facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Επιστολή Βενιζέλου στην Προανακριτική για Novartis: Να κληθούν επωνύμως οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες [pdf]

Επιστολή προς τα μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση Novartis, κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής.
Στην επιστολή αυτή ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποβάλλει ένσταση απαράδεκτου καθώς «δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες». Καλεί δε την Επιτροπή «να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά».
Επίσης καταθέσει ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων. «Το όνομα μου ψέλλισε μόνον ο αναφερόμενος υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» μάρτυρας, όμως λόγω της δικονομικής συνάφειας η ένστασή μου αφορά και τους τρεις μάρτυρες» τονίζεο ο Ευ. Βενιζέλος.
Ζητά επίσης:
  • Να κληθουν για εξέταση οι τρεις μάρτυρες επωνύμως
  • Κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis.
  • Άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ.
  • Γνωστοποίηση υποβολής έγκλησης και μήνυσης.
  • Να παρουσιαστεί ο ίδιος, αυτοπροσώπως στην επιτροπή της Βουλής.
Αναλυτικά η επιστολή του Ευ. Βενιζέλου προς την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή
«Για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά με την υπόθεση Novartis»
Κυρίες και κύριοι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής, καθώς επιλαμβάνεστε των καθηκόντων σας, θεωρώ αναγκαίο να θέσω υπόψη σας τα εξής:
Α. Παραβίαση των προϋποθέσεων του άρθρου 154 παρ. 3 εδ. α΄ Κανονισμού της Βουλής - Ένσταση απαράδεκτου.
Σύμφωνα με το εδάφιο α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 154 Κανονισμού της Βουλής «Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν». Στην από 12 Φεβρουαρίου 2018 πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες. Προσδιορισμός με σαφήνεια και βεβαίως εξατομίκευση πράξης ή παράλειψης είναι η καταγραφή των πραγματικών περιστατικών που εάν υποτεθούν αληθή πληρούν τη νομοτυπική υπόσταση διάταξης ποινικού νόμου.
Ως προς το πρόσωπό μου στην από 12 Φεβρουαρίου 2018 πρόταση δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως αναφορά πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως το οποίο παρατίθεται στον πρόλογο της πρότασης. Στο πραγματολογικό μέρος της πρότασης δεν περιλαμβάνεται ούτε καν ενδεικτική αναφορά στο όνομά μου. Πολύ περισσότερο δεν μου αποδίδεται καμία πράξη ή παράλειψη η οποία να προσδιορίζεται έστω συνοπτικά αλλά με τη σαφήνεια που απαιτεί το άρθρο 154 παρ. 3 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής. Ούτε βεβαίως στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας περιλαμβάνεται, ούτε θα μπορούσε κατά το άρθρο 86 παρ. 2 Συντ. να περιλαμβάνεται, παρόμοιος προσδιορισμός. Ούτε είναι προσδιορισμός με σαφήνεια των πράξεων ή παραλείψεων η μνεία διατάξεων του ΠΚ που φέρονται να έχουν παραβιασθεί. Ο προσδιορισμός με σαφήνεια των πράξεων ή παραλείψεων συνιστά την πρώτη έκφανση της υπαγωγής πραγματικών περιστατικών στον φερόμενο ως παραβιασθέντα κανόνα δικαίου.
Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη.
Η Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής.
Β. Εφόσον η Επιτροπή αποφασίσει να συνεχίσει, παρά την υπό Α ένσταση απαράδεκτου και ακυρότητας της απόφασης της Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου για την σύστασή της, υποβάλλω επικουρικά τις ακόλουθες ενστάσεις και αιτήματα, με τη ρητή δήλωση επιφύλαξης όλων των δικαιωμάτων μου:
1. Καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων - Ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων.
Θέτω υπόψη της Επιτροπής σας ότι με την από 26 Φεβρουαρίου 2018 αναφορά μου προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτω και ενσωματώνω στην παρούσα (Σχετικό 1), ανέπτυξα τους λόγους για τους οποίους είναι απολύτως άκυρη τόσο η υπαγωγή των ανώνυμων μαρτύρων της διαβιβασθείσας δικογραφίας στο καθεστώς προστασίας της παραγράφου 2 του άρθρου 9 ν. 2928/2001, όπως ισχύει, με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όσο και η εκ των υστέρων, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως «δημοσίου συμφέροντος» κατά την παρ. 1 του άρθρου 45Β του ΚΠΔ με την 3/2018 διάταξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και την από 9 Φεβρουαρίου 2018 εγκριτική διάταξη του ανωτέρω Αντεισαγγελέα του ΑΠ.
Αρμόδια να κρίνει το ζήτημα είναι πλέον, ως ο Εισαγγελέας της υπόθεσης, η Επιτροπή σας από την οποία ζητώ, για τους λόγους που αναπτύσσω στην παραπάνω αναφορά μου, την οποία καταθέτω και ενώπιον της Επιτροπή σας, να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα της φάσης της προδικασίας που συντελέσθηκε ενώπιον της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και ιδίως την απόλυτη ακυρότητα των μαρτυρικών καταθέσεων χωρίς αναφορά του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας των μαρτύρων. Κατά μείζονα δε λόγο να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα του εκ των υστέρων χαρακτηρισμού τους ως «δημοσίου συμφέροντος» από αναρμόδια όργανα.
Το όνομα μου ψέλλισε μόνον ο αναφερόμενος υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» μάρτυρας, όμως λόγω της δικονομικής συνάφειας η ένστασή μου αφορά και τους τρεις μάρτυρες.
Παρέλκει να σημειώσω ότι η Επιτροπή πρέπει να ζητήσει αμέσως από τις Εισαγγελικές Αρχές, προς στοιχειώδη συμπλήρωση της δικογραφίας, τις διατάξεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών με τις οποίες υπήχθησαν οι μάρτυρες στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 ν. 2928/2001 και την εκ των υστέρων εκδοθείσα διάταξη υπ’ αριθμόν 3/2018 της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών καθώς και την από 9 Φεβρουαρίου 2018 εγκριτική διάταξη του εποπτεύοντος Αντεισαγγελέα του ΑΠ για την υπαγωγή των ίδιων μαρτύρων στο άρθρο 45 Β παρ. 1 ΚΠΔ.
2. Κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως.
Επικουρικώς ζητώ από την Επιτροπή σας, εάν θεωρήσει κατά πλειοψηφία ότι συγκροτήθηκε και λειτουργεί νόμιμα, να επιληφθεί εξαρχής της προδικασίας και να καλέσει προκειμένου να εξετάσει εξ υπαρχής, σύμφωνα με τον ΚΠΔ, επωνύμως και υπό συνθήκες διαφάνειας, τους τρεις φερόμενους ως προστατευόμενους μάρτυρες η ανώνυμη εξέταση των οποίων πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και ως ανώνυμη είναι, ούτως ή άλλως, αποδεικτικά ανίσχυρη ( άρθρο 9 παρ.5 ν. 2928/2001, όπως ισχύει).
3. Κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis.
Στα μέσα ενημέρωσης ( ενδεικτικά Η Καθημερινή, ηλεκτρονική έκδοση 1.3.2018, Το Βήμα online 1.3.2018, iefimerida 1.3.2018) δημοσιεύθηκε η είδηση ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και φερόμενος στις καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ως αυτουργός όλων των παράνομων πράξεων, κάλεσε με εξώδικο δήλωσή του (που δημοσιεύθηκε αυτούσια) την εταιρεία στην οποία εργαζόταν να αποσαφηνίσει ότι δεν είχε αρμοδιότητα και εξουσία διαχείρισης οποιουδήποτε εταιρικού λογαριασμού. Επισυνάπτονται τα σχετικά δημοσιεύματα ( Σχετικό 2 ). Είναι προφανώς αναγκαίο αμέσως μετά τους τρεις μάρτυρες να κληθούν προς εξέταση ενώπιον της Επιτροπή σας ο Κωνσταντίνος Φρουζής και οι διοικήσεις της Novartis.
4. Άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ.
Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 26ης Φεβρουαρίου 2018, σελ. 11, δημοσιεύθηκε η συνημμένη ( Σχετικό 3 ) δημόσια πρόσκληση της εταιρίας Novartis που γνωστοποιεί ότι με άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτίθεται να διαβιβάσει όλα τα δεδομένα που διαθέτει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Όπως είναι προφανές και όπως επισήμανε με ανακοίνωσης της και η ΑΠΔΠΧ, τα δεδομένα αυτά πρέπει να ζητηθεί να υποβληθούν αμέσως στην Επιτροπή σας.
5. Γνωστοποίηση υποβολής έγκλησης και μήνυσης.
Όπως ενημέρωσα και την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, στις 20 Φεβρουαρίου 2018 υπέβαλα προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών την Α.Β.Μ. Γ 2018/419 έγκληση και μήνυση κατά του μάρτυρα του φερόμενου με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης και κατά των αυτουργών και συνεργών δέσμης ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεσθεί σε σχέση με την έως τώρα διαχείριση της υπόθεσης Novartis. Επισυνάπτω αντίγραφο προς ενημέρωση των μελών της Επιτροπής ( Σχετικό 4).
Γ. Αίτημα αυτοπρόσωπης εμφάνισης.
Τέλος, ζητώ από την Επιτροπή σας να αναπτύξω ενώπιον της, αυτοπροσώπως και προφορικώς, τις ενστάσεις που προβάλλω.
Αθήνα, 5 Μαρτίου 2018
Ευάγγελος Βενιζέλος»
Για πρώτη φορά ο Ευ. Βενιζέλος δίνει στη δημοσιότητα επίσης την από 20 Φεβρουαρίου 2018 έγκληση και μήνυση που υπέβαλε προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του μάρτυρα του φερόμενου με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και κατά των αυτουργών και συνεργών δέσμης ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεσθεί σε σχέση με την έως τώρα διαχείριση της υπόθεσης Novartis.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Βενιζέλου στην Προανακριτική για Novartis: Να κληθούν επωνύμως οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες [pdf] "

Βουλή: «Κλειστές» οι συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis

Υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας. Δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή. Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της, που προσδιορίστηκε για τις εξήμισι το απόγευμα της Τρίτης. Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: «Κλειστές» οι συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 25 κοινότητες στην Ηλεία λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, κηρύχθηκαν με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, 14 τοπικές κοινότητες του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και άλλες 11 του δήμου Ζαχάρως στην Ηλεία, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, και όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, «ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό καταλαβαίνουμε απόλυτα τι σημαίνει και η μικρο-ιδιοκτησία για τον κάθε έναν πολίτη, τι σημαίνει να έχει δρόμο πρόσβασης για να πάει στο στάβλο του, να πάει στην αγροτική του εκμετάλλευση...Χρειάζεται όμως ηρεμία, ψυχραιμία και πάνω από όλα, η τεχνική λύση που θα δώσουμε να είναι αυτή που θα δώσει πραγματικές απαντήσεις στο πρόβλημα».

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Κατσιφάρας είπε ότι «θα πρέπει να είναι στοχευμένες με μακροπρόθεσμη στρατηγική». Όπως εξήγησε, «δεν θέλουμε να πηγαίνουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα, αντίθετα θέλουμε να σχεδιάσουμε τεχνικά τις βέλτιστες λύσεις. Έχουμε πολλά νερά, πολλές κατολισθήσεις και κυρίως έχουμε με τα πρώτα ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλες επιπτώσεις και στο έδαφος και στους οικισμούς». Για το λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε, «κινητοποιήθηκε το ΙΓΜΕ, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, για την αποτύπωση της κατάστασης σε τεχνική έκθεση, με βάση την οποία θα προχωρήσει η Περιφέρεια για την αποκατάσταση, με όρους ασφάλειας για τους πολίτες και τις περιουσίες τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 25 κοινότητες στην Ηλεία λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων"

Χωρίς ταξί η Αττική την Τρίτη -Απεργούν λόγω Uber

Στάση εργασίας από τις 08:00-17:00 θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη (6/3) οι οδηγοί ταξί στην Αττική, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία της Uber στις επιβατικές μεταφορές.
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ.
Εδώ και τρία χρόνια δίνουμε έναν μεγάλο και καθημερινό αγώνα, για να αποκρούσουμε την παράνομη και αυθαίρετη εισβολή της Uber στις επιβατικές μεταφορές.
Επιλέξαμε και ακολουθήσαμε κάθε νόμιμο τρόπο για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και το μεταφορικό έργο που μας αναλογεί. Προσφύγαμε στην Ελληνική δικαιοσύνη, καταθέσαμε μηνύσεις και αγωγές. Ζητήσαμε από τις ελεγκτικές αρχές να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό των παράνομων ΙΧ. Προκαλέσαμε την IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Μεταφορών) να αλλάξει την τακτική της και συμμετείχαμε ενεργά στο να πειστούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές (Ε.Ε., Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχεται το ταξί σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι πλέον ένα εργαλείο για κάθε χώρα, για κάθε κυβέρνηση, για κάθε δημόσια αρχή που επιζητά την δικαιοσύνη στην οικονομία και τη νομιμότητα σε κάθε επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα, σε κάθε κομμάτι της αγοράς.
Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών ήξερε από την αρχή ότι ο κλάδος των ταξί έχει απόλυτο δίκιο όταν φωνάζει, για ωμή υποκλοπή έργου. Πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όμως, κάθε προσπάθεια να νομοθετήσουν με δίκαιο τρόπο, έπεφτε πάνω σε τοίχο που ύψωναν οι θεσμοί.
Τόσο ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης πήραν δημόσια θέση υπέρ των αιτημάτων του κλάδου μας. Το νομοσχέδιο που βρίσκετε στη βουλή και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους, είναι η δική μας απάντηση στην παρανομία και στην απάτη, που είχαν στήσει ξένα και εγχώρια συμφέροντα με τις ευλογίες προηγούμενων κυβερνήσεων.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Δεν υπάρχει ταξιτζής, που να μην πνίγετε από οργή και αγανάκτηση. Δεν υπάρχει ταξιτζής που να μην θέλει πίσω το κλεμμένο μεταφορικό έργο. Δεν υπάρχει ταξιτζής που θα μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν αισθανθεί ότι του κλέβουν τη ζωή του. Το πιο εύκολο για την διοίκηση του ΣΑΤΑ ήταν να επιλέξει το ρόλο του ήρωα και να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης με απρόβλεπτες όμως συνέπειες και για τον κάθε συνάδελφό χωριστά και για τον κλάδο γενικότερα. Τότε θα ήμασταν αρεστοί σε όλους. Προτιμήσαμε όμως την υπεύθυνη στάση και την λύση του προβλήματος μέσα από το νομοσχέδιο που βρίσκετε στη Βουλή. Και την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με εταιρείες και πλατφόρμες που με πρόσχημα την καινοτομία κλέβουν τον ιδρώτα μας και υπονομεύουν το μέλλον μας.
Υπάρχουν πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται. Και πράγματα που γίνονται, αλλά δεν λέγονται. Σαφώς επιλέξαμε το δεύτερο.
Σε κάθε συνάδελφο που οδηγείται από δυσπιστία ή εμπάθεια προς τη διοίκηση του ΣΑΤΑ, του λέμε ξεκάθαρα ότι ο αγώνας μας είναι κοινός. Είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι, στην ίδια πλευρά. Πολεμάμε όλοι τον ίδιο εχθρό. Χώρος και χρόνος για εσωτερικές διαμάχες δεν υπάρχει.
Ψυχραιμία, Σύνεση και Υπομονή
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑ
ΣΤΙΣ 10:00 Π.Μ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ταξί η Αττική την Τρίτη -Απεργούν λόγω Uber "

Οι νέες τιμές των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών

Ανακοινώθηκαν σήμερα από την «Ολυμπία Οδό» οι νέες τιμές των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών, οι οποίες θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Μαρτίου προς Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018. Οι τιμές των διοδίων, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», αναπροσαρμόζονται βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2017.
Η αναπροσαρμογή που προκύπτει είναι της τάξης των 0,10 ευρώ και αφορά κυρίως τις κατηγορίες οχημάτων με 2-3 άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα και οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος από 2,20 μέτρα.
Σύμφωνα πάντα με την «Ολυμπία Οδό», κάθε χρόνο η τιμαριθμική αναπροσαρμογή γίνεται στο τέλος του έτους, αλλά ειδικά φέτος πραγματοποιείται με δίμηνη καθυστέρηση, προκειμένου να ενσωματώσει και την ολοκλήρωση των εργασιών στον κόμβο του Ρίου.
Αναλυτικά οι τιμές όλων των διοδίων ανά σταθμό διοδίων και κατηγορία οχήματος διαμορφώνονται ως εξής:
Στον μετωπικό σταθμό του Ρίου θα ισχύουν οι εξής τιμές:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,60 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,20 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 5,70 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 8 ευρώ.
Στον μετωπικό σταθμό του Ελαιώνα οι τιμές θα είναι οι ακόλουθες:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 2,20 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 3,20 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 8,10 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 11,40 ευρώ.
Στον μετωπικό σταθμό του Κιάτου οι τιμές θα είναι οι εξής:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,60 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,30 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 5,70 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 8 ευρώ.
Στον μετωπικό σταθμό Ισθμού οι τιμές θα είναι οι ακόλουθες:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,20 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 1,80 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 4,50 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 6,40 ευρώ.
Στα μετωπικά διόδια της Ελευσίνας θα ισχύουν οι εξής τιμές:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,50 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,10 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 5,30 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 7,50 ευρώ.
Στον πλευρικό σταθμό Δρεπάνου θα ισχύσουν οι ακόλουθες τιμές:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,20 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 1,70 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 4,30 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 6 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια Καλαβρύτων οι τιμές θα είναι οι εξής:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,60 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,40 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 6 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 8,40 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια Ακράτας θα ισχύουν οι εξής τιμές:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,20 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 1,70 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 4,30 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 6,10 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια Δερβενίου οι τιμές θα είναι οι εξής:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 0,90 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 1,30 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 3,30 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 4,70 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια Κιάτου θα ισχύουν οι εξής τιμές:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 0,60 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 0,80 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 2,20 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 3 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια Ζευγολατιού οι τιμές θα είναι οι εξής:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 0,50 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 0,70 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 1,90 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 2,60 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια Αγίων Θεοδώρων θα ισχύουν οι εξής τιμές:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 0,30 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 0,50 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 1,30 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 1,90 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια Πάχης οι τιμές θα είναι οι εξής:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 0,60 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 0,90 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 2,30 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 3,20 ευρώ.
Στα πλευρικά διόδια Νέας Περάμου θα ισχύουν οι εξής τιμές:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 1,40 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 3,60 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 5 ευρώ.
Αναλυτικά οι τιμές όλων των διοδίων ανά σταθμό διοδίων και κατηγορία οχήματος διαμορφώνονται ως εξής (με έντονους χαρακτήρες οι τιμές που αλλάζουν)



Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νέες τιμές των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών"

Σε πλήρη λειτουργία ο κόμβος Ρίου στην Πατρών - Αθηνών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του κόμβου Ρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, και είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία και οι οκτώ κατευθύνσεις του


Το τελευταίο έργο που είχε απομείνει για την ολοκλήρωση του Αυτοκινητοδρόμου της Ολυμπίας Οδού, ήταν ο κόμβος Ρίου. Τώρα, με την ολοκλήρωση των εργασιών, παραδόθηκε το σύνολο του έργου και ταυτόχρονα αναπροσαρμόστηκαν τα διόδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόμβος Ρίου είναι ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο τεχνικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει τρεις άνω διαβάσεις, έξι κάτω διαβάσεις, δύο γεφυρώσεις του ποταμού Σέλεμνου και  πολλαπλές ράμπες εισόδου- εξόδου. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί κατ΄ελάχιστο 20.000 οχήματα καθημερινά.
Στο συγκεκριμένο κόμβο, η Ολυμπία Οδός:
- ενώνει την Πελοπόννησο με την Ήπειρο (μέσω της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου)
- είναι το κύριο πέρασμα προς τη Δυτική Πελοπόννησο (προς Πύργο και Αμαλιάδα)
- είναι η είσοδος για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Πάτρα
- εξυπηρετεί την πρόσβαση από και προς τα περίχωρα και τα παραθεριστικά κέντρα ανατολικά της Πάτρας
- παρέχει πρόσβαση σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Στο σημείο αυτό διασταυρώνονται, επίσης, ο αυτοκινητόδρομος με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, ενώ ο κόμβος θα ενσωματώσει και την Παλαιά Εθνική Οδό, μεγάλο τμήμα της οποίας έχει ανακατασκευαστεί.
Η κατασκευή του Κόμβου λόγω της έκτασης, της πολυπλοκότητας και της ανάγκης να λειτουργούν όλες οι κατευθύνσεις ενόσω διαρκούσε η κατασκευή, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική όχληση στους κατοίκους του Ρίου. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια.
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πλήρη λειτουργία ο κόμβος Ρίου στην Πατρών - Αθηνών "

Σε επιφυλακή ο Έβρος εξαιτίας ανόδου των υδάτων

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο νομός Έβρου, λόγω της ανόδου των υδάτων των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου.

«Η στάθμη των νερών στο Πύθιο Διδυμοτείχου, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα και ότι συναγερμού τα 5,70 μ., ανήλθε στα 4,85 μ., ενώ στο «Πέταλο» στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, αγγίζει τα ήδη 5,51 μ., με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ, δηλαδή δίπλα στο όριο συναγερμού που είναι τα 6 μέτρα» διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Εξηγεί: «Ήδη, έχουμε μεγάλες παροχετεύσεις από τον Εργίνη και τον Τούντζα στο βόρειο τμήμα από την Τουρκία και σταθερές παροχετεύσεις νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία, της τάξης των 300-350 κυβικών μέτρων».

Ο κ. Πέτροβιτς δηλώνει ότι «προς το παρόν δεν θορυβούν οι παροχετεύσεις από τη Βουλγαρία», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «μπορεί να δημιουργήσουν θέμα σε συνδυασμό και συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη γείτονα τις επόμενες ημέρες (σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας που θα οδηγήσει σε λιώσιμο των πάγων)». Υπογραμμίζει: «Ο Μάρτιος είναι στατιστικά υδρολογικός μήνας. Ως εκ τούτου, τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην περιοχή τις έχουμε υποστεί την άνοιξη, γιατί είναι η εποχή που λιώνουν οι πάγοι, σε συνδυασμό με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις, στη Βουλγαρία και Τουρκία».

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου προχώρησε και στην έκδοση σχετικής απόφασης λήψης προληπτικών μέτρων προς τους δημάρχους, αλλά και τους αγρότες, κτηνοτρόφους και κυνηγούς, όλους όσοι δηλαδή ασχολούνται με εργασίες παρόχθια, ούτως ώστε να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πλημμύρας. «Ήδη, έχουμε αυτές τις παροχετεύσεις νερού από την Παρασκευή οπότε έχουμε μπει στο κρίσιμο τριήμερο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων. Θα παρακολουθούμε έντονα το φαινόμενο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και αναλόγως θα πράξουμε» σημειώνει.

Ειδικότερα στην απόφαση ο κ. Πέτροβιτς ζητά από τις δημοτικές Αρχές να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των περιοχών τους:

-Να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο, Άρδα, Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών

-Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία από τις εν λόγω επικίνδυνες περιοχές

Επίσης, ζητά από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Π.Ε. Έβρου:

-Να διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη/επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων

-Να ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια-αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.)

Ερωτηθείς για την κατάσταση των αναχωμάτων, ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει: «Έχουμε κλείσει 154 ρήγματα που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του 2014-15. Έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα σε πολλά σημεία για την υποστήριξη της αντιπλημμυρικής θωράκισης». Προσθέτει: «Μιλούμε για αναχώματα σε Άρδα και Έβρο που ξεπερνούν σε μήκος τα 200 χλμ. και κατασκευάστηκαν το 1954».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επιφυλακή ο Έβρος εξαιτίας ανόδου των υδάτων "

Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ερευνώνται και για κατασκοπεία οι Ελληνες στρατιωτικοί

Για κατασκοπεία κατηγορούνται τελικά οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
«Δεν υπήρξε περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατηγορούνται για κατασκοπεία και για είσοδο σε ξένη περιοχή», φέρεται να είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Α. Φερεντίνου για το τί μπορεί να σημαίνει η άρνηση του δικαστηρίου να επιτρέψει την αποφυλάκιση των δυο ελλήνων στρατιωτών:

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μποζντάγ
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε, στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών , απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο İhlas.
  • Ερ: «Υπάρχουν ισχυρισμοί αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει ισχυρισμός ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός;»
  • Απ: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση -των Τούρκων στρατιωτικών- στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Νωρίτερα, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού και θα παραμείνουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.
Το δεύτερο αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι των Ελλήνων στρατιωτών ήταν να τους επιτραπεί να δουν τους γονείς τους, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από τον δικαστή.
Το πρακτορείο Anadolu και η Hurriyet αναφέρουν ότι οι δύο Ελληνες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και πως ο δικαστής έκρινε ότι συνελήφθησαν για τη δεύτερη κατηγορία.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα να συλληφθούν για απόπειρα κατασκοπείας.
Οπως γράφει η τουρκική εφημερίδα: «Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και φέρεται να έβγαζαν φωτογραφίες για λόγους κατασκοπείας. Το δικαστήριο της Αδριανούπολης, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, αποδέχθηκε την εισαγγελική πρόταση να συλληφθούν για απόπειρα κατασκοπείας. Από την Παρασκευή, οι δύο στρατιώτες κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ξεχωριστά από άλλους κρατούμενους».
Το CNNTurk μιλά επίσης για κατασκοπεία.



Κίνδυνος να μείνουν έγκλειστοι για καιρό οι Ελληνες στρατιωτικοί 
Μπορεί να προκάλεσε απογοήτευση η είδηση πως το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ωστόσο δεν ήταν έκπληξη.
Ηδη από το Σάββατο η τουρκική Sabah είχε ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Και αυτό διότι τα τουρκικά δικαστήρια «ασφυκτιούν» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, και συνεπώς η δικάσιμος για τους δύο Ελληνες στρατιώτες αναμένεται να προσδιοριστεί σε αρκετές εβδομάδες αργότερα. Κάτι που βέβαια δεν μπορεί ακόμα να το γνωρίζει κανείς,αφού παραμένει άγνωστο πότε θα οριστεί η δικάσιμος και για την ώρα όλα είναι εικασίες. 
Γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης 
Ενα δεύτερο ζήτημα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων ήταν το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους και το δικαστήριο απέρριψε. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι λόγοι που δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης είναι δύο:
Αφενός το ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία, και άρα υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν
και αφετέρου το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στην κατοχή τους ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας.  
Στα χέρια των Τούρκων τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών 
Αμέσως μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, οι Τούρκοι εκτός από το προφανές, να πάρουν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους, τους πήραν και τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα με την τουρκική πλευρά να αφήνει να αιωρείται -παρά την αντίθετη στάση των δικαστών- την κατηγορία της κατασκοπείας, η Γενική Εισαγγελία της Αδριανούπολης διέταξε την εξονυχιστική διερεύνηση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτών.
Μάλιστα η υπόθεση περιπλέχτηκε ακόμα περισσότερο όταν  στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων βρέθηκαν βίντεο και φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί την ίδια μέρα με το περιστατικό.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ερευνώνται και για κατασκοπεία οι Ελληνες στρατιωτικοί "

DW: Ανησυχία για τους Έλληνες στις τουρκικές φυλακές

Ο γερμανικός τύπος υπογραμμίζει την επιβάρυνση των ήδη τετεμένων σχέσεων δύο νατοϊκών χωρών, με αφορμή τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Για την πρόοδο στην πάταξη της φοροδιαφυγής γράφει η Handelsblatt.

Η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απασχολεί και τον γερμανικό τύπο. Στα δημοσιεύματα των εφημερίδων γίνεται περιγραφή του πώς έγινε το συμβάν και παρατίθενται τμήματα των καταθέσεών τους, όπως αυτά περιγράφονται και στα ελληνικά ΜΜΕ, με την επισήμανση ότι η δίκη τους ξεκινά σήμερα στην Αδριανούπολη.
Ανταλλαγή στρατιωτικών αποκλείεται
Επιβαρύνονται οι σχέσεις δύο νατοϊκών εταίρων
Επιβαρύνονται οι σχέσεις δύο νατοϊκών εταίρων
«Την Πέμπτη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πέρασαν σε τουρκικό έδαφος λόγω κακής ορατότητας, όπως ανάφεραν οι ίδιοι,  ακολουθώντας ίχνη στο χιόνι προφανώς μεταναστών, που σκόπευαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα προς την Ελλάδα, και τώρα οι ίδιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία» μεταδίδει ηTagesschau. Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά και στην ανησυχία μήπως σκοπός της Τουρκίας είναι τώρα να κάνει ένα ντιλ με την Ελλάδα, κάτι σαν ανταλλαγή μεταξύ των δύο Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και έχουν ζητήσει άσυλο.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Η Αθήνα αποκλείει ανταλλαγή στρατιωτών» ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι η ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία για να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όλα τα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι το περιστατικό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων μετά και τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και τον εμβολισμό πλοίου του ελληνικού Λιμενικού από τουρκικό. H Rheinische Post υπενθυμίζει τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και τις απειλές του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχετικά με την κατάληψη 18 νησιών του Αιγαίου.  
Παράνομο το «push back» Ελλήνων σεναριοφυλάκων
Για παράνομο push back κάνει λόγο η Sabah
Για παράνομο push back κάνει λόγο η Sabah
Η Rheinische Post μεταφέρει εκδοχή της υπόθεσης μέσα από την αρθρογραφία της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. «Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της Sabah για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου. Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν». Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία». 
Πρόοδοι των ελεγκτών, τρικ των ελεγχόμενων
Οι ελεγκτές έχουν επιτυχία όταν εμφανίζονται ως τουρίστες
Οι ελεγκτές έχουν επιτυχία όταν εμφανίζονται ως τουρίστες
Στην Handelsblatt ο γερμανός αρθογράφος ασχολείται με την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, το «εθνικό σπορ» των Ελλήνων, όπως το χαρακτηρίζει και τις επιτυχίες των ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Ενδεικτικός είναι και ο τίτλος του άρθρου: «οι Έλληνες φοροελεγκτές γίνονται πιο επιτυχημένοι, οι φοροπαραβάτες πιο επινοητικοί». «Υπό την πίεση των δανειστών η ελληνική φορολογική διοίκηση μπήκε σε κίνηση, οι δανειστές διαπιστώνουν σημαντικές προόδους στην αναδιοργάνωση των δημόσιων ταμείων και την πάταξη της φοροδιαφυγής» επισημαίνει ο αρθρογράφος σημειώνοντας ότι τις μεγαλύτερες επιτυχίες καταγράφουν οι ελεγκτές παριστάνοντας τους τουρίστες ή σε night club ή σε νησιά. Α:ναφέρει δε συγκεκριμένη περίπτωση στη Σαντορίνη, όπου σε μια νύχτα κατέγραψαν ποσό 24.000 ευρώ, για το οποίο δεν κόπηκαν αποδείξεις. «Αλλά και οι φοροδιαφεύγοντες με τον καιρό ανακαλύπτουν νέα τρικ, όπως δείχνει η περίπτωση ενός επιχειρηματία στη Βοιωτία, ο οποίος μέσω facebook εισέπραξε μέσα σε επτά μήνες γύρω στα 300.000 ευρώ χωρίς να δίνει απόδειξη» καταλήγει η εφημερίδα.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Ανησυχία για τους Έλληνες στις τουρκικές φυλακές"

Ζητούν να κηρυχθεί ο δήμος Σοφάδων Καρδίτσας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αίτημα για κήρυξη περιοχών της Καρδίτσας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλλε ο Δήμαρχος Σοφάδων.

Τα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και οι πολλαπλές ζημιές που σημειώθηκαν σε έργα υποδομής στο Δήμο Σοφάδων στο νομό Καρδίτσας από την τελευταία έντονη θεομηνία, οδήγησαν το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, να υποβάλλει αίτημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για κήρυξη περιοχών του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο σχετικό αίτημα τονίζεται μεταξύ άλλων, πως «σημειώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα από την υπερχείλιση των ποταμών, των ρεμάτων να πλημμυρίσουν κτίρια (μεταξύ αυτών και ξενώνες), γεωργικές εκτάσεις, έργα υποδομής όπως δρόμοι, γέφυρες, αγροτικοί δρόμοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανυπολόγιστες καταστροφές», παρουσιάζοντας αναλυτικά τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Σκάρλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για μία ακόμη φορά ο Δήμος Σοφάδων βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις επέφεραν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και καταστροφές στις υποδομές».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «Θεωρείται απαραίτητο και αναγκαίο οι περιοχές που επλήγησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διευκολυνθούν οι αποκαταστάσεις και να περιοριστούν οι ζημιές.

Ως Δήμος σταθήκαμε με κάθε μέσο και στο μέτρο του εφικτού στο πλευρό των κατοίκων με κύριο γνώμονα μας να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή αλλά και να προστατευθούν οι περιουσίες των συνδημοτών μας.
Αναμένουμε πλέον και την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας στο δίκαιο αίτημά μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν να κηρυχθεί ο δήμος Σοφάδων Καρδίτσας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης "

Αδριανούπολη: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Σύμφωνα με το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή. 
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.


Κρατούνται από την Πέμπτη 1η Μαρτίου
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές Ανδριανούπολης κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο σε τουρκικό έδαφος. Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και 29χρονος, λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη από την περασμένη Πέμπτη 1η Μαρτίου.

Η ελληνική πλευρά -μέσω των Τούρκων δικηγόρων που διόρισε το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη- κατέθεσε αίτημα στην τουρκική δικαιοσύνη για να δικαστούν κανονικά οι δυο στρατιωτικοί αλλά ταυτόχρονα να αφεθούν ελεύθεροι ωσότου οριστικοποιηθεί η ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου.



Την ίδια στιγμή, οι γονείς και των δυο συλληφθέντων στρατιωτικών, όπως μπορείτε να δείτε και στο φωτογραφικό υλικό, βρίσκονται ήδη στο δικαστικό μέγαρο έχοντας πρώτα επισκεφτεί τα παιδιά τους όπως προαναφέραμε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.



Κατά την διάρκεια του ολιγόλεπτου επισκεπτηρίου είχαν την δυνατότητα να παραδώσουν τα παιδιά τους πολιτικά ρούχα με τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστών.


 
Οι δυο αξιωματικοί κρατούνται στην ίδια πτέρυγα με τον  με τον πρώην ηγέτη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν κάθειρξη έως και 142 ετών, καθώς κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες με την επόμενη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του να έχει οριστεί για τις 11 Απριλίου.

Σήμερα, όπως αναμενόταν δεν εκδόθηκε απόφαση για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Νεότερα αναμένεται να υπάρξουν μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή, οπότε εκτιμάται ότι θα αποφανθεί ο Τούρκος δικαστής στο αίτημα για αποφυλάκιση του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη μέχρι την πραγματοποίηση της δίκης τους.












 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδριανούπολη: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news