facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια σε ακτινοθεραπείες καρκινοπαθών

Εμπόδια σε ειδικές ακτινοθεραπείες στις οποίες υποβάλλονται καρκινοπαθείς βάζει ο ΕΟΠΥΥ με οδηγία που έστειλε την Τρίτη στις περιφερειακές διευθύνσεις του οργανισμού. Ο οργανισμός βάζει πάνω από όλα τα οικονομικά μεγέθη αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση στην ψυχολογία, ου μην και στην υγεία των ανθρώπων που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Μέχρι σήμερα όσοι καρκινοπαθείς έπρεπε να υποβληθούν σε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική/ακτινοθεραπεία γιατί αυτό επέβαλε η ιατρική αντιμετώπιση των παθήσεών τους πρώτα ξεκινούσαν τη θεραπεία και στη συνέχεια δινόταν η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) προκειμένου να προχωρήσει η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι το ΚΕΣΥ συνεδριάζει κάθε 1,5-2 μήνες προκειμένου να χορηγηθούν οι σχετικές άδειες.

Με τη νέα οδηγία ο ΕΟΠΥΥ απαγορεύει πλέον αυτή τη διαδικασία και ζητά να υπάρχει πρώτα η έγκριση από το ΚΕΣΥ και μετά να αποδίδεται η δαπάνη στον ασφαλισμένο, παραβλέποντας ότι το εν λόγω συμβούλιο συνεδριάζει με τόσο αραιή συχνότητα.

Στην απόφαση η κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επικαλείται ότι «ο όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση που κατέβαλαν ως ιδιώετς για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπείας (X-knife ή γ-knife, cyber knife) προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος».

Έτσι οι ασφαλισμένοι καρκινοπαθείς καλούνται να διαχειριστούν την αγωνία της αναμονής για 1,5-2 μήνες μέχρι, δηλαδή, να συνεδριάσει το ΚΕΣΥ και να δώσει την έγκριση για τη θεραπεία τους.

Δείτε τη σχετική απόφαση του ΕΟΠΥΥ:


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια σε ακτινοθεραπείες καρκινοπαθών"

Καμμένος: Μη ανεκτή η τουρκική στάση – Έδειξα στο ΝΑΤΟ βίντεο από τα Ίμια

Για προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στο ίδιο το ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα πρόσφατα κρούσματα επιθετικότητας της Άγκυρας.

«Στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τους υπουργούς Άμυνας των συμμαχικών χωρών για την τελευταία συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, μία συμπεριφορά που δεν είναι απλώς απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι μία συμπεριφορά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Καμμένος και συνέχισε:

«Για αυτό το λόγο ενημερώθηκε το στρατιωτικό συμβούλιο ότι η Τουρκία, πέραν της παραβιάσεως των εθνικών χωρικών υδάτων, προχωρά σε παραβίαση των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων και αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εδάφους. Το γεγονός του εμβολισμού του πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Λιμενικού Σώματος, έχει να κάνει ακόμα και με τον εμβολισμό ενός πλοίου της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενός περιουσιακού στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είχα τη δυνατότητα να επιδείξω οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό. Αναμένω τις αντιδράσεις των συμμάχων», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η σκληρή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έρχεται την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο και μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα αποδεικνύουν ότι στο επεισόδιο στα Ίμια αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. «Αν ο κυβερνήτης του πλοίου δεν έβαζε πρόσω, μπορεί και να είχαμε βυθιστεί» φέρεται να είπε μέλος του πληρώματος του «Γαύδος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η μη έγκαιρη εκτίμηση του σκηνικού έντασης που η Τουρκία «έστηνε» το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων οδήγησε στο επεισόδιο εμβολισμού του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) από την τουρκική ακταιωρό «UMUT». Αυτό τονίζουν πηγές εντός και εκτός Λιμενικού Σώματος με γνώση του θέματος, επισημαίνοντας ότι τη νύχτα της Δευτέρας γύρω και κοντά από τα Ίμια έπλεαν συνολικά 7 τουρκικά σκάφη αντί μόλις ενός ελληνικού.

Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν στην «Καθημερινή» ότι η ένταση ξεκίνησε όταν οι τουρκικές ακταιωροί άρχισαν να παρενοχλούν το ΠΑΘ «060 Φούρνοι», που έπλεε ανοικτά των Ιμίων. Στο περιστατικό μετείχαν αρχικά τέσσερα περιπολικά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς και το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT». Στην εξέλιξη του επεισοδίου πήρε εντολή να σπεύσει σε βοήθεια και το ΠΑΘ «Γαύδος», που αυτή την περίοδο εκτελεί περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Εν μέσω ελιγμών από τα τουρκικά και ελληνικά σκάφη, το «UMUT» (στα τουρκικά σημαίνει «Ελπίδα») εμβόλισε το μήκους 68 μέτρων ελληνικό πλοίο στο πίσω αριστερό μέρος του προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στο μεταλλικό κύτος του σκάφους.

Πηγές με γνώση όσων εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων αναφέρουν ότι τη στιγμή της σύγκρουσης το «Γαύδος» ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο, καθώς και ότι ο κυβερνήτης της τουρκικής ακταιωρού ήταν σαφές ότι είχε πάρει εντολή να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος. «Το βλέπαμε να έρχεται κατά πάνω μας και περιμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα άλλαζε πορεία. Αυτό, τελικά, δεν συνέβη. Αν μάλιστα ο κυβερνήτης του πλοίου δεν έβαζε πρόσω, το τουρκικό σκάφος θα μας είχε χτυπήσει στο μέσον του σκάφους με κίνδυνο ακόμα και να μας βυθίσει», φέρονται να είπαν σε συνομιλητές τους μέλη του πληρώματος του «Γαύδος».

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική επιθετικότητα έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κεντρικά αλλά και από μεμονωμένες κυβερνήσεις, ενώ έχει προκαλέσει την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών που κάλεσαν Αθήνα και Άγκυρα να λάβουν μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Μη ανεκτή η τουρκική στάση – Έδειξα στο ΝΑΤΟ βίντεο από τα Ίμια"

Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος: Προσοχή στα σαρακοστιανά

Σε διερευνητικό σαφάρι έχουν ξεκινήσει οι καταναλωτές τόσο για τις τιμές, όσο και για την ποιότητα των σαρακοστιανών προϊόντων. 

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος και ο πρόεδρός της Μιχάλης Τσιφάκης ενημερώνουν με ανακοίνωση το αγοραστικό κοινό να κάνει επισταμένη έρευνα αγοράς και να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των αλιευμάτων και όχι μόνο…

Προσοχή στη ποιότητα των αλιευμάτων…

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων γιατί υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και στις συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων!

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα,

•Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή

•Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά

•Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα

•Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή

•Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

Προσοχή! Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και στα δεύτερα μόνο μία σειρά βεντούζες…

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)


•Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά

•Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη

•Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο

•Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα

•Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.

Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
•Η επωνυμία της επιχείρησης

•Το είδος των οστρακοειδών

•Η ημερομηνία παραγωγής

•Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)
•Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη

•Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα

•Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ρόζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»

•Oταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια

•Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη

•Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοιχτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος

•Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα

•Οι φρέσκες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.

Στις κονσέρβες προσέχουμε


•Την ετικέτα της κονσέρβας.Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή

•Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης

•Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες

Επίσης

·Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

·Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.

·Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την Καθαρά Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη...

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αλιευμάτων


Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια,τεμαχισμένα ή μη.

Το καταναλωτικό κοινό ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τουςΣύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15%  στα κατεψυγμένα χταπόδια,καλαμάρια,σουπιές, θράψαλα,γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ΄΄στραβό΄΄ πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Περιφερειακών  Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος: Προσοχή στα σαρακοστιανά"

Aρχίζει το πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου

Από αύριο, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, τα νοικοκυριά της Αττικής μπορούν να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα επιδότησης εγκαταστάσεων θέρμανσης φυσικού αερίου που προσφέρει η ΕΔΑ Αττικής και να μετατρέψουν το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης με νέο φυσικού αερίου κερδίζοντας μέχρι €3.500 για μία πολυκατοικία και €550 για ένα διαμέρισμα.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές που θα επιλέξουν είτε κεντρική σύνδεση της πολυκατοικίας, είτε αυτόνομη σύνδεση του διαμερίσματός τους, απλή ή με χρήση ανυψωτικής στήλης (riser) όπου ο μετρητής τοποθετείται στο μπαλκόνι μειώνοντας ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος σύνδεσης. Τα ποσά επιδότησης ξεκινούν από €550 για αυτόνομη θέρμανση διαμερίσματος ή μονοκατοικίας και ανέρχονται έως €3.500 για κεντρική θέρμανση μίας πολυκατοικίας.

Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ενώ για την ένταξη σε αυτό αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής με την οποία λαμβάνεται σειρά προτεραιότητας. Επιπλέον, η ΕΔΑ Αττικής συνεχίζει να προσφέρει και το 2018 έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου για το σύνολο των καταναλωτών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Aρχίζει το πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου "

Η αντιδήμαρχος της Γλυφάδας προειδοποιεί: Κυκλοφορεί άσπρο βαν και παρενοχλεί κορίτσια

Με ανάρτησή της στο προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η αντιδήμαρχος Διοικητικού και Δημοσίων Σχέσεων του δήμου Γλυφάδας, Αναστασία Πατεράκη, ενημέρωσε τους κατοίκους του δήμου για ένα άσπρο βανάκι που κυκλοφορεί στην Άνω Γλυφάδα και παρενοχλεί νεαρά κορίτσια.
Ακολουθεί η ανάρτηση της κας Πατεράκη:
«Προσοχή. Στην Ανω Γλυφάδα κυκλοφορεί άσπρο βανάκι με δύο άνδρε νεαρής ηλικίας. Παρενοχλεί νεαρά κορίτσια. Προσοχή κοινοποιήστε».
 Μετά τη συγκεκριμένη καταγγελία και κατόπιν συνεννόησης με το οικείο αστυνομικό τμήμα, πραγματοποιούνται αυξημένες περιπολίες από την ομάδα ΔΙΑΣ έξω από σχολικές μονάδες και αθλητικούς χώρους.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αντιδήμαρχος της Γλυφάδας προειδοποιεί: Κυκλοφορεί άσπρο βαν και παρενοχλεί κορίτσια "

Ντοκουμέντο: Πώς χάσαμε τα Ίμια - Δείτε τους χάρτες του 1932

Όλη η αλήθεια! Πώς το 1996 η κυβέρνηση Σημίτη δημιούργησε «γκρίζες ζώνες» στα Ίμια - Γιατί σιωπούν όλες οι κυβερνήσεις

Ίμια: Οι εμμονές της Τουρκικής πλευράς για το καθεστώς των βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι γνωστές εδώ και χρόνια - Η δημιουργία όμως γκρίζων ζωνών είναι κάτι που αφορά και τους άθλιους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων - Τι αλήθεια συμβαίνει στην περιοχή; Υπάρχουν ΝΑΙ ή ΌΧΙ γκρίζες ζώνες; Δείτε τους χάρτες που αποδεικνύουν την ελληνικότητα των Ιμίων. 
Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.
Τα Ίμια είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.
Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ξεκίνησε από ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου 1995.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων. 
Παράλληλα, αμφισβητούσαν το Πρωτόκολλο του 1932 που είχε υπογραφεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, το οποίο χάραζε το θαλάσσιο όριο στο μέσο ακριβώς της απόστασης μεταξύ των βραχονησίδων Ίμια και της ακτής της Ανατολίας, με το αιτιολογικό ότι το πρωτόκολλο αυτό υπογράφτηκε κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, στα πρόθυρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (εφτά χρόνια πριν ξεσπάσει!) και ότι δεν κατατέθηκε στην Κοινωνία των Εθνών για επικύρωση!
Αυτή υπογράφτηκε στις 4 Ιανουαρίου 1932, και καθόριζε τα σύνορα των Δωδεκανήσων με την Τουρκία.
Την ημέρα που υπογραφόταν η συμφωνία, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ρουσδή Αράς, ένας από τους πλέον επιφανείς πολιτικούς της γείτονος, έγραφε στον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα:
«Η συνθήκη την οποία υπογράψαμε, έχοντας έτσι ρυθμίσει κατ' ευχήν την οροθέτηση των θαλασσίων συνόρων των νήσων και νησίδων του Αιγαίου, των οποίων υπήρξε μέχρι σήμερα αντικείμενο αμφισβητήσεως μεταξύ μας και έχοντας αποδεχθεί το γεγονός ότι ολόκληρη η απομένουσα θαλάσσια ιταλοτουρκική μεθόριος δεν αποτελεί αντικείμενο καμίας διαφοράς οποιασδήποτε φύσεως μεταξύ των δύο μερών, έχω την τιμήν να απευθύνω την πρόταση να προχωρήσετε αμέσως στη διαγράμμιση αυτού του τμήματος των συνόρων…».
Η διαγράμμιση των συνόρων (που έχει τελικά η θάλασσα…) έγινε τους επόμενους μήνες, πάνω στους χάρτες του Βρετανικού Ναυαρχείου. Η υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου, έγινε στην Άγκυρα, στις 28 Δεκεμβρίου 1932. Το Πρωτόκολλο υπόγραψαν εκ μέρους της Τουρκίας οι S.Saip, Ertugrul, M.Asim και Hayrettin και εκ μέρους της Ιταλίας, ο Roberto Soldati.
Το Πρωτόκολλο, επειδή θεωρήθηκε συμπλήρωμα της συμφωνίας, δεν χρειαζόταν να πρωτοκολληθεί στην ΚΤΕ (πρόδρομο του Ο.Η.Ε).
Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει σήμερα και η, τότε άμεσα εμπλεκόμενη, Ιταλία. (Κώστας Φ. Τσαλαχούρης, "ΙΜΙΑ, Το Χρονικό της Χάραξης των Συνόρων της Δωδεκανήσου (1932 – 1947)")
Το Πρωτόκολλο, επισυνάφθηκε στη Συμφωνία, όπως έγινε και στις 9 Ιανουαρίου 1948, όπου τα κείμενα της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ενσωματωμένα μαζί με το κείμενο της Συνθήκης στη Διάσκεψη της Ειρήνης, έγιναν Νόμος του Ελληνικού Κράτους, με αριθμό 518.
Ειδικά, στην περιοχή των Ιμίων ή Λιμνιών, Μικρού και Μεγάλου ή Ίμιας ή Καρντάκ, όπως πέρασε στη συμφωνία του 1932 το σημείο 30 των συνόρων είναι ξεκάθαρο.
Διέρχεται από "το μέσον της γραμμής της ενούσης τας βραχονησίδας Καρντάκ με τη νησίδα Κάτο (Τουρκία)"(“A moitie distance entre Kardak(RKs) et Kato(Anatolie)”,σύμφωνα με το επίσημο κείμενο στα γαλλικά).
Το όνομα Καρντάκ, παρέμεινε γιατί έτσι αναφερόταν στον χάρτη 1056 του Βρετανικού Ναυαρχείου.
Οι χάρτες από το παρελθόν αποδεικνύουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει στην περιοχή.  
Δείτε τον τουρκικό χάρτη του 1969 που αποδεικνύει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά.
map00001
Την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια αποδεικνύει και ιταλικός χάρτης του 1933
xartis 33
Δείτε όλους τους χάρτες της περιοχής στη Gallery του Newsbomb.gr 
Το 1996 μπορεί να αποσοβήθηκε μια ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ωστόσο η άλλη πλευρά πέτυχε μέσα σε λίγες ώρες με την ανοχή των Αμερικανών να ανοίξει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο αν και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο. 
Η περίφημη εντολή του Ρίτσαρντ Χόλπρουκ στον Πάγκαλο και στο Σημίτη «Νο ships, no troops, no flags» ήταν αρκετή για να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για τους Τούρκους.
Την εντολή αυτή (Όχι πλοία, όχι στρατεύματα, όχι σημαίες), όχι μόνο την αποδέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός, αλλά φρόντισε να ευχαριστήσει και τις ΗΠΑ!!! 
Την ίδια εντολή η οποία έχει καταγραφεί στα αρχεία του State Department, την ακολουθούν πιστά και σιωπηρά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1996, αφήνωντας τους Τούρκους να παίζουν τα δικά τους επικοινωνιακά παιχνίδια. 
Και μη βιαστείτε να απαντήσετε ότι δεν υπάρχει ζήτημα Εθνικής Κυριαρχίας στα Ίμια, διότι τότε θα ήταν πολύ εύκολο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης να ανέβει σε κάποια από τις βραχονησίδες. 
Κάτι τέτοιο απαγορεύεται δια ροπάλου όπως είναι γνωστό.
Κανείς Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να προσεγγίσει τα Ίμια, δεν μπορεί δηλαδή να ανέβει σε ελληνικό έδαφος. 
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντοκουμέντο: Πώς χάσαμε τα Ίμια - Δείτε τους χάρτες του 1932 "

Γιλντιρίμ: Είπα στον Τσίπρα να σταματήσει τις εντάσεις -Προκληθήκαμε και απαντήσαμε στα Ιμια

Τη δική του εκδοχή για την τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στον απόηχο της έντασης στα Ίμια.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την διαρροή του μεγάρου Μαξίμου, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε: «Εκφράσαμε ρητά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το να μένει μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών». «Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα Ίμια και εμείς απαντήσαμε», είπε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ακόμα ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι τις δυο χώρες τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν. «Μπορούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα μόνο με τον διάλογο», υποστήριξε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμα ότι οι επικεφαλής των επιτελείων των δυο χωρών θα συναντηθούν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και θα συζητήσουν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην έχουμε κλιμάκωση των υπαρχόντων προβλημάτων.

Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak ότι ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Άγκυρα είναι αναστατωμένη με τις πρόσφατες εντάσεις με την Ελλάδα και του υπογράμμισε ότι η Τουρκία περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι αν είναι αναγκαίο, θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι παρά τις ελληνοτουρκικές διαφορές η τηλεφωνική συνομιλία διεξήχθη σε «θετικό κλίμα» και ότι οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιλντιρίμ: Είπα στον Τσίπρα να σταματήσει τις εντάσεις -Προκληθήκαμε και απαντήσαμε στα Ιμια "

Καθαρά Δευτέρα: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Ενημερωτική εγκύκλιο στις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους, με την οποία διευκρινίζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων απέστειλε η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας).

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχει ως εξής:

«Δεδομένου ότι πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας (19-2-2018), γνωστοποιούμε προς τα μέλη τα σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή.

Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι. Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι υφίστανται περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές -και μόνο τότε- οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, καθώς η ημέρα προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και η απασχόληση σε αυτήν το ίδιο.

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει λοιπόν ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση».

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθαρά Δευτέρα: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα"

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ιμια χτίζουν οι Τούρκοι [εικόνες]

Στρατιωτική εγκατάσταση στη νησίδα Τσαβούς, κοντά στα Ίμια, ετοιμάζονται να κατασκευάσουν οι Τούρκοι στον απόηχο της έντασης γύρω από τις βραχονησίδες στο ανατολικό Αιγαίο.
Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει μάλιστα στην ηλεκτρονική της διεύθυνση φωτογραφίες με εκσκαφείς στην παραλία Γκιουμουσλούκ του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού) επισημαίνοντας ότι οι εργασίες άρχισαν χθες με εντατικούς ρυθμούς.
Τονίζει δε ότι στη διάρκεια των εργασιών ένας σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής περιπολεί ολημερίς μπροστά από τη νησίδα Τσαβούς.
Mε κόκκινη επισήμανση τα Ιμια. Με μαύρη/άσπρη επισήμανση η νησίδα Τσαβούς, όπου οι Τούρκοι χτίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις:
Σύμφωνα με τη χιλιομετρική απόσταση που δίνει η Google, τα Ίμια απέχουν από την Τσαβούς 4,26 χλμ. (2,65 μίλια).
(Φωτογραφίες: Cumhuriyet)
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατιωτικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ιμια χτίζουν οι Τούρκοι [εικόνες] "

Καθαρά Δευτέρα: Δείτε τα έκτακτα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το τριήμερο

Σε ενίσχυση των δρομολογίων της προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το τριήμερο, κυρίως για το Πατρινό Καρναβάλι, αλλά και για τα καρναβάλια της Ξάνθης, της Φλώρινας, της Νάουσας και του Τυρνάβου.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ενισχύει τα δρομολόγια των τρένων το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επιπλέον, από την Πέμπτη (15/2) έως και την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ενισχύονται τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο τμήμα Κιάτο - Πάτρα και αντίστροφα.

Για το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου έχουν εξάλλου προγραμματιστεί έκτακτα βραδινά δρομολόγια.

Παράλληλα, αυξάνονται οι χωρητικότητες των συρμών στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Πάτρας.
Αντίστοιχα αυξάνονται και τα δρομολόγια προς τα καρναβάλια στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθαρά Δευτέρα: Δείτε τα έκτακτα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το τριήμερο "

«Σαρωτικές» αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Γαβρόγλου

Καθηγητές δύο “ταχυτήτων” δημιουργούνται με αφορμή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προέρχεται από την ένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε χθες, στη Βουλή. 

Παράλληλα θεσμοθετείται μία νέα βαθμίδα, αυτή του “Λέκτορα Εφαρμογών” προκειμένου να απορροφηθούν οι καθηγητές Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Οι φοιτητές των δύο ΤΕΙ εγγράφονται αυτομάτως στο νέο Πανεπιστήμιο ενώ δεν υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση για τους αποφοίτους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα μέλη Δ.Ε.Π. της α βαθμίδας των συγχωνευόμενων Τ.Ε.Ι. αποκτούν τους ακαδημαϊκούς τίτλους των μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής , και εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις.  Οι καθηγητές α βαθμίδας που θα κριθούν από την πενταμελή Επιτροπή του υπ. Παιδείας ότι έχουν τα προσόντα, θα ενταχθούν σε τακτικές θέσεις και από 1-1-2019 εντάσσονται στο μισθολογικό καθεστώς μέλους Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου.

Οι καθηγητές που θα κριθούν ότι δεν πληρούν τα προσόντα παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις και δεν εντάσσονται στο μισθολογικό καθεστώς μέλους Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου. Ωστόσο μπορούν μελλοντικά να ενταχθούν στο μισθολογικό καθεστώς μέλους Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου, εάν αποκτήσουν τα προβλεπόμενα προσόντα και καταταχθούν σε τακτικές θέσεις καθηγητών.
 
Επίσης θεσμοθετείται μία βαθμίδα “Λεκτόρων Εφαρμογών” που δεν υπάρχει σε κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας, προκειμένου να απορροφηθούν οι καθηγητές Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Οι υπηρετούντες λέκτορες (πρώην καθηγητές εφαρμογών), εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις «Λεκτόρων Εφαρμογών» διατηρώντας το μισθολογικό καθεστώς καθηγητή εφαρμογών Τ.Ε.Ι.

Επίσης, τη σταδιακή υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας τεσσάρων έως πέντε ετών στο νηπιαγωγείο, προβλέπει μεταξύ άλλων διάταξη του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι η σταδιακή ένταξη των δήμων στο πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών. Η συζήτηση του Νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή θα ξεκινήσει την αύριο Πέμπτη.
Συνολικά 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ. Πρόκειται για τα εξής τμήματα:
 
Σχολές και Τμήματα
 
1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι εξής Σχολές και Τμήματα:
 
α) Σχολή Μηχανικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
 
αα) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
 
ββ) Μηχανικών Βιοϊατρικής,
 
γγ) Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
 
δδ) Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
 
εε) Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής,
 
στστ) Μηχανολόγων Μηχανικών,
 
ζζ) Ναυπηγών Μηχανικών,
 
ηη) Πολιτικών Μηχανικών.
 
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
 
αα) Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
 
ββ) Διοίκησης Επιχειρήσεων,
 
γγ) Διοίκησης Τουρισμού,
 
δδ) Κοινωνικής Εργασίας,
 
εε) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής,
 
στστ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.
 
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
 
αα) Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
 
ββ) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
 
γγ) Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
 
δδ) Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.
 
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
 
αα) Βιοϊατρικών Επιστημών,
 
ββ) Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας,
 
γγ) Εργοθεραπείας,
 
δδ) Μαιευτικής,
 
εε) Νοσηλευτικής,
 
στστ) Φυσικοθεραπείας.
 
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
 
αα) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
 
ββ) Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
 


Τι θα ισχύσει για τους φοιτητές

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου των Τμημάτων των συγχωνευόμενων Τ.Ε.Ι, εντάσσονται αυτοδίκαια στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Φοιτητές των εισαγωγικών κατευθύνσεων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, εντάσσονται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών ή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με πράξη του Προέδρου Τμήματος, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται στη γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος έως την 30η-9-2018, η οποία δεν ανακαλείται.

2. Τα προπτυχιακά μαθήματα Τμημάτων των συγχωνευόμενων Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών έως την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. 

3. Με πράξη του Προέδρου Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων των συγχωνευόμενων Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και καθορίζονται:

α) τα μαθήματα που υπολείπονται για τη λήψη πτυχίου Τμήματος Τ.Ε.Ι., οπότε και ορίζεται ο αντίστοιχος αριθμός μαθημάτων που πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς ο φοιτητής, μεταξύ των μαθημάτων που προσφέρονται από τα Τμήματα του πανεπιστημίου, πλέον της πρακτικής άσκησης και

β) τα επιπλέον μαθήματα, θεωρητικού χαρακτήρα, τα οποία οφείλει να παρακολουθήσει επιτυχώς ο φοιτητής για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών Τμήματος πανεπιστημίου και τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Στην περίπτωση αυτή αν δεν γίνει αντιστοίχιση ορισμένων μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων των συγχωνευόμενων Τ.Ε.Ι. με τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τα μαθήματα αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά στους φοιτητές που τα παρακολούθησαν επιτυχώς χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης. Δεν αντιστοιχείται με μάθημα και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η πρακτική άσκηση, για την ολοκλήρωση της οποίας χορηγείται σχετική βεβαίωση.

4. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής επιθυμεί να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι. υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του Τμήματος έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία δεν ανακαλείται. Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2018- 2019 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.
 

«Αποθετηρίου Τίτλων Σπουδών»
Στο νομοσχέδιο, εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός «Αποθετηρίου Τίτλων Σπουδών», ενός ηλεκτρονικού συστήματος πιστοποίησης της γνησιότητας, δηλαδή, όλων των ακαδημαϊκών τίτλων για όλα τα ΑΕΙ της χώρας και για τα αντίστοιχα πιστοποιητικά του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Μετεγγραφές - Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης
Επίσης, περιλαμβάνεται στις διατάξεις του σχεδίου νόμου η διευκόλυνση των μετεγγραφών αδερφιών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάταξη που αφορά στον «Ενιαίο Αριθμό Εκπαίδευσης». Πιο συγκεκριμένα, καθιερώνεται ενιαίος αριθμός εκπαίδευσης για κάθε πολίτη που έχει εισαχθεί σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης στη χώρα και αντικαθιστά τους ισχύοντες αριθμούς μητρώου που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με αυτό τον τρόπο «καθίσταται εφικτή αφενός η παρακολούθηση της σχολικής διαρροής και ως εκ τούτου διευκολύνεται η εκπόνηση δημόσιων πολιτικών για την αποτροπή της, αφετέρου το οικείο πληροφοριακό σύστημα, όταν διασυνδεθεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα (π.χ. με το σύστημα «Εργάνης»), θα μπορεί να αποδίδει ανώνυμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και τη μαθητική και ακαδημαϊκή διαδρομή τους».


Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ακόμη, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αναφορικά με την πρωτοβάθμια, καθιερώνεται σταδιακά η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας τεσσάρων (4) έως πέντε (5) ετών στο νηπιαγωγείο. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι η σταδιακή ένταξη των δήμων, στα όρια των οποίων θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τη γνώμη των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια, το νομοσχέδιο ορίζει για τις απολυτήριες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ότι μειώνονται σε τέσσερα τα εξεταζόμενα μαθήματα και είναι τα εξής: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία. Για τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάζονταν στις απολυτήριες προβλέπεται δεύτερο ωριαίο υποχρεωτικό διαγώνισμα στο Β΄τετράμηνο.
Ακόμη, παρατείνεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους η προθεσμία για τον καθορισμό, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, που ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου έτους (άρθρο 33).


Νέοι κλάδοι και ειδικότητες εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται και νέοι κλάδοι και ειδικότητες εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι/ες προέρχονται από την ενοποίηση των υφιστάμενων κλάδων. «Την ίδρυση των νέων κλάδων υπαγορεύουν νέες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και λόγοι που ανάγονται στην καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιακής φύσης θεμάτων του εκπαιδευτικού προσωπικού», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Επιτροπές Ηθικής της Έρευνας
Εξάλλου, στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που είχαν ήδη ανακοινωθεί, όπως για παράδειγμα, εκείνες που θεσμοθετούν Επιτροπές Ηθικής της Έρευνας σε κάθε ΑΕΙ, ώστε, όπως αναφέρεται, να ασκούν ένα είδος «προληπτικού ελέγχου ηθικής καταλληλότητας», αποτελώντας έτσι, μία «επιπλέον εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και το μέσο για την αποδοχή του ερευνητικού έργου από το κοινωνικό σύνολο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σαρωτικές» αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Γαβρόγλου"

Αποκλειστικό: Προς τετ α τετ του Ελληνα με τον Τούρκο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το σκηνικό πολέμου στα Ιμια

Σε τετ α τετ των δύο αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ελλάδας-Τουρκίας), αναμένεται να αναζητηθούν «καθαρές κουβέντες» για τις προθέσεις της Άγκυρας στην περιοχή των Ιμίων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, o Α/ΓΕΕΘΑ Nαύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση ημερομηνίας και τόπου, προκειμένου να ορίσουν διμερή στρατιωτική συνάντηση κορυφής.

Κάτω από το πλαίσιο των ΜΟΕ, άμεση και ουσιαστική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση της έντασης της τελευταίας περιόδου και η άρση παρεξηγήσεων που προκάλεσαν δημόσιες δηλώσεις όπως αυτή του Τούρκου στρατηγού ο οποίος λίγα 24ωρα πριν διαβεβαίωνε για τη δυνατότητα της Τουρκίας παράλληλα με το Αφρίν να διεξάγει επιχειρήσεις σε τρία μέτωπα με ένα εξ αυτών να είναι το Αιγαίο. «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είχε δηλώσει ο Χουλουσί Ακάρ, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Αθήνα που δεν επιδιώκει ούτε αναζητά ελληνοτουρκική ένταση.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τόπος συνάντησης των δύο αξιωματούχων, θα μπορούσε να είναι η Ρώμη ή και οι Βρυξέλλες, ωστόσο δεν έχουν ακόμα κλειδώσει ούτε ο τόπος ούτε η ημερομηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τσίπρας και Ερντογάν είχαν ενθαρρύνει στο Μέγαρο Μαξίμου την εντατικοποίηση του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ των δύο αρχηγών, κατά την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Γιλντιρίμ: Κατά λάθος η σύγκρουση των πλοίων στα Ίμια -Αθήνα: Δύο φορές το ίδιο λάθος;

Tην ίδια ώρα πάντως στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία καθώς από την πλευρά της Άγκυρας, αν και στα λόγια όλα αποδίδονται στην κακιά στιγμή, επί της ουσίας διαπιστώνεται σχεδιασμός τακτικής. «Η ενέργεια στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας» φέρεται να υποστήριξε στον Αλέξη Τσίπρα ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ο οποίος (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα) τον κάλεσε στο τηλέφωνο χτες το απόγευμα μετά την προσπάθεια εμβολισμού του ελληνικού σκάφους του ΛΣ, από αντίστοιχο τουρκικό. Όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης με τερματισμό της τουρκικής δραστηριότητας σε ελληνικά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Ο κ.Τσίπρας μετά το νυχτερινό επεισόδιο στα Ίμια, ήταν όλη την ημέρα σε επαφή με το πεντάγωνο και τον Πάνο Καμμένο οι οποίοι τον ενημέρωναν για την κατάσταση που επικρατούσε στο Αιγαίο με την αυξημένη Τουρκική παρουσία στις δύο βραχονησίδες.

Η Αθήνα εμφανίζεται προβληματισμένη καθώς δεν φαίνεται να έχει πειστεί πως η σύγκρουση των δύο σκαφών δεν οφειλόταν σε λάθος, ενώ είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες και πάλι από την πλευρά της Τουρκίας, κι όχι αντίστροφα.

Κάποιοι συνδυάζουν και τους λεονταρισμούς της Άγκυρας με την επιχείρηση του σκάφους που θα «τρυπήσει» για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της Κύπρου. Άλλοι έμπειροι αξιωματικοί, θεωρούν ότι η Τουρκία «βγήκε» στο Αιγαίο, επειδή «τα βρήκε σκούρα» στο Αφρίν και δεν προχωρά όσο εύκολα θα περίμενε.

«Θέλουν να είναι συνέχεια στα Ίμια και εμφανίζονται με ιδιαίτερα επιθετική στάση» επισημαίνει στο iefimerida έμπειρος αξιωματικός υπογραμμίζοντας ότι στα Ίμια βρέθηκαν χτες 3 και όχι 11 τουρκικά πλοία όπως διαφήμιζαν τα Τουρκικά ΜΜΕ.

Πέρα από την επαγρύπνηση για τις ακατοίκητες νησίδες, ανησυχία υπάρχει και για τα πιθανά τετελεσμένα που ίσως θελήσει να δημιουργήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο και γι αυτό το λόγο η ελληνική παρουσία είναι επίσης ορατή στην περιοχή.

Λιγότερη ωστόσο εμφανίζεται η ανησυχία που καταγράφεται για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς εκεί, πολλοί ελπίζουν ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλότερα. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Π.Καμμένος και η κυβέρνηση, ενημέρωσαν τις Βρυξέλλες για τις Τουρκικές πρακτικές που δε φαίνεται να αλλάζουν ενώ και ο πρωθυπουργός θα ασκήσει όλη την επιρροή του, αν χρειαστεί να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες.

Γιλντιρίμ: Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα αποφασίσουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε την αποκλειστική είδηση του iefimerida, λέγοντας ότι σε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας θα αποφασιστούν τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στη σύνοδο των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο κρατών (σ.σ. Ελλάδας-Τουρκίας) θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν».
Μιλώντας για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης μετά το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που χτύπησε πλοίο του ελληνικού λιμενικού στα Ίμια ο κ. Γιλντιρίμ είπε «του τονίσαμε έντονα ότι η αποφυγή εντάσεων θα είναι καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις των δύο κρατών».

Αφού είπε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι «θάλασσα φιλίας» πρόσθεσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για ταξίδι στη Λευκορωσία: «τελευταία υπήρξαν ορισμένες προκλήσεις που ξεκίνησαν στα Ίμια και σε αυτές εμείς απαντήσαμε».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλειστικό: Προς τετ α τετ του Ελληνα με τον Τούρκο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το σκηνικό πολέμου στα Ιμια "

Στάση εργασίας την Πέμπτη (15/2) στους δήμους της Αττικής

Στάση εργασίας για τους συμβασιούχους των δήμων κήρυξε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, για αύριο Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12:00 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Συνδικάτο ζητεί για το προσωπικό των δήμων την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας την Πέμπτη (15/2) στους δήμους της Αττικής "

Στο πλευρό των 8 προσαχθέντων στη ΓΑΔΑ η Κωνσταντοπούλου

Οκτώ άτομα προσήγαγε η αστυνομία, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε με μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» έξω από συμβολαιογραφείο.

Συγκεκριμένα, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» απέκλεισαν την είσοδο κτιρίου στην οδό Καποδιστρίου, όπου βρίσκεται συμβολαιογραφικό γραφείο στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες τους θα γινόταν πλειστηριασμός κατοικίας που βρίσκεται στην Κυψέλη.

Με μηνύσεις απαντούν οι «Δεν Πληρώνω» στις προσαγωγές των μελών τους από την αστυνομία.

Συγκεκριμένα με συνήγορο την Ζωή Κωνσταντοπούλου τα μέλη των «Δεν Πληρώνω» αναμένεται να υποβάλλουν μήνυση τόσο κατά της συμβολαιογράφου για τη διεξαγωγή παράνομων πλειστηριασμών, όσο και κατά της ΕΛ.ΑΣ. για παράνομη βία.

Το tweet της Ζωής Κωνσταντοπούλου


Τι έγραψε στο facebook ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος


Οι πρώτες προσαγωγές μετά το νόμο για την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών

Υπενθυμίζεται πως πλέον προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλή με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που η συμβολαιογράφος υποβάλει μήνυση τότε θα τα μέλη των «Δεν Πληρώνω» θα βρεθούν στη φυλακή.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πλευρό των 8 προσαχθέντων στη ΓΑΔΑ η Κωνσταντοπούλου"

Γιουνκέρ κατά Αγκυρας: Τάσσομαι αυστηρά κατά της τουρκικής συμπεριφοράς

Ακόμη ένα αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας, με αφορμή την αυξημένη προκλητικότητα των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο εστάλη από τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά δια στόματος του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ.

«Τάσσομαι αυστηρά κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας», σχολίασε την Τετάρτη ο κ. Γιουνκέρ, σχετικά με τη χθεσινή ένταση στα Ιμια, με την τοποθέτησή του να έρχεται σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, που έχουν καταδικάσει την προκλητικότητα της Αγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, είχε καλέσει την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ε.Ε. και αντ 'αυτού να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιουνκέρ κατά Αγκυρας: Τάσσομαι αυστηρά κατά της τουρκικής συμπεριφοράς"

«Ξαναχτυπά» ο σύμβουλος του Ερντογάν: Μύγα η Ελλάδα που πάει να τα βάλει με τον γίγαντα Τουρκία

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, προχώρησε ο ανώτατος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, σχετικά με τα Ίμια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT, τόνισε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, ενώ ο στρατός της χώρας επιχειρεί στο Αφρίν της Συρίας. «Η απάντηση όμως της Τουκίας θα είναι πιο σκληρή», τόνισε ο Μπουλούτ.

Μάλιστα, ο Μπουλούτ ανέβασε το επίπεδο της πρόκλησης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία μύγα που πάει να τα βάλει με τον γίγαντα Τουρκία», ενώ προειδοποίησε για «τρομερές συνέπειες».
Πριν από μερικές ημέρες, ο Μπουλούτ είχε εκτοξεύσει απειλές και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η Τουρκία θα σπάσει τα χέρια και τα πόδια σε όποιον Ελληνα πρωθυπουργό, υπουργό και αξιωματούχο πατήσει στα Ιμια.

«Η Αθήνα θα νιώσει την οργή της Τουρκίας, χειρότερη από αυτή στην Αφρίν. Θα σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή όποιου υπουργού τολμήσει να ανέβει στα Ίμια στο Αιγαίο», είχε πει μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος του Ερντογάν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξαναχτυπά» ο σύμβουλος του Ερντογάν: Μύγα η Ελλάδα που πάει να τα βάλει με τον γίγαντα Τουρκία"

Υπόθεση Novartis: Δέκα κάλπες για τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή

Δέκα διαφορετικές κάλπες –όσα και τα ονόματα πολιτικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis που εστάλη στη Βουλή– θα τοποθετηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας την επόμενη Παρασκευή, προκειμένου οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ ή όχι της διερεύνησης από την προανακριτική επιτροπή για καθέναν από αυτούς. Σύμφωνα με έγκυρες κοινοβουλευτικές πηγές, για κάθε κάλπη θα υπάρχει και το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο. Σε αυτό θα αναγράφεται το όνομα του πολιτικού προσώπου για το οποίο κατατίθεται το αίτημα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής και το ερώτημα αν θα πρέπει να προχωρήσει η διερεύνηση για το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω προανακριτικής επιτροπής, βάσει της πρότασης που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση. Οι βουλευτές θα καλούνται να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, εξακολουθούν να παραπέμπουν αποκλειστικά στις αποφάσεις της προανακριτικής επιτροπής για όλα τα ζητήματα που αφορούν την επίμαχη δικογραφία. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε (ρ/σ Alpha) ότι η Προανακριτική «θα συζητήσει επί των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που θα τεθούν ενώπιόν της και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα; Υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων; Πότε έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Υπό ποιες συνθήκες έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Ποιος έχει την αρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίας μιας προκαταρκτικής εξέτασης, να ασκήσει τις ποινικές διώξεις, να ολοκληρώσει την κύρια ανάκριση, εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Και από εκεί και πέρα, η υπόθεση να οδηγηθεί και στο ακροατήριο, ξαναλέω, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν, πράγματι, αδικήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν την έχει η Βουλή, την έχει η τακτική Δικαιοσύνη, η Εισαγγελία, επί της ουσίας». Εσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι το πόρισμα της προανακριτικής εξέτασης δεν δεσμεύει τη Δικαιοσύνη και τα θεσμικά όργανά της, τα οποία θα αποφασίσουν, κατόπιν δικής τους διάσκεψης, για την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης.

Εμμεση αναφορά Τσίπρα

Εμμεση αναφορά στην υπόθεση Novartis έκανε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του (enikos.gr). Εκεί, κάνοντας αναδρομή στην πορεία των τελευταίων χρόνων, αναφέρεται σε κάποιους που, την ίδια στιγμή που κουνούσαν το δάχτυλό στους «τεμπέληδες Ελληνες», «συνέχιζαν ανενόχλητοι το πάρτι της μίζας και της υπερτιμολόγησης». Σε άλλο σημείο, κάνοντας αναφορά στην εκλογική επικράτηση του κόμματός του το 2015, την αποδίδει και στην ανάγκη να μπει τέλος στην παράλογη και προκλητική εξουσία ενός συστήματος διαπλοκής.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Δέκα κάλπες για τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή"

Βίτσας: Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, ανησυχώ για ατύχημα στο Αιγαίο

Ανιστόρητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικού, το οποίο αναφέρει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κ. Βίτσας κάλεσε την Τουρκία να βρει τα έγγραφα από τη συνθήκη που υπέγραψε, στην οποία φαίνεται πού ανήκουν τα Ίμια. «Να ψάξουν κάπου στα χαρτιά τους και να βρουν τη Συνθήκη που έχουν υπογράψει με την Ιταλία», είπε, απαντώντας στον ισχυρισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά».

Τόνισε ότι τον ανησυχεί περισσότερο το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο γιατί τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο.

«Ανησυχώ περισσότερο με τα ατυχήματα. Για την περίπτωση ενός ατυχήματος στο Αιγαίο. Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο», επισήμανε ο κ. Βίτσας ενώ απάντησε σε όσους σχετίζουν το περιστατικό με το Σκοπιανό: «Ψάχνουμε μια λύση όπως την έχουμε περιγράψει για το Σκοπιανό. Δεν υπακούμε επειδή το θέλει κάποιος άλλος, αλλά λειτουργούμε επειδή το θέλουμε εμείς».

Ο κ. Βίτσας, κληθείς να σχολιάσει το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, έκανε λόγο για ένα σημαντικό περιστατικό που δεν χρειάζεται ούτε να αναβαθμιστεί, ούτε και να υποβαθμιστεί. «Ούτε το αναβαθμίζουμε, ούτε το υποβαθμίζουμε. Είναι απόρροια της αυξημένης προκλητικότητας και των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας την τελευταία περίοδο», είπε.

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και απέδωσε την προκλητικότητα της γείτονος στην ανάγκη δημιουργίας επεισοδίων για εσωτερική κατανάλωση.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τις Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστήριξε ότι κατά την επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά», ο κ. Βίτσας είπε: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εθνικό θέματα και δεν χρειάζονται μικροπολιτικές. Δεν ήταν μπροστά στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού η ΝΔ».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, ανησυχώ για ατύχημα στο Αιγαίο"

Μαρτυρίες - Ιμια: «Το βλέπαμε να έρχεται καταπάνω μας»

Η μη έγκαιρη εκτίμηση του σκηνικού έντασης που η Τουρκία «έστηνε» το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων οδήγησε στο επεισόδιο εμβολισμού του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) από την τουρκική ακταιωρό «UMUT». Αυτό τονίζουν πηγές εντός και εκτός Λιμενικού Σώματος με γνώση του θέματος, επισημαίνοντας ότι τη νύχτα της Δευτέρας γύρω και κοντά από τα Ιμια έπλεαν συνολικά 7 τουρκικά σκάφη αντί μόλις ενός ελληνικού. Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και είχε ως συνέπεια να υποστεί ζημιές η «ναυαρχίδα» της Ελληνικής Ακτοφυλακής, το μήκους 68 μέτρων πλοίο με κωδική ονομασία «090 Γαύδος».

Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν στην «Κ» ότι η ένταση ξεκίνησε όταν οι τουρκικές ακταιωροί άρχισαν να παρενοχλούν το ΠΑΘ «060 Φούρνοι», που έπλεε ανοικτά των Ιμίων. Στο περιστατικό μετείχαν αρχικά τέσσερα περιπολικά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς και το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT». Στην εξέλιξη του επεισοδίου πήρε εντολή να σπεύσει σε βοήθεια και το ΠΑΘ «Γαύδος», που αυτή την περίοδο εκτελεί περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Εν μέσω ελιγμών από τα τουρκικά και ελληνικά σκάφη, το «UMUT» (στα τουρκικά σημαίνει «Ελπίδα») εμβόλισε το μήκους 68 μέτρων ελληνικό πλοίο στο πίσω αριστερό μέρος του προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στο μεταλλικό κύτος του σκάφους.

Πηγές με γνώση όσων εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων αναφέρουν ότι τη στιγμή της σύγκρουσης το «Γαύδος» ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο, καθώς και ότι ο κυβερνήτης της τουρκικής ακταιωρού ήταν σαφές ότι είχε πάρει εντολή να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος. «Το βλέπαμε να έρχεται κατά πάνω μας και περιμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα άλλαζε πορεία. Αυτό, τελικά, δεν συνέβη. Αν μάλιστα ο κυβερνήτης του πλοίου δεν έβαζε πρόσω, το τουρκικό σκάφος θα μας είχε χτυπήσει στο μέσον του σκάφους με κίνδυνο ακόμα και να μας βυθίσει», φέρονται να είπαν σε συνομιλητές τους μέλη του πληρώματος του «Γαύδος».

Στην ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού ανέφερε ότι «στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του ΠΑΘ “090”, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή».

Στη Σαλαμίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το συμβάν, το ΠΑΘ «060 Φούρνοι» παρέμεινε στην περιοχή, ενώ το «πληγωμένο» «090 Γαύδος» αποχώρησε από το σημείο και αντικαταστάθηκε από ένα μικρό περιπολικό σκάφος και ένα ακόμα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης («070»). Αλλες πηγές ανέφεραν ότι στην περιοχή έσπευσαν και άλλα ελληνικά σκάφη, καθώς και ότι η ένταση μεταξύ των πλωτών Ελλάδας και Τουρκίας διατηρήθηκε αρκετή ώρα ακόμα. Το «Γαύδος» κατέπλευσε αρχικά σε βάση που διατηρεί το Πολεμικό Ναυτικό στη Λέρο προκειμένου να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της ζημιάς και νωρίς το πρωί αποφασίστηκε να αποπλεύσει με προορισμό τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζημιές υπέστησαν τα κάγκελα του πλοίου στο σημείο της πρόσκρουσης, ένας αεραγωγός που οδηγεί στο μηχανοστάσιο καθώς και οι κεραίες ασυρμάτου.

Με αφορμή το συμβάν, αξιωματούχοι του Λιμενικού επισήμαναν ότι στο πρόσφατο παρελθόν λειτουργούσε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των επικεφαλής των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε την τελευταία στιγμή να αποφεύγονται περιστατικά σαν και το χθεσινό και σχολίαζαν δηκτικά το γεγονός ότι από το 2015 κι έπειτα δεν έχει υπάρξει συνάντηση της ηγεσίας των δύο σωμάτων.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρτυρίες - Ιμια: «Το βλέπαμε να έρχεται καταπάνω μας»"

Ιταλική φρεγάτα σπεύδει στην κυπριακή ΑΟΖ

Εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να έχει λάβει ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» .

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica η ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει στην αποστολή του NATO "Sea Guardian" στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως την ένταση με τα τουρκικά πλοία που, εδώ και τέσσερις ημέρες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.

Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρόεδρο της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκλάζι, να εκφράζει την έκπληξή του για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων από τουρκικά πλοία.

Ο Ντεσκλάζι μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας δήλωσε πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Εκτίμησε μάλιστα, πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί», είπε.

Την άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης που εμποδίζει την ιταλική εταιρία ENI από το να συνεχίσει τις έρευνές για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Κουβέιτ, με αφορμή τη διεθνή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλφάνο και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες πρέπει να διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης λόγω και των πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα.

Ο κ Αλφάνο είπε στον τούρκο ομόλογό του ότι η Ιταλία αναμένει πως η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βασισμένη στη διεθνή νομοθεσία και προς το συμφέρον της ENI, της περιοχής αλλά των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ENI εμποδίζεται στις έρευνές του από τουρκικά πλοία από το Σάββατο και έχει αγκυροβολήσει στην περιοχή αναμένοντας εντολές.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλική φρεγάτα σπεύδει στην κυπριακή ΑΟΖ"

Το όνομα του νέου κόμματος αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης

To όνομα του νέου κόμματος, πολιτικού φορέα του κινήματος Diem25 στην Ελλάδα, γνωστοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα.

Οπως αναφέρει, το κόμμα θα ονομάζεται Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25).

«Το κόμμα του DiEM25 στην Ελλάδα βαπτίστηκε από τα μέλη του κινήματός μας, με την συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας, ένα μήνα σχεδόν πριν την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη (Δευτέρα 26η Μαρτίου στην Αθήνα). Όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες μας αποφάσεις, στην ψηφοφορία συμμετείχαν μέλη μας απ’ όλη την Ευρώπη. Αυτό άλλωστε είναι το «διαφορετικό» που φέρνει το DiEM25 στη πολιτική ζωή της Ελλάδας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών: τον αυθεντικά ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό διεθνισμό που, εντός του κινήματός μας τουλάχιστον, έχει ήδη γίνει πραγματικότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης στην ανάρτησή του.

Προσθέτει δε πως το τρίπτυχό του θα είναι το «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ».

Αναφέρει ακόμα:

«- Γιατί «μέτωπο»;

Επειδή η Ελλάδα ασφυκτιά και ερημοποιείται σε μια Ευρώπη που παραπαίει και αποδομείται.
Επειδή όσο χώρες όπως η Ελλάδα ασφυκτιούν η Ευρώπη θα παραπαίει, ενισχύοντας την ασφυξία της πατρίδας μας
Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της ολιγαρχίας-δίχως-σύνορα, που ευθύνεται για την χρεοδουλοπαροικία της Ελλάδας, μπορεί να δώσει ανάσες στην χώρα, ελπίδα και ανακούφιση στους πολίτες.

- Γιατί «ευρωπαϊκή ρεαλιστική ανυπακοή»;

Επειδή ο μόνος τρόπος να είναι κανείς υπεύθυνος σήμερα είναι να μην υπακούει στις παράλογες πολιτικές που ερημοποιούν την χώρα.
Επειδή ο μόνος τρόπος να επιστρέψει ο σεβασμός στον Κοινοβουλευτισμό, στο Σύνταγμα, στην απλή λογική είναι να τερματιστεί η τυφλή υπακοή «προς τας υποδείξεις» της τρόικας εξωτερικού κι εσωτερικού.
Οι αυθεντικά ευρωπαϊστές σήμερα αρνούνται να υπακούουν δουλικά στους ανίκανους ψευδο-τεχνοκράτες που, στον βωμό στενών ολιγαρχικών συμφερόντων, καταστρέφουν την Ελλάδα, απαξιώνοντας παράλληλα την Ευρώπη.

- Γιατί «μέρα»;

Επειδή κουραστήκαμε στην ατελείωτη νύχτα των Μνημονίων (που όλο «τελειώνουν» μονιμοποιούμενα). Και επειδή, άλλωστε, «diem» σημαίνει, στα λατινικά, «μέρα»…
Τις επόμενες μέρες κι εβδομάδες, η απόφαση των μελών μας θα μετουσιωθεί στην Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25 – του κόμματος των υπεύθυνα και ρεαλιστικά ανυπάκουων ελλήνων ευρωπαϊστών. Θα ακολουθήσει προ-συνεδριακή εκδήλωση την Τρίτη 20/2 στην Καλαμάτα (7.30μμ στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο) και, στις 26ης Μαρτίου 2018, η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη μας στην Αθήνα, το Πρόγραμμα Πολιτικής μας, και βέβαια όλη η απαιτούμενη οργανωτική δουλειά.

Έως τότε καλούμε όσους νιώσουν πως, με την γέννηση του ΜέΡΑ25, γεννιέται μια αχτίδα φωτός που αξίζει τον κόπο να ενισχυθεί, να την ενισχύσουν.

Προχωράμε!».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Το όνομα του νέου κόμματος αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news