facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Αιφνίδια παραίτηση των διοικητών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Την παραίτησή του, μετά από ένα έτος στο τιμόνι του ταμείου, υπέβαλε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Μπακαλέξη, χρεώθηκαν οι καθυστερήσεις και τα λάθη στη λειτουργία του ταμείου.
Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον διοικητή του ΕΦΚΑ για τις υπηρεσίες του, του ζήτησε να υποβάλει την παραίτηση του.

Σε παραίτηση οδηγήθηκε και ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ, Θανάσης Καποτάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια έχει εκφραστεί και για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο.

Ωστόσο κύκλοι του Επικουρικού Ταμείου, τονίζουν ότι ο κ. Καποτάς, παραιτείται προκειμένου να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές.

Νέοι διοικητές αναμένεται να τοποθετηθούν στις θέσεις αυτές, τις επόμενες μέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιφνίδια παραίτηση των διοικητών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ"

Ολα τα μέτρα, χωρίς αντίμετρα το 2019, ζητεί το ΔΝΤ

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου της τέταρτης αξιολόγησης, της επίτευξης συμφωνίας για το μεταμνημονιακό πλαίσιο αλλά και τον καθορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έθεσαν χθες και επισήμως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανοίγοντας και τον δρόμο για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.

Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασαν χθες οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετά τη λήξη του Eurogroup, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στους θεσμούς και την Ε.Ε., με το ΔΝΤ να πιέζει για επιβολή των νομοθετημένων μέτρων, μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, όλων μαζί το 2019 και όχι σταδιακά το 2019 και το 2020 όπως θα ήθελε η Κομισιόν.

Το ΔΝΤ έχοντας διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πιέσει να μην τεθούν σε εφαρμογή ούτε τα αντίμετρα, στα οποία υπολογίζει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος των επιπλέον μέτρων. Η τελική απόφαση θα παρθεί στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα της Εurostat που θα δείχνουν αν έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2017.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει στα μέλη του Εurogroup μέχρι το Πάσχα το αναπτυξιακό της σχέδιο, με το οποίο θα εξηγεί ποιο είναι το όραμά της για την ελληνική οικονομία αλλά και ποια βήματα πρέπει να γίνουν όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας.

Στις 100 επόμενες μέρες «πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, καθώς και η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία έχει 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και μία σειρά από ιδιωτικοποιήσεις. Συγχρόνως ρόλο θα παίξουν οι εξωτερικές αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να επηρεάσουν την έξοδο στις αγορές όπως και τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.

Παρόλο που ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε αρκετές φορές στην συνέντευξη Τύπου ότι το μεταμνημονιακό πλαίσιο στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα «δεν θα είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα», στις Βρυξέλλες είναι ανήσυχοι για τα ρίσκα που ελλοχεύουν μετά το τέλος του προγράμματος. Πρώτο και βασικότερο ρίσκο που βλέπουν είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα αποκτήσει την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και δεν θα ξεκινήσει τα πισωγυρίσματα στα ήδη συμφωνηθέντα. Στη βελγική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι αναμένονται εκλογές το 2019 και προεδρικές το 2020, που συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα να «παγώνουν» τα πάντα έξι μήνες πριν και έξι μετά, ενώ αναγνωρίζουν τη δυσκολία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιταχθούν στα οργανωμένα συμφέροντα. Συγχρόνως φοβούνται ότι η ανάπτυξη που μπορεί να συντελεστεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο ενδέχεται να είναι πρόσκαιρη και όχι βιώσιμη για τα επόμενα πολλά χρόνια.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολα τα μέτρα, χωρίς αντίμετρα το 2019, ζητεί το ΔΝΤ"

Ο Θ. Παπαθεοδώρου ζητά να κληθούν στην προανακριτική οι 3 κουκουλοφόροι μάρτυρες

Επιστολή προς τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Θεόδωρο Δρίτσα έστειλε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

O κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος είναι και μέλος της, ζητεί να κλείσουν ως μάρτυρες ο Κωνσταντίνος Φρουζής, η σημερινή πρόεδρος της εταιρείας Susanne Kohout και οι μάρτυρες που αναφέρονται στην δικογραφία με κωδικό όνομα, δηλαδή οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS» κ. Θεόδωρο Δρίτσα,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των εργασιών της επιτροπής μας, προτείνω να προχωρήσουμε στην κλήση μαρτύρων, των οποίων οι καταθέσεις θα παράσχουν συγκεκριμένα στοιχεία επί της εξεταζόμενης υποθέσεως, και ειδικά, σε πρώτη φάση:


- του κ. Κωνσταντίνου Φρουζή, πρώην Αντιπροέδρου της Novartis,
- της κας Suzanne Kohout, σημερινής Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Novartis,
- των μαρτύρων που αναφέρονται στη δικογραφία με κωδικό όνομα

Με τη δέουσα τιμή,

Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου

Βουλευτής Αχαΐας Δημοκρατικής Συμπαράταξης Πα.Σο.Κ – Δημ.Αρ.»


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Θ. Παπαθεοδώρου ζητά να κληθούν στην προανακριτική οι 3 κουκουλοφόροι μάρτυρες"

Στον αέρα η δίκη για τα δάνεια του ΤΤ -Ζητούν εξαίρεση της προέδρου του δικαστηρίου

Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της δίκης των 35 κατηγορουμένων για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η διαδικασία, (σ.σ κατά την διάρκεια της οποίας είχε εξεταστεί μόνο ένας μάρτυρας) κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν το πρωί αιτήσεις εξαίρεσης σε βάρος της προέδρου της έδρας του Τριμελούς Εφετείου, στρέφοντας σε βάρος της βολές για μεροληψία, ενώ προ μηνός περίπου άλλη μία... βολή κατά της προέδρου Εφετών ήρθε εκ των έσω.

Μία εκ των συνέδρων, κατέθεσε στο δικαστικό συμβούλιο δήλωση αυτοεξαίρεσης από την δίκη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με την προεδρεύουσα. Αφορμή, η συμπεριφορά της προέδρου, που σύμφωνα με την συνάδελφό της, της επέρριπτε ευθύνες υποστηρίζοντας ότι διαρρέει τα όσα συμβαίνουν στις διασκέψεις του δικαστηρίου, στους δικηγόρους.

«Είναι η πρώτη φορά, στα 44 χρόνια δικηγορίας, που καταθέτω αίτηση εξαίρεσης για δικαστή, δεν έχω έλθει ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση», τόνισε ο Αθ. Βαρλάμης, συνήγορος του κατηγορουμένου Άγγελου Φιλιππίδη, επικαλούμενος τα σχόλια που έχει κάνει όλο αυτόν τον καιρό η πρόεδρος του δικαστηρίου για την υπόθεση.

Την αίτηση του δικηγόρου Αθ. Βαρλάμη συνυπέγραψε ο δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας, ενώ ο δικηγόρος Αλέξης Στεφανάκης ζήτησε από την πρόεδρο να υποβάλλει η ίδια αίτημα αποχής.

Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με την πρόοδο της δίκης, καθώς εάν η πρόεδρος κάνει δήλωση αποχής ή εάν γίνει δεκτό το αίτημα για την εξαίρεση της, η διαδικασία πρέπει να αρχίσει εκ νέου, καθώς δεν είχε οριστεί αναπληρωτής πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αφορά στα δάνεια που δόθηκαν την περίοδο 2008-2010, τα οποία σύμφωνα με την κατηγορία ζημίωσαν την τράπεζα.

Οι 35 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο τότε επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελαρίου, επιχειρηματίες και άλλοι.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα η δίκη για τα δάνεια του ΤΤ -Ζητούν εξαίρεση της προέδρου του δικαστηρίου"

Το MEGA υποχρεώνεται να τερματίσει τη λειτουργία του με απόφαση ΕΣΡ

Με έξι ψήφους υπέρ, και 3 ψήφους κατά, η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να τερματίσει την λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού είχαν υποβάλλει αίτημα προς το συμβούλιο να επιτρέψει την λειτουργία του σταθμού ως την προκήρυξη του διαγωνισμού των θεματικών τηλεοπτικών αδειών με την αιτιολογία ότι από τα τέλη του 2016 το MEGA δεν μεταδίδει ειδήσεις και ως εκ τούτου δεν ήταν υποχρεωμένο να συμμετάσχει στην διαδικασία για την απόκτηση άδειας γενικού ενημερωτικού περιεχομένου.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου ωστόσο έκρινε πως το αίτημα της εταιρείας Τηλέτυπος ΑΕ ήταν εκπρόθεσμο, καθώς ο σχετικός νόμος του 2014 που έδινε τη δυνατότητα αλλαγής χαρακτήρα τηλεοπτικών σταθμών εξέπνευσε τον Μάιο του 2017.

Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες το ΕΣΡ θα δώσει εντολή στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομειών και στην Digea να εφαρμόσει την απόφαση.

Οι μέτοχοι της Τηλέτυπος έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στο ΣτΕ, ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της απόφασης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται και με αίτηση ανατροπής της απόφασης του ΕΣΡ .

Ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου του 1989, ωστόσο από το 2012 αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το MEGA υποχρεώνεται να τερματίσει τη λειτουργία του με απόφαση ΕΣΡ "

Παυλόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα για επίσημη διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογος του, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Οι Έλληνες αποδειχτήκαμε πλήρως συνεπείς ως προς τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε και το υπόλοιπο των υποχρέωσεών μας. Πιστεύω ότι και οι εταίροι μας θα εκπληρώσουν τις δικές τους, ειδικά ως προς το χρέος», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δίνεται αυτή την ώρα. 
Παράλληλα, ευχαρίστησε την Πορτογαλία «για την στήριξη της και στα εθνικά θέματα. Για το Κυπριακό θέλουμε μια λύση σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που δεν επιτρέπει της ύπαρξη κράτους με μειωμένη εθνική κυριαρχία». 
«Για να ακολουθήσει η Τουρκία την ευρωπαϊκή πορεία,απαιτείται πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Ο καθένας αποδεικνύει στην πράξη αν και κατά πόσο το σέβεται και συνεπώς αν δικαιούται μια ευρωπαϊκή πορεία», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Εμείς, που είμαστε μέλη της ΕΕ, με τα προγράμματα προσαρμοστήκαμε στους κανόνες της Ευρώπης. Το ίδιο οφείλει να προσαρμοστεί με τους κανόνες και η Τουρκία που επιδιώκει να γίνει μέλος της».
Από την πλευρά μας, «επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία, αλλά υπάρχουν κανόνες που η Τουρκία οφείλει να σέβεται». 
Όρος για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είναι να λυθεί το ζήτημα του ονόματος, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού. Αποκλείεται ο αλυτρωτισμός στο πλαίσιο της ΕΕ». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μια χώρα θα πάει να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες που θα αντιτίθενται στο σύνταγμά της και θα το αφήσει να το δει στο μέλλον. Γι'αυτό ζητάμε να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «πρέπει να διαμηνύσουμε προς ορισμένους εταίρους μας ότι η Ευρώπη έχει αρχές και αξίες, και μία από τις κυριότερες είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη». 
Ντε Σόουζα: «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελλάδας»
Από την πλευρά του ο Πορτογάλος Πρόεδρος τόνισε πως «αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την αντοχή που επέδειξε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στο προσφυγικό ζήτημα». «Το ευρωπαϊκό σχέδιο μας επέτρεψε να είμαστε μαζί. Και μέσα από αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ανήκειν στην ΕΕ προϋποθέτει τον σεβασμό των αξιών της». 
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και όλα όσα μπορούν να συνεισφέρουν στην περιφερειακή σταθερότητα. Συγκλίνουμε στην αναζήτηση κοινών λύσεων σε ζητήματα όπως το προσφυγικό και η επιδίωξη ενός ισότιμου δημοσιονομικού πλαισίου», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 
Ο κ. Ντε Σόουζα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο θα μεταβεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στη Θήβα.
Το πρόγραμμα του Προέδρου της Πορτογαλίας
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12:10-12:50 θα γίνουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Στις 13:05-13:30 θα γίνει η συνάντηση του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 14.00 θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Πορτογάλου Προέδρου από τον κ Παυλόπουλο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στις 20.30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αύριο στις 11.15 ο κ ντε Σόουζα θα επισκεφθεί σε κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θήβας.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα"

Στ. Θεοδωράκης: Δέσμευση Αλ. Τσίπρα να φέρει την πρόταση για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός «δεσμεύθηκε μετά από μια συζήτηση που είχε και διαφωνίες, να φέρει την πρότασή μας για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στη Βουλή», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις «γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις με την κυβέρνηση και το ξέρετε, υπάρχει σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως υπάρχει και η Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση».

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε «έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Θεοδωράκης: Δέσμευση Αλ. Τσίπρα να φέρει την πρόταση για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στη Βουλή"

Ταξιδιωτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης κόβει τις εκδρομές στην Αδριανούπολη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Μετά από ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Ορεστιάδα που σταμάτησε πριν από λίγες ημέρες τα ταξίδια προς Τουρκία, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τώρα και ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα.

Όπως διαβάζουμε στο voria.gr, ο Τουριστικός Οργανισμός Ζορπίδη, αναφέρει πως αποφάσισε να αναστείλει ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης για τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών και την «αδιάλλακτη στάση» που τηρεί η Τουρκία, όλες τις οργανωμένες εκδρομές προς Τουρκία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή, «ο Οργανισμός αναστέλλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές που έχει προγραμματίσει για διάφορες περιοχές της Τουρκίας, μέχρι να εξομαλυνθεί και πάλι η κατάσταση».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ταξιδιωτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης κόβει τις εκδρομές στην Αδριανούπολη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας"

Τσίπρας: Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του πανεπιστημίου στη Δυτική Αττική

Πρωτοβουλία εμβληματική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο Αιγάλεω.

Μια εμβληματική πρωτοβουλία «χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις απέναντι στους νέους και τις νέες που θέλουν να σπουδάσουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην ίδια τους την πατρίδα», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δηλώνοντας παράλληλα ότι «είμαστε αποφασισμένοι, όχι απλά να διαχωριστούμε, αλλά και να συγκρουστούμε στην πράξη» σε αυτούς που θεωρούν ότι «η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς».

Στην αίθουσα του πολυχώρου Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι-Γ. Βρανάς», στο Αιγάλεω, ο πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που η πρωτοβουλία αυτή βρήκε συναίνεση από ευρύτερες δυνάμεις, «βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του» και τόνισε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι υπόθεση όλων και αποτελεί κατάκτηση και οδηγό για το μέλλον, γιατί «η παιδεία είναι το αύριο του τόπου».

«Σήμερα πιστεύω, είναι στραμμένα πάνω μας τα μάτια όλων εκείνων των νέων ανθρώπων που φοίτησαν στα Τεχνολογικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά, από τα οποία γεννιέται το νέο Πανεπιστήμιο, αλλά και αυτών που πρόκειται να σπουδάσουν σε αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή δεν αρέσει σε κάποιους, «σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς».

Απέκρουσε την λογική ότι «η εκπαίδευση συγκροτεί ένα μικρόκοσμο της αγοράς, στον οποίο κάποια ιδρύματα πρέπει να αποτελούν την ελίτ, για τους λίγους, τους ικανούς και τους άξιους και κάποια άλλα, να είναι σε δεύτερο πλάνο, σε μια άλλη ταχύτητα» και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση, «ανεξαρτήτως εισοδήματος και καταγωγής» ώστε «να ζήσουν μια ζωή δημιουργική και αξιοπρεπή».

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν στα ΤΕΙ «και δεν κρύφτηκαν κάτω από το χαλί» με «μεγάλη ανομοιογένεια ανά την επικράτεια, ως προς το ακαδημαϊκό προφίλ των Τμημάτων, τη στελέχωση, τη χωρική διασπορά» τα οποία διεύρυνε και άνοιξε πληγές, «η τραγική διαχείριση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης στα χρόνια της κρίσης, με κατακόρυφη μείωση προϋπολογισμών, στο 50%».

Σημείωσε την έλλειψη οποιασδήποτε πρόβλεψης για την αναπλήρωση των αποχωρήσεων, «με επιλεκτικές, ταξικές και εστιασμένες απολύσεις, με σχεδόν ακατανόητες αναδιαρθρώσεις, με εμβληματικότερη το αλήστου μνήμης σχέδιο "Αθηνά", που δεν σεβάστηκε ούτε το όνομα της θεάς της σοφίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί αποτέλεσμα της υπέρβασης της νομοθετικά οριοθετημένης αποστολής τους και στην άοκνη προσπάθεια του προσωπικού που «αντανακλάται στις εξωτερικές αξιολογήσεις των δύο Ιδρυμάτων», καθώς και στη συμμετοχή τους σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, στη διεθνή εμπέδωση του ακαδημαϊκού τους κύρους αλλά και στην υποδοχή των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων.

Αναφερόμενος στα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν, είπε ότι θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια εξ αυτών θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπήρχαν ακόμη στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν δείξει την μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, υπήρξε μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτηριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, απεναντίας μάλιστα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αναβάθμιση.

Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «σε μια από τις πλέον αδικημένες περιοχές της Αττικής» που δείχνει «το ενδιαφέρον της παρέμβασης, με τρόπο πραγματικά αναπτυξιακό, κοινωνικό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό».

«Αποτελεί παρακαταθήκη και σπόρο ανάπτυξης του πολυτιμότερου αγαθού, των ίδιων των νέων ανθρώπων, με όλο το συμβολικό αλλά και πραγματικό φορτίο της δημιουργίας ενός φάρου εκπαίδευσης, μόρφωσης και πολιτισμού» είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και «μία ακόμα τομή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της ταξικών διαχωρισμών και είναι δεδομένο ότι θα συνδράμει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής».

Έθεσε επίσης την ανάγκη για συνέργειες ανάμεσα σε πολλά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και είπε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου και σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθεί το αντίστοιχο σχέδιο νόμου, ενώ θα ακολουθήσουν τα Ιόνια, η Θεσσαλία και η Στερεά, η Δυτική Ελλάδα.

«Τέλος οι πελατειακές σχέσεις, τέλος η στρεβλή λογική μιας δήθεν τοπικής ανάπτυξης με Τμήματα ΤΕΙ για τα οποία δεν υπήρχε ούτε η φροντίδα της Πολιτείας, αλλά ούτε και τα γνωστικά τους πεδία είχαν την εγκυρότητα που πρέπει να έχουν στις μέρες μας» είπε και πρόσθεσε ότι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «δεν πρόκειται για μια τεχνητή, δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, σαν αυτή που είχε γίνει πριν 17 χρόνια, το 2001» με την μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ, χωρίς πραγματική μέριμνα για σπουδές, για το έμψυχο δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές.

«Απλώς άλλαξε λίγο το όνομα και δημιούργησε έτσι μια κατάσταση στρεβλή που για χρόνια ταλαιπωρεί τους πτυχιούχους των ιδρυμάτων».

«Όσοι κόπτονται για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, ειδικά τώρα, με στόχο να βρουν κάτι να πουν για το εγχείρημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ξεχνούν ότι με δική τους ευθύνη πολλές γενιές αποφοίτων των ΤΕΙ κλήθηκαν να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας, χωρίς να έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε επιπλέον: «Η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή που πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ειδικές επιτροπές για να θεραπεύσει άλλη μία στρέβλωση, αυτή της μη ύπαρξης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις πρώτες τέσσερις επιτροπές σε ειδικότητες μηχανικών και με συμμετοχή εκπροσώπων Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων ΤΕΙ που έχουν συσταθεί και τους τελευταίους τέσσερις μήνες εργάζονται εντατικά «ώστε σύντομα να επέλθει η δικαίωση για τις χιλιάδες των αποφοίτων που δεν έχουν ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα, παρόλο που πολλοί από αυτούς έχουν αποφοιτήσει εδώ και 30 χρόνια».

Διετή προγράμματα

Μιλώντας ειδικότερα στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία των νέων διετών προγραμμάτων σπουδών, που για πρώτη φορά η κυβέρνηση νομοθέτησε τον Αύγουστο του 2017.

Στα ΑΕΙ θα μπορούν να λειτουργούν Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ακαδημαϊκές μονάδες εντός των ιδρυμάτων, που παρέχουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Τα προγράμματα θα είναι δωρεάν για όσους θελήσουν να τα παρακολουθήσουν και πλήρως χρηματοδοτούμενα από το κράτος.

Θα παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση σε ελκυστικά προγράμματα και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικονομίας αξιοποιώντας την πανθομολογούμενη τεχνογνωσία και το κύρος των ΑΕΙ της χώρας.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα απονέμονται διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Το προσωπικό που θα διδάσκει δεν θα είναι αποκλειστικά από τα ΑΕΙ, αλλά θα υπάρξει η πρόνοια ώστε να διδάσκει, ανάλογα με τις ειδικότητες, το προσωπικό που έχει και αντίστοιχη επαγγελματική εμπειρία.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με κορωνίδα την λειτουργία του έτους μαθητείας.

Σε αυτό, οι νέοι εκπαιδευόμενοι κάνουν εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο μαζί με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας.

«Γιατί τα παιδιά των ΕΠΑΛ δεν είναι για εμάς παιδιά ενός κατώτατου θεού» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι για εμάς ούτε μια χοάνη στην οποία ξεφορτωνόμαστε όσους αποκλείονται από τις πανεπιστημιακές σπουδές, ούτε και μία εκπαίδευση των παιδιών στην αποδοχή της παραβίασης των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Όπως είπε, διασφαλίζεται πως κατά το μεταλυκειακό έτος μαθητείας θα πληρώνονται το 75% του κατώτατου μισθού και θα είναι ασφαλισμένοι.

Έκανε δε κριτική σε στελέχη της αντιπολίτευσης που «επαίρονται για την αριστεία», ότι είχαν καταργήσει την δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται στα Πανεπιστήμια.

«Δεν αρκούσε η διαρκής υποβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων. Έπρεπε να τους απαγορευτεί και το να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο» σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης, ότι «εμείς δεν πιστεύουμε στις δήθεν πεφωτισμένες ελίτ που κινδυνεύουν από την επαφή με την, κατά πολλούς, αδαή πλειοψηφία. Επαναφέραμε τη δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης, ότι προτεραιότητες είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης, τονίζοντας ότι έφτασε στο τέλος του ο κύκλος της μνημονιακής περιόδου, που «σημαδεύτηκε από τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και ειδικότερα των ΑΕΙ» .

Όπως είπε, εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ αυξάνοντας την επιχορήγηση των ΑΕΙ για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια και η αύξηση υπερβαίνει το 40% των μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσεων.

Από αυτά, τα 11 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν τον Νοέμβριο οριζόντια σε κάθε Τμήμα και σε κάθε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, 7 εκατ. επιπλέον αποδόθηκαν εκτάκτως από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στα ΑΕΙ τον Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα 34 εκατ. θα αποδοθούν στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

«Αλλη μία προσπάθεια επούλωσης των πληγών που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα είναι η αυξημένη χρηματοδότηση που κατευθύνεται και σε ερευνητικές δράσεις, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, όσο και μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία, με κονδύλια που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, αναφέρθηκε στην τόνωση των Ιδρυμάτων με νέους ερευνητές και νέες ερευνήτριες.

«Πετύχαμε για πρώτη φορά μετά την κρίση την ενίσχυση των ΑΕΙ με 500 θέσεις ΔΕΠ για το 2017 και άλλες 500 για το 2018» είπε, ενώ έχουν ήδη προκηρυχτεί πάνω από 300 υποτροφίες από το ΙΚΥ για υποψήφιους διδάκτορες.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως ρητό τον στόχο, εντός του 2019 να ισχύσει η αναπλήρωση όλων των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων βάσει του κανόνα «ένας προς έναν», ώστε να επέλθει οριστικά η κανονικότητα στα ΑΕΙ.

Επίσης, αναφέρθηκε στους δύο θεσμούς, του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας & Ανθρώπινου Δυναμικού και των Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων α Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ο πρώτος είναι ένας θεσμός στον οποίο συνυπάρχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δομών αλλά και εκπρόσωποι των παραγωγικών δομών και προσπαθεί να διερευνήσει το μέλλον συγκεκριμένων επαγγελμάτων και να μπορεί να προβλέψει τις δυνατότητες ανάδειξης νέων επαγγελμάτων.

Ο δεύτερος είναι Συμβούλια στα οποία θα συνυπάρχουν εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των ΤΕΙ κι εκπρόσωποι των Ερευνητικών Κέντρων της κάθε Περιφέρειας, «ώστε να δούμε με ποιο τρόπο αυτοί οι θεσμοί - τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα - μπορούν να συμβάλουν στις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές».

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις διαχρονικές αξίες της αριστεράς πάνω στις οποίες προχώρησε η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της δωρεάν και υψηλού επιπέδου Ανώτατης Εκπαίδευσης για όλους», όπως είπε, «χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις απέναντι στους νέους και τις νέες που θέλουν να σπουδάσουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην ίδια τους την πατρίδα», γιατί η Παιδεία είναι το αύριο του τόπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του πανεπιστημίου στη Δυτική Αττική"

Με χλωρίνη και μπογιές «υποδέχθηκαν» τα ΜΑΤ οι καταληψίες στο Κουκάκι -Γνώριμοι των Αρχών

Οι καταληψίες του κτιρίου στο Κουκάκι είχαν λάβει τα μέτρα τους για ενδεχόμενη έφοδο της αστυνομίας, αφού είχαν... πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ.

Μόλις λοιπόν κατάλαβαν πως η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να κάνει έφοδο και να βάλει τέλος στην κατάληψη του κτιρίου στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι,
επιτέθηκαν με χλωρίνη και χρωματικό ψέκασμα αντέδρασαν οι καταληψίες, στοχεύοντας τους αστυνομικούς που έμπαιναν στο κτίριο.

Κατά την επιχείρηση έγιναν 12 προσαγωγές ατόμων, 9 άνδρες και 3 γυναίκες, ανάμεσα στους οποίους οι τρεις είχαν πλούσιο παρελθόν.

Ένας 25χρονος έχει συλληφθεί τρεις φορές και έχει προσαχθεί άλλες τέσσερις, ένας 27χρονος είχε στο «βιογραφικό» του μία σύλληψη και μία προσαγωγή ενώ ένας άλλος επίσης 27χρονος είχε δύο προσαγωγές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Με χλωρίνη και μπογιές «υποδέχθηκαν» τα ΜΑΤ οι καταληψίες στο Κουκάκι -Γνώριμοι των Αρχών"

Δήλωση Ιβάν Σαββίδη

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης με δήλωση στο σάιτ της ομάδας ζητάει συγγνώμη για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ενώ υποστήριξε πως δεν απείλησε κανέναν.

Η δήλωση του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ:

Αξιότιμοι κύριοι ,
Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους Έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.

Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έγινε. Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον αγωνιστικό χώρο κατ´αυτόν τον τρόπο.

Η συναισθηματική αντίδραση μου έχει προκληθεί από την γενικευμένη αρνητική κατάσταση, που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη (γκολ – οφσάιντ – γκολ), την διακοπή του αγώνα, τις διαμαρτυρίες και την είσοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεκάδων ανθρώπων και των δυο ομάδων.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο και ο μοναδικός στόχος μου ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα.

Πιστέψετε με, δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν.

Δυστυχώς τόσο εγώ και η οικογένεια μου, όσο και οι συνάδελφοι μου, βρεθήκαμε όμηροι του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου.

Αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχομαι σε όλα τα επίπεδα, για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο με έντιμη διαιτησία σε όλους τους αγώνες και για να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια.

Για ακόμα μια φορά ζητάω συγγνώμη.
​​Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Ιβάν Σαββίδης

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση Ιβάν Σαββίδη"

Εν ενεργεία αστυνομικός ένας από του άφαντους σωματοφύλακες του Σαββίδη

Ένας εν ενεργεία αστυνομικός βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε σωματοφύλακες του Ιβάν Σαββίδη που αναζητούνται με τη διαδικασία του αυτοφώρου μαζί με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αντί να ενημερώσει τους ανωτέρους του για το πού βρίσκεται ο κ. Σαββίδης, ως όφειλε, ο αστυνομικός παραμένει άφαντος, και πλέον η ΕΛ.ΑΣ. έχει κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τον εντοπισμό του.

Ο αστυνομικός ανήκει στη φύλαξη υψηλών προσώπων και του είχε ανατεθεί η φύλαξη του κ. Σαββίδη.

Ο κ. Σαββίδης αναζητείται διότι εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, και μάλιστα ζωσμένος με ένα πιστόλι, ώστε να διαμαρτυρηθεί για διαιτητική απόφαση. Η συμπεριφορά του προκάλεσε τον εκτροχιασμό του αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ λίγο πριν τη λήξη του.

Η πανελλήνια ομοσπονδία των αστυνομικών άφησε σήμερα αιχμές για το γεγονός ότι ο κ. Σαββίδης δεν συνελήφθη επί τόπου, μέσα στον αγωνιστικό χώρο, από την αστυνομική δύναμη που ήταν υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης μέσα στο γήπεδο.

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ έχει τίτλο το «γκέτο του χρήματος», με τους αστυνομικούς να καταγγέλλουν πως η ανομία γίνεται μέρος μίας ιδιαίτερης ελληνικής κανονικότητας.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αντέτειναν ότι το κύριο μέλημα των αστυνομικών που βρίσκονταν στο γήπεδο ήταν να προστατεύσουν τον διαιτητή, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν ότι τυχόν σύλληψη του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ μπορεί να επιδείνωνε μία κατάσταση που ήταν ήδη έκρυθμη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εν ενεργεία αστυνομικός ένας από του άφαντους σωματοφύλακες του Σαββίδη "

Οι γονείς του λοχία Κούκλατζη στο Spiegel: Προσευχόμαστε για ένα θαύμα

Ηταν άνθρωποι που ζούσαν ήρεμα, σε μία μικρή πόλη. Τώρα, λένε στο Spiegel οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη, έχουν μπει σε μία «θύελλα».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη, σε εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του.

Ηταν περίπου στις 11 το πρωί της 2ας Μαρτίου, όταν χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι της οικογένειας Κούκλατζη. Ενας ταξίαρχος και δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού τους ενημέρωσαν ότι ο γιος τους Δημήτρης και ένας συνάδελφός του συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία όταν πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα σε περιπολία. Τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Δεν ήταν ασυνήθιστο να χάνονται στρατιώτες και να μπαίνουν στη γειτονική χώρα, ιδιαίτερα τον χειμώνα όταν η ορατότητα είναι κακή. Εως τώρα, η Τουρκία και η Ελλάδα πάντα διευθετούσαν τέτοια περιστατικά ήρεμα. «Σε λίγες ημέρες, ο γιος σας θα είναι πίσω», τους είπαν, σύμφωνα με την περιγραφή του Spiegel.

Ομως, η αρχική ανακούφιση της οικογένειας μετατράπηκε σε πανικό και απελπισία. Η Σοφία Κούκλατζη περιγράφει ότι ο γιος της ήταν ένα χαρούμενο, φιλικό αγόρι, που περνούσε χρόνο με τους φίλους του, είχε πάθος για την ΑΕΚ και πάνω από όλα αγαπούσε τη δουλειά του. «Μπήκε στον στρατό στα 18 του. Ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για τη δουλειά ή τον χρόνο υπηρεσίας. Στα μάτια μας είναι ένας ήρωας. Προσευχόμαστε για ένα θαύμα», συμπληρώνει η μητέρα του.

Η σύλληψη του Δημήτρη Κούκλατζη και του Αγγελου Μητρετώδη πυροδότησε σοβαρή κρίση στην ελληνοτουρκική σχέση, σημειώνει το Spiegel. «Ελληνες πολιτικοί ανησυχούν ότι η Τουρκία μπορεί να κρατά ομήρους τους δύο στρατιωτικούς, όπως περίπου έκανε με τον Γερμανο-Τούρκο δημοσιογράφο Ντενίς Γιουτζέλ, προκειμένου να πιέσει για την έκδοση των Τούρκων φερόμενων πραξικοπηματιών», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το Spiegel κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αλλά σχολιάζει ότι από τότε οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν άρδην. «Η Αγκυρα είναι θυμωμένη επειδή η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει τους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει γίνει παράδεισος για τρομοκράτες. Ο Τσίπρας αποκάλεσε την Τουρκία επιθετικό γείτονα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», θυμίζει το δημοσίευμα, ενώ κάνει αναφορά και στο επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο που εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού, στα Ιμια.

«Η σύλληψη των στρατιωτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική κλιμάκωση της έντασης», σημειώνει το Spiegel. Πολιτικοί και από τις δύο χώρες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση, για να κινητοποιήσουν εθνικιστές ψηφοφόρους, εκτιμά ο Φεβζί Ντορούκ Εργκούν, του think tank Edam.

Ο Ερντογάν ακολουθεί ένα εθνικιστικό μονοπάτι, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2019. Αλλά ακόμη και ο Τσίπρας δεν θέλει να είναι υποχωρητικός απέναντι στην Τουρκία, καταλήγει το Spiegel.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι γονείς του λοχία Κούκλατζη στο Spiegel: Προσευχόμαστε για ένα θαύμα "

Φιλοσκοπιανή ΜΚΟ ιδρύθηκε στις Σέρρες

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Αθηνών και Σκοπίων βρίσκονται σε εξέλιξη, ερωτηματικά δημιουργεί η πρόσφατη ίδρυση φιλοσκοπιανής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στις Σέρρες, με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων “ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ”».

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), η συγκεκριμένη ΜΚΟ υποστηρίζει ουσιαστικά πως οι γηγενείς Μακεδόνες στις Σέρρες, όπως και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι Έλληνες, αλλά ... Σκοπιανοί ουσιαστικά, μέλη της υποτιθέμενης μειονότητας “μακεντόνετς” που όπως υποστηρίζουν προκλητικά εθνικιστές στα Σκόπια, “καταπιέζονται” από τις ελληνικές Αρχές.

Και εάν βέβαια στους καταστατικούς σκοπούς της “Αδελφότητας Ντόπιων Σερραίων”, μιλούν αόριστα για “συστηματική καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σερρών, με τη διάσωση, διατήρηση και προβολή των ιστορικών στοιχείων, της ντόπιας Γλώσσας, των εθίμων και παραδόσεων” καθώς και την “καταγραφή βιογραφιών χαρακτηριστικών προσωπικοτήτων”, προκειμένου να εξασφαλίσουν το “ΟΚ” του Πρωτοδικείου Σερρών, μία ανάγνωση της εφημερίδας «ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» που εκδίδει η ΜΚΟ, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς τα ύποπτα παιχνίδια που επιχειρεί να παίξει, σε μια ιδιαίτερη ευαίσθητη περίοδο.
“Σε όλα τα φύλλα υποστηρίζεται, με ιδιαίτερο σθένος, η ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» Γλώσσας, εθνότητας και μειονότητας τόσο στην περιοχή των Σερρών, όσο και στη λοιπή Μακεδονία. Αυτή τη Γλώσσα που με μεγάλη προσοχή απέφυγαν να χαρακτηρίσουν ως «μακεδονική» στο καταστατικό τους, θέλουν να καταγράψουν, να διατηρήσουν και να διαδώσουν στους Σερραίους εντοπίους και όχι μόνο. Αν την χαρακτήριζαν ως «μακεδονική» κι όχι ως «ντόπια» Γλώσσα (όπως αναγράφεται στο καταστατικό τους) είναι βέβαιο ότι κανένα δικαστήριο δεν θα ενέκρινε την ίδρυση αυτού του Συλλόγου, καθώς η επίσημη θέση της Ελληνικής Πολιτείας είναι ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» Γλώσσα (ούτε εθνότητα, ούτε μειονότητα εντός Ελλάδος)” αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΠΣΜ, που σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά της φιλοσκοπιανής ΜΚΟ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί, κάποια από τα ιδρυτικά μέλη της “Αδελφότητας Ντόπιων Σερραίων” έσπευσαν να ζητήσουν τη διαγραφή τους.

Ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ και εκδότης της φιλοσκοπιανής εφημερίδας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει η ΠΟΠΣΜ, είναι ο Πολιτικός Μηχανικός Ιωάννης Πούνιος από την Ηράκλεια Σερρών,, ο οποίος το 2016 στη διάρκεια Συμποσίου Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας στις Σέρρες. Σχολίασε δημόσια πως : “και τα περιστέρια γνωρίζουν ότι εμείς οι ντόπιοι έχουμε σλαβική καταγωγή”, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός, πως στις σελίδες της «ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» ο εκδότης της δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με τα οποία επιχειρεί ν' αποδείξει ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας εντός Ελλάδος.

Γράφει ο ίδιος: “Eάν συνεχισθεί η αντιπαράθεση θα υποχρεωθούμε να δημοσιεύσουμε και άλλα (έγγραφα της ΕΥΠ), το ίδιο αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για ύπαρξη Μακεδονικής Μειονότητας, Γλώσσας και Έθνους”.

O κ.Πούνιος υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος του φιλοοσκοπιανού κόμματος “Ουράνιο Τόξο” και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού “ΝΟVA ZORA” που προπαγανδίζει ευθέως για ύπαρξη μειονότητας “Μακεντόνετς” στην Ελλάδα. Η περίοδος που επιλέχθηκε να συσταθεί ξ εν λόγω φιλοσκοπιανή ΜΚΟ, δεν είναι άσχετη και με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία.

Όπως γράφει ο εκδότης Ιωάννης Πούνιος προκλητικά, συντασσόμενος με τους ακραίους εθνικιστές Σκοπιανούς που ζητούν να διακοπούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα: “Το όνομα (της Μακεδονίας) πρέπει να το χαρίσουμε με ευχαρίστηση, ας μην είμαστε μικρόψυχοι και γραικύλοι”.

Είναι πρώτη φορά που οι φιλοσκοπιανοί επιχειρούν επίδειξη δύναμης στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και ειδικά στις Σέρρες, που ο αγώνας των γηγενών Μακεδόνων στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρξε καθοριστικός για την έκβαση του “Μακεδονικού Αγώνα”.

Η Ηράκλεια Σερρών, που έχει έδρα η φιλοσκοπιανή ΜΚΟ, υπήρξε ιδιαίτερη πατρίδα του Μακεδονομάχου Στέργιου Βλάχβεη, ο οποίος υπήρξε και πρώτος δήμαρχος της πόλης μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φιλοσκοπιανή ΜΚΟ ιδρύθηκε στις Σέρρες"

Προσοχή στα e-mail για δήθεν "επιστροφή" από τη ΔΕΗ

Απάτη μέσω διαδικτύου σε βάρος ανυποψίαστων πελατών της ΔΕΗ ερευνά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.,  έπειτα από διερεύνηση καταγγελιών πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστοι δράστες τους απέστειλαν παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τα οποία τους πληροφορούσαν ότι πρόκειται δήθεν να λάβουν χρήματα από τη ΔΕΗ ως επιστροφή. 

Ήδη σχηματίστηκε δκογραφία τακτικής διαδικασίας για απόπειρα απάτης και πλαστογραφία, κατ' εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Οι δράστες παρακινούσαν πολίτες να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα (στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας, τραπεζικού λογαριασμού, τραπεζικής κάρτας και κωδικούς ασφαλείας) σε σελίδα προσπελάσιμη μέσω υπερσυνδέσμου, ενώ για να γίνουν πειστικοί και αληθοφανείς στα παραπλανητικά μηνύματά τους χρησιμοποιούσαν το λογότυπο της ΔΕΗ.

Από την έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν αποσταλεί από εταιρεία - πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα στη Γαλλία, ενώ η σελίδα, στην οποία καλούσαν οι δράστες τα υποψήφια θύματα να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα, ανήκει σε εταιρεία με έδρα στη Γεωργία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες Αρχές της Γαλλίας και της Γεωργίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ/thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή στα e-mail για δήθεν "επιστροφή" από τη ΔΕΗ"

Αλλάζουν όλα για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις μεγάλες αλλαγές που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του ν.4512/2018 και ενόψει της 4ης αξιολόγησης, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας εξέδωσαν Κοινή Υπουργική Απόφαση που διορίζει 17μελή Επιτροπή που έως τις 30 Μαΐου θα πρέπει να έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα προτείνει στην χορήγηση του επιδόματος.

Έργο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι να υπολογίσει την «συχνότητα» έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο, νέα κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα χορηγείται.

Όπως αναφέρει ο νόμος (άρθρο 396, του ν.4512/2018), αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη, Ξανθού και Γεροβασίλη:
1. Συστήνεται Επιτροπή αρμόδια για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και για την εκπόνηση από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας των φορέων στους οποίους παρατηρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

2. Αναφορικά με το καθεστώς χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, έργο της Επιτροπής είναι ιδίως:

α) ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,

β) ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,

γ) η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και σε συνδυασμό με μέτρα αύξησης της πρόληψης και της προστασίας από ατυχήματα, αναμένεται ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων θα πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι με άλλο νόμο του 2015 (ν.4354/2015) είχε οριστεί ότι τα επιδόματα επικινδυνότητας θα ευθυγραμμιστούν με τα ισχύοντα στην ΕΕ, αλλά στο πλαίσιο της 3ης Αξιολόγησης η ρύθμιση άλλαξε, ενώ θα πρέπει να έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα έως τον Ιούνιο που θα κλείνει η 4η αξιολόγηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας"

Τα 5 βήματα για τα νέα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας

Με 5 απλά βήματα σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία ανέπτυξε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), υποβάλλονται οι αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που «τρέχει» ήδη για αιτήσεις από την Αττική.
Όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος:

1. Σε ένα από τα 50 Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Αττικής (η λίστα υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.opeka.gr).
2. Στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ, Πατησίων 30, Αθήνα.
Η πιλοτική διαδικασία αφορά αποκλειστικά και υποχρεωτικά τα άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση προνοιακής παροχής και διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής.
Άτομα που έχουν ήδη την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ ακολουθούντην παλαιά διαδικασία. Επίσης όσοι λαμβάνουν ήδη επίδομα και επιθυμούν παράταση της παροχής τους ακολουθούν την παλαιά διαδικασία. Διαφορετικά, αν ο ανάπηρος ελάμβανε στο παρελθόν επίδομα και η χορήγησή του έχει λήξει προ 6μήνου τουλάχιστον, ενώ ταυτόχρονα δεν διαθέτει πιστοποίηση ΚΕΠΑ σε ισχύ, εντάσσεται στο πιλοτικό.
Για να υποβάλουν αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και  να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα (ή διαβατήριο) και ένα αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Οι εκπρόσωποι πρέπει να προσκομίζουν και εξουσιοδότηση με το γνήσιο της υπογραφής ή πληρεξούσιο σε ισχύ ή απόφαση δικαστικής συμπαράστασης. Για ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων, απαιτούνται πρόσθετα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
Με την οριστική υποβολή της αίτησης, ο πολίτης ενημερώνεται ότι θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό της επιλογής του, ιδιώτη ή κρατικού νοσοκομείου. Ο γιατρός θα συντάξει την εισήγηση για τα ΚΕΠΑ. Ο αιτών ενημερώνεται με sms και email για την ημερομηνία εξέτασης από τα ΚΕΠΑ. Η καταβολή του επιδόματος γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ, μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκε.

Αιτήσεις: Αναπηρικών επιδομάτων

1ο Βήμα

Στο 1ο Βήμα της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν εάν η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος ή από εκπρόσωπό του.




Εάν η αίτηση υποβάλλεται από εκπρόσωπο ή δικαστικό συμπαραστάτη, δηλώνονται τα στοιχεία του εκπροσώπου. Γίνεται αναζήτηση με βάση τον ΑΜΚΑ και συμπληρώνονται αυτόματα. Δηλώνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνσης κατοικίας.

2ο Βήμα

Το 2ο βήμα της αίτησης είναι να δηλωθούν τα στοιχεία του δικαιούχου. Γίνεται αναζήτηση του ΑΜΚΑ και τα στοιχεία του δικαιούχου συμπληρώνονται αυτόματα.



Επιπλέον, συμπληρώνονται στοιχεία επικοινωνίας, διεύθυνσης κατοικίας.

3ο Βήμα

Στο 3ο Βήμα της αίτησης επιλέγονται τυχόν επιπλέον παροχές από έτοιμη λίστα (μπορούν να επιλεγούν πολλαπλές παροχές).

4ο Βήμα

Στο τελευταίο βήμα της αίτησης επιλέγονται από τη λίστα των 9 προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης, το πρόγραμμα ή τα προγράμματα για τα οποία ο δικαιούχος θέλει να κάνει αίτηση.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΕΚΑ χορηγεί τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και ειδικότερα τα εξής:
α) επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους
β) διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος
γ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία
δ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
ε) οικονομική ενίσχυση παραπληγικών - τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου
στ) ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
ζ) οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων
η) οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης
θ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
Αναλόγως του προγράμματος που έχει επιλεγεί, χρειάζεται να δηλωθούν επιπλέον στοιχεία, όπως π.χ. αν ο αιτών νοσηλεύεται ως ασθενής ή τρόφιμος κ.α. Προσοχή, αιτήματα για το διατροφικό επίδομα πρέπει να υποβάλλονται μεμονωμένα. Δεν μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το διατροφικό επίδομα και κάποιο άλλο από τα επιδόματα μαζί.

5ο Βήμα

Στο τέλος της αίτησης υπάρχει τμήμα επισημάνσεων, όπου φαίνονται τυχόν λάθη ή παραλήψεις που έχουν γίνει στην αίτηση. Η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί όσο υπάρχουν επισημάνσεις που ακυρώνουν την καταχώρισή της. Εάν δεν υπάρχουν επισημάνσεις, προχωρά η «αποθήκευση» και η «υποβολή».
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 5 βήματα για τα νέα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας"

Καταγγελία «βόμβα» Ρωμανιά: Ο Κουτεντάκης πρότεινε αύξηση εισφοράς για την υγεία

Σε καταγγελία «βόμβα» προχώρησε ο Γιώργος Ρωμανιάς υποστηρίζοντας πως ήταν ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης που πρότεινε στους θεσμούς αύξηση της εισφοράς για την υγεία και στις επικουρικές συντάξεις.

«Tο πρώτο πεντάμηνο (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Κουτεντάκης (νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τέως Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής) πήγαινε ως επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το ασφαλιστικό, η ομάδα με τον κ. Κουτεντάκη εισηγήθηκε να αυξηθεί η εισφορά για την υγεία και επί των επικουρικών συντάξεων από 0% στο 6%. Έγινε το 4% στις κύριες συντάξεις 6%, και το 0% έγινε 6% και στις επικουρικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον ΣΚΑΪ.

«Μου κάνει εντύπωση… Η ομάδα αυτή πήγαινε και έκανε διαπραγμάτευση, δεν είχε ιδέα για το ασφαλιστικό, και διαπραγματευόταν για το ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο κ. Ρωμανιάς.

Σύμφωνα δε με τον εργατολόγο, η αύξηση στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις ήταν πρόταση της κυβέρνησης, όχι των δανειστών.

«Πουθενά δεν ισχύει στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα δεν ίσχυε, ίσχυσε με πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία «βόμβα» Ρωμανιά: Ο Κουτεντάκης πρότεινε αύξηση εισφοράς για την υγεία"

Αρση τραπεζικού απορρήτου για τα καταγγελμένα δάνεια

Καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστήρια συμβόλαια των δανειοληπτών των οποίων το δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό και επιχειρηματικό) έχει καταγγελθεί, θα βρεθούν στο ραντάρ των τραπεζών, καθώς αλλαγές που θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο ενεργής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το αργότερο τον Μάιο, θα επιτρέψουν για πρώτη φορά την ανταλλαγή των εν λόγω δεδομένων μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το σκανάρισμα της κινητής περιουσίας θα αφορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποκλειστικά και μόνο τα καταγγελμένα δάνεια, το σύνολο των οποίων ξεπερνά σήμερα τα 45 δισ. ευρώ.
Η πρόσβαση των τραπεζών στις καταθέσεις αφορά τους λογαριασμούς που διατηρούν οι εν λόγω δανειολήπτες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι στις ξένες τράπεζες. Κι αυτό με το επιχείρημα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δρούσε ανασταλτικά στην επιστροφή των καταθέσεων τόσο από ιδιώτες, όσο και από επιχειρήσεις.
Έως σήμερα το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει σε μία τράπεζα να δει την κινητή περιουσία που διατηρούν οι πελάτες της σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αντίθετα, η μόνη ενημέρωση που έχουν αφορά τα δάνεια των πελατών, τα οποία βρίσκονται στη βάση δεδομένων του Τειρεσία.

Ο στόχος

Η άρση του απορρήτου για τα καταγγελμένα δάνεια κρίνεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, απαραίτητη στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εργαλείων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, με στόχο την αποκάλυψη των στρατηγικά κακοπληρωτών, οι οποίοι είναι αρκετοί και «κρύβονται» ως επί το πλείστον σε δύο κατηγορίες δανείων: Στα στεγαστικά, σε αυτά που έχουν χορηγηθεί προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και λιγότερο, αλλά σε ικανοποιητικό βαθμό, στα καταναλωτικά.
«Υπάρχουν και στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών, το ποσοστό (σ.σ. των στρατηγικά κακοπληρωτών) είναι πολύ μικρότερο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσα δάνεια έχουν καταγγελθεί, θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των κόκκινων δανείων. Έχουμε εντοπίσει δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν κόκκινο δάνειο σε μία τράπεζα και υψηλές καταθέσεις στην απέναντι. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Όταν μπορείς να εξυπηρετείς τις υποχρεώσεις σου, πρέπει να το πράττεις».
Μία δεξαμενή στην οποία υπάρχει μεγάλη μάζα στρατηγικά κακοπληρωτών είναι σύμφωνα με τους τραπεζίτες ο νόμος Κατσέλη, όπου εκτιμάται ότι 48.000 από τους 160.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις έχουν κινητή περιουσία και δεν πληρώνουν.
Υπάρχουν όμως και καταγγελμένα δάνεια, οι κάτοχοι των οποίων δεν διαθέτουν κινητή περιουσία (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστήρια συμβόλαια), όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές. «Τα δάνεια αυτά είτε θα ρυθμιστούν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και εδώ έρχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι νέου τύπου ρυθμίσεις που ήδη δίνουν οι τράπεζες, είτε το ακίνητο/εγγύηση, εφόσον υπάρχει, θα δοθεί εθελοντικά στην τράπεζα ή θα βγει στον πλειστηριασμό», επισημαίνουν.
Τα καταγγελμένα δάνεια ανέρχονται:

* Συνολικά σε 45 δισ. ευρώ και αποτελούν σχεδόν το μισό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
* Τα καταγγελμένα δάνεια των νοικοκυριών διαμορφώνονται στα 19,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11,37 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά που αντιστοιχούν και 8,2 δισ. ευρώ καταναλωτικά.
* Τα καταγγελμένα δάνεια των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ και αποτελούν σχεδόν 1 στα 2,5 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Από αυτά, τα 16 δισ. ευρώ είναι δάνεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, 9,5 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές εταιρείες και 300 εκατ. ευρώ στον τομέα της ναυτιλίας.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρση τραπεζικού απορρήτου για τα καταγγελμένα δάνεια"

Μέρκελ: Μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία εκεί παίζει μεγάλο ρόλο

«Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, ενώ έκανε λόγο και για «μεγάλα προβλήματα σχετικά με την Κύπρο». Τόνισε δε ότι στην Τουρκία υπάρχει επιδείνωση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυτό δεν βλέπει αυτή τη στιγμή «καμία βάση προκειμένου π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση» με την ΕΕ.

«Έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και τον μεταβατικό πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς ενόψει της υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Όπως προσέθεσε, σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα με την Ελλάδα γίνονται συζητήσεις. «Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα. Αυτό για πολύ καιρό δεν συνέβαινε. Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε και συνέχισε: «Αλλά έχουμε μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή και σχετικά με την Κύπρο. Εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό πρόβλημα. Μέχρι σήμερα δεν την έχουμε και εκεί βεβαίως παίζει η Τουρκία έναν πολύ μεγάλο ρόλο».

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές της προγραμματικής συμφωνίας σχετικά με την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι υπήρξε αναλυτική συζήτηση, καθώς «η Τουρκία είναι γείτονας της ΕΕ και διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και διότι από τη δική μας σκοπιά υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Έχουμε μιλήσει κατ΄ επανάληψη με τους Τούρκους αξιωματούχους για αυτό το θέμα, σημείωσε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή καμία βάση ώστε π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση», επισήμανε και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας μια συνάντηση μεταξύ των θεσμών της Ευρώπης -του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Συμβουλίου- και του Τούρκου Προέδρου, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και για καλές σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «όπου και η Τουρκία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο». Και εδώ, προσέθεσε, «ισχύει αυτό το οποίο ισχύει πάντα: πρέπει να επιδιώκουμε τη συζήτηση, δεν πρέπει να κρύβουμε τις διαφορές απόψεων, αλλά η δυνατότητα συνομιλίας πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει, διότι εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον».

Η Τουρκία, συνέχισε η καγκελάριος, «συνεισέφερε καταπληκτικά» σε ό,τι αφορά τους πολλούς πρόσφυγες από τον εμφύλιο στην Συρία. «Υποδέχτηκε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και από την άλλη πλευρά θέλουμε και εμείς να τηρήσουμε τη συμφωνία μας με την Τουρκία για την δεύτερη δόση σε ό,τι αφορά τα τρία δισεκατομμύρια για την στήριξη της δουλειάς με τους πρόσφυγες. Παραταύτα έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», κατέληξε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία εκεί παίζει μεγάλο ρόλο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news