facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Επιμένει στην «ομηρία» των στρατιωτικών ο Π. Καμμένος

Την θέση του περί ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών επανέλαβε και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση ο Πάνος Καμμένος.

Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου που πήρε αποστάσεις από την άποψη περί ομηρίας, ο κ. Καμμένος από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο όπου βρίσκεται, δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο».

Αρνήθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση εχει δύο γραμμές επί του θέματος, με το εξής επιχείρημα:

«Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω, επειδή γράφονται πολλά και σήμερα στον Τύπο, ότι στην Ελλάδα η Κυβέρνηση - και πιστεύω και όλος ο ελληνικός λαός - δεν έχει διαφορετικές απόψεις. Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς. Δύο αξιωματικούς, που είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φρουρούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό, επέλεξε να τους οδηγήσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να τους απελευθερώσει».

Και στη δήλωσή του κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ελπίδα του για σύντομη λήξη της ομηρίας: «Περιμένω το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών, να επιστρέψουν στην πατρίδα (…)
Έχουμε τις επόμενες ημέρες μία συνάντηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και θα ήταν καλό μέχρι εκείνη τη συνάντηση - και το συντομότερο δυνατό - να λήξει η ομηρία των Ελλήνων»

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει στην «ομηρία» των στρατιωτικών ο Π. Καμμένος"

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Χρήστο Πασαλάρη

Έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 93 ετών, ο μεγάλος δάσκαλος της δημοσιογραφίας Χρήστος Πασαλάρης.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, για την απώλεια του πολυβραβευμένου δημοσιογράφου.
ΣΥΡΙΖΑ: κατέκτησε επάξια τον τίτλο του «δάσκαλου της δημοσιογραφίας»
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου, Χρήστου Πασαλάρη. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Χρ. Πασαλάρης είχε μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της δημοσιογραφίας. Έχοντας ως οδηγό τον σεβασμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εργάστηκε, ο Χρ. Πασαλάρης κατέκτησε επάξια τον τίτλο του “δάσκαλου της δημοσιογραφίας”, τίτλο που τίμησε και ως καθηγητής σε δημοσιογραφικές σχολές. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης και το συγγραφικό του έργο», προσθέτει η Κουμουνδούρου, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.
Νέα Δημοκρατία: Πρόσφερε απλόχερα στους νεότερους τις πολύτιμες γνώσεις του
«Ένας από τους δασκάλους της δημοσιογραφίας, ο Χρήστος Πασαλάρης έφυγε από κοντά μας. Για 75 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του στους Έλληνες μέσα από τον Τύπο της Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής. Πολυβραβευμένος, παρασημοφορήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 με τον Χρυσό Φοίνικα. Ο Πασαλάρης άνηκε στη γενιά των δημοσιογράφων που πρόσφερε απλόχερα στους νεότερους τις πολύτιμες γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία του, ενώ διακρίθηκε για το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Πάντα συνεπής στις ιδέες του στήριξε την παράταξή μας και στους δύσκολους καιρούς με την αρθρογραφία του. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του.
ΑΝΕΛ: Ένας  από τους κορυφαίους λειτουργούς της δημοσιογραφίας 
Ήταν ένας από τους κορυφαίους λειτουργούς της δημοσιογραφίας, την οποία υπηρέτησε με την ίδια μαχητικότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, αναφέρει σε συλλυπητήρια δήλωσή της για την απώλεια του Χρήστου Πασαλάρη, η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του Χρήστου Πασαλάρη, ενός από τους κορυφαίους λειτουργούς της δημοσιογραφίας, την οποία υπηρέτησε με την ίδια μαχητικότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για τις ιδέες του και υπήρξε δάσκαλος για τις νεώτερες γενιές δημοσιογράφων», αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου που συμπληρώνει «Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».
Μαξίμου: Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό
Ο Χρήστος Πασαλάρης «σφράγισε σχεδόν εφτά δεκαετίες, πυκνές από Ιστορία, με τη δημοσιογραφική του μοναδικότητα» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια, τους φίλους και όσους αγάπησαν τον εκλιπόντα.
«Παιδί της εαμικής εθνικής αντίστασης, μαθητής της μεγάλης σχολής του Ριζοσπάστη της απελευθέρωσης και του Κώστα Καραγιώργη, ο Χρήστος Πασαλάρης σφράγισε σχεδόν εφτά δεκαετίες, πυκνές από Ιστορία, με τη δημοσιογραφική του μοναδικότητα» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:
«Με ήθος, πάθος και σεβασμό στη δεοντολογία και στους όποιους αντιπάλους, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους του και σε όσους τον αγάπησαν».
Ποτάμι: Ήταν από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας
«O Χρήστος Πασαλάρης ήταν από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας. Υπηρέτησε σε σειρά διευθυντικών θέσεων εφημερίδων και περιοδικών, είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, υπήρξε δάσκαλος για πολλές γενιές νέων δημοσιογράφων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει η ανακοίνωση του Ποταμιού.
Τα συλλυπητήρια του ΚΚΕ
«Για την απώλεια του παλαίμαχου δημοσιογράφου Χρήστου Πασαλάρη, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
ΔΗΜΑΡ: Ακούραστος εργάτης και δάσκαλος της δημοσιογραφίας
Τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του Χρήστου Πασαλάρη εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Ένας ακούραστος εργάτης και δάσκαλος της δημοσιογραφίας έφυγε σήμερα από τη ζωή αφήνοντας σπουδαίο έργο και παρακαταθήκη αρχών και δεοντολογίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τον τύπο. Επί σειρά ετών ήταν διευθυντής ιστορικών εφημερίδων και γαλούχησε γενιές δημοσιογράφων και αναγνωστών», αναφέρει.
Βούτσης: Αποχαιρετούμε τον πατριάρχη πολλών γενεών δημοσιογράφων
Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του μεγάλου δασκάλου της δημοσιογραφίας Χρήστου Πασαλάρη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εξαίροντας τη μακρά προσφορά του στον ελληνικό τύπο.
«Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο δάσκαλο της δημοσιογραφίας, τον πατριάρχη πολλών γενεών δημοσιογράφων, ο οποίος συνέδεσε τη μακρά παρουσία του στο χώρο του ελληνικού τύπου με την έκδοση, τη διεύθυνση και την επιτυχία πολλών ιστορικών εφημερίδων», δήλωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Ο Χρήστος Πασαλάρης υπήρξε, από το δικό του μετερίζι, ένας πρωτοπόρος της μαχητικής δημοσιογραφίας, που έδωσε νέα πνοή στον ελληνικό τύπο. Η λαμπρή επαγγελματική διαδρομή του ξεκίνησε από τον παράνομο τύπο της Αντίστασης, στην οποία είχε ενεργό συμμετοχή. Η Βουλή, τιμώντας τον, έχει καθιερώσει από το 1999 ετήσιο δημοσιογραφικό βραβείο στο όνομά του».
Αβραμόπουλος: Ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας άλλης εποχής δημοσιογραφίας
«O Χρήστος Πασαλάρης ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας άλλης εποχής δημοσιογραφίας, όπου την αποστολή των ΜΜΕ όριζε η ευθύνη και η αντικειμενικότητα, στο όνομα αξιών και αρχών. Παράδειγμα και δάσκαλος των σημερινών λειτουργών της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου, υπηρετών της αλήθειας και στυλοβατών της Δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή του για τον θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. 
«Ο ελληνικός Τύπος και όλοι όσοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον Πασαλάρη, τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση για την ανεκτίμητης αξίας προσφορά του στην πατρίδα, την κοινωνία και την Δημοκρατία», καταλήγει στη δήλωσή του.
Ανακοίνωση Ιδρύματος Μπότση
Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Χρήστου Πασαλάρη, «ενός μεγάλου δασκάλου της Δημοσιογραφίας, φίλου, συνεργάτη και από τα πρώτα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος».
«Ο Χρήστος Πασαλάρης, διακρίθηκε για τη μαχητική του πένα και τους αγώνες του για την Δημοκρατία και την Δημοσιογραφία. Η Δημοσιογραφία από σήμερα είναι φτωχότερη καθώς έχασε έναν άξιο δάσκαλό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Χρήστο Πασαλάρη "

Δημοσκόπηση Rass: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα 10,2% διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Rass για τον τηλεοπτικό σταθμό Action24.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ έρχεται πρώτη στην προτίμηση των πολιτών με ποσοστό 29,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,2%. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 10,2% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,2% και το ΚΚΕ με 6,3%. 
Κάτω από το όριο του 3% καταγράφονται η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2,7% και οι ΑΝΕΛ με 2,5%. Ποσοστό 4,6% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν άλλο κόμμα, 3,7% επιλέγουν την απάντηση άκυρο ή λευκό και το υπόλοιπο 14,2% κατατάσσεται στην κατηγορία αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στο ερώτημα για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41,4% θετικές γνώμες και 47,2% αρνητικές), ενώ δεύτερη δημοφιλέστερη είναι η Φώφη Γεννηματά (36,7% θετικές γνώμες και 44,7% αρνητικές).
Ακολουθούν Σταύρος Θεοδωράκης (29,4% θετικές γνώμες και 52,2% αρνητικές), Δημήτρης Κουτσούμπας (28,5% θετικές γνώμες και 52,7% αρνητικές), Βασίλης Λεβέντης (28,2% θετικές γνώμες και 55,7% αρνητικές), Αλέξης Τσίπρας (24,7% θετικές γνώμες και 67,3% αρνητικές), Πάνος Καμμένος (16,2% θετικές γνώμες και 73,6% αρνητικές) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (9,5% θετικές γνώμες και 82,5% αρνητικές).
Στην ερώτηση «αν το καλοκαίρι βγούμε από το Μνημόνιο έστω και τυπικά, πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι στην οικονομική και κοινωνική πολιτική προς όφελος του λαού ή όχι;» το 75% των ερωτηθέντων εμφανίζονται απαισιόδοξοι απαντώντας «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 23,9% απαντούν «ναι» και «μάλλον ναι».
Στο ερώτημα εάν «η λύση που θα προκριθεί για την ονομασία των Σκοπίων, πιστεύετε ότι θα είναι πιο κοντά σε όσα επιδιώκει η Ελλάδα ή σε όσα επιδιώκουν τα Σκόπια;», το 57,1% απαντούν ότι η λύση που πιθανόν να προκύψει στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM θα ικανοποιεί περισσότερο τα συμφέροντα των Σκοπιανών. Μόνο το 26,9% θεωρούν ότι πιθανή λύση στο Σκοπιανό θα είναι πιο κοντά σε όσα επιδιώκει η Ελλάδα.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Rass: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Δεν επηρεάζει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η νέα τουρκική NAVTEX

Η τουρκική NAVTEX δεν αφορά ανανέωση προηγούμενης, αλλά νέα, η οποία δεσμεύει επιφανειακά τη θαλάσσια περιοχή και δεν επηρεάζει τους προγραμματισθέντες ερευνητικούς σχεδιασμούς, δήλωσαν έγκυρες κυβερνητικές πηγές..

Το βάθος και η έκταση στα οποία θα διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί από τη NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διευκρίνισαν περαιτέρω πως δεν πρόκειται για ανανέωση προηγούμενης τουρκικής NAVTEX και αντι- NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Κέντρο Συντονισμού, Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), εξέδωσε προειδοποίηση προς ναυτιλλομένους ότι η NAVTEX FA-34 NR 0369/18 δεν συντονίστηκε με τις σχετικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή ευθύνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, αναφέρεται, είναι το ΚΣΕΔ.

politis
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν επηρεάζει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η νέα τουρκική NAVTEX "

Αθωώθηκαν οι δυο Γερμανοί δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν σε απαγορευμένη περιοχή στον Έβρο

Αθωώθηκαν οι δυο Γερμανοί δημοσιογράφοι από το Μονομελές Πλημελλιοδικείο Ορεστιάδας, όπου οδηγήθηκαν με την κατηγορία της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, μετά την σύλληψη τους χθες το απόγευμα στο χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου.

Οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, ένας άνδρας 31 ετών και μία γυναίκα 32 ετών που εργάζονται στο γερμανικό δίκτυο ARD, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς να κινούνται σε περιοχή που απαιτείται ειδική άδεια από την 16η Μεραρχία Πεζικού και γι’ αυτό προχώρησαν στην σύλληψη τους και την προσαγωγή στο Α.Τ Διδυμοτείχου.

Το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στο αυτόφωρο όπου και δικάστηκαν. Υποστήριξαν ότι ετοίμαζαν ένα ντοκιμαντέρ για το κανάλι που εργάζονταν, το ARD, με θέμα τις διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφοντας από την Γερμανία μέσω Ελλάδας και ποταμού Έβρου στις πατρίδες τους. Ισχυρίστηκαν ότι δεν είδαν την πρώτη απαγορευτική σήμανση και μόλις αντιήφθηκαν την δεύτερη αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αλλά στο μεταξύ συνελήφθησαν απ’ τους αστυνομικούς.

Ακόμα, μέσω διερμηνέα που ορίστηκε αλλά και του δικηγόρου τους Δημήτρη Καδόγλου τον οποίο ΠΡΟΣΈΛΑΒΕ η γερμανική πρεσβεία της Αθήνας, τόνισαν ότι δεν είχαν κανέναν δόλο, κατά λάθος βρέθηκαν στην απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και το δικαστήριο πείστηκε για τους ισχυρισμούς τους αθωώνοντας τους.
Αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι και όπως δήλωσαν, αναχωρούν άμεσα από τον Έβρο και την Ελλάδα για την Γερμανία, μετά από αυτή την… περιπέτεια τους στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

evros-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθωώθηκαν οι δυο Γερμανοί δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν σε απαγορευμένη περιοχή στον Έβρο"

Κλείνουν οι μπάρες σε ακόμη 15 σταθμούς του Μετρό

Την Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018, οι μπάρες αναμένεται να κλείσουν σε άλλους 15 σταθμούς του Μετρό.

Όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς, μία μπάρα τουλάχιστον θα παραμείνει ανοικτή ώστε να διέρχονται οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης.

Οι σταθμοί στους οποίους θα κλείσουν οι μπάρες είναι οι ακόλουθοι:

Ταύρος και Μαρούσι στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ),

Ανθούπολη, Περιστέρι, Σεπόλια, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό στη γραμμή 2 και

Αγ. Μαρίνα, Κεραμεικός, Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι στη γραμμή 3

Σύνταγμα

Οι μπάρες την Κυριακή 11 Μαρτίου αναμένεται να είναι κλειστές όλη την ημέρα, ενώ από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 14 Μαρτίου θα είναι ανοικτές από τις 6:00 – 10:00 και τις 15:00 – 19:00.

Υπενθυμίζεται πως κλειστές παραμένουν οι μπάρες εδώ και καιρό στους σταθμούς Άγιος Αντώνιος και Άγιος Δημήτριος στη γραμμή 2 και Αεροδρόμιο, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ελαιώνας και Αιγάλεω στη γραμμή 3.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν οι μπάρες σε ακόμη 15 σταθμούς του Μετρό "

Αγρια επεισόδια στη Θεσσαλονίκη -Αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες στα ΜΑΤ [βίντεο]

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την Πανβαλκανική πορεία διεθνιστικής αλληλεγγύης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 αντιεξουσιαστές. Αφού ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία, κάποιοι αντιεξουσιαστές κατευθύνθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από όπου άρχισαν να πετούν πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες στις αστυνομικές δυνάμεις, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Αυτή την ώρα περίπου 300 αντιεξουσιαστές είναι ταμπουρωμένοι στο κτίριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρια επεισόδια στη Θεσσαλονίκη -Αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες στα ΜΑΤ [βίντεο] "

Βόλος: Επανέρχεται στα καθήκοντά του ως δήμαρχος της πόλης ο Αχιλλέας Μπέος

Επανέρχεται και επισήμως από την προσεχή Δευτέρα στα καθήκοντά του ως δήμαρχος Βόλου, ο Αχιλλέας Μπέος, αφού χθες παρελήφθη η διαπιστωτική πράξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με την οποία αίρεται η αργία του.

Η επαναφορά του Αχιλλέα Μπέου στη θέση του δημάρχου Βόλου, έγινε μετά τη μετατροπή της κατηγορίας, που τον βάρυνε για στημένα παιχνίδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, από κακούργημα σε πλημμέλημα και βασίζεται στις διατάξεις του νόμου, οι οποίες προβλέπουν ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τα πλημμελήματα της δωροδοκίας - δωροληψίας δεν είναι αρκετή για να τεθεί σε αργία ή να εκπέσει από το αξίωμά του ένας αιρετός.

Ήδη χθες το βράδυ, ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου Θάνος Θεοδώρου, υπέβαλε την παραίτησή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Επανέρχεται στα καθήκοντά του ως δήμαρχος της πόλης ο Αχιλλέας Μπέος"

Ένταση και μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια – Και πάλι καμία προσαγωγή

Ένταση και μολότοφ κατά αστυνομικών από ομάδα αντιεξουσιαστών στιγμάτισαν το βράδυ της Παρασκευής, με τα επεισόδια να διαρκούν μια περίπου ώρα και οι άνδρες των ΜΑΤ που πραγματοποιούσαν υπηρεσία στην συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων, να μετατρέπονται σε… κινούμενους στόχους.

Στις 11 το βράδυ της Παρασκευής, ομάδα ατόμων βγήκαν από το Πολυτεχνείο και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ξεκίνησαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και κροτίδες κατά αστυνομικών.

Για μια ακόμη φορά από την ρίψη μολότοφ κινδύνεψαν αστυνομικοί, καθώς εξερράγησαν σε απόσταση αναπνοής από τα πρόσωπα τους. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε τα μεσάνυχτα χωρίς για ακόμη μια φορά να καταγραφούν προσαγωγές ή συλλήψεις, ενώ δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Φόβους ότι η κλιμάκωση των φαινομένων βίας μπορεί να οδηγήσει σε νεκρό αστυνομικό ή πολίτη εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο γ.γ των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση και μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια – Και πάλι καμία προσαγωγή "

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Στέλνουμε μήνυμα καλής γειτνίασης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών

Διαδήλωση έχει προγραμματιστεί την Κυριακή στην Ορεστιάδα για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη και ο δήμαρχος της πόλης τονίζει πως θέλει να περάσει στον κόσμο το μήνυμα της καλής γειτνίασης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

«Να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε να γυρίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα παλικάρια μας πίσω. Είμαστε ρεαλιστές βλέπουμε ότι η υπόθεση αυτή ίσως έχει αρκετά χρονικά μακρύ δρόμο ακόμη αλλά εμείς θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα της καλής γειτνίασης, της φιλίας μεταξύ των δύο λαών και να μπορέσουμε να βροντοφωνάξουμε αυτό το αίτημά μας να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω», δήλωσε ο κ. Βασίλης Μαυρίδης στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε και στα μηνύματα συμπαράστασης από Ελλάδα και Ευρώπη.

«Δεχόμαστε μηνύματα συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, είναι μια ανάσα αισιοδοξίας και μιας ενθάρρυνσης ιδίως των οικογενειών, σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι κοντά τους και διαβεβαιώνω σε όλους τους Έλληνες ότι το φρόνημα μας και το ηθικό μας είναι υψηλό και θα αγωνιζόμαστε χωρίς ακραίες φωνές να περνάμε το μήνυμα ότι οι δύο λαοί μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη σύλληψη των δύο Γερμανών δημοσιογράφων στον Έβρο ο δήμαρχος Ορεστιάδας δήλωσε ότι «δεν είναι κάτι σπάνιο, έχει συμβεί κι άλλες φορές, υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αν είναι όντως δημοσιογράφοι είναι όμως αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να κρίνει αν υπήρξε παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή στο ελληνικό έδαφος».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Ορεστιάδας: Στέλνουμε μήνυμα καλής γειτνίασης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών "

Συνελήφθησαν δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στον Έβρο

Για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης συνελήφθησαν δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι το απόγευμα της Παρασκευής στον Έβρο.

Η τοπική ιστοσελίδα Evros-news.gr μεταδίδει ότι οι δύο δημοσιογράφοι εντοπίστηκαν να κινούνται σε περιοχή που απαιτείται ειδική άδεια από τη XVI Μεραρχία Πεζικού.

Όπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, οι δύο δημοσιογράφοι προσήχθησαν στο ΑΤ Διδυμότειχου όπου είπαν ότι εργάζονται για το γερμανικό κανάλι ARD και βρέθηκαν στον Έβρο για να κάνουν ρεπορτάζ για τους Τούρκους που επιστρέφουν από τη Γερμανία στην πατρίδα τους κρυφά.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα ηλικίας 31 και 33 ετών αντίστοιχα.

Οι δύο δημοσιογράφοι κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα της Ορεστιάδας, ο οποίος θα αποφασίσει για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Τόσο η γερμανική πρεσβεία όσο και το κανάλι για το οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι έχουν κινητοποιηθεί, ζητώντας να ενημερωθούν για τις κατηγορίες που βαραίνουν τους δύο Γερμανούς.
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στον Έβρο"

Τσαβούσογλου:Η τουρκική δικαιοσύνη θα εντοπίσει τι κρύβεται με τους Έλληνες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κρύβεται κάτι» πίσω από την είσοδο των δύο ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο αφήνει σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραπέμποντας στην τουρκική δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση του θέματος. 

Μιλώντας στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τους Έλληνες στρατιωτικούς και ποτέ θα επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Δεν ξέρω, πέρασαν παράνομα από τα σύνορα… Το θέμα εναπόκειται στους ανακριτές και στα δικαστήρια,. Αυτοί πρέπει να βρουν τι πιθανόν κρύβεται πίσω από αυτό. Εάν πρόκειται για λάθος ή αν πρόκειται για πρόθεση. Πρέπει να βεβαιωθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός. 



Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ελληνών στρατιωτών με τους οχτώ τούρκους στρατιωτικούς του ελικοπτέρου που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 πήγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο, ο κ. Τσαβούσοβλου το αποκλείει. 

«Όχι δεν θέλουμε τέτοιο παζάρι... Άλλωστε τους έλληνες στρατιώτες τους συλλάβαμε σε τουρκικό έδαφος και όχι ελληνικό. Όσον αφορά τους πιλότους, την έκδοση τους τη ζητήσαμε από την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό» σημειώνει. 

«Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται να επιβεβαιώσουν την πεποίθηση ότι η υπόθεση θα έχει διάρκεια και βάθος» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη δήλωση ότι ο υπουργός Άμυνας έχει εξαφανιστεί γιατί του είπε ο Τσίπρας «εξαφανίσου να μην σε βλέπουν οι Τούρκοι» προχώρησε μέσω του σταθμού μας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Στην Τουρκία έχουμε δύο Έλληνες ομήρους» δήλωσε στο μεταξύ την Παρασκευή από το Βουκουρέστι ο Πάνος Καμμένος, την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -και προσωπικά ο πρωθυπουργός- προσπαθούν να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου:Η τουρκική δικαιοσύνη θα εντοπίσει τι κρύβεται με τους Έλληνες "

Ποινή φυλάκισης τριών ετών στον Αρτέμη Σώρρα και στην σύζυγό του

Ποινή φυλάκισης τριών ετών, η οποία είναι εξαγοράσιμη, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών στον Αρτέμη Σώρρα και στην σύζυγό του, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με τον μηνυτή που είναι δικηγόρος, το δικαστήριο αναγνώρισε ως ελαφρυντικό, το ότι πλήρωσαν πριν από λίγες ημέρες την αστική απόφαση.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αρτέμη Σώρρα και της συζύγου του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δικαστική απόφαση, προσθέτοντας ότι αναγνωρίστηκε στους εντολείς του ελαφρυντική περίσταση.

Υπενθυμίζεται, ότι πρωτοδίκως είχε επιβληθεί στον Αρτέμη Σώρρα και στην σύζυγό του ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή φυλάκισης τριών ετών στον Αρτέμη Σώρρα και στην σύζυγό του "

Δίωξη για επτά κακουργήματα στην πρώην διοίκηση της ΑΕΠΙ

Στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων κατέληξε η έρευνα για την υπόθεση της ΑΕΠΙ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος άσκησε ποινική δίωξη για 7 κακουργήματα. Βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου που επί χρόνια ήταν επικεφαλής της ΑΕΠΙ αλλά και εκπρόσωποι του Δ.Σ. που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών.

Ειδικότερα , ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο σε βαθμό κακουργήματος, απάτη από κοινού κατ' επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος, απιστία από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα, ανακριβή απόδοση ΦΠΑ σε βαθμό κακουργήματος, φοροδιαφυγή δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του υπουργείου πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.

Με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Είχε προηγηθεί έλεγχος ορκωτών λογιστών, που αποκάλυψε διασπάθιση εκατομμυρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της Ernst & Young Hellas , καταγράφεται καταχρηστική διαχείριση.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη για επτά κακουργήματα στην πρώην διοίκηση της ΑΕΠΙ"

Στο ΣτΕ οι πολύτεκνοι για τα εισοδηματικά όρια που τους έκοψαν το επίδομα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και 4 πολύτεκνοι και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός, αλλά και μη νόμιμος ο νόμος 4512/2018 και η από 17.1.2018 απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εργασίας και Οικονομικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο θεσπίζονται εισοδηματικά όρια και κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού στους πολυτέκνους.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες αναφέρουν κατ΄αρχάς ότι με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018, το λεγόμενο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το λεγόμενο επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, μετονομάσθηκε σε «επίδομα παιδιού» και όπως επισημαίνουν το υπουργείο Εργασίας έχει παραδεχθει ότι 12.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες χάνουν το επίδομα που έπαιρναν. Στην αίτηση ακύρωσης, ο δικηγόρος των πολυτέκνων Αντώνης Αργυρός, αναφέρει ότι σύμφωνα με το νόμο 4512/2018 και την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν θα λάβουν το επίμαχο επίδομα καθώς καλύπτουν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.Το εισοδηματικό κριτήριο προκύπτει από μια σειρά συντελεστών στους οποίους περιλαμβάνεται το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών, οι οποίοι διαιρούνται κατά περίπτωση με κλίμακες ισοδυναμίας, που προβλέπει η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τα όρια εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού στους πολυτέκνους είναι αντισυνταγματικό και παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές: α) της ισότητας, β) της αναλογικότητας γ) της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, δ) του κοινωνικού κεκτημένου.

Επίσης, είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές που προστατεύουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας και επισημαίνουν ότι το οξύτατο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς από το 2011 και μετά οι θάνατοι υπερτερούν έναντι των γεννήσεων και από το 2013 οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κάτω των 100.000.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

- το 2011 είχαμε 106.428 γεννήσεις και θανάτους 111.099,

-το 2012 είχαμε 100.371 γεννήσεις και θανάτους 116.668,

-το 2013 είχαμε 94.134 γεννήσεις και θανάτους 111.794,

-το 2014 είχαμε 92.149 γεννήσεις και θανάτους 113.740,

-το 2015 είχαμε 91.847 γεννήσεις και θανάτους 121.212,

-το 2016 είχαμε 93.418 γεννήσεις και θανάτους 118.623,

-το 2017 (έως 27-12) είχαμε 88.132 γεννήσεις και θανάτους 123.079

Συνολικά την εξαετία 2011-2017 είχαμε 666.479 γεννήσεις και 816.215 θανάτους, δηλαδή υπεροχή των θανάτων κατά 149.736. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δύο πολύτεκνοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ έχουν από τέσσερα παιδιά και οι άλλοι δύο από έξι παιδιά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ οι πολύτεκνοι για τα εισοδηματικά όρια που τους έκοψαν το επίδομα "

Σφοδρές αντιδράσεις και ελπίδες εξαίρεσης μετά την υπογραφή Τραμπ

Κόντρα σε προειδοποιήσεις εμπορικών εταίρων για «ανάλογη απάντηση» και αγνοώντας τις ανησυχίες, που εξέφραζαν ακόμη και μέλη του κόμματός του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε πράξη την προαναγγελία του για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου- εξαιρώντας προς το παρόν τον Καναδά και το Μεξικό. Αν και άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για περαιτέρω εξαιρέσεις, άναψε το φιτίλι για μία φωτιά, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο.
Η σκανδάλη των αντιποίνων
Οι δασμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα οι εμπορικοί εταίροι να «πατήσουν τη σκανδάλη των αντιποίνων» έσπευσε να προειδοποιήσει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Φοβάμαι μία κλίμάκωση, η οποία θα έχει αντίκτυπο συνολικά στην παγκόσμια οικονομία και στην επενδυτική εμπιστοσύνη» εξήγησε σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.    «Η εμπιστοσύνη είναι πολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού» είπε χαρακτηριστικά.  Θύμισε δε πως το εμπόριο ήταν η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Ε.Ε.: Είμαστε σύμμαχοι, οφείλει να μας εξαιρέσει
Με ένα μήνυμα στο λογαριασμό της στο Twitter, κατά τις συνήθειες του Αμερικανού προέδρου, απάντηση η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρεμ. «Η Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα» έγραψε. «Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε» συμπλήρωσε, αναφερόμενη στον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, αρμόδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα εξωτερικού εμπορίου.
Ο Λάιτχαϊζερ θα συναντηθεί όχι μόνο με την Ευρωπαία Επίτροπο, αλλά και με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου, Χιοσίγκε Σέκο, που θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το Σάββατο. Η συνάντηση θα προσφέρει «μια καλή ευκαιρία ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου για τα μέτρα, που θα λάβουν οι Βρυξέλλες, εάν δεν εξαιρεθεί η κοινότητα» διεμήνυσε η Επίτροπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποιός υπογράμμισε πως «ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους» και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει άμεσα με τον «προσήκοντα τρόπο».
Χωρίς ειδική σχέση και η Βρετανία  
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Λονδίνου, που κάποτε ήλπιζε σε «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ και άμεση εμπορική συμφωνία μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, τόνισε πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα εμπορίου.  «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα... Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα» ανέφερε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση. Δεν έκρυψε πάντως και εκείνος τις ελπίδες να πετύχει μία εξαίρεση κατά τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Για σοβαρές συνέπειες προειδοποιεί το Πεκίνο
Την «έντονη αντίθεσή» της στο προεδρικό διάταγμα Τραμπ, εξέφρασε η κυβέρνηση της Κίνας, κάνοντας λόγο για «επίθεση» στο πολυμερές σύστημα εμπορίου. «Πρόκειται για σκόπιμη επίθεση κατά του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη» ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει με ανάλογα μέτρα. «Θα δώσουμε ασφαλώς την προσήκουσα απάντηση» είχε διαμηνύσει λίγο πριν από την υπογραφή του διατάγματος και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.
Πυρά και από την Ιαπωνία 
Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά και η ένωση βιομηχανιών αλουμινίου της Ιαπωνίας. «Τα αμερικανικά μέτρα αντίκεινται στους διεθνείς κανόνες εμπορίου» ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της εκφράζοντας «βαθύτατη λύπη» για την αμερικανική πρωτοβουλία. Σημείωσε δε πως «οι εισαγωγές αλουμινίου από την Ιαπωνία, μία σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». 
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρές αντιδράσεις και ελπίδες εξαίρεσης μετά την υπογραφή Τραμπ"

Στενός κορσές σε Uber-Beat με σχέδιο νόμου

Με αλλαγές στις διατυπώσεις, που στην ουσία αυστηροποιούν το πλαίσιο λειτουργίας εταιρειών όπως η Uber και η Beat, κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μεταφοράς.

Άδεια και συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας με τους οδηγούς θα χρειάζονται οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσία ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για τη μεταφορά επιβατών (Uber, Beat, κ.λπ.), στην περίπτωση που παρέχουν εκπτώσεις «άμεσα ή έμμεσα» ή επηρεάζουν «τις κρίσιμες πτυχές της υπηρεσίας μεταφοράς, θέτοντας προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα αυτοκίνητα, πέραν των νομίμων». Αυτή η διατύπωση περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρείται παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας εταιρειών όπως η Uber και η Beat.

Αν οι εταιρείες (όπως κάνουν σήμερα) παρέχουν εκπτώσεις στους επιβάτες, τότε θεωρείται πως είναι επιχειρήσεις μεταφορικού έργου και χρειάζονται άδεια. Αν σταματήσουν να παρέχουν εκπτώσεις ή να βάζουν προδιαγραφές «πέραν των νομίμων» για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, τότε δεν χρειάζεται άδεια.

Το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη του την πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λένε στο υπουργείο. Αν οι φορείς διαμεσολάβησης πάρουν άδεια (όπως, στην ουσία, τους ωθεί το σχέδιο νόμου), υποχρεούνται να καταχωρούν «τους όρους χρήσης της υπηρεσίας διαμεσολάβησης όπως εκάστοτε ισχύουν, τα στοιχεία των ιδιοκτητών ή των οδηγών των ΕΔΧ (Επιβατικών Δημοσίας Χρήσης) οχημάτων, εφόσον είναι αυτοί οι χρήστες που κάνουν αποδεκτούς τους ανωτέρω όρους, τις άδειες κυκλοφορίας των ΕΔΧ οχημάτων και τις ειδικές άδειες οδήγησης των οδηγών των ΕΔΧ οχημάτων. Εναλλακτικά, αντί των στοιχείων των ιδιοκτητών ή των οδηγών των ΕΔΧ οχημάτων, εφόσον είναι αυτοί οι χρήστες που κάνουν αποδεκτούς τους όρους χρήσης της υπηρεσίας διαμεσολάβησης και των παραπάνω όρων, όπως εκάστοτε ισχύουν, επιτρέπεται η καταχώριση οποιουδήποτε τύπου σύμβασης μεταξύ των παραπάνω προσώπων και του φορέα διαμεσολάβησης. Αν η σύμβαση για τη χρήση της υπηρεσίας διαμεσολάβησης καταρτίζεται από τους οδηγούς, καταχωρούνται και τα στοιχεία των ιδιοκτητών των οχημάτων. Η καταχώριση των στοιχείων γίνεται ανά ΕΔΧ όχημα».

Επιβάλλεται επίσης στα ΕΔΧ οχήματα, «με τα οποία παρέχονται οι υπηρεσίες μεταφοράς κατόπιν διαμεσολάβησης φορέα που έχει λάβει άδεια σύμφωνα με την παρ. 2 να φέρουν διακριτικό γνώρισμα σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του ΕΔΧ οχήματος».

Προβλέπεται, επίσης, πως «εφόσον η εκτέλεση του αντικειμένου της μίσθωσης διενεργείται εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Οι φορείς διαμεσολάβησης εκδίδουν διαφορετικά φορολογικά στοιχεία προς τον καταναλωτή και διαφορετικά προς τους εκμισθωτές ΕΙΧ (Επιβατικών Ιδιωτικών Οχημάτων) οχημάτων με οδηγό ή/και τους οδηγούς ή/και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων».

Για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει καταγγελίες από πλευράς του συνδικαλιστικού φορέα των ιδιοκτητών ταξί, αλλά και σκληρή αντίδραση (που έχει λάβει και δικαστική διάσταση) από πλευράς της διοίκησης της Beat.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει και βαρύτατα πρόστιμα μεταξύ των οποίων: Στον οδηγό του ΕΙΧ αυτοκινήτου που συμβάλλεται με φορέα διαμεσολάβησης που στερείται ειδικής άδειας οδήγησης επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως δύο (2) χρόνια. Στον εκμισθωτή του ΕΙΧ οχήματος, που εκτελεί παρανόμως έργο σε συνεργασία με φορέα διαμεσολάβησης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ανερχόμενο σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ανά όχημα. Σε περίπτωση υποτροπής, το ποσό διπλασιάζεται. Σε περίπτωση λειτουργίας φορέα διαμεσολάβησης χωρίς την άδεια, παρότι όφειλε να αδειοδοτηθεί, επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ και απαγορεύεται για διάστημα δύο ετών να ιδρύσει και λειτουργήσει άλλον φορέα διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση νομικού προσώπου στην παραπάνω απαγόρευση υπόκειται και ο διαχειριστής του.

Στο βασικό ή κύριο οδικό δίκτυο των πρωτευουσών των περιφερειακών ενοτήτων οι Δήμοι υποχρεούνται να καθορίσουν θέσεις στάσης/στάθμευσης (πιάτσες) και αποεπιβίβασης για τα ΕΔΧ - Ταξί εντός δεκαοκτώ μηνών. Ως αρμόδιοι φορείς για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ορίζονται ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΕΘ αντίστοιχα, μετά από γνώμη των αρμόδιων Δήμων. Η παραπάνω προθεσμία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ορίζεται σε δύο χρόνια. Η μέγιστη απόσταση των θέσεων στάσης/στάθμευσης (πιάτσες) ορίζεται σε 2,5 χλμ. και των θέσεων αποεπιβίβασης σε 150 μέτρα.

Αυστηροποιούνται οι ποινές και «ο οδηγός κάθε επιβατικού ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) οχήματος, ο οποίος διενεργεί επιβατικές μεταφορές με κόμιστρο, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε άλλο φορέα ή πρόσωπο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ο ιδιοκτήτης αυτού, εφόσον είναι πρόσωπο διαφορετικό του οδηγού, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποκλοπής μεταφορικού έργου άλλης επαγγελματικής κατηγορίας μεταφορέα επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ».

Οι αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)
Στο σχέδιο νόμου περιγράφονται αναλυτικά οι νέες διαγραμμίσεις και πινακίδες κυκλοφορίας που ισχύουν σε ποδηλατόδρομους ή για την κυκλοφορία των ποδηλάτων γενικότερα. Προβλέπεται πως οι παραβάσεις του ΚΟΚ κατανέμονται σε πέντε κατηγορίες (χαμηλής επικινδυνότητας, μεσαίας επικινδυνότητας και υψηλής επικινδυνότητας) καθώς και «πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων» και «αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς». Για κάθε κατηγορία παράβασης θα προβλέπονται, με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν, τα ίδια διοικητικά πρόστιμα και οι ίδιες διοικητικές κυρώσεις. Για τις παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας έως και 100 ευρώ, για τις παραβάσεις μεσαίας επικινδυνότητας από 101 έως και 300 ευρώ και για τις παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας από 301 έως και 600 ευρώ.

Προβλέπεται πως με υπουργική απόφαση μπορούν να «θεσπίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με βάση τα οποία μπορεί να αυξάνεται το ύψος των διοικητικών προστίμων που προβλέπεται για τις ανωτέρω κατηγορίες παραβάσεων και κατ' ανώτατο όριο μέχρι το τριπλάσιο του βασικού προστίμου». Μέχρι την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, προβλέπονται μειωμένα τα διοικητικά πρόστιμα κατά 40%, με εξαίρεση τις παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, τις παραβάσεις του ερυθρού σηματοδότη, την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, την παράλειψη ή πλημμελή σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, καθώς και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Αυστηρές ποινές προβλέπονται για συγκεκριμένες παραβάσεις. Έτσι οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρούνται με επιτόπου αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει αν πετάξουν κάτι από το παράθυρο του οχήματος (τσιγάρο, σκουπίδια κ.α.).

Οι οδηγοί βαρέων οχημάτων, όπως φορτηγά και λεωφορεία, οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους σε αυτήν τιμωρούνται με επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, επίσης για 60 ημέρες. Απαγορεύεται, επίσης, η κυκλοφορία στις γνωστές «γουρούνες» σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Τέλος στη φάμπρικα των εσωτερικών μετατάξεων στις αστικές συγκοινωνίες
Μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, συνιστώνται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τρεις πρόσθετες ειδικές επιτροπές ιατρών, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες μέσα σε 5 μήνες από τη σύστασή τους θα ελέγξουν όλες τις εσωτερικές μετατάξεις στις εταιρείες και θα επανεξετάσουν όσους από τους οδηγούς έχουν αλλάξει ειδικότητα τα τελευταία δέκα χρόνια! Ετσι θεωρείται πως θα εξακριβωθεί ποιοι προσλαμβάνονταν ως οδηγοί με την υπόσχεση πως σε σύντομο χρόνο θα πάνε σε γραφεία, όπως και συνέβαινε. Στο εξής, «η οριστική εκτίμηση της ικανότητας για ασφαλή οδήγηση των οδηγών των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, διενεργείται από ειδική επιτροπή ιατρών που συστήνεται για τον σκοπό αυτό».

Ρυθμίσεις για τα εμπορευματικά κέντρα
Προβλέπεται πως σε ακίνητα ιδιοκτησίας της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ή σε ακίνητα που διαχειρίζεται η εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. σύμφωνα με το ν. 3891/2010, όπως ισχύει, και στα οποία αναπτύσσονται Εμπορευματικά Κέντρα, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι και περιορισμοί δόμησης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, πράξης ή απόφασης:

1. Ο Συντελεστής Δόμησης ορίζεται στο 1,65.

2. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60%.

3. Ο Συντελεστής κατ' όγκον εκμετάλλευσης υπολογίζεται βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

4. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησόμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων ορίζεται σε 19 μέτρα (μ.)

5. Επιτρέπονται παρεκκλίσεις από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιριακών εγκαταστάσεων εφοδιαστικής ή μεταποίησης, εφόσον για τη λειτουργία της επιχείρησης είναι αναγκαία η τοποθέτηση υψηλού μηχανήματος ή η υψηλή αποθήκευση. Για την ανωτέρω παρέκκλιση εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.3891/2010, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει.

6. Στις περιπτώσεις ειδικών σιδηροδρομικών κτιρίων και κατασκευών ή εγκαταστάσεων που αφορούν τη σιδηροδρομική λειτουργία, καθώς και στις περιπτώσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, το μέγιστο κατά τα ανωτέρω επιτρεπόμενο ύψος μπορεί να προσαυξάνεται κατά ποσοστό έως και 30%, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

7. Επιτρέπεται η κατασκευή περισσότερων του ενός κτιρίων στο ίδιο γήπεδο.

8. Η ελάχιστη απόσταση των ανεγερθησόμενων κτιρίων από τα όρια του γηπέδου ορίζεται σε 10 μ.

9. Για τα σιδηροδρομικά ακίνητα που προορίζονται να αναπτυχθούν ως εμπορευματικά κέντρα, δεν προσμετρώνται στη δόμηση και την κάλυψη:

ί) Οι εργοταξιακοί οικίσκοι.

ii) Τα εμπορευματοκιβώτια (Ε/Κ) κάθε τύπου, πλην αυτών που έχουν διαμορφωθεί για να φιλοξενούν δραστηριότητα, και οι χώροι εναπόθεσης και προσωρινής τους αποθήκευσης, iii) Οι ράμπες φορτοεκφόρτωσης, στεγασμένες ή μη, ίν) Οι φυσούνες φορτοεκφόρτωσης, ν) Οι γερανογέφυρες κάθε τύπου.

Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ πρώην δημοσίων υπαλλήλων
Ιδιωτικά ΚΤΕΟ «δεν επιτρέπεται να ιδρυθούν από υπαλλήλους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή των διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών, καθώς και από συγγενικά τους πρόσωπα έως και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή από νομικά πρόσωπα στα οποία τα παραπάνω πρόσωπα ορίζουν ή ελέγχουν τη διοίκηση ή κατέχουν την πλειοψηφία του κεφαλαίου. Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει και για διάστημα δύο (2) ετών μετά την απώλεια της ιδιότητας του υπαλλήλου».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στενός κορσές σε Uber-Beat με σχέδιο νόμου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news