facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του με τίτλο «Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών», στο enikos.gr.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως «ο θεσμός της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που σκοπό είχε να ενισχύσει την αμεροληψία των μελών της εκτελεστικής λειτουργίας προστατεύοντάς τους από πολιτικές διώξεις, υπέστη μια διπλή στρέβλωση» καθώς, όπως λέει, αφενός δημιούργησε ένα πλαίσιο απόλυτης ασυλίας έναντι των «ημέτερων» πολιτικών προσώπων και, αφετέρου, λειτούργησε ως όχημα πολιτικών διώξεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου εξόφθαλμα δεν υφίστατο ζήτημα αρμοδιότητας της Βουλής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, επιπλέον δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ κυβερνήσεων και δικαστικής λειτουργίας, με την άσκηση πιέσεων και την προσπάθεια χειραγώγησης για τον προσπορισμό μικροπολιτικών ωφελημάτων.

Όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, χρέος όλων είναι να θωρακίσουν το δημόσιο βίο απέναντι σε αυτές τις λογικές και σε μεθοδεύσεις που πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας μας, ενώ τονίζει πως απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Σε αυτή τη λογική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως «για μεν τους βουλευτές το ακαταδίωκτο πρέπει να αφορά αποκλειστικά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση του ίδιου του βουλευτή του οποίου ζητείται η δίωξη, έτσι, ώστε να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς μη άσκησης ποινικής δίωξης μετά την παρέλευση τριμήνου από τότε που η σχετική αίτηση διαβιβάστηκε στη Βουλή».

Για δε τους υπουργούς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως θα πρέπει να καταργηθεί η εξαιρετικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητας παραπομπής από τη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίζεται, θετικά ή αρνητικά, από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς.

«Η όλη διαδικασία της σύνταξης του πορίσματός και της έγκρισής του ή μη από τη Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε καμία υπόθεση να μη σέρνεται επί μακρόν», δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η ΝΔ θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα «να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συναινέσεις γύρω από αυτό ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεσμικό οικοδόμημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο πάνδημο κοινωνικό αίτημα για διαφάνεια και παράλληλα θα θωρακίζει ουσιαστικά το δημόσιο βίο από τοξικές πολιτικές επιλογές είτε σκευωριών, είτε συγκάλυψης».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να αναμετρηθεί με τις αδυναμίες και τον κακό του εαυτό, και να θεσπίσει διαδικασίες που θα προασπίζουν το κύρος και την ομαλή λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας μας.

Είναι ένα απολύτως αναγκαίο βήμα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και είναι καθήκον μας απέναντι στον τόπο», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών "

«Βόμβα» για τον Ελληνισμό! Ανοιχτή παραδοχή από ΕΝΙ: «Δεν ελέγχεται η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ» – Εκτός ελέγχου η Τουρκία

«Δεν είναι υπό τον έλεγχό μας« η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την παρεμπόδιση ερευνητικού της πλοίου από την Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, προκαλώντας σοκ στον Ελληνισμό.

Πρόκειται για δηλώσεις που προκαλούν προβληματισμό, ενώ γίνεται πλέον σαφές πως εάν πραγματικά λάβει χώρα η απειλή της ΕΝΙ, τότε και επισήμως ξεκινάει το γκριζάρισμα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρξε κάποια ένδειξη από πλευράς Άγκυρας για τερματισμό του αποκλεισμού του γεωτρύπανου της ΕΝΙ. Η μόνη τοποθέτηση που έστελνε κάποιο θετικό μήνυμα ήταν μια δήλωση της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας, η οποία μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της έκανε λόγο για αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει ποια θα είναι αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις για τερματισμό των ενεργειακών ερευνών από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από Τούρκους αξιωματούχους ήταν αρκούντως καθαρές και έστελναν το μήνυμα πως η Άγκυρα απαιτεί τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόλις χθες, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, δήλωσε: «αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση».

«Είχα συναντήσει τον τούρκο υπουργό και σε σύνοδο που είχε γίνει στην Ρώμη. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε. Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Ρομπέρτα Πινότι.

Τι σημαίνουν ολα αυτά; Οτι η Ιταλία τινάζει στον αέρα Ελλάδα και Κύπρο και ταυτοχρόνως διαπραγματεύεται με τον Τούρκο κατακτητή. Η υποχωρητικότητα της ελλαδικής και κυπριακής πλευράς έχει ανοίξει την όρεξη στην Αγκυρα, με τις προκλήσεις να πιάνουν τελικά τόπο.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου η Τουρκία έχει δημοσιεύσει δύο Navtex που περιλαμβάνουν την περιοχή του τεμαχίου 3 και του στόχου «Σουπιά». Η πρώτη στην οποία γίνεται αναφορά σε ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, που επικαλείται για να μην επιτρέπει στο γεωτρύπανο Saipem 12000 όπως και σε όλα τα άλλα εμπορικά, φορτηγά πλοία και τάνκερ να διέρχονται από την περιοχή, όπως και δεύτερη, στην οποία αναφέρεται ότι πολεμικό της πλοίο έλκει υποθαλάσσια συσκευή.

Παράλληλα, διατηρεί στην ίδια περιοχή και πετρελαιοφόρο του πολεμικού ναυτικού, γεγονός που δείχνει ότι έχουν γίνει προβλέψεις για διάφορα σενάρια.

Σε σχέση με τις Navtex και το ερώτημα που τίθεται και δημόσια, γιατί η Δημοκρατία δεν ενήργησε ώστε να προκαταβάλει την τελευταία τουρκική πρόκληση, αξίζει να αναφερθεί ότι προληπτικά μέτρα λαμβάνονταν για ένα δίμηνο πριν την κίνηση του γεωτρύπανου για γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά».

Συγκεκριμένα η περιοχή είχε δεσμευτεί από τριμήνου με επίκληση περιβαλλοντικών και επιστημονικών ερευνών για όλη την περίοδο. Επίσης με Navtex η περιοχή είχε δεσμευτεί για πολυεθνικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξάχθηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η μετακίνηση του γεωτρύπανου, με τη συμμετοχή και των πολεμικών ναυτικών άλλων χωρών.

Σε αυτές είχε αντιδράσει από το τέλος Ιανουαρίου η Τουρκία με διαδοχικές Navtex που εξέδιδε περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τον στόχο της γεώτρησης.

Η τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκε αμέσως μετά την έκδοση δύο Navtex από την Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε και αποκαλύφθηκαν και οι συντεταγμένες του στόχου, αφού προηγουμένως Δημοκρατία και Eni φρόντισαν να μείνουν εμπιστευτικές.

Η χρονοσειρά δημοσίευσης των Navtex από το αρμόδιο για την περιοχή μας Ισπανικό Βασιλικό Ναυτικό, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες (Navarea iii), αποδεικνύει, χωρίς να επιτρέπει αμφισβήτηση, τα γεγονότα: Με τη Navtex υπ’ αριθμόν 0131/2018 η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε τη ζώνη σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων από το σημείο της γεώτρησης και με τη Navtex με αριθμό 0141/2018 απαγόρευσε την πλεύση πλοίων σε ακτίνα 500 μέτρων από το γεωτρύπανο Saipem 12000.

Ακολούθησαν –και φαίνεται και από τον αύξοντα αριθμό των ανακοινώσεων Navarea iii– οι προκλητικές Navtex της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η 0144/2018 για τις δήθεν στρατιωτικές ασκήσεις την περιοχή του τεμαχίου 3 και η 0145/2018 για την «έλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από πολεμικό πλοίο».

Για να δικαιολογήσει μάλιστα την επικάλυψη ήδη δεσμευμένων ζωνών εξέδωσε ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους, μέσω του σταθμού Αττάλειας, ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που υπέγραψε τις διεθνείς συμβάσεις, οπότε δεν ισχύουν.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον των πολιτών και του Τύπου προκάλεσε η παρουσία της γερμανικής κορβέτας Magdeburg στα κυπριακά νερά, η οποία απέπλευσε από το λιμάνι της Λεμεσού με νοτιοανατολική πορεία πλεύσης.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποσυνδέουν πλήρως την παρουσία του εν λόγω πολεμικού πλοίου της Γερμανίας με τα γεγονότα, λέγοντας ότι αυτή συμμετέχει στις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL του Λιβάνου, διευκρινίζοντας ότι όλα τα πλοία της δύναμης πραγματοποιούν υπηρεσία τριών ημερών εν πλω, με άλλες τρεις ημέρες παρουσίας στα κυπριακά λιμάνια, τα οποία τους παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες.

pentapostagma
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» για τον Ελληνισμό! Ανοιχτή παραδοχή από ΕΝΙ: «Δεν ελέγχεται η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ» – Εκτός ελέγχου η Τουρκία"

Στη Βουλή διαβιβάζεται η μήνυση Σαμαρά έναντι Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου

Στη Βουλή στέλνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών τη μήνυση που κατέθεσε χθες πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε βάρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Novartis.

Αμελητί, όπως ορίζει ο νόμος, η Εισαγγελία διαβίβασε σήμερα δια του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη μήνυση για να διερευνηθεί από τη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έχουν διαπράξει τα αδικήματα που καταμηνύονται.

Το σκέλος της μήνυσης που αφορά την επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς της Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να ερευνηθεί από αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ομοίως, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζεται και το σκέλος που αφορά στους δύο προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα κρίνει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να διερευνηθεί η σε βάρος τους μήνυση, κάτι που θα σημαίνει ότι θα αποκαλυφθεί και η ταυτότητα τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή διαβιβάζεται η μήνυση Σαμαρά έναντι Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου "

Επέστρεψαν στα Ιμια οι Τούρκοι, παρά τις απειλές Κοτζιά

Επέστρεψαν στα Ίμια οι Τούρκοι, έπειτα από δύο ημέρες αποχής. 
Μετά την πρόκληση και το σοβαρό περιστατικό της Δευτέρας, τα τουρκικά πλοία είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή των Ιμίων και επιτηρούσαν διακριτικά από μικρή απόσταση. 
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες τουρκικά σκάφη έχουν αρχίσει ξανά να κάνουν έντονη την παρουσία τους στην περιοχή των Ιμίων, κάνοντας βόλτες γύρω από τις βραχονησίδες, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω εικόνες του marinetraffic.
Η πορεία του τουρκικού σκάφους ακτοφυλακής TCSG 87: 
Ολα αυτά ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε χθες ότι η Ελλάδα αν προκληθεί ξανά, με παρόμοιο επεισόδιο, δεν θα απαντήσει ειρηνικά. Οπως είπε το περιστατικό με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού έφθασε και κατά κάποια έννοια προσπέρασε την κόκκινη γραμμή. 
Η πορεία του τουρκικού σκάφους ακτοφυλακής TCSG Guven:
Στην ίδια γραμμή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος επανέλαβε ότι η ενέργεια θα απαντηθεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέστρεψαν στα Ιμια οι Τούρκοι, παρά τις απειλές Κοτζιά "

Το παρασκήνιο του επεισοδίου στα Ιμια

Ενα άγνωστο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στα Ιμια μερικές ώρες πριν από τον εμβολισμό του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό, η εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων το βράδυ της Δευτέρας στο πλοίο ανοικτής θάλασσας (ΠΑΘ) «Φούρνοι» του Λιμενικού να μετακινηθεί από την Καλόλιμνο στα Ιμια και η σιγή ασυρμάτου μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων συνθέτουν το παρασκήνιο του «θερμού» επεισοδίου που εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Δευτέρας. Οπως καθημερινά από τις αρχές Ιανουαρίου, πλοία του Λιμενικού εκτελούν περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Tο 060 παρέμενε για λόγους τακτικής μακριά από την οριογραμμή, πιο κοντά στις ακτές της Καλολίμνου.

Πηγή της «Κ» αποκάλυψε ότι το πρωί της Δευτέρας το ΠΑΘ «Φούρνοι» ενεπλάκη σε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων· ελιγμοί του ελληνικού πλοίου υποχρέωσαν τους Τούρκους ψαράδες να απομακρυνθούν. Το περιστατικό φέρεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των γειτόνων, που ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, διατηρώντας στην περιοχή τρεις ακταιωρούς: το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT» και δύο μικρότερες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας και ενώ το πλοίο βρισκόταν μακριά από τα πλωτά της τουρκικής ακτοφυλακής, από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού δόθηκε εντολή στους κυβερνήτες του σκάφους να μετακινηθούν από τον κόλπο της Καλολίμνου και να βάλουν πλώρη για Ιμια. Η κίνηση θεωρήθηκε επιθετική από τους απέναντι, πυροδοτώντας τα γεγονότα που ακολούθησαν. Το ελληνικό πλοίο ενεπλάκη σε εικονική ναυμαχία με τις τρεις τουρκικές ακταιωρούς, ενώ από τα τουρκικά παράλια έσπευσαν προς ενίσχυση δύο ακόμα πλωτά. Την ίδια στιγμή, από το αρχηγείο του Λιμενικού δόθηκε εντολή να μεταβούν στο σημείο ένα περιπολικό σκάφος από την Κάλυμνο, καθώς και το ΠΑΘ «090 Γαύδος». Μάρτυρας όσων συνέβησαν τη νύχτα της Δευτέρας περιέγραψε στην «Κ» ότι το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου «UMUT» επικέντρωσε την προσοχή του στο «Γαύδος», ενώ τα υπόλοιπα πλωτά ενεπλάκησαν σε μια μεταξύ τους εικονική ναυμαχία.

Το αποτέλεσμα του επεισοδίου γνωστό: το μήκους 88 μέτρων πλοίο εμβόλισε το «Γαύδος» προκαλώντας ζημιές στο πίσω αριστερό μέρος του. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εντολή για τη μετακίνηση του πλοίου «Φούρνοι» από την Καλόλιμνο στις βραχονησίδες Ιμια δόθηκε από το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγές του Λιμενικού σχολίαζαν ότι αμέσως μετά τη σύγκρουση υπήρξε σχεδόν ακαριαία αποκλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα, όπως καλά ενημερωμένες πηγές σχολίαζαν στην «Κ», τις ώρες που ακολούθησαν το επεισόδιο από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού επικράτησε σιγή ιχθύος. Το «Γαύδος» αποχώρησε από την περιοχή και κατέπλευσε στη Λέρο για έλεγχο, ενώ στο σημείο παρέμειναν τις ώρες που ακολούθησαν η τουρκική ακταιωρός και το ελληνικό ΠΑΘ «060 Φούρνοι».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Το παρασκήνιο του επεισοδίου στα Ιμια"

Ανοιχτές Κυριακή και Δευτέρα η Βαρβάκειος και η Κεντρική Αγορά Καταναλωτή

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα περισσότερα καταστήματα στην Κεντρική Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη (ΟΚΑΑ) από νωρίς το πρωί της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Η κεντρική ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα ανοίξει πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοικτά συνεχώς μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

Ανοιχτά θα είναι όμως την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό της προς τις ομοσπονδίες μέλη της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές-υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο-επιχειρηματία εάν η επιχείρησή του θα λειτουργήσει ή όχι.

Τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτές Κυριακή και Δευτέρα η Βαρβάκειος και η Κεντρική Αγορά Καταναλωτή"

ΔΕΗ: Απορρίπτονται κατά χιλιάδες οι δικαιούχοι του ΚΟΤ

Κατά χιλιάδες απορρίπτονται από το σύστημα οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που άνοιξε την Παρασκευή.

Πολλοί πολίτες λόγω του χειμώνα έχουν ξεπεράσει τις 800 και 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο σε κατανάλωση, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους απορρίπτει !

Το υπουργείο Ενέργειας έχει ενημερώσει πλημμελώς τους 650.000 δικαιούχους ώστε να γνωρίζουν ότι θα μείνουν εκτός επιδότησης σε περίπτωση που η κατανάλωσή τους ξεπεράσει τα όρια είτε της κατανάλωσης είτε τα περιουσιακά.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr/kot/ της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης και οι ενδιαφερόμενοι θα χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων, TAXISnet, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να υποβάλουν την αίτηση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Απορρίπτονται κατά χιλιάδες οι δικαιούχοι του ΚΟΤ "

Απίστευτο: Εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο Καβάλας για 17 χρόνια χωρίς πτυχίο!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας βρέθηκε γιατρός, ο οποίος φρόντιζε ασθενείς για 17 χρόνια χωρίς να έχει πτυχίο!

Ο εν λόγω γιατρός είχε τοποθετηθεί στο νοσοκομείο στη θέση Επιμελητή Β΄ Παθολογίας το Φεβρουάριο του 2001 και από τότε εργαζόταν ανελλιπώς στο νοσοκομείο Καβάλας.

Τελικά μετά από δεκαεπτά (17) χρόνια αποδείχθηκε ότι εν λόγω ιατρός εργαζόταν χωρίς να διαθέτει πτυχίο. 
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεων η απόφαση για την ανάκληση του διορισμού του.

Παραμένει άγνωστο αν και τι προβλέπεται για τα χρήματα που έχει λάβει ο συγκεκριμένος γιατρός όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετούσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρονται τα εξής: 





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο Καβάλας για 17 χρόνια χωρίς πτυχίο!"

Τζανακόπουλος: Ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ είναι δεδομένος

Ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ είναι δεδομένος δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και επισήμανε ότι «ακούμε το μήνυμα της συγκέντρωσης (για τη Μακεδονία), διαφωνούμε κάθετα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν δυναμική, προϋπόθεση είναι η αλλαγή των αλυτρωτιστικών αναφορών στο Σύνταγμα».

Σχετικά με το ονοματολογικό, ξεκαθάρισε -όπως έχει κάνει και ο Νίκος Κοτζιάς- ότι ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία είναι δεδομένος.

«Είναι λανθασμένη η άποψη της απάλειψης του όρου "Μακεδονία"’, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη στάση από τους εταίρους μας, θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στους εταίρους μας» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ακούμε το μήνυμα της συγκέντρωσης (για τη Μακεδονία) διαφωνούμε κάθετα» επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο ΦΕΚ η απόφαση για μετονομασία του αεροδρομίου

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου από την 6η Φεβρουαρίου για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και του αυτοκινητόδρομου της χώρας, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της δημόσιας εταιρείας διαχείρισης του οδικού δικτύου της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κιτάνοφ, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της σχετικής απόφασης, η εταιρεία θα προχωρήσει άμεσα στην αφαίρεση των υπαρχουσών 19 πινακίδων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, στις οποίες αυτός φέρει την ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας», και στην τοποθέτηση νέων με την ονομασία «Φιλία».

Σε ανάλογες ενέργειες αναμένεται να προχωρήσει άμεσα και η διοίκηση της τουρκικής εταιρείας «TAV», η οποία από το 2010 διαχειρίζεται τον αερολιμένα των Σκοπίων, καθώς με τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ,το αεροδρόμιο των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος», όπως ονομάζεται από το 2006, μετονομάζεται πλέον σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».

Υπενθυμίζεται πως την μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στις 24 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζανακόπουλος: Ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ είναι δεδομένος"

Fake news η «αποδοκιμασία Σημίτη» σε πλοίο προς τη Σύρο [εικόνες]

Ποτέ δεν έγινε το περιστατικό που περιγράφουν ορισμένα ΜΜΕ, για δήθεν «αποδοκιμασίες» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο πλοίο της γραμμής με προορισμό τη Σύρο.

Ο κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επιβιβάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης (15/02) στο πλοίο της γραμμής με προορισμό τη Σύρο, όπου θα περάσει ολιγοήμερες διακοπές και ποτέ δεν δέχτηκε αποδοκιμασίες από επιβάτες, όπως αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

Την ψευδή είδηση ανέβασε το τοπικό σάιτ cyclades24 και αναπαρήγαγαν, κυρίως, φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ.

Οπως ανέφεραν, ψευδώς, «σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ταξίδευαν στο ίδιο πλοίο (Blue Star Paros), υπήρξαν συνεπιβάτες του κ. Σημίτη οι οποίοι του επιτέθηκαν λεκτικά, τον αποδοκίμασαν και κάποιοι τον αποκάλεσαν «προδότη». Εκείνος διατήρησε την απαιτούμενη ψυχραιμία, δεν απάντησε σε όσους του ζήτησαν το λόγο ή τον γιούχαραν, κατευθύνθηκε προς τη διακεκριμένη θέση και το επεισόδιο έλαβε τέλος, όπως μεταδίδει το cyclades24.gr.».

Ορισμένα μέσα ανήρτησαν μάλιστα και «φωτογραφίες» από το συμβάν, οι οποίες, ωστόσο, δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό να διαβάζει την εφημερίδα του στο πλοίο.



Ο Κώστας Σημίτης ταξίδεψε ως τη Σύρο όπου θα περάσει το τριμήμερο με φίλους και θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τρίτη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Fake news η «αποδοκιμασία Σημίτη» σε πλοίο προς τη Σύρο [εικόνες] "

Επίθεση Τζανακόπουλου σε Σαμαρά για τη μήνυση κατά Τσίπρα

«Πρωτοφανή ενέργεια και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τριών δικαστικών λειτουργών μεταξύ των οποίων και στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στους εισαγγελικούς λειτουργούς, μέσα σε αυτή τη μήνυση, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια χειραγώγησης, τρομοκράτησης, ακόμα και εκβιασμού της ελληνικής Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς «κάνει σαφείς υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται θα όφειλαν να γράψουν το κείμενό τους».

Σχολίασε πως είναι ενδιαφέρον να μιλά ο Αντώνης Σαμαράς για «παρακράτος», «ούτως ή άλλως ανήκει σε ένα πολιτικό παρακλάδι που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει παρακράτος».

«Ξέρετε ποιοι μας έλεγαν "συμμορία" και από πότε έχουν να μας πουν "συμμορίτες";» συνέχισε σε έντονο ύφος ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Έχουν να μας πουν "συμμορίτες" από τον Εμφύλιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη μήνυση ως «κατάπτυστο και παραληρηματικό» το κείμενο, καταλόγισε «ακροδεξιό παραλήρημα» στον κ. Σαμαρά και τόνισε πως «οι κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό της χώρας για "συμμορίτη" ξυπνούν εξαιρετικά θλιβερές μνήμες στον ελληνικό λαό».

Υποστήριξε ότι η στάση του κ. Σαμαρά «μάλλον υποδεικνύει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση το άγχος, τον πανικό, τον φόβο του».

Ερωτηθείς για τη διαδικασία συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, την Τετάρτη στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δέκα κάλπες, λέγοντας ότι «θα κρατήσουμε την ίδια στάση σε όλους και για τους δέκα. Γιατί αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό τρόπο να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Τζανακόπουλου σε Σαμαρά για τη μήνυση κατά Τσίπρα"

Κοτζιάς: Γιά Τουρκία και Σκόπια

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Είναι μια χώρα νευρική μετά το πραξικόπημα. Είναι μια φοβισμένη χώρα που φέρεται με αλαζονεία. Και αυτό είναι ένα συγκρουσιακό φαινόμενο που προκαλεί ανασφάλεια. Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να δει πως θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας προβοκάτσιας και να δυναμώσει στο εσωτερικό της Τουρκίας δημοκρατικών δυνάμεων. Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και νηφάλιοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».

«Εγώ λέω, πάντα, στον Ερντογάν: κοίτα να δεις ο Αλλάχ μας έριξε να ζούμε δίπλα- δίπλα. Θα ζήσουμε ειρηνικά; Και εκείνος χαμογελάει και λέει πως πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς διεκδικήσεις. Ο αναθεωρητισμός τους μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Υπάρχει μια μελέτη που βγάζει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που λένε και διεκδικούν οι Τούρκοι» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια. Δεν υπάρχει κίνηση των Τούρκων που να μην την καταγγέλλουμε διεθνώς. Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Απλά δεν βοηθάει να τα κάνουμε και διαφημιστικό σποτ. Δοκιμάζουν τη νηφαλιότητά μας και δεν χρειάζεται να τους τα δείχνεις όλα. Κόκκινη γραμμή είναι εκεί που κάποιος θα επιχειρήσει να προσβάλει την εδαφική μας ακεραιότητα. Εμένα με ενδιαφέρει να μη φτάνουμε στα σκληρά ζητήματα. Με ενδιαφέρει να τα λύνουμε όλα στο επίπεδο της διπλωματίας».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς τόνισε αναφερόμενος στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών: «Έχουμε διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό με την Τουρκία. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη της Δικαιοσύνη», ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως αποικιακή δύναμη. «Απαγορεύεται να έχουν κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο και να παριστάνεις την εγγυήτρια δύναμη. Αυτό το θέμα είναι σε βάρος της. Πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική της παρέμβασης στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Έχω πει στον Τούρκο ομόλογό μου πως αν δίνατε στους Κούρδους τα μισά από αυτά που ζητάτε εσείς από την Κύπρο, δεν θα είχατε το παραμικρό πρόβλημα ασφάλειας».

Αυτοί που λέγανε «φέρτε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια» είναι επικίνδυνοι

«Τα συλλαλητήρια είναι έκφραση δημοκρατικού δικαιώματος και εγώ το χαιρετώ. Το κακό είναι πως υπάρχει κακή πληροφόρηση. Ο διοργανωτής των συλλαλητηρίων του 1992 σήμερα λέει πως πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Στη πλειονότητά τους όσοι συμμετείχαν είχαν καλές προθέσεις γιατί ένιωθαν πως τους παίρνουν ένα κομμάτι της ταυτότητάς τους» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Κάποιοι από αυτούς (τις κομματικές ηγεσίες) που μου κουνάνε το δάχτυλο σήμερα πριν μερικά χρόνια ήθελαν να δώσουν το όνομα Μακεδονία χωρίς καν να είναι σύνθετη η ονομασία. Δεν με ενδιαφέρει πόσος κόσμος πήγε στα συλλαλητήρια. Με ενδιαφέρει πως υπάρχει κόσμος που συγκινείται από αυτή την ιστορία. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ξέρουν πως η γεωγραφία δεν προσδιορίζει την πολιτιστική ταυτότητα. Είναι επικίνδυνοι, όμως, οι ακροδεξιοί που λέγανε φέρε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια» τόνισε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ηθικό δικαίωμα στο να ονομάζονται Μακεδονία. Υπάρχει γεωγραφικό δικαίωμα. Η κληρονομιά της Μακεδονίας είναι Ελληνική. Αυτό είναι που ενοχλεί. Ο αλυτρωτισμός. Το να λύσουμε τα προβλήματα σημαίνει πως ξαναφτιάχνουμε τα Βαλκάνια της συνεργασίας και της φιλίας. Εμείς πρώτοι δε θέλουμε την αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Πρέπει να βλέπουμε το μέλλον».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο τι θα γίνει στην ελληνική βουλή όταν πάει η συμφωνία προς ψήφιση. «Η συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει από τη βουλή. Θα την ψηφίσει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του θα έχει την πλειοψηφία αν για παράδειγμα απέχουν οι ΑΝΕΛ. Επιπλέον υπάρχουν βουλευτές άλλων κομμάτων που θα ήθελαν να ψηφίσουν μια συμφωνία όπως αυτή που θα φέρουμε. Όπως τα μέτρησα εγώ τα κουκιά θα έχει πάνω από 150 ψήφους».

Επιθυμία μου είναι το όνομα των Σκοπίων να είναι στα σλαβικά, αμετάφραστο και με εδαφικό προσδιορισμό

«Σε μία διαπραγμάτευση δίνεις κάτι που για σένα δεν είναι τόσο σημαντικό και παίρνεις κάτι που για τον άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό. Έτσι πάει η διαπραγμάτευση αλλιώς δεν θα γινόταν. Δεν έχουν κλείσει τα ανοιχτά θέματα αλλά η αισιοδοξία του κ. Ζάεφ είναι θετική. Θα ήθελα να ήμουν κι εγώ τόσο αισιόδοξος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Κάθε διαπραγμάτευση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Εμείς εργαζόμαστε για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Θα γίνουν και συμβιβασμοί αλλά όπως λέω εγώ πρέπει να γίνονται καλοί συμβιβασμοί και όχι σάπιοι όπως τους λέω εγώ που θα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Οι Σκοπιανοί πιέζονται για λύση γιατί θέλουν να μπουν σε βορειοατλαντικές δομές προκειμένου να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια. Εμείς δεν πιεζόμαστε αλλά το κάνουμε από θέση ευθύνης επειδή είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στη Βαλκανική και πρέπει να συμβάλουμε σε μια λύση».

Σε ότι αφορά το περιβόητο πλέον σύμφωνο ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε: «Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε δώσει ένα σύμφωνο στην πλευρά των Σκοπίων το οποίο θα περιλαμβάνει και το ονοματολογικό αλλά και το κομμάτι των αλυτρωτικών προθέσεων. Η εξωτερική μας πολιτική βάζει πάντα μια θετική ατζέντα και έτσι στο σύμφωνο θα υπάρχει και το κομμάτι της συνεργασίας στην επόμενη ημέρα. Το σύμφωνο θα είναι ένα κείμενο 20 σελίδων. Το πρώτο κομμάτι είναι έτοιμο και θα περιλαμβάνει το ονοματολογικό, την χρήση του, την ταυτότητά του αλλά και τις εμπορικές χρήσεις και από τις δύο πλευρές τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν και κάποια τεχνικά ζητήματα όπως τα ακρωνύμια, οι συντμήσεις κλπ Πρέπει να τελειώσουμε με τα σημεία τριβής. Θα υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει την ένταξή τους σε βορειοατλαντικές δομές και τις συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν. Αυτά τα δύο πάνε μαζί».

Επιπλέον ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: Αν μου λέγατε τι όνομα θα ήθελα να δώσω σα νονός δεν θα ήθελα να είχε τον όρο Μακεδονία αλλά ας μην κάνουν κάποιοι σα να μην έχουν προηγηθεί 25 χρόνια. Αυτή η χώρα ήδη έχει μια σύνθετη ονομασία η οποία είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η δική μου επιθυμία είναι το όνομα της χώρας να είναι στα σλαβικά, αμετάφραστο που με το που θα το ακούει κάποιος θα καταλαβαίνει αμέσως για ποια χώρα πρόκειται και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία και την ιστορία της που ανήκει στη χώρα μας. Το Μακεδονία στο όνομα της χώρας θα πρέπει να πάρει ένα προσδιορισμό γεωγραφικό και εδαφικό».

Στο τέλος σημείωσε: «Με αυτό το κράτος θα συζήσουμε τους επόμενους αιώνες σαν παντρεμένοι και τα προβλήματα πρέπει να λυθούν. Πρέπει να τους σεβαστούμε όπως ζητάμε να σεβαστούν οι άλλες χώρες την Κύπρο. Θα ήταν ότι χειρότερο για την ελληνική εξωτερική πολιτική η διάλυση αυτού του κράτους. Είναι δώρο θεού που υπάρχει αυτό το κράτος. Φανταστείτε πως αν διαλυθεί θα έχουμε στα βόρεια σύνορά μας μια μεγάλη Αλβανία και μια μεγάλη Βουλγαρία με επιθετικές τάσεις».
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Γιά Τουρκία και Σκόπια"

Μύκονος: Γνωστός επιχειρηματίας βιντεοσκοπεί «όργιο» πολεοδομικών αυθαιρεσιών

Όργιο πολεοδομικών αυθαιρεσιών στη Μύκονο καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων εστιάσης και σύζυγος της τηλεπαρουσιάστριας Κατερίνας Λάσπα, Νεκταριος Νικολοπουλος
 
Μεσα στο καταχείμωνο, συνεργεία ιδιωτών δουλεύουν μέρα νύχτα  κάτω απο αντίξοες καιρικές συνθήκες για να ολοκληρώσουν κατασκευές σε βίλες και μαγαζιά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. 

Ο επιχειρηματίας, Νεκτάριος Νικολόπουλος χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου καταγράφει την επίσκεψη του στη  Φτελιά όπου είναι μέτοχος στο ομώνυμο παραθαλάσσιο εστιατόριο. 


Ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Νικολόπουλος που τράβηκε με το κινητό του τηλέφωνο τις αυθαίρετες, όπως υποστηρίζει, οικοδομικές εργασίες στη Φτελιά.


Βιντεοσκοπεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη κάμερα, «κραυγαλέες παρανομίες που συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη δημοφιλή παραλία» ενώ έρχεται σε επαφή με έναν από τους εργάτες ο οποίος του λέει ότι «δεν γίνεται να κάνει βόλτες στη συγκεκριμένη περιοχή». 
Ο επιχειρηματίας ενημερώνει τον εργάτη ότι το βίντεο θα σταλεί στον εισαγγελέα διότι «έχουν κλείσει τον δρόμο παράνομα» και ο εργάτης του απαντάει ότι θα καλέσει ο ίδιος την Αστυνομία.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει στο protothema.gr  ότι «εργάτες κλείνουν δρόμους και χτίζουν κατασκευές πάνω στον αιγιαλό, ενώ η Αστυνομία παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν κάνει ποτέ την εμφάνιση της». 




Ο επιχειρηματίας κάνει λόγο για κλίμα τρομοκρατίας καθώς «οι αυθαίρετες οικοδομές φυλλάσονται από σωματώδεις άνδρες Βουλγαρικής και Αλβανικής καταγωγής που έχουν λάβει εντολές να απαγορεύουν την πρόσβαση σε οποιονδήποτε τολμήσει να περάσει από τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι οικοδομικές εργασίες».
 
Μια χαρακτηριστική αεροφωτογραφία από drone αποδεικνύει την τσιμεντοποίηση της παραλίας που μέρα με τη μέρα μεταμορφώνεται σε μικρό πολυτελές resort καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σχέδιο όχι μόνο για την δημιουργία ενός νέου εστιατορίου αλλά και για την κατασκευή δωματίων - σουίτες που θα απευθύνονται σε VIP πελάτες. 

Η αεροφωτογραφία που αναδεικνύει το μέγεθος των εργασιών στη Φτελιά


Στον εισαγγελέα Σύρου οι καταγγελίες 
Για την οικοδομική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη παραλία της Φτελιάς τοποθετήθηκε με δήλωση του στο protothema.gr ο ποινικολόγος κ. Στέλιος Γκαρίπης. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκαρίπης δηλώνει: «Μια μονοπρόσωπη εταιρία που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, αλλά δραστηριοποιείται μόνο στην Αθήνα, στην οποία το Κτηματολόγιο έχει αρνηθεί να καταχωρήσει τα συμβόλαια αγοράς της και της οποίας την προσφυγή απέρριψε ήδη με δικαστική απόφαση το Πρωτοδικείο της Σύρου, φέρεται να απολαμβάνει την ανοχή των αρχών της Μυκόνου στο καταστρεπτικό της παραλίας της Φτελιάς έργο της. Επειδή οι ευθύνες για την οικολογική καταστροφή ανήκουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, με συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις, την επόμενη εβδομάδα θα υποβάλω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου μήνυση κατά των ποινικά υπόλογων δημόσιων λειτουργών».

Φωτογραφίες ντοκουμέντα για την οικοδομική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Γνωστός επιχειρηματίας βιντεοσκοπεί «όργιο» πολεοδομικών αυθαιρεσιών"

Και τρίτος θάνατος από ιλαρά στην Ελλάδα- Σε έξαρση και η γρίπη

Μία 35χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μια δόση εμβολίου ιλαράς, είναι το τρίτο θύμα της νόσου στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας- κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών- που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ αυτών είναι και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

«Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, τρεις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Ο τρίτος αφορά σε 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Ένας ακόμη νεκρός από τη γρίπη

Ένας ακόμη νεκρός προστέθηκε αυτήν την εβδομάδα στα θύματα της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά δέκα άνθρωποι έχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από τους ασθενείς αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις τέσσερις (10%).

Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη. Σε ό,τι αφορά τον τύπο της γρίπης, τα 21 από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 21 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τους δέκα θανάτους που έχουν καταγραφεί, οι εννέα αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Ωστόσο, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου που έπρεπε να εμβολιαστεί για τη γρίπη. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 39 έως 87 έτη.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Και τρίτος θάνατος από ιλαρά στην Ελλάδα- Σε έξαρση και η γρίπη "

Βουλή: Ως επείγον ψηφίζεται το ν/σ για την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ

Με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, να υπεραμύνεται της επέκτασης της Σύμβασης Παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ως επωφελούς για το Δημόσιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον μέμφονται ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολέμησαν τις ιδιωτικοποιήσεις, θέτοντας παράλληλα σειρά ερωτημάτων προς διευκρίνιση, εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο με την διαδικασία του επείγοντος.

«Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην λογική του δημοσίου συμφέροντος. Είναι άλλο πράγμα οι ιδιωτικοποιήσεις, που είχατε στο μυαλό σας και άλλο χαρακτήρα έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις που εμείς είμαστε αναγκασμένοι να προωθήσουμε, αλλά τις προωθούμε και διαπραγματευόμαστε με έναν τέτοιο τρόπο, που εξυπηρετείται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με βάση τις δυνατότητες που έχουμε, το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, πρώτος στόχος της προσπάθειας που έκανε η κυβέρνηση ήταν «να κερδίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό, όταν πολλοί υποστήριζαν ότι δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το ύψος των 232 εκατομμυρίων».

«Ήταν μια επιτυχία. Πολλοί έλεγαν ότι δεν θα υπάρξουν επενδυτές, υπήρχε και φόβος εδώ, στο περιβάλλον το ευρύτερο ότι μπορεί να μην υπάρξουν και επενδυτές. Εξασφαλίσαμε λοιπόν ένα υψηλό τίμημα και 180 εκατομμύρια επενδύσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στην πρώτη επταετία», ανέφερε επίσης.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ως επείγον ψηφίζεται το ν/σ για την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ"

Με αιχμές για την ΕΡΤ αποσύρονται από το διαγωνισμό για τη Eurovision Αρετή Κετιμέ – Χοροσταλίτες

«Βόμβα» έσκασε πριν τον ελληνικό τελικό της Eurovision. Με δύο σχετικές ανακοινώσεις στο facebook, η Αρετή Κετιμέ και οι Χοροσταλίτες «αδειάζουν» την κρατική τηλεόραση και δηλώνουν ότι δεν θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στον μουσικό διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση που έκανε η Αρετή Κετιμέ:

«Λοιπόν φαίνεται να είμαστε εκτός ελληνικού τελικού. Το γεγονός πως οι εταιρείες έμαθαν τελευταία στιγμή για την εγγυητική επιστολή που χρειάζεται και τους οικονομικούς όρους ενώ (μια εταιρεία είχε προετοιμαστεί νωρίτερα) χωρίς σχόλιο ! Αν η ΕΡΤ ήθελε απευθείας ανάθεση δε θα μας πείραζε ίσα ίσα είναι ξεκάθαρο και ωραίο.
Εγώ θα ξανά προσπαθήσω όμως λυπάμαι για τους συνεργάτες μου που έδωσαν την ψυχή τους.
Καλή επιτυχία Γιάννα Τερζή».



 Η ανακοίνωση από τους Χοροσταλίτες:

«Εμείς επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε ακόμη η ΕΡΤ δεν αγνόησε μόνο την εταιρία που ήδη έχει υπογράψει την σύμβαση και ζήτησε το αυτονόητο χρόνο πέραν των δυόμιση ημερών αλλά αγνόησε και τους καλλιτέχνες που επικοινώνησαν…. Ευχαριστούμε την εταιρία μας, όλους όσους μας στήριζαν τόσο καιρό, τον Γρηγόρη Μελά που μαθαίναμε νέα μια που η ΕΡΤ ήταν απούσα προφανώς πλέον εσκεμμένα…. τον Κυριάκο Κοσμίδη που μας ετοίμασε για τον Ελληνικό τελικό, τον Στέλιο Φωτιάδη μεγάλη η τιμή παραγωγέ…, την Ζωή Τηγανούρια, Τον Φάνη Κασιμάτη, τονΚώστα Γοντικάκη, τον Ηλία Μαυρίκη, τον ενδυματολόγο μας Χρήστο Ανστόπουλο, τον Νίκο Αποστολόπουλο που μας έντυσε και την ΜΑΤ Fashion που έντυσε τα κορίτσια μας. Κατανοούμε ότι όταν η ΕΡΤ ζήτησε Ελληνικό ηχόχρωμα μάλλον δεν το εννοούσε από ότι ακούμε τελικά και ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά στην φίλη μας Αρετή Κετιμέ καλή συνέχεια ότι και αν κάνει σίγουρα ήταν η αφορμή για να συμμετέχουμε σκεφτήκαμε πόσο όμορφη θα ήταν η διαδικασία… όμως καλλιτεχνικά όνειρα μακριά από τα σχέδια της ΕΡΤ…. προφανώς κάποια εταιρία είχε την πληροφόρηση πως να κινηθεί, η ΕΡΤ φυσικά δεν έχει ακόμη μιλήσει απούσα όπως τόσους μήνες συνηθίζει να είναι ευχόμαστε να απαντήσει κάποτε και αλήθεια η «ανάθεση» δεν είναι κακή αλλά ας το έλεγαν μην κουράζουμε τόσους συνεργάτες!».



Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια τηλεόραση απέκλεισε τις εταιρείες Spicy και Spider που τους εκπροσωπούσαν επειδή δεν κατέθεσαν το συμφωνητικό με τη ΕΡΤ και την εγγυητική επιστολή των 20.000, κάτι που έπραξε η Panik Records, η οποία εκπροσωπεί τη Γιάννα Τερζή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με αιχμές για την ΕΡΤ αποσύρονται από το διαγωνισμό για τη Eurovision Αρετή Κετιμέ – Χοροσταλίτες"

Γιούχαραν τον Σημίτη στο πλοίο για Σύρο

Στην Σύρο θα περάσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ο Κώστας Σημίτης. Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη σχέση με τις Κυκλάδες και ειδικότερα με τη Σίφνο, την οποία επισκέπτεται σε σταθερή βάση.

Σύμφωνα με το cyclades24.gr, το ταξίδι ωστόσο, που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης του επιφύλαξε μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ταξίδευαν με το ίδιο πλοίο (Blue Star Paros), κάποιοι επιβάτες επιτέθηκαν στον Κώστα Σημίτη λεκτικά, αποδοκιμάζοντας τον, ενώ ορισμένοι τον αποκάλεσαν «προδότη». Εκείνος- συνοδευόμενος από τη σύζυγο του- διατήρησε την ψυχραιμία του, δεν απάντησε σε όσους του ζήτησαν το λόγο ή τον γιούχαραν και κατευθύνθηκε προς τη διακεκριμένη θέση.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούχαραν τον Σημίτη στο πλοίο για Σύρο "

Νέα Φιλαδέλφεια: Η Περιφέρεια ενέκρινε την υπογειοποίηση δρόμου για το γήπεδο της ΑΕΚ

Θετική είναι η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο της υπογειοποίησης τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, στον δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής και ιδιαίτερα του δημόσιου χώρου, στη νότια πλευρά του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου βρισκόταν το παλαιό γήπεδο της ΑΕΚ, στη θέση του οποίου προβλέπεται η κατασκευή του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά».

Το συγκεκριμένο έργο, όπως τόνισε στην εισήγηση του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νάσος Αναγνωστόπουλος, κρίνεται απαραίτητο ως συνοδευτικό που προαναφερόμενου Κέντρου, προκειμένου με τις κατάλληλες διαμορφώσεις και ρυθμίσεις να διευκολυνθεί η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, να διασφαλιστεί η προστασία τους, να αποφορτιστεί η περιοχή και να αποτελέσει ένα κόμβο ήπιας ανάπτυξης, ακόμη και αναψυχής, με την ανάπλαση του κοινόχρηστου και του περιβάλλοντος χώρου.
Απόλυτα κατατοπιστικός για την χρησιμότητα του έργου, ο ίδιος ο μελετητής και συγκοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Ζέκος, επισήμανε ότι πρόκειται για ρυθμιστικό έργο της κυκλοφορίας η οποία αναμένεται να είναι κατά πολύ αυξημένη και να επιβαρύνει σημαντικά την περιοχή, τις ημέρες που θα αγωνίζεται η ομάδα. Χαρακτήρισε «χρυσή τομή» την προτεινόμενη λύση της ανισοπεδοποίησης για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, «χωρίς να συγκρούονται ή να ανακόπτουν την κίνηση τους». Ο στόχος της υπογειοποίησης, συνόψισε ο κ. Ζέκος, "είναι να απεμπλέξει τις αντικρουόμενες ροές διερχομένων χωρίς την παρέμβαση της τροχαίας, με τα γνωστά συνακόλουθα των καθυστερήσεων και της κυκλοφορικής συμφόρησης".

Σημειώνεται ότι την συνεδρίαση παρακολουθούσαν παλιοί ποδοσφαιριστές και παράγοντες της ΑΕΚ, στους οποίους ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι ευχήθηκαν «από καρδιάς επιτυχία» στον (σημερινό) αγώνα της ΑΕΚ με την Δυναμό Κιέβου. Αίσθηση έκανε η απουσία εκπρόσωπων της δημοτικής αρχής της Νέας Φιλαδέλφειας, παρόλο που είχε διανεμηθεί από νωρίς στο Σώμα, αρνητική επί του ζητήματος τοποθέτηση-επιστολή, του δημάρχου 'Αρη Βασιλόπουλου.

Η θετική εισήγηση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής επί της υποβληθείσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ολοκληρώθηκε με ορισμένες πρόσθετες επισημάνσεις οι οποίες θα χρειαστεί, όπως επισημάνθηκε, να συνυπολογιστούν. Αυτές μεταξύ άλλων αφορούν:

- Την πρόβλεψη φωτεινής σηματοδότησης στους υπό διαμόρφωση κυκλικούς κόμβους,

- Τη διεύρυνση των πεζοδρομήσεων και την με ήπιο τρόπο σύνδεση της πόλης, τόσο με το πάρκο, όσο και με το γήπεδο.

- Διαμόρφωση του δημιουργούμενου, "ελεύθερου οχημάτων" κοινόχρηστου χώρου, συνδεόμενου με τον "ελεύθερο δόμησης" χώρο του γηπέδου, έτσι ώστε να προβλεφθούν όλες οι πιθανές κινήσεις πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κλπ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Φιλαδέλφεια: Η Περιφέρεια ενέκρινε την υπογειοποίηση δρόμου για το γήπεδο της ΑΕΚ"

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι κάτοικοι Φιλοθέης-Ψυχικού -Ζητούν ακύρωση των νέων αντικειμενικών αξιών

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην περιοχή του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού θα απασχολήσουν για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το Σωματείο
«Ένωση Ιδιοκτητών Ψυχικού», αλλά και 98 ιδιοκτήτες ακινήτων του εν λόγω Δήμου, κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία ανακαθορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της περιοχής.

Ειδικότερα, με την ΠΟΛ.1180/2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού και της υφυπουργού Οικονομικών ανακαθορίστηκαν οι τιμές ζώνης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων ακινήτων στην περιοχή του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα της κάθε ζώνης του εν λόγω Δήμου έχουν διαφορετική αντικειμενική αξία.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις διάφορες ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, αναπροσαρμόστηκαν με την επίμαχη υπουργική απόφαση η οποία συμμορφώθηκε σε απόφαση του ΣτΕ του έτους 2016 (υπ΄ αριθμ. 2334/2016). Με την απόφαση του ΣτΕ ανακαθορίστηκε η τιμή ζώνης ανά τ.μ., ενώ ακυρώθηκε η προηγούμενη αντίστοιχη υπουργική απόφαση που είχε προσδιορίσει την τιμή ζώνης των ακινήτων στον εν λόγω Δήμο.

Στις αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, ενώ δεν συμπλέει με τα νομολογιακά δεδομένα του ΣτΕ και ειδικότερα με την επίμαχη υπ΄ αριθμ. 2334/2016 απόφαση αλλά και σε παλαιότερες.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι από πουθενά «δεν προκύπτει ότι ο καθορισμός της τιμής ανά τ.μ. των ακινήτων του επίμαχου Δήμου έγινε μετά από εκτίμηση στοιχείων που να δικαιολογούν αυτήν, ώστε να προκύπτει το δικαιολογητικό έρεισμα της επίμαχης ρύθμισης και να δύναται να ελεγχθεί αν εκδόθηκε εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 41 του νόμου 1249/1982».

Σύμφωνα πάντα με τους προσφεύγοντας, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι η φορολογούμενη ύλη, όπως είναι η περιουσία, δεν επιτρέπεται να είναι πλασματική, αλλά πρέπει να είναι πραγματική.

Έτσι, οι τιμές ζώνης στο εν λόγω Δήμο είναι απολύτως πλασματικές και σημαντικά ανώτερες της πραγματικής αξίας των ακινήτων, καταλήγουν οι κάτοικοι στις προσφυγές τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι κάτοικοι Φιλοθέης-Ψυχικού -Ζητούν ακύρωση των νέων αντικειμενικών αξιών"

ΝΔ για προανακριτική: Πρέπει να στηθεί μία κάλπη -Μεθόδευση οι 10 κάλπες για να κάνουν σόου

Μέσω άτυπης ενημέρωσης η ΝΔ απαντά στην απόφαση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποια πρόκειται να στηθούν δέκα διαφορετικές κάλπες για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.
Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθεια της να δημιουργήσει εντυπώσεις και να διαστρέψει τη συζήτηση από την ουσία της υπόθεσης Novartis, αποφάσισε να στήσει δέκα διαφορετικές κάλπες για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή».
Η ΝΔ, υπενθυμίζει σκωπτικά ότι στα πρόσωπα που θέτει προς παραπομπή η πρόταση της Κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνεται ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παρ’ ότι αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
«Ολοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πια ότι ο μόνος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους» επισημαίνει η Πειραιώς. 
Απαριθμεί δε τους λόγους για τους οποίους η απόφαση αυτή «παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής, είναι παράλογη και τελικά εξυπηρετεί μόνο την επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ»:
  •  Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία. Η πρόταση είναι αόριστη και το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η βουλή -δια της προανακριτικής που θα συστήσει- είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.
  •  Ως εκ τούτου, και με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της βουλής, αλλά και την κοινή λογική, πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος.
  •  Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγοντας να στήσει 10 κάλπες έχει στόχο με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει και να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους στους οποίους δεν έχει καν το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες, απλούστατα γιατί αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες.
«Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει, και στην ολομέλεια, στην αυτονόητη θέση της να υπάρξει μόνον μια κάλπη βάσει της κατάπτυστης πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Διευκρινίζει δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα πει «ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Και αυτό για να έρθουν όλα στο φως με διαφανείς διαδικασίες και με πιστή τήρηση του Σύνταγματος και των νόμων. Θα κληθούν όλοι οι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον όσων κατηγορούν και να αποδείξουν -αν μπορούν- τις συκοφαντίες τους.  Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει άρον άρον την διαδικασία για να μείνει η λάσπη που ρίχνει στους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο,τι και να κάνει, η ΝΔ θα αναδείξει τη σκευωρία που στήθηκε με μοναδικό σκοπό την πολιτική διάσωση μίας Κυβέρνησης που βουλιάζει κάτω από το βάρος των δικών τις καταστροφικών πολιτικών».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για προανακριτική: Πρέπει να στηθεί μία κάλπη -Μεθόδευση οι 10 κάλπες για να κάνουν σόου "

Κλείνουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου

Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ζητούν με κοινή επιστολή τους ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων) προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους, η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των κινητοποίησεων τους οι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποίησεις οι οποίες ξεκινούν με το κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. 

Όπως επεσήμανε χθες η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο ΠΑΣΥΒΝΗ η σχετική διάταξη για την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, έγινε χωρίς να προηγηθεί διάλογος και με αυθαίρετο τρόπο έχει συμπεριληφθεί στο Nομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στην ανακοίνωση τους για τα αδιέξοδα της νομοθετικής παρέμβασης σημειώνουν:  
Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών που λειτουργούν μέχρι σήμερα υποδειγματικά. Οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους.

Οι συνέπειες της ψήφισης μιας τέτοιας διάταξης, στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών και στη λειτουργία των δημοτικών δομών θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και θα δημιουργηθούν αδιέξοδα.

Ειδικότερα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις:

1ον. Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

2ον. Θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

3ον. Στους χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.

4ον. Σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα , δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

Η αντίδραση της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων

Κλείνουν οι Παιδικοί Σταθμοί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ, διαμορφώνουν κοινό μέτωπο και αντιδρούν δυναμικά. Εκτός από το αίτημα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό προχωρούν και σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου δε θα λειτουργήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιπλέον στις 10 το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι όχι μόνο «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται δεν εξυπηρετεί κανέναν», αλλά αντίθετα προκαλεί σημαντικά προβλήματα.

· Δεν εξυπηρετεί καταρχήν τους γονείς και τα τετράχρονα παιδιά, τα οποία καλούνται να υποστούν πειραματικές διαδικασίες ένταξης σε ένα μοντέλο που δεν υφίσταται σε καμία αναπτυγμένη χώρα του κόσμου.

· Δεν εξυπηρετεί την Κυβέρνηση, γιατί θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ελλείψεων αυτών, που ακόμη και ο κ. Γαβρόγλου παραδέχεται ότι υπάρχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

· Δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης. Απαξιώνεται ένα μοντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.

· Περιστέλλονται και καταργούνται τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών) που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός τους ρόλος.

· Δεν θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους.

Αναιρούνται δεσμεύσεις που είχαν δοθεί πρόσφατα


Η νομοθετική διάταξη εντάχθηκε στο νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι:

· Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσωπικά είχε δεσμευτεί στις 9.5.2017, ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν οι ίδιοι τη δομή (παιδικοί σταθμοί ή νηπιαγωγεία) που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

· Ο κ. Κ. Γαβρόγλου στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 29/5/2017 στο Υπουργείο Εσωτερικών ενώπιον των Υπουργών κ. Σκουρλέτη, κ. Φωτίου, παρουσία της ΚΕΔΕ, της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., της ΔΟΕ, του ΠΑΣΥΒΝ, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση εάν πρώτα δεν εξαντληθεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κάτι που φυσικά δεν έγινε.

· Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργείται και υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία να υπάρξει κοινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Γ. Πατούλης: Δε θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Με αφορμή τις σχετικές εξελίξεις ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «η νομοθετική διάταξη που επιχειρεί να περάσει το Υπουργείο Παιδείας τορπιλίζει την ομαλή λειτουργία 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά. Ανατρέπει τις ζωές και την καθημερινότητά τους».

«Ταυτόχρονα ο παιδαγωγικός τους ρόλος των εργαζομένων στις δομές υποβαθμίζεται και τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς».

«Δε θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου"

Bουλή: Την Τετάρτη, με δέκα κάλπες, η συζήτηση για τη Novartis

Σε μία συνεδρίαση, την προσεχή Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο.

Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το περίγραμμα της διαδικασίας που θα εξελιχθεί έχει ως εξής:

Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει την Τετάρτη. Θα ξεκινήσει στις 9:00 - με αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρωθεί έως τις 22:00 - και τότε να ξεκινήσει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Βουλή μέχρι τώρα, από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, όλοι θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

«Μέχρι στιγμής οι εννέα από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια» σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους.

Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα. Η απόφαση προβλέπει δέκα κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, να στηθεί μια κάλπη στην Ολομέλεια, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό θα μπορούσε, ίσως, να συμβεί εάν τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση τού δικαιώματός τους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτήν την περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει την Τετάρτη η Ολομέλεια.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πάμε με δέκα κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Θα βρούμε τρόπους, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία, δηλαδή με κάλπες που αναφέρονται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στους βουλευτές» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η εισήγηση για δέκα κάλπες έγινε αφού προηγουμένως ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου.

«Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη. Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ' οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε. Η απόφαση μας, με αυτά τα στοιχεία που έχουμε προς ώρας είναι αυτή, οι δέκα κάλπες» επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Τα ψηφοδέλτια θα αναφέρουν τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το όνομα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται στη δικογραφία και «ναι», «όχι», «παρών». Ουσιαστικά, τα ψηφοδέλτια θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.

Το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, 19 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία που ορίζει ο Κανονισμός για την κατάθεση πρότασης να ανατεθεί σε τριμελές, από δικαστές, γνωμοδοτικό συμβούλιο ο νομικός έλεγχος των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Με βάση τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Εάν, ωστόσο, μία τέτοια πρόταση κατατεθεί, θα προηγηθεί συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια επ' αυτής και μετά θα εγγραφεί σε ημερήσια διάταξη η συζήτηση της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε μία ψηφοφορία με μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν αποκλείεται αυτό το ζήτημα να το θέσει η ΝΔ και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Από σήμερα θα δοθεί η δικογραφία σε αντίτυπα, ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι βουλευτές. Εξάλλου, μέχρι σήμερα η δικογραφία ήταν στη διάθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να γίνει δεκτό το αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος για τις διαδικασίες που αφορούν αυτούς τους μάρτυρες και πώς θα γίνει η μαρτυρία τους. Υπογράμμισε, πάντως, σε αυτό το σημείο, ότι είναι ανεπίτρεπτοι οι χαρακτηρισμοί περί «κουκουλοφόρων» και πρόσθεσε πως η Βουλή δεν μπορεί να κινηθεί εκτός νόμου όταν μπει στη φάση των καταθέσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Bουλή: Την Τετάρτη, με δέκα κάλπες, η συζήτηση για τη Novartis"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε το τουρκικό καθεστώς «δειλό» και «θρασύδειλο» – «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες»

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της πρόσφατης τουρκικής προβοκάτσιας στα Ίμια, μιλώντας στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια», αλλά χώρα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, κράτος–μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Απευθυνόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, μεταξύ των οποίων ήταν και το πλήρωμα του «Γαύδος», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
«Στις κρίσιμες στιγμές η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μονάχα στάση ευθύνης, άλλα και στάση γενναιότητας».
Τους έδωσε συγχαρητήρια για τη «γενναιότητα της ψυχραιμίας και την ψυχραιμία της γενναιότητας» που επέδειξαν, για να τονίσει ότι «αντιθέτως -και ας το κρατήσουν αυτό καλά κάποιοι-, η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά στάση δειλίας, θρασυδειλίας».

Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

Ειδικότερα, είπε ότι «η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας. Με ισχυρή παρουσία. Σε στενή συνεργασία με την FRONTEX η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στις ελληνικές θάλασσες, στο Αιγαίο».
Στα θαλάσσια σύνορα, όπως επισήμανε, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «διότι τα δικά μας ανατολικά σύνορα είναι τα ανατολικά σύνορα ολόκληρης της ΕΕ».
«Και αυτό», σημείωσε, «είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου».
«Και να θυμούνται», πρόσθεσε, «ότι οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της ΕΕ».

Τους ενοχλεί ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέλω να είμαι απ‘ έναντι σας απολύτως ευθύς:
»Το πρόσφατο περιστατικό -κι έχω μπροστά μου άκρες και γυναίκες που βρέθηκαν στο σκάφος «Γαύδος», τον κυβερνήτη και όλο το πλήρωμα-, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Υπογράμμισε ότι «όμως, το μήνυμα μας και τώρα και αύριο και πάντα είναι μήνυμα σαφές: οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές, όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές.
»Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
»Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια. Είναι μια χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος–μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες.
»Μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
Σχολίασε ότι αυτό σίγουρα κάποιους τους ενοχλεί, τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

«Συμβιβαστείτε με την πραγματικότητα»

«Όμως τους καλούμε να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα», είπε, για να σημειώσει ότι «η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».
Είπε ότι «με απόλυτη νηφαλιότητα, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας» και πως «θα συνεχίσει το Λιμενικό Σώμα να επιτελεί τον ρόλο του, να σώζει ζωές αλλά και να επιτηρεί τα σύνορα της χώρας, τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, που αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, επιδεικνύοντας θάρρος και πατριωτική ευθύνη, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα στις δύσκολες στιγμές».
Γιατί, τόνισε, «στις κρίσιμες στιγμές η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μονάχα στάση ευθύνης άλλα και στάση γενναιότητας», αντιθέτως «η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά στάση δειλίας, θρασυδειλίας».

Το καθήκον

Εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες προς την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, τους αξιωματικούς αλλά και όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που επιτελούν το καθήκον τους πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, αυταπάρνηση, υψηλό αίσθημα ευθύνης που είναι εγγύηση για τη διασφάλιση της ομαλότητας, της ηρεμίας και του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πολλές όψεις αυτού του καθήκοντος.
Το καθήκον της επιβολής του νόμου απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, ως προς το οποίο είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις που το δυναμικό του Λιμενικού Σώματος, με συντονισμένες επιχειρήσεις κατάφερε να αποτρέψουν την παράνομη εισοδοχή ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας από το εξωτερικό.
Εξήρε την επιχειρησιακή ικανότητα και αυτοθυσία του Σώματος, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους κατά την επιτέλεση του καθήκοντός τους.
Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η συνεργασία Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ΔΙΔΙΝΑΛ (Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου), ΠΑΘ (Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης) και Ελικοπτέρων του Λιμενικού, έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες που καταδεικνύουν την αναβαθμισμένη δράση απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα των ναρκεμπόρων και των λαθρεμπόρων.
Αναφέρθηκε ειδικότερα σε μια πρόσφατη περιπετειώδη καταδίωξη από την Κέρκυρα μέχρι τη Τζιά, όπου στελέχη του Λιμενικού κατόρθωσαν να εξαρθρώσουν ένα διεθνές κύκλωμα διακινητών που μετέφερε με ταχύπλοα σκάφη μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μεταξύ Αλβανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, κατάσχοντας πάνω από 2 τόνους ναρκωτικών ουσιών και οδηγώντας τους συλληφθέντες στη δικαιοσύνη.
Επίσης λίγες μέρες αργότερα, τον περασμένο Δεκέμβρη, ακόμα 6,5 τόνοι ναρκωτικών ουσιών κατασχέθηκαν μετά από συντονισμένη άψογα επιχείρηση στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης.
«Αυτές οι επιχειρήσεις την επιχειρησιακή αποτελσματικοηττα καταδεικνύουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, την επαγγελματική αρτιότητα, το θάρρος, την ετοιμότητα των στελεχών του ΛΣ», τόνισε.
Επισήμανε ότι συνολικά κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφόρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου.
Παρόμοια και τα αποτελέσματα για το λαθρεμπόριο καπνικών, όπου κατασχέθηκαν την πρηγούμενη χρονιά πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.
«Όταν βάζεις απέναντι στους εγκληματίες την ίδια σου τη ζωή, είναι ανεκτίμητη προσφορά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».
Χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά τους σε μια σειρά άλλες επιτυχίες στο παρελθόν, προσδιορίζοντας ως κορυφαία αυτή «που αφορά εξάρθρωση εγκληματικών συμμοριών στο χώρο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, που ήταν η πανευρωπαϊκής σημασίας επιτυχία του ΛΣ με την εξάρθρωση του ναρκόπλοιου Noor1, με πάνω απο 2 τόνους ηρωίνης που προοριζόταν και για την ελληνική αγορά».
Τόνισε ότι μέσα από την αυτοθυσία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, προστατεύουν όχι μόνο τη νομιμότητα, αλλά και την ελληνική κοινωνία, την κοινωνική συνοχή και σώζουν ζωές.
Σε αυτό το σημείο εξήρε και τη στάση και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος καθόλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που χτύπησε όλη την Ευρώπη, αλλά που «στις δικές μας πλάτες πέρασε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο, που αντιμετώπισε όλη η Ευρώπη.
Σημείωσε ότι αυτά τα 3 χρονιά άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος υπό αντίξοες συνθήκες διέσωσαν δεκάδες χιλιάδες ζωές.
«Είμαστε ευγνώμονες και αισθανόμαστε περήφανοι όταν βρισκόμαστε στα διεθνή φόρα και κάνουμε αναφορά στο δικό σας σθένος, ευθύνη, επαγγελματική στάση, ανθρωπιά».
Την ίδια στιγμή, επισήμανε, «που κάποιες άλλες χώρες στην ΕΕ δεν επιδεικνύουν το ίδιο σθένος υπεράσπισης των παναθρώπινων αξιών και χτίζουν τείχη και φράχτες, εμείς βάζουμε πρώτη αξία την ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτό είμαστε δύο φορές υπερήφανοι, γιατί ως Έλληνες υπερασπίζουμε τις αξίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας και αποτελούν αξίες όλης της οικουμένης».

Στο πλευρό του Λιμενικού Σώματος

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους, στηρίζοντας το έργο των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση και με προσλήψεις στους Λιμενοφύλακες και στο Υγειονομικό και Ιατρικό προσωπικό και υπήρξε κάλυψη κενών οργανικών θέσεων σε ολόκληρη την παραμεθόριο σε πολύ υψηλό ποσοστό.
Αναφέρθηκε στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το υπουργείο, με Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους για την αναβάθμιση με σύγχρονα συστήματα θαλάσσια επιτήρησης και σύγχρονα σκάφη και συστήματα προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλή πιστότητα επιτήρησης των θαλασσίων Ελληνο -Ευρωπαϊκών συνόρων και να υπάρξει η πιο υψηλή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και όπλων.
Έθεσε ως στόχο αφενός τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος και αφετέρου την κατασκευή των πλωτών αυτών μέσων στην Ελλάδα για την ενίσχυση των ελληνικών ναυπηγείων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Η ελληνική ψυχή

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δυνατότητες των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος δεν εξαντλούνται μόνο στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και ενίσχυση, «αλλά έχουν να κάνουν με κάτι που όσοι κι αν άλλοι θελήσουν να ενισχύσουν, δεν θα το καταφέρουν: με τη ναυτοσύνη και την ελληνική ψυχή και το απαράμμιλο σθένος που προκειμένου κανείς να υπερασπιστεί ιδανικά και αξίες, δεν σκέφτεται ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.
«Αυτή η ψυχή είναι το πιο σημαντικό αποτρεπτικό όπλο που διαθέτει και το ΛΣ και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού:

tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε το τουρκικό καθεστώς «δειλό» και «θρασύδειλο» – «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news