facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Η Βόζεμπεργκ ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν και την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία

Με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, αναφέρει ότι η προκλητική στάση του Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο ζητά την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την άσκηση πιέσεων προς στην Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

"Ένταση προκλήθηκε χθες κατά τις βραδινές ώρες γύρω από τις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια στο Αιγαίο, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκαλώντας υλικές ζημιές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αυτή δεν ήταν η μοναδική τουρκική πρόκληση. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα διεξήγαγαν αεροναυτική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου ανατολικά της Ρόδου. Παράλληλα, αλλεπάλληλες ήταν και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, μερικά εκ των οποίων μάλιστα ήταν οπλισμένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν δυναμιτίζουν το κλίμα και αποτελούν ευθεία και προκλητική απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της Ε.Ε., Ελλάδας και Κύπρου.
Δεδομένου ότι η Τουρκία για ακόμα μια φορά σκόπιμα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ παράλληλα η Ε.Ε. επανειλημμένως έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποιά πρόκειται να είναι η άμεση αντίδρασή της στην απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα;

- Με ποιο τρόπο σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας;".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βόζεμπεργκ ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν και την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία"

Η ΝΔ «παγώνει» την εξεταστική για Καμμένο λόγω Ιμίων

Την απόφαση να «παγώσουν» την εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας έλαβαν στη Νέα Δημοκρατία σε σύσκεψη των αρμόδιων τομεαρχών και συμβούλων υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά και το σημερινό συμβάν στην περιοχή των Ιμίων, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «η πρόταση για προανακριτική είναι έτοιμη να κατατεθεί, αλλά επελέγη να αναβληθεί για κάποιες ημέρες η υποβολή της, για λόγους στοιχειώδους εθνικής ευθύνης, λόγω των τελευταίων γεγονότων» σημείωναν αρμόδιες πηγές.

«Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες και τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ» σημείωναν λίγο μετά τη συνεδρίαση πηγές της ΝΔ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΝΔ «παγώνει» την εξεταστική για Καμμένο λόγω Ιμίων"

Ίμια: Ελληνικές φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι κινούνται προς τις βραχονησίδες

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ο Ελληνικός στόλος – Σε ετοιμότητα και οι Ειδικές Δυνάμεις

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό μετά το «θερμό» επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκικό Πολεμικό πλοίο εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού προκαλώντας του σοβαρές υλικές ζημιές.

Το περιστατικό κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό και έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας στο Αρχιπέλαγος που κλιμακώνουν την ένταση και βάζουν φωτιά στις διπλωματικές σχέσεις.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (12/02) όταν και έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού, στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμανε κόκκινος συναγερμός, ενώ τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώθηκαν να είναι σε πολεμική ετοιμότητα.

Μεγάλος αριθμός φρεγατών και πυραυλακάτων του ελληνικού στόλου που βρίσκονταν στο νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο των Ασκήσεων «Αστραπή» και «Βροντή» πήραν διαταγή να λάβουν θέσεις μάχης απέναντι από τον τουρκικό Στόλο.

Οι Τούρκοι μιλούν για συνολικά 8 ελληνικά πλοία και άγνωστο αριθμό υποβρυχίων.

Την ίδια ώρα, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν στο Μυρτώο πέλαγος για τη διεξαγωγή σεναρίων των ασκήσεων, έλαβαν διαταγή να αναπτυχθούν στις Κυκλάδες.

Ταυτόχρονα, φυλάκια ενισχύονται διαρκώς με καταδρομείς και όλοι ξαναζούν ημέρες 1996.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ίμια: Ελληνικές φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι κινούνται προς τις βραχονησίδες"

ΥΠΕΞ για Ίμια: Η Τουρκία αποδεικνύει πως δεν ξέρει ούτε γεωγραφία

Αιχμηρή απάντηση στην ανακοίνωση της Τουρκίας πως έχει «κυριαρχικά δικαιώματα» στα Ίμια εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Άγκυρα φαίνεται να έχει άγνοια γεωγραφίας.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Νωρίτερα η ελληνική διπλωματία ανακοίνωσε πως κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία τον εμβολισμό πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων, ενώ παράλληλα κάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή στο ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του διέψευσε τα λεγόμενα της Αθήνας, ισχυριζόμενο ότι ο δικός του γενικός γραμματέας επικοινώνησε με τον έλληνα ομόλογό του προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες των ελληνικών πλοίων.

«Δεν θα ανεχτούμε» τις ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων σε θάλασσα και αέρα, προσέθεσε η Άγκυρα.

Σε αυτό το φόντο έντασης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους κάλεσαν Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους ένταση στο Αιγαίο.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους.

Εν τω μεταξύ, με Νavtex την οποία εξέδωσε για την Πέμπτη, η Τουρκία δέσμευσε τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Μεγίστη με σκοπό, όπως αναφέρει, την διενέργεια άσκησης για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ για Ίμια: Η Τουρκία αποδεικνύει πως δεν ξέρει ούτε γεωγραφία "

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια μας ανήκουν

Επίθεση κατά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή της γνώμη και να διαστρεβλώσει την αλήθεια. 
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, οι επικίνδυνοι χειρισμοί πραγματοποιήθηκαν από σκάφη του ελληνικού Λιμενικού σε μία περιοχή η οποία της ανήκει, καλώντας την Ελλάδα να δώσει τέλος σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του σήμερα (13 Φεβρουαρίου), αναφερόμενο σε ένα επικίνδυνο περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ (Ίμια), ισχυρίζεται ότι o γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε «ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας». Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά με μία τέτοια ανακοίνωση επιχειρεί, κάτι που έχουμε συνηθίσει, να εξαπατήσει την κοινή της γνώμη και να διαστρεβλώσει, όπως πάντα, την αλήθεια.
Στην πραγματικότητα το υπουργείο μας τηλεφώνησε στον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους χειρισμούς σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής χθες το βράδυ γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων, οι οποίες ανήκουν στη χώρα μας.
Ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι η εχθρική στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τόσο στον εναέριο χώρο όσο και στον θαλάσσιο συνεχίζεται και δεν πρόκειται να  δείξουμε καμία ανοχή και ότι δεν είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με την ελληνική πλευρά να πρέπει δώσει τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια μας ανήκουν"

Προκλήσεις και από αέρος: 52 Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Από αέρος συνεχίστηκε η ένταση στο Αιγαίο μετά και το τελευταίο συμβάν που σημειώθηκε στην περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, σημειώθηκαν 52 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 18 τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ακόμη, τα τουρκικά αεροσκάφη - δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, έξι CN-235 και δέκα ελικόπτερα - προέβησαν επίσης σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Ας σημειωθεί ότι τα τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως συμβαίνει κατά πάγια τακτική, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλήσεις και από αέρος: 52 Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο "

Σκοπιανό: Συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του ονοματολογικού συμφώνησαν Κοτζιάς - Ντιμιτρόφ

Συνέχιση των προσπαθειών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδέκτης λύσης γύρω από το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ κατά τη συνάντησή τους με τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη, όπως αναφέρει μια λιτή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το εν λόγω τετ-α-τετ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΗΕ και μετατράπηκε σε μαραθώνιο, έρχεται μια ημέρα μετά την συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, επίσης στη Βιέννη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κοτζιάς επανάφερε κατά τη χτεσινή συνάντηση τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής πλευράς ως προς τις διαπραγματεύσεις, κυρίως αναφορικά με το Σύνταγμα της γείτονος χώρας και το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Παρότι η ξαφνική τριμερής συνάντηση για το Σκοπιανό ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των τριών πλευρών, όπως είχαν προαναγγελθεί από τον Μ. Νίμιτς.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανό: Συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του ονοματολογικού συμφώνησαν Κοτζιάς - Ντιμιτρόφ "

Επείγουσα ερώτηση Δ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν για την τουρκική δραστηριότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό στα Ίμια και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι «η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και ‘νευρικότητας’, δεν διευκολύνει το διάλογο και τη συνεργασία, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση».
Τονίζει επίσης ότι «η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ερντογάν οφείλουν να δεσμευτούν αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό», καλώντας την τουρκική ηγεσία «να μάθει επιτέλους να συμβιώνει με τις όμορες χώρες, και να μην πριμοδοτεί την ένταση και τον διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό της».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτά την Κομισιόν ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, εν όψει και της Συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου, καθώς και με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επείγουσα ερώτηση Δ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν για την τουρκική δραστηριότητα σε Αιγαίο και Κύπρο"

Απίστευτο: Η γραμματέας του Φρουζή, ή «Μάξιμος Σαράφης», κατέθεσε πάλι στην Τουλουπάκη!

Δεν εμφανίστηκε σήμερα στα δικαστήρια η γραμματέας του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση.

Η γραμματέας του πρώην ισχυρου άνδρα της Novartis είχε κληθεί να καταθέσει την ίδια ώρα στον εισαγγελέα Διαφθοράς και η άγνωστη δικηγόρος της πήρε αναβολή για τις 2 Νοεμβρίου του 2018, όπως ανέφεραν σήμερα δικαστικές πηγές.

Τη μήνυση εναντίον της Μ.Μ. είχε υποβάλει ο γιος του Φρουζή, Δημήτρης, για «απάτη με υπολογιστή κατ' εξακολούθηση». Αλλά και από την πλευρά Φρουζή δεν εμφανίστηκε κανείς, αφού ο μηνυτής μέσω του δικηγόρου του δήλωσε ότι αισθάνθηκε μια ξαφνική αδιαθεσία, ενώ ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Φρουζής, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis δηλαδή, δεν μπορούσε να παραστεί αφού την ίδια ώρα ήταν ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Και το ερώτημα είναι πώς αποκαλύπτεται ότι η γραμματέας του Φρουζή είναι αυτή που έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, αφού υποτίθεται ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας.

Μάλιστα, το όνομά της (Μαρία Μαραγγέλη) αλλά και η φωτογραφία της κυκλοφορούν στα ρεπορτάζ καναλιών και εφημερίδων.

Η δικηγόρος της κ. Μαραγγέλη, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να είναι μια εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που έχει κατονομαστεί ως «Μάξιμος Σαράφης», προσκόμισε και το σχετικό έγγραφο όπου βεβαιώνεται ότι η κατηγορούμενη κλήθηκε να καταθέσει σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα διαφθοράς.

Η υπόθεση αναβλήθηκε για το 2/11/2018.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Η γραμματέας του Φρουζή, ή «Μάξιμος Σαράφης», κατέθεσε πάλι στην Τουλουπάκη! "

Φρουζής για Novartis: Αρνούμαι τις κατηγορίες και είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης

Στη διάθεση της Δικαιοσύνης θέτει τον εαυτό του ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Helllas Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Συνοδεία των δικηγόρων του ο κ. Φρουζής -σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία - βρέθηκε στα δικαστήρια προκειμένου να παραστεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που καλείται να αποφανθεί αν θα επικυρώσει ή όχι την εισαγγελική διάταξη με την οποία του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, ο κ. Φρουζής θα ζητήσει από το δικαστικό συμβούλιο να επικυρώσει την  εισαγγελική διάταξη που του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα, στέλνοντας  έτσι το «μήνυμα» ότι ότι δεν έχει να κρύψει κάτι, δεν προτίθεται να βρεθεί εκτός της Ελλάδας και ότι σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

Αρνείται την κατηγορία της δωροδοκίας δια των συνηγόρων του ο Κων. Φρουζής ο οποίος θέτει τον ευτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την άσκηση της δίωξης ο φάκελος για την υπόθεση Novartis βρίσκεται στα χέρια δυο ανακριτριών Διαφθοράς.












protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρουζής για Novartis: Αρνούμαι τις κατηγορίες και είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης"

Συμμαχία Αλβανών: Όχι στο Gorna Makedonija του Κοτζιά χωρίς μετάφραση

Αντίθετη στην πρόταση Κοτζιά για ονομασία Gorna Makenoija χωρίς μετάφραση δηλώνει το κόμμα «Συμμαχία Αλβανών» κάνοντας λόγο για «σλαβικές επιρροές».

«Εμείς, η Συμμαχία των Αλβανών, είμαστε αντίθετοι με τις τάσεις για τις σλαβικές επιρροές στο όνομα. Όπως είπαμε, αντιτιθέμεθα σε Σλαβική ονομασία της ‘’Μακεδονίας’’, είμαστε αντίθετοι με την πρόταση που κυκλοφορεί μέσω διπλωματικών κύκλων όπου η λογική είναι να χρησιμοποιούμε ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό που είναι γραμμένα σε ‘’μακεδονικά’’ όπως το Gorna Makedonija» ξεκαθάρισε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα.

«Πρόκειται για τάση για σλαβικές επιρροές με υιοθέτηση του (συγκεκριμένου) ονόματος» είπε ο Σέλα.
Ο Ζιγιαντίν Σέλα, ζήτησε επίσης να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα κόμματα των Αλβανών.

Αλλά και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων στη ‘’Μακεδονία’’» απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς και τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

Σύμφωνα με τον σκοπιανό Τύπο, η πρόταση Gorna Makedonija, γραμμένη χωρίς μετάφραση, είναι «η αγαπημένη επιλογή των ελληνικών ΜΜΕ».

Tην αντίθεσή του σε λύσεις στο ονοματολογικό όπως Νέα Μακεδονία ή Άνω Μακεδονία εξέφρασε στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμμαχία Αλβανών: Όχι στο Gorna Makedonija του Κοτζιά χωρίς μετάφραση "

Frontex: 1.850 μετανάστες μπήκαν στα ελληνικά νησιά τον Ιανουάριο

Στις 1.850 υπολογίστηκαν οι αφίξεις των «παράτυπων μεταναστών» στα ελληνικά νησιά τον Ιανουάριο σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Frontex.

Ειδικότερα, η Frontex σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν στη λεγόμενη «διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου», φθάνοντας κυρίως στα ελληνικά νησιά, μειώθηκε κατά 43% από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 1.850. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ κοντά στις αφίξεις του Ιανουαρίου του 2017, ενώ οι αφιχθέντες είναι κατά κύριο λόγο Σύροι και Ιρακινοί.
Σε ό,τι αφορά τη «διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων», η Frontex παρατηρεί ότι ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν ήταν «σχετικά χαμηλός, σχεδόν 300 άτομα», χάρη στη «στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής για τον έλεγχο των συνόρων».

Στη «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τον Ιανουάριο αυξήθηκε σε πάνω από 4.800, διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μετανάστες από την Ερυθραία αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα των ατόμων που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή, ακολουθούμενοι από πολίτες του Πακιστάν και της Τυνησίας. Τους τελευταίους μήνες, η Frontex κατέγραψε επίσης αύξηση του αριθμού των Λίβυων που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Τέλος, όσον αφορά τη «διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου», τον περασμένο μήνα η Ισπανία «ανέκαμψε ελαφρώς», σύμφωνα με τη Frontex, από τους πρόσφατους «αριθμούς ρεκόρ» παράνομων αφίξεων, καθώς μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2017. Παρ’ όλα αυτά, οι 1.300 αφίξεις που καταγράφηκαν ήταν πάνω από 20% περισσότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι πολίτες της Γουινέας αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Ισπανία, ακολουθούμενοι από πολίτες του Μαρόκου, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μάλι.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: 1.850 μετανάστες μπήκαν στα ελληνικά νησιά τον Ιανουάριο"

Ένταση στα Ίμια - ΗΠΑ: No ships, no troops, no flags

«Βρείτε τα μεταξύ σας» είναι το μήνυμα που στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία και Ελλάδα έπειτα από την απαράδεκτη επιθετική κίνηση των Τούρκων εναντίον ελληνικού πλοίου στο Αιγαίο Πέλαγος.

Απαντώντας σε ερώτηση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Μιχάλη Ιγνατίου (Mignatiou.com), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά:

«Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».



Παράλληλα, σε επικίνδυνη κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες οδηγείται η ένταση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή των Ιμίων.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμανε κόκκινος συναγερμός, ενώ τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώθηκαν να είναι σε πολεμική ετοιμότητα.

Η τουρκική Hürriyet, με άρθρο που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης, περιγράφει ένα… πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τα Ίμια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τις 14.30 το μεσημέρι υπάρχει μία συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία είναι οκτώ, ενώ, πάντα σύμφωνα με τους Τούρκους, με την προσέλευση δύο πλοίων ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα, οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή φτάνουν τα 11 πλοία.

Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι, στις 14.45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, έπιασαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, πήγαν στη Κω.

Ο ελληνικός στόλος είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να κινηθεί προς την περιοχή των Ιμίων και να επέμβει, αν χρειαστεί. Παράλληλα, όλες οι μονάδες στα ακριτικά νησιά αλλά και στον Έβρο είναι σε κατάσταση επιφυλακής.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στα Ίμια - ΗΠΑ: No ships, no troops, no flags "

Αυστηρό διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ιμια -Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για το συμβάν στα Ιμια προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ παράλληλα κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του  Υπουργείου Εξωτερικών για πραγματοποίηση έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων επισημαίνονται τα εξής:
Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.
Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.
Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.  
Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ιμια -Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης "

Τουσκ: Κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές σε κράτη της ΕΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την τουρκική επιθετική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ανάρτηση στο twitter, ο κ. Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, την κάλεσε να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ίσες αποστάσεις από τη βρετανική κυβέρνηση

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να τηρεί «ίσες αποστάσεις», αφού προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την αναγνώριση του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Παράλληλα, δήλωσε ότι το Φόρεϊν Όφις θεωρεί ότι «θα έπρεπε να αναζητούνται τρόποι, με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογανανθράκων να μπορεί να στηρίξει αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Στην Κύπρο έφθασε ένας εκ των αντιπροέδρων του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η κάθοδος αντιπροσωπείας της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της πλατφόρμας. Η εταιρεία εκφράζει έκπληξη για την τουρκική ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως «δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η ΕΝΙ ήδη δραστηριοποιείται σε μεγάλο βάθος στην κυπριακή ΑΟΖ». Έχουμε ήδη προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ανέφερε ο κύριος Ντεσκάλτσι.


Διπλωματικές διεργασίες της Λευκωσίας

Σε ενισχυμένο επίπεδο συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες της Λευκωσίας προς διεθνείς οργανισμούς και κράτη, μετά την έκνομη τουρκική παρεμπόδιση του γεωτρύπανου «Σαιπέμ 12000» της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει να προχωρήσει το σκάφος και να ξεκινήσει η γεώτρηση το συντομότερο δυνατό. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει να ολοκληρωθεί η τουρκική NAFTEX, στις 22 Φεβρουαρίου, γι΄ αυτό και γίνονται διπλωματικές ενέργειες. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις κινήσεις της Λευκωσίας, ώστε να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων προσπαθειών. Αυτός ήταν και ο λόγος, πρόσθεσε, που δεν δημοσιοποιήθηκε από τη Λευκωσία και η επικοινωνία Αναστασιάδη-Τούσκ.

Σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα πρέπει να μετακινηθεί στο Μαρόκο τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο υπάρχει αρκετός χρόνος και αυτό που χειρίζεται η κυβέρνηση είναι η παρεμπόδιση του σκάφους. Τόνισε ότι στις πρόνοιες της συμφωνίας Κύπρου-ΕΝΙ δεν υπάρχει αναφορά σε τέτοιου είδους περιστατικά. Η Τουρκία έχει καθηλώσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, από την περασμένη Παρασκευή, εμποδίζοντας την πορεία του προς τον στόχο "Σουπιά" στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Επικαλείται λόγους ασφαλείας με βάση την παράνομη NAFTEX, που εξέδωσε για στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά και την προοπτική θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, καθώς και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικών κρατών».

Σημείωσε ότι στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενδεχομένως Πέμπτη ή Παρασκευή, θα συζητηθεί και η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί. Η ετοιμότητα του Προέδρου για συνομιλίες είναι δεδομένη, ανέφερε ο κύριος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αμφισβητούν την ετοιμότητα άλλων.

Διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη

Χθες βράδυ, η Λευκωσία προέβη σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό γενικό γραμματέα, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, με τον οποίο συζήτησε την παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους.

Ο πρέσβης Κορνηλίου σημείωσε πως οι τουρκικές ενέργειες «συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ, ο κύριος Φέλτμαν ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές σε κράτη της ΕΕ"

Κουμουτσάκος για Μπουτάρη: Να αφήσει τη διπλωματία και να ασχοληθεί με την καθαριότητα

«Να αφήσει τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση στους διπλωμάτες και να ασχοληθεί με τις δικές του αρμοδιότητες» συνέστησε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης περί αλλαγής των ονομάτων του αεροδρομίου και του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης,που προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων.
«Στις σοβαρές χώρες τη διαπραγμάτευση σε δύσκολα ζητήματα την κάνουν οι πολιτικά και θεσμικά υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι», υπογράμμισε αιχμηρά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.  Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε επίσης τον δήμαρχο Θεσσαλονικής «δήθεν "προοδευτικό"», ενώ τον κάλεσε να ασχοληθεί με θέματα της αρμοδιότητάς του, όπως η «καθαριότητα» και η «αποκομιδή απορριμμάτων».
"Θέμα αλλαγής ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία» βάζει ο Μπουτάρης."

Ο κ. Δήμαρχος να αφήσει τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση στους διπλωμάτες και να ασχοληθεί με τις δικές του αρμοδιότητες.
πχ με την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη του.


Στις σοβαρές χώρες τη διαπραγμάτευση σε δύσκολα ζητήματα την κάνουν οι πολιτικά και θεσμικά υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι.
Ούτε διάφοροι έξαλλοι επαγγελματίες φωνασκούντες, ούτε δήθεν "προοδευτικοί" δήμαρχοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουτάρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια.
Σε συνέχεια των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι εν λόγω τοποθετήσεις, ο ίδιος επιχείρησε σήμερα (Τρίτη 13 Φεβρουαρίου) να δώσει διευκρινίσεις σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές.

Ενδεικτικά δήλωσε πως «δεν είπα να τα αλλάξουμε, απλά αναρωτήθηκα». «Να το σκεφτούμε γιατί αυτό το όνομα "Μακεδονία" έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει. Δεν βάζω καθόλου ζήτημα αλλαγής, απλά επιβεβαιώνω ότι χάσαμε (πριν από χρόνια)» και πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο μπορεί να μετονομαστεί και σε «Νίκος Γκάλης».
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουμουτσάκος για Μπουτάρη: Να αφήσει τη διπλωματία και να ασχοληθεί με την καθαριότητα"

Επίθεση Πολάκη σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ

Επίθεση κατά του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Σεραφείμ Κοτρώτσου εξαπέλυσε μέσω Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Ο λόγος για την επίθεση ήταν ο τρόπος που ο κ. Κοτρώτσος παρουσίασε το θέμα Novartis στην εκπομπή του στην ΕΡΤ «Η επόμενη μέρα» το βράδυ της Δευτέρας με καλεσμένο τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
«Σεραφείμ Κοτρώτσο το ότι σε μια ώρα εκπομπή μέχρι στιγμής για το θέμα νοβαρτις η απορία σου είναι γιατί δεν κλήθηκε ο Φρουζής χωρίς να ακουστεί μια στιγμή το όνομα Αδωνις Γεωργιάδης.... Εχει μήπως να κάνει με το ότι το 2014 πήρες ΕΣΥ ο ίδιος καμιά πενηνταπενταρια χιλιάδες ευρώ διαφημιστική δαπάνη από το ΚΕΕΛΠΝΟ ;;;;;(μπορεί και παραπάνω αλλά δε θυμάμαι καλά αυτή τη στιγμή). Ενα σκάνδαλο που κόστισε όσο ένα μνημόνιο και κανείς μια εκπομπή χλιαρό μπουρδούκλωμα και -βοηθούσης της Πυργιώτη-ιπτάμενα νομικίστικα συννεφάκια».



Μέσω Twitter ήρθε το σχόλιο Αδωνι Γεωργιάδη για την ανάρτηση Πολάκη: «Αγαπητέ Σεραφείμ Κοτρώτσο, σε παρακαλώ όταν κάνεις εκπομπή να αναφέρεις ανά 5’ το όνομά μου....αλλιώς ο Υπουργός θα σε μαλώσει και ως γνωστός αυτοί δεν έχουν πρόβλημα να σε διώξουν από την ΕΡΤ. Αναλογίσου όμως τι είδους ανθρώπους στηρίζεις τόσο καιρό και πού πάνε τη χώρα μας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Πολάκη σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ"

Μπουτάρης: Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης»

Διευκρινίσεις για τις χθεσινές του δηλώσεις στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης περί αλλαγής των ονομάτων του αεροδρομίου και του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων, επιχείρησε να δώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως «δεν είπα να τα αλλάξουμε, απλά αναρωτήθηκα». «Να το σκεφτούμε γιατί αυτό το όνομα "Μακεδονία" έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει. Δεν βάζω καθόλου ζήτημα αλλαγής, απλά επιβεβαιώνω ότι χάσαμε (πριν από χρόνια)», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν είπα ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα, εγώ είπα ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, ένα από τα πράγματα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το όνομα. Ας το αναλογιστούν αυτοί και ας το αλλάξουν αυτοί», είπε επίσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το αεροδρόμιο θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης».

«Αν ετίθετο θέμα μετονομασίας του αεροδρομίου, θα πρότεινα να το πούμε "Νίκος Γκάλης", ώστε να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές. Είναι μια φυσιογνωμία διεθνής, ο μόνος μπασκετμπολίστας που μπήκε στο Hall of Fame το αμερικάνικο. Καλύτερα να νομίζουμε ότι είναι μπασκετομάνα η Θεσσαλονίκη, παρά να την συγχέουν με ονομασίες που έχουμε χάσει παταγωδώς», εξήγησε.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν αλυτρωτικές τάσεις από την πλευρά των Σκοπίων ο κ. Μπουτάρης είπε «όχι, το δήλωσε και ο ίδιος ο δήμαρχος».

Εκτίμησε παράλληλα ότι «το πρόβλημα για τα Σκόπια δεν είμαστε εμείς, είναι η Τουρκία» και αναλύοντας την κατάσταση κατά την άποψή του, είπε: «Ποια είναι τα πάντα που δίνουμε, αυτά που έχουν ήδη πάρει; Τα Σκόπια δίνουν αγώνα να τα αναγνωρίσουμε κι εμείς γιατί αγαπούν την Ελλάδα και αγαπούν την Θεσσαλονίκη, δεν έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις, το δήλωσε και ο δήμαρχός τους. Δεν εκφράζει αλυτρωτική διάθεση το Σύνταγμά τους, τα ίδια λέει και το δικό μας. Ότι περάσανε μια δύσκολη περίοδο με τον ανεκδιήγητο Γκρουέφσκι, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι ανθρωποφάγοι».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την ονομασία και με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην Τουρκία σημείωσε ότι «τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας, θα γίνουν της Τουρκίας… Και τους ρίχνουμε στα νερά των Τούρκων…Είδατε τι έγινε χθες στην Τουρκία;»

Εξάλλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε ξεχωριστές δηλώσεις του στον ANT1 είπε ότι «αισθάνεται πληγωμένος καθώς το όνομα αυτό σε αεροδρόμιο και ΚΤΕΛ θυμίζει μια πληγή που άνοιξε και δεν κλείνει». «Ότι προλάβαμε το ονομάσαμε «Μακεδονία» νομίζοντας ότι θα φοβόντουσαν οι Σκοπιανοί και θα έκαναν πίσω» σημείωσε αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό το 1992.

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Σκοπιανοί δεν φαίνεται να έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις. «Τι θα κάνουν δηλαδή, θα έρθουν να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη» διερωτήθηκε ο Δήμαρχος της συμπρωτεύουσας και τόνισε ότι δεν μπορεί να επέμβει η Ελλάδα για να αλλάξουν εκείνοι το Σύνταγμά τους.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν λέγονται έτσι. Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι να αλλάξουν τα βιβλία και η παιδεία τους» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε «χονδροκέφαλο» τον ελληνικό λαό. «Χάσαμε την αξιοπιστία μας» είπε ακόμα.

Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στην ομιλία του Μίκη Θεοδώρακη στο συλλαλητήριο της Αθήνας, τονίζοντας ότι ήταν μαζί του σε συναυλία που είχε δώσει στα Σκόπια. «Άλλα έλεγε τότε και άλλα λέει τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης: Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης»"

Τζανακόπουλος: Μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τη στάση της Τουρκίας μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ζητώντας να υπάρξει ψυχραμία και νηφαλιότητα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», είπε στο πρώτο του σχόλιο
με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που χτύπησε πλοίο του Λιμενικού, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Alpha 989.

Ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζανακόπουλος: Μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας"

Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

Ξεκάθαρη απειλή προς την Ελλάδα και την Κύπρο απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας και τις δύο χώρες «να μην κάνουν το λάθος βήμα» στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το περιστατικό στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα και πρόσθεσε: «Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τουρκικά πολεμικά πλοία παρατηρούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται μια μέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επίθεση και στις ΗΠΑ

Στην συνέχεια της ομιλίας του, που είναι σε εξέλιξη, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στο συροκουρδικό PYD. Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση. «Μας ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης όπως μεταδίδει το CNN Turk ότι «όλοι αυτοί που λένε ότι θα προβούν σε αντίποινα εάν δεχθούν επίθεση δεν έχουν ακόμη δεχτεί στο πρόσωπό τους "οθωμανικό χαστούκι"».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Αγκυρα το συριακό PYD δεν είναι παρά η άλλη πλευρά του νομίσματος του PKK, που πολεμά στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο"

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το συμβάν στα Ίμια

Περιγραφή του επεισοδίου στα Ίμια έκανε σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα. Όπως αναφέρει, η τουρκική ακταιωρός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερά πλευρά του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το συμβάν στα Ίμια"

Επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός "εμβόλισε" το ΠΑΘ "ΓΑΥΔΟΣ" του ΛΣ

Τραβάει το σχοινί της έντασης στα Ίμια η Άγκυρα. Λίγο πριν από τα μεσανύχτα της Δευτέρας τουρκική ακταιωρός που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert το τουρκικό πλοίο έρευνας και διάσωσης UMUT χτύπησε με την πλώρη του την πρύμνη του σκάφους ανοιχτής θαλάσσης της Ελληνική Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης το σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε για την αξιολόγηση και την επισκευή του στη Λέρο.

Στην θαλάσσια περιοχή πλησίον των Ιμίων παραμένουν αυτή την ώρα τουλάχιστον δυο ακταιωροί της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία στην περιοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου.


onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός "εμβόλισε" το ΠΑΘ "ΓΑΥΔΟΣ" του ΛΣ"

Σε 6 δόσεις ο φόρος εισοδήματος - Όλες οι αλλαγές

Το "πράσινο φως" έχουν λάβει στο υπουργείο Οικονομικών από τα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών" προκειμένου να προχωρήσουν σε μια αλλαγή που θα επηρεάσει τον χρόνο εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων εκατομμυρίων φορολογουμένων. Ο φόρος εισοδήματος θα αρχίσει να εξοφλείται από τους φορολογουμένους κατά τα πρότυπα του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή σε περισσότερες και σε μηνιαίες, αντί για διμηνιαίες, δόσεις.

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι η εμπρόθεσμη είσπραξη του φόρου εισοδήματος εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους βασικούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 2017 παρουσίασε εισπραξιμότητα 67,86%, ενώ στους υπόλοιπους φόρους το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται πάνω από 75%. Με την παρέμβαση της αύξησης του αριθμού των δόσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της εισπραξιμότητας.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εξοφλείται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, και συγκεκριμένα έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Με το νέο ημερολόγιο που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών και έγινε δεκτό από τους "θεσμούς", ο φόρος θα εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις, και συγκεκριμένα έως το τέλος των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Παράδειγμα

Ένας φορολογούμενος καλείται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων να πληρώσει το ποσό των 4.500 ευρώ. Με το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου θα πρέπει να εξοφλήσει τη σχετική οφειλή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις των 1.500 ευρώ η καθεμιά τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Όμως ο φόρος εισοδήματος δεν είναι η μοναδική φορολογική υποχρέωση που καλείται να εκπληρώσει. Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ πολλοί φορολογούμενοι ικανοποιούν κάθε μήνα και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, δόσεις για ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών, τακτοποίησης αυθαιρέτων, Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, πληρωμή προστίμων κ.λπ.

Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, ο φορολογούμενος του παραδείγματος καλείται να πληρώσει 1.500 ευρώ για τον φόρο εισοδήματος, καθώς και δόση για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και δόση για κάποια άλλη φορολογική οφειλή. Με το μοίρασμα του φόρου εισοδήματος σε έξι δόσεις των 750 ευρώ η καθεμιά, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο, θα κληθεί να πληρώσει τον Σεπτέμβριο 750 ευρώ λιγότερα, ενώ τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, που ήταν πιο "χαλαροί" μήνες φορολογικά επειδή δεν υπήρχε δόση του φόρου εισοδήματος, θα εμφανιστεί μια νέα οφειλή 750 ευρώ που θα είναι πιο εύκολο να εξυπηρετηθεί.

"Πρόκειται για μια παρέμβαση που διευκολύνει τους φορολογουμένους και δεν συνάντησε αντιρρήσεις από τους "θεσμούς”, καθώς τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος εισπράττονται εντός του έτους εκτέλεσης του Προϋπολογισμού", λέει στο "Κεφάλαιο" αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. "Αυτό που μένει είναι να κατατεθεί η σχετική διάταξη στη Βουλή, για να ισχύσει και τυπικά η αλλαγή. Υπάρχει χρόνος για αυτό, καθώς οι φορολογικές δηλώσεις ξεκινούν συνήθως να υποβάλλονται από τον Μάιο ή και λίγο νωρίτερα".

Οι αλλαγές

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και άλλες αλλαγές στο πεδίο της φορολογίας. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

- Την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Η διαδικασία για τον ορισμό των νέων τιμών ζώνης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Οι νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν οριστεί το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου.

- Την "επαναρρύθμιση" του ΕΝΦΙΑ. Μετά την ολοκλήρωση του ορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να γίνει η επικαιροποίηση του ΕΝΦΙΑ. Η μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να μην επηρεάσει το ποσό που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για συνολική βεβαίωση ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

- Την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος της επανεξέτασης είναι να εντοπιστούν παράμετροι οι οποίες είναι αναποτελεσματικές στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 6 δόσεις ο φόρος εισοδήματος - Όλες οι αλλαγές"

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συντάξεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Δειγματοληπτικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την επαλήθευση της ορθής έκδοσης συντάξεων, που έχουν εκδοθεί με εντολή πληρωμής από 1.7. 2017 έως και 31.1.2018. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Στην απόφαση ορίζεται ότι:
«Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσης μέχρι 30- 4-2018 θα ελεγχθούν από το Δ' Τμήμα της Διεύθυνσης Διενέργειας Μεταβολών και Δειγματοληπτικών Ελέγχων - από τις συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων και Συντάξεων Υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Ειδικών Κατηγοριών, καθώς και από τις συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Στρατιωτικών και Πολεμικών Συντάξεων και για τις οποίες έχει δοθεί εντολή πληρωμής από 1.7.2017 έως 31.1.2018 - ποσοστό 10% επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο από πληθυσμό στρωματοποιημένο ανά Διεύθυνση και Τμήμα Κανονισμού Συντάξεων και ανά είδος συνταξιοδοτικής πράξης (κανονιστικές, τροποποιητικές μεταβιβάσεις λόγω θανάτου), με ιδιαίτερη βαρύτητα στις πράξεις που εκδόθηκαν βάσει των διατάξεων του ν.4387/2016.
Ο προσδιορισμός του ανωτέρου δείγματος θα γίνει σε συνεργασία με το Β' Τμήμα της Διεύθυνσης Παραγωγικής Λειτουργίας Συστημάτων και Λειτουργικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με χρήση συνάρτησης τυχαιοποίησης».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συντάξεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news