facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Έτοιμες σε τρεις εβδομάδες οι τουρκικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ίμια

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής τουρκικών εγκαταστάσεων απέναντι από τα Ίμια, στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) της Τουρκίας, με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας να φιλοξενούν εκτενή δημοσιεύματα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το σημείο.

Όπως μεταδίδουν, η κατασκευή του φυλακίου - παρατηρητηρίου ξεκίνησε με πλωτή πλατφόρμα η οποία μετέφερε στο νησί τα πρώτα μηχανήματα, ενώ υπολογίζεται πως οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε τρεις εβδομάδες.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν ότι το μικρό πλοιάριο που μεταφέρει την αποβάθρα και τον εκσκαφέα, το οποίο παρακολουθείται και φυλάσσεται από τουρκική ακταιωρό και κανονιοφόρο του τουρκικού στρατού.

Σημειώνεται πως το παρατηρητήριο θα χρησιμοποιηθεί για να ελέγχονται οι κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων καθώς και προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, ενώ θα εποπτεύεται και η περιφέρεια Ντιντίμ του Αϊδινίου, καθώς και η περιοχή ανάμεσα στο Μπόντρουμ και τη Ντάτσα.

Μάλιστα, θα διαθέτει, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, και θερμικές κάμερες καταγράφοντας έτσι κάθε κίνηση στα Ίμια.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμες σε τρεις εβδομάδες οι τουρκικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ίμια"

Άρειος Πάγος για Novartis: Αυτοσυκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών

«Η νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφερόμενοι στις επικρίσεις για δικαστικές ενέργειες στην υπόθεση της Novartis, σημειώνοντας ότι απαιτείται «νηφαλιότητα και αυτοσυκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών».

Η ανακοίνωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου, χωρίς να διανεμηθεί στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Πέππας και η Ξένη Δημητρίου κατ΄ αρχάς αναφέρουν ότι «ο χειρισµός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών».

Στη συνέχεια αφού επισημαίνουν ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών, τονίζουν δε ότι «ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται».

Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι «η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Ο χειρισµός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσµοθετηµένη από την έννοµη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όµως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. ΄Αλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ηµητρίου-Βασιλοπούλου».


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος για Novartis: Αυτοσυκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών "

Δεσμεύτηκαν 2,2 τόνοι πλοκάμια θράψαλα σε επιχείρηση του Πειραιά

Στη δέσμευση 2.180 κιλών πλοκαμιών θράψαλων προέλευσης Περού, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Ειδικότερα, κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε επιχείρηση του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και δέσμευσαν 2.180 κιλά κατεψυγμένα πλοκάμια θράψαλων προέλευσης Περού, λόγω αναγραφής διπλής ονομασίας του είδους του αλιεύματος στις ετικέτες του προϊόντος.

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεσμεύτηκαν 2,2 τόνοι πλοκάμια θράψαλα σε επιχείρηση του Πειραιά "

Αιγαίο: Υπό τη διακριτική παρακολούθηση της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» ο πλους του «Μπαρμπαρός»

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με τίτλο «Αστραπή» στις περιοχές του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες την άσκηση παρακολουθούσε διακριτικά η τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αντίστοιχη είναι η πρακτική α από ελληνικής πλευράς όταν διεξάγεται τουρκική άσκηση. Η τουρκική φρεγάτα πλέον βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μήλου πλέοντας σε διεθνή ύδατα και με κατεύθυνση νότια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πλους του τουρκικού πλοίου παρακολουθείται, όπως πάντα, διακριτικά, από ελληνικό πολεμικό πλοίο και συγκεκριμένα από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής».
Έγινε γνωστό ότι στην περιοχή του Καφηρέα, με κατεύθυνση βόρεια, πλέει ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιγαίο: Υπό τη διακριτική παρακολούθηση της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» ο πλους του «Μπαρμπαρός»"

Το ΝΑΤΟ ζητά να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που προκλήθηκε μετά τα πρόσφατα συμβάντα στο Αιγαίο, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε με τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι έντασεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι».

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΝΑΤΟ ζητά να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας "

Εξοργισμένοι οι πλημμυροπαθείς στη Σύμη -Τους βάζουν πρόστιμα Αρχαιολογία και Πολεοδομία [εικόνες]

Με πρόστιμα και δικαστήρια για τις εργασίες αποκατάστασης στα ακίνητά τους έρχονται αντιμέτωποι οι πληγέντες της Σύμης από την νεροποντή του περασμένου Νοεμβρίου.
Οι κάτοικοι, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν πολλοί μέχρι να καταφέρουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, τώρα είναι εξοργισμένοι με αυτή την εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους είναι παράνομες, καθως δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες άδειες με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.
«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Πληγήκαμε από την νεροποντή, ζημιωθήκαμε οικονομικά και τώρα έρχεται το κράτος, μέσω της Αρχαιολογίας και της Πολεοδομίας να μας τιμωρήσει επειδή τολμήσαμε να χτίσουμε τους τοίχους των σπιτιών μας. Ποιος θα μας προστατέψει εμάς από αυτό το κράτος; Πάνω στην απελπισία μας από την καταστροφή που μας βρήκε, δεν σκεφτήκαμε καν ότι έπρεπε να πάρουμε άδεια για να χτίσουμε τους γκρεμισμένους τοίχους. Αυτοί οι υπεύθυνοι, γιατί δεν φρόντισαν εγκαίρως να μας ενημερώσουν; Γιατί δεν προσπάθησαν να μας διευκολύνουν κι έρχονται τώρα, μετά από τρεις μήνες, να μας πουν ότι έπρεπε να βγάλουμε άδειες; Δεν φτάνει η ταλαιπωρία μας, δεν φτάνει η στενοχώρια μας, η απελπισία μας και η οικονομική ζημιά, τώρα πρέπει να πληρώσουμε και πρόστιμο; Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτάκουστο. Αυτή είναι η συμπαράσταση και η βοήθεια που μας έταξαν; Αυτό γίνεται εις γνώση των βουλευτών και των υπουργών που ήρθαν στη Σύμη για να μας δηλώσουν την συμπαράστασή τους ή η Αρχαιολογία ενεργεί από μόνη της; Ποιος επιτέλους θα μας εξηγήσει υπεύθυνα τι συμβαίνει; Ποιος θα πάρει την ευθύνη γι΄αυτό το φιάσκο;», αναρωτιέται κάτοικος που παρέλαβε ειδοποιητήριο για τις εργασίες αποκατάστασης που έκανε στο σπίτι του.
Μάλιστα, όπως είπε, ο ίδιος κινδυνεύει με πρόστιμο και από το ΙΚΑ για τις εργασίες που εκτέλεσε μόνος του.
Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, ότι παρόμοια ειδοποιητήρια έχουν λάβει για εργασίες αποκατάστασης σε εξωτερικές τουαλέτες ακόμα και σε περιφραγμένα περιβόλια.
Από την Αρχαιολογία δεν γλίτωσε και ο ίδιος ο Δήμος Σύμης, ο οποίος έλαβε πρόστιμο για την αποκατάσταση τεσσάρων σκαλοπατιών στο δημοτικό οδικό δίκτυο.
Για την αποκατάσταση των τεσσάρων σκαλοπατιών χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, που αγοράστηκαν από τη Ρόδο, τις οποίες μάλιστα έχει υποδείξει η Αρχαιολογία στον Δήμο Σύμης και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία στο νησί.
Από πλευρά της, η υπηρεσία διαφωνεί καθ΄ότι ναι μεν χρησιμοποιήθηκαν πέτρες που έχουν υποδειχθεί, όμως οι πλάκες από τις οποίες κατασκευάστηκαν αρχικά ήταν παλαιότερες απ΄ότι στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρότεινε να γίνει ανακατασκευή των σκαλοπατιών με πέτρες που βρίσκονται στο βουνό της Σύμης και όχι από τις αγορασμένες, όμως το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι απαγορεύεται η εξόρυξη των συγκεκριμένων πλακών.
Οι κάτοικοι, ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών για να σταματήσει η έκδοση των ειδοποιητηρίων από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία, ώστε να μην κινδυνεύσουν να πληρώσουν και πρόστιμα, μετά την ταλαιπωρία που υπέστησαν από την νεροποντή του Νοεμβρίου.
 Πηγή: dimokratiki.gr/ Φωτογραφίες από την καταστροφή λόγω της κακακαιρίας στην Σύμη τον περασμένο Νοέμβριο, Eurokinissi
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοργισμένοι οι πλημμυροπαθείς στη Σύμη -Τους βάζουν πρόστιμα Αρχαιολογία και Πολεοδομία [εικόνες] "

Αυτή είναι η λίστα με τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις -Από 100 έως 20.000 ευρώ

«Καμπάνες» και «καμπανάκια» ακούγονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες παίρνουν νέες οδηγίες για τα πρόστιμα που πρέπει να επιβάλλονται από το περασμένο καλοκαίρι για τη μη έκδοση αποδείξεων, για «πείραγμα» στις ταμειακές μηχανές, για τη μη διαφύλαξη των φορολογικών βιβλίων. 
Αρχής γενομένης από τους επιτηδευματίες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε αλλά επ’ ουδενί αντιμετώπισε το πρόβλημα με τα χαμηλά πρόστιμα. Έτσι, όπως προκύπτει κι από την εγκύκλιο, κατ’ εφαρμογήν των νέων διατάξεων, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ή 1.000 ευρώ ανάλογα εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους και της αξίας των στοιχείων. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει κόψει 10 αποδείξεις, το πρόστιμο δεν διαφοροποιείται και μένει στα 500 ευρώ
Ποιες πράξεις δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ; 
Ενδεικτικά νοούνται οι πράξεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), δηλαδή πράξεις που διενεργούν οι υποκείμενοι στο εσωτερικό της χώρας χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορες, φροντιστήρια, κλπ), οι πράξεις που διενεργούν οι υποκείμενοι που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ (μικρές επιχειρήσεις), καθώς και οι πράξεις που διενεργούν κατηγορίες επαγγελματιών που εντάσσονται στα ειδικά καθεστώτα καταβολής του φόρου όπως του άρθρου 40 (Κατ' αποκοπή καταβολής φόρου αλιείς, ιππήλατα οχήματα) του άρθρου 43 (Πρακτορείων ταξιδιών), του άρθρου 45 (Μεταχειρισμένων αγαθών). 
Ανάλογα είναι τα πρόστιμα για διακίνηση αποθεμάτων χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά, ενώ με 100 ευρώ τιμωρείται η μη εξόφληση, από τον λήπτη (ιδιώτη- αγοραστή) των αγαθών ή των υπηρεσιών, φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, με τη χρήση «μέσων πληρωμής με κάρτα» (όπως πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης, κλπ) ή άλλων «ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής» (όπως τραπεζικό έμβασμα, μέσω λογαριασμού πληρωμών, κλπ).
Στις περιπτώσεις υποτροπής των παραπάνω παραβάσεων, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε δεύτερη υποτροπή το πρόστιμο τετραπλασιάζεται
Βαριές είναι οι «καμπάνες» για όσους έχουν παρέμβει στο λογισμικό των ταμειακών μηχανών, ένα ιδιαιτέρως διαδεδομένο… σπορ, όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι του περασμένου καλοκαιριού. Τα πρόστιμα κλιμακώνονται ως εξής:
α) 5.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ
β) 10.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ
γ) 20.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια Επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware).
Το πρόστιμο περιορίζεται στα 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο κι όχι ανά απόδειξη, για όσους χρησιμοποιούν ταμειακή μη εγκεκριμένη ταμειακή, κάτι που ισχύει και για τα πρατήρια που χρησιμοποιούν τα συστήματα Εισροών- Εκροών, τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένα με ταμειακή μηχανή. 
Πρόστιμο 100 ευρώ προβλέπεται για εκπρόθεσμη υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων- το 100άρικο για κάθε Κατάσταση τριμήνου- ενώ με «καμπάνα» 2.500 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν διαφυλάττουν τα φορολογικά τους βιβλία και στοιχεία για το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, συνήθως για μια 5ετία. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η λίστα με τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις -Από 100 έως 20.000 ευρώ "

Μαξίμου: Σε μόνιμη μανία καταδιώξεως ο Αντ. Σαμαράς

Για «νέα συνωμοσιολογική θεωρία» του Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του για τη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τη νέα συνωμοσιολογική θεωρία του σε μόνιμη μανία καταδιώξεως τελούντος κυρίου Σαμαρά» αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Ο μόνος, ωστόσο, που τον καταδιώκει είναι το παρελθόν του. Του συνιστούμε να μηνύσει και αυτό».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Σε μόνιμη μανία καταδιώξεως ο Αντ. Σαμαράς"

Ο Γιλντιρίμ στη Μέρκελ

Η Αριστερά και οι Πράσινοι καλούν τη Μέρκελ να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό. «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν ένα νατοϊκό κράτος βομβαρδίζει αμάχους και απειλεί ένα άλλο νατοϊκό κράτος».

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία του Τούρκου πρωθυπουργού από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και πραγματοποιείται σε περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έρχεται αργά το μεσημέρι από τη Λευκορωσία στο Βερολίνο για το τετ α τετ με την καγκελάριο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει απόψε για το Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Απειλές ενάντια σε άλλο νατοϊκό κράτος»
Έζντεμιρ:«Δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, όταν ένα νατοϊκό κράτος βομβαρδίζει αμάχους, ωθεί χιλιάδες σε φυγή και απειλεί ένα άλλο νατοϊκό κράτος»
Έζντεμιρ:«Δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, όταν ένα νατοϊκό κράτος βομβαρδίζει αμάχους, ωθεί χιλιάδες σε φυγή και απειλεί ένα άλλο νατοϊκό κράτος»
Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Γιλντιρίμ στο Βερολίνο το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) και οι Πράσινοι κάλεσαν την Μέρκελ να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλιστικού υλικού προς την νατοϊκή χώρα και να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.«Όποιος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μια ισλαμική δικτατορία καταπατά τις ευρωπαϊκές ιδέες», δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA. «Στη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ η Μέρκελ θα πρέπει επιτέλους να βγάλει τα μεταξωτά γάντια». Ο βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ ΄Εζντεμιρ κάλεσε την καγκελάριο να θέσει θέμα στρατιωτικής επέμβασης στη Β. Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών της εθνοφυλακής YPG. «Δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν ένα νατοϊκό κράτος βομβαρδίζει αμάχους, ωθεί χιλιάδες σε φυγή και απειλεί ένα άλλο νατοϊκό κράτος».
Και οι δύο πολιτικοί ζήτησαν την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, που βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τουρκία εδώ και ένα χρόνο χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Η απελευθέρωσή του δεν θα πρέπει να εξαγοραστεί με ένα βρώμικο ντιλ και αντικείμενο τις εξαγωγές πολεμικού υλικού. Οτιδήποτε άλλο πέρα από μια αποφυλάκιση άνευ όρων θα ήταν ένα χαστούκι για τον Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος προφανώς δεν θέλει να γίνει αντικείμενο αμφιβόλου ποιότητας συναλλαγών». Έζντεμιρ και Βάγκενκνεχτ αποκάλεσαν «ανυπόφορο» το γεγονός ότι ο Γιουτζέλ βρίσκεται όμηρος στη φυλακή την ίδια ώρα που ρέουν προς την Τουρκία ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων με τη μορφή δανείων και οικονομικής βοήθειας.

«Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο»
Ο Έζντεμιρ κατηγορεί τον Ερντογάν ότι παίζει με τη φωτιά
Ο Έζντεμιρ κατηγορεί τον Ερντογάν ότι παίζει με τη φωτιά
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην ελληνική εκπομπή της DW ο Τζεμ Έζντεμιρ κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο. «Βλέπω με ανησυχία τις όλο και αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας με τον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής. Την ώρα που οι οιωνοί φαίνονταν ευνοϊκοί για πρόοδο στο Κυπριακό, η Άγκυρα ρίχνει δυστυχώς και πάλι λάδι στη φωτιά. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το επικίνδυνο χαρτί του εθνικισμού για να αποπροσανατολίσει από τα εσωπολιτικά προβλήματα. Η κλιμάκωση στη Συρία και τώρα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Επ΄αυτού το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πάρει θέση».
Αλληλεγγύη στον Γιουτζέλ
Από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον Γιουτζέλ στο Βερολίνο
Από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον Γιουτζέλ στο Βερολίνο
Χθες βράδυ σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης εκατοντάδες υποστηρικτές του Γιουτζέλ κυρίως στο Βερολίνο ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, φαίνεται ότι θα υπάρξει κινητικότητα επ΄αυτού. Την αισιοδοξία του εξέφρασε ευρισκόμενος χθες στο Βελιγράδι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε δικαστική απόφαση, φυσικά θετική για τον Γιουτζέλ». Η δημοσιογράφος της εφημερίδας TAZ Ντόρις Ακράπ διάβασε μήνυμα του δημοσιογράφου, στο οποίο ευχαριστούσε τους υποστηρικτές του και τους καλούσε να μην ανησυχούν. «Για ορισμένα πράγματα αξίζει τον κόπο να πολεμάς», ανέφερε μεταξύ άλλων. Όπως διευκρίνισε, το μήνυμα γράφτηκε προχθές και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω των δικηγόρων του. Σε άλλη εκδήλωση αλληλεγγύης ο τραγουδοποιός Χέρμπερτ Γκρενεμάιερ και η δημοσιογράφος Άνε Βιλ ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του Γιουτζέλ.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιλντιρίμ στη Μέρκελ"

Τόσκας: Μονιμοποιούνται οι πυροσβέστες 5ετούς θητείας

Τροπολογία που θα προβλέπει ότι οι εποχικοί πυροσβέστες θα συνεχίσουν να απασχολούνται και στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, «φέρνει» στη Βουλή η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βέττα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε πως η τροπολογία θα κατατεθεί σύντομα, ενώ τον Απρίλιο μονιμοποιούνται στο Πυροσβεστικό Σώμα 2.183 πυροσβέστες, οι οποίοι υπηρετούσαν ως πενταετούς θητείας.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό. Η έναρξη έχει προδιαγραφεί για τον Απρίλιο του 2018, σε ενάμιση μήνα. Γίνεται αυτή τη στιγμή η τελική επεξεργασία για την έκδοση της ΚΥΑ και στη συνέχεια θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, που είναι κάτι τελείως τυπικό, για την πλήρη ένταξη αυτών των ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Μονιμοποιούνται οι πυροσβέστες 5ετούς θητείας"

Ματς Ρουβίκωνα κατά… Ντιναμό Κιέβου - Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ για επεισόδια

Ματς Ρουβίκωνα κατά… των οπαδών της Ντιναμό Κιέβου, ενόψει του αγώνας της ΑΕΚ με την ουκρανική ομάδα στο ΟΑΚΑ σήμερα Πέμπτη.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα εξέδωσαν την Τετάρτη ανακοίνωση, προειδοποιώντας για «σαφές μήνυμα» στους οπαδούς της ουκρανικής ομάδας. Μεταξύ άλλων, ο Ρουβίκωνας χαρακτηρίζει τους οπαδούς της ομάδας «Ουκρανούς φασίστες του "Δεξιού Τομέα"» των οποίων «η παρουσία είναι πρόκληση για όλο τον αντιφασιστικό κόσμο».

«Αυτοί οι φασίστες έρχονται στην Ελλάδα ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα της 15ης Φλεβάρη.
Είναι καθήκον πρώτα από όλα των αντιφασιστών στις κερκίδες, ανεξάρτητα ποιά ομάδα υποστηρίζουν να αντιπαρατεθούν και να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στον φασιστικό οχετό του ‘’Δεξιού τομέα’’» σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΑΣ έχει τεθεί σε επιφυλακή για την αποφυγή επεισοδίων. Η ουκρανική ομάδα έχει πάρει 500 εισιτήρια για τους οπαδούς της, που έχουν καταλύσει σε διαφορά ξενοδοχεία. Η αστυνομία έχει συνεννοηθεί με την ομάδα για συντεταγμένη μετακίνησή στο ΟΑΚΑ όπου παίζουν με την Ένωση για το Europa League.

Ας σημειωθεί ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου είναι γνωστοί για τη νεοναζιστική ιδεολογία τους, καθώς έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν για τη συμπεριφορά τους από την UEFA για νεοναζιστικά και ρατσιστικά συνθήματα, ενώ φορούν και κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ματς Ρουβίκωνα κατά… Ντιναμό Κιέβου - Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ για επεισόδια "

Ο Σαμαράς κατέθεσε τη μήνυση κατά Τσίπρα για τη Novartis: Έστησε μια άθλια σκευωρία

Το πρωί της Πέμπτης κατέθεσε την μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχετικά με την υπόθεση Novartis. 

«Με δική του ευθύνη στήνεται μια άθλια σκευωρία» ανέφερε για τον κύριο Τσίπρα ο Αντώνης Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως η σκευωρία αυτή «είναι τόσο κακο-στημένη, που καταρρέει από μόνη της. Οι κατηγορίες “φωνάζουν από μακριά” ότι είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες. Και το έκαναν βιαστικά, μια μέρα μετά το τεράστιο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία».        

«Ο κ. Τσίπρας δεν θα επιβάλει καθεστώς “Μαδούρο” στην Ελλάδα», αναφέρει ακόμα, προσθέτοντας πως η μήνυση που κατέθεσε έχει και τον χαρακτήρα αποφυγής παρόμοιας κατάστασης στο μέλλον, όπου στημμένοι ψευδομάρτυρες θα μπορούν να κατηγορούν πολιτικούς.              
«Δεν θα αρκεστώ να καταπέσει η εναντίον μoυ σκευωρία. Θα το φτάσω ως το τέλος, για να αποκαλυφθεί ποιος την έκανε, ποιοι συνεργάστηκαν μαζί του και γιατί. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές. Αυτοί να δούμε πως θα κρυφτούν», δηλώνει ο κύριος Σαμαράς και καταλήγει: «Αυτοί που βγήκαν με ψέματα, πολιτεύθηκαν με ψέματα και σήμερα καταφεύγουν σε συκοφαντίες, θα λογοδοτήσουν. Αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη Δικαιοσύνη, θα λογοδοτήσουν. Την αστική Δημοκρατία, πάντως, δεν θα την ανατρέψουν! Και την Ελλάδα δεν θα την πληγώσουν άλλο! Θα τους πάω ως το τέλος! Και δεν θα γλιτώσουν».



Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:
           
«Σήμερα, καταθέτω μήνυση κατά του Πρωθυπουργού. Γιατί με δική του ευθύνη στήνεται μια άθλια σκευωρία. Είναι τόσο κακο-στημένη, που καταρρέει από μόνη της. Οι κατηγορίες “φωνάζουν από μακριά” ότι είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες. Και το έκαναν βιαστικά, μια μέρα μετά το τεράστιο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
         
Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και απειλές, προσπαθούν με ψέματα να σπιλώσουν τους αντιπάλους τους, διχάζοντας τον Ελληνικό λαό. O μόνος τρόπος να μην παίξουμε το παιγνίδι όσων πετούν “λάσπη στον ανεμιστήρα”, είναι να τους καθίσουμε στο σκαμνί και να αποδείξουμε εμείς τη σκευωρία τους.
         
Αλλά υπάρχει και πολιτικός λόγος: Γιατί στο μέλλον, κάθε νέα Κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί στημένους ψευδομάρτυρες για να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Αυτό, όμως, θα ήταν το τέλος της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας δεν θα επιβάλει καθεστώς “Μαδούρο” στην Ελλάδα!
         
Οι συκοφάντες ξεχνάνε ότι ήταν η Κυβέρνησή μας που χτύπησε αποτελεσματικά τη διαφθορά στο χώρο του φαρμάκου. Μειώνοντας δραστικά το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ η τότε αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα καταψήφιζε τα μέτρα με τα οποία εμείς χτυπάγαμε την ασυδοσία.
         
Αυτοί λοιπόν, που συμμάχησαν τότε με τα συμφέροντα, κατηγορούν σήμερα όσους χτύπησαν τότε τη διαφθορά. Αν το δεχθούμε αυτό, κανείς δεν θα αγγίξει τη διαφθορά στο μέλλον! Και δεν θα αρκεστώ να καταπέσει η εναντίον μoυ σκευωρία. Θα το φτάσω ως το τέλος, για να αποκαλυφθεί ποιος την έκανε, ποιοι συνεργάστηκαν μαζί του και γιατί. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές. Αυτοί να δούμε πως θα κρυφτούν.
         
Η εθνική ομοψυχία στηρίζεται στην αλήθεια. Όχι στις συκοφαντίες! Η αλήθεια, λοιπόν, θα λάμψει. Και η αλήθεια φοβίζει τους θρασύδειλους.
         
Χθες, μόλις, μας είπαν οι Ευρωπαίοι πως ο Τσίπρας χρέωσε τον Ελληνικό λαό όχι με 100, αλλά με 200 δισεκατομμύρια! Κι έχουν το θράσος να μιλάνε. Όμως θα λογοδοτήσουν!
         
Αυτοί που βγήκαν με ψέματα, πολιτεύθηκαν με ψέματα και σήμερα καταφεύγουν σε συκοφαντίες, θα λογοδοτήσουν. Αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη Δικαιοσύνη, θα λογοδοτήσουν. Την αστική Δημοκρατία, πάντως, δεν θα την ανατρέψουν! Και την Ελλάδα δεν θα την πληγώσουν άλλο! Θα τους πάω ως το τέλος! Και δεν θα γλιτώσουν
».


Για 8 αδικήματα εγκαλεί Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου, εισαγγελείς και προστευόμενους μάρτυρες ο Σαμαράς
- Κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια (άρθρο 239 περ. β’ ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.

-Παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.

- Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.

- Παραβίαση του άρθρου 22 παρ. 4, 6 ν.2472/1997, για τους 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.

- Ψευδορκία μάρτυρα (άρθρο 224 ΠΚ), για τους 6ο και 7ο των μηνυομένων.

- Συκοφαντική δυσφήμιση (άρθρο 363 ΠΚ), για τους 6ο και 7ο των μηνυομένων.

- Ηθική αυτουργία στα ανωτέρω αδικήματα για τους 1ο και 2ο των μηνυομένων και

-Συμμορία (άρθρο 187 παρ. 5 ΠΚ), για τους 1ο, 2ο, 3η, 4ο και 5ο των μηνυομένων.

Δείτε εδώ την μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σαμαράς κατέθεσε τη μήνυση κατά Τσίπρα για τη Novartis: Έστησε μια άθλια σκευωρία"

Τα «μαζεύει» ο ΕΟΠΥΥ έπειτα από το σάλο με τα εμπόδια στις ακτινοθεραπείες

Στην έκδοση νέας ανακοίνωσης προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Οργανισμός σχετικά με το μείζον θέμα της αναδρομικής απόδοσης δαπάνης για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική - ακτινοθεραπεία στους καρκινοπαθείς ασφαλισμένους, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από προηγούμενη απόφαση που αντί να διευκολύνει εμπόδιζε την πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν την ειδική ακτινοθεραπεία!

Συγκεκριμένα, με νεότερη εγκύκλιό της η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να αλλάξει το σκληρό κι ανάλγητο πρόσωπο που επέδειξε, διευκρινίζοντας πως η δαπάνη θα αποδίδεται κατ’ εξαίρεση, ακόμη κι αν η θεραπεία γίνεται πριν από την έγκριση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου υγείας (ΚΕΣΥ), εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση. 


Το χρονικό της απόφασης

Με εγκύκλιο που αναρτήθηκε χθες στο site του ΕΟΠΥΥ από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, καλούνταν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις να μην παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική/Ακτινοθεραπεία (X-knife ή γ-knife, cyber knife) πριν από την έκδοση της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει μέχρι κεραίας με τη σύσταση του Οργανισμού. Ωστόσο, αυτό στην ελληνική πραγματικότητα (αποδεικνύεται πως) θα ήταν στρεβλό, διότι δεν θα είχαν συνυπολογιστεί δύο βασικές παράμετροι στην όλη διαδικασία.

Η πρώτη παράμετρος είναι πως στη συγκεκριμένη θεραπεία υποβάλλονται εξειδικευμένα περιστατικά καρκινοπαθών τα οποία επιπλέον χαρακτηρίζονται και επείγοντα, η δεύτερη είναι πως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, το ΚΕΣΥ, που δίνει την έγκριση για τη θεραπεία συνεδριάζει κινείται σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς καθώς συνεδριάζει κάθε ενάμισι με δύο μήνες - ακόμη και για τα επείγοντα.

Ετσι, η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα για όσους καρκινοπαθείς χρειάζονται τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι μονόδρομος: λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους και του επείγοντος της θεραπείας, υποβάλλονται σε αυτή πριν από την απόφαση του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια προσκομίζουν όλα τα δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν.

Σημειωτέον πως η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία κοστίζει γύρω στα 6.500 ευρώ.


Ο αριθμός των περιστατικών

Στην αρχική απόφασή της η Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ επικαλείται ότι «ο όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση που κατέβαλαν ως ιδιώτες για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπείας (X-knife ή γ-knife, cyber knife) προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 και το τρέχον έτος έχουν υποβληθεί στη θεραπεία μόλις 12 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, γεννώντας απορία για την αιτιολογία της αρμόδιας Διεύθυνσης ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ασθενών και να υποδηλώνεται σχετική μεγάλη δαπάνη.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «μαζεύει» ο ΕΟΠΥΥ έπειτα από το σάλο με τα εμπόδια στις ακτινοθεραπείες"

Τοξική ωρολογιακή βόμβα ενεργοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο

Στον Ασπρόπυργο εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ένα -επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία- εξαιρετικά ρυπογόνο εργοστάσιο που παράγει τοξικά απόβλητα χωρίς άδεια, χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων 2,5 χρόνια και πλέον και χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος αρμόδιος.
Πρόκειται για μια μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών η οποία πολλές φορές έχει εντοπισθεί να παρανομεί αλλά συνεχίζει να λειτουργεί. Σε επιθεωρήσεις που έχουν γίνει έχουν εντοπιστεί επανειλημμένα:
  • Εργαζόμενοι ξεφορτώνονται τοξικά απόβλητα σε βόθρους.
  • Οι εκπομπές σωματιδίων μολύβδου και διοξειδίου του θείου από την καμινάδα της ξεπερνούν συχνότατα τα επιτρεπόμενα όρια.
  • Επικίνδυνα απόβλητα βρίσκονται συσσωρευμένα σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (παράνομα υπόστεγα με μουσαμάδες) με κίνδυνο όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και της δημόσιας υγείας.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καταθέτουν ότι η Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ στις δύο δεκαετίες λειτουργίας της, δεν απομάκρυνε οποιαδήποτε ποσότητα αποβλήτου της. Κανείς δε διερωτάται που τα θάβει και τι τα κάνει τέλος πάντων;
Μάλιστα στις 6/2/2018 συζητήθηκε στο Εφετείο Αθηνών η έφεση που άσκησε η νόμιμη εκπρόσωπος της ανωτέρω εταιρείας κατά της από 19.06.2017 απόφασης του Ι' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Η απόφαση του Εφετείου είναι καταδικαστική και προβλέπει μάλιστα 1 έτος φυλάκιση με τριετή αναστολή,  επικυρώνοντας τελεσίδικα τη ρυπογόνα δραστηριότητα της επιχείρησης στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η πρόταση της Εισαγγελέως, επικουρούμενη από μαρτυρία Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, υιοθετήθηκε πλήρως από το Δικαστήριο.
Πρόστιμα επιβάλλονται διαρκώς αλλά η λειτουργία της επιχείρησης δεν αναστέλλεται.  Υπάρχει επίσημη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για τη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας μέχρι να απομακρυνθούν τα τοξικά απόβλητα και να συμμορφωθεί η διοίκηση με την υποχρέωση υλοποίησης όλων των αλλαγών που προβλέπει ο κανονισμός.
  • Η μονάδα ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί με προσωρινή διαταγή που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αξιολόγησε την οικονομική της βλάβη και της επέτρεψε να λειτουργεί προσωρινά και υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχει απομακρύνει σημαντικές ποσότητες από τα απόβλητά της.
  • Η προσωρινή λειτουργία επετράπη επειδή η διοίκηση της επιχείρησης ισχυρίζεται ότι πλέον έχει αρχίσει να συμμορφώνεται και να απομακρύνει σιγά - σιγά το επικίνδυνο απόβλητο το οποίο συσσώρευε εδώ και χρόνια με κίνδυνο της υγείας των περιοίκων. 
Η όλη υπόθεση θα κριθεί οριστικά από τη Δικαιοσύνη, τέλη Φεβρουαρίου 2018.
Μέχρι τότε όμως η μονάδα θα έχει απομακρύνει μόνο 1350 τόνους σκωρίας μολύβδου σε αντίθεση με την υποχρέωση του σχεδίου συμμόρφωσης σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να απομακρύνει περισσότερους από 4.000 τόνους σκωρίας μολύβδου. Με την ανοχή της Περιφέρειας προβάλλει κάθε φορά ανυπόστατες δικαιολογίες και δεν κάνει τίποτα. Ταυτόχρονα η παράνομη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας αυτής έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή τουλάχιστον 500 τόνων το χρόνο επικίνδυνου νέου απόβλητου. Πρόκειται για ένα δηλητηριώδες απόβλητο το οποίο φυλάσσεται σε εγκαταστάσεις απολύτως ακατάλληλες που δεν πληρούν τις ελάχιστες νόμιμες προδιαγραφές.
Χειρότερες εξελίξεις
Η υπόθεση αυτή έχει πάρει μία ακόμη πιο περίεργη τροπή. Η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί περισσότερα από 2 χρόνια χωρίς περιβαλλοντική άδεια. Η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν ενδιαφέρεται, δεν ενεργεί, δεν προστατεύει τους πολίτες.  Η περιβαλλοντική άδεια της μονάδας αυτής έληξε πρόωρα :
  • Η Διοίκηση μετά από τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις αποφάσισε να συντομεύσει τον χρόνο ισχύος των περιβαλλοντικών της όρων προκειμένου να εκδοθεί νέα άδεια που να περιέχει προβλέψεις ώστε να γίνεται η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με τη νομοθεσία. 
  • Δόθηκε σαφής έγγραφη εντολή να εναρμονιστεί η λειτουργία της μονάδας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές λειτουργίας και ορίων εκπομπών όπως προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά στάνταρ είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα (μερικά όρια ισχύουν από το 1981 χωρίς αλλαγές!)  προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της απομάκρυνσης της σκωρίας.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι στις 22 Ιουλίου του 2015, έπρεπε η δραστηριότητα να υποβάλει τουλάχιστον τα νέα στοιχεία στη Διοίκηση ώστε να εκτιμηθούν και να εκδοθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι, που θα εξασφαλίζουν τις αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας ώστε να μην διακινδυνεύεται το περιβάλλον και η υγεία.  Ο φάκελος που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ήταν πλήρης. Υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στις 26.04.2016 που επιστρέφει τον φάκελο στην επιχείρηση, προκειμένου να συμπληρωθεί με τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στη ρύπανση της περιοχής και στις ενέργειες που έχει προβεί το εργοστάσιο ώστε να συμμορφωθεί με τις παραβάσεις που είχαν διαπιστώσει οι επιθεωρητές.
Η εταιρεία Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ υπέβαλε κάποια συμπληρωματικά  στοιχεία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016.
  • Η Περιφέρεια και πάλι ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής «να αποσταλεί η ΜΠΕ με ενσωματωμένα τα τυχόν συμπληρωματικά αυτής».
Η διοίκηση της εταιρεία Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ δεν συμμορφώθηκε, οι αρμόδιοι που χειρίζονται την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ωστόσο πάλι δεν έκαναν τίποτα.
Λειτουργώντας γραφειοκρατικά , προώθησαν τα αποσπασματικά στοιχεία που έλαβαν και όσα άλλα ακολούθησαν χωρίς ποτέ όμως να επιστρέψουν τον φάκελο.
Τελικώς το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε και πάλι στις 27.04.2017.
Τότε τέθηκε το ζήτημα ότι αφενός η Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ προτείνει μεθόδους που είναι πειραματικές και απέχουν πολύ από το να εφαρμοστούν στη βιομηχανία, αφετέρου, δεν μπορεί να εκδοθούν περιβαλλοντικοί όροι πριν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της Ι. ΧΟΥΜΑΣ με το πρόγραμμα που της έχει επιβληθεί για την απομάκρυνση των τοξικών της αποβλήτων.
Ακόμη μία φορά όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν επέστρεψε τον φάκελο.
Στο σημείο αυτό τίθενται αμείλικτα ερωτήματα:
1.       Γιατί; Γιατί η Διοίκηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει σε λειτουργία ένα εργοστάσιο το οποίο λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον;
2.       Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί το 2018 ένα τόσο ρυπογόνο εργοστάσιο που παράγει επικίνδυνα τοξικά απόβλητα χωρίς περιβαλλοντικούς όρους από το 2015;
3.       Γιατί η Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει ρύπανση, στην οποία πάντως συμμετέχει ο ίδιος υπάλληλος, ως Πρόεδρος της ΠΕΑΠΖ,  ο οποίος είναι αρμόδιος να αποφασίσει την έγκριση της μελέτης της Ι ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ ή την επιστροφή του φακέλου!
4.       Μήπως ήρθε η ώρα να επιληφθεί ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης;
5.       Πόσο καιρό ακόμα θα κρύβεται η διοίκηση και οι ιδιοκτήτες της Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ;
6.       Ποιοι εισηγούνται στον ΑΝΥΠΕΝ να στέλνει επιστολές με αντικείμενο την παράταση της λειτουργίας και να παρεμβαίνει τόσο στις αποφάσεις της Διοίκησης, όσο και της Δικαιοσύνης;
Επιτέλους πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Όσοι παραβιάζουν συστηματικά την νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητοι. Και στις διαδικασίες αυτές πρέπει να ασχολούνται μόνο οι αρμόδιοι, όχι τμήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ουδεμία σχέση έχουν με τα θέματα αυτά.
Στα ποινικά ακροατήρια οι εκπρόσωποι της Ι. ΧΟΥΜΑΣ ΑΕΒΕ απαλλάσσονται ελλείψει δόλου.
Αθωώνονται επειδή «δεν φταίνε αυτοί» που οι συνθήκες αποθήκευσης είναι ακατάλληλες, διότι η Διοίκηση τις έχει συμπεριλάβει στην περιβαλλοντική άδεια παρά το γεγονός ότι δεν πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας(!!!) και στις περισσότερες δίκες δεν καλούνται καν μάρτυρες, ούτε παρίσταται κάποιος από την πλευρά του Υπουργείου. Στη μοναδική περίπτωση που παρέστη αρμοδίως μάρτυρας (πρόσφατη δίκη στο Εφετείο), το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το προαναφερθέν καταδικαστικό.
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος τρελάθηκαν;
  • Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να λειτουργούν τέτοιες επιχειρήσεις;
  • Εάν κάποιες μονάδες παράγουν χωρίς να διαθέτουν καν περιβαλλοντικές άδειες, πρέπει να κλείνουν άμεσα και χωρίς περιστροφές.
Εκτός κι αν η Διοίκηση έχει ιδιαίτερους λόγους να κλείνει τα μάτια…
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τοξική ωρολογιακή βόμβα ενεργοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο"

Εγνατία Οδός: Οι συμβατικοί σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν ως σταθμοί ελέγχου

Ως σταθμοί ελέγχου, ώστε να διαπιστώνονται τυχόν παραβάσεις, θα αξιοποιηθούν οι συμβατικοί σταθμοί διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, που πρόκειται να καταργηθούν προς το τέλος του 2018 ή τις αρχές του 2019.

Έτσι, θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα πληρωμής για τη χρήση της οδού, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Έχει βγει ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων. Αυτό σημαίνει ότι οι μετωπικοί σταθμοί, που όλοι ξέρουμε, θα καταργηθούν και θα μείνουν μόνο οι σταθμοί που είναι στις εισόδους της χώρας.

Προς το τέλος του 2018 ή τις αρχές του 2019, οι χρήστες θα πάψουν να χρησιμοποιούν αυτόν τον συμβατικό τρόπο πληρωμής σε σταθμό διοδίων», εξήγησε ο κ. Αντωνούδης, σύμφωνα με τον οποίο παρότι είναι επιλογή των θεσμών και του ΤΑΙΠΕΔ η κατασκευή αυτών των σταθμών, που πρόκειται να τελικά να καταργηθούν, «δεν θα πάνε χαμένοι», καθώς θα αξιοποιηθούν «όχι ως σταθμοί χρέωσης, αλλά ως σταθμοί ελέγχου, για να επιβλέπονται τυχόν παραβάσεις από τους οδηγούς. Χρειάζονται οι σταθμοί ελέγχου σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και ως τέτοιοι θα λειτουργήσουν».

Κληθείς να σχολιάσει ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο οι οδικές αφίξεις από τα Βαλκάνια στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την απόδοση της κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού στην κυκλοφορία και την ολοκλήρωση κάθετων αξόνων της, ο κ. Αντωνούδης επιβεβαίωσε ότι πραγματικά υπάρχει μεγάλη αύξηση της κίνησης από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.


«Προφανώς έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι έχουν ελευθερωθεί σχεδόν όλοι οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού, αυτό σημαίνει ότι γίνεται πιο προσιτή και η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξει η Πολιτεία, να το προσέξουν οι παραγωγικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, έτσι ώστε να κάνουμε την μετακίνηση αυτή πολύ πιο γρήγορη κι εύκολη και να αναπτύξουμε έτσι και άλλα μέσα όπως ο προαστιακός σιδηρόδρομος».

Σχολιάζοντας και τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία -άνω του 507% μεταξύ 2008 και 2015, όπως προκύπτει από το ίδιο ρεπορτάζ- ο κ. Αντωνούδης επισήμανε ότι πέραν της λειτουργίας της Εγνατίας Οδού, προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν και οι δράσεις που έχει δρομολογήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Τούρκοι, αλλά και επισκέπτες από άλλες χώρες, επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Γίνονται πολλές επενδύσεις από Τούρκους, στην περιοχή της Καβάλας και της Θάσου και στην περιοχή της Θράκης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις, κυρίως σε ακίνητα απο Τούρκους πολίτες.

Στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, διασταυρώνονται όλα τα διευρωπαϊκά δίκτυα και ενεργειακοί αγωγοί. Πρέπει αυτό το πράγμα να το αξιοποιήσουμε και να το εξελίξουμε ακόμη περισσότερο, ώστε επιτέλους να αποτελέσει την ευκαιρία και απαρχή της ανάπτυξης της χώρας», κατέληξε ο κ. Αντωνούδης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγνατία Οδός: Οι συμβατικοί σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν ως σταθμοί ελέγχου "

Ζάεφ: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι τρία από τα επτά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχετίζονται με το σύνολο του ονοματολογικού, έχουν κλείσει.

«Είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας. Χαίρομαι που όλα τα ανοιχτά ζητήματα ουσιαστικά έχουν ξετυλιχτεί. Αν ξεκινήσουμε από τις επτά θέσεις που ήταν το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, γνωρίζω ότι αυτές έχουν πλέον μειωθεί σε τέσσερις, οι υπόλοιπες τρεις έχουν απομακρυνθεί. Πιστεύω ότι με την πολιτική της νέας κυβέρνησης πολύ γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν και οι άλλες θέσεις», ανέφερε σήμερα από την κωμόπολη Νεγκότινο ο Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα τρία ζητήματα που έχουν κλείσει, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε ότι αυτά είναι τα «ευκολότερα», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, για να μην σχηματιστεί, όπως είπε, η εντύπωση ότι γίνεται διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μία αποδεκτή επιλογή για την χώρα του και υπενθύμισε ότι έχει γίνει μνεία αρκετών ονομάτων.

«Αυτό σημαίνει ότι για εμάς είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις», είπε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε ακόμη ότι η χθεσινή συνάντηση στην Βιέννη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα.

Επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει λύση και ότι η κυβέρνησή του κάνει κυριολεκτικά ό,τι μπορεί για την οικοδόμηση συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τελικής λύσης.

«Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης. Ασφαλώς, στέλνονται ορισμένα μηνύματα από την ελληνική πλευρά, για ορισμένες γραμμές κοκ. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε λύση για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών. Αν είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι σε αυτή τη διαδικασία, αν θέλουμε ειλικρινά να βρεθεί λύση, αυτό είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει μία χρονική περίοδο μπροστά της. Ελπίζω ότι κάθε επόμενο βήμα θα μας φέρνει πιο κοντά σε σχέση με όλα εκείνα τα σημεία που είναι ανοιχτά και που πρέπει κυριολεκτικά να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας και τελικής επίλυσης του προβλήματος», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν πραγματισμό και τόνισε ότι η πιθανή λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα. «Να δώσει ο Θεός να φτάσουμε σε λύση, να μπορέσουμε να κάνουμε δημοψήφισμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο-συμφωνίας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία και ότι γίνονται κάποια σχεδιαγράμματα για πιθανές λύσεις.

«Ένα από αυτά τα σχεδιαγράμματα είναι και το σχέδιο-εκδοχή διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία στο τέλος ελπίζουμε ότι θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο. Να μην ξεχνάμε όμως πως, ότι και να συζητείται σε διμερές επίπεδο, υπουργικό ή πρωθυπουργικό, επιστρέφουμε στον κ.Νίμιτς, επειδή η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο τέλος πρέπει να έχει νομικά-τυπικά επακόλουθα στον ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Τρία από τα επτά θέματα της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει"

Σοκ στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Καταγγελίες για βιασμούς από μέλη τους

Η διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2017 έγιναν 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της, την ώρα που δεν έχει κοπάσει ο σάλος από τις κατηγορίες για βιασμούς και ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους των εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam στην Αϊτή, το Τσαντ και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, το 2017 έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της 146 καταγγελίες από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες της. Οι 40 από αυτές τις καταγγελίες διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης και πιο συγκεκριμένα, οι 24 αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούν περισσότερους από 40.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο.

Από τις 146 καταγγελίες, πολλές αφορούσαν "κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς", συνεχίζει η ανακοίνωση. Η οργάνωση διευκρινίζει ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίστηκαν απευθείας από τις ομάδες της επί του πεδίου και δεν καταγγέλθηκαν στα κεντρικά της.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, μόνο δύο από τις καταγγελίες αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση από ένα μέλος των MSF σε βάρος μη μελών των MSF (ασθενών ή μελών της τοπικής κοινωνίας). Η οργάνωση προχώρησε στην απόλυση 19 μελών της ενώ οι υπόλοιποι καταγγελόμενοι τιμωρήθηκαν με άλλους τρόπους, όπως με προειδοποιήσεις ή με προσωρινή αργία.

Η οργάνωση τονίζει ότι ανησυχεί για τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επιθυμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία και υπογραμμίζει ότι εργάζεται για να βελτιώσεις τους "μηχανισμούς" μέσω των οποίων θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει συμβάντα. Εκτιμά επίσης ότι τα θύματα μπορεί να μην κάνουν καταγγελία για λόγους παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν γενικά στην κοινωνία: επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα πιστέψουν, για να μη στιγματιστούν ή για να μην δεχτούν αντίποινα. Αυτό παρατηρείται ακόμη εντονότερα σε περιοχές συγκρούσεων, όπου γενικά δεν υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας για τα θύματα και όπου ο πληθυσμός μπορεί να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/topontiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Καταγγελίες για βιασμούς από μέλη τους"

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν: Ανάθεση παραγωγών από τη διοίκηση σε συγγενείς και φίλους

«Διαφθορά και αδιαφάνεια από τη διοίκηση της ΕΡΤ στην ανάθεση παραγωγών, που παραπέμπουν σε εποχές που δεν επιτρέπεται να ξαναζήσουμε» καταγγέλλει η πρωτοβουλία εργαζομένων της ΕΡΤ με επιστολή της στο Tvxs.gr.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρονται σε ένα πολιτιστικό μαγκαζίνο, που όπως τονίζουν, πέρυσι, ανάλογου περιεχομένου καθημερινή εκπομπή ήταν εσωτερική παραγωγή και πρακτικά είχε μηδενικό κόστος για την ΕΡΤ. Όμως, σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους, «φέτος η διοίκηση αποφάσισε να αναθέσει την παραγωγή σε εταιρεία έναντι συνολικού ποσού 131.893 ευρώ και μάλιστα σε εταιρεία που συμμετέχει συγγενικό πρόσωπο του Διευθυντή του Γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ».

Ακολουθεί η επιστολή - καταγγελία της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων της ΕΡΤ

Μια δύσοσμη ιστορία αναδείχθηκε από πρόσφατη γραπτή ενημέρωση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ. Η απλή έρευνα σε δημόσια έγγραφα αναβαθμίζει την υπόθεση σε σκάνδαλο σαν αυτά για τα οποία έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και παραπέμπουν σε εποχές της ΕΡΤ που δεν επιτρέπεται να ξαναζήσουμε.

Στις 2-2-2018 το ΔΣ της ΕΡΤ αποφασίζει κατά πλειοψηφία να αναθέσει 60 επεισόδια ενός πολιτιστικού μαγκαζίνο με τίτλο "ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ" προοριζόμενο για την ΕΡΤ2 (ως μεικτή παραγωγή), στην εταιρεία HOPE FILMS TV PRODUCTION έναντι 2.198,22 € + ΦΠΑ ανά επεισόδιο, δηλαδή συνολικά 131.893,20 € + ΦΠΑ + 39.000 € εργοδοτικές εισφορές.

Ο Τέλης Μεταξάς, εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ γράφει σε σχετική ανακοίνωσή του: "Καταψήφισα την συγκεκριμένη πρόταση γιατί την περυσινή χρονιά στην ΕΡΤ2 υπήρχε καθημερινή εκπομπή, ανάλογου περιεχομένου, η οποία ήταν εσωτερική παραγωγή, ... και πρακτικά με μηδενικό κόστος για την ΕΡΤ" και συνεχίζει "Η πρόταση αυτή πέρασε από αρκετές συνεδριάσεις του ΔΣ μέχρι να καταλήξει να εγκριθεί κατά πλειοψηφία... Στις συνεδριάσεις αυτές… ασκήθηκε έντονη κριτική, γιατί στο εταιρικό σχήμα της εταιρίας παραγωγής συμμετέχει συγγενικό πρόσωπο του Διευθυντή του Γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ."

Η κυρία Ανθή Τούμπη...

Είναι η μητέρα του Διευθυντή του Γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Παναγιώτη Τούμπη. Η αίτηση της κυρίας Τούμπη στην ΕΡΤ για τη συγκεκριμένη παραγωγή γίνεται από την εταιρεία Hope Films TV Production με αριθμό αίτησης 988 στις 2 Δεκεμβρίου 2017. Τότε, όμως, τέτοια εταιρεία δεν υπάρχει. Ψάξαμε στο Γενικό Μητρώο των εταιρειών (ΓΕΜΗ) και βρήκαμε την ημερομηνία σύστασης της εταιρείας: 22 Ιανουαρίου 2018!!! Η πρόταση δηλαδή κατατέθηκε από ανύπαρκτη τότε εταιρεία. Η ανύπαρκτη μάλιστα έως τις 22/1/2018 εταιρεία της κυρίας Τούμπη, στέλνει στις 5-1-2018!!! επιστολή προς το ΔΣ της ΕΡΤ ανακοινώνοντας ότι αποδέχεται το κοστολόγιο που ενέκρινε η Επιτροπή Προγράμματος.

Υπενθυμίζουμε και προειδοποιούμε τους πάντες (Διοίκηση και Επιτροπή Προγράμματος) ότι ένας τέως Πρόεδρος της ΕΡΤ, ο κ. Παναγόπουλος, έχει παραπεμφθεί για κακούργημα για τον ίδιο ακριβώς λόγο: Γιατί ανέθεσε έργο σε εταιρεία παραγωγής (Back Stage) που στο χρόνο της αίτησής της δεν είχε εγγραφεί στο ΓΕΜΗ και γράφτηκε σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επανερχόμενοι στην παραγωγή της κυρίας Τούμπη, επισημαίνουμε ότι η Επιτροπή Προγράμματος δεν μπορεί να κάνει ότι δεν γνώριζε, γιατί στο έντυπο της αίτησης, η ΕΡΤ καλεί τις εταιρείες παραγωγής να υποδείξουν τρεις τουλάχιστον παραγωγές που έχουν εκτελέσει στο παρελθόν. Στην αίτησή της, η κ.Τούμπη δεν αναφέρει καμία φυσικά. Είναι προφανές ότι η εταιρεία της κ. Τούμπη δημιουργήθηκε για να πάρει τη συγκεκριμένη παραγωγή, η δε Επιτροπή Προγράμματος έσπευσε ασμένως να την εισηγηθεί, χωρίς να ελέγξει την ύπαρξη της εταιρείας και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν είχε εκτελέσει τουλάχιστον τρεις παραγωγές, όπως ορίζει η πρόσκληση.

Η επιτροπή αγνόησε επίσης ότι την προηγούμενη τηλεοπτική χρονιά, αυτό το μαγκαζίνο, με το ίδιο περιεχόμενο, ήταν εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με μηδενικό κόστος, αφού οι μισθοί των συντελεστών του (εργαζόμενων της ΕΡΤ) πληρώνονται έτσι κι αλλιώς από την ίδια.

Το παρασκήνιο σε τρεις πράξεις

1η. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ (τέταρτη κατά σειρά που εισήχθη το θέμα της κυρίας Τούμπη - μεγάλη η αγωνία του Διευθύνοντος) εξεδιώχθη από τη συνεδρίαση ο Εντεταλμένος Σύμβουλος επί θεμάτων Προγράμματος, κ. Σπύρος Κρίμπαλης! Δεν γνωρίζουμε την άποψή του -δεν θα ψήφιζε άλλωστε- αλλά αποτελεί παγκόσμια πρώτη στην ιστορία των Ανωνύμων Εταιρειών, ένα ΔΣ να αναθέτει καθήκοντα Εντεταλμένου Συμβούλου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και το ίδιο ΔΣ να τον διώχνει όταν συζητούνται θέματα των αρμοδιοτήτων που του έχει αποδώσει!!! Μήπως είναι σκαστή παρανομία;
2η. Την εισήγηση στο ΔΣ δεν την κάνει ούτε ο (απών κατ' εντολήν τους) αρμόδιος Εντεταλμένος Σύμβουλος ούτε ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής (Προγράμματος), αλλά ένα διορισμένο από τον κ. Κωστόπουλο απλό μέλος της Επιτροπής Προγράμματος, συνταξιούχος της ΕΡΤ, που οι εργαζόμενοι τον θυμούνται ως παρατρεχάμενο του Καλφαγιάννη και ο κόσμος του κινηματογράφου τον γνώρισε στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως τον κύριο "Άλλη Ερώτηση" αφού αυτός ως μέλος και της Επιτροπής 1,5% είχε αναλάβει να παρακάμπτει με θράσος τις εύλογες αντιδράσεις των κινηματογραφιστών.
3η. Στην εισήγηση της Επιτροπής Προγράμματος για την ανάθεση στην κυρία Τούμπη εμφανίζονται ως απόντες δύο μέλη της Επιτροπής, τα οποία λίγες ημέρες αργότερα ακούγεται ότι παραιτήθηκαν και αντικαθίστανται από τον κ. Κωστόπουλο με έναν ακόμα παρατρεχάμενο του Καλφαγιάννη και μια βοηθό παραγωγής!

Η γενικότερη μεθόδευση

Έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η επιλεκτική ανάθεση παραγωγών σε φίλους και συγγενείς δεν θα σταματήσει εκεί. Σε αυτό συνηγορούν οι μεθοδεύσεις της διοίκησης Κωστόπουλου στα ζητήματα του προγράμματος:

Μία από τις πρώτες αποφάσεις της ήταν η ενοποίηση της Επιτροπής Προγράμματος με την Επιτροπή Κοστολογίου. Παραδοσιακά για λόγους απλής προστασίας της εταιρείας και ενίσχυσης της διαφάνειας, κάθε αίτηση εταιρείας παραγωγής περνούσε από δύο Επιτροπές της ΕΡΤ, την Επιτροπή Προγράμματος που έκρινε αν η παραγωγή γινόταν αποδεκτή και την Επιτροπή Κοστολογίου που έλεγχε το κοστολόγιο της εκπομπής. Αυτό γινόταν γιατί δεν μπορεί η Επιτροπή που εισηγείται την ανάθεση μιας παραγωγής, η ίδια να κρίνει και το κοστολόγιο. Άλλοι είναι αρμόδιοι για το Πρόγραμμα και άλλοι πρέπει να ελέγχουν τις τιμές. Η διοίκηση Κωστόπουλου τις ενοποίησε (ίσως δεν έχουν και πολλούς που είναι πρόθυμοι να μπουν σε τέτοιες περιπέτειες). Έτσι, έγινε μία Επιτροπή "Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει". Ακολούθησε αμέσως ο διορισμός της νέας Επιτροπής Προγράμματος (- Κοστολογίου) που όπως είδατε παραπάνω κάνει "καλά" τη δουλειά της.

Παραδοσιακά και πάλι στο παρελθόν, η Επιτροπή Προγράμματος και Κοστολογίου έκαναν εισήγηση στις αρμόδιες Διευθύνσεις και εκείνες στον Γενικό Διευθυντή Προγράμματος, ο οποίος με τη σειρά του εισηγούνταν στο ΔΣ της ΕΡΤ. Υπήρχαν δηλαδή πολλά φίλτρα που εμπόδιζαν ή τουλάχιστον δυσχέραιναν τις αναθέσεις σε "ημετέρους". Η διοίκηση Κωστόπουλου, τροποποίησε τον Κανονισμό Προμήθειας Προγράμματος. Στην τροποποίηση προβλέπεται ότι οι εισηγήσεις στο ΔΣ για την ανάθεση προγράμματος γίνονται από την ίδια την Επιτροπή Προγράμματος, που είναι και Επιτροπή Κοστολογίου που έχει διορίσει ο ίδιος!!!
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ΔΣ όρισε Εντεταλμένο Σύμβουλο με αρμοδιότητες για το Πρόγραμμα. Ποιες είναι αυτές οι αρμοδιότητες, κανείς δεν έχει καταλάβει.

Με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 2015 είχε καταργηθεί η θέση του Διευθυντή Γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπως είχαν καταργηθεί και οι θέσεις των Διευθυντών Γραφείων των Γενικών Διευθυντών. Ο κ. Κωστόπουλος επανέφερε εσπευσμένα και επιλεκτικά τη θέση του Διευθυντή Γραφείου του Διευθύνοντος, για να ορίσει τον κ. Παν. Τούμπη εκεί.
Ποτέ ξανά!

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ το τελευταίο εξάμηνο ζουν μια κατάσταση που ξεκινάει από τον απόλυτο παραλογισμό και καταλήγει στη συστηματική αποσάθρωση της εταιρείας. Η νέα διοίκηση έχει καταργήσει όλες τις διαδικασίες που υπήρχαν στην ΕΡΤ και διοικεί μέσω επιτροπών. Οι επιτροπές αυτές έχουν ποσόστωση. Ένα τρίτο η αυλή Καλφαγιάννη, ένα τρίτο η αυλή Κωστόπουλου και το υπόλοιπο όσοι (συνήθως ανεπαρκείς) προσχωρούν στο νέο δίπολο της εξουσίας για να "δικαιώσουν" τα συμπλέγματα και την ανεπάρκειά τους καταστρέφοντας την ΕΡΤ.

Η συμφωνία του δίπολου προβλέπει: Το πρόγραμμα στους πρώτους, η διοίκηση (διορισμοί σε θέσεις ευθύνης, οργανόγραμμα, κ.λπ.) στον Καλφαγιάννη. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η ΕΡΤ ζει τη χειρότερή της περίοδο, ανάλογη με εκείνην του πρώτου εξαμήνου του 2013, αμέσως πριν το μαύρο. Το χειρότερο είναι ότι έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόγραμμα περιπτώσεις αναθέσεων που αναδύουν έντονη δυσοσμία.

Η δυσοσμία αυτή και η γενικότερη κακοδιαχείριση αποτελούν ιδανικό έδαφος για την απαξίωση της ΕΡΤ την οποία πάντα πληρώνουν τελικά οι εργαζόμενοι. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι η αποκάλυψη από τους ίδιους τους εργαζόμενους κάθε ενέργειας που σπρώχνει την ΕΡΤ στον γκρεμό καθώς και των εμπνευστών της. Η ΕΡΤ περνά μια δύσκολη περίοδο. Αν οι εργαζόμενοι επιτρέψουν να επικρατήσει αδιαμαρτύρητα η αδιαφάνεια, η ΕΡΤ θα κινδυνέψει και πάλι. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν με κάθε τρόπο, κάθε κρούσμα αδιαφάνειας ή διαφθοράς. Είναι ζήτημα επιβίωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μας και το οφείλουμε στους πολίτες που μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα κατά του "μαύρου"!

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν: Ανάθεση παραγωγών από τη διοίκηση σε συγγενείς και φίλους"

Στο αρχείο η υπόθεση πόθεν έσχες Στουρνάρα -Δεν συντρέχει λόγος παραπομπής στη Δικαιοσύνη

Στο αρχείο βάζει η Επιτροπή πόθεν έσχες την δικογραφία που έφτασε στη Βουλή και αφορούσε τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, για ανακριβές πόθεν έσχες.

Η Επιτροπή πόθεν έσχες ανακοίνωσε στο site της βουλής ότι, «κατόπιν προφορικού αιτήματος του κ. Στουρνάρα, συνεδρίασε την 1η Δεκεμβρίου 2017 και συζήτησε δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» της 19ης Νοεμβρίου 2017 (που τον αφορούσε)».

Οπως ανέφερε «μετά από έρευνα των σχετικών Δηλώσεων του υπόχρεου, η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη». Κατόπιν τούτου έθεσε την υπόθεση στο Αρχείο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αρχείο η υπόθεση πόθεν έσχες Στουρνάρα -Δεν συντρέχει λόγος παραπομπής στη Δικαιοσύνη "

Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λωζάννης ούτε αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται

Μήνυμα προς την Τουρκία, ότι προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της, αλλά και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία ούτε αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται και καθορίζει επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την παρουσίαση της έκδοσης «Ελευθέριος Βενιζέλος, Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης», στο Πολεμικό Μουσείο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος, τόνισε ότι «εμείς, οι Έλληνες, με βάση την ιστορική μας κληρονομιά, σεβόμαστε τους φίλους μας, αλλά δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας. Γι΄ αυτό και η "φύτρα" των Ελλήνων ανθεί και καρπίζει ανά τους αιώνες, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή της έναντι του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας».

Αναφερόμενος στην εν λόγω βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, την χαρακτήρισε «έργο ζωής» του γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικολάου Παπαδάκη, και σημείωσε ότι πρόκειται για την βιογραφία ενός εθνικού ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας μεταξύ 1910-1936, όταν και διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός.

Έκανε, επίσης, λόγο για μια διαδρομή, με άκρως θετικό το ισοζύγιο προσφοράς υπέρ των πράξεών του, που υπηρέτησαν υποδειγματικώς το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη νεότερη Ιστορία μας.

Όπως σημείωσε, ο κ. Παυλόπουλος, «το ηγετικό πρότυπο του Ελευθερίου Βενιζέλου διαμόρφωσαν οι μεγάλες αποφάσεις του, και μάλιστα από την μια πλευρά εκείνες που ο λαός μας -"τύχη αγαθή"- ενστερνίσθηκε και ακολούθησε και, από την άλλη πλευρά, εκείνες που, ατυχώς, ο λαός μας υποτίμησε ή και αγνόησε».

Παρατήρησε, ακόμα, ότι τα συστατικά στοιχεία του ηγετικού προτύπου το οποίο ενσάρκωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχουν έντονα τα στοιχεία του θεσμικού και πολιτικού κλασικισμού, και μάλιστα πέρα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας: «Είναι ακριβώς αυτός ο κλασικισμός του ηγέτη Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος αποδεικνύει πόσο επίκαιρο και, συνακόλουθα, πόσο σημαντικό είναι το ηγετικό του πρότυπο για όλους εκείνους οι οποίοι, καθένας υπό την ιδιότητα που του αναλογεί, έχουμε επωμισθεί την τεράστια ευθύνη διαχείρισης της τύχης του τόπου μας και του λαού μας. Ιδίως υπό τις σημερινές, άκρως κρίσιμες, συνθήκες, που προσδιορίζουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούμε, τόσο για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την πολύχρονη δεινή κοινωνική και οικονομική κρίση, όσο και προκειμένου η Ελλάδα να διεκδικήσει τον ρόλο που ιστορικώς της αναλογεί αφενός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, αφετέρου δε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και σκηνής, εν γένει».

Αναφερόμενος δε στα συστατικά στοιχεία, που πρέπει να διακρίνουν τον Ηγέτη, «που έχει ανάγκη κατ΄ εξοχήν σήμερα η χώρα μας για την υπεράσπιση του μέλλοντος του λαού και του έθνους μας, κατ΄ ακολουθία δε για την υπεράσπιση της πατρίδας μας» τόνισε τα εξής:

«Το πρώτο -και κύριο- συστατικό στοιχείο του Ηγέτη, που έχει ανάγκη ο τόπος μας και ο λαός μας, όπως μας το κληροδότησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι το όραμα. Όραμα το οποίο: Είναι το ακριβώς αντίθετο της ουτοπίας και της χίμαιρας. Δοθέντος ότι το όραμα αυτό πρέπει να χτίζεται, πάνω στο στέρεο έδαφος του ρεαλισμού και της επέκεινα πλήρους επίγνωσης των περιστάσεων- "με λογισμό και μ΄ όνειρο", για να θυμηθούμε τον στίχο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους". Άρα, μας δίνει την δύναμη αλλά και την έμπνευση όχι μόνο να υπερβούμε την παρούσα δεινή κοινωνική και οικονομική κρίση. Αλλά και να διαδραματίσουμε, δίχως αλαζονεία, αλλά και δίχως σύνδρομα μειονεκτικότητας, τον ρόλο που μας αναλογεί:

Από την μια πλευρά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, προς την κατεύθυνση της πλήρους ευρωπαϊκής ενοποίησης υπό όρους Ομοσπονδίας και αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ενοποίησης η οποία θα επιτρέψει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρει σε πέρας την αποστολή της όχι μόνον έναντι των λαών της αλλά και έναντι της Ανθρωπότητας, ιδίως δια της υπεράσπισης των θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Και, από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, επομένως του διεθνούς γίγνεσθαι. Διότι, όπως μας διδάσκει το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, σ΄ αυτό το διεθνές πεδίο μπορούμε, πρωταγωνιστώντας στο μέτρο που μας αναλογεί, να υπερασπισθούμε και τον παγκόσμιο ρόλο της Ελλάδας κατά την ιστορική της και πολιτισμική της κληρονομιά, αλλά και τα κάθε είδους εθνικά μας θέματα, έχοντας ως φυσικούς συμμάχους όλους εκείνους, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας το ίδιο όραμα για την πορεία της ανθρωπότητας κατά τον προορισμό του ανθρώπου αλλά και κατά την "σισσύφεια" προσπάθειά του να καταστεί, τελικώς, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του. Υπ΄ αυτό το πνεύμα διαμηνύουμε προς την φίλη και γείτονα Τουρκία τούτο: Προσβλέπουμε ειλικρινώς σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάννης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνθήκη της Λωζάνης ούτε αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται .

Εμείς, οι Έλληνες, με βάση την ιστορική μας κληρονομιά, σεβόμαστε τους φίλους μας αλλά δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας. Γι’ αυτό και η "φύτρα" των Ελλήνων ανθεί και καρπίζει ανά τους αιώνες, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή της έναντι του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας».

Το δεύτερο συστατικό στοιχείο του Ηγέτη που εμπνέει, διαχρονικώς, το ηγετικό πρότυπο του Ελευθερίου Βενιζέλου συνίσταται, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, στο γεγονός ότι «ο πραγματικός ηγέτης αποστρέφεται τον λαϊκισμό, υφ΄ οιανδήποτε εκδοχή του και συνακόλουθα, δεν "χτίζει" το ηγετικό του πρότυπο με τα ευτελή υλικά της κολακείας του κοινωνικού συνόλου αλλά διδάσκει, με το παράδειγμά του και στα όρια της πολιτικής αυτοθυσίας, ότι ο πολιτικός ταγός καταξιώνεται ιστορικώς όταν επιδιώκει να είναι χρήσιμος για το δημόσιο συμφέρον, και όχι αρεστός κατά περίπτωση και κατά την συγκυρία».

Το τρίτο συστατικό στοιχείο του Ηγέτη, πάντοτε κατά το ηγετικό πρότυπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, στηρίζεται στο «περίσσευμα ψυχής» που οφείλει να διαθέτει, ώστε να μην παρασύρεται σε πράξεις αντεκδίκησης έναντι των αντιπάλων του, όποιο και αν είναι το μέγεθος της αδικίας που αυτοί του επιφυλάσσουν.

«Ο πραγματικός ηγέτης δεν είναι μνησίκακος και, συνακόλουθα, δεν επιτρέπει στο πολιτικό πάθος των αντιπάλων του να τον αποπροσανατολίζει ως προς την εκπλήρωση της αποστολής που ανέλαβε έναντι του λαού του, με βάση το δημοκρατικώς νομιμοποιημένο όραμά του. Ο πραγματικός ηγέτης είναι ένας διαχρονικός Κιγκινάτος, έτοιμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων υπό όρους δημόσιου συμφέροντος», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και υπενθύμισε:

«Αυτό το πρότυπο Ηγέτη ενσάρκωσε, με τον πιο ευγενικό πολιτικώς τρόπο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος π.χ. στην Λωζάννη, το 1923. Όταν, δίχως κανέναν προκαθορισμένο θεσμικώς και πολιτικώς ρόλο, έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση του λαού μας και του έθνους μας, προκειμένου να περισωθεί, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την αντίστοιχη Γενοκτονία, ό,τι μπορούσε ν΄ απομείνει από την Συνθήκη των Σεβρών, του 1920. Ως λαός και ως έθνος οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τότε, χάρη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, συνήφθη η Συνθήκη της Λωζάννης τουλάχιστον κατά το μέτρο που αφορά την Ελλάδα. Συνθήκη η οποία, σήμερα και στο διηνεκές, εγγυάται τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τη δίτομη έκδοση «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης. Βιογραφία» του Νικόλαου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τις εκδόσεις της Εστίας, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μίλησαν, επίσης, οι Κώστας Κωστής, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, ομότιμη ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών, επιστημονική σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Η έκδοση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του μεγάλου πολιτικού που παρακολουθεί συστηματικά την πολυτάραχη διαδρομή του από τη γέννησή του στην Κρήτη (1864) μέχρι τον θάνατό του στο Παρίσι (1936) και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της.

Στις 1.160 σελίδες του έργου, που περιλαμβάνει πλούσιο εικονογραφικό υλικό από το αρχείο του Ιδρύματος, τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής σκηνής διαπλέκονται με τα διεθνή, τις προσωπικές στιγμές του ηγέτη, τις ιδεολογικές του ανησυχίες, τα πνευματικά του ενδιαφέροντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λωζάννης ούτε αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news