facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Χανιά: «Νόμιμη» η απόλυση της εγκύου σύμφωνα με το Δικαστήριο – Της έβαλαν και πρόστιμο - Τι λέει η ίδια

Με ιδιαίτερο προβληματισμό υποδέχονται τα σωματεία εργαζομένων στα Χανιά, την απόφαση του Δικαστηρίου που δικαιώνει τον οίκο ευγηρίας που απέλυσε την 26χρονη νοσηλεύτρια Κρυσταλλία Στάθη, μόλις τους ανακοίνωσε πως είναι έγκυος. Το περιστατικό συνέβη το 2014 ενώ η δικαστική απόφαση που βγήκε πριν έναν μήνα περίπου όχι μόνο είναι υπέρ της εργοδοσίας αλλά επιδικάζει στην νεαρή μητέρα να πληρώσει και τα δικαστικά τους έξοδα, ήτοι 200 ευρώ!

Προχωρά σε έφεση

Το πρωί πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση για το θέμα στο Πρωτοδικείο Χανίων ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους η 28χρονη σήμερα Κρυσταλλία Στάθη τόνισε πως θα προσβάλει με έφεση την συγκεκριμένη απόφαση.

Μιλώντας για το χρονικό της υπόθεσης, εξήγησε πως όταν τους ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος της έδωσαν μια εβδομάδα άδεια. «Μετά πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι έχω άλλη μία εβδομάδα άδεια και εν τέλει πήγα εκεί και μου είπαν ότι απολύθηκα. Τους είπα ότι αυτό είναι παράνομο αφού τους έχω ανακοινώσει πως είμαι έγκυος. Πήγα στην Επιθεώρηση Εργασίας, τους ενημέρωσαν ότι αυτό είναι παράνομο και ότι πρέπει να με ξαναπροσλάβουν, όμως δεν συμμορφώθηκαν και κινήθηκα δικαστικά» είπε και προσέθεσε πως «η απόφαση βγήκε πριν ένα μήνα περίπου και ήταν απογοητευτική. Βγήκε υπέρ των εργοδοτών καθώς κρίθηκε πως υπήρχε σπουδαίος λόγος που με απέλυσαν. Επικαλέστηκαν ψευδείς λόγους ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου. Μάλιστα μου επέβαλαν και πρόστιμο, τα δικαστικά έξοδα 200 ευρώ».

Ωστόσο, όπως εξήγησε και αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε η εργοδοσία, ποτέ δεν της είχε γίνει κάποια επίπληξη ούτε είχε εκφραστεί κάποιο παράπονο για τη δουλειά της.

Αυτό που ζητά τώρα είναι να ανακληθεί η απόφαση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη δουλειά της την οποία έχει ανάγκη.


Κινητοποίηση στα Δικαστήρια

Σήμερα το πρωί, το σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Χανίων, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών, προχώρησαν σε κινητοποίηση στα Δικαστήρια.

Σε ψήφισμα που επέδωσαν στην γραμματεία που Πρωτοδικείου, αναφέρουν τα εξής:

«Η εργοδοσία με πρόφαση ότι η εργαζόμενη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της λόγω εγκυμοσύνης, την απέλυσε. Η ίδια δεν έσκυψε το κεφάλι και διεκδίκησε το δικαίωμά της για δουλειά. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ της εργοδοσίας.
Για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η ΕΕ , οι δικαστές και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της καθώς και η δική μας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα, συστηματικά παίρνουν μέτρα κατά των εργαζομένων και κατά των λαών γενικότερα.
Αυτό φαίνεται και με την τελευταία απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου της ευρωπαϊκής ένωσης σε βάρος των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, καθώς «νομιμοποιεί» την απόλυσή τους από επιχειρήσεις που υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων.

Καλούμε τους εργαζόμενους με μια γροθιά να φωνάξουμε για αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Να παλέψουμε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πραγματική προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, που είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.
Σταματάμε πια να είμαστε μόνοι στην επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης! Γινόμαστε μέλη του σωματείου μας. Δίνουμε το χέρι στον συνάδελφο μας!
Απαιτούμε την ανάκληση της απόλυσης»

zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: «Νόμιμη» η απόλυση της εγκύου σύμφωνα με το Δικαστήριο – Της έβαλαν και πρόστιμο - Τι λέει η ίδια"

Σύνοδος Κορυφής: Καμία πρόοδος για στρατιωτικούς και προκλήσεις – Ερντογάν: Φέρτε μας τα λεφτά

Έντονη δυσαρέσκεια της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις - Τουσκ: Καμία πρόοδος στα ζητήματα που εγείρουν ανησυχίες - Γιούνκερ: Να επιστρέψουν πριν από το Πάσχα οι δύο Έλληνες Στρατιωτικοί - Απίστευτη απάντηση Ερντογάν: Η δικαιοσύνη μας είναι… ανεξάρτητη! Δώστε μας 3 δισ. και απελευθερώστε τη βίζα
Σε βαρύ κλίμα για τον «σουλτάνο» πραγματοποιήθηκε το κρίσιμο ραντεβού της Ε.Ε. και της Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκαν υπό το βλέμμα του οικοδεσπότη Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Τα «σύννεφα» φάνηκαν ακόμη και στην αναμνηστική φωτογραφία όπου Ερντογάν, Μπορίσοφ, Τουσκ και Γιούνκερ στάθηκαν μπροστά στους φωτογράφους, με τα πρόσωπα σφιγμένα, ενδεικτικό του κλίματος της συνάντησης που ακολούθησε.
Ο Γιούνκερ έσκυψε προς το μέρος του Τουσκ που στεκόταν δίπλα του και κάτι του ψιθύρισε, ενώ ο μόνος που προσπάθησε να χαμογελάσει ήταν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Τουσκ: Καμία πρόοδος στα «καυτά» ζητήματα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα. «Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον… Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.
«Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν επίσης στον πρόεδρο της Τουρκίας την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
Παρ΄ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, ενώ «ΕΕ και Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών».
«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», κατέληξε ο Τουσκ, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Γιούνκερ: Αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το Πάσχα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.
Ο Γιούνκερ δεν παρέλειψε ωστόσο να ζητήσει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επανεξετάσει το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών».
Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών, καθιστώντας σαφές πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Πρόσθεσε μάλιστα πως «η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, αν είναι δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Συνεχίζοντας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.
«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.
Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενημερώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Ο Μπορίσοφ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τις συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ερντογάν: Δώστε μας τα χρήματα για τους πρόσφυγες

Από την άλλη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.
Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε, δε, ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης, υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν παρέλειψε πάντως να ζητήσει από την Ένωση την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η Συμφωνία για το προσφυγικό, καθώς και την απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους πολίτες.
«Μετά από τόσες δεκαετίες είμαστε ακόμα υποψήφια χώρα θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις στις συναντήσεις μας με την Ε.Ε. Σήμερα συζητήσαμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τον οποίοι οι γείτονες ζήτησαν από την Ε Ε την επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αναφορικά με την Κύπρο ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι παρέδωσε επίσημο έγγραφο με τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει λεπτομερώς.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Καμία πρόοδος για στρατιωτικούς και προκλήσεις – Ερντογάν: Φέρτε μας τα λεφτά "

ΟΑΕΔ Δώρο Πάσχα 2018: Στις 29/3 η πληρωμή για τους δικαιούχους

Από την Πέμπτη 29.03.2018 θα καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα στους τακτικά επιδοτούμενους άνεργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.

Επίσης συμφωνα με τον ΟΑΕΔ, την Πέμπτη 29.03.2018 θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά θα καταβάλλονταν από 29.03.2018 μέχρι και 15.04.2018.

Επισημαίνεται ότι, η προπληρωμή των παραπάνω επιδομάτων στους δικαιούχους που στο διάστημα από 29.3.2018 έως 15.4.2018 υποχρεούνται σε αυτοπρόσωπη παρουσία, γίνεται εφόσον παρουσιαστούν στα ΚΠΑ ως οφείλουν.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ειδικότερα για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης

Για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ Δώρο Πάσχα 2018: Στις 29/3 η πληρωμή για τους δικαιούχους"

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Στις 28 Μαρτίου η πληρωμή

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 62.474.604,71 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της πληρωμής μηνός Μαρτίου 2018 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 284.795.

Αυτό ορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα θα πιστωθούν στις 27 Μαρτίου 2018, ενώ θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους την επομένη, δηλαδή στις 28 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν:

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα.
Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Στις 28 Μαρτίου η πληρωμή"

Μυτιλήνη: Συνελήφθη ο διακινητής 59 μεταναστών

Στον εντοπισμό πενήντα εννέα (59) αλλοδαπών προέβη, βραδινές ώρες ,πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018'', ενώ συνελήφθη ο 23χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου.

Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Μυτιλήνης ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του εν λόγω σκάφους προέβη, στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, όπου συνελήφθη ο 23χρονος χειριστής της λέμβου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

ekriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Συνελήφθη ο διακινητής 59 μεταναστών"

Με αποχή από τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ απειλούν οι γιατροί

Το ενδεχόμενο της αποχής από τα ραντεβού και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων (που σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να πληρώνουν την ιατρική επίσκεψη), αλλά και την πιθανότητα διακοπής των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, εξετάζουν έντονα οι γιατροί.

Αιτία, η πρόσφατη αποστολή ειδοποιητηρίων για το claw back του πρώτου εξαμήνου του 2017 στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία, δηλαδή των ειδοποιητηρίων για την κάλυψη της υπέρβασης που σημειώθηκε τη χρονιά που πέρασε- σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του Οργανισμού- για τις ιατρικές επισκέψεις και πράξεις.

Την Παρασκευή συνεδρίασαν εκτάκτως οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών (τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών). Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατεύθυνση που δόθηκε ήταν να ζητηθεί η άμεση απόσυρση του claw back, όπως επίσης και να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή και η διακοπή της συνεργασίας με τον Οργανισμό. Όπως σημειώνουν, η κάλυψη της δαπάνης πέραν του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει σε ποσοστό έως και 48% της αξίας της εξέτασης.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), για τα υπερηχογραφήματα το ποσοστό των επιστροφών είναι 48,38%, ενώ για τις λοιπές εξετάσεις και πράξεις (που στη περίπτωση των καρδιολόγων είναι το test κοπώσεως, το holter ρυθμού και το holter πιέσεως) φτάνει το 35,15%.

Για παράδειγμα για το triplex καρδιάς που κοστολογείται 58 ευρώ, η τελική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 15,27 ευρώ, για το test κοπώσεως η αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ είναι 9,3 ευρώ ,για το Holter ρυθμού 4,1 ευρώ και το Holter πιέσεως 7,6 ευρώ. Η Ένωση προειδοποιεί μάλιστα πως εάν δεν ληφθούν μέτρα όσοι γιατροί έχουν απομείνει στη χώρα θα αναγκαστούν και αυτοί να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έστειλε επιστολή για το θέμα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, όπου σημειώνει πως η κοστολόγηση των νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και χωρίς αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ιατρικό κόσμο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για το λόγο αυτό ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για φέτος και να πραγματοποιηθεί για το 2017 αύξηση της χρηματοδότησης των κωδικών από αδιάθετα κονδύλια και μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στην αγορά των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών, που επίσης έλαβαν το "χαράτσι" του claw back για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, τα ποσά που θα παρακρατηθούν για επιστροφές αγγίζουν το 35,73% για τη νοσηλεία, 15,36% για την αιμοκάθαρση και 48,38% για τους υπερήχους. "Προσθέτοντας το 5% rebate επί του τιμολογίου και μεσοσταθμικά ένα 35% περικοπές από τους ιατρικούς ελέγχους, τότε οι υποχρεωτικές περικοπές ανέρχονται σε ποσοστά 75% για τη νοσηλεία, 30% για την αιμοκάθαρσης και 55% για τους υπερήχους. Τα ποσά, όπως έχουμε συμφωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, θα κρατηθούν σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, 16,66% για κάθε επόμενη πληρωμή" σημειώνει η Ένωση.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Με αποχή από τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ απειλούν οι γιατροί"

Νέα κλήρωση για τη φορολοταρία στις 27 Μαρτίου

Νέα φορολοταρία προγραμματίζει το Υπουργείο Οικονομικών για αύριο 27 Μαρτίου, στις 18:00 το απόγευμα.

Η κλήρωση θα αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο.

Από την κλήρωση θα αναδειχθούν χίλιοι τυχεροί που ο καθένας θα κερδίσει από 1.000 ευρώ.

Το μοντέλο των κληρώσεων της ΑΑΔΕ έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες κέρδους όσο μεγαλύτερο ποσό αγορών έχει πραγματοποιήσει κάθε καταναλωτής.

Οι νικητές ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο taxisnet και τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Για τους τυχερούς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ στον δικτυακό τόπο www.aade.gr, στην επιλογή MyTAXISnet – «Ο λογαριασμός μου» – Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ.

Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός τριμήνου, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο θα καταβληθεί σε άλλον δικαιούχο, κάτοχο αναπληρωματικού λαχνού.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κλήρωση για τη φορολοταρία στις 27 Μαρτίου"

Τρόλεϊ: Στάση εργασίας την Τετάρτη

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα τρόλει την Τετάρτη 28 Μαρτίου, από τις 12:00 μ.μ., έως και τις 17:00 μ.μ.

Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από τις 11:00.

Η στάση εργασίας αποφασίστηκε προκειμένου η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση με θέματα διοικητικός οικονομικός απολογισμός.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόλεϊ: Στάση εργασίας την Τετάρτη"

Ιόνια οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το Αντίρριο έως το Μεσολόγγι

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα από το Αντίρριο έως το Μεσολόγγι, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών ρευματοδότησης γειτονικού αιολικού πάρκου.

Ειδικότερα, από τις 8:00 το πρωί της Τρίτης 27 Μαρτίου, έως τις 8:00 το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου, θα ισχύσει ολική διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, στο τμήμα μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Αντιρρίου και του ανισόπεδου κόμβου Μεσολογγίου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει αποκλεισμός των κλάδων εισόδου των ανισόπεδων κόμβων Γαβρολίμνης και Ευηνοχωρίου με κατεύθυνση προς Ιωάννινα και Αντίρριο, Μεσολογγίου με κατεύθυνση προς Αντίρριο και Αντιρρίου με κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο στον ανισόπεδο κόμβο Αντίρριου και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, θα επιστρέφουν στην Ιόνια Οδό μέσω του ανισόπεδου του Μεσολογγίου.

Αντίθετα, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα βγαίνουν από την Ιόνια Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Μεσολογγίου και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού θα επιστρέφουν στον αυτοκινητόδρομο μέσω του Αντίρριου.

Τέλος στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ο μετωπικός σταθμός διοδίων της Κλόκοβας θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων Μεσολογγίου θα λειτουργούν κανονικά, χρεώνοντας πλήρως αναλογικά τους οδηγούς για τη χρήση του τμήματος από τον ανισόπεδο κόμβο νότιος Αγρινίου, έως τον ανισόπεδο κόμβο Μεσολογγίου, τμήμα το οποίο είτε θα έχουν διανύσει οι κινούμενοι προς Αντίρριο είτε πρόκειται να διανύσουν οι κινούμενοι προς Ιωάννινα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιόνια οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το Αντίρριο έως το Μεσολόγγι"

Ούτε ο Μάριος Σαλμάς στην Προανακριτική για Novartis

Την απόφασή του να μην προσέλθει ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, κάνει γνωστή με επιστολή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.

Ο κ. Σαλμάς παρέλαβε την πρόσκληση την περασμένη Παρασκευή, και νωρίτερα σήμερα έστειλε απάντηση στην επιτροπή ότι δεν προτίθεται να προσέλθει. Η επιτροπή συνεδριάζει αύριο, με αντικείμενο διαδικαστικά θέματα και προγραμματισμό εργασιών.

Yπενθυμίζεται ότι την άρνησή τους να προσέλθουν στην Επιτροπή είχαν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ούτε ο Μάριος Σαλμάς στην Προανακριτική για Novartis"

Επιστολή Φ. Γεννηματά στους πολιτικούς αρχηγούς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Χρυσής Αυγής) απέστειλε τη Δευτέρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η κ. Γεννηματά απέστειλε τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η παράταξή της, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και του Κράτους Διακαίου.
Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να κινηθεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία «χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς».
Όπως τόνισε, το νέο Σύνταγμα πρέπει:
  • Να αποτυπώνει νέες πολιτειακές ισορροπίες
  • Να διασφαλίζει την πλήρη διάκριση των εξουσιών
  • Να ενισχύει την πολιτική σταθερότητα
  • Να καταργεί προνόμια του πολιτικού συστήματος
  • Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα
  • Να θεμελιώνει και να προστατεύει το δικαίωμα στα Κοινά Αγαθά και να διασφαλίζει και να προωθεί τις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας
Οι βασικές αλλαγές που προτείνονται από το Κίνημα Αλλαγής είναι:
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Προτείνεται λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εξισορροπηθεί το πλήρως πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο.
  • Ο Πρόεδρος να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο από άτυπο αποκτά θεσμικό χαρακτήρα.
  • Να μπορεί να  ορίζει τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή.
  • Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από κατάλογο που έχει σταλεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων κι έχει αξιολογηθεί επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο
Σταθερός εκλογικός κύκλος
Προκειμένου να ενισχυθεί το κλίμα πολιτικής σταθερότητας προτείνεται:
  1. Η μείωση στις 160 των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντί για 180 που απαιτούνται σήμερα. Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία θα μπορούσε να προβλεφθεί παράταση της θητείας του νυν προέδρου για ένα χρόνο, ώστε να έχουν διαμορφωθεί άλλες συνθήκες. Σε περίπτωση που ούτε τότε σχηματίζεται πλειοψηφία 180, να απαιτούνται 160 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία. Στον διάλογο έχουν κατατεθεί προτάσεις και για τη συγκρότηση ειδικού εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή του ΠτΔ.
  2. Η διάλυση της Βουλής και η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές από την κυβέρνηση επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας», να αποφασίζεται από τη Βουλή με πλειοψηφία 3/5. Η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής και να εξηγήσει για ποιό λόγο συντρέχουν οι λόγοι διάλυσης της και ζητώντας ενισχυμένη πλειοψηφία γι΄αυτό.  Έτσι θα είναι πιο δύσκολη η κατάχρηση του συγκεκριμένου άρθρου.
Κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος
Καταργούνται προνόμια του πολιτικού συστήματος. Το άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών» είναι καιρός να αλλάξει σύμφωνα με τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Δημιουργείται δικαστικό συμβούλιο ανώτατων δικαστών από τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ με κλήρωση, το οποίο κρίνει αν μια υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσωπο πρέπει να παραπεμφθεί στη Βουλή κι όχι η παραπομπή να γίνεται «αμελλητί». Η Βουλή με απλή πλειοψηφία αποφαίνεται για παραπομπή σε δίκη. Για τους υπουργούς καταργούνται οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής με εκείνους των υπολοίπων πολιτών.
Επίσης αναθεωρείται το άρθρο 62 που παρέχει ασυλία στους βουλευτές. Οι βουλευτές να μην διαθέτουν ασυλία αυτοδικαίως, ακόμη και όταν κατηγορούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Μπορούν να προσφεύγουν και να ζητούν προστασία της Βουλής μόνον όταν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική.
Μη κρατικά πανεπιστήμια
Αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ΑΕΙ μη κρατικών. Πανεπιστημίων σοβαρών κι αξιόπιστων, με διαδικασίες αυστηρής πιστοποίησης, ελέγχου και διαρκούς αξιολόγησης.
Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της
Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται από κατάλογο προσώπων που προτείνεται από το κάθε Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κατάλογος συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος επιλέγει από αυτόν.
Τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών
Αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών στα 3/5, όχι πια της Διάσκεψης των Προέδρων αλλά της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. H επιλογή του προέδρου των ανεξάρτητων αρχών, γίνεται από τον ΠτΔ από κατάλογο που προτείνει η  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. 
Ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας
Ενίσχυση της παρουσίας μόνιμων αξιοκρατικά επιλεγμένων στελεχών και ειδικών στην κυβερνητική και κρατική πυραμίδα. Ανοικτές, διαφανείς και αξιοκρατικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για πλήρωση θέσεων με αυξημένη ευθύνη (γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρόεδροι οργανισμών, σύμβουλοι και ειδικοί σύμβουλοι).  Ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικών αξιωμάτων και δημόσιων λειτουργιών, ειδικότερα μεταξύ της ιδιότητας του μέλους των ανώτερων οργάνων του κόμματος και έμμισθων πολιτικών θέσεων στον κυβερνητικό μηχανισμό, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αύξηση των μόνιμων θέσεων στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού (διοικητικού προσωπικού, νομικών συμβούλων κλπ) οι οποίες πρέπει να διαχωριστούν από τις πολιτικές.
Κρίση περί αντισυνταγματικότητας των νόμων
Η συχνή έγερση ζητημάτων αντιστυνταγματικότητας των νόμων, δημιουργεί ζήτημα ασφαλείας δικαίου, ενώ υπάρχουν αποφάσεις που εγείρουν ζητήματα σοβαρότητας. Όταν το δικαστήριο καταλήξει σε κρίση περί αντισυνταγματικότητας προτείνεται να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, η κρίση του οποίου να είναι δεσμευτική για όλα τα κατώτερα δικαστήρια.
Αλλαγή της αναθεωρητικής διαδικασίας
Η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στην αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος (εκτός από εκείνα που αφορούν στη μορφή του πολιτεύματος) με πλειοψηφία 3/5. Οι διατάξεις που αναθεωρούνται δεν μπορούν να αναθεωρηθούν ξανά πριν από την πάροδο 5ετίας.
Χρηματοδότηση κομμάτων
  • Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.
  • Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  • «Κόφτης» δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών.
  • Οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ δημοσιοποιούνται.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Φ. Γεννηματά στους πολιτικούς αρχηγούς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση"

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το κόμμα ΜέΡΑ25 -Τα επτά σημεία του πολιτικού του προγράμματος

Τους άξονες τις πολιτικής του κόμματος ΜέΡΑ25 παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο των εργασιών της ιδρυτικής συνδιάσκεψης.

Πρόκειται για 7 σημεία που σηματοδοτούν την αλλαγή προσανατολισμού Ευρώπης -Ελλάδας, όπως είπε.

«Σήμερα ιδρύουμε ένα κόμμα το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DiEM25», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο συνιδρυτής του ΜεΡΑ25 σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη απειλή μετά τον εμφύλιο, καθώς υπέστη τετραπλή χρεοκοπία, σε κράτος, τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως είπε, τα προγράμματα αντί να σώσουν τη χώρα, την οδηγούν σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας και σε ερήμωση καθώς χιλιάδες νέοι άνθρωποι είτε φυτοζωούν με πενιχρούς μισθούς είτε σχεδιάζουν την «απόδρασή» τους από την Ελλάδα.

Τα 7 σημεία του πολιτικού προγράμματος που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι :

Η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, η γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπέρταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και ο σεβασμός στην μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ο τρόπος που διεξάγονται παραβιάζει βασικές αρχές της δικαιοσύνης ενώ δεν εξυπηρετούν και τις τράπεζες αφού δεν βοηθούν στην απομείωση των « κόκκινων» χαρτοφυλακίων.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί την επομένη των εθνικών εκλογών είπε πως το ΜέΡΑ 25 είναι ανοιχτό να συζητήσει με όλους όσοι συμφωνούν στους επτά τομείς του προγράμματός του ως βαση μιας κυβερνητικής πορείας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε έτοιμος για συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας πως οι 7 τομές που προτείνει το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 είναι αναγκαίες για να ξεφύγει η χώρα από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

«Αυτές (οι τομές) πρέπει να γίνουν είτε είμαστε στο ευρώ είτε δεν είμαστε στο ευρώ» πρόσθεσε μάλιστα την ετοιμότητα να νομοθετήσει χωρίς προηγούμενη συμφωνία με θεσμούς και Eurogroup ακόμα και αν αποφασίσουν να αποπέμψουν την Ελλάδα, κάτι όμως, που όπως είπε, δεν θα συμβεί καθώς συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος για την Ευρώπη.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τουρκική προκλητικότητα σημείωσε: «από τότε που θυμάμαι η Τουρκία ήταν πάντα πηγή προκλητικότητας και θερμών ή λιγότερο θερμών επεισοδίων». Πρόσθεσε πως η τουρκική πολιτική οικονομία είναι ασταθής τα τελευταία πολλά χρόνια και επιπλέον η διακυβέρνηση Ερντογαν έχει οδηγήσει πράγματα στα άκρα τον αυταρχισμό.

Συνέστησε ψυχραιμία και εγρήγορση από την ελληνική πλευρά και υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο «να διαχωριστεί ο Ερντογαν από τους Τούρκους συντρόφους μας στους οποίους οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη».

Ο συνιδρυτής του DiEM 25 και του ελληνικού ΜέΡΑ25 κάλεσε την Δύση να απαντήσει για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη Αφρίν, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι μαχητές έδωσαν τη ζωή του στην καταπολέμηση του ISIS και τώρα έμειναν μόνοι.

Αναφορικά με την προκλητικότητα της γείτονος στην Κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως η συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισράηλ είναι δώρο στον Ερντογάν για να μπορεί να ισχυρίζεται όσα ισχυρίζεται στο εσωτερικό της χώρας του.

Για το ονοματολογικό

Υπέρ της συνθέτης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, τάχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας πως συμφέρει την Ελλάδα και ενισχύει τα εθνικά μας συμφέροντα, Όπως διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η αρχαία Μακεδονία ήταν απολύτως ελληνική, η γεωγραφική Μακεδονία όμως μοιράζεται σε τρεις χώρες, οι άνθρωποι που μένουν στο Μοναστήριο έχουν κάθε δικαίωμα να είναι Μακεδόνες, όχι όμως να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ υποστήριξε πως θα πρέπει να αποσυνδεθεί το όνομα από το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι χρειάζεται «να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη γειτονική χώρα δεν είναι οι διαδηλώσεις για τον Μ. Αλέξανδρο αλλά η διάσπαση» εξηγώντας τη θέση του είπε πως στο Τέτοβο βρίσκονται οπλισμένοι Αλβανοί έτοιμοι να διασπάσουν την ΠΓΔΜ στη λογική της Μεγάλης Αλβανίας, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «αυτό θα είναι απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Καταλήγοντας στην τοποθέτηση του, είπε πως εκείνο που κρατά ενωμένη την ΠΓΔΜ είναι ο μύθος ότι είναι Μακεδόνες σημειώνοντας πως «είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να μην έχουμε άλλη μια ασταθή χώρα στα σύνορα μας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το κόμμα ΜέΡΑ25 -Τα επτά σημεία του πολιτικού του προγράμματος"

Αλυσοδεμένοι συμβασιούχοι διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ [εικόνες]

Αλυσοδέθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, στην οδό Εγνατία, συμβασιούχοι της Εταιρείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απομάκρυνσή τους.

Οι συμβασιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, αλυσοδέθηκαν συμβολικά και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση και επιστροφή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης διέκοψε τις συμβάσεις έργου που είχε επί σειρά ετών με 90 συμβασιούχους, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία είχαν ζητήσει οι συμβασιούχοι.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΕΥΑΘ αποφάσισε να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση σε εργολάβο τη διανομή των λογαριασμών με την οποία ασχολούνταν μέχρι πρότινος συμβασιούχοι.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ επεσήμανε ότι, παρότι κατανοεί την αγωνία των συμβασιούχων, "συντάσσεται και συμπορεύεται" μόνο με τη νομιμότητα και δεν έχει τη δυνατότητα σύναψης ή ανανέωσης συμβάσεων αυτού του τύπου χωρίς δημόσια προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ (όπως επισημαίνει και η τελευταία δικαστική απόφαση).


thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλυσοδεμένοι συμβασιούχοι διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ [εικόνες]"

Στάση εργασίας των συμβασιούχων στους δήμους την Τρίτη

Στάση εργασίας προκήρυξε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για την Τρίτη από τις 11 το πρωί ως τη λήξη του ωραρίου. Τρίωρη στάση εργασίας πρότεινε την ίδια μέρα και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδα (ΚΕΔΕ) ως ένδειξη συμπαράστασης

Οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι, ζητώντας την μετατροπή συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με αφορμή την αυριανή καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 διορισμούς στους ΟΤΑ.

Η ΚΕΔΕ ζητεί να δοθεί εξάμηνη παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα των δήμων, με το σκεπτικό ότι πολλοί συμβασιούχοι δε θα καταφέρουν να προσληφθούν μέσω του διαγωνισμού και αναγκαστικά θα απολυθούν στις 31 Μαρτίου, με αποτέλεσμα οι δήμοι να χάσουν τις υπηρεσίες έμπειρου προσωπικού.

thepressproject
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των συμβασιούχων στους δήμους την Τρίτη"

Kατά 30% αυξήθηκαν οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη

Αύξηση των παραπόνων και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος και τις υπηρεσίες του διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη στην ετήσια έκθεσή του για το 2017.

Η έκθεση κατατέθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Η έκθεση της ανεξάρτητης αρχής εστιάζει στο ζήτημα του κράτους δικαίου και στη νομιμότητα της διοικητικής δράσης στην Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η σοβαρή αδυναμία διαχείρισης των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης και των συνακόλουθων αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών έχουν εντείνει το πλήθος των παραπόνων έναντι του κρατικού μηχανισμού, αντανακλώντας ταυτόχρονα και την επιδεινούμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος και τις υπηρεσίες του.

Ενδεικτικό, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, είναι η φετινή αύξηση κατά 30% των αναφορών των πολιτών στην Αρχή, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος αλλά και το εύρος της διαμεσολάβησης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε:

«Υποδεχόμαστε ξανά στη Βουλή τον Συνήγορο του Πολίτη και κυρίως δεχόμαστε και πρέπει να τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης, συζήτησης και προβληματισμού σε όλα τα επίπεδα, μέσα στην κοινωνία, στον Τύπο, αλλά και από τους βουλευτές, τα συμπεράσματα και το υλικό τα οποία αυτή η Έκθεση φέρνει στην επιφάνεια και για τα οποία μας ευαισθητοποιεί.

Τα συμπεράσματα αυτά αφορούν κυριολεκτικά όλους τους τομείς του δημόσιου χώρου και θα έλεγα ότι ιδιαίτερα αφορούν τον πυρήνα των επιπτώσεων της κρίσης επί οκτώ χρόνια τώρα στην κοινωνία και τα «απόνερα» –επιτρέψτε μου την έκφραση- της κρίσης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που και τα δύο έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη λειτουργία των θεσμών, στη λειτουργία των νόμων και της εφαρμογής τους, αλλά και σε πολύ μεγάλα θέματα, όπως αυτό του ασφαλιστικού, όπως γενικότερα τα θέματα της υγείας, της εξασφάλισης του κόσμου σε σχέση με τα εισοδήματά του και βέβαια τα ζητήματα που αφορούν στο Δημόσιο, στη γραφειοκρατία, στις υπηρεσίες, στα δικαιώματα, με επίκεντρο κυρίως το προσφυγικό, μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τα θέματα που αφορούν στις ελευθερίες των πολιτών.

Γενικά έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η Έκθεση, γιατί αποτυπώνει με ενάργεια τα προς επούλωση βαρύτατα τραύματα που αφήνει η κρίση στην κοινωνία μας.»

Από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης, παραδίδοντας την Έκθεση, τόνισε:

«Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις σχετικά με αυτή την Έκθεση. Ακριβώς στο σημείο που επισημάνατε κι εσείς, στο στάδιο της μετάβασης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και του πολιτικού συστήματος εν γένει προς μια νέα σελίδα, μετά την πολύ δύσκολη περίοδο που πέρασε η χώρα από την πολυετή δημοσιονομική συμπίεση εισοδημάτων και δικαιωμάτων και την ύφεση, αυτά στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και θεσμοί είναι τα εξής: ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και η εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου που αποτελούν όχι μόνο συνθήκες εκ των ων ουκ άνευ για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, πλουραλιστική πολιτεία, αλλά και βασικά θεμέλια για μία ισόρροπη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης κοινωνικής συνοχής.

Μέσα στο 2017 διαμεσολαβήσαμε και μάλιστα έντονα και επίμονα πολλές φορές, παρεμβήκαμε με θεσμικές προτάσεις προς την Πολιτεία προκειμένου να διασφαλίσουμε μια σειρά θεμάτων που πράγματι αφορούν, όπως κι εσείς αναφέρατε, το σύνολο σχεδόν των συμπολιτών μας. Όπως το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ή και εισπραχθέντων εισφορών της ασφαλιστικής διοίκησης ή και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με ανταποδοτικά τέλη.

Προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων πολιτών με τις δικές μας παρεμβάσεις, δίνοντας επιπλέον έμφαση στους πλέον ευάλωτους εξ αυτών, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, του αιτούντες άσυλο, τους εν γένει περιθωριοποιημένους και οικονομικά και κοινωνικά στη χώρα, αλλά και στα παιδιά, για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους ανήλικους, στους λήπτες υπηρεσιών υγείας και τους ασθενείς, στο σύνολο των ομάδων που προσέτρεξαν στο Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε από πέρσι μια σειρά δράσεων προκειμένου να είναι ακόμα πιο εξωστρεφής και πιο κοντά στους πολίτες, κάνοντας εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε εισαγάγει καινοτόμες διαδικασίες προκειμένου να αυξήσουμε και την εσωτερική μας διαβούλευση αλλά και την κοινωνική μας λογοδοσία. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα προβούμε σε μία δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σύνολο των παραμέτρων της στοχοθεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη για την ερχόμενη τετραετία, έτσι ώστε ν’ αξιοποιήσουμε τον θεσμό μας καλύτερα προς όφελος όλων».

«Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της διοίκησης και η εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου αποτελούν όχι μόνο συνθήκες εκ των ων ουκ άνευ μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής, δημοκρατικής πολιτείας, αλλά και βασικούς πυλώνες για στέρεα, βιώσιμη ανάπτυξη για την οικονομία και συνοχή για την κοινωνία», επισήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης κατά την κατάθεση της έκθεσης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Η κακή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σε έξι παράγοντες:

α) μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας,
β) παρερμηνεία του νόμου,
γ) επιλεκτική ή και προβληματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου,
δ) πολυνομία με ασάφειες και κακή νομοθέτηση
ε) νομοθέτηση πέραν των ορίων εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και
στ) ύπαρξη διοικητικών δυσλειτουργιών στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Οι πηγές των προβλημάτων και της κακοδιοίκησης εντοπίζονται για μια ακόμη χρονιά σε εκείνους τους τομείς όπου τα τελευταία χρόνια επήλθαν ραγδαίες αλλαγές στη νομοθεσία, αλλά και σε τομείς όπου παρατηρείται αδυναμία ανταπόκρισης των υπηρεσιών εξαιτίας της πάγιας πλέον υποστελέχωσης, των προβληματικών διαδικασιών και, αναμφισβήτητα, των περικοπών χρηματοοικονομικών πόρων.

Τις περισσότερες αναφορές από το 2010-2017 συγκεντρώνουν οι τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής πρόνοιας, της φορολογίας, των μεταφορών καθώς και της χωροθέτησης, αδειοδότησης και παρακολούθησης λειτουργίας έργων.

Επιπλέον, ξεχωριστή αναφορά έχουν κάποιες ειδικές θεματικές ενότητες, όπως η επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές προς το Δημόσιο, η κοινωνική ασφάλιση και παροχές, η μετανάστευση και το πολιτικό άσυλο, η διαχείριση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και φυσικών πόρων κ.α.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή, το 76% των βάσιμων αναφορών επιλύθηκε θετικά για τους αναφερόμενους πολίτες, ενώ σχετικά χαμηλότερη από άλλες χρονιές εμφανίζεται και η μη ανταπόκριση της Διοίκησης, η οποία ανέρχεται στο 4%.

Το πλήρες κείμενο της ΄Εκθεσης 

Συνοπτική παρουσίαση της Έκθεσης
Διαβάστε Περισσότερα » "Kατά 30% αυξήθηκαν οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη"

Π. Σκουρλέτης: 8.800 μόνιμοι στους δήμους την επόμενη εβδομάδα

Τη διαβεβαίωση ότι «την άλλη εβδομάδα θα είναι στις δουλειές τους 8.800 μόνιμοι στους δήμους» εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υποστηρίζοντας πως «για πρώτη φορά ύστερα από εννέα χρόνια γίνεται διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς έως τώρα καλύπτονταν από οκταμηνίτες συμβασιούχους».

Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» αναφέρθηκε αναλυτικά στον «διαγωνισμό των 8.800 θέσεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας, αριθμός που προέκυψε έπειτα από τα αιτήματα που κατέθεσε κάθε δήμος για τον χώρο του και με βάση τα οικονομικά του» και

Θύμισε ακόμα ότι «τον Φεβρουάριο του 2016 η κυβέρνηση αποδέσμευσε τις προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, που πληρώνονται από δημοτικά τέλη και άρα δεν επιβαρύνουν ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε τον προϋπολογισμό των δήμων, από τους περιορισμούς και τους κανόνες αναλογίας προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο» ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, δήλωσε:

«Η ΝΔ καταγγέλλει ότι κάνουμε φωτογραφικό διαγωνισμό, κάτι αναληθές και εύκολα εξηγήσιμο γιατί το λέει. Το λέει επειδή ποτέ της δεν συμφιλιώθηκε με την ιδέα των μόνιμων προσλήψεων, ήθελε το καθεστώς των ελαστικών μορφών εργασίας στην καθαριότητα, που κάποια στιγμή να περάσει σε ιδιώτες».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Σκουρλέτης: 8.800 μόνιμοι στους δήμους την επόμενη εβδομάδα"

Κομισιόν: «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα»

«Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανάρτησή της στην ελληνική γλώσσα στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Στην ανάρτηση, η Κομισιόν υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας από το 1981.

Η δημοσίευση συνοδεύεται από διαδοχικές φωτογραφίες που απεικονίζουν ελληνικούς προορισμούς, ενώ στο επίκεντρό τους βρίσκονται η ελληνική και η ευρωπαϊκή σημαία.



tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα»"

Κρίσιμη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα

To κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ - δηλαδή των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ - με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Και αυτό διότι ενώ οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα κινηθούν λίγο πολύ στη γραμμή των αποφάσεων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

«Η γλώσσα με την οποία διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, την Πέμπτη το βράδυ είναι από τις πιο επιθετικές και αιχμηρές στην ιστορία των ευρωτουρκικών σχέσεων», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όμως παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο της Βάρνας, η Άγκυρα το απέφυγε. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν αντέδρασε με εξίσου σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι συντάσσεται με τους Έλληνες και τους Κύπριους, αλλά απέφυγε να διακόψει την προοπτική του διαλόγου με την ΕΕ που ανοίγεται στη συνάντηση της Βάρνας.

Το ίδιο ωστόσο ισχύει και για την ΕΕ. «Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες η Σύνοδος στη Βάρνας έπρεπε να γίνει, γιατί θέτει το μοναδικό πλαίσιο για να μην διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις με την Τουρκία», σχολίαζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούσε, η Ευρώπη μόνο μέσω του διαλόγου με την Άγκυρα μπορεί να εξυπηρετήσει δυο από τα βασικά στρατηγικά της συμφέροντα: τη συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονηθεί ότι η ΕΕ θα προσφέρει στη Βάρνα άλλα 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο 3 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ποσό το οποίο δεν δίνεται απευθείας στην Άγκυρα, αλλά σε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων.

Εντούτοις δεν είναι ακόμα σαφές τί θα γίνει σήμερα στη Βάρνα. Η συνάντηση «δεν θα είναι εύκολη» προέβλεψε πριν από δύο μέρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγαλώνουν, ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί. Το γεγονός πάντως και μόνο ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετικό και έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Μεγάλη ατζέντα, χαμηλές προσδοκίες

Στον κατάλογο της συνάντησης φιγουράρουν πάνω-πάνω η αποσάθρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η αμφιλεγόμενη διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, η αδρανής πλέον προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας οργάνωσης κούρδων ανταρτών στη Συρία.

Μια από τις προτεραιότητες για τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι να εξασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που κλείστηκε τον Μάρτιο του 2016 για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων και επέτρεψε να μειωθούν σημαντικά οι διελεύσεις προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια.

Ο Ερντογάν έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις «καθυστερήσεις» στην εκταμίευση των χρημάτων, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία δισεκατομμύρια.

Επιπλέον, η Άγκυρα αξιώνει να υπάρξει πρόοδος στη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό είναι «προτεραιότητα» για την Άγκυρα, αλλά πιθανόν «αποτελεί ψευδαίσθηση εάν πιστεύει ότι η ΕΕ θα κάνει παραχωρήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα», εκτιμούν αναλυτές.

Μολονότι η Άγκυρα πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τα κατευναστικά σινιάλα προς ορισμένες χώρες μέλη, κυρίως τη Γερμανία, αποφυλακίζοντας για παράδειγμα δημοσιογράφους που είχε φυλακίσει, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ρίχνει μια βαριά σκιά στη Βάρνα.

Η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις που εξαπολύθηκαν στην Τουρκία μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος. Πάνω από 55.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, άλλοι 160.000 αποτάχθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, απολύθηκαν.

Η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που τελεί σε ισχύ στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016 έχει οδηγήσει σε «σοβαρές» παραβιάσεις των δικαιωμάτων «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», σημείωνε εκφράζοντας έντονη ανησυχία ο ΟΗΕ σε έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για να γίνει κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητηθεί στη Βάρνα, αλλά οι περισσότεροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν περιμένουν να σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίσιμη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα"

Τι πληρώνει η Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει έως σήμερα περίπου 1,5 δισ. ευρώ κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα και 750 άτομα έχουν τοποθετηθεί στα νησιά της, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες μιλούν για σχεδόν προνομιακή διαχείριση της χώρας και συγχρόνως προτρέπουν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.

Με στόχο τη στήριξη των ελληνικών αρχών, όπως και των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ που επιχειρούν στην Ελλάδα, στο πεδίο διαχείρισης της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει περισσότερα από 393 εκατ. σε επίπεδο έκτακτης βοήθειας από την αρχή του 2015.

Επιπλέον 561 εκατ. ευρώ έχει χορηγήσει η Κομισιόν μέσα από τα αρχικά προγραμματισμένα πακέτα για την περίοδο 2014-20: 332,8 εκατ. από το AMIF (Asylum, Mirgration andIntegration Fund) και 238,2 εκατ. από το ISF (Internal SecurityFund).

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δυνατότητας επιχορήγησης για εξαιρετικά επείγουσες συνθήκες, για την περίοδο 2016-18 έχουν διασφαλιστεί προς ελληνική χρήση άλλα 700 εκατ., από τα οποία τα 401 εκατ. έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της σύμβασης.

Χρήματα και προς την Τουρκία

Στο μεταξύ, τις προάλλες ελήφθη η απόφαση εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, για τη συνδιαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Ευρωπαϊκές πηγές έσπευδαν να επισημάνουν ότι τα χρήματα προς την Τουρκία «δενκαταλήγουν στην Τουρκία αλλά στο ταμείο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Τουρκία».

Η Κομισιόν επιδιώκει να είναι αντικειμενική και σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνει ότι η Άγκυρα «τηρεί σε μεγάλο βαθμό» τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, τονίζουν στις Βρυξέλλες, όπου προτρέπουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει περισσότερο τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια.

Σημειώνουν δε ότι ζητήματα όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά άπτονται «και της εθνικής» πολιτικής και αποτελεσματικότητας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι πληρώνει η Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα"

«Βόμβα» στον τουρισμό: Νόμος Κουρουμπλή «σπρώχνει» τα σκάφη αναψυχής σε Αλβανία και Τουρκία

Βόμβα στα θεμέλια της φετινής τουριστικής περιόδου βάζει νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, από επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με κοινοτική σημαία (πλην της ελληνικής) και σημαία τρίτων χωρών. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και μη δημοφιλείς τουριστικά χώρες, όπως η Αλβανία, να προσκαλούν τους σκαφάτους να ξεκινήσουν την κρουαζιέρα τους από τους... Αγίους Σαράντα.

«Για όλες τις εταιρείες ναυλωμένων σκαφών αναψυχής που δεν μπορούν να επιβιβάσουν και να αποβιβάσουν τους επισκέπτες στην Ελλάδα. Σαράντα (Αλβανία), 7 ναυτικά μίλια μακριά από την Κέρκυρα, θα μπορούσε να είναι το σημείο αποβίβασης ή επιβίβασής σας” είναι η αγγελία-πρόσκληση αλβανικού πρακτορείου που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στο διαδίκτυο. Και δεν πρόκειται για κάποιο ανέκδοτο, σαν το «Αλβανός τουρίστας», στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μάλιστα εκτός από τα αλβανικά πρακτορεία ναύλωσης σκαφών, κερδισμένα είναι και τα αντίστοιχα τούρκικα, καθώς οι επιβάτες/πελάτες επιλέγουν να κάνουν ναυλώσεις π.χ. από το Μπόντρουμ και όχι από κάποια μαρίνα της Ελλάδας.

Επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού κάνουν λόγο για εκατομμύρια ευρώ που χάνονται για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση και για το Δημόσιο. Τα σκάφη εφοδιάζονται στους λιμένες εκκίνησης με καύσιμα, πραγματοποιούν τροφοδοσίες και λαμβάνουν πληθώρα άλλων υπηρεσιών όπως π.χ.  τεχνικές υπηρεσίες, προμήθειες υλικών και εξοπλισμού, τοπικές μεταφορές, μουσεία, περιηγήσεις, δραστηριότητες και ψυχαγωγία. Οι επιβάτες τους, κυρίως πολύ υψηλών εισοδημάτων, χρησιμοποιούν τα τοπικά αεροδρόμια, ιδιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, καθώς και υπηρεσίες μετακίνησης, όπως ταξί, λεωφορεία, vans, ακόμη και πολυτελή αυτοκίνητα με οδηγό. Επίσης, τα σκάφη αυτά έχουν κατά μέσο όρο πληρώματα 10 ατόμων με υψηλά μισθολόγια ωφελώντας τις τοπικές κοινωνίες (σίτιση, ρουχισμό, μετακινήσεις και ψυχαγωγία). “Σε μία χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση και την φιλοξενία να κυλάει στο αίμα του κάθε Έλληνα, βρεθήκαμε να ατενίζουμε την Αλβανία με θαυμασμό, που στην κακή συγκυρία που βρισκόμαστε νομοθετικά, εκμεταλλεύεται θετικά τον υψηλό θαλάσσιο τουρισμό μας. Δυστυχώς η τουριστική περίοδος έχει ήδη χαθεί, με πολλαπλές ακυρώσεις και με θιγμένους σειρά επαγγελμάτων των υπηρεσιών και του εμπορίου“ λέει στο “Πρώτο Θέμα” η  κα Τζίνα Πολέμη, μάνατζερ πρακτορείου σκαφών και μέλος του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής – Πειραιώς (ΣΩΝΠΑΠ). 
Τα σκάφη αναψυχής χρήζουν και υπηρεσιών συντήρησης και επισκευών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους (home porting) με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων μίας ποικιλίας επαγγελματικών κλάδων όπως ενδεικτικά μαρίνες, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, μηχανουργεία, εταιρείες τροφοδοσίας, ανταλλακτικά, εξοπλισμός κ.α. Ενδεικτική είναι η περίπτωση θαλαμηγού με σημαία Μάλτας, ιδιοκτησίας πασίγνωστης ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας. Λόγω της πρόσφατα ψηφισθείσας νομοθεσίας, η θαλαμηγός δεν μπορούσε να μεταφερθεί στα Ναυπηγεία Περάματος για να πραγματοποιηθούν εργασίες αξίας περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι ο επιχειρηματίας έστειλε το υπερπολυτελές σκάφος του στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες μεροκάματα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ΦΠΑ.

Όπως δηλώνει στο “Πρώτο Θέμα” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Πειραιώς (Περάματος) κ.Θεολόγος Κατσουλάκης, “οι αλλαγές στην νομοθεσία για τα πλοία αναψυχής θεωρούμε ότι  έγιναν βιαστικά και χωρίς διαβούλευση με όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς. Η αντιμετώπιση των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής με ξένη σημαία είναι πλέον εχθρική στη χώρα μας. Έχει καταστήσει απαγορευτική την προσέλκυση τους και τα οδηγεί στους ανταγωνιστές μας όπως Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Τουρκία και αλλού. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησής του και κατά συνέπεια για χιλιάδες εργαζομένους”. 

Σύμφωνα με την έρευνα του London School of Economics και του MYBA (The Worldwide Yachting Association) το 2013 η Ιταλία εισέπραξε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ με περισσότερους από 9.400 εργαζόμενους, η Γαλλία περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ με περισσότερους από 6.300 εργαζόμενους, η Ισπανία 892 εκατομμύρια ευρώ με πάνω από 4.800 εργαζόμενους και η Ελλάδα εισέπραξε μόλις 158 εκατομμύρια ευρώ και 1.600 εργαζόμενους στον κλάδο αυτό. Στοιχεία δραματικά εάν σκεφτεί κάποιος ότι η χώρα μας είναι η 9η μεγαλύτερη παγκοσμίως σε ακτογραμμή με πάνω από 16.000 χλμ. και  4η εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά τη Φιλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο).   

Εμπάργκο  
Πώς όμως η Ελλάδα «κατάφερε» να βάλει εμπάργκο στους ξένους σκαφάτους και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του yachting στην Τουρκία και στο άμεσο μέλλον και στην ανάπτυξη της Αλβανίας, η οποία έχει αντιληφθεί την κρατούσα κατάσταση στην χώρα μας και διαφημίζει τις υπηρεσίες της στο διαδίκτυο;

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4504/2017. Πρόκειται για νέο νόμο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και αφορά τη δια βίου εκπαίδευση του προσωπικού του υπουργείου, την ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα και άλλα θέματα.



Στο άρθρο 136, το οποίο δεν τέθηκε σε διαβούλευση, σημειώνεται ότι «η εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης από επαγγελματικό πλοίο αναψυχής με σημαία κράτους – μέλους Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ. ή σημαίας εκτός της Ε.Ε. επιτρέπεται, μόνο όταν ο τόπος επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών του πλοίου αναψυχής βρίσκεται στην αλλοδαπή. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα πλοία αυτά δεν αναγνωρίζονται στην ελληνική επικράτεια ως επαγγελματικά πλοία αναψυχής αλλά ως ιδιωτικά και υποχρεούνται σε έκδοση Δελτίου Κίνησης Πλοίων Αναψυχής (ΔΕ.Κ.Π.Α.) ή Δελτίου Κίνησης (transit log)». Όπως όμως αναφέρουν επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού, ο νόμος αυτός εκτός από το πλήγμα που φέρνει στις ελληνικές επιχειρήσεις, αντιτίθεται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει στείλει ήδη προειδοποιητική επιστολή και στην Ελλάδα για την ορθή είσπραξη του ΦΠΑ από τα σκάφη με ελληνική σημαία. 

Σκοπός του παραπάνω άρθρου ήταν κυρίως η αντιμετώπιση των παράνομων ναύλων των τουρκικών σκαφών αναψυχής (γολέτα). Πέτυχε ωστόσο το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς απαγορεύει σε όλα τα σκάφη που δεν έχουν ελληνική σημαία, να επιβιβάζουν ή αποβιβάζουν κόσμο στην Ελλάδα, στέλνοντας έτσι τους επιβάτες/τουρίστες στις μαρίνες της Τουρκίας και της Αλβανίας. Εκτός, αν δημιουργήσουν υποκατάστημα με φορολογικό εκπρόσωπο στην χώρα μας, μέτρο ιδιαίτερα κοστοβόρο (29%), χρονοβόρο και δυσμενές για μία απλή και σύντομη διέλευση ή παραμονή στην Ελλάδα. “Έχει ανακοινωθεί σε όλα τα επαγγελματικά συνεργαζόμενα σκάφη και εταιρείες του εξωτερικού, ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η ναύλωση, και φέτος θα απαγορεύεται και η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών. Και μόνο αυτή η ανακοίνωση έχει ήδη προκαλέσει επικοινωνιακή ζημιά. Το υπουργείο λέει ότι προσπαθεί να σταματήσει τις παράνομες ναυλώσεις. Όμως με το να δημιουργείς περισσότερα απαγορευτικά μέτρα, δεν περιορίζεις και δεν αποθαρρύνεις τους ήδη παράνομους, αντίθετα αποτρέπεις σοβαρές και νόμιμες εταιρείες να εκτελέσουν ναύλο στη χώρα μας” δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος κ.Σταύρος Κατσικάδης. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» στον τουρισμό: Νόμος Κουρουμπλή «σπρώχνει» τα σκάφη αναψυχής σε Αλβανία και Τουρκία"

Τουρκικός Τύπος: Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Τσίπρα από τα Ψαρά

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sozcu επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

"Σκαναδαλώδη" χαρακτηρίζει η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Sozcu" την σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από τα Ψαρά με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με την οποία κάλεσε την τουρκία "να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου".

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Sozcu, "μετά την τελευταία έμφαση στις δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας και τις δηλώσεις στήριξης από πλευράς του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε τις σκανδαλώδεις δηλώσεις". Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία και για την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών και επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να γυρίσουν οι δύο στρατιωτικοί στα σπίτια τους.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικός Τύπος: Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Τσίπρα από τα Ψαρά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news