facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ακραίφνιο: Στο νερό ψάχνουν απαντήσεις για τα συμπτώματα που παρουσίασαν 30 από τους 60 μαθητές

Το… επιδημιολογικό κουβάρι στο Ακραίφνιο Βοιωτίας επιχειρούν να ξεμπλέξουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά την ενημέρωση που είχαν χθες το μεσημέρι από τις τοπικές υγειονομικές περιοχές για τους δεκάδες μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου που είχαν νοσήσει, εκδηλώνοντας κυρίως πυρετό αλλά και γαστρεντερικά συμπτώματα σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο επίκεντρο της επιδημιολογικής διερεύνησης, που είναι σε εξέλιξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται το νερό της περιοχής για το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο υδατογενές μεταδοτικό νόσημα – εξετάζεται δείγμα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενώ θα σταλεί και άλλο δείγμα στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στη Βάρη. Ωστόσο, οι ειδικοί του Κέντρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για έξαρση κάποιας εποχικής ίωσης. Έχει δε αποκλειστεί η μετάδοση μεσω τροφής, καθώς, όπως προέκυψε απο τον έλεγχο δεν έχει υπάρξει κοινό γεύμα των ασθενών.

Η απουσία 30 παιδιών – σε σύνολο 65- από το Γυμνάσιο και το Λύκειο το πρωί της Δευτέρας 26 Μαρτίου σε συνδυασμό με κάποια περιστατικά που είχαν καταγραφεί την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στη διάρκεια της σχολικής γιορτής, και τα οποία εκδηλώθηκαν και με γαστρεντερικά συμπτώματα σε παιδιά, κινητοποίησαν τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής. Μάλιστα, συμπτώματα ανεφερε και ενας από τους έξι καθηγητές του σχολείου.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr, η υπεύθυνη για την επιδημιολογική έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Θεανώ Γεωργακοπούλου, από τα στοιχεία που δόθηκαν αρμοδίως στο Κέντρο, 30 παιδιά, μαθητές, ηλικίας 12 έως 17 χρόνων, από την περασμένη Παρασκευή έχουν εκδηλώσει σταδιακά συμπτώματα όπως πυρετό και πόνο στην κοιλιά. Σύμφωνα με την ίδια, ελάχιστα παιδιά δήλωσαν ότι είχαν εμετό και κανένα δεν ανέφερε διάρροια.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, και από τη διερεύνηση που έγινε στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου και στα νοσοκομεία Θήβας και Λειβαδιάς, αλλα και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας της περιοχής δεν έχουν αναφερθεί άλλα περιστατικά ούτε παιδιών ούτε ενηλίκων με συμπτώματα γαστρεντερολογικά. Επίσης, δεν έχει αναφερθεί ούτε νοσηλεία ασθενούς με αυτά τα συμπτώματα. «Για την ακρίβεια, αναφέρθηκε ότι στο νοσοκομείο Λειβαδιάς νοσηλεύεται ένας 15χρονος με πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό καθως και ότι στις 25 Μαρτίου προσήλθε στα επείγοντα μια 16χρονη με πυρετό, φάρυγγαλγια και κεφαλαλγία αλλα δεν κρίθηκε οτι πρεπει να νοσηλευτεί. Και τα δυο παιδιά ειναι μαθητές του σχολείου του Ακραιφνίου» λέει η κυρία Γεωργακοπούλου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για εποχική ίωση που αποτυπώθηκε πιο έντονα και λόγω της γρήγορης μετάδοσής της στον μαθητικό πληθυσμό του χωριού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως σε εμπύρετη κατάσταση βρίσκονταν και άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών, χωρίς όμως να αποτυπωθεί αυτό και σε επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου ή το νοσοκομείο της περιοχής.

Πάντως, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε επιδημιολογική επιφυλακή. Σήμερα και μετά την νεότερη ενημέρωση που θα έχουν από τους υγειονομικούς φορείς της Βοιωτίας θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν και σε επιτόπια παρέμβαση ή αν θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών -χημικών και μικροβιολογικών- εξετάσεων για το νερό από τα κρατικά εργαστήρια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακραίφνιο: Στο νερό ψάχνουν απαντήσεις για τα συμπτώματα που παρουσίασαν 30 από τους 60 μαθητές"

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ.

Εγκρίθηκε από το συμβούλιο του ESM η εκταμίευση των 6,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 5,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν σύντομα, ενώ το υπόλοιπο ποσό συνδέεται με την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο σημειώνει ότι η απόφαση ακολουθεί την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και την έγκριση που συμπληρωματικού MoU. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή χρέους, ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας.

Η πρώτη δόση αντιστοιχεί σε 5,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να πληρωθεί αύριο Τετάρτη. Το 1 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα μπορεί να διατεθεί μετά την 1η Μαΐου. Εξαρτάται από την πρόοδο που θα κάνει η χώρα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δημοσίου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα προηγηθεί νέα απόφαση του συμβουλίου του ESM.

Με αφορμή τις εξελίξεις, ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: Η σημερινή απόφαση αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την ολοκλήρωση εκτεταμένου σετ μεταρρυθμίσεων. Περιλαμβάνουν σημαντικούς τομείς στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, τη συλλογή δημοσίων εσόδων, τη φορολογική πολιτική και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την σημερινή έγκριση, η χρηματοδοτική στήριξη από τον ESM φτάνει τα 45,9 δισ. ευρώ από το σύνολο του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ (απομένουν δηλαδή 40,1 δισ. ευρώ). Από κοινού με τον EFSF έχουν διατεθεί συνολικά 187,77 δισ. ευρώ στη χώρα, μετατρέποντας τα δύο Ταμεία στον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Στη συνάντηση εγκρίθηκε επίσης τροπολογία στο FFA που θα προσθέσει το Υπερταμείο ως μέρος της συμφωνίας. Περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αναφορικά με το Υπερταμείο, που ως γνωστόν είναι ο ιδιοκτήτης και ελέγχει κρίσιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, με στόχο να αυξήσει την αξία τους αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών. Το οικονομικό του αποτέλεσμα θα συμβάλει στη μείωση του ελληνικού χρέους και τις επενδύσεις στην Ελλάδα.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ."

Σε πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας ελπίζει ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ

Την ελπίδα ότι «το πνεύμα και η παράδοση» θα συμβάλλουν στην πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του εξέφρασε κατά τις συνομιλίες του στα Σκόπια με την Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, εν όψει της συνάντησης που θα έχουν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη Παρασκευή στη Βιέννη.

Λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Ρωμαιοκαθολικών, η συνάντηση των τριών δεν θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Βιέννη - όπου είχαν διεξαχθεί οι προηγούμενες συνομιλίες τους στις 13 Φεβρουαρίου - αλλά στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ τόνισε πως η προσφυγική κρίση του 2015 έδειξε πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια, ενώ εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία για ένα άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Την υποστήριξή της, κυρίως στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, χώρα - μέλος της Ε.Ε., στο ζήτημα της ονομασίας, υποσχέθηκε από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, η οποία πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στα Σκόπια και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας ελπίζει ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ"

Στο βρετανικό κοινοβούλιο το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία

Το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία έθεσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας, Αλμπέρτο Κόστα.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά τη δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με θέμα την Εθνική Ασφάλεια και τη Ρωσία, ο κ. Κόστα αφού εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού έναντι της Ρωσίας, αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία σημειώνοντας τα εξής:

«Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τον Έλληνα πρεσβευτή και τον υφυπουργό Εξωτερικών (Τέρενς Κουίκ) εδώ στη Βουλή με την ιδιότητά μου, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε την υποστήριξή της προς την πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, αλλά η Ελλάδα μου ζήτησε επίσης να θυμίσω στη Βουλή ότι, όταν οι φίλοι και σύμμαχοί μας μάς δίνουν την υποστήριξή τους, είναι επίσης σημαντικό, όπου αυτό είναι δυνατό, να τους υποστηρίζουμε κι εμείς ως προς τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας.

Αναφέρω σύντομα τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία και τα συνεχιζόμενα προβλήματα που έχουμε εκεί και ζητώ τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών όσο και από την πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσουν το βήμα τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε σχετικές συναντήσεις, ώστε να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δράσει όπως αρμόζει σε τέτοια ζητήματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο βρετανικό κοινοβούλιο το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία"

Επίθεση Γιλντιρίμ στην Ευρώπη -Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαπέλυσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον απόηχο της συνάντησης στη Βάρνα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ότι οι Ευρωπαίοι άφησαν τη χώρα του να περιμένει την ένταξή της, λόγω πολιτικών προβλημάτων της ΕΕ.

«Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός. Εκεί υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», είπε ο Γιλντιρίμ.

Ακόμη, σύμφωνα με το sigmalive που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι με αυτούς που παρέδωσαν το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση λύσης του ΓΓ των ΟΗΕ με δημοψήφισμα, αυτή η ένωση δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Είπε ότι για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν ανοίξει ήδη τα 16 από τα 35 κεφάλαια, από τα οποία έκλεισε μόνο το ένα και τα άλλα είναι ακόμη ανοιχτά. Πρόσθεσε ότι 14 κεφάλαια είναι μπλοκαρισμένα.

Τόνισε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να ερωτηθεί αν θέλει να προχωρήσει με ένα όραμα, ή να κλειστεί τον εαυτό της, καθώς- σημείωσε- η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και διατηρεί την προοπτική για πλήρη ένταξή της.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Γιλντιρίμ στην Ευρώπη -Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ "

Ένσταση κατά της άρνησης στο αίτημα αποφυλάκισης θα καταθέσουν οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών

Ένσταση επί της σημερινής αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27 ημέρες προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, αναμένεται να καταθέσουν αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνήγοροί τους.

Το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό βάση της ίδιας με την πρώτη, απόρριψη αιτιολογίας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών είπε:

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Άγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένσταση κατά της άρνησης στο αίτημα αποφυλάκισης θα καταθέσουν οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών"

Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με 73 μετανάστες ανοιχτά της Λέρου

Ιστιοφόρο που μετέφερε 73 μετανάστες και πρόσφυγες, εντοπίστηκε το μεσημέρι από σκάφος του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέρου και Λειψών.

Το ιστιοφόρο μεταφέρθηκε στη Λέρο, ενώ δύο άτομα, ένας Ιταλός και ένας Ουκρανός που έχουν συλληφθεί, φέρονται ως οι διακινητές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με 73 μετανάστες ανοιχτά της Λέρου"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από απόψε στην Κορίνθου-Πατρών

Ολιγόωρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη από τις 20:00 τo βράδυ, έως τις 07:00 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Οι ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή των σηράγγων Παναγοπούλας, του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών, για την εκτέλεση δοκιμών και ελέγχων του εξοπλισμού τους.

Κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων και οι δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, θα εκτρέπονται τοπικά εκτός των σηράγγων στον βόρειο κλάδο και στην παράπλευρη βοηθητική οδό της βόρειας σήραγγας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από απόψε στην Κορίνθου-Πατρών"

Ποινική δίωξη στον 88χρονο που πυροβόλησε τους δυο ληστές στη Γλυφάδα

Με ένα όπλο κειμήλιο τραυμάτισε τον έναν από τους δύο διαρρήκτες που μπήκαν στο σπίτι του, στη Γλυφάδα, ο 88χρονος, όπως είπε σήμερα στον εισαγγελέα.

Οι αστυνομικοί πήγαν στο νοσοκομείο και συνέλαβαν τους δύο δράστες οι οποίοι άρπαξαν τον ηλικιωμένο από την αυλή του σπιτιού του και τον ανάγκασαν με τη βία να μπει στο σπίτι του για να τον ληστέψουν.

Στη συνέχεια, πήγαν στο σπίτι του ηλικιωμένου ο οποίος αρχικά είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα παλιό σπαθί που είχε από την εποχή που ήταν στο λιμενικό, ενώ μετά αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε το παλιό του όπλο.

Ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοχρησία και ψευδορκία άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 88χρονου που πυροβόλησε κατά των δυο ατόμων που μπήκαν στο σπίτι του για να τον ληστέψουν.

«Φοβήθηκα για τη ζωή μου, δεν είχα πρόθεση να τον σκοτώσω», είπε ο 88χρονος, ο οποίος μετά την άσκηση της δίωξης οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή

Ποινική δίωξη για ληστεία ασκήθηκε παράλληλα και σε βάρος των δυο ληστών, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται, καθώς τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον 88χρονο.

Πρόκειται για έναν 28χρονο Αλβανικής υπηκοότητας και έναν 18χρονο Έλληνα. Και οι δύο συνελήφθησαν στο νοσοκομείο όπου πήγαν για τις πρώτες βοήθειες μετά το περιστατικό με τον ηλικιωμένο. Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν και θα απολογηθούν σε ανακριτή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη στον 88χρονο που πυροβόλησε τους δυο ληστές στη Γλυφάδα"

Καμμένος: Δεν είμαστε αφελείς, θα πάμε σε εκλογές χωρίς μείωση συντάξεων [βίντεο]

Ο Πάνος Καμμένος, εκτός από τις δηλώσεις του για το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε και στα σενάρια εκλογών που ακούγονται.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, δεν πρόκειται να πάει στις κάλπες με μειωμένες τις συντάξεις και θα βρει άλλον τρόπο να αναπληρώσει τα χρήματα και τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να πάρει. «Μας έχετε για αφελείς, να πάμε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις;» ήταν η δήλωση του κ. Καμμένου.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει πως τα μέτρα για μείωση των συντάξεων πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολόγητου ήδη από το 2019, ώστε να πιάσει η κυβέρνηση τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης συζητούν ως υπαρκτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αρνηθεί να υλοποιήσει το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, να προκαλέσει τεχνητή κρίση με τους δανειστές και να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες στις αρχές του 2019, έχοντας εξασφαλίσει ήδη από το καλοκαίρι του 2018 την έξοδο απο το μνημόνιο. Η δήλωση του Πάνου Καμμένου έχει ως εξής:

«Τα νούμερα τα οποία βγαίνουν σαν πλεόνασμα μόνο για φέτος θα μας δώσουν την δυνατότητα τα μέτρα αυτά να μπορούμε να τα πληρώσουμε με άλλο τρόπο από το να μειώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Μας έχετε για πολιτικά αφελείς να πάμε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις; Οχι, θα έχουμε τέτοια οικονομικά αποτελέσματα που θα πάμε σε εκλογές για μετά το 2019 και χωρίς τα μέτρα».

Τη δήλωση-έκπληξη επισημαίνει με ανάρτησή της η Ομάδα Αλήθειας, που συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Δεν είμαστε αφελείς, θα πάμε σε εκλογές χωρίς μείωση συντάξεων [βίντεο]"

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για την Τετάρτη τα Συνδικάτα

«Αναπτυξιακή φιέστα» χαρακτηρίζουν Συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το 11ο Περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και προγραμματίζουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), και θα ακολουθήσει πορεία προς τον χώρο διεξαγωγής του Περιφερειακού συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται την ίδια μέρα με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Για μια ακόμη φορά θα περισσέψουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τα σχέδια της ανάπτυξης που δήθεν μας αφορά όλους. Μια ανάπτυξη για την οποία η Κυβέρνηση τα δίνει όλα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και με το 'ξέφωτο του τέλους των μνημονίων, να συνοδεύεται με την εφαρμογή των 1.000 περίπου αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων και των 88 που πρόκειται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα», ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Στράτος Κουρτζανίδης από το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής, καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Οι συνδικαλιστές διεκδικούν -μεταξύ άλλων- υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 στους κατώτατους μισθούς, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία για όλους και άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για την Τετάρτη τα Συνδικάτα"

Αποσύρεται μετά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων κυρίως μεταξύ φιλοζωϊκών οργανώσεων ενώ με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι έστρεψαν τα βέλη τους κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για τα ζώα συντροφιάς χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως «απαράδεκτο», ενώ κατέγραψαν και 14 «μελανά σημεία» του σχεδίου νόμου.

Οι «μαύρες σελίδες» του νομοσχεδίου

Σωρεία παράλογων διατάξεων που προκαλούν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο -και όχι μόνον τους φιλόζωους- περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζουν με επιχειρήματα, οι φιλοζωικές οργανώσεις, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο για τα δεσποζόμενα ζώα όσο και για τα άδεσποτα.

Σύμφωνα με προσεκτική μελέτη του περιεχομένου του εν λόγω νομοσχεδίου από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, δεκάδες διατάξεις του αποτελούν «μαύρες σελίδες» που αντί να επιχειρούν να βοηθήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα του περιορισμού των αδεσπότων, το επιτείνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις που γυρίζουν χρόνια πίσω την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων και παραπέμπουν σε μεθόδους μαζικής εξόντωσης.

Η Πανελλήνια Φιλοζωϊκη Ομοσπονδία, έχει επισημάνει ορισμένα μόνον από τα πιο κραυγαλέα σημεία του νομοσχεδίου:

1. Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία!

2. Ουσιαστικά, έτσι, απαγορεύει τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιορίζει μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.

3. Οποιος πολίτης ή σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπτει ή φιλοξενεί ή διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους. Θεωρείται παράνομος έμπορος.

4. Περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε «επικουρικό» του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων -και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν - θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για μια συμμετοχή εν τελει παθητική. Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μέχρι τώρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οι οποίες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν από την κακομεταχείριση. Τώρα θα παραδίδονται και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των Δήμων.

5. Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταίζουν και τα φροντίζουν, θα επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος.

6. Εισάγονται τόσοι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κλπ κλπ που στην ουσία δεν θα είναι δυνατή στον αστικό ιστό, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.

7. Καταργούνται δια νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης για υιοθεσία αδέσποτων ζώων που λειτουργούν από φιλοζωϊκές οργανώσεις και εκείνα των απλών πολιτών.

8. Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση αγγελίας από πολίτη ή φιλοζωική οργάνωση ή μέσο μαζικής ενημέρωσης, για υιοθεσία αδέσποτου καθώς χαρακτηρίζεται παράνομη πράξη και τιμωρείται.

9. Απαγορεύεται να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο.

10. Οσοι φιλοξενούν ζώα αδέσποτα θα πρέπει να τα παραδώσουν στον Δήμο. Τα ζώα αυτά, όπως τονίζει η Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας, «τι θα γίνονται αφού οι Δήμοι δεν έχουν δομές; Απλώς Θα οδηγούνται σε ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, εφόσον η συμμετοχή τους στις πενταμελείς επιτροπές των Δήμων θα αποκλείεται από τις νέες προδιαγραφες που βάζει ο νόμος...".

11. Η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού του. Για παράδειγμα για δύο ζώα απαιτείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τμ. Δηλαδή στα 60 τμ θα μπορείς να έχεις 2 μολοσσούς, αλλά όχι 3 γάτες. Αν έχεις τρεις γάτες η τρία κανισάκια θα πρέπει να διαλέξεις ποια θα κρατήσεις και ποιο θα αφήσεις για να μην εξοντωθείς στα πρόστιμα.

12. Επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνίατρους που περιθάλπουν ζώο που δεν φέρει σήμανση ηλεκτρονική και δεν έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων. «Αυτό είναι καταρχήν αντίθετο με την ιατρική δεοντολογία» τονίζει η Ειρήνη Μολφέση, «ποιό νοσηρό μυαλό σκέφτηκε τέτοια ρύθμιση, που επιβάλλει στον γιατρό να μην προσφέρει βοήθεια σε άρρωστο ζώο;»

13. Επιβάλλεται υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα συντροφιάς με εξαιρέσεις που ενισχύουν φαινόμενα ιδιωτικής εκτροφής.

«Οσο για τις υποτιθέμενες υποχρεωτικές στειρώσεις», λέει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφεση, «πρόκειται για κανονική πλάνη. Είναι φοροεισπρακτικό μέτρο και δεν έχει στόχο την μείωση των αδέσποτων παρά αντιθέτως την ενθάρρυνση της ιδιωτικής εκτροφής με την εισαγωγή, πρώτη φορα στη νομοθεσία, της έννοιας της "διαιώνισης του είδους" με 3 γέννες ανά νοικοκυριό για όσους έχουν αρσενικό και θηλυκό. Σκεφτείτε πόσα κατοικίδια υπάρχουν στην Ελλάδα σε πόλεις και σε όλη την επαρχία και αναλογιστείτε τι σημαίνει τρεις γέννες το κάθε ζευγάρι….».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρεται μετά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα"

Το ευγενικό «όχι» της ΝΔ στη Φώφη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση -Το συζητάμε μετά τις εκλογές

Ένα ευγενικό «όχι» είναι η απάντηση της ΝΔ στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά για την έναρξη της αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με επιστολή που έστειλε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην ΧΑ) παρουσιάζει ως αναγκαιότητα η σχετική διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα, καλώντας τα κόμματα να πάρουν θέση επί των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, «σε ανύποπτο χρόνο η ΝΔ έχει καταθέσει τους άξονες των προτάσεων της, που αφορούν πολύ περισσότερες αλλαγές, από τις κατ’ ελάχιστο αναγκαίες που περιγράφει η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή της».

Μ’ αυτό τον «κομψό» τρόπο καθιστούσαν και άκαιρο, αλλά και ελλιπές, το περιεχόμενο των προτάσεων που περιλαμβάνει η επιστολή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και αποφασίστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την επιστολή της κας Γεννηματά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε υποστηρίξει με άρθρο του, ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την εκκίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας, φανερώνοντας ότι ακόμα και στο εσωτερικό του νέου πολιτικού φορέα υπάρχουν ενστάσεις για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε και προωθείται από τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Η επιστολή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έφτασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, με συνεργάτες του, αφού την μελέτησαν, να σημειώνουν, ότι «Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει το Σύνταγμα με τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή αλλά να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο καταστατικό χάρτη που να συμβαδίζει με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εγκαίρως αναφερθεί στην ανάγκη «μιας ευρύτατης και κυρίως τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης στον καταστατικό χάρτη της χώρας», ωστόσο, έχει επισημάνει πως αυτό μπορεί να γίνει από την επόμενη Βουλή, αφού είναι κρίσιμο να έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Η άρνηση της ΝΔ να μπει τώρα σε μια τέτοια συζήτηση μπορεί να χαρακτηριστεί αναμενόμενη και φυσιολογική.

Ταυτόχρονα στην Πειραιώς τονίζουν ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία όσο υπάρχει η παρούσα κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με μια κυβέρνηση, που μπροστά στο κομματικό της συμφέρον, έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση στους θεσμούς του κράτους δικαίου, απαξιεί για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και λειτουργεί με καθεστωτική αντίληψη» επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ και σημειώνουν, ότι το σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο λάσπης που έχει τορπιλίσει κάθε περιθώριο συναίνεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιούλιο του 2016, είχε χρησιμοποιήσει το προαύλιο της Βουλής ως σκηνικό κομματικής φιέστας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προβολείς το είχαν ¨ντύσει¨ με κόκκινο χρώμα, για να εξαγγείλει την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επιχειρώντας να συνδεθεί με το ριζοσπαστικό του παρελθόν είχε ανακοινώσει ότι η αναθεώρηση θα προχωρούσε μέσα από τη συγκρότηση συνελεύσεων και την κατάθεση προτάσεων ακόμα και από μεμονωμένους πολίτες, αδιαφορώντας, όπως είχε καταγγείλει τότε η αντιπολίτευση, για τα όσα ορίζει με σαφήνεια το Σύνταγμα της χώρας.

Η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία αυτή ως αντιθεσμική, πέρα από κάθε πρόβλεψη του Συντάγματος, που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τη διαδικασία αναθεώρησης του, μέσα από αυστηρές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Εν κατακλείδι, η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η πρωτοβουλία που πήρε η Φώφη Γεννηματά, όπως και ο κ. Τσίπρας το 2016, χωρίς να τις ταυτίζουν, σύντομα θα καλυφθεί από την επικαιρότητα και τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα που βρίσκονται στο προσκήνιο. Όμως, η Συνταγματική αναθεώρηση, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, αμέσως μετά τις εκλογές, μπορούν να επιτύχουν τις απαραίτητες συναινέσεις, για να προχωρήσουν στην ουσιαστική αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ευγενικό «όχι» της ΝΔ στη Φώφη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση -Το συζητάμε μετά τις εκλογές"

Υπόθεση Novartis: Ενα μήνα παράταση θα ζητήσει η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει εκ νέου η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ημέρα κατά την οποία κλείνει πιθανότατα το ζήτημα της αρμοδιότητας.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναγνώστηκαν οι απαντητικές επιστολές των αναφερομένων πολιτικών προσώπων με τις οποίες δηλώνουν ότι δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Ειδικής Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα ζητήσει έναν μήνα παράταση των εργασιών της.

Την τελική έγκριση πρέπει να δώσει η Ολομέλεια.

Επίσης, ενημερώθηκαν τα παριστάμενη μέλη για τις ογκώδεις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία χθες το μεσημέρι, για τα εμβόλια και τα αντιϊκά φάρμακα, προς συσχέτιση με την προηγούμενη δικογραφία.

Μέλη της επιτροπής δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να κλείσει την προσεχή Πέμπτη το θέμα της αρμοδιότητας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Ενα μήνα παράταση θα ζητήσει η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης"

Μπαχτσελί σε Τσίπρα: Ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος από τους παππούδες σας

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος MHP ξεσπάθωσε μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της Βάρνας, κατά το οποίο η ΕΕ στήριξε Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του και αναφερόμενος τόσο στους ευρωπαίους όσο και τους έλληνες δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Όλο ο κόσμος ξέρει ποιοι έριξαν σφαίρες εθνικής υπερηφάνειας και ο πάτος της θάλασσας είναι γεμάτος με τους παππούδες όσων εκστόμισαν κενά λόγια. Υπέστησαν τις συνέπειες όταν προσπάθησαν να κυκλώσουν την Τουρκία. Δεν είναι αστείο»

Τα πυρά του έστρεψε και προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «αυτό το άτομο στις Βρυξέλλες, χωρίς να κοκκινίσει είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και αν το κάνει αυτό θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της»

Προσπαθώντας δε να τονώσει το εθνικιστικό φρόνημα των βουλευτών του, «φωτογραφίζοντας» τους Έλληνες δήλωσε πως «η θάλασσα έχει γεμίσει με τους παππούδες τους»

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαχτσελί σε Τσίπρα: Ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος από τους παππούδες σας"

Καμμένος: Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου «Μακεδονία» (βίντεο)

Τις δηλώσεις περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.

«Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώθηκα για τις δηλώσεις μου περί ομηρίας, το είχα πει γιατί ήξερα τι θα συμβεί. Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε μια κλειστή φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα που είναι από αυτά που αντιμετωπίζονταν ως απλά περιστατικά με την παρέμβαση των δύο ταξιάρχων και από τις δύο πλευρές.

Οταν είδα από την πρώτη μέρα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας δεν λειτούργησαν, κατάλαβα ότι πρόκειται περί ομηρίας. Βρίσκονται για 26 μέρες στη φυλακή χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Αν η Τουρκία θέλει έναν ευρωπαϊκό δρόμο δεν μπορεί να κρατεί δύο Ευρωπαίους στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ».

Σημείωσε μάλιστα με αφορμή το ζήτημα των στρατιωτικών πως «την πολιτική του υπουργείου την χαράζω εγώ και είμαι απόλυτα συντονισμένος με τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα λέγοντας: «Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό σε όλα τα θέματα. Οσον αφορά τα εθνικά ζητήματα η θέση των ΑΝΕΛ ήταν ξεκάθαρη, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ονομασίας.

Για να αλλάξουν το Σύνταγμα τους τα Σκόπια πρέπει να κάνουν εκλογές. Δεν αποδεχόμαστε κανένα παράγωγο του όρου Μακεδονία, είτε αλλάξουν το Σύνταγμά τους είτε όχι. Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων.

Στην ερώτηση εάν οι ΑΝΕΛ θα έφταναν στο σημείο να ρίξουν την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος είπε: «Το να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι επιλογή και του πρωθυπουργού και δική μου. Εμείς επιλέξαμε να πάμε μέχρι τέλους για να πετύχουμε τους δύο στόχους που είναι η έξοδος από τα μνημόνια και το να προχωρήσουμε στην κάθαρση και το να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έτυχαν της προστασίας των δυνάμεων της μεταπολίτευσης».

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει στη σύνθετη ονομασία για το Σκοπιανό, εμείς διαφωνούμε και δεν το ψηφίζουμε», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι «Το θέμα των Σκοπίων δεν θα έρθει στη Βουλή πριν τις εκλογές γιατί δεν θα γίνει αλλαγή συντάγματος στα Σκόπια, αλλά αν έρθει θα πρέπει να υλοποιήσω τη λαϊκή εντολή που έχω κι αυτή είναι καμία χρήση του όρου Μακεδονία».



kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου «Μακεδονία» (βίντεο)"

Διαδήλωση συμβασιούχων ΟΤΑ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών -Ζητούν μονιμοποίηση [εικόνες & βίντεο]

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί συμβασιούχοι από όλη την Ελλάδα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
Παράλληλα, το Συνδικάτο θα πραγματοποιήσει στις 12:00 συλλαλητήριο στην Ομόνοια, με βασικό αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων των εποχικών εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση πραγματοποιείται με αφορμή την σημερινή καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 διορισμούς στους ΟΤΑ.
Η ΚΕΔΕ ζητεί να δοθεί εξάμηνη παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα των δήμων, καθώς εκτιμά ότι πολλοί από τους συμβασιούχους δεν θα καταφέρουν να προσληφθούν μέσω του διαγωνισμού και αναγκαστικά θα απολυθούν στις 31 Μαρτίου, με αποτέλεσμα οι δήμοι να χάσουν τις υπηρεσίες έμπειρου προσωπικού.
Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει κενό ανάμεσα στις απολύσεις και την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού και ότι θα υπάρχει πρόβλημα με την καθαριότητα. Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία και έχει προαναγγείλει «κάθοδο» στην Αθήνα, ώστε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Ομόνοιας.
Από την πλευρά του, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 11:30.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ- ΟΤΑ.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους που συμπαραστέκονται στους συμβασιούχους ξεκίνησαν από την Ομόνοια και έφθασαν στην πλατεία Κλαυθμώνος.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδήλωση συμβασιούχων ΟΤΑ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών -Ζητούν μονιμοποίηση [εικόνες & βίντεο] "

Τούρκοι δικαστές:Συνέχιση προφυλάκισης των Ελλήνων λόγω «ύποπτων στοιχείων»

Τη συνέχιση της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μέχρι νεωτέρας, «λόγω ύποπτων στοιχείων που είχαν βρεθεί» -και ακόμα εξετάζονται- αποφάσισε την Τρίτη το τουρκικό δικαστήριο, απορρίπτοντας νέα αίτηση αποφυλάκισης των συνηγόρων τους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δύο δικηγόροι των στρατιωτικών κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης, τονίζοντας ότι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνεργάζονται με τις τουρκικές αρχές, καθώς έχουν δώσει τους κωδικούς (ΡΙΝ) των κινητών τηλεφώνων τους και ότι το ελληνικό προξενείο έχει ενημερώσει ότι μπορούν να παραμείνουν σε αυτό ως διεύθυνση κατοικίας τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Με βάση τα παραπάνω, οι δικηγόροι ζήτησαν αποφυλάκιση.

Το δικαστήριο, μία ώρα μετά την κατάθεση του αιτήματος, ανακοίνωσε τη συνέχιση της προφυλάκισής των δυο νέων, ισχυριζόμενο ότι «είχαν βρεθεί πολλά ύποπτα στοιχεία», οι στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στην Τουρκία, δεν έχουν ολοκληρωθεί -ακόμη- οι έρευνες στα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τους και δεν έχει αλλάξει κάτι από τις έως τώρα έρευνες.

Σημειώνεται ότι οι έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι από τις αρχές Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, με κανέναν να μη γνωρίζει πότε θα αποφυλακιστούν.

«Όλες αυτές οι καταστάσεις δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν… Ελπίζεις για το καλύτερο, αλλά έχεις στην άκρη του μυαλού σου και μια κατάληξη που δεν είναι θετική, με την έννοια της καθυστέρησης εννοώ πάντα, για να είσαι προετοιμασμένος γι’ αυτό» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης.

Ελπίδες για θετική εξέλιξη είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα στον απόηχο της ευρωτουρκικής Συνόδου της Βάρνας, όπου οι Ευρωπαίοι, με προεξάρχοντα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησαν από τον Ταγίπ Ερντογάν την απελευθέρωσή τους πριν από το Πάσχα.

Αναφερόμενος στο μεταξύ στις δηλώσεις του περί ομηρίας των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι «δυστυχώς δικαιώθηκα, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο της Βάρνας». «Είναι 26 μέρες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης χωρίς κατηγορητήριο» είπε. «Οι έλληνες στρατιωτικοί είναι και ευρωπαίοι και νατοϊκοί στρατιωτικοί» σημείωσε με νόημα ο κ. Καμμένος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι δικαστές:Συνέχιση προφυλάκισης των Ελλήνων λόγω «ύποπτων στοιχείων» "

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ αποκάλεσε «γερμανοτσολιά» τον επικεφαλής του Euro Working Group [βίντεο]

Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας που είναι στο πάνελ της απογευματινής ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ, «Δεύτερη Ματιά» σχολίασε απρεπώς τα λεγόμενα του επικεφαλής του Euro Working Group.

Ο Χανς Φάιλμπριφ σε συνέντευξή του στα «Νέα» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης και μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης.

Τα λεγόμενά του αυτά φαίνεται πως δεν άρεσαν καθόλου στον δημοσιογράφο,ο οποίος χαρακτήρισε τον Φάιλμπριφ «γερμανοτσολιά».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιογράφος της ΕΡΤ αποκάλεσε «γερμανοτσολιά» τον επικεφαλής του Euro Working Group [βίντεο]"

Sabah για Καμμένο: Η Αθήνα τροφοδοτεί την ένταση- Έλληνας υπουργός απειλεί

Την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορεί τώρα ο τουρκικός Τύπος ότι τροφοδοτεί την ένταση, με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου την 25η Μαρτίου.

«Όποιος αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε... Όσοι σκέφτονται μεγάλες Οθωμανικές αυτοκρατορίες να θυμούνται το 1821 και το πώς μια ψυχή, πώς ο ελληνικός λαός ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε και συνέτριψε την αυτοκρατορία» είχε δηλώσει ο υπουργός Άμυνας.

«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε εκ νέου προκλητικές δηλώσεις την Κυριακή που ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να συντρίψει οποιονδήποτε αμφισβητεί την ανεξαρτησία της χώρας» ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Sabah.

«Πρόσφατα, ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, προχώρησε σε παρόμοια απειλή, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους». Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα, επέκρινε τις δηλώσεις του Παυλόπουλου σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πριν από δύο εβδομάδες. «Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους θα πρέπει να δουν την πρόσφατη ιστορία τους και όσοι λένε μεγάλα λόγια θα πρέπει να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο ιστορίας αντί για παραμύθια» είπε.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται και δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «ότι οι πρόσφατες ελληνικές απόπειρες είναι ανησυχητικές και πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση των εντάσεων». «Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντείνονται» σχολιάζει η Sabah.

Μετά τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Mπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «θα ήταν πιο επωφελές να αποφύγουμε τις εντάσεις για να έχουμε καλύτερες διμερείς σχέσεις». «Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν αμοιβαία τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Sabah για Καμμένο: Η Αθήνα τροφοδοτεί την ένταση- Έλληνας υπουργός απειλεί"

Spiegel: Ευθύνες στην ελληνική ακτοφυλακή για το ναυάγιο προσφύγων στο Αγαθονήσι

Το ρεπορτάζ του Spiegel Online στη Σάμο για τα αίτια του ναυαγίου με 16 νεκρούς πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι.

«Ήταν οι πρώτοι πρόσφυγες που πνίγηκαν φέτος στο Αιγαίο. Από τα 21 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, ανάμεσά τους και παιδιά, επέζησαν μόνο τρία, γράφει το Spiegel Online σε ρεπορτάζ από τη Σάμο. Σύμφωνα με τους επιζήσαντες οι αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν. Οι καταγγελίες είναι βαριές και δικαιολογημένες. Τα μαντάτα έφθασαν μέχρι την Αθήνα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Δύο υπουργοί που φέρουν, πιθανότατα, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία συνάντησαν τους επιζώντες στη Σάμο.
Την Παρασκευή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας συνομίλησε με επιζώντες στο νοσοκομείο και δύο μέρες αργότερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες. Ο υπουργός Ναυτιλίας επιβεβαίωσε, όπως όλα δείχνουν, ότι η ακτοφυλακή δέχθηκε πράγματι τηλεφώνημα για βοήθεια. Οι αρμόδιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι καταβλήθηκαν επανειλημμένα μάταιες προσπάθειες επικοινωνίας με το άτομο που πραγματοποίησε την κλήση.
Άγνωστο παραμένει τι έπραξαν οι αρμόδιες αρχές 
Στον καταυλισμό προσφύγων της Σάμου διαμένει εδώ και δύο μήνες ο Αφγανός που ειδοποίησε τις αρχές για το ναυάγιο.
Στον καταυλισμό προσφύγων της Σάμου διαμένει εδώ και δύο μήνες ο Αφγανός που ειδοποίησε τις αρχές για το ναυάγιο.
Τι όμως είχε γίνει; Ένας Αφγανός, συγγενής των 21 προσφύγων, ο οποίος είχε έρθει δύο μήνες νωρίτερα στη Σάμο και διέμενε στο κέντρο υποδοχής ειδοποιήθηκε, μέσω της εφαρμογής WhatsApp από τους συγγενείς του ότι το πλεούμενο που τους μεταφέρει βυθίζεται και ζήτησε αμέσως βοήθεια από τις τοπικές αρχές, αλλά και από αρμόδιους στην Αθήνα. Παράλληλα μετέβη ο ίδιος σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν αστυνομικοί παρακαλώντας τους να αναζητήσουν τους συγγενείς του. Όλοι όμως τον καθησύχαζαν ότι οι συγγενείς του είναι ασφαλείς. Εκείνος όμως δεν τους πίστεψε και συνέχισε να απευθύνεται στους αστυνομικούς μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό αλλά και τις αστυνομικές αρχές στη Σάμο. Το τι έπραξαν οι αρμόδιες αρχές, ποιόν ειδοποίησαν ή αν ειδοποίησαν κάποιον, παραμένει άγνωστο.
Γεγονός είναι ότι η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε περισσότερες από 24 ώρες μετά το πρώτο τηλεφώνημα. Τότε όμως ήδη κάτοικος από το Αγαθονήσι είχε εντοπίσει τους επιζήσαντες. Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν τα σωστικά συνεργεία είναι να περισυλλέξουν τους νεκρούς και να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τους επιζώντες, οι οποίοι καταγγέλλουν επίσης ότι άγνωστο σκάφος έπλεε για ώρα κοντά στο σημείο που ανετράπη το πλεούμενο των προσφύγων χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης Οι επιζώντες μάλιστα ισχυρίζονται ότι το άγνωστο πλοίο απομακρύνθηκε όταν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες είχαν πνιγεί».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Ευθύνες στην ελληνική ακτοφυλακή για το ναυάγιο προσφύγων στο Αγαθονήσι "

Κοινόχρηστα πολυκατοικιών: Οι μεγάλες ανατροπές που έρχονται

Ερχονται μεγάλες ανατροπές στις πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα απλήρωτα κοινόχρηστα ή με άλλες διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων. Ο θεσμός του διαμεσολαβητή θα τεθεί σε εφαρμογή σε έξι μήνες και μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την Ελλάδα.

Αν και πολλοί κρίνουν ότι ακόμη και αυτός ο θεσμός θα είναι γραφειοκρατικός και ακριβός για πολλούς, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή προσφυγής στα δικαστήρια που είναι και πιο κοστοβόρα και οι αποφάσεις εκδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Κάποιοι συνεπείς ιδιοκτήτες, που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους ή είναι εντάξει με τους κανονισμούς της πολυκατοικίας τονίζουν ότι τελικά με τον διαμεσολαβητή απλά θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι ένα ποσό ενώ οι συνειδητοί κακοπληρωτές και όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, δεν θα συμβάλλουν στο επιπλέον κόστος.

Η προσπάθεια είσπραξης των κοινοχρήστων θα περιλαμβάνει εφεξής και τα έξοδα της διαμεσολάβησης, δηλαδή τις αμοιβές του διαμεσολαβητή και του δικηγόρου. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για μία ώρα, αλλά η ελάχιστη αμοιβή του φτάνει τα 250 ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται βεβαίως και τα έξοδα του δικηγόρου που είναι απαραίτηρος.

Η ουσία είναι ότι ειδικά για τα απλήρωτα κοινόχρηστα, που σε πολλές πολυκατοικίες ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ και αφορούν σε λογαριασμούς ακόμη και από το 2012, μπορεί να βρεθεί μια λύση.

Από την άλλη, αν δεν έρθει κάποιο από τα δύο μέρη στο τραπέζι του διαλόγου, τότε ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό με το άλλο μέρος να δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας το σχετικό πρακτικό στην αγωγή. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή ύψους 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ στο μέρος που δεν προσήλθε στη διαδικασία αλλά και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του και ποσοστού 0,1% σε περίπτωση εν μέρει ήττας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει εκφράσει ενστάσεις τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα προσθέσει για τον διαχειριστή επιπλέον κόστος και χρόνο για την είσπραξη των κοινοχρήστων.

Ορισμένες ερωτήσεις για το νέο θεσμό είναι:

Τι είναι η διαμεσολάβηση

Εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης μιας διαφοράς μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων. Διαρθρωμένη διαδικασία κατά την οποία ένα τρίτο μέρος, ο Διαμεσολαβητής καθοδηγεί τα αντικρουόμενα μέρη να καταλήξουν σε αμοιβαία δημιουργική και ικανοποιητική λύση.

Ο Διαμεσολαβητής δημιουργεί εποικοδομητικό διάλογο, προσφέρει ιδέες, βοηθά τα μέρη να καταλάβουν και αξιολογήσουν το πρόβλημα. Τα μέρη βρίσκουν τη λύση και αποφασίζουν.

Ο Διαμεσολαβητής με τους Δικηγόρους των μερών διατυπώνουν την συμφωνία σε γραπτή δέσμευση ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί

Τι θα είναι ο διαμεσολαβητής

Διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ειδικά εκπαιδευμένος, Ανεξάρτητος, ουδέτερος. Δεσμεύεται από το απόρρητο και την εχεμύθεια. Υπόκειται σε Κώδικα Δεοντολογίας Ø Δεν κρίνει, δεν αποφασίζει

Διαφορές που επιλύονται

Αστικές και Εμπορικές Διαφορές - Εγχώριες και Διασυνοριακές Διαφορές.

Πριν ή κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης. Για διαφορές κάτω των 5000€, δεν είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου. Οι διαφορές συνιδιοκτητών υπάγονται υποχρεωτικά στη διαμεσολάβηση.

Ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από την σχέση οροφοκτησίας. Ιδιοκτήτες από την σχέση κάθετης . Διαχειριστές και ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών. Διαφορές μεταξύ γειτόνων.

Πότε θα γίνει η διαμεσολάβηση πράξη

Μέχρι 17-10-2018 : Τα μέρη εθελοντικά επιλέγουν να επιλύσουν τη διαφορά εξωδικαστικά, με διαμεσολάβηση.

Από 17-10-2018: Πριν από την κατάθεση της αγωγής, υποχρεωτική προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά με διαμεσολάβηση.

Θα είναι μια σύντομη διαδικασία και μια νομικά ισχυρή συμφωνία και θα εκδίδεται ένας τίτλος εκτελεστός (αρθ. 184 ν. 4512-2018 και άρθ. 904 ΚΠΟΛΔ).

Το κόστος

Υπολογίζεται ότι το κόστος του διαμεσολαβητή θα φτάνει τα 200 – 250 ευρώ και θα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Θα είναι ένα επιπλέον κόστος ώστε να γλιτώσουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αν δεν εκδοθεί ένα έγγραφο από τον διαμεσολαβητή που θα λέει ότι έγινε η διαμεσολάβηση – προσπάθεια, αλλά δεν καρποφόρησε, δεν μπορεί ο δικηγόρος των καταγγελόντων να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Και μια προσφυγή για κάθε ασυνεπή ιδιοκτήτη που δεν πληρώνει π.χ. κοινόχρηστα, σημαίνει 400 ευρώ τουλάχιστον.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινόχρηστα πολυκατοικιών: Οι μεγάλες ανατροπές που έρχονται"

DW:Ο Μπόργιανς για τη λίστα, τον Τσίπρα και τη φοροδιαφυγή

Άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός από την πολυσυζητημένη λίστα που φέρει το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Μπόργιανς, αφού ο έλεγχός της απέφερε πενιχρά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.
Η λεγόμενη λίστα Μπόργιανς εστάλη στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2015 έπειτα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην αγορά CD από την Ελβετία με ονόματα πιθανών γερμανών φοροφυγάδων. Η πρώτη του προσπάθεια, το 2012, να ευαισθητοποιήσει τις ελληνικές αρχές για τα ελληνικά ονόματα που τυχαίως περιείχαν οι λίστες που είχε αγοράσει, δεν είχε καρποφορήσει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, αντιμετώπισε εξαρχής το θέμα διαφορετικά, δίνοντας προτεραιότητα στον έλεγχο των υποθέσεων. Παρά ταύτα όμως ο έλεγχος αυτός δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει 10 χιλιάδες περίπου δεδομένα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με καταθέσεις ύψους 6,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Καθημερινή στις αρχές Μαρτίου, αν και είχε ξεκινήσει έλεγχος σε 333 υποθέσεις, ολοκληρώθηκαν μόλις 135. Το ποσό που βεβαιώθηκε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν ανήλθε σε 115 εκατομμύρια ευρώ ενώ στα δημόσια ταμεία μπήκαν μόλις 16,8 εκατομμύρια ευρώ.
Μπόργιανς: Ήλπιζα σε περισσότερα
7 δις ευρώ απέφερε στη ΒΡΒ άμεσα και έμμεσα η αγορά των CD
7 δις ευρώ απέφερε στη ΒΡΒ άμεσα και έμμεσα η αγορά των CD
Φυσικά και οι προσδοκίες από τη λίστα ήταν μεγαλύτερες, παραδέχεται ο άνθρωπος που τις παρέδωσε στην Ελλάδα, Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle: «Όταν δίνεις μια βάση δεδομένων με καταθέσεις άνω των έξι δις πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι όλοι παράνομοι σε αυτή τη λίστα. Υπό αυτή την έννοια δεν περίμενα να εισπραχτούν έξι δις ευρώ. Ωστόσο τα εισπραχθέντα 16 εκατομμύρια είναι ένας πολύ μικρός αριθμός. Και φυσικά ήλπιζα ότι όλοι εκείνοι που φοροδιέφυγαν θα επέστρεφαν τα χρήματά αυτά στα δημόσια ταμεία. Είναι κάτι που προκαλεί πάντα απογοήτευση. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνον για την Ελλάδα, ισχύει και για εμάς. Όταν όλοι εκείνοι που πράγματι κάνουν βρωμοδουλειές καταφέρνουν να γλιτώσουν με τη βοήθεια ακριβοπληρωμένων συμβούλων και δικηγόρων, τότε αυτό προκαλεί φυσικά οργή. Και γι΄ αυτό ήλπιζα εντέλει το ποσό να ήταν μεγαλύτερο».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει και ονόματα ανθρώπων ή επιχειρήσεων που δεν φοροδιαφεύγουν. Υπάρχουν σίγουρα και άλλοι λόγοι για να μεταφέρει κανείς την περιουσία του σε ελβετικές τράπεζες, αυτοί όμως είναι εξαιρετικά λίγοι, σύμφωνα με τον πρώην υπ. Οικονομικών της ΒΡΝ. «Η Ελβετία καταβάλλει σχετικά μικρά επιτόκια και επιβάλλει υψηλά τέλη. Δεν υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να μεταφέρει κανείς τα χρήματά του στην Ελβετία, εκτός κι αν είναι να σου αποφέρει κάποιο κέρδος […]».
Εκτιμάται ότι τα ποσά που εισπράχθηκαν τόσο από τη λίστα Μπόργιανς όσο και από τη λίστα Λαγκάρντ δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά διότι το μεγαλύτερο μέρος των λιστών έχει παραγραφεί βάσει πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό όμως δεν συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Γερμανία, «γι΄ αυτό και εργαζόμαστε πυρετωδώς όταν έχουμε υποθέσεις δισεκατομμυρίων», επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Αναγκαία η πίεση του κόσμου
Ο Μπόργιανς παραδέχεται ωστόσο ότι η πολιτική συνηθίζει να επισπεύδει τις διαδικασίες μόνον όταν δέχεται αντίστοιχες πιέσεις από τους πολίτες. «Η φοροδιαφυγή δεν είναι ένα παιχνίδι μεταξύ λίγων πλουσίων, αλλά ένα παιχνίδι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Όταν πρέπει να κόψεις συντάξεις, όταν υπολειτουργούν νοσοκομεία, όταν υπάρχουν προβλήματα στην παιδεία, όταν έχεις υψηλή ανεργία επειδή λείπουν οι αναγκαίες υποδομές, τότε αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα επειδή κάποιοι τα αποκρύπτουν από το κράτος. Όταν λοιπόν ευαισθητοποιούνται οι πολίτες και υψώνουν τη φωνή τους, τότε αντιδρούν αναλόγως και οι κυβερνώντες διότι εντέλει θέλουν να επανεκλεγούν».
Από τη συνάντηση του κ. Μπόργιανς με τον έλληνα πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2016
Από τη συνάντηση του κ. Μπόργιανς με τον έλληνα πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2016
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα πάντως ο Μπόργιανς δηλώνει ότι πιστεύει στην ειλικρίνεια των προθέσεών του. Όσον αφορά «την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων και κυρίως εκείνων των απλών πολιτών στην Ελλάδα», ο γερμανός πολιτικός θεωρεί τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού «αξιόπιστη και όχι σκηνοθετημένη», όπως λέει. «Όντας όμως επίσης πολλά χρόνια στην πολιτική, γνωρίζω πολύ καλά πόσες πολλές και διαφορετικές επιρροές δέχεσαι. Γι΄ αυτό και δεν μπορώ να κρίνω εξ αποστάσεως και μετά από μια συνάντηση που είχα μαζί του τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά».
Από τις λίστες με τα ονόματα πιθανών γερμανών φοροφυγάδων που αγόρασε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών, το κρατίδιο της ΒΡΒ είχε πρόσθετα φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους άνω των επτά δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων δεν προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων, αλλά ήταν περισσότερο μια «επιθυμητή παρενέργεια» των CD: πάνω από έξι δις ευρώ προήλθαν από «αυτοκαταγγελίες», οι οποίες απαλλάσσουν τους παραβάτες από τυχόν ποινική δίωξη.
Παρότι η πλειονότητα των πολιτών, όπως έδειχναν σχετικές δημοσκοπήσεις, επέκριναν την αμφιλεγόμενη σε πολιτικό επίπεδο αγορά των CD, οι Σοσιαλδημοκράτες του Μπόργιανς δεν κατάφεραν να την κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά στις τελευταίες εκλογές του κρατιδίου τον περασμένο Μάιο. Το θέμα δεν απασχόλησε καν τον προεκλογικό αγώνα.
Μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών στο Ντίσελντορφ, ο Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς ασχολείται στην παρούσα φάση με την συγγραφή βιβλίου, το οποίο πραγματεύεται μεταξύ άλλων και την υπόθεση των περιβόητων CD. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποφασίσει εάν θα αφιερώσει ξεχωριστό κεφάλαιο στη λίστα που έγινε γνωστή στην Ελλάδα με το όνομά του.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Ο Μπόργιανς για τη λίστα, τον Τσίπρα και τη φοροδιαφυγή"

Προειδοποιεί για ελαττωματικές συσκευασίες καφέ ο ΕΦΕΤ

Η ιταλική εταιρεία Illycaffè S.p.A. ανακαλεί συσκευασίες 250 g, καφέ σε σπυρί, στις οποίες λείπει η βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης από το κάτω μέρος της συσκευασίας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση καφέ του οποίου ορισμένες συσκευασίες είναι ελαττωματικές.
Η ιταλική εταιρεία Illycaffè S.p.A. ανακαλεί όσες από τις ακόλουθες συσκευασίες 250 g, καφέ σε σπυρί, λείπει η βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης από το κάτω μέρος της συσκευασίας, με ενδεχόμενη ξαφνική αποκόλληση του εσωτερικού μεταλλικού καλύμματος από το δοχείο τη στιγμή του ανοίγματος.
Ελαττωματικές συσκευασίες μπορεί να υπάρχουν στα παρακάτω προϊόντα με ημερομηνίες λήξης από 10/2019 έως 02/2020:
Οι ελαττωματικές συσκευασίες είναι εύκολα αναγνωρίσιμες διότι δεν διαθέτουν τη βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης στο κάτω μέρος και μπορεί να ανιχνευθεί μια ανώμαλη διόγκωση στη συσκευασία (βλ. κάτωθι φωτογραφίες). 
Από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και καλούνται οι καταναλωτές να μην ανοίξουν τις ελαττωματικές συσκευασίες.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποιεί για ελαττωματικές συσκευασίες καφέ ο ΕΦΕΤ"

Ανάκληση προϊόντος με αλλεργιογόνα συστατικά χωρίς επισήμανση στα ελληνικά

Στην ανάκληση προϊόντος που περιλαμβάνει αλλεργιογόνα συστατικά (σίτος, σόγια, γάλα, ξηροί καρποί) χωρίς επισήμανση συσκευασίας στα ελληνικά προχωρά η Mondelez Ελλάς.
Η ανάκληση αφορά ποσότητα των προϊόντων MIKADO σε συσκευασία 75γρ γεύσης Σοκολάτα Γάλακτος (Chocolat au Lait) και  MIKADO σε συσκευασία 70γρ γεύσης Λευκής Σοκολάτας (Chocolat Blanc).
Στα συστατικά του προϊόντος περιλαμβάνονται το σιτάρι, η σόγια και το γάλα και μπορεί να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών. Αυτά τα συστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους καταναλωτές. Καθώς η συσκευασία δεν είναι στα ελληνικά, τα συστατικά δεν είναι σαφή και κατανοητά για τους καταναλωτές μας. Μόλις αναγνωρίστηκε το ζήτημα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε σχετικά με το σφάλμα επισήμανσης.
Η εν λόγω ενημέρωση αφορά στις ακόλουθες παρτίδες:
MIKADO σε συσκευασία 75γρ γεύσης Σοκολάτα Γάλακτος (Chocolat au Lait)
  • OCE0573761 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 30/6/2018)
  • OCE0573771 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 30/6/2018)
  • OCE0573772 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 30/6/2018)
MIKADO σε συσκευασία 70γρ γεύσης Λευκής Σοκολάτας (Chocolat Blanc)
  • OCE3474143 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/07/2018)
  • OCE3474473 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/08/2018)
  • OCE3474511 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/08/2018)
  • OCE3474512 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/08/2018)
  • OCE3475022 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 30/09/2018)
Οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο γάλα, το σιτάρι, τη σόγια ή τους ξηρούς καρπούς καλούνται να μην ανοίξουν ή καταναλώσουν το προϊόν και να έρθουν σε επαφή με τη γραμμή εξυπηρέτησης των καταναλωτών στο 00800 11 8 1111 όπου θα λάβουν πρόσθετες πληροφορίες.
Το προϊόν είναι άριστης ποιότητας και ασφάλειας, και είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους καταναλωτές πλην των αλλεργικών ομάδων.
Εάν ο καταναλωτής έχει οποιαδήποτε τροφική αλλεργία, προτείνουμε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αυτό το προϊόν και να καλέσουν τη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών στο 00800 11 8 1111
Αυτό το σφάλμα σήμανσης επηρεάζει μόνο αυτούς τους συγκεκριμένους κωδικούς παρτίδων και δεν επηρεάζονται άλλοι κωδικοί του Mikado ή ποικιλίες / γεύσεις.
Τα προϊόντα διατίθενται στην Ελλάδα από τη Mondelez Ελλάς ΑΕ.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση προϊόντος με αλλεργιογόνα συστατικά χωρίς επισήμανση στα ελληνικά"

Ξανά στο σκαμνί ο Αμβρόσιος - Nέο εμπρηστικό κείμενό:«Εχουμε ελευθερία λόγου μόνο για Συριζαίους και ομοφυλόφιλους»

Εφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο άσκησε η εισαγγελέας Αιγίου.

Ο Μητροπολίτης κατηγορείτο για παράβαση μίας σειράς άρθρων του ποινικού κώδικα, έπειτα από μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον του για σύνταξη άρθρου μίσους εναντίον των ομοφυλοφίλων, ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο προσωπικό του ιστολόγιο με αφορμή την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.

Η μήνυση εκδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες, με το δικαστήριο να αθωώνει τον Μητροπολίτη, ο οποίος στην ακροαματική διαδικασία εμφανίστηκε αμετανόητος, λέγοντας ότι «ο θεός δεν έφτιαξε ανώμαλους».

Σήμερα, λίγο πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Αιγίου άσκησε έφεση στην αθωωτική απόφαση και η υπόθεση θα οδηγηθεί ξανά στο ακροατήριο.

Η έφεση ασκήθηκε ύστερα από αίτηση που υπέβαλε στην εισαγγελέα η πολιτική αγωγή.

Να σημειωθεί ότι την αθώωση του Αμβροσίου είχε προτείνει και ο αντεισαγγελέας που ήταν στην έδρα και σήμερα την έφεση άσκησε η προϊσταμένη του, εισαγγελέας Αιγίου.

Στο μεταξύ νέο εμπρηστικό άρθρο δημοσιεύει στο προσωπικό του blog ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας:

«Αγαπητοί μου φίλοι αναγνώστες, τώρα μπορείτε να συγκρίνετε συμπεριφορές! Εμείς αθωωθήκαμε ήδη! Αυτούς ποιός θα τους δικάσει; Υπάρχει ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα; Βεβαίως υπάρχει! Αλλά μόνον για τους Συριζαίους, για τους Ομοφυλόφιλους και για τους Αναρχικούς.

Αντιμαχόμεθα και πολεμάμε όλους εκείνους, οι οποίοι πολεμούν τον Σωτήρα Χριστό, ήτοι:

Tους άθεους Πολιτικούς, εάν και όταν πολεμούν την Εκκλησία, (βλέπε π.χ. Νικ. Φίλη, Κωνστ. Γαβρόγλου κλπ. στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα Δημόσια Σχολεία!)
Τούς δούλους της αμαρτίας γενικώς, όταν αυτοί αμαρτάνουν δημοσίως και μάλιστα, όταν υπερηφανεύωνται για τον τρόπο της ζωής των (βλ. πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αρνούνται να δώσουν τον θρησκευτικό όρκο, ή ζουν παράνομα, δηλ. χωρίς θρησκευτικό γάμο), Δηλ. αυτούς, οι ζούν στην αμαρτία, όταν προσπαθούν να επιβάλουν στην Ελληνική Κοινωνία τον τρόπον της αμαρτωλής και μή χριστιανοπρεπούς ζωής των ως τρόπον και κανόνα ζωής! Τούτο δε κατά τήν εντολήν του Θεού: «Έως θανάτου αγώνισαι περί της αληθείας καί Κύριος ο Θεός πολεμήσει υπέρ σού», δηλ. «μέχρι της τελευταίας σου πνοής να αγνωνίζεσαι για την αλήθεια και ο Κύριος θα πολεμήσει μετά σου και υπέρ σού» (Σοφ. Σειράχ 4, 28),

Τους δούλους των παθών της ατιμίας, όπως π.χ. τους ομοφυλοφίλους, εάν και εφ’ όσον αυτοί προσπαθούν να επιβάλουν τα πάθη της ατιμίας των σαν φυσιολογικό τρόπο ζωής (βλ.τις παρελάσεις Gays, τα φιλιά στόμα με στόμα στα θεωρεία της Βουλής, τους νεαρούς, ντυμένους με ράσα, έξω από το Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών κλπ),
Τους εχθρούς της Πατρίδος μας, όταν αυτοί ενεργούν όχι μόνον κατά της Ορθοδοξίας, αλλά και κατά της Ελλάδος ή και του Ελληνικού Λαού,
Τους Πολιτικούς πάσης αποχρώσεως, ήτοι μπλέ, πράσινους, κίτρινους, κόκκινους, μαύρους, πρασινο-μπλέ κλπ, δηλ. πάσης αποχρώσεως, εάν καί όταν αυτοί εχθρεύωνται την Εκκλησία του Χριστού (όπως πχ. την Ν.Δ. να ψηφίζει το Νομοσχέδιο περί του «Συμφώνου Συμβιώσεως» των Ομοφυλοφίλων!».

Τους Κληρικούς παντός βαθμού, εάν καί όταν με την πεπλανημμένη Διδασκαλία τους αλλοιώνουν το περιεχόμενον της Χριστιανικής Ηθική».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά στο σκαμνί ο Αμβρόσιος - Nέο εμπρηστικό κείμενό:«Εχουμε ελευθερία λόγου μόνο για Συριζαίους και ομοφυλόφιλους» "

ΣτΕ: Απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους κλειστούς χώρους

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι στους ίδιους περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπάγεται το συμβατό τσιγάρο, υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και κατά συνέπεια σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του συμβατού τσιγάρου, απαγορεύεται και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ειδικότερα, ο νόμος 4419/2016, έχει επιβάλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση, στην πώληση και τη χρήση του συμβατού τσιγάρου και τον προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κ.λπ.). Ακόμη, με υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων καπνίσματος, το ύψος των προστίμων για τους παραβάτες, κ.λπ.

Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄αριθμ. 704/2018 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτης) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, που ζητούσε να ακυρωθεί μια σειρά υπουργικών αποφάσεων για την απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ο σύνδεσμος υποστήριζε ότι προκαλεί δυσμενείς οικονομικές συνέπειες η απαγόρευση, η διαφήμιση, κ.λπ. του ηλεκτρονικού τσιγάρου και η εξομοίωση του με το συμβατό και παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, σημείωνε ο σύνδεσμος και τόνιζε ότι από επιστημονικές ενδείξεις και εκπονούμενες έρευνες δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία του ηλεκτρονικού και του συμβατού τσιγάρου.

Ακόμη, σύμφωνα με τον σύνδεσμο προκύπτει η αποφασιστική συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος ή στον δραστικό περιορισμό του και κατ΄ επέκταση στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, αλλά ευθέως από τον νόμο 4419/2016.

Παράλληλα, η Ολομέλεια αναφέρει ότι ο σύνδεσμός, μπορεί να αξιώσει χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα εφόσον από την εφαρμογή του νόμου 4419/2016 δέχθηκε οικονομική ζημιά, όπως και να αξιώσει αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί (και τα μέλη του) από την εφαρμογή του εν λόγω νόμου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους κλειστούς χώρους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news