facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Η Αρμενία ακύρωσε τη συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία

Καταιγιστικές εξελίξεις δείχνει να προμηνύει η απόφαση της Αρμενίας να ακυρώσει τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την Τουρκία το 2009, σε μια προσπάθεια κανονικοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Reuters, την ακύρωση της συμφωνίας ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Αρμενίας.

Η συμφωνία ειρήνης χρειαζόταν να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις Αρμενίας και Τουρκίας να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν κατηγορίες για προσπάθεια αλλαγής της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την Αρμενία, ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν υπέγραψε διατάγματα και «ενέκρινε τη διαδικασία ακύρωσης των πρωτοκόλλων που έχουν υπογραφεί στις 10 Οκτωβρίου 2009». Ο Σαρκισιάν ανέφερε ότι η Αρμενία έκανε τα πάντα «για να μην αφήσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία στους ώμους των μελλοντικών γενεών».

Ωστόσο, αναφέρει η ανακοίνωση η Άγκυρα δεν έκανε ούτε ένα μικρό βήμα για την επικύρωση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Ο πρόεδρος της Αρμενίας διευκρίνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον, «εάν υπάρχει η ίδια πρόθεση και από την τουρκική πλευρά».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση της Τουρκίας

Τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν τεταμένο, καθώς η τουρκική κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για σφαγή των Αζέρων από τους Αρμενίους στην πόλη Khojaly, στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Αζερμπαϊτζάν, στις αιματηρές εθνοτικές συγκρούσης που έγιναν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας έθεσε μάλιστα εδαφικό ζήτημα, λέγοντας ότι το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό αρμενική κατοχή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αρμενία ακύρωσε τη συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία"

Επιστολή ομογενών σε Τράμπ για τις τουρκικές προκλήσεις

Επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία καταγγέλλει την τουρκική επιθετικότητα και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, απέστειλε ο Πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), Νίκος Λαρυγγάκης.
Στην επιστολή του ο κ. Λαρυγγάκης σημειώνει ότι η στάση της Άγκυρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στα αμερικανικά συμφέροντα για την ασφάλεια στην περιοχή και ζητά από τον Πρόεδρο Τραμπ να καταδικάσει σθεναρά την επιθετικότητα και τις προκλήσεις της Τουρκίας, οι οποίες στρέφονται σε βάρος των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου και διεθνών εταιρειών, παραθέτοντας τα διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα το Φεβρουάριο.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην παρεμπόδιση με πολεμικά πλοία της πλωτής πλατφόρμας της ΕΝΙ να προσεγγίσει το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ επισημαίνει στον Πρόεδρο Τραμπ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, καθώς και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επανειλημμένα ότι υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει την ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της, πιο πρόσφατα από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη αστάθειας και μία αποτυχημένη σύμμαχος των ΗΠΑ. Ιστορικά, αυτό είναι που συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Λαρυγγάκης στην επιστολή του.
Ωστόσο, προσθέτει, «η Τουρκία το απέδειξε για άλλη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων αυτό το μήνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που απευθύνονται σε βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους Ελλάδα και Κύπρο, είναι εμφανείς, απερίσκεπτες και επικίνδυνες».
Ο Νίκ Λαρυγγάκης προτρέπει «την αμερικανική κυβέρνηση να  δράσει για να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και να καλέσει την Τουρκία, τον προβοκάτορα αυτών των εντάσεων, να σταματήσει και να εγκαταλείψει τις επιθετικές ενέργειές της που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα και δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών».
Για την περίπτωση της Ελλάδας κάνει εκτενή αναφορά στο επεισόδιο στα Ίμια, με τον εμβολισμό σκάφος του Λιμενικού από τουρκικό πολεμικό πλοίο  και τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
«Αυτά είναι πολύ σοβαρά περιστατικά τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ζωές και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η επιστολή.
Αναφορά γίνεται τέλος στην επιστολή και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων της Συρίας, συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά και την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης για αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
ΚΥΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή ομογενών σε Τράμπ για τις τουρκικές προκλήσεις"

Εκνευρισμός Τόσκα με τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. για τους βανδαλισμούς των τελευταίων ημερών

Με την ΕΛΑΣ τα έβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα απανωτά περιστατικά των τελευταίων ημερών και χωρίς να έχει γίνει καμία σύλληψη.
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο με 35 ζευγάρια ενστόλων
Από σήμερα, 35 ζευγάρια ένστολων αστυνομικών προστέθηκαν στις υπάρχουσες ομάδες αστυνόμευσης και θα περιπολούν συνεχώς σε δύο βάρδιες, σε συγκεκριμένους τομείς ευθυνης το καθένα, σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και πλατείες.
Με αφορμη την έναρξη εφορμογής του σχεδίου, ο κ. Τόσκας επισκέφθηκε σήμερα το αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και μίλησε στο ανφιθέατρο σε αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα ενισχυμένα μέτρα, δίνοντας τις κατευθύνσεις από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.
Εντονη δυσαρέσκεια για τα απανωτά περιστατικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του προς τα επιτελεία της ΕΛΑΣ για τα απανωτά γεγονότα που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, χωρίς να έχει υπάρξει καμία σύλληψη.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, ο κ. Τόσκας τόνισε: «Η αστυνομία έχει πολλές επιτυχίες, αλλά τελευταία έχουν συμβεί πολλά περιστατικά, για τα οποία δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος».
Συνεχίζοντας ο αν. υπουργός υπογράμμισε:
«Δεν νοείται να υπάρχει αδιαφορία. Τα λάθη συγχωρούνται, γιατί λάθη κάνει αυτός που εργάζεται. Αυτός που καβαλάει το άλογο, θα πέσει κιόλας. Αλλά επαναλαμβανόμενα λάθη και αδιαφορία, πρέπει να ελέγχονται».
Σημειώνεται οτι ο κ. Τόσκας μετά τις καταστροφές στα καταστηματα της Ερμού, κάλεσε χτες το γραφείο του την ηγεσία της ΕΛΑΣ, στην οποία εξεφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν έγινε καμία σύλληψη, αλλά και για την αντίδραση των αστυνομικών υπηρεσιών στα περιστατικά, όπως η ρήψη χειρομβοβίδας κοντά στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανής, η έφοδος στα γραφεία της Novartis, η επίθεση ακροδεξιών στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, παλαιότερα η παρέμβαση στην ισραηλινή πρεσβεία κ.λ.π.
Εκνευρισμός για τον αριθμό των επιπλέον αστυνομικών
Κατά τη σημερινή του ομιλία στη ΓΑΔΑ, ο αν. υπουργός έδωσε σαφείς εντολές να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους, ενώ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, όταν ζήτησε να του πουν πόσοι είναι οι επιπλέον αστυνομικοί που διατέθηκαν για την υλοποίηση του νέου σχεδίου και του είπαν ότι είναι μόνον 45.
Ακολούθως απευθύνθηκε προς τους αστυνομικούς, που θα συμμετάσχουν στην αστυνόμευση του κέντρου, σημειώνοντας ότι η εικόνα τους είναι η εικόνα της Αστυνομίας και της χώρας, γι αυτό πρέπει να είναι άψογη η συμπεριφορά τους προς τους επισκέπτες και τους πολίτες και τα καθήκοντά τους να είναι σαφή.
Εξήγησε ότι δεν μπορούν να είναι κάπου απλώς για να είναι, αλλά να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές, που αν δεν υπάρχουν, θα πρέπει να ελέγχονται οι προϊστάμενοι τους.
Να μη φεύγει η βάρδια αν δεν έρθει η επόμενη
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι κατά την αλλαγή των βαρδιών «δεν νοείται να φύγουν οι προηγούμενοι, αν δεν έλθουν οι επόμενοι». «Η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα είναι πυλώνας σταθερότητας, γι αυτό την επιλέγουν τόσοι πολλοί επισκεπτες. Πρέπει λοιπόν να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και προς τους επισκέπτες και προς τους πολίτες» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος μετά την ομιλία του στο αμφιθέατρο, είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ.
Περιπολίες ενστόλων στο κέντρο της Αθήνας
Οι περιπολίες ενστόλων στο κέντρο της Αθήνας, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι αξιωματικοί, είναι το πρώτο σκέλος του νέου σχεδίου για την καλύτερη αστυνόμευση, ενώ μελετώνται και πρόσθετες παρεμβάσεις.
Το πρόγραμμα παρακολουθεί από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος χειρίζεται, σε στενή συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.
Μετά την Αθήνα προβλέπεται ότι το μέτρο θα επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκνευρισμός Τόσκα με τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. για τους βανδαλισμούς των τελευταίων ημερών "

Πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση πίσω από τη χειροβομβίδα στην Καισαριανή

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις» ανέλαβε την ευθύνη για την ρίψη χειροβομβίδας σε μικρή απόσταση από το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σε ανάρτησή τους σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου οι υπογράφοντες απειλούν ότι θα πολλαπλασιάσουν την οργή τους σε επόμενες επιθέσεις, διότι θεωρούν πως η Αστυνομία προσπάθησε να «φιμώσει» την ενέργειά τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Αστυνομία εκτιμά πως πρόκειται για οργάνωση η οποία συγκροτήθηκε από αντιεξουσιαστές οι οποίοι εξοπλίστηκαν σε επικίνδυνο βαθμό.

Οι συντάκτες της προκήρυξης υποστηρίζουν ότι η επίθεση ήταν μία πράξη «επαναστατικής αλληλεγγύης» στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ο οποίος έχει συλληφθεί για την αποστολή τρομο-δεμάτων.

Από τη χειροβομβίδα τραυματίστηκε στα πόδια ένας οδηγός ταξί.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση πίσω από τη χειροβομβίδα στην Καισαριανή "

Κατάληψη στη Σχολή Θεάτρου του ΑΠΘ για τον Γιαγτζόγλου

Στην κατάληψη του κτιρίου, επί της Οδού Εγνατίας, που στεγάζει τη Σχολή Θεάτρου του ΑΠΘ προχώρησε ομάδα ατόμων, προερχόμενων από τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αυτό, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον προφυλακισμένο -για τις κατηγορίες, που αφορούν την αποστολή τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους- Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για ολιγομελή ομάδα, που ανάρτησε πανό έξω από την είσοδο του κτιρίου.

Σε ανακοίνωση, εξάλλου, που αναρτήθηκε σε ιστότοπο, ο οποίος εκφράζει τον αντιεξουσιαστικό χώρο, προβάλλεται το αίτημα για επαναφορά του κρατουμένου -και απεργού πείνας- στις φυλακές Κορυδαλλού.

Επίσης, απευθύνεται πρόσκληση για συνέλευση κατάληψης στη 1μ.μ. και για «συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιαγτζόγλου» στις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάληψη στη Σχολή Θεάτρου του ΑΠΘ για τον Γιαγτζόγλου "

Απειλές Ρουβίκωνα: Με το χώρο της υγείας δεν έχουμε τελειώσει

Σε νέα εισβολή σε δημόσιο χώρο, και για μια ακόμα φορά σε νοσοκομείο, προχώρησαν ανενόχλητοι οι αναρχικοί του Ρουβίκωνα, απειλώντας και εκφοβίζοντας έναν ιατρό.

«Όπως υποσχεθήκαμε με το χώρο της υγείας δεν έχουμε τελειώσει» απειλεί η αναρχική οργάνωση στο κείμενό της που δημοσιεύτηκε σε σάιτ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ο Ρουβίκωνας ανακοίνωσε μια «παρέμβαση», όπως την αποκαλεί, κατά ενός εκ των διευθυντών κλινικής νοσοκομείου του Πειραιά.

Στο μακροσκελές κείμενό τους, οι αναρχικοί διεκδικούν, για πολλοστή φορά, το ρόλο αυτόκλητου «εκδικητή» υπεράνω του νόμου, λέγοντας ότι «ο δρόμος της νομιμότητας (ακόμα κι αν ως υπόθεση εργασίας θεωρούσαμε πως υπάρχει ο αντικειμενικός και ουδέτερος νόμος) είναι απροσπέλαστος».

Όσον αφορά την «παρέμβασή» τους στον διευθυντή της κλινικής, που πρέπει να σημειώθηκε στον απόηχο ανάλογων «παρεμβάσεων» που περιελάμβαναν απειλές και εκφοβισμούς, ο Ρουβίκωνας σημειώνει αυτάρεσκα ότι «το μήνυμα δεν είναι "θα σε βρει ο Ρουβίκωνας" (αν και για κάποιους ελάχιστους θα χτυπήσει αυτή η καμπάνα). Το μήνυμα είναι "για φαντάσου να έρθουν να σε βρουν οι γείτονες κάποιου που αν δεν σε πληρώσει θα κινδυνέψει να πεθάνει". Οι γείτονες που δεν είναι στον Ρουβίκωνα, ούτε αναρχικοί, ούτε κομμουνιστές, ούτε τίποτα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλές Ρουβίκωνα: Με το χώρο της υγείας δεν έχουμε τελειώσει "

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκαν - με πολιτικό όρκο- στο Προεδρικό Μέγαρο τα νέα μέλη της κυβέρνησης, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ειδικότερα, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε ορκίστηκαν οι: 
  • Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Δημήτρης Βίτσας, ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
  • Φώτης Κουβέλης, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • Μερόπη Τζούφη, ως υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
  • Αθανάσιος  Ηλιόπουλος, ως υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Κωνσταντίνος Στρατής, ως υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, τα νέα μέλη της κυβέρνησης υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Διορισμού τους και ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογραφία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Γ. Δραγασάκης: Επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας
Με δήλωσή του στο «Έθνος» ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας, εξέφρασε τη δέσμευσή του για επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
«Έχω ένα αίσθημα ευθύνης, διότι εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη φάση για τη χώρα, αλλά ευτυχώς υπάρχει έργο από τον προκάτοχό μου» ανέφερε, προσθέτοντας πως θα επιμείνει «στις θέσεις που έχουμε αποφασίσει συλλογικά για να επιτευχθεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο».
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Μ. Τζούφη: Συγκινήθηκα, δεν το περίμενα
«Συγκινήθηκα, δεν το περίμενα», δήλωσε η νέα υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία.
Όπως είπε, για την ίδια ήταν σαν μια επιστροφή στην παιδική της ηλικία, όταν προσπαθούσε να είναι καλή μαθήτρια και να εξελίσσεται.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης"

Οργιο φοροδιαφυγής το 2017: Γιατρός «ξέχασε» να δηλώσει 3,8 εκατ. ευρώ και συνταξιούχος 2,1 εκατ. ευρώ

Ανεργοι, συνταξιούχοι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, επιχειρήσεις που αύξησαν την περιουσία τους από χρήματα προερχόμενα από άγνωστη πηγή, ή που «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα ή δεν πλήρωσαν ΦΠΑ περιλαμβάνονται στη λίστα της ΑΑΔΕ με τα αποτελέσματα των ελέγχων το 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων το προηγούμενο έτος διενεργήθηκαν 18.148 έλεγχοι και έρευνες έναντι 13.058 το 2016, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή που αποκαλύφθηκαν ανήλθαν σε 104,3 εκατ. ευρώ έναντι 38,618 της προηγούμενης χρονιάς, αυξημένα κατά 170%.
Μεταξύ των εξόφθαλμων περιπτώσεων φοροδιαφυγής που ανέδειξαν οι έλεγχοι είναι:
  • Φυσικό πρόσωπο κάτοικος νοτίων προαστίων, προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή, καθώς και από ανακριβή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνολικού ποσού 7.799.279,08€
  • Συνταξιούχος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως που ανέρχονται σε 2.111.557 €.
  • Ανδρόγυνο, κάτοικοι ανατολικής Αττικής, συνταξιούχοι προσαύξησαν την περιουσία τους κατά 896.044,15 € έκαστος
  • Ανεπάγγελτος στην περιοχή των νοτίων προαστίων απέκρυψε εισόδημα από άγνωστη πηγή ύψους 803.579,85 €.
Γιατροί, επιχειρήσεις υγείας
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων αποκαλύφθηκαν στα επαγγέλματα υγείας όπου γιατρός από τη Θεσσαλονίκη έκρυψε εισοδήματα ύψους 3,8 εκατ. ευρώ. Ετερος γιατρός στην Αθήνα δεν δήλωσε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.
  • Συνταξιούχος ιατρός του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας απέκρυψε εισοδήματα ύψους 168.348,81 €.
  • Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 1.810.360,51 €.
  • Χειρουργός που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους  41.847,42 €, ενώ απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ποσού  295.137 €.
  • Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους  3.876.048 €.
  • Ιατροδικαστήςπροσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή και από μη έκδοση αποδείξεων κατά ποσό ύψους 107.741,30 €.
  • Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, απέκρυψε φορολογητέα υλη ύψους 153.377,87€ από μη έκδοση αποδείξεων. Συνεπεία ελέγχου πραγματοποιήθηκε οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας Ύλης.
  • Οδοντίατρος στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας δεν εξέδωσε και εξέδωσε ανακριβώς φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 350.000 €.
  • Μαιευτήρας– Γυναικολόγος των βορείων προαστίων, απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης, συνολικού ύψους 298.510,29 €.
  • Ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος των βορείων προαστίων, δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως ύψους 195.774,56 €.
  • Σε επιχείρηση ιατρικών μηχανημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, διαπιστώθηκε υπερτιμολόγηση φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 1.060.929 €. Η επιχείρηση, συνεπεία ελέγχου, υπέβαλε δήλωση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων με βεβαιωθέντα φόρο ύψους 253.516,74 €.
  • Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας, στην Κρήτη,προσαύξησε την περιουσία του κατά 377.000,00 €
Μηχανικοί, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές
Μηχανικός δεν έκοψε αποδείξεις αξίας 1,7 εκατ. ευρώ, αρχιτέκτων στην Αθήνα με ανακριβείς δηλώσεις απέκρυψε εισοδήματα 827.128 ευρώ, κατασκευαστής που αύξησε την περιουσία του περίπου κατά 1 εκατ. ευρώ είναι μεταξύ άλλων στα ευρήματα της ΑΑΔΕ
  • Πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, υπέπεσε σε παραβάσεις μη έκδοσης, ανακριβούς έκδοσης και μη καταχώρησης στα τηρούμενα βιβλία του φορολογικών στοιχείων, συνολικής καθαρής αξίας 1.751.032,66 €., ενώ απέκρυψε εισόδημα ύψους 1.734.844,99 €.
  • Αρχιτέκτων–μέλος νομικού προσώπου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υπέβαλε ανακριβείςδηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αποκρυβείσα ύλη ύψους 827.128,80 €.
  • Ατομική επιχείρηση κατασκευής κτιρίων στην περιοχή των βορείων προαστίων υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 802.728,32 €.
  • Κατασκευαστική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή Λασιθίου έλαβε 13 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 190.275,00 €.
  • Κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, προσαύξησε την περιουσία του από εμφανή ή μη προσδιορισμένη πηγή κατά ποσό 921.633,68 €.
  • Τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 105.192,94€
Δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημοσιογράφοι
Μεγάλα «λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι και στον τομέα αυτό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη που «έκρυψε» εισοδήματα 2,5 εκατ. ευρώ
  • Ανώνυμη εταιρεία που δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην περιοχή της Αθήνας, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.970.000 €.
  • Δικηγόρος των Αθηνών δεν εξέδωσε και εξέδωσε ανακριβώς φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 70.595,59 €, και υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αποκρυβείσα ύλη ύψους 517.745,95 €.,
  • Δικηγόρος της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.537.604 €, από μη προσδιορισμένη πηγή.
  • Λογιστής της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ποσού 754.860 €.
  • Επιτηδευματίας που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες παροχής συμβούλων στρατηγικής διαχείρισης, δεν δήλωσε εισοδήματα συνολικού ύψους 2.619.258,06 €.
  • Ελεύθερος επαγγελματίας (δημοσιογράφος) απέκρυψε εισοδήματα ύψους 518.305,75€
  • Ελεύθερος επαγγελματίας (Δικηγόρος) της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς, φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 232.679,01€ ., ενώ δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους 9.542,68€
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργιο φοροδιαφυγής το 2017: Γιατρός «ξέχασε» να δηλώσει 3,8 εκατ. ευρώ και συνταξιούχος 2,1 εκατ. ευρώ "

Εγκρίθηκε επί της αρχής το ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης». «Υπέρ» του σχεδίου δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Το ΚΚΕ καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρσή του. «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. Επιφυλάξεις δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.
«Θα υπάρξει αποσαφήνιση των ιατρικών ενδείξεων»
Όλα τα στάνταρ που τηρούνται για την ποιότητα και την ασφάλεια φαρμακευτικών προϊόντων, θα προβλεφθούν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα γίνει σε εφαρμογή του νομοσχεδίου για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ο υπουργός είπε επίσης, ότι θα ακολουθήσει λεπτομερής επεξεργασία (μέσω υπουργικών αποφάσεων κ.ά.) του πλαισίου για τις ιατρικές ενδείξεις που πρέπει να είναι σαφείς – την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ειδικότητες γιατρών που θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την τήρηση μητρώου ασθενών.
Η θέση των κομμάτων
Η ΝΔ μολονότι δηλώνει πως ουδείς διαφωνεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, ψήφισε «κατά» επί της αρχής του νομοσχεδίου με κεντρικό σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο είναι ασαφές και πρόχειρο. «Με όση καλή διάθεση και να θέλουμε να το δούμε, δεν μπορούμε παρά να καταλήγουμε στο ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ασαφές. Διαφορετικά, αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε και να το συνδέσουμε και με τον συνήθη τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί, τότε γίνεται απολύτως σαφές ότι προωθείται η μαζική και χωρίς ασφάλεια καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης και επισήμανε ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αποποινικοποίηση, για ευφορική χρήση. «Όλα τα ακούμε καλόπιστα. Η ουσία όμως είναι πως αν θέλετε κύριε υπουργέ να το φέρετε, φέρτε το εδώ να το συζητήσουμε υπεύθυνα και να πει ο καθένας την άποψη του και μην κοιτάτε με ένα παραθυράκι να δημιουργήσετε συνθήκες μετατόπισης», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.
«Λυπάμαι πραγματικά γιατί διαπιστώνουμε και σήμερα ότι ο περιλάλητος φιλελευθερισμός της ΝΔ είναι μάλλον αβαθής. Ο φόβος των ψηφοφόρων ή των συντηρητικών αντιδράσεων δεν μπορεί να καθορίζει τη στάση μας ειδικά όταν μιλάμε για θέματα ιατρικής φύσης», σχολίασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και τόνισε ότι είναι ηθικό θέμα η αποστέρηση ενός ασθενούς από ένα φάρμακο που έχει ανάγκη και μάλιστα όταν πρόκειται για βαρύτατες νόσους. Ο κ. Μπαργιώτας δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι το νομοσχέδιο και ανέτοιμο είναι και ημιτελές.
Κάθετη είναι η αντίρρηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και ζητάει την απόσυρση του. Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων» και «πρόκληση» την επιχειρηματολογία της για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η κυβέρνηση, πλασάροντας το τρίπτυχο ανάπτυξη- κέρδη- δουλειές, το κάνει για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο κ. Συντυχάκης.
«Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Το τσιγάρο ευθύνεται για 18 καρκίνους αλλά επιτρέπεται», σχολίασε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ασθενείς που το έχουν ανάγκη, να καταφεύγουν στην παρανομία. «Έπρεπε να το κάνουμε και σωστά το κάνουμε. Θωρακίστε το όσο μπορείτε περισσότερο», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς.
Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για την αδειοδότηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, την απουσία πρόβλεψης για ορισμένο αριθμό αδειών, και για ορισμένη έκταση προς καλλιέργεια.
«Το νομοσχέδιο είναι κακό γιατί είναι λίγο. Κάνει μικρά βήματα που δεν είναι σαφή και ξεκάθαρα», είπε ο αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και σχολίασε πως «όταν γινόταν συζήτηση για την κλωστική κάνναβη και πάλι ακούγονταν ακραίες τοποθετήσεις». «Πρέπει αυτό που θα ψηφίσουμε να προχωρήσει γρήγορα, να έχει δικλείδες ασφαλείας και σαφέστερους όρους», είπε ο κ. Ψαριανός και ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πλήθος παραλείψεων για τους ασθενείς, τους επενδυτές και τους παραγωγούς.
 «Φοβική η εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη ανοίγει τον δρόμο για την αποποινικοποίηση»
Σήμερα δεν συζητάμε το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της κάνναβης, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετά την πολύωρη διαδικασία ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Υγείας έσπευσε εκ προοιμίου να υπογραμμίσει πως «η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι προσχηματική, που λειτουργεί ως προθάλαμος για τη de facto νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης, είναι μία προσέγγιση υπερσυντηρητική, φοβική και σκοταδιστική». Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, επέκρινε την απόφαση που ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη της ΝΔ, για καταψήφιση του σχεδίου νόμου από την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ο γενικός εισηγητής της, Κώστας Βλάσης, είχε δηλώσει επιφύλαξη επί της αρχής.
Το πόρισμα του ΕΟΦ
«Δεν έχει καμία επαφή αυτή η προσέγγιση με τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Ξανθός και εκτίμησε ότι υπάρχει ευρύτερη αποδοχή στην προσέγγιση της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί, υπό την πρόεδρο του ΕΟΦ, η οποία κατέληξε στο πόρισμα που αναγνωρίζει τις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτού του φυτού, και τις θεραπευτικές-παρηγορητικές ενδείξεις που μπορεί να έχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
«Επί της αρχής αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία συμφωνία, στην πλειονότητα, για την ανάγκη θεσμοθέτησης και διευκόλυνσης της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική κάνναβη και στα τελικά προϊόντα της. Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι τίθεται από πολλές πλευρές είναι να υπάρξει όσο πιο σαφής οριοθέτηση του πλαισίου» σχολίασε την ακρόαση των φορέων ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι αυτό το βήμα που γίνεται τώρα είναι ένα πρώτο βήμα, σε ένα τοπίο τελείως αχαρτογράφητο στη χώρα, είναι ένα βήμα, όμως, προσεκτικό.
Προσεκτικό βήμα
«Είναι ένα προσεκτικό βήμα, το οποίο γίνεται με σεβασμό και με ευαισθησία στα αιτήματα των ασθενών κατ’ αρχήν, οι οποίοι ζητούν πρόσβαση σε σκευάσματα τα οποία τεκμηριωμένα έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία τους, αλλά και ένα βήμα με παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική» επέμεινε ο υπουργός και εξήγησε ότι είναι διττή η νομοθετική προσέγγιση, δηλαδή γίνεται και από τη σκοπιά τής δημόσιας υγείας και από τη σκοπιά τής παραγωγικής ανάπτυξης σε μία χώρα που επιζητεί νέα παραγωγικά και επενδυτικά πεδία.
Ασφαλιστικές δικλείδες
«Έχουμε πράγματι ένα ιδιότυπο φάρμακο, δεν είναι ούτε φάρμακο με τη στενή έννοια, δεν είναι ούτε φυτικής προέλευσης φάρμακο και επίσης δεν είναι συμπλήρωμα διατροφής. Έχει ιδιαιτερότητα και μία ιδιοτυπία αυτό το φυτό και οι ουσίες που παράγονται από αυτό» αναγνώρισε ο κ. Ξανθός και εξήγησε ότι γι’ αυτόν τον λόγο είναι υπό καθεστώς ελεγχόμενης χορήγησης, διότι: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν εθιστικές παρενέργειες και μπορεί να υπάρξει μη ορθή χρήση, και κατάχρηση και εξαρτητική συμπεριφορά». «Σωστά επισημάνθηκε ότι απαιτούνται ασφαλιστικές δικλείδες στη φάση τής παραγωγής -αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα πρέπει να θέσει τις σωστές πρακτικές και στάνταρ ποιότητας- και για τη φάση της τελικής κατεργασίας και της παραγωγής του τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης, θέμα που υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ» τόνισε ο υπουργός και επισήμανε: «Ασφαλώς είναι ευθύνη της πολιτείας και του υπουργείου να ρυθμίσουν τα της συνταγογράφησης και ασφαλούς χορήγησης στους ασθενείς».
Κριτική στη ΝΔ 
Βασικός στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό ευρύτερη συναίνεση και αυτό καταγράφηκε από την ακρόαση των φορέων, σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας την απορία του για την απόφαση που ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη της ΝΔ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι ανοίγει τον δρόμο της αποποινικοποίησης, αν και ο εισηγητής της είχε κατ’ αρχήν δηλώσει επιφύλαξη. «Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνουμε ευαισθησία για τους ασθενείς και από την άλλη ώρα να τινάζουμε στον αέρα την προσπάθεια που γίνεται» ανέφερε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό πως στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε δεν συζητείται τίποτε άλλο πέραν μίας κλειστής, στεγανοποιημένης διαδικασίας, που ξεκινάει από έναν σπόρο -πολλαπλασιαστικό υλικό- και καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν.
Επενδύσεις
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτές που σήμερα έχουν κατοχυρώσει εκτάσεις, έχουν αποκτήσει ΑΦΜ, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα αυτήν τη διαδικασία. Αναφορικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διαβεβαίωσε ότι και στο πλαίσιο της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα γίνονται όσο το δυνατό πιο λεπτομερείς αυτές οι διαδικασίες, ώστε να μην εκδίδεται άδεια έγκρισης χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίες παράμετροι.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε επί της αρχής το ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη"

Απεργία σε σιδηρόδρομο και προαστιακό Δευτέρα και Τρίτη

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι σιδηροδρομικοί τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Τροποποιήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο-Πάτρα και αντιστρόφως θα υπάρξουν τη ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών τη Δευτέρα 5 Μαρτίου θα υπάρξουν 3ωρες στάσεις εργασίας για τις ώρες 5:00-8:00, 13:00-16:00 και 21:00-24:00 και την Τρίτη 6 Μαρτίου 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο αντιδρούν στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ (λήξη δεσμευτικών προσφορών στις 6 Μαρτίου) και στη συνεχιζόμενη, όπως λένε, απαξίωση όλων των εταιρειών που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσχέρεια πραγματοποίησης του μεταφορικού έργου, ενώ κάνουν λόγο και για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, με ανακοίνωσή της, ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού και εκφράζει τη λύπη της για όποια ταλαιπωρία υποστεί λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, για τις οποίες η εταιρία ουδεμία ευθύνη φέρει.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία σε σιδηρόδρομο και προαστιακό Δευτέρα και Τρίτη "

ΠΓΔΜ: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το αεροδρόμιο των Σκοπίων

Απομακρύνθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου από «Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και η αφαίρεση των μεταλλικών πινακίδων στην οροφή του αεροδρομίου, στις οποίες αυτό αναφερόταν με την προηγούμενη ονομασία του (Μέγας Αλέξανδρος).

Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 1,5 μέτρου, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων είχε τοποθετηθεί το 2011 και αποτελούσε δωρεά της τουρκικών συμφερόντων εταιρίας "TAV", η οποία από το 2010 διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

Χθες πάντως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε «παράλογο» το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ ενώ αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει». «Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του και η Ελλάδα πλησιάζουν περισσότερο στην επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαφορές στην Ευρώπη - της διαμάχης για το όνομα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία» αναφέρουν οι Financial Times.

Παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι «η ελληνική απαίτηση να τροποποιήσει η πΓΔΜ το Σύνταγμά της, ώστε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει βλέψεις στην ελληνική επικράτεια, ήταν παράλογο και κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει». «Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε και συνέχισε: «Τώρα, η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμά μας. Αλλά ένα Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο με κανόνες. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το Σύνταγμα ξανά».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΓΔΜ: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το αεροδρόμιο των Σκοπίων"

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων τη νύχτα στην Αθήνα - Πέντε εμπρησμοί αυτοκινήτων τα ξημερώματα

Σειρά εμπρηστικών επιθέσεων και επιθέσεων μολότοφ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Άγνωστοι τοποθέτησαν μηχανισμό που αποτελούνταν από έξι γκαζάκια στις 02:40 τα ξημερώματα έξω από τράπεζα στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του καταστήματος.

Επιθέσεις με μολότοφ πραγματοποίησε ομάδα ατόμων στις 10.20 το βραδύ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Τοσίτσα, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Ένα άτομο προσήχθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο.

Για πέντε εμπρησμούς αυτοκινήτων κλήθηκαν συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Άνω Κυψέλη, Άνω Λιόσια, Αγία Βαρβάρα και στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο κέντρο της Αθήνας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων τη νύχτα στην Αθήνα - Πέντε εμπρησμοί αυτοκινήτων τα ξημερώματα"

Φωτορεπόρτερ: Μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ στη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ -Μας χτυπούσαν με γκλομπ και ασπίδες [εικόνες]

Φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ, στη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο, την Τετάρτη.
Παρότι οι φωτορεπόρτερ φώναζαν συνεχώς την ιδιότητά τους, οι άνδρες των ΜΑΤ συνέχιζαν να τους χτυπούν με τις ασπίδες και τα γκλομπ, καταγγέλλει η Ενωσή τους.
«Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε κάθε φορά στο ίδιο σημείο, να καταγγέλλουμε και η ηγεσία του υπουργείου να μας αγνοεί συστηματικά», αναφέρει ακόμη η σχετική ανακοίνωση.
Η καταγγελία της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
«Στο ίδιο έργο θεατές για πολλοστή φορά!
Στην ίδια θέση και πάλι να καταγγέλλουμε τα αυτονόητα!
Στην ίδια θέση και πάλι οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται στον δρόμο για να καταγράψουν ειδησεογραφικά γεγονότα, να γίνονται θύματα επίθεσης από άνδρες των ΜΑΤ χωρίς διάκριση.
Σήμερα το πρωί κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ σε συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Καποδιστρίου, φωτορεπόρτερ, δέχθηκαν επίθεση μαζί με τους συνδικαλιστές και ενώ δήλωναν φωνάζοντας συνεχώς την ιδιότητά τους , εκείνοι συνέχιζαν να τους χτυπούν με τις ασπίδες και τα γκλομπ.
Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε κάθε φορά στο ίδιο σημείο, να καταγγέλλουμε και η ηγεσία του Υπουργείου να μας αγνοεί συστηματικά.
Επιτέλους οφείλει να πάρει θέση και να δώσει τις κατάλληλες εντολές, έτσι ώστε οι άνθρωποι του τύπου να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους και όχι να γίνονται στόχος!».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτορεπόρτερ: Μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ στη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ -Μας χτυπούσαν με γκλομπ και ασπίδες [εικόνες] "

Πρόκληση Γιούνκερ: Οι «Μακεδόνες» σημειώνουν πρόοδο - ΠΓΔΜ είναι η... γραφειοκρατική ορολογία!

«Η ποιότητα πριν από την ταχύτητα», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την περιοδεία του σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι οποίες φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία). Ειδικά σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι γίνονται βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υποσχέθηκε σε καμία χώρα συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης ή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι στους όρους ένταξης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση συνοριακών διενέξεων.

"Στην Μακεδονία (sic), την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στην γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες (sic) σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων", τονίζει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle και σημειώνει ότι στην ΠΓΔΜ αυτό έγινε κατανοητό, αλλά στην Αλβανία λιγότερο. "Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο", διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ερωτώμενος εάν θα χρειαστεί να πείσει τους λαούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, π.χ. της Αλβανίας, για την ένταξη στην Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι δεν θα χρειαστεί καθώς στην συγκεκριμένη χώρα η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ευρύτατη, αλλά εξηγεί ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της ένταξης και σε αυτές περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των συνοριακών διενέξεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. "Δεν μπορούμε να εισάγουμε συνοριακές διενέξεις στην Ε.Ε. Πρέπει να φέρουμε σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν επιθυμούμε να πάρουμε σε αντάλλαγμα αστάθεια", δηλώνει χαρακτηριστικά, τονίζει ωστόσο ότι οι λαοί της περιοχής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένα κλαμπ των οικονομικά ισχυρών που θέλουν να πλουτίσουν περισσότερο, αλλά μια κοινότητα αρχών, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου - "αυτά είναι θέματα που πρέπει μερικές φορές εδώ να τα εξηγήσω περισσότερο", αναφέρει.

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί πάντως σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο, αν απομακρυνθεί η προοπτική ένταξης, να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος. "Σχεδόν κανένας δεν θυμάται, αλλά ήταν κατά κάποιον τρόπο μόλις χθες: προσφυγικές ροές, βιασμοί, θάνατοι παιδιών, ταραχές. Γινόταν πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν θα ήθελα να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Εμείς οι παλιοί Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι από εδώ μπορεί να βγει ένα μήνυμα ειρήνης, μια συμβολή στην ευρωπαϊκή γαλήνη. Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να καταστήσουμε εφικτή την ένταξη, τότε θα μπορούσαν όλα να γίνουν χειρότερα", σημειώνει, ενώ αναγνωρίζει ότι οι πολίτες της περιοχής, ειδικά οι νέοι, ανυπομονούν για την ένταξη, καθώς θέλουν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, διότι στην πατρίδα τους δεν βλέπουν προοπτική. "Αυτή η μετανάστευση μυαλών δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ε.Ε. ούτε της πατρίδας τους. Τα Βαλκάνια χρειάζονται μια σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά δεν θα επιτρέψω να με εξαπατήσουν. 'Αρα: πρώτα ουσία, μετά ημερομηνία", τονίζει και εξηγεί ότι η Ε.Ε. δεν επιβάλλει σε κανένα την ένταξη ούτε μπορεί να κάνει αντί για εκείνον την δουλειά που πρέπει να γίνει. Την ίδια ώρα, επισημαίνει, δεν επιθυμεί να παραδώσει μαθήματα σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν βγει από μια πολύ δύσκολη ιστορία την δεκαετία του '90.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Γιούνκερ: Οι «Μακεδόνες» σημειώνουν πρόοδο - ΠΓΔΜ είναι η... γραφειοκρατική ορολογία!"

Νέα στοιχεία στη Βουλή για τη ζημία 15 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ - Ποιοι πολιτικοί εμπλέκονται

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν νέα έγγραφα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη ζημία του ΕΟΠΥΥ ύψους 15 εκατ. ευρώ, με σκοπό να συσχετιστούν με την ήδη διαβιβασμένη -από το Δεκέμβριο του 2017- δικογραφία.
Πρόκειται για το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης αναλώσιμων υγειονομικών υλικών κατά την περίοδο 2012 - 2014, με Έκθεση Πορισματικής Εξέτασης του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) να κοστολογεί τη ζημία του Δημοσίου σε 15.292.595,34 ευρώ. 
Σύμφωνα με το πρώτο διαβιβαστικό του Αρείου Πάγου, ζητείται από τη Βουλή η διερεύνηση τυχόν ευθυνών των Φίλιππου Σαχινίδη, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λοβέρδου, Γιάννη Βρούτση και Μάριου Σαλμά. Ο πρόεδρος της Βουλής καλείται να κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο οι προαναφερθέντες μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων παραβίασαν το ν. 3918/2011, ο οποίος δεσμεύει το αποφασίζον όργανο (εν προκειμένω τους αρμόδιους υπουργούς) ώστε η εκάστοτε πρόταση του ΕΟΠΥΥ (π.χ. για την τιμολόγηση υγειονομικού υλικού) είτε να γίνει ως έχει αποδεκτή χωρίς καμία τροποποίηση, είτε να απορριφθεί.
Όσον αφορά τα νέα στοιχεία που έφτασαν στη Βουλή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενέκρινε την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον εννέα προσώπων για τις πράξεις της απιστίας κατά την υπηρεσία από κοινού τελεσθείσας και κατ' εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ αλλά και τα 150.000 ευρώ σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΥ, πρώην μέλη της διοίκησης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. 
Συγκεκριμένα, δίωξη ασκήθηκε στους εξής:
  1. Πρώην διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο
  2. Πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη.
  3. Πρώην Α' Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Κωνσταντίνο Νικόλη.
  4. Πρώην Β' Αντιπρόεδρο, Κυριάκο Σουλιώτη.
  5. Μέλος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία, Γρηγόρη Λεοντόπουλου.
  6. Εκπρόσωπο Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρου Αμπατζόγλου.
  7. Πρώην αναπληρωματικού μέλους διοικητή ΟΓΑ, Βασίλη Δορίζα.
  8. Ειδικού επιστήμονα, Σταμάτη Βαρδαρού.
  9. Ειδικού επιστήμονα, Γιώργου Μυλωνά.
Το διαβιβαστικό:
koutipandoras
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα στοιχεία στη Βουλή για τη ζημία 15 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ - Ποιοι πολιτικοί εμπλέκονται"

Πόσα θα εισπράξουν αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά την απόφαση του ΣτΕ! Όλα τα ποσά ανά βαθμίδα

Το χρώμα του χρήματος αναδρομικά αναμένεται να δουν οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά τα κουρέματα στους μισθούς τους από το 2012.

Τα πάνω κάτω έφερε η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά αναγκάζει τώρα την Πολιτεία να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καταβάλει τα χρήματα που οφείλονται στους γιατρούς.

Βέβαια άγνωστο παραμένει εάν και πότε θα καταβληθούν τα χρήματα αυτά δεδομένου ότι στους στρατιωτικούς που δικαιώθηκαν αντίστοιχα για την ίδια υπόθεση όχι μόνο δε δόθηκαν τα χρήματα, αλλά το δικαστήριο επανήλθε με απειλή περί προστίμου επειδή η Πολιτεία δεν υπάκουσε στην απόφαση και δεν κατέβαλε τα χρήματα στους στρατιωτικούς.

Βέβαια τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών όπως σημειώνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, ο κλάδος θα συνεχίσει να διεκδικεί να επιστραφούν τα ποσά αυτά. Κάτι που άλλωστε ετέθη και στην συνάντηση που ειχαν οι εκπρόσωποι των γιατρών με τον υπουργό Υγείας.

Πόσα θα πάρουν οι γιατροί

Πάντως το μόνο βέβαιον είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ έφερε τα πάνω κάτω στο ΕΣΥ αλλά και ευχάριστα νέα στις τσέπες των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι τα τελευταία επτά χρόνια έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις στους μισθούς τους. Εάν τα εισπράξουν θα κάνουν …νωρίτερα Ανάσταση.

Με βάση τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ, εάν ακολουθηθεί η απόφαση του ΣτΕ οι γιατροί θα εισπράξουν τα χρήματα με βάση τη βαθμίδα τους αλλά και την αρχαιότητα τους για το διάστημα από 1.1.2012 μέχρι 31.12.2017 τα εξής:

Διευθυντής: από 10.000-20.000 ευρώ

Επιμελητής Α: από 7.000 έως 15 000 ευρώ

Επιμελητής Β: από 7.000 έως 10.000 ευρώ

Ειδικευόμενος: Ανάλογα με τα χρόνια εργασίας έως 5000 ευρώ.

Συνολικά το κονδύλι που θα πρέπει να διαθέσει η πολιτεία για να αποζημιώσει τους γιατρούς κυμαίνεται από 150 έως 200 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις στους μισθούς τα τελευταία 7 χρόνια

Άλλωστε οι περικοπές λόγω μνημονίων ήταν τεράστιες.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι μειώσεις από το 2010 έως και το 2017 έφθασαν με τις φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμη και το 55%.

Όπως προκύπτει από την καταγραφή που έχουν κάνει οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι απώλειες από το 2009 μέχρι σήμερα υπολογίζονται από 37% έως 55%.

Ενδεικτικά ένας νοσοκομειακός γιατρός με θέση Διευθυντή το 2010 λάμβανε ετησίως 40.460 ευρώ ενώ το 2017 έφθασε να λαμβάνει 22.560 το χρόνο. Υπέστη δηλαδή ποσοστιαία μείωση πριν την τελική φορολογική εκκαθάριση και χωρίς να υπολογισθούν οι εφημερίες της τάξης του 43%.
Αντίστοιχα ο Επιμελητής Α λάμβανε το 2010 ετήσιο μισθό 33.460 ενώ πλέον εισπράττει μόλις 20.544. Μείωση που αγγίζει το 39%.

Ο Επιμελητής Β έπαιρνε μισθό 24.360 το χρόνο και πλέον εισπράττει μόλις 14.400 ευρώ και η μείωση έφθασε το 41%.
Οι ειδικευόμενοι από την άλλη που το 2010 λάμβαναν μισθό 17.920 ετησίως πλέον περιορίζονται στα 12.600, μείωση που αγγίζει το 30%.

Να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό δεν έχουν προστεθεί οι μειώσεις στις εφημερίες και η αύξηση των άμεσων φόρων. Στην περίπτωση που προστεθούν και αυτά, η μείωση στους μισθούς αυξάνεται κατά 10%.

healthreport
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα θα εισπράξουν αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά την απόφαση του ΣτΕ! Όλα τα ποσά ανά βαθμίδα"

Β. Κόκκαλης: Ρύθμιση ανάσα για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ, ακόμη και με διαγραφή χρέους

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

Στην οικονομική «ανακούφιση» χιλιάδων αγροτών δανειοληπτών αγροτών και κτηνοτρόφων αναμένεται να οδηγήσει η κυβερνητική πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης / συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν.3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο.

Συγκεκριμένα, για την διαμόρφωση του οφειλομένου ποσού από τον εκάστοτε δανειολήπτη, θα λαμβάνονται υπόψιν αφενός μεν το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους του, μέσω ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών, αφετέρου δε η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου όπως θα προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο την βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της ρύθμισης για παράδειγμα, οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμη 85.000 ευρώ στο πιστωτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, ήτοι πάνω από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να οδηγηθεί σε έκπτωση έως και 15% επί του λογιστικού υπολοίπου.

Ενώ ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε έκπτωση έως και του 40% του λογιστικού υπολοίπου του, ήτοι ποσού 8.000 ευρώ.

Αναφορικά δε με οφειλή ίση ή πάνω των 20.000 ευρώ, με εμπράγματη εξασφάλιση πάνω από το 70% έως και 140% του ληφθέντος ποσού, ο οφειλέτης δύναται να συμβιβαστεί και να πετύχει έκπτωση μέχρι και του 30% του λογιστικού υπολοίπου.

Επίσης η ρύθμιση αφορά και σε οφειλές ανεπαρκώς εξασφαλισμένες ή και χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση, των οποίων η εξόφληση θα αφορά μόνο στο 60% του λογιστικού υπολοίπου και έκπτωση του 40%, εφόσον ο συγκεκριμένος οφειλέτης αδυνατεί να παράσχει κάποια εξασφάλιση και ταυτόχρονα από τα οικονομικά του δεδομένα δεν παρέχονται εχέγγυα βιώσιμης λύσης μιας ενδεχόμενης ρύθμισης.

Εάν δε ο ίδιος πιο πάνω οφειλέτης προβεί σε συμβιβασμό θα επωφεληθεί της έκπτωσης, η οποία δύναται να φτάσει έως και στο 60% του οφειλομένου λογιστικού υπολοίπου για οφειλή έως 20.000 ευρώ και σε έκπτωση έως και 60%, για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ εφόσον έχουν εξαντληθεί περιθώρια πρόσθετης εξασφάλισης και δεν τεκμαίρεται από τα οικονομικά του στοιχεία βιώσιμη λύση της ρύθμισης. άρα οφειλέτης που χρωστάει καθαρό υπόλοιπο 100.000 ευρώ χωρίς ή με ανεπαρκή εξασφάλιση θα επωφεληθεί της έκπτωσης μέχρι και του ποσού των 60.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων.

Το παρόν πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε τα εξής: «Σήμερα είναι μία καλή ημέρα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς οι συγκεκριμένες νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές αγροτών και κτηνοτρόφων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, έρχονται να λύσουν με ρεαλιστικό τρόπο ένα μείζον πρόβλημα που ταλάνιζε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, αλλά και τον ίδιο τον πρωτογενή τομέα εν γένει.

Οι ρυθμίσεις αυτές, ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αγρότες - κτηνοτρόφοι και φέρουν και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας. Δυστυχώς με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, βρέθηκαν σε μία μακροχρόνια και ιδιότυπη ομηρεία άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι όμως από σήμερα, μπορούν να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα, με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους.

Σήμερα μπορούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους στο μέτρο των δυνατοτήτων τους κι εφόσον η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, να τύχουν ακόμη και διαγραφής χρέους.

Δε θα' θελα να αναφερθώ στις Κασάνδρες που από την πρώτη στιγμή που ανακοινώσαμε αυτή την προσπάθεια, έσπευσαν να την αποδομήσουν, επί ματαίω όμως. Θα πω μόνον πως οι πράξεις είναι αυτές που μένουν στο τέλος στη συνείδηση κάθε Έλληνα πολίτη και πως σύντομα θα εξετασθούν και τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

e-forologia
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Κόκκαλης: Ρύθμιση ανάσα για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ, ακόμη και με διαγραφή χρέους"

Προαναγγέλλει πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο ο Τούρκος ΥΠΑΜ – Δέσμευσαν περιοχή στη Λήμνο για άσκηση με πραγματικά πυρά οι Τούρκοι

«Φωτιά» στο Αιγαίο βάζουν και πάλι οι Τούρκοι εκδίδοντας τη μία Navtex μετά την άλλη για ασκήσεις από το βόρειο έως το νότιο Αρχιπέλαγος και την κυπριακή ΑΟΖ. Αφού επιχείρησαν να «οικειοποιηθούν» την περιοχή από τα οικόπεδα την Κύπρου μέχρι τα νότια της Κύπρου που κρύβουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου τράφηκαν τώρα και πάλι στο βόρειο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα εξέδωσαν χθες τη νύχτα Navtex με την οποία δεσμεύουν περιοχή μεταξύ την Λήμνου και της Λέσβου για αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κάνουν βεβαίως αυτό οι Τούρκοι αλλά ο στόχος είναι να δείξουν πώς βρίσκονται ή μπορούν να βρεθούν παντού ανά πάσα στιγμή.
Υπάρχει επίσης έναν πολύ σημαντικός λόγος όπως εξηγούν ανώτατοι αξιωματικοί του Πενταγώνου. Οι Τούρκοι θέλουν να κρατούν απασχολημένες τις ελληνικές δυνάμεις σε όλο το Αιγαίο προκειμένου να έχουν το περιθώριο να οργανώσουν και ενδεχομένως να υλοποιήσουν μία προβοκάτσια ή ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο.
Με το να εκδίδουν Navtex και να πραγματοποιούν ασκήσεις στο βόρειο Αιγαίο έχουν έτσι και απασχολημένες ελληνικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι μπορεί να ετοιμάζουν μία πρόκληση ή ένα επεισόδιο στο Καστελόριζο ή ακόμη και στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν στοχοποιήσει τελευταία.
Η Navtex και ο χάρτης:

NAVTEX 306/18
ZCZC IA81 IZMIR TURK RADIO
271251 UTC FEB 18
TURNHOS N/W: 0306/18
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 01 MAR 18 FROM 0500Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;
39 30.00 N – 025 14.00 E
39 30.00 N – 025 26.30 E
39 39.00 N – 025 26.30 E
39 39.00 N – 025 14.00 E
CAUTION ADVISED.
Από το Πεντάγωνο πάντως απαντούν πώς «έχουν γνώση οι φύλακες» και όλες οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνται και καταγράφονται με ιδιαίτερη προσοχή. Οι υπηρεσίες πληροφορίες επίσης λειτουργούν στο… κόκκινο.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί, ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό του Στόλου της χώρας του και προανήγγειλε νέα οπλικά συστήματα εξαιτίας των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για να «ντοπάρει» τους Τούρκους ναυτικούς είπε πώς «στόχος μας είναι να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε μία σύγκρουση στο Αιγαίο».
Κι αυτό γιατί, προφανώς, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας γνωρίζει τα τρωτά σημεία του Ναυτικού της χώρας του (και όχι μόνο). Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από την τουρκική βουλή, δήλωσε επίσης ότι και τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια που διαθέτει η Τουρκία πρέπει να εκσυγχρονιστούν, άμεσα
«Και θα το κάνουμε γρήγορα», είπε ο Τζανικλί, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο έδειξαν ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ισχυρά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στη θάλασσα.
Ακόμη και ο Τούρκος ΥΠΑΜ φοβάται και αυτός όπως και ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ τα ελληνικά υποβρύχια και βλέπει ορατή την απειλή στο Αρχιπέλαγος, αν η Τουρκία εμπλακεί σε σύγκρουση με την Ελλάδα… «Μόνο εμείς δεν έχουμε καταλάβει την ναυτική ισχύ μας», κατέληξε.
pentapostagma
Διαβάστε Περισσότερα » "Προαναγγέλλει πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο ο Τούρκος ΥΠΑΜ – Δέσμευσαν περιοχή στη Λήμνο για άσκηση με πραγματικά πυρά οι Τούρκοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news