facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Πρόκληση Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Χωρίς την άδειά μας δεν γίνεται τίποτα!

Στο επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, εν πτήσει, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Σενεγάλη και το Μάλι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, το ζήτημα βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη, με τον Ερντογάν να τονίζει ότι «(ο Μακρόν) μού ζήτησε να τηρήσουμε μία πιο ήπια στάση σχετικά με την Κύπρο και την ΑΟΖ. Εγώ από την πλευρά μου τού εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Και ο βορράς και ο νότος της Κύπρου έχουν δικαίωμα να κάνουν εκεί έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στο σημείο αυτό δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες. Εάν ο Αναστασιάδης επιθυμεί να συμπεριφέρεται έτσι, τότε ένα πράγμα πρέπει να κάνει: Θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κύπρο για το πώς να διεξαχθούν οι έρευνες. Πρέπει να κάνουμε μαζί της γεωτρήσεις και να διαμοιραστούμε μεταξύ μας ό,τι προϊόντα εξορυχθούν», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν το τουρκικό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει έρευνες κοντά στη Μεσόγειο, ο Ερντογάν απάντησε: «Φυσικά και θα κάνει, δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτό. Το πλοίοι για αυτό έχει αγοραστεί. Η αγορά αυτού του σκάφους έχει ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό τους Ελληνοκυπρίους. Σε εκείνη την περιοχή δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό βήμα χωρίς να ζητηθεί άδεια από την Τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία. Αυτό φάνηκε στο επεισόδιο με την ΕΝΙ. Αύριο η Γαλλία, με την Total να θελήσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ μαζί με την Exxon ίσως να θέλουν να κάνουν το ίδιο. Όμως, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα τόσο της ΤΔΒΚ, όσο και της Τουρκίας»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Χωρίς την άδειά μας δεν γίνεται τίποτα!"

Απεργίες και κινητοποιήσεις σε τρένα και προαστιακό για δύο ημέρες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, εξήγγειλε κινητοποιήσεις για τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018.

Πέρα από τα δρομολόγια των τρένων και του Προαστιακού, αναμένεται να επηρεαστούν και τα δρομολόγια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθούν τρίωρες στάσεις εργασίας μεταξύ 05:00 π.μ. – 08:00 π.μ., 13:00 – 16:00 και 21:00 – 24:00.

Την Τρίτη 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία (00:00 – 24:00).

Αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα δρομολόγια που θα ανασταλούν.

Τις ίδιες ώρες δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Τα υπόλοιπα μέσα αναμένεται να κινούνται κανονικά.

Θέματα τις απεργίας είναι η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ, η συνεχιζόμενη απαξίωση των εταιριών και οι ελλείψεις προσωπικού.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργίες και κινητοποιήσεις σε τρένα και προαστιακό για δύο ημέρες"

Ρέγκλινγκ: Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του

Η Ελλάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και μετά τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του 3ου οικονομικού forum των Δελφών.
Θέλοντας να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στην τήρηση των συμφωνηθέντων, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι «Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του». Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαιώσε ότι τα μέτρα θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάτι που «θα είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών, δηλαδή και της Ελλάδας αλλά και των δανειστών».
Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι τα μέτρα θα αφορούν σε παρατάσεις λήξεων των δανειών που έχουν ήδη χορηγηθεί από τον ESM (και τα οποία αντιστοιχούν πλέον σε πάνω από το 50% του συνολικού χρέους), σε αναδιανομή των κερδών των ελληνικών ομολόγων κλπ.
Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ουσιαστικά, αυτό που θα γίνει σε αυτή τη φάση, θα είναι μια δήλωση προθέσεων η οποία όμως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της στον ESM σε 41 χρόνια από σήμερα δηλαδή το 2059. Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι στην προσπάθεια αποπληρωμής του χρέους, η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της και θα έχει τον ESM στο πλευρό της.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του"

Διπλή θέση στο Δημόσιο έχει η νύφη του Αλέξη Τσίπρα [έγγραφο]

Επειτα από τις αποκαλύψεις για το επίδομα ενοικίου που λάμβαναν υπουργοί, έρχεται στο φως μία υπόθεση τοποθέτησης συγγενικού προσώπου του Αλέξη Τσίπρα σε δύο θέσεις.
Η νύφη του πρωθυπουργού, σύζυγος του αδελφού του, κατέχει θέση παράλληλης άσκησης καθηκόντων και στο Δημόσιο, αλλά και στο γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ως μετακλητή (και όχι αποσπασμένη) υπάλληλος, σύμφωνα με αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου».
Η απόφαση που υπογράφεται από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και τον υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο, αναφέρει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 ανατίθενται στην Αικατερίνη Λιάκου «καθήκοντα μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης με παράλληλη άσκηση των κύριων καθηκόντων της ως προϊσταμένης στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 55, 556 και 57 του Προεδρικού Διατάγματος 63 του 2005».
«Η κ. Λιάκου είναι ικανό στέλεχος σε θέματα οργάνωσης του ελεγκτικού έργου, του ΕΦΚΑ και η δουλειά που κάνει είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί το πλάνο δράσης των ΠΕΚΑ πανελλαδικά», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Πετρόπουλος. «Επελέγη για το έργο αυτό και όταν ολοκληρωθεί θα επιστρέψει στην κύρια θέση της», συμπλήρωσε.
Η ίδια, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα αν είναι η σύζυγος του αδελφού του πρωθυπουργού, απάντησε ρωτώντας αν... είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και σε νέα επικοινωνία δεν κατέστη εφικτό ή απέφυγε να δώσει μια καθαρή απάντηση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το Π.Δ. του 2005 προβλέπει ότι η παράλληλη άσκηση καθηκόντων έχει και ένα επιμίσθιο, δηλαδή αύξηση μισθού, έως και 30% για τον υπάλληλο που, εκτός από το μισθό και τις υπερωρίες της υπηρεσίας του, παίρνει ένα επιπλέον ποσοστό αμοιβής (30%) για τα παράλληλα καθήκοντα.
Το έγγραφο που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος»
Τι απαντά το υπ. Εργασίας: Είναι νόμιμο
Σε ανακοίνωσή του το υπ. Εργασίας απαντά τα εξής:
«Με σημερινό δημοσίευμα, ο "Ελεύθερος Τύπος" επιχείρησε να στραφεί εναντίον εργαζόμενης- υπαλλήλου του ΕΦΚΑ, όχι επειδή απασχολείται νόμιμα και με αυξημένα καθήκοντα στο πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά για το όνομα και τη συγγένεια που φέρει!
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα εμφανίζει ως δήθεν «ρουσφέτι» το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΕΦΚΑ, με τις γνώσεις και την εμπειρία της, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα θέματα οργάνωσης των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ).
Παράλληλα, αποσιωπά ότι, διοικητικά και οργανωτικά, η παροχή της υπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται, κατά την πάγια διαδικασία της δημόσιας διοίκησης, με παράλληλη απασχόληση. Ουδέν μεμπτό.
Αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο μιας «δημοσιογραφίας» που δεν σέβεται τίποτα. Με «ανθρωποφαγική» διάθεση, στοχοποιεί πρόσωπα και οικογένειες για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλή θέση στο Δημόσιο έχει η νύφη του Αλέξη Τσίπρα [έγγραφο]"

Σεισμική δόνηση 2,8 ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα -Εγινε αισθητή σε όλη την Αττική

Σεισμική δόνηση 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:43 το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή της Πάρνηθας.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ο σεισμός είχε επίκεντρο 3 χλμ. Νοτιοανατολικά της Πάρνηθας.
Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα, γι’ αυτό και η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητής σε πολλές περιοχές, ιδίως στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, η ασθενής σεισμική δόνηση, προέρχεται από το ρήγμα της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον φονικό σεισμό των 5,9 ρίχτερ, το 1999.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμική δόνηση 2,8 ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα -Εγινε αισθητή σε όλη την Αττική "

Λεβέντης από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Δεν είναι έξοδος από τα μνημόνια, είναι είσοδος στην κόλαση»

«Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, απαντώντας στην ερώτηση αν βλέπει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Και ο Σαμαράς έλεγε "βγαίνουμε από τα μνημόνια". Κάθε πρωθυπουργός βιάζεται να πετύχει», είπε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναρωτήθηκε: «Πώς θα βγούμε από τα μνημόνια; Μπορείτε κ. Τσίπρα να μου πείτε μια επένδυση που έγινε;».

«Αν ήξερε ο ελληνικός τι υπογραφές έχουν μπει, είναι για φυλακή οι κυβερνώντες. Δεν είναι έξοδος από τα μνημόνια, είναι είσοδος στην κόλαση. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν μιλάει γιατί και το κόμμα του έχει βάλει υπογραφές μειοδοσίας».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Δεν είναι έξοδος από τα μνημόνια, είναι είσοδος στην κόλαση»"

Στ. Θεοδωράκης: Φοβάμαι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Tον φόβο του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία θα πληρώσει υψηλό κόστος αν προκαλέσει επεισόδιο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζει ότι έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό καταθέσει πρόταση νόμου για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που θα συγκαλείται αμέσως όποτε προκύπτει ανάγκη. «Θα συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και οι πρώην πρωθυπουργοί, όποτε υπάρχει λόγος. Θα είναι μια πράξη πατριωτικής ευθύνης. Η ΝΔ συμφωνεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί, αλλά δεν προχωράει».
Σε ότι αφορά στο «Μακεδονικό» επισημαίνει ότι θέλουμε μια σύνθετη ονομασία, αλλά διευκρινίζει ότι ακόμα δεν είναι γνωστή η κυβερνητική πρόταση και το Ποτάμι δεν μπορεί να τοποθετηθεί προκαταβολικά για κάτι που δεν έχει δει. «Άλλωστε δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα «προφορικά» της κυβέρνησης» λέει.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά και για την πρόσφατη ψήφιση του νόμου από τη Βουλή για την αποποινικοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης, τον οποίο υποστήριξε και το Ποτάμι και η ΔΗΣΥ, ενώ τάσσεται και υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης για τους ενήλικες, με δικαίωμα μάλιστα προσωπικής καλλιέργειας, τονίζοντας ότι στις χώρες που έχει αποποινικοποιηθεί η χρήση, οι μόνοι που κλαίνε είναι τα κυκλώματα προώθησης ναρκωτικών που θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο. Παράλληλα αναφέρεται στα θετικά από την αποποινικοποίηση της χρήσης.
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Novartis, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση έκανε μεγάλο λάθος, καθώς προσπάθησε να επηρεάσει και να επισπεύσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ επιχείρησε να βάλει σε μια κόλλα χαρτί όλους της τους αντιπάλους λέγοντας «αυτοί έκλεψαν».
Μιλώντας για το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τη Φώφη Γεννηματά με στόχο ένα μεγάλο Κίνημα Αλλαγής που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Παραδέχεται, επίσης, πως υπάρχουν διαφωνίες, καθώς σε κάποια θέματα υπάρχει διαφορετική οπτική αλλά, όπως λέει, αυτό είναι πλούτος. Σε ό,τι αφορά στην εκλογή συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στην πρότασή του για επιλογή συνέδρων από τρεις «δεξαμενές», ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι πραγματικές δυνάμεις του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς.
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ασκεί σκληρή κριτική για την προσχώρηση της Κατερίνας Μάρκου στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως είναι ακραίο δείγμα αμοραλισμού το να «πουλάς» τους ψηφοφόρους σου και να πηγαίνεις σε ένα άλλο μεγαλύτερο κόμμα κατά τη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Θεοδωράκης: Φοβάμαι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο"

Γιούνκερ: Η ΕΕ θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (...) πρέπει να δράσουμε», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε και σήμερα να απειλεί ότι θα εφαρμόσει «ανταποδοτικούς δασμούς» στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους και τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

«Όταν μια χώρα φορολογεί τα προϊόντα μας ας πούμε κατά 50% και εμείς επιβάλουμε ΜΗΔΕΝ δασμούς στο ίδιο προϊόν που μπαίνει στη χώρα μας, αυτό δεν είναι ισότιμο, ούτε έξυπνο» έγραψε σε ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. «Θα επιβάλουμε σύντομα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ για να μπορέσουμε να επιβάλουμε το ίδιο πράγμα που μας επιβάλλουν. Με εμπορικό έλλειμμα 800 δισεκ. δολαρίων, δεν έχουμε επιλογή», υποστήριξε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πάντως εκτίμησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «δεν είναι καλοί για κανέναν». Όπως είπε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, «κανείς δεν βγαίνει ποτέ κερδισμένος, πρόκειται πραγματικά για άχρηστους, αδικαιολόγητους πολέμους από τους οποίους όλοι χάνουν».

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της στα σχέδια των ΗΠΑ. «Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι στοχεύουν να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και δεν αφορούν με κανέναν τρόπο την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, συνέχισε, εξηγώντας ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεργάζονταν «στενά, εδώ και δεκαετίες» σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

«Ο προστατευτισμός (...) δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα» που πλήττεται από την υπερπροσφορά, συνέχισε. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαθέτουν αντίμετρα που είναι έτοιμα να εφαρμοστούν εναντίον των ΗΠΑ για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, τόνισε.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Η ΕΕ θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές"

Επίθεση Λοβέρδου στην κυβέρνηση για την αποστράτευση του Ταξιάρχου Παπαδάκη

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αποστράτευση του Ταξιάρχου Παπαδάκη

Στην υπόθεση των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας ο Ταξίαρχος Μισαήλ Παπαδάκης, ένας έντιμος και άξιος αξιωματικός με πολλά προσόντα, έπραξε το αυτονόητο: ενήργησε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του ελληνικού λαού.

Και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διέπραξε το δικό της αυτονόητο: τον αποστράτευσε. Η ακέραια υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελληνικής Πολιτείας δεν ήταν προσόν για την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Προσόν θα ήταν, ως φαίνεται, η σιωπή μπροστά στη δράση των συγκεκριμένων μεσαζόντων.

Αυτή δυστυχώς είναι η Κυβέρνηση. Τελειώνουν όμως οι ημέρες της. Στην κάλπη θα πάρουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την απάντηση που τους αξίζει.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Λοβέρδου στην κυβέρνηση για την αποστράτευση του Ταξιάρχου Παπαδάκη"

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία και ΠΓΔΜ

Μήνυμα σε Τουρκία και ΠΓΔΜ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακηρυξη του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού.
Ο. κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, στηρίζουμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», προσθέτοντας πως ο πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών».
Αναφορικά με την ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κάτι τέτοιο όμως πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, «προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού. Είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα είτε σε ό,τι αφορά την γλώσσα. Όταν, λοιπόν, συμφωνήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και, βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού τούτο θα ήταν αντίθετο με βασικές αρχές, τις οποίες έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία και ΠΓΔΜ"

Ακόμα μία νύχτα με μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Αλλεπάλληλες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν νεαρά άτομα, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, από αργά το βράδυ έως τη 1:30 τα ξημερώματα.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν αρχικά εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα και στη συνέχεια κατά αστυνομικών δυνάμεων που ήταν στην Χαριλάου Τρικούπη.
Από τις επιθέσεις δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ η αστυνομία δεν προχώρησε σε προσαγωγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμα μία νύχτα με μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Εξάρχεια "

Τραμπ απειλεί Ε.Ε. με δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, εάν η Ε.Ε. αυξήσει τους δασμούς σε βάρος αμερικανικών εταιρειών.
«Εάν η Ε.Ε. θέλει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη τεράστιους δασμούς και εμπορικούς φραγμούς στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, εμείς απλά θα εφαρμόσουμε δασμό στα αυτοκίνητά τους, τα οποία ελεύθερα εισρέουν στις ΗΠΑ», έγραψε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους στο Twitter.
«Θα καταστήσουν αδύνατη την πώληση των αυτοκινήτων μας και άλλων αγαθών εκεί. Μεγάλη εμπορική ανισορροπία!», είπε.
Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για το εμπορικό έλλειμμα, αποδίδοντάς το στις «"πολύ χαζές" εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές μας».
Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για τον προεδρικό θώκο, ο κ. Τραμπ επισήμανε ότι οι εμπορικές συμφωνίες καταλήγουν να δίνουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τον πλούτο «σε άλλες χώρες που μας εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια». «Γελάνε με το πόσο χαζοί υπήρξαν οι ηγέτες μας. Φτάνει!» συμπλήρωσε.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή τελωνειακών δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της Ε.Ε. με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μιλά για αντίμετρα.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ απειλεί Ε.Ε. με δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ"

Πάνω από έξι ενδιαφερόμενοι για έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη

Περισσότερες από έξι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την Κρήτη, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των εν λόγω περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει αύριο Δευτέρα στις 5 το απόγευμα και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μέχρι το Μάιο είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις να είναι έτοιμες για έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και κύρωση από τη Βουλή.

Οι διαγωνισμοί για τις δύο περιοχές προκηρύχθηκαν στις 11 Αυγούστου 2017 με πρωτοβουλία της αγοράς, δηλαδή με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μεν την περιοχή δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΕΧΧΟΝ και την TOTAL, και για το Ιόνιο από την Energean, εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο.

Η διαδικασία προβλέπει, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Δεκεμβρίου.

Οι περιοχές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων αλλά και τα πιθανά ευρήματα είναι αντίστοιχα σε υψηλό επίπεδο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ θεωρεί ότι ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλωθεί και σε επόμενο στάδιο. Δηλαδή μια εταιρία να διεκδικήσει στο μέλλον συνεργασία με την ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες ή να εκδηλώσει ενδιαφέρον για γειτονική περιοχή.

Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί. Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και σε τρεις χερσαίες περιοχές ('Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος).

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (Δυτικά της Κέρκυρας), θα αποτελέσει πρότυπο για τις συμβάσεις που θα ακολουθήσουν ενώ υπογράμμισε πως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ανέφερε ακόμη ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός.

Η θαλάσσια περιοχή 2 ανατίθεται στην Κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ, η 'Αρτα - Πρέβεζα και η ΒΔ Πελοπόννησος στα ΕΛΠΕ και η Αιτωλοακαρνανία στην Energean.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από έξι ενδιαφερόμενοι για έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη"

Χρυσόγονος για Γιαγτζόγλου: Νέο πλήγμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

«Νέο πλήγμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα η μεταγωγή κρατουμένου στις φυλακές Κορυδαλλού ύστερα από εκβιαστική απαίτηση του παρακράτους των "αντιεξουσιαστών"». Αυτό επισημαίνειι σε ανάρτησή του στο twitter, o ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, σχολιάζοντας την απόφαση για μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Και μη χειρότερα» προσθέτει ο Κώστας Χρυσόγονος.



kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσόγονος για Γιαγτζόγλου: Νέο πλήγμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα"

Κοστέλο: Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καλό παρελθόν στο να υλοποιούν αυτά για τα οποία δεσμεύονται οπότε αναμένεται να προχωρήσουν στην έγκριση μέτρων τα οποία θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο». Αυτά υποστήριξε πριν από λίγο από το βήμα του 3ου οικονομικού forum των Δελφών ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όταν μιλάμε για βιωσιμότητα του χρέους, δεν πρέπει να περιορίζουμε τη συζήτηση μόνο στα μέτρα διευθέτησης αλλά και για τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.
«Καλούμαστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πακέτο η οποία θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα ώστε να εμμείνει σε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές. Δεν θέλουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί» τόνισε ο κ. Κοστέλο.
Έτσι, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει και μετά τη λήξη του προγράμματος στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στα μέτρα αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.
Ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε και στην λεγόμενη γαλλική πρόταση: «Σε συνεργασία με τον ESM εκπονούμε πρόταση για τον μηχανισμό σύνδεσης των μέτρων διευθέτησης του χρέους με την ανάπτυξη. Είναι δίκαιο απέναντι στους ευρωπαίους φορολογούμενους να υπάρχει ικανοποιητική αλλά όχι υπερβολική διευκόλυνση χρέους» ανέφερε ο κ. Κοστέλο ενώ επιβεβαίωσε από το βήμα του Forum ότι επήλθε συμφωνία για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στο EWG της Παρασκευής κάτι που σημαίνει ότι στα μέσα Μαρτίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ μετά την παροχή των σχετικών εγκρίσεων από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοστέλο: Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους"

Θολό τοπίο με τα επιδόματα των βουλευτών επαρχίας

Χαρακτηριστικά άρνησης πληροφόρησης και κατ’ επέκταση δημιουργίας περιβάλλοντος αδιαφάνειας επί ζητήματος το οποίο αφορά διαχείριση δημοσίου χρήματος, προσλαμβάνει η «απροθυμία» της πολιτικής διεύθυνσης της Βουλής να παράσχει συγκεκριμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, αναφορικά με τον αριθμό των βουλευτών επαρχίας που κάνουν χρήση κονδυλίων επιδότησης διαμονής σε ξενοδοχείο ή ενοικίασης οικίας.

Η «Κ» απευθύνθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου επί ημέρες, αλλά το συγκεκριμένο στοιχείο δεν δόθηκε, επιβεβαιώνοντας τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά και τελικώς εκθέτοντας, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται στο περιστύλιο, το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το πολιτικό σύστημα κινείται σε τροχιά απαξίωσης.

Ετησίως, το σχετικό κονδύλι που εγγράφεται στον προϋπολογισμό της Βουλής (Κ.Α. 819) ανέρχεται την τελευταία δεκαετία σε ύψος από 2.362.000 ευρώ, το χαμηλότερο κατά το έτος 2015 έως 3.600.000 ευρώ, το υψηλότερο κατά το έτος 2011. Για τις δύο τελευταίες χρονιές είναι αντιστοίχως 2.494.000 ευρώ. Από τους ετήσιους απολογισμούς προκύπτει ότι το σύνολο των χρημάτων χορηγείται, αφού ως αδιάθετα ποσά εμφανίζονται μόνο λίγες δεκάδες ευρώ. Οπως είναι από τη διαχρονική ανεπίσημη πληροφόρηση γνωστό, χρήση του επιδόματος είτε για διαμονή σε ξενοδοχείο είτε έναντι ενοικίου οικίας, έχουν βάσει του Κανονισμού οι βουλευτές επαρχίας που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Φήμες το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι το επίδομα λαμβάνουν και βουλευτές επαρχίας για τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο στην εκλογική τους περιφέρεια! Η «Κ» από έρευνα επίσημων εγγράφων αποκαλύπτει ότι πράγματι συμβαίνει αυτό, υπό την τυπική προϋπόθεση να μην έχουν «δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο που έχουν επιλέξει στην εκλογική τους περιφέρεια».

Οπως ούτε για τον συνολικό αριθμό εκείνων που κάνουν χρήση, έτσι και για το πόσοι εξ επαρχίας λαμβάνουν το επίδομα για διαμονή σε ξενοδοχείο στην εκλογική τους περιφέρεια δεν παρέχονται επισήμως πληροφορίες από τη Βουλή. Παραμένει, απλώς, διάχυτη η ανεπίσημη πληροφορία ότι δεν κάνουν χρήση άπαντες οι δικαιούχοι. Στην παρούσα σύνθεση της Βουλής, σχεδόν τα δύο τρίτα των μελών της εκλέγονται σε περιφέρειες εκτός Αθηνών και Πειραιώς.

Αλλες πληροφορίες φέρουν το ποσό για έκαστο δικαιούχο να ανέρχεται μηνιαίως σε έως 1.000 ευρώ για ενοίκιο και έως 1.200 ευρώ για ξενοδοχείο. Ωστόσο, από τα σχετικά έγγραφα προκύπτει ότι δίδονται σε βουλευτές ανά μήνα έως και 1.356 ευρώ ή και 1.389 ευρώ, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που το μηνιαίο επίδομα εμφανίζεται να φθάνει στο ανώτατο «φερόμενο ως τυπικό» όριο των 1.200 ευρώ.

Οι «δικαιούχοι»

Το όλο ζήτημα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς πέραν όλων των άλλων, δεν έχει επισήμως δοθεί κάποια επίσημη πληροφόρηση αναφορικά με το εάν υπάρχει και πώς ακριβώς λειτουργεί ο «υπηρεσιακός μηχανισμός» πραγματικού ελέγχου των εγγράφων που καλούνται να προσκομίσουν οι «δικαιούχοι» προκειμένου να διαπιστωθεί το αν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα (διασταυρώνονται επί παραδείγματι οι αιτήσεις, με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των αιτούντων;). Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης φέρεται να δήλωσε ότι βουλευτές λαμβάνουν το επίδομα χωρίς παραστατικά. Το τελευταίο κατεγράφη σε μερίδα του Τύπου, προκαλώντας την ακόλουθη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την πληρωμή των εξόδων διαμονής των βουλευτών της επαρχίας στην Αθήνα, οι οποίοι δεν διαθέτουν σε αυτήν ιδιόκτητη κατοικία, διευκρινίζεται ότι η καταβολή γίνεται μόνον κατόπιν προσκόμισης είτε των νομίμων παραστατικών διαμονής τους σε ξενοδοχείο είτε του μισθωτηρίου συμβολαίου ενοικιαζόμενης κατοικίας τους». Αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια στην ανακοίνωση είναι ότι δεν γίνεται αναφορά στο θέμα του ελέγχου κατοχής ή μη οικίας στην περιοχή.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Θολό τοπίο με τα επιδόματα των βουλευτών επαρχίας"

Ατχσιόγλου: Δικαιοσύνη και ισότητα, οι βασικές αρχές του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος

Η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, επισήμανε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό είπε ότι ήταν η πιο χρήσιμη και ζωτικής σημασίας μεταρρύθμιση από το 1932, όταν δημιουργήθηκε το ΙΚΑ.

Τόνισε πως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των νέων εργαζομένων και την υπογεννητικότητα αποτελούν τις βασικές προκλήσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2016, αποσκοπεί στη διαχείριση των επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τη δημοσιονομική ανισορροπία και την ανισότητα στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Θεσμοθετήθηκαν ακόμη, ίδιοι κανόνες για όλους, όπως και η βασική σύνταξη, δηλαδή η εθνική σύνταξη που χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Χαρακτήρισε «μεγάλο πλεονέκτημα» τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και σημείωσε ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας υπήρξε πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση.

Η υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρης αναλογιστική μελέτη, ως το 2060, βάσει της οποίας η συνταξιοδοτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020, είναι 14,5% όταν ο μέσος όρος είναι 13% και το 2040 πέφτει στο 12,9%. Το σύστημα έχει στηθεί σε μία βάση που το καθιστά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τα ειδοποιητήρια, το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερα, σε σχέση με το παλαιό σύστημα, έχοντας ελαφρυνθεί δημοσιονομικά περί τα 600 εκατ. ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ατχσιόγλου: Δικαιοσύνη και ισότητα, οι βασικές αρχές του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος "

Γ. Καμίνης: Η κυβέρνηση υποχώρησε σε ανθρώπους που απειλούν να κάψουν την Αθήνα

Η υποχώρηση της κυβέρνησης σε αιτήματα ανθρώπων που απειλούν να κάψουν την πόλη συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναφερόμενος στην απόφαση να μεταχθεί ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου - όπως διεκδικούσε - στις φυλακές Κορυδαλλού.
«Η κυβέρνηση υποχωρώντας μπροστά στα αιτήματα ανθρώπων που απειλούν να κάψουν την Αθήνα, στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα: εξασφαλίζει μια πρόσκαιρη ηρεμία, αλλά καταφέρνει ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στη νομιμότητα που θα πληρώσουμε όλοι μαζί αργότερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η στάση όλων απέναντι στα φαινόμενα ανομίας πρέπει να είναι αταλάντευτη. Όταν παρέλαβα κτήρια που τελούσαν υπό κατάληψη, όπως η Δημοτική Αγορά Κυψέλης και η Βίλα Αμαλίας και τα επέστρεψα στους πολίτες της Αθήνας με είπαν δεξιό. Όταν απαγόρεψα τα συσσίτια μίσους της Χρυσής Αυγής με είπαν αριστερό, αλλά και τα δύο υπάκουαν στην αμετακίνητη θέση μου για τη νομιμότητα».
Σε ερώτηση αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ή θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής απάντησε ότι είναι νωρίς ακόμη για όλα αυτά.
naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Καμίνης: Η κυβέρνηση υποχώρησε σε ανθρώπους που απειλούν να κάψουν την Αθήνα"

Αποστράτευσαν τον ταξίαρχο που αποκάλυψε την πώληση στη Σαουδική Αραβία

Την αποστράτευση του ταξιάρχου Μισαήλ Παπαδάκη, ο οποίος είχε βοηθήσει να έλθουν στο φως οι προσπάθειες πώλησης πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία από τον Πάνο Καμμένο, αποφάσισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Στις ετήσιες τακτικές κρίσεις του το ΓΕΣ ανακοίνωσε πως ο κ. Παπαδάκης ολοκλήρωσε τη θητεία του και τον προήγαγε τιμητικά στον βαθμό του υποστρατήγου.

Από τους 28 ταξιάρχους σωμάτων που κρίθηκαν αποστρατεύτηκαν δύο. Πέραν του κ. Παπαδάκη αποχωρεί η Ιωάννα Ιωαννίδου, που όπως αναφέρει το ΓΕΣ «διανύει τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης της και συμπληρώνει 35ετία».

Δεν υπάρχει αντίστοιχη διευκρίνιση για τον κ. Παπαδάκη, ο οποίος υπηρετούσε ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων.

Αιχμές για την αποστράτευση του κ. Παπαδάκη άφησε ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, συνδέοντας ανοιχτά την απόφαση του ΓΕΣ με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

«Οι πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, γεννούν πολλά ερωτήματα καθώς σχετίζονται και με την υπόθεση της απόπειρας πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία για την οποία ελέγχεται ο κ. Καμμένος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κικίλιας.

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει τις Ένοπλες Δυνάμεις «αποπέμποντας αξιωματικούς που προτάσσουν το συμφέρον της χώρας μας, και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστράτευσαν τον ταξίαρχο που αποκάλυψε την πώληση στη Σαουδική Αραβία "

ΟΠΕΚΑ: Δεν κόβονται τα αναπηρικά επιδόματα

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα προνοιακό επίδομα αναπηρίας έδωσε ο διοικητής του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), Στυλιανός Πλιάκης, κατά τη διάρκεια πολύωρης συζήτησης με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, η οποία πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό.
Παράλληλα, ο κ. Πλιάκης τόνισε ότι σκοπός της πιλοτικής διαδικασίας είναι τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν πλέον από μία, ενιαία αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία, που θα είναι γνωστή σε όλους, με απόλυτη διαφάνεια, με ηλεκτρονικές αιτήσεις και αδιάβλητες διαδικασίες.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή τής αίτησης, μέσω ειδικής πλατφόρμας, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας από τον θεράποντα γιατρό του αναπήρου, συμπλήρωση εισηγητικού, παραπομπή του στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή υγειονομική επιτροπή, καθώς και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από γιατρό, με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα, για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Ο κ. Πλιάκης επανέλαβε πως το ερωτηματολόγιο δεν επηρεάζει την κρίση και την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής ως προς τη χορήγηση του επιδόματος.
«Ο ΟΠΕΚΑ -τόσο οι εργαζόμενοί του όσο και η διοίκηση- γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του χώρου και με ευαισθησία και ανθρωπιά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα άτομα με αναπηρία. Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται και η διαδικασία απονομής τους δεν αλλάζει, πλην της πλήρους ψηφιοποίησής της, πράγμα που θα διευκολύνει τα μέγιστα, πρωτίστως τους ίδιους τους αναπήρους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλιάκης.
Επίσης, προς αποφυγή παρερμηνειών, ο ΟΠΕΚΑ σημειώνει τα εξής:
  • Η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του πιλοτικού προγράμματος για τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, το οποίο έχει μπει σε τροχιά, όπως προβλέπει ο νόμος.
  • Τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα δεν είχαν ούτε προβλέπεται να αποκτήσουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, οι αιτιάσεις περί περικοπής των κρατικών δαπανών για την πρόνοια μόνο ως παραπληροφόρηση μπορούν να εκληφθούν, τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα έχουν σημαντικά αυξηθεί από 780 εκατ. ευρώ το 2015, ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ το 2017 και θα υπερβούν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2019.
Υπενθυμίζεται, πως ο Οργανισμός συστάθηκε πριν από οκτώ ημέρες, στις 22 Φεβρουαρίου με τον ν. 4520/2018, ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα του κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης, με αποστολή να στηρίξει την οικογένεια, τα άτομα με αναπηρία, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΠΕΚΑ: Δεν κόβονται τα αναπηρικά επιδόματα"

Η δημοσιονομική προσαρμογή στην υγεία δεν ωφέλησε και τον πολίτη

Ανάλυση της «Ν»: Περίπου στο 50% ανέρχεται πλέον η ιδιωτική συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη από 20%-25% πριν από το 1ο μνημόνιο

Ένας χορός δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει τον γύρο της χώρας τους τελευταίους μήνες, αναφορικά με τα κόστη για την υγεία των Ελλήνων με αφορμή την υπόθεση της Novartis. Η κυβέρνηση αναφέρεται σε διασπάθιση 23 δισ. ευρώ κυρίως από τον χώρο του φαρμάκου, με την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας να αντιδρά έντονα, αφού μια τέτοια εκτίμηση, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί.
Η «Ν» σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει την οικονομική διάσταση της υγείας, συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του Συστήματος Λογαριασμού Υγείας, του ΙΟΒΕ, του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥκαι του ΣΦΕΕ, διαπιστώνει ότι μπορεί όντως να υπήρξε χορός δισ. ευρώ στην υγεία, η δημοσιονομική προσαρμογή ωστόσο τον περιόρισε, αλλά επιβάρυνε σε μεγαλύτερο βαθμό τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών.
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2000 μέχρι και το 2016 δαπανήθηκαν συνολικά από το κράτος, αλλά και την «τσέπη» μας περίπου 285 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτά, τα 106 δισ. ευρώ ήταν τα χρήματα που μέσα στη 17ετία πληρώσαμε εμείς, ως ιδιώτες. Επίσης, ενώ σε γενικές γραμμές το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής στην υγεία συνολικά να ήταν μεταξύ 32% και 42%, για τον κλάδο του φαρμάκου η συμμετοχή από 20%-25% πριν από το μνημόνιο έχει πλέον διαμορφωθεί στο 50%, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής της φαρμακοβιομηχανίας.  
Σύμφωνα λοιπόν τα στοιχεία που μας παρέθεσε το ΙΟΒΕ, η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στα περίπου 2/3 της συνολικής δαπάνης την περίοδο 2000-2016. Επίσης διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών καλύπτονταν πάντα από το Δημόσιο, σε ποσοστό που ανά έτος κυμαινόταν από 58% έως 68%. Μάλιστα, την κρίσιμη τετραετία 2007-2010 η δαπάνη για την υγεία έφτασε στα 88 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο το 1/3 της δαπάνης στα 17 χρόνια. Αντίστοιχα και η δημόσια δαπάνη προσέγγισε τα 57 δισ. ευρώ, επίσης περίπου το 1/3 της συνολικής δημόσιας δαπάνης στη 17ετία.    
Μάλιστα την κρίσιμη τετραετία 2007-2010 η δαπάνη για την υγεία έφτασε στα 88 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο το 1/3 της δαπάνης στα 17 χρόνια. Αντίστοιχα και η δημόσια δαπάνη προσέγγισε τα 57 δισ. ευρώ, ήταν επίσης περίπου το 1/3 της συνολικής δημόσιας δαπάνης στη 17ετία. Είναι δε και η περίοδος που η δημόσια δαπάνη φτάνει σε μέσο όρο το ρεκόρ στη συμμετοχή στη συνολική δαπάνη, δηλαδή στο 68%. 
Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που και το ελληνικό ΑΕΠ, έχοντας πετύχει ρεκόρ απόδοσης μέχρι το 2008-2009, δικαιολογεί σε έναν βαθμό και αντίστοιχες υγειονομικές δαπάνες. Συνολικά και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ την περίοδο 2000-2016 φτάνει στα 3,23 τρισ. ευρώ. Με βάση λοιπόν το συνολικό αυτό ποσό, αν μας επιτραπεί να «αθροίσουμε» τα συγκεκριμένα έτη της ελληνικής οικονομίας, οι συνολικές δαπάνες υγείας αντιστοιχούν στο 8,7%, κοντά δηλαδή στον μέσο όρο της δαπάνης των κρατών του ΟΟΣΑ. Κι αυτό διότι υπήρξαν μεν χρονιές που η δαπάνη έφτασε κοντά στο 10%, αλλά αυτές ήταν ελάχιστες. 
Αντίστοιχα δε, η δημόσια δαπάνη της 17ετίας αντιστοιχεί στο 5,5% του ΑΕΠ για το σύνολο των ετών. Και πάλι το ποσοστό αυτό δεν είναι -θα έλεγε κανείς- ακραίο. Συνολικά θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες δεν ήταν χαμηλές σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά όχι και τόσο υψηλές ώστε να δικαιολογούν τις εκτιμήσεις ότι επιβάρυναν δραματικά το ελληνικό χρέος και μάλιστα περισσότερο από άλλους τομείς. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με βάση τα προσωρινά στοιχεία και τις εκτιμήσεις, το 2016 η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 14,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 8,5 δισ. ευρώ αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση. Την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής παρατηρείται σημαντική μείωση της συνολικής χρηματοδότησης κατά 32,4%, με μεγαλύτερη όμως υποχώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης κατά 42,5%.
Το ιδιαίτερα σημαντικό που εντοπίζεται όμως είναι το εξής: η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 1.357 ευρώ το 2016, έναντι 2.027 ευρώ το 2009, και πλέον υπολείπεται κατά 909 ευρώ από τον μέσο όρο των νοτίων χωρών. Η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 43,2% μεταξύ 2009 και 2016, όπου και διαμορφώθηκε στα 789 ευρώ, έναντι αύξησης κατά 19,9% στην Ε.Ε. 23 και ηπιότερης κάμψης στις Νότιες Χώρες κατά 2,4% την ίδια περίοδο.
Φαρμακευτική δαπάνη
Ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την τσέπη μας είναι οι διαπιστώσεις του ΙΟΒΕ σχετικά με τις άμεσες πληρωμές των Ελλήνων πολιτών για την αγορά φαρμάκων. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, το 2017 πληρώσαμε από την τσέπη μας 866 εκατ. ευρώ για να καλύψουμε τη συμμετοχή μας στα φάρμακα, από 760 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ το 2012 ήταν 600 εκατ. ευρώ. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2017» υπό την επιστημονική επιμέλεια του ΙΟΒΕ και την αρωγή της Επιτροπής Τεκμηρίωσης του ΣΦΕΕ, η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένης της εκτιμώμενης συμμετοχής των ασθενών) διαμορφώθηκε στα περίπου 3,7 δισ. ευρώ το 2017, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα του 2012, αναδεικνύοντας την πραγματική ανάγκη των Ελλήνων ασθενών για φαρμακευτική κάλυψη. Ωστόσο, η σημαντική μείωση στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά 32% την περίοδο 2012-2017 είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση στον ιδιωτικό τομέα, όπου παρατηρείται 50% αύξηση στην εκτιμώμενη συμμετοχή των ασθενών και σημαντική αύξηση 220% στη συμμετοχή της βιομηχανίας την ίδια περίοδο.
Για το 2017, η συμμετοχή των ασθενών και της βιομηχανίας έφτασε στο 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία επεξεργάστηκε στοιχεία της αγοράς αλλά και του ΕΟΠΥΥ, από τα συνολικά 3.686 εκατ. ευρώ της δαπάνης, τα 1.945 εκατ. ευρώ αποτελούν την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, τα 875 εκατ. ευρώ είναι το clawback και rebate ήτοι η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας και στα 866 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συμμετοχή των ασθενών.
Τα στοιχεία της συνολικής ιδιωτικής συμμετοχής, δηλαδή ασθενών και βιομηχανίας, είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2016, όταν η κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ ήταν επίσης 1.945 εκατ. ευρώ, ενώ η βιομηχανία είχε συνεισφέρει με 751 εκατ. ευρώ και οι ασθενείς με 760 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το 2012, που η συνολική δαπάνη ήταν στα 3.752 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε τα 2.880 εκατ. ευρώ, η βιομηχανία μόλις τα 272 εκατ. ευρώ και οι ασθενείς τα 600 εκατ. ευρώ.
Από το 2012 μέχρι σήμερα εισήλθαν στην αγορά δεκάδες νέα και ακριβά σκευάσματα, τα οποία δεν μπορεί τελικά να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ με τον ψαλιδισμένο του προϋπολογισμό και όλο το βάρος μεταφέρθηκε σε ασθενείς και φαρμακευτικές.
Κατά κεφαλήν δαπάνη
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα συγκριτικά στοιχεία της μελέτης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα στην Ελλάδα ακολουθεί πτωτική πορεία, από 430 ευρώ ανά κάτοικο το 2009 στα 181 ευρώ το 2015. Η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 22 χωρών από 289 ευρώ το 2009 διαμορφώθηκε στα 292 ευρώ το 2015, δηλαδή πάνω από 100 υψηλότερα έναντι της Ελλάδας, ενώ στις Νότιες Χώρες (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) διαμορφώθηκε στα 242 ευρώ.
Η δημόσια δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 έναντι 2% το 2009, έχοντας πλέον προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ε.Ε. 22 και των Νοτίων Χωρών.
Νοσοκομειακή δαπάνη
Η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθορίστηκε στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018, μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2015 (764 εκατ. ευρώ), πριν από την επιβολή κλειστού προϋπολογισμού. Η μείωση της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης είχε ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση στη βιομηχανία (σε νοσοκομειακό επίπεδο η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική), με τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), όπου για το 2016 έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ και για το 2017 εκτιμάται στα 320 εκατ. ευρώ (35% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης).
Πωλήσεις φαρμάκων 
Σχετικά με τις δαπάνες για φάρμακα, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΟΦ, φαίνεται ότι από το 2000 μέχρι και το 2016 καταγράφεται συνολικός τζίρος σε φάρμακα και σχετικά σκευάσματα σήμανσης ΕΟΦ στα περίπου 97 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 20 δισ. ευρώ αφορούν φάρμακα νοσοκομειακά ή σκευάσματα που διακινούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και τα υπόλοιπα, σκευάσματα που διακινούνται μέσω φαρμακείων και φαρμακαποθηκών. 
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ προσδιορίζει ότι σκευάσματα αξίας 4,2 δισ. ευρώ αφορούν παράλληλες εξαγωγές τα έτη 2008-2016, δηλαδή περίπου το 10% των πωλήσεων σε αξία από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες τα έτη αυτά. 
Υπολογίζεται λοιπόν ότι στην περίοδο της 16ετίας η αξία των νόμιμων παράλληλων εξαγωγών προσέγγισε τουλάχιστον τα 5-6 δισ. ευρώ κι έτσι η εσωτερική αγορά φαρμάκου μπορεί να υπολογιστεί στα περίπου 92 δισ. ευρώ. Κι εδώ πάλι πρέπει να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό οι Έλληνες πολίτες έκαναν χρήση των φαρμάκων αυτών, διότι κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως φάρμακα εκατομμυρίων είτε εξήχθησαν παράνομα είτε «σάπισαν» σε αποθήκες νοσοκομείων.
Στο μεταξύ, βλέπουμε ότι το σύνολο των καταβολών του Δημοσίου για εξωνοσοκομειακά φάρμακα ήταν της τάξης των 43,8 δισ. ευρώ για το διάστημα των 13 ετών. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί την κάλυψη των φαρμάκων που διακινούνταν από τα φαρμακεία αλλά και το σύνολο των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η δε ιδιωτική δαπάνη για το διάστημα αυτό ήταν 17,6 δισ. ευρώ κι έτσι το σύνολο των δαπανών για φάρμακα ήταν 61,4 δισ. ευρώ. 
Υπάρχει επίσης και ένα μέρος των νοσοκομειακών φαρμάκων τα οποία περιέχονται στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ή χορηγούνταν από τις ιδιωτικές κλινικές και τα οποία δεν προσδιορίζονται από τον ΕΟΦ ώστε να προσδιοριστεί και η αντίστοιχη δημόσια δαπάνη γι’ αυτά. Ας υποθέσουμε όμως ότι η κάλυψη στα φάρμακα από το ελληνικό Δημόσιο είναι της τάξης των 60 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των ασθενών, τα ΜΗΣΥΦΑ και την αρνητική λίστα, ενώ πάνω από 3,5 δισ. ευρώ έχει εισφέρει η φαρμακοβιομηχανία λόγω clawback και rebate αλλά και λόγω της εξόφλησής της με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία είτε κουρεύτηκαν είτε ρευστοποιήθηκαν με απώλειες. 
Συνδυάζοντας τώρα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΟΦ, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι το φάρμακο αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα περί το 1/3 των συνολικών δαπανών για την υγεία, όπως επίσης και το 1/3 της δημόσια δαπάνης.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η δημοσιονομική προσαρμογή στην υγεία δεν ωφέλησε και τον πολίτη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news