facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου για εργασίες συντήρησης

Τοπικός περιορισμός λωρίδων κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα 19 ως την Παρασκευή 30 Μαρτίου, αποσκοπώντας στην ομαλή – ακώλυτη κυκλοφορία οχημάτων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, αφού πρόκειται να εκτελεστούν προγραμματισμένες εργασίες βαριάς συντήρησης στην βόρεια πλευρά της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» και συγκεκριμένα στον αρμό (Τ5).

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης στην κατεύθυνση από Αντίρριο προς Ρίο, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας

Το όριο ταχύτητας στην περιοχή των ρυθμίσεων, καθορίζεται στα 50 χλμ/ώρα και απαγορεύεται η προσπέραση.

Οι εργασίες συντήρησης του αρμού θα εκτελούνται καθημερινά από 06:00 ως 22:00, εκτός Κυριακής.

Δύνανται όμως να επεκταθούν και κατά τις νυχτερινές ώρες ή και τις Κυριακές , σε περίπτωση καθυστερήσεων λόγω καιρικών συνθηκών.

Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εξασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία και ελαχιστοποιείται η παρεμπόδιση των χρηστών της Γέφυρας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί όπως επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά την διέλευση τους, εφαρμόζοντας τα όρια ταχύτητας και προσαρμόζοντας την οδήγηση τους στην προσωρινή σήμανση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η τακτική συντήρηση της Γέφυρας, είναι αυτή που εγγυάται τη δομική υγεία και τη μακροζωία της.

agriniopress
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου για εργασίες συντήρησης"

Τουρκική «επίδειξη δύναμης» στην Αφρίν: Στρατιώτες γκρεμίζουν αγάλματα και κρεμάνε παντού σημαίες

Επίδειξη δύναμης πραγματοποιούν από το πρωί στην κουρδική πόλη Αφρίν, όπου κατάφεραν να μπουν σήμερα μαζί με τους Σύρους αντάρτες συμμάχους τους, οι Τούρκοι στρατιώτες. 

Στις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου βλέπουμε τον βανδαλισμό μνημείων που συνδέονται με την κουρδική παράδοση, ενώ στα περισσότερα μεγάλα κτίρια κυματίζουν πλέον σημαίες με την ημισέληνο.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους γκρέμισαν σήμερα ένα άγαλμα που έχει ιδιαίτερη αξία για τον κουρδικό πολιτισμό και βρισκόταν στο κέντρο της πόλης Αφρίν. Σύμφωνα με την ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.



Στην ανακοίνωση στο Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν».



Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους ελέγχουν πλέον το σύνολο της πόλης Αφρίν, όπως μετέδωσαν πριν λίγη ώρα ανταποκριτές του AFP. Δύο ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που εισήλθαν σήμερα το πρωί στην Αφρίν διαπίστωσαν την παρουσία Σύρων μαχητών που είναι σύμμαχοι με την Άγκυρα και Τούρκων στρατιωτών σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτοί πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών.



Δύο τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονταν εξάλλου σταθμευμένα μπροστά από επίσημο κτίριο της πόλης.

Νωρίτερα το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης σήμερα το πρωί στις 08:30» και πρόσθεσε ότι γίνονταν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών. «Τώρα στην Αφρίν κυματίζει η τουρκική σημαία! Κυματίζει η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν αναφερόμενος στην πόλη που αποτελούσε προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).


Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την πολιτοφυλακή αυτή, μολονότι οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.



Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά του θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιχείρηση του συριακού καθεστώτος στον θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής σήμερα την περιοχή. 


YPG: Περιμένετε ανταρτοπόλεμο, θα γίνουμε ο εφιάλτης σας
Ο πόλεμος με την Τουρκία μπαίνει σε μια νέα φάση, δηλώνουν αξιωματούχοι της κουρδικής πολιτοφυλακής που διαμηνύουν ότι, από 'δω και στο εξής, οι Τούρκοι θα πρέπει να περιμένουν ανελέητο ανταρτοπόλεμο, μέχρι την τελική απελευθέρωση της πόλης. 

Σύμφωνα με τον Οτμάν Σεΐχ Ισά, αξιωματούχο της κουρδικής πολιτοφυλακής «ο πόλεμος κατά της τουρκικής κατοχής θα αλλάξει» και θα μετεξελιχθεί από απευθείας σύγκρουση σε ανταρτοπόλεμο. «Κουρδικές δυνάμεις παραμένουν στην Αφρίν και θα επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους με κάθε ευκαιρία» προειδοποίησε. «Οι στρατιώτες μας θα γίνουν μόνιμος εφιάλτης τους», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. 

Σύμφωνα δε με το Associated Press, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές που συμμετέχουν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, αποχωρούν από τη βορειοανατολική Συρία για να μεταβούν στο Αφρίν.




Φιέστα Ερντογάν για να γιορτάσει τη νίκη  
Την κατάληψη της Αφρίν πανηγύρισε και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε παρουσία του σε εκδηλώσεις. «Ο διάδρομος του τρόμου έχει σπάσει σε τέσσερα μέτωπα. Η επιχείρηση, υποστήριξε, είχε στόχο την προστασία των αμάχων, καθώς  ο σκοπός δεν επιδίωξε να πραγματοποιήσει παρέμβαση αλλά να αποκαταστήσει την ειρήνη και να εξαλείψει τις τρομοκρατικές ομάδες. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξαναστήσει τις υποδομές του Αφρίν, ενώ θα καθαρίσει όλα τα σημάδια «τρομοκρατίας» από την πόλη. 



«Οι περισσότεροι τρομοκράτες δραπέτευσαν. Στο κέντρο της πόλης βλέπουμε τις σημαίες της ειρήνης, δηλαδή την τουρκική σημαία και τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», είπε ο Ερντογάν, ευχαριστώντας τους ηρωικούς στρατιώτες που πέτυχαν μια σημαντική νίκη και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις. 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική «επίδειξη δύναμης» στην Αφρίν: Στρατιώτες γκρεμίζουν αγάλματα και κρεμάνε παντού σημαίες"

Σκοπιανοί στις Βρυξέλλες έκαψαν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βίντεο)

Σλάβοι των Σκοπίων της διασποράς έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από σύλλογό τους, ανακοινώνοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν και θα γίνονται τακτικά μέχρι την πτώση της χούντας που παράνομα έχει εγκατασταθεί στα χώρα τους (υπονοεί την κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ).

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου ζουν Σλάβοι από τα Σκόπια.


greeknation
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανοί στις Βρυξέλλες έκαψαν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βίντεο)"

«Ταλαιπωρία η διάθεση φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»

Την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών εξαιτίας του τρόπου διάθεσης φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μεταφέρει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας, διερευνώντας τις κυβερνητικές προθέσεις για την προώθηση ενός εναλλακτικού τρόπου διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής «Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης ζουν καθημερινά ασθενείς με βαριές παθήσεις, κυρίως καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες, ή συγγενείς τους, καθώς μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων με ένδειξη για έναρξη θεραπείας σε νοσοκομείο και συνέχιση εντός νοσοκομείου. Για ατελείωτες ουρές, πολύωρες αναμονές, τριτοκοσμικές συνθήκες και συχνές ελλείψεις κάνουν λόγο οι ασθενείς, που είναι αναγκασμένοι να υπομένουν καρτερικά. Σημειωτέον, πρόκειται για βαριά ασθενείς που πηγαίνουν από τον γιατρό στο νοσοκομείο για εξετάσεις, πίσω στον γιατρό, έπειτα μία φορά το εξάμηνο στην ειδική επιτροπή, για να εγκριθεί η χορήγηση των φαρμάκων, και τέλος στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Τα λειτουργούντα φαρμακεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χιλιάδων βαριά ασθενών. Πρόκειται για συνολικά 29 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα οκτώ στην Αττική (Μαρούσι, Ομόνοια, Ρέντης, Πειραιάς, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα, Γκύζη, Λ. Αλεξάνδρας)». Επειδή η πολιτεία «κλείνει τα μάτια» στην ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία χιλιάδων ασθενών, τη στιγμή που πανηγυρίζει για την ύπαρξη πλεονασμάτων στα νοσοκομεία καταλήγει ο βουλευτής Λάρισας και ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 1) Εξετάζετε εναλλακτικό τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών και να μειωθεί η γραφειοκρατία; 2) Πόσο βελτιώθηκε, επί των ημερών σας, ο χρόνος που χρειάζεται ένας καρκινοπαθής, για να αποκτήσει πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπεία; Κατά πόσο μειώθηκε ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία;».

eleftheria
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ταλαιπωρία η διάθεση φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»"

Τρεις διακινητές που μετέφεραν 45 μετανάστες συνελήφθησαν στον Έβρο

Τρεις διακινητές οι οποίοι μετέφεραν 45 μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα συνέλαβε η Ελληνική Αστυνομία, στην περιοχή της Νέας Βύσσας Έβρου.

Οι συλληφθέντες είναι ένας 46χρονος υπήκοος Τουρκίας και δύο 26χρονοι υπήκοοι Ιράκ. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που μετέφεραν προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ.

Οι διακινητές εντοπίστηκαν ενώ διέσχιζαν τον Έβρο με φουσκωτή λέμβο τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Αφότου αποβιβάστηκαν στην ελληνική όχθη του ποταμού, δύο εκ των διακινητών άρχισαν να οδηγούν τους 45 μετανάστες και πρόσφυγες προς τη Νέα Βύσσα, ενώ ο συνεργός τους προσπάθησε να επιστρέψει στην Τουρκία. Η Αστυνομία συνέλαβε πρώτα τον άνδρα που έμεινε στο ποτάμι και στη συνέχεια έπιασε και τους δύο συνεργάτες του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις διακινητές που μετέφεραν 45 μετανάστες συνελήφθησαν στον Έβρο"

Σφοδρή ανεμοθύελλα έπληξε τα Τρίκαλα- Ξεριζώθηκαν δέντρα, ξηλώθηκαν σκεπές [εικόνες&βίντεο]

Ισχυροί νότιοι άνεμοι σάρωσαν τα Τρίκαλα από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα τα ξημερώματα.
Πολλά δέντρα έσπασαν και άλλα ξεριζώθηκαν. Το ευτύχημα είναι πως όλα τα φυλλοβόλα δέντρα δεν έχουν αναπτύξει ακόμη το φύλλωμα τους και έτσι οι απώλειες περιορίσθηκαν, αφού δεν υπήρχε μεγάλη αντίσταση.
Ένα πεύκο έπεσε πάνω σε σπίτι στη Διάβα Καλαμπάκας και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, ενώ πολλά κεραμίδια από τις στέγες ξηλώθηκαν. Σε Τρικαλινή επιχείρηση ξηλώθηκε όλη η στέγη, αναποδογύρισε και έπεσε πάνω στην μεγάλη πινακίδα και στην τζαμαρία, σπάζοντάς τα. Από το πρωί γίνονται εργασίες αποκατάστασης, καθώς το νερό της βροχής μπαίνει στο εσωτερικό του κτηρίου.
Πολλές κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων και της Καλαμπάκας, για πτώσεις δέντρων κυρίως στους δρόμους. Στη συνοικία της Μπάρας μία στέγη ξηλώθηκε και στην προσπάθεια απομάκρυνσής της, ένας Πυροσβέστης τραυματίστηκε στο πόδι του και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων για πρώτες βοήθειες.
Υπήρξε διακοπή ρεύματος στις πληγείσες περιοχές και τα συνεργεία της ΔΕΗ, κυρίως της Καλαμπάκας, δούλευαν ασταμάτητα με τη σφοδρή ανεμοθύελλα για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Η θερμοκρασία είναι στους 21 βαθμούς και ρίχνει λασποβροχή με σκόνη μεταφερομένη από τη Σαχάρα.
Δείτε μερικά πλάνα του trikalaola.gr σε βίντεο και φωτογραφίες.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή ανεμοθύελλα έπληξε τα Τρίκαλα- Ξεριζώθηκαν δέντρα, ξηλώθηκαν σκεπές [εικόνες&βίντεο]"

Ασημένιο μετάλλιο για την Ιωάννα Ξουλόγη στην ενόργανη στο Μπακού

Το ασημένιο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους κατέκτησε η Ιωάννα Ξουλόγη, στον πρώτο αγώνα από τα παγκόσμια κύπελλα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπακού. Η πρωταθλήτρια της ενόργανης συγκέντρωσε 12,733 βαθμούς.

Η 16χρονη Εβελίνα Μάγια, στην πρώτη της διεθνή εμφάνιση στην κατηγορία γυναικών, πλασαρίστηκε στην 5η θέση με 12,566 βαθμούς.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Άνα Ντέρεκ από την Κροατία με 13,533 και το χάλκινο η Ντεμέτ Μουτλού από την Τουρκία με 12,566.

Νωρίτερα στη δοκό ισορροπίας η Ιωάννα Ξουλόγη ήρθε 4η με 12,000 και η Εβελίνα Μάγια 7η με 11,700. Πρώτευσε η Σουάν Λούο (κίνα) με 13,400 και ακολούθησαν η Ζιάκι Λιού (Κίνα) με 12.933 και η Οκσάνα Χουσοβίτινα (Ουζμπεκιστάν) με 12,866.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασημένιο μετάλλιο για την Ιωάννα Ξουλόγη στην ενόργανη στο Μπακού "

Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας

Την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας εκφράζει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Κουτσούμπας κατηγορεί την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού και υποστηρίζει ότι «πίσω από τα περί "εσωτερικής κατανάλωσης" του Ερντογάν, που λένε τα κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται η προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της, σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη σε μια περιοχή που έχουν βγει τα μαχαίρια ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Κίνα, η Ρωσία και άλλες».
Απαντώντας σε όσους «αναμασούν τη γνωστή "καραμέλα" ότι "η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας"», υπενθυμίζει ότι «το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. έχουν χαράξει δυο και τρεις φορές με το αίμα των λαών, τα σύνορα στην περιοχή από τη δεκαετία του ΄90 και μετά».
Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό, ο κ. Κουτσούμπας κάνει λόγο για προσπάθεια πίσω από το «δέντρο» που είναι το όνομα της ΠΓΔΜ, να κρυφτεί το «δάσος», που είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. «Πραγματική λύση σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον, καθώς και ότι η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό» επισημαίνει. Επίσης, τονίζει ότι «εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».
Ως προς την υπόθεση Novartis, ο γ.γ. του ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι είναι διεθνές σκάνδαλο και αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ενώ ερωτηθείς σχετικά, απαντά ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την προκαταρκτική επιτροπή διότι αυτή «με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και των άλλων κομμάτων, δεν θέλει να γίνει ουσιαστική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, σε ό,τι αφορά φυσικά στην Ελλάδα». 
Όπως εξηγεί, η επιτροπή απέρριψε τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη διερεύνηση όλων των αδικημάτων και για την κλήτευση όλων των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων προστατευμένων. «Άρα μας θέλουν μόνο για να νομιμοποιήσουμε τις fast track διαδικασίες εκφυλισμού, που το μόνο που προσφέρουν είναι τροφή για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικές πολιτικές και όχι διαφάνεια και "να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο", όπως προπαγανδίζουν» προσθέτει.
Αναφορικά με την έξοδο από τα μνημόνια και τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, θέτει το ερώτημα τι είδους αποκατάσταση των αδικιών θα επέλθει με «προνομοθετημένη τη μείωση συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου για μετά το ΄19 και πλεονάσματα μέχρι το 2060, δηλαδή μετά και την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων όσων θα φορτώσει η τέταρτη αξιολόγηση καθώς και των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που παραμένουν».
Ερωτηθείς αν θεωρεί θετικό σημάδι την έναρξη της συζήτησης για αύξηση του κατώτατου μισθού και επιστροφή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διερωτάται «αν η κυβέρνηση έχει τέτοιες σκέψεις, γιατί έχει θαμμένη στα συρτάρια της, από τον Οκτώβρη του ΄16, την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την "Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας"». «Βέβαια αυτή η πρόταση νόμου, που υπογράφεται από 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα προβλέπει πλήρη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους. Προβλέπει στη σημερινή φάση αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά κ.ά. Εκτός κι αν η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει κι εδώ το παράδειγμα της Πορτογαλίας, αύξηση στον κατώτατο μισθό 0,88 λεπτά την ημέρα, δηλαδή όσο κάνει ένα κουλούρι» προσθέτει. 
Αναφορικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ σημειώνει ότι το κόμμα έχει θέσει ως βασικό καθήκον από το 20ο Συνέδριό του την ολόπλευρη ισχυροποίησή του, «που σημαίνει το κόμμα μας να γίνει ικανό, να ηγηθεί της πάλης της εργατικής τάξης και όλου του λαού, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία"».
«Με όπλο τα διδάγματα που απορρέουν από την 100χρονη, γεμάτη αγώνες και θυσίες, πορεία του Κόμματος μπορούμε να τα καταφέρουμε» καταλήγει ο κ. Κουτσούμπας.
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας"

Ενα ρόδο: το νέο σήμα του «Κινήματος Αλλαγής»

Με την παρουσίαση του νέου σήματος του Κινήματος Αλλαγής, ένα ρόδο με κόκκινο, μπλέ και πράσινο χρώμα ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.Οπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά συμβολίζει το ρόδο της ελπίδας με αναφορές στις αξίες και τις παρακαταθήκες της Δημοκρατικής Παράταξης.

Σηματοδοτεί το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της. Νωρίτερα τέθηκαν σε ψηφοφορία και εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία η διακήρυξη, το καταστατικό και το πρόγραμμα του νέου φορέα. Προτάσεις που αφορούν στο πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, στην ποσόστωση κατά 1/3 στα όργανα και τα ψηφοδέλτια των φύλων και επιμέρους λεπτομέρειες για θητεία πρόκειται να διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες. Επίσης εγκρίθηκε το οργανωτικό σχήμα μεταξύ των οποίων και η σύνθεση της Κ.Ε και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής τα πρόσωπα που προτείνουν.

AΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενα ρόδο: το νέο σήμα του «Κινήματος Αλλαγής»"

Από Δευτέρα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το «Εξοικονομώ Κατ Οίκον ΙΙ»

Επαναλειτουργεί από αύριο Δευτέρα, εκτός απροόπτου, η ηλεκτρονική διεύθυνση για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ Οίκον ΙΙ».

Το σύστημα θα ανοίξει στις 8 το πρωί για όσους καταθέσουν αιτήσεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Από Δευτέρα 26 Μαρτίου θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Τη Δευτέρα 2 Απριλίου θα λειτουργήσει το σύστημα για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Από Δευτέρα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το «Εξοικονομώ Κατ Οίκον ΙΙ»"

«Μάχη» με τις φλόγες: 130 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε ένα 24ωρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 130 δασικές πυρκαγιές, και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Στον Αυλώνα, όπου καίει η φωτιά από το μεσημέρι του Σαββάτου, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ανακοίνωσε η πυροσβεστική μετά τις 11:30 το πρωί της Κυριακής. Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

22 πύρινα μέτωπα στην Κρήτη

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κρήτη, καθώς υπάρχουν 22 πύρινα μέτωπα στο νησί και οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretapost.

Η μεγαλύτερη φωτιά είναι στις Στροβλές Κισσάμου που ξέσπασε χθες το μεσημέρι. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Στο σημείο αυτή τη στιγμή βρίσκονται τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες ενώ η πυρκαγιά καίει δασική έκταση.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι μία φωτιά στην Φοινικιά Ηρακλείου όπου καίγονται καλάμια και ένα θερμοκήπιο. Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες.

Οι υπόλοιπες φωτιές που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι στον Πατσό Αμαρίου, την Αχάδα Ηρακλείου. Επίσης 15 πύρινα μέτωπα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Κρήτη αλλά μέχρι στιγμής έχουν μικρή έκταση.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Λάστρο Σητείας ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στο Μουρί του Κισσάμου (επίσης εκδηλώθηκε χθες) αλλά και στο ποτάμι στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Σε εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο

Σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στα Στύλια Κορινθίας και τη Λύρα Μονεμβασιάς, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην περιοχή Αγναντα της Ηλείας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Στύλια του Κιάτου Κορινθίας επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 16 οχήματα, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Στην περιοχή Λύρα Μονεμβασιάς, στη Λακωνία, 24 πυροσβέστες με έξι οχήματα προσπαθούν να σβήσουν το πύρινο μέτωπο.

Όσον αφορά στη φωτιά στην περιοχή Άγναντα Αμαλιάδας, στη Βορειοανατολική Ηλεία, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Εκκληση της πυροσβεστικής

Η πυροσβεστική αποδίδει τον αριθμό των αγροτοδασικών πυρκαγιών των τελευταίων ημερών στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.

Για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών, καλεί τους πολίτες, «να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων».

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μάχη» με τις φλόγες: 130 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο "

Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου λόγω των ισχυρών ανέμων

Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι.

Συγκεκριμένα ακυρώθηκαν οι δύο πρωινές πτήσεις της Olympic Air από Αθήνα προς Ηράκλειο (στις 5.50 και στις 8 το πρωί) καθώς και η πρωινή πτήση της Aegean στο Ηράκλειο.

Παράλληλα τέσσερις πτήσεις από Ηράκλειο προς Αθήνα έχουν ακυρωθεί. Πρόκειται για δύο πτήσεις της Olympic Air που ήταν προγραμματισμένες να αναχωρήσουν στις 6.35 και 8.35 το πρωί αμτίστοιχα. Επίσης και δύο της Aegean που ήταν προγραμματισμένες για τις 6.35 και 8 το πρωί.

kriti24
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου λόγω των ισχυρών ανέμων"

Πρεμιέρα πυρκαγιών από... Μάρτιο -Σε πύρινο κλοιό η χώρα με φωτιές σε Αυλώνα, Ηλεία, Αχαΐα, Εύβοια, Φθιώτιδα και Κρήτη [εικόνες]

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα, καθώς πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε μέτωπα στον Αυλώνα Αττικής, Ηλεία, Αχαία και Κρήτη.
Η πυρκαγιά στον Αυλώνα συνεχίζει να αναζωπυρώνεται και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ο ΣΚΑΙ μεταδίδει πως οι φλόγες βρίσκονται κοντά στη μονή Στουδίου.
Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 12μελές πεζοπόρο τμήμα, ενώ λόγω σκότους έχουν αποσυρθεί δύο αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις νερού από αέρος.
Οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής.
Φωτιές και στη Στερεά Ελλάδα
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στη Σέτα Ευβοίας, στο Αλιβέρι. Σύμφωνα με το tvstar η φωτιά που καίει δάσος δόθηκε υπό μερικό έλεγχο και στο σημείο βρίσκεται η Πυροσβεστική.
Μία ακόμη εστία καίει σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Μακρακώμη και τη Σπερχειάδα. Εκεί βρίσκονται οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας από την Μακρακώμη και την Λαμία αφού οι φλόγες εκτείνονται σε μεγάλη έκταση.
Ηλεία: Κόλαση πυρός στην Πηνεία, σε Άγναντα – Ανθώνα
Στην Ηλεία καίνε πέντε εστίες φωτιάς. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πολλά μέτωπα στα Άγναντα και τον Ανθώνα. Η φωτιά πλησιάζει και απειλεί προς την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι από νότιες διευθύνσεις.
Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή της Π.Υ. Δυτ. Ελλάδας, Γιάννη Πετρούτσο.
Τρεις συλλήψεις
Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρει πως συνελήφθησαν σήμερα από Ανακριτικούς υπαλλήλους της Υπηρεσίας  Πύργου στο πλαίσιο του αυτοφώρου τρεις Ελληνες  68 ετών, 34 ετών και  70 ετών, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στον Νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στις περιοχές Αγίων Αποστόλων του Δήμου Πύργου, στα Άσπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αντίστοιχα.
Οι  προαναφερόμενοι  με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου θα οδηγηθούν αύριο Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 ενώπιόν του.
Μεγάλη φωτιά στις Στρόβλες Κισσάμου
Μάχη με τις φλόγες δίνουν και στις Στρόβλες Κισσάμου, καθώς η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δύσβατο σημείο.
Σύμφωνα με το cretapost, στο σημείο επιχειρούν 8 οχήματα με 22 πυροσβέστες ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως μέσα σε λίγη ώρα η πυροσβεστική είχε ν’ αντιμετωπίσει άλλα τρία πύρινα μέτωπα τα οποία όμως αυτήν την ώρα βρίσκονται σε ύφεση.
Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στο Μουρί Κισάμου, στο Λάστρο και τον Ξηρόκαμπο Σητείας.
Πυρκαγιά και στο Μαζαράκι
Τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έξι άνδρες επιχείρησαν στο Μαζαράκι Αχαΐας, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε ρεματιά. Ταυτόχρονα πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να επέμβουν και σε ακόμα μία φωτιά, αυτή την φορά σε χωράφι στο Γομοστό.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα πυρκαγιών από... Μάρτιο -Σε πύρινο κλοιό η χώρα με φωτιές σε Αυλώνα, Ηλεία, Αχαΐα, Εύβοια, Φθιώτιδα και Κρήτη [εικόνες]"

Τροπολογία για ασφαλιστική κάλυψη σε μακροχρόνια ανέργους χωρίς προϋποθέσεις

Πώς θα χορηγείται ασφαλιστική κάλυψη σε επαγγελματίες με χρέη και ανέργους

Αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, αλλά και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας.

Ειδικότερα, βάσει αυτής μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες) αποκτούν πλέον ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από 1/1/2017, ακόμη και αν έχουν χρέη προ του 2016.

Επιπλέον χορηγείται (απο 1/3/2018- 28/2/2019) ασφαλιστική κάλυψη χωρίς προϋποθέσεις σε ευπαθείς ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι.

Επίσης, η τροπολογία προβλέπει τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης σε μέλη οικογενειών μισθωτών και μη μισθωτών, τα οποία δεν καλύπτονταν έως σήμερα.

Ωστόσο, προβλέπεται και ότι από 1/3/2019 αυξάνονται σε 75 από 50 οι αναγκαίες ημέρες ασφάλισης, προκειμένου μισθωτός να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Για φέτος η ικανότητα και κυρίως η κάλυψη θα δίνονται για όλους με τη συμπλήρωση 50 ημερών εργασίας εντός του 2017.

Ταυτόχρονα, καθορίζονται ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση και ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας.
Οι αλλαγές που προβλέπονται:

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, με βάση τη διάταξη:

- Για την περίοδο 1/3/2018- 28/2/2019, η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται εφόσον ο ασφαλισμένος μισθωτός έχει πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης ή δύο μήνες ασφάλισης, αν πρόκειται για μη μισθωτό ο οποίος έχει καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1/1/2017.

- Λαμβάνεται μέριμνα και χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα από 1/3/2018 έως 28/2/2019 χωρίς προϋποθέσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που έχουν οφειλές για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος για τα έτη αυτά δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

- Στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας προστίθενται:

α) τα ανάδοχα άγαμα τέκνα,
β) τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ,
γ) τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας,
δ) οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι του 26ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 18ου που ίσχυε),
ε) τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

- Από 1/3/2019 και μετά για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας απαιτούνται 75 ημέρες για μισθωτό ή 3 μήνες ασφάλισης για μη μισθωτό.
Τι προβλέπει η τροπολογία

Ειδικότερα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης, βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»:

1) Επαναπροσδιορίζονται:

α) τα πρόσωπα που θεωρούνται μέλη οικογένειας προσώπων και συνταξιούχων, λόγω αναπηρίας ή γήρατος ή δικαιούχων εξωιδρυματικού επιδόματος, τα οποία δύνανται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για παροχές υγειονομικής περίθαλψης,

β) οι προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

- Για το μισθωτό άμεσα ασφαλισμένο και τα μέλη οικογένειάς του, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, εφόσον έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 75 ημέρες εργασίας (αντί 50 που ισχύει σήμερα).

- Για τους μετακλητούς εργάτες γης-πολίτες τρίτων χωρών και τους μετακλητούς αλλοδαπούς αλιεργάτες, παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας τους (αντί της προϋπόθεσης των τριών μηνών που ισχύει σήμερα).

- Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, κατά τη διάρκεια άδειας άνευ αποδοχών, πέραν του ενός ενός μηνός, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας με την προϋπόθεση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς.

2) Παρατείνονται εκ νέου, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, (έληξε 28/2/2018), η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγειονομικής περίθαλψης των:

- Εργαζομένων στην επιχείρηση με την επωνυμία «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος ΑΕ», των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

- Αναβατών ιπποδρομιών, των μαθητευόμενων αναβάτων και των προπονητών δρομώνων ίππων και των μελών των οικογενειών τους, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Επίσης, ορίζεται ότι χορηγείται ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγειονομικής περίθαλψης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ως μισθωτοί, βάσει αποκλειστικά του εδ. δ' παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη ΔΣ ΑΕ και λαμβάνουν αμοιβή), καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.

Ακόμη, παρατείνονται εκ νέου, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, (έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2018), η κάλυψη από τον ΕΦΚΑ για παροχές ασθένειας σε είδος των:

- Ασφαλισμένων του τέως Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (τ. ΟΑΕΕ).
- Ασφαλισμένων του τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, του τομέα Ασφάλισης Νομικών και του τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (τ. ΕΤΑΑ).
- Υπερηλίκων ασφαλισμένων του ΟΓΑ.
- Ανέργων που αναφέρονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999, όπως ισχύει (άνεργοι ηλικίας άνω των 29 μέχρι 55 ετών).

Τέλος, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας για όσο χρονικό διάστημα ορίζει η απόφαση αυτή.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία για ασφαλιστική κάλυψη σε μακροχρόνια ανέργους χωρίς προϋποθέσεις"

Συμφωνία ΓΣΕΕ- Εργοδοτών για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Διατηρούνται τριετίες, επιδόματα και άδειες

Μεταξύ 26 και 30 Μαρτίου θα υπογραφεί η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως συμφώνησαν σε σημερινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διατυπώθηκε η βούληση όλων των εταίρων για την ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για άλλους 12 μήνες, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία, προκειμένου να διασωθούν το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων, με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σε ό,τι αφορά στην υπογραφή της συμφωνίας, τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες μέχρι τις 26 Μαρτίου και το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί στα γραφεία του ΣΕΒ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018.

Ακόμη, αποφασίστηκε να συσταθούν ομάδες μελέτης, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που να ασχοληθούν με θέματα βιωσιμότητας επιχειρήσεων και διάσωσης θέσεων εργασίας, με το μη μισθολογικό κόστος και με τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη

«Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους. Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία ΓΣΕΕ- Εργοδοτών για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Διατηρούνται τριετίες, επιδόματα και άδειες"

Σχέδιο για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα κατά 1/3

Οι καπνοβιομηχανίες θα υποχρεωθούν να περιορίσουν στο ένα τρίτο τουλάχιστον την περιεκτικότητα των τσιγάρων τους σε νικοτίνη, σύμφωνα με τα νέα δραστικά σχέδια της αρμόδιας εποπτικής Αρχής των ΗΠΑ, της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, αναμένεται να έχει αλυσιδωτές διεθνείς συνέπειες, καθώς και θετικές επιπτώσεις για τους καπνιστές.

Οι προτάσεις της FDA, σύμφωνα με την Washington Post και το New Scientist προβλέπουν ότι η ποσότητα της νικοτίνης στα περισσότερα τσιγάρα θα μειωθεί από περίπου 1,5 σε 0,3 έως 0,5 μιλιγκράμ ανά τσιγάρο.

Καθώς είναι η νικοτίνη αυτή που κυρίως κάνει το τσιγάρο εθιστικό, η μείωσή της -σύμφωνα με μία εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine- θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου πέντε εκατομμύρια καπνιστές να το κόψουν τον πρώτο χρόνο, οκτώ εκατομμύρια μέσα στην επόμενη πενταετία και 33 εκατομμύρια έως το 2100.

Αντιδράσεις

Όπως είναι αναμενόμενο, η προοπτική αυτή, που θα πλήξει τα κέρδη των εταιρειών, δεν τους ενθουσιάζει. Ενώ δεν λείπουν οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει στην εμφάνιση μιας μεγάλης μαύρης αγοράς για τσιγάρα με περισσότερη νικοτίνη.

Η ιδέα της μείωσης της νικοτίνης στα τσιγάρα κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν η μείωση της νικοτίνης είναι μικρή, πρόκειται για δώρο άδωρο (αν όχι για δώρο μπούμερανγκ), επειδή οι καπνιστές τείνουν να παίρνουν πιο βαθιές ρουφηξιές.

Η FDA έκανε γνωστό ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα στα σχέδια της, αλλά ότι θέτει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει γνώμες. Για «το πρώτο βήμα σε μια πολυετή διαδικασία» έκανε λόγο εκπρόσωπος της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, που δήλωσε ότι θα συνεργασθεί με την FDA, όπως και η άλλη μεγάλη εταιρεία καπνού, η RJ.Reynolds Tobacco.

«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία η αντικαπνιστική ακτιβιστική οργάνωση Tobacco-Free Kids (Παιδιά Χωρίς Καπνό) και κάλεσε την FDA να μην χρονοτριβήσει, αλλά να θέσει ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα αποφάσεων.
Την κάλεσε επίσης αφενός να επεκτείνει το μέτρο της μειωμένης νικοτίνης και σε άλλα προϊόντα καπνού όπως τα πούρα και αφετέρου να επιβάλει την τοποθέτηση μεγάλων προειδοποιήσεων για την υγεία του καταναλωτή, που θα καλύπτουν το μισό πακέτο του τσιγάρου.

Η FDA δήλωσε ότι, μεταξύ άλλων, εξετάζει ποιο θα είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο νικοτίνης ανά τσιγάρο, αν η νέα μειωμένη ποσότητα θα επιβληθεί αμέσως ή σταδιακά και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος οι καπνιστές απλώς να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα μειωμένης νικοτίνης στο μέλλον.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα κατά 1/3"

Ο Κοτζιάς έστειλε τις ελληνικές προτάσεις στα Σκόπια: Προκρίνεται το “Γκόρνα Ματσεντόνια”

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ήδη τις προτάσεις της στα Σκόπια και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να τις συζητήσει κατά τις συναντήσεις που θα έχει με την σκοπιανή ηγεσία, στις 22 Μαρτίου οπότε και επισκεφθεί τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του hellasjournal.com του Μιχάλη Ιγνατίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας υπουργός επέλεξε να αποστείλει το πακέτο των προτάσεων του και όχι να το παραδώσει με την άφιξη του στα Σκόπια, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών, ούτως ώστε -εάν το επιθυμεί πραγματικά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ- να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα πολύ πριν από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις δύο σχολές σκέψης στα Σκόπια, και αυτή η διχογνωμία αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Ζάεφ δηλώνει στις ιδιαίτερες συνομιλίες του με όσους συναντά ότι η λύση είναι μονόδρομος και πρέπει να καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις με την Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ κωλυσιεργεί σε απίστευτο βαθμό και δεν θεωρεί εποικοδομητικές τις προτάσεις της Ελλάδας. Αντίθετα ομιλεί με άσχημο τρόπο και τις χαρακτηρίζει προκλητικές και ανεδαφικές. Είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε κάθετη διαφωνία με τον επικεφαλής της σκοπιανής κυβέρνησης και τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αλυτρωτικών θέσεων του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε τον αρνητισμό του και προς την Αθήνα, σε αντίθεση με τον κ. Ζάεφ ο οποίος διαβεβαιώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν άλλαξε τίποτα από τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός. Διαμήνυσε ότι στοχεύει πάντα σε λύση, έστω και αν απαιτούνται πικρές υποχωρήσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι, ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το Νόβα Ματσεντόνια και το Γκόρνα Μπατσεντόνια στη σλαβική γλώσσα. Οι πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία Γκόρνα Ματσεντόνια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες και δεν τοποθετήθηκε στο ερώτημά μας εάν όντως έχει σταλεί στα Σκόπια το πακέτο των ελληνικών προτάσεων.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι στο ελληνικό πακέτο η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πρόσθεσαν ότι ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» (light agreement) και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο και η άρνηση του αλυτρωτισμού. Θεωρεί τις αλλαγές των ονομασιών του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου «καλές εξελίξεις» αλλά τονίζει ότι δεν αρκετές.

Αναφορικά με την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος, ο κ. Ζάεφ πρόβαλε ως δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Έγινε αναφορά και στο γεγονός, όπως ειπώθηκε, ότι παρατηρούνται διαρροές ακόμα και στο κόμμα του.

Την ίδια στιγμή οι καυγάδες για την αποδοχή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους των Σκοπίων, επηρεάζουν και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, καθώς οι αλβανόφωνοι ξαφνικά θέτουν γενικότερο θέμα, τονίζοντας ότι δεν νοιώθουν «Μακεδόνες».

Η αμερικανική πλευρά, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, υπογράμμισε και στις δύο πλευρές την ετοιμότητά της να βοηθήσει, εάν και εφόσον απαιτηθεί. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέτρεψε τους Σκοπιανούς να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις και να στοχεύσουν στη λύση του προβλήματος, που θα τους ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κοτζιάς έστειλε τις ελληνικές προτάσεις στα Σκόπια: Προκρίνεται το “Γκόρνα Ματσεντόνια”"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news