facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική

Την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αιχμή την υπόθεση Novartis αλλά και εθνικά θέματα.

Τι έδειξαν οι τρεις κάλπες
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας δεν γίνεται δεκτή η πρόταση που κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και 73 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Συνολικά, στην κάλπη ψήφισαν 267 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 29 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά της πρότασης 151 βουλευτές και παρών ένας βουλευτής.

Στην κάλπη για τον Ανδρέα Ξανθό ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 33 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 145 βουλευτές και παρών ψήφισε ένας βουλευτής.

Στην κάλπη για τον Παύλο Πολάκη ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 31 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά της πρότσης ψήφισαν 149 βουλευτές, ενώ παρών ψήισε ένας βουλευτής.

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν ΝΔ και ΧΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Τη διαφοροποίησή του από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΝΔ.

Στην Ολομέλεια η συζήτηση διεξήχθη εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη ΝΔ ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» τις δικές της αμαρτίες και να σώσει το πολιτικό της πρόσωπο, οι τρεις υπουργοί υπερασπίστηκαν τα πεπραγμένα τους.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική"

«Καμπανάκι» Κομισιόν σε Ελλάδα για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε προειδοποιητικές επιστολές επί παραβάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα για τη μη είσπραξη του ορθού ποσού του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε ό,τι αφορά τη μίσθωση σκαφών αναψυχής.

Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες επί παραβάσει που κινήθηκαν σήμερα, αφορούν τη μειωμένη βάση υπολογισμού του ΦΠΑ για τη χρηματοδοτική μίσθωση σκαφών αναψυχής - ένα γενικό καθεστώς ΦΠΑ που προβλέπεται από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Mάλτα.

Στη σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή αναφέρει πως ακόμα και αν οι σημερινοί κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να μη φορολογούν την παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση που η πραγματική χρήση του προϊόντος γίνεται εκτός ΕΕ, οι εν λόγω κανόνες δεν επιτρέπουν να εφαρμόζεται γενική κατ' αποκοπή μείωση χωρίς αποδεικτικά στοιχεία του τόπου όπου γίνεται η πραγματική χρήση.

Η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές βάσει των οποίων όσο μεγαλύτερο είναι το σκάφος, τόσο λιγότερο θεωρείται ότι η χρηματοδοτική μίσθωση γίνεται σε ύδατα της ΕΕ, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ, σημειώνει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά μόνο την Κύπρο και τη Μάλτα η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι ασύμβατη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία η φορολόγηση των αγορών σκαφών αναψυχής μέσω της λεγόμενης «μίσθωσης-αγοράς» (lease-purchase). Τόσο η νομοθεσία της Κύπρου όσο και η νομοθεσία της Μάλτας θεωρούν σήμερα τη μίσθωση σκαφών αναψυχής ως παροχή υπηρεσίας και όχι ως παροχή αγαθού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλεται ο ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή σε ένα μικρό ποσό της πραγματικής τιμής κόστους του σκάφους όταν αυτό τελικά αγοραστεί, ενώ το υπόλοιπο ποσό φορολογείται ως παροχή υπηρεσίας και με πολύ μειωμένο συντελεστή.

Τα τρία κράτη-μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στην Επιτροπή. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε έκδοση αιτιολογημένης γνώμης στις ελληνικές αρχές.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» Κομισιόν σε Ελλάδα για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής"

Διοργανώνεται συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα, για την απελευθέρωση των δύο Αξιωματικών

Συλλαλητήριο θα διοργανωθεί την ερχόμενη Κυριακή 11/3 το μεσημέρι στην Ορεστιάδα, υπέρ των δύο αξιωματικών.

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Κώστας Καραΐσκος εκδότης του «Αντιφωνητή» σε συνέντευξή του στον Focus Fm της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραΐσκος τόνισε ότι η συμμετοχή θα πρέπει να είναι απ’ όλη την Β.Ελλάδα, έτσι ώστε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στους απέναντι !!!



inevros
Διαβάστε Περισσότερα » "Διοργανώνεται συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα, για την απελευθέρωση των δύο Αξιωματικών"

ΟΑΕΔ: Μέχρι 19/3 οι αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας

Ανακοινώνεται από τον ΟΑΕΔ ότι η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων των υποψηφίων για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, σύμφωνα με την ΣΟΧ1/2018, καθορίζεται από την 09/03/2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 07:00 π.μ. μέχρι και την 19/03/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:30.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην με αρ.πρωτ. 11205/14-02-2018 ανακοίνωση καθώς επίσης και στο αντίστοιχο παράρτημα αυτής.

Η εκτυπωμένη αίτηση, υπογεγραμμένη με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε θα αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή εντός της ανωτέρω προθεσμίας είτε θα κατατίθεται αυτοπροσώπως ή από άλλο νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στο κτίριο της Διοίκησης ΟΑΕΔ, Εθνικής Αντίστασης 8, Άλιμος, Τ.Κ.17456 κατά τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 08:00 π.μ. έως 15:30.

Επισημαίνεται ότι η αίτηση συμμετοχής υπογεγραμμένη με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά υποβάλλεται σε σφραγισμένο φάκελο στον οποίο θα πρέπει να αναγράφονται: τα στοιχεία του αιτούντος και ο αριθμός πρωτοκόλλου, με την ένδειξη “Αίτηση για την ανακοίνωση της ΣΟΧ1/2018”.

Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής.

Η μη ταχυδρομική αποστολή ή αυτοπρόσωπη κατάθεση της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός της ορισθείσας προθεσμίας συνεπάγεται την απόρριψη των υποψηφίων, τονίζει ο ΟΑΕΔ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Μέχρι 19/3 οι αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας"

Σήμερα ανοίγει το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» – Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Σήμερα Πέμπτη «ανοίγουν;» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να βιαστούν, καθώς η πλατφόρμα θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που αναλογούν σε αυτήν.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr. ενεργοποιείται; από σήμερα και μέσω αυτής θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έχει ήδη αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του υπουργείου, εγχειρίδιο σχετικά με τον τρόπο καταχώρησης των στοιχείων. Η ακριβής ώρα έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Χρειάζεται ωστόσο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι ενδιαφερόμενοι καθώς το νέο πρόγραμμα έχει αρκετές «ιδιαιτερότητες». Οι ιδιοκτήτες των περίπου 32.000 κατοικιών πρέπει να δράσουν άμεσα.
Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα είναι το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ανά περιφέρεια θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που της αναλογούν. Ο στόχος είναι να μην υπάρξουν εκκρεμείς εγκεκριμένες αιτήσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν εξαιτίας της μη εξασφάλισης των απαιτούμενων κονδυλίων.
Τα έργα των ωφελουμένων θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε εννέα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.
Όταν πιστοποιηθούν οι δαπάνες και το φυσικό αντικείμενο του έργου, με βάση τα δικαιολογητικά και τους όρους του προγράμματος, τότε θα λάβουν την αντίστοιχη άμεση ενίσχυση οι ιδιοκτήτες κατοικιών. Προκαταβολή προβλέπεται μόνο για όσους κάνουν χρήση τραπεζικού δανεισμού.
Τώρα, εκείνοι οι οποίοι θα λάβουν δάνειο από κάποια από τις δέκα τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (πρόκειται για τις τέσσερις συστημικές, την AtticaBank και πέντε συνεταιριστικές), η καταβολή της επιχορήγησης και η εκταμίευση του συνολικού ποσού ολοκληρώνονται μέσα σε δύο μήνες, από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης πιστοποίησης.
Πότε επιστρέφεται η επιδότηση 
Όπως προβλέπεται στον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος:
«Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/ τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν από την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης, από την οποία να προκύπτει η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης».
Το ακίνητο πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμο και με εξοφλημένο το ανάλογο πρόστιμο.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη ορθή υλοποίηση, ακόμα και μετά την υλοποίηση του έργου, το ελληνικό δημόσιο υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να επιστρέψει την επιδότηση και μάλιστα έντοκα, ενώ θα υπάρξουν ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις για τους μηχανικούς.
Οριστική καταληκτική ημερομηνία για το εξοικονομώ κατ’ οίκον έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2021.
Αν και κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, εντούτοις επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο στην περίπτωση που οι περισσότερες αιτήσεις αποτελούν μέρος αίτησης/αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία.
Η επιδότηση
Όσον αφορά την επιδότηση, το ποσοστό της υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας 7 κατηγορίες. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος.
Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες και το 50% στις δύο τελευταίες. Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία ορίζεται και ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται από τις ενεργειακές παρεμβάσεις. Έτσι, θα απαιτείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ για τις υπόλοιπες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα ανοίγει το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» – Πώς γίνονται οι αιτήσεις"

Εφάπαξ ενίσχυση 1000 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας σε πρώην εργαζόμενους

Συνολικά 12 νέες αποφάσεις για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ για σε συνολικά 1.592 ανέργους πρώην εργαζομένους και εργαζομένους σε επίσχεση διαφόρων επιχειρήσεων, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο και θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας και την επούλωση των πληγών της κρίσης.

Οι αποφάσεις αφορούν τους ανέργους πρώην εργαζόμενους ή εργαζόμενους σε επίσχεση των εξής επιχειρήσεων:

• «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Ανώνυμη Εταιρεία» σε 520 άτομα

• «Shelman (ΣΕΛΜΑΝ) ΑΕ» σε 391 άτομα

• «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) ΑΕ» και των θυγατρικών της: «ΔΟΛ Digital Ανώνυμη Εταιρεία» & «Hearst ΔΟΛ Εκδοτική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» σε 326 άτομα

• «ΕΥΡΩΠΗ Πρακτορείο Διανομής Τύπου ΑΕ» σε 101 άτομα

• «ΧΟΝΤΟΣ Παλλάς Πολυκαταστήματα Ανώνυμη Εταιρεία» σε 91 άτομα

• «ΕΞΠΡΕΣ-Δ.ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ Εκδοτική Εκτυπωτική Ανώνυμος Εταιρεία» σε 40 άτομα

• «ΑΦΟΙ Καρυπίδη ΑΕ» σε 40 άτομα

• «Ραδιοφωνικές επιχειρήσεις ΒΗΜΑ FM ΑΕ» σε 29 άτομα

• «ΕΔΗΚΑ ΑΕ» σε 25 άτομα

• «ΕΥΒΟΙΑ Market Προμηθευτική» σε 13 άτομα

• «Metropolis ΑΕΕ», «ΠΑΝΔΩΡΑ ΑΕ», «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΕΠΕ», «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ ΕΠΕ» (Όμιλος ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ) σε 11 άτομα

• «ΙΜΑΚΟ ΜΙΝΤΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» σε 5 άτομα

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφάπαξ ενίσχυση 1000 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας σε πρώην εργαζόμενους"

Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή σήμερα η πρόταση ΝΔ για Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή

Σε νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης για την Novartis εισέρχονται τα κόμματα με αφορμή την συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ανδρέα Ξανθού, Παύλου Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την τιμολόγηση φαρμάκων της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει και η κυβερνητική πλειοψηφίας, εξαιρώντας ωστόσο από το ερευνητικό πεδίο τους χειρισμούς των δικών της στελεχών.

Η έναρξη της συζήτησης έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι ενώ το προεδρείο της Βουλής εκτιμά ότι η σχετική ψηφοφορία - θα διεξαχθεί με τρείς κάλπες - θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ.

Η συνεδρίαση θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών της ήσσονος αντιπολίτευσης αλλά και την σύγκρουση του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που πιθανότατα θα επεκταθεί και στην ανησυχητική επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων και έναν ανεξάρτητο. Θα ακολουθήσει διευρυμένος κύκλος με τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, των τριών αναφερόμενων υπουργών (σ.σ. Κουρουμπλής, Πολακης, Ξανθός), του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τους επικεφαλείς των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η έγκριση της πρότασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας (τουλάχιστον 151 βουλευτές), στόχος που πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα αρνηθεί την έρευνα των δικών της πεπραγμένων.

Υπενθυμίζεται ότι στην εισηγητική έκθεση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζεται πως, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν, είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή».

Επιπλέον, οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι με το έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017 που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αφορά συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη, «υπήρξε ζημία του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων».

Εξατομικεύοντας την κατηγορία κατά του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Πρώτον: Ο κ. Κουρουμπλής από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν εξέδωσε Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ενώ είχε ιδιαίτερη προς τούτο νομική υποχρέωση κατ' άρθρο 15 ΠΚ, όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου, και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.
Δεύτερον: Ο κ. Κουρουμπλής δεν εφάρμοσε τον Νόμο που αναφέρει ότι η τιμή των γενοσήμων πρέπει να είναι 65% των off patent, αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν ότι τα γενόσημα δεν μπορεί να είναι ακριβότερα από τα off patent με αποτέλεσμα το δημόσιο να ζημιωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του άρθρου 256 Π.Κ., η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αναφέρεται ότι:
«Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων στις 14.12.2015 αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατ' άρθρο 15 ΠΚ όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη Νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 να εκδώσει δύο δελτία τιμών για το έτος 2015. Σημειωτέον, ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ οι υπηρεσίες είχαν έτοιμο το δελτίο τιμών και μπορούσε να εκδοθεί αμέσως, ώστε να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του 2015, εκείνος, αν και γνώριζε ότι υπήρχε υποχρέωση έκδοσης δύο δελτίων τιμών εντός του έτους 2015 και ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής παρανόμως δεν είχε εκδώσει δελτίο τιμών, ο ίδιος αντί να εκδώσει άμεσα το δελτίο τιμών, επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και να το εκδώσει στις 14.12.2015 με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρξει χρόνος για έκδοση δευτέρου δελτίου τιμών φαρμάκων εντός του έτους 2015, αφετέρου να μη μειωθούν καθόλου οι τιμές των φαρμάκων για το 2015, με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα για το έτος 2015. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Ακόμα, αναφέρουν ότι «ο υπουργός Υγείας κος Ξανθός εξέδωσε συμπληρωματικό δελτίο τιμών στις 23.12.2016, το οποίο ευνόησε κατά την τιμολόγηση περίπου διακόσια 200 φάρμακα και από την πράξη του δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου εν γνώσει του ελάττωσε έσοδα του δημοσίου και ωφέλησε φαρμακοβιομηχανίες. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, υποστηρίζουν ότι:
«Αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αφού έχει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας και ενώ γνώριζε ότι εξεδόθησαν σειρά παρανόμων αποφάσεων και υπήρξαν παράνομες πράξεις των υπουργών υγείας αναφορικώς με την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και ότι παρανόμως δεν είχαν εκδοθεί δύο δελτία τιμών το έτος 2015, συνέχιζε να αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και την NOVARTIS στις υψηλότερες τιμές και, ως εκ τούτου, εν γνώσει του ελάττωσε τα έσοδα του δημόσιου και ωφέλησε τις φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Εν προκειμένω η ζημία, που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 Ευρώ (άρθρα 256 περ. γ, 263α ΠΚ σε συνδυασμό με Ν. 1608/50). Η εισαγγελέας κατά το διαβιβαστικό της δεν κατονομάζει τον υπουργό, αλλά αναφέρεται συνολικά στο έτος 2015 και τους, κατά το διάστημα αυτό, διατελέσαντες υπουργούς Υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή σήμερα η πρόταση ΝΔ για Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή"

Τούρκοι εθνικιστές απειλούν: «Είμαστε έτοιμοι να σας ρίξουμε ξανά στη θάλασσα»

Διαδήλωση για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας πραγματοποίησε σήμερα η οργάνωση με το όνομα «Ίδρυμα για την Ηθική στην Τέχνη και την Επιστήμη» έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Από την σημερινή διαδήλωση, δεν έλειψαν οι εμπρηστικές δηλώσεις, αλλά και τα προκλητικά πανό, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που έγραφε «είμαστε έτοιμοι να σας ρίξουμε ξανά στη θάλασσα» και «Θα σηκώσουμε τον κόσμο στο πόδι, αν χρειαστεί».

Ο αρχηγός της οργάνωσης, Μουσταφά Γκιουνές, ζήτησε τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη των δραστών που έκαψαν την τουρκική σημαία στην Αθήνα.
«Θέλουμε να γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο ότι εμείς ως Τούρκοι νέοι θα δώσουμε την πιο σκληρή απάντηση, αν χρειαστεί, ενάντια σε ρατσιστικές και φασιστικές προσεγγίσεις που έχουν στόχο την Τουρκική Δημοκρατία. Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποδείξουμε ότι θα δώσουμε ακόμη και τη ζωή μας για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη σημαία μας που κράτησαν με το αίμα τους οι νεκροί ήρωές μας. Δηλώνουμε ότι θα σηκώσουμε τον κόσμο στο πόδι, αν χρειαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές άφησαν διπλωμένη μία ελληνική σημαία έξω από την πρεσβεία, ωστόσο, διπλωματικές πηγές το διαψεύδουν. Οι διαδηλωτές πάντως στην συνέχεια απωθήθηκαν από την τουρκική αστυνομία.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι εθνικιστές απειλούν: «Είμαστε έτοιμοι να σας ρίξουμε ξανά στη θάλασσα»"

Αντίδραση ΗΠΑ στις απειλές Γιλντιρίμ: «Στηρίζουμε την Κύπρο και τα δικαιώματα που έχει στην ΑΟΖ της»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»: οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.

newsone
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση ΗΠΑ στις απειλές Γιλντιρίμ: «Στηρίζουμε την Κύπρο και τα δικαιώματα που έχει στην ΑΟΖ της»"

Φίλης: Δεν είναι το μείζον σήμερα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Δεν είναι το μείζον σήμερα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, καλώντας τα ελληνικά ΜΜΕ να μην αναδεικνύουν το ζήτημα σε πρωτεύον γιατί αυτό εξυπηρετεί την Τουρκία.

«Είναι πολύ σημαντικό, θα κάνουμε κινήσεις για να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον... Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία, έχετε καταλάβει ότι υπάρχει αναβρασμός στην Ευρώπη;» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι λάθος ζητήματα τόσο λεπτά όσο των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, να αποτελούν ένα αντικείμενο μιας παραπλανητικής ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών… Βοηθά την Τουρκία να καθιστούμε ως κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης την υπόθεση της ταλαιπωρίας των στελεχών του στρατού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορώ να δώσω απάντηση πότε θα λήξει η ταλαιπωρία των δύο στρατιωτικών είπε, και εκτίμησε πως «βεβαίως θα τραβήξει σε χρόνο αν κρίνω από το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου», σημείωσε ο Νίκος Φίλης.

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο κ. Φίλης, κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για το θέμα των δύο στρατιωτικών. «Το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία δεν είναι τόσο απλό, είναι λεπτό και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, όχι συλλαλητήρια όπως με το Σκοπιανό».

«Πιστεύετε ότι έπρεπε να προτρέξει η ελληνική πλευρά και να μιλήσει για κρίση; Όχι, ορθώς δεν έδωσε μία διάσταση που ήθελε να δώσει η Τουρκία» είπε.

Χρειάζεται, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, χρειάζεται και ενίσχυση των εξοπλισμών, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει όχι κάτι περισσότερο από τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Δεν είναι το μείζον σήμερα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών"

Ξαναβγάζουν από τα συρτάρια τα σχέδια για τα καταπατημένα του Δημοσίου

Το πρόβλημα είναι γνωστό- άλλωστε γι αυτό σκοντάφτει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου- και το υπουργείο Οικονομικών έχει επιχειρήσει να το αντιμετωπίσει 3- 4 φορές με νομοσχέδια την τελευταία 15ετία, που πάντα “κολλούσαν”.

Τα καταπατημένα του Δημοσίου είναι μια πονεμένη ιστορία, που έχει τις ρίζες της στο χάος με το ιδιοκτησιακό των εκτάσεων, όπου σήμερα βρίσκει κανείς χτισμένους ακόμα και ολόκληρους οικισμούς. Το υπουργείο Οικονομικών για μια ακόμα φορά θα επιχειρήσει να βρει λύση, συγκροτώντας μια νέα ειδική Επιτροπή, η οποία δεν έχει χρονικό περιορισμό για να δώσει τις εισηγήσεις της, αφού προφανώς αναγνωρίζεται η δυσκολία του εγχειρήματος.

Έργο της Ομάδας Εργασίας, είναι ο προσδιορισμός των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Φυσικά όσο δεν ολοκληρώνεται η Κτηματογράφηση και παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πολύχρονες δικαστικές διενέξεις ιδιωτών με το Δημόσιο, η “πληγή” θα παραμένει ανοικτή. Η τελευταία απόπειρα ανάλογης αντιμετώπισης του προβλήματος έμεινε στα χαρτιά, παρά το σχετικά χαμηλό τίμημα εξαγοράς.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαναβγάζουν από τα συρτάρια τα σχέδια για τα καταπατημένα του Δημοσίου "

TRT: Μουσουλμάνοι καλούν Αθήνα να ολοκληρώσει την κατασκευή του τζαμιού

Σε επικρίσεις για την ελληνική αναβλητικότητα σε ό,τι αφορά την ανέγερση του τεμένους των Αθηνών στο Βοτανικό, προβαίνει το τουρκικό κανάλι TRT World σε μια «ιδιαίτερη» συγκυρία σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

«Η ελληνική πρωτεύουσα υποτίθεται ότι σήμερα θα είχε ετοιμάσει το πρώτο επίσημο τζαμί της, αλλά οι καθυστερήσεις στην κατασκευή την καθιστούν τη μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς επίσημο τζαμί» σχολιάζει η ανταποκρίτρια του καναλιού.

Οι εργασίες, προσθέτει, προορίζονταν να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2017, αλλά οδεύουμε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση, και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα παράσχει εξηγήσεις.

«Όταν τελειώσει, το τζαμί θα είναι το πρώτο που θα κοσμεί την πόλη από τότε που οι Οθωμανοί έφυγαν από την Αθήνα το 1833» προσθέτει το τουρκικό κανάλι.

«Η Άννα Στάμου προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Είπε ότι το τζαμί θα φέρει αξιοπρέπεια στους Μουσουλμάνους της πόλης» αναφέρεται στο ρεπορτάζ. 

«Όταν ασκείτε τη θρησκεία σας αν είστε Μουσουλμάνος, πηγαίνετε σε ένα υπόγειο, αν είστε Χριστιανός τότε πηγαίνετε σε μια όμορφη εκκλησία» δήλωσε χαρακτηριστικά στη δημοσιογράφου του TRT η κ. Στάμου. 



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "TRT: Μουσουλμάνοι καλούν Αθήνα να ολοκληρώσει την κατασκευή του τζαμιού "

Πορεία των συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας -Απαιτούν την επιστροφή των περικοπών [βίντεο]

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιούν συνταξιουχικές οργανώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις συντάξεις που έγιναν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Οι συνταξιούχοι απαιτούν την επιστροφή των περικοπών και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Βίντεο απο την πορεία των συνταξιούχων προς το Υπουργείο Εργασίας. Κλειστή αυτήν την ώρα η οδός Αθηνάς.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία των συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας -Απαιτούν την επιστροφή των περικοπών [βίντεο] "

Καταγγελίες και μηνύσεις από αστυνομικούς – «Οι μπαχαλάκηδες έχουν ασυλία»

Mε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα υπηρεσίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης απαντούν οι αστυνομικοί στην αδιαφορία της πολιτείας για τις επιθέσεις που δέχονται, ειδικά όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, στη σκιά διοικητικής έρευνας της ΕΛΑΣ που αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί εάν αστυνομικοί «ξεπέρασαν τα όρια».

Οι αστυνομικοί έχουν αναρτήσει πανό που αναγράφει «Παλεύουμε με την εγκληματικότητα και την εγκληματική αδιαφορία σας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης έκανε λόγο για «ασυλία σε μπαχαλάκηδες». «Δεν μιλάμε για κουκουλοφόρους, άλλα για ανθρώπους που έχουν ακάλυπτα τα πρόσωπα τους και είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι» τόνισε.

«Τραυματίζονται διαρκώς αστυνομικοί και δεν λογοδοτεί κανένας... Έχουν χτυπηθεί έξι αστυνομικοί, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, κάθε Τετάρτη χτυπούν αστυνομικούς, θα δούμε πιο άσχημα πράγματα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» προειδοποιούν δε οι αστυνομικοί υπάλληλοι.

Όπως τόνισε ο κ. Τσαϊρίδης, χθες Τετάρτη είδαμε έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο με αστυνομικούς της ΥΜΕΤ να δέχονται απρόκλητη επίθεση και αστυνομικό πεσμένο στο έδαφος να δέχεται κλωτσιές και μπουνιές στο πρόσωπο, καθώς άτομα πήραν ασπίδες και κλομπ και τους χτυπούσαν.

Ο Θεόδωρος Τσαϊρίδης κατήγγειλε δε ότι δεν υπήρξε καμιά εντολή να απωθηθούν τα συγκεκριμένα άτομα. «Οι διμοιρίες λειτουργούν με εντολές, ζητούσαν οι υπεύθυνοι της διμοιρίας να χρησιμοποιηθούν δημοσιά υλικά και συνδρομή από άλλες δυνάμεις και δεν υπήρξε ποτέ καμία εντολή» ανέφερε μάλιστα.

Δείτε το βίντεο:


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες και μηνύσεις από αστυνομικούς – «Οι μπαχαλάκηδες έχουν ασυλία» "

Βουλή: Αντιπαράθεση με φόντο τροπολογία για ανανέωση συμβάσεων στο Δημόσιο

Εν μέσω αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημοσίου.
Την τροπολογία -η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση για την λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ- υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι.
Η τροπολογία δέχθηκε τα πυρά βουλευτών αντιπολίτευση, οι οποίοι κατήγγειλαν πως κατατέθηκε σε κύρωση σύμβασης κατά παράβαση του Κανονισμού, καθώς και ότι δεν προσήλθε στην Βουλή να την εισηγηθεί η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Όπως υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τροπολογία είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος και καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, το οποίο, σε ό,τι αφορά την ανανέωση των συμβάσεων, θέτει τους περιορισμούς της παρέλευσης διαστήματος τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προεκλογική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση εμπαίζει και τους άνεργους και τους συμβασιούχους και δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης αντέτεινε ότι η τροπολογία αφορά ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και το οποίο «έχει να κάνει με την επιλογή μας εδώ και δυόμισι χρόνια να διώξουμε τα εργολαβικά συνεργεία φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από τα νοσοκομεία και να τα αντικαταστήσουμε με συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί ή που προσλαμβάνονται μέσα από διαγωνισμούς οι οποίοι προκηρύσσονται και γίνονται κάτω από την εποπτεία του ΑΣΕΠ».
Όπως είπε, ο κ. Πολάκης, «πατώντας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι δεν θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στις συμβάσεις έργου στο σύνολο του 24μηνου για τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν 24μηνο με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί».
Ακόμη τόνισε ότι σε πολλά νοσοκομεία λήγει τώρα το χρονικό διάστημα των πρώτων προσλήψεων και ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που σήμερα υπηρετούν να μπορούν να είναι υποψήφιοι. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα», συμπλήρωσε.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε πως η τροπολογία έχει στόχο τη δημιουργία προσδοκιών μονιμοποίησης. «Το Προεδρικό Διάταγμα του Παυλόπουλου, το 164/2004, έβαλε αυτές τις δύο δικλίδες ασφαλείας, το τρίμηνο κενό ανάμεσα στις συμβάσεις και το 24μηνο, ακριβώς για να μην έχουμε καταχρηστικότητα από την πλευρά της Διοίκησης σε σχέση με αυτό που λέμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.
Επίσης, ο βουλευτής της Ν.Δ., Χρήστος Κέλλας υποστήριξε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει ένα τρίμηνο κενό ανάμεσα στην παράταση και στην προηγούμενη σύμβαση, προκειμένου να ανοίξει το «παράθυρο» της μονιμοποίησης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Αντιπαράθεση με φόντο τροπολογία για ανανέωση συμβάσεων στο Δημόσιο"

Σύμβουλος Ερντογάν: Ούτε ο 66ος στόλος δεν μπορεί να «γονατίσει» την Τουρκία

Ακόμη μια μάλλον εμπρηστική τοποθέτηση πραγματοποίησε την Τετάρτη ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γκιγκίτ Μπουλούτ.

Κληθείς να σχολιάσει την ενίσχυση του αμερικανικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει των ερευνητικών γεωτρήσεων από την ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μπουλούτ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όχι μόνο ο 6ος αλλά και ο 66ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού να έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην περιοχή.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμβουλος Ερντογάν: Ούτε ο 66ος στόλος δεν μπορεί να «γονατίσει» την Τουρκία"

Μητέρα Ελληνα στρατιωτικού: Τα παιδιά περιμένουν ότι θα απελευθερωθούν σύντομα

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για όγδοη ημέρα σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Η αγωνία για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειές τους είναι τεράστια, καθώς δεν γνωρίζουν το πότε θα λήξει η περιπέτειά τους.

Η μητέρα τους ενός εκ των δύο στρατιωτικών, Σοφία Κούκλατζη, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ανέφερε πως οι δύο νέοι ελπίζουν ότι θα απελευθερωθούν σύντομα, ενώ δήλωσε ότι θα συναντηθεί πάλι με τον γιο της στις φυλακές την ερχόμενη Δευτέρα.

«Τα παιδιά περιμένουν ότι θα απελευθερωθούν σύντομα από τις φυλακές», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «είμαι περήφανη για τον γιο μου γιατί πάνω στο καθήκον του συνέβη αυτό που του συνέβη και εύχομαι και παρακαλώ την Παναγία να γυρίσουν γρήγορα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητέρα Ελληνα στρατιωτικού: Τα παιδιά περιμένουν ότι θα απελευθερωθούν σύντομα "

Διοικητική έρευνα για τα επεισόδια έξω από το συμβολαιογραφείο στην Αθήνα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετά τους τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω συμβολαιογραφείο στην οδό Καποδιστρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΛΑΕ και του «Δεν πληρώνω», αντιδρώντας στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η διοικητική έρευνα αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί εάν η Αστυνομία ξεπέρασε τα όρια. Κατά τα επεισόδια τραυματίσθηκαν τρία άτομα.

Σχηματίζεται επίσης δικογραφία.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Θεσσαλονίκη, έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ατόμου.

Αντίθετα, χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφείο στην οδό Σταδίου.

Σε ανακοίνωση της, η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι με εντολή της κυβέρνησης Τσίπρα οι δυνάμεις καταστολής ξεπέρασαν και σήμερα κάθε όριο αυταρχισμού.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διοικητική έρευνα για τα επεισόδια έξω από το συμβολαιογραφείο στην Αθήνα "

Ο Δημήτρης Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ) ανάβει τσιγάρο στη Βουλή κάτω από την πινακίδα «απαγορεύεται το κάπνισμα» [εικόνα]

Μετά τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, που συνελήφθη από φωτογραφικό φακό να καπνίζει σε κλειστό χώρο εκδήλωσης, τώρα ήταν η σειρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βέττα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «πιάστηκε» στη Βουλή να καπνίζει σε χώρο που απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως φαίνεται και από τη σχετική πινακίδα που είναι ακριβός δίπλα του.

Τη φωτογραφία ανέβασε στο Facebook ο πολιτικός συντάκτης Νίκος Χασαπόπουλος, ο οποίος σχολίασε: «Όταν είσαι κυβερνητικός βουλευτής μπορείς να καπνίζεις σε κλειστούς χώρους κάτω από πινακίδες απαγόρευσης καπνίσματος χωρίς επιπτώσεις. Με δυο λόγια, κάνεις ό,τι σου καπνίσει».


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δημήτρης Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ) ανάβει τσιγάρο στη Βουλή κάτω από την πινακίδα «απαγορεύεται το κάπνισμα» [εικόνα] "

Στην Ολομέλεια παραπέμπεται η ακραία συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Στην Ολομέλεια παραπέμπεται το ζήτημα των υβριστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, που κλιμακώθηκαν τα τελευταία 24ωρα με τη στοχοποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και θα απασχολήσει και την επικείμενη Επιτροπή Δεοντολογίας, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, όπου και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα αποσπάσματα των πρακτικών με τις υβριστικές αναφορές που έχουν πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η εκτίμηση είναι πως αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν πλέον σποραδικό χαρακτήρα, αλλά κλιμακώνονται στη βάση ειδικού σχεδιασμού από τη Χρυσή Αυγή.

Το ζήτημα των επιθέσεων από τη Χρυσή Αυγή θα τεθεί και στην Ολομέλεια, σε συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη 14 Μαρτίου, προκειμένου η Βουλή να σταθμίσει αν πρέπει να υπάρξει απάντηση με κλιμάκωση των πειθαρχικών μέτρων που ο Κανονισμός προβλέπει ή άλλες ειδικές αποφάσεις.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, οδηγώντας τον πρόεδρο, Κώστα Δουζίνα, στην απόφαση να διακόψει τη συνεδρίαση και προκαλώντας μάλιστα και την είσοδο της φρουράς στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ακολούθησε πανομοιότυπη επίθεση σήμερα από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο, αυτήν τη φορά στην Ολομέλεια.

«Μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα συγκληθεί ξανά η Επιτροπή Δεοντολογίας για να μελετήσει τα πρακτικά και με την παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που έχουν πει αυτά τα πράγματα. Εκεί θα δούμε το σύνολο των παρεμβάσεων αυτών που δημιουργούν πρωτοφανές πρόβλημα» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας πως «δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στη Βουλή τέτοιο φαινόμενο».

«Όλα αυτά θα εξεταστούν εν συνόλω την Τετάρτη. Ελπίζω μέχρι τότε να μην έχει εμπλουτιστεί αυτό το φαινόμενο και να μην παρουσιαστούν εσκεμμένες ή λιγότερο εσκεμμένες προκλητικές εκφράσεις, διότι είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο τέτοιο. Δεν μιλάμε για ύβρεις αλλά για αναφορές για προδοσία, για εσχάτη προδοσία, κ.λπ. Αυτά δεν έχουν επαναληφθεί και καλό είναι επ' αυτών να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σώματος, τονίζοντας, πάντως, ότι πρέπει να υπάρξουν εκτιμήσεις για το πώς και γιατί εκδηλώνει αυτήν την ακραία συμπεριφορά η Χρυσή Αυγή.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ήδη διαβιβαστεί επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κώστα Δουζίνα, στην οποία, αφού παραθέτει το απόσπασμα των πρακτικών με την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Κασιδιάρης σε βάρος του κ. Μουσταφά, μεταφέρει την «καταδίκη τής άκρως απρεπούς συμπεριφοράς του εν λόγω βουλευτή από την πλειοψηφία των μελών της Διαρκούς Επιτροπής».

«Η συμπεριφορά αυτή συνιστά καταφρόνηση των πολιτειακών θεσμών, σοβαρή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, προσβολή της υπόληψης του συναδέλφου Μουσταφά Μουσταφά, όπως και των υπολοίπων παρόντων βουλευτών» επισημαίνει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Δουζίνας και μεταφέρει ομόφωνο αίτημα των βουλευτών μελών της Επιτροπής, πλην της Χρυσής Αυγής, για την κατά το δυνατόν άμεση λήψη μέτρων κατά του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, υπογραμμίζοντας ότι ο βουλευτής επανειλημμένως έχει προβεί σε αντίστοιχες συμπεριφορές, σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ολομέλεια παραπέμπεται η ακραία συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής στη Βουλή"

ΣτΕ: Στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ υπάγονται, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα περισσότερα διαμερίσματα των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει την κυριότητα των εν λόγω ακινήτων απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού και δίπλα στον Άρειο Πάγο.

Tα εν λόγω ακίνητα χαρακτηρίστηκαν νεότερα μνημεία το 2003.

Το ΣτΕ (απόφαση υπ’ αριθμόν 507/2018) ανάφερε ότι η κυριότητα των ακινήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, που εάν θέλει μπορεί να προσφύγει ο Δήμος και επισήμανε ότι η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ είναι νόμιμη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας "

Απίστευτο: Σκοπιανές ΜΚΟ κατηγορούν την Ελλάδα για... γενοκτονία «Μακεδόνων»

Μια σειρά από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της ΠΓΔΜ κατηγορούν την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία «Μακεδόνων» από το 1913.
Στην κοινή δήλωση των τεσσάρων ΜΚΟ προς το τουρκικό πρακτορείο Anadolu διαμαρτύρονται για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το όνομα της χώρας τους και εγκαλούν την Ελλάδα ότι διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας" κατά της «μακεδονικής μειονότητας» από το 1913.
Οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι το θέμα της ονομασίας είναι η εφεύρεση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απλώς η συνέχιση και διεθνοποίηση της εικοσιπενταετούς εγχώριας πολιτικής άρνησης της εθνοτικής ταυτότητας της μακεδονικής μειονότητας της.
Ζήτησαν δε την ίδρυση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για την εξέταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας που διαπράχθηκαν κατά της «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα από το 1913.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το παρελθόν της και να αναγνωρίσει δημόσια και να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία που διαπράττει στη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα από το 1913» αναφέρουν οι ΜΚΟ.
Το ρεπορτάζ του Anadolu έχει τίτλο «Ο Μακεδονικός λαός κατηγορεί την Ελλάδα για γενοκτονία». Την κοινή δήλωση υπογράφουν το Διεθνές Κίνημα για τα «Μακεδονικά» Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ηνωμένη «Μακεδονική» Διασπορά, το Παγκόσμιο «Μακεδονικό» Συμβούλιο και το Παγκόσμιο «Μακεδονικό» Συντονιστικό.
Στνην δήλωσή τους - που εκδόθηκε από το κοινό τους υποκατάστημα στη Γενεύη – οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι ο λαός της πΓΔΜ δεν μπορεί πλέον να φέρει το απαράδεκτο βάρος της αδικίας που υπέστησαν από την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μέσω των συνεχιζόμενων "συνομιλιών" το όνομα της χώρας τους, το οποίο ξεκίνησε το 1993.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ασκείται μια τέτοια διεθνώς ενορχηστρωμένη πίεση σε έναν ολόκληρο λαό για αυτοκαταστροφή - πίεση που ασκείται από τα έθνη και τις οργανώσεις που υποτίθεται ότι είναι οι πύργοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 21ο αιώνα» υποστηρίζουν οι ΜΚΟ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Σκοπιανές ΜΚΟ κατηγορούν την Ελλάδα για... γενοκτονία «Μακεδόνων» "

Προς πώληση πλειοψηφικού μεριδίου των ΕΛΠΕ

Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για να εκπληρώσει μία από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, δήλωσαν πηγές στο Reuters, επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ  
Το Δημόσιο κατέχει 35,5% στα ΕΛΠΕ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 45,5%.  Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει αυτό το μήνα να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ ή μικρότερου ποσοστού, αν συμφωνήσουν οι δανειστές. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση μελετάει την πώληση ποσοστού 51% από κοινού από το Δημόσιο και την Paneuropean ως το επικρατέστερο σενάριο, δήλωσε  στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.
Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ, είπε ο αξιωματούχος, λέγοντας πως ό,τι και
αν αποφασίσει η κυβέρνηση, στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η Paneuropean Oil δεν σχολίασε για τα υπό εξέταση σενάρια αλλά πηγή στην εταιρία είπε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει με ποια διαδικασία θα προχωρήσει.
 Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ,που αντιτίθεται στην προωθούμενη πώληση, δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τα σενάρια κατά τη διάρκεια συνάντησης με το σωματείο την περασμένη εβδομάδα. 
Η πώληση του 51% παρουσιάστηκε ως το επικρατέστερο σενάριο δήλωσε ο Γιώργος Σκοπελίτης στο Reuters.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς πώληση πλειοψηφικού μεριδίου των ΕΛΠΕ"

Ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 7 συλληφθέντες της Combat 18

Ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται οι επτά από τους έντεκα συλληφθέντες που φέρονται να έχουν σχέση με την ακροδεξιά ομάδα Combat 18 Hellas.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, δεν έχουν και οι έντεκα συλληφθέντες τον ίδιο βαθμό συμμετοχής στην υπόθεση και για αυτό οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δίωξη θα προσωποποιηθούν για τον καθένα ξεχωριστά από τον αρμόδιο ανακριτή.

Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά περίπτωση για:

  • Διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων
  • Εμπρησμό
  • Έκρηξη
  • Διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και
  • Οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος

Στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται ένας 30χρονος δικηγόρος από τον Πειραιά ο οποίος, από συνομιλίες που καταγράφηκαν, εμφανίζεται να είχε ρόλο ιδεολογικού καθοδηγητή. Ο ίδιος αρνήθηκε όσα του αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι ομολογίες δύο νεαρών για συμμετοχή σε μεμονωμένες επιμέρους πράξεις. Ωστόσο, ενώπιον της εισαγγελέως οι δύο νεαροί φέρεται να ανακάλεσαν όσα είπαν στην Αστυνομία.

Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή από τον οποίον αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να λάβουν οι ίδιοι και οι δικηγόροι τους γνώση της δικογραφίας και να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 7 συλληφθέντες της Combat 18 "

Κρίσιμη καμπή για το μέλλον των κινητήρων ντίζελ

Η τεχνολογία κινητήρων εσωτερικής καύσης βρίσκεται στο στόχαστρο πολύ καιρό, λόγω του ότι επιβαρύνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με τα καυσαέρια που δημιουργούν. Ακόμα περισσότερο στο «εκτελεστικό απόσπασμα» έχουν στηθεί οι κινητήρες ντίζελ, μετά και τα απανωτά σκάνδαλα όπου αποκαλύφθηκε πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραποίησαν τα στοιχεία σε σωρεία ελέγχων, για να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές ανά χώρα.
Οι κινητήρες ντίζελ δεν θα μπορούσαν παρά να αναδειχθούν πρωταγωνιστές στη συνάντηση ανωτάτων στελεχών στη Γενεύη, στο περιθώριο του Διεθνούς Σαλονιού Αυτοκινήτου.
Οι ιθύνοντες τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατέληξαν σε δύο επιλογές: να ανακατασκευάσουν τους ήδη υπάρχοντες κινητήρες, κάτι που ισοδυναμεί με τεράστιο κόστος, ή να παραμείνουν στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία με τα μοντέλα που προσφέρουν περισσότερο κέρδος και να βρεθούν αντιμέτωπες με υπέρογκα πρόστιμα στο μέλλον.
«Ανησυχούμε», είπε ο CEO της VW Ματίας Μίλερ σε συνέντευξή του στο Reuters TV. «Είναι όμως δίκη μας δουλειά να δώσουμε λύση σε αυτά τα προβλήματα. Είμαι πεπεισμένος πως στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει αναγέννηση για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα». Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πιέζουν όλο και περισσότερο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. 
Η ηλεκτροκίνηση είναι η τεχνολογία που θα επικρατήσει στο μέλλον, όμως ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς οι κατασκευαστές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με σκοπό να μειώσουν το κόστος, έτσι ώστε τα αυτοκίνητα να γίνουν πιο προσιτά προς τους καταναλωτές.
Στο πρώιμο αυτό ακόμα στάδιο ανάπτυξης, η ηλεκτροκίνηση προσφέρει λίγα χιλιόμετρα αυτονομίας, ενώ χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες (συν το γεγονός πως οι σταθμοί φόρτισης είναι ελάχιστοι στα οδικά δίκτυα παγκοσμίως).
Οι ρύποι των οχημάτων συμβάλλουν στο 14% της παγκόσμιας ρύπανσης της ατμόσφαιρας, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά (τα μέσα μαζικής μεταφοράς επιβαρύνουν ελάχιστα την ατμόσφαιρα). 
Προ των πυλών βρίσκεται η εφαρμογή της κλάσης Euro 6 για τους κινητήρες ντίζελ, που θέτει ακόμα πιο αυστηρά πρότυπα για τους ρύπους. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θέτουν συνέχεια χρονικά όρια για περιορισμό των κινητήρων εσωτερικής καύσης, με αποτέλεσμα τα περιθώρια να στενεύουν.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη σχέδια για την ολοκληρωτική απόσυρση των κινητήρων ντίζελ. Στη μέση όλων αυτών των διαβουλεύσεων βρίσκονται οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι αγόραζαν τα προηγούμενα χρόνια αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ, λόγω του ότι προσέφεραν λιγότερη κατανάλωση με λιγότερες φθορές στα μηχανικά μέρη. 
Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων έφτασαν στο 56%, έναντι 44% των πετρελαιοκίνητων.
Η Κίνα εφαρμόζει ήδη ποσοστώσεις στα καινούργια αυτοκίνητα, η Ιαπωνία στρέφεται στην ενδιάμεση λύση των υβριδικών οχημάτων, κάτι που φαίνεται να ασπάζονται και οι γαλλικοί όμιλοι Renault και Peugeot. 
Σίγουρα τις επόμενες ημέρες από τη Γενεύη θα βγουν πολλά και ενδιαφέροντα, πάντως οι κινητήρες ντίζελ… δεν βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον. 
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίσιμη καμπή για το μέλλον των κινητήρων ντίζελ"

Μισθοδικείο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συνταξιούχων δικαστών -Κυβερνητικός «πονοκέφαλος»

Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κρατικός κουμπαράς μετά και την απόφαση του Μισθοδικείου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων, κρίνοντας ότι και αυτές πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012.

Το μέγεθος του οικονομικού....σοκ δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, αφού τα χρήματα που πρεπει να δοθούν αναδρομικά διαφέρουν ανάλογα με τον βαθμό που συνταξιοδοτήθηκε ο κάθε δικαστής και τα χρόνια προϋπηρεσίας του.

Οι πρώτες αποφάσεις του Μισθοδικείου εκδόθηκαν με αφορμή τις προσφυγές του πρώην προέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου, κ. Νίκου Αγγελάρα, του αρεοπαγίτη Σταμάτη Γιακουμέλου και της προέδρου των συνταξιούχων δικαστών Αγγελικής Σμυρνιού. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, οι περικοπές στις συντάξεις τους αγγίζουν το 74%, με αποτέλεσμα οι συντάξεις τους να κυμαίνονται από 1450 έως 1675 ευρώ. Κατά συνέπεια ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών των κατώτερων βαθμών, καθώς τηρείται η πυραμιδική ιεραρχία στις αποδοχές των δικαστών. Ακόμη, υποστήριζαν ότι το όλο νομοθετικό πλέγμα (νόμοι 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012 και 4387/2016) που περιέκοψες τις συντάξεις είναι αντίθετο σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων.

Το Μισθοδικείο, έκρινε με ψήφους 7-2 ότι ο νόμος του 2012 αντίκειται σε σειρά συνταγματικών διατάξεων, με δύο μέλη, να υποστηρίζουν ότι οι περικοπές είναι δικαιολογημένες. Για την πλειοψηφία των δικαστών, οι συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων, πλέον του ότι επιφέρουν σοβαρές μειώσεις στο εισόδημά τους και ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα τους, δεν συνάδουν με τις συνταγματικές εγγυήσεις για ένα επίπεδο διαβίωσης ανάλογο με των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Σύμφωνα Με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ο νομοθέτης μπορεί να παρεμβαίνει και για λόγους δημοσίου συμφέροντος να μειώνει συντάξεις, αλλά όμως η επέμβαση πρέπει να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις αυτές δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και είναι πράγματι πρόσφορες για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος,

Επομένως, λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνίδιων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Για τις μειώσεις που έγιναν με το νόμο 4093/2012, κατά το Μισθοδικείο, δεν προκύπτει ότι:

1) ελήφθη υπόψη το κύρος και η αποστολή του δικαστικού και η σημασία αυτού για την πραγμάτωση του κράτους δικαίου,

2) εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις μειώσεις,

3) εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για το εάν οι επιπτώσεις από τις μειώσεις είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει,

4) εάν θα μπορούσε να λάβει το κράτος άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με μικρότερο κόστος για τους συνταξιούχους και

5) εάν μετά τις νέες μειώσεις παραμένει η σχέση αναλογίας μεταξύ αποδοχών των εν ενεργεία και των συντάξεων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπείς διαβίωσης των συνταξιούχων.

Τον λόγο τώρα έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και θα καθορίσει τις αναδρομικές διαφορές που έχουν προκύψει από τότε που κατατέθηκαν οι αγωγές και πρέπει να επιστραφούν στις συντάξεις των δικαστών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μισθοδικείο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συνταξιούχων δικαστών -Κυβερνητικός «πονοκέφαλος» "

ΗΠΑ: Δεν επιθυμούμε εμπορικό πόλεμο, κατόπιν ώριμης σκέψης οι δασμοί

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η απόφαση να επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο ελήφθη μετά από «ώριμη σκέψη».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η επίσημη ανακοίνωση για τους δασμούς αυτούς θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας».
«Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο», είπε ο κ. Ρος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, μία ημέρα μετά την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον, ο οποίος διαφωνούσε με αυτή την απόφαση.
«Θέλουμε καλές σχέσεις με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή χάλυβα θα βοηθήσει ώστε να μην αυξηθεί η τιμή του.
Σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Κον, ο Γ. Ρος είπε ότι δεν επρόκειτο για «επανάσταση», αλλά ότι ο σύμβουλος το σκεφτόταν εδώ και κάποιο καιρό.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρος και ο σύμβουλος Εμπορίου του Ντ. Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να πείσουν τον πρόεδρο να ανακοινώσει τους δασμούς, χωρίς να ενημερώσουν προηγουμένως τον Γκ. Κον.
«Δεν θα πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πόλεμο. Ο πρόεδρος δεν θα είχε εκφράσει την πρόθεσή του να δείξει ευελιξία απέναντι στον Καναδά και το Μεξικό εάν επιθυμούσε ακραίες λύσεις. Είναι μια ιδέα που προέκυψε κατόπιν ωρίμου σκέψεως», συνέχισε ο υπουργός.
Ο Ντ. Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Καναδάς και το Μεξικό μπορεί να εξαιρεθούν από τους δασμούς αν δεσμευτούν να διαπραγματευτούν τη Βορειοαμερικανική Συνθήκη Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA) με όρους πιο ευνοϊκούς για τις ΗΠΑ.
«Πολύ γρήγορα οι δασμοί»
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επανέλαβε στο κανάλι Fox Business ότι οι δασμοί θα εφαρμοστούν «πολύ, πολύ γρήγορα». Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων που απειλούν να δασμολογήσουν τα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «διαπραγματεύεται συμφωνίες», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των αμερικανικών εταιρειών και των Αμερικανών εργαζομένων και θα το κάνουμε με τρόπο επωφελή για την οικονομία», κατέληξε.
Τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο δείχνουν ότι το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 56,6 δισεκατομμύρια δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία εννέα χρόνια. Ο πρόεδρος Τραμπ, σε μήνυμά του στο Twitter σημείωσε ότι το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα το 2017 έφτασε τα 800 δισ. δολάρια και επέρριψε την ευθύνη στην πολιτική που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο.
Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από την Κίνα «να παρουσιάσει ένα σχέδιο για να μειώσει κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια το τεράστιο εμπορικό έλλειμμά της με τις ΗΠΑ». Το μήνυμα ανέφερε προφανώς από αβλεψία τη λέξη «έλλειμμα» (deficit) αντί για «πλεόνασμα» (surplus).
«Η σχέση μας με την Κίνα είναι πολύ καλή και ανυπομονούμε να δούμε ποιες ιδέες θα μας παρουσιάσουν. Θα πρέπει να ενεργήσουμε σύντομα», κατέληξε.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Δεν επιθυμούμε εμπορικό πόλεμο, κατόπιν ώριμης σκέψης οι δασμοί"

Αυτά προβλέπει η απόφαση Πετρόπουλου για την επιστροφή εισφορών του ΕΦΚΑ

Με απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου έγινε γνωστός ο τρόπος με τον οποία θα επιστραφούν στους δικαιούχους οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές που έχουν εισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση επιστρέφονται ή συμψηφίζονται με τυχόν καθυστερημένες οφειλές όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία (περιλαμβάνονται και εισφορές υγειονομικής περίθαλψης) εφ’ όσων δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής από τον ασφαλισμένο.

Βασική προϋπόθεση για την επιστροφή των συγκεκριμένων εισφορών είναι η υποβολή σχετικής αίτησης και έχει να κάνει είτε με εισφορές μέχρι την 31/12/2016 αλλά και εισφορές από την 1/1/2017. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν αχρεωστήτως καταβάλλει εισφορές εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται πως στην συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιθανό να υπάγονται και μισθωτοί ή και εργοδότες οι οποίοι πρέπει επίσης να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Το Υπουργείο Διευκρινίζει επίσης πως σε περίπτωση που υπάρχει δικαιούχος ο οποίος έχει ρυθμισμένη οφειλή προς το Δημόσιο την οποία και τηρεί δεν θα του επιστρέφεται το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό αλλά θα συμψηφίζεται με τις δόσεις της οφειλής του, μία αναπροσαρμογή την οποία αναμένεται η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων να δει από τις αρχές Οκτωβρίου.

Πότε επιστρέφονται ή συμψηφίζονται τα συγκεκριμένα ποσά

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν πως η διαδικασία ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί τμηματικά. Ειδικά για την εφετινή χρονιά όσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι την 31/12/2016 θα επιστρέφονται ή θα συμψηφίζονται από τα τέλη Μαρτίου. Οριστική εκκαθάριση σύμφωνα με του Υπουργείο θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 καθώς θα πρέπει να είναι γνωστές οι καταβλητέες εισφορές (σ.σ αυτές που ο ασφαλισμένος οφείλει να έχει καταβάλει).

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως το Υπουργείο αναμένεται να εκδώσει και διευκρινιστική εγκύκλιο αναφορικά με τα ζητήματα και τις εύλογες ερωτήσεις που προκύπτουν.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να την βρείτε εδώ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά προβλέπει η απόφαση Πετρόπουλου για την επιστροφή εισφορών του ΕΦΚΑ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news