facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Τραμπ: Να φέρουν όπλα εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη πως ορισμένοι εκπαιδευτικοί πρέπει να φέρουν όπλα, προκειμένου να αποτρέπουν μελλοντικές σφαγές σε σχολεία όπως αυτή που διαπράχθηκε την περασμένη Τετάρτη σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στην Πολιτεία της Φλόριντας, τασσόμενος υπέρ μιας ιδέας που είχε εισηγηθεί η ισχυρότερη οργάνωση του λόμπι της οπλοκατοχής, η NRA.

Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας, συγκινησιακά φορτισμένης συνάντησης με μαθητές που σώθηκαν όταν διαπράχθηκε η σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας και γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν. Εκατοντάδες μαθητές πήραν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον, στο Σικάγο και στο Πίτσμπεργκ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, θερμός υποστηρικτής του δικαιώματος της οπλοκατοχής, που υποστηρίχθηκε σθεναρά από την NRA κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, δήλωσε παράλληλα ότι θα αναλάβει άμεσα δράση για να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων και ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο ηλικίας για την αγορά ορισμένων τύπων όπλων, όπως τα τουφέκια εφόδου.

Ο Τραμπ υποστήριξε πως οπλισμένοι δάσκαλοι και ιδιωτικοί φρουροί θα μπορούσαν να εμποδίζουν επίδοξους δράστες επιθέσεων και να αποτρέπουν θανάτους μαθητών.

"Αν είχαμε έναν δάσκαλο (...) που ήταν πεπειραμένος στα όπλα, θα μπορούσε κάλλιστα να τερματίσει την επίθεση πολύ γρήγορα", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η επίθεση στο λύκειο της Φλόριντας, όπου 17 μαθητές και εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν τη 14η Φεβρουαρίου από έναν 19χρονο πρώην μαθητή που χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι, επανέφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στις ΗΠΑ το ζήτημα της οπλοκατοχής.

Η δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανών να οπλοφορούν, το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν ιερό κι απαραβίαστο. Όμως ο Τραμπ βρίσκεται υπό πίεση να λάβει μέτρα μετά το δεύτερο πιο πολύνεκρο μακελειό μέσα σε σχολικό ίδρυμα στην αμερικανική ιστορία.

Ορισμένοι από τους προσκεκλημένους στη συνάντηση τάχθηκαν υπέρ της ιδέας, όμως άλλοι εναντιώθηκαν σ' αυτή.

Ο Μαρκ Μπάρντεν, που έχασε τον γιο του το 2012, όταν διαπράχθηκε το μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ, εξήγησε πως η σύζυγός του Τζάκι, δασκάλα, "θα σας έλεγε ότι οι δάσκαλοι έχουν ήδη αρκετές ευθύνες για να τους ανατεθεί επιπλέον η τρομερή ευθύνη της χρήσης θανατηφόρας βίας για την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής. Κανένας δεν θέλει να βλέπει πιστολίδια σε σχολεία".

Η NRA πρότεινε να προσληφθούν οπλισμένοι ιδιωτικοί φρουροί και να οπλιστούν δάσκαλοι αμέσως μετά τη σφαγή στο Σάντι Χουκ.

Ο Τραμπ άκουσε ιδέες από περίπου 40 ανθρώπους, ανάμεσά τους έξι μαθητές του λυκείου της Πάρκλαντ.

"Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορώ ακόμα να μπω σε ένα κατάστημα και να αγοράσω ένα πολεμικό όπλο", είπε ο 18χρονος Σαμ Ζέιφ με δάκρυα στα μάτια. "Ας μην το αφήσουμε να ξαναγίνει αυτό ποτέ σας παρακαλώ -- σας παρακαλώ", επέμεινε.

Ο Άντριου Πόλακ, η κόρη του οποίου Μίντοου, 18 ετών, σκοτώθηκε στο λύκειο, φώναξε "θα έπρεπε να το έχουμε λύσει αυτό έπειτα από το πρώτο τουφεκίδι σε σχολείο. Κι είμαι έξαλλος επειδή η κόρη μου -- δεν θα την ξαναδώ ποτέ".

Ο Τραμπ στεκόταν στη μέση ενός ημικυκλίου στην τραπεζαρία όπου παρατίθενται επίσημα δείπνα σε ξένους ηγέτες στον Λευκό Οίκο. Φωτογράφοι κατέγραψαν ορισμένες φράσεις σε κάρτες με χειρόγραφες σημειώσεις που είχε μαζί του, στις οποίες υπήρχαν ερωτήσεις όπως "Τι είναι αυτό που θέλετε περισσότερο να μάθω για την εμπειρία που βιώσατε;" ή φράσεις όπως "Σας ακούω".

Στο Ταλαχάσι, στη Φλόριντα, όπου έγινε μια διαδήλωση μαθητών, ο Λορένζο Πράντο, μαθητής του Στόουνμαν, επισήμανε πως ο δράστης του μακελειού, ο Νίκολας Κρουζ, "μπορούσε να αγοράσει ένα τουφέκι εφόδου πριν να μπορεί να αγοράσει μια μπίρα", αναφερόμενος στο ότι ο νόμος στην Πολιτεία επιτρέπει σε νέους ακόμα και 18 ετών να αποκτούν τέτοιου είδους όπλα. "Οι νόμοι της χώρας μας έχουν αποτύχει", πρόσθεσε.

Οι βουλευτές στο Ταλαχάσι είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το όριο ηλικίας για την αγορά αυτού του είδους των όπλων στα 21 έτη, το ήδη ισχύον για την αγορά αλκοόλ ή πιστολιών.

Αλλά η Γερουσία της Πολιτείας επέλεξε να μη συζητήσει καν το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής.

Ο Τραμπ δήλωσε και αυτός ότι δέχεται να εξεταστούν τα όρια ηλικίας, μεταξύ άλλων μέτρων, ενώ επέκρινε το ότι έχουν κλείσει πολλά ιδρύματα ψυχικής υγείας που θα μπορούσαν να βοηθούν βίαιους ανθρώπους.

Την Τρίτη, ο ρεπουμπλικάνος έδωσε οδηγία στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ετοιμάσει έναν κανονισμό που ουσιαστικά θα θέσει εκτός νόμου ένα αξεσουάρ που μετατρέπει πρακτικά ημιαυτόματα τουφέκια σε αυτόματα, χωρίς να τροποποιεί τον μηχανισμό τους.

Η NRA έχει εναντιωθεί στην απαγόρευση των λεγόμενων "bump stocks", ("υποκόπανοι ανάκρουσης", κοντάκια μετατροπής των ημιαυτομάτων σε αυτόματα) αλλά συναινεί στην επιβολή περιορισμών στα συγκεκριμένα αξεσουάρ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ προέτρεψε τον Τραμπ να θεσπίσει διά νόμου την απαγόρευση της πώλησης των "bump stocks" και να μην περιοριστεί στην έκδοση ενός κανονισμού από μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Να φέρουν όπλα εκπαιδευτικοί στα σχολεία"

Κοτζιάς: «Αν είναι αθώοι να αποδείξουν την αθωώτητά τους» [βίντεο]

Να διαψεύσει τον εαυτό του επιχείρησε χθές στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διαψεύδοντας ότι είπε ποτέ για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Νοβάρτις οτι «εφόσον ειναι αθώοι πρέπει να αποδείξουν την αθωωτητά τους».
Κατήγγειλε μάλιστα και βιομηχανία ψευδών ειδήσεων.
Ομως το βίντεο απο την συνέντευξη που έδωσε στον Αλφα τον διαψεύδει. Γιατί είπε ακριβώς αυτό. «Οσοι ειναι αθώοι πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους».
Αναλυτικά στην Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Αναφέρθηκε στη συζήτηση στο Kοινοβούλιο πως εγώ δήλωσα ότι οι αναφερόμενοι στη δικογραφία πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ένοχοι. Ουδέποτε έκανα τέτοια δήλωση αν και το έγραψαν ως τέτοιο πάνω από δέκα άρθρα χθες της διαπλοκής» και συνέχισε με την ανάγνωση της ακριβής του δήλωσης: «Oυδείς καταδικάζεται εκ των προτέρων αλλά τα σκάνδαλα υπήρξαν. Ποιος είναι ο φορέας τους; ας το βρει η δικαιοσύνη. Εγώ θα ψηφίσω για μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και θα στηρίξω τη διαδικασία. Διότι αν κάποιος είναι αθώος, θα πρέπει να αποδοθεί ξανά στην κοινωνία ως αθώος. Αν κάποιος είναι ένοχος, πρέπει να γίνει κάθαρση σύμφωνα και με την παλιά ελληνική παράδοση στην αρχαιότητα».
«Είναι αβίαστο το συμπέρασμα ότι παράγονται ψευδείς ειδήσεις. Τρία χρόνια κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση με ψέματα, με συκοφαντίες, με δολοφονίες χαρακτήρα. Τους ενοχλούν δύο πράγματα. Σας ενοχλεί ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την κυβέρνηση που θέτουν το καθήκον πάνω από τον εαυτό τους, που δεν τους κρατά κανείς και μπορούν να λένε τη γνώμη τους», ολοκλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Δείτε τώρα στο 1.26.09 της συνέντευξης τι ακριβώς δήλωσε στον Αντώνη Σροϊτερ ο Νίκος Κοτζιάς.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: «Αν είναι αθώοι να αποδείξουν την αθωώτητά τους» [βίντεο] "

Η Άγκυρα απειλεί για την κυπριακή ΑΟΖ - Eni: Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση

Σε ένα ακόμα ρεσιτάλ προκλητικότητας ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Berak Albayrak, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο Β. Albayrak ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται καθώς εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Kασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι η γεώτρηση στη συγκεκριμένη περιοχή ίσως εγκαταλειφθεί αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο οι διερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές πρέπει να συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ιταλικής πετρελαϊκής Claudio Descalzi τόνισε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni. «Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό να μετακινηθούμε, για να διασφαλίσουμε την έρευνα», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».
Εξάλλου, σε ερώτηση για το αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Descalzi τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι». Η νέα έρευνα φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Descalzi, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Άγκυρα απειλεί για την κυπριακή ΑΟΖ - Eni: Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση"

Novartis: Αυτοί είναι οι βουλευτές που όρισαν τα κόμματα για την Προανακριτική

Η προθεσμία που έχουν τα κόμματα να ανακοινώσουν τους βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην προανακριτική λήγει την επόμενη Τρίτη ωστόσο φαίνεται ότι σχεδόν όλα έχουν καταλήξει στους βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν
Από το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχουν κλειδώσει οι 10 βουλευτές που θα σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ
  • Θεόδωρος Δρίτσας
  • Χρήστος Μαντάς,
  • Νίκος Παρασκευόπουλος
  • Νίκος Ηγουμενίδης,
  • Σπύρος Λάππας,
  • Γιώτα Κοζομπόλη,
  • Κώστας Δουζίνας,
  • Βασίλης Τσίρκας,
  • Σία Αναγνωστοπούλου
  • Χρήστος Καραγιαννίδης
Και η Νέα Δημοκρατία έχει καταλήξει στις πέντε βουλευτές της
ΝΔ
  • Μάκης Βορίδης
  • Γιώργος Γεωργαντάς
  • Νότης Μηταράκης
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • Δημήτρης Σταμάτης
Τα υπόλοιπα κόμματα δικαιούνται από ένα βουλευτή. Ετσι:
  • Από την ΔΗ.ΣΥ θα είναι ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
  • Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος
  • Από τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης
  • Από την Ένωση Κεντρωνν ο Μάριος Γεωργιάδης,
  • Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς.
  • Η Χρυσή Αυγή ακόμα δεν έχει ανακοινώσει το βουλευτή της
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Αυτοί είναι οι βουλευτές που όρισαν τα κόμματα για την Προανακριτική "

Στηρίζει η Αθήνα την υποψηφιότητα ΠΓΔΜ για EUSAIR

Την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), γνωστοποίησε με επιστολή του προς τους Επιτρόπους Γιοχάνες Χαν και Κορίνα Κρέτσου, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη».

«H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό», προστίθεται

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στηρίζει η Αθήνα την υποψηφιότητα ΠΓΔΜ για EUSAIR"

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις δύο σεισμικές δονήσεις σε Ιόνιο και Βουλγαρία

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο Ιόνιο Πέλαγος και στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ δηλώνουν πως τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα παρακολουθούνται.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FΜ, αναφορικά με τους δύο σεισμούς, μεγέθους 4,8 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν σε Ιόνιο Πέλαγος και Βουλγαρία, αντίστοιχα.

«Το Ιόνιο είναι η περιοχή με την υψηλότερη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Ένας σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για το χώρο αυτό, που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρά γεγονότα, καθώς την εξαετία 1953 – 1959 εκδηλώθηκαν δύο σεισμοί με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Η περιοχή έχει μια ισχυρή σεισμικότητα και με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι το σημερινό δεν ήταν ιδιαίτερο. Θα πρέπει όμως να το παρακολουθούμε», είπε ο κ. Σκορδίλης αναφορικά με τη δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:44 τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. δυτικά της Ζακύνθου.

Δύο λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επί βουλγαρικού εδάφους, περίπου 115 χλμ. βορειοανατολικά από το Νευροκόπι. «Ο πιο πρόσφατος ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή ήταν το 1928 με μέγεθος 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όμως μια δόνηση της τάξης του 4,4 Ρίχτερ δεν σημαίνει τίποτα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις δύο σεισμικές δονήσεις σε Ιόνιο και Βουλγαρία "

Σοκαρισμένος ο πατέρας της μικρής Μελίνας από τις αποκαλύψεις στη Βουλή

Η ομιλία Αδωνι Γεωργιάδη την Τετάρτη στη Βουλή -και ο καβγάς με τον Παύλο Πολάκη- έφερε και πάλι στο προσκήνιο την υπόθεση της μικρής Μελίνας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 4 ετών το 2015 έπειτα από επέμβαση ρουτίνας για κρεατάκια στη μύτη, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Με αφορμή το θάνατο του κοριτσιού ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε,σε οξύτατο τόνο, επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, για τις μεθοδεύσεις που, όπως κατήγγειλε, έγιναν με το πόρισμα της έρευνας για το θάνατο του παιδιού.
Ο πατέρας του αδικοχαμένου κοριτσιού δήλωσε έκπληκτος από όσα ακούστηκαν στη Βουλή. Σε δηλώσεις του στα parapolitika.gr παραδέχθηκε ότι οι αποκαλύψεις για το πόρισμα και τις προσπάθειες κουλουλώματος της υπόθεσης έπεσαν σαν κεραυνός στην οικογένειά του, η οποία μαθαίνει από την τηλεόραση ότι υπάρχει μεν πόρισμα, αλλά κρύβεται στα συρτάρια επειδή αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα με πολιτικές διασυνδέσεις.
«Δηλώνω έκπληκτος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι με αφορμή την υπόθεση Novartis ξαφνικά ανοίγει ξανά, έπειτα από δύο χρόνια, ο φάκελος του παιδιού. Υπάρχουν υποθέσεις με άλλα περιστατικά που έχουν φτάσει πολύ πιο γρήγορα σε μία δικαίωση και εγώ περιμένω χωρίς να μου έχει πει κανείς το παραμικρό.
Είμαι κατάπληκτος, με τη νέα βόμβα που έσκασε. Τι άλλο να πω πια;» δήλωσε σαστισμένος και συνάμα απογοητευμένος από όσα αποκαλύφθηκαν στη Βουλή.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης επανήλθε στο θέμα με ανάρτησή του στο Twitter: «Δυστυχώς έπρεπε να μάθω εγώ για πώς κράταγαν το πόρισμα στο συρτάρι για να μάθει ο πατέρας. Αυτή είναι η Ελλάδα του Πολάκη και του Τσίπρα! Φτου σας», έγραψε για τη χθεσινή αντιπαράθεσή του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.


Τι έγινε με το πόρισμα
Εναν μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) το πόρισμα βγήκε τον Δεκέμβριο του 2016 και απέδιδε ευθύνες για ό,τι συνέβη στα χειρουργεία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στην αναισθησιολόγο των χειρουργείων, στη νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος, αλλά και σε καρδιολόγο του νοσοκομείου. Τότε όμως, άρχισε και η περίεργη διαδρομή του πορίσματος από το νοσοκομείο στην 7η ΥΠΕ και αρμοδίως στους Επιθεωρητές Υγείας και τα γραφεία του υπουργείου.
«Στα συρτάρια της κυρίας Παπασπύρου ο θάνατος της μικρής Μελίνας, για τον οποίο ευθύνεται η ξαδέλφη Πολάκη», τόνισε σε έξαλλο ύφος την Τετάρτη στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης
Οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ ενώ η νοσηλεύτρια στο αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ στο οποίο προϊσταται πρωτοδίκης.
Συγκεκριμένα, στη νοσηλεύτρια καταλογίστηκε πως «επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση του υπαλληλικού της καθήκοντος ενημερώσεως ιατρών συγκλινουσών ειδικοτήτων και επιβαλλόμενης συνεργασίας, εφόσον χορήγησε φάρμακα χωρίς εντολή ή ενημέρωση της υπεύθυνης ιατρού αναισθησιολόγου, και συγκεκριμένα ότι κατά τη διαδικασία αφύπνισης της ανήλικης Μελίνας – Καλλιόπης Παρασκάκη μετά από ωτορινολαρυγγική επέμβαση στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου την 28/12/2015, κατά την αντιμετώπιση του δευτέρου επεισοδίου βρογχόσπασμου που παρουσίασε περί ώρα 9:45 έως 10:00π.μ. χορήγησε επιπλέον φάρμακα στην ανήλικη και δη ποσότητα 200γρ αδρεναλίνης (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτή η ποσότητα αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται η νοσηλεύτρια) και 1mg ατροπίνης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη» (ξαδέλφης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας).
Τελικά η νοσηλεύτρια απαλλάχθηκε στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο και τότε φέρεται να παρενέβη η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου ασκώντας έφεση στην απόφαση και στέλνοντας την υπόθεση στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο.
Ο φάκελος του πορίσματος, για το οποίο μίλησε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής  διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, στη διοίκηση των δύο νοσοκομείων Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στην 7η ΥΠΕ, στην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας
Από την έρευνα των συνθηκών θανάτου της μικρής Μελίνας το μόνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά και κατά το παρελθόν, για κλοπή ναρκωτικών ουσιών (στις 24 Μαΐου 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου).
Και πάλι όμως το ανώτατο πειθαρχικό όργανο του ΕΣΥ κατέληξε έναν χρόνο αργότερα στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για κλοπή, αλλά για«απρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας». Στην ξαδέλφη του Παύλου Πολάκη επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο 1.321 ευρώ -αποδοχών δηλ. ενός μηνός που παρακρατείτο σε δόσεις από τον μηνιαίο μισθό της.
protagon

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαρισμένος ο πατέρας της μικρής Μελίνας από τις αποκαλύψεις στη Βουλή"

Τέσσερις νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα από τη γρίπη

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης παραμένει η χώρα, σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την οποία προκύπτει ότι από τις 12 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, άλλοι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα από επιπλοκές της γρίπης.

Επίσης, περαιτέρω αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή με πιο συχνούς τους υπότυπους της γρίπης Β και A (H1N1)pdm09.

Από την αρχή της εποχικής γρίπης έχουν καταγραφεί συνολικά 51 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 49 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Από αυτά τα κρούσματα εμβολιασμένα ήταν τα 5, ποσοστό μόλις 10%. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί συνολικά 14 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 12 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 2 θάνατοι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Κανένας από τους ασθενείς που απεβίωσαν δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Όσον αφορά την επιδημία ιλαράς, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 66 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά κανένας νέος θάνατος από επιπλοκές της νόσου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα από τη γρίπη"

Απάντηση Σούρλα στην κυβέρνηση για την κερδοσκοπία στα φάρμακα και τη διαφθορά

«Η κερδοσκοπία σε φάρμακα, η διαφθορά και η διαπλοκή συνεχίζουν να καλπάζουν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα», δήλωσε ο Γιώργος Σούρλας μετά τις συνεχείς αναφορές και επικλήσεις των κυβερνώντων, χθες στη Βουλή, στοιχείων της έκθεσης πεπραγμένων της περιόδου 2012 – 2014, της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας, την ευθύνη της οποίας είχε την τιμή να του αναθέσει η κυβέρνηση ΝΔ.

«Πέρασαν 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η κερδοσκοπία σε φάρμακα, συνεχίζεται απροκάλυπτα και απρόσκοπτα, όπως τότε που ανέφερα ότι, επί παραδείγματι, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ, διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3.200 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες με 1.087 ευρώ» αναφέρει ο κ. Σούρλας και προσθέτει:

«Δυστυχώς, δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι τιμές των ραδιοφαρμάκων στο Παρατηρητήριο Τιμών. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στις 10.2.2015 διαβίβασα στον αν. Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., φάκελο με αντίγραφα τιμολογίων, από τα οποία προέκυπτε ότι διατίθενται στην Ελλάδα σε πολλαπλάσιες τιμές - ακόμη και δεκαπλάσιες- από εκείνες που εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό. Παρά τις παρεμβάσεις αυτές, η διαφθορά και η διαπλοκή καλπάζουν. Μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και ποτών το δημόσιο συνεχίζει να χάνει κάθε χρόνο πάνω από 1.5 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων από υπερτιμολογήσεις, πλαστά εικονικά τιμολόγια, τριγωνικές συναλλαγές με offshore, φοροδιαφυγή κα».

«Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντί να αξιοποιήσει τα όσα με παρρησία αναφέρθηκαν στην έκθεση της Γραμματείας Διαφάνειας της περιόδου 2012 - 2014, παρότι την επικαλείται σε κάθε ευκαιρία, όχι μόνο δεν προχώρησε στην πάταξη των φαινομένων διαπλοκής, αλλά ανασύρει και αξιοποιεί πρωταγωνιστές από την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά ως «έμπειρους» συμβούλους σε νομικά και οικονομικά ζητήματα, και μάλιστα παρά την από 2.4.2015 επιστολή που απηύθυνα στον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα επισημαίνοντας το αμαρτωλό πολιτικό τους παρελθόν» υπογραμμίζει και συνεχίζει:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων και δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Επιδίωξη δεν πρέπει να είναι η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων με κάθε τρόπο, αλλά η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και η κάθαρση της πολιτικής ζωής».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Σούρλα στην κυβέρνηση για την κερδοσκοπία στα φάρμακα και τη διαφθορά"

Προσοχή στα ΙΧ που φαίνονται ανασφάλιστα: Οδηγίες για τη διόρθωση λαθών -Σε 30 ημέρες ξεκινούν τα πρόστιμα [pdf]

Οδηγίες με τη μορφή ερωτήσεων απαντήσεων προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, που θα γίνει μετά από ένα μήνα, δίνει η ΑΑΔΕ.
Στη σύνταξη και δημοσίευση Πληροφοριακού Οδηγού για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να αποτραπεί ο εντοπισμός, ως ανασφάλιστων, οχημάτων σε μια σειρά περιπτώσεων, προχώρησαν το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.
Οπως επισημαίνεται μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι, για τη διόρθωση της «εικόνας» των οχημάτων που ανάγεται σε αιτίες του παρελθόντος είναι αναγκαία, πρωτίστως, η ορθή ενημέρωση και η συμβολή των ίδιων των πολιτών.
Οδηγίες για όσους έλαβαν ειδοποιητήριο
Ο Πληροφοριακός Οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων (FAQ) και αφορά τόσο τους κατόχους οχημάτων, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια ανασφάλιστου οχήματος κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 06.06.2017, όσο και εκείνους που, ενώ δεν έλαβαν ειδοποιητήρια στο πλαίσιο της πρώτης διασταύρωσης, γνωρίζουν ότι εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον Οδηγό και θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να μην εντοπιστούν ως ανασφάλιστα τα οχήματά τους κατά τους επόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία έχει αυξημένη κοινωνική σημασία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 06.06.2017, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και επέφερε ένα απτό αποτέλεσμα.
Αυξήθηκαν στα 6,26 εκατ. τα ασφαλισμένα οχήματα
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.
Συνεπώς, χάρη στη νέα αυτή δράση, ο δημόσιος κίνδυνος από την κυκλοφορία στους δρόμους ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων οχημάτων, μειώθηκε δραστικά.
Αστοχίες στη διασταύρωση λόγω διοικητικών αδυναμιών
Ταυτόχρονα όμως, η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδειξε και μια σειρά αστοχιών που οφείλονται, τόσο σε εσωτερικές διοικητικές αδυναμίες -που ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν–, όσο και στην κακή ενημέρωση ή αμέλεια των πολιτών.
Σε συνέχεια της πρώτης διασταύρωσης, η δημόσια διοίκηση ανέλαβε πρωτοβουλίες αλλαγής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ώστε να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να διορθώσουν την «εικόνα» του οχήματός τους, όπως αυτή τηρείται στο Μητρώο Οχημάτων.
Παράλληλα, αναπτύχθηκε έντονη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, με σκοπό την αναβάθμιση της επικοινωνίας των πληροφοριακών συστημάτων που παρακολουθούν και ενημερώνουν την κατάσταση και τον κύκλο ζωής κάθε οχήματος.
Περιθώριο 30 ημερών για τα ανασφάλιστα
Η συνεργασία αυτή και ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών θα επιφέρει, στο προσεχές διάστημα, μείωση της γραφειοκρατίας και της προσέλευσης των πολιτών στις Δ.Ο.Υ., για τη δήλωση γεγονότων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία οχήματος και που έχουν προηγουμένως δηλωθεί σε άλλη δημόσια υπηρεσία.
Ενόψει των ανωτέρω υπογραμμίζεται ότι, ο έλεγχος της ασφάλισης των οχημάτων αποτελεί δράση κοινωνικής ευθύνης και για τον λόγο αυτό η τήρηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης από τους πολίτες θα πρέπει να είναι διαρκής.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του συγκεκριμένου Πληροφοριακού Οδηγού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή στα ΙΧ που φαίνονται ανασφάλιστα: Οδηγίες για τη διόρθωση λαθών -Σε 30 ημέρες ξεκινούν τα πρόστιμα [pdf] "

Τούρκος πολιτικός έκανε μήνυση στον Πάγκαλο για «ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος»

Η ατάκα του Θεόδψρου Πάγκαλου «ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος» όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη στην Τουρκία, αλλά προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις, ακόμα και μηνύσεις.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του κόμματος DEB που δραστηριοποιείται στη Θράκη, φέρεται να υπέβαλε μήνυση εναντίον του Έλληνα πολιτικού.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα yeniakit.com, ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς σε δήλωση που έκανεστον ανταποκριτή του πρακτορείου Αναντολού, είπε πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος μετέχοντας σε μια εκπομπή χρησιμοποίησε την φράση «ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος», κάτι που όπως είπε «συνιστά βαρύ αδίκημα, και είναι μια απαράδεκτη ρατσιστική και φασιστική φράση».

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, ο Αλή Τσαβούς ανέφερε πως μέσου του δικηγόρου του, υπέβαλε μήνυση στην εισαγγελέα Ροδόπης και δήλωσε: «Ο πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κύριος Πάγκαλος, με αυτές τις δηλώσεις που υποδαυλίζουν μίσος και έχθρα μεταξύ των λαών, παραβίασε τα σχετικά με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία άρθρα του ελληνικού ποινικού κώδικα. Η φράση «Ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος» που είπε για τους Τούρκους ο Πάγκαλος, είναι απαράδεκτη και συνιστά βαρύ αδίκημα. Περιμένουμε σχετικά με αυτό η ελληνική δικαιοσύνη να εκπληρώσει τα καθήκοντα της».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος πολιτικός έκανε μήνυση στον Πάγκαλο για «ο πιο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος» "

Μείζον ζήτημα της Κύπρου με ΕΝΙ και Ρώμη - Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Με μεσολάβηση της Ρώμης είδε ο «υπουργός» εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουντρέτ Οζερσάι αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ, ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά. Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο κ. Οζερσάι είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.
Μετά από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι 48 ωρών στο επίκεντρο του οποίου ήταν η «αμφιλεγόμενη» συνάντηση Οζερσάι με εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΝΙ και κυρίως η προσπάθεια της εταιρείας για συσκότιση, η δήλωση Οζερσάι στην «Καθημερινή Κύπρου» το βράδυ της Τετάρτης ότι, «Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», ήταν αρκετή για να θέσει το ζήτημα σε διαφορετική προοπτική για την Κύπρο. Κι αυτό γιατί η ΕΝΙ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και ενήργησε χωρίς να ενημερώσει τη Λευκωσία.
Την ίδια ώρα τίθεται ζήτημα και για τη Ρώμη καθώς η ΕΝΙ είναι κρατική εταιρεία και πραγματοποίησε συνάντηση με «αξιωματούχο» μιας παράνομης οντότητας η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία, σημείωνει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η «Καθημερινή» Κύπρου.
Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Εξάλλου, μιλώντας στο CNN Turk, o Mουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως, «αν δεν υπάρξει συνεργασία στα ενεργειακά και νέο μοντέλο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με τους δικούς της σχεδιασμούς». Και ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει στα περί συνάντησης Οζερσάι με στελέχη της ΕΝΙ, η εταιρεία έχει αποφύγει να διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση, κάτι που αφήνει σκιές στο θέμα.
Εγκυρη πηγή στην Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σύμφωνα με ενημέρωση, που είχε η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη από την ιταλική εταιρεία ENI δεν έγινε συνάντηση του κ. Οζερσάι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι και άλλα στελέχη της εταιρείας.
Μετά από αυτό η τουρκική πλευρά διευκρίνισε ότι η συνάντηση έγινε με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λάπο Πιστέλι. Συναφώς υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο διεθνούς υπουργικής συνάντησης, ότι η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης «σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί «συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα».
Η συνάντηση έγινε, ενώ είχε τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη τουρκική Νavtex. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από την συνάντηση εκείνη ξεκίνησε το παρασκήνιο για την πρόσκληση Οζερσάι στη Ρώμη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα με τον κ. Οζερσάι θα τεθεί «έντονα» από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η τελική απόφαση για τα επόμενα βήματα βρίσκεται σε Ρώμη και ΕΝΙ.
Τα ζητήματα αυτά προφανώς και θα τεθούν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ωστόσο δημιουργούν μείζον ζήτημα πρωτίστως για την ΕΝΙ η οποία βρίσκεται σε 6 «οικόπεδα» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε ένα μόνη, δύο σε κοινοπραξία με την γαλλική TOTAL και σε άλλα τρία με την KOGAS.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση θέτει επτά ερωτήματα:
1. Ευσταθούν ή όχι οι ισχυρισμοί της τ/κ πλευράς ότι η πρόσκληση για μετάβαση του κ. Οζερσάϊ στη Ρώμη έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας;
2. Ευσταθούν οι ισχυρισμοί από τ/κ πλευράς ότι το ιταλικό ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων μετά από υπόδειξη της Άγκυρας;
3. Με ποια ιδιότητα ο επικεφαλής της ENI συνάντησε τον λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων.
4. Τη συνάντηση ζήτησε η τ/κ πλευρά ή η εταιρεία;
5. Η ΕΝΙ γιατί δέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με ένα λεγόμενο αξιωματούχο μιας παράνομης οντότητας η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία
6. Η ΕΝΙ ενημέρωσε, ως όφειλε, τον στρατηγικό της συνεργάτη που είναι η Κυπριακή Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της ΑΟΖ;
7. Ισχύουν οι πληροφορίες πως στην μυστική συνάντηση η ΕΝΙ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσει προτού βρεθεί διπλωματική λύση;
Επαφές Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες
Σε αυτό το πλαίσιο γνωστοποιείται ότι στις Βρυξέλλες μεταφέρονται σήμερα οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο κ. Αναστασιάδης αναχώρησε τα ξημερώματα για την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύριο (Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου) θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, και με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα.
Η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε σχετικά διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο Ν. Αναστασιάδης έστειλε προχθές επιστολή και στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
ΑΚΕΛ: Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης
Από την πλευρά του ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστήριξε, σχολιάζοντας την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι «κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος τα συνθήματα ότι η Κύπρος έχει συμμαχίες και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε τονίσει πως με άλυτο το Κυπριακό θα υπήρχαν προβλήματα στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ΑΟΖ, πρόσθεσε, «είναι ένα μικρό δείγμα των εξελίξεων, αν δεν υπάρξει επίλυση του προβλήματος». Δεν σημαίνει όμως, όπως τόνισε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί τις όποιες απαράδεκτες τουρκικές προτάσεις, αλλά να στηριχθεί λύση με βάση τις αρχές, που συμφωνήθηκαν. Στόχος αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, θα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και όχι η κλιμάκωση «με την άντληση και εξουσίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, πιστεύοντας ότι η Τουρκία θα εξαναγκαστεί σε υποχώρηση».
ΑΠΕ-MΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείζον ζήτημα της Κύπρου με ΕΝΙ και Ρώμη - Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης"

Με μηνύματα προς Τουρκία, ΠΓΔΜ και Ευρώπη η συνάντηση Παυλόπουλου-Χίγκινς στο Προεδρικό

Μηνύματα προς Τουρκία και ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας, «που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροφοδοτούν τον λαϊκισμό».
Απευθυνόμενος προς την Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού από πλευράς της, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας, όσο και της ΕΕ, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών».
Χαρακτήρισε, επινοήσεις τις «γκρίζες ζώνες», σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβαστεί το ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και σε κάθε ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Αναφορικά με την ΠΓΔΜ επανέλαβε την ανάγκη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας, υπογραμμίζοντας ότι όποιο όνομα και αν επιλεγεί δεν πρέπει να εμπεριέχει ίχνος αλυτρωτισμού, είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα και την γλώσσα. «Όταν συνομολογήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ» είπε ο ΠτΔ.
Πρόσθεσε πως διαφορετικά, «δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο σε βασικές αρχές τις οποίες έχουμε ήδη αναδείξει εδώ και καιρό».
Ο Πρόεδρος επικαλέστηκε και την πρόσφατη αναφορά Γιούνκερ ότι «πρώτα λύνεις τα προβλήματά σου και μετά μπαίνεις στην ΕΕ» επισημαίνοντας πως δεν νοείται η ΕΕ θα καταντήσει θέατρο επίλυσης διαφορών και μάλιστα για διαφορές, οι οποίες είναι απλώς στην φαντασία κάποιων.
Από την πλευρά του ο κ. Χίγκινς τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Έλληνα ομολόγου του για τον τερματισμό των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας και πρόσθεσε ότι έχουν διαπραχθεί λάθη σε βάρος των Ελλήνων, ενώ καταδίκασε τα μοντέλα Οικονομίας που δεν έχουν δοκιμασθεί σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να συνδέσουμε την πραγματικότητα στην ΕΕ με το κοινωνικό όραμα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Με μηνύματα προς Τουρκία, ΠΓΔΜ και Ευρώπη η συνάντηση Παυλόπουλου-Χίγκινς στο Προεδρικό "

Καμμένος: Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το όνομα της Μακεδονίας

«Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και θα κάνω τα πάντα για να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος στην Ολομέλεια της Βουλής την στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σπεύδουν τις διαπραγματεύσεις για το επίμαχο ζήτημα.

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ωστόσο πως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν θα έρθει στην Βουλή υποστηρίζοντας πως «για τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους απαιτούνται δέκα χρόνια».
Πέραν αυτού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχείρησε να δώσει διαβεβαιώσεις για την προάσπιση των εθνικών συνόρων και την αποκάλυψη των σκανδάλων.

«Ζητώ ως βουλευτής και ως υπουργός Εθνικής Άμυνας να μένουν εκτός των εθνικά θέματα από τέτοιου είδους συζητήσεις. Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά και φυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό . Τα προστατεύουμε και τα υπερασπιζόμαστε ανεξαρτήτως κόμματος. Πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο τα εθνικά θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με την υπόθεση Νοβαρτις ανέφερε: «Ακούσαμε τον Βενιζέλο να λέει ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει σκάνδαλο Νοβαρτις αλλά δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπο. Βεβαίως δεν υπάρχουν γιατί τα άλλα κράτη δεν έχουν Βενιζέλο και νόμο Βενιζέλου. Ακούσαμε και άλλα απίστευτα και θεωρώ ότι όσοι άντεξαν να δουν την διαδικασία διαπίστωσαν την επαναφορά του παρελθόντος μέσα στην Βουλή. Την συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και όσα επέφερε. Οδήγησε στο να μπουν πρόσωπα στην Βουλή που δεν θα έμπαιναν. Ακροδεξιά στοιχεία αποτελούν κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Ποιος ελέγχεται για την υπόθεση υποβρυχίων; Ο Βενιζέλος και τον κάλυψε ο Αθανασίου» και πρόσθεσε «Από την συζήτηση προκύπτουν και δύο διαφορετικοί κόσμοι. Προκύπτει αυτός που ελέγχεται και φοβάται και είναι αυτός που απειλεί. Είναι ατός που στα ΤΟΡ Μ1 τους αριθμούς των λογαριασμών διακίνησης χρήματος τους χαρακτήρισε τηλεφωνικούς αριθμούς. Αυτά έλεγαν ο Βενιζέλος και Λοβέρδος. Ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο τον άνθρωπο που μετείχε στην κυβέρνηση Σημίτη και καθόταν με τον Πάγκαλο που είπε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας να τολμά να απειλεί αυτή την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα».

Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν την παραπομπή του Σαλμά

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έσπευσε ωστόσο να υπερασπιστεί τον κ. Μάριο Σαλμά λέγοντας «Υπάρχουν αποφάσεις πρωθυπουργών που αντικατέστησαν υπουργούς που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των φαρμακοβιομηχανιών. Ο Σαλμάς το είπε. Δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και πολεμήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον πρωθυπουργό που κατηγορείται ότι ήταν σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εταιριών» ενώ σε άλλο σημείο είπε «πρώην υπουργός είχε βγάλει εισιτήριο για να πάει στην Αμερική και να καταθέσει αλλά το ακύρωσε τελευταία στιγμή. Μιλάω γα τον κ. Σαλμά. Εμείς αποφασίσαμε στην ΚΟ να προτείνουμε στον κ. Σαλμά να καταθέσει και εδώ και στην Αμερική. Δεν θα τον εμποδίσουμε με την ιδιότητα του εξεταζομένου».

Τέλος, ο κ. Καμμένος είπε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος: «Είναι ξεκάθαρο ότι για να αλλάξει το άρ. 86 απαιτείται συνταγματική αλλαγή και απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οφείλουμε να καταργήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών που θεωρεί την δωροδοκία μέρος των καθηκόντων του υπουργού. Αν βιάσει ο υπουργός την γραμματέα του δεν είναι μέρος των καθηκόντων του. Αν τα αρπάξει είναι. Με τέτοιου είδους ευρήματα δίνουν δικαίωμα στον εμπνευστή του νόμου να μας κουνά το δάχτυλο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το όνομα της Μακεδονίας "

Βουλή: Αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis με κάποιες διαρροές για Σαλμά - Πικραμμένο

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις 20 ώρες (!) η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε τελικά την παραπομπή των δέκα αναφερόμενων πολιτικών προσώπων στην δικογραφία για την υπόθεση Novartisσε προανακριτική επιτροπή. Υπέρ της παραπομπής τους τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν νομιμοποίησε την διαδικασία παραμένοντας μεν στην αίθουσα της Ολομέλειας, μη συμμετέχοντας δε στην ψηφοφορία. Έτσι οι βουλευτές της ΝΔ κατά την ανάγνωση του καταλόγου δήλωναν από το έδρανό τους «”ναι” στην προανακριτική».
Αλλά και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού συμμετείχαν στην διαδικασία αλλά με τον δικό τους τρόπο, επιλέγοντας να ρίξουν το δικό τους τυπωμένο ψηφοδέλτιο στις δέκα κάλπες που ανέφερε: «Ναι στην σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)». Με τον τρόπο αυτό τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την σύσταση μιας προανακριτικής η οποία με διαδικασίες εξπρές θα επιστρέψει πίσω στην Δικαιοσύνη την υπόθεση, όπως προκύπτει και από το σκεπτικό της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία και στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, ενώ για τα αδικήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος η προανακριτική θα κληθεί να ερευνήσει την αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, στην οποία και θα επιστραφεί ο φάκελος της υπόθεσης. Και μάλιστα μετά από μια σύντομη διαδικασία, όπως προϊδέασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος λέγοντας ότι «με δεδομένο ότι θα εξεταστεί προκαταρκτικά η αρμοδιότητα (σ.σ. της επιτροπής) ελπίζω σε συντομία των εργασιών της».
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν εκ των εμπλεκομένων ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης και ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αποχώρησε από την Βουλή στην 1.15΄ μετά τα μεσάνυχτα διευκρινίζοντας στους δημοσιογράφους ότι «φεύγω γιατί πρώτον κουράστηκα και δεύτερον σιχάθηκα», ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί με την «γραμμή» της Φώφης Γεννηματά. Επίσης, απουσίασαν από την ψηφοφορία ο Αρ. Μπαλτάς (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας ενώ διευκρίνισε την πρόθεση ψήφου του υπέρ της παραπομπής, ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Βαρδαλής, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και οι ανεξάρτητοι Στ. Παναγούλης, Κατερίνα Μάρκου και Χ. Θεοχάρης.
·         Έτσι για τον Δ. Αβραμόπουλο, επί 218 ψηφισάντων(από τους 290 παριστάμενους δεν απείχαν από την ψηφοφορία οι 72 παρόντες βουλευτές της ΝΔ)υπέρ της παραπομπής του Δ. Αβραμόπουλου τάχθηκαν 188 βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 4 «παρών.
·         Για τον Ευ. Βενιζέλο, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 185βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 191 έγκυρα, 26 άκυρα και 6 «παρών».
·         Για τον Αδ. Γεωργιάδη, επί 218 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 186βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 6 «παρών».
·         Για τον Γ. Κουτρουμάνη, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 180βουλευτές και ένας κατά, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 25 άκυρα και 11 «παρών».
·         Για τον Αν. Λοβέρδο, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 186βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 27 άκυρα και 4 «παρών».
·         Για τον Αν. Λυκουρέντζο, επί 218 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 180βουλευτές, δυο ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 190 έγκυρα, 28 άκυρα και 8 «παρών».
·         Για τον Π. Πικραμμένο, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 170βουλευτές, 8 ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν 180 έγκυρα, 28 άκυρα και 12 «παρών».
·         Για τον Μ. Σαλμά, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 159βουλευτές και 17 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 16 «παρών».
·         Για τον Αντ. Σαμαρά, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 182βουλευτές και 3 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 191 έγκυρα, 27 άκυρα και 6 παρών.
·         Για τον Ι. Στουρνάρα, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 182βουλευτές και 2 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 190 έγκυρα, 28 άκυρα και 6 «παρών». 
Από μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι στην περίπτωση του Π. Πικραμμένου και του Μ. Σαλμά υπήρξαν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά της παραπομπής τους. Ο κ. Σαλμάς συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους υπέρ της παραπομπής του (159), ενώ ακολουθεί ο κ. Πικραμμένος (170).
Για την στάση του κόμματός του είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο αρχηγός της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμενα συσταθεί αυτή η Προκαταρκτική  Επιτροπή για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», προειδοποιώντας όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία «να μην τολμήσετε να κλείσετε την προκαταρκτική επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως, διότι αυτό καταλαβαίνω ότι σχεδιάζετε».  «Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν και να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους εγκαλούμενους πολιτικούς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αλλά και η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά είχε προδιαγράψει την στάση του κόμματός της δηλώνοντας ότι «λέμε ναι στην  σύσταση  ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής  προκαταρτικής εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με τα πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα», ενώ διευκρίνισε ότι «λέμε όχι σε μια fake επιτροπή με διαδικασία express που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, επειδή δεν βγαίνει τίποτε εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».
Το σκεπτικό της ΔΗΣΥ είχε περιγράψει νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε παραγραφή όμως, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας και για την απιστία και για τη δωροδοκία, δεν θέλουμε κόλπο, δεν θέλουμε να γίνει μία επιτροπή για να κάνει μία νομική συζήτηση και να πει, τα άλλα έχουν παραγραφεί, για κάποια άλλα πηγαίνετε στη δικαιοσύνη». Το πλαίσιο αυτό περιέγραψε και ο Αν. Λοβέρδος, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης είχε καλέσει κυβερνητική πλειοψηφία να δεσμευθεί ότι η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους και ότι οι βουλευτές της στην επιτροπή«δεν θα πουν ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί». «Δεν θα κάνουμε μια προανακριτική δύο ημερών μόνο και μόνο για να βγάλουν κάποιοι φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Έρευνα μέχρι τέλους! Με αυτό το πνεύμα το Ποτάμι ψηφίζει υπέρ της προανακριτικής», είχε δηλώσει.
Όσον αφορά το ΚΚΕ, το οποίο ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής, ο Αθ. Παφίλης διευκρίνιζε στους δημοσιογράφους ότι αν διαπιστώσει το κόμμα του ότι η λειτουργία της θα εξελιχθεί σε ένα σόου εντυπώσεων για να επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη, «εμείς θα φύγουμε από την επιτροπή». «Θέλουμε να διερευνηθούν όλα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Δεν θεωρούμε κανέναν ένοχο, αλλά λέμε ότι πρέπει να διερευνηθούν. Αν στην πορεία δούμε ότι καταλήγει όπως στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, τότε θα φύγουμε από την προανακριτική. Δεν δεχόμαστε έστω και αν υπάρχει παραγραφή να διακόψει η προανακριτική το έργο της», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ένωση Κεντρώων επέλεξε το «παρών» στην ψηφοφορία. Τέλος, αποφασίστηκε προθεσμία ενός μηνός για τις εργασίες της προανακριτικής με δυνατότητα η Ολομέλεια της Βουλής να δώσει παράταση εφόσον κριθεί απαραίτητο.
tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis με κάποιες διαρροές για Σαλμά - Πικραμμένο"

Τσακαλώτος: Πρόβλεψη για μειώσεις σε συντάξεις και μετά το τέλος του προγράμματος

Στους λόγους για τους οποίους δεν είναι «οπαδός μιας πιστοληπτικής γραμμής» για την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, στις κατά καιρούς "διαφωνίες" του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και στο γιατί θεωρεί θετική μεν, πλην όμως όχι και αναγκαία για την έξοδο της χώρας στις αγορές την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα ο Έλληνας υπουργός φιλοξενήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, όπου μίλησε εφ΄ όλης της ύλης, παρουσίασε τα «φιλόδοξα σχέδια» της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Αναλυτικά, σχετικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος, ο Ε. Τσακαλώτος είπε ότι η Ελλάδα έχει οικοδομήσει σημαντική αξιοπιστία τα τελευταία 2,5 χρόνια.

«Αυτό φάνηκε σε επίπεδο αγορών, θεσμών και Eurogroup. Έχει βέβαια να κάνει και με αδιάσειστα δεδομένα (hard facts), όπως το γεγονός ότι πετύχαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Και ασφαλώς δεν θα υποτιμήσω τις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός. Επιστρέψαμε στην ανάπτυξη», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι τα «υποκείμενα» στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι επίσης πολύ ισχυρά, επισημαίνοντας πως «οι εξαγωγές είναι σε πολύ καλό δρόμο, όπως καλά είναι δεδομένα και σε άλλους τομείς, που δεν είναι οι πιο εμφανείς», και προσέθεσε:

«Δεν είμαι σίγουρος ότι μία προληπτική πιστωτική γραμμή προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία σε μία χώρα. Μάλλον περνάει το αντίθετο μήνυμα στις αγορές ότι δηλαδή "δεν εμπιστευόμαστε την Eλλάδα". Λειτουργεί με ανάποδο τρόπο. Ο πραγματικός στόχος ενός τέτοιου προγράμματος είναι να υπάρξει έξοδος από αυτό. Είναι καλή συγκυρία. Και η δική μας, αλλά και προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, δεν ήταν και τόσο τυχερές όσον αφορά τη διεθνή συγκυρία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ειπωθεί "εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση, τα ελληνικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα να σταθούν στα πόδια τους χωρίς μηχανική υποστήριξη". Ο δεύτερος λόγος που δεν είμαι οπαδός της προληπτικής γραμμής είναι επειδή την θεωρώ υποκατάστατο και όχι κάτι συμπληρωματικό προς το cash buffer. Δεν μπορείς να έχεις και "μαξιλαράκι ασφαλείας" και προληπτική πιστωτική γραμμή. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα».

Αναφερόμενος «στα μέτρα και αντίμετρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος» ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο πακέτο». «Προβλέπονται μεταξύ άλλων μειώσεις σε ορισμένες συντάξεις, αλλά και στήριξη οικογενειών. Δεν έχει γίνει συζήτηση με τους θεσμούς επ’ αυτών των μέτρων. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς, εάν αυτά θα αποτελέσουν μέρος των επερχόμενων διαπραγματεύσεων», προσέθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης, στην πρόσφατη έκδοση ελληνικών ομολόγων: «Υπάρχει αβεβαιότητα στις αγορές σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά ας μην υπερβάλλουμε. Τα spreads είναι σήμερα πολύ χαμηλότερα απ΄ ό,τι προβλεπόταν πριν την πρώτη μας έξοδο στις αγορές, τη στιγμή μάλιστα που είχαμε και μία μίνι-κρίση στις ΗΠΑ. Σ΄ αυτό το πλαίσιο είχαμε μία πολύ επιτυχημένη έκδοση ομολόγων. Πιστεύω ότι η αξιοπιστία μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός στο θέμα του χρέους. Αυτό σίγουρα θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού», είπε και συνέχισε:

«Και σε αυτό "κουμπώνει" και ο επονομαζόμενος γαλλικός μηχανισμός, που εμείς είχαμε προτείνει πρώτοι, αλλά θα μείνει γνωστός πια ως γαλλικός μηχανισμός ο οποίος συμβιβάζει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πιο αισιόδοξη προσέγγιση της ΕΕ».

«Είτε πάντως το ΔΝΤ συμμετάσχει είτε όχι, έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η απόφαση θα ενισχύσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την αξιοπιστία της Ελλάδας» είπε ακόμη ο Ε. Τσακαλώτος.

Σχετικά με το εάν θα ήταν σκόπιμο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο υπουργός είπε ότι η ένταξη της χώρας για ένα μικρό διάστημα «θα ήταν μία θετική ένδειξη, αλλά όχι απαραίτητο».

«Μπορούμε να βγούμε από το πρόγραμμα και χωρίς να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ», τόνισε και προσέθεσε: «Μπορεί να αναβαθμιστήκαμε πρόσφατα από τον οίκο Fitch αλλά δεν είμαστε ακόμη -αλλά πλησιάζουμε- σε επενδυτική βαθμίδα. Το να μην αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα είναι πρόβλημα, αλλά όχι αξεπέραστο. Είναι δυσανάλογο να ζητήσεις προληπτική πιστωτική γραμμή μόνο και μόνο για να αποκτήσεις waiver(δυνατότητα να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ)».Για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος, ο υπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Υποσχεθήκαμε να παρουσιάσουμε το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα τον Απρίλιο, μετά το ελληνικό Πάσχα. Στη συνέχεια νομίζω ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup. Θα είμαστε έτοιμοι για τη συζήτηση αυτή. Είμαστε σε φάση επεξεργασίας του προγράμματος. Πρώτος στόχος είναι μην επιστρέψουμε στο μοντέλο της περιόδου πριν το 2008 και δεύτερος να διαμορφώσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποιο είναι το προφίλ της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και μεγάλο αγροτικό τομέα, όπως και άλλες ιδιαιτερότητες της χώρας, και όλα να συγκεραστούν για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο μοντέλο. Είναι έργο που εξελίσσεται συνεχώς. Παλιά πολλά κονδύλια πήγαιναν σε μεγάλα έργα υποδομής (το 80%), τώρα επενδύουμε πιο πολύ στις ΜΜΕ. Αλλάζει ο συνολικός σχεδιασμός, πρόκειται για άλλου τύπου διακυβέρνηση, διότι εμείς δεν ακολουθούμε τη λογική του πελατειακού συστήματος, αλλά συγκεκριμένους κανόνες που προσφέρουν απόλυτη διαφάνεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Ως προς το ζήτημα του άχθους του ελληνικού δημοσίου χρέους ο Ευκλείδης Τσακαλωτος είπε ότι είμαστε κοντά στις συζητήσεις, προσθέτοντας «αλλά δεν είναι τρόπος αυτός να κυβερνάται η Ευρώπη. Είναι όμως αλήθεια ότι εάν είχε σχηματιστεί νωρίτερα και λειτουργούσε πλήρως η κυβέρνηση στη Γερμανία, πολλά θέματα θα είχαν προχωρήσει γρηγορότερα».

Σχετικά με το μέτωπο της φορολογίας και της φοροεισπρακτικής ικανότητας των ελληνικών Αρχών, ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη απ΄ ό,τι περιμέναμε, αλλά προχωράμε» και επισήμανε: «Έχει προχωρήσει πολύ και η απόδοση του ΦΠΑ. Πολύ σπουδαίο έργο ήταν το λογισμικό διασταύρωσης στοιχείων, η οποία ήταν πολύ δύσκολο και κοπιώδες έργο. Το σύστημα διασταυρώνει καταθέσεις και προηγούμενες επιστροφές φόρου. Κάποτε αυτή η διαδικασία απαιτούσε 5 μήνες, τώρα θέλει 5 λεπτά».

Σχετικά, τέλος, με τη φερόμενη διαφωνία του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο Ευκλείδης Τσακαλωτος είπε: «Χθες στο Eurogroup έγινε συζήτηση για το ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και νομίζω ότι τόσο ο Ντράγκι, όσο και ο Ρέγκλιγκ ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι. Εγώ υποστήριξα ότι δεδομένης της κατάστασης στις αγορές, η έκδοση τα πήγε εξαιρετικά, ότι ήταν επιτυχημένη. Υπήρξε πολύ φιλική συζήτηση πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και δη επί της ανεμπόδιστης ροής των πλειστηριασμών που προβλέπεται να διασφαλιστεί. Εγώ θεωρώ ότι έχουν γίνει αρκετά για να κλείσει αυτό το προαπαιτούμενο και ότι η ΕΚΤ ήταν πιο αυστηρή στο θέμα αυτό απ΄ όσο θα έπρεπε. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, νομίζω ότι είναι αμοιβαίος ο σεβασμός. Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν, και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Πρόβλεψη για μειώσεις σε συντάξεις και μετά το τέλος του προγράμματος"

Επίθεση Ακιντζί στην Κύπρο για την «απροθυμία της στο να διαμοιραστεί τον φυσικό πλούτο της νήσου»

Για το φυσικό αέριο και για το Κυπριακό ενημέρωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις, μετά τις συναντήσεις, ο κ. Ακιντζί εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο. «Οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα της απροθυμίας της στο να διαμοιραστεί τον φυσικό πλούτο της νήσου», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη να συνεργαστεί, αλλά δυστυχώς οι εκκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι θα γίνει βολιδοσκόπηση από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακής πλευράς ο κ. Ακιντζί δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, αρνητικός να συμμετάσχει σε δείπνο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ακιντζί στην Κύπρο για την «απροθυμία της στο να διαμοιραστεί τον φυσικό πλούτο της νήσου»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news