facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Φορολοταρία 2018: Εγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη φορολοταρία αποδείξεων για το 2018 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Η κλήρωση έγινε με βάση τις δαπάνες των φορολογούμενων μέσω καρτών και στην κληρωτίδα μπήκαν οι λαχνοί που αντιστοιχούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Ιανουαρίου.
Στις κληρώσεις μετείχαν ενήλικοι άνω των 18 ετών που έχουν ΑΦΜ και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν αν είναι οι νικητές στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
Όσοι κληρωθούν στη φορολοταρία θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό μέσω της εφαρμογής του Taxis, ώστε να τους καταβληθεί το ποσό. Ο αριθμός των λαχνών, τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του.
Συγκεκριμένα:
  • Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
  • Από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
  • Από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
  • Από 1.001 ευρώ και πάνω, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα χρηματικά έπαθλα του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολοταρία 2018: Εγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε "

Κλειστές οι σήραγγες των Τεμπών έως την Πέμπτη λόγω συντήρησης

Κλειστές θα παραμείνουν οι σήραγγες των Τεμπών και προς τις δυο κατευθύνσεις, για συντήρηση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων των σηράγγων, από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη 01/03/2018 και από τις 22:00 έως 06:00 της επόμενης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, αλλά και της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε», η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και για τις δύο κατευθύνσεις (προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιείται από την Π.Ε.Ο. Ευαγγελισμού - Λεπτοκαρυάς, μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές οι σήραγγες των Τεμπών έως την Πέμπτη λόγω συντήρησης"

Χατζηδάκης: Για κλάματα οι δικαιολογίες του Σπίρτζη -Για τις προσλήψεις στην ΕΕΣΤΥ

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον Χρήστο Σπίρτζη ότι ψεύδεται και ότι προέβαλε δικαιολογία για κλάματα, σχετικά με τις προσλήψεις στην ΕΕΣΤΥ που κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις 424 προσλήψεις που έγιναν στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «ο κ. Σπίρτζης, κατά την προσφιλή του τακτική, προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο και ψεύδεται».

«Οι 424 προσλήψεις με συμβάσεις έργου που έγιναν μέσα σε ένα χρόνο στην ΕΕΣΣΤΥ -μία εταιρεία με προσωπικό 400 εργαζομένους!!- υπάρχουν μία-μία στη Διαύγεια και εκθέτουν τον υπουργό και τη διοίκηση της εταιρείας», προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «δικαιολογία για κλάματα» την προσπάθεια, να βαφτίσουν τις προσλήψεις μαθητεία, καθώς η σχολή μαθητείας εγκαινιάστηκε μόλις στις 19-12-2017, ενώ οι προσλήψεις είχαν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2016. «Λοιπόν, κ. Σπίρτζη ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο και δεν κρύβεται με τίποτα!!» καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Νωρίτερα, το υπουργείο Μεταφορών με ανακοίνωση απαντούσε στην καταγγελία του Κωστή Χατζηδάκη.

Σε αυτή αναφέρει:

«Έκπληκτοι από την ευφάνταστη κατηγορία του κ. Χατζηδάκη, του ιδρυτή της ΕΕΣΣΤΥ, και προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Το Άρθρο 8 §8 του Ν. 3891/10, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εκτελέσει «την πραγματοποίηση εργασιών εκτεταμένης συντήρησης του τροχαίου υλικού που μισθώνει κατά την έναρξη ισχύος της Σύμβασης Εκμίσθωσής του, για την επαναφορά του στη δέουσα κατάσταση, σύμφωνα με τα πορίσματα της τεχνικής και οικονομικής αποτίμησης του τροχαίου υλικού που διενεργήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και οι δαπάνες αυτές συμψηφίζονται με τα οφειλόμενα μισθώματα».

Συνεπώς, τα αναγραφόμενα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος «χρηματοδοτεί μέσω της ΓΑΙΑΟΣΕ» το ανωτέρω έργο, γίνονται τηρώντας την §8 του Άρθ. του ν 3891/10 όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 44 του ν 4313/2014, (ΦΕΚ Α261/17-12-14). Δηλαδή ο τρόπος πληρωμής της εκτεταμένης συντήρησης έχει καθορισθεί από νόμους της προηγούμενης Κυβέρνησης. Με τα χρήματα, δηλαδή, των μισθωμάτων θα γίνει η απολύτως αναγκαία εκτεταμένη συντήρηση, όπως ο νόμος προβλέπει, προς διατήρηση της αξίας του επί μακρόν εγκαταλελειμμένου και σε κακή τεχνική κατάσταση ευρισκόμενου τροχαίου υλικού του Ελληνικού Σιδηροδρόμου.

Το έργο αυτό έχει ανατεθεί στην ΕΕΣΣΤΥ με τη σχετική μεταξύ ΕΕΣΣΤΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Σύμβαση Συντήρησης και η ΕΕΣΣΤΥ προετοιμάζεται, να το εκτελέσει.

Επιπροσθέτως, η ΕΕΣΣΤΥ, εκτός του έργου της συντήρησης του σήμερα κυκλοφορούντος τροχαίου υλικού, θα πρέπει να προετοιμασθεί, να εκτελέσει και το έργο της συντήρησης του τροχαίου υλικού των δυο νέων Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων (Rail Gargo Logistigs Group και Pearl). Με την πρώτη εταιρεία υπάρχει ήδη Σύμβαση Συντήρησης και με τη δεύτερη είμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕΣΣΤΥ έχει σχεδιασθεί, όπως ξέρει καλά ο κ. Χατζηδάκης, να λειτουργεί με 610 τεχνίτες. Η προηγούμενη Διοίκηση του κ. Αγιασογλου είχε επιλέξει να αναθέσει τις διοικητικές υπηρεσίες σε εργολάβους... Η παρούσα Διοίκηση διέκοψε τη συνεργασία με τους εργολάβους και συνήψε σχέσεις συνεργασίας με κάθε έναν συνεργάτη των εργολάβων κρατώντας όλους τους παλιούς απασχολούμενους -70 συνολικά- από την εποχή της προηγούμενης Διοίκησης, και όχι τους φιλικά προσκείμενους στη σημερινή Κυβέρνηση, όπως υπονοείται στην ανακοίνωση τύπου του βουλευτή, κ. Κ. Χατζηδάκη.

Ενέργεια αυτονόητη καθώς το έργο της εταιρείας έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί περισσότερο με τη δραστηριοποίηση και άλλων Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση, βλέποντας τους τεχνικούς εργαζόμενους να έχουν μειωθεί στους 408 τεχνίτες (από 610) και φοβούμενη τη μαζική φυγή το 2018 (μετά τον υπολογισμό των αναμενόμενων συντάξεων), και προκειμένου να διατηρηθεί η σιδηροδρομική τεχνογνωσία, ίδρυσε Σχολή Τεχνιτών σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, τον ΟΑΕΔ και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με 130 μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για τις ανάγκες αυτού του εγχειρήματος έχει συνάψει ολιγόμηνες και επαναξιολογούμενες, ως προς την αποτελεσματικότητα, συμβάσεις σχέσεων συνεργασίας με τιμολόγιο με τους απαραίτητους συνεργάτες τους οποίους πρότειναν οι προϊστάμενοι των κατά τόπους συγκροτημάτων. Δηλαδή προχωρήσαμε σε συμβάσεις μαθητείας μέσω ΟΑΕΔ και συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου όπως προβλέπει ο Νόμος και όχι σε προσλήψεις όπως ψευδώς και παρελκυστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Σημειώνουμε ότι σήμερα το άθροισμα εργαζομένων και εξωτερικών συνεργατών της ΕΕΣΣΤΥ φτάνει τους 624 (33 λιγότεροι από αυτούς του 2013), συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών υπαλλήλων και είναι λιγότεροι από τον αριθμό των μισθωτών και των συνεργατών (610+47) που προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος της ΕΕΣΣΤΥ το 2013 του κ. Χατζηδάκη, μαζί δηλαδή με τους Διοικητικού που απαιτούντο για τη σωστή λειτουργία της εταιρείας.

Επισημαίνουμε ότι τα ο συνολικό κόστος μισθοδοσίας για το έτος 2013, ανήλθε στο ποσό των €20 εκ. περίπου. Σήμερα το συνολικό κόστος μισθοδοσίας (υπαλλήλων και συνεργατών) ανέρχεται σε €17 εκ. περίπου.

Τελειώνοντας, υπενθυμίζουμε στον «ιδρυτή» της ΕΕΣΣΤΥ (νόμος 4111/13. ΦΕΚ 18/25-01-13) ότι η ΕΕΣΣΤΥ (με δυο Σ), ήταν εξ αρχής αυτόνομη εταιρεία και όχι θυγατρική του ΟΣΕ.

Αυτή είναι η αλήθεια για τις «προσλήψεις».

Ενημερωτικά να θυμίσουμε ότι οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και ο ενιαίος ΟΣΕ, δυστυχώς, δεν έχει προσλάβει προσωπικό για τη συντήρηση τροχαίου υλικού από το 1988, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον.
Εντούτοις, διαρκής θέση και προσπάθεια των Σιδηροδρομικών ήταν και είναι να μην επιτρέπεται να απαξιώνεται το τροχαίο υλικό, αλλά να διατηρείται σε κυκλοφορία, για να εισφέρει έσοδα, από την εκμετάλλευσή του, στο ελληνικό Δημόσιο.

Αυτή είναι η αλήθεια για τη συνεργασία της ΕΕΣΣΤΥ με εξωτερικούς συνεργάτες μέσω της οποίας η εταιρεία κάλυψε τους εταιρικούς της στόχους και απέφυγε την μείωση των τακτικών δρομολογίων, λόγω έλλειψης συντηρημένου Τροχαίου Υλικού. Αυτό φαίνεται ότι για κάποιους αποτελεί ψιλά γράμματα...

Η Διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου που επιθυμεί ενημέρωση για το τροχαίο υλικό του Ελληνικού Σιδηρόδρομου και όσα έγιναν ή δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Για κλάματα οι δικαιολογίες του Σπίρτζη -Για τις προσλήψεις στην ΕΕΣΤΥ "

Μάρδας: Προτίθεμαι να επιστρέψω την επιδότηση ενοικίου που έλαβα

Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2015, ο Δημήτρης Μάρδας δηλώνει ότι έλαβε το προβλεπόμενο από τον νόμο, επίδομα ενοικίου, ωστόσο προτίθεται να το επιστρέψει.

Ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κατά την παρούσα κυβερνητική θητεία μέχρι τον ανασχηματισμό του 2016, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σήμερα σε γραπτή δήλωση για το θέμα, το οποίο προέκυψε σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή.

Δηλώνει ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση.

Αναφέρει δε επίσης, ότι η ισχύουσα διάταξη αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών - βουλευτών και σημειώνει ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Τέλος, ο κ. Μάρδας επαναλαμβάνει ότι όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβε την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, «την οποία εύλογα προτίθεται να επιστρέψει».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Προτίθεμαι να επιστρέψω την επιδότηση ενοικίου που έλαβα"

Απεργία πείνας ξεκίνησε εφοπλιστής! Κατηγορεί τον Κουρουμπλή για καθυστερήσεις

Ο ιδιοκτήτης της Golden Star Ferries, Γιώργος Στεφάνου, κατέβηκε από σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου σε απεργία πείνας, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο κ. Στεφάνου κατηγορεί τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή πως κωλυσιεργεί σχετικά με την υπογραφή δρομολογίου της εταιρείας με αποτέλεσμα αυτή να οδηγείται σε οικονομική καταστροφή. 
Η ανακοίνωσή του, όπως σημειώνει το flashnews:
«Είμαι ο Γιώργος Στεφάνου, ιδιοκτήτης της Golden Star Ferries και βρίσκομαι στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στις 17:00 ωρα αρχίζω απεργία πείνας και παραμένω στον 5ο όροφο του υπορυγείο διαμαρτυρόμενος για την επαναλαμβανόμενη αρνητική και καταστροφική στάση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής ενάντια στην ακτοπλοϊκή εταιρεία μας Golden Star Ferries.
Σας γνωρίζω οτι ο υπουργός κωλυσιεργεί/αρνείται να υπογράψει τα εγκεκριμένα από το Σ.Α.Σ δρομολόγιο μας, με αποτέλεσμα η εταιρεία μας να είναι κλειδωμένη στο να πουλάει εισιτήρια και οδηγούμεθα στην οικονομικη καταστροφή.
Ζητώ από την κυβέρνηση και αντιπολίτευση άμεση επέμβαση ώστε να εξετάσει την αρνητική στάση του κ. Κουρουμπλή προς την Golden Star Ferries και να ερευνηθούν σε βάθος τα αίτια αυτής της καταστροφικής στάσης του».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία πείνας ξεκίνησε εφοπλιστής! Κατηγορεί τον Κουρουμπλή για καθυστερήσεις "

Αυτά είναι τα 4 ονόματα που έχουν προτείνει τα Σκόπια στην Αθήνα

Μιλώντας σήμερα από το Λονδίνο στο Reuters ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως μέχρι σήμερα υπάρχουν τέσσερις προτάσεις ονομάτων προς την Αθήνα για κάποιες από τις οποίες μάλιστα η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη προτίμηση.

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων βρέθηκε σήμερα στο Λονδίνο για την συνάντηση χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters αναφορικά με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό σημείωσε: «έχουμε προτείνει τέσσερα ονόματα προς την Ελλάδα. Οι προτάσεις μας είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτό κάποιο από τα παραπάνω ονόματα από την Ελληνική πλευράο Πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε: «Ναι … υπάρχουν προτιμήσεις περισσότερο σε κάποιες από τις προτάσεις». Ο κ. Ζάεφ σημείωσε επίσης πως υπάρχει ακόμη το ερώτημα για το κατά πόσο υπάρχει πραγματική ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων κάτι το οποίο απαιτεί η Ελληνική πλευρά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα 4 ονόματα που έχουν προτείνει τα Σκόπια στην Αθήνα "

Πήρε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του τ. ΟΕΚ -Aναλυτικά τι περιλαμβάνει

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, για τις ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών δικαιούχων δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ.
Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση αφορά τον τρόπο επαναπροσδιορισμού του χορηγηθέντος δανείου, τον τρόπο εξόφλησης άληκτου κεφαλαίου, ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόκων κεφαλαίου, τόκων υπερημερίας, κεφαλαιοποιημένων τόκων, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών των δανειοληπτών.
Ένταξη στις ρυθμίσεις
  • 1. Δικαίωμα ένταξης στις νέες ρυθμίσεις έχουν όλοι οι όσοι έχουν λάβει δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και πληρούν τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση.
  • 2. Δανειολήπτης που τυχόν έχει ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 3869/2010 (Α΄ 130) ή άλλου είδους ρυθμίσεις, μπορεί να επιλέξει την ένταξή του στις ρυθμίσεις της παρούσας, παραιτούμενος των τυχόν άλλων ρυθμίσεων στις οποίες έχει ενταχθεί.
  • 3. Δανειολήπτης του τ. ΟΕΚ, στον οποίο έχει χορηγηθεί δάνειο από ίδια κεφάλαια και δεν έχει ολοκληρωθεί η τμηματική εκταμίευση του συνόλου της παροχής και που με αίτησή του δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δανειοδότησης, μπορεί να ζητά τη σύνταξη τροποποιητικής σύμβασης, το ύψος της οποίας θα ανέρχεται στο ποσό που έχει εκταμιευτεί και έχει λάβει. Η νέα δανειακή σύμβαση μπορεί να ενταχθεί στις ρυθμίσεις της παρούσας.
  • 4. Δανειολήπτης που έχει λάβει μικτό δάνειο (από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και τραπεζικά κεφάλαια) δύναται να ενταχθεί στις ρυθμίσεις της παρούσας μόνο κατά το μέρος του δανείου που προέρχεται από τα ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.
  • 5. Για την ένταξη στις ρυθμίσεις, απαιτείται υποβολή αίτησης από το δανειολήπτη (η ένταξη δεν γίνεται αυτόματα).
Ως χρονικό όριο υποβολής της αίτησης ορίζεται διάστημα οκτώ μηνών από την ημερομηνία ανάρτησης στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ της ηλεκτρονικής φόρμας της αίτησης ένταξης.
Γενικές ρυθμίσεις
  • 1. Αυξάνεται κατά 10 έτη ο χρόνος αποπληρωμής όλων των κατηγοριών των δανείων από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ που είναι σε ισχύ ο συμβατικός χρόνος εξόφλησής τους. Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 έτη ισχύει και για δανειακές συμβάσεις, ο χρόνος αποπληρωμής των οποίων έχει ολοκληρωθεί, χωρίς να έχει επιτευχθεί η αποπληρωμή του δανείου. Στην περίπτωση αυτή, η επιμήκυνση του χρόνου εκκινεί από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ένταξης στις ρυθμίσεις της παρούσας.
  • 2. Δανειολήπτη το συνολικό χρέος του οποίου κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμες οφειλές +τόκοι κεφαλαίου +τόκοι υπερημερίας ) είναι μικρότερο ή ίσον των 6.000,00 ευρώ, θεωρείται ότι έχει αποπληρώσει το δάνειό του και δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα οφειλής του προς τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
  • 3. Τόκοι κεφαλαίου-τόκοι υπερημερίας-κεφαλαιοποιημένοι τόκοι.
α. Τόκοι κεφαλαίου ή τόκοι υπερημερίας που τυχόν έχουν καταβληθεί από το δανειολήπτη έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης, αφαιρούνται από το κεφάλαιο του δανείου.
β. Τόκοι κεφαλαίου ή υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί, διαγράφονται και δεν επιβαρύνουν πλέον το δανειολήπτη.
γ. Τυχόν κεφαλαιοποιημένοι τόκοι διαγράφονται.
  • 4. Η όποια οφειλή προκύψει για το δανειολήπτη, μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσας, παραμένει άτοκη και δεν υπόκειται σε τόκους υπερημερίας.
  • 5. Πραγματοποιείται μείωση κατά 15% στο αρχικό ποσό δανεισμού για όλους τους δανειολήπτες και για όλες τις κατηγορίες δανείων από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.
  • 6. Για τους δανειολήπτες που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το 60% του τελικού ποσού δανείου τους, το χορηγηθέν δάνειο θεωρείται εξοφληθέν και καμία απαίτηση δεν υφίσταται έναντι αυτών.
  • 7. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ανά περίπτωση, για κάθε ειδική ρύθμιση της παρούσας απόφασης, ορίζονται από τον ΟΑΕΔ.
Ειδικές ρυθμίσεις
  • 1. Ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών
α. Κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δανειολήπτης που αποδεδειγμένα και αιτιολογημένα ανήκει έστω σε μία από τις ευάλωτες ομάδες των τριτέκνων, συνταξιούχων, περιπτώσεων χηρείας με προστατευόμενο μέλος, μονογονεϊκών οικογενειών, οικογενειών με μέλος ΑΜΕΑ, σεισμοπλήκτων-πυρόπληκτων, ατόμων με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούται έκπτωσης 10% στο ποσό του δανείου που έχει προκύψει, μετά τη διαγραφή ποσοστού 15% από το ποσό του αρχικού δανείου.
Δανειολήπτης που εμπίπτει σε περισσότερες της μίας των κατηγοριών των παραπάνω ευάλωτων ομάδων, επιλέγει να ενταχθεί μόνο σε μία εξ αυτών.
β. Πολύτεκνος δανειολήπτης, καθώς και δανειολήπτης που αποδεδειγμένα και αιτιολογημένα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ανήκει στην ομάδα των πολυτέκνων, όπως αυτή ορίζεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας, δικαιούται εκπτώσεως 20% στο ποσό του δανείου που έχει προκύψει, μετά τη διαγραφή ποσοστού 15% από το ποσό του αρχικού δανείου.
  • 2. Ταχύτερη αποπληρωμή δανείου
Από την ημερομηνία ορισμού του τελικού ποσού δανείου και της τελικής οφειλής από τον ΟΑΕΔ, ο δανειολήπτης, όποτε επιθυμεί εντός των προβλεπόμενων κατωτέρω χρονικών
ορίων, δύναται να ωφεληθεί των παρακάτω εκπτώσεων, εάν καταβάλλει ποσό, που μαζί με το ήδη καταβληθέν αντιστοιχεί στα παρακάτω ποσοστά του τελικού ποσού δανείου, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2 του πέμπτου κεφαλαίου της παρούσης, ήτοι:
α. Έκπτωση 40% στο τελικό ποσό δανείου, εάν εντός πέντε ετών καταβάλλει το 60% αυτού.
β. Έκπτωση 20% στο τελικό ποσό δανείου, εάν εντός οκτώ ετών καταβάλλει το 80% αυτού.
Ρυθμίσεις για άνεργους - χαμηλά εισοδήματα - έχοντες αδυναμία πληρωμής
  • 1. Δανειολήπτης που αποδεδειγμένα εντάσσεται στην κατηγορία των ανέργων, δύναται, με αιτιολογημένη αίτησή του προς το ΔΣ του ΟΑΕΔ, να ζητήσει την εξαίρεσή του από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης, για χρονικό διάστημα έξι μηνών, επαναλαμβανόμενο καθ' όλη τη χρονική διάρκεια του δανείου, μέχρι να συμπληρωθούν τρία έτη συνολικά. Ο συνολικός χρόνος της εξαίρεσης από την καταβολή της δόσης δεν υπολογίζεται και δεν προσμετράται στο χρόνο εξόφλησης του δανείου και δεν επιφέρει καμία άλλη συνέπεια σε βάρος του δανειολήπτη.
  • 2. Δανειολήπτης που αποδεδειγμένα αδυνατεί να καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου του δύναται, με αιτιολογημένη αίτησή του προς το ΔΣ του ΟΑΕΔ, να ζητήσει την εξαίρεση της καταβολής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη μείωση της δόσης και την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής.
  • 3. Δανειολήπτης δύναται, με αιτιολογημένη αίτησή του προς τον ΟΑΕΔ, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να ενταχθεί στις παρακάτω ρυθμίσεις καταβολής ελάχιστης μηνιαίας δόσης, αναλόγως του συνολικού χρέους και του οικογενειακού εισοδήματος, ήτοι:
α. Δανειολήπτης με συνολικό χρέος έως 26.000,00 ευρώ και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000,00 ευρώ, καταβάλλει το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
β. Δανειολήπτης με συνολικό χρέος μεγαλύτερο των 26.000,00 ευρώ και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000,00 ευρώ, καταβάλλει το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να επανεξετάζει το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη που έχει ενταχθεί στην ως άνω ρύθμιση, κάθε δύο χρόνια ή τυχόν νωρίτερα, εφόσον το αιτηθεί ο δανειολήπτης, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί η μηνιαία δόση του.
Δανειολήπτης, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εντάσσεται στην ως άνω ρύθμιση, καθώς και με το ύψος της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, δικαιούται αντίστοιχης επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, ακόμα και πέραν του προβλεπομένου.
Δανειολήπτης που δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά ένταξης στην ως άνω ρύθμιση, καταβάλλει τη μηνιαία δόση, όπως αυτή προκύπτει, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στις παραγράφους 3 και 4 του πέμπτου κεφαλαίου της παρούσας.
Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα χρήσης των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου καθ' όλη τη χρονική διάρκεια του δανείου.
Νέο ποσό δανείου οφειλής
Νέο ποσό δανείου
Επί του αρχικού ποσού δανεισμού (αρχικό δάνειο) εφαρμόζεται μείωση κατά 15% και ορίζεται το νέο ποσό δανείου. Η μείωση εφαρμόζεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων που αφορά η παρούσα απόφαση.
Τελική οφειλή
Από το τελικό ποσό δανείου αφαιρούνται τα ήδη καταβληθέντα από το δανειολήπτη ποσά είτε αφορούν τόκους κεφαλαίου είτε τόκους υπερημερίας είτε κεφαλαιοποιημένους τόκους είτε κεφάλαιο και ορίζεται η τελική οφειλή του.
Τυχόν τόκοι κεφαλαίου ή υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν καταβληθεί από το δανειολήπτη, διαγράφονται και δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία υπολογισμού της τελικής οφειλής του δανειολήπτη.
Μηνιαία δόση
Η τελική οφειλή του δανειολήπτη κατανέμεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις για τον εναπομένοντα, ανά περίπτωση χρόνο αποπληρωμής.
Οι μηνιαίες δόσεις παραμένουν άτοκες και δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας έως και την λήξη του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Κοινωνικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων
  • 1. Μοναδική προϋπόθεση ένταξης στις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης αποτελεί η ιδιοκατοίκηση και η χρήση της κατοικίας από το δανειολήπτη (γονείς-τέκνα-συγγενείς α και β βαθμού), για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
Τα αναγκαία δικαιολογητικά ιδιοκατοίκησης, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης, ορίζονται από τον ΟΑΕΔ, που διατηρεί και το δικαίωμα ελέγχου για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
  • 2. Εάν ο δανειολήπτης δεν εξυπηρετεί τις νέες συμβατικές του υποχρεώσεις για διάστημα έξι μηνών, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να τον ενημερώνει εγγράφως και να ζητά την καταβολή των εκπρόθεσμων δόσεών του ή την προσκόμιση δικαιολογητικών αδυναμίας πληρωμής.
  • 3. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης αδιαφορήσει, δεν προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά, δεν αποδείξει την αδυναμία πληρωμής ή δεν καταβάλλει τις εκπρόθεσμες δόσεις του, θεωρείται ότι από τον Οργανισμό έχει εξαντληθεί κάθε δυνατό όριο διευκόλυνσης και ο ΟΑΕΔ υποχρεούται, μετά από νέα ειδοποίηση, να βεβαιώσει το σύνολο της
υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επόμενων έξι μηνών.
  • 4. Η παραπάνω υποχρέωση του ΟΑΕΔ ισχύει και για όσους τυχόν δανειολήπτες δεν θελήσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της παρούσας και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, στις ειδοποιήσεις του ΟΑΕΔ ή δεν προσκομίζουν δικαιολογητικά αδυναμίας πληρωμής.
Ρυθμίσεις προγραμμάτων αγοράς κατοικιών ή διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.)
  • 1. Οι δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής θεωρούνται ως δανειολήπτες από κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και εντάσσονται στις ρυθμίσεις δανείων της παρούσας απόφασης.
  • 2. Για τους δικαιούχους της κατηγορίας αυτής για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, ως αρχικό ποσό δανεισμού θεωρείται το συμφωνηθέν τίμημα παραχώρησης. Επί του τιμήματος αυτού εφαρμόζονται όλες οι ρυθμίσεις δανείων που αναφέρονται στην παρούσα.
  • 3. Για τις κατοικίες της κατηγορίας αυτής για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, το τίμημα παραχώρησης ορίζεται με νέα, πρόσφατη εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή, με ευθύνη του δικαιούχου ή του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως της τιμής αγοράς κατά το χρόνο απόκτησης της κατοικίας από τον τ. ΟΕΚ.
Το τίμημα αυτό θεωρείται ως το ποσό δανεισμού και επί αυτού εφαρμόζονται όλες οι ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης.
  • 4. Για την κατηγορία αυτή (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.), διατηρείται η πρόβλεψη έκπτωσης 50% για τους πολύτεκνους και για τις δύο περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω (παρ. 2 και 3). Η ιδιότητα του πολυτέκνου εξετάζεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ διατηρείται για όσους δικαιούχους την είχαν κατά την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου.
  • 5. Οι πολύτεκνοι της κατηγορίας αυτής δεν δικαιούνται των λοιπών εκπτώσεων που προβλέπονται στην παρούσα, αλλά μπορούν να κάνουν χρήση όλων των άλλων προβλεπόμενων διευκολύνσεων (επιμήκυνση χρόνου, προστασία ανέργων, ταχεία αποπληρωμή, μέγιστη μηνιαία δόση, κλπ).
  • 6. Οι δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) εντάσσονται στις ρυθμίσεις της παρούσας, υπό τον όρο ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτήν.
Επίλυση διάφορων
Κάθε διαφορά που θα προκύπτει κατά την εφαρμογή της απόφασης αυτής, θα τίθεται υπόψη του ΔΣ του ΟΑΕΔ και θα επιλύεται με απόφασή του
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήρε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του τ. ΟΕΚ -Aναλυτικά τι περιλαμβάνει "

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας κάνουν έξωση σε βουλευτές -Τι αναφέρει η επιστολή του Caravel [έγγραφο]

Το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, που έχει έρθει στην επιφάνεια λόγω της υπόθεσης Αντωνοπούλου, φέρνει στο φως της επικαιρότητας και ένα άλλο θέμα: αυτό της διαμονής των βουλευτών σε ξενοδοχεία του κέντρου, το οποίο η Βουλή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες.
Ξενοδοχεία του κέντρου στα οποία διαμένουν οι βουλευτές είτε έχουν διακόψει τις συμβάσεις τους με τη Βουλή και έχουν ζητήσει από τους βουλευτές να αποχωρήσουν, είτε με επιστολές ανακοινώνουν πως αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες.
Είναι χαρακτηριστική η επιστολή του ξενοδοχείου Caravel προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, με την οποία ανακοινώνει ότι από 1ης Μαΐου οι 36 βουλευτές που βρίσκονται στο Caravel θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους. Ανάμεσά τους είναι οι νυν υπουργοί Ανδρέας Ξανθός και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι κάνουν χρήση της διάταξης και παίρνουν το επίδομα διαμονής, αλλά και βουλευτές όπως οι κ. Αναστασιάδης, Καββαδάς, Βαγιωνάς, Βεσυρόπουλος, Κόνσολας, η Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.
Η πλήρης λίστα των βουλευτών που διαμένουν στο Caravel και πρέπει να φύγουν την 1η Μαΐου είναι η ακόλουθη: Αναστασιάδης Σάββας, Χρήστος Αντωνίου, Ευαγγελία Βαγιονάκη, Γιώργος Βαγιωνάς, Σωκράτης Βαρδάκης, Θανάσης Βαρδαλής, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σωτηρία Βλάχου, Παναγιώτα Βράντζα, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλειος Γιόγιακας, Ιωάννης Δελής, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Αχμέτ Ιλχάν, Θανάσης Καββαδάς, Ηλίας Καματερός, Γιάννης Καραγιάννης, Απόστολος Καραναστάσης, Βασίλης Κόκκαλης, Μανώλης Κόνσολας, Γιώργος Λαζαρίδης, Σπύρος Λάππας, Μουσταφά Μουσταφά, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Παπαφιλίππου, Δημήτρης Ρίζος, Γιάννης Σηφάκης, Χρήστος Σιμορέλης, Κώστας Σπαρτινός, Κώστας Στεργίου, Μανώλης Συντυχάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μερόπη Τζούφη, Βασίλης Τσίρκας.
Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που θα έχει το κέντρο της Αθήνας τους επόμενους μήνες και επειδή τα ξενοδοχεία προτιμούν την αυξημένη χρέωση που θα έχει το κάθε δωμάτιο για τους τουρίστες, σε σχέση με τη μειωμένη χρέωση που έχει συμφωνήσει με τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές έχουν ήδη αποχωρήσει από άλλα ξενοδοχεία με τα οποία είχε κάνει σύμβαση η Βουλή και τα οποία είναι το Athens Plaza, το «Ηλέκτρα», το «Αμαλία» και το «Τιτάνια».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ξενοδοχεία της Αθήνας κάνουν έξωση σε βουλευτές -Τι αναφέρει η επιστολή του Caravel [έγγραφο] "

Επίδομα ενοικίου είχαν ζητήσει τρεις ακόμα υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ

Τρία ακόμα μέλη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ έχουν αιτηθεί επίδομα ενοικίου πέρα από τη Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία υποχρεώθηκε σε παραίτηση χθες μετά την αποκάλυψη ότι είχε επιδοτηθεί με 23.000 ευρώ για την ενοικίαση διαμερίσματος στο Κολωνάκι.
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρδα, τον Κωνσταντίνο Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό για Έρευνα και Καινοτομία στο υπουργείο Παιδείας, και τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη.
Για τον κ. Φωτάκη όπως ανέφερε το ρεπορτάζ είχε εγκριθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ενώ για τον κ. Σγουρίδη το ποσό των 7.000 ευρώ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε ότι μπορεί να υπήρξε πίστωση αλλά ποτέ δεν έχει κάνει χρήση. «Ουδέποτε έλαβε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για δαπάνες διαμονής ή ενοικίου. Αυτό δεν έχει να κάνει με ενοίκιο αλλά με έξοδα κίνησης που ουδέποτε έχω χρησιμοποιήσει» είπε χαρακτηριστικά. «Μένω σε σπίτι του γιου μου στην Αθήνα και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε αυτή η πίστωση», συμπλήρωσε.
«Οταν είχα αμφιβολία στο πού θα μείνω είχε γίνει αυτή η αίτηση. Το γεγονός είναι ότι δεν έχω κάνει ποτέ χρήση», είπε επίσης ο κ. Φωτάκης σημειώνοντας ότι «το χαρτί δεν είναι για ενοίκιο αλλά για δαπάνες διαμονής». «Δεν έχω πάρει χρήματα ούτε για μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο», κατέληξε.
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης στην ερώτηση αν έχει κάνει χρήση του ποσού των 7.000 ευρώ που είχε εγκριθεί απάντησε ότι συνολικά είχε λάβει το ποσό των 350 ευρώ.
«Πήρα 350 ευρώ, πεντήντα ευρώ το μήνα για επτά μήνες για ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο οποίο έμενε. Μπορεί να έχει υπάρξει η δαπάνη αλλά για να εκταμιευθεί πρέπει να φέρεις απόδειξη του ενοικίου σου. Από τη στιγμή που υπήρχε ο νόμος έκανα αίτηση και πήρα το ποσό που ήταν 350 ευρώ συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.  
Επισυνάπτονται οι σχετικές αποφάσεις. 

Online

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα ενοικίου είχαν ζητήσει τρεις ακόμα υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ"

Η ΝΔ ζητάει Προανακριτική Novartis για Ξανθό, Πολάκη, Κουρουμπλή

Πρόταση συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή του Παύλου Πολάκη, κατέθεσε σήμερα η ΝΔ.
Η πρόταση κατατέθηκε σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».
Για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 ο Κουρουμπλής
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παν. Κουρουμπλή, τον οποίο η εισαγγελέας «φωτογραφίζει» μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία.
Καταγγελία για τιμολόγηση φαρμάκων το 2016 για Ξανθό-Πολάκη
Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και το -με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017- έγγραφο που συσχετίστηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016, με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη.
Ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων
Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.
Η ΝΔ είπε εξ αρχής της υπόθεσης Novartis «όλα στο φως» και καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. Πόσω μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες.
Ολόκληρη η πρόταση της ΝΔ
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2018
ΠΡΟΤΑΣΗ
Σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».
Εισαγωγή
Σύμφωνα με το από 05.02.2018 διαβιβαστικό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν, είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα Υπουργό Υγείας για, τυχόν, διάπραξη του αδικήματος της απιστίας στην Υπηρεσία με αντικείμενο συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 120.000 Ευρώ στρεφόμενης κατά του Δημοσίου. Εν προκειμένω η ζημία, που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 Ευρώ (άρθρα 256 περ. γ, 263α ΠΚ σε συνδυασμό με Ν. 1608/50). Η Εισαγγελέας κατά το διαβιβαστικό της δεν κατονομάζει τον Υπουργό, αλλά αναφέρεται συνολικά στο έτος 2015 και τους, κατά το διάστημα αυτό, διατελέσαντες Υπουργούς Υγείας.
Επιπλέον με το ως άνω διαβιβαστικό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε και το με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017 εισερχόμενο έγγραφο στο γραφείο Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς που συσχετίσθηκε με την διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε καταγγελία κατά την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με Υπουργό Υγείας τον κο Ανδρέα Ξανθό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον κο Παύλο Πολάκη όπου καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου 40 εκ. Ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκ. Ευρώ. Περαιτέρω καταγγέλλεται ζημία του δημόσιου εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων που καταστρατηγούσαν τον νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.
Η συγκεκριμένη ανώνυμη καταγγελία αναφέρεται λοιπόν σε παρανομίες κατά την τιμολόγηση φαρμάκων στο δελτίο της 23.12.16 δηλαδή σε υπουργία Ξάνθου με αναπληρωτή υπουργό Πολάκη και  στη μη μείωση τιμών γενοσήμων από Κουρουμπλή. Το έγγραφο υπογράφεται 30.03.17 από την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ραϊκου, η οποία αντικαταστάθηκε 7.4.17, έχοντας καταγγείλει με την παραίτησή της στις 24.03.17 ότι δεν την αφήνουν να κάνει το έργο της και υπάρχουν παρεμβάσεις, μετά από επίθεση εντύπου προσκείμενου στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Με τη διαβίβαση λοιπόν της δικογραφίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και από τη στιγμή που η συγκεκριμένη καταγγελία είναι τμήμα της δικογραφίας, οφείλουμε, ως Βουλή, να διερευνήσουμε τα καταγγελλόμενα σε αυτήν.
Όπως είναι γνωστό, η παρούσα κυβέρνηση και προσωπικά ο νυν πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διαχρονικά καταψήφιζε κάθε μείωση στην τιμή της φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του άρθρου 22 του Ν. 4213/13 όπου τέθηκε με σαφή τρόπο η μείωση της τιμής των φαρμάκων για τα μεν πρωτότυπα υπό προστασία στον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών των κρατών μελών της ΕΕ, για τα δε πρωτότυπα που δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας σε αυτόματη μείωση στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία ή στο μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών των κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον είναι χαμηλότερος του 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία και για τα γενόσημα στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς.
Για το συγκεκριμένο άρθρο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Νοβάρτις κου Κων/νου Φρουζή εξέδωσε δελτίο τύπου στις 26.11.2013 κατηγορώντας την ηγεσία του Υπουργείου για την εν λόγω τροπολογία και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στην τιμολόγηση φαρμάκων σε Ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες. Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου υιοθέτησε πλήρως ο νυν πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και, προασπιζόμενος τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας, σε συνέντευξη τύπου εξέφρασε τη θέση του ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, πράγμα που έπραξε κατά την ψήφιση στην Βουλή.
Το συγκεκριμένο άρθρο 22 του Ν. 4213/13 στην παρ. 5 μεταξύ άλλων προβλέπει ρητώς ότι «οι τιμές εκδίδονται εντός των χρονικών περιθωρίων που ορίζονται στην Κοινοτική Οδηγία περί διαφάνειας. Πλήρεις αναθεωρήσεις τιμών πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο και ενδιάμεσα γίνονται τιμολογήσεις νέων φαρμάκων». Ο νομοθέτης λοιπόν θέλοντας να περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη, υποχρέωσε τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας να προβαίνει σε αναθεωρήσεις τιμών προς τα κάτω δύο φορές τον χρόνο, πράγμα που προκάλεσε την οργή των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, όπως ήδη αναφέρθηκε ανωτέρω.
Έκτοτε και μέχρι το 2015 όλοι οι Υπουργοί Υγείας προέβησαν στην έκδοση δελτίου τιμών δύο φορές κατ’ έτος προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη σε βάρος προφανώς της φαρμακοβιομηχανίας. Το έτος 2015 εξεδόθη δελτίο τιμών μία φορά και δη στις 14.12.2015. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, καθόλο το έτος 2015 δεν υπήρξε καθόλου μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς το συγκεκριμένο δελτίο τιμών εφαρμόστηκε για το έτος 2016, με αποτέλεσμα αφενός το ελληνικό Δημόσιο να υποστεί κατά το έτος 2015 ζημία σίγουρα άνω των 150.000 Ευρώ από τη μη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου να εξαπατηθούν Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ως χώρα αναφοράς την Ελλάδα καθώς, λόγω αυτής της παράνομης πράξης των τότε Υπουργών Υγείας, οι τιμές παρέμειναν σε αυτές του έτους 2014. Με αποτέλεσμα οι τιμές να διατηρηθούν ίδιες στα συγκεκριμένα σκευάσματα και σε όσες χώρες έχουν ως χώρα αναφοράς την Ελλάδα υψηλότερες απ’ ότι θα έπρεπε.
Την παράλειψη έκδοσης δελτίου τιμών για το έτος 2015 από τον κ. Κουρουμπλή συνομολογεί το σύνολο των βουλευτών της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, και συνεπώς και ο κ. Κουρουμπλής, που υπογράφει την από 12.02.2018 Πρόταση για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η πρόταση χαρακτηριστικά αναφέρει ότι λόγω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς η «τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση».
Σημειωτέον ότι για την έκδοση δελτίου τιμών την τεχνική επεξεργασία των οικείων θεμάτων διενεργεί ο ΕΟΦ και την Εισήγηση η Επιτροπή Τιμών. Συνεπώς, ο Υπουργός δεν διενεργεί προκαταρκτικές πράξεις αλλά περιορίζεται στην έκδοση της απαιτούμενης εκ του νόμου Υπουργικής Απόφασης ανά εξάμηνο για το δελτίο τιμών.

Εξατομίκευση της κατηγορίας στον διατελέσαντα Υπουργό κ. Κουρουμπλή

Α) Ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων, ενώ είχε ιδιαίτερη προς τούτο νομική υποχρέωση κατ’ άρθρο 15 ΠΚ, όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου, και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.
Β) Ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 980/30.03.2017 ανωτέρω μνημονευόμενο έγγραφο δεν εφάρμοσε τον Νόμο που αναφέρει ότι η τιμή των γενοσήμων πρέπει να είναι 65% των off patent, αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν ότι τα γενόσημα δεν μπορεί να είναι ακριβότερα από τα off patent με αποτέλεσμα το δημόσιο να ζημιωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του άρθρου 256 Π.Κ., η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.

Εξατομίκευση της κατηγορίας στον διατελέσαντα Υπουργό κ. Ξανθό
Α) Ο Υπουργός Υγείας κος Ξανθός από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων στις 14.12.2015 αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατ’ άρθρο 15 ΠΚ όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη Νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 να εκδώσει δύο δελτία τιμών για το έτος 2015. Σημειωτέον, ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ οι Υπηρεσίες είχαν έτοιμο το δελτίο τιμών και μπορούσε να εκδοθεί αμέσως, ώστε να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του 2015, εκείνος, αν και γνώριζε ότι υπήρχε υποχρέωση έκδοσης δύο δελτίων τιμών εντός του έτους 2015 και ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής παρανόμως δεν είχε εκδώσει δελτίο τιμών, ο ίδιος αντί να εκδώσει άμεσα το δελτίο τιμών, επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και να το εκδώσει στις 14.12.2015 με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρξει χρόνος για έκδοση δευτέρου δελτίου τιμών φαρμάκων εντός του έτους 2015, αφετέρου να μη μειωθούν καθόλου οι τιμές των φαρμάκων για το 2015, με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα για το έτος 2015. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.
Β) Ο Υπουργός Υγείας κος Ξανθός εξέδωσε συμπληρωματικό δελτίο τιμών στις 23.12.2016 σύμφωνα με το αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.3.2017 ανωτέρω μνημονευόμενο έγγραφο, το οποίο ευνόησε κατά την τιμολόγηση περίπου διακόσια  200 φάρμακα και από την πράξη του δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου εν γνώσει του ελάττωσε έσοδα του δημοσίου και ωφέλησε φαρμακοβιομηχανίες.  Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.

Εξατομίκευση της κατηγορίας στον διατελέσαντα Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολάκη
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Πολάκης έχει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας. Ο συγκεκριμένος Υπουργός, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο κατ’ άρθρο 15 ΠΚ ως εποπτεύων υπουργός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς την αποζημίωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ γνώριζε τα ανωτέρω ότι εξεδόθησαν σειρά παρανόμων αποφάσεων και υπήρξαν παράνομες πράξεις των Υπουργών Υγείας αναφορικώς με την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και ότι παρανόμως δεν είχαν εκδοθεί δύο δελτία τιμών το έτος 2015, συνέχιζε να αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και την NOVARTIS στις υψηλότερες τιμές και, ως εκ τούτου, εν γνώσει του ελάττωσε τα έσοδα του δημόσιου και ωφέλησε τις φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.
 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν οι ανωτέρω περιγραφόμενες συμπεριφορές των διατελέσαντων Υπουργών Υγείας κκ. Κουρουμπλή και Ξάνθου και αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη σχετικά με την πράξη της απιστίας περί την υπηρεσία, πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 256 περ. γ΄ εδ. ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό και με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1608/50 “Περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων δια τους καταχραστάς του Δημοσίου” (ΦΕΚ Α’ 301), όπως τροποποιημένο ισχύει.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΝΔ ζητάει Προανακριτική Novartis για Ξανθό, Πολάκη, Κουρουμπλή "

Milliyet: «Αδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο ζήτησε γερμανικό σκάφος

Άδεια από την Τουρκία ζήτησε γερμανικό ερευνητικό σκάφος για να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η οποία γράφει ότι χθες Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου) η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε μια περιοχή 580 χιλιομέτρων προκειμένου να δώσει άδεια στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος.

Σε άρθρο της με τίτλο «Άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι το πλοίο «Maria S. Merian» ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας.

Σύμφωνα πάντα με την Milliyet, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για μια περιοχή μήκους 580 χλμ και 25 χιλιομέτρων πλάτους σε πεδίο ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας (στην Πάφο από τα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης), ενώ δεύτερη Νavtex εκδόθηκε σε ένα πεδίο 25 χλμ νοτίως της Κρήτης.

Εξαιτίας των Νavtex που εξέδωσε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στην ίδια περιοχή, είχε εμποδίσει το ιταλικό γεωτρύπανο να διεξάγει έρευνες, ενώ Ελλάδα και Κύπρος εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σε Γερμανία και Βρυξέλλες για αυτό το γεγονός, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Ωστόσο, τώρα το γερμανικό πλοίο ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για να προβεί στις δικές του έρευνες στην περιοχή, συμπληρώνει η Milliyet.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Milliyet: «Αδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο ζήτησε γερμανικό σκάφος"

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και οι ΑΝΕΛ, «παρών» ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και η τροπολογία που καθορίζει τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ως άρθρο (48). Το έτερο συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε την τροπολογία, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης - Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων - ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».
ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής"

Εντονη αντίδραση Γαβρόγλου στην επιστολή Ιερώνυμου

Ο υπουργός παιδείας όχι μόνο δέχτηκε την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣυΡιζΑ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού και με την οποία αλλάζει το καθεστώς του ιδρύματος της Ευαγγελίστριας στην Τήνο αλλά ταυτόχρονα εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό παιδείας διαφώνησε με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιστολή δεν ανήκει στις πιο λαμπερές στιγμές της εκκλησίας και αναφέρθηκε στα όσα γράφει ο κ. Ιερώνυμος.

«Έλαβα μια επιστολή από τον τον Αρχιεπίσκοπο που αναλύει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και μας βάζει σε σοβαρές σκέψεις στην κυβέρνηση», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Παιδείας για να συνεχίσει:

Ένα στοιχείο της επιστολής είναι η αναφορά που ευχαριστεί την Κομμουνιστική βάση της Τήνου η οποία εξέφρασε την διαφωνία της με την τροπολογία. Η τροπολογία -λέει η επιστολή - αποτελεί ωμή παραβίαση του αυτοδιοίκητου της εκκλησίας. Αποτελεί δημοκρατικό ατόπημα και αφαιρεί μονομερώς την συνταγματική ανεξαρτησία της εκκλησιάς.

Με την τροπολογία - λέει η επιστολή- επιστρέφουμε σε παλαιές πραξικοπηματικές παρεμβάσεις του κράτους. Αλήθεια ; Το 2018; Ξεχνάμε το 1969; Θα πρέπει η Ιεραρχία να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Η δημοκρατία είναι για όλους και όχι για ορισμένους.
Είναι επιστολή που δεν ανήκει στις πιο λαμπρές στιγμές της και είδε πολλές στο παρελθόν».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντονη αντίδραση Γαβρόγλου στην επιστολή Ιερώνυμου"

DW:Η Αντωνοπούλου εκθέτει τον Τσίπρα

Αίσθηση προκάλεσε στον γερμανικό τύπο η είδηση ότι ελληνίδα αναπλ. υπουργός λάμβανε επίδομα ενοικίου. Σχόλια δημοσιεύονται σε σχεδόν όλες τις μεγάλες εφημερίδες.

«Μια από τις πιο πλούσιες ελληνίδες πολιτικούς αναγκάζεται να φύγει» γράφει το Spiegel. «Η ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου αιτούνταν για δύο χρόνια κρατικά επιδόματα και χρηματοδοτούσε το διαμέρισμά της σε ακριβή γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα την απάλλαξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα καθήκοντά της.
Κάθε χρόνο η Αντωνοπούλου λάμβανε 12.000 €, τη στιγμή που η ίδια και ο σύζυγός της Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο έλληνας υπουργός Οικονομίας, συγκαταλέγονται στα πιο ευκατάστατα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο αρθρογράφος συνδέει την υπόθεση με τον πρόσφατο σάλο που προκάλεσε το σκάνδαλο Novartis: «Η συμπεριφορά της Αντωνοπούλου εκθέτει και τον πρωθυπουργό. Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε το πρόσφατο σκάνδαλο δωροδοκίας της Novartis για να τονίσει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησής του απέναντι στο παλιό πολιτικό κατεστημένο και να βελτιώσει τις πιθανότητες του κόμματός του στις επόμενες εκλογές».
Ένας στους τρεις Έλληνες ζει στο όριο της φτώχειας
«Είναι ανήθικο σ' αυτές τις για πολλούς πολίτες δύσκολες εποχές μια υπουργός να κάνει χρήση αυτού του νόμου»
«Είναι ανήθικο σ' αυτές τις για πολλούς πολίτες δύσκολες εποχές μια υπουργός να κάνει χρήση αυτού του νόμου»
Η εφημερίδα Rheinische Post εξηγεί στους γερμανούς αναγνώστες και τη σχέση της Ρ. Αντωνοπούλου με τον υπουργό Οικονομίας: «Η Αντωνοπούλου και ο σύζυγος της, ο έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, έκαναν χρήση ενός νόμου που υιοθέτησε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015. Βάσει αυτού, η δυνατότητα επιδότησης ενοικίου προσφέρεται σε όλους τους βουλευτές, και σε υπουργούς για να μπορούν να νοικιάσουν διαμέρισμα στην Αθήνα. Ασκώντας κριτική ο ελληνικός τύπος γράφει ότι είναι ανήθικο σ' αυτές τις για πολλούς πολίτες δύσκολες εποχές μια υπουργός να κάνει χρήση αυτού του νόμου. Από το ξέσπασμα της βαριάς οικονομικής κρίσης το 2010, οι Έλληνες έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του εισοδήματος τους. Σχεδόν ένας στους τρεις ζει στο όριο της φτώχειας». 
«Δυσαρεστημένος ο πρωθυπουργός»
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας»
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας»
Υπό τον τίτλο «Ελληνίδα πολιτικός εισέπραττε επίδομα ενοικίου» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «'Είμαι έτοιμη να επιστρέψω τα χρήματα' έγραψε η αναπληρώτρια υπουργός. Προηγουμένως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας». 
Η εφημερίδα Die Welt επισημαίνει: «Απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά της η αναπληρώτρια ελληνίδα υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου επειδή λάμβανε για χρόνια επίδομα ενοικίου. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέταξε την απαλλαγή της, λίγες ώρες αφού η ίδια προσφέρθηκε να επιστρέψει τα χρήματα».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Η Αντωνοπούλου εκθέτει τον Τσίπρα"

Βουλή: Υπογράφηκαν 4 συμβάσεις μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Υπογράφηκαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης που αναφέρονται στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε 'Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
«Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα γίνει χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
«Οι συμβάσεις που κατατίθενται σήμερα, γίνονται με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως: τη γαλλική Total και την ιταλική Edison. Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση σε άλλη περιοχή της χώρας, στην Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil. Πρόκειται για ενεργειακούς ομίλους διεθνούς βεληνεκούς που διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία. Η παρουσία τους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της» ανέφερε ακόμη ο κ. Σταθάκης.
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προωθείται άμεσα η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσής του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία μέχρι το 2016 ήταν ουσιαστικά ανενεργή.
«Κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έχει η προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και ενημέρωσε ότι έμφαση δίνεται ειδικώς στις προστατευόμενες περιοχές Natura, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η πλέον προικισμένη χώρα της Ε.Ε..
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπογράφηκαν 4 συμβάσεις μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news