προφυλάκισης, αναίρεσε βουλεύματα που είχαν προσμετρήσει σε καταδικασμένο στην υπόθεση της Energa-Hellas Power, το χρόνο που ήταν υπό ηλεκτρονική επιτήρηση ως χρόνο προφυλάκισης.

Στην απόφαση της Ολομέλειας επισημαίνεται η πρόβλεψη της παραγράφου 2 του άρθρου 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η οποία αναφέρει ότι «λόγω της βαρύτητας και του επαχθούς χαρακτήρα του όρου του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, κατά κυριολεξία μέτρου δικονομικού καταναγκασμού, ορίζεται ότι ο περιοριστικός αυτός όρος αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς και η προσωρινή κράτηση σε σχέση με τη διάρκεια, τα ανώτατα όρια, την εξακολούθηση ή διακοπή του και την επανεξέτασης του στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Το «βραχιολάκι» δεν προσμετράται στις μέρες προφυλάκισης"

Αναβάλλεται η συνάντηση Τσίπρα με Ράμα

Για μετά το Πάσχα, δίχως ωστόσο να είναι σαφές πότε, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία, όπου επρόκειτο, μάλιστα, να συναντηθεί με τον ομόλογό του Εντι Ράμα στην Κορυτσά. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αναβολή συνδέεται άμεσα με τη δυσκολία που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία έχει ουσιαστικά «κολλήσει» στις ενστάσεις του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος επικαλείται ξανά το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε ουσιαστικά ακυρωθεί και η προηγούμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας το 2009. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα κάνει μια ολιγόωρη στάση στα Τίρανα, προκειμένου να συναντήσει τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Μετά τη στάση στα Τίρανα, ο κ. Κοτζιάς θα συνεχίσει για τη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ως προς το αλβανικό, οι λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει για τις επαφές που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Μπουσάτι στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Κρήτη και στην Κορυτσά, είναι πραγματικά περιορισμένες. Δεδομένης της αρνητικής δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα στην Αλβανία αλλά και στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι η εμπλοκή συνδέεται με τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό και των δύο χωρών. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται με την Αλβανία έχουν σημασία και λόγω μιας άλλης απόφασης της Αθήνας, της τμηματικής αύξησης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος. Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, οι οποίες, ωστόσο, δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στα Τίρανα και την Αθήνα για την ΑΟΖ δυσχεραίνεται και λόγω των πολύ σοβαρών πιέσεων που ασκεί στην Αλβανία η Αγκυρα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στάθμευσε για περίπου πέντε ημέρες στη ναυτική βάση του Δυρραχίου το τουρκικό υποβρύχιο «Preveze» (δηλαδή «Πρέβεζα», από την ομώνυμη ναυμαχία του 1538, όταν ο οθωμανικός στόλος καταναυμάχησε τον πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό υπό την παπική σημαία). Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέψεις μονάδων του τουρκικού ναυτικού στην Αλβανία, σε μια περιοχή που –αν μη τι άλλο– δεν έχει κάποιο ζωτικό και άμεσο συμφέρον για την Αγκυρα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλεται η συνάντηση Τσίπρα με Ράμα"

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας -Τι θα ισχύει από την 1η Απριλίου

Την 1η Απριλίου αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας λόγω της θερινής περιόδου, που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30. Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

Η θερινή ώρα ξεκινά δηλαδή αυτή την Κυριακή. Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου. Οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος.

Προς τούτο οι πολίτες δύνανται να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας -Τι θα ισχύει από την 1η Απριλίου "

Αποστάσεις Φ. Γεννηματά στο άνοιγμα Αλ. Τσίπρα

Βρήκε τοίχο η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για νέο φλερτ προς το Κίνημα Αλλαγής, αυτή τη φορά με αφορμή την επιστολή της Φώφης Γεννηματά για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Στην επιστολή που έστειλε χθες ο κ. Τσίπρας με την οποία απάντησε θετικά στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής καλώντας την κ. Γεννηματά στο Μαξίμου με τη φράση «είμαι στη διάθεσή σου» η Χαριλάου Τρικούπη που αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία απάντησε άμεσα, γυρίζοντας πίσω την πρόσκληση Τσίπρα για κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και υποστηρίζοντας ότι:
  • Πρώτον με την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Κίνημα Αλλαγής ανάγκασε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωκοινοβουλευτικές και παραθεσμικές διαδικασίες που χρησιμοποιούσε ως τώρα και
  • Δεύτερον, η κ. Γεννηματά καλεί τον κ. Τσίπρα στη Βουλή να συζητήσουν για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι.
Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έκανε  λόγο για «προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση που έχει ανάγκη ο τόπος» για την οποία – όπως ανέφερε – «φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας». Διαβεβαίωνε δε την κ. Γεννηματά – όπως έκανε και με την πρόταση του Ποταμιού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έχει ήδη σταλεί στις καλένδες - ότι βρίσκεται στη διάθεσή της για να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις που διατύπωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είχε συναντήσει την έντονη διαφωνία του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος αντιτάχθηκε σε μία κίνηση πολιτικής προσέγγισης της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ενώ η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά συνάντησε την άρνηση και της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως όλα δείχνουν και η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εξελίσσεται με δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ έχει ανοίξει και μέτωπο  εντός του Κινήματος Αλλαγής με δεδομένη την αρνητική στάση Βενιζέλου, τη θετική στάση Θεοδωράκη κ.λπ.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστάσεις Φ. Γεννηματά στο άνοιγμα Αλ. Τσίπρα"

Το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης αποκαλεί «ομοεθνείς» Έλληνες μουσουλμάνους που σπουδάζουν στη Λάρισα

Προκαλούν ανοιχτά πλέον οι τουρκικές διπλωματικές αρχές ακόμα και εντός της ελληνικής επικράτειας ακολουθώντας πιστά την ακραία επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζει πλέον επίσημα ως «ομοεθνείς», δηλαδή Τούρκους, τα μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας Θράκης! 

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή 23 Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Νέων Φοιτητών Λάρισας επισκέφτηκε τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο Orhan Yalman Okan στη Θεσσαλονίκη. Ο Ομιλος Νέων Φοιτητών(ΟΝΦ) είναι ένας φοιτητικός φορέας, που δραστηριοποιείται στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ υπό την αιγίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜΔΘ).

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας την αναμνηστική φωτογραφία των φοιτητών, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, μαζί με τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο, μπροστά στην φωτογραφία του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ με φόντο την τουρκική σημαία συνοδεύει το ακόλουθο κείμενο: 

«O Πρόεδρος του Ομίλου Νέων Φοιτητών Λάρισας, ο οποίος ανήκει στους ομοεθνείς φοιτητές που σπουδάζουν στην Λάρισα, Ünal Molla Şakir, ο Αντιπρόεδρος Birol Mümin και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Necdet Necdetoğlu και Ali Hüseyin επισκέφτηκαν τον Γενικό Πρόξενο μας». Τον όρο «ομοεθνείς» είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κομοτηνή τον περασμένο Δεκέμβριο. 


proxenio1
proxenio2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης αποκαλεί «ομοεθνείς» Έλληνες μουσουλμάνους που σπουδάζουν στη Λάρισα"

Δεν θα πάει στην Προανακριτική για τη Novartis ο Στουρνάρας

Δεν θα παραβρεθεί στην Προανακριτική για την Novartis ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί που εμπλέκονται στη δικογραφία.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με επιστολή του στο πρόεδρο της επιτροπής, Θοδωρή Δρίτσα, ενημερώνει ότι δεν θα παραστεί στην Προανακριτική επιτροπή. Ο κ. Στουρνάρας, στην επιστολή του, επισημαίνει ότι τα σχετιζόμενα με την αρμοδιότητα της Προανακριτικής τα έχει ήδη πει στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 21 Φεβρουαρίου, «επομένως δεν υπάρχει κανείς λόγος να καταθέσει στην Προανακριτική την άποψή του περί αρμοδιότητας, καθώς αυτό είναι άσκοπο».

Ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι θα παραστεί, εφόσον η επιτροπή μπει στην ουσία της υπόθεσης, εξετάσει μάρτυρες και προχωρήσει ουσιαστικά τη διαδικασία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα πάει στην Προανακριτική για τη Novartis ο Στουρνάρας"

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Κύπρο

Μαραθώνια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (28/03) κατά την οποία αποφασίστηκε η Τουρκία «να μην υποχωρήσει από τα συμφέρονται και τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και αν. Τουρκία».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ (σ.σ. όπου οι Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να εμφανιστούν ως συνιδιοκτήτες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου).

Παράλληλα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας.

kontranews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Κύπρο"

Ο Βενιζέλος «πριονίζει» τη Φώφη – Σφήνα Τσίπρα με πρέσινγκ για «προοδευτική αναθεώρηση»

Νέα επιχείρηση ανάδειξης των σαφών διαχωριστικών γραμμών που εμφυλοχωρούν στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς και την καλλιέργεια κλίματος προοδευτικών συγκλίσεων στο μέλλον βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την προαναγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία προστίθεται στους παράγοντες που μπορούν στο μέλλον με φόντο τις μεταμνημονιακές συμμαχίες να αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

Η αλλαγή του Συντάγματος για μία ακόμη φορά επανακαθορίζει τις διαχωριστικές πολιτικές γραμμές στο πολιτικό φάσμα και αναδεικνύει εκ νέου τον εναγκαλισμό του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού, με την ταυτόσημη θέση για το μείζον πολιτειακό ζήτημα από τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την ανάγκη για αναθεώρηση του Συντάγματος να έχει προαναγγελθεί εδώ και ενάμισι χρόνο και την αρμόδια Επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά για την ανάγκη για «προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του υπογράμμισε την ανάγκη μιας «προοδευτικής τομής” που θα προωθήσει μία «προοδευτική αναθεώρηση» του Συντάγματος υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, καίτοι ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής πως ο ίδιος λέει «ναι» στην έναρξη ενός τέτοιου διαλόγου, «φωτογραφίζει» τις προτάσεις που η ίδια έχει καταθέσει ως «πολιτικά ουδέτερες», εκφράζοντας τη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η χρονική συγκυρία ωστόσο δεν ήταν τυχαία, δεδομένου ότι η επιστολή εστάλη λίγες ώρες μετά την ευθεία αντίθεση Βενιζέλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πολιτικό κλίμα δεν είναι κατάλληλο για μια ουσιαστική Συνταγματική Αναθεώρηση τη δεδομένη στιγμή και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την πρωτοβουλία Γεννηματά, δηλώνοντας ότι ουδέποτε ενημερώθηκε ούτε ο ίδιος ούτε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αμφότεροι συνταγματολόγοι αλλά και φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Βενιζέλου δεν είναι άλλο από το ότι δεν μπορεί να ανοίξει διάλογος και με τον ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα, την ώρα που εγκαλείται από μέρος της αντιπολίτευσης ότι το παραβιάζει, παραπέμποντας με αυτόν τον τρόπο στην επιχειρηματολογία περί καθεστωτισμού και «σκευωρίας» με αφορμή το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis, στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίον αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Βενιζέλος είναι τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος για το ζήτημα.

«Το λέει διότι θεωρεί ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί σκευωρία που αποδεικνύει έναν υποτιθέμενο μη σεβασμό στους θεσμούς εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε, για να τονίσει ότι «οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν αν η σημερινή κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς, ή αν οι προηγούμενες που έφεραν τη χώρα εκεί που την έφεραν ήταν θεσμικά άμεμπτες».

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος με πρόσχημα τη Συνταγματική Αναθεώρηση επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο για ένα «μέτωπο δημοκρατίας», εννοώντας ένα deja vu του μετώπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Novartis, πρωτοβουλία η οποία βρίσκει ευήκωα ώτα στην Πειραιώς και το μπλοκ Μητσοτάκη – Σαμαρά.

Συνεργάτες της κας Γεννηματά πάντως απαντώντας στην ευθεία αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης τόνιζαν πως συζητήθηκε αναλυτικά στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και αυτή την πρόταση υλοποιούν. «Εμείς υλοποιούμε αποφάσεις του Συνεδρίου» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

«Η χώρα έχει ανάγκη από μία γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δική του παρέμβαση, προτείνοντας 11 αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την οποία υπερασπίζεται με σθένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού εκλαμβάνεται ως προτροπή του στη Φώφη Γεννηματά να μη φοβηθεί τολμηρά βήματα που θα αναδεικνύουν την προοδευτική κατεύθυνση του νεοσύστατου εγχειρήματος, αλλά και ως μία σαφής απάντηση στον… εθνικό συνταγματολόγο.

tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βενιζέλος «πριονίζει» τη Φώφη – Σφήνα Τσίπρα με πρέσινγκ για «προοδευτική αναθεώρηση»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news